HOOPS

Topp 10 i Umeå Dam

Top 10 av de utländska spelarna som har spelat minst en hel säsongsedan millenieskiftet i Umeå (utan inbördes ordning)

Pamela Rosanio 2009-2011

Kara Murphy 2011-2012

Amy Mohr 2007-2010

Ana-Maria Begic 2018-2019

Hollie Mershon 2016-2019

Henna Koponen 2010-2011

Brianna Kiesel 2017-2018

Tiffany Brown 2017-2020

Ama Degbeon 2018-2019

Jeannie Saunders 2012-2014

Hur många utländska (USA, Finland, Estland, Ukarina, Irland) spelare totalt har spelat i Cometerna/Umeå Comets fram till Udominate och nuvarande A3 sedan millenieskiftet. Jag har listat varenda spelare genom åren.

Skicka in en gissning till mig med sms på 0705108985. En fullträff ger 3 lunchkuponger (värde 330 kr) på Restaurang Droskan i Umeå. Om du är väldigt nära då blir det 2 kuponger (värde 220 kr).


Top 10 av de svenska spelarna som har spelat minst en hel säsongsedan millenieskiftet i Umeå (utan inbördes ordning)

Kadidja Andersson 2015-2016

Frida Aili 2015-2016

Agnes Nordström 2015-2018

Salome Kabengano 2016-2017

Martina Stålvant 2017-2018

Kristina Nybom 2012-2014

Jessica Nilsson 2013-2015

Angelica Gabrielsson 2004-2005

Abigail Azoro Glomazic 2018-2019

Ida Södersten 2009-2011

Det finns några som normalt borde få plats på listan men om de har varit skadade en stor del av säsongen då platsar de inte.

Godmiddag

Gymmet stängt tills vidare

Umeå BSKT har startat den gemensamma träningen inför 20-21.

Herrligalaget som har räknat med att använda sig av gymmet i baskethallen ställs inför faktum att gymmet är stängt pga vattenskada och har fått besked att det dröjer minst en månad till innan det är klart. Gymmet har varit stängt sedan 8 maj.  

Arbetet har varit i full gång under maj och juni men tydligen hade man inte så bråttom eftersom arbetarna fick semester och arbetet lades ned under hela juli månad.

Det är lite svårt att förstå att ingen som helst hänsyn tas till herrligalaget som är beroende av gymmet men det kanske beror på att det just är bara ett basketlag som använder det. Det kanske inte är så viktigt. Basket har som jag skrev igår inte hög status i Umeå. Här är det andra sporter som gäller.

B-löven liksom alla innebandylagen har hyrt in sig hos privata gymägare men de resurserna har inte Umeå BSKT som är beroende av det billiga kommunala gymmet. Jag tycker att det är en skandal att gymmet inte är iordningställt trots 3 månaders stängning.

Har du läst om kritiken mot de Allsvenska fotbollsdomarna ? Klubbledare och tränare rasar över alla feldomslut i årets Allsvenska och media backar upp dem. Ett flertal matcher har slutat med konstiga avblåsningar i slutat på matcherna som drastiskt har förändrat slutresultatet.

Ingen påstår i media att domarna medvetet dömer emot det ena laget utan bedömningen är i stället att domarna är sämre nu än vad de var tidigare men det är en tidsfråga innan man ställer sig frågan varför vissa lag gynnas hela tiden (t ex Malmö FF, IFK Göteborg, Djurgården)

De svenska basketdomarna lever i en skyddad verkstad jämfört med fotbollsdomarna. Det är i det närmaste förbjudet att framföra klagomål och definitivt inte i media.

Hur många ggr de senaste åren har du hört en basketcoach klaga på domarna i media ?  Ingen vågar för de är rädda att det kommer att kosta i fortsättningen. 

Jag vet att Umeå BSKT har framför synpunkter på domares beslut i vissa matcher men video och skrivelserna har inte behandlats seriöst. 

Med tanke på ligadomarnas höga expertarvoden så är det minsta man kan begära en professionell likvärdig behandling och dialog och transparens.

Ser att Piteå IF går en egen väg och bjuder in 50 personer med årskort eller sponsorer till sin nästa hemmamatch. Undrar om det går för sig. Vad jag förstod så gällde 50 personer endast i lägre serier, ungdomsidrott och motion. Bra initiativ i alla fall. Nu måste RF och FHM fatta ett konkret beslut.

Godmiddag

Skatteskulden är betald

A3 har krånglat sig ur Skattmasens grepp och har betalat skulden. Det är andra gången på kort tid som A3 lyckas att skrapa fram de medel som krävdes för att undvika KK.  Det är snyggt jobbat och jätteviktigt för basketen i Umeå att laget blir kvar på högsta nivå.  

Nu är det viktigt att laget inte bygger upp en ny skatteskuld. Det skulle innebära katastrof gentemot allmänheten. När det närmar sig seriespel igen då tycker jag att A3 skall marknadsföra sig som laget som inte längre har skatteskulder. Det tror jag skulle innebära att fler kanske kommer till matcherna. Det finns inget som retar allmänheten mer än när man inte gör rätt för sig.

Även Umeå BSKT har lyckats att kapa skuldbördan till Skattemyndigheten och det ner till 70000 kr. Det bör man klara av inom en snar framtid.

Om det är så att basketklubbarna har hyresskulder till kommunen då borde det vara en prioriterad post i detta års budget att så snabbt som möjligt beta av dessa skulder också. Jag är säker på att det skulle gynna lagen i det långa loppet.

Tänk så roligt det skulle vara om basketen skulle kunna få lite respekt ute i kommunen också. Förr när damlaget hade mycket sämre resultat då hade man mycket mer publik. Idag är respekten låg pga skulderna vilket innebär sviktande publiksiffror, svårare att få sponsorer och svårt att få igenom önskemål när det gäller faciliteterna.

Att Umeå BBK/A3 tog SM Guld 2018 det är redan glömt. Inte ens ett SM Guld för herrlaget skulle få folk att orka hålla ögonlocken och öronen öppna längre än på sin höjd en månad.

Ibland blir jag spyfärdig när jag läser lokaltidningen på nätet. Att Kenttä är stolt över att representera B-löven framkallade pjuk känslan igen. Vilken idrottsledare är inte stolt över att vara sportchef i en elitförening ?

För några år sedan brukade alla fotbollskommentatorer säga att ”en spelare har bra bollkontroll”. Det senast är att ”man binder bollen bra”.  I alla tider har kroppskontakt mellan spelare i olika sporter kallats för närkamper men nu har det helt plötsligt blivit ”duellspel” och det som i alla tider har kallats för kontringar blev för några år sedan ”omställningar”.

Vattenpauser eller ”coolingbreake” som även de svenska kommentatorerna kallar det i allsvenskan och att tillåta fem spelarbyten har nästan revolutionerat spelet. Vi har sett lag byta in 3 spelare i andra halvlekens mitt och totalt förändrat spelstilen som vänt matcher. Jag tror att denna regel blir kvar efter försöksperioden. Helt klart är att den gammaldags fotbollen försöker förnya sig.

Frågan är när fotbollen skall sätta stopp för allt maskande av målvakter och vid inkast. Det skulle vara intressant att se hur många minuter per match som bollen faktiskt spelas med händerna och inte med fötterna.

På tal om fotboll så kan jag inte låta bli att kommentera det här med 50 personer och fotbollsmatcher. Jag har tittat på både UIK och UFC`s matcher på hemmaplan från en position där jag har överblick av allt och kan garantera att siffran 50 har inte hållits vid något tillfälle. Varje trupp består av minst 20 personer dessutom tillkommer bollkallar och funktionärer i gula västar på minst 15 personer och därtill några spridda personer plus pressläktaren. Det är minimum 60 hur man än räknar. När UFC spelade mot Dalkurd då marscherade dessutom 13 man från Umeå Brandkår in i full mundering och satte sig på läktaren. Jag räknade till totalt 93 st. 

Det känns lite märkligt att man inte kan få ta in säg minst 500 personer på läktare som lätt kan sluka 250 st på varje sida med 2 meters lucka. Till och med i Gammliahallen (baskethallen) borde minst 400 personer vara tillåtet om man säljer biljetter med ovan nämnd lucka.

Idrotten och underhållningsbranschen har låg prioritet hos de styrande och det beror garanterat till stor del på brist på kunskap och förståelse. Covid kanske blir ett uppvaknande till sist för dem.

Godmiddag

Publik eller inte……

Starta eller inte starta BLH det är frågan som diskuteras lite överallt. De fyra ”Restaurangklubbarna” vill givetvis inte starta eftersom dom inte får in sina trogna 1200 betalande själar och inte får sälja mat & pilsner till några hundra före matchen, som dom tjänar massor på vid varje hemmamatch. 

De övriga som har låg snittpublik och inga restauranger tycker nog att serien kan få komma igång men det finns ett dilemma.

Varför spelar man egentligen ?

Spelar man för sin publik eller för sina sponsorer eller för att klubben skall få bra resultat eller spelar man för sin egen skull ?

Ett lag som Umeå BSKT har inga restaurang inkomster men man slipper betala 8000 kr i hallhyra till kommunen om man spelar utan publik, dessutom försvinner kostnad för matchprogram, annonser och viss personal.

Kostnaden för en hemmamatch i BLH blir i så fall låg förutom extremt höga domarkostnaderna om tre domare fortfarande skall ersättas.

Publiken har betydelse det håller nog alla med om men måste man ha publik för att kunna utföra bra idrott ? Svaret är nej efter att ha sett Bundesliga och Premiere League genomföras.  

Om dessutom NBA kan spela utan publik då kan vi göra det i de svenska basketserierna – om vi vill komma igång.

Att förlänga försäsongen fram till december är givetvis något som måste accepteras om det är nödvändigt pga Regeringens/RF´s beslut men då måste klubbarna och SBBF även godkänna en övergång till en vanlig dubbelserie. En serie med 36 omgångar och slutspel fram till midsommar är inte ett rimligt ett alternativ i Sverige.

Jag skulle ha förståelse att man vill vänta om SBBF har avtal med TV och sponsorer som genererar stora slantar vid spel med publik. Tyvärr så finns inga slantar att håva in för ligaföreningarna på avtal från SBBF. Enda payback som klubbarna får är gratis basketbollar från Spalding till att värde av 10000 kr och det är inte mycket att hänga i julgranen.

Läste op.se bloggarens artikel om de fyra coacherna i Jämtland och beskrivningen av Adnan Chuck. 

”En av de mest spännande unga coacher som kommit fram i Sverige i modern tid. Närmast fanatiskt hängiven till sitt yrke. Målinriktad som en fjärrstyrd robot, där viljan att lyckas och vinna överskuggar allt annat. Drivs av vissa specifika idéer som han aldrig tummar på. En stark ledare som bygger sina lag med likasinnade spelare, med en mental tuffhet som kan ”kasta berg i havet”.

Undrar om Chuck ställer upp på den beskrivningen ?

Godmiddag

Skolan & föreningslivet det är nyckeln

I natt förde den blott 20 åriga slovaken Luca Doncic sitt lag Dallas till seger mot topplaget Milwaukee med 136 – 132. Doncic svarade för 36 poäng, 14 returer och 19 assits. Det är vad många spelare i den svenska BLH får ihop på en hel säsong. Jag är som du vet inte så särskilt förtjust i NBA men Luca Doncic kan jag titta på hur mycket som helst. Vilken känsla och vilken lagspelare.

En annan spelare som jag också gärna tittar på det är Jewel Loyd i Seattle. I gårdagens match i WNBA mot Phoenix gjorde hon 20 poäng varav fem 3:or och hittills snittar hon 28 minuter, 14 poäng. Hon skjuter 95% på straffkasten – det gillar jag.

Det var Loyd som var den avgörande länken i vinsten mot Griner, Taurasi och Diggins-Smith. Snyggt jobbat. Det bästa med allt det är att jag har Jewel Loyds autograf som hon skrev till mig när hon spelade med turkiska Botas när A3 mötte dem hösten 2018. Den har ökat i värde för varje dag som har gått sedan dess. Vilken lirare.

”Du tränar mer, du ser att det du gör ger resultat. Du vill bara ha mer och mer. Det är som en drog” så uttalade sig en idrottare igår. Det låter ganska bra men byt ut ordet du till jag i stället och värdera uttalandet igen. 

Mikael Damberg (S) säger att fler poliser måste till för att de skall få ordning och reda och få slut på skjutningarna. Det är säkert rätt men då måste vi ha polis och ordningsvakter i varje kvarter plus övervakningskameror i varje gathörns alla vinklar och jag tror inte att det är så det svenska folket vill ha det. 

De som har valt polisyrket har gjort det för att sätta fast förbrytare och upprätthålla ordningen. Kanske måste polisen omprioritera. Lägger man för stora resurser på småtjuvarna ?

De som idag går i fritids och i grundskolan dem måste regeringen sätta in alla tänkbara resurser för att de skall skyddas från att hamna rastlöshet, arbetslöshet och följande kriminalitet.

Satsa alla de resurser som behövs nästan oavsett vad bara för att locka med alla kidsen i verksamheter. Föreningslivet i Sverige är unikt och jag vet att de kan bidra för att stoppa utvecklingen men då måste de få stora resurser.

Det är galet när nattöppna hamburgerställen och bensinmackar blir som fritidsgårdar för kidsen. Det är helt galet att en 12 årig är ute mitt i natten och rastar sin hund och till råga på allt blir skjuten till döds. 

Godmiddag

Det börjar lukta basketstart

Umeå BSKT presenterade den 30 juli Maxim Esteban som ny utländsk spelare inför säsongen.

Jag har tittat på det som finns om honom på nätet och blir inte särskilt imponerad. Balibrea säger i media att han är en bra skytt men det har inte jag upptäckt än i alla fall. När jag dessutom noterar lite väl svagt straffkast skytte då blir i alla fall jag orolig. Hoppas att jag har helt fel och att Balibrea får rätt. 

Jag blev däremot imponerad av matcher som jag tittade på i den 3:e ligan i Spanien när jag studerade Esteban. Nästan BLH nivå.

Till veckan anländer spelarna och på fredag startar försäsongen i hall för dem. Jag kommer att studera Esteban noga från läktaren.

Kollade på bokade halltider hos Umeå Kommun och noterade att BSKT har 39 planerade träningspass i hall mellan 14 augusti fram till 6 september alltså på 24 dagar.

Det är riktigt tufft så det vill till att spelarna som kommer till starten den 14 augusti har skött sommarträningen ordentligt och att coacher och fysio har bra samarbete och att träningen pulseras annars kommer skadorna som ett brev på posten. Om spelarna bara har skjutit och lirat ett par tre gånger i veckan och varit i gymmet då håller det inte.

BSKT har nu tre platser kvar att fylla med utländska spelare. Jag hoppas att det blir tre ganska bra amerikanare. Esteban hade en amerikansk lagkompis i Girona som jag skulle ta utan att tveka.

Jämtland fortsätter att bygga sitt lag. Nu har de tre bra jänkare, RT Guinn, Hampton och Zekovic och de är inte helt klara än. Hur tänker övriga utmanare nu då ? Det verkar som att Jämtland under de senaste två åren har fonderat medel för framtida satsningar och att dessa nu kommer väl till pass eller är det så att dom tar risker.

I vintras skrev jag att A3 borde ringa Ivana Dojkic´s agent och värva henne till kommande säsong. Hon är från Kroatien och pointguard i deras landslag. Tyvärr blir det inget av det för i dagarna har hon skriva på för USK Prag i Euroleague. I fjol spelade hon i Euro Cup i ett mindre lag.

Jag hoppas att man i alla fall kollade med hennes agent. Det hade varit kul att se henne i Sverige. Vilken spelare. När Sverige spelade mot Kroatien då kunde Eldebrinkarna inte kontrollera henne i försvar. En suverän attackspelare och skytt. Kolla in henne i USK Prag till hösten om det blir spel i Euroleague.

Fick höra att Luleå försökte få Janee Thompson men att A3 vann dragkampen med större slantar och pga spel i Euro Cup.

Blir förresten intressant att se de närmaste dagarna om A3 undviker konkurs. Jag har fått höra att ”700 papp” skall betalas in omgående annars lär det bli en KK ansökan till Tingsrätten. Jag tror och hoppas att A3 på något sätt får fram slantarna och gör rätt för sig. Det skulle vara trist om åtta års hårdsatsning tar slut på samma trista sätt som det gick för IKSU innebandydamer.

Jag har svårt att förstå hur ledningen inom IKSU huvudförening har resonerat när dom valde att sparka ut deras flaggskepp dam innebandyn. Att skylla på coronan och att intäkterna har minskat drastiskt i företaget håller inte.

Jag tror att dom tog chansen att bli av med innebandyn precis som man gjorde med volleybollen 1999 efter SM Guldet. IKSU framstår inte som en idrottsförening utan som ett vinstdrivande företag och enheter som kostar gör man sig av med.

KFUM Umeå gjorde detsamma med dam elitbasketen 2012 när man sparkade ut Umeå Comets och Umeå BBK(A3) bildades. KFUM Umeå drevs på den tiden som ett företag. Hur det fungerar idag vet jag inte.

Fattar du att alla flaggor som har hängt i IKSU hallen som visade alla SM Guld och Europa Cup Guld är inte längre värda något. Jag antar att dom är nedplockade i någon pappkartong och placerade i något förråd eller kanske bortkastade.

Nya kvastar sopar gärna undan historien. Volleyboll flaggan har jag aldrig ens sett i hallen. Respektlöst.

Godmiddag

NIU`s existens är hotad

Utbildningsminister Anna Ekström föreslår att NIU slopas och en ny form av RIG skall vara införd senast 2024.”NIU skall vara för elever som verkligen är på elitnivå” säger Anna Ekström.

Idag finns 9 – 10000 elever i olika NIU program och det anser hon är alldeles för många. Regeringen vill i stället utöka satsningen på fler RIG utspridda över landet. De som inte får fortsätta i NIU kommer man att erbjuda alternativ för att ägna sig åt idrott samtidigt som gymnasiestudier.

Jag får en känsla av att ministern inte har koll på läget. Hon följer hennes tjänstemäns tankar och idéer och dom har absolut inte koll.

Jag vädjar till er på skolverket. Lägg inte ner något som äntligen börjar bli riktigt bra. Utveckla det i stället. En utökning av RIG kommer inte att innebära några besparingar som ni är ute efter utan i stället ökade kostnader men färre ”late blommers” som får chansen att växa.

Peter Mattsson på RF välkomnar departementets förslag och anser att ett ökat riksintag innebär ett rättvisare system. Ett typiskt PK uttalande från RF. Jag tycker att dom är helt ute och cyklar. Det är ett extremt orättvist system som bara gynnar dem som är bäst redan i tonåren och upp till 15 år. Det borde vara klart för både RF och Regeringen/Skolverket att många av våra mest framgångsrika idrottare i Sverige inte har blommat ut förrän betydligt senare. Det finns inget evidens på att de som antas till RIG ”är av det rätta virket”.

Skolverket borde i stället satsa mycket mer på att utveckla idrotten på alla skolor från mellanstadiet och uppåt. Barn och ungdomar mår bra av ett rörelserikt liv är inget nytt. Det har varit känt i många år och skolan skulle kunna bidra mycket med detta och borde vara den naturligaste och tryggaste platsen för barnen att bedriva idrotten i anslutning till skoldagen dessutom med avlönade välutbildade ledare.

RF´s positiva inställning till förslaget är svår att förstå. Det borde ligga i RF´s intresse att i stället få fler och fler att aktivera sig på olika sätt inom idrotten. NIU borde i stället utökas. Det känns inte professionellt att man vill slopa NIU med tanke på att det inte var särskilt många år sedan som NIU startade. Jag misstänker en dold agenda. Att skylla på att det är dyrt med inköp av hästar och rid stallar till vissa NIU skolor låter som ”hästhandlar taktik”.

13 knäskador efter fem (5) omgångar i damernas fotboll allsvenska är skrämmande. Göteborgs lagläkare menar att det täta matchandet och bristen på möjlighet att rotera spelare i truppen innebär för hög belastning och att det är anledningen till skadorna. Hon kan ha rätt men det kan också ha att göra med för tung styrketräning för benen. Elitlagen kanske tränar hårdare och hårdare och kanske har det blivit för mycket. Hoppas att dom undersöker detta noga.

Jag har personligen varit med om säsongerna 86-89 när Ume Basket åkte på flera knäskador/stressfrakturer och den enda förklaringen vi kunde finna som avvek från tidigare år var att den tyngre styrketräningen för bål, ben och knän hade ökat en hel del under de försäsongerna. Vi har aldrig gjort om det på samma sätt igen och knäskadorna har vi tack och lov varit ganska förskonade ifrån efteråt.

Godmiddag

Återblick till 1973

Jag tycker att det är dags att titta tillbaka till år 1973.
SBBF bildades 1952 och 1973 finns 23 specialdistriktsförbund (SDF) och över 500 lag runt om i landet. Antalet utövare beräknas till över 100.000.  Över 9000 lag deltog i Coca Cola Mini Basket Cup för åk 5 och 6.

Kan du fatta att 9000 lag deltog. Nio tusen lag innebär att nästan alla klasser på mellanstadiet var med. Om jag var ansvarig på SBBF då skulle jag kontakta Coca Cola Company och försöka få med dem på en ny omgång. Det finns ju ett sockerfritt lite bättre alternativ numera. Det är ur en massrörelse med skolan som bas som basketen återigen kan växa sig konkurrenskraftig.

GB Favorit Cup var uppföljare till Coca Cola Cup och även 70-iaden var stora ungdomsturneringar under 70 och 80-talet som gjorde basketen stor och populär. Junior SM fick namnet Buster Basket Cup 1977. Finns det verkligen inte liknande sponsorer idag eller saknas det fantasi på förbundet ? En bra säljare och ett lite smart upplägg borde kunna locka företag som vill nå barn och ungdomar eller är det inte PK.

Skolturneringar borde vara framtiden. Skolan är barnens normala trygga miljö där de tillbringar 6 – 8 timmar om dagen fem dagar i veckan. Det borde vara självklart att satsa mer på att direkt i anslutning till skolan erbjuda barn och ungdomar mer idrott under ledning av kunnig personal. Basket borde hålla sig framme och ta mycket större initiativ på skolorna. Vart tog förresten Skol SM vägen ? Har SBBF medvetet lagt ner det till förmån för 3X3 ?

Det har gått 47 år sedan 1973 och basketen har enbart drygt 30.000 aktiva spelare. Vad var det som hände ? Varför tappade vi skolan ? Tappet har inneburit förödande konsekvenser för vår sport.

Sverige borde i dag vara en stormakt i Europeisk basket. Vi har ingenting att skylla på. Vi har faciliteterna och vi är ett rikt land vi har alla förutsättningar men vi har stått kvar på perongen och sett på när tåget har gått.

Godmiddag

Säg vad du vill men dambasketen var bättre förr

Under corona karantänen I mars – juni ägnade jag en hel del tid till att titta på gamla matcher från Damligan från 2004 och fram till 2010. Utan någon som helst vetenskaplig analys bakom så har jag en del högst personliga åsikter om den tiden.

Det spelades bra dam basket i många klubbar mellan 2005 – 2009 men efter det har kvalitén gått ner. Jag tycker dessutom att dambasketen var klassen bättre så tidigt som i slutet på 80-talet.

Coacherna har blivit yngre och spelarnas ålder har blivit lägre.  Även de utländska spelarnas kvalitet har försämrats ytterligare ett snäpp. Dagens damliga basket är inte bättre än vad den var förr det är min bestämda åsikt.

Södertälje var otroligt bra på 70 och 80 talet och Arvikas framgångar var inte tur. Många lag var enormt bra då och skulle klara sig utan problem i dagens basket.

Jag noterade att mitt lag Umeå Comets spelade bra särskilt det året som Amy Mohr var spelande coach. Umeå Comets hade även andra årgångar som var väl coachade. Sasha Cavic gjorde ett styvt jobb som coach.

Tyvärr spelar det spelar ingen roll hur bra man än spelar om man inte kan få bollen i korgen. Vi i Umeå Comets hade som regel lite för tunna lag mellan 2000 – 2010 och sköt alldeles för dåligt för att kunna ta oss upp på den övre halvan i tabellen.

Ett flertal mycket duktiga head coacher på damsidan finns vad jag vet inte med på den främsta scenen längre såsom t ex Jens Tillman, Mikke Johansson, Henrik Wikström, Anders Härd, Johan Persson, Angelica Gabrielsson,”Peson”Pettersson, Peter Johansson, Henrik Johansson, Hanna Bouldwin, Mikael Blomqvist och senast Jurgita Kausaite och David Visscher m fl.  

Basketsporten har inte råd med att tappa kunniga coacher och ledare. Det är dags att försöka sätta stopp för tappet. Kunskapstappet är för stort och basketsporten förlorar för mycket på det. SBBF borde begränsa antalet administratörer och i stället anställa bra instruktörer som skall ut på fältet.

Som jag ser det är det ett problem inom dambasketen att allt fler lag förväntas träna två ggr/dag. Detta blir ett problem eftersom de flesta coacher inte kan lägga hela sin själ och hjärta på laget under 24h om dygnet.

De flesta har civila jobb och kanske familj som skall fungera och då går pusslet inte ihop med dagens basket. Man skall inte behöva vara nörd och beredd att offra allt.

Vår sport tappar kompetens som vi inte har råd att tappa. Kanske är det bättre att ta ett steg tillbaka och nöja sig med att träna eftermiddag eller kväll med hela laget och ha fysprogram dagtid i stället som skall skötas av varje spelare.

Du som har läst HOOPS i flera år vet att jag alltid har ett ”vakande getöga” på domarna. Jag har själv dömt åtskilliga 100-tals matcher under åren på alla nivåer utom herrarnas elit och jag tyckte aldrig att det var svårt att döma.  Det går däremot att göra jobbet svårt om man börjar med att själv bestämma vad som skall godkännas eller inte..

Det som jag reagerar starkt på det är alla konstiga avblåsningar som jag har sett i alla dessa nostalgi matcher. Jag har försökt att se på matcherna med så objektiva ögon som möjligt men jag kan inte blunda för en del saker som utspelar sig framför mina ögon.

Vi pratar idag jättemycket om rasism och diskriminering. I mina ögon är den särbehandling som vi i Umeå Comets ibland har råkat ut för inget annat än diskriminering.

Tyvärr så ser jag samma saker hända även i andra sporter. En petig straff i slutminuterna mot ett ”sämre lag” eller ett bortalag i en fotbollsmatch eller en petig utvisning i hockey är ofta avgörande. Det måste bli slut med särbehandlingen av vissa lag.

Jag saknar en del domare såsom Robert Katic, Åsa Johansson (Jermo), Rikard Lundberg, Rikard Johansson, Lado Sharro alla glada trevliga och väldigt rättvisa domare.

Idag har vi alldeles för många stoneface herrar utan ett leende på läpparna som gillar att bestämma. Tack och lov så har vi fått in en handfull glada trevliga kunniga och rättvisa damer under de senaste två åren som alla borde tilldelas många uppdrag om de bara vill.

Godmiddag

Inte rasist och inte blind

Jag lyssnade på BÄNKVÄRMARNA igen och någon tog chansen att ge igen till mig efter att jag hade en synpunkt på dem för en tid sedan i HOOPS .

”De som på sociala medier påstår att det inte finns rasism i svensk basket” i princip är blinda och döva ja det lät nästan som att de tyckte att jag är rasist med tanke på vad jag skrev i HOOPS.

Jag skrev inte att det inte finns rasism. Jag skrev att jag aldrig hade upplevt den och jag skrev också att det kanske beror på att jag lever i ”en skyddad verkstad uppe i Norrland”. Detta var mitt exakta ordval.

Att rasismen finns ute i samhället och att den måste bekämpas det håller jag med om till 100%.

Bänkvärmarna tycker att vi skall börja fråga oss fram bland de aktiva så att vi förstår hur verkligheten egentligen är. Jag började med att fråga Robin Sandberg i Luleå BBK om han upplever att rasismen finns inom basketen. Han svarade att han inte har märkt av den men att han skulle prata med sina spelare och återkomma till mig.

Schöldström som håller i podden BÄNKVÄRMARNA tar i senaste avsnittet upp den s.k röda tråden om hur vi skall spela basket i Sverige. Jag tycker att han har helt rätt när han menar att det inte så viktigt hur vi skall spela. I stället är det viktigaste att lära ut spelförståelse, rätt teknik för skott, passning och dribbling samt att lära ut när och hur man skall använda tekniken. Det är den viktigaste röda tråden då får vi bra basket.

WNBA är igång och nu även NBA. Det trodde jag inte för 3 månader sedan. Efter ett så långt uppehåll trodde jag inte på något NBA och jag trodde definitivt inte på något WNBA.

Det rör sig tydligen om sådana slantar i NBA sammanhanget att en avslutad säsong inte var möjlig och kanske är det Big business även bakom WNBA idag.

Det är imponerande att se upplägget av den så kallade bubblan och TV upplägget och med vilken enorm professionalism som ligger bakom hela organisationen. Du som läser HOOPS vet att jag inte är en NBA nörd. Jag har inte koll på allt som händer i den serien men jag har kollat lite på rapporterna från bubblan och som sagt det imponerar.

Jag har väldigt svårt för att imponeras av spelet. Det är ganska trist att det inte längre finns plats för spelare som t ex den korta guarden Spud Webb. Inga korta snabba lirare göra sig besvär. Dom får åka till Europa eller spela i D League. Nu är alla mellan 195 – 220 cm och överdrivet TV anpassat muskulösa. 

I de spanska ligorna ser 90% av alla spelare ut som ”sugrör” jämfört med Harden & Co men dom kan spela basket och det är ingen tillfällighet att Spanien ligger på en stabil andra plats i världsrankingen. Vi borde ta efter Spanien.

Godmiddag

Comeback

Den 17 juli skrev jag mitt senaste inlägg i HOOPS där jag även signalerade att jag funderade på att lägga av. Det var allvarligt menat men…….

Under de senaste veckorna har jag blivit uppringd och kontaktad via sms och mejl av många som har peppat mig att fortsätta att skriva. Jag har även fått positivt bränsle från några personer som jag inte hade väntat mig att de skulle vara positiva.

Synd att inte fler har en blogg

Jag saknar Jonte Karlsson gästskrivar krönikor i basketsverige.se och jag skulle verkligen uppskatta om sådana som Per Stümer, Benny Johansson, Lars Mikkelsson, JP Kostet, Per Källman m fl som har varit med ett bra tag skulle lufta sina åsikter om det som händer eller inte händer i svensk basket.

En Udominate spelare sade en gång till en av mina vänner. ”Why is that old man writing shit about our team”.

Jag hade uttryckt en del synpunkter på hennes och lagets spel i den senaste matchen. Hon gillade inte kritik och särskilt inte från en erfaren coach.

Undrar om den spelaren reflekterade över sin prestation när hon ändå tog sig tid att läsa HOOPS. Jag vet att hennes coach brydde sig och lyssnade på mina åsikter.

Tyvärr tycker många att vi som är retired skall hålla käft. Det är en ny tid nu får jag ofta höra men den inställningen innebär att man ofta gör om samma mistag som redan har gjorts.

Om jag kommer med lite råd eller åsikter då betraktas jag ofta som någon som tror sig vara ”någon slags superwiser”. 80-talist coacherna kör ofta sitt eget race och lyssnar inte på åldermännen.

Mina åsikter retar en hel del personer. Coacher tycker att jag inte skall ha åsikter om lagets taktik. Spelare är väldigt känsliga och kan sura länge. Klubbdirektörer och styrelsefolk är känsligast. Dom tar åsikter personligt.

Jag påstår inte att jag år ”en expert som kan basket” men jag vet vad jag tycker är bra basket och jag kan se när en spelare fattar dåliga beslut i anfall eller spelar dåligt individuellt försvar och det är det basket är fråga om. Fungerar inte det då är det inte kul att titta på.

Godmiddag

Hoops tar Time Out

Roundtable är det senaste på SBBF.

Det kanske är rätt att ta upp detta för det ligger ju i tiden så att säga men jag är tveksam. Har vi verkligen problem med rasism i svensk basket ? Kanske är det så i Stockholm, Malmö och Göteborg. Jag vet inte. Ska vi verkligen lyfta fram detta om problemet nästan inte finns ?

Jag har varit spelare, coach och ledare i 46 år och jag har aldrig någonsin hört eller sett något rasistiskt inom vår sport och då har jag rest runt vårt land på ungomsturneringar, USM, RM och JSM elitmatcher you name it.

Är det verkligen en slump att jag inte har sett eller hört något ?

Jag har varit ledare för 1000-tals spelare under alla dessa år och aldrig någonsin har någon berättat för mig om kränkande eller rasistiska påhopp. Har jag levt i en skyddad verkstad ? Är den Norrländska basketbubblan sådan att vi är lyckligt förskonade från dessa problem.  Är det så att dom aktiva råkar ut för detta men inte berättar om det ? Jag vet inte.

Jag tror att de svarta amerikanska basketspelarna som spelade i Sverige under 70 och 80-talet lade grunden för det icke rasistiska basket Sverige.

Hur som helst så tar Mr HOOPS nu time out med skrivande. Jag får se om jag ids återuppta skrivandet till hösten. Jag kommer under pausen att samla på mig åsikter som jag kommer att bombardera er med om jag öppnar HOOPS igen.

Alla ni som retar er på old school gubben från Umeå som har fräckheten att ha åsikter om allt möjligt slipper nu logga in varje dag.

Det är väldigt få som erkänner att dom läser HOOPS.  Ibland får jag mejl eller samtal från kritiker bl a SBBF, men den mesta feedbacken kommer från dem som håller med mig och hejar på mig.

Jag vet att ni är nyfikna på mina åsikter och läser mig eftersom jag under säsong har mellan 550-750 inloggningar på HOOPS varje dag. Under sommaren 350-450. Det tycker jag är kul.

Jag vet att det finns dom som tror ”att jag har rökt på eller har fylle noja” när jag eldar på ibland men så är det inte eftersom jag inte nyttjar dessa saker.

Jag vet att det finns dom som tycker att jag borde lägga ner, att jag bara svamlar och att jag borde hålla käft. Det är inte så kul.

Jag vet att det finns journalister som retar sig på mitt sätt att skriva och rekommenderar mig stavningsprogram. Om en BC Luleå spelares namn stavas fel då är HOOPS inte värd mycket. Det är jätteroligt.

Jag vet att många uppe i Luleå irriterar sig oerhört på att jag har fräckheten att ha åsikter om elitklubbarna och förbundet däruppe. Det kan jag ta men inte en kränkning.

Jag vet att ”dom däruppe” i Luleå unisont anser att basketen i Umeå och Västerbotten är bara skit men dom har fel.

Västerbotten har idag många välutbildade tränare och många duktiga basketspelare men vi har ingen ”basketfabrik” som RIG. Umeå Kommun kommer aldrig att bygga en hall till oss med restaurang och vi har nästan ingen tung sponsring från näringslivet i Umeå så vi kan givetvis inte mäta oss med mäktiga Luleå. Det kan ingen i Sverige och det kommer ingen att nå upp till det närmaste årtiondet. 

Jag har största respekt för basketen i Norrbotten och då särskilt i Tornedalen och i Jokkmokk för det var där allting började. Det var Lars och Karl-Gösta Aasa i Polcirkeln och SK Gränsen samt en magister Lennart Ullenius i Jokkmokks Skol IF. Thord Larsson i Överkalix, Leo Kairento i Råneå, Lars Arne Nilsson och Leif Larsson i Kalix som var dom riktiga pionjärerna. Luleå och Jampa Eriksson m fl kom ett antal år efter dem. Basketen i Luleå med omnejd kom igång efter Tornedalen och ganska långt efter Umeå.

Idag är nästan all basket centrerad till Luleå med omnejd. Basketorterna i Tornedalen och nästan hela övriga länet har tystnat och det beror tyvärr delvis på Luleålagens ovilja att åka utanför stadsgränsen.

Tack och lov så har inte allt dött ut i övriga Norrbotten. Jag läser i dagens tidning att tom lilla IFK Tärendö visar livstecken.

Nu har Norrbotten dessutom stängt ute Västerbottenslagen söder om Skellefteå från ungdomsbasketen. Luleålagen verkar bara vilja spela med varandra och med lagen i Mälardalen. Vart är dom på väg ? Snart kanske dom bara vill spela mot lag i södra Europa.

I Västerbotten har det gått åt motsatt håll mot Norrbotten. Basketen är på högre nivå än på de senaste decenniet. Det sjuder i inlandet och inte bara på E4:an. Vilhelmina, Åsele, Dorotea och Storuman har nu aktiva basketsektioner och både Vindeln och Vännäs kan vara på gång till vintern om pandemin släpper greppet om landet. Femton aktiva föreningar i Västerbotten under 19-20 är det bästa sedan 80-talet då vi hade nitton aktiva föreningar.

Allt behöver inte vara elitmässig och märkvärdigt men det måste finnas en bredd och en ungdomsrörelse för att det skall komma fram nya talanger. Av stor kvantitet kommer det fram kvalitet det har många av våra världsstjärnor som är födda på 50, 60, 70-talet bevisat. Väldigt få har fostrats i ”idrottsfabriker”.

För övrig anser jag att man på SBBF måste lägga mycket ekonomi och kraft på utbildning av tränare och ledare då får vi en bättre basket.

En nysatsning på skolturneringar på både låg och mellanstadiet måste vara SBBF´s viktigaste arbetsuppgifter för att tidigt fånga upp ungdomen.

Som det är nu fångar hockey, fotboll och tom innebandy ungdomarna i tidig ålder och basketen står och ser på.

Med vänlig hälsning

Torbjörn Björnström

I pandemins fotspår

Har du som bor i Umeå med omnejd noterat att Umeå IK fotboll har dyra annonser i lokaltidningarna inför varje hemmamatch trots att de inte får ta in publik. Du fattar att lokaltidningarna givetvis backar upp dem med 100% gratisannonser annars vore det sinnes att annonsera för dyra slantar.

Ingen annan får helt gratis annonser.

UIK damfotboll har samma kommunal bolag bakom sig plus givetvis VK och Balticgruppen och MotorCentralen som under storhetstiden. Det är närmast ett axiom att dessa företag självklart ställer upp med stora slantar för UIK så som det var under glansdagarna. Snacka om att ha flyt med stora sponsorer.

Jag tror dock att sista UIK tåget går nu om dom inte börjar att leverera.

BSKT´s senaste nyförvärv Emil Häglund från Alvik kan jämföras med Rikard Blomgren som värvades till BSKT från Solna Vikings inför ligasatsningen för 6 år sedan. Häglund är en rörlig, atletisk spelare med bra skott. En bra 3:a på 202 cm är inte illa.

Bra värvning igen av sportchefen Romano. BSKT`s svenska material ser intressant ut men det som blir helt avgörande är givetvis de amerikanska spelarna. Min tes är hellre två riktigt bra amerikanare är fyra halvbra.

Ser att Östersunds fotbollslag kontrakterade en ny tränare som inte har den formella kompetensen. Föreningsledare måste ha koll på vilka regler som gäller. Han får ett jobb som han egentligen inte har rätt till. Rätt eller fel ?

Inte ens ett div 2 lag i basket får tränas och coachas av en person utan minst steg 2 utbildning eller Fortsättningsutbildning utvecklingstränare som det heter numera.

Det kan tyckas vara en petitess men det är troligtvis bristen på rätt och välutbildade tränare som är anledningen till att svensk basket inte riktigt hänger med bland toppnationerna i Europa. Utbildning och förståelse av spelet det är nyckeln till utveckling.

Lyssnade på intervjun av Anna Barthold och blev glad. Det är sällan man hör basketspelare hylla sin coach. Det är en stor svaghet hos många aktiva. De förväntar sig speltid och beröm men det blir sällan omvänt.

Lars Johansson slutade coacha alldeles för tidigt, men det kanske inte är för sent att göra comeback med landslaget.

Pandemin kommer att påverka all idrott länge. Jag tror att en del personer nu börjar fundera på om det överhuvudtaget är idé att planera för säsongen 20-21.

Efter att ha studerat den senaste tidens utveckling ute i världen och framförallt i USA så tror i alla fall jag att om det blir något då bli det idrott utan publik och så kan det bli hela säsongen. Vem vågar öppna portarna när smittan fortsätter att sprida sig som en löpeld på ett flertal platser runt om på jorden. 

Är det vettigt att överhuvudtaget ägna sig åt elitidrott i dessa tider. Antikroppar eller inte. Riskerna verkar stora. Ingen vet vilka följder som kan komma i pandemins släptåg.

Det är bara 2-3 månader till seriestart och tiden går rasande fort. Det är dags att börja förbereda sig för att spela utan publik och att resa på ett så vettigt sätt som möjligt.

Det är dags att börja fundera på hur strömningen av matcherna skall genomföras. Herrmatcherna kommer troligtvis att fungera som förr med kommentator i ett bås i Stockholm men hur blir det med dammatcherna. Det är viktigt att bjuda på en bra produktion om det blir publiklöst i vinter.

Jag hoppas att man inte övervärderar intresset för matcherna och sätter ett för högt pris. Man borde kunna köpa en exklusiv kod som gäller för ”sitt lag” eller ett kort för att följa några valfria lag och ett prisalternativ för att kunna se alla matcherna. Jag hoppas att de som bestämmer inser att 89 eller 79 kr/match är alldeles för dyrt.

Det blir också intressant att studera hur det blir med prestationer från lagen i höst. Vilka kan vara fokuserade och professionella. Hur blir det när high five och allt handklappande är historia. Det påstås att det har betydelse för lagets prestation. Proceduren i samband med matchstarterna har blivit omfattande ja nästen ett sätt till publikfriande, men nu finns det ingen publik.

Godmiddag

RIG utbildar men för vem ?

När podden BÄNKVÄRMARNA intervjuade Johan Stark sade han också att spelare som kommer från 14-18 timmars träning per vecka på RIG till ett elitlag tar inte ett steg uppåt utan snarare nedåt eftersom flera elitlag ofta tränar mindre per vecka. 

Det stämmer att så är förutsättningarna i många elitlag eftersom de allra flesta framförallt på damsidan inte är proffs. Även många på herrsidan måste kombinera med arbete eller studier.

Frågan är väl om inte eleverna på RIG tränar för mycket. Träningen kanske borde anpassas mot rådande förhållanden i det egna landet. 

Men nu är det väl inte så att eleverna från RIG går till svenska föreningar. Många verkar hamna i USA och utlandet. Ibland undrar jag vad eleverna får för råd när det är dags att ta nästa steg i basketlivet. Är det verkligen ”äventyr i USA” som är det rätta ?

I Sverige få spelarna kanske konkurrera med  en utländsk spelare på sin position. I USA blir konkurrensen hårdare. Blir spelarna verkligen bättre i USA ? Dom är lätträknade dom jag har sett som har flyttat hem och som har blivit mycket bättre.

Det är tokigt att våra RIG verkar vara plantskola för collage lag i USA och utlandet.  Det är inte vettigt att t ex Luleå Kommun skall stå för ett kostsamt RIG och utbilda spelare till den amerikanska skolbasketen. Om spelarna skulle välja att gå till LBBK, BC Luleå eller de övriga svenska ligaföreningarna då skulle jag stödja det till 100% men inte om eleverna väljer utlandet efter skolan. Nog om detta.

Stämmer ryktet att när SBBF skulle skapa de nya riktlinjerna för svensk basket och den nya stilen då bad man Lopez och Crespi om hjälp men då visade det sig att de två förbundskaptenerna inte kunde komma överens om en gemensam linje pga så vitt skilda åsikter.

Det sätter fingret på hur komplext det är med att styra upp en etablerad verksamhet som redan har skapat traditioner och som är svåra att ändra på.

Det kanske finns hopp om möjlighet till förändring men…………Under de närmaste 10-20 åren kommer en hel ny genration av baskettränare att etablera sig i föreningslivet. De digitala tränarna har ”facit till allt” i sin skalle/hårddisk och de blir knappast lättare att styra upp än ”old school coacherna” som idag är mellan 40-65 år. 

Det är inte uppstyrning vi behöver i svensk basket om hur vi skall spela utan UTBILDNING om vad som är basket och hur man bör träna. Redan 1975 när jag lyssnade på collage coach Bob Boyd i Solna så sade han att ”Knowledge of the game” och förmåga att lära ut är det viktigaste för en basketcoach. Det gäller än idag – K.I.S.S

Det är knappast brist på slantar i Luleå BBK eftersom de kunde erbjuda Ahlin ett proffskontrakt. Klubben hade troligtvis en hel del slantar på banken så coronan har inte  varit ett särskilt stort problem.

Vad jag förstår så omsätter Luleå BBK runt 11-12 miljoner under och det är dubbelt vad någon annan förening i BLD omsätter.

Sandberg kommer att ha ett lag som kommer att dominera BLD kommande säsong frågan är bara om någon skall kunna sätta käppar i hjulet för dem.

Treorna mot Turkiet gav Håkansson en plats i Bilbao och det var kul för honom men gör han inte stegfel väldigt ofta ? Studs och 1-2,3 är det verkligen tillåtet ?

”De flesta tränarna pratar mycket men har inte så mycket att säga” sade en spelare för en tid sedan………dom orden borde alla tränare tänka på.

Godmiddag

”Vart är vi på väg”

Det finns ett diskussionsforum på Facebook där Svensk Basket penetreras. 

Jag har inte tyckt till i det forumet eftersom jag är kritisk till mycket och tycker att det var mycket som var bättre förr så är det bäst att tiga och hålla mig till min egen HOOPS sida. Jag skulle antagligen bli kapad längs fotknölarna i kommentator fältet.

Det är intressant att läsa åsikter som ventileras även om det mesta är gamma skåpmat som jag har hört från olika tyckare under alla år. Tyckarna har alltid funnits men då hördes och syntes dom inte mer än på de möten som SBBF hade på den tiden. Med alla sociala medier får alla utlopp för sina åsikter om de bara vill.

I podden ”Bänkvärmarna” fick jag lyssna på den avgående generalsekreteraren Johan Stark om hans syn på tingen. Lyssna gärna på den och gör en egen bedömning om  Stark är på rätt spår eller inte. Slutordet från Stark om vilket som är viktigast för hans efterträdare att ta tag i var bland annat:

1. SBBF måste förändra attityden mot föreningar och SDF och förbättra relationerna med dem. Förbundet måste NÅ föreningarna. Man har inte ansträngt sig för att knyta till sig SDF och föreningarna.

Här träffar Stark rätt till 100%. De fysiska möten var många fler tidigare på förbundsnivå men upphörde mer och mer för 15-20 år sedan. SBBF ansåg att det blev för dyrt, men sanningen är enligt mig att det blev ”för besvärligt att ha sådan närkontakt med klubbledarna”.  

I stället för årligen återkommande årsmöten för SBBF´s styrelse fick man mandatperioder på 3 år. Även det motiverades med att det var dyrt med allas resor och logi. I och med detta beslut blev glappet ännu längre.

Utbildningarna bedrevs förr på helger (Gk, Steg 1 och Steg 2) och under hela veckor (Steg 3 och Steg 4) . De fysiska mötena blev väldigt utvecklande och många starka vänskapsband uppstod.

Digitaliserad utbildning som man nu försöker sälja in det sysslar alla tränare med idag på youtube så det behöver man inte.

SBBF bör erbjuda årlig kraftigt subventionerad utbildning till alla steg 3 och 4 tränare helst i varje region med duktiga tränare från olika länder för att få inblick i olika sätt att träna och spela. Det får inte heller bli en mjölkkossa för SBBF där man skall gå med vinst. Det måste få kosta. SBBF är till för föreningarna.

Regionlägren har varit bra även om det har blivit för dyrt för de aktiva. Reg har utvecklat de unga tränarna och givetvis spelarna så något liknande måste snarast igång igen. Stark menade att få klubbtränare har synts på regionlägren men det stämmer inte med den norra regionen i alla fall.

Jag tycker dessutom att SBBF har blivit ”skattmasen som driver in avgifter från bönderna”. Det krävs ett totalt omtänk här. ”Skatterna”/avgifterna måste sänkas drastiskt, bötesbeloppen slopas helt och i stället skall individuell bedömning göras om det sportsliga på något sätt inte följts.

Den enda avgiften som kan få vara hög det är licensavgiften om den är knuten till en bra försäkring. Licensavgiften bör dessutom vara individuell och ingen laglicens.

2. Öka antalet utvecklingsmiljöer betonade Stark = få fler föreningar att arbeta på ”rätt sätt” för att utveckla spelare.

Bra tanke men frågan är då hur det skall förändras. Jag har hört samma klagosång från SBBF håll sedan 80-talet. Landslagstränarna har klagat på att spelarna inte har kunnat utföra det som de vill göra med spelarna. Det kan inte vara spelarnas fel. Det måste vara de som har tagit ut dem som har dålig koll på vad spelaren kan. Spela ett spel som spelarna klara av – thats it.

Som jag ser det så förändras utvecklingsmiljöerna ständigt och automatiskt med bra utbildning och satsning på alla tränare. Det kommer att ge resultat INTE SATSNING PÅ DE AKTIVA SPELARNA.

Jag tycker att Stark var inne på hur man bör gå tillväga när han pratande om att vi kanske har för få fysiska möten numera. Jag anser att det är nyckeln till utveckling. Jag tror stenhårt på att de gamla steg 2 och steg 3 kurserna var anledningen till att basketen var så bra på 70 , 80 och 90-talet. Ingen lär hålla med mig om det men jag står på mig.

Stark menar att eftersom 9 av 10 personer inom basketen har olika åsikter om hur saker och ting bör fungera så är det svårt att komma någon vart. Jag tycker tvärt om.

Låt en grupp på 10-15 erkänt kunniga tränare för olika nivåer från norr till söder penetrera frågan och i demokratisk anda forma ett grundprogram som Svensk Basket skall följa i säg 10 år för alla ungdomslag mellan 12 – 16 år. Det kommer att bli bra utveckling för tränare och för ungdomarna.

Jag tycker att det är intressant att alla har olika åsikter och anledningen är att utveckling pågår hela tiden. Svensk basket har en ny generation av tränare och ledare i många föreningar som har tillgång till internet som fungerar som en gratis bank idag dessutom finns det utbildningar runt om i världen som iofs har funnits de senaste 25 åren men som väldigt få svenska coacher har besökt. 

Vi har en utvecklingsexplosion inom svensk basket just nu och åsiktsskillnaderna är bara positivt anser jag. Vi kommer under de närmaste 10-15 åren att få fram många mycket bra basketspelare frågan är bara om SBBF kan ge dem möjlighet att få mäta sina krafter med bra spelare i övriga Europa. Fler läger och flera träningsmatcher  det är nyckeln till att hänga med i utvecklingen.

Stark har varit på förbundet i två år. En del har hänt framförallt under det senaste 7-8 månaderna så det blir oerhört intressant att se vad som kommer att hända under det kommande åren. Jag hade helst sett att Stark hade varit kvar. Då kanske han hade genomfört tanken med många fler fysiska möten. Om det mesta blir som nu då kör svensk basket snart i diket.

Godmiddag

Lite tankar i regnet……..

Kings, Telges och Täljes återgång till Södertälje BBK väcker en del minnen och tankar hos mig. Kanske kan det jag nu skall berätta för dig vara intressant information som du inte hade en aning om.

1975 var den första gången som jag var med om ett namnbyte. Det var KFUM Umeå som var topplag i dåvarande div 1, som fick en huvudsponsor. 

Några nya personer i styrelsen hade kontakter och helt plötsligt så hade vi Umeå Universitet uppe på Campus området som vår stora sponsor och samarbetspartner.

Det rörde sig om flera hundra tusen kronor per år och du kan räkna ut hur mycket det var våren 1975.

Laget bytte namn till Universum Stars och en storsatsning inleddes för att försöka ta laget till Allsvenskan.

Flera spelare hade löner och leasingbilar precis som landets dåvarande topplag # 1 Alvik Basket. Laget åkte på träningsläger till Spanien innan seriestarten. Det låter helt galet idag 45 år senare eller hur. Idag är inget sådant direkt ovanligt men 1975 helt otroligt. Spelare stod i kö för att få skriva på för Universum Stars.

Det dröjde inte mer än ett år (1976) så dök även fd Gammelstad Basket upp med företagsnamnet Plannja Basket. De hade lyckats med att få ståljätten att satsa stora slantar på basketlaget.

Stål giganterna i BD länet mot Universitetes giganterna i AC länet gjorde våren 1978 upp om en plats i högsta serien Allsvenskan. Avancemanget var nära för Universum Stars men Plannja gick vidare med 1 enda futtig poäng i inbördes målskillnad.

Universum Stars fortsatta att försöka ta sig upp under några år men lyckades aldrig. Till sist drog Universitetet in sponsringen och då föll allt ihop direkt. En stor sponsor som bär laget är aldrig bra se bara på Wetterbygden.

Om Universum laget hade lyckats 1978 då kan det hända att historieskrivningen hade blivit en helt annan. Vem vet.

Vi fick 100.000 kr i övergångssumma av Venedig 1978 när vi släppte vår suveräna amerikan Dulaine Harris direkt efter kvalet. 100.000 kr var mycket då men du vet vad 100.000 kr är i dagens penningvärde!!!!!!!!!

Anledningen till varför vi begärde en så stor summa berättar jag inte.

Det finns fler namnbyten som jag minns.

Cometerna som bildades 1976 hette så fram till 2002. Under en period mellan 2002 och 2012 kallades laget passande för Umeå Comets för att samtidigt göra reklam för Umeå stad. Tyvärr genererade det inga stora slantar.

2012 lades laget ner och Umeå BBK bildades och sedan några år så är Cometerna en bortglömd förening hos de flesta utom de stolta tjejerna som bildade föreningen. 33 års tradition gick trist nog i graven i juni 2009. Jag tror att det finns många som ångrar det idag. Om jag vore 20 år yngre då skulle jag återuppväcka föreningen.

Undrar om någon kommer att minnas A3 när det namnet avvecklas för det kommer att ske precis som Udominate (UD). UD är redan bortglömt trots att det bara är två år sedan namnbytet. A3 heter egentligen Umeå Basketbollklubb och Umeå BSKT heter egentligen KFUM Umeå BSKT men det finns ingenting gemensamt mellan klubbarna. 

KFUM Östersund blev  Jämtland Ambassadors. Efter konkursen tillbaka till KFUM Östersund och är nu återigen Jämtland Basket. Gammelstad blev Plannja därefter LF Basket och nu BC Luleå. Blir det LKAB Basket härnäst ?

Högsbo blev Kärcher, New Wawe och tillbaka till Högsbo igen. KFUM Uppsala blev Uppsala Basket, Arapt Basket, Sallén Basket och är nu åter på ruta ett. Jag kan fortsätta med fler föreningar men avstår. Jag tycker att klubbledningarna borde kunna stå emot namnbytena lite mer eftersom jag är ganska säker på att företagen inte har något särskilt payback genom namnet.  Payback for man genom bra samarbete.

Godmiddag

IKSU lägger ner igen

IKSU hade en gång ett herrvolleyboll lag som var bäst i Sverige och vann SM guld men det lades ner på grund av kostnaderna.

IKSU hade en brännbollsturnering som var unik men man brände även bort den för 5-6 år sedan.

Nu har man gjort det igen när man gör sig av med innebandy damerna.

IKSU är en ideell förening men fungerar som ett företag med enda målsättning att gå med vinst och då blir det på det här viset.

Damvolleyboll laget gick i våras upp i den högsta serien. Sejouren lär bli ettårig om inte IKSU är beredd att backa upp dem heller.

2012 beslutade KFUM Umeås huvudstyrelse att man inte längre ville satsa på damelitbasket vilket innebar att Umeå Comets som spelade i DAMLIGAN lades ned efter 20 år i högsta basketligan.

KFUM Umeå drevs på den tiden som ett företag trots att det var en ideell förening. Varje verksamhetsår för huvudföreningen gick med vinst och miljoner betalades märkligt nog i skatt till staten i stället för att satsa på den egna verksamheten.

Turligt nog fanns det några entusiaster som inte gav upp när KFUM ville lägga ner utan bildade Umeå Basketbollklubb som fick överta platsen i den högsta ligan.

Umeå BBK blev Udominate och idag är lagnamnet A3 basket. Det finns knappast någon som tar över om Umeå BBK går i graven.

Idag har IKSU`s damlag samma tur. Det finns nämligen ett antal entusiaster som håller i trådarna och som kan slussa över spelarna till företaget Thorengruppens lag Team Thoren Innebandy.

Laget får troligtvis ta steget upp i den högsta ligan och då slussar man givetvis över spelarna från IKSU till Team Thoren.

Det känns illa att stora resurs starka IKSU väljer att inte satsa på sitt otroligt framgångsrika innebandylag. Tänk om innebandyförbundets bestämmer sig för att inte låta Thoren ta steget upp. Då står Umeå helt plötsligt utan damlag i den högsta serien. Det vore en skuffelse för innebandyn i Umeå.

KFUM Umeå´s basketdamer har fått tillåtelse att gå upp i basketettan trots att styrelsen 2012 sade att ingen elitbasket längre skulle få förekomma inom KFUM.

Det beror antagligen på att det sitter nytt folk i ledningen som har personligt engagemang i laget och därför har man kunnat rubba på premisserna. Det tycker jag är bra.

En ideell förening måste vara öppen för att ge de ungdomar som utbildas och utvecklas i föreningen en möjlighet att stanna kvar i sin moderförening och även spela på högre nivå. En ung flicka skall inte tvingas byta förening om hon vill satsa på sin sport.

Styrelsen måste försöka göra jobbet och ta fram de resurser som behövs för genomförandet.

KFUM Umeå är fortfarande en stor förening som troligtvis omsätter 20+ miljoner idag. 2012 när jag lämnade föreningen var omsättningen 40+ miljoner och ändå lade man ner damelitlaget.

Huvudföreningen KFUM borde kunna avsätta de pengar som laget behöver för att kunna spela i basketettan.

Ett lag i Basketettan är bra reklam för KFUM. Föreningens namn kommer att nämnas i lokaltidningar och i lokala sportradion varje vecka mellan oktober till april.

Godmiddag

Speaker när det inte finns ngn publik ?

Jag var ute och cyklade när jag trodde att BC Luleå och Jämtland var ute efter Nilsson.

Jag har nu fått reda på att han flyttar från Umeå pga av jobbet och det lär bli till Mälardalen. Han lär säkert hamna i någon av klubbarna i den regionen. Kanske dyker han upp i Fryshusets lag.

Visby har nu två amerikanskor och en finska. Jag misstänker att ytterligare tre utländska spelare är på ingång inom kort.

Att värva bra svenska spelare är nästan omöjligt och kostar alldeles för mycket så det blir billigare utländska spelare i stället. Jag tycker att det är synd att förhåller sig så men vad skall Visby göra när spelare från södra Sverige bara kan tänka sig att flytta till hög lön och mycket publik i Luleå.

Brändmark lämnar Köping och går tillbaka till Borås. Jag blir lite fundersam när jag läser följande kommentar:

– Det är nog svensk baskets mest intelligenta spelare. Hans basket-IQ är enormt, och kan fylla många roller, säger Borås-coachen Henrik Svensson till Borås Tidning.

Varför gick han till Köping egentligen ? Tyckte ledningen inte detsamma när han var i Borås ? Är det i Köping som han har vuxit och fått basket IQ och har lärt sig att spela i flera positioner ?

För två månader sedan skrev jag att jag tvivlade på att NBA kommer att färdigspelas. Jag tvivlar fortfarande trots att upplägget är klart och datum är fastställda. Jag är ännu mer tveksam till att WNBA kommer igång. WNBA rör sig med växelpengar jämfört med NBA så det är no Big deal att stänga ner det.

Tittade på friidrott från Karlstad igår kväll och förvånades över att det var minst 100+ personer i rörelse på och runt arenan under tävlingarna. Har friidrotten fått specialtillstånd eller kör dom sitt eget race. 

Det kändes lite sådär att höra kommentatorerna prata om några av de svenska friidrottarna som om dom var världsstjärnor. Att vara världsledande är inte så konstigt i dessa coronatider när inget annat land har haft friidrottstävlingar sedan årsskiftet. Jag gillar friidrott men igår var det riktigt dålig friidrott från Karlstad. 

Ikväll är det faktiskt Diamond League kväll i friidrott igen. Härligt.

Funderar lite på det här med speaker på matcher/tävlingar utan publik. Det känns lite konstigt.

Det var tomma läktare i Karlstad men en gastande speaker var bara så pinsamt. Jag tror att basketklubbarna måste tänka till här. Om det blir spel utan publik då behövs inga presentationer och ingen speaker heller. Man behöver inte presentera sig för varann. Alla är redan välkända och väl scoutade. Matcherna kommer att bli ”som på träning” och då krävs det 100% fokusering av spelarna när dom inte har någon publik att uppträda inför. 

Undrar om någon får för sig att börja använda publikljud skrålande från högtalarna under basketmatcher ”så att spelarna skall känna atmosfären”. Det vore riktigt pinsamt, men ingenting är omöjligt numera. Allt kan hända.

Godmiddag

”Sköna Gröna” kanske väcks till liv igen

En del klassiska föreningar blir bortglömda när dom uppträder med företagsnamn. När de stora sponsorpengarna försvinner då är det lätt att förstå att Telge, Kings och Tälje återigen blir Södertälje BBK.

De nu pensionerade herrarna som startade det hela i början på 70-talet (Benny Johansson & Kjell Östh m.fl) gläds nog åt förändringen. Det varumärke som de byggde upp har devalverats.

Klubbdirektören säger att Södertälje BBK är stadens största förening men det tvivlar jag på. Så var det förr när man hade mellan 1500-2000 aktiva i den s.k Stadsdelsverksamheten men enligt inside info som jag fick nyligen så finns max 500 aktiva i föreningen idag och det kan knappast vara en av de största i Södertälje och långt ifrån bland de större basketklubbarna i landet.

Det låga antalet aktiva i föreningen är antagligen också förklaringen till varför ligalagen numera har så liten publik. 

Synd att herrarna som startade det hela på 70-talet inte längre orkar för då skulle alla ha fått se på ”andra bullar” det är jag säker på. Jag önskar i alla fall den nya ledningen lycka till och hoppas att de får föreningen på fötter igen. Det vore tragiskt om den klassiska föreningen som förr kallades för ”Sköna Gröna” skulle försvinna.

Pandemin förändrar förutsättningarna på många sätt.

Arvidsson avbröt studierna och flyttade hem och skrev på för BC Luleå. Jag blir inte helförvånad om det inom en månad eller två står klart att Pelle Larsson väljer att stanna kvar i BCL i stället för att riskera ngt i corona drabbade USA.

Inte ens Denzel Andersons kontrakt i Italien kan vara ristat i sten. Hur blir det med trotjänaren Kerney. På honom lät det för en tid sedan som att det var mycket osäkert med spel till hösten.

De klubbledare som har is i magen är de som kommer att lyckas bäst med rekryteringarna. Klubbarna bör hålla sig till att rekrytera bra svenska spelare så långt det är möjligt.

Rozzells nya klubb blev Keravnoz på Cypern. Det är ett bra lag som har potential att ta sig till slutspelet i Euro Cup 2021. Jag såg flera av lagets Euro Cup matcher i fjol. De hade fem amerikaner av god klass. Tog sig vidare från kvalserien i Euro Cup men fick bara med sig två vinster i mellanomgången och missade slutspelet. Rozzell får nöja sig med betydligt lägre hemmapublik däremot en väldigt verbal sådan.

Blir det BC Luleå eller Jämtland för André Nilsson ? Båda är helt klart möjliga. Efter att ha läst dagens op.se blogg så lutar det mot Jämtland.

Tilde Ahlin är på väg till Luleå BBK enligt NSD.se men trots sina 187 cm så är hon ingen center eller insidespelare som man skriver utan en spelare som rör sig runt 3 poängslinjen, skjuter 3:or och spelar P&R.

När Tayler Mingo spelade i A3 då var hon sambo med Ahlin så Luleå BBK kanske även har Mingo på G. Om det blir så då får LBBK en riktigt giftig guarduppställning och Mingo kan leverera 20+ poäng varje match. En av mina favoritspelare.

Undrar om de nya styrande på SBBF är redo för lite nygamla grepp ?

Jag har hört att man i Stockholmsområdet funderar på att testa den baskiska modellan för 12 åringar med 5 – 5 spel på stor plan med miniboll och korgar på 2.60 meter. Det skulle innebära att spelarna snabbare börjar förstå vikten med spaceing och att utveckla den individuella färdigheten och attackspelet. 

Jag gillar det och jag hoppas att det blir verklighet. Det är givetvis även en fråga om lokaler. Tillgång till lämpliga hallar med sänkbara korgar är inte så stor men det borde kunna genomföras i mindre skala på prov inom de flesta distrikten. Jag hoppas att Västerbottens BDF också är redo för detta redan till hösten.

Ska 11-12 åringarna tvingas till att fortsätta att spela trängselbasket 4-4 på en liten spelplan. Jag skulle förorda 3 – 3 i stället på liten plan och bara i åk 1-4.

Godmiddag

Satsa på svenska spelare

36 åriga Caroline Danielsson fortsätter i Visby. Det gillar jag. Tjejer slutar vanligtvis alldeles för tidigt givetvis ofta beroende på familjebildande men lika ofta pga att ekonomin inte går ihop med satsningen. Om inte klubbarna är beredd att ersätta spelare då kan de inte räkna med att spelaren ställer upp solidariskt. Det fungerar inte så längre. 

De svenska, finska och estniska spelare som jag har lyckats att värva till Umeå under 00 och 10-talet kom hit pga av att de hade mat & logi samt liten lön. De kunde klara sig och satsa på den sport som de älskade under en säsong.

Alla våra egna produkter spelade gratis men det fungerar inte länge. Det spelar ingen roll om spelarna kommer från Telge, Täby, Estland eller Finland. De egna produkterna vill också ha en bit av kakan.

Jag tror att många bra svenska kvinnliga spelare skulle ha fortsatt om de hade fått en större uppskattning i form av vettig lön i förhållande till många utländska spelare som har kommit till Sverige och inte presterat särskilt mycket. Här har många sportchefer gjort misstag under åren och jag är en av dem. Vi borde ha satsat mer på våra inhemska spelare.

Jag gillar LBBK`s och Alviks storsatsning på bra svenska spelare och jag hoppas att dom nöjer sig med max en amerikanska till och ger de svenska damerna mycket speltid. Båda Alvik och Luleå kommer att vara med om guldet med bara två utländska spelare.

40 åriga Selma Delibasic, 192 cm med bosnisk bakgrund gör comeback på elitnivå med Wettarna.  Delibasic har aldrig spelat i BLD men har många års erfarenhet från spel utomlands.

Jag hoppas att det blir en trend att fler damer som är lite äldre vill och får möjlighet att fortsätta att spela. Drömmen är ju att Eldebrinkarna m. fl som idag spelar utomlands för höga löner kan tänka sig att avsluta sina karriärer i Sverige med en normallön innan det vanliga livet tar över. Tänk vilka förebilder de då skulle bli när de som är födda på 00 och 10 talet får chansen att se dem live.

Jag gillar förresten även att Pettersson, Nordgren och Söderberg fortsätter som coacher i Visby. Jag tror inte att erfarenhet eller rutin är en belastning utan en enorm styrka. Jag misstänker att även ”Dino” Larsson finns med lite i bakgrunden och det gör inte saken sämre. Få klubbar kan visa upp ett sådant ledarteam. Jag tror att Visby blir betydligt bättre i år.

NSD Bloggaren skriver att Rozzell är på väg bort från BC Luleå. Inte direkt förvånande med tanke på den killens skytte men hans defensiv är inte den bästa så det blir nog inte till någon av topp 50 klubbarna ute i Europa.

Det är knappast någon panik i BCL. Det finns en uppsjö av duktiga guards därute det gäller bara att träffa rätt med rekryteringen. BCL kommer att hitta en bra Guard igen. Jag tippar att även Upshur nu väljer att gå vidare så luckan efter honom och Anderson skall också fyllas.

Jag snappade upp att Taylor troligtvis får lämna Real Madrid. Har även hört nämnas att han kan dyka upp i NBA slutspelet om det nu blir av. Även Jerebko har nämnts som tänkbar ersättare för spelare som inte ställer upp.

Real Madrid missade semifinalplats i det avkortade slutspelet mycket pga avsaknaden av några storspelare pga pandemin. För 3 dagar sedan spelades finalen mellan Barcelona och Baskonia och det blev en jämn men icke skönspelad final med massor av missar kanske pga det mycket aggressiva försvarsspelet. De flesta trodde nog på Barcelona vinst men när slutsignalen ljöd så stod Baskonia som segrare med 67 – 69. En otroligt stor seger för klubben och för gamle storguarden coach Dusko Ivanovic, 62 år som fick hoppa in under säsongen och ta över ett lag i spillror som förlorade och förlorade trots bra spelare. Dagarna innan finalen skrev Baskonia ett nytt 1 års kontrakt med honom och fick betalt i form av ett guld direkt.

Godmiddag

Vart går André Nilsson ?

Igår noterade jag att André Nilsson var till baskethallen och återlämnade en del utrustning. Magkänslan sade direkt att han har fått anbud från någon och har bestämt sig för att lämna Umeå.  

Jag blir inte förvånad om det är BC Luleå som har ringt. Coach Öqvist har vunnit SM guld med Nilsson under Sundsvall Dragons tiden. Nilsson var bara  inhoppare men han gjorde flera riktigt bra matcher. Nilsson har ofta gjort väldigt bra matcher mot just BC Luleå däremot inte den senaste säsongen.

Även Jämtland har visat lite intresse för honom tidigt i våras men jag tror att det är BC Luleå som gäller. Öqvist behöver en stor kille för att spela inside försvar och han kan knappast lita på Brice Massamba längre med tanke på hans ständiga skadeproblem.

BC Luleå är troligtvis den enda klubben som kan erbjuda honom ett heltidskontrakt så att han kan ta tjänstledigt från nuvarande jobb.

Jag misstänker att kritiken mot BSKT kommer att bli stor. Hur kan BSKT släppa en 209 cm lång spelare som för inte så länge sedan var på landslagsläger.  

Nilsson deltog bara på ett pass när Balibrea var i Umeå och körde tryout träningar i flera veckor. Det kanske innebar att den nya coachens intresse svalnade för Nilsson. Ny coach utifrån innebär att alla startar på ruta ett. Ingen kan leva på gamla meriter.

Oavsett vad så har Nilsson utvecklats mycket som spelare under sina 4 år i BSKT. Uttagningen till landslaget kom efter 22 poäng borta mot BC Luleå när BSKT vann. Det är bara att önska honom lycka till om han lämnar utom när han spelar mot BSKT.

Läste Tapio Joulamos hyllning av Luleå damernas nya pointguard Costa. Att döma av den så har Luleå ”hittat guld”.  Jag har tittat på en del film av henne och jag blir inte lika imponerad men vi får se så småningom. Det är bara att gratulera om Sandberg har träffat rätt. Vi vill se bra spelare i BLD.

Umeå Comets hade faktiskt en brasilianska i laget redan 2006-2007. Selma Barbosa och var en stabil spelare på 187 cm med bra inside mowes och stark returtagning och alltid 15+ poäng och 10+ returer. Med amerikanska pointguarden Polly Dong (San Diego University) samt  Therese Forsell, Johanna Lundström (från Telge) och Sandra Appeltoft (från Täby) hade Comets en stark första femma plus ett par bra avbytare men laget var ändå för svagt för att kunna hänga med i Damligan som var riktigt bra det året.

Jag läser återigen om att B-lövens damlag saknar eget omklädningsrum. Det är givetvis trist med tanke på att både U 20 och U 18 herrarna har ett eget men jag undrar hur ofta som de olika lagen tränar ?

Om damerna tränar dagligen då borde ett eget omklädningsrum vara givet men om det bara är säg 3-4 ggr i veckan då får dom bära sin egen utrustning och det gäller även killarna. Daglig träning borde vara kriteriet # 1 för att få tillgång till eget omklädningsrum. Tränar U20 och U18 herrarna dagligen ?

Jag tycker att vinstmaskinen IKSU borde skämmas över att de inte kan behålla sitt innebandylag. Laget är deras största varumärke fattar dom inte det. IKSU kommer att försvinna från sportsidorna där dom har haft stor gratisreklam i massor av år.

Jag förstår att Raja Thoren är redo att ta över men jag tror att han avvaktar något för att försäkra sig om att laget blir tillräckligt bra för att kunna vinna SM igen. Mr Thoren är affärsman och han vill få valuta för pengarna. Fotbollslaget har inte blivit någon lyckad satsning hittills men kanske i år då man har dragit ner på kostnaderna.  

Godmiddag

Blandad kompott

BSKT har beslutat att gå tillbaka till 19:04 som starttid för matcherna i BLH. Det tror jag är bra.  18:34 gjordes som ett test för att se om man kunde få fler barnfamiljer att komma på matcherna, men så blev inte fallet. I stället tappade man en del eftersom matcherna startade lite väl tidigt efter avslutad arbetsdag. Många valde hemma mys i stället för basket.

Kommande säsong blir det stor spridning på hemma matcherna och en möjlighet att studera när det smakar bäst med basket. Vilken dag drar mest folk ? BSKT kommer att spela måndagar 2 matcher, tisdagar 6, torsdag 1, fredag 5 och söndag 2. Tyvärr blir det nog bara fika och varm korv även i fortsättningen för en ev. publik.

Brukar du lyssna på podden ”Bänkvärmarna” ?  Den borde förresten heta ”Åsiktsmaskinerna”. Dom kallar sig säkert för experter och jag håller med om att dom är insatta i mycket särskilt i nutid men dom har inte mycket erfarenhet från 70, 80  och början av 90-talet alltså den tid då ”svensk basket var som bäst”. Två av experterna var inte ens födda när Sverige var som bäst.

Nu skrattar många av er och säger sluta gnälla gubbe om att det var bättre förr. Vi har hört det där för många gånger. Öppna ögonen och titta på vad vi har ute i Europa idag i form av duktiga spelare men………

……det skulle vi ha haft förr också om de stora basketländerna i Europa hade varit öppna och intresserade av utländska spelare men så var det inte förr. Då premierades nationella spelare i de Europeiska länderna.

Landslagsspelarna krävde att inhemska spelare skulle få dominera i de inhemska ligorna annars skulle de inte ställa upp för sitt land. Storklubbar som Real Madrid, Barca, Virtus Bologna, Venice och Aris i Grekland körde med inhemska spelare i första hand och ibland ngn enstaka amerikan.

Det var några franska klubbar som bl a Limoges som i slutet på 80-talet startade med att ta in flera bra amerikanare. Dom tog upp kampen med  topplagen i Europa och marknaden exploderade.

Det är lite kul att höra hur dessa åsiktsmaskiner. Dom är bl a förvånade över att Anna Bartold blev så bra, men då har dom inte sett henne när hon var 16 år och redan då fysisk, atletisk och tuff och spelade bra försvar mot amerikanskorna i satsande div 1 klubbar.

Kapningen av Carl Engström är inte att leka med, Rajacic tycker att han borde spela handboll i stället. Trist att höra. Killen är ju fortfarande ung och kan fortfarande bli riktigt bra med en coach som tror på honom.

BC Luleå är inte omtyckta den saken är helt klar och det beror givetvis på ren avundsjuka.

Rönnqvists kvalitet dissas hårt och det är lite komisk tycker jag med tanke på vad han har levererat de senaste två åren.

Jag tror att han dissas pga att media i Luleå i princip har ”krävt” att han skall spela i landslaget. Givetvis ett löjligt krav och Rönnqvist får lida pga det. Jag har en känsla av att han blir väldigt giftig kommande säsong – om det blir någon säsong. Rönnqvist har blivit mycket bättre under den senaste säsongen tycker jag även om han nog inte riktigt gillade Balibreas stil.

På listan över överskattade spelare har herrarna Johansson, Rajacic, Schöldström och Jovanovic bl a Lollo Halvarsson, Ellen Åström och Amanda Zahui. De underskattade är Allis Nyström, Elin Eldebrink och Anna Barthold.

Jag håller med om Zahui, som överskattad och håller med Schöldsröm om att Anna Barthold är underskattad trots det hon har presterat.  I övrigt tycker jag att dom är ute på cykelsemester. Kunskapen om dambasket är nog väldigt begränsad och dom borde hålla sig till herrbasketen. Lyssna på podden och fundera på vad du tycker. Du hittar den på FB.

Jag trodde inte att Luleå skulle satsa på brasilianskan Costa utan i stället välja en erfaren amerikansk guard med poängkapacitet. Costa är bra men ingen poänggörare och vad jag kan se så har Luleå Basket idag en ganska bra trupp som saknar poänggörare men det är klart att om alla skrapar ihop 15 poäng vardera då vinner man. LBBK kanske siktar på att spela totalbasket till hösten.

Läste op.s basketbloggarens åsikter om vilka som bör lyftas fram som bossarna inom svensk basket och jag håller med till 100%. Både Jonte Karlsson och Per Stümer vore bra namn. Kunniga och tydliga i sina åsikter. Jag skulle gärna även se Torbjörn Gehrke, Olle Håkansson och varför inte Henrik Gaddefors.

Jag skulle gärna lyfta fram fd duktiga basketdamer men eftersom dom är så osynliga i debatten och på barrikaderna så vet jag inte vem som kan vara intressant. Jag skulle gärna se Kicki Johansson, Kerstin Skagius, Bitte Andersson och Anna Barthold i framskjutna positioner. 

Vad jag förstår så är ordförande posten till SBBF redan klar om ej klubbad, och vad jag erfar då blir det en kvinna med rötter inom Friskis och Svettis. Säkert en kunnig person men inte mitt val i alla fall. Vi måste ha bossar som förstår sig på basketboll och som är kända ansikten utåt.

Bankeryd drar sig ur superettan snappade jag upp idag. Ekonomi och spelarbrist eller beror det på att Wettarna klev ner ? ”Den Enes bröd den andres död”

Godmiddag

”Städgubben Kenttä”

Ser att lokaltidningarna i både Norr & Västerbotten gör en stor sak av att B-lövens sportchef Kenttä ”till och med” städar spelares lägenheter. Det kanske är märkvärdigt inom hockey men………….

Jag kan då berätta för dig att det har BSKT´s sportchef gjort i flera år och jag är övertygad om att A3´s klubbdirektör gör det samma varje år på våren och jag är övertygad om att de båda ställer iordning spelares lägenheter när de kommer på hösten.

Jag vet att styrelserna för Umeå Comets har städat och pyntat i åratal och de har slipat golv, tapetserat och målat för att inte tala om alla möbler, sängkläder och husgeråd som dom har samlat ihop under åren och utrustat lägenheterna med.

Är det någon som tror att klubbarna har särskild anställd personal som sköter sådant ? Det är bara helt rätt av Kenttä att städa och hjälpa spelarna på alla tänkbara sätt. Här finns det slantar att spara även för B-löven.

Det var väntat att juniorerna Bothold 18 år och Lindblom 17 år fick kontrakt med BSKT. BSKT har ju meddelat tidigare att de skulle med i årets satsning och man har även meddelat att de yngre Andersson och Lundholm skall med i truppen.

Det är bra med en lokal satsning redan i tidiga år för att försöka få dem att vilja stanna i Umeå men……….då gäller det att de även inom en snar framtid får chans till att testa sig mot bra motstånd.

Kommande säsong blir det ingen nedflyttning vilket borde öppna för speltid även för de unga spelarna i BSKT men, frågan är hur jakten på en slutspelsplats kommer att påverka chansen att få spela.

Botold har vuxit på längden jättemycket på kort tid och det har inneburit diverse skadeproblem men förhoppningsvis stabiliserar det sig nu när han är färdigvuxen.

Tyvärr har Botold fått spela alldeles för mycket nära korgen under uppväxtåren pga sin längd. Teknik och snabbhets träningen har blivit lidande och det syns nu när han skall spela ute på golvet. Hoppas att han lägger ner mycket tid i sommar på låg basketställning, teknik och snabbhet och inte bara på skyttet.

Magnus Lindblom pappa till Melker gjorde debut i basketens elitserie 1987 när han var 18 år för KFUM Skellefteå. Sonen Melker var bara 16 när han debuterade i fjol.

Killen har en bra basket framtid om han bara klarar av pointguardens viktigaste egenskaper nämligen att vara topptränad kunna göra sina medspelare nöjda med bra passningar och att själv fatta rätt beslut om han skall passa, attackera eller skjuta.

När Wettarna var i Umeå och spelade mot BSKT i vintras då skrev jag om deras professionella uppvärmning som leddes av spanjoren Marc Olmos. Jag beklagade mig över att BSKT inte hade ett liknande sätt att värma upp utan boll för att få igång hela kroppen.

Jag har studerat alla Euro Cup lag som har varit i Umeå och spelat mot UD/A3 under åren och dom har visat upp liknande förberedelser.

Jag går så långt så att jag påstår att den dåliga uppvärmningen både före match och träning är en anledning till att både BSKT och A3 har varit skadeförföljda under åren.

Det är inte så att man inte har värmt upp alls. Man har inte haft en ledare som har kontrollerat att man inte slarvar. Spelarna är lata och vill ofta helst klara av UV snabbt och direkt börja sänka 3 poängare.

Umeå BSKT har nu troligtvis den bästa sammansättningen av coacher och fysio som klubben någonsin har haft. Balibrea, Muzito-Bagenda, Pavlogiannis och Olmos.

Träningen bör kunna bedrivas betydligt effektivare och mer individuellt. Det finns goda förutsättningar för både utveckling och resultat om det blir någon säsong. Pandemin är det stora hotet.

Högsbos pointguard Nofuente imponerade i BLD under fjolåret. Inte spektakulär utan helt enkelt bara bra. Coach Fredriksson pustar ut när han får behålla sin bästa spelare. Kul för ligan och ett bra betyg till både Högsbo och ligan när duktiga spelare blir kvar.

Larsson lämnar Södertälje och går till Köping. Ett klipp enligt mig om han bara håller sig frisk. Jag studerade honom när han spelade i Leicester Riders 18/19. Han startade i flera matcher i Euro Cup och spelade bra. Jag tipsade BSKT om honom för två år sedan men man nappade inte.

Mercedes har deltagit i Formel 1 med silverfärgade bilar i många år men nu byter man till svart och stödjer black lives matter. Jag tycker att det börjar gå lite för långt nu. Det är lite för utstuderat av många och tveksamt hur mycket det är värt. Är det allvar eller bara business ?

Titta på bilderna från demonstrationerna i USA´s stora städer. Det är 50/50 & svarta och vita. Jag har studerat CNN mycket och i en del städer är det fler vita än svarta på gatorna. Jämlikheten bland de unga i storstäderna är stor. Problemet finns ute på landsbygden och det problemet tror jag inte att BLM rörelsen kan förändra förrän möjligtvis till nästa generation.

Godmiddag

Ta ett par steg tillbaka

Efter bara dryga två år på posten som chef på SBBF lämnar Johan Stark för samma jobb på hockeyförbundet. Ett trist besked för Svensk Basket. Stark har knappt blivit varm i kläderna förrän han lämnar för toppjobbet i hockeyförbundet.

Jag blir fundersam över vad det är som händer på SBBF. Är det en planerad makeover ?  Jag ser iofs inget problem i det. SBBF borde kunna fungera bra med max fem anställda som det var på 80 och 90-talet då basketen i Sverige var ”större än idag” och det särskilt nu efter digitaliseringen.

Generalsekreterarern behövs ej. Vi behöver en VD/Säljare som borde vara en hejare på att locka t ex Jordan Tandborstar att satsa på BLH och kalla den för Jordan Ligan eller Maxulin Ligan kanske you name it. BLD borde kunna byta namn till H&M Ligan eller varför inte ASTRA Ligan eller kanske LKAB Ligan. Det är kaffepengar för dessa företag att gå in med ett  antal miljoner per år i fem år bara dom kan få något vettigt tillbaka.  TV rättigheter, plats på landslagens dräkter m.m

Även reklamplats på alla lag i SBL är möjlig om SBL lagen får en del av kakan.

En större satsning på våra båda A-landslag är nödvändig. Det måste en ny boss på förbundet jobba för. Samla truppen oftare för kortare läger som följs av en eller två träninggsmatcher. Det skulle spelarna gilla.

Eftersom ”alla svenska talanger” drar till USA så behöver vi inte satsa på dessa landslag mer än absolut nödvändigt i samband med ngn landskamp. De flesta spelarna utvecklas i bra miljö i alla fall.

Utbildningen måste vässas och intensifieras. Både Steg 3 och Steg 4 var bra men lite för dyra för den enskilda coachen. Återställ tidigare utbildningsmodell med smartare lösningar för att få ner kostnaderna.

Dessutom behöver Svensk Basket kringresande RIKSINSTRUKTÖRER och inte administratörer. När jag var 17 år och gick på gymnasiet i Haparande då besökte Hasse Albertsson skolan och visade upp dunkar och annat trevligt. Det gav inspiration till många som blev duktiga spelare.

Godmiddag

Säsongen 20-21 är inte spelarnas marknad

Visby Ladies skickade ut ett pressmeddelande om en ny amerikanska härom dagen. Enligt den skall A´Lexus Harrison vara 188 cm men enligt hemsidan på University of Maryland där hon spelade är hon 183. Blir intressant att se facit. Jag misstänker att hon kommer att vara kortare än 188 när hon landar i Visby.

Låt oss hoppas att det inte stämmer det som står på Marylands hemsida och att hon håller måttet. Visby behöver lite tur i år med rekryteringarna och svensk dambasket behöver Visby laget som är kultur.

Ett vanligt skämt sedan 80-talet har varit att amerikanerna krymper på flyget över Atlanten. Jag vet inte hur många spelare som har landat i Sverige och visat sig vara 5-10 cm kortare än vad som har utlovats.

En spelare som skulle spela i Alvik på 70-talet visade sig vara låghalt och skickades hem dagen efter.

På 70-talet hade vi en riktigt bra spelare i Umeå men det visade sig efter en tid att han var beroende av att få sig en gräs pipa för att kunna spela bra så vi var tvingade att skicka hem honom.

Jag har hämtat en dam på Umeå flygplats en gång som var en firad NCAA div 1 spelare under March Madness, men hade lagt på sig 10 kg under sommaren. Jag var tvungen att skicka hem dagen efteråt.

En kille klev ur planet i Umeå med cowboyhatt och cowboy boots, han kunde inte dunka trots 202 cm och skyttet var svagt. Han hamnade i ett annat svenskt lag blev boss för ett stort svensk företag och är fortfarande kvar i Sverige. Jag är glad över att han lyckades trots allt.

Luleå BBK ser sig själva som de stora förlorarna av inkomster pga coronan men jag upprepar att det inte fanns några garantier att de skulle ta sig till final och fylla läktarna med publik. Året innan var de minst lika stora favoriter men slogs ut i kvartsfinalen. Lite ödmjukhet inför coronan och de övriga lagen hade inte skadat.

Min åsikt står fast. Alla lag i både BLH och BLD borde ha fått dela på den gemensamma summan. Det hade blivit runt 130000 kr vardera. 

Åldersstrukturen på coacherna är intressant. Jag noterar att de är klart äldre i BLD än i BLH Jan Enjebo 62 år, Frank Alm 63 är de äldsta. Anders Pettersson, Jonas Fredriksson, Ioannis Ioannidis mellan 40 och 50. Resten är väldigt unga och riktiga rookisar. I BLH är Öqvist och Nikolaidis 44 alla övriga är under 40 år. Väldigt unga coacher överlag.

Internationellt så är förhållandena ofta tvärt om. De äldsta erfarna coachar herrar och de yngre som behöver ”lära sig” coachar damer.

Är detta återigen ett tydligt bevis på åldersdiskrimineringen i Sverige ?

Läser om Tandberg Wall som väljer att lägga av pga besvikelsen mot moderklubben Jämtland. Det är inte särskilt unikt att unga spelare bara ”skiter i det” och lägger av i stället för att ta upp kampen. Det är alltid den enklaste vägen ”att ta till flykten”.

Om det stämmer att Jämtland skickade ett sms där de meddelade att han inte var intressant inför kommande säsong så är det illa. Det borde ha meddelats mellan minst fyra ögon. Kanske var det bara info han fick om att han måste vänta innan han kan få besked.

Det är iofs inte särskilt ovanligt att man kan få vänta. En hel del spelare väljer att själva avvakta och vänta ofta eftersom de tror att de är så viktiga för en förening så att ”de kan vänta till det att föreningen blir desperat”.

Jag tror att det finns en hel del spelare som väljer att avvakta och vänta som kommer att spela korpbasket till hösten. Det är inte spelarnas marknad längre utan klubbarnas. men jag tror inte att spelarna har fattat det ännu. Kanske några.

Tandberg Wall är förresten en riktigt bra spelare som jag skulle ringa om jag var sportchef. Han har fina gener. Pappa Greger Thoresson spelade förresten i Umeå´s div 1 lag på 80-talet tillsammans med Jerry Selberg.

Godmiddag

Idrott utan publik inte särskilt intressant

Luleå BBK letar efter en guard nu när Vanloo hamnade i Zaragoza. Lite överraskande för mig att hon fick en så bra deal. NSD skriver om en brasilianska men jag tvivlar.

Kan det vara Thomas med förflutet i Luleå ?  Hon har spelat bra i Olympiakos de senaste två säsongerna men blir knappast kvar en tredje säsong. Thomas var grymt bra i Luleå och avgörande när man slog UD i finalen 2018.

basket.se meddelar att Lena Wallin-Kantzy lämnar SBBF efter kommande verksamhetsår. Jag hade nog trott att hon skulle fortsätta till 67. Under de 20 år som LWK har varit boss på förbundet så har hon säkert gjort mycket för svensk basket som inte vi här i norr känner till och vi här uppe i Umeå har inte sett mycket av det.

2003 när hemma EM blev en ekonomisk katastrof då ställde vi i Cometerna upp med 10 000 av det statliga aktivitetsstödet för att hjälpa till i den trängda ekonomiska situationen. Övriga föreningar i Västerbotten ställde också upp. Vi blev alla lovade att få tillbaka pengarna men vi har aldrig sett röken av dom pengarna.

Per Källman lämnar också SBBF. Det väcker i alla fall frågan om båda har blivit uppsagda eller utköpta.

Min första kontakt med Per Källman var 1985 då mitt KFUM Skellefteå besegrade hans Järva BK i kvalet till division 1. Källman var en dryg stockholmare som inte tyckte att ”lapparna” från Skellefteå var särskilt bra på basket. Vi klickade inte direkt på den tiden.

Källman har hunnit med mycket bl a headcoach för M7 Borås ända uppe i final mot dåvarande SM Guld vinnaren Plannja Basket. Vad jag förstår så var det Källman som bygde upp satsningen på alla ungdomslandslag vilket har varit väldigt uppskattat bland många. I vintras raserades det och coronan satte definitivt stopp för all landslagsverksamhet. Förbundet verkar ha tagit chansen att nu ta ut en helt ny inriktning på verksamheten.

Hyder och Elin Johansson tillbaka i Högsbo och ny hittills starka Noaksson. Kan pappa Fredriksson få ihop ett slagkraftigt lag återigen. Det är frågan.

Jag såg UIK damernas första halvlek från första parkett (utan att bli upptäckt) och noterade att UIK spelade alldeles för defensivt och försiktigt för att vara på hemmaplan.  Man verkade lite för rädda att förlora och det passade gästerna som handsken.  Piteå varierade bättre med att rulla boll och då och då rakare spel och fick i början av första halvlek i en höjdduell in ledningsmålet.

UIK var underlägsna i luftduellerna hela tiden när Piteå lyfte in bollar. Dahlqvist var resolut i närkamperna men kanske lite för långsam. Målvakten Granberg verkar tung i kroppen och därför svag i luften. Jag tror att det är läge att ”hitta en snabb och smidig panter” till målvaktsjobbet för UIK. Jag såg inte andra halvlek men vad jag förstår så vågade man börja spela men tyvärr för sent. Är hemmaplan fördelen borta även i UIK inför tomma läktare.

Att döma av gratistittarna utanför staketen så är intresset för fotboll fortfarande svagt. Ca 10 själar hängde utanför staketen på UIK´s match. När UFC spelade i torsdags var det ungefär 20. Det kan inte vara särskilt kul att spela matcher när ingen kommer och tittar.

Det verkar i alla fall inte vara något problem att få tag i funktionärer som ställer upp gratis. Hela 22 st i gula västar kunde jag räkna in runt vallen plus bollflickorna.

Om coronan låsningen fortsätter då måste vi inom basketen finna en ny väg för att hålla uppe intresset för sporten annars kan tappet bli förödande för framtiden.

Läser en artikel i NSD om tjejhockey i Pajala. Det skrivs om hur kul det är och hur kul dom har men journalisten missar som vanligt den verkliga anledningen till att dom är med och att det är kul.  Det är ofta en person som ligger bakom allt men den ledaren eller tränare efterfrågas inte och namnges inte. I artikeln nämns en idrottslärare i förbifarten men inget mer om vem som egentligen är drivkraften och ligger bakom allt. Detta är ganska typiskt svenskt. Jantelagen dominerar fortfarande totalt. Ingen skall ha någon cred förrän man har vunnit något.

Godmiddag

Trist med Wetterbygdens avhopp

Jag köper Wettar ledningens beslut. Man vill inte tuta och köra med samma utgifter när huvudsponsorn hoppade av. Ambassadors, Kärcher, New Wave, ECO Örebro och Sundsvall Dragons finns fortfarande i färskt minne.

Ekonomin för herrligalaget raserades i och med huvudsponsorns avhopp men det var väl ingen överraskning för Wettarna hur beroende de var av dem. De måste ha vetat om detta en längre tid om hur sårbara de var.

Jag skrev för länge sedan om risken med en enda stor huvudsponsor och om vad som kan hända om den hoppar av. Titta på Jämtland. Dom saknar huvudsponsor men spelar i alla fall.

Jag har själv varit med om ett huvudsponsoravhopp 2004. Balticgruppen hoppade av som huvudsponsor för Umeå Comets och 1/3 del av inkomsterna försvann plötsligt en förmiddag när posten kom helt utan förvarning. Det kändes som en katastrof och ett slag under bältet men……..

Vi kastade inte in handduken utan vi valde att fortsätta i damligan i alla fall även om över en kvarts miljon försvann. Du kan räkna ut hur mycket det var för 16 år sedan i ett damligalags budget.

Vi insåg givetvis att vi skulle få kämpa i botten under de kommande åren utan deg i kassan men valde att stanna och det insåg nog även Wettarna men man valde att i stället kanske bli topplag i Superettan. Det blir roligare så. 

Konstigt nog har Wettarna fått tillstånd att spela i Superettan. Enligt tävlingsbestämmelserna borde dom flyttas ner två divisioner till basketettan. Nu får dom spela i Superettan med 13 lag och herrarnas basketliga får fortsätta att lira med bara 9 lag eller kanske färre.

Jag hör att det finns fler ev Corona offer. Hoppas att även ett eventuellt nytt offer får plats i Superettan. Ingenting är klart hur det blir med BLH förrän kanske i september i bästa fall. 

Det är riktigt trist att dom hoppar av. Wettarna var en frisk fläkt i serien men tyvärr med en riktigt dålig icke publikvänlig matcharena. Det blir säkert en återkomst i ligan inom 1-2 år och då hoppas jag att även dom har en basketarena värd namnet att erbjuda sina gäster. Huskvarna/Jönköping är ett av landets starkast växande områden.

Tre domar systemet klubbades vad jag förstår härom dagen med motiveringen att man måste kvalitetssäkra serien men jag tycker att det vore ett bättre sätt att kvalitetssäkra serien genom att lag som Wettarna, Högsbo och Alvik skulle kunna ha råd att delta. Men så länge som ”makthavarna” bara tänker på sig själva i första hand då sker ingen utveckling. När skall lagen under makthavarna börja samarbeta och göra om så att den stimulerar fler till deltagande på högsta nivå.

9 lag i SBL, 13 lag i Superettan, 9 lag i Norrettan och 10 lag i Söderettan kan bara hända i mellanmjölkens Sverige utan gällande regler och förordningar.

Noterade att A3`s värvning av den nya spanjorskan blev en betydligt mindre nyhet i lokaltidningen än att Fontaine tackade för sig och sade nej till A3. Var det algoritmerna som prioriterade även det ? Det brukar vara de nya som får rubrikerna och inte de som lämnar.

Det är riktigt trist att spelare från Mälardalen verkar ha panisk skräck att  flytta till Norrland.  Jag känner till ett flertal spelare som har fått förfrågningar men man har svårt att lämna ”tryggheten”.

Ellen Åström från Telge till Alvik är för mig överraskning. Alvik måste ha hyfsat med deg när man har råd att ta in henne också. Åström borde spela i ett lag där hon får starta och spela 25+. Hon hade varit perfekt i Enjebos spelsystem men hon vill inte flytta till Norrland.

Telge fyller luckan efter Åström med Matilda Cleasson som i fjol spelade i 2:a ligan i Tyskland. En klasspelare och en av mina favoriter. Jag skulle ringa henne om jag var sportchef i en BLD förening.

Visbys Ladies tränartrojka har förvisso massor av erfarenhet men frågan är om det väger så tungt i dagens basket. ”Hur är det med nytänk” den fråga ställer intervjuaren i deras pressmeddelande och den frågan blir obesvarad.

Det går inte att 2020 köra på i gamla hjulspår och tro att basket är basket. Den legendariska coachen Rick Pitino sade nyligen att det gäller att passa sig. Rutin kan bli en belastning.

Trevlig Helg

Ingen blygsamhet i A3

På onsdag morgon presenterade A3 Miriam Forasté, 29 år, 190. cm.

Eftersom A3 kommer att spela i Euro Cup även i år så förstår jag att man fyller på i ladorna och det är lockande för spelare att komma till en klubb som har för avsikt att spela i Euro Cup.

Spanjorskan Miriam Forasté är en kopia av Maria Begic som spelade i UD för 2 år sedan men inte lika vass. Forasté har ingen statistik som får mig att lyfta på ögonbrynen så det är upp till bevis.

A3 ledningen är inte direkt blyga av sig med tanke på det ekonomiska läget, och Corona läget men man kanske har okända resurser.

Idag blev det klart med utländsk spelare nummer fem och det blev till min stora glädje en ny guard som heter Janee Thompsson som var i Mark för några år sedan med Robin Sandberg som coach.

Thompson är en individuellt väldigt skicklig spelare med kapacitet att skapa och göra mycket poäng om hon har grönt ljus att attackera.

Man pratar återigen i A3 om att börja spela snabbare. Jag hoppas att det blir så den här säsongen för det kommer i så fall att locka lite mer publik.

Många med mig trodde nog att Brown skulle komma tillbaka, men så blir det inte och det tycker jag är spännande. Brown har gjort massor av bra saker på spelplanen för UD/A3 men allt har sin tid och nu börjar en ny tid. Jag blir inte förvånad om Brown får ett bra kontrakt ute i Europa. Hon har gjort många bra matcher i Euro Cup.

 ”Ligan kommer att förändras och jag funderar på att anpassa laget redan till nästa säsong” sade Enjebo den 20 mars. Han funderade på att ev bara ha fyra utländska spelare.

Idag fem utländska med kontrakt och det kommer förmodligen en till och då en amerikanska. A3 har fn bara ett par spelare kvar från fjolårets trupp. Jag tycket att det blir intressant med nya spelare. Kanske en helt ny spelstil.

Enjebo har en klar startfemma och det är bara att släppa tömmarna och låta en kvintett börja spela. Om A3 dessutom skulle lyckas med att få tillbaka Engram då är laget ganska komplett och definitivt en guldkandidat.

Jag är glad över att A3 är med i matchen. Det blir minst tre toppmatcher i Euro Cup kommande säsong också. Förhoppningsvis mot något spanskt lag. Det vore trist om det blir utan publik till hösten. Jag vill inte se liga och cupen på streaming.

Fontaine tackar nej till A3 och satsar på ett kontrakt ute i Europa. Det kommer hon att lyckas med. När hon är i form och har tempo i kroppen då är hon en ”amerikanska med svenskt pass”. I A3 hade hon bra stats men kom aldrig upp i sin riktiga potential.

Det gick snabbt för A3 att få Hansson opererad. Det måste bero på en del bra kontakter. Normalt hade väntetiden varit minst tre månader. Bra jobbat av A3.

Jämtland svarade för årets tyngsta värvning (inkl Rönnqvist) när de lyckades få till sig Pierre Hampton. Jag har följt hans matcher i Leicester Riders och han har varit mycket bra. Killens pappa heter Rickard och turnerade i Sverige med McGregors All Stars 1976, blev kvar i Sverige, träffade kärleken i Örebro.

How dare you sade Greta Thunberg i FN och det borde man säga om förbunden. Jag tänker på fördelningen av Corona pengarna. Förbund efter förbund pissar på dameliten. Det är otroligt skrämmande och förnedrande. Jag hoppas att näringslivet reagerar och bestämmer sig för att öka sin satsning på dameliten.

Underbart att se hur Premiere League klubbarna väljer att fylla läktarna med snygga jättebanderoller med slogans mot rasism och för kampen mot coronan och på samma gång visar upp sina stora sponsorer. Manchester Uniteds arena var jättesnygg igår kväll. Inga ”pappskallar” tack och inga publikljud tack. 

Godmiddag

Är vi enögda och naiva

Vi som talar för basketsporten anses ofta som enögda och naiva som inte inser att nästan ingen bryr sig eller klickar och läser om basket på nätet.

Det var bara häromdagen som jag återigen fick höra om hur ointressanta vi är och om hur få som klickar på VK`s basket artiklar.

Jag tror att det beror på att många av dem som gillar basket i Umeå är herrar födda på 50, 60 och 70-talet då basketen hade sin första storhetstid och dom är inga flitiga klickare.

Jag tror dessutom att många av dem går hem från jobbet kl 17.00 äter middag och sedan ids man inte ta sig till baskethallen på tisdag eller fredag då BSKT matcherna börjar 18.34. Kanske dags att gå tillbaka till 19.04 så att alla hinner smälta maten och i lugn och ro ta sig till hallen igen.

Såg förresten att A3 har lagt ett flertal av sina hemmamatcher kl 17.00 på lördagar och någon 17.00 på söndag. Skulle vara intressant att veta hur man tänkte där. Man kolliderar inte med B-löven men med middag med familjetid och med både lokal och TV sport. Har dom gett upp hoppet om att få publik på sina matcher ?

Det är bara att studera publiken som går på både BSKT och A3´s matcher. De flesta är medelålders och ”yngre äldre”. Basketen i Umeå har inte lyckats att fånga den unga publiken och det finns en sådan.

Det finns idag minst 500 basketspelande ungdomar i Umeås kommundelar mellan 10-15 år som nästan aldrig går på basket. Det finns dessutom nästan lika många mellan 7 – 9 år som tillhör Easy Basket kategorin som ”aldrig” går på basket. Det är dags att ställa sig frågan varför nästan ingen går på basket.

Klubbarna borde fundera rejält på hur de skall få basket ungdomarna till hallen. Jag tror att många kommer om man hittar på något som får dem till hallen, om man underlättar för dem och om dom känner sig välkomna. Kanske följer en förälder med de yngsta och betalar själv entré och köper lite fika.

Random besökaren är svårare att locka och då särskilt om basketmatcherna kolliderar med hockey m.m

Basket behöver mer media men basket är en sport som fortfarande har svårt att bli accepterad på redaktionerna. Jag skulle kunna skriva mycket om alla skämt om ”korgboll och tjejsport” som jag har fått höra från journalister under åren i Umeå.

Väldigt få journalister i Umeå har visat intresse för basketsporten under åren. Den legendariske Sixten ”Six” Jonsson var hockeykille man han gillade basket och ringde varje vecka och snokade efter nyheter på 70 talet, Inger Nilsson med stort friidrottsintresse gillade också basket vilket innebar att dambasketen på 70 och 80 talet fick stort utrymme.

”Vem  vill satsa på en sport där ingen kroppskontakt är tillåten”. Det är hockeynördarnas vanliga kommentar. ”Varför värmer dom upp igen i halvtidspausen” ?  Du fattar. Man skall göra som i fotboll, bara gå in och spela.

Tack och lov att vi i alla fall har en person som gillar basketsporten på lokaltidningens redaktion. Hur skall det sluta när Mr Hegethorn går i pension ?

Godmiddag

A3 Satsning trots den stora skatteskulden

A3 går på i sandalerna utan att tveka trots en miljonskuld hängande över sig hos Skatteverket, som måste vara betald i slutet på juli.

Tyska guarden Emma Stach är intressant. En energispelare med attack kvalitet och hyfsat skott, men det var också Radocaj. Hennes energi tog snabbt slut. Det är bara att hoppas att A3 har träffat rätt den här gången. Att ha en lagkompis (Degbeon) från det tyska landslaget i samma lag blir en fördel – tror jag.

Vanloo nobbade Luleå för bättre pengar i Spanien. Inget konstigt med det. Jag var förresten förvånad över att de ville satsa på henne igen. Jag tycker inte att hon har haft den stabila kvalitet som krävs av ett välavlönat proffs.

Nu när A3 har visat lita av sina kort satsar LBBK på två amerikanska guards var så säker och en amerikansk powerforward sedan är det klart och kampen om guldet kan börja med den tilltänkta motståndaren A3. 

Jag tror inte på snacket om en svensksatsning.

Jag tycker att fjolårets resultat så lång serien spelades visade att det finns några fler lag än Luleå och A3 med i leken. Norrköping besegrade A3 i båda grundseriematcherna och skulle troligtvis ha ställts mot dem i en kvartsfinal. Ingen given utgång. Även Alvik så riktigt starka ut så det skulle definitivt ha varit minst fyra lag i kampen om guldet.

Jag har en känsla av att Högsbo kommer att bli vassa kommande säsong. Festivalen blev inte av så hela organisationen är pigga, utvilade och på hugget inför hösten och man fick hela 2.2 miljoner av corona pengarna som kompensation så det finns deg inför det som komma skall.

Min kusin Axel Björnström som spelar med Sirius i Allsvenskan gjorde ett av vinstmålen när man slog Östersund härom dagen. Han fick fotboll till frukost under hela uppväxttiden. Jag fick skidsport till frukost lunch och middag men basket gurun Lars Aasa från Juoksengi och IF Polcirkeln fick mig på bättre tankar – tack och lov.

Godmiddag

Att vara eller icke vara med det är frågan

Ryktet säger att det inte är avgjort att det blir 3 domare i BLH. Elit domar gruppen och tillsättarna står på sig men det gör även klubbarna.

Klubbarnas krav är tydlig och klar, man vill ha två domare kommande säsong. Klubbarna vill att det skall sparas så mycket som möjligt så att inte Wettarna och Frysen avstår spel i ligan. Ingenting är ristat i sten än så länge.

Jag tror att elit domar gruppen kommer att få vika sig till förmån för ”sina arbetsgivare” som är klubbarna och inte SBBF.

Wettarnas BLD lag verkar i alla fall ha deg med tanke på att nya värvningar presenteras nästan varje vecka. Antagligen så spelar alla svenskor gratis, finskorna ser det som ett äventyr och spelar för fickpengar då finns det råd med ett par utländska spelare eftersom det är få matcher i serien och låga resekostnader. En resa till Luleå och en till Umeå är a piece of cake när man kan åka några timmar med buss till nästan alla övriga matcher.

Undrar om någon av lagen i Mälardalen och söderut någonsin har tänkt på och fattat vilka resor som Luleå BBK och A3 har ? Knappast.

Rajacic tycker att lagen som drar publik borde ha fått det mesta av RF slantarna.

Jag har hört det resonemanget i åratal från storklubbarna. De tänker nästan enbart på sig själva. De skulle helst bara spela mot varann och de övriga 5-6 klubbarna skulle kunna få spela i en egen liga B. Hur kul skulle det vara.

Förresten vem vet vilka lag som skulle ha blivit utslagna i kvartsfinalen. Nästan alla lag har slagit alla. Det finns inga garantier att de lag som gick till semi i fjol skulle ta sig dit igen. Det är omöjligt att veta exakt vilka klubbar som förlorade eller vilka som tjänade på pandemi slutet.

Fördelningen av pengarna var broderlig och klok och Djurgården fick bara 40`. Det som är märkligt det är att Ligaföreningen fick en andel.  

Jag undrar också om Wettarna måste betala tillbaka om de drar sig ur serien.

Det som inte var broderligt det var tilldelningen till BLD lagen. Om alla 21 lagen i SBL hade delat på potten då hade det blivit ca 130.000 kr vardera och det hade varit jämlikt och systerlikt och broderligt mot Djurgården.

Pratade i söndags med Urban Karlsson, IBK Dalens motor och duracell kanin. Det visade sig att både damlaget och herrlaget tränar 7 dagar i veckan (ej midsommarafton) och det gör man ytterligare någon vecka innan man får semester och individuell träning.

Nästan alla som tillhör trupperna deltar vid varje pass. Du fattar att det är skillnad på sport och sport idag. A3´s och BSKT´s ledande spelare finns på andra orter i Sverige och utlandet. Det är svårt med samträningen.

Innebandyn i Umeå spelar i landets högsta liga med nästan enbart lokala spelare men då blir också resultat lite mittemellan precis som det var för Cometerna, Umeå Comets, KFUM Umeå och Umeå Virtus på 90 och 00-talet.

När resurserna finns då tillför man spetskompetens och resultaten blir genast betydligt bättre. Det är svårt att vinna någonting utan bra spelare oavsett tränare.

Godmiddag

Positiv utveckling

För sex år sedan försökte jag få Umeå Fritid att satsa på Gammliahallen/Umeå Energi Arena som en hall med enbart basketboll på schemat. NIU och elitlagen på förmiddagarna och ungdom och div 2 och elit på eftermiddag och kväll.

Man smålog mot mig och menade att basketen som är så liten kan inte få så mycket tider i Gammliahallen för det är en evenemangsarena som många fler måste få tillgång till såsom futsal lagen, innebandylag och rollerderby.

Basketen hade kunnat fylla hallen redan då om man hade flyttat över all elit, div 2 och viss ungdomsbasket till hallen. Man ansåg att vi var enögda och naiva som trodde att något sådant var möjligt.

Jag vet inte var man har placerat futsal, innebandy och rullskridsko gänget nu och jag vet inte heller vart övrig verksamhet har tagit vägen men jag konstaterar att……….

Till hösten har min dröm som jag jobbade för men inte lyckades få igenom blivit verklighet. Antagligen är det någon annan som får ta åt sig äran av den utvecklingen – spelar roll.

Kanske är det SM Guldet som A3 spelade hem och BSKT´s senaste års slutspelsplatser som har gett resultat. Man måste tydligen alltid VINNA något för att få respekt hos kommunen. Det är sällan det sunda förnuftet som får bestämma utvecklingen.

Till hösten står korgarna framme permanent och endast basketboll bedrivs i hallen från 16.00 – 22.30 varje dag i veckan. Elitlagen och NIU tar tiderna på förmiddagarna. Några skolgrupper får bedriva verksamhet mellan 11.00 – 15.00.

Vi har två ligalag som har ALLA träningar och matcher i hallen. Dessutom ett lag i basketettan dam plus minst ett par div 2 lag och ungdomslag som kommer att spela alla sina matcher i basketarenan. Underbart.

Detta faktum innebär att det borde finnas en möjlighet större än någonsin att få fler att känna sig hemma i hallen och att de kommer att gå och se på mycket intressant basket under kommande säsong.

Jag är optimist och tror att åtminstone 500 utspridda personer får sitta på läktarna om ytterligare fyra månader när serierna startar.

Jag hoppas att de tre klubbarna med lag i de högsta förbundsserierna kan samordna sina matcher och samarbeta för att försöka få så många aktiva spelare som möjligt att gå och titta på basket.

Säsongen 2020/2021 har förutsättningar att bli den intressantaste någonsin. Umeå har haft tre (3 ) lag i de högsta förbundsserierna en gång tidigare och det var 1988/1989 med Ume Basket dam i elitserien och Cometerna i div 1 samt KFUM Umeå i div 1 herrar.

Godmiddag

Nationalsporten ?

A3 jublar eftersom Degbeon kommer tillbaka. Hon har blivit något av Enjebos favoritspelare att döma av vad han har sagt i media. Hon har definitivt en bra kapacitet och blir viktig för A3 bara hon kan slippa de snabba foul som hon ofta fick i början av matcherna. Jag tycker att domarna ofta var väldigt petiga mot henne i matchinledningarna när hon plockade ner returer över någon spelare stående på golvet.

En lite överraskning är det att Mazionyte kommer tillbaka. Mazionyte är en allroundspelare med ganska brett register. Hon hade många bra matcher under tiden i UD men tyvärr även många ganska dåliga. Valet av Mazionyte innebär nog att det inte blir någon Engram och det var synd för hon är som jag skrivit tidigare en klasspelare.

Jag väntar med stort intresse på hur A3 har tänkt att lösa bakplanen inför kommande säsong. Brown lär vara ganska given med tanke på Enjebos tidigare uttalanden men vem skall bli 2:a i startfemman det är frågan ? Kanske en comeback av Mershon.

Läser om toppdomaren i fotboll Allsvenska som saknar publiken något oerhört. Han har inte fattat någonting. Han är inte där för publiken utan för spelarna. Han är där för att skipa rättvisa och inte för att kunna stila för publiken eller kunna trash snacka med spelarna på sätt som han inte vill att publiken skall höra. Hemmalagen förlorar på löpande band när inte publiken är på plats och kan påverka domarna. Topplagen vacklar också. Det blir mer jämlikt. Ganska intressant att studera utvecklingen under sommaren.

Sportradion hade härom kvällen ett program med följande tema. ”Vilket är den svenska nationalsporten”. Snacka om självmål. Det måste väl alla veta vid det här laget efter all indoktrinering. Enligt fotbollförbundet är det givetvis fotboll.

Fotbollförbundet har jättelika banderoller och digitala loggor överallt runt ”sina arenor” och på deras egen landslagsbuss. Det står NATIONALSPORTEN överallt. Det kan inte ha undgått någon. Jag tror att det finns många som tycker att det är ganska löjligt med detta hävdande att man är störst och bäst.

Jag tror att det är ett uttryck för egen osäkerhet om fotboll verkligen är Sveriges nationalsport. Förvisso så har fotbollen mest utövare i landet men fotbollen har inte haft samma framgångar genom åren som ishockeyn och inte heller som flera andra sporter. Vi har andra sporter som är mer nationalsporter tycker jag.

Om man ställde frågan till medelålders ute i Europa på 70, 80 och 90 talet då svarade 75% att det måste vara tennis eller bordtennis. 25% svarade skidsport. Jag ställde den frågan när jag reste mycket ute i Europa på den tiden och det var svaret jag fick. Inte särskilt många ute i Europa har förknippat Sverige med fotboll före VM i USA och jag tvivlar på att man gör det nu heller. 

Vi har idag fler svenska hockeyspelare i NHL än vad vi har fotbollsspelare i bra professionella klubbar i Europa. Hockey är nummer ett i Sverige och i Umeå och så kommer det att vara länge till.

Black lives matters

Den rörelse som har startat i USA efter mordet på Floyd får inte överskuggas av de professionella serierna som domineras av afroamerikanska spelare.  Den åsikten har många av spelarna i NBA. Jag blir inte förvånad om planerna om att genomföra NBA också grusas.

De spelare som har gigantiska löner har inget problem att stänga säsongen. Dom har så dom klarar sig men det kan vara tuffare för 50% av spelarna som inte har dom extremt höga lönerna.

Trevlig Midsommar

Tre domare kvar i BLH

Tre domar systemet blir kvar i BLH det står klart efter gårdagens möte mellan berörda parter.  

Domare har hotat med att hoppa av att döma i BLH om det blir 2 domare och det ville SBBF inte riskera.

Domarna kommer att få gå ner i lön men det kommer inte att betyda särskilt mycket i besparing för klubbarna.

Säg att BLH domarna går ner med 400 -500 kr per domare vilket blir en besparing på 12-1500 kr/match men det är ju inte arvodena som är särskilt höga utan flygresor, taxiresor, hotellövernattningar, traktamenten och ev förlorad arbetsförtjänst.

50000 kr mindre i domarkostnader över säsongen är en droppe i havet mot vad det hade blivit med 2 domar system.

Denzel Anderson går till Varese, Italien. Tufft tapp för BC Luleå, som nu måste fylle den luckan med kvalitet, men de har inga problem med att fixa det med all deg som finns i bagarstugan.

Förra veckan genomförde BSKT en s.k tryout med fem intressanta spelare.

Om jag fick bestämma då skulle jag definitivt ringa pappa Fredrik Åhnstrand om hans son Isak. Killen är mycket intressant redan nu för spel på högre nivå men han har ett år kvar på gymnasiet i Sundsvall och då kanske han inte vill lämna kompisarna som han har gått i skola med flera år.. 

A3 presenterade  24 åriga Linnea Rosendahl, 185 cm,  under gårdagen. Bakgrunden är Blackeberg, lågt NCAA rankade Mercer University och senast Pontevedra i den spanska 2:a ligan. En guard/forward med liknande spelstil som Ivezic. Vi får se vad hon kan leverera.

Nu aviseras att även WNBA skall avgöras på en och samma plats. Tror DU att WNBA och NBA kommer igång i juli månad ? Det tror inte jag. NBA kanske kan tvinga spelarna till spel men pga de stora pengar som är i rullning runt NBA. WNBA kommer knappast att spelas men det skrev jag ju för två månader sedan. 

De bästa WNBA spelarna tjänar sina stora slantar i Europa eller i Kina och är inte beroende av lönen de får i WNBA.  Många amerikanskor spelar den korta ganska lågavlönade WNBA säsongen som ren patriotism bl a Taurasi och många fler av de bästa amerikanska spelarna.

Godmiddag

Är A3 rostern redan spikad ?

Umeå BSKT har under veckan genomfört en 3 dagars Camp där man har erbjudit killar 13-16 år som vill satsa möjlighet att få bra träning under ledning av Balibrea, Pavlogiannis och Muzito-Bagneda.

Jag tittade en stund på förmiddagspassen och lite även på eftermiddag passen och gillade vad jag såg. Det var bra tekniska träningar och absolut utvecklande om deltagarna har tagit till sig instruktionen och slipar på tekniken hela sommaren.

När jag såg inbjudan till Camp och att avgiften var 600 kr/dag och att kravet var deltagande minst två dagar så tyckte jag först att avgiften var alldeles för hög, men med tanke på att två luncher kostar 200 kr och matchlinnet som ingick lika mycket så är 100 kr/timmen för bra träningar en helt acceptabel avgift i dagens Sverige.

Jag tror att det snart blir mer och mer vanligt att en grupp eller ett lag börjar att betala för att få kvalitativ träning precis som det idag har blivit vanligt med personliga tränare som hjälper elitidrottare och motionärer.

Det finns massor av tränare på alla nivåer inom alla sporter som kan ta på sig en keps och en visselpipa och kasta ut bollar eller puckar och kalla sig för tränare men detaljer är det alldeles för få som kan lära ut.

Enligt en ganska tillförlitlig källa så är A3 rostern redan spikad vilket innebär att vi som inte vet är nyfikna på minst 5-6 namn.

Jag skulle tro att det kommer minst ett pressmeddelande den här veckan och Brown lär vara den första.

Det som blir intressant det är att se om Engram kommer tillbaka. Hon är en riktig allround kvalitetsspelare och i mina ögon den bästa i fjolårets trupp. 

Om det stämmer att Vesterberg och E Nyström är klara för Luleå BBK då stämmer det nog att LBBK väljer att satsa på ett svenskt lag med tre utländska spelare inför kommande säsong. Båda dessa spelare håller standard som hyfsade amerikanska spelare.

Satsningen på Vanloo förstår jag inte alls. Belgiskan är inte en pointguard av god amerikansk standard typ Thomas som spelade i LBBK för några år sedan. Troligtvis blir det en amerikansk pointguard och en amerikansk powerforvar till Luleå men sen är det stopp.

”Coronastödet” som skall fördelas verkar att döma av det jag har snappat upp bli ngt i stil med 200.000 till BLH föreningarna och 60.000 till BLD föreningarna.

Om det blir så då anser jag att det är fel. SBBF borde visa lite feeling i dessa tider och fördela 120.000 kr till alla föreningarna i SBL. De flesta föreningarna har inte förlorat särskilt mycket på stoppet och de som har förlorat är föreningar som har råd.

Div 1 damer norra fotbollen spelar två matcher efter Corona pausen och går sedan på sommaruppehåll. Hur tokigt är inte det även om de bara skall spela en enkelserie ? Borde dom inte spela nu när dom är sugna och vältränade ?  Jag blir aldrig klok på fotbollens traditioner.

En ny virusstam konstaterad i Peking och man påstår att den troligtvis kommer från matleveranser från Europa. Coronan blir bara mer och mer politik och det kan sluta väldigt illa.

Godmiddag

Galen regel i BLD

Kommer lag i BLD att åka till bortamatcher med 6 utländska spelare och 2 svenskor vid en bortamatch ? Jag blir inte förvånad om så blir fallet.

Vem är det som driver den linjen och vem ligger bakom idén till sådana märkliga beslut. Det kan väl knappast vara SBBF.

Jag misstänker att speltiden  i BLD för unga svenska tjejer kommer att minska ytterligare under kommande säsong nu när man får ställa upp med bara 8 spelare.

Glädjande nog finns det chans att speltiden kommer att öka för  svenska spelare i BLH kommande säsong med tanke på beslutet om max fyra utländska spelare. Jag skulle helst ha sett max tre.

Läser i op.se basketbloggen att Gustavsson dissar BLH inför kommande säsong. Jag både tror och hoppas att han får helt fel.

Till skillnad från honom så tror jag att serien kommer att bli intressantare än på många år med begränsningen av utländska spelare till max 4.

Vi kommer att få se många nya talangfulla svenska spelare göra debut i BLH.

Jag tror även att flera klubbar hellre satsar lite mer pengar på två eller tre bättre amerikaner än på fyra mediokra som har varit ganska vanligt de senaste åren.

Gustavsson tror att två domarsystemet devalverar ligan. Det tror inte jag på alls. Övergång till två domare kommer att passera helt utan problem.

Vi kommer att få två skärpta domare som tillsammans dömer bättre än tre oskärpta. Internationellt är det ingen som bryr sig om Sveriges beslut att spela med två domare.

Om det blir spel utan publik på läktare då blir det även en förändring av maktförhållandena inom svensk basket vilket kommer att innebära att SM finalen kanske kommer att spelas mellan två oväntade lag.

En liten kommentar bjuder Gustavsson på som kritik mot Umeå BSKT när han säger att det skall bli skönt att komma till en klubb som har en röd tråd igenom hela verksamheten.

Jag tror inte att han skall ha alltför höga förhoppningar om den röda tråden i Ungern. Det kan sluta illa ganska fort. De senaste svenska spelarna och coacherna som har varit i Ungern har snabbt flyttat hen igen när lönerna har uteblivit.

A3 presenterade härom dagen Cajsa Uhrström som i fjol spelade med Wettarna. En trots sin låga ålder riktigt erfaren ligaspelare med många internationella ungdoms landskamper. Ett ganska vasst nyförvärv för A3.

Nu har Umeå Fritid tagit bort plastskynkena som sattes upp för fyra veckor sedan runt Gammliavallen för att hindra insyn till UIK och UFC`s matcher.

Skynkena skulle hindra insyn på matcherna i Allsvenskan och Superettan men nu har man tydligen kommit på andra tankar.

Det är ju stopp för betalande publik på matcherna så då är det nog bättre att ta bort insynsskydden så att folk kan stå utanför nätet och titta på avstånd.

Jag blir fundersam när jag ser hur det hattas fram och tillbaka med lite av varje inom Umeå Fritid.

Fritid brände nästan 2 millar på nedtagningen av tältet. Hur mycket kostade det att sätta upp skydden runt hela arenan och hur mycket kostade det i tid och pengar att ta ner dem igen ?

Godmiddag

Jeppe till Ungern

Nu är det helt klart att Jesper Gustavsson blir coach på DEAC`s basket akademi i Debrechen, Ungern.

Han kommer att jobba med proffsklubbens U23 & U20 spelare i serien under ligan.

Ett för mig ganska oväntat steg. Gustavsson är 34 år. Har skaffat sig stor erfarenhet under sina senaste 5-6 år i BLH och jag trodde att det skulle bli fortsatt coachning på högsta nivå i något Nordiskt land. Jag trodde att Östersund Basket skulle satsa på honom eftersom han har varit där tidigare.  Jag trodde även att BC Luleå skulle visa intresse för honom eftersom han är uppvuxen i Sunderbyn. Jag trodde på någon av de finska klubbarna på andra sidan kvarken men icke.

Sandra Hansson skadad är rubriken idag. Hansson var tydligen i slutförhandling med A3 när olyckan var framme. Hon har varit skadeförföljd under sin tid i A3.

Otur för både Hansson och A3 som nu får börja leta efter ett nytt svenskt alternativ. Det är få som vill flytta till Norrland så det kanske måste bli en EU ersättare där.

Anton Lindqvist, 18 år, 197 cm med rötterna i Ängelholm som har spelat för Helsingborg Pirates i Superettan med ett snitt på 5 ppm är nästa namn som skriver på för BSKT.

Han kommer att få bra träning under Balibreas ledning och några minuter då och då kommer det att bli i BLH men den mesta speltiden kommer han att få i div 2 med Pavlogiannis som coach. Umeå BSKT´s div 2 lag kommer att bli riktigt bra kommande säsong.

Jag glömmer aldrig den kvällen/natten när Palme mördades. Jag fick reda på det bara timmen efter skottet eftersom jag var inne på text TV vid den tiden.  

Jag tror att mordet på Palme var en komplott precis som mordet på JFK. De var båda intelligenta och farliga politiker för vissa makthavare och det var helt enkelt därför de mördades.

Godmiddag

Det gäller att vara på tå på en seriös tryout

Edholm & Jansson Udekwu har skrivit på för A3. Det var nog klart ganska tidigt att dom skulle fortsätta eftersom båda har fortsatta studier på UMU som de kombinerar med basket.

Jag hoppas att båda har fått rådet att ägna stora delar av sommaren till att förbättra sin teknik när det gäller bollbehandlingen. Båda har ett bra skott och rörlighet ”och dom springer ju bra”

Jag har hört att ryktas att Dellbro, Sandberg och Andersson som i fjol var med i A3 truppen har valt att i första hand satsa helhjärtat på div 1 spel i stället.

Jag kan förstå dem nu när chansen finns till att få spela mycket och mäta sina krafter med jämnåriga och mer jämbördiga spelare.

Jag tror också att det är enledningen till att A3 aviserar att de kommer att ha en mindre trupp i år.

Med ovanstående tre samt Pelander, Ivezic, Radocaj borta och kanske någon fler då finns det en hel del platser att fylla. A3 blir i stora delar ett nytt lag kommande säsong och det tycker jag enbart är intressant.

Jag har ägnat fyra timmar till att studera BSKT´s provspel eller tryout som många vill kalla det och noterar framför allt att Balibrea verkligen testar spelarnas spelförståelse och förmåga att snappa upp detaljer som han vill ha det.

Jag tror inte att alla spelare förstår vad en tryout innebär.

Om det är en bra och seriös tryout då är det inte en träning där man visar upp sig utan en test där coacher undersöker hur en spelare förstår coachning och utför det han förväntar sig att spelarna skall göra.

Kvalitén och kravspecifikationen på Balibreas träningar är på samma nivå som när en viss Tamara Ruzic var headcoach för Udominate för några år sedan men fick sparken eftersom man ansåg att hon ”var för hård och krävande”.

Det är ibland ganska lustigt att läsa beskrivningarna av de spelare som värvas under silly season.

Han kan springa och hon kan springa är en vanlig sak som nämns när man presenterar sina spelare men vilka spelare platsar i ett basketlag om de inte kan springa frågan är väl snarast om spelaren vill springa.

Godmiddag

Role model Suomi

Ser på Facebook att BSKT i morgon klockan 09.00 presenterar en ny spelare. Jag tror att jag vet vem det är men jag har lovat att inte läcka så då gör jag inte det.

Jag kan säga så mycket att det är inte en Umeå spelare eller någon som har spelat i laget tidigare utan ett nytt namn för BSKT men med flera års ligarutin och som spelade mot BSKT i alla 4 matcher i fjol. En bra värvning igen av sportchefen.

De närmaste dagarna genomför BSKT en provträning med en kvintett hitresta spelare som är intresserade av spel i BLH med BSKT.  Alla är intressanta namn men ngn kanske lite för ung för en bärande roll i BLH.

Jag läste på SBBF´s hemsida om ett nytt projekt om framtidens idrottshall.

Tanken är bra. Bättre sent än aldrig som man brukar säga.  Det är lite väl sent påtänkt som vanligt i Sverige. Landet där bara hockey, fotboll och skidåkning gäller. Här finns det ishallar i parti och minut, konstgräsplaner i tusental och skidtunnlar för skidfolket. Däremot är nästan alla idrottshallar ENBART ANPASSADE FÖR SKOLGYMPA.

I vårt grannland i öster var man tidiga med att bygga Multisporthallar vilket för dem var hallar med möjligheter för både vinter och sommarsporter inomhus då snön ligger djup på taken och endast tomten är vaken.

Som ung 25 årig praktikant besökte jag Peurunka Idrottscenter utanför Laukaa och Kuppis Idrottshall i Åbo redan 1974 och i dessa haller fanns förutom en basketplan även planer för volleyboll, handboll, löparbanor för friidrottarna och hoppgropar för gymnasterna, gigantiskt styrkerum för allas behov, simhall med strömmande vatten och specialhall för kanotister med strömmande vatten och det fanns givetvis en gigantisk långläktare på den ena långsidan för publiken när det var friidrott på inomhusarenan.

Anläggningarna var byggda för alla från motion till elit. Jag häpnade när jag fick se vad som fanns i Finland och det på flera olika ställen i landet och inte bara på ett specialiserat idrottscenter.

I anläggningarna fanns det även möjlighet till läkare, sjukgymnaster, naprapater och framförallt akut sjukvård eftersom anläggningen hade samma besökstal redan då 1974, som IKSU anläggningen i Umeå har under vinterhalvåret.

Jag intervjuade anläggningscheferna om nyttjandet och det visade sig att 75% av besökarna var motionärer eller allmänheten. Dagtid hade de som var arbetslösa möjlighet att träna nästan gratis. ”Det finns plats för alla ” sade han.

Jag tror inte att det finns en enda anläggning idag i Sverige med samma upplägg och kapacitet som dem i Peurunka och Kuppis, Åbo hade redan på 70-talet.

IKSU anläggningen är stor men ändå inte ens nära det som jag har beskrivit ovan . Googla gärna anläggningarna i Finland.  Dom är idag 46 år senare fortfarande kvar om än något förändrade.

Finland borde vara role model för Sverige i mångt och mycket. Ett land som har genomgått inbördeskrig och andra världskriget ser på livet och landet på ett annat klokare sätt än vi snusförnuftiga svenskar.

Godmiddag

Släpp helt på prestigen och låt demokratin styra

Jättebra att Fryshuset hakar på och spelar i BLH kommande säsong så att det blir 10 lag i serien.

Jag blir förvånad om BC Luleå, Jämtland och, Norrköping får igenom att lagen skall mötas 4 ggr alltså 36 matcher.

Jag vet att ”Restaurangföreningarna” vill få 18 hemmamatcher som ger klirr i kassan oavsett kostnaden för hallhyran.

För föreningarna på den nedre halvan går t o m hemmamatcherna med förlust om 3 domar systemet blir kvar.

Nu pratas det även om en stängning av ligan pga coronan. Inget lag skall behöva åka ur.

Man motiverar det med att man vill undvika toksatsningar för att undvika nedflyttning.

Jag tycker att det vore bättre med färre omgångar och mindre utgifter och lite bättre basket.

I samma andetag pratas det om att till 21/22 plocka in 2 nya lag från ettan så att BLH får 12 lag. Det vore helt ok tycker jag.

Problemet är att då vill ”restaurangföreningarna” troligtvis spela 44 omgångar säsongen 21/22. Det vore helt sinnes. Troligtvis är planen att då återigen inför Liga A och Liga B.

Jag hoppas att alla inblandade parter släpper på prestigen och hittar en bra medelväg som gynnar framförallt föreningarna  för det är dom som är svensk basket.

Såg på op.se att Wayne Martin gick till finska Seagulls. Det förvånar många men inte mig eftersom jag vet att de finska klubbarna betalar nästan dubbelt så bra som de svenska till bra amerikaner.

Jag ser många matcher i den finska herr & damligan.

Det spelas en snabbare och öppnare basket i Suomi och många av de amerikanska spelarna håller klart högre klass än amerikaner i Sverige. Jag tycker dessutom att de inhemska finska spelarna som regel skjuter bättre än de svenska och det gäller både herrar och damer.

Trist att inline hockeyspelarna som brukar spela utanför Tegs Centralskola inte får gehör för sitt önskemål om en ny bana nu när Fritid har tagit bort den befintliga pga att man skall börja bygga ny idrottshall på TC. Förresten NÄR skall man börja bygga ?  Det har varit beslutat i minst 3-4 år men inget har hänt.  Jag blir inte helt förvånad om det blir uppskjutet återigen. Förhoppningsvis kommer dom igång någon gång efter semestrarna i augusti mendå behöver inte inline spelarna ute banan länge.

De sista slantarna rök nog när man hyrde in lyftkranarna och tog ner fotbollstältet så att lägga en asfalt plan för inliners är knappast aktuellt. Jag ser att AVION parkeringen nämns men det tror inte jag blir populärt. Där kostar det att parkera och det blir lite väl mkt trafik runt om.

Godmiddag

SBBF bör satsa på bredare bredd det ger bredare topp

Jag tror inte på att vi måste få fram ”superstjärnor” i svensk herr och dambasket för att Svensk basket skall få fäste i den svenska myllan.

Det är i stället föreningarna ute i landet som måste få mesta möjliga stöd från SBBF, RF och Kommunen med allt från den enklaste utbildningen, ändamålsenliga lokaler till riktat ekonomiskt stöd.

En rejäl satsning på orter där basketen idag inte finns bör prioriteras.

Det är dags att börja ersätta alla utbildade ledare som är beredd att vika sin fritid till att träna ”andras barn”.

För varje pojke eller flicka som vi kan få att aktivera sig och stanna kvar inom idrotten kommer samhället att spara massor av slantar i slutändan. Det är verkligen inte ”bara dom välartade” som är med i idrotten.

Det är dags att även SBBF och SDF:en börjar med ”lockpriser” för att få fler att anmäla sig och delta i seriespel. Med en bred bas står vi stadigt i den svenska myllan.

Minimera administrationen på SBBF och satsa 5 miljoner ur busgeten på unga aktiva föreningar och på att få fram nya föreningar.

SBBF borde locka och erbjuda till utbildningar helt GRATIS. Idag är kuravgifterna avskräckande.

Jag är övertygad om att svensk basket ur en bredare bredd även skulle få fram en bredare spets..

Kul att Dawit blir kvar. Jag var lite orolig eftersom jag vet att han hade minst ett annat anbud. Han studerar på UMU så det är trots allt logiskt att han blir kvar och förhoppningsvis skadefri hela säsongen. BSKT kan inte bygga kommande ligalag på skadebenägna spelare så vi håller tummarna för Dawit.

Nu väntar jag på hur det blir med Jallow, som jag tycker borde passa in i Balibreas spelstil. Eftersom han inte fick kontrakt i fjol så drog han till Irland och spelade där ganska lyckosamt fram till coronabreaket. Jallow är en ganska erfaren spelare och jag skulle vilja säga en s.k ”late bloomer”.

Krönikören Lindvall och jag har olika åsikter om en hel del men i onsdagens blogg får han in en fullträff med följande påståenden:

”Ingen jävel bryr sig”.

”Basketen är världssämst på kommunikation”.

”Spelare och ledare vägrar att sälja sporten”

Jag tycker att du skall vika 60 sekunder och läsa igenom hela bloggen och ta dig en ordentlig funderar på vad vi alla kan göra för att få basketsporten hetare.

Jag avstår från att kommentera de få kontrakt som spelare hittills har tecknat i andra föreningar. Jag kommer med en samlad personlig åsikt så småningom.

Lokalt

Nya miljoner (1.7 +) till fotbollen från Umeå Fritids sköra budget för nedtagningen av fotbollstältet är knappast vad vi skattebetalare anser vara rätt. Kostnaden bör tas från kontot för oförutsedda utgifter och inte från Fritids det är min bestämda uppfattning. Det drabbar bredd och ungdomsidrotten om Umeå Fritid måste vika pengar från deras budget.

Godmiddag

Är veteran SM i innebandy ngt som våra skattepengar skall användas till ?

Läser i  vk.se att jag tippade rätt om att ytterligare ett lag kan vara på gång till BLH. 

Fryshuset har fått en chans till och att de skall lämna besked i slutet på denna vecka.

Jag tycker inte det är helt fel. De vann s-ettan och borde egentligen ha direkt avancemang till BLH utan kval.

Ett nytt lag från Stockholm skulle innebära mer media intresse för basketsporten. Fryshuset är dessutom en hyfsad basketarena.

Jag skulle bli förvånad om de inte lyckas att lösa detta. Om de misslyckas med det trots att de i princip erbjuds en friplats då börjar jag tvivla på deras verksamhet och organisation. 

På Fryshusets hemsida så står det att de har 300 lag. Det måste finnas underlag för ett ligalag i en så stor förening. Frysen borde ha en organisation som lätt klarar av spel och matcharrangemang i BLH och borde kunna fylla läktarna.

Läser också att BSKT ”släpper Milligan och Presutti” pga att deras löner blir för höga om de kommer tillbaka och fullföljer PLUS kontraktet. Jag tror inte att det enbart beror på lönen.

De passar knappast in i Balibreas aviserade aggressivare spelstil som skall drillas in under hösten. Båda hade dessutom ständigt småskador.

Odomes skulle kanske kunna passa in om han vore lite mer allround tekniskt men det är inte något som man åtgärdar över en sommar. Han var dessutom lite väl ”skadebenägen” som det heter.

Personligen skulle jag gärna satsa på Zabas som spelade med BSKT i slutet på säsongen. Den killen kan spela basket. Om han kan komma till Umeå 1 oktober i toppform fysiskt då är han bra. Tyvärr så skulle han förmodligen bli för dyr med tanke på skriverierna om budgetsänkningen.

Georgios Pavlogiannis och Carro Muzito-Bagenda blir kvar som Balibreas assistenter även kommande säsong. Lite oväntat är det för mig med tanke på att det oftast brukar bli en ny stab under en ny headcoach. Är det ekonomi som ligger till grund även för den utvecklingen.

Läser att Visit Umeå i samarbete med IBK Dalen ansöker om att få arrangera veteran SM i innebandy ???? Är det verkligen ngt som Umeå´s skattebetalare skall bidra till ?

Det som händer i USA just nu med mordet på George Floyd och Trumphs hotfulla argumentation det är anledningen till att jag aldrig kommer att resa till USA. USA är ett fantastiskt land när det gäller basketboll men samtidigt gräsligt i så mycket annat.

Godmiddag

#wetoo blir en ny rörelse

Jag har försökt att luska fram lite info om vad som hände på fredagens möte mellan ligalagen men det går inte att få fram ngt just nu. Man har tydligen bestämt sig för att lägga locket på, men det ger då utrymme för spekulationer och idag bjuder jag på min.

Jag tycker att det är klokt att inte ha för bråttom med att fastställa något med tanke på att det lär dröja innan lagen får spela inför publik och det är ju trots allt för publiken som man spelar eller………….

Min magkänsla säger att jag tror att förbundet fortfarande har en förhoppning om att få med ytterligare ett lag för att få fram en mer balanserad serie och för att lyckas med det så är alla parter tvungna att gå med på några radikala förändringar.

Jag tippar på en mycket sen start av BLH för att kanske kunna få in de nödvändiga sponsorerna och publik på matcherna. Slutet av oktober eller kanske först till Allhelgonahelgen skulle inte förvåna mig.

BLD som ändå inte drar någon större publik kan man starta tidigare som aviserades i förra veckan.

Jag tror att det blir tvådomar system som ger en kostnadssänkning på flera hundra tusen kronor för varje förening.

SBBF`s domarbasar gillar inte kravet från klubbarna men blir tvungna att acceptera det. Några domare kommer att gnälla men de får i så fall stå över.

En ngt tillrättalagd spelordning borde vara självklar.

Det borde ligga i t ex Wettarnas och Nässjös intresse att spela t ex fredag i Umeå och söndag i Luleå på samma resa. Med nästan 48 timmar mellan matcherna är det inget problem att prestera max i båda matcherna.

BSKT skulle givetvis hellre välja Nässjö och Wettarna på samma resa en fredag och en söndag än dubbla resor. Hoppas att klokskap går före prestige här.

Anton Leth blev BSKT:s 3:e spelare på kontrakt inför kommande säsong. En lojal lagspelare som kommer att bli viktig i truppen. Det har blivit ett par ”lärlingsår” i BSKT men nu är det dags att kliva fram.

Hiedeman går till ligabasket i Israel och kanske får hon Israeliskt medborgarskap. Om det blir så då spelar hon kanske mot Sverige i det redan påbörjade EM kvalet den 15 november. Det torde inte innebära något större problem för Sverige som vann med 40 – 77 borta.

Det kom besked igår att Allsvenskan i fotboll får starta, men att starta seriespelet utan publik tycker jag är lite sådär.

Bundesliga har inte varit särskilt upphetsande de senast två veckorna med ekande tomma arenor och knappast 100%  satsande spelare. Spelet har varit svagt tycker i alla fall jag.

Jag är av åsikten att idrott och teater är till för publiken och att de aktiva/skådespelarna uppträder inför och FÖR publiken. Om det inte kommer någon eller kan komma någon för att se på idrotten/föreställningen då måste man fundera på om man skall hålla på.

Jag fattar att de som är hel eller halv professionella (får lön för att spela) vill få sin lön och utöva sitt yrke men jag tycker samtidigt att dessa anställda kan permitteras som alla övriga anställda och att det får ta den tid det tar.

Jag tror att man har haft för bråttom i Sverige med omstarten och jag blir inte förvånad om det blir ett nytt stopp.

Det verkar som att man räknar med stor anstormning av publik till UIK och UFC´s matcher. Umeå Fritid har satt stopp för insyn till fotbollsarenan genom att täcka för det staket som går runt arenan. Undrar hur många tusen det har fått kosta ?  Det finns inga gränser för vad det får kosta när det gäller hockey, fotboll och skidsport i Umeå.

Pandemin har avslöjat att äldrevården i Sverige har blivit lite av en lagerhållning och att värdet på de ”äldreäldre” som det nu heter är lågt och att de ”yngreäldre” skall skyddas så gott det går utan tvång.

I de nordiska länderna runt Sverige värderas de äldre högre helt enkelt och därför har de bra sjukvård som tar han om dem även på äldreboenden. De som styr i Sverige värderar de unga produktiva högre.

Jag hoppas att det kommer en #wetoo rörelse efter detta som innebär att vi som är mellan 65 och döden får en bättre tid i livet under de sista åren i livet. Kom ihåg var du läste om #wetoo först.

Godmiddag

Den bortglömda stormatchen i kväll på FB

I kväll kl 18.00 sänder basket.se på sin FB sida matchen Sverige vs Ryssland från Challange Round i Karlsruhe 1993.

Jag rekommenderar att du tittar på den matchen. Det är en spännande tillställning och om du tittar riktigt noga så kanske du även ser mig och mina basketvänner som var på plats på läktaren i Karlsruhe.

Du kommer att bli förvånad över kvalitén på matchen och du kommer att förstå att det var mycket som var minst lika bra förr som det är idag.

Jag och femton basketvänner hyrde en VIP buss med flygplansstolar, kök där vi kokade varm korv och bryggde kaffe, video, OH, U formad soffa längst bak och ”pokerbord” samt givetvis med fräsch toa.

Vi hade två professionella busschaufförer som körde i princip non stop och det tog drygt ett dygn att ta sig till EM orten. Vi bodde på hotell inkl. frukost och allt som allt kostade resa och logi ca 3000 kr/person. Entrebiljetter löste. vi på plats eftersom det inte var samma drag efter basket på den tiden.

Idag 27 år senare skulle det nog kosta 10000 kr /person minst plus biljetter.

Det var en härlig upplevelse att vara på plats men samtidigt lite skrämmande när dom grekiska fansen anlände till arenan. Dom var tusentals och ljudnivån som de levererade var enorm. När dom kom in i hallen då tog dom över. Dom satte sig var dom ville oavsett platstilldelning och tobaksröken var tät i ishallen som hade gjorts om till basketarena.  Tyskarna fick ha massor av poliser på plats för att hålla ordning på de mer vilas än tama grekerna.

Det mest spännande var att utanför hallen vid grillen & ölförsäljningen få mingla lite med en del stjärnor bl a Jordi Villacampa, som på den tiden var Spaniens bästa pointguard. Om du kollar i bildgalleriet då hittar du bilden som togs vid det tillfället.

Sverige hade ett riktigt bra basketlag på den tiden och det var också anledningen till att vi åkte ner även om gruppmotståndarna var Spanien, Ryssland och Bosninen Herzegovina.

Tre lag skulle gå vidare och hoppet stod till att besegra B I H. Snacka om antiklimax när Sverige lyckades vinna mot supermakten Ryssland men inte kunde knyta ihop säcken mot B I H.  Helt plötsligt var den underbara segern mot Ryssland inte värd någonting och ganska snabbt bortglömd.

Godmiddag

Ungdomsbasketen i länet i ett vägskäl.

Norrbottens Basketförbund har bestämt att ungdomslagen i Västerbotten inte får spela i Norrbotten serien kommande säsong. Ett extremt olyckligt beslut.

Alla ungdomslag i Västerbotten tvingas nu till Mellan Norrland och det kan säkert komma att fungera men det hade varit bäst om länets lag även hade kunnat spela div 2 och U 19 matcher i Mellan Norrland för samåkningens skull.

Det visar sig nu att de inte har haft några div 2 eller div 3 serier i det distriktet under 19/20. Jag måste säga att jag blir förvånad att basketsporten i Mellan Norrland har gått tillbaka så mycket om jag jämför med t ex 90, 00 och 10-talet.

På den tiden fanns div 2 lag i Sundsvall, Kramfors, Sollefteå, Bräcke, Lit och i Östersund ett par lag. På damsidan fanns lag i Sundsvall, Kramfors, Övik och Östersund.

Är det de ideella eldsjälarna som inte längre orkar och har försvunnit ? Förr fanns dom i Övik, Kramfors, Sollefteå, Bräcke m.fl ställen. Har man missat att släppa fram nya ledare och tappat allt ?

I Västerbotten har utvecklingen gått helt åt det andra hållet. Det finns många div 2 och U19 lag dessutom massor av ungdomslag. Det finns många nya unga ledare som gör ett stort jobb för basketsporten. Framtiden ser ganska ljus ut.

Basketen har dessutom under de senaste 2-3 åren börjat att växa i inlandet på orter som Storuman, Åsele, Dorotea och Vilhelmina.

Under 19/20 deltog lag från Västerbotten i Norrbottensserier med 4 lag i div 2,  3 lag i U19 och  6 lag i andra ungdomsserier. Dessutom hade Västerbotten en egen ungdomsserie kallad VBU med 3 nivåer och 23 lag. I Easy Basket deltog nära 50 lag under året. Det finns fn 14 registrerade föreningar och så många har det inte funnits sedan 70-talet.

Seriesystem och ungdomsbasket finns i Västerbotten men för att de bästa lagen skall få bra matcher då behöver vi Norrbottensserierna som finns inom rimligt avstånd.

Tyvärr tycker lagen från Luleå numera tydligen att avståndet är för långt. De kan få likvärdigt motstånd på hemmaplan och det kan jag förstå men då glömmer man att barnen tycker att det är kul att få resa till Umeå ett par gånger om året för att få möta andra lag än dem ”som de alltid möter”.

Jag är riktigt besviken på mina basket vänner i Norrbotten som har tagit detta beslut. Tyvärr så finns det nog ingen återvändo om jag tolkar VBDF ordföranden Gustav Pettersson rätt.

Snart har det gått 3 månader sedan covid19 utbrottet och nedstängningen i Sverige. Det har gått fort och det är bara samma tid kvar innan lagen i SBL herrar och damer normalt är inne i försäsongsmatcher. Vid det här laget brukar de flesta spelartrupperna vara nästan helt klara men idag har väl ingen ens en förstafemma klar.

Enligt uppgift skall föreningarna i BLH ha ett möte på fredag. Jag antar att det är the final countdown. Dags att fatta beslut om spelformen. Något slutgiltigt beslut om slantarna från regeringen lär det knappast bli. Där är det sagt mitten av juni tidigare.

Det är mycket som talar för att Jesper Gustavsson hamnar i klubben DEAC i Debrechen, Ungern med lag i den högst ligan. När pandemin stoppade ligan då låg DEAC på 4:e plats i den stentuffa ungerska ligan med 14 lag. Förhandlingarna går i hamn när som helst.

DEAC är ett okänt lag för oss men ett riktigt bra lag. Det är klubben som Adam Ramstedt fick lämna efter fem matcher i fjol. Gustavsson kommer att ha U23/U20 laget som spelar i andraligan med fokus på utveckling av spelare.

I Ungern har man en ny intressant regel i den högsta ligan där minst en U23 spelare måste vara på planen hela tiden i första halvlek.

Det är brist på head coach jobb i Sverige så då är det nog ett bra mellanår att jobba med utveckling av både sig själv och andra spelare.

Lite överraskande att F Eldebrink hamnade i Girona eftersom båda spanska landslagsguarderna Palau och Xargay redan är klara för dem. Om Girona också satsar på en amerikansk guard då blir det inte så många minuter för F Eldebrink till hösten. Låt oss hoppas på att Girona liksom flera andra föreningar kommande säsong satsar mer på EU spelare.

Skribenten på Wettarnas hemsida som skriver om bl a deras nyförvärv klämmer ofta i med att spelaren nu kommer till  ”Sveriges vackraste bygd”. När jag läser det då är jag 99% säker på att hen aldrig har varit i Tornedalen.

Godmiddag

Alla väntar på utdelning…

Läser att den kände Jordan dissaren i Borås, bloggaren Rajacic nu tom placerar Pippen före Jordan. Det är sådant som får mig att tvivla på Rajacics basketfeeling.

Jag tycker att det är bra att dokumentären visar hur bra Pippen var men han var inte någon Jordan.

Horace Grant som spelade i Bulls menar att det är 90% bullshit det som sägs i dokumentären. Det är intressant. Det är kanske en tillrättalagd dokusåpa trots allt.

Jag har varit med i basketsvängen i över 50 år och jag har haft med alla kategorier av spelare att göra. En sak har jag verkligen lärt mig och det är att det inte är lätt att ha att göra med vinnarskallar och särskilt om de dessutom är egoistiska. Detta gäller även coacher.

Borta bra men hemma bäst skrev jag i HOOPS för länge sedan och så blev det för Rönnqvist. Mosesson fick motvilligt öppna på lädret och betala för att säkra honom.

Rönnqvist gick framåt och växte som guard under tiden hos Wettarna. Nu har BC Luleå en fullvärdig parhäst och backup för Rozzell, som man givetvis kommer att slanta upp för att säkra.

Däremot tror jag att det är mer tveksamt att dom slantar upp för Upshur, som hade en ojämn säsong och hade ganska svårt att övertyga i fjol. Skador och för mycket bänknötning i Belgien året innan var inte nyttigt för honom.

Undrar om Hansson nu blir kvar när det blev klart med Rönnqvist ? Den enes bröd den andres …………………..

Jag har suttit på läktaren i baskethallen och titta en del på Balibrea och Pavogiannis träningar med den nya generationen basketkillar i Umeå. Träningarna är bra med mycket intensitet och teknik. Utveckling pågår.

Läser att en del tror att Åström från Telge hamnar i Alvik, men det tror inte jag. Jag tvivlar på att Åström vill hamna i skuggan bakom Lundqvist igen. Sabel är borta så det finns plats i startfemman men………

Jag tänkte att då hamnar hon i Norrköping men nu vet jag att de har inte hört av sig till henne. Däremot har fem andra klubbar hört av sig.

Om en dryg vecka är vi inne i juni och fortfarande vet vi inget om hur det blir med BLH:s serieupplägg till kommande säsong.

Kanske väntar alla på att att staten skall hjälpa till men då får de nog vänta förgäves.

Jag skulle bli förvånad om den svenska staten går in med stora belopp för att rädda elitidrotten. 

Antalet omgångar i nästa års serie och 2 eller 3 domare är de stora stötestenarna vad jag hör.

Några klubbar emot 32 omgångar (4 ggr mot varann) och dessutom är kravet på en nedgång till 2 domare något som flera klubbar vill ha men något som ledningen inte vill ställa upp på.

En domare mindre och en omgång mindre innebär minst en kvarts miljon mindre i kostnader. En ansenlig summa för alla lag i BLH.

Inget besked lär komma om detta innan staten har bestämt sig. ”Manna” till elitklubbarna eller inte.

Det blir inget byte av golv i baskethallen i Umeå i sommar och det var väl tur det för det tycker många med mig inte alls är nödvändigt. Det finns förvisso några få lite döda punkter i golvet men i vilken baskethall i Sverige finns det inte det.

Umeå Energi Arena Vatten som baskethallen numera heter har ett helt ok basketgolv men är i övrigt en extremt sliten arena och det finns massor av andra saker som borde åtgärdas. Här följer några tips på åtgärder.

Nya spotlights och nya moderna högtalare, de som används idag har 30+ år på nacken.

Ny modern digital sarg synlig för alla i hallen samt TV tittarna.

Lite målarfärg både här och där skulle betyda mycket.

Uppfräschning av toaletter i anslutning till arenan.

Swosh rengöring av alla illaluktande avlopp och noggrannare städning av läktare.

Serveringsmöjligheterna är helt out of date men så är det överallt i Umeå utom i ishallen.

Godmiddag

Kopiera och skicka vidare

Jag instämde med vk´s basketblogg härom dagen till 100% när Hegethorn skrev om vad han tycker att Umeå Kommun borde göra för att stödja elit föreningarna i Umeå.

Föreningarna kommer knappast att få den hjälp de behöver från staten – tror jag, men jag hoppas att jag har fel.

Jag skrev också att jag hoppades att hans åsikter även skulle synas i papperstidningen men så blev det inte och det innebär att hans åsikt bara når kanske 300 trogna basket gillare i Umeå utan inflytande.

De flesta Umeå politikerna förutom moderaten Berg och liberalen Westerberg som är basketintresserade läser knappast bloggen.

De flesta som läser vk bloggen bor i övriga landet och de bryr sig inte.

Politikerna i Umeå är så hockey, fotboll och skidsports indoktrinerade så jag tvivlar på att någon annan sport biter eller berör dem särskilt mycket.

Vi behöver en ny generation i den politiska ledningen innan det ev blir några förändringar.

Jag hoppas att några kopierar Hegethorns blogg och skickar den till kommunens politiker. Du hittar epost adresserna till alla politiker på Umeå Kommuns hemsida. Det räcker ofta med bara förnamn.efternamn@umea.se

Noterar att den lovande guarden Emma Häger 19 år som spelade med RIG Mark i fjol är klar för Mark i BLD. Kuriosa med det är att hon är dotter till Eva Söderberg (numera Häger) som har sin basket bakgrund i Umeå. Många års elitseriespel och 3 landslagsuppdrag hann mamma Eva med i samband med att hon var guard i Ume Basket 1984 – 1993. Jag hade en liten förhoppning om att A3 skulle försöka rycka i henne eftersom jag vet att mamma Eva gärna skulle flytta hem till Umeå igen men så blev det inte.

Läser att Högsbo Basket omsätter hela 12 miljoner i sin verksamhet. Det är imponerande och du fattar vad Basketfestivalen betyder för dem. Högsbo har tydligen pengar på banken så att de klarar kommande säsong trots covid19 och en inställd festival.

Det lär inte finnas mer än en handfull basket föreningar i landet som är större. Du kan troligtvis lista dem själv. Jag lyfter på hatten för Högsbos organisation och hoppas att de lyckas och snart får upp ett lag i BLH. Dom saknas.

Jag blir ganska irriterad på dem som lägger skulden för många dödsfall på äldre omsorgens personal. I stället borde man rikta kritiken mot politikerna som drev igenom äldrereformen i början på 90-talet, där ansvaret för vård och omsorg flyttades från sjukvården till kommunerna.

Godmiddag

En ”krigsförklaring” från Norrbotten

Norrbottens Basketbollförbund har meddelat Västerbottens Basketbollförbund att ungdomslagen från Västerbotten kommande säsong inte får delta i seriespelet i Norrbottensdistriktet. NBDF motiverar det med både sportsliga och ekonomiska grunder.

Betyder det att de anser att ungdomslagen från Västerbotten är för dåliga och att man inte vill spendera pengar på att spela mot dem ? 

Jag blir inte direkt förvånad om det är så man resonerar och i så fall skäms jag över att vara Norrbottning. Det borde vara självklart att samverka för att tillsammans bygga en starkare basket här uppe i norr.

Jag vet att man bl a har som argument att Västerbotten måste skaffa sig ett eget seriesystem men det man i Norrbotten inte vet eller förstår det är att Västerbotten redan har ett eget seriesystem för dem som är 12 – 15 år med hela 20 lag och att det bara är de äldsta och kanske bästa lagen som deltar i serier i Norrbotten.

Däremot har Norrbottens BDF beslutat att seniorlag och juniorlag får delta och det finns två förklaringar till det. Lagen från Västerbotten är bra och vann både div två herrar, damer och damer U19 i fjol överlägset, men framförallt så är Västerbottens div 2 och U19 lag en mjölkkossa för NBDF.

Förenings, serie och licensavgifter bidrar med nära 100.000 kr till NBDF`s budget. Det måste vara en viktig och betydande del i deras budget.

Det NBDF knappast har räknat med det är att om Västerbottens Basketbollförbund i stället bestämmer sig för att samverka med Mellan Norrland i alla serier då förlorar Norrbottens BDF totalt runt 150.000 kr.

Ett sådant beslut skulle innebära att INGA lag från Västerbotten får tillstånd att delta i serier i Norrbotten.

Det blir mycket intressant att se hur diplomatin fungerar mellan de nordligaste SDF:en under den närmaste tiden. Norrbottens ”krigsförklaring” väcker starka känslor.

Det känns lite sådär att läsa hur de svenska fotbollspamparna och direktörerna vädjar i media om att de vill få igång Allsvenskan.

För 6-8 veckor sedan sade alla att livet är viktigare. Det vi håller på med ”det är ju ändå bara idrott” men……

Fler och fler börjar nu att inse att deras arbetssituation ja kanske deras yrke är hotat och att det är mycket som står på spel.

Helt plötsligt benämns Allsvenskan som ”en industri” och man menar att regeringen hindrar dem att ”utföra sitt yrke”.

Det är knappast spelarna som är särskilt oroliga för de är extremt högavlönade med sina sexsiffriga månadslöner och de kan vänta eller tom stå över ett år eller två om det behövs. Klädsamt nog så håller de än så länge tyst.

Det är förbunds pamparna, direktörerna och de höga tjänstemännen som känner att de kanske snart blir arbetslösa och då börjar de att ta fram det ”tunga artilleriet” och de får genast media drevet på de stora sportredaktionerna med sig som givetvis också känner sina jobb hotade när det inte finns glamour idrott att skriva om.

Godmiddag

VK bloggen sticker ut och jag hänger med

I VK:s basketblogg överraskade krönikören Hegethorn på lördagen för ovanlighetens skull med ett mycket personligt inlägg med en massa kloka åsikter om vad Umeå Kommun borde göra för att stötta elitidrotten i Umeå under eller kanske efter covid19. Det är inte så ofta vi två har liknande åsikter men den här gången håller jag med till 100%.

Att gå in med en rejäl slant för att stötta elitlagen från undergång är ”en spott i Mississippi” jämfört med 40 millar som man betalat bara för att snygga till entrén till isladan. Umeå Kommun har råd men det är viljan som saknas.

Staten kommer knappast att rädda elitidrotten.

Umeå Kommuns politiker får betydligt bättre och Mer idrott än de förtjänar. Om politikerna är mån om fler idrotter än hockeyn, fotbollen och skidsporten då gäller det att nu steppa upp för de övriga.

Övriga idrotter har klarat sig i det närmaste helt själva under de senaste 30 åren men nu är flera verksamheter hotade om inte kommunen går in och hjälper till.

Jag har slutat att köpa VK det skrev jag härom dagen men i morgon köper jag ett lösnummer trots det hutlösa priset och kollar om det viktiga blogginlägget även finns i papperstidningen för det är där som det gör skillnad och inte i en blogg som läses av kanske 1000 basketintresserade.

Tyvärr måste jag konstatera att så länge som vi har den styrningen som vi har i Umeå inom politiken så kommer synen på andra sporter än de ovan nämnda inte att förändras. Det kommer kanske att dröja till det att XYZ generationen (90 & 00) tar över innan något kanske kommer att hända. Troligtvis är traditionen så stark så att tom xyz gänget får det svårt.

På VK.se finns idag även en artikel om Angelica Gabrielsson som i mångt och mycket borde vara en stor förebild för många flickor i Umeå oavsett idrott eller annat. Personligen tycker jag att en ordentlig fördjupning hade varit intressant. Nu skrapade man bara lite på ytan.

Av artikeln att döma så verkar det som att det är oklart hur många A-landskamper som Angelica Gabrielsson spelade men det  är klart att hon vet att hon har spelat 30 st men hon är bara lite blygsam som alltid.

25 årige Daniel Johansson, 203 cm med Solna Vikings som senaste svenska adress och därefter 4 år på college i Kanada är klar för BSKT. Jag har känt till värvningen ett tag och jag har studerat honom och jag tycker att det ser bra ut – på video. Johansson är en allround spelare med bra fysik som kommer att kunna leverera 20 minuter per match – om det blir något spel till hösten.

Jag läser om att en del BLD lag tränar hårt redan nu. Det kan man inte säga om A3.  Inga organiserade träningar på två månader trots att det finns  ganska många talangfulla unga spelare från orten. Lokala spelare tränar med nya ettanlaget KFUM Umeå med Selberg men borde inte Enjebo var där och motivera dem som knackar på dörren till BLD ?

I Luleå genomförde Luleå BBK en internmatch i fredags med domare och sekretariat. Två lag med sex spelare i varje spelade match. De mest namnkunniga spelarna var Vesterberg och systrarna Visscher samt en grupp spelare från BG Luleå. Inga Nyströmare syntes till.

Ja ja ja sorry det var 50 årsjubileum i fredags för B-löven så det var väl motiverat med 2 1/2 sida hockey igår då. Jag får lov att köpa det. Hockey nördarna i Umeå blir putta på mig när jag skriver vad jag tycker men det får dom bli. Det finns ändå ingen rim och reson i bevakningen. Jag gillar sport men inte såååå mycket hockey och B-löven. Snart orkar jag inte ens läsa ingresserna.

Glädjande var i alla fall nostalgi VK krönikan om UFC mot Göteborg 1996 inför 12000 åskådare. Jag var på plats och såg den matchen live och det var en mäktig upplevelse att känna trycket när kanske 8-10000 stönar ett NEJ när Steve Galloway inte lyckade stryka in en av sina patenterade nickar.

Godmiddag

Nostalgi och inflation

HOOPS var inte ute och cyklade för några veckor sedan när jag skrev att Telges coach hade tillökning på gång i familjen och att det kanske inte skulle bli ngn coachning kommande säsong.

Härom dagen släppte Telge informationen men det blev inte en kvinnlig coach som jag hoppades utan återigen satsning på en man. Jag är lite förvånad att Södertälje som har varit föregångare i alla tider i basketsverige inte satsar på en kvinnlig coach. Jag tycker att det borde finnas kvinnliga coacher i den föreningen.

Om det inte finns det så finns Kausaite inom pendlingsavstånd. Finns det verkligen inget ligalag som vill kontraktera henne ? Vad har hon gjort för fel när hon inte får ett bra coachjobb ?

Det är tragiskt att en sådan kapacitet som Kausaite skall sitta på läktaren. Svensk basket måste börja lära sig ”att ta vara på sina både kvinnliga och manliga ledare”.

Lite nostalgi

Jag har tidigare skrivit om att det var mycket bättre förr när det gäller kvalitén på amerikanskor som har spelat i den svenska elitserien/damligan.

Jag undrar hur många som kommer ihåg följande duktiga basket amerikanskor. Jag anser att alla som jag nämner här var minst en klass bättre än dem som har spelat i landet de senaste 10 åren.

Wanda Ford och Ruthie Bolton som spelade i Visby, Kris Emerson, Södertälje, Jennifer Azzi, Arvika, Letitia Hugley Ume Basket som spelade i Sverige på 80-talet.

Lea Metcalf, Mark var också helt suverän. Den grymmaste av dem alla spelade med Luleå Basket i div 1998/1999 och förde upp laget till elitserien. Hon hetta Nyree Roberts, 197 cm, vänsterhänt, rörlig och med muskler. Hon var stjärna på den tiden och  spelade i WNBA med Houston Comets. Någon så bra center har vi aldrig sett vara sig förr eller senare i den svenska ligan.

Förresten nu kan jag berätta att det faktiskt var aktuellt med en återkomst till BSKT nu i februari för Germain Jordan men han var som vanligt för bra och fick ett förlängt toppkontrakt i Mexiko och blev kvar där.

Det var även aktuellt med att Eric Gilchrese skulle ansluta till BSKT inför slutspelet men han gjorde det nästan omöjliga och lyckades med 30+ poäng i snitt föra sitt norska lag till ett oväntat slutspel, som av förklarliga skäl tyvärr inte blev av.

Inflation

Om inte Björklöven fanns då tror jag att den lokala sportredaktionen skulle få permittera stora delar av personalen. Det går inte en dag utan en helsida om något, idag var det 2 1/2 sida. Snacka om att ”koka soppa på en spik”.  Om det för tillfället saknas fantasi om vad man skall skriva om då kommer det nostalgikrönikor den ena efter den andra.

Intervjun med Wallson var motiverad men Johnssons mastodont krönika sövande.

Det som jag reagerar över det är att det faktiskt är en massa år sedan som B-löven vann något eller tillhörde creme de la creme men ändå så är B-löven det enda som gäller i den södra länsdelen. Jag hoppas att UIK och UFC lyckas så att det blir lite balans på sportsidorna särskilt under sommaren.

Jag sade upp mitt abonnemang på papperstidningen för flera år sedan när jag tyckte att uppbackningen av B-löven gick för långt och det ångrar jag inte. Tyvärr så dominerar B-löven även nättidningen men ”det är ju inte redaktionens fel utan algoritmernas”.

Godmiddag