HOOPS

Den bortglömda stormatchen i kväll på FB

I kväll kl 18.00 sänder basket.se på sin FB sida matchen Sverige vs Ryssland från Challange Round i Karlsruhe 1993.

Jag rekommenderar att du tittar på den matchen. Det är en spännande tillställning och om du tittar riktigt noga så kanske du även ser mig och mina basketvänner som var på plats på läktaren i Karlsruhe.

Du kommer att bli förvånad över kvalitén på matchen och du kommer att förstå att det var mycket som var minst lika bra förr som det är idag.

Jag och femton basketvänner hyrde en VIP buss med flygplansstolar, kök där vi kokade varm korv och bryggde kaffe, video, OH, U formad soffa längst bak och ”pokerbord” samt givetvis med fräsch toa.

Vi hade två professionella busschaufförer som körde i princip non stop och det tog drygt ett dygn att ta sig till EM orten. Vi bodde på hotell inkl. frukost och allt som allt kostade resa och logi ca 3000 kr/person. Entrebiljetter löste. vi på plats eftersom det inte var samma drag efter basket på den tiden.

Idag 27 år senare skulle det nog kosta 10000 kr /person minst plus biljetter.

Det var en härlig upplevelse att vara på plats men samtidigt lite skrämmande när dom grekiska fansen anlände till arenan. Dom var tusentals och ljudnivån som de levererade var enorm. När dom kom in i hallen då tog dom över. Dom satte sig var dom ville oavsett platstilldelning och tobaksröken var tät i ishallen som hade gjorts om till basketarena.  Tyskarna fick ha massor av poliser på plats för att hålla ordning på de mer vilas än tama grekerna.

Det mest spännande var att utanför hallen vid grillen & ölförsäljningen få mingla lite med en del stjärnor bl a Jordi Villacampa, som på den tiden var Spaniens bästa pointguard. Om du kollar i bildgalleriet då hittar du bilden som togs vid det tillfället.

Sverige hade ett riktigt bra basketlag på den tiden och det var också anledningen till att vi åkte ner även om gruppmotståndarna var Spanien, Ryssland och Bosninen Herzegovina.

Tre lag skulle gå vidare och hoppet stod till att besegra B I H. Snacka om antiklimax när Sverige lyckades vinna mot supermakten Ryssland men inte kunde knyta ihop säcken mot B I H.  Helt plötsligt var den underbara segern mot Ryssland inte värd någonting och ganska snabbt bortglömd.

Godmiddag

Ungdomsbasketen i länet i ett vägskäl.

Norrbottens Basketförbund har bestämt att ungdomslagen i Västerbotten inte får spela i Norrbotten serien kommande säsong. Ett extremt olyckligt beslut.

Alla ungdomslag i Västerbotten tvingas nu till Mellan Norrland och det kan säkert komma att fungera men det hade varit bäst om länets lag även hade kunnat spela div 2 och U 19 matcher i Mellan Norrland för samåkningens skull.

Det visar sig nu att de inte har haft några div 2 eller div 3 serier i det distriktet under 19/20. Jag måste säga att jag blir förvånad att basketsporten i Mellan Norrland har gått tillbaka så mycket om jag jämför med t ex 90, 00 och 10-talet.

På den tiden fanns div 2 lag i Sundsvall, Kramfors, Sollefteå, Bräcke, Lit och i Östersund ett par lag. På damsidan fanns lag i Sundsvall, Kramfors, Övik och Östersund.

Är det de ideella eldsjälarna som inte längre orkar och har försvunnit ? Förr fanns dom i Övik, Kramfors, Sollefteå, Bräcke m.fl ställen. Har man missat att släppa fram nya ledare och tappat allt ?

I Västerbotten har utvecklingen gått helt åt det andra hållet. Det finns många div 2 och U19 lag dessutom massor av ungdomslag. Det finns många nya unga ledare som gör ett stort jobb för basketsporten. Framtiden ser ganska ljus ut.

Basketen har dessutom under de senaste 2-3 åren börjat att växa i inlandet på orter som Storuman, Åsele, Dorotea och Vilhelmina.

Under 19/20 deltog lag från Västerbotten i Norrbottensserier med 4 lag i div 2,  3 lag i U19 och  6 lag i andra ungdomsserier. Dessutom hade Västerbotten en egen ungdomsserie kallad VBU med 3 nivåer och 23 lag. I Easy Basket deltog nära 50 lag under året. Det finns fn 14 registrerade föreningar och så många har det inte funnits sedan 70-talet.

Seriesystem och ungdomsbasket finns i Västerbotten men för att de bästa lagen skall få bra matcher då behöver vi Norrbottensserierna som finns inom rimligt avstånd.

Tyvärr tycker lagen från Luleå numera tydligen att avståndet är för långt. De kan få likvärdigt motstånd på hemmaplan och det kan jag förstå men då glömmer man att barnen tycker att det är kul att få resa till Umeå ett par gånger om året för att få möta andra lag än dem ”som de alltid möter”.

Jag är riktigt besviken på mina basket vänner i Norrbotten som har tagit detta beslut. Tyvärr så finns det nog ingen återvändo om jag tolkar VBDF ordföranden Gustav Pettersson rätt.

Snart har det gått 3 månader sedan covid19 utbrottet och nedstängningen i Sverige. Det har gått fort och det är bara samma tid kvar innan lagen i SBL herrar och damer normalt är inne i försäsongsmatcher. Vid det här laget brukar de flesta spelartrupperna vara nästan helt klara men idag har väl ingen ens en förstafemma klar.

Enligt uppgift skall föreningarna i BLH ha ett möte på fredag. Jag antar att det är the final countdown. Dags att fatta beslut om spelformen. Något slutgiltigt beslut om slantarna från regeringen lär det knappast bli. Där är det sagt mitten av juni tidigare.

Det är mycket som talar för att Jesper Gustavsson hamnar i klubben DEAC i Debrechen, Ungern med lag i den högst ligan. När pandemin stoppade ligan då låg DEAC på 4:e plats i den stentuffa ungerska ligan med 14 lag. Förhandlingarna går i hamn när som helst.

DEAC är ett okänt lag för oss men ett riktigt bra lag. Det är klubben som Adam Ramstedt fick lämna efter fem matcher i fjol. Gustavsson kommer att ha U23/U20 laget som spelar i andraligan med fokus på utveckling av spelare.

I Ungern har man en ny intressant regel i den högsta ligan där minst en U23 spelare måste vara på planen hela tiden i första halvlek.

Det är brist på head coach jobb i Sverige så då är det nog ett bra mellanår att jobba med utveckling av både sig själv och andra spelare.

Lite överraskande att F Eldebrink hamnade i Girona eftersom båda spanska landslagsguarderna Palau och Xargay redan är klara för dem. Om Girona också satsar på en amerikansk guard då blir det inte så många minuter för F Eldebrink till hösten. Låt oss hoppas på att Girona liksom flera andra föreningar kommande säsong satsar mer på EU spelare.

Skribenten på Wettarnas hemsida som skriver om bl a deras nyförvärv klämmer ofta i med att spelaren nu kommer till  ”Sveriges vackraste bygd”. När jag läser det då är jag 99% säker på att hen aldrig har varit i Tornedalen.

Godmiddag

Alla väntar på utdelning…

Läser att den kände Jordan dissaren i Borås, bloggaren Rajacic nu tom placerar Pippen före Jordan. Det är sådant som får mig att tvivla på Rajacics basketfeeling.

Jag tycker att det är bra att dokumentären visar hur bra Pippen var men han var inte någon Jordan.

Horace Grant som spelade i Bulls menar att det är 90% bullshit det som sägs i dokumentären. Det är intressant. Det är kanske en tillrättalagd dokusåpa trots allt.

Jag har varit med i basketsvängen i över 50 år och jag har haft med alla kategorier av spelare att göra. En sak har jag verkligen lärt mig och det är att det inte är lätt att ha att göra med vinnarskallar och särskilt om de dessutom är egoistiska. Detta gäller även coacher.

Borta bra men hemma bäst skrev jag i HOOPS för länge sedan och så blev det för Rönnqvist. Mosesson fick motvilligt öppna på lädret och betala för att säkra honom.

Rönnqvist gick framåt och växte som guard under tiden hos Wettarna. Nu har BC Luleå en fullvärdig parhäst och backup för Rozzell, som man givetvis kommer att slanta upp för att säkra.

Däremot tror jag att det är mer tveksamt att dom slantar upp för Upshur, som hade en ojämn säsong och hade ganska svårt att övertyga i fjol. Skador och för mycket bänknötning i Belgien året innan var inte nyttigt för honom.

Undrar om Hansson nu blir kvar när det blev klart med Rönnqvist ? Den enes bröd den andres …………………..

Jag har suttit på läktaren i baskethallen och titta en del på Balibrea och Pavogiannis träningar med den nya generationen basketkillar i Umeå. Träningarna är bra med mycket intensitet och teknik. Utveckling pågår.

Läser att en del tror att Åström från Telge hamnar i Alvik, men det tror inte jag. Jag tvivlar på att Åström vill hamna i skuggan bakom Lundqvist igen. Sabel är borta så det finns plats i startfemman men………

Jag tänkte att då hamnar hon i Norrköping men nu vet jag att de har inte hört av sig till henne. Däremot har fem andra klubbar hört av sig.

Om en dryg vecka är vi inne i juni och fortfarande vet vi inget om hur det blir med BLH:s serieupplägg till kommande säsong.

Kanske väntar alla på att att staten skall hjälpa till men då får de nog vänta förgäves.

Jag skulle bli förvånad om den svenska staten går in med stora belopp för att rädda elitidrotten. 

Antalet omgångar i nästa års serie och 2 eller 3 domare är de stora stötestenarna vad jag hör.

Några klubbar emot 32 omgångar (4 ggr mot varann) och dessutom är kravet på en nedgång till 2 domare något som flera klubbar vill ha men något som ledningen inte vill ställa upp på.

En domare mindre och en omgång mindre innebär minst en kvarts miljon mindre i kostnader. En ansenlig summa för alla lag i BLH.

Inget besked lär komma om detta innan staten har bestämt sig. ”Manna” till elitklubbarna eller inte.

Det blir inget byte av golv i baskethallen i Umeå i sommar och det var väl tur det för det tycker många med mig inte alls är nödvändigt. Det finns förvisso några få lite döda punkter i golvet men i vilken baskethall i Sverige finns det inte det.

Umeå Energi Arena Vatten som baskethallen numera heter har ett helt ok basketgolv men är i övrigt en extremt sliten arena och det finns massor av andra saker som borde åtgärdas. Här följer några tips på åtgärder.

Nya spotlights och nya moderna högtalare, de som används idag har 30+ år på nacken.

Ny modern digital sarg synlig för alla i hallen samt TV tittarna.

Lite målarfärg både här och där skulle betyda mycket.

Uppfräschning av toaletter i anslutning till arenan.

Swosh rengöring av alla illaluktande avlopp och noggrannare städning av läktare.

Serveringsmöjligheterna är helt out of date men så är det överallt i Umeå utom i ishallen.

Godmiddag

Kopiera och skicka vidare

Jag instämde med vk´s basketblogg härom dagen till 100% när Hegethorn skrev om vad han tycker att Umeå Kommun borde göra för att stödja elit föreningarna i Umeå.

Föreningarna kommer knappast att få den hjälp de behöver från staten – tror jag, men jag hoppas att jag har fel.

Jag skrev också att jag hoppades att hans åsikter även skulle synas i papperstidningen men så blev det inte och det innebär att hans åsikt bara når kanske 300 trogna basket gillare i Umeå utan inflytande.

De flesta Umeå politikerna förutom moderaten Berg och liberalen Westerberg som är basketintresserade läser knappast bloggen.

De flesta som läser vk bloggen bor i övriga landet och de bryr sig inte.

Politikerna i Umeå är så hockey, fotboll och skidsports indoktrinerade så jag tvivlar på att någon annan sport biter eller berör dem särskilt mycket.

Vi behöver en ny generation i den politiska ledningen innan det ev blir några förändringar.

Jag hoppas att några kopierar Hegethorns blogg och skickar den till kommunens politiker. Du hittar epost adresserna till alla politiker på Umeå Kommuns hemsida. Det räcker ofta med bara förnamn.efternamn@umea.se

Noterar att den lovande guarden Emma Häger 19 år som spelade med RIG Mark i fjol är klar för Mark i BLD. Kuriosa med det är att hon är dotter till Eva Söderberg (numera Häger) som har sin basket bakgrund i Umeå. Många års elitseriespel och 3 landslagsuppdrag hann mamma Eva med i samband med att hon var guard i Ume Basket 1984 – 1993. Jag hade en liten förhoppning om att A3 skulle försöka rycka i henne eftersom jag vet att mamma Eva gärna skulle flytta hem till Umeå igen men så blev det inte.

Läser att Högsbo Basket omsätter hela 12 miljoner i sin verksamhet. Det är imponerande och du fattar vad Basketfestivalen betyder för dem. Högsbo har tydligen pengar på banken så att de klarar kommande säsong trots covid19 och en inställd festival.

Det lär inte finnas mer än en handfull basket föreningar i landet som är större. Du kan troligtvis lista dem själv. Jag lyfter på hatten för Högsbos organisation och hoppas att de lyckas och snart får upp ett lag i BLH. Dom saknas.

Jag blir ganska irriterad på dem som lägger skulden för många dödsfall på äldre omsorgens personal. I stället borde man rikta kritiken mot politikerna som drev igenom äldrereformen i början på 90-talet, där ansvaret för vård och omsorg flyttades från sjukvården till kommunerna.

Godmiddag

En ”krigsförklaring” från Norrbotten

Norrbottens Basketbollförbund har meddelat Västerbottens Basketbollförbund att ungdomslagen från Västerbotten kommande säsong inte får delta i seriespelet i Norrbottensdistriktet. NBDF motiverar det med både sportsliga och ekonomiska grunder.

Betyder det att de anser att ungdomslagen från Västerbotten är för dåliga och att man inte vill spendera pengar på att spela mot dem ? 

Jag blir inte direkt förvånad om det är så man resonerar och i så fall skäms jag över att vara Norrbottning. Det borde vara självklart att samverka för att tillsammans bygga en starkare basket här uppe i norr.

Jag vet att man bl a har som argument att Västerbotten måste skaffa sig ett eget seriesystem men det man i Norrbotten inte vet eller förstår det är att Västerbotten redan har ett eget seriesystem för dem som är 12 – 15 år med hela 20 lag och att det bara är de äldsta och kanske bästa lagen som deltar i serier i Norrbotten.

Däremot har Norrbottens BDF beslutat att seniorlag och juniorlag får delta och det finns två förklaringar till det. Lagen från Västerbotten är bra och vann både div två herrar, damer och damer U19 i fjol överlägset, men framförallt så är Västerbottens div 2 och U19 lag en mjölkkossa för NBDF.

Förenings, serie och licensavgifter bidrar med nära 100.000 kr till NBDF`s budget. Det måste vara en viktig och betydande del i deras budget.

Det NBDF knappast har räknat med det är att om Västerbottens Basketbollförbund i stället bestämmer sig för att samverka med Mellan Norrland i alla serier då förlorar Norrbottens BDF totalt runt 150.000 kr.

Ett sådant beslut skulle innebära att INGA lag från Västerbotten får tillstånd att delta i serier i Norrbotten.

Det blir mycket intressant att se hur diplomatin fungerar mellan de nordligaste SDF:en under den närmaste tiden. Norrbottens ”krigsförklaring” väcker starka känslor.

Det känns lite sådär att läsa hur de svenska fotbollspamparna och direktörerna vädjar i media om att de vill få igång Allsvenskan.

För 6-8 veckor sedan sade alla att livet är viktigare. Det vi håller på med ”det är ju ändå bara idrott” men……

Fler och fler börjar nu att inse att deras arbetssituation ja kanske deras yrke är hotat och att det är mycket som står på spel.

Helt plötsligt benämns Allsvenskan som ”en industri” och man menar att regeringen hindrar dem att ”utföra sitt yrke”.

Det är knappast spelarna som är särskilt oroliga för de är extremt högavlönade med sina sexsiffriga månadslöner och de kan vänta eller tom stå över ett år eller två om det behövs. Klädsamt nog så håller de än så länge tyst.

Det är förbunds pamparna, direktörerna och de höga tjänstemännen som känner att de kanske snart blir arbetslösa och då börjar de att ta fram det ”tunga artilleriet” och de får genast media drevet på de stora sportredaktionerna med sig som givetvis också känner sina jobb hotade när det inte finns glamour idrott att skriva om.

Godmiddag

VK bloggen sticker ut och jag hänger med

I VK:s basketblogg överraskade krönikören Hegethorn på lördagen för ovanlighetens skull med ett mycket personligt inlägg med en massa kloka åsikter om vad Umeå Kommun borde göra för att stötta elitidrotten i Umeå under eller kanske efter covid19. Det är inte så ofta vi två har liknande åsikter men den här gången håller jag med till 100%.

Att gå in med en rejäl slant för att stötta elitlagen från undergång är ”en spott i Mississippi” jämfört med 40 millar som man betalat bara för att snygga till entrén till isladan. Umeå Kommun har råd men det är viljan som saknas.

Staten kommer knappast att rädda elitidrotten.

Umeå Kommuns politiker får betydligt bättre och Mer idrott än de förtjänar. Om politikerna är mån om fler idrotter än hockeyn, fotbollen och skidsporten då gäller det att nu steppa upp för de övriga.

Övriga idrotter har klarat sig i det närmaste helt själva under de senaste 30 åren men nu är flera verksamheter hotade om inte kommunen går in och hjälper till.

Jag har slutat att köpa VK det skrev jag härom dagen men i morgon köper jag ett lösnummer trots det hutlösa priset och kollar om det viktiga blogginlägget även finns i papperstidningen för det är där som det gör skillnad och inte i en blogg som läses av kanske 1000 basketintresserade.

Tyvärr måste jag konstatera att så länge som vi har den styrningen som vi har i Umeå inom politiken så kommer synen på andra sporter än de ovan nämnda inte att förändras. Det kommer kanske att dröja till det att XYZ generationen (90 & 00) tar över innan något kanske kommer att hända. Troligtvis är traditionen så stark så att tom xyz gänget får det svårt.

På VK.se finns idag även en artikel om Angelica Gabrielsson som i mångt och mycket borde vara en stor förebild för många flickor i Umeå oavsett idrott eller annat. Personligen tycker jag att en ordentlig fördjupning hade varit intressant. Nu skrapade man bara lite på ytan.

Av artikeln att döma så verkar det som att det är oklart hur många A-landskamper som Angelica Gabrielsson spelade men det  är klart att hon vet att hon har spelat 30 st men hon är bara lite blygsam som alltid.

25 årige Daniel Johansson, 203 cm med Solna Vikings som senaste svenska adress och därefter 4 år på college i Kanada är klar för BSKT. Jag har känt till värvningen ett tag och jag har studerat honom och jag tycker att det ser bra ut – på video. Johansson är en allround spelare med bra fysik som kommer att kunna leverera 20 minuter per match – om det blir något spel till hösten.

Jag läser om att en del BLD lag tränar hårt redan nu. Det kan man inte säga om A3.  Inga organiserade träningar på två månader trots att det finns  ganska många talangfulla unga spelare från orten. Lokala spelare tränar med nya ettanlaget KFUM Umeå med Selberg men borde inte Enjebo var där och motivera dem som knackar på dörren till BLD ?

I Luleå genomförde Luleå BBK en internmatch i fredags med domare och sekretariat. Två lag med sex spelare i varje spelade match. De mest namnkunniga spelarna var Vesterberg och systrarna Visscher samt en grupp spelare från BG Luleå. Inga Nyströmare syntes till.

Ja ja ja sorry det var 50 årsjubileum i fredags för B-löven så det var väl motiverat med 2 1/2 sida hockey igår då. Jag får lov att köpa det. Hockey nördarna i Umeå blir putta på mig när jag skriver vad jag tycker men det får dom bli. Det finns ändå ingen rim och reson i bevakningen. Jag gillar sport men inte såååå mycket hockey och B-löven. Snart orkar jag inte ens läsa ingresserna.

Glädjande var i alla fall nostalgi VK krönikan om UFC mot Göteborg 1996 inför 12000 åskådare. Jag var på plats och såg den matchen live och det var en mäktig upplevelse att känna trycket när kanske 8-10000 stönar ett NEJ när Steve Galloway inte lyckade stryka in en av sina patenterade nickar.

Godmiddag

Nostalgi och inflation

HOOPS var inte ute och cyklade för några veckor sedan när jag skrev att Telges coach hade tillökning på gång i familjen och att det kanske inte skulle bli ngn coachning kommande säsong.

Härom dagen släppte Telge informationen men det blev inte en kvinnlig coach som jag hoppades utan återigen satsning på en man. Jag är lite förvånad att Södertälje som har varit föregångare i alla tider i basketsverige inte satsar på en kvinnlig coach. Jag tycker att det borde finnas kvinnliga coacher i den föreningen.

Om det inte finns det så finns Kausaite inom pendlingsavstånd. Finns det verkligen inget ligalag som vill kontraktera henne ? Vad har hon gjort för fel när hon inte får ett bra coachjobb ?

Det är tragiskt att en sådan kapacitet som Kausaite skall sitta på läktaren. Svensk basket måste börja lära sig ”att ta vara på sina både kvinnliga och manliga ledare”.

Lite nostalgi

Jag har tidigare skrivit om att det var mycket bättre förr när det gäller kvalitén på amerikanskor som har spelat i den svenska elitserien/damligan.

Jag undrar hur många som kommer ihåg följande duktiga basket amerikanskor. Jag anser att alla som jag nämner här var minst en klass bättre än dem som har spelat i landet de senaste 10 åren.

Wanda Ford och Ruthie Bolton som spelade i Visby, Kris Emerson, Södertälje, Jennifer Azzi, Arvika, Letitia Hugley Ume Basket som spelade i Sverige på 80-talet.

Lea Metcalf, Mark var också helt suverän. Den grymmaste av dem alla spelade med Luleå Basket i div 1998/1999 och förde upp laget till elitserien. Hon hetta Nyree Roberts, 197 cm, vänsterhänt, rörlig och med muskler. Hon var stjärna på den tiden och  spelade i WNBA med Houston Comets. Någon så bra center har vi aldrig sett vara sig förr eller senare i den svenska ligan.

Förresten nu kan jag berätta att det faktiskt var aktuellt med en återkomst till BSKT nu i februari för Germain Jordan men han var som vanligt för bra och fick ett förlängt toppkontrakt i Mexiko och blev kvar där.

Det var även aktuellt med att Eric Gilchrese skulle ansluta till BSKT inför slutspelet men han gjorde det nästan omöjliga och lyckades med 30+ poäng i snitt föra sitt norska lag till ett oväntat slutspel, som av förklarliga skäl tyvärr inte blev av.

Inflation

Om inte Björklöven fanns då tror jag att den lokala sportredaktionen skulle få permittera stora delar av personalen. Det går inte en dag utan en helsida om något, idag var det 2 1/2 sida. Snacka om att ”koka soppa på en spik”.  Om det för tillfället saknas fantasi om vad man skall skriva om då kommer det nostalgikrönikor den ena efter den andra.

Intervjun med Wallson var motiverad men Johnssons mastodont krönika sövande.

Det som jag reagerar över det är att det faktiskt är en massa år sedan som B-löven vann något eller tillhörde creme de la creme men ändå så är B-löven det enda som gäller i den södra länsdelen. Jag hoppas att UIK och UFC lyckas så att det blir lite balans på sportsidorna särskilt under sommaren.

Jag sade upp mitt abonnemang på papperstidningen för flera år sedan när jag tyckte att uppbackningen av B-löven gick för långt och det ångrar jag inte. Tyvärr så dominerar B-löven även nättidningen men ”det är ju inte redaktionens fel utan algoritmernas”.

Godmiddag

Öppna upp eller stänga ner det är frågan.


Jag är definitivt ingen språkpolis men jag förvånas trots det över att det skrivs öppna upp i stället för bara öppna och stänga ner i stället för bara stänga. Det kommer antagligen från amerikanska uttrycken open up och shut down som är ganska vanliga ?

Det är i alla fall ganska logiskt men det är inte uttrycket koka ner som till och med respekterade journalister på P1 morgon och i SVT använder då och då.

Jag höll nästan på att trilla av stolen när jag hörde en dam på Rapport säga ”och nu när tjänsten rullas ut”  när hon borde ha sagt tjänsten marknadsförs eller påbörjas.

Det kanske inte är så farligt trots allt med dessa ungdomsuttryck, däremot tycker jag det är värre med skånsktalande personer i viktiga positioner som åtminstone jag tycker det är svårt att förstå vad de säger. Dessutom är det direkt olämpligt att ha expertkommentatorer som talar skånska så otydligt.

Jonas Olsson som är expertkommentator på Viasat Sport Fotboll har jag svårt att förstå och det är synd med tanke på att han sitter inne med massor av kunskaper.

Tyvärr så mumlar dessutom experten Martin Åslund i samma program lite ”otydligt i skägget” så det tar ner kvalitén på programmet. Viasats live sändningar under corona med hockeypodden på tisdagar har annars varit högklassiga.

Eddie Czerapowicz, 19 år, guard, 183 cm blev BSKT´s första nyförvärv inför 20/21. Jag har känt till kontakterna under en tid och det är helt klart  en välskolad spelare med rätt inställning. Pappan Dan var coach för Kvarnby Basket 98/99 när Umeå Nordics spelade i Basketligan.

Undrar vad 17-19 åringarna som redan finns i Umeå tänker nu ? Jag undrar även vad veteranerna tänker. Jag hoppas att alla inser att det är en ny tid nu och att inga gamla meriter gäller längre.

Ger dom upp direkt eller bestämmer dom sig för att börja träna på allvar och försöka ta upp kampen om en plats i laget. Jag utmanar dem med att påstå att flera ger upp.

Jesper Gustavsson är på väg bort från Umeå. Från välunderrättad källa förhandlar han med utländska klubbar i två länder men allt hänger givetvis på om familjen kan åka med eller inte. Det är bara att önska honom lycka till. Abstinensen skulle nog bli för stor om han blir kvar i Umeå.

Wettar damernas satsning på Salmi och Karsten är helt rätt. Båda är duktiga tuffa finska spelare med SISU och bra skott. Är detta månne Wettarnas utlandssatsning ?eller kommer det 2-3 amerikaner också ? Budgeten lär vara naggad i kanten men det är ganska lätt att få tag i billiga amerikanskor. Tyvärr så är de sällan i klass med dem som kom för 10-20 år sedan.

Jag är lite förvånad över att svenska klubbar inte sneglar lite mer på vårt grannland i öster. I Suomi finns det många unga talanger som säkert skulle ta chansen i Sverige om de fick ett simpelt kontrakt.

De finska klubbarna har ett otroligt stort kontaktnät i USA. Det innebär att de ofta dessutom har bättre amerikanska spelare i alla sina lag än vad vi har i Sverige och det gäller särskilt på damsidan. Jag undrar om de svenska BLD klubbarna har koll på spelarna i den finska ligan ?

Jag läser om hur mycket elitlagen har förlorat på pandemin och mellan raderna läser jag om förhoppningarna att RF bidraget skall fylla igen hålen men det tror i alla fall jag att de kan glömma. RF bidraget till basketen kommer i första han att gå till ungdomsverksamheten och ungdomsföreningar som riskerar konkurs.

Jag anser att det är helt rätt. Några föreningar lever på sin ungdoms & cupverksamhet. Göteborg Basketfestival har funnits sedan 70-talet då den hetta Casio Cup och några fler ungdomsturneringar är också värda att få ett rejält tillskott så att de kan leva vidare.

Jag ställer mig också frågande till de höga summor som nämns när det gäller elitklubbarnas s.k inkomstbortfall. Det går inte att veta hur många som skulle ha kommit på de resterande matcherna och det går inte att veta att det skulle ha blivit några bonusar alls. Likväl som att Luleå blev utslagna i kvartsfinal i fjol så kunde t ex A3 ha blivit utslagna i kvarten i år.

Utgifterna blev i stället avsevärt mycket lägre genom att matcherna upphörde och kontrakt avslutades. Besparingen överstiger för det mesta inkomsterna det tror jag ingen kan förneka.

Jag skulle bli förvånad om elitlagen får ngn större summa som plåster på såren. Jag läser att någon hoppas på 200.000 kr per BLH förening men det låter som ett önsketänkande. Jag tippar på ett lägra belopp. Max 100.000 kr till varje lag i BLH och BLD i jämlikhetens tecken.

Godmiddag

Subjektivt som vanligt………


Läser i vk:s basketblogg att Enjebo vill ha kvar samma lag som i fjol men det kan väl inte omfatta Radocaj, Ivezic och Pelander. Vad jag förstod av tidigare uttalanden så är de inte aktuella längre.

Jag har inget emot Radocaj och Ivezic. Båda har varit riktigt  bra spelare tidigare men de har aldrig kommit i riktig toppform i A3.

Pelander var inte särskilt bra i Norrköping och i A3 blev hon inget lyft. Koop var faktiskt mer nyttig för A3 än Pelander.

Jag kan förstå att man vill ha kvar Fontaine och Degbeon men personligen skulle jag prioritera Engram. En så allround och bra spelare har inte jag sett sedan Meghan Gardler spade med Umeå Comets 2010. Hon var 6:e spelare i NCAA mästarna UConn innan hon kom till oss.

Det är givetvis bekvämt att behålla det lag man har haft året innan för då behöver man som coach inte börja från ruta ett igen och bygga ett nytt lag. Jobbet är till stora delar redan gjort men………

Om inte publiken kommer och tittar på laget då kanske det är dags att bygga ett nytt lag som kan väcka publiken nyfikenhet.

Jag hoppas verkligen att A3 till sist bygger ett i det närmaste helt nytt lag och gör allt för att spela en mer publikfriande basket. Med så många bra spelare som A3 alltid har år efter år då finns det utrymme för det.

Jag såg en match från 2015 i går kväll.

Det var Alvik mot Udominate i Åkeshovshallen. Jag vet inte riktigt vad jag skall säga om hur det var möjligt att förlora den matchen med 82 – 81 med det laget.

Var det en coachning förlust eller var det oengagerade spelare eller var det domarna som lät Alvik spela alldeles för hårt. Kolla själv och gör en bedömning. Jag har i alla fall min åsikt klar. Matchen finns på youtube.

Nordström, Aili, Zanoni, Lucacovicova och Pitciute startade, På bänken fick Pamela Rosanio (Blomberg) sitta från start då fattar du vilket lag UD hade. Dessutom hade man J Nilsson, Beronja och Tava alla tre bra spelare.

Det var lite vibbar av ”Miracle on Ice” på den matchen. Du kanske har hört talas om det amerikanska college laget som besegrade den ryska röda maskinen i hockey vid OS i Lake Placid 1980. UD var den ryska maskinen och Alvik det unga college laget i mina ögon.

Udominate gick trots allt lätt till SM final i april 2016 men föll mot Luleå. Jag anser att man borde ha spelat Rosanio mer även i den avgörande finalen. Hon var aldrig coachernas favorit i försvarsarbetet men offensivt gick det inte att stoppa henne med justa medel. 

Godmiddag

Intet nytt på serie fronten……den här veckan heller

Läser i NSD.se att Tilde Ahlin från Telge ryktas vara aktuell för Luleå BBK. Om det stämmer då kanske även Tayler Mingo är på väg dit. Det skulle isf vara ett stort lyft för Luleå. Ahlin är en bra rutinerad spelare med både längd och 3 poäng skytte som skulle passa in i Sandbergs spel. Mingo är en av de bästa guards som har spelat i ligan under de senaste fem åren. Nästan i klass med Brianna Kiesel. Mingo kan skapa och göra poäng lite hur som helst. När hon var i Umeå så användes hon på fel sätt enligt mig.

Jag hoppas att BSKT tar ett snack med Gustav Hansson som inte fick förlängt i Jämtland. Jag gillar både hans defensiv och offensiv. Han är en bra skytt och dessutom en spelare som själv kan skapa. Det verkar som att han har planer på fortsatta studier så då borde spel i BSKT sitta perfekt.

Med bara nio lag kvar i BLH och inga underifrån som vill upp trots erbjudande om friplatser är det dags att inse att den svenska BLH måste förändras radikalt och det omgående annars återstår snart bara ett ”Sixpack”.

Jag tror på en total makeover eller vill man ha en serie med få lag som spelar mot varann så ofta så att det blir slentrian och helt ointressant, eller vill man ha en riksomfattande serie som fler lag har råd att delta i. Jag väljer det senare varje dag.

BLD med 12 lag från Luleå i norr till Helsingborg och Eos i söder är en rikstäckande serie som borde generera lite mer intresse under den kommande säsongen – om den blir av.

Jag tror att det inte längre går att lyssna på de stora och starka och vad de tycker och gå dem till mötes utan nu är det dags att lyssna på rörelsen underifrån.

Jag hoppas verkligen att de styrande på SBBF tävling och styrelsen kan visa på klokt ledarskap och ta bra beslut i den här frågan. Det borde ligga i SBBF´s intresse att inte tappa fler lag från varken BLH eller övriga serier.

Många förvånas över att Balibrea hamnade i BSKT. Jag är inte särskilt förvånad. Alla övriga lag i BLH hade redan i princip klart med headcoach så det fanns inga fler jobb kvar förutom Umeå. Om man vill jobba på högsta nivå då låg BSKT helt enkelt bra till.

Balibrea har fått lite av frälsarstämpel i vissa medier pga det han åstadkom hos Wettarna. Nu får han verkligen chansen att visa om han har den förmåga som krävs för att skapa magi även här men………

Kom ihåg vad jag har skrivit tidigare. Utan bra spelare vinner man inga matcher och får ingen framgång.

Det är lite svårt för många med mig att förstå varför det inte går att ta ner fotbollstältet på Gammlia så att spelarna får träna utomhus i stället för inomhus. Smittorisken inomhus är ju avsevärt mycket större dessutom.

Det borde vara en självklar prioriterad fråga att ta ner tältet och som borde kunna lösas snabbare än snabbt.

Tältet som blev ett lyft för elitfotbollen i vinter har nu blivit ett problem i stället. Jag vet inte hur många artiklar jag redan har läst om den polska arbetsledaren som inte kan komma till Umeå och leda arbetet.

Om det blir så att både UIK och UFC pga detta och fotbollförbundets regelverk tvingas spela sina inledande matcher i seriespelet utan publik i Sundsval då tror jag att jag garvar ihjäl mig.

Godmiddag

”Den blågula tråden ”

Svensk basket skall få ”en blågul tråd” enligt SBBF´s hemsida.

Lopez & Crespi med staber har fått i uppdrag att ta fram grundläggande gemensamma spelidéer.

Jag lämnade damelit nivån för snart tio år sedan så jag vet inte om det har funnits ngn gemensam filosofi de senaste åren. Förr körde alla sitt eget race.

Om det är så att det inte ha funnits en gemensam spelidé nu heller och att alla coacher har fått köra sitt eget race då är det häpnadsväckande.

Jag ser fram emot att få ta del av ”den blågula tråden” eftersom jag förutsätter att det även måste vara något som alla svenska coacher får möjlighet att sätta sig in i.  ”Den blågula tråden” blir säkert obligatorisk på de nya utbildningarna som skall genomföras under de närmaste åren.

Det borde även vara självklart att spelare som skall åka på sitt första landslagsläger redan känner till vissa grundläggande idéer om hur landslaget fungerar.

Nackdelen med en gemensam filosofi är att motståndarna ganska snabbt kan analysera och fastställa vissa saker men, trots allt tror jag att fördelarna är större med en ”en blågul tråd”.

Det enda som jag begrundar lite extra det är om vi verkligen behöver Lopez och Crespi för att ”skapa en blågul tråd”. Har vi fortfarande år 2020 inte tillräckligt med basketkunskap i vårt land för att bygga en egen filosofi om hur vi vill spela basket ?

Jag tror faktiskt att vi har det och tom med råge men problemet är att personlig prestige och brist på samarbete troligtvis är det som sätter stopp för vår egen utveckling. Det man kan det vill man behålla för sig själv och då fungerar inte samarbete.

Noterar att det har gått tre dygn sedan det blev offentligt i media att Balibrea blir ny coach i BSKT och fortfarande har inte NSD.se bloggaren som brukar vara snabb med åsikterna haft tid att kommentera det. Kan det ha kommit som en chock att BSKT lyckades knyta till sig honom ?

Vill man fortsätta att coacha på högsta nivå då är det bara att nappa på anbud från Luxemburg tänkte Gehrke och tog det.

Luxemburg är ett så litet land så att man knappt märker när man har passerat det. Landet är mindre än Gotland. Jag har kört igenom landet ett par gånger. Det är bara 4-5 bil mellan gränserna och då fanns i alla fall inga synbara gränskontroller. Herrbasketen i Luxemburg är i alla fall helt ok.

På senaste Europa rankingen ligger herrbasketen i Luxemburg på plats 33 bara 2 pinnar efter Sverige. Damerna är på mycket lägre nivå även om det finns flera riktigt bra damligalag.

Jag kommer inte att följa hur det går för Gehrke där men jag vet att det finns cash så han får säkert ihop ett bra lag. Jag skulle inte bli helt förvånad om han tar med sig någon spelare från Sverige. Sonen lär det inte bli som tyvärr får stå över den här säsongen pga skadan har fick i januari. Jag blir heller inte förvånad om han vinner ett mästerskap och cupen i Luxemburg heller.

Vi önskar Gehrke lycka till och hoppas att han gör många år som coach i Sverige innan han pensionerar sig.

På tal om Europa ranking så har Sveriges damer tagit två steg framåt till 12:e plats liksom Belgien till 4:e plats. De är de enda lagen som har tagit stora kliv i den senaste rankingen som är från februari 2020. Spanien, Frankrike och Turkiet toppar.

Godmiddag

Fria fantasier och lite fakta

Jag läser om att Jämtland skall ge plats för unga spelare och det låter jättebra. Frågan är bara vilka unga spelare som passar in i den kravbild som målas upp av klubben. Det blir spännande att följa.

Alexander Lindqvist som man försöker få till sig kan knappast vara en av dem för han är redan veteran.

En veteran som nämns som eventuell blivande assisterande coach i Jämtland är Doremus Bennerman. Om han har samma förmåga att coacha och att lära ut som han hade som spelare då har de hittat guld.

Under alla mina år som basketledare har jag sett hundratals guards spela i Sverige. Jag har inte sett alla så det kan finnas någon som jag har missat som var lika bra men knappast bättre. Bennerman är utan tvekan en av de bästa i nivå med Elliott och Fran O Hanlon

När Umeå Nordics hade sin tryout i maj 1998 då var Bennerman vårt mål men vi hade även en annan amerikansk guard på besök som hette Marcus Norris.

Matchen i matchen dem emellan under tryouten var magisk. Jag har aldrig sett något liknande och kommer förmodligen aldrig att få se det heller.

Bossen i Nordics hade nog siktat lite för högt. Bennerman begärde 5000 USD i månaden redan då 1998 och Norris lika mycket. Bennerman gick till Italien och Norris till Portugal i två år och spelade därefter spelade han för Gran Canaria i den spanska högsta ligan i fem år följt av Turkiet och Portugal. Han slutade nyligen 38 år gammal förmodligen med ett leende på läpparna på väg till banken.

Ser att Emma Karamovic lämnar Luleå BBK. Kanske kan hon vara intressant för A3. Hon är en ung och riktigt tuff forward med bra skott som säkert kan komma upp i mer minuter i A3 kommande säsong. A3 behöver 4-5 ganska stabila svenska spelare bakom de 4-5 utländska spelarna.

Danielle Elvbo säger i dagens op.se att hon troligtvis hamnar där hennes pojkvän Odomes hamnar om där finns ett damlag. Jag tvivlar på att Odomes är aktuell för spel i BSKT även i år så då blir hon inte kvar i A3. Elvbo är ett ganska tungt tapp för A3. Hon är tekniskt bra med bra skott och dessutom rutinerad. A3 letar säkert redan nu efter en minst lika bra backup guard till Brown för hon lär bli kvar.

Personligen hade jag tyckt att det skulle vara spännande med en ny amerikansk pointguard till A3. Brown har spelat i laget länge men har aldrig blivit någon riktig ”crowdpleaser” även om hon är bra. Under de senaste åren har hon inte varit på topp mer än då och då trots att kapaciteten finns där.

Om Brown kommer tillbaka då borde A3 ”låta henne leka med barnen” ute i skolorna och bland alla ungdomslagen för att skapa band så att kidsen vill komma på matcherna. Det borde ha gjorts för länge sedan men nu är det verkligen dags.

A3´s stora problem är det svaga publikintresset. Endast en bra lön kompenserar publikbristen. Vem vill spela inför nästan tomma läktare mer än om det syns på kontot ?

Det borde vara prio ett att försöka få alla kidsen mellan 8-12 år att identifiera sig med laget. Kanske är det dags att börja bussa kidsen till matcherna och bjuda dem på fika och varm korv.

Fri entré till alla pensionärer kanske kan locka en del om man bara ser till att ljudvolymen i hallen är balanserad.

Publikintäkterna har aldrig varit en faktor för A3 under de senaste åren så det är dags att sänka till 50 spänn för övriga vuxna då kanske de köper lite lotter och fikar och slutsumman stannar på en hundring i alla fall.

Min personliga guard favorit är Brianna Kiesel som spelade med Udominate säsongen 17-18. Hennes stats på 30 minuter speltid när det gäller poäng, returer, steals och assist var outstanding. 18-19 spelade hon i Lublin, Polen och senast o Artego B, Polen med samma statistik så henne vill vi ha även om det kostar.

Kanske testa Jessica January, 25 år, 170 cm, strålande karriär i De Paul, lite spel med Conneticut Sun. Strålande i Finland 18/19 och lika bra i Slovakien 19/20.

Godmiddag

Och så var dom bara nio…..

Det var faktiskt lite oväntat för mig att Djurgården skulle dra sig ur BLH.  Jag trodde att man skulle kunna samverka för att på något sätt behålla ett lag från huvudstaden i BLH men icke.

Det är både smärtsamt och pinsamt att se dem klappa ihop efter en ettårig  sejour som inleddes med pompa och ståt i Kungliga med drygt 3000 åskådare.

Jag ställer mig frågan vad det beror på att en sådan anrik förening inte kan få ihop de slantar som krävs för att hålla laget igång i BLH. Det är ju faktiskt kaffepengar jämfört med vad det kostar att hålla igång klubbens fotboll och hockey.

Beror det på att DIF basket har en ledning som ingen tror på och att det därför de inte får det att fungera. Det måste finnas massor av presumtiva sponsorer som skulle kunna tänka sig att vara med men knappast om man inte litar på dem som skall handskas med slantarna.

Eller är det så att man saknar den drivkraft och engagemang som krävs för att få med sig folk på alla plan från engagerade gratis funktionärer till sponsorer.

Ingenting kommer flygande automatiskt utan det krävs ett enormt arbete för att lyckas. Inte ens namnet Djurgårdens IF ”Stockholms stolthet” säljer sig självt.

Jag undrar om man har försökt att samla ordförandena för de stora Stockholmsklubbarna och bilda en allians där alla hjälps åt för att hålla ett lag i BLH. 

Om jag hade varit ledare i DIF och ung och stark då hade jag i alla fall försökt med det. Kanske är det omöjligt, vad vet jag. Jag kanske är naiv i min tanke.

”Den enes död den andres bröd”. 

Konsekvensen blir förhoppningsvis att någon annan plockar upp den falna manteln. Jag hoppas att det blir Alvik, som är en klassisk förening som var först av alla på den stora basketscenen. Alvik borde ha förutsättningarna för att kunna spela i BLH redan nu men man har valt att skynda väldigt långsamt och det är nog klokt.

Åkeshovshallen som är Alviks hemmaarena är ingen dröm med sina tak hängda korgar men hallen ligger ändå ett snäpp högre på min ranking än Köping, Nässjö och Huskvarna sporthallar. Senast jag var till Åkeshov var omklädningsrummen en sanitär olägenhet. Jag vet inte hur det ser ut 2020.

Det borde finnas minst 25-30 basketkillar i Stockholm som är beredd att satsa på spel i BLH utan någon lön alls. Om alla kräver lön då är det bara att fortsätta att lattja i ettan.

BLH med 9 lag är helt ok

Ett BLH med nio lag är bättre än en serie med 12  lag varav 3-4 är för svaga anser många. Det skulle bara innebära mer gnäll om bristen på s.k värdematcher.

Jag antar att det nu blir 32 omgångar, alltså 4 matcher mot varje lag om Wettarna godkänner det. Om Wettarna anser att det blir för dyrt då får det bli en serie där lagen möts tre gånger med en kostnadsutjämning på det tredje mötet.

Om pandemin avstannar och restriktionerna lättar i höst då blir det även lättare att förlägga seriestarten långt in i oktober med färre omgångar.

Hur som helst med Djurgården borta så blev det automatiskt ca 100-120000 kr billigare att spela i BLH kommande säsong – om det blir nio (9) lag.

Godmiddag

En ny tid på många sätt

Som du säkert förstår så har jag ett bra tag känt till att Boris Balibrea har varit på gång till BSKT. Jag trodde inte att det skulle vara möjligt att locka den unga spanjoren till BSKT eftersom de flesta söder om Dalälven verkar ha en panisk skräck för Norra Norrland.

Det har i alla fall visat sig att de som vågar ta steget och flytta till oss de ångrar sig sällan eftersom värmen och omhändertagandet ofta är desto större här uppe.

Igår skrevs kontraktet på och ”saken är biff” som det heter. Det blir spännande att få studera hur han jobbar på golvet med laget.

Det är bara att gratulera sportchefen Luca Romano som har lyckats att föra förhandlingarna i hamn. Jag vet hur många timmar det ligger bakom och det helt gratis på hans fritid. Det är många som aldrig förstår hur mycket tid som en del människor lägger ner helt gratis för sin älskade sport.

Balibrea kom till Wetterbygden för två år sedan. Jag trodde att han skulle få det svårt att klara jobbet som ganska oerfaren 30 åring men det gick bra. Han hade dessutom turen att få riktigt bra spelare i sitt lag.

Utan bra spelare vinner man inga matcher kom ihåg det.

Han hade en tydlig röd tråd i sitt sätt att spela både anfall och försvar och jag gillade det. Intensivt försvar tillsammans och blixtrande snabba attacker efter en retur och snabbt rörligt anfallsspel.

Det senaste året lyfte laget rejält trots att han enligt mig hade ett sämre material att jobba med men han hade några grymma skyttar och det är tillsammans med bra försvar nyckeln till framgång.

Jag tycker att Balibrea även slipade bort en lite störande coach stil som han visade upp år ett och fick mer respekt år två, som gav utdelning rent sportsligt.

När Wettarna var i Umeå i fjol skrev jag särskilt om deras professionella förberedelser i hallen inför match. Balibrea hade en fysio med sig som efter att spelarna hade genomfört sin individuella uppvärmning tog över lagets fys uppvärmning och efter matchen såg fysio till att stretchingen sköttes på bästa sätt.

Det skulle vara toppen om Romano lyckas med att även få fysion till BSKT.

Jag har en känsla av att de lokala spelarna omgående borde sätta igång med en seriös konditionsträning för att ha en chans att platsa i Balibreas lag. Det räcker knappast med många timmar i gymmet.

Godmiddag

En ny tideräkning efter covid19

Hörde på Radiosporten i torsdags att en basketspelare i ngn av de högsta ligorna hade smitit från en doping kontroll i december och att hen har stängts av i fyra år.  Jag vet inte vem det är men jag kan i alla fall tycka att det är lite konstigt att det skall behöva ta nästan ett halvt år innan det kommer i offentligheten.  Offentligt ljus innebär att det blir avskräckande för andra. 

Jag vet inte om du som är HOOPS läsare kommer ihåg men vi hade faktiskt ett dopingfall inom Umeås basket redan 1994. Jag var coach för KFUM Umeå och en av mina spelare lämnade ett positivt test i samband med en av våra hemmamatcher. Jag blev uppringd av RF en dryg vecka efter testet. Spelaren i fråga hade av misstag tagit ett dopingklassat smärtstillande medel under natten före pga sin värk. Spelaren fälldes men det klassades som misstagsdoping och straffet blev kortvarigt.  Om samma sak skulle hända idag då skulle man inte vara lika förstående.

Jämtland har ny coach och det innebär nya idéer och givetvis förändringar i spelartruppen men som vanligt väcker det ”ont blod” speciellt hos spelare som har spelat i föreningen många år. Hansson och Gehrke tycker att de borde ha fått information mycket tidigare. Jag vet inte vad jag skall tycka. Det är bara ett par veckor sedan Chuck blev klar som ny coach och nu har han fått säga sitt och då blir det förändringar.

Jag misstänker att krönikören Andersson med sin mycket kritiska första blogg om föreningens förändringstänk har skapat en spänning som får konsekvenser.

BSKT kommer snart att gå igenom samma procedur. Med en ny coach kommer det att bli ett nytt tänk och det kommer även att innebära att trotjänare som har varit med under hela resan till ligan och i ligan kanske inte erbjuds kontrakt. Det blir en total makeover och ett nytt BSKT också.

Ju mer jag läser och förstår konsekvenserna av covid19 så får jag en känsla av att den kommande basketsäsongen blir något helt annat än det som har varit.

Det kan bli så att säsongen 20/21 får bli ett utbildnings och utvecklingsår för svensk basket i stället för ett tävlingsår för föreningar.

Vid omröstningen om ligans bästa guard i Euroleague fick ukrainskan Iagupova som spelar i Fenerbache flest röster.

Hon är en exceptionell atlet det vet jag för jag har sett henne i Umeå Sporthall i en match iEuro Cup för ett par år sedan.

Jag lägger min röst på amerikanskan Vanderslot som spelar i UMMC. Jag har sett även henne live här i Umeå Sporthall. Hon är ingen atlet som Iagupova men snabb, smart och bra skott. Både tekniskt och statistiskt bättre än ukrainskan enligt mig.

När det gäller frontcourt omröstningen så är jag inte ens nära juryn som valde fransyskan Gruda som spelar i Familia Schio.

I mina ögon är belgiskan Meesseman numera i UMMC helt given som nummer ett. 100% allround spelare som är bra på allt.

Jag tycker att det luktar mycket politik vad det gäller ”omröstningen”.

Godmiddag

Upp till kamp emot…………

Läser i op.se att Jämtlands ordförande Westin dundrar rejält om de höga kostnaderna i basketligorna.

Det är jättebra att någon ordförande vågar säga vad han tycker i media och inte bara i de stängda rummen.

Det är när man tar bladet från munnen som det börjar hända saker.

Jag hoppas och tror att fler ordföranden i BLH lagen runt om i landet vågar stå upp och backa upp Westin. Då blir det förändringar.

Förbundet är till för föreningarna och inte tvärt om.

Westin är inne på samma linje, som jag envist har skrivit om de senast två åren. Det räcker med 2 domare även i  BLH och att det är stora slantar som finns att spara in just här.

Det handlar om en besparing på kanske 150-200.000 kr inkl. sociala avgifter bara för en domare som klubbarna måste stå för.

I rimlighetens namn borde SBBF vara domarnas arbetsgivare och sköta skatt och sociala avgifter. Som det är nu så är det klubbarna som är domarnas arbetsgivare och betalar skatt och sociala avgifter dock helt utan inflytande på deras arbete. Tokigt eller hur.

Westin tar även upp att serieavgiften 29000 och licensavgifterna 15000 borde sänkas och det kan jag hålla med om men det kanske inte är så viktigt om bara alla övriga administrativa avgifter försvinner. Förbundsservicen borde ingå i de avgifterna.

I slutet på april var det sagt när det gäller beslut om Djurgårdens vara eller icke vara i BLH. Idag är det deadline för det beslutet och när jag skriver det här är det 9 timmar till midnatt, men det har väl skjutits framåt några veckor.

Södertäljes avhopp från basketettan med både herr och damlag måste vara en riktig väckarklocka för SBBF. Nu gäller det att tänka till ordentligt.

Hur skall serierna se ut inför framtiden och vad för det kosta. Jag tror att man måste tänka om och nytt rejält.

Att hoppa av måste vara ett beslut som svider ordentligt för den anrika föreningen men ekonomin är ansträngd och Sköna Gröna fabriken producerar tydligen inte längre spelare på löpande band. Kostymen måste bli mindre och en total makeover kommer även för dem.

Läste om A3`s  tankar om dubbelmatcher mellan lag i ligorna. Klubbar med lag i både herr och damligan skulle samordna matcherna så att man även kan resa tillsammans i buss.

Tanken på samordning av ligaspel kan vara ett alternativ för vissa lag men jag tror knappast att Luleå BBK och BC Luleå är intresserad av en sådan lösning på deras hemmaplan.

Båda lagen konkurrerar om att dra 1500-2000 personer till varje hemmamatch och alla borde kunna räkna ut att det knappast blir en snittsiffra på 1500 på båda matcherna om Luleå lagen möter t ex BSKT och A3 efter varann under en lördag eller en söndag. En vardag kväll är helt utesluten.

Däremot kan ett dubbelarrangemang hemma eller borta mot t ex Wettarna vara vettigt eftersom de endast drar 250 personer/match som mest.

Trevlig Valborg

Ett steg i rätt riktining men jag hoppas att det kommer mera

Vad jag förstår så blev det ingen förändring när det gäller antal domare i BLH. 3 domar systemet fortsätter och det tyder på att man inte vill stöta sig med alla de nya domare som har fått komma in och döma i BLH under de senaste åren.

Att gå tillbaka till 2 domare i grundserien hade varit den enskilt största besparingen nämligen ca 150.000 kr/förening.

I jämlikhetens tecken så hade det varit klädsamt med två domare liksom i BLD. Det har fungerat utmärkt under 19/20 och vad jag vet har har de flesta inte ens noterat förändringen men det har märkts i kassan hos föreningarna det vet jag.

Om förbundet och alla föreningar måste göra stora besparingar då borde även domarkåren få ställa upp om de vill fortsätta att döma.

Jag har hört ryktas om att en 25% ig sänkning av alla domararvoden i BLH kan vara på gång inför 20/21 men jag har inte fått det bekräftat ännu.

Jag tycker förresten att två domarsystem borde vara självklart i grundserien även i BLH. I ett slutspel kan man möjligtvis använda tre domare men det är inget måste.

För dem som har eller kommer att ha en tunn spelartrupp och hellre åker med bara åtta spelare så blev det en positiv överraskning att SBBF valde att gå på den linjen.

Jag har skrivit i HOOPS vid ett flertal tillfällen om hur onödigt det är med alla turister (bänkspelare #9-10) som åker upp till Umeå för match mot BSKT och som aldrig får komma in på plan.

Det är få lag som har varit så mycket bättre så att de har kunnat matcha hela laget. Några coacher har luftat bänken tidigt och tappat ledningar och tom förlorat matcher. Det är läropengar som svider.

För en förening som BSKT med flygresor nästan varje vecka med mat & logi kostnader och hyrbilar då går det inte att ta med 1-2 spelare som enbart skall vara bänknötare på en bortamatch. Förändringen är mycket bra och en möjlighet till besparing i storleksordningen 100.000 + för alla föreningar sett över en hel säsong.

Jag säger äntligen när det gäller kommissarierna och ordningsvakterna. Föreningarna har krav på sig att ha välutbildade licensierade funktionärer. Det är på föreningarnas ansvar att se till att de som har uppdragen klarar jobbet. Kostnaden för kommissarierna under 19/20 var beräknad till hela 60.000.

Ordningsvakterna behövs inte på en basketarena. Möjligtvis där föreningarna har restauranger och där alkohol serveras men icke i en sporthall där bara kaffe & varm korv finns på menyn. ”Där motar man Olle i grind”. Besparingen är ca 50.000 +

Om vi dessutom räknar med alla höga avgifter för diverse administrativa sysslor som normalt borde ingå gratis i personalens arbete så blir slutnotan kanske ca 250.000 kr som föreningarna med liten budget kan spara in.

Förbundet är till för föreningarna. När föreningarna har anmält sig och har gjort rätt för sig mot SBBF då borde inga extra avgifter tillkomma. Adminstrationen ingår i avgifterna.

I morgon är det sista april. Nu väntar jag med spänning på om Djurgården finns kvar i serien och hur man har tänkt sig att spelprogrammet skall läggas upp.

Om man har fått napp på lag från superettan som vill ta steget upp då får vi räkna med en A1 och en A2 till kommande säsong.

Det kom ett överraskande besked från Östersund idag och det är att man har en oväntad coachlösning med Alva Stark endast 22 år, som i fjol var assisterande coach i Norrköping. Jag hoppas att det blir en riktigt bra lösning för jag är som du vet mycket positiv till föreningar som vågar ta steget och satsa på kvinnliga coacher.

Godmiddag

Svensk Basket i väntans tider. Blir det ett aprilskämt eller en positiv Valborg.

Tittade på Plannja Basket vs Södertälje, match 3 från 2002.

Guarden Eddie Shannon och forwarden Josh Shoemaker måste båda två tillhöra topp fem av amerikaner i Luleå genom alla tider.

Jag såg flera av deras matcher live på plats men man glömmer på 18 år så jag letade och hittade matchen på youtube.

Shannon  var blixtsnabb och otroligt spänstig med ett bra skott. ”Skomakaren” var en lång atletisk och mångsidig basketspelare som även kunde skjuta utifrån. Elliott är fortfarande min guard favorit och Veldhuisen nära korgen.

Jag minns särskilt hur Shannon och Shoemaker pendlade mellan Luleå och finska Torneå så att Plannja skulle kunna klara sig med att endast betala artistskatt.

Om en utländsk spelare var mer än 180 dagar i landet då fick klubbarna betala full skatt för hela anställningsperioden. Plannja valde att kringgå det för att kunna ha dem i laget längre tid. De bodde i Torneå men pendlade till Luleå för att träna och spela matcher. En märklig situation på den tiden.

Läser att Wettarna anställer fjolårets assisterande coach spanjoren Perez som head coach till kommande säsong. Killen är bara 25 år så det blir den i särklass yngsta coachen i basketligans historia vad jag minns. Han är givetvis en lågbudget lösning men de har antagligen inget annat val med tanke på huvudsponsorns avhopp.

Knowledge of the game är den viktigaste faktorn och antagligen har han den. Frågan är bara om hans låga ålder blir en negativ faktor hos spelare eller domare. Vi hoppas på det bästa givetvis.

Lundqvist blev kvar i Alvik. Jag spekulerade ju om Telge för en tid sedan men där ligger man lågt. Ekonomin är mer pressad än någonsin.

Inget är klart med coachfrågan i Telge heller. Bengtsson får tillökning i familjen snart så det kan påverka. Kan Hanna Bouldwin bli aktuell igen – kul i så fall med kvinnlig coach. Ellen Åström har anbud från andra klubbar.

Jag trodde att både Luleå och A3 skulle satsa på att försöka värva Lundqvist eftersom jag tror att den svenska stommen blir viktigare kommande säsong än någonsin. Kanske försökte de vad vet jag.

Som det ser ut idag har Alvik den klart bästa svenska stommen plus McCarville och det räcker långt. De nuvarande och f d landslagsspelarna som finns i Alvik håller alla nivå som habila amerikanskor så laget är starkt redan nu.

Fick igår höra talas om en mycket intressant coachförändring som är på gång i basketligan men jag väljer att inte skriva om det.

Två dagar kvar till sista april och fortfarande intet nytt om Djurgårdens vara eller icke vara i BLH till kommande säsong. Jag väntar lyhört på vad SBBF har att komma med någon av de närmaste två dagarna. Jag blir inte förvånad över någonting alls längre. Blir det ett stort april skämt eller ett positivt vårbesked på Valborg ?

Börjar att fundera mer och mer på hur den svenska regeringen har tänkt att kompensera oss alla 70+, som ställer upp till 100% för att rädda den svenska sjukvården under den här krisen.

Nog tycker jag att vi borde få någon form av kompensation för att vi stannar hemma i karantän i flera månader.

Många tappar stora delar av sin livskvalitet när man inte får leva någorlunda som vanligt. Att bara gå omkring och promenera för sig själv eller med någon på avstånd är inte särskilt upplyftande mer än för fysiken.

Det borde vara värt minst en extra tusenlapp i månaden i pension så småningom.

Godmiddag

Tankar på en lördag

Läser i VK bloggen om A3 tankar och förvånas över att klubbdirektören pratar om att Euroleague kan vara ett bra mål.

Jag tycker givetvis att det skulle vara fantastiskt att i framtiden få uppleva live några av Europas bästa basketlag i Umeås gamla fina Sporthall men jag tror nog att det är en dröm som aldrig kommer att bli verklighet.

Jag har svårt att se att A3 skall kunna få ihop en budget på så många miljoner som krävs för att för det första kunna ta sig till finalspel i Euro Cup och där kvalificera sig till Euroleague.

Pandemins utveckling talar i stället allt mer för att det knappast bli något Europaspel överhuvudtaget.

Jag tror att de svenska lagen mer och mer får rikta in sig på en inhemsk liga som spelas inför mycket begränsad publik.

Det kan till och med bli så att det blir helt utan utländska spelare eller bara med de utländska spelare som finns kvar i landet.

Hur många amerikanska spelare kommer att våga åka till Italien, Frankrike eller Spanien m.m med tanke på hur pandemin härjar ?

Jag tror att rätt strategi är att försöka knyta till sig några riktigt bra svenska spelare till sitt lag i bristen på möjligheten att bygga laget med utländska spelare.

Jag tror att det bara är en tidsfråga innan besked kommer om att WNBA ställs in. Hur skall den kunna starta och genomföras när inga andra ligor kan spela matcher förrän i bästa fall i juni eller juli.

Vi kommer att få en helt ny ordning på det mesta i livet under minst ett år till det att ett fungerande vaccin har framställts och testats.

Godmiddag

Smått och blandat

Vem blir coach för BSKT ?

Vi vet nu att Håkan Larsson valde tryggheten och närkontakten med barnen hemma i Luleå före en tuff utmaning i BSKT och det kan jag förstå. Närheten till familjen står högt på listan. Det skulle ha varit intressant med Larsson som coach för BSKT. Han spelade alltid bra försvar och ganska enkelt anfall med fart och fläkt. Den spelstilen skulle säkert ha fått prägla BSKT.

Jag undrar om BSKT har ringt till Ike Person i Uppsala. Det skulle i alla fall jag ha gjort. När han var i Umeå i vintras med Uppsalas damer då pratade jag med honom och då svarade han att han skulle vara intresserad att coacha BSKT om de kontaktade honom.

Jag skulle absolut ta ett snack med vår egen lokala produkt Johan Pierre. Han har hunnit bli 32 år, har skaffat sig steg 3 tränar utbildning för 2 år sedan. 

Med tanke på att det inte har gått att gå steg 4 de senaste åren så borde steg 3 tills vidare vara godkänt för coachning i BLH.

Johan Pierre skulle vara ett intressant namn tycker jag. Han skulle kunna kombinera studierna på UMU utan problem. Pierre är en erfaren spelare, kunnig och taktisk. Han skulle vara en toppkandidat på min lista. En satsning på Pierre tror jag skulle tagga flera lokala spelare till en rejält hård satsning.

Jag undrar också om BSKT har ringt Gehrke. Man vet inte hur en människa tänker innan man har frågat och förhoppningsvis fått ett ärligt svar. Är Gehrkes mål att endast coacha på toppnivå i Sverige eller något lag ute i övriga Europa. Kan han tänka sig en stor utmaning med ett mindre lag med liten budget ?

Att ta sig an ett lag som BSKT borde vara en stimulerande utmaning. Ett coachuppdrag helt utan press i Norrlands riktiga huvudstad som växer så snabbt att man nästan kan stå till och se på. Umeå har snart 140000 innevånare, över 30000 studenter, ett sport, musik och annat kulturliv i svensk toppklass. Dessutom skiljer sig medeltemperaturen mellan Stockholm och Umeå numera marginellt.

Det enda som inte växer i Umeå just nu är basketpubliken men det vänder om BSKT börjar att vinna lite mer.

Ekonomi

A3 betalade in 897000 kr till Skatteverket i mars månad. Idag återstår 279958 till KFM och även 468887 till Skatteverket alltså totalt 748845 kr. Skuldbördan är fortfarande tung.

Skuldbördan till Skatteverket för BSKT är 137202 (61966 SKV & 75236 till KFM) vilket är mer hanterbart och bör kunna täckas upp då kompensationen för det avbrutna seriespelet så småningom betalas ut. Enligt uppgift skall skulderna för hyror (planhyra för träning & matcher) regleras av kommunen mot ej utbetalda sponsoravtal.

KFUM Umeås damlag skall redan ha säkrat  ekonomin för deltagandet i kommande års basketetta. Om det stämmer så är det bra jobbat. En säsong för ett Norrlandslag kostar minst 300-400.000 kr och då är inte en ev. coach kostnad inräknad i det.

Penn State m.m
Läser i Joulamos blogg att Sabel hamnar i Penn State. En välkänd skola även om den inte tillhör de 100 bästa i USA. Jag vet inte om Sverige har haft några spelare där under de senaste 25 åren. Jag vet att Cometernas Pia Edvinsson spelade där i slutet av 80-talet när laget var bra och hon var en viktig faktor i laget. Jag har för mig att de nådde Sweet Sixteen.

Ser att Alvik försöker behålla de flesta från i fjol, men jag skulle inte bli helt förvånad om Lundqvist återigen hamnar i Telge. Coach Bengtsson är kvar och vad jag kunde se så var hon en stor favorit hos honom säsongen 18/19.

Och så till något helt annat.

På Minervaskolan där jag normalt jobbar som Fritidsledare (inte nu i karantäntider) har vi under det senaste 12 månader drivit ett projekt för att öka aktiviteten på skolgården under rasterna. Fotbollen, King och det andra vanliga lekarna är etablerade sedan generationer men……

Genom en riktad satsning av skolan på personal och utomhus utrustning för basketboll med inköp av många bollar och korgar har det visat sig att många barn vill hålla på med det under rasterna. Vi har så många bollar så att nästan alla kan få låna en egen boll. Det är viktigt för att skapa spontan rörelse och intresse. Det är idag inte ovanligt att mellan 25-30 barn vid varje rast studsar och skjuter på korgarna med en basketboll.

Vi kan verkligen prata om en explosion i spontanidrottande.

Godmiddag

A1 och A2 kommer allt närmare men även några välkomna reformer

I fredags fick jag i ett samtal från södra Sverige höra talas om en ny variant på hur man vill att BLH skall se ut kommande säsong.

Ett förslag på en A1 med sju (7) lag och en A2 med fem (5) lag finns nu framtaget och diskuteras.

Du förstår direkt att det är de stora starka föreningarna som styr och att de har tagit med Köping i gänget pga lagets framgång under den avslutade säsongen och även Nässjö. (korrigerad text)

”Normalt skulle Nässjö ha hamnat i A2” (korrigerad text)

De som blev över (Wettarna, Umeå och Djurgården) placeras med två lag från superettan (troligtvis Alvik, Högsbo). (korrigerad text)

Genomförandet föreslås bli att lagen i resp. pool spelar fyra gånger mot varann och dessutom möts lagen från A2 lagen i A1 två gånger, alltså hemma och borta.

Det skulle innebära 34 matcher för lagen i A1 och 30 matcher i A2. (korrigerad text)

De sex bästa i A1 direkt till kvartsfinal och lag sju plus lag 1-3 i A2 gör upp om två platser i kvartsfinal.

I mina ögon ett devalverande och deprimerande förslag och jag hoppas verkligen att det inte blir verklighet.

Om det blir en omröstning i demokratisk anda bland ligaklubbarna då kan du räkna ut var vi hamnar.

Tre domar systemet verkar vara omöjligt att rubba. Det blir kvar men med något reducerad ersättning till domarna.

Kommissarierna försvinner liksom kravet på de dyra ordningsvakterna och läkare.

Även Svenska Cupen stryks från programmet.

Man diskuterar även möjligheten att tillåta att lagen reser med färre än 10 spelare, som kravet har varit i många år.

Många lag spelar med max 7-8 spelare på bortaplan så ett godkännande av färre än tio känns rimligt och en viktig besparing på kanske femtusen kronor per resa.

Notera att det jag har skrivit om här ovan är ett förslag till upplägg.

Vad jag förstår så är det här Plan A men jag hoppas att det även finns både en Plan B och en Plan C för det tror jag kommer att behövas med tanke på hur det ser ut idag i världen.

En annan viktig fråga är undantag från valideringen

Eftersom SBBF pga utbildningsomläggningen inte har erbjudit steg 3 och steg 4 (som det hette förr) på flera år då borde det vara självklart att alla tränare med steg 3 utbildning borde ha rätt att coacha i BLH och BLD åtminstone under kommande säsong.

Jag känner flera som har stått i utbildnings kön under två år utan möjlighet till att gå utbildningar för högre validering och möjlighet till bättre tränar jobb.

Godmiddag

Ungdomsidrotten är viktigast efter pandemin

Det pratas om vad som kommer att hända efter pandemin.

Hur kommer idrotten att förändras ? Elitidrotten kommer att få sig en rejäl törn det är jag ganska säker på men den kommer att överleva trots allt. Folket vill gå på idrott mer eller mindre och man är beredd att betala för det.

En del elitföreningar får ta några steg tillbaka men jag tror att de flesta klarar sig med en bantning av budgeten, som kanske bara är hälsosam. De som har god ekonom och resurser på banken kommer att ta kliv framåt.

Jag värnar i första hand om ungdoms och breddidrotten men tyvärr tror jag att den får sig en större knäck av detta om inte kommuner och statsmakten pumpar in rejält med slantar i föreningarna. Bidrag för att täcka förluster räcker inte.

Det borde vara bekant för de flesta att idrottsrörelsen själ har i ”alla tider” varit eldsjälarna och de ideella ledarna men det finns en gräns för även dem och den gränsen har börjat att nås allt snabbare efter millennium skiftet.

Det kommer även i fortsättningen att finnas många ideella ledare men alla kanske inte med den kunskap som behövs för att kunna erbjuda barn och ungdomar rätt miljö.

Kommuner och staten borde avsätta stora öronmärkta resurser till föreningslivet så att föreningslivet kan arvodera professionella ungdomsledare som kan arbeta på heltid och inte bara några få timmar i veckan.

Ju fler som blir föreningsaktiva oavsett sport och som kan hållas borta från brott och stillasittande ju mer kommer kommunerna och staten att spara i uteblivna brott och hälsoproblem.

Godmiddag

Håller regelverket eller blir det en total makeover

Jag har fått information om att Wetterbygden och Djurgården är positiva  till A2. Det är att deras ekonomiska situation som inte tillåter ett fortsatt spel i nuvarande form. De skall ha bekräftat att de kliver av om det blir en BLH som i fjol.

Alvik och Högsbo skall ha fått erbjudande om att ta klivet upp och då spela i en A2 serie med 6 lag (bl a Umeå, DIF, Nässjö och Wetterbygden) som spelar 4 ggr mot varandra alltså tjugo omgångar.

Det förvånar inte mig att man försöker ”plåstra och lappa” den svenska BLH. Det har man gjort många gånger sedan starten 1992. Storklubbarna är jätterädd om den lilla status som ligan har. Det skulle förresten vara klädsamt om alla hade samma ansvar för den svenska BLD.

Det är inte första gången att lag försvinner från herrligan och heller inte den sista. Frågan är varför man vill göra så mycket för att just Wetterbygden och Djurgården skall kunna vara kvar. Min åsikt är att man borde tänka om helt och hållet.

Det finns två alternativ enligt mig. Alt 1 är det mest trovärdiga men jag är inte emot alt 2.

Gå ner till 8 lag (utan Wettarna och DIF) och spelar 21 eller 28 omgångar det är alternativ ett enligt mig. I en förkortad liga pga pandemin fungerar 21 omgångar utmärkt.

Jag är inte främmande för att utöka BLH till en rak 12 lags dubbelserie  och spela 22 omgångar. Det klarar alla av ekonomiskt.

Alvik och Högsbo har fått erbjudande om att kliva upp. Jag blir inte förvånad om de tackar ja och definitivt inte till ett sådant upplägg.

Det skulle tom vara ok att flytta upp fler lag och skrota superettan. Det går väl att göras lika lätt som man gjorde när man lade ner damernas superetta.

Jag knäpper mina händer och hoppas på att vi slipper A1 och A2 igen. Det var ingen bra lösning när det testades senast. Det var lite av elitserien B.

Ville Tuominen från Salon Vilpas till Helsingborgs damlag är väldigt intressant. Jag har sett Vilpas i flera matcher i år och de spelade en snabb aggressiv och teknisk basket. Förhoppningsvis får han ett spelarmaterial som passar honom. Det blir intressant att följa under kommande säsong. Personligen hade jag hoppats på att Helsingborg skulle våga satsa på en kvinnlig coach men icke så.

Vi får avvakta ett tag till och se om det finns någon klubb i BLD som vågar ta det steget. Vi har minst ett dussin mycket kompetenta kvinnliga coacher i landet men om ingen vill ge dem vettig lön så att de kan satsa det som krävs då ställer heller ingen upp.

Godmiddag

Talar man med kluven tunga ?

I  NSD.se säger Sandberg att man inom Luleå Basket skall satsa svenskt inför kommande säsong men i samma andetag säger han att de utländska spelare som spelade i fjol gärna kommer tillbaka. Det kallar jag för att tala med kluven tunga.

Om man ”satsar svenskt” då spelar man – tycker jag – med ett i det närmaste helsvenskt lag alltså en (1) max två utländska spelare. Om Luleå kommer till spel igen med fyra då är det ingen svensk satsning även om man får hem Westerberg och Nyström.

Jag är förvånad över att Sandberg satsar på Vanloo. Hon är inte alls lika bra som hon var för några år sedan och därför har hon inte en plats i Belgiens landslag längre.

Även Enjebo har aviserat en satsning på färre utländska spelare. Vad det kommer att innebära får vi se men jag välkomnar en sådan förändring och hoppas att de få utländska blir klasspelare. A3 har haft lite för många dåliga utländska spelare de senaste åren. Rekryteringen har varit för dålig.

Jag skulle inte bli förvånad om det kan blir fler utländska spelare i damliga klubbarna. Basketkartan kommer troligtvis att ritas om i hela Europa vilket kommer att innebära att……..

…..det kommer att finnas färre exklusiva välbetalda jobb till hösten så lönerna kommer att sjunka för de utländska spelarna och bra spelare får nöja sig med mindre om de vill få jobb.

Kanske kan vi få se lite bättre utländska spelare i Sverige igen som det var på 70 och 80-talet.

De spelarna som kom då var ofta på hög nivå. Copeland, Robinson, O Hanlon, Grant, Person är bara några på herrsidan och t ex Emerson, Hugley, Ford och Bolton på damsidan. Otroligt bra spelare allihop.

Risken med en stor sponsor

Läser i Joulamos blogg att 90% av herr Wettarnas budget täcktes av deras huvudsponsor som nu kanske inte blir kvar. Jag fattar vad det innebär eftersom jag har varit med om en liknande situation.

1999 lyckades vi i dåvarande Cometerna få Balticgruppen att gå in med ett stort belopp som vår huvudsponsor. Avtalet var omfattande och innebar även en hel del payback. Jag är 100 på att inget annat damlag i landet hade en så stor sponsor, möjligtvis Visby genom Svenska Spel.

Den gången var det 50% av vår omsättning för elitlaget. Vi gjorde reklam på speldräkten för det nya köpcentrum Strömpilen som fortfarande bara fanns på ritbordet men skulle bli verklighet under avtalstiden.

På våren 2004 efter fem år tackade sponsorn nej till en förlängning. Beloppet var då högre och täckte 60% av den totala sponsorbudgeten.

Avhoppet höll på att bli knäcken för elitverksamheten men vi lyckades hålla oss kvar i pga solidariska spelare som spelade i det närmaste helt gratis under de följande krisåren.

Vi lyckades rekrytera billiga men duktiga amerikanskor som klarade jobbet och vi kunde hänga kvar i ligan. (t ex Christy Bacon, Shanita Sutton, Amy Mohr, Pam Rosanio)

Att lyckas med att hålla kvar laget i Damligan 2004 – 2009 utan att dra på sig stora skulder var som ett Houdini trick av bästa märke. Spelarna som spelade i Umeå Comets på den tiden förtjänar respekt.

Jag tror att Wettarna klarar det galant på damsidan där de är van att i princip spela utan lön men allt hänger på om de kan behålla truppen. Om det blir stor spelarflykt då blir det svårt.

På herrsidan blir det svårare. En 100% satsning med kanske två träningar per dag är knappast möjlig. Kanske skär man ner träningen till endast kvällsträningar och i stället lite längre pass. Personligen tror jag att det kan fungera. Om serien dessutom går över till mestadels helgmatcher då ser det ljusare ut även för dem som har tappat stora inkomster.

Enligt uppgift så skall KFUM Umeås damlag redan ha säkrat  ekonomin för deltagandet i kommande års basketetta. Om det stämmer så är det bra jobbat. En säsong för ett Norrlandslag kostar minst 300-400.000 kr och då är inte en ev. coach kostnad inräknad i det.

Godmiddag

Bra med förändringar men A1 och A2 är helt fel.

Den 6:e april hölls ett telefonmöte med alla BLH klubbarna där man penetrerade olika frågor inför nästa säsong. Jag har snokat runt lite i landet och med några nyfikna frågor har jag lyckats att snappa upp lite intressant.

Ett nytt upplägg med en A1 och en A2 serie verkar vara det viktigaste just nu.

Jag är som du vet helt emot en ny A1 och A2 serie. En A1 med ”de 6 bästa lagen” från 19/20 gynnar bara dem i A1.

Klarspråk är: A1 lagen vill inte ”slösa pengar” med matcher mot ”de sämre A2 lagen”. De matcherna är ”icke värde matcher”.

Även Svenska Cupen verkar få stå tillbaka efter ett provår. Tanken var god men höga kostnader för matcher mot svagare lag har aldrig varit topplagens likör (se A1 & A2 planerna)

Vad jag förstår så är förändringar på gång även när det gäller vissa funktionärer som kostar massor av pengar. Man börjar inse att det är dags att dra åt svångremmen och det speciellt i vad som lär komma efter dessa tider.

Jag har länge fört fram att det är dags att gå tillbaka till två domar system. Min motivering är att det inte blåses mer i matcherna med tre domare utan snarare mindre. Domarna borde se mer med tre (3 ) domare.

Jag har inga fakta att visa upp men jag har faktiskt i dessa c tider tittat på många matcher med två domare och jämfört/räknat avblåsningar mot idag och min känsla är att tre (3) domare blåser totalt färre antal gånger idag.

Det finns säkert de som direkt kommer att hävda att basketen har utvecklats och blivit så mycket bättre idag så att man inte behöver blåsa lika ofta, men det håller inte jag med om.

Dagens fysiska ibland brutala spel i BLH borde i stället innebära fler avblåsningar men det händer inget. Visselpiporna avvaktar.

BLH kommer att fungera utmärkt med två domare igen. Fråga veteranerna Sharro, Klaar, Katic, Forsberg, Johansson m fl som har slutat. Jag tror att dom håller med.

Om Luigi la Monica kan döma Euroleague med sina 55 år då kan flera ”överåriga” domare  i Sverige göra detsamma. Kanske får vi någon comeback till hösten från någon av de duktiga veteranerna. Den comebacken skulle vara efterlängtad i alla fall av mig.

Kostnaden för en hemmamatch i BLH är en stor belastning framförallt när publiksiffrorna inte tar fart i ligan. Snittkostnaden för Umeå BSKT per hemmamatch är över 30.000 kr per match bara för domare och det är givetvis helt galet med tanke på publiksiffrorna.

Bara max 50% av lagen i BLH har publik som bär kostnaderna (domare, ordningsvakter, kommissarie, hallhyra, annonser, program, funktionärer)  m.m för en hemmamatch.

Även kommissariernas tid verkar äntligen vara över. Jag har tidigare hävdat att det befintliga systemet och kravet på att ha en licensierad och väl utbildad sekretariat personal innebär att kommissarien är onödig och så har det varit i många år redan.

De kontrolluppgifter som kommissarierna har haft kan lätt överföras på distriktens SDF och finansieras genom den höga avgiften för deltagande i serien, men det måste man väl redan ha tänkt på.

Under den nyss avslutade säsongen kostade kommissarierna 40000 kr för varje BLH lag.

Ordningsvakterna som kostar över 3000 kr/match kan också vara på väg bort. Det är i så fall verkligen på tiden. Motiveringen för att införa dem skulle jag vilja se. Om det beror på att någon hetlevrad från publiken har gått ner på plan efter en match och uppträtt illa mot domarna som ligger bakom det vet jag inte.

Jag tror att detta problem endast finns där restauranger finns. Min erfarenhet är att i de hallar där restaurangerna finns det är där glåporden mot domarna haglar som mest.

I de flesta kommunala lokaler är berusade personer och alkoholhaltiga drycker förbjudna så detta borde kunna undvikas redan vid entrén av resp. arrangör.

Om alla ovan nämnda förändringar blir verklighet då är det en besparing i storleksordningen minst 250-300.000 kr/säsong, som kommer välbehövligt och kan innebära att klubbarna i stället kan satsa på bättre förutsättningar för tränare eller att förbättra kvaliteten på laget.

Om man dessutom skulle skära ner till 27 omgångar i stället för 36, då skulle besparingen bli ytterligare närmare en halv miljon och dessa pengar skulle också kunna gå till högre kvalitet på organisation och spelartruppen.

Svensk basket skulle totalt kunna bli bättre än vad den är idag.

Jag är ganska säker på att de etablerade topplagen inte är särskilt positiva till förändringarna. De ser det som en devalvering av ligan men så blir inte fallet. De ser det även som ett ökat hot mot deras nivå när lag med mindre resurser kanske får råd att bygga starkare lag.

Ingen utomstående utanför basketfamiljen bryr sig. Jag hoppas att fler än jag kan se en positiv utveckling med dessa förändringar.

Genomför alla förändringarna och med en bantad grundserie.

Godmiddag

Offensiv i Jämtland

Respekt till Jämtland som redan i januari besökte Chuck i Schweiz och visade att ”det var honom de ville ha”.

Det visar tydligt hur seriöst de arbetar och hur god ekonomi de måste ha när de kan agera så. Chuck kan vara en miljonsatsning.

Den renoverade hallen med tillhörande restaurang har blivit rena mjölkkossan och det är bara att gratulera.

Något sådant kommer basketen i Umeå aldrig att få uppleva. Enda chansen skulle vara om Umeå FC återigen tar sig upp i Allsvenskan för då måste faciliteterna uppgraderas avsevärt och då lär restaurangen bli nödvändig.

Avundsjukan mot BC Luleå, Luleå BBK, Jämtland, Norrköping som drar in stora slantar av och pga sina restauranger är säkert stor.

Det tjatas en hel del om att Adnan Chucks spelstil inte passar in i ”den publikfriande basket” som Jämtland vill spela. Man menar att det blir långsamt och tråkigt med hans metodiska basketfilosofi.

Chuck har visat att han vet vad han sysslar med tidigare och han lär göra det igen.

Han kommer att spela aggressivt pressande försvar och det är publikfriande och han kommer att spela snabbt när det är läge att spela snabbt. Det är publikfriande. Han kommer att spela kontrollerat när det är läge för det och göra det bra och då blir publiken nöjd. Det är Europeisk toppbasket.

Från och med nu börjar Jämtland bygga det lag som Chuck vill ha. Om han klarar bygget redan under 2020, det återstå att se. Jag skulle tippa att det finns flera bra svenska spelare som vill spela för honom men lata lycksökare göre sig inte besvär.

Popkey fick lämna coachjobbet i Östersund men blir kvar som spelare.

De har givetvis kontaktat Gustavsson som har coaching erfarenhet med damlag men det blir ingen flytt till Östersund för honom. Han blir troligtvis kvar med familjen i Umeå och jobbar civilt om inget riktigt bra alternativ dyker upp.

Jag har väntat mig att BC Luleå ringer honom nu när Håkan Larsson vill prova sina egna vingar som head coach men det verkar de inte ha gjort.

Jag pratade med Gustavsson i torsdags och då svarade han nej men det kan ju vara poker.

Lite konstigt kan jag tycka om de inte har ringt. Gustavsson är från Byn så den lokala förankringen finns. Han har redan 8-10 års erfarenhet på hög nivå som ast. coach och head coach trots att han bara är 34 år.

Jag skulle i alla fall ha ringt honom och tagit upp honom på en intervju.

Godmiddag

Karantänfilosofier

Telefonmötet som hålls idag med BLH lagen signalerar att det blir förändring av upplägget på serien.

Det finns risk för att vi återigen får en A1 för ”de som var topplag i fjol” och en A2 för de övriga lagen.

Det skulle vara trist anser jag som har varit med om det förr. Det är inte omöjligt att vinna mot ”de bättre lagen” har de senaste fem åren visat.

Det går knappast att besluta något om hur det hela skall se ut när ingen vet när pandemin  är över och det är fritt fram för tävlingsmatcher igen men man kan givetvis lägga plan A, B och C.

Att besluta något redan nu vore onödigt eftersom vi inte ens vet om de föreningar som var med i serien 19/20 kommer att kunna delta kommande säsong. Vi har dessutom ingen aning om när serierna kan komma igång

Att starta bara för att komma igång med matcher är ingen bra lösning. Tävlingsmatcher är till för publiken och utan publik finns det ingen anledning till tävlingsmatcher.

Jag misstänker att kommande säsong i bästa fall blir en försäsong med förberedelser under september och oktober med seriestart i november och en grundserie som slutar i mitten av maj. Ett helt rimligt scenario

Pandemin påverkar inte bara elitidrotten utan även ungdomsidrotten. Jag hör många som kräver att staten skall gå in och täcka upp elitidrottens förluster men där håller inte jag med alls.

Det är ungdomsidrotten och föreningslivet, som skall räddas i första hand.

Elitidrottens  lag och verksamhet är bara en liten del av svensk idrott. Ekonomiskt givetvis stor men egentligen inte sååå viktig.

Elitidrotten får lov att permittera och dra ner på allt och när detta är över får man efter kontakt med sina sponsorer och samarbetspartners ta ett beslut om man kan fortsätta på elitnivå. Kartan kommer att ritas om även här.

Jag skulle bli förvånad om RF fördelar några större summor av det man har fått från staten till elitverksamhet.

Egentligen är det helt onödigt att spekulera om vad som kommer att hända i A3 och BSKT till kommande säsong, men jag skall i alla fall gissa lite grand.

Brown & Hansson blir kvar och det grunder jag på stora förtroende som de har fått från coach Enjebo. Förresten Brown har varit så länge i Sverige så hon borde ha ett svenskt medborgarskap på gång om hon bara vill.

Jag är 100 på att de försöker behålla Degbeon och Fontaine. Jag hoppas att de inte har glömt klasspelaren Engram. Vad övriga proffs i truppen tänker får vi se.

De unga som i fjol nötte bänk bakom alla utländska proffsen får chansen i basketettan i stället till hösten och satsar nog hellre på det än på A3

I BLD behövs lite nya coach lösningar och nytt ledarskap.

Jag skulle tycka att det vore kul med den duktiga fd spelaren  Johanna Eriksson i t ex Visby,  Klasspelaren Ashley Key kanske i Wettarnas lag nu när Pinto har lämnat. Jag skulle även gärna ha sett Tamara Ruzic i Mark. Finns det verkligen inte någon som ringer Jurgita Kausaite. Kanske skulle även A3 må bra av en rockad. Enligt den info jag har fått så är Lotta Enjebo en utmärkt tränare och coach. Kanske skulle hon kunna ta över och herr Enjebo bli assisten och klubbdirektör i stället. Maria Modig kan väl göra en rockad med Sandberg också det skulle vara intressant. Någon borde även värva Angelica Gabrielsson idag sportchef i Täby Basket tillbaka till liga coachning. Alla jag har nämnt är mycket kompetenta det vet ni.

Du fattar. Jag filosoferar och drömmer lite igen men visst vore det en kul utveckling om vi kunde få många kvinnliga headcoacher inom svensk dambasket. DET skulle väcka uppmärksamhet från många håll och definitivt få även medias intresse.

Jag drömmer även om att BSKT får tag i en ny coach som kan starta från ett blankt papper utan förutfattade meningar. Det är garanterat hälsosamt för BSKT att få in en ny person som kommer med nytt sätt att träna och spela.

De spelare som har varit med de senaste 3-6 åren får säkert en nytändning även om de då får starta från ruta ett.

Godmiddag

Snacket går……………………………..

………..och det senaste är att krafter inom BLH lagen försöker sälja in en idé om att redan till hösten införa A1 och A2 igen, där A1 lagen skulle bli de sex bästa från årets liga och A2 med resterande fyra lag plus två lag från superettan vilka de nu är.

Jag hoppas verkligen att de fyra från 19/20 års nedre halva av BLH säger blankt nej till det.

A2 blir direkt mindre intressant i både sponsorer och publikens ögon. Man trixar till det med åttondelsfinaler för att få lagen ”där nere” att tro att chansen till slutspel då skulle öka men icke. Dagens upplägg är bra, men 36 omgångar lite för mycket 27 räcker gott och väl.

Snacket går också om att eftersom Wettarnas storsponsor har hoppat av så är det kört för dem. Om vi dessutom räknar in Djurgården i de kördas skara så har vi en BLH med endast 8 lag som för några år sedan.

Då är det återigen rimligt med fyra matcher mot varann igen och totalt 28 matcher. Med några trevliga dubbelarrangemang skulle det bli en vettig sportslig lösning.

Noterar att inga spelare, coacher eller föreningar från Umeå fick några utmärkelser i år men det kan vi väl leva med bara det finns bra basket att kunna gå och titta på.

Coacher brukar göra en ordentlig utvärdering efter säsongen men frågan är hur mycket den är värd eftersom jag tror att man nästan aldrig får 100% raka och ärliga svar från spelarna.

Spelarna vågar inte vara tydliga och tala om exakt vad de tycker om träningen, coachningen och kommunikationen och då särskilt om spelaren vill komma tillbaka till nästa säsong.

Av egen erfarenhet vet jag att endast ett fåtal vågar säga vad de tycker. Inte ens mellan fyra ögon. Några kan klämma ur sig något om de får skriva ner sina åsikter och då ska det vara anonymt.

Det spelar oftast ingen roll när man vädjar om öppenhet och ärlighet. Respekten mot ledare, coacher och klubbar är stor och man håller inne med åsikterna.

Elitklubbarna måste lägga ner mycket tid på att få en bra utvärdering av varje säsong för att kunna utvecklas.

Jag känner till elitklubbar där träningarna har varit riktigt dåliga enligt spelare men där inget händer och coacherna får fortsätta.

Vems är felet att fakta inte kommer fram ? Är det spelarnas fel eller klubbledningarnas ?

Noterar med glädje att Nathan Dawits skada inte var allvarlig. Jag hoppas verkligen att han blir kvar i BSKT eftersom han inte bara är en bra basketspelare utan även en bra person.

Jag hoppas att Egal Saleman och André Nilsson bestämmer sig för fortsatt spel.

Jag hoppas att alla basketspelare i Umeå lägger mycket tid på massor av konditionsträning (inte enbart gym) nu under dessa tider för att kunna komma till spel i höst i fysik toppform. Det är en av de viktigaste faktorerna för att kunna hävda sig i BLH.

Jag har en dröm om en comeback av Johan Pierre. I mina ögon en riktigt bra pointguard och en publikfavorit.

Jag skulle även vilja se David Jallow tillbaka i BSKT till hösten.

Med dessa fem spelare i bra form och fyra bra amerikaner skulle BSKT kunna vara med och konkurrera igen.

Godmiddag


Dags för dubbelmatcher i BLH

I Vitryssland spelar fotbollsligan vidare. Många nationer köper in sig för att kunna sända sport TV sändningar. De som sysslar med spel & dobbel jublar.

Till och med Umeå IK´s träningsmatcher som går att följa på nätet ingår med stor säkerhet även i de matcher som spelas på ute i världen. Spelmarknaden är gigantisk.

SBBF meddelade nyligen hur BLH kommer att se ut och att det blir 36 omgångar även kommande säsong. Det är ok om både SBBF och klubbarna kan tänka om när det gäller genomförandet.

Att spela tisdag och fredag är knappast realistiskt med tanke på kostnaderna för resor och logi när det är som dyrast. Matcherna bör koncentreras till helgerna.

Jag tror att mitt förslag inte gillas av dem som har de stora ”restaurangarenorna” men om man tänker lite på hur viktigt det är att svensk basket överlever då är det en mycket billigare och bättre lösning för klubbarna och det blir sportsligt lika för alla.

Lösningen är helt enkelt att t ex Norrköping åker till Luleå och spelar två (2) matcher samma helg. Match ett spelas på fredag och match två på söndag.

De lokal arrangörerna hjälper till med bästa pris på logi och mat och laget får tillgång till träningstid i någon hall på lördagen.

Varje bortamatch (utan undantag) för alla lag genomförs som en dubbelmatch. Billigare, effektivare och sportsligt.

Det blir dessutom billigare även med domarna som om de vill och kan även kan döma ett par lokala matcher under lördagen.

Nio (9) resor i grundserien i stället för arton (18) inser alla borde innebära en avsevärd kostnadssänkning. Lågt räknat minst 1/2 miljon + bara i resor och logi.

Vad jag tycker om det dyra tredomar systemet och den numera helt onödiga kommissarien har jag klargjort tidigare flera gånger.

Spelmodellen kommer att innebära att det sannolikt bli två veckor till nästa hemma arrangemang. Några kommer att mena att det blir för långt mellan hemmamatcherna, men vi har ju detta förhållande redan idag pga olika anledningar så det är inget nytt.

Klubbarna får i stället god tid att sälja in den kommande match helgen och att marknadsföra den mot random åskådare. Jag anser att modellen är värd att testa.

Godmiddag

100% Nostalgi och en pudel

BC Luleå sände igår på FB matchen då Plannja tog det första guldet våren 1997 på bortaplan mot Borås eller M7 som dom hette på den tiden och det tackar jag för.

3800 åskådare, ”lite väl partiska hemma kommentatorer”, riktigt bra domare med Sharro och Klaar (inga problem med två domare) bra taktiskt smart basket av framförallt Plannja (Brad Dean) och två suveräna guards i Elliott och Larsson.

Basketen har utvecklats oerhört sedan dess. Tempot är ungefär detsamma, defensiven är bättre men framförallt tekniken är så otroligt mycket bättre.

Kolla in matchen om du vill då kan du bl a notera att den till 99% mest använda dribbling är en vanlig simpel crossover, som man idag knappt använder pga risken till ett bolltapp.

Dribbling mellan ben eller bakom ryggen lyser med sin frånvaro. Larsson använder dribbling mellan ben en gång om jag minns rätt.

Ett kul initiativ av BC Luleå som jag hoppas att det kommer mer av.

Läser i op.se att krönikören utnämner Gehrke till ”Sveriges idag största basketledare” och föreslår att han skall återanställas.

I mina ögon ser det ut som en form av ”pudel” med tanke på att krönikören under säsongen kölhalade Gehrke fler gånger för hans beslut i samband med matcher och en del av hans rekryteringar.

Jag kan inte tro att Gehrke skulle kunna acceptera ett erbjudande om ast. coach jobb m.m.

SBBF:s valberedning har kämpat länge med hur man skall ha det med ordförande frågan inför årsmötet så flyttningen till augusti kom lägligt och kanske var det bra så att svensk basket får rätt person på den platsen.

Notera att jag inte säger att nuvarande ordförande inte platsar. Jag har för lite insyn i verksamheten för att bedöma det.

Eftersom ordförande uppdraget är ett förtroende uppdrag (ideellt) så är det inte alltid det enklaste att hitta rätt person för uppdraget.

Jag tycket att personen skall vara ”basketkunnig”, rak, pådrivande och entusiastisk, krävande mot all personal för att uppnå högsta effektivitet med så liten administration som möjligt.

Att redan ha ett redan etablerat nätverk är en stor fördel för en ordförande.

Att synas och besöka föreningar på alla nivåer runt om i HELA basketlandet regelbundet borde även ingå i hens arbetsuppgifter. Jag hoppas verkligen att de finner rätt person för detta viktiga uppdrag.

Godmiddag

”Nästan intet nytt på basketfronten”

Torsdag 26 mars, 2020

HOOPS är inte så aktiv under denna trista och tunga tid i våra liv. Jag är ärlig när jag skriver att jag varje dag knäpper mina händer och hoppas ja tom ber om en vändning.

Vad det gäller utseendet av basketligorna blev allt som vanligt och näst intill exakt som jag har skrivit om i HOOPS flera gånger.

BLH utan förändring och Helsingborg upp i BLD. Logiska beslut men inga visioner eller steg mot en nödvändig förändring.

Jag har aldrig skrivit om SEH men fjorton(14) lag i Superettan herr visar i alla fall att ”allt är möjligt” om man bara ”har de rätta kontakterna och trycker på de rätta knapparna”.

Min förhoppning om att få upp BG Luleå i BLD hade nog ingen chans alls men jag hoppas att jag har rört om i grytan lite grand och att det kanske kan bli aktuellt i en snar framtid. Jag vet ju att dom i Luleå BG vill ta det steget.

En transportsträcka med 36 nya omgångar i BLH är inget annat än Ebberöds Bank för BSKT, och kanske fler föreningar. Jag skulle inte bli förvånad om det blir ngt avhopp senare under sommaren.

Vi har fem föreningar med Luleå, Jämtland, Norrköping, Borås och Södertälje som är stora och starka och som har mycket eller hyfsat med folk på matcherna dessutom restauranger och bra serveringsmöjligheter. Dessa föreningar har mycket att säga till om – det märks.

36 omgångar i BLH är bara crazy. De sportsliga resultatet skulle bli detsamma efter 18 omgångar och definitivt efter 27. Detta är bara business för dem som har business.

Det stora glädjeämnet på baskethimlen i Umeå är att KFUM Umeås dam/flick lag skall spela i basketettan. DET är ett rejält lyft för oss här i Umeå.

Jag kanske har fel men jag tror att laget kan få lika mycket publik på sina matcher som A3 har men bara under förutsättning att de spelar sina hemmamatcher i Umeå Energi Arena.

Ett lag med merparten lokala spelare drar släkt och vänner samt random besökare bara de får reda på när och var matcherna spelas. Om KFUM dessutom kan bjuda på ett trevligt arrangemang utan för hög ljudvolym en bra speaker och med ett lågt entré och fika pris då kan det bli riktigt kul.

Jag har försökt att snoka lite om vad som händer på coach sidan i de nordliga klubbarna men inget går att få bekräftat så då får jag gissa som vanligt.

Jag tippar att Öqvist sitter säkert i BC Luleå och eftersom Larsson vill prova sina vingar som head coach så gör man en lokal lösning som vanligt med den nya assisten till Öqvist.

Jag tippar att Larsson hamnar i Jämtland och att kompisen Rönnqvist hakar på.

BSKT letar säkert både lokalt och i närområdet. Gehrke hade givetvis varit intressant men hans lönenivå ligger knappast i närheten av vad BSKT kan erbjuda. Det måste vara ngn som kan kombinera med civilt arbete tror jag.

A3 fortsätter med Enjebo det vet vi men hur blir det med Selberg i KFUM´s damlag. Följer han med laget till ettan ?

Om han inte gör det då finns redan steg 3 tränaren Eva-Lotta Strömsten tillgänglig som redan i år har periodvis tränat laget.

Själv tittade jag igår på Brasilien mot Grekland från sommarens VM i Kina. Brazil vann med en poäng trots en basket interfiernce i sista sekunden. Tungt för Grekerna.

Godmiddag

Hur blir det med LOKAK i Umeå Kommun ?

Måndag 23 mars, 2020

I fredags gick Gustavsson som väntat ut med att han lämnar som coach i BSKT.

Jag har redan skrivit om att det var aktuellt och att han söker ett civilt arbete i stället. Till mig bekräftar han nu att han i första hand vill coacha och att han söker jobb i Sverige, Europa eller Asien. Då är det bara för klubbar som söker en professionell coach att höra av sig och komma med ett seriöst bud.

Läser också att BSKT i första hand söker en svensk som skall vara rutinerad och ha ligaerfarenhet.

Kravet för att få coacha i BLH är steg 4 utbildning (som det hette förr på den goda tiden) så finns det i Umeå några aktuella namn.

Enjebo är redan uttalat klar för A3 så honom kan vi räkna bort.

Blomqvist kan vara ett namn men knappast troligt eftersom han har coachat damlag under hela sin karriär och klubbar brukar vara traditionella när det gäller sådant – tyvärr.

Selberg som är jämnårig med Enjebo och fortfarande aktiv på lägre nivå och på NIU så kanske kan han vara ett alternativ.

Det finns dessutom ett flertal coacher med s.k steg 3 utbildning men ingen av dessa kan vara aktuell mer än som assistenter.

Personligen tror jag att BSKT skulle må bäst av helt nya influenser och en helt ny röst och då måste man leta efter en coach på annan ort.

Tittade på den fjärde och avgöande dam finalen från 2019 i Frankrike mellan Montpellier och Lyon. Det var en bra basketmatch med massor av kamp och ganska bra spel. Det som var glädjande det var att se att finalerna mellan Luleå och Udominate från 2016 och 2017 inte var så mycket sämre.

RF har lovat att föreningarna inte kommer att förlora något pga coronakrisen. Föreningarna kommer att få samma bidrag som vt 2019. Det är jättebra men…..Umeå Kommun har ännu inte garanterat att föreningarna får minst samma bidrag som man fick vt 2019. Jag hoppas att det beskedet kommer snart annars kommer det att slå hårt mot ungdomsföreningarna.

Godmiddag

I have a dream……

Fredag 20 mars, 2020

Alla RIG och NIU runt om i landet har bommat igen. Utbildningen bedrivs nu digitalt. Jag hoppas att alla får lära sig funktionärskursen och att sköta statistik. Det finns redan material för digitala studier, men det finns en hel del annat att göra också…..

Personligen kan jag väl tycka att de som går på RIG eller NIU borde kunna ägna sig åt fysisk träning utomhus i stället nu när tävlingsverksamheten ändå är inställd. Hoppas att alla får ett lämpligt träningsprogram att följa.

Det blir inget fotbolls EM i sommar och det mesta tyder på att det inte blir några ungdoms EM i basket heller i sommar så träningsplaneringen kan ställas om med sikte mot framtiden.

Jag har skrivit det förut och jag gör det igen. Det är hög tid för radikala förändringar i upplägg när det gäller hur ligorna och övriga förbundsserier liksom hela landslagsverksamheten.

Alla tävlingsbestämmelser inom basketen har i princip upphört att gälla när inga kval kan spelas och det är ett gyllene tillfälle att tänka om och göra radikala förändringar nu.

Jag hoppas på ett helt nytt seriesystem men det har jag skrivit om sedan jag startade HOOPS 2014. I still have a dream.

Läser i dagens lokaltidning att Enjebo har tankar på att redan inför hösten anpassa laget mot det som redan gäller i BLH. Han har tankar på ”bara fyra utländska spelare” och några landslagsspelare.

Det är bra tänkt av Enjebo men han borde tänka ännu modigare och nöja sig med max två och i stället satsa mycket på 4-5 av de bästa svenskarna. Jag tror att det är ett bra sätt att ta upp kampen med Luleå om att vara ett attraktivt lag.

Att agera på det viset är ett bra sätt att stödja svensk dambasket och det är något som de övriga storklubbarna Alvik, Luleå, Telge och Norrköping också borde börja att tänka mer på.

Enjebo pratar om full satsning inför 20/21 och även om spel i Eurocup men trots 5-6 utländska spelare så har man knappt lyckats vinna ngn match i den cupen under de senaste åren. Jag hoppas att man tänker om när det gäller detta. Spela gärna i Eurocup men gör det med svenska spelare som utvecklas av det.

Läser i dagens NSD.se att Luleå BBK väljer att betala ut guldbonusar som spelarna hade i sina kontrakt. Snacka om att ha resurser. Ena dagen pratas det om att klubbarna gör miljonförluster och nästa dag betalas det ut guldbonusar.

Tufft för IBK Dalens damer att flyttas ner även om de fortfarande hade chansen att hänga kvar. Det beslutet måste vara i strid med tävlingsbestämmelserna och juridiken kommer att påvisa det.

På tal om fotboll så kan jag inte låta bli att tänka på att i januari 2020 när Umeå äntligen fick sitt fotbollstält då var det säsongen då vi inte hade någon vinter. Det var sommar, blev höst och sedan kom våren så man hade i år klarat sig utan tältet.

Godmiddag

Vem coachar BSKT nästa säsong ?

Torsdag 19 mars, 2020

BLH kommer att bli helt annorlunda kommande säsong när det gäller lagens utseende och slagkraft så när som på tabellplaceringarna.

Topp 5-6 kommer troligtvis att bli som tidigare. De har pengarna och kommer som sagt att locka de bästa svenskarna.

Det uteblivna slutspelet påverkar en del vanliga topplags ekonomi inför nästa säsong men knappast så mycket så att ”balansen förändras”.

Jag tippar att BSKT kan tänka sig att ta tillbaka Zabas och Odomes som att döma av matchningen var coachens favoriter. Båda borde vara möjliga att signa till rimlig kostnad och jag är ganska säker på att de trivdes alleles utmärkt i Umeå men…………

De signaler som jag har fått från coach Gustavsson det är att han inte blir kvar som coach kommande säsong och att han söker ett civilt jobb i Umeå.

Om det stämmer då borde BSKT redan vara inne i fasen där man letar efter en ny headcoach även om avslut på 19/20 ännu inte är avklarad.

I Umeå finns ett flertal välutbildade både steg 4 och steg 3 tränare så tränarfrågan skulle kunna lösas lokalt, men det blir knappast en lokal lösning på coachfrågan för BSKT.

All respekt för Gustavsson och det utmärkta jobb han har gjort för BSKT under många år men jag tror att alla inser att det behövs nya ideer och ny inspiration till Umeå BSKT.

Det finns säkert de som funderar på att göra som Wettarna och ta in en spanjor/utländsk tränare. Jag tror på en svensk lösning nu när det blir fler svenskar i laget också.

Numera finns det ganska många välutbildade svenska coacher som säkert skulle vilja ta sig an ett lag i BLH.

BSKT kan knappast erbjuda en heltid med en acceptabel lön till en coach så hen måste kunna kombinera coachandet med ett annat arbete. De som har lärarbakgrund har ofta den största flexibiliteten.

Det troliga är att BSKT kommer att satsa på fyra (4) amerikaner till hösten.

Jag skulle gärna behålla Westbrook om kostnaden är rimlig. Den korta tid han var i Umeå visade han god klass trots att han var långt ifrån bra form.

Cole Welle som redan bor i Umeå är en bra reserv och spelare för ett satsande lag mot ettan. Han har visat att han är på klart godkänd nivå att vara reserv till ligalaget.

Vad A3 vill göra när det gäller de utländska spelarna är omöjligt att ens gissa sig till men om jag fick välja då skulle Engram vara mitt första val. Hon är en riktigt bra spelare som knappt hade hunnit komma igång i A3. Degbeon givetvis intressant om pengarna är dom rätta men i övrigt ett clean sheet.

Godmiddag

Basketettan dam ett lyft

Onsdag 18 mars, 2020

Det snackas mycket om de ekonomiska förlusterna för idrotten pga viruset men jag undrar om inte t ex både A3 och BSKT här har sparat en hel pengar i stället.

Den normala publiktillströmningen ger inga stora slantar för någon av klubbarna.

Inte ens ett stundande slutspel skulle ge några större inkomster snarare höga rese och logi kostnader.

Däremot kommer guldbonusar som ofta finns i sponsoravtalen hos topplag definitivt utebli.

Det som jag just nu anser vara det mest intressanta av allt när det gäller basketen i Umeåregionen inför kommande säsong det är KFUM Umeå damernas avancemang till basketettan.

Jag efterlyser lite glädje och positivitet över anvancemanget men den lyser med sin frånvaro. Är det så att man tvekar om man skall gå upp ?

Ett lag i basketettan borde innebära att även A3 får lättare att rekrytera några bra ettan spelare som kanske kan ha dubbellicens. Jag tycker att A3 borde gå in och stötta ett lag i basketettan så mycket som möjligt för att på så sätt få en bredare underlag.

Jag tror inte att div 2 spelarna med dubbellicens från KFUM Umeå som i år har rest land och rike runt med A3 utan att få spela kommer att köpa det ytterligare en säsong.

Basketettan för damer blir kanske det intressantaste i Umeås basket kommande säsong. Vi kommer att få se helt nya lag från södra Sverige som de flesta i Umeå aldrig har sett.

Flera av spelarna i BG Luleå och Luleå Stars känner vi till i Umeå efter otaliga duster i FA serien och div 2 för några år sedan och även en del spelare i Östersund är bekanta för oss och då framförallt Ida Lundgren.

Jag tycker att det skulle vara kul om hon flyttar hem nu när Umeå har fått ett lag i näst högsta serien.

Det som blir riktigt kul det är att få se alla nya lag från Mälardalen. Jag vill se Umeås egna produkter mäta sina krafter med andra div 1 lag.

Alvik, Fryshuset, Blackeberg, Lidingö och Uppsala är bekanta lag men Djurgården, AIK, Norrort och Västerås ganska okända.

Blackeberg coachas av en Luleå kille som heter Tommy Johansson och i Norrort har man Angelica Gabrielsson från Umeå som sportchef.

Det är ett stort lyft för basketen i hela länet med KFUM Umeå i basketettan dam och jag tror att det även sporrar Skellefteå att arbeta hårt för att snart kunna ta steget upp i div 2 och sedan till ettan med sina talangfullaflickor födda 05 och 06.

Godmiddag

….men innerst inne tänker alla på sig själva

Måndag 16 mars, 2020

Jag läser på sociala medier att klubbrepresentanter och fans ondgör sig över att Borås och Luleå utsågs som SM vinnare. Jag kan förstå det.

Eftersom båda lagen hade kunnat passeras på de avslutande matcherna (ingenting är omöjligt) då borde inte Borås och Luleå utses till Svenska Mästare. 2019/2020 är säsongen då inga medaljer bör delas ut.

På 60 och 70 talet fanns inget slutspel utan då var det laget som vann Allsvenska som blev Svenska Mästare men då var regelverkat annorlunda.

Tävlingsbestämmelserna eller regelverket är försatta ur spel pga rådande omständigheter. Kanske har SBBF rätten att dela ut guldet till Borås och Luleå eller så har dom inte det…….

Om forskarna och experterna har rätt då tror inte jag på en vanlig basketsäsong till hösten heller. Det finns mycket som talar för att basketsäsongen kanske inte kan komma igång förrän sent i höst eller kanske tom inte förrän under vårterminen. Plan B och Plan C bör man förbereda sig på redan nu.

Jag lyssnade på folkhälsomyndigheten, socialstyrelsen och alla experter under fredagens presskonferens och där sade de uttryckligan att det var helt på sin plats för alla hockey, innebandy och fotbollslag att fortsätta att träna. Det viktiga var att se till att de som har förkylningstendenser inte tränar utan håller sig hemma.

Jag antar att den informationen även gäller andra obskyra sporter som basketboll och att det är grönt ljus för oss att fortsätta med träningen för alla träningsviloliga ungdomar. De som känner sig sjuka skall stanna hemma PUNKT.

Konsekvenserna för sporterna blir väldigt olika. Vissa förlorar miljoner och menar att det finns risk för konkurs. Andra förlorar mindre men drabbas hårdare eftersom ingen backup finns i form av tillgångar. De stora elefanterna kanske måste dra ner på sin verksamhet och acceptera att dominansen kanske är bruten för en tid.

En del pratar egoistiskt bara om den sportsliga förlusten eftersom de har så mycket deg i bagarboden.

Jag fattar att Björklövens alla fanatiska fans är besvikna över att chansen att gå upp försvann men jag hoppas och tror att alla fattar att livet är viktigare än ”idrott med lek och spel” som det stod i betyget då jag gick i mellanstadiet. Med det sanslösa stöd som de verkar ha i Umeå då är det bara en tidsfråga innan laget är tillbaka i SHL. Om de har väntat så många år som de har gjort då kan fansen vänta ett år till.

Alla anställda spelare och ledare får sina löner och jag tror inte att någon klagar på att de i stället för att träna och åka runt och spela matcher får vara hemma med sina familjer i stället.

Jag börjar mer och med tro på taktiken att leva vidare som vanligt och acceptera om man blir sjuk och då isolera sig.

SBBF har kommunicerat ut att de kommer med besked den 25 mars.

Det beskedet kommer att bli att all tävlingsverksamhet inom svensk basket för den här säsongen är avbruten. Ingen upp eller nedflyttning blir av precis som i SHL. Däremot får BLD ett nytt lag och det blir BG Luleå………OBS ! Jag gissar bara så att inte någon tror att jag vet något.

BSKT kommer inte att ha ett tillräckligt slagkraftigt lag till ett påtvingat kvalspel. Endast Odomes Zabas och Westbrook är fortfarnde kvar i Umeå men det beror på svårigheterna att boka om deras returbiljetter. Att genomföra ett kval till superettan med enbart det svenska spelarmaterialet skulle vara fruktansvärt orättvist.

Godmiddag

Ta chansen till radikala förändringar

Fredag 13 mars, 2020

HOOPS hade fingret i luften redan på torsdag morgon. Jag tippade att allt seriespel inom liga basketen skulle blåsas av eftersom både Borås och Luleå hade säkrat seriesegern trots två återstående matcher.

Konsekvensen blev givetvis att även allt annat seriespelande upphör omedelbart. Säsongen 2019/2020 går till historien som den märkligaste någonsin. Jag minns inte hur det gick med basketallsvenskan 1969 då jag fick Hong Kong influensan. Jag mins bara att jag mådde ganska dåligt.

Jag tittar redan nu i kristallkulan och ser då möjligheten till att herrarnas basketliga får ett nytt lag nämligen Högsbo, som tar platsen efter nedflyttade Djurgården. Jag tror att varken Fryshuset eller Eos han ambitionen.

I damligan tillkommer ett nytt lag och det blir RIG Luleå som tar den 12:e platsen i ligan eftersom Luleå Kommun tar på sig den ganska låga extra kostnaden som blir till skillnad mot fortsatt spel i basketettan. RIG deltar utom tävlan och räknas inte in i den slutliga serietabellen.

Basketbollförbundet skriver ett väldigt förmånligt avtal med SJ som innebär att alla lag i herr och damligan tänker på miljön och åker tåg till sina bortamatcher.

Med tanke på miljön skär SBBF även ner antalet domare i ligorna till två som båda får 10% högre ersättning kommande säsong. Kommissarien stryks helt eftersom man inser att behovet inte längre existerar eftersom alla funktionärer är så välutbildade. I nödfall kan domarna få även kommissariernas övriga uppdrag.

I basketettorna spelas inga enkelmatcher längre. Dubbelmatcher och tågresor är det som skall gälla under 2020/2021. De lag som inte gillar läget får ta steget ner till lägre serie utan bestraffning.

Ledningen för tävling och basketligan dam inser att man genast måste skära ner antalet utländska spelare drastiskt. Antalet stannar med en kompromiss med tre (3) valfria utländska spelare.

SBBF inser att man som besparingsåtgärd helt avstår från deltagande i sommarens alla ungdoms EM och att man i stället satsar på ett elitläger till hösten för landets 30 bästa spelare i åldern 16-18 år. Spelarna som tas ut till lägret nomineras av en objektiv expertgrupp med rikstäckning med kunskap om spelare i svensk basket.

Den rådande situationen inbjuder till snabba radikala förändringar. Ta chansen nu när den finns och gör något bra av detta.

Godmiddag

Säsongen är över ?

Torsdag 12 mars, 2020

Jag hade egentligen tänkt att skriva om den felaktiga och orättvisa femte foul som Saleman fick i bortamatchen mot Wettarna i tisdags och som innebar att den normalt mycket balanserade Saleman blev förbannad och fick en teknisk foul men jag avstår………..bilderna säger allt.

Jag antar att basketssongen i princip är över inom kort. Det blir inget slutspel alls utan grundserietabellen kommer att gälla.

Det är det mest vettiga beslut som kan tas idag. Smittoriskerna skall undvikas. Alla onödiga kostnader bör undvikas och alla får lov att ta hand om sig själva till det att covid-19 är borta. Det kan komma att ta tid men det får ta den tid det tar.

Om serierna kan starta till hösten då kan man spela med samma lag som var kvalificerade i år. Inga nedflyttningar alls och flytta upp de som har kvalificerat sig. Min rekommendation gäller även i SHL. Ingen nedflyttning och flytta upp Björklöven och Modo.

Euroleague matcher ställdes in igår. NBA ställde in i natt. NHL ställer in när som helst. Basketsäsongen är i princip över.

Det är bara en tidsfråga när besked kommer om att OS i Tokyo ställs in. Covid-19 kommer så småningom att betraktas som en naturkatastrof och då gäller särskilda regler.

Jag har noterat att man på facebook har myntat ett nytt uttryck ”Swedishness” när det gäller agerandet i corona ärendet. Vad jag kan förstå så betyder det flathet eller brist på förmåga att fatta snabba beslut. Jag tycker att de som använder det uttrycket ”kastar sten i glashus”.

Inplanerade basketmatcher under den närmaste tiden är ganska ointressanta så HOOPS avvaktar med skrivandet under de närmaste dagarna och återkommer när det är läge för det.

Godmiddag

Svt Play måste skärpa produktionerna

Onsdag 11 mars, 2020

En riktigt bra insats av BSKT borta mot Wettarna trots att Williams & Varytimiadis var kvar hemma. Rubriken i lokaltidningen kunde ha fått vara ”två raka vinster” i stället för som tidigare ”tolv raka förluster”………men så positiv är inte media.

Det var ganska kul att se BSKT spela med ett kort lag och det är helt klart att det störde Wettarna.

Zabas skytte var galet bra och i klass med Rozzelle även om han inte kan skjuta ”över motståndarna” som Mr Razzel kan.

Det gjorde ont i hjärtat när jag såg Dawit ligga på golvet och vrida sig i plågor efter att ha foulats och dunsat i golvet. Jag hoppas verkligen att det inte är något allvarligt. Wettarnas doktor är ju läkare för det svenska damlandslaget så han borde veta och hans bedömning var att knäet var stadigt.

Jag såg även coach Gustavsson använda 3 – 2 zon och det var första gången i år jag har sett det. I matchen mot Djurgården såg jag 1-3-1 zon för första gången i år så utveckling pågår. Jag är lite våghalsig och påstår att vinsterna har kommit delvis på grund av att man överraskar och varierar lite.

När slutsignalen gick verkade laget mer chockat än glada. Det var egentligen bara Dawit och Lindblom som jublade. Jag skulle ha velat se en TV puck hög i Huskvarna Sporthall, men kanske var alla för trötta för att jubla. Helt klart är i alla fall att Wettarna var skakade.

Nilsson skakade på huvudet. Han borde vara glad. I den senaste matchen gjorde han säsongens bästa insats och igår fick han spela nästan hela matchen, tog åtta returer och gav fyra assist och gjorde fyra poäng. Endast Zabas spelade mer än honom. ”Den enes bröd den andres död”

Jag blir inte förvånad om BSKT av bara farten även plockar Nässjö på lördag kl 16.00.

I kväll möts Alvik och Luleå i Åkeshovshallen. Om Sandberg sätter gameplanen och får sitta i förarsätet från start då lär de vinna. Luleås spelatrupp är något lite vassare och Hiedeman mycket svårfångad för de flesta.

När lagen möttes i Cupen i Luleå då hade James fått uppgiften att ta hand om Hiedeman och det fungerade utmärkt. Den annars så spektakulära spelaren kallnade helt och det var enligt mig helt avgörande till att Alvik vann med nio poäng.

Alvik har utan tvekan spelare för att kunna vinna matchen men då måste coachen lyckas med planen och Juhlin, Ljunggren och Lundqvist leverera. James och McCarville gör det alltid.

Synd att en sån här match inte sänds i Svt Play. Det passade att sända matchen mellan ettan och tvåan BC Luleå mot Borås härom dagen men inte den här.

På tal om Svt Play så kan jag inte låta bli att kommentera kommentatorn i matchen Luleå mot Borås. Jonsson verkar vara en trevlig person och säkert väldigt kunnig i många sporter men tyvärr inte i basket. Det blev lite väl pinsamt med alla fel och allt som han inte uppfattade pga att han helt enkelt inte kan basketreglerna.

Matchen kunde ha blivit bra reklam för basketsporten men blev i stället en tråkig tillställning som passerade med en jäspning.

Några timmar kvar till beslut om det blir tomma läktare på sportevenemang under de närmaste veckorna. De ekonomiska förlusterna kan bli stora för dem som drar mycket folk men sport är trots allt sport och inte särskilt viktigt. Det logiska är att matcher får spelas vidare med en viss begränsning av publik.

Godmiddag

Tisdag 10 mars, 2020

Det finns dom som tror att jag hade ”rökt på” med tanke på vad jag skrev igår om ett BLD helt utan utländska spelare, men så var inte fallet. Jag tycker faktiskt att det är dags att kan sätta BLD i karantän och i stället släppa fram talangerna som finns.

Vi har haft amerikanskor i svensk basket sedan tidigt 80-tal men ingen bevisa att svensk dambasket har blivit bättre av deras närvaro.

Jag har varit med hela tiden och jag anser i alla fall att svensk basket inte har blivit bättre däremot har vi fått se ett antal väldigt bra spelare framförallt på 80 och början av 90-talet. De som numera kommer till Sverige är inte lika bra som de som kom i början. De bästa hamnar i storklubbarna i Södra Europa.

Krönikören i NSD.se går i spinn efter Rozzells match mot Borås men alla vet ju redan att han har sådana matcher alltid då och då när han kan kasta upp den ena galna trean efter den andra trrots att försvaren är in his face, men det räcker inte för att göra honom till ligans MVP.

Det som imponerar på mig är i stället nye Davis. Här fick BC Luleå in en träff som blir en avgörande faktor i guldjakten. I min värld var han bäst igår med nästan felfritt spel.

Matchens stora spelare var Simeonov i Borås. 18 minuter och 17 poäng och en helt igenom väl genomförd match både defensivt och ofensivt. Han måste ha varit en chock för BC Luleå i matchinledningen. Snacka om att även där träffa rätt med komplettering av truppen inför slutspelet.

Simeonov plockades ut till bänken trots att han spelade med flow och där blev han sittande nästan hela andra halvlek när BC Luleå kom tillbaka och vann. Märkligt men ganska typiskt.

Fingertoppskänslan saknas hos många coacher. Man satsar på sin ”säkra kort” och när Tyus var utfoulad och Gutenius hemma sjuk då blev det kaotiskt i slutet.

BSKT har hört av sig till mig och vill att jag skall korrigera och skriva att man blev femma säsongen 17/18 ”och att man var en match från 4:e platsen”………….vilket nu är gjort.

I kväll blir det jobbigt mot Wettarna utan Williams och Varytimiadis som båda har skavanker är inte med och måste vila från spel. Det blir till att spela kort och det är inte alltid det lättaste för en motståndare att möta ett lag som spelar med kort lag.

Godmiddag

Bästa jämlikheten om inga utländska spelare deltar i spel om SM titeln i BLD

Måndag 9 mars, 2020

Finns det ett division ett lag som vill upp i BLD ? Helsingborg nämns av flera men jag säger bara månne det. Kostnaderna är gigantiska för att ha råd att resa över hela landet och spela enkelmatcher och det i kombination med de höga kostnaderna för domare, kommissarie och avgifter så vet jag att det finns flera klubbar som tvekar att satsa mot BLD.

Vi har nu samma läge som det var i början av 90-talet. Klyftan mellan nedre och övre halvan är för stor. Jag vet för jag coachade Ume Basket 1988 – 1992 och det var svårt att vinna trots att vi hade en bra amerikanska och ett i övrigt helt ok lag. Topplagen hade de bästa jänkarna och flera landslagsspelare.

Eftersom det skall vara tillåtet med lika många utländska spelare (6) även kommande säsong så är steget till BLD inte kul. Ett nytt lag kan direkt räkna hem kanske 15+ förluster om de inser hur stort steget är till BLD, och det är inte inspirerande.

Något borde göras för att genast spetsa till det hela men inget kommer att hända för det måste ju vara ett årsmöte mellan besluten enligt tävlingsbestämmelserna.

Serielunken blir den samma och samma lag som idag tillhör topp 5-6 kommer att finnas där även nästa säsong. Det finns inga lag som har resurser och organisation för att hänga med topp 6.

Jag säger skit i tävlingsbestämmelserna och gör om BLD nu. Alla förändringar är till det bättre. Inga utländska spelare alls skulle vara den bästa utjämningsfaktorn av dem alla. I BLD spelar man om SM tecknet men det är de utländska spelarna som gör grovjobbet och de flesta poängen i de flesta föreningarna.

En radikal förändring skulle innebära bättre ersättningar till de svenska spelarna och många fler spelminuter.

Det blir än tydligare i BLH nästa säsong. Med bara fyra utländska spelare kommer topplagen att bli ännu starkare eftersom de även har resurser att värva och är attraktivare för de bästa svenska spelarna. Det är lätt att förstå varför den nya regeln har gått igenom. Storklubbarna fortsätter att styra utvecklingen.

Jag undrar lite hur det blir med Westbrooks vara eller inte vara i BSKT. Han hade en provanställning tom Djurgården matchen och i den matchen blev det bara sex poäng mot tjugo i den senaste. Jag hoppas att han blir kvar resten av säsongen för det är en riktigt bra basketspelare dock ännu inte i riktigt bra form.

BSKT träffade ganska rätt med de amerikanska värvningarna både 2017/18 och 2018/19 vilket innebar att laget kunde ta sig till slutspel. 17/18 var succé då man blev 6:a.

I år har det tyvärr blivit en flopp. Videoproduktionerna är bra och agenterna är duktiga säljare. En del klubbar går helt enkelt på nitar. Jag vet inte hur många utländska spelare som i år har fått respass i Sverige men jag tippar att det rör sig om ca 20 st bara på herrsidan.

Nästa år får man som sagt bara ha fyra utländska spelare i lagen i herrligan. Jag skulle tro att klubbarna med framförhållning redan har startat kontaktandet av svenska spelare i andra klubbar eller på skolor i USA inför nästa år. Om man vill vara med i matchen då gäller det att snabbt knyta till sig 2 – 3 vassa svenska spelare för att kunna planera i lugn och ro framöver.

Kanske går man tillbaka till det som Alvik och några andra klubbar gjorde på 70 och 80 talet och var framgångsrika med. Alvik letade och fann bra basketspelande amerikaner med svenskt pass.

En kontakt med nuvarande klubb innan den personliga kontakten vore klädsamt men så går det inte till nuförtiden. Det gäller att vara varsam i kontakterna med spelare så att det inte väcker ont blod mellan föreningar.

Vi inom ”basketfamiljen” är iofs ett ganska härdat släkte men ett felaktigt taktiskt eller ogenomtänkt drag kan snabbt förändra förutsättningarna. Jag vet folk som har varit grannar och vänner i massor av år bara pga ett tokigt uttalande eller agerande har skapat skada som blir nästan irreparabelt.

Godmiddag

Söndag 8 mars, 2020

25 – 42 till Telge i halvtid 57 – 19 till Norrköping i andra halvlek är för galet. Spekulationerna om läggmatch har inte oväntat startat. Vill Telge undvika A3. Om det var en läggmatch då borde coacherna stängas av en säsong och klubben borde få en saftig bot. Det är i så fall inte fair play. Det är ett brott mot idrottens idé.

Det finns säket dem som då tycker att jag är naiv. -” Elitidrott går förvisso ut på att vinna men ”man får vara taktisk och smart” och att inte utnyttja möjligheten vore direkt korkat” sade en coach till mig en gång.

BSKT utsattes igår för den årliga granskningen av SBBF. Egentligen borde granskningarna göras i juli eftersom det är då som alla sitter med bokslut för säsongen 19/20 men det är väl besvärligt för då är det troligtvis semester för granskarna.

Skulden till skatteverket som BSKT har är runt 70 tusen och snart betald enligt uppgift. Skulden till Umeå Kommun avräknas troligtvis mot olika avtal och är under kontroll och eftersom spelarna spelar och coachen coachar så har de troligtvis fått lön den 25:e. En del leverantörsskulder finns det alltid.

I slutet på 80-talet då Ume Basket damerna var framgångsrika i elitserien var det också tufft med finansieringen. Företagen i Umeå satsade allt på hockey och fotboll och övriga sporter fick bara smulor. Flera privatpersoner ställde då upp med ganska stora belopp för att rädda damlaget kvar på högsta nivå. Jag misstänker att det finns ett antal personer som även hjälper BSKT med kapital för att klara verksamheten.

Om jag hade haft några miljoner över då skulle även jag ha gjort det.

Jag frågade SBBF´s tävlingschef om ligornas utseende till nästa säsong. Svaret blev att BLD skall innehålla 12 lag och BLH 10 lag om lagen klarar granskningen.

Jag skulle iofs bli förvånad om det är någon som inte klarar granskningen. Kanske har man skärpt kriterierna som tidigare har varit väldigt flexibla. Ingen nämnd och ingen glömd.

BC Luleå hade inga problem med att besegra Norrköping men när Norrköping spelade 1-3-1 zon blev det tvärstopp och flera konstiga avslut och missar och bortkastade bollar. Lite konstigt att Norrköping inte spelade det försvaret lite längre perioder.

Kalpakas och Nasrollah såg till att det inte blev en ”grismatch” i Norrköping med bestämt agerande. Det var sämre i Köping där trion hade det svårt med samarbetet. Hemmalaget fick ”hänga på” Rönnqvist och Hermansson lite väl mycket och då är det svårt för dem att spela basket.

Skidbytet i Holmenkollen igår då Frida Karlsson vann ”bevisade” att jag inte är helt fel ute. För att få fram rättvisa förhållanden mellan åkarna då borde ALLA åka med lika vallade skidor.

För övrigt anser jag att de ungdomar och ledare som deltar i alla landslag skall slippa betala för sig och att SDF:en och klubbarna skall välja Jonte Karlsson till ny ordförande för Svenska Basketbollförbundet.

Godmiddag

BSKT gladde hemma fansen med trevligt spel

Lördag 7 mars, 2020

BSKT lyckades mobilisera lite fighting spirit och det blev avgörande eftersom domarna släppte lite på bedömningsnivån och ”lät lagen göra upp om segern”. Kampen under korgarna var stundtals tuff och BSKT fightades bäst.

Gustavsson lyckades med sin plan och Barton hade inget motdrag som höll att komma med.

Presutti och Dawit hade torrt krut i bössan och levererade 21 vardera. Kul att se. Nilsson vaknade upp ur en flera månader lång dvala och spelade både bra försvar och lade i 12 pinnar på några starka mowes. Westbrook mycket bra defensivt där han dominerade över Wilson.

Jag tar det bästa till sist. US rookien Cole Welle som bor i Umeå och hoppade in i laget när Odomes blev skadad spelade 17 minuter och på den ringa tiden tog han tretton (13) returer och gjorde en block dessutom sex poäng.

Om han inte hade varit lite för blockrädd under den offensiva korgen så hade det blivit minst 10 poäng till. Ingen annan i laget satsar på returtagningen som han gör. Honom skulle jag vilja ha kvar i laget oavsett vad.

Före matchen träffade jag en av mina spelare från 1994/1995 som heter Håkan Henriksson. En suveränt trevlig kille som kunde skjuta som Presutti.

Wettarna borta i nästa omgång blir nog lite väl tufft för BSKT, men Nässjö hemma den 14:e borde kunna innebära en ny hemmaseger nu när laget har fått smaka segerns sötma igen, då borde det smaka mera.

A3 hade självklart inga problem mot Visby. Sedan Engram och Degbeon anlände har man tillfört 25-30 nya friska poäng och 15-20 nya returer i varje match så nu är man med i guldracet igen. Som jag skrev tidigare i veckan så är bara frågan om guardsidan och trepoängsspelet hinner komma upp till den nivå som nog krävs för att få lyfta bucklan.

Informationen som jag fick om Solnahallen var inte helt korrekt. Plastmattan som man har lagt ut är tydligen mobil. Kanske har dom även skaffat mobila korgar i stället för de gamla takhängda som är nerplockade. AIK Basket måste hålla sig framme och prata med Solna Fritid så att de inte blir helt bortdribblade.

Vad jag förstår så är det aktuellt med en ny ordförande till Svenska Basketbollförbundet. Vid det senaste årsmötet föreslog vi i Västerbotten Jonte Karlsson som ny ledamot men han blev inte gillad av valberedningen.

Jag hoppas att basketfolket runt om i landet tycker som jag nämligen att han är den mest lämpade som ny ordförande med sitt stora kontaktnät efter tiden som landslagsansvarig och dessutom sin basketerfarenhet som både aktiv och coach. Han är känd ute i Europa bland förbund och klubbar och även i FIBA. Han är mycket representativ och vältalig och välklädd vilket i FIBA sammanhang är nog så viktigt. Han kommer att stå upp för svensk basket i vått och torrt.

SBBF har anställt folk som skall sköta marknad, tävling, utbildning och ungdom då vore det väl bra om Jonte Karlsson blev Svensk Baskets ansikte utåt som tillsammans med landslagschefen ser till att vi får fram landslag på alla nivåer som kan konkurrera.

Jonte Karlsson är dessutom mannen med kontakterna till ”våra gamla baskethjältar”, som han kanske kan rekrytera till att kliva in och hjälpa svensk basket framåt. Alla ungdomslandslag behöver erfarna spelare som sina ledare och inte unga äregiriga coacher utan meriter som spelare som ställer upp gratis.

Jag hoppas att valberedningen kontaktar honom snarast och lyssnar med honom om han kan ta uppdraget.

Nu kanske du underar hur det kommer sig att Mr HOOPS pushar så för Karlsson. Jag skall vara ärlig och säga att jag inte alltid har gillat Karlsson. Under den tiden då Umeå Nordics var uppe i ligan ogillade jag honom en hel del för uttalanden som han då gjorde men det har jag sopat undan ……….jag tänker alltid på basketsportens bästa och jag tror att han är rätt man på platsen som ordförande…….dessutom bodde ju hans pappa faktiskt i Umeå.

Godmiddag

Torsdag 5 mars, 2020

I morgon är det dags för den upphaussade matchen mellan BSKT och Djurgården. Det är väldigt ovisst hur det skall sluta eftersom båda lagen är i usel form. När man förlorar så mycket som båda lagen har gjort då finns det ingenting som talar för vinst i nästa match men……

………matchen på fredag måste avgöras och Djurgården behöver vinna med 14 poäng om de skall ha någon som helst chans att passera BSKT i tabellen – och dessutom måste de vinna en match till samtidigt som BSKT förlorar.

Djurgårdens program är inte lätt eller vad säger du om borta mot Norrköping, Wettarna och Nässjö samt hemma mot Borås. Det borde inte bli någon vinst alls eller möjligtvis mot Näsjö om dom chokar.

BSKT har kvar Djurgården, Nässjö och Luleå på hemmaplan samt Wettarna och Jämtland på bortaplan. Även om det skulle bli förlust mot Djurgården så finns det en liten chans till en vinst till och då framförallt mot Nässjö. BSKT´s viktigaste uppgift i matchen mot Djurgården det är att absolut inte förlora med över 13 poäng.

Om BSKT kan få fram lite spelglädje och fighting spirit så kommer man långt med det. Det är hela fem matcher kvar innan grundserien är över.

I senaste matchen mot Köping var Kalpakas och Nasrollah nästen felfria men den litauiska kollegan har en förmåga att hitta fel på BSKT. Jag undrar ibland om han har något emot Umeå BSKT. Är det någon som har sagt något olämpligt till honom.

Tittade på mina favoriter Bakken Bears från Åhus i Danmark som igår spelade kvartsfinal ett I Europe Cup hemma mot Tsmoki Minsk och vann med 13 poäng. Kan bli svårt att försvara det i match två. I champions league tror jag mycket på Zaragosa från Spanien.

Nu gick Åkesson för långt. Att åka till Turkiet och dela ut flygblad och låtsas vara representant för det svenska folket var ett misstag av honom. Nu kommer SD att gå tillbaka.

När någon säger till mig att ”det handlar inte om det” eller ”det handlar om” då blir jag mycket skeptisk. Det var politiker som började med att uttrycka sig på det viset och ”då handlar det ofta om att få någon att köpa resonemanget” även om man inte riktigt gillar det eller att det inte är riktigt trovärdigt.

När något skall vara hållbart och transparant då upplever jag att den som säger det gör det mest för att låta trovärdig.

För övrigt anser jag och många med mig att de som deltar i olika ungdomslandslag inte borde behöva betala för att kunna delta. SBBF måste vara beredd att ta kostnaden. Ungdomar från HELA LANDET måst få samma möjlighet att delta.

Godmiddag

Plastgolv inlagt i fina gamla Solnahallen !!!

Tisdag 3 mars, 2020

Jag har coachat många matcher i Solnahallen under åren och många har spelat basketmatcher i den fina hallen med restaurang där lagen kunde få sig en matbit före eller efter en match, men nu är det över. Jag lite skakad av beskedet jag fick igår från en bekant.

AIK har tydligen tagit över hallen. Det vackra furuträ golvet är borta och i stället har man lagt ett plastgolv till förmån för handboll och innebandy. AIK basket är hänvisade till gamla Vasalundsskolan där jag såg en landskamp mellan Sverige och Finland på 70 talet. Det är en trevlig pitoresk skolgympasal men inte hemmaplan för basketlag på högre nivå.

Jag har nyligen skrivit om att föreningarna och SBBF måste samverka i stockholmsområdet för att få till en ordentlig basketarena men när jag fick höra detta då känns det som att basketsporten trots dess storlek i storstan inte är värd någonting ens i Stockholm.

I Euroleague är man tuffa med reglementet. Sopron och TTT Riga ville inte åka till norra Italien för matcher förra veckan pga coronaviruset. Det kostade dem wo förluster med 20-0. Riga hade ingen chans till slutspel men Sopron kunde ha gått till slutspel vid en vinst. Bötesbeloppet lär vara högt.

Kvartsfinalerna i euroleague spelas i bäst av tre den 11 och 18 mars och där möts USK Prag möter Familia Schio. USK. Fenerbache möter Bourges. Lyon ASVEL möter Nadezhda och slutligen UMMC möter BLMA. Om nödvändigt en tredje match den 25 mars.

Till semi går UMMC, USK Prag, Fenerbache och skrällen och nykomlingarna Lyon- tror jag. UMMC vinner finalen oavsett vem de får möta. De är idag så starka så att de kanske skulle kunna vinna tom WNBA.

Har Djurgårdens herrar något kvar att ge eller har dom gett upp redan ? Det är frågan. Det såg riktigt illa ut när BC Luleå vann med nästan 40 poäng igår kväll. Rozzelle gör ofta poäng som han vill men igår kunde vem som helst i BCL göra en layup mot tröga DIFàre. Är dom så svaga eller sparade dom på krafterna för att satsa allt på att vinna mot BSKT på fredag ? Jag tror att dom gör det.

4½ timmar till uppkast mellan BSKT och Köping. Skulle sitta bra med en rejäl underskattning från gästernas sida så att BSKT får skrälla med en vinst men det är knappast att räkna med det. Köping fick i alla fall rejäl och god mat på Droskan idag och de fick tom backa.

För övrigt anser jag och många med mig att de som deltar i olika ungdomslandslag inte borde behöva betala för att kunna delta. SBBF måste vara beredd att ta kostnaderna för att ta in ungdomar från HELA LANDET oavsett bakgrund.

Godmiddag

Sportlovsbasket på hemmaplan för BSKT

Måndag 2 mars, 2020

I veckan blir det lite sportlovsbasket för min del med öppen träning för lediga skolbarn från min skola och både Köping och Djurgården på besök i vår baskethall. Från tisdag till fredag är det Euroleague matcher på viaplay varje kväll så ingen risk på basketabstinens.

När AX Armani Milan och Real Madrid möts i morgondagens Euroaleague match då blir det inför tomma läktare pga ”corona hotet”. Endast lagen och nödvändiga funktionärer för matchens genomförande finns på plats. Låt oss hoppas att detta snart går över.

Läser om hur noga Eurloleague ledningen är på att domarna dömer rätt och rättvist. På Euroleagues hemsida kan du läsa om felaktiga domslut av domarna eller hur det borde ha varit. Allt beskrivs i detalj. Professionellt.

Tre Euroleague domare som åkte taxi till hotellet efter Panathinaikos – Barcelona matchen i förra veckan blev attackerade av två huliganer på mc. Legendaren Lamonica blev skadad och fick uppsöka sjukhusvård. Det finns galningar överallt.

Jag tror att Jerebko börjar inse att steget till Euroleague och Khimki var det bästa han har gjort. Bra betalt och fn starter med många spelminuter. Det blev 18 poäng i fredags. Tyvärr så tror jag inte att vi får se honom i landslaget i framtiden.

Mark blev en enkel match den är gången men vad kan man annat vänta sig med den laguppställningen. Fontaine verkar börja komma i form och Engram är ett fynd.

När jag såg A3:s nya spelare Engram mot Högsbo då blev jag glad. Äntligen en riktigt bra lirare och dessutom i bra form. Imponerande stats igen i helgen. Jag hoppas bara att det inte blir som med en del andra spelarna som jag har nämnt under vintern, nämligen att de blir sämre och sämre ju längre säsongen lider.

Med Degbeon tillbaka i laget så är guardsidan och trepoängsskyttet just nu A3`s svaga punkt. Frågan är om Radocaj och Yderström hinner finna någon form innan den 21 mars då kvartsfinal ett spelas.

Nu pekar det mot att det blir Norrköping i kvarten för A3. Två förluster mot dem i grundserien ser illa ut men då fanns inte Engram och Degbeon i truppen och det gör stor skillnad.

I morgon kommer Köping på besök till Umeå. För 2 veckor sedan slog man Södertälje och i lördags körde dom över Djurgården med 26 pinnar. Trion Combs, Jackson och Blackston gjorde 56 poäng tillsammans och Larsson 16 med 4 av 7 på treorna. 21 vinster och 9 förluster hittills. En imponerande säsong med tanke på att laget kvalade förra våren för att hålla sig kvar. Blir kul att se dem spela i morgon. Hoppas att det kommer lite sportlovslediga ungdomar till hallen.

Godmiddag

Dags för samarbete mellan elit och div 2 föreningarna i Umeå.

Söndag 1 mars, 2020

Jag måste inleda med att korrigera gårdagens uppgift om att IKSU skall kvala mot ettan. Tyvärr blir det inte så. IKSU begärde sanktion från VBDF att spela kval och fick det även om förfrågan kom in för sent. SBBF´s tjänsteman godkände också den sena sanktionsansökan eftersom SBBF vill utöka antalet lag i basketettan.

Nu visar det sig att IKSU valde att inte skicka in de handlingar som krävdes och därför blir det ingen gratisplats till ettan som de hade fått. Riktigt trist tycker jag. Ett div ett lag i Umeå hade varit win win för alla parter med lite samverkan.

Jag tycker att det borde vara på tiden att BSKT, KFUM och IKSU sätter sig ner och samarbetar så att Umeå får ett div ett lag för herrar och det helst redan till kommande säsong. Det kan inte behövs särskilt mycket samarbete för att lyckas med det.

Släpp prestigen och skygglapparna för den egna klubben och agera NU

Både Umeå Virtus och KFUM Umeå har klarat av att driva och spela i div ett med herrlag med ganska låg budget. Resor och logi går att klara av till ett ganska överkomligt pris. Avgifterna och domarkostnaderna, som har skjutit i höjden är tuffa att klara av och tävlingsadministrationen är lite väl tidskrävande.

Om man kan undvika löner för utländska och egna spelare då kan budgeten hållas ganska låg med tanke på att det idag finna fyra övriga Norrlandslag i serien. Om man har ambition att vara topplag och sikta mot BLH då krävs det en mycket större budget.

Jag har inte sett A3 matchen från igår men om man tittar på Wettarnas och A3`s laguppställningar då skall A3 vinna med 20+ varje dag i veckan men spelet fungerar inte framåt och då blir det svårt att vinna för det går inte att stänga igen helt bakåt.

A3 fick samma start som vanligt nämligen 8-10 poängs underläge på bara några få minuter och fick jobba sig in i matchen. Det myckna bytandet av spelare och ingen stabil förstafemma att lita på kommer att ha betydelse när medaljerna skall fördelas. Bara plus sex poängs vinst mot Wettarna visar på att tabelläget stämmer.

Enjebo säger att ”Wettarna spelar med högre intensitet och tror på det de gör”. Hur skall vi tolka det uttalandet ?

Orkar eller ids inte A3 spelarna spela med samma intensitet eller tror de inte på det som de skall göra ?

Startfemman var nästan densamma som mot Högsbo nämligen Brown, Radocaj, Ivezic, Fontaine men Pelander var ersatt med Engram. Blir intressant att se dagens uppställning.

Min startfemma skulle vara Brown, Elvbo, Fontaine , Engram och Degbeon med grönt ljus att spela fritt. Skulle vara kul att se tror jag.

Idag borde det bli en klar vinst mot Mark, men fortfarande färskt i minnet finns förluster både i fjol och i förfjol mot Mark trots överlägsen spelartrupp på papperet, men jobbet skall göras också.

Vad jag förstår så blir det inget kval för KFUM Umeås div 2 damlag utan direktuppflyttning till div ett. Det blir toppen och en utmaning för alla tjejer i Umeå som tränar mycket och som vill satsa att försöka ta en plats i basketettan laget. Hoppas att några av IKSU´s duktiga spelare vill hänga med.

Det blir RIG Luleå, Luleå Stars, Östersund, KFUM Umeå från Norrland samt åtta lag från Mälardalen i nästa års basketettan. Kul med nya bekantskaper som AIK, Djurgården, Uppsala, Norrort, Fryshuset, Lidingö, Västerås, Blackeberg och Alvik. Djurgården eller Helsingborg (södra ettan) kan bli nya i nästa års BLD.

Godmiddag

”Tomten kommer till midsommar” -det var 11390 i Globen

Lördag 29 februari, 2020

Härom dagen fick jag reda på att KFUM Umeås div 2 lag skall spela kval mot basketettan. Toppenkul för tjejerna och jag hoppas verkligen att de lyckas ta sig upp i ettan. Det skulle vara ett lyft för dambasketen i länet.

Det som gjorde mig riktigt glad det var att IKSU´s herrar har bestämt sig för att kvala mot ettan. Ett kul initiativ och en bra signal till stadens talanger som inte får minuter i BLH. Vore toppen om IKSU lyckad ta steget upp i basketettan.

Södertälje satte igår in en junior på plan mot BSKT redan i första halvleken det var en tydlig signal på hur man såg på motståndet. BSKT ansågs som en lätt vinst även om 49-41 i halvtid var lite missvisande.

BSKT spelarna är helt omotiverade och väntar bara på att säsongen skall ta slut. Man orkar inte motivera sig till att spela försvar. Trots att de har lön för att spela basket så orkar de inte göra sitt bästa. Aggressiviteten obefintlig.

Det var smärtsamt att se BSKT`s försvar och varför spelar man alltid samma 2-3 zonförsvar. Alla lag har förberett sig mot den zonen. Rotationen i zonen var nu densmma som A3 har men det fungerade inte alls.

Provspelande Westbrook lär inte bli kvar i Umeå många dagar till och fler borde skickas hem för att spara pengar..

Zabas skulle behöva två månaders försäsongsträning för att bli lite lättare och kvickare och Presutti verkar inte kunna skapa något själv. Williams kan dunka spektakulärt men i övrigt inte tillräckligt bra trots sin statistik och Odomes har spelat klart för säsongen även om han inte har lämnat Umeå.

Dawit och Varytimiadis de enda som får mig att bli glad. Dom chansar ibland och gör tokiga saker ibland men dom kämpar och då för de mitt gillande. Det blir en tung och tuff avslutning av säsongen för alla engagerade i BSKT. Hur skall man få ordning på skutan igen.

BC Luleås tapp av matchen i Östersund förvånar. Massamba lyckades störa Rozzelle så att han kom av sig i andra halvlek. Det var viktigt men det som avgjorde var den nya litauern Kumpys. Han var ej scoutad och en sådan faktor kan kan göra mycket i en ligamatch.

Testa mer surprise effekter även taktiskt det rådet ger jag alla coacher. Att alltid ha både livrem och hängslen kan vara för förutsägbart.

Jag tror att Gehrke har fått de spelare han behöver för att vara med i racet igen. Eftersom Jämtland har sådan stor publik då öppnas det givetvis möjligheter för att värva spelare som man behöver.

De spelare som BC Luleå och Jämtland har kontrakterat kostar dubbelt vad en klubb som BSKT har råd med då blir det även skillnad på kvalitet. Ibland kan man ha tur (Jordan, Smith och Gilchrese) men det händer sällan.

Tre timmar kvar till Wettarna mot A3, som givetvis borde vinna mot Wettarna men då gäller det för A3 att inte bli stirriga igen när motståndarna varierar försvarsspelet varannan gång.

Wohlert på SBBF är jättesur på mig för att jag tyckte att det inte såg ut att vara 11000 i Globen i måndags. Han skriver:

Faktasiffror är 11100 sålda biljetter och 290 ackrediterade journalister, funktionärer, och publik som inte betalade biljett utan blev ackrediterade in.

Jag tror givetvis på Wohlert och det är jättebra jobbat av honom mfl men jag får tycka att det såg mycket mer crowded ut när jag såg Harlem Globetrotters i Globen senast. Då var det dessutom mer folk nere på courtside. Man har kanske byggt ut eller gjort någon form av förändring som innebär att man slukar mer folk numera.

Att han dessutom sur på mig för att jag påpekar att folk dyker upp när det landskamp på Globen men inte på Djurgårdens matcher det får stå för honom. Kanske skulle de dyka upp om alla matcher gick i Kungliga.

Min tanke är i grunden positiv. Jag vill att Stockholm skall ha ett bra basketlag som drar fullt hus om kanske 3-5000 varje match. Det skulle gynna basketsporten i HELA LANDET, men då måste föreningarna i Stockholm och SBBF samverka för en riktig baskethall någonstans centralt.

Godmiddag

Torsdag 27 februari, 2020

Att Degbeon skulle bli klar för A3 var för mig bara en formsak.

Brown har vaknat till liv och avancerat från 23:e till 14:e plats i skytteligen på några veckor. Snittet pp nu 14.33. Drummer och Lawrence som låg efter Brown är nu borta så det vill till att Engram och Yderström levererar för att snitta 22+ som de hade tillsammans.

A3 satsar allt de kan för att vinna guld igen men det har jag och många med mig förstått för länge sedan. När man har shooting jackets i guldfärg och siffror i guldfärg på speldräkten då signalerar man tydligt vilket som är målet.

Jag antar att alla i A3 samtidigt förstår att alla hatar den kaxigheten och att alla vill vinna mot det laget och helst med en kross.

De senaste helgerna har jag tittat på några ungdomsmatcher mellan Umeå lag och Luleå lag och noterade att den Norrbottniska irritationen över domarna i Umeå lever vidare.

Det har varit ett evigt tjatande från ledare och aktiva fram till omkring milleniumskiftet men efter det lugnade det ner sig något.

Jag vet inte om det berodde på att domarna blev bättre i Umeå eller på att det kom in nya ledare i Norrbotten föreningarna som kunde reglerna. Jag tror på en kombination av dessa faktorer.

Under de senast 7-8 åren har gnället ökat igen och det framförallt i alla ungdomsserier. Jag är säker på att det delvis beror på att många ledare har ingen basketbakgrund som spelare.

Uppe i Norrbotten döms dessutom ungdomsmatcher till 90% yngre förmågor från den egna föreningen.

Jag har råkat ut för killar i keps och kortbyxor och att pappor har kommit ner från läktaren när domare har saknats. Jag har tom varit med om att en av motståndarnas coacher har dömt matchen. Notera att detta var runt 2010-2015.

Domare från den egna föreningen har givetvis svårt att blåsa foul och stegfel på sina kompisar. Dessutom tittar de på ligamatcherna och härmar elitdomarnas toleransnivå och det är inte bra.

I Umeå tillsätts alla matcher i Norrbottensserien med auktoriserade domare av Västerbottens Basketdistriktsförbund. Hemmalaget får inga ”egna domare”.

När lagen från Norrbotten åker ner till Umeåregionen och får utbildade erfarna domare som följer regelboken som inte tillåter försvarsspel som i BLH och BLD då blir det ofta gnälligt och det särskilt när Norrbotten lagen har föräldrar som ledare som inte har spelat aktiv basket.

I helgen såg jag detta hända i ett par matcher. Spelarna från unga Luleå är vana att få handchecka, och knuffa en hel del med armarna. Att springa på en guard som driver upp bollen (tackla) så att den förflyttas i sidled händer ofta. Det blir givetvis foul i ungdomsbasket även om det ofta tolereras i ligabasket. Ungdomarna och en del ledare tror helt enkelt att det är tillåtet.

Det som inte är bra det är när deras ledare inte förklarar för spelarna att domarna dömer helt rätt. I stället hörde jag uppe på läktaren kommentaren att ”så dömer dom i Umeå”

De ungdomsmatcher som jag såg i helgen hade mycket hög klass på domarna. De var inte felfria men mycket bra och gästande lag borde i stället få lära sig att uppskatta att få spela med domare av så god klass.

UMMC Ekaterinburg helt överlägsna i damernas Euroleague nu när även Stewart har anslutit till laget. 112 – 37 mot Cukurova som kunde ha varit en mycket större vinst, då fattar du. De kan lika väl blåsa av årets Euroleague. Ingen kommer att kunna hota UMMC. Resten av säsongen spelar man bara om EN (1) finalplats mot UMMC.

Det är trist när pengarna får styra ligorna ute i Europa på detta viset. Det enda jag gillar med NBA det är det rättvisa ekonomiska taket och draft systemet som innebär att så många lag håller ganska jämn standard.

I Europa kommer länderna med korruption och tveksamma regeringar att dominera alla klubbasket så länge som systemet förblir som det är idag. Sverige kommer ALDRIG att kunna vara med och leka på den nivån.

Godmiddag

Visdom och K.I.S.S är framgångsfaktorer som väger tungt – jag lovar

Onsdag 26 februari, 2020

Jag vet inte om du brukar läsa Lindvalls basketblogg i NSD.se. Om du inte har läst den från den 21 februari med rubriken ”Vad tusan är problemet” då bör du läsa den och reflektera en stund på innehållet. Alla borde tänka till. Finns det ett problem eller inte.

Jag har skrivit ett flertal HOOPS inlägg unde de senaste åren med samma tankegångar. Det är något som är fel i svensk basket. Jag får givetvis inget medhåll från representanter från SBBF, men jag får ganska mycket positiv feedback från folk runtom i landet.

Min åsikt är klar. Svenska herrar och damer ser ut att ha betongskor på fötterna under matcherna. Vi kan inte skjuta treor som är det viktigaste som finns i dagens basket och vi spelar för dåligt individuellt försvar som är ännu viktigare. Vad beror då detta på ?

1.Svenska basketspelare är för dåligt fysiskt tränade. 2.Vi spelar bara man man basket från koltåldern till junioråldern så skytte premieras inte utan det blir en mot en i tid och otid. 3.För mycket tid läggs på rotations försvar, taktiskt försvar och för lite på individuellt försvarsspel.

Hedenhös åsikter säger många men det är framgångskonceptet säger mr HOOPS.

Det finns ett känt uttryck i amerikansk basket som gäller än idag och det är K.I.S.S och jag garanterar dig att det gäller definitivt i svensk basket på alla nivåer. Vi är fortfarande på ruta ett (1).

Förresten visst vet du vad K.I.S.S betyder……..

En del av spelarna i dagens herrlandslag verkar vara på ruta 3 av 5 och det tror jag beror på att många har haft föräldrar som var skickliga spelare som har spelat basket på toppnivå under 80 och 90 talet. De har varit PT för sina söner som givetvis har fått en bättre utbildning än de flesta övriga basketspelare.

Jag vill inte höra jante snacket om att ”barnen med rätt efternamn” tar plats i landslagen. Inse i stället att dessa barn helt naturligt har fått den bästa utbildningen och att dessa måste tas om hand och förvaltas på bästa sätt.

Tänk om även deras föräldrar skulle kunna inkluderas i landslagsverksamheten på junior och ungdomslandslagen. Det skulle snabbt göra stor skillnad. Jag hoppas att SBBF tar tag i detta och plockar in lite kloka basketpappor och basketmammor i ungdomslandslagen och inte bara rookietränare.

Håkansson var fantastisk i måndags men………gör han inte stegfel väldigt ofta ?

Igår åkte Björklöven på en torsk borta mot Västervik. -”Det går inte att vila sig i form” sade coach Fagervall efteråt och det är kloka ord som jag tror att en del coacher borde fundera över.

På fredag drar slutspurten igång i BLH med sju (7) matcher på 22 dagar. Umeå BSKT har fyra av dem på hemmaplan. Slutspelsplatsen är i princip borta men kvalplatsen kan säkras med kanske bara en vinst.

Frågan är vilket som är rätt väg att gå. Satsning på fortsatt spel i BLH eller ett eller två år i superettan. Jag tror att BSKT ledningen satsar på att stanna kvar eftersom alla borde veta att det brukar ta tid att komma igen när man väl åker ur.

På fredag gör troligtvis BC Luleå´s Steven Davis debut. Blir intressant att se om han håller måttet eller inte. Han är det fjärde alternativet som lagets tredje amerikan och det måste anses som ett rekord i misslyckade rekryteringar. Jag är förvånad över att en så stor och etablerad organisation gör så många missar.

Har du funderat på hur det skulle vara med skidtävlingar om alla var tvingade att åka skidor med samma valla. Då skulle varje åkares fysiska och taktiska kapacitat vara avgörande. Jag skulle kanske börja titta på skidåkning igen dock inte på sprint.

Det skulle vara ännu radikalare om alla dessutom åkte med samma skidmärke och modell samt med samma modell på stavarna men det är givetvis en utopi.

Det är patetiskt med allt detta skyllande på dem som sköter smörjningen under skidorna. Att dom inte packar ihop och bara åker hem.

Godmiddag