HOOPS

Hur blir det till hösten ?

Läser i NSD att Sandberg gärna vill stanna kvar i LBBK. Kontraktet går ut efter den här säsongen. Vem vill inte vara coach för Luleå BBK med de förutsättningar som tillhör det jobbet. 

Sandberg har gjort ett bra jobb med laget och satsningen på svenska spelare är berömvärd oavsett vem som har bestämt att gå den vägen.

Sandberg är en ung coach och enligt taxeringskalendern är han även en ganska billig heltidscoach så jag är ganska säker på att han blir kvar om bara de informella ledarna i laget vill ha honom kvar. 

Glad blir jag när jag ser vad BSKT kan prestera i BLH med det unga laget och utan dyra proffs. Jag skulle tro att Exposito, Esteban och Welle tillsammans kostar ungefär lika mycket som en av Borås amerikanare. 

Det går att spela i BLH med liten budget och ändå göra bra prestationer.

Gladare blir jag när jag ser Umeå killar som Lindblom och Lundberg på planen som i gårdagens match.

Det blev bara dryga 4 minuter men det är kvalitetsminuter som borde bli fler. Slutspelsplatsen i princip klar och knappast ngn möjlighet till att avancera till den 7:e platsen då har coachen möjlighet att matcha de unga killarna mer framförallt i de resterande matcherna i grundserien.

Domarna skötte sig riktigt bra i Borås men jag blir inte förvånad över det.

Serhatlic 4.5, Glocko 4.5 och Nefatti 4.0 tycker jag gör ett bra jobb för det mesta. Det som inte är bra det är att Klassen kommer undan med att få knuffa undan unga aggressiva duktiga försvarsspelare och fortsätta att FÖRA BOLLEN.

Om det blir en ny säsong till hösten då finns det goda förutsättningar för att Umeå skall kunna ha ett lag i Basketettan också. Laget skulle bli hyfsat slagkraftigt redan till hösten.

Blir det bara 8 lag i BLH till hösten ? Fortsätter Fryshuset ? Finns det några nya lag som vill upp ? Viktiga frågor som behöver svar.

Igår bestämdes att det här årets Basketettor avslutas. Pandemin skördar offer på alla plan. Jag är ganska säker på att det finns killar och tjejer som avslutar sin basketkarriär pga leda. Förhoppningsvis satsar de som slutar på studierna i stället. 

Det är lite konstigt att ettorna inte har fått spela eftersom dessa lag reser på samma sätt som ligalagen och i många fall tränar man också på samma sätt. Allsvenskan i hockey har kört på och även div 1 hockeyn. Särbehandling var temat på gårdagens HOOPS. Nu dök det upp igen. Här har FHM inte haft riktig koll.

Herrarnas basketliga har inte särskilt många matcher kvar att spela. Det är den 3 mars idag och märkligt nog har BSKT fortfarande inte haft ngn hemmamatch mot BC Luleå. Den första kommer den 15 mars och den andra hemmamatchen några veckor senare. Matcherna har legat så hela säsongen. Märklig planering tycker jag. Visst borde alla lag mötas hemma och borta en gång före julskinkan.

Jämtland såg riktigt tröga och svaga ut igår. Dom var faktiskt så svaga så att jag stängde av och tog Maccabi mot CSKA i stället. Det var andra bullar.

Jag fick nästan pjuk känslor när jag slog upp lokaltidningen igår där man lägger ner möda på att berätta om hur det har gått för spelare som lämnade B-löven efter förra säsongen och även en artikel om ”vad man hade på gång” i fjol. Allt kan tydligen hända när det gäller hockey och B-löven. Snacka om att ”koka soppa på en spik”. Det finns säkert hockeynördar som läser det men snälla bredda vyerna lite grand.

De sociala medierna blomstrar just pga att lokaltidningarna inte längre jobbar som man gjorde förr med hederligt redaktionellt arbete. Nu själ man i stället massor av allt som skrivs i lokaltidningarna från andra medier. 

Jag saknar Sixten Jonsson, Ulf Ågrahn, Inger Nilsson, Nils Widing, Gunnar Johnson, Gunnar ”Pud” Eriksson och övriga som jobbade på de lokala sportredaktionerna på 70, 80 och 90-talet. Dom hade känsla för nyheter och jämställdhet.

Godmiddag 

Särbehandling på olika plan

Jag noterar att man i SBBF´s i övrigt utmärkta veckobrev tipsar läsare om Joulamos och Hegethorns Basketblogg men att man inte nämner HOOPS. 

Kan det bero på att HOOPS är den enda blogg som hittills vad jag vet med jämna mellanrum har kritiska åsikter om SBBF. Och det bör jag väl få ha för SBBF är till för föreningarna och oss ledare och spelare.

Domarinsatserna i SBL är ofta inte ok i förhållande till det expertarvode som de erhåller och även det bör jag väl få ha åsikter om eftersom domarna är anställda av föreningarna och det är vi som är föreningarna.

Man tycker väl på SBBF att en gammal man som jag borde dra mig tillbaka och nöja mig med att tillhöra Campari klubben uppe på läktaren.

Nu är det så att jag fortfarande arbetar professionellt med min kära sport och åtminstone så länge som jag gör det då kommer HOOPS att ha åsikter.

Det retar även en del att jag har mage att ha åsikter om lags sätt att spela och coachernas sätt att leda laget men dom kritikerna får ställa om klockan till nutid. Vi lever i de sociala mediernas tid. Är det inte bättre att ventilera sina åsikter än som många snacka skit bakom ryggen.

När Umeå BSKT tappar en 20 poäng ledning och förlorar då kallas det för KOLLAPS i lokal media, men när A3 gör detsamma då skyller man förlusten på en skada trots att A3 borde ha kunnat vinna matchen i alla fall. A3 tog inte ens ut alla sina timeouts för att försöka få stopp på Alvik när de kom närmare och närmare.

Jag reagerar starkt på när domare dömer så svagt som de gjorde i matchen Alvik – A3. Det tilläts alldeles för hårt spel och det var ren tur att inte det blev fler skador. När domare som dömer herrligan dömer dam matcher då ökar skaderisken för då kommer man ofta undan med knuffar och fasthållningar.

Att domarna inte blåser stegfel numera när en spelare är i rörelse och tar tre steg det vet vi men visst borde dom blåsa varje gång en spelar startar en dribbling och släpper roteringsfoten innan bollen studsas. Anfallaren får stor fördel då och försvararen är oftast chanslös.

I matchen mellan Alvik och A3 fanns det några sådana avgörande stegfel som fick passera bl a ett par ggr på Asoro när hon gör poäng trots stegfel. Åström gör stegfel när A3´s nya grekiska blir utfoulad , kanske match avgörande enligt mig.

Enjebos protester vid ett tillfälle tidigare under matchen var dessutom så kraftiga så om det hade varit ”en vanlig ung” coach som hade betett sig på det viset då hade det blivit utvisning direkt. Nu blev det bara ett T.

Det skulle vara intressant att få veta vad kommissarie Oscar Lefwert hade att säga till domarna efter den matchen. Ingen av dem klarade högre betyg än 2.5 i min betygsskala (1-5).

A3 segern mot Helsingborg blev stor till sist men det satt långt inne. 51 – 52 på resultattavlan efter tre perioder såg inte bra ut.

Helsingborg spelade riktigt bra och det är bara att hoppas att dom finns kvar i SBL även nästa säsong och att dom inte blir sönder värvade.

Ser i dagens NSD att Luleå redan är ute och rycker i Ågren som var bäst i laget mot Luleå på söndag men som konstigt nog inte spelade igår mot A3.

Helt klart är i alla fall att A3 äntligen har fått en pg som är en stark ledare och som dessutom håller bra kvalitet. Med Vintsilaiou, Thompson och Stach har A3 nu landets bästa frontcourt och det kommer att väga tungt i slutändan trots den olyckliga skadan på Mazionyte.

Domarinsatsen igår var bra men….. Luna Gogolin och Murad släppte igenom mer än vad dom brukar. Jag tycker att dom brukar följa regelboken väldigt bra utan egen nivå. Det blev lite för mycket knuffar med armar och händer i sidan vid attacker mot korgen och inside utan åtgärd men ändå en klart godkänd domar insats med 4.5 till Luna Gogolin och 4.0 till Murad. 

Det är lite förvånande att spelarna ännu inte har tagit till sig att dom skall spela inside försvar med armarna uppåt sträckta och ute på banan på samma sätt. Då kommer dom undan med mycket.

Godmiddag 

Flytta ut 3 poänglinjen 25 centimeter snarast.

Läser Tapio Joulamos utmärkta redogörelse om det han har snappat upp i olika dokument om utvecklingen av 3 poäng skott och bl a insidespel.

Slutsatsen är att 3 poängskyttet ökar eftersom man får ut mer poäng av det än 2 poängskott.

Jag är kanske naiv men jag tror att det är en trend som så småningom kommer att förändras. Alla kan inte spela som i NBA. FIBA kommer att inse att publiken vill få ett mer varierat spel och inte bara se 3 poängare.

Eftersom alla skjuter 3 poängare i tid och otid då är det ingen som vill spela gammalt hederligt inside spel och följaktligen så utbildar inte heller tränarna sådana spelare om dom överhuvudtaget kan utbilda sådana.

Det är enkelt att dela ut bollarna och sätta ihop olika skottövningar för 3 poäng. Det krävs mycket mer för att lära spelare hur dom skall bete sig när dom är nära korgen oavsett om dom är lång eller kort. Det krävs envishet och övertygande arbete och givetvis kunskap.

Om det inte är en trend som förändras av sig själv så tror jag att FIBA snart kommer att förändra reglerna igen eftersom jag tror att dom inser att det inte är kul att se på basket när snart 50-60% av skotten är 3 poängare. Lite snygga inside mowes och dunkar är minst lika vackert.

Det första steget är att bredda spelplanen till NBA mått vilket är 64 cm bredare spelplan så att ytan blir större att försvara. 32 cm på varje sida låter inte mycket men blir många kvadratmeter.  Breddningen kan åtgärdas i de flesta stora hallar där ligamatcher spelas utan problem. 

Dessutom kommer 3 poänglinjen snart att flyttas ut minst 25 cm till. Inom internationell toppbasket får detta ingen större betydelse men på ungdomssidan kommer 3 poängerna att vara rena chansskott för de flesta som måste begränsas.

I podden 3NOLL5 diskuterade man floppandet av anfallande spelare när kontakt uppstår med försvararen. Det har blivit ett gissel i den svenska herrligan idag. Domarna blir lurade av allt sprattlande och blåser i pipan av bara farten 9 gånger av 10.

I podden diskuterar man vad man skall göra åt det men jag hör inget konkret förslag. Mitt konkreta förslag är att domarna INTE skall blåsa när någon anfallare med bollen sprattlar till och floppar om man inte är 100% säker på slag eller knuffar med händerna. De som krokar fast sig med armkrok för att lura domarna borde få osportslig foul. 

Jag tycker mig se tendenser redan idag i herrarnas Euroleague. En del domare är inte så lättlurade. Det måste vara armkrok eller slag för att domarna skall blåsa. Att ”sprattla till” vid kontakt ger inte så ofta utdelning längre. En domare som befinner sig i dålig vinkel blåser sällan på sprattlandet. 

Fenerbache mot Andoulo igår undantagen. I den matchen blev det så mycket sprattelfoul så att jag slutade titta eget 25 minuter. Det var patetiskt men det kanske blir så när 2 lag från samma stad Istanbul möts i ett lokalderby. Andolo vann med 30 poäng ser jag idag. Serben Micic är en av mina stora favoriter. Han gjorde 37 p igår med bl a 6 av 6 på treorna.

BC Luleå tog en skön seger igår mot Södertälje och nya amerikanen Walley fick in en fullträff. Det är bara att hoppas att det inte var en lyckträff. Vi har sett ett flertal sådana under de senaste åren i Luleå som har sprattlat till i den första matchen men sedan försvunnit.

Noterade även att BCL spelade försvar annorlunda än tidigare och det gav riktigt bra utdelning vid ett flertal tillfällen.

Domartrion hade en egen afton igen. Ska det vara så svårt att döma på samma sätt i alla matcher och vara konsekventa. Spelarna försöker med det mesta och testar eftersom ingen vet hur dagens domare kommer att döma.

Det är otroligt att bl a se vilka tacklingar som anfallande spelare med boll inside får syssla med mot försvaren och alla knuffar med armarna som spelare utan boll får hålla på med även mot spelare med boll. Det går för långt. Det blir faktiskt nästan löjligt ibland. 

Två av domarna släppte det mesta från början och Luleå hade enligt mig fördel av det. Det var ändå Södertälje som gick till en ledning efter period ett, som kunde/borde ha varit större. 

I första pausen insåg nog de två domarna som knappt hade blåst i pipan att dom hade släppt för mycket och började jobba och det drabbade Södertälje mer eftersom dom då försökte spela lika tufft som BC Luleå.

I mina ögon så är det omöjligt att vara säker på om rätt lag vann pga detta.

Godmiddag 

Sverige behöver en coach inte en tränare.

Läser i NSD.se att krönikören tycker att det är konstigt att inte Öqvist nämns när man pratar om passande namn för en ny Förbundskapten för herrlandslaget. 

Enligt NSD så går Öqvists kontrakt ut till sommaren. Jag tror att han gärna blir kvar i BC Luleå minst ett par år till för det finns knappast en mer professionell klubb att jobba för i Sverige.. 

Dessutom tror jag att Öqvist blir dyrare än vad SBBF är villiga att betala. Jag har tittat i taxeringskalendern för Luleå. Han skulle bli SBBF´s högst betalade tjänsteman i så fall.

Jag tror på en fortsatt lösning med ngn utländsk coach med god kompetens. Med tanke på utbudet av coacher på marknaden så borde det gå att även få en assisterande för samma kostnad som för t ex Öqvist. 

Det svenska landslaget behöver inte en bra tränare utan framförallt en coach som kan sätta ihop ett bra spel med de spelare han har till sitt förfogande och vara en bra matchcoach. Det är klubbarna som skall göra jobbet med spelarna i deras vardag.

Om man anställer en svensk coach på heltid då förutsätter jag att hen kommer att resa mycket i utlandet under perioden mellan landslagssamlingar och matcher för att bevaka svenska spelare men och besöka alla lag i SBL och distrikten regelbundet. 

I morgon spelar A3 borta mot Alvik. Utan Thompson och Stach som också är skadad blir det nästan mission impossible även om den nya grekiskan är spelklar. 

A3 spelar strukturerad basket med flera varianter och det är inte gjort på en kvartsrast att sätta sig in i dessa spel men om grekiskan är van vid den spelstilen då kanske det kan fungera hyfsat i alla fall. 

En sån här gång kanske Enjebos erfarenhet kan innebära att man är flexibla och försöker spela lite annorlunda så att den nya spelaren lättare kommer in i spelet.

Utan guard paret som levererar 40+ poäng varje match fattar alla att det blir svårt att vinna men jag anser att A3 har kapital i Forasté som hittills inte har fått mycket förtroende. Hon bör spela 25-30 minuter varje match till det att hon fouler ut sig. 

Även Uhrström har mer att leverera bara hon får spela. Hennes försvar är bra som och skjuta kan hon om hon bara får bollen när hon är öppen.

BC Luleå mot Södertälje kl 18.00 är intressant men Fenerbache mot Andolou Efes kl 19.00 är intressantast.

Godmiddag​

A3 värvar inför slutspelet

I morse fick jag tips om att A3 har kontrakterat grekiskan Angeliki Vintzilaiou, guard 175 cm, 22 år, från Giannena. Hon blev årets nykomling i grekiska ligan förra säsongen. 17 poäng den här säsongen i snitt i den grekiska högsta ligan och har även matcher i landslaget i bagaget. 

I podden Bänkvärmarna pratande man för en tid sedan om vad lagen i herrarnas basketliga skulle kunna heta.

De som representerar Bänkvärmarna är NBA nördar och gillar namnen på lag i USA.

Bl a tyckte man att Umeå BSKT av ngn anledning skulle heta Umeå Bucks. Här kommer jag med mitt förslag på vad lagen borde heta om man tar hänsyn till historik och tradition men dom unga grabbarna i ”Nötarna” känner inte till traditionerna.

Köping Traders  (Känt handelscentrum)
Luleå Derricks       (Lyftkranen i hamnen stadens i särklass största kännetecken)
Umeå Birchtown  (Björk alleer i massor kallad björkarnas stad i folkmun)
Östersund Big Lakers (Storsjön/odjuret är man kända för).Fanns ett lag på 80-talet som hette Big Lakers
Uppsala Hills    (Kullarna är rikskända)
Södertälje Beagels   (Stan är känd för sina kringlor)
Norrköping Strollers   (Stan är känd för sina promenader)
Nässjö Businesmen  (Känd som företagsam ort)
Borås Textiles      (Borås är mest känd för sin textilindustri tradition)

Håll med om att namnen inte är så tokiga och borde få genomslag i staden och regionen direkt.

Godmiddag

Danmark får min respekt.

Noterar att Degernäs förs fram av Andersson i op.se som ny coach för det svenska herrlandslaget. Jag har även sett och hört andra nämna hans namn i sociala medier.

Jag tycker att tanken är god men frågan är om Degernäs är beredd att släppa coachande på svensk klubbnivå för det kan den coach som blir ansvarig för det svenska landslaget inte ha som huvudsyssla anser i alla fall jag. Det var fel med Bosnic när han samtidigt var i Södertälje och får inte bli fel igen.

De utländska coacher som Sverige har haft de senaste fem åren har varit billiga lösningar eftersom man vad jag hört har betalat för arbetsdager i samband med läger och matcher och inte höga fasta månadslöner. Coacherna har haft heltidsjobb i andra länder.

Om man skall satsa på t ex Degernäs så måste det bli på heltid och med en arvoderad assisterande kommer det att kosta en miljon per år. Det skapar säkert mycket huvudbry för SBBF.

Jag tycker att Degernäs har visat att han är kompetent och han har en hel del erfarenhet efter bl a bra coachning i Champions League för 2 år sedan och med en senior adviser kan det bli riktigt bra. Kör gärna på den linjen.

Jag hade helst sett en liknande lösning även på damsidan men vi får nöja oss med Crespi i sommarens EM och hoppas på att hans assistenter kan påverka hans match coachning som absolut borde vara bättre. 

Tittade på dam matchen Södertälje mot Uppsala igår och blev förvånad. Det var som natt och dag mellan det spel som Södertälje presterade vid sitt Umeå besök och det som dom presterade på hemmaplan igår. 

TV matchen var underhållning pga att det var jämnt i stort sett hela matchen men………….

Dom tekniska felen duggade som spön i backen i form av massor av stegfel, 3 sekunder, dribblingsfel, påhopp i ryggen och slag över armar under korgarna. Jag tror att domarna tog hand om max 25% av de tekniska felen. 

Domarna valde att inte blåsa på allt för då hade det inte blivit mycket till spel-tror jag. Om domarna inte såg alla fel då vet jag inte vad jag skall säga. 

Min personliga uppfattning är att spelarna i den svenska damligan både svenskor och utländska spelare håller lägre teknisk standard för närvarande än vad det har varit för några år sedan. 

Många lag spelar snabbare än vad dom klarar av och tappar ofta kontrollen. Jag får en känsla av att man tränar 3 p skott i tid och otid och glömmer bort andra fundamentala färdigheter som att kunna lägga i en vänster layup, dribbling och variation i passningsregistret.

Matchen SBBK vs Uppsala avslutades happy go lucky. Södertälje leder med 1 p med 15 sekunder kvar. Uppsala tar timeout och coachen satsar på att passa bollen inside till Melnika för två poäng.

Södertälje coachen förstod givetvis vad som skulle hända och dubblade henne men Melnika har basket IQ så hon chansade inte på avslut utan passade till en helt fri Tivenius som kunde sänka en trea med nio sekunder kvar till 60 – 62.

Södertälje fick chansen till en trea på slutet men attackerade i stället och tappade bollen….RIDÅ.

Intervjun efter matchen avslöjade att Tivenius avslutning var en slump. Happy Go Lucky.

Gårdagens höjdare var att se Danmark mot Litauen i Litauen bubblan i Vilnius. Danmark chockade Litauen när man vann borta med fyra poäng tidigare.

Igår tvingades Danmark spela utan Shields och Lundberg som är deras i särklass bästa spelare men dom spelar i Euroleague och fick inte resa och representera sitt land.

Litauen trodde garanterat på en ganska lugn resa eftersom coachen gick bananas på sidlinjen för varje skott som Danmark satte.

Danmark spelade klokt under hela matchen. Trots att dom några gånger hamnade i underläge så kom dom tillbaka och var mycket nära att slå ut Litauen från EM. Kolla på matchen om du kan. Det är bra underhållning.

Darboes layup missades i slutsekunden och det blev förlust med 78 – 77. Nationalidolen Sabonis vid sidlinjen drog en lättnadens suck.

Den danska coachen var riktigt förbannad vid slutsignalen. Han tyckte att dom borde ha fått två kast i samband med Darboes attack. Jag kan förstå honom men domarna ”vågar sällan ta det beslutet – tyvärr”.

Till presskonferensen hade han lugnat sig och pratande i stället om vilken prestation Danmark hade gjort i detta kval och alla dom duktiga spelarna som spelar ute i Europeiska lag och han vädjade till den Danska staten och Idrottsförbundet om stöd så att de kan satsa vidare för att ta upp konkurrensen. Snygg sorti.

Det var otroligt nära att Danmark följde med Finland till EM 2022.

Godmiddag 

Satsa nu på damlandslaget som skall spela EM.

Låt oss glädjas över att DAMLANDSLAGET är klart för sommarens EM i stället för att tjata om herrlagets misslyckande. Handbollslandslaget tog silver i VM, basketlandslaget tar sig inte ens till EM. Tur att handbollen i Umeå numera för en tynande tillvaro så att jag slipper höra tjatet.

Jag hoppas att SBBF nu inser att det gäller att ge damerna de allra bästa förutsättningarna inför årets EM för det finns faktiskt en liten chans till en framskjuten placering.

Om damlandslaget lyckas bra så kan det delvis reparera vår skamfilade rykte ute i Europa.

Satsa allt på detta i stället för att bekymra er för herrlandslaget och vem som är FK. Herrlandslaget skall inte kvala igen förrän 2023 om jag förstår det rätt.

Vad jag förstår så kommer WNBA att spelas under den aktuella tiden för EM och då gäller det att redan nu försäkra sig om att Zahui kan delta eftersom ”alla” unisont anser henne som så viktig. 

Dom som inte gillade att Verdran Bosnic fick lämna det svenska landslaget är nöjda nu när Sverige är utslagna och BIH är klart för EM. 

En stor del i hans framgång med BIH är att han har sin fd guldmakare från Södertälje pointguarden amerikanen Roberson som håller i taktpinnen i Bosninen Herzegovina. Utan honom inget topp resultat enligt mig. 

Kanske måste även Sverige börja med att naturalisterna amerikanska spelare som många andra länder gör för att nå framgång. Skoja bara. Det kommer aldrig att hända. Vi har lagar som vi följer till punkt och pricka. Ingen kan bli svensk över en natt.

Allt fler ropar nu efter en ny FK och så kommer det med stor sannolikhet att bli. Den här gången föreslår jag att man annonserar ut tjänsten. Det skulle vara intressant att se vilka svenska coacher som anser sig klara jobbet och som vågar söka. Om det finns någon då kanske hen skall få chansen.

Agenterna som idag finns överallt skulle säkert se till att det kommer ett hundratal utländska ansökningar också så urvalet skulle kunna bli väldigt spännande. Det finns coacher i parti och minut ute i Europa som söker jobb. Jag slutade som sportchef för nio år sedan men får fortfarande jobbansökningar från utlandet.

Jag tycker också att våra högst rankade proffs Jerebko, Taylor, Eriksson och kanske någon till skulle få vara med i beslutsprocessen. Dom vet vad som krävs idag av en internationell coach. 

Är du spritt språngande galen HOOPS som kommer med en sådan knasig tanke tycker nog många. ”Spelarna skall inte ha med det att göra”. Jag undrar om förbundsledningen vågar ta det steget och satsa på lite medbestämmande ?

Jag läste i söndags en förklaring till varför svensk basket inte blir bättre. Man menade att spelarna på elit junior nivå (RIG) tränar två ggr /dag men att när dom kommer upp till lag i SBL då blir det mycket mindre träning. Vilka lag i SBL herr tränar bara en gång om dagen ? Knappast något lag.

Jag ser på Högsbos hemsida att dom tränar en gång om dagen och då kvällsträningar och vad jag förstår så är det lika med Alvik. Det verkar gå bra för dem i alla fall. Kanske har dom spelare som har disciplin som tränar individuellt på tidig morgon eller förmiddagarna.

Det är nog få lag inom damligan som har resurser att ha professionella lag som kan träna även på förmiddagar. Luleå, A3 Umeå och Södertälje är kanske dom enda. Träning på förmiddagarna är givetvis suveränt om det är genomförbart men då måste det vara genomtänkt effektiv träning. 

Jag läser också på sociala medier om att herrligan är ointressant och att det är mer intressant att titta på superettan och basketettan och alla lokala förmågorna.

Dom som skriver detta syns sällan på matcher i basketligan. De serier som dom pratar om har absolut inga åskådare alls och dom är 

Godmiddag

Högsbo guldkandidat ?

Frånvaron av Thompson var definitivt en viktig faktor för att det skulle väga över till Högsbos favör men inte helt och hållet.

Jag tycker att Fredriksson vann coach matchen mot Enjebo genom ett maximalt utnyttjande av sina bästa spelare och det avgjorde. Jag tror att Högsbo kan utmana om guldet om alla får vara friska och krya.

Högsbo spelade fyndigt anfall hela tiden och defensivt hade man kontroll på A3´s spel. A3 hade stora svårigheter att få ut något av sitt spel men man har skickliga spelare som med individuella prestationer kunde leverera trots allt. 

Högsbo vann välförtjänt genom mycket bra spel och eftersom dom utnyttjade domarnas höga bedömningsnivå från första till sista minuten. 

Jag förutspådde att det skulle bli domare som normalt dömer i herrligan nu när den har uppehåll och så blev det delvis. 

Goniband dömer mycket i BLH och Murat för det mesta i BLD. Jag tycker att båda normalt är bra och rättvisa domare men igår var det tydligen ”inte normalt”. ”Lagen skulle få spela om det” och det blev fel. 

Dom släppte alldeles för mycket knuffar under korgarna, armknuffar av försvarande spelare som tar sig över en screen för att kunna följa, rörliga höfter i P&R för att inte tala om påhopp på spelare på väg mot korgen på layup. A3 tappad en hel del pga av detta i första halvlek.

Jag påstår inte att domarna avgjorde matchen men det var väldigt tydligt hur tufft Högsbo kunde spela i första halvlek utan att få foul. Titta på matchen i repris och bilda en egen uppfattning. Om du tittar med objektiva ögon då bör du se skillnaden.

I andra hade A3 anpassat sig till den nya nivån och kunde fysa på samma sätt utan att få foul och då kom dom närmare och nästan till seger. 

Goniband får en svag 3.0 och Murat bara 2.5 den här gången och det beror enbart på att dom bestämde vad som var tillåtet på banan igår och inte vad regelboken säger.

Jag tippade att Luleå skulle vinna mot Alvik om McCarville inte var med och det var hon inte (konstigt att hon är borta så ofta) men jag varnade för jokern Asoro. Det blev vinst för Sandberg men Asoro höll på att knäcka dem.

Jag har inte sett matchen så jag avstår från ytterligare kommentarer mer än att det var domare som vanligtvis dömer herrligan och att väldigt få foul utdelades. ”Vem skall kunna slå oss här” lär coach Sandberg ha sagt efter matchen. Media gillar spelare och coacher som ger dem värdeord och headlines.

Det som varken media eller någon annan pratar om det är raden 0 – 8. Hade Maggie glömt maskingeväret hemma eller är det så att hon inte klarar det grisiga försvaret som tillåts ofta i hela SBL. Värvades hon inte in som en pointguard ? Nu står hon ofta overksam i ett hörn när dom andra anfaller.

Sveriges debacle i Turkiet var bara ”samma procedur som varje år”. Jerebko var ok men ingen frälsare. Coachen matchade laget ”som om han inte vet vad spelarna kan”. Finland är klara för EM och snart även Danmark. My God vad skall förbundsledningen nu hitta på ?

Jag har i förmiddags ägnat några timmar åt att läsa sociala medier om ”fiaskot i Turkiet”. Det är väldigt intressant att läsa alla olika förklaringar varför det gick som det gick och vad man borde ha gjort i stället. Jag kommer som vanligt med en egen högst personlig åsikt under de närmaste dagarna.

Godmiddag

Spännande lördag

En spännande lördag med Turkiet – Sverige, A3 – Högsbo, Luleå – Alvik.

Min kritik mot Solevic väcker faktiskt lite känslor. Tydligen har han många fans som gillar hans spelstil eftersom jag har fått lite mothugg på mina åsikter men det gör inget. Åsikter får man ha – ”så länge man håller käft”. Jag håller käft men tangenterna får föra min talan. 

Jag skrev bl a att Fryshuset blir bättre utan Solevic och det tror jag verkligen. Jag tycker att Frysen har spelat som bäst när han har suttit på bänken. Att han fick gå till Jämtland tyder på att coachen i Fryshuset kunde leva utan honom.

Jag tror dessutom att han inte är rätt spelare för Jämtland men kanske har dom tänkt på framtiden eftersom han är svensk och att det är därför dom har värvat honom. Vad vet jag. Jag kan inte se honom som starter nu i det stjärnfyllda Jämtlands laget. Jag hade hellre satsat på Adam Johansson.

Jag har förresten hört att även Ghanem kan var på väg bort från Frysen. Det skulle vara ett större tapp för deras lag. Ghanem har varit överraskande bra om än ganska ensidig i sin spelstil.

Och så var det BC Luleå som självklart flög in en ny amerikan den här gången med namnet Tristin Walley. Det är bara att hoppas för BC Luleås skull att det inte blir en ny TRIST erfarenhet. Efter att ha sett och hört intervjun med honom så undrar jag om det är en ny flopp. Han ingav inget förtroende i sitt sätt att uttrycka sig.

Tappet av Anderson var ingen chock för BC Luleå. Han var i riktigt dålig form när han kom tillbaka och hade ännu inte kommit upp på sin normala nivå. Kanske hade han varit på topp till slutspelet.

Fem timmar till uppkast mellan A3 och Högsbo som kom till Umeå igår och kände på hallen redan fredag kväll. Det är tydligt att dom ger 100% för att vinna matchen.

Thompson kan inte spela så där får dom en freebee men frågan är om det räcker för att det skall väga över.

Högsbo har tre utländska spelare, A3 har fyra även utan Thompson dessutom Edholm med stor rutin, Uhrström, Rosendahl och Dellbro med hyfsat med erfarenhet. Uhrström är underskattad av A3. Jag tycker att  både hennes defensiv och offensiv är av hög ligaklass. Styrkorna är jämna om Degbeon, Mazionyte, Forasté och Stach spelar bra.

Jag tror att det hela avgörs av coacherna den här gången även om det är spelarna på plan som spelar. Vem kan styra sitt lag bäst och förändra och skapa flow eller kaos.

Godmiddag

Fryshuset blir bättre utan Solevic

I morgon kommer Högsbo till Umeå för match mot A3. Det skall mycket till för att avancera i tabellen så jag undrar hur viktigt det är för Högsbo att vinna den matchen.

Jag bara skojade lite. Självklart kommer dom till Umeå för att vinna. Dom har tappat ett par matcher pga skador men har inbördes på Luleå och vill försöka få det även mot A3.

Thompson missade matchen mot Uppsala. Om A3´s Thompson inte kan spela mot Högsbo då kanske Högsbo kan kompensera för förlorade matcher när Hyder var borta. 

Rent teoretiskt kan ju A3 förlora både mot Högsbo h, Alvik b och Luleå h och då finns det ju en liten chans till  att kliva upp ett snäpp i tabellen men det tror jag inte kommer att hända. Placeringarna 1,2,3 är nog redan klara. A3 har spelat stabilt även utan Thompson senast.

Har det någon större betydelse på vilken plats man hamnar egentligen ? Alla pratar om hemmaplan fördelen men utan den egna partiska hemmapubliken är den fördelen borta. Jag anser att utan publiken spelar det inte lika stor roll.

Alvik åker till Luleå på lördag med +13 efter hemmavinsten. Jag har en känsla av att Luleå är sugna på en gruvlig revansch efter förra mötet. Matchen föregicks av lite pajkastning i media. McCarville tyckte att Sandberg var en clown när han tyckte att Luleås trupp var lite starkare än Alviks. 

Om det hade varit en normal match i Luleå med fullsatt på apberget då hade jag varit hundra på hemmavinst, men nu gapar läktarna öde och det är som natt och dag. Det är snarare Alvik som känner sig hemma då för dom är ju van vid tomma läktare.

Det blir spännande att se hur Sandberg har tänkt taktiskt när det gäller Lundqvist. Det går inte att låta henne få spela som vanligt. 

Kan det vara så att Luleå ligger lågt och nöjer sig med en topplats i serien och väntar med taktiken till slutspelet. Nej jag bara skoja nu också. Det är självklart att Luleå vill vinna med mer än 13 poäng i morgon.

Eftersom herrligan har landslagsuppehåll så lär båda matcherna dömas av domare som för det mesta dömer i herrligan. Det innebär att dom kommer med sin egen bedömningsnivå och den är för det mesta alldeles för hög vilket innebär att det tillåts lite av varje och väldigt ojämnt beroende på vem som dömer.

Jag gör ett försök och tippar att Högsbo vinner mot A3 om Thompson inte kan spela. Om hon kan spela fullt ut då blir det en jämn match igen och då tror jag på A3. 

Jag tror att Luleå vinner med det blir svårt att vinna med mer än 13p, kanske om dom bara får någorlunda kontroll på Lundqvist och Asoro som är Alviks joker numera. Om McCarville inte är med då vinner Luleå även med inbördes.

Solevic till Jämtland förvånar mig mycket men om det är så att dom vill ha en studsande spelare som skall ha mycket boll då har dom hittat rätt. Jag skulle aldrig ha valt honom eftersom jag tycker att han är för ojämn och alldeles för slarvig men…..om lagen spelar pressande försvar på honom då kan han rinna igenom och servera mackor den saken är klar.

Jag tror att Fryshuset blir bättre utan Solevic men det tror nog ingen annan.

Godmiddag

Vinna och försvinna

Bara något dygn kvar till Turkiet – Sverige och sedan Nederländerna – Sverige. Tänk om Sverige misslyckas att ta sig till EM slutspelet MED Jerebko i laget. Vad skall man då skylla på ? Att Eriksson och Håkansson inte var med. Jag hoppas verkligen att allt går i lås och att laget tar sig till EM men………

……..Jag bävar lite inför dessa avgörande matcher för Svensk herrbasket. Ja jag går så långt så att jag påstår att resultatet från dessa avslutande matcher kommer att sätta prägel på svensk herr basket en lång tid framöver. Ja kanske tom på ALL basketverksamhet. Pandemin har ett krampaktigt grepp om nästan all basket i landet och jag ser ingen ljusning i horisonten.

Turkiet rår man knappast på igen. Senast blev det vinst pga att Håkansson hade dyngflow och inte kunde missa sina treor. Den här gången har Turkiet Shane Larkin och han kan ensam röra om i grytan och skapa förvirring i det svenska laget. Vi har ingen sådan offensiv spelare i Sverige numera när Rudy Mbemba har slutat. 

Alla räknar med att Sverige klarar av att vinna med mer än 3 poäng mot Nederländerna men det vete tusan. Senast när Sverige skulle ta en enkel seger mot dem då blev det en dyngförlust i stället och ett missat EM om jag minns rätt.

Anderson till Polen ett hårt slag för BC Luleå men givetvis visste dom att risken fanns att han skulle försvinna. Nu kommer dom att agera snabbt och skaffa en ny spelare.

I andra numret av podcasten 3o5 intervjuas McCarville. Hon anser bl a att Alvik gör rätt som bara har två utländska spelare och i stället satsar på svenska spelare. 

Jag tror att de flesta håller med henne om det. Vem vill inte ha bara två amerikanskor och fem svenska potentiella landslagsspelare i truppen som Alvik men dom är knappast gratis. 

Det McCarville inte har koll på det är att 90% av de duktiga kvinnliga basketspelare som finns söder om Dalälven vill inte flytta till Norrland eller till ön även om dom får ett seriöst bud. Många har blivit skrämda av snacket om snö och kyla och mörker trots att det bara besvärar oss från november till januari sedan är ljuset tillbaka.

Jag har varit sportchef i många år och jag vet hur svårt det är även om de ekonomiska förutsättningarna har förändrats radikalt de senaste åren. Jag tror att både Luleå, A3, Visby och Östersund kan hålla med om detta.

Luleå har alltid haft en viss attraktionskraft även för spelare söderifrån pga stor hemmapublik, bra ersättning och pga att alla vill spela i ett vinnande lag. A3 lyckades till sist få spelare att flytta men det kostar.

Godmiddag

Var det coach vinst eller coach förlust ?

Det blev ingen vinst för Luleå mot Högsbo. Om man inte använder Lucas på bättre sätt då vinner man inte heller mot Alvik på lördag.

Dessutom tror jag att det är dags att Sandberg slutar med att matcha hela laget före paus. Jag tippade fel i september. Luleå vinner inte serien.

Nu gäller det för Sandberg att hitta vilka fem som spelar bäst tillsammans och ett P&R spel för Lucas rakt framifrån med A Nyström och att sätta upp ett par spel för lagets skyttar men det kommer nog inte att hända. Dom har redan satt sin spelstil och inget radikalt kommer att hända.

Luleå spelar ungefär som BC Luleå. Spel fram och tillbaka runt 3 poäng linjen. Det är trenden i dagens basket och lyckosam om man kan utnyttja mismatch och framförallt om man har spelare för att spela P&R rakt framifrån. Jag tror inte att Luleå laget är nog bra för att utnyttja mismatch när den uppstår men i P&R framifrån och inte på sidorna borde man få bra utdelning.

Luleå kunde ha avgjort matchen när man ledde med 13 poäng och spelade med flyt men jag anser att Sandberg då bytte ut heta spelare och tappade flytet. Ett klassiskt misstag som framförallt unga coacher gör.

E Nyström hade en svag match liksom Nnamaka. Det ryckiga spelet innebär att dom drar på sig onödiga fouls och när dom inte kan spela bra då är LBBK ett lättare byte.

Om det var ett medvetet taktiskt drag av coach Fredriksson att direkt efter paus med en utvilad Hyder spela pick and pop och låta henne skjuta treor det vet inte jag men det var vad som hände och det var en fullträff med 9 snabba avgörande poäng och laget var ikapp Luleå.

Nästa avgörande drag var att sätta Noaksson på Lucas. Noaksson fick inte heller hjälpa i försvar utan budskapet måste ha varit att Lucas inte skulle få bollen och det lyckades.

Sandberg hade inget motdrag till punktmarkeringen av Lucas. Han borde ha bytt ut henne så att dom hade fått spela ”som vanligt” men så blev det inte.

Det som var mest avgörande tycker jag var Perry, Hyder och Nofuente som tog 35 returer. Alla tre hade tvåsiffrigt. Om dom får ta så många returer mot A3 på lördag då vinner dom den matchen också.

I NSD läser jag att man tycker att domarna tillät hårt spel.

Ja det var fysiskt men med kropp och inte med händer och knuffar. Det var tight nära korgarna ”med armarna uppåt sträck” på returerna men ändå riktigt bra försvar.

Domaren Marius Vaitkus var en mycket positiv överraskning. Jag har aldrig sett honom döma tidigare. Han visade att han kan basket och att han följer regelboken och att han är rättvis. Han tog det mesta som var foul och det var snyggt jobbat. Spelarna såg ofta förvånade ut när dom fick foul eftersom många domare tillåter kladdande och knuffandes ute på plan.

En miss av en floppande Nofuente drar ner betyget till 4.5. Glocko som jag gillar var väldigt passiv igår så mitt betyg blir bara 3.5. Vaitkus fick ta alldeles för många avblåsningar.

Noterar också att Margaret Lucas inte får någon cred i dagens NSD trots att hon gjorde mest poäng i laget. Du fattar vilka förväntningar som finns på flickan. Förresten så får hon sällan röra bollen pga att ”alla övriga spelare utom A Nyström ständigt skjuter treor. Till och med A Nyström drog i en planka i 3:a igår och Sandberg tog sig för pannan.

3 sidor hockey, 1 helsida UFC fotboll och 1 helsida skidor det är vad vi får i dagens papperstidning, därför har jag inte längre något abbonemang.

Godmiddag

BC Luleå letar sin identitet

Rönnqvist, Hansson och Murrey stämplade inte in igår så då blev det förlust mot ett hårt spelande Jämtland. Man brukar skriva fysiskt i media men jag skriver sanningen. Det var hårt och grisigt och domarna hade problem från första till sista sekunden att ”välja ut vad man skulle blåsa på”.

Jag är övertygad om att det hade blivit en trevlig sevärd match om domarna hade följt regelboken mycket striktare och kanske tom med an annan utgång.

Det var ibland häpnadsväckande att se hur spelare i båda lagen på väg mot korgen på en layup blir påhoppade utan att foul delades ut. Man får inte springa på ngn på planen men är det verkligen tillåtet att ”flyga på någon” som är i luften ?

Besluten vid rörliga screens var riktigt bra i den här matchen liksom offensiva fouls. Mitt domarbetyg blir max en 3:a men jag var ju inte på plats så det kan vara lite fel.

Jag har lite svårt att förstå mig på BC Luleås spel. Letar man sin identitet eller är det så här Öqvist vill ha det ? Synd att inte BSKT fick spela mot dem just nu då hade vinstchansen varit ganska stor.

När motståndarna stänger igen för en mot en attacker spelar dom nästan enbart anfall långt ute i banan. Eftersom nästan alla skott tas 6-7 meter (50 av 67 igår) från korgen och alla spelare är runt 3 poänglinjen så tar man heller inga offensiva returer (3 igår måste vara ngt av ett rekord)

Jag upplevde det som att Öqvist tog ut och bänkade Murrey efter att han två gånger i rad dragit iväg långa treor i den 3:e perioden. Om det finns en klausul i kontraktet där att man kan avbryta då kommer man att göra det den här veckan för att hinna få in en playmaker för det behöver man. Murrey är mer en troublemaker så som han spelar.

Jämtland är sakta men säkert på gång och konstigt vore det väl annars med det laget. Jag tror att flera coacher i BLH skulle kunna nå stora framgångar med det laget. Man behöver inte heta Chuck för det.

Langevine är stor och stark och effektiv nära korgen, Dawson väldigt allround och bra som skytt, Guinn gör sin grej bra liksom Hampton som börjar närma sig formen och detsamma gäller Zekovic. Lewis är en bra skytt det visade han igår igen men ingen playmaker. A Johansson klarar pg jobbet bra. D Johansson är en bra spelare men väldigt upp och ner. Igår såg han väldigt obekväm ut på plan till skillnad från i veckan då han gjorde 21 p i en match. Åtta spelare med hög kvalitet i Jämtland plus ev Bussey kan få lag. matcha.

Två timmar till uppkast mellan Uppsala och A3. Jag tror att guarderna i Uppsala är deras akilleshäl. Jag tror att Enjebo sätter hård press på dem. Dom vinner knappast en match mot A3 pga detta.

Godmiddag

Vaccinet visar att korruption finns även i fantastiska Sverige

Är det inte trist att VK inte sätter in en bild på det sensationella nyförvärvet Oliver Gehrke i papperstidningen ? I basket Sverige kallades det för en BOMB men det var en blindgångare i Umeå eftersom det inte var värt en bild idag i papperstidningen. Jag förstår att det var för sent till fredagens tidning eftersom nyheten kom så sent men inte till idag.

Det blir intressant att se vad Luleå BBK kan leverera under avslutningen av säsongen. Jag har ju tippat dem som vinnare av grundserien och det är fortfarande möjligt men då måste dom vinna allt som är kvar och kanske även vinna inbördes möte med Alvik. 

Ingenting är omöjligt nu när Margaret Lucas sänker 20+ i varje match på lite speltid och om det är så att A Nyström har hittat forman (21p, 13r senast). 

Tre matcher under de närmaste 3 veckorna avgör allt för dem. Luleå har Högsbo borta på måndag, Alvik hemma nästa lördag och sedan A3 borta den 5 mars. 

Högsbo bör man vinna med minst 10+, Alvik hemma vinner man mot men frågan är med hur mycket. A3 borta blir tufft för Luleå och en serieseger kan stå på spel.

BSKT´s match igår borta mot Södertälje blev precis som väntat. En enkel seger med 25 pinnar mot ett ”skadeskjutet” BSKT. 

Peleg var bra trots sina skadeproblem, Häglund visade bra takter igen precis som Welle alltid gör. Exposito också med skadeproblem spelade försiktigt och avvaktande då blir det svårt.

Esteban kom återigen ingen vart på bortaplan. Det beror ofta på att motståndarna på sin hemmaplan får hålla i och tackla honom. I Dawits frånvaro är han lagets enda skytt och alla kan räkna ut att om enda skytten är försatt ur spel är mycket vunnet.

Palmblad och Pita jagade Esteban hela tiden. De hade troligtvis följt efter honom i armkrok om han hade sprungit till toaletten.

På BSKT´s hemmaplan dömer man tack och lov annorlunda och han får mer utrymme för sitt skott. BSKT´s upphämtning från minus 20 poäng till lika läge i slutet av den tredje perioden var snygg. Laget kämpade heroiskt. Tyvärr så lär heroisk kamp inte räcka på söndag heller.

Jag tittade på Nässjö mot Fryshuset i morse och noterade att domare Racys dömde tillsammans med Erström och Lundgren i den matchen. Dom hade total kontroll. En av årets hittills bästa domarinsatser.

Rörliga screens beivrades liksom tacklingar och för mycket handchecking och Racys delade till och med ut ett teknisk foul till en Frysen spelare som hängde kvar och gungade i ringen alldeles för länge. Jag tror inte att spelarna förstår att den där extra gungningen och släppet av ringen är det som spräcker plankorna.

20.04 i kväll Jämtland mot BC Luleå. Jag har svårt att se hur Jämtland skall kunna vinna den matchen om Rönnqvist, Hansson och Murrey får igång skyttet. Luleå kommer att göra allt för att dra upp tempot och Jämtlands ganska stora tungfotade lag borde få svårt att hänga med i svängarna.

Sverige framställs ofta som ett demokratiskt land med rättvisepatos och stort socialt ansvar men ju mer jag läser om vad som händer när det gäller vaccinet så står det klart att vi inte längre kan slå oss för bröstet och känna oss särskilt speciella.

Korruptionen verkar vara utspridd över hela landet. Kommunala tjänstemän och politiker slinker före i kön trots att dom för det mesta inte har något hållbart skäl till tidig vaccinering. 

Att skylla på att vaccinet skulle ha blivit förstört annars är bara så dåligt. De som jobbar med detta måste väl ändå kunna anstränga sig även efter kl 17.00 när arbetsdagen tar slut för att hitta de som borde få vaccinet.

Jag bara väntar på när det kommer ut om att vissa större företag har lyckats köpa ut vaccin till sina högavlönade tjänstemän som behöver kunna resa runt om i världen. Jag blir inte förvånad om Volvo, IKEA, Eriksson och LKAB har ”haft fingrarna i syltburken”.

Godmiddag

Swisha till BSKT och stöd laget om du vill se laget i SBL även nästa säsong

Intressant drag av BSKT att ta in Oliver Gehrke till laget. Om killen är 100% hel och kan spela i närheten av vad han har visat tidigare så är det ett alldeles utmärkt drag.

Frågan är hur länge det tar för honom att komma in i BSKT´s spelstil som är krävande och finurlig. Det lär behövas ett antal veckor med Learning by doinginnan det sitter.

Normalt hade jag sagt att det är fel satsning att ta in Gehrke. BSKT borde satsa mer på sina egna produkter men nu är flera av dem skadade plus en del andra skavanker och då måste klubben tänka annorlunda. 

Förresten börjar det inte bli lite väl mycket skador ? Tränar killarna i BSKT för hårt ? 

Jag hoppas verkligen att BSKT tar steget upp i BASKETETTAN till nästa år om det nu blir något spel alls pga pandemin. Dubbellicenserna plus de befintliga spelarna i Umeå är tillräckligt för att hålla ett ganska hyfsat lag i BEH.

Södertälje borta i kväll kan väl bara sluta på ett sätt nämligen som alla konstaterar – hemmavinst. 

Det jag har sett vid hemmamatcherna mot Nässjö och Köping har signalerat att ingenting är omöjligt. Motståndet har egentligen varit övermäktigt men med Fighting Spiritoch beslutsamhet kan man nå långt.

Normalt borde BSKT i nuläget inte hänga med i matchen särskilt länge på deras hemmaplan men den turbulens som just nu skakar Södertälje BBK efter V Gaddefors intervjun i LT så vet man inte hur den påverkar. 

Fler och fler kräver att SBBK måste agera kraftfullare. Debatten på FB är intensiv. Krav på avstängning av V Gaddefors för att tydligt visa att man tar avstånd från hans uttalade krävs från flera håll. 

Det ställs även krav på att SBBF skall agera. Kanske har SBBF redan agerat eftersom V Gaddefors inte är med i landslagstruppen. Normalt borde han vara given.

Zahui till LA Sparks tror jag inte alls på. De bästa spelarna flyr Sparks. Klubben styrs och coachas  på alltför old school sätt. Hon hamnar återigen i ett looser lag men hon skrattar säkert hela vägen till banken.

Under pandemin försöker ligaföreningarna att klara ekonomin trots att publik intäkter inte kommer in. Stödbiljett har blivit ett begrepp inom flera sporter. Det kan verka futtigt att skicka in 30 kr men om 100 personer gör det då täcker det kostnaden för två middagar för t ex BSKT vid en bortamatch.

Personligen tycker jag att de flesta som gillar att gå och se BSKT´s matcher borde kunna skicka in minst 100 kr. Jag har valt att stödja BSKT och jag uppmanar er som läser HOOPS att göra detsamma.

Swisha till:    123 394 22 65

Vi är snart inne i mars månad och jag har fortfarande inte fått det utlovade vaccinet. Regeringen lovade för mycket. Om tidsplanen inte kan hållas då duger det inte att skylla på någon annan. Nuvarande regeringen ligger illa till inför nästa val det är jag säker på.

Godmiddag

EM kvalet blir tufft utan Eriksson & Håkansson

Det blev ingen Ludde Håkanson eller Marcus Eriksson i det svenska EM kvallaget den här gången heller och det var ett trist besked för coach Lopez.

Jag tycker att Anderson från BC Luleå inte har visat den form som krävs för att plats nu. Rönnqvists snabba skott från 8-9 meter borde platsa och jag fattar varför Dawits bössa platsar även om den inte skjuter lika snabbt som R. 

Anderson är långt ifrån toppform tycker jag. Han får foul väldigt lätt eftersom han inte riktigt hänger med. Han som aldrig brukar missa straffkast gör det ofta men han var ju bäst i laget vid senaste kvalmatchen senast så…..

Jag har inte riktigt bra koll på alla spelare men jag vet att Tobias Borg spelar strålande i Bilbao. Czerapowicz, Löfberg, Lindqvist, Magarity och Rush är stabila och Ramstedt var bra senast.

Jerebko kommer att vara bra så det finns åtta kanske nio med bra internationell kvalitet att lita sig på för Lopez. Det kommer knappast att räcka mot Turkiet i Turkiet men mot Nederländerna går det bra.

A3 mot Södertälje blev en enkel match till slut men i början var det Södertälje som stod för liret. Väl genomförda spel resulterade i poäng efter poäng och defensivt fick man A3 förvirrade när de inte hittade de spelare som de letade i sina spel.

Eftersom A3 inte lyckades få stopp på Södertäljes offensiv så blev det heller inga lägen för att spela snabbt och när A3 spelar långsamt då är dom sårbara. 

I andra perioden ökade A3 intensiteten i försvar och fick några stulna bollar och i och med fartökningen så fick man en ledning som snabbt ökade i den 3:e och matchen var avgjord.

Södertälje försökte under matchen med zonförsvar med extra press på Stach och Thompson men då fick Mazionyte mer utrymme för sitt skytte och dödade den zonen.

Överlägset bäst i A3 var Degbeon och trots att Thompson hade en del naiva bortkastade bollar så får hon också högt betyg.

Högsta betyget får de båda kvinnliga domarna som dömde bra och rättvist i en ganska lättdömd match. 

Luna Gogolin 4.5,  Murat  4.0

Däremot blåste dom ingen foul på rörliga screens på hela matchen trots att det fanns ett antal sådana i båda lagen. 

Någon kan tycka att bara 9 foul på A3 och 18 foul på Södertälje är fel men det speglar matchen väl. 

Södertälje kladdade för mycket med händerna. Både Claesson och Brown fick använda armarna för mycket. 

A3´s försvar var väldigt passivt i första halvlek och det är en förklaring till varför man inte fick så många foul.

Thompson visade än en gång sin kvalitet när Södertälje lade ner all sin kraft på att få bort henne från matchen. Då levererade hon i stället assist efter assist. Tyvärr var inte alltid medspelarna med på henne fina öppnande passningar för dom är så vana att hon själv avslutar anfallen.

Godmiddag

Fair play borde gälla på alla plan

I samband med gårdagens herrmatch pratade jag lite med Taylor-Lundgren som är assisterande tränare för Norrköpings herrlag. Det fanns ju anledning eftersom jag hade dissat klubben lite. Jag skrev att Norrköping kanske inte satsar lika hårt på damerna eftersom lagets coach T-L kan åka bort två dygn med herrlaget.

Han försäkrade till mig att så är inte fallet. Föreningen satsar seriöst på laget och att det var läge att följa med herrlaget just den här gången. 

Det som hände i slutskedet av matchen mellan BSKT och Norrköping var riktigt otäckt men allting sköttes på bästa sätt och beslutet som togs var Fair Play och sportsligt men jag är inte säker på att alla hade tagit det beslutet särskilt inte om läget hade varit ett annat.

Om det hade varit kamp om en slutspelsplats eller för att undvika kval eller nedflyttning då tror jag att man hade väntat in ambulans och sedan spelat klart matchen.

BSKT hade legat under med nästan 30 poäng en bit in i den tredje perioden och matchen verkade avgjord men helt plötsligt började man spela stabilt framåt och lyckas med stopp bakåt.

Norrköping försökte matcha bänken mer i andra. Så fort starterna fick vila då var det BSKT som gjorde poängen. 

Underläget var faktiskt bara 13 poäng med 6.5 minuter kvar, BSKT spelade bra när olyckan var framme. Stokes och Carr sprang med hård fart rakt in i varandra huvud mot huvud och blev liggande helt utslagna.

Normalt skulle matchen ha fortsatt när spelarna hade transporterats bort med ambulans. Du kan räkna ut att utan dessa spelare så hade BSKT absolut kunna vända matchen till vinst men nu valde BSKT att avbryta matchen och fastställa resultat som då stod på tavlan.

Både Stokes och Carr kunde följa med laget hem på flygresan på morgonen och skall under dagen omhändertas av föreningens folk. Slutet gott förhoppningsvis allting gott.

Slutligen måste rättskiparna som vanligt få sig en fair play bedömning. 

Det visade sig att båda lagen gick in för att försöka spela så bra försvar som möjligt så jobbet blev ganska enkelt den här aftonen. Dessutom var Norrköping överlägsna i första halvlek och början av den andra.

Det som fick passera för mycket det var fasthållningen av Esteban off ball innan han startar sina ryck för att komma fri för skott. 

Dessutom får försvarare som jagar en spelare som springer över en screen knuffa anfallaren utåt för mycket givetvis för att själv kunna ta sig över screen. Det är absolut inte tillåtet.

Även de petiga foulen mot BSKT´s unga spelare känns lite trist. T ex när Lindqvist attackerar Stokes men han tacklar Lindqvist som sätter ut armen och försvarar sig – foul på Lindqvist. 

Betygskala 1 – 5
Kalpakas    4.5, Jucevicius   4.0, Sarajlic 3.5

A3 mot Södertälje i kväll borde bli en ganska klar vinst för A3. Södertälje har varvat bra matcher med riktiga lågvatten så det är svårt att veta vad dom har att erbjuda i kväll. Jag som gillar bra basket ser gärna att det blir en jämn och spännande match.

Det som är mest intressant det är att se om Sandra Hansson gör comeback i startfemman eller om hon får komma in så småningom och matchas sparsamt. Hansson var stabil starter innan skadan. 

Godmiddag

Kan det vara så svårt ?

En situation som jag ser upprepas match efter match är när en spelare attackerar korgen hårt för en lay up samtidigt kommer en försvarande spelare flygande mot spelaren eller från sidan och gör en ren block på bollen MEN kolliderar så att den anfallande spelaren flyger i annan riktning än var han på väg och landar för det mesta liggande på golvet.

Det är ju exakt samma sak som att nudda eller landa på en 3 poäng skytt som innebär foul och straffkast. Jag förstår inte att de svenska domarna inte ser likheten.

Detta är vardagsmat i Euroleague, Euro Cup7Days och Champions League och döms som foul för det mesta. De gånger som det inte blir foul det är när försvaren flyger förbi anfallande spelare utan kontakt. I Sverige kommer den försvarande spelaren undan utan foul för det mesta. Kan det vara så svårt att visa mod och blåsa i pipan ?

I gårdagens match mellan Borås och Södertälje såg jag flera sådana situationer utan åtgärd. Jag tycker dessutom att Borås hade stor fördel av domarna. Dom fick spela hårdare än Södertälje utan att få foul. Domarna blåste ganska lätt foul mot Södertäljes rookisar Berkelund och Kermoury som blev utfoulade samtidigt som de etablerade spelarna i Borås kom undan med liknande förseelser. Det är inte fair. Jag förstår det inte.

SVT sändningarna brukar vara parodi på kvalitet när det gäller kommentator men igår fick vi höra Chris Härenstams stämma och det var bra. Väldigt professionellt och engagerat.

Norrköping var i Umeås baskethall och värmde i morse. Jag vet inte om dom har fullt lag man jag noterade att Stokes, Schüberg och Ramstedt är med så det blir tufft för BSKT.

Jag noterade även att damlag coachen Taylor-Lundgren är med och det förvånar med tanke å att han då missade måndagens träning med damlaget och även tisdagens. Har damlaget verkligen så låg prioritet så att head coachen kan vara borta över två dygn med herrlaget.

Tittade på en några dagar gammal match mellan Valencia mot CSKA Moskva igår.

Tuff fysisk kontakt med kroppens torso men nästan ingen handkontakt. Inga påhopp i ryggen utan foul avblåsning. Snabba fötter har fördel. Alltid foul vid beröring i hoppskott. Alltid foul vid kollision med spelare på layup. Inga coacher långt utanför coach boxen. Väldigt lite snack från spelare med domare. Två förlängningar och seger för Valencia, vad kan man mer begära.

Är det en nyhet att Tingsryd förstärker inför matchen mot B-löven ? Knappast särskilt intressant inte ens för B-löven nörden.

Godmiddag

Kommer coachningen att räcka i dam EM ?

Nu när EM kvalet är avslutat ser vi att stora basketnationer som Litauen och Lettland missade att kvala in och likaså blev det för Ukraina och Ungern. Sverige fick verkligen en jackpot när man hamnade i en 3-lag grupp med Israel och Montenegro. Det kunde ha varit mycket svårare.

Det är bara att hoppas på att laget inte kommer att falla pga svag coachning.Jag saknade smartare coachning i matchen mot Montenegro. 

Det står utom all tvivel att vi har spelare för att kunna matcha många bra nationer individuellt men hur blir det med lagspelet. Montenegro stoppade Sverige genom att sätta press på skyttet och kollapsa och stänga igen 3-sekunder området från attacker. Sverige blev statiskt och ganska ofarligt.

Gathling fick härja hur hon ville inside utan någon synbar coachning. Dubljevic fick driva höger utan hjälpförsvar och hon fick dessutom skjuta många öppna skott när man försvarade tight mot Jovanovic. Var det scoutingen som brast eller coachingen eller klarade inte spelarna av att följa direktiven.

Crespi lyckades inte med det Italienska damlandslaget, frågan är hur det kommer att gå med det svenska. Utan smart och bra match coaching är Sverige chanslösa i EM. Gruppspelet är en sak men sedan………

I morgon spelar BSKT hemma mot Norrköping igen. Tre vinster av fyra ger givetvis ”råg i ryggen” till BSKT men Norrköping har inte glömt den svidande torsken med 108 – 107 efter förlängning i Umeå i oktober. Dom kommer att vara mer än redo den här gången. Då blir det tufft för BSKT.

Jag trodde inte att BSKT skulle orka stå emot Köping i fredags men jag har skrivit det förr. Ingenting är omöjligt om man bara ger det en chans. 

Om BSKT kan mobilisera samma försvarsintensitet i morgon och lyckas med taktiken på samma sätt som mot Nässjö då är en vinst inte omöjlig även om Norrköpings laguppställning inger respekt.

Det är för mig omöjligt att förstå varför domarinsatserna varierar så oerhört. Med 3 domare borde det vara simpelt att kontrollera det mesta även i off ball situationer men icke.

Jag tittade igår på matchen BC Luleå – Nässjö från i torsdags och innan den första perioden var slut så hade jag redan sett minst 10 situationer som var foul av olika karaktär och även osportsliga som man valde att inte beivra. Domarna måste ha sett vad som hände på plan. 

Domarna borde ha blåst på knuffar, tacklingar, fasthållningar, rörliga screenar där bollen inte befinner sig. Nu kom nästan alla avblåsningar där bollen befinner sig. 

Bolltittande domare är absolut en stor faktor. Jag ser det i match efter match att t ex domaren som står under den offensiva korgen tittar mot ringen där bollen är samtidigt som knuffarna och fasthållningarna får fortsätta.

Jag tittade på hela matchen och som tur var så blev det inte värre än i den första perioden. Domarna skulle knappast få godkänt (3:a) av en objektiv domar bedömare. 

Borås mot Södertälje i kväll i SVT. En riktig prestige match för Knallarna. Dom har haft det tufft en längre tid och frågan är om segern borta mot Köping gav dem tillräckligt för att kunna vinna mot SBBK i kväll. Om A Gaddefors inte spelar då har dom en bra chans men annars tror jag på Sköna Gröna.

Godmiddag

Basketen var föregångare nu har alla tagit efter.

På 70 och 80 talet fick basketfolket stå ut med mycket kritik från andra sporter och även allmänheten när amerikanerna kom till våra föreningar och satte färg på basketsporten. Helt plötsligt kunde vi se inslag i Sportspegeln från basket med fullsatta läktare och showtime. 

Språkbruket förändrades snabbt. Fler och fler engelskspråkiga begrepp började användas såsom foul, screen, rebound, fastbreak. Många hånade oss för att vi använde de engelska termerna.

På de flesta ställena var hockey och fotboll så etablerade så att de lokala sportredaktionerna i princip vägrade att skriva om basket pga att man inte gillade ”frökensporten som körde med amerikanska termer och regler så att man inte får röra i varann utan avblåsning”. 

När jag flyttade till Skellefteå 1982 och började jobba med basket för KFUM då upplevde jag detta kompakta motstånd från början. Jag tog upp kampen med sportchefen och redaktionen och till slut gav dom med sig och började skriva mer än ”en matsedel” men det avgörande var värvningen av Ike Person. Då explodera basketen på sportsidorna och det berodde givetvis på att vi började vinna det mesta. Det är enbart vinster och framgångar som räknas på sportsidorna det tror jag de flesta håller med mig om.

Skellefteå är en ”arbetarstad” och en stad som gillar idrott men först kommer hockey, hockey, hockey och sedan fotboll. Om man kan etablera sig och visa att man gör ett seriöst jobb då finns det goda möjligheter till att få lite stöd men inte i den storleken som hockeyn. 

Tyvärr är det så att SAIK´s stora framgångar innebär att andra sporter har svårt att ta sig fram. ”Alla resurser” satsas på dem. Kommun pamparna och näringslivet borde ta sig en funderare över detta. Inget annat lag i staaan än SAIK spelar på högsta nivå och det är lite pinsamt tycker jag. Konstigt är det att inte ens Norran uppmärksammar detta.

Det är idag ganska roligt att konstatera att vi inom basketen var först av alla sporter med amerikanska eller säg utländska proffs och det som komma skulle. Vi startade en rörelse som idag är etablerad.

Nu har hockey och fotboll tagit efter oss utan att dom fattar det. Handbollen tar in spelare från Island, Norge och Danmark. Innebandyn är fortfarande en så lokal sport så att det inte finns några att värva utanför Sverige och Finland.

Idag använder hockeyn i Sverige nästan enbart termer på engelska. Även media har köpt tugget. ”Two many players on the ice” skrev VK.se härom dagen. Fotbollsexperterna i TV pratar om och ”the pitch” och inte längre om fotbollsplanen. 

Godmiddag

Fantanimejtastiskt av BSKT

BSKT mot Köping utvecklade sig till en av de trevligaste basketmatcher som jag har sett på länge. 

Ett nederlagstippat BSKT kämpade ursinnigt, spelade smart taktiskt både defensivt och offensivt och när dessutom skyttet stämde och domarna var rättvisa då förtjänade man segern.

En sån här gång måste jag hylla Welle (28p) lite extra och givetvis Exposito (18p). Welles defensiv och returtagning är alltid bra men den här gången fick han lägen i P&R situationer mot korgen pga Köpings defensiva rotation. Exposito hittade honom med pass efter pass och han levererade.

Estebans (22p) skytte har varit svagt i för många matcher men nu levererade han och det var verkligen på tiden. Jag behöver inte nämna fler spelare. Alla som klev in på plan gjorde bra ifrån sig inklusive juniorerna.

Några saker fastnar på min näthinna bl.a när sekretariatet helt korrekt beviljar BSKT byte vid en dödboll situation men körs över av en av domarna som inte godkänner bytet. Konsekvensen innebar att coach Balibrea blev mycket irriterad och det kostade i nästa situation honom ett T. 

Sekretariat personalen som ledde matchen igår har suttit sedan mitten av 90-talet. Alla har runt 500 matcher i herr och damligan i sin cv och om man skall snacka om erfarenhet så har dom det. Dom kan sitt jobb och domarna borde lyssna på dem först i stället för att demonstrera makt.

När Köpings Jackson i slutminuterna fick kramp och blev liggande med kramp på BSKT´s planhalva fick BSKT spela fem mot fyra. Enligt regelboken skall spelet få gå vidare. BSKT kunde ha utnyttjat situationen och gjort ”enkla poäng” men i stället passade man ut bollen sportsligt. Det har jag inte sett någon göra tidigare i ngn annan match. Köping fick inkastet men passade sportsligt tillbaka bollen till BSKT – Snyggt !   

BSKT´s laginsats måste hyllas. Man spelar med dom spelare man har till sitt förfogande. Dom som är skadade eller sjuka skall man inte snacka om, inte efter en förlust och absolut inte efter en vinst.

Domarnas fina arbete var en av anledningarna till att det blev en bra och väldigt underhållande basketmatch. Du som inte har sett den kan med behållning i efterhand titta på den på Basketsverige.se.

Jag garanterar dig att min betygsättning av domarna hade varit densamma även om Mathews sista skott hade suttit och BSKT hade förlorat.

Goniband. 5.0, Nefatti.  4.5, Jusevicius 4.0

V Gaddefors har helt befogat fått en hel kritik under den senaste tiden efter den olyckliga intervjun och hans naiva uttalanden men han har erkänt att han uttryckte sig fel och var han står i frågan och det tycker jag får räcka. Nu måste han få en av platserna i det svenska landslaget. Han är vårt lands just nu i SBL absolut bästa svenska basketspelare och han skall inte petas pga det som har hänt. Jag vill inte ha ett nytt ”TaylorGate”.

Godmiddag

Eldebrinkarna visade klass

Sverige visade igår att det fina spel man visade upp mot Israel inte var en tillfällighet. 

Crespi har satt ihop ett spel som passar bra för det svenska laget. Eldebrinkarna dominerar och visar sin klass återigen.

Jag har aldrig sett dem så bra som de är idag. Det är inte ovanligt att en spelare blir bättre och bättre med åren. Det som är ovanligt det är att spelare fortsätter att spela när dom passerar 25. 

Frida & Elin är så bra idag så att dom kommer att vara heta på spelarmarknaden ett par tre år till om kroppen håller. Någon har sagt att dom kommer hem till Södertälje till nästa säsong men det är en naiv tanke.

Tyvärr så klarade inte Sverige av att försvara mot Gatling inside. Jag hoppades att Crespi skulle satsa på full front i stället eller bara helt enkelt offra några foul på att foul henne innan hon hinner ta skott. Det skulle ha skapat en viss förvirring åtminstone ett tag.

Dublejevics skytte var inte mycket att göra åt. Hon skjuter ofta bra men det borde ha gått att styra henne till vänster i stället för att låta henne driva mot korgen till höger för flertalet layups. Att taktiskt attackera henne offensivt en mot en för att trötta ut henne och foul belasta henne tidigt i matchen kunde ha varit ett alternativ men kanske inte genomförbart taktiskt.

Lloyd hade spring I benen från start men försvann, Halvarsson ganska bra men missade flera öppna närskott som hon borde sätta, Magarity ungefär som Halvarsson. 

Fontaine var efter Eldebrinkarna lagets bästa spelare. Bra i försvar och med bra avslut framåt men tyvärr alldeles för få. Hon hade flow med skyttet i början men slutade skjuta trots att hon var fri. Kanske var det bestämt att ”spela med tålamod”. Man skall dela bollen – alltså passa vidare trots att man kan ta ett öppet och bra skott.

Jag fick en känsla av att det inte var så viktigt att vinna matchen. Det viktigaste var att vinna gruppen.

BC Luleå sköt 40 trepoängare mot Nässjö och bara 31 tvåpoängare. Jag får säga som i På Spåret. ”Vart är vi på väg”

Sju timmar kvar till uppkast mellan BSKT och Köping som ligger just ovanför BSKT på 7:e plats med 16 poäng. En vinst skulle innebära 10 p för BSKT och en realistisk möjlighet till att avancera i tabellen men det är knappast möjligt med tanke på läget.

Med Germain i USA och Dawit och Lindqvist skadade blir det till att finna nya vägar för att genomföra matcherna. Esteban och Exposito måste komma upp i högre nivå eftersom dom upptar platser i laget som importer. Kanske innebär avsaknaden av några spelare det att några av de lokala förmågorna får några fler minuter i hetluften.

Jag tror att Köping känner frustration och press just nu efter så många förluster med tanke på det lag som de trots allt har. I fjol stämde det mesta men i år har det gått på tok. Laget spelar en screen och rull basket som jag hoppas att domarna håller bra koll på eftersom jag tycker att dom sätter lite väl vårdslösa screenar allt för ofta. Köping värmde i hallan mellan 12.00-13.00 idag och dom har fullt lag. 

Godmiddag

R.I.P Kelly Grant

Jag blev inte förvånad när jag fick höra att FIBA hade stoppat Klara Lundqvist från att åka till bubblan och delta i torsdagens EM kval. A3 fick vad jag förstår avstå Euro Cup på samma sätt eftersom några i truppen hade varit sjuka i covid19.

Pandemin kostar mer och mer för all idrott tror jag. Frågan är om inte idrottens värde rent allmänt kommer att förändras efter detta. Jag har en känsla av att många som har deltagit kommer att välja att syssla med något annat. Kanske blir det motion på tider som passar en bättre och i stället en god bok eller film.

Jag tror också att efter coronan kommer en ny 70-tals eufori med mycket festande och galet liv utan hämningar. Det kanske dröjer till 2022 eller 2023 men tro mig det kommer när alla begränsningar slopas.

NSD skriver att BC Luleå har kontaktat Jerebko. Kan det vara möjligt. Det skulle vara lite väl naivt. Varför skulle han spela i Sverige när han fortfarande kan tjäna ett par miljoner i månaden i någon storklubb. Det måste vara någon kompis uppe i Luleå som har ringt honom och tjatat.

Lyssnade igår på den nya 3Noll5 Podden med Christer Sjögren, Johan Lind och Viktor Petrovski och det var riktigt givande. Alla tre har tillsammans mer erfarenhet från svensk basket än vad alla övriga basket poddare har tillsammans och det framkom redan i avsnitt ett.

Det som var bäst med podden det var avsaknaden av NBA och i stället koncentrerat till den basket som är de flesta av oss närmast. Landslagen och ligorna. Resonemanget runt RIG och NIU var mycket intressant liksom information om hur det fungerar i andra länder liksom hyllningen och respekten för Kelly Grant som nyligen gick bort.

Jag har coachat mot Kelly Grant då och då under åren. Den första gången var 1980 då jag var coach för Cometerna i Umeå och vi lyckades besegra Hageby och ta steget upp till elitserien. Kelly Grant var en människa med stort baskethjärta som jag har största respekt för.

Sex timmar till Montenegro mot Sverige. Noterade att i T Joulamos krönika att han tippar hemmalaget som stora favoriter och jag är benägen att hålla med. Inte pga de spelare Sverige saknar utan pga att Montenegro spelar på hemmaplan och har ett starkare lag än senast och att dom MÅSTE vinna för att ha chans att gå vidare.

Italien möter Danmark klockan 19.00. Jag blev positivt överraskad av Danmarks spel senast då man bara förlorade med 10 p mot det stjärnspäckade Italien(utan Sottana). Tittar på den matchen i efterhand för 21.00 bjuder Viasat på Barcelona mot Andolou Efes och det blir garanterat en höjdare.

Live TV av träningsmatchen mellan Piteå och Umeå IK satsar VK på den här veckan. Jag har inget emot damidrott det vet alla som känner mig men en träningsmatch i februari.

Förresten det var tur i oturen att fotbollstältet i Umeå inte monterades upp i år. Du fattar varför. I Piteå fick dom ta ner tältet som nu ligger översnöat på konstgräset och Piteå lagen får åka till Arcushallen i Luleå. 

Godmiddag

BSKT gladde trots förlust

Ni som såg Jämtland mot BSKT igår förstår varför man har lyckats att vinna mot Norrköping och Nässjö och varför det var väldigt nära igen mot Jämtland.

Laget spelar bra och modernt försvar även om det ibland blir lite väl vågat med dubblingarna ute vid sidlinjen för då blir man ganska lätt överspelade.

Laget spelar finurligt anfallsspel men tyvärr lite för långsamt och det beror en hel del på att Exposito och Czerapwicz är lite för långsamma för att vara en riktigt effektiva playmakers – tycker jag. 

Laget saknar ett par returtagare och utan sådana får man alltid svårt att vinna matcher. Basketfolket vet att det lag som tar flest returer vinner ofta matchen.

I mina ögon var BSKT´s prestation igår enormt bra. 

Jämtland spelade stenhårt försvar från start och domarna släppte upprepade slag och knuffar (kolla själv på matchen) framförallt i den första perioden men BSKT hängde med trots det.

Det var en ganska typisk match emot Jämtland. BSKT spelar länge bra men orkar inte stå emot övermakten för övermakt det är det fråga om.

Kanske hade BSKT kunnat stå emot med Dawit på plan i slutet men det är hypotetiskt. BSKT gjorde faktiskt rycket till 11 poängsledning  när han satt skadad på bänken.

Domarinsatsen var en 3:a. Man släppte för mycket återigen speciellt i andra halvlek.

Noterade att en domare blåste s.k förning på Exposito och även på en Jämtland spelare och det var säkert rätt men varför blåser inte han och hans kollegor förning på t ex Klassen och Schüberg som för bollen ständigt och tjänar massor på det. 

Alla tittare måste ha noterat att en av domarna inte kunde springa. Han hade faktiskt svårt att gå också. Om han skadade sig innan avresan hemifrån då borde han inte ha fått döma eftersom det förväntas att även domarna skall kunna prestera 100%.

Inför sista EM kvalmatchenF Eldebrink, E Eldebrink, Magarity, Fontaine, Lloyd och Halvarsson där har du nyckelspelarna som måste spela på topp om Sverige skall kunna vinna mot Montenegro på torsdag. 

När jag tittar på Montenegros laguppställning så känner jag att risken är stor att Sverige inte kan stå emot på deras hemmaplan. Montenegro har ett flertal spelare som är bra proffs i storklubbar i Europa och om den rutinerade Dubljevic som gör comeback i landslaget kan prestera på topp då blir det ännu svårare. 

Israel var en riktigt svag motståndare i den senaste matchen men den segern haussades upp så till den milda grad att många tappa all sans och förnuft. Rookie spelare som debuterade i landslaget fick stjärnstatus trots att motståndet var jättesvagt. Lundqvist kommer knappast att kunna skina på samma sätt som mot Israel.

Jag tror inte att Montenegro gör samma defensiva misstag med byten i försvar vid screen och rull situationer. Sverige fick massor av mismatch lägen som utnyttjades effektivt. Bra coachning av Crespi då. Vad har han att komma med den här gången ?  Ett riktigt bra zonförsvar skulle göra susen.

Zahui är inte med den här gången heller men det oroar inte mig. Jag har aldrig sett henne göra en riktigt bra match i landslaget vad jag kan minnas. Säg mig har jag missat någon ? Drammeh saknas faktiskt mer än Zahui enligt mig.

Godmiddag

Eloge till vaktmästarna i Stadium Arena

Norrköping mot BC Luleå blev en konstig match. Domarna dömde tight och det var bra för då blev det ganska en ganska trevlig första halvlek. När domarna dömer tight då kan man inte spela grisförsvar (knuffa, hålla i, tackla) och då blir det mer underhållning.

Att klaga på lagens brist på försvar håller inte. Båda lagen försökte spela så bra försvar som dom kan på det sätt som var tillåtet. 

Lagen följdes åt till pausen och det var som sagt en ganska trevlig match, men sedan hände något. 

Jag tror att domarna i halvtid bestämde ”att låta lagen spela om det” vilket innebär att man höjer toleransnivån och tillåter mer fysiskt spel. Enligt mig spårade matchen ur i andra pga nivåhöjningen.

Det blev grisfysik och många foul delades ut men inte tillräckligt många. Det spelet klarade inte BC Luleå av alls mycket pga allt solospelande och matchen gled dem ur händerna. 

Det är svårt för Luleå att vinna när Nordström ligger på noll poäng och 3 returer efter 25 minuter på plan eller när Murrey verkar ha fått en ny roll. Han letade faktiskt passningar mer än skott igår och det är inte hans spel. Hanssons krut var fuktigt. Tre 3 poängs airballs i rad i bra lägen är inte bra av en så rutinerad spelare. Rönnqvist & Hansson skall leverera ca 40 p varje match. Igår blev det 28.

Nordström avslutade lagets uppvärmning med att dunka stillastående under korgen och hänga kvar i ringen. Det är inget problem med det. Det klarar alla moderna mobila korgar men han avslutade med att släppa ringen när den var böjd nedåt maximalt och då splittrades kompositglaset.

Jag har sett detta hända flera ggr i internationella matcher. Om man hänger kvar och sedan släpper ringen när den är nedböjd maximalt då ryker plankorna ibland. I fjol höstas hände det i bl a en TV sänd Euroleague match i Barcelona inför 7000 åskådare men den gången var det inget problem för man rullade bara in en ny mobil korgställning.

En eloge till hallpersonalen i Stadium arena som fixade en ny planka med elektronik på plats på 25 minuter. Professionellt jobbat.

Sju timmar till uppkast mellan Jämtland och BSKT. Alla experter räknar med en seger för Jämtland – även jag. Men jag har inte glömt att BSKT för en vecka sedan slog Nässjö och att man tidigare har slagit Norrköping.

Ingenting är omöjligt.

Godmiddag

Kepsen av för handbollen

Öppnar HOOPS idag med att hylla det svenska handboll landslaget och gratulera till silvret. Otroligt stort att prestera detta i ett VM i en av världens största sporter. I OS är konkurrensen inte lika stor som i ett VM där alla är med så detta är enormt stort. Kanske inte bragdmedalj karaktär men nära.

Norrköping mot BC Luleå i kväll tippas av experterna som en ganska säker hemmaseger men inte av mig.

Om domarna fortsätter med att döma mer strikt efter regelboken som jag har sett bitvis i flera matcher efter årsskiftet då blir det en jämn match.

Norrköping kommer då att få fler foul än vad dom vill få och det kommer att skapa obalans i laget.

Om Rönnqvist och Hansson inte kan ge 100% så blir det problem. Dom gör alltid 25-30% av BC Luleås poäng om dom är krya. Rönnqvist spelade med ett knäskydd nyligen och även Hansson lär vara skadad. 

I lördags skrev jag att ”Jämtland spelade rörigt och ofta utan spaceing men kunde i alla fall spela hem matchen eftersom de har bättre spelare än Nässjö”. 

Det gäller även inför matchen mot BSKT i morgon. Jämtland har på alla positioner lite vassare spelare än BSKT. Det skulle möjligtvis vara Dawit som sticker ut lite med sina topp scoreing matcher då och då. Jämtland är dessutom större än BSKT men det var även Nässjö och dom åkte på torsk.

Dawit lär få ett extremt hett mottagande. Någon kommer att ”hänga på och hålla i” Dawit från första sekunden så att han inte kommer loss.

BSKT har två raka vinster så det ger en hel del adrenalin men frågan är om det räcker. Jag har sett BSKT vika ner sig lite för ofta i Jämtland inför den gapiga hemmapubliken. Kanske blir det annat läge nu när ”huliganerna” inte är på plats.

Vi hoppas i alla fall på att det inte kommer en avgörande felaktig avblåsning till någons fördel i slutsekunden om matchen blir jämn.

Godmiddag​

Har domarna skärpt till sig ?

Jag tittade på första halvlek av Södertälje mot Norrköping och hela matchen mellan Jämtland och Nässjö på fredag kvällen och får en känsla av att domarna har bestämt sig för att börja blåsa mer noggrant. Första halvlek i Södertälje var en riktigt bra domarinsats. 

Starkt av Norrköping att vinna så stort i Täljehallen.

I Jämtland matchen dömde domarna bra i första halvlek men släppte igenom för mycket och tappade kontrollen i andra halvlek. Både stegfel, 3 sekunder, diverse påhopp i ryggen, offensiva foul och efterslängar fick passera. Då är det svårt att veta om rätt lag vann matchen.

Jämtland spelade rörigt och ofta utan spaceing men kunde i alla fall spela hem matchen eftersom de har bättre spelare än Nässjö. Det var mycket snack innan matchen om att Jämtland saknar sin nya pg men Nässjö har ju heller ingen så det jämnade ut sig.

Fryshuset mot Köping blev precis som vanligt. Frysen spelar ganska bra 25-30 minuter men spårar sedan helt ur. Laget spelade faktiskt som bäst när Solevic satt på bänken. Med lite strukturerat spel och maximalt utnyttjade av sina duktiga skyttar då skulle en sådan match ha kunnat vinnas. Dom spelar som om dom tror att dom är bättre än vad dom är.

Även i den här matchen var domarna på tårna och det i stort sett hela matchen men fattas bara annat när Kalpakas är på plan. Solevic fick bl a två offensiva foul när han gjorde som han gör för att skapa utrymme för sig själv. Ett ovanligt domslut. Tidigare har han fått hålla på.

Jag får en stark känsla av att domarna har skärpt till sig rejält under de senaste tiden. Det vore förmätet av mig att tro att mina krönikor och åsikter har haft betydelse. Det är troligtvis så att Lefwert m fl som basar över domarna har sagt till om en skärpning och en striktare bedömning.

Jag kan inte undgå att reagera på Drammeh´s uppträdande när han var i Umeå med Nässjö. Han uppträdde provocerande och i mina ögon hånande mot BSKT när Nässjö hade flyt och drog i några skott och en dunk. I Östersund såg jag samma agerande med gester mot Jämtlands bänk när han själv lyckades med några avslut. Beteendet sänder felaktiga signaler till unga spelare. Det finns dom i varje stad som direkt tar efter. Som tur är så sitter de flesta av dem inte på läktarna nu.

Vad är det som händer i Umeå FC ? Umeås FC som det står som rubrik på deras tidning håller sakta men säkert på att devalveras totalt. Nästan alla stjärnspelare har redan lämnat föreningen. Den unga kunniga och ambitiösa coachen har fått gå och i fredags meddelade man att Jens Sjöström som har motionsspelat i flera år gör comeback om ändå kanske bara tillfällig. Umeå IK blev en dagslända igen. 

Dom verkar aldrig få ordning på fotbollen igen här i Umeå och trots det så behåller fotbollen sin status på sportredaktionen i lokaltidningen. Normalt brukar idrottslag få det utrymme som man förtjänar men i Umeå är det inte så. I Umeå dominerar lag som tävlar under den absoluta eliten sportsidorna framför dem som tillhör den absoluta Sverige eliten. Typiskt.

Godmiddag​

Är Suomi lite vassare än Ruotsi ?

Odomes som spelade med BSKT i fjol hittade rätt när han flyttade till Kataja Basket i Finland vid den ryska gränsen. Han har verkligen kommit till sin rätt där och spelar 25+ minuter varje match och levererar bra med poäng senast 23. Kataja har en stark trupp med 4 amerikaner och en naturaliserad amerikan(Wilson). Jag tvivlar på att dom kan fightas om mästerskapet i år.

Alla lag i den finska ligan är bra med fyra utländska spelare ofta av god klass. Många lag i den svenska BLH skulle få det svårt.

Efter pandemin vore det på sin plats att undersöka om det inte går att ligorna möts över gränserna igen som på 90-talet. I stället för fyra omgångar mot varann i Sverige bara två och i stället 1-2 matcher mot varje finskt ligalag med 2 matcher under en helg.

Det var väldigt bra matcher för de svenska lagen. Jag har för mig att det upphörde pga att domarnivån var så varierande…..

Härom dagen spelade Kauhajoki (fn 4:a) som BSKT alltid hade utbyte med innan pandemin mot serieledarna Helsinki Seagulls (14 – 0) 

Det anmärkningsvärda var att Kauhajoki kunde bara ställa upp med sex (6) spelare pga pandemin och endast en utländsk spelare Bojan Sarasevic med bosnisk bakgrund men vad gjorde väl det.

Hemmalaget spelade med sällan skådat flyt och vann med 107 – 88. Sarasevic levererade 30 poäng men värst den ganska okända finnen Okko Järvi, som satte allt och stannade på 47 poäng.

Gulls som dom kallas hade 4 amerikaner och 3 finska landslagsspelare och full trupp men det hjälpte inte. Ingenting är omöjligt får jag säga än en gång.

I Finland har man kvar en krävande modell för att kunna få elit tränarlicens. Det som förr var steg 3  i Sverige har åtta steg i Finland som skall genomföras under ett år från maj 2021 till maj 2022. 

Utbildningen omfattar helger med åtta olika samlingar uppdelade på försäsongsträning, tävlingssäsong, fysträning , gymträning, taktik, Baltiska utbytet, Albert Schweitzer turneringen och seniorlandskamp. 

Kostnaden är hög men det är kanske för att man bara vill få med de som är seriösa. Anmälningsavgift 3000 E, boende 1500 E, resor 500-700 E Summa runt 50.000+ Sek

I kväll spelar Jämtland mot Nässjö och Södertälje mot Norrköping. Det blir två tunga fighter som kan bli sevärda om domarna är på topp och dömer tight. Om dom släpper matcherna och ”låter lagen spela om det” då vill inte jag se dem. Jag tror att jag väljer Alba Berlin mot Real Madrid i stället i kväll.

Undrar om Nässjö har hämtat sig efter torsken i Umeå. Dom har fortfarande inte nämnt resultatet på sin hemsida trots att det har gått tre dygn.

Godmiddag 

Låna framgångs nyckeln av handbollen

Ring Jerebko skrev jag för några dag sedan och det verkar GS ha gjort. På onsdagen trummades det ut i media att han tillhör 20 mannatruppen och kan vara aktuell för spel med Sverige i EM kvalet i Turkiet bubblan. 

A3 tog fyra dagar ledigt efter matcherna mot Norrköping och Mark för lite vila och rehab men idag på förmiddagen var de som är kvar igång igen med ett fyspass inomhus.

Jag noterade att Sandra Hansson var tillbaka och deltog fullt ut. Jag vet inte om hon kan börja spela igen vid omstarten. Hon var starter i Enjebos rotering under fjolåret fram till skadan. 

Stach och Degbeon saknades eftersom dom är med det tyska landslaget. Ja det stämmer dom tillhör det tyska landslaget då förstår du hur pass hög klass dom håller.

Tittade på Alvik mot Högsbo och eftersom Uppsala åkte till Luleå utan sina två bästa spelare. Luleå matchen var avgjord innan uppkast.

Högsbo lade mycket Focus på Klara Lundqvist med bl a dubblingar och det gillade hon inte. Hon kom helt ur matchen från start och drog i ilskan på sig ett antal rookie fouls i stället. 

Alvik är jätte beroende av Lundqvist och McCarville. En skada eller sjukdom på någon av dem skulle vara tufft för Alvik. 

Aroso såg ut ungefär som under tiden i A3. Samma fade away spel nära korgen och vassast vid snabba uppspel men långt ifrån form. Hon blir viktig för dem om 4-5 veckor.

På fredag kväll vid 20.30 när dom har besegrat Mark då kliver Luleå upp på 2:a platsen i tabellen. 

Jag tippade Luleå BBK som vinnare i grundserien innan seriestart. Dom har möjlighet att vinna serien om dom vinner allt som är kvar och det är absolut inte omöjligt – ingenting är omöjligt.

BSKT´s vinst mot Nässjö måste ha kommit som en total chock. Nässjö Basket brukar vara snabba med att uppdatera sin hemsida med bra text och bilder men nu har det snart gått två dygn och inte ens resultatet är angivet på sidan.

Sverige i semifinal i handboll VM igen det är stort och måste vara SBBF styrelsens och anställdas mardröm att handbollen återigen lyckas och visar att man tillhör de fyra bästa i världen. 

Det måste finnas en nyckel till framgång hos dem som SBBF kanske GS borde försöka få låna. 

Båda sporterna har ungefär samma förutsättningar att lyckas i form av lokaler och ekonomi. Handbollen har fler aktiva men elit klubbarna når inte särskilt stora framgångar internationellt. Räcker det verkligen med tradition ?

De svenska handboll klubbarna har ett flertal utländska spelare i sina lag precis som i basket. Det kanske var en norsk förbundskapten som behövdes för att lyckas igen eller………

Sverige spelar fast break handboll. Det liknar faktiskt basket ibland.

Godmiddag 

Sandberg effekten

Att det skall vara så förtvivlat svårt att blåsa för alla stegfel, knuffar, fasthållningar, felaktiga screenar och efterslängar. Ja exakt så var matchen mellan Köping och BC Luleå

Domarna måste väl ändå se vad det är som händer på plan men tydligen väljer dom ut vad dom vill blåsa på. Jag kommer att skriva om detta till det att det blir en förändring. Den dagen domarna börjar att blåsa då kommer även snacket och gnället från spelare och coacher snart att försvinna.

BC Luleå startade med flyt och lyckades med det mesta och satte allt. Köping blev griniga och började spela fulare och fulare. Petersen och Victor kom undan med det mesta eftersom domarna i stället lyckades hitta ett antal petiga foul på BC Luleå. Det som såg ut att bli en promenad i parken blev i stället en som en del kallar det ”dogfight” med massor av ojustheter. 

Som tur var så vann i alla fall rätt lag även om BC Luleås andra halvlek inte var mycket att skriva hem till Luleå om. De sista fem minuterna var galen Hawaii basket som måste ha gett Öqvist åtminstone några gråa strån. 

Om jag skulle betygsätta domarna i den här matchen då skulle dom inte få godkänt.

BSKT mot Nässjöblev en helt annan historia där domarna hade bestämt sig för att blåsa strikt och det var bra för då blev det en riktigt bra basketmatch.

Det lag som spelade lite bättre försvar och hade Dawit 36 p med dyng flow kunde vinna på ett imponerande sätt. Riktigt kul att se. 

BSKT varierade försvarsspelet och avstod från de ständiga dubblingarna på utespelare där man har blivit överspelad så mycket. I stället dubblingar på Ruffin som tog honom ur matchen.

BSKT gjorde en strålande lagprestation med ett extra plus för fightern, energispelaren och returtagaren Cole Welle och speakern Sebastian Sandberg. Jag dedicerar en del av vinsten till Sandberg och kallar det för Sandberg Effekten.

För Nässjö måste det ha varit en chock att förlora efter att ha besegrat både Borås och Norrköping i de senaste matcherna. Nässjö spelarna var i hallen redan 2 timmar före uppkast och såg väldigt självsäkra och avslappnade ut. Kanske hade man tagit ut lite för mycket redan innan matchen.

Domarna kom verkligen till jobbet igår. När slutsignalen gick var dom rödblommiga om kinderna och lite svettiga i pannan. 23 foul på BSKT och 32 på Nässjö plus både stegfel och 3 sekunder avblåsningar ger dem ett bra betyg.

Goniband 5, Nasrolah 4.5, Jucevicius 4. (Betyg: 1 – 5)

Godmiddag

Att vara elitdomare är ingen hobby

Det finns dom som tror att jag har något emot elitdomare eftersom jag kommenterar dem så ofta men så är ju inte fallet. Utan domarna blir det ingen basket och det vore inte så kul.

Det som många inte vet eller förstår det är att elitdomarna är avlönade experter som har en hög ersättning för att döma en match i herrligan eller i damligan. Vi som betalar deras löner måste kunna ställa krav på prestationen.

Elitdomarna dömer inte bara för att vara snälla och ställa upp för basketsporten. Dom har det som en del i sin yrkesverksamheten.

Förste domaren i herrligan får i år 2500 kr och de två assisterande 2000 kr vardera plus förlorad arbetsförtjänst, traktamente och alla resor betalda. Det är alltså fråga om riktigt bra betalt för max 2.5 timmars jobb.

I damligan är det två domare. Förste domaren har 2300 kr och assistenten 1800 kr.

Personligen tycker jag att alla borde ha samma ersättning i både herr & damligan. Max 1800 kr och och i jämlikhetens tecken även i damligan tre domare. Om det absolut måste vara tre domare i SBL.

Det är skillnad i tempo att döma herr jämfört med dambasket men inte särskilt mycket skillnad. Alla utför samma arbete och borda ha lika betalt.

Jag har några favoriter just nu i det viktiga ”grå laget”. Hur blir man då HOOPS favorit som domare ? 

Helt enkelt genom att göra sitt absolut bästa och vara rättvis och opartisk då gör det inget om man gör en fel avblåsning då och då.

Så fort jag upptäcker att domare inte blåser för händelser som dom måste ha sett eller händelser som ingen annan har sett då misstänker jag att dom är fel ute och har en egen agenda. Jag kallar det för att ”styra matcherna”.

Skillnaden i bedömning av situationer från match till match och från lag till lag är ibland så stor så att det känns awkward.

Det känns inte rätt med tanke på att skillnaden mellan spelare i olikalag i träningsmängd, kunskap individuella skills inte är särskilt stor om man bortser från några av de allra bästa svenska och utländska spelarna.

Varför vissa domare bestämmer vad som är tillåtet i en match och och inte i en annan och på så sätt styr matcherna vet jag inte men det finns olika spekulationer om detta. 

HOOPS rankar följande domare som mina favoriter utan inbördes rangordning som landets bästa ligadomare just nu:

Erström, Glocko, Goniband, Kalpakas, Luna Gogolin, Neffati, Racys, Serhatlic.

Racys dömde i fredags i Södertälje men han har knappt tilldelats några matcher hittills den här säsongen. Det påstås ha att göra med att han har valt att satsa fullt ut på Euroleague. ”Här ligger en hund begraven”.

I morgon spelar BSKT hemma mot Nässjö som går som tåget just nu.

”Nässjö verkar kunna bli årets Köping” skrev jag i HOOPS redan i början av oktober och så har det blivit. Ruffin och övriga importer är ok men det är de svenska Lecesne 11.6 ppm, 6.6 rpm och Höök 10.5 ppm, 5.5 rpm som är lagets utropstecken och nyckeln till deras framgång. Mycket är vunnet om BSKT kan ta bort dessa två svenskar ur matchen.

Godmiddag

Ring till Jerebko nu när han är ledig

I torsdags spelades Norrköping mot A3. Det borde vara en ganska prioriterad match men Norrköping lyckades inte skrapa fram en person som kunde kommentera den. Det tycker jag var mycket svagt och ger lite signaler om brist på support för damlaget och den verksamheten.

Jag tittade på BC Luleå mot Borås och konstaterar att BC Luleå har samma problem som BSKT. Laget saknar en pointguard och då blir det lite väl mycket Hawaii basket mellan varven. Varken Rönnqvist eller Hansson är pointguards och definitivt inte Murry. Öqvist kanske inte vill ha någon renodlad Pg. Det verkar vara den nya melodin hos en del coacher.

Full fart och 3 poäng skytte precis som i NBA. Jag förstår mig inte på dem som tycker att det är roligt att se på. Det är inte riktig basket enligt mig.

Titta på Borås. När deras pointguard Klassen inte är med eller i slag då fungerar inte deras lag. Det blir lite för vilt spel då. Som tur är för coach Svensson så är alla i laget 3 poängskyttar så närmare 100 poäng skrapar dom nästan alltid ihop

När Ludvig Johansson blev slängd i golvet av Luleås Davis väntade jag på utvisning men det blev inte ens foul. Såg inte domarna vad som hände trots att dom är tre ? Varför åtgärdar dom inte en sådan sak ? Det var inte en osportslig utan en DISK. Jag rankar dessa domare ganska lågt just nu.  

9 – 28 mot Mark den tredje perioden sedan var det över men frågan är vad det berodde på att det stod 38 – 40 i halvtid. Ställde A3 starterna bara in skorna och räknade med en enkel match mot bottenlaget eller var det Mark som spelade i trance. Jag vet inte för jag har inte sett matchen men det känns lite oprofessionellt. Det blev en komfortabel seger till slut och den 10:e raka. Södertälje hemma härnäst kan bli ett test men knappast.

Eldebrinkarna är i toppform inför EM kvalmatchen mot Montenegro. Båda har i veckan varit starters i sina klubblag i Euroleague och båda har levererat 10-15 poäng varje match på denna höga nivån. Jag anser att många matcher i Euroleague är på högre nivå än landslagets.  Jovanovic som spelade med Luleå för 2 år sedan är starter i Montenegro och även i turkiska Izmit. Hon har varit vass i veckans Euroleague matcher. Jag tippar att Sverige får det tufft mot Montenegro.

I höstas skrev jag att jag inte skulle bli förvånad om Khimki´s headcoach Kurtinatis skulle få sparken. Jag noterade att han verkade sakna känsla för vilka spelare som spelade bäst tillsammans. Nu har han fått kicken trots att det inte finns många coacher i hela Europa som har liknande meriter som han. Ingen går säker numera. Andrew Maltsev går in som interim coach.

Förresten Jerebko har lämnat Khimki och är nu arbetslös. Jag undrar om GS har ringt honom och frågat om han inte kan spela med landslaget i Turkiet under de två EM kval matcherna. Vilket perfekt läge för god PR för basketen och för Jerebko.

Jag såg ett reportage om Putins jättepalats vid Svarta Havet. Det äcklar mig. Det börjar likna den rumänska diktatorn Ceausescu och hans palats som han byggde upp samtidigt som folket svalt. 

Putin är fel ute och folket kommer att resa sig mot honom ju fattigare det blir i Ryssland. På juldagen den 25 december 1989 när jag satt och åt juldagsmiddag fick jag höra att Ceausescu hade blivit skjuten av dem som gjorde uppror. Inte ens den rumänske diktatorns egna soldater skyddade honom längre.

Godmiddag

Att förtjäna tur

A3 hade turen med sig i Norrköping i torsdags och kunde vinna med en poäng. Norrköping hade tre chanser med närskott under A3 korgen under de sista skälvande sekunderna men domarna valde den här gången att inte ta en avgörande avblåsning.

Om man spelar bra då får man flyt och förtjänar även tur. A3 spelar stundtals ganska bra just nu och får ut mer och mer poäng från sina spelsystem.

A3 spelade bra i första halvlek men starten på den 3:e perioden var sanslös. Laget kastade bort sex av de tio första anfallen och lät Norrköping komma tillbaka in i matchen. Även i den fjärde tog A3 en ledning men återigen upprepades raden av bortkastade bollar och det blev match ända in i kaklet.

Av de 24 bortkastade bollar som A3 hade kan läggas till sex s.k airballs (för korta skott som inte registreras som TO) vilket innebär i princip trettio (30) turnovers. Att man trots det vann matchen berodde på Thompson/Stach som levererade sina 40 poäng som dom alltid gör.

Thompson var mycket bra men hade några oförklarliga bolltapp i den 4:e perioden när hon körde in i 3 sekunder området utan att avsluta med hoppskott utan i stället försöka sig på en layup. 

I slutet av matchen var det tydligen Stach som skulle dribbla upp bollen och det höll på att sluta med katastrof för det är något som hon inte alls är bekväm med.

Mazionyte var återigen tillbakadragen och bara passare i anfallet. Hon står helt fri och borde kunna skjuta en trea alltid då och då men passar disciplinerat bollen vidare i stället. Det kallas för att ”dela bollen” men ofta blir det lite för mycket av den varan.

I dagens match mot Mark bör det bli en vinst men inte med så mycket eftersom det finns ett flertal spelare på bänken som också behöver få lite speltid. Mark har tre nya amerikanskor. Edwards såg hyfsad ut men de övriga två var inte bättre än dem som Mark skickade hem för en tid sedan.

BSKT vann mot Fryshuset men trots jätteledning lyckades man tappa en hög med bollar i slutet så att det blev lite stress. 

Jag tror att spelarna är nedtränade. Flera av dem såg ut att ”gå på knäna” trots att matchen inte hade särskilt högt tempo. 

Maggie Lucas debut som skytt för Luleå BBK blev en succé. Hon har ett snabbt och bra skott som startar ganska lågt så det gäller för den som försvarar mot henne att hålla upp en hand hela tiden annars skjuter hon. Jag såg inget alls av en mot en spel från henne trots att det fanns lägen. Hon fick förresten inte låna bollen särskilt ofta så det kanske var därför.

Luleå drog iväg hela 38 treor men det är nog helt i sin ordning med Nnamaka 3 av 6, Ekh 6 av 7 och Lucas 6 av 11. Luleå gör inte särskilt många poäng ”in the paint”.

Visby spelade bra och inspirerat i första halvlek men vad hände i pausen. Laget tappade all speed och defensiv och då gick tåget snabbt. Jag tippade Visby på 9:e plats före seriens start och där lär dom hamna.

Godmiddag​

En högtidsstund

Damernas Euroleague bjuder på strålande basket och då inkluderar jag även herrbasketen. Kvalitén är väldigt hög både på teknik, atletism och taktik. Många gånger bättre än på högsta herrnivå – tycker jag.

Den här veckan har varit en högtidsstund för en basketälskare.

Redan kl 16.00 idag möts Lyon och Feberbache i en ren gruppfinal. Båda är redan klara för avancemang.Det borde kunna bli en riktigt bra match.

Avenida är redan klara. Kursk och Nadezhda möts idag och vinnaren går vidare. UMMC är redan klara och i kväll kl 20.00 gör Girona och Schio upp om vem som följer dem till slutspelet. Båda lagen är väldigt bra men eftersom Schio har hemmaplan så har dom en liten fördel. Jag tror dock trots allt på Girona.

Sopron är redan vidare och dom får sällskap av vinnaren Galatasaray – Bourges. Bourges vann igår med 87 – 80 men Galatasaray underpresterade något så det kan vända.

Gårdagens höjdare var Maccabi mot Real Madrid 86 – 84. Kolla in tabell läget just nu och vilka lag som deltar i ligan.


Group Standing jan 22 Regular Season CSKA Moscow FC BarcelonaZenit St Petersburg AX Armani Exchange Milan Real MadridFC Bayern MunichZalgiris KaunasOlympiacos PiraeusAnadolu Efes Istanbul Valencia BasketFenerbahce Beko Istanbul. Maccabi Playtika Tel AvivBaskonia Vitoria-GasteizPanathinaikos OPAP AthensCrvena Zvezda mts BelgradeALBA BerlinASVEL VillurbanneKhimki Moscow Region

Nästan alla lag har nu spelat 20-21 matcher. CSKA har 15 vinster och Barcelona 14. Zenit som ligger trea med 13 vinster är nykomlingar i år och har hittills gjort en stor prestation eftersom dom har förlorat 3 matcher på wo pga att de inte fick ihop lag pga covid19. 

Du kan även notera att de flesta lagen kommer från några få länder. Ryssland 3, Spanien 4, Turkiet 2, Tyskland 2, Frankrike 1, Serbien 1, Italien 1, Litauen 1, Grekland 2, Israel 1.

I kväll kl 18.00 spelar CSKA mot Fenerbache. Normalt en ganska lätt vinst för CSKA men kanske inte den här gången. CSKA förlorade Emma senast och Fenerbache är helt klart på gång.

BSKT spelar borta mot Fryshuset i kväll.  Fryshuset vann ganska lätt här i Umeå före jul och har helt klart självförtroende efter den vinsten. Fryshuset brukar spela bra i ungefär 25 minuter, frågan är om det räcker idag.

I mina ögon skulle det vara överraskande om BSKT kan vinna nu när Jordan också är borta.

Jag tror att BSKT ledningen satsar på bra träning under hela våren och spelar av säsongen. Slutspelet är knappast särskilt viktigt eftersom laget ändå inte kan slå ut 1:an som man skulle få möta i en kvartsfinal.

Godmiddag​

Äntligen !!!!!

Södertäljes herrar har kommit in i det som kallas flow. Spelet flyter och skotten sitter. Dom hittar varann ”nästan med förbundna ögon”. 

Det syns tydligt att spelarna har roligt. Dom spelar till och med försvar med ett leende på läpparna. Coach Degernäs som brukar hoppa och jaga utanför boxen kunde vara ganska lugn på sidan.

Givetvis var Borås kraftigt påverkade av att Marek Klassen inte var med. Han är deras motor men jag tror inte att ens hans medverkan hade inneburit vinst.

Det var Södertäljes 10:e raka vinst. Någon kommentator sade nyligen att för varje vinst så kommer man närmare nästa förlust, men det är fel. Sannolikheten är i stället störst att man vinner igen. Fråga idrottspsykologen.

Det bästa med matchen var den här gången domarna. Tack vara deras utmärkta arbete så blev det en justé match som var rolig att se. Hoppas deras strikta sömning smittar av sig på fler.

Jag såg igår Natalie Fontaines lag Adana förlorade stort igen i Eurocup men Fontaine gjorde rätt för lönen med 25 poäng och 6 returer och var lagets klart bästa spelare. Rauchan Gültekin startade tillsammans med Fontaine och var helt ok.

Jag såg Blaso Begenecic döma Eurocup i Bretagne i tisdags och det gick bra. Han hade dessutom vassa domar kollegor. Det var en lättdömd match eftersom båda lagen försökte spela bra försvar. 

I morse kom ÄNTLIGEN besked om att barn och ungdomar upp till 15 år kan få börja träna igen från och med måndag. Det blir spännande att se om alla dyker upp igen eller om några redan har lessnat och hitta annat att intressera sig för. 

Det som de styrande inte förstår det är att det är matcherna som är moroten för att träna. Om de inte får spela match ens på träning då är det inte lika roligt med lagidrott. 

Norrköping mot A3 i kväll är en nyckelmatch. A3 har kunnat träna tillsammans sedan förra torsdagen så laget bör vara igång efter en vecka.

Norrköping måste vinna med mer än tre poäng för att ha en chans att passera A3 i tabellen.

Stach och Thompson måste spela på topp om A3 skall kunna vinna och i Norrköping måste Molina göra det om dom skall kunna vinna. 

Thompson spelade bra försvar på Molina som sviktade i Umeå när laget förlorade. Molina har sett lite darrig ut i slutet av de senaste matcherna och även Davenport har tröttnat i 4:e perioden.

A3´s bredare trupp borde vara avgörande men Norrköping på hemmaplan är svåra att tas med särskilt om dom får spela sitt brottarförsvar.

Real Madrid mot Maccabi Tel Aviv blir dagens höjdpunkt på Viaplay.

Godmiddag

”En innebandyspelare”

Tisdagen blev en prövning för mig som gillar basket eftersom det spelades en mängd matcher i damernas Euroleague. Det blev lita av en bastcoma efteråt. Jag tittade i princip på matcher från 14.00 fram till 22.00 och fick se mycket bra basket. Jag tror att jag hann med 9 matcher men givetvis inte i sin helhet. Tack och lov vilodag idag.

Spelat varierar kraftigt från lag till lag eller land till land. Lagen från öst spelar väldigt strukturerat och med en ledarstab med 7-9 gubbar i svarta kostymer på bänken. Utskällningarna är inte att leka med om lagen inte presterar men det syns på de flesta spelarna att dom är van ledarstilen. Utskällningarna är ofta personliga och riktigt gräsliga.

Det dräller av högavlönade superstars från WNBA i lagen från öst men det finns även en hel del duktiga inhemska spelare.

Lag från väst har inte dom bästa WNBA spelarna men de håller i alla fall hög klass.  Ledarstaben är ofta 3 män och 2 kvinnor. Lagen från väst spelar mer varierat och lag orienterat ofta kombinationer med 3 alt 2 spelare från P&R med skyttar i hörnen. Matcherna mellan lag från väst är ofta väldigt sevärda. 

F Eldebrinks spelade suveränt i sitt Girona däremot förlorade E Eldebrinks Bourges och blir utslagna.

Om du har möjlighet då går du in på fiba.com, klicka på Leagues och därefter på Euroleague Woman då kan du välja i menyn vilken match du vill se både på torsdag, fredag, lördag och måndag.

Fontaine och Gültekins Adana hade ingen chans mot Hatay i sin Eurocup match. Fontaine spelade helt ok. 

Det var väntat att Denzel A skulle skriva på för BC Luleå så småningom. Att få ett lukrativt kontrakt ute i Europa vid den här tidpunkten under pandemin är för de flesta ganska svårt.

Nu fattas bara att även Rozzelle kommer tillbaka och varför inte Upshur också.

Jag filosoferar lite. Det blir knappast Rozzelle även om hans lag Keravnos igår blev utslagna ur Champions League. Han var lagets bästa poängplockare med 14 så honom vill nog coachen ha kvar men det är knappast coachen som bestämmer.

Har du tänkt på att trots att BC Luleå har en hög med etablerade spelare så har dom svårt att vinna. Oavsett vem som är coach så vinner man inga titlar utan väldigt bra spelare.

A.J Davies fick idag sparken från BC Luleå. Det var väntat. Ledningen har inga kommentarer mer än att man önskar honom lycka till. En fågel från storstan viskade i mitt öra att han fick sparken pga en festkväll/natt i Stockholm trots att utegångsförbud rådde vi den senaste trippen söderut.

I kväll spelar Södertälje mot Borås. Kan det bli Borås tredje raka förlust ? Knappast.

Förresten jag hörde en av mina trettonåriga basketkillar säga följande om Borås spelaren Klassen. ” Han ser ju ut som en innebandyspelare”.

Godmiddag

Tekniska fel och pandemi konsekvenser

Jag tittade på Helsingborg mot Mark igår men jag orkade inte med mer än halva matchen eftersom de som man i handboll kallar för ”tekniska felen” var så många så att det gjorde ont.

Till min förvåning så fick massor av fel passera utan att domarna beivrade dem. Om dom inte såg dem då håller dom inte måttet att döma på den nivån. Om dom såg dem då undrar i alla fall jag varför dom inte blåste. Båda lagen var ”lika stora kålsupare”. Med TV på plats blir det väldigt avslöjande.

Att sedan Helsingborg fick flyt och satte nästan allt var inte särskilt oväntat. Alla lag som håller till i botten får ibland till en flow match på hemmaplan då det mesta sitter och då kan man vinna mot vem som helst.

Du har väl inte glömt 108 – 107 till Umeå BSKT hemma mot Norrköping i oktober.

Alvik hade det som väntat lite svårare utan Lundqvist men McCarville fick ta i lite extra så det ordnade sig till slut. Jag såg inte matchen. Däremot snappade jag idag upp att Abigail Asoro har skrivit på för Alvik.

Kvällens höjdpunkt var Sopron mot Burges i Euroleague i bubblan i Bourges. Bourges med E Eldebrink är väldigt bra det blev förlust med 7 poäng mot ett grymt bra Sopron som nu har 5 – 0 i matcher och är klara för slutspel. Dom kan mycket väl bli ett av semifinallagen med Williams, January, Walker, Brooks och den fruktade jump scootern Fegyverneky. Bourges har Galatasaray på torsdag och kan kanske vinna den.

Hörde talas om en incident som har inträffat i ett av lagen i herrligan. En amerikan har varit ute och festat och kommit hem på morgonkvisten trots utegångsförbud. Normalt brukar det anses som kontraktsbrott och hemresa direkt men i år är det extremt svårt att fylla luckan pga pandemins regler så han kanske blir kvar.

Noterar att Umeå FC tappar fler och fler av sina profilspelare. Jag antar att degen är slut. Lönerna är halverade och det varma bekväma tältet är borta. Det är inte så kul att vara fotbollsspelare i Umeå igen.

Det skylls mycket på pandemin men det håller knappast för den har drabbat alla andra föreningar runt om i landet också.

Dillan Ismail var mest sevärd av alla. Tim McNeil lägger av efter att ha fått sitta på bänken hela fjolåret. En lite ljusglimt finns i alla fall eftersom Mikael Nilsson blir kvar.

Hörde även att Korpen stänger sitt kansli i Gammliahallen och att personalen är uppsagd. Vad är det som händer där ? Under de senaste säsongerna har gymnastikverksamheten både inne och ute varit populär och fotbollsserierna likaså. Är det pandemin som spökar och då orkar man inte kämpa vidare i styrelsen.

Godmiddag

Karismatiskt och positivt engagerad………

Vad är det som händer i BC Luleå just nu ? Laget varvar bra matcher med katastrofala insatser som igår. Öqvist tar inte ens timeout för att försöka stoppa blödningen.

Södertälje spelade suveränt bra och sköt högprocentigt. Palmblad agerade playmaker utmärkt och Kermoury backade upp honom. Jag trodde att BC Luleå skulle sätta 100% press på just dem nu när Parks återigen saknades men icke. Nog måste Öqvist/ Larsson ha haft det i åtanke men kanske trodde dom inte att deras spelare skulle kunna klara den uppgiften.

Luleå startade bra men sedan hände något igen som jag har sett i flera matcher. Murry passar aldrig bollen utan skjuter varje gång han får tag i den, Davies missar igen allt nära korgen när han borde dunka, Nordström försöker göra allt och lite till och när Rönnqvist och Hansson inte är heta då kan inte BCL vinna.När dom individuella prestationerna inte fungerar då går tåget.

Öqvist bygger lagspel i anfall med en viss frihet och ett försvarsspel med ständiga byten som också bygger på mycket samarbete. Årets jänkare klarar inte av att spela på det viset så allting rasar samman. Jämtland har fått kritik för ett felbyggt lag men BC Luleå är snäppet värre.

Kan det vara så svårt när man har resurser eller är det så att man ”gapar efter för mycket och då mister hela stycket” som det heter.

Det försvarsspel och anfallsspel som saknas i BCL lär dröja. Jag tror inte att det infinner sig den här säsongen eftersom det tar tid att drilla in ett sådant tänkande. BC Luleås enda chans det är att göra sig av med icke presterande jänkare och försöka plocka in några som redan passar in i systemet.

Anderson tränar redan med dem. Rozzells Champions League spel är snart över så han kanske kan bli tillgänglig och hur är det med några fler av dem som har spelat för Öqvist de senaste åren ?

Det blev trots allt en ganska trevlig match i högt tempo och för första gången i år såg jag tre ganska svettiga domare nere på planen som dessutom gjorde ett riktigt bra jobb. Domarna släppte aldrig matchen utan blåste tight. Det blev ganska många foul men så skall det vara om dom inte spelar bra försvar.

Enda anmärkningen mot domarna har med coach Degernäs att göra. Hur kan han få hålla på på det viset utan att tilldelas ett T. Han blev varnad men kanske skulle det göra nytta med två T på en gång eller är det bara så att han ses som ”karismatisk” och positivt engagerad .

Den här veckan är en Euroleague vecka för damerna med spel i s.k ”bubblor”. Hela 18 matcher visas på Viaplay och en hel del på Youtube. 

I kväll spelar Sopron mot Bourges kl 20.00. Sopron går till slutspel vid vinst eftersom dom har 4 raka vinster. Sopron kanske var extra framgångsrik eftersom den första ”bubblan” spelades på deras hemmaplan. Bourges måste vinna för att inte vara utslagna. Redan kl 17.00 spelar Galatasaray mot Landes. Gala har vässat truppen enormt under senaste månaden så Landes får det tufft.

I morgon kl 14.00 spelar Fontaine & Gültekins lag Adana en Eurocup match. Jag har sett Adanas senaste matcher och det är inte särskilt imponerande. De bästa lagen i den svenska ligan spelar jämnt med dem.

Godmiddag

Lite mera koll och objektivitet

Jag gjorde misstaget att köpa matchen Luleå mot Eos utan att först kolla laguppställningarna. Det misstaget gör jag inte igen.

Hade jag vetat att Dagcic och Lundahl inte var med upp till Luleå då hade jag direkt förstått att det skulle bli minst 30+ till hemmalaget. Det har samma effekt som när Krayem & Jordan inte spelar med Umeå BSKT. Man har helt enkelt ingen chans om motståndarna spelar bra.

40 – 13 till Luleå i den första perioden var parodi att beskåda. Eos kommer troligtvis att fortsätta färden neråt i tabellen och Luleå uppåt. 

Kommentatorerna i solidsport sändningen är kunniga och mycket erfarna basketkillar från Luleå men deras hyllande och åsikter tenderar till att låta som om dom enbart har Luleå fans som tittare & lyssnare. Mer objektivitet och mer professionalitet – Tack.

Jag trodde att det bara var en engångsföreteelse när jag köpte den första matchen som var den mot Norrköping men icke. Igår var dom som heja klack ledare.

Jag kan tänka mig att det finns de som inte köper matcher i fortsättningen eftersom dom inte vill lyssna på det snacket. En betydligt objektivare hållning skulle vara klädsamt i fortsättningen. Det är inte Luleå Basket som står för produktionen.

Tittade på Tarbes i Franska damligan igår igen och konstaterar att både Halvarsson och Magarity verkar vara långt från toppform. Coach Gomez i Tarbes har stort förtroende för dem trots ganska svaga insatser. Platsar dom verkligen i landslaget mot Montenegro ?

Jag blir lite chokad när jag läser i vk.se att personalen använder sina eldrivna snökanoner för fullt för att ställa iordning Bräntbergsbacken så att de kan öppna. Nog borde det väl ändå finna snö i backen så att det räcker till och blir över så att ingen elström och rent vatten behöver förbrukas till snöproduktion.

Godmiddag

Olika särbehandlingar

Nog känns det lite konstigt att Östersunds Kommun tillåter sitt damlag i Basketettan att träna i deras Sporthall trots att alla övriga kommuner landet säger stopp.

Det borde vara samma förutsättningar för alla lag i samma serier men tydligen inte. Kommuner har möjlighet att fatta egna beslut. 

Östersund Basket har ansökt om att få börja träna och motiverar det med att laget spelar i näst högsta serien och att det finns några avlönade spelare.

Så är det i många division 1 lag runt om i landet men vem skall kunna hålla koll på vilka som är ideella och vilka som är avlönade.

I Umeå finns det minst 15 lag som spelar i landets näst högsta serie i olika sporter, som inte får träna i kommunens hallar just nu bl a KFUM Umeås damlag som spelar i samma serie som Östersund Dambasket. 

I min värld borde det vara samma förutsättningar för alla.

När BC Luleå inte får upp farten då är dom faktiskt ett mittenlag i årets serie. Södertäljes effektiva basket ger små möjligheter till kontringsspel för BCL. Palmblads utmärkta försvar på Rönnqvist fick honom att både tröttna och ledsna. Imponerande av Södertälje att vinna så lätt utan Parks. En ganska justé match höll på att urarta ett par gånger pga slappa knappt joggande domare som missade massor igen. 

Förr när toppmatcherna dömdes av två domare då var domarna ofta rejält svettiga efter matcherna. Nu ser man sällan någon som får armsvett eller är fuktig i pannan vid slutsignalen.

Jag blev väldigt förvånad över golvet i Täljehallen som nu var grönt igen. Jag hade inte rökt på när jag såg damerna hemma senast då var det svart runt om spelplanen och 3 sekunder områdena. Är det svart i den andra hallen ? Var det där dom spelade mot Högsbo ?

Nässjö mot Borås var riktigt underhållande och även väldömd så när som på lite väl hårda tacklingar Guard mot Guard ute på mittplanen. Vem bestämmer egentligen vad som är tillåtet ? Jag inbillar mig att matchen blev underhållande just pga att domarna gjorde ett bra jobb. Lesesne chokade med att sätta allt och leverera 27 poäng det var avgörande.

Hur kan det vara möjligt att Andreas Person mest får möte bänk i Borås ?

Förresten när skall domarna börja blåsa förning på Marek Klassen. Han har handen under bollen nästan varje gång han har bollen och gör sina ryck och riktningsförändringar. Jag tror att det var därför han fick lämna sin senaste klubb Kiev. I den Ukrainska ligan blåste de ofta förning på honom.

CSKA Moskva(1:a)  mot Barcelona (2:a) i Euroleague spelades också igår och jag kunde inte låta bli att kika även på den matchen under natten. Vilken härlig fight dömd av suveräna domare. Barcelona vann pga ett imponerande försvarsspel. 

Det som skiljer oerhört mycket i domarbedömning mot i Sverige är bl a vid försvar nära korgen. I Sverige är det tillåtet att knuffa och trycka med armarna väldigt mycket när en postspelare arbetar sig mot korgen. I Euroleague väldigt lite. Allt fler spelare börjar att försvara mer och mer med bättre fotarbete och med sträckta armar.

Godmiddag​

Låt sunt förnuft få råda

Pandemin innebär att elitidrottare måste anpassa sig till nya förutsättningar bl a i resandet. Det är dags att börja använda det sunda förnuftet.

I stället för flyg till de flesta matcherna borde alla åka med egen buss eller med tåg för att undvika kontakt med många människor. Dessutom har priset på flygbiljetter blivit avsevärt mycket dyrare pga att antalet avgångar har blivit färre.

Sponsorpengar, restaurang och publikintäkter tickar inte in på samma sätt som tidigare. En del klubbar är nära att få lägga ner men håller näsan över vattenytan pga det statliga stödet.

Jag hoppas att coacher och spelare accepterar klubbledningar tar besluten att minimera kontakt och att hålla nere kostnaderna och att lagen i stället förbereder sig inför förändringarna som med all säkerhet kommer att bestå hela säsongen. Att t ex skylla på att matcher förloras pga reseförutsättningarna är riktigt trist. 

I tisdags såg jag återigen hur viktigt det är med rättvisa domare. Jag såg matchen Dijon, Frankrike – Tofas, Turkiet i Champions League. Dijon hade vunnit i Turkiet med 7 poäng och kunde säkra avancemang till slutspelet med en hemmavinst men så blev det inte. 

Tofas behövde vinna för att inte vara utslagna så de spelade målmedvetet och fick flyt från start och tog en stor ledning. Dijon försökte med fulspel men det lyckades inte eftersom domarna stod emot. Coachen försökte men åkte på en teknisk direkt. Tofas gick ifrån och vann på ett snyggt sätt med 20p och har fortfarande chansen att ta sig vidare. 

Jag kan inte låta bli att tänka på att dessa lag kanske rankas någonstans runt 60 i Europa men är ändå så otroligt bra. De har som regel amerikaner som är 1-2 klasser bättre än de vi ser i Sverige plus någon bra EU spelare och till råga på allt kanske någon inhemsk landslagsspelare. 

Svensk klubb basket är så otroligt långt efter dem internationella men felet ligger inte hos de svenska spelarna för vi har bevisligen många bra spelare ute i bra klubbar i Europa och på skola i USA.

Problemet ligger i att de svenska föreningarna inte har resurser att köpa in de bra amerikanerna och bra EU spelare och behålla bra svenskar i landet, då finns det ingen möjlighet att kunna vinna på den nivån. Det är säkert spännande att få spela ute i Europa men spara pengarna för chanserna är minimala att gå vidare. Om ni har miljoner till över då kan det vara en intressant erfarenhet.

Jag tror att Sverige har gjort rätt genom att i år begränsa antalet utländska spelare till fyra eftersom vi ändå inte har ngn chans internationellt. Vi kanske tom borde spela ett antal år med max två utländska spelare för att fler svenskar skall få chans att växa inom svensk basket. Om de svenska spelarna får lite bättre lön och mycket mer speltid då kommer dom att utvecklas. Svenska lag borde satsa sina pengar på spelarutveckling i stället för på utländska spelare och Europaspel.

Har du noterat att Täljehallen inte längre är grön runt om och i 3 sekunder området. Sköna Gröna har blivit svart precis som i Umeås baskethall. Snyggt tycker jag. Dessutom har man sedan 1 1/2 år nya på golv stående basketkorgar. Äntligen ser hallen ut som en riktig baskethall. Noterade att man även har flyttat sekretariat och lagbänk områden till den andra sidan. Om det beror på nya kameror i hallen eller pandemin det vet jag inte. 

När jag i somras förstod att det även den här säsongen skulle bli 32 omgångar i herrligan föreslog jag att man borde satsa på dubbelomgångar, alltså spel fredag och söndag mot samma lag på bortaplan för att reducera resandet och kostnader. ”Restaurangklubbarna” protesterade och så blev det inte. Nu noterar jag att BC Luleå spelar borta fredag och söndag den här helgen.

Godmiddag

Sandberg kan slappna av

Luleå BBK gick rättvist segrande ur matchen mot Norrköping. Det var utan tvekan laget med fler spelare med kvalitet som vann matchen. Sandberg kan slappna av för de tre musketörerna är tillbaka.

Det är dessutom stort att ett helsvenskt lag vinner mot ett lag med tre bra amerikanskor. Kanske ger det kloka signaler till andra svenska klubbar att det är dags att börja satsa mer på de inhemska spelarna.

Alla som har uttalat sig om matchen skriver om Åhlberg och hennes fina oväntade treor men det var enligt mig utan tvekan Vesterbergs och A Nyströms uppvaknande som var avgörande tillsammans med Ponturos fina försvarsarbete.

Vesterberg & Nyström har verkat vara helt ur form men igår visade de upp andra takter. Om det fortsätter då kommer Luleå att vinna allt i fortsättningen och jag kanske får rätt i alla fall. Jag har ju tippat dem som seriesegrare.

Taylor Lundgren gjorde några märkliga dispositioner med laget igår. När han tog ut både Davenport och Molina under en längre stund i andra perioden då fick Luleå chansen och kom snabbt ifatt Norrköping. 

Han matchade förstafemman stenhårt när Norrköping tog en ny 7 poäng ledning. Om han hade vilat Davenport och Zimmerman några få minuter vid det tillfället då kanske de ha de orkat vinna matchen åt honom. Molina behöver ingen vila pga sin fina kondition men övriga tog slut. Kanske även Molina den sista minuten.

Domarinsatsen var i mina ögon återigen en katastrof men som tur var blev den nog inte avgörande eftersom de missade stegfelen och foulen fördelade sig jämnt över båda lagen. 

Det är omöjligt för mig att förstå hur två ligadomare med så hög status kan missa eller kanske släppa igen så mycket utan åtgärd. Dom hade garanterat bestämt sig för ”att låta lagen spela om det” vilket innebär att man inte blåser i pipan särskilt ofta. Om en FIBA kontrollant hade varit på plats och studerat domarna då skulle rapporten ha blivit lång.

Som tur är finns det annan basket med bra domare att titta på i pandemi tider. Bayern München mot Zenit St Petersburg blev en höjdare som slutade med 82 – 80 till Bayern. De sista 3.45 var nervpirrande och tog drygt 17 minuter att spela. Italienaren, den gråhåriga gamlingen La Monica ledde domarna och gjorde det som vanligt på ett näst intill perfekt sätt.

I kväll kan vi som älskar bra basket se Alba Berlin mot Milano. Alba har den senaste tiden haft massor av skador och svårt att vinna medan Milano har ”gått som tåget”. Allt talar för Milano men om Alba har fått tillbaka Sikma och Ericsson då kanske de kan utmana.

Någon sade att Jerebko har brutit kontraktet med Khimki och lämnat av familjeskäl. Jag skrev för länge sedan att han knappast blir kvar i den dåligt coachade klubben.

Coach Kürtinatis har ingen känsla för vilka spelare som spelar bäst tillsammans och förlorar många matcher bara på det.

Jerebko har tjänat så många dollar så han är inte beroende av det dåliga kontraktet och familjen mår ju inte bra om han inte gör det.

Undrar om BC Luleå lägger ett bud på honom ?………….Skoja bara.​

Godmiddag 

Intressanta matcher I kväll

Bayern München vs Zenith St Petersburg i Euroleague i kväll blir en riktig toppmatch och en viktig kamp om position inför slutspelet. Det blir även matchen i damligan uppe i Luleå mot gästande Norrköping.

Den 10:e oktober fick jag se Norrköpings damer vinna hemma mot Luleå med 18 poäng. Det var iofs inte så konstigt att de vann men sättet de vann på. Den första halvleken har jag inte glömt än.

Luleå blev så utspelade så att det måste ha gått chock vågor genom hela staden och många måste ha funderat på vad som egentligen händer.

Luleås satsning på hemvändarna har hyllats i Luleå och av mig liksom tanken om att spela med bara en utländsk spelare.

Efter segern i premiären mot A3 var allting frid och fröjd i Luleå och alla trodde att man var på rätt väg men då händer detta.

Det som var helt avgörande var Hjern. Hon gjorde otroliga 30 p med ett flyt i spelet som sällan har skådats. Frågan är om hon kan upprepa något liknande i någon fler match i år. Hittills har jag inte sett det och det är 3 månader sedan. 

Sandberg vet att det inte får hända igen så jag antar att hon får ett varmt mottagande. Övriga spelare i Norrköpings första femma Molina, Davenport, Zimmerman och Gyberg är solida spelare. De håller minst samma klass som Luleås förstafemma.

Jag har tjatat om det tidigare men gör det igen. Vesterberg och  A Nyström verkar vara tunga i steget och långt från toppform, E Nyström, Nnamaka och Ekh bär laget så dom kommer att få en rejäl bevakning. Ponturo var tillbaka senast med en bra insats så hon lär få Hjern på sitt ansvar. 

Om det hade varit match inför fullsatt ”apberg” då hade jag varit säker på Luleå vinst men inte nu. Norrköpings första fem-sex håller lite högre klass än Luleå men Luleås övriga är vassare och det kan bli avgörande. 

Matchen är som alla förstår väldigt viktig inför slutspelet. Om Norrköping vinner då ligger Luleå lite risigt till i tabellen och jag som tippade dem so vinnare i grundserien.

Slutligen hoppas jag på två riktigt bra och rättvisa domare som ser till att regelboken följs för då kan det bli en trevlig match. Jag hoppas på icke manliga herrliga domare. Gärna två kvinnliga för då blir det rättvist.

Godmiddag 

Dags att flytta datum ?

Wettarna mot Alvik blev en småtrevlig första halvlek mycket pga Wettarnas varierade försvarsspel. Så länge som Alvik höll sig till sin strategi att göra poäng nära korgen så gick det bra men när det blev individuella prestationer i stället då fick hemmalaget många gratisbollar.

0 – 7 till Alvik på 2 minuter såg ut att bli en jättekross men matchen vände och Wettarna fick igång lite anfall och skytte till sist och kämpade sig till ett underläge med några poäng i halvtid och det var bra gjort. Alvik är så mycket starkare om dom toppar laget.

I tredje perioden tryckta Alvik på i man man försvaret och då gick tåget snabbt dessutom kom Ljunggren tillbaka på plan efter stukningen och bombade i från långt håll.

Alvik coachen valde att låta alla spela ganska mycket förutom Lundqvist förstås som fick möjligheten att hålla snittet och toppa ligan.

Domarna Mandic och Khatibi gjorde sitt bästa för att följa regelboken redan från start och det innebar att det blev en ganska clean match. Bra dömt. Ingen osportslig foul dömdes ut och det är ganska ovanligt idag.

Jag tycker personligen att Wettarna spelar alldeles för komplicerat i förhållande till sitt spelarmaterial. Risken är stor att dom har tappat bollen innan dom kommer fram till ett bra skott. Dessutom verkar alla spelare oavsett längd och kapacitet ha grönt ljus att skjuta trepoängare och det är gratis TO till motståndarna anser jag men vem bryr sig om vad jag tycker.

Alvik spelar balanserat och strukturerat men ibland tappar även dom koncepten som dom gjorde i början mot det mixade försvaret.

Inget besked om Murrey i BC Luleå ännu. Jag förstår att ledningen tvekar. De hoppas i det längsta att han skall komma igång. Det är pinsamt med alla dåliga rekryteringar för en storklubb som BC Luleå dessutom kostar det allt som oftast en rejäl slant att lösa ut en spelare.

Det är bara 40 dagar kvar till den dagen då det är stopp för övergångar och värvningar. Jag tror att det är dags för SBBF att börja fundera på om det inte är läge att förlänga det datumet en månad eftersom det finns stor risk att åtminstone herrligan kan komma att spela matcher en bit in i juni i år. 

Godmiddag

Vad är det som händer ?

En uppmärksam läsare av HOOPS ställde frågan till mig varför Zahui inte spelar för Kursk just nu. Jag kollade upp den senaste månaden och det visade sig att hon inte har varit uttagen i laget  sedan den 17 december.

I matcherna före så blev det noll poäng och bara få spelminuter. Den nya kvinnliga coachen var en tuffing när hon var aktiv så det kanske inte klickar så bra där. Vem vet.

Fick höra från en säker källa att anledningen till att Lloyd flyttade till Frankrike och 2:a divisionen var att ”hon inte gillade coachen”. Ledarstilen är annorlunda på många håll ute i Europa dessutom är det många coacher som är till åren komna och med lite gammaldags spelstil, tydliga regler och kanske fungerar det inte så bra då för vissa spelare.

Utländska klubbar är i behov av EU spelare just nu eftersom USA myndigheter och flygbolag inte släpper iväg någon förrän alla papper är klara. Det innebär långa handläggningstider och då är EU spelare mer intressanta. Jag tror att även den svenska ligan kan tappa någon spelare pga den här utvecklingen.

Jag köpte Wettarna mot Luleå i lördags och jag måste säga att det var trist att se hur domarna lät hackande, slag, tacklingar och knuffar få förekomma utan åtgärd. Typiskt när en herrliga domare bestämmer takten. 

Matchen mellan Södertälje och Högsbo blev inte på samma sätt eftersom Södertälje hade dyngflyt i första och satte allt. Den kvällen hade dom kunnat vinna mot alla lagen. Tyvärr så kommer sådana kvällar inte igen så ofta. BSKT hade den när man slog Norrköping hemma. 

Södertälje hade iofs flyt även med domarna som valde att släppa igenom väldigt mycket. Är det inte alltid så i Södertälje ? 

Till sist fick coach Fredriksson i Högsbo nog och promenerade ut till mittcirkeln för att verbalt framför klagomål. Det tog en stund innan ligadomaren valde att tilldela honom en teknisk foul som Fredriksson givetvis valde att ta för att försöka väcka de slumrande domarna. Som väntat blev det ingen skillnad i bedömningen efter det.

De tunga skadorna i Högsbo kommer att kosta dem ett par placeringar men slutspelsplatsen har de säkrat redan. Södertälje kommer att avancera om de kan spela i närheten av den nivå som de presterade igår.

I kväll är det Wettarna mot Alvik. Jag hoppas att domarna som har tagits ut till den matchen vågar blåsa i pipan direkt från start, då finns det förutsättningar att det bli en ganska hyfsad match.

Godmiddag

GS förtydligar

När jag igår skrev om att den här säsongen börjar likna ett enda långt träningsläger med inlagda träningsmatcher då menade jag givetvis elitbasketen.

Junior och ungdomsbasketen blir mer och mer lidande. Ett trist år då många lade av pga att inga matcher fick spelas och för det andra att man inte ens fick träna tillsammans någorlunda normalt.

Framtiden kommer att visa om besluten var dom rätta. Motiveringen var bl a att risken för smitta inte var så stor men att man vid ev skada skulle belastat sjukvården.

Jag säger bara hur ofta blir någon så skadad på ungdomsträningar så att de belastar sjukvården ? Jag kan med 100% säkerhet säga att det är väldigt väldigt sällan.

Med anledning av vad jag skrev om wo och jämförelse med Finland så fick jag följande förtydligande av GS Fredrik Joulamo.Vi tar aldrig ett beslut om WO, det är helt och hållet ett beslut förbehållet klubbarna själva. Vi fattar två typer av beslut: 1) att matchen skjuts upp eller 2) att matchen ska spelas med de spelare som är tillgängliga. I de fall det blivit WO har det alltså handlat om alternativ 2, att vi fått besked om att ett lag fått misstänkt smitta – men kännedomen har kommit närmare än 48 timmar innan uppkast. I de fallen har vi meddelat att matchen inte skjuts upp, utan ska spelas. Klubbarna har då fattat beslut om WO. Om vi fått kännedom om misstänkt smitta tidigare, har vi beslutat om att skjuta upp matchen.

För att underlätta ovan har vi uppmanat alla klubbar att sätta upp fler spelare än normalt på spelklarlistan, och vi har också varit snabbare än blixten med att licensiera ännu fler om behovet funnits. (Fredrik Joulamo)

I kväll blev det inte mycket till matcher pga uppskjutna matcher. Jag tror inte att jag lägger några minuter på Frysen mot Nässjö. I kväll får det i stället bli Real Madrid mot Milan i Euroleague.

Wettarna spelar i kväll hemma mot Luleå BBK. Jag blir inte direkt förvånad om Wettarna krigar ner Luleå på sin hemmaplan. De var faktiskt ganska nära att vinna mot A3. Luleå är nu utan Costa och med flera spelare har visat väldigt ojämn form.

Om du letar på youtube då kan du hitta onsdagens match i Champions League mellan Teneriffa och Sassari. Teneriffa gör en strålande match och vinner stort och är roliga att se, men det är inte spelet som är intressant.

Jag vill att du tittar på matchen och studerar det rena försvarsspelet och domarnas arbete. Domarna startar matchen med att blåsa på allt som är fel och det innebär att matchen ”blir ren” och båda lagen försöker spela så bra försvar som möjligt.

Basket kan fortfarande vara njutbart.

Godmiddag

”Ett enda långt träningsläger”

I helgen var det dags att byta toppbild på hemsidan och den här gången valde jag en som visar två typiska regel överträdelser i dagens herrliga.

Du kan tydligt se att Borås coachen Svensson står och coachar nästan framme vid mittlinjen i Umeå Energi Arena och det gjorde han under hela den matchen utan att tilldelas en teknisk foul. Jag vet inte om han blev verbalt varnad av domarna.

Det andra vanligt förekommande regelfelet ser ni när Welle först har satt en screen för Dawit och därefter roterar så att rumpan skall hindra försvararen. Alla lag gör detta hela tiden utan åtgärd från domarna mer än då och då när det passar att blåsa. Det passar framförallt att blåsa när någon mindre etablerad spelare gör så. 

Den här säsongen ser ut att bli ”varken hackat eller malet” som man brukade säga tidigare. Jag ser nu säsongen som ett enda långt träningsläger för alla basketspelare.

Igår kom beskedet att BSKT´s match mot Södertälje flyttas framåt. Jag tycker att det är tveksamt att fortsätta på det här viset. Omgång ett i BLH borde ha utgått redan i december men nu är skadan skedd och vi får leva med 2 kanske tom 3 matcher i veckan under våren. De som har breda trupper kommer givetvis att gynnas av det.

Ett lag i finska herrligan kunde bara ställa upp med sex (6) spelare i helgen och det var flera lag som bara kunde mönstra åtta (8) spelare men det var bara att spela i alla fall. Det känns för mig mer rättvist än att tvingas lämna wo. I Finland tog man tre veckor covid uppehåll i december och nu inser man att om man skall genomföra alla planerade omgångar (4 ggr mot varann) då måste matcherna spelas även om många är borta.

A3 drabbas igen av Corona med hela laget i karantän. Det innebär att lördagens match borta mot Norrköping flyttas fram om inte SBBF dömer wo. Hemmamatchen mot Södertälje den 15 januari är också i farozonen liksom Euro Cup spelet.

I Östersund har ettan damlaget fått tillåtelse av kommunen att komma in i hall igen och börja träna. Det är väl ok för vad är det för skillnad mot herrlaget Jämtland mer än att fler av dem har lön – ingen. 

Hur ser man på detta i Umeå. Jag tippar att det knappast är aktuellt att släppa in div 1 lagen eftersom det finns minst ett dussin lag som isf också skall in i hallarna.

NIU verksamheten i Östersund har varit igång ända fram till starten på lovet. I Umeå stängde man ner bums.

Kalis Lloyd till andra divisionen i Frankrike luktar pengar och inte kvalitet. Nivån är klart lägre än där hon spelade senast. Men det är väl ok att få tjäna en slant om hon kan hålla landslagsklassen.

Godmiddag

BSKT missade nästan allt

Matchen mot Norrköping blev tyvärr det jag befarade och det utan att Norrköping behövde gå på max mer än dryga fem minuter.

Jag förstår att många efter den här svidande förlusten funderar över hur det är möjligt att BSKT kunde vinna hemma med 108-107 efter förlängning i början av november och det utan Peleg men med nigerianen Mo, som inte bidrog med något om man jämför med Jordan som nu var med.

Förklaringen till segern hemma är en kombination av flow och att försvarsspelet då var en surprise. Nu är det inte det längre. Alla lag koncentrerar sig på att sätta press på BSKT´s guards och då särskilt på Dawit när han har bollen och helst hindra honom från att få bollen.

Esteban som skall vara en av lagets få skyttar fick återigen starta på bänken och när han väl kom in blev det missade skott och flera naiva missar i defensiven. Varför startar inte en av lagets utländska spelare varje match ?

Dawit och Esteban skall vara lagets 3 poäng skyttar men tyvärr så fungerar inte det. Dom har under de senaste sex matcherna 15 satta av 52 (28%) . Individuellt 7/21 (33%) för Esteban och 8/31 (25%) för Dawit. Är det verkligen rätt att dom skall skjuta så många treor ? Borde inte bollinnehavet förvaltas bättre ?

BSKT såg ut som att dom hade betongskor på fötterna. Dom hängde inte med alls i tempot redan i matchinledningen och eftersom BSKT missade allt som går att missa i första perioden så blev tempot ännu högre än normalt när Norrköping ställde om gång på gång med snabba uppspel och layup eller 3 poängare. Förödande mentalt för BSKT.

Jag har i alla fall sluppit läsa bortförklaringar om att den svaga starten berodde på att laget inte fick flyga utan måste åka tåg. Det vore bara pinsamt med en sådan bortförklaring. 

Är det möjligtvis så att laget just nu är nedtränat ? Jag vet hur mycket och hur hårt laget har tränat före laget drabbades av covid. Över 14 dagars uppehåll innebar att man tappade mycket och efter det har man försökt att ta igen det tappade med enormt mycket och hård träning. Jag personligen tror att laget är slitet men jag kan givetvis ha fel.

Jag skrev härom dagen att jag skulle börja betygsätta lagen och domarna men det gör jag bara i de matcher som jag ser live och inte via streaming.​

Maggie Lucas, guard, 29 år med fina meriter klar för Luleå. Det låter bra men när jag läser att hon har haft ett års uppehåll från elitbasket pga knäskada då blir jag fundersam. Spelare med den skadan brukar sällan komma tillbaka till samma nivå som man hade innan. Tänk efter själv. Vilka spelare I nuvarande Luleå som har haft liknande skada är fortfarande ett år efter skadan nära den nivå som dom hade innan. Det tar tid fysiskt men framförallt mentalt att komma tillbaka.

Noterade uttagningen av den svenska damlandslaget nyligen. Jag kallar det för ”mellanmjölkstruppen” eftersom man verkar behöva ”glädja så många” genom att de är ”är uppmärksammade”. Förr tog man ut tolv (12) spelare och två reserver. 

Spelarna borde inte behöva motivation från SBBF utan ha den själva. De som skall konkurrera med Eldebrinkarna, Lloyd, Zahui, Halvarsson, Magarity och Fontaine m.fl har ju inget där att göra än så länge. 

Det fanns spelare i matchen mot svaga Israel som aldrig hade presterat i landslaget men som mot det motståndet lyfte till skyarna. Det borde inte övervärderas även om det kanske är den nya generationen så småningom.

Bakken Bears från Århus i Danmark vann igen igår i Champions League. Storlaget Galatasaray fick åka hem med en storförlust. I nästa match möter Bears det spanska storlaget Teneriffa på hemmaplan. En vinst är helt klart möjlig och det skulle innebära avancemang och vore stort. I kväll kl 20.30 spelar Sassari mot Teneriffa. Missa inte den.

Godmiddag

Uppsala utan chans mot A3

A3 utan Degbeon fick lite problem med Uppsala. Men bara lite. Så länge som Lucacovicova orkade var Uppsala farliga. Melnika var direkt svag och kunde inte uträtta någonting.

Uppsala spelade inte high low spel utan i stället med båda ”drakarna” för långt från korgen för att vara riktigt farliga. Jag tycker att Uppsala använde sina långa spelare på fel sätt.

Melnika gjorde som hon gjorde när hon var i Udominate. Spelade dåligt försvar och foulade. På hemmaplan i Uppsala kanske hon kommer undan med dem men knappast på bortaplan.

Guardsidan hos Uppsala var alldeles för svag för att kunna hota. Dessutom var det dåligt med orken i hela laget. Nästan varje gång A3 drog upp tempot så gjorde man enkla poäng på layups.

Uppsala testade förutom man/man både 3-2, 1-3-1 och 2-1-2 zon och det skapade problem för A3 men bara en kort stund till att A3 hade anpassat sig. Mot man man försvar hade A3 inga problem alls. Uppsala möter Alvik hemma till helgen men det vinner Alvik ganska lätt – om dom driver upp tempot.

Thompson & Stach raderade ut Uppsalas guards och Thompson hade lekstuga i andra halvlek och showade bort hela Uppsala med fina kroppsfineter och dribblingar samt säkrat avslut.

Uhrström levererar stabilt skytte i de flesta matcherna och Forasté kommer mer och mer även offensivt. Mazionyte är inte i toppform men ändå levererar hon stabila 15 poäng.

Enjebo var stundtals väldigt irriterad och stressad över spelet ute på planen trots att A3 kändes överlägsna. Eftersom det är folktomt i arenan blir det verbala mycket märkbart. Det vore bra om A3 skulle ha en verbal spelare ute på plan som kunde styra och ställa lite och avlasta det arbetet för coachen.

På lördag spelar A3 borta mot Norrköping. Norrköping siktar givetvis på att vinna med minst 4 poäng med tanke på inbördes möte. Vinst i den matchen för A3 innebär att man lägger Norrköping bakom sig och att laget tar ett stort steg mot en topplacering i grundserien. 

Betyg 1 – 5 Lag
A3 får 3.0  Uppsala får 2.5
Ganska svaga prestationer från båda lagen
Betyg domare 1 – 5 
Luna Gogolin 4.5. Sesevic.   4.0
Stabil och rättvis domarinsats

BSKT spelar i eftermiddag borta mot Norrköping. Stämningen beskrivs vara på topp i laget trots 2 – 12. Det tror jag så mycket jag vill på. Det är aldrig roligt att förlora så många matcher särskilt när man han haft ganska höga förväntningar inom laget inför säsongen.

Jag noterade att de unga Umeå spelarna är kvar hemma i Umeå och deltog i förmiddagsträningen med ast coach Pavlogiannis. Alltså ingen förändring i matchningen av laget vilket enligt mig borde vara självklart med tanke på framtiden.

Jag har en känsla av att Norrköping planerar för en jobbig revansch efter att ha torskat uppe i Umeå i november. Schüberg m fl kommer att göra livet surt för Czerapovicz och Exposito.

Umeå IK damfotboll får ungefär lika mycket utrymme i lokal media trots att säsongen är över med trist degradering till ettan som följd. Detsamma gäller Umeå FC som degraderades från Superettan till div ett. Det finns ingen gräns för hur mycket mer hockey, fotboll och skidsport har fördel på lokalredaktionen. 

Innebandyn kommer därefter och sedan får övriga sporter smulorna som blir över. Obeservera att jag syftar på papperstidningen och vk.se/sport och inte bloggar som endast nördarna läser.

Godmiddag

Osportsligt med wo matcher – stoppa det NU

Hejsan ! Jag hoppas att alla får ett bra 2021 !

Idag är det den första arbetsdagen på det nya året och jag vill passa på att tacka alla som loggar in på HOOPS och läser mina högst personliga alster om basket från det ena och det andra. Jag är förvånad och glad över runt 650-750 inloggningar/dag och det från hela världen. Det finns bl a 100-tals svenska och utländska spelare som har spelat i Umeå och är nyfikna på vad som händer i Umeås basket. Kommer du ihåg Amy Mohr. Hennes familj hälsar till alla.

Det finns några som har bett mig komma med synpunkter på NBA nu när min favorit Campazzo har lämnat Real Madrid och hamnat i Denver Nuggets. Det kommer jag inte att göra eftersom mina kunskaper i NBA numera är mycket begränsade. 

Jag rekommenderar er i stället podcasten ”Bänkvärmarna” eller podcasten ”Courtside” som ni hittar på Spotify som också är bra. Senast intervjuade man Natalie Fontaine.

Jag har fått frågor om varför jag skriver så lite om BLD. Svaret är enkelt. Dom spelar så sällan och det är svårt ”att koka soppa på en spik” som ordspråket säger. Dessutom ser jag nästan endast A3´s hemmamatcher och TV matcherna eftersom jag anser att priset för den produktion som erbjuds från Solidsport är för högt. 

Hörde idag på morgonen att kvällens TV matchen Jämtland mot Köping ställs in pga covid i Jämtland och att Köping vinner på wo med 20 – 0.

Hur länge skall det ta innan SBBF´s Tävlingsledning inser att detta är ohållbart.

Vi kan inte ha wo matcher i den svenska basketligan. I slutändan kan vi ha lag som tar sig till slutspel pga vunna wo matcher eller tvärt om missar slutspel pga det. I förlängningen kan tom ett slutspel drabbas och wo vill ingen ha i slutspelet. Något måste snarast göras.

Att pausa ligan är nu inte det rätta däremot tycker jag att wo matcherna skall strykas och att en hel omgång i ligan skall strykas helt. Max 3 matcher räcker i grundserien och inga wo matcher godtages. Uppskjutna matcher skall spelas senare när spelarna har tillfrisknat. Det går fortfarande att rätta till allt om bara viljan finns.

Från och med idag kommer jag att börja betygsätta både lag och domare med det gamla betygsättningen från 1 – 5. 

Du fattar att det blir en väldigt personlig bedömning eller en känsla där jag bedömer underhållningsvärdet i vad lagen presterar och domarnas agerande under matchen. 

Det anses alltid som självklart att media och publik kan få bedöma lagens prestation.

Jag tycker att det är självklart att även domarna skall kunna utstå en personlig bedömning från både lag, media och bloggare.

Verkligheten är den att dagens elitdomare som dömer i framför allt BLH är mer välavlönade än de flesta spelarna som deltar i matcherna. De spelare som kommer upp i 20000 kr + i månaden i BLH är lätträknade. De 10-12 etablerade BLH domarna tjänar ungefär det varje månad under den normala hektiska tävlingssäsongen oktober till april på att döma basket.

Det är självklart att föreningarna skall kunna ställa krav även på dem. Föreningarna är deras arbetsgivare.

Godmiddag