HOOPS

Hoops gör tidigare comeback

Två veckors paus får räcka. När jag såg att flera hundra personer går in dagligen på mrbasket.se/HOOPS för att kolla om jag har skrivit någonting. 

Jag kan inte släppa att Umeå BBK(A3) lade ner verksamheten bara sådär. När den nya ledningen 2012-2013 tog över ansvaret för SBL laget då hoppades jag och många med mig att det skulle bli ett långvarigt äktenskap där dambasket traditionen och kulturen i Umeå skulle få växa.

Det blev inte långvarigt. 10 år är ingenting.

Hårdsatsning några år och ett guld 2019 blev det men därefter bara semifinal 20/21 och 21/22.

A3 ledningen gick inte ens ut i media och vädjade om hjälp från kommun och näringsliv för att klara av skulderna. Ett fullständigt katastrofalt misslyckande.

Om det hade varit jag som var ansvarig då skulle inte jag ha kunnat visa mig på en idrottsarena i Umeå längre. Ansvariga kanske inte bryr sig. Jag hade förmodligen flyttat med skammes rodnad över mitt face.

Jag tänker på de unga satsande tjejerna som finns i Umeås basketettan lag och de som var med i A3.

Några i ettanlaget sneglade troligtvis på att ta en plats i A3 kanske redan till höstens lag.

Jag tror att det finns flera tjejer som är ganska besvikna på det som har hänt. En dröm kan ha krossats. Nu måste man flytta om man vill spela i SBL.

Tänk om A3 i år hade kunnat nöja sig med t ex två utländska spelare och gett plats åt 5-6 egna produkter i SBL. Jag är säker på att alla sponsorer och bidragsgivare hade ställt upp och föreningen hade kunnat beta av skuldberget under ett par år. Det hade varit snyggt och respektingivande.

Det skulle ha varit intressant även för Umeå publiken med egna lokala förmågor på plan. Det är bara att se på hur det har sett ut i fjol på matcherna i basketettan dam. Nästan vid varje hemmamatch hade man dubbelt upp mot A3 i SBL. 

Lokal förankring är alltid bra.

Jag tänker på när Umeå BSKT hade Johan Pierre, Egal Saleman och Albin Frank i startuppställningen. Då var det 7 – 800 åskådare vid varje match och ibland över tusen.

Jag hoppas att man aldrig mer gör om misstaget att låta folk utan själ och hjärta för föreningen få makten och rätt att bestämma framtiden för det slutar allt som oftast bara på ett sätt. Med katastrof.

KFUM Umeå hade för 30 år sedan en basket ansvarig som flyttade upp till Umeå från Stockholm. Ledaren hade ingen respekt för föreningens tidigare verksamhet. Han bestämde helt sonika att nu börjar en ny era i föreningens historia. 

Han startade sitt ledarskap med att beställa fram en container på baksidan av KFUM och i den kastade han historik i form av speldräkter, overaller, diplom, pärmar, pokaler. Allt skulle bort som påminde om det som hade varit.

Han gjorde sig av med tränare som ”inte var tillräckligt bra” och tillsatte en egen avlönad tränare som tillsammans med honom själv tränade alla 12 lag som föreningen hade. De som inte var beredd på mycket och intensiv träning fick inte vara med. 

Det mest skrämmande var att ingen i föreningens styrelse hade insyn eller intresse utan man lät dem hållas.

Till sist gick det givetvis för långt och du kan räkna ut hur det hela slutade. Den sittande styrelsen insåg att man var inne på en lite väl galen väg och avslutade samarbetet med båda parter.

Contentan av det hela enligt mig är att alla idrottsföreningar med kultur och traditioner borde vara mer rädd om sin förening och framförallt inte ge någon utan rätt känsla för föreningen makt.

Godmiddag

Hoops tar en paus.

Kommer du ihåg Amy Mohr som spelade för Umeå Comets 2007 – 2010 ?

Amy och hennes man Mike Bahl är i Umeå måndag och tisdag och kör basketträning för våra äldre Minerva kids som är hemma i stan. Amy är idag headcoach på High School och Mike headcoach på college i Denver, Colorado. 

Dags att börja fundera påett annat upplägg av den svenska basketligan. 

Nick Spires till Norrköping. I Lost my Spirit. Det innebär att det är några få lag som allting handlar om både i herr och damligan kommande säsong. My God så trist som kidsen säger.

Det torde tvärt om mot vad många tror innebära att intresset för ligan minskar. Det är inte intressant med en liga där ett fåtal lag vinner allt. Om slutresultatet är givet innan uppkast.

Jag tippar på ett nytt publiktapp kommande år. Skillnaden blir för stor mellan övre och nedre halvan av serien. 

Hur intressant kan det vara att i Umeå gå och titta på BSKT mot t ex Norrköping ?

Jag tvekar om jag skall köpa säsongskort i år.

Restaurangklubbarna dominerar bara mer och mer. Varmkorv & fika klubbarna hamnar på efterkälken mer och mer. Fikaklubbarna kan inte ens drömma om SM finaler.

Max hemma & bortamatch i grundserien borde idag vara självklart och slutspel för restaurangklubbarna på  våren och en kvalserie för nedre halvan. SBBF måste få upp intresset för SBL.

Höstens mest intressanta basket blir herrarnas EM som spelas den 1 – 18 september i Belgrad och damernas VM som spelas 22 september – 1 oktober i Australien.

HOOPS tar en lite längre paus nu från skrivandet. Den 1 september kan du kolla om jag har fått intresset tillbaka. 

Trevlig Sommar

Vi åkte 70 mil för att spela 3X3 i Kalix

HOOPS pausade några dagar för 3X3 basket i Kalix. 35 mil enkel väg på E4:an är det från Umeå till Kalix. Undrar om det finns fler lag i Sverige mer än vi i Minerva och KFUM Umeå som har gjort en så lång resa för att delta i 3X3 i sommar. Knappast.

Bra arrangerad turnering rakt igenom. Mina killar från MINERVA gjorde bra ifrån sig med fem vinster av åtta och vi nådde final vilket var strongt gjort. I finalen föll vi mot KFUM Umeås ”drakar”. Ja dom är verkligen jättar jämfört med oss. Två Umeå lag i final sved nog för de fyra Luleå lagen.

U 20 EM måste ses som ett misslyckande med tanke på förlusten mot Island och den missade chansen att bli bland de tre bästa och få ta steget upp till A gruppen. Jag vet inte vad Sverige höll på med egentligen i matchen. 

Sverige startade med första femman spelade ut ett stirrigt Island. Ledninge var väl uppe i 4 – 16 när Sverige började byta runt. Jag upplevde det som att man då trodde att det var lugnt och matchade lite för svaga spelare. Sverige tappade momentum och släppte in Island i matchen. 

Island tog över och dominerade period 2-3-4. En full hedge fick svenska spelet att bli stillastående och när Klintman hade bollen då släppte men inte honom till korgen. Det räckte för att skapa kaos. Island vann även igår och det blev dom som tog steget upp till A gruppen. Island är fantastiskt med sina blott 370 000 innevånare.

Bilbao blev Denzel Andersons nya adress. Ett lyft för hans karriär. Nu får han dessutom spela med Ludde Håkansson. 

Tufft tapp för Östersund. Paulsson-Glantz lämnar för spel i polska Lublin. Jag tror att hon passar bra där för hon är en lirare och en spelare med bra spelförståelse platsar alltid i bra ligor.

Jag har i två veckor vetat att Kelliher var klar för Östersund men jag lovade att inte skriva om det bara så du vet. Östersund blir bra i år igen. Kul.

Tittade igenom SBL herrlagens laguppställningarsom de ser ut just nu. Jämtland och Norrköping ser starka ut. Även Borås och Köping tror jag har stärkt lagen inför säsongen.

Alla lag har 4 – 6 nya spelare i truppen. BSKT är det enda laget som ännu inte har presenterat några nya amerikanska spelare. Jag hoppas verkligen på två vassa kort för annars blir truppen inte starkare än i fjol. 

Kalmar verkar bygga ett lag på svenska spelare och stora spelare från Balkan. Man brukar säga att friskt vågat är hälften vunnet men det gäller inte i SBL. Kalmar når inte heller några framgångar utan några vassa amerikanska spelare det är jag 100 på.

Den lägre budgeten i Södertälje. spelar ingen större roll. De spelare som finns kvar väger ganska tungt och en ny amerikansk Guard är klar. Gaddefors väljer lite överraskande spel i Kanada. 

Godmiddag

Umeå tappar status inom svensk basket men även som idrottsstad med A3´s urdragning

U 20 herrans var redan klara gruppsegrare inför matchen mot Österrike. Det var troligtvis anledningen till lite annorlunda matchning av laget. Lite avvaktande försvarsspel innebar att motståndarna satte skott och kunde även attackera korgen rakt framifrån.

Forsling fick vila och även Lindqvist som startade men tidigt satte sig på sidan. Kanske ngn skada som inte syntes.

Mellqvist klarade inte att ta chansen nu när Forsling vilade. Det går riktigt trögt för honom med det mesta. Lindqvist har varit starter i alla matcher men det har knappast gått så som han hade önskat.

Klintman, Myrthil, Broström och Falk skärpte sig i sista och det räckte till seger. Botolds bästa match hittills.

Det blir Island i kvartsfinalen. En svår match mot ett riktigt vasst Island. Dom har bara förlorat inledningsmatchen med 2 p mot gruppsegraren Estland och den matchen borde dom ha vunnit men några typiska juniormisstag inbar att Estland kunde avgöra med en trea i sista sekunden.

Marks värvning av syskonen Herlihy från Villanova innebär att Mark återigen kommer att blir svåra att tas med i SBL. Man platsar inte i Villanova om man inte är bra. Det strävsamma paret coacherna Almqvist & Alm gör ett suveränt jobb. 

Det känns trist att Umeå BBK(A3) inte klarade av att hålla kvar laget i SBL när lilla Mark klarar av det. Jag blir tvungen att åka till Östersund och Luleå i höst så att jag får se SBL damer även i år.

Jag tittade på spelprogrammenför SBL herr och Basketettan herr & dam och noterar att det spelas hela 26 matcher i Umeå Sporthall fram till jul. Det är bra men………..

………. utan SBL dam så tappar basketen trots allt status i Umeå och Umeå tappar status som idrottsstad. Det enda som kan ge lite plåster på såren är om herrlaget i SBL kan lyckas med att vinna fler matcher och dra lite folk till kommande matcher.

Godmiddag

Urdragningen får konsekvenser

Umeå BBK (A3) urdragningen från SBL innebär även konsekvenser i HOOPS och för SBL dam i Sverige.

Jag startade HOOPS 2013 och sendan dess har jag framfört massor av personliga åsikter om lag och spelare. Det har varit både ris och ros.

I starten var det några lokala ledare i både herr och damlaget som inte gillade mina åsikter men ganska snart förstod dom att det inte gick att få tyst på mig även om dom tydligt visade sitt missnöje.

En av Udominates invärvande svenska spelare som inte gjorde rätt för sig i Umeå från början var särskilt irriterad över mina åsikter. Jag stod på mig och efter ett samtal blev hon klart vassare tycker jag.

En av våra damtränare var också irriterad över mina åsikter om taktiken men de flesta tog nog det på rätt sätt och insåg att man får tycka till i Sverige. Hen tyckte nog att jag inte hade någon koll trots att jag såg minst 75% av alla träningarna i hallen det året.

Jag vet inte om tränarna har läst HOOPS. Jag vet att Jesper Gustavsson gjorde det regelbundet. Alla övriga som jag har frågat har sagt att dom inte läser HOOPS utan bara att dom får höra om mina åsikter från andra. Fan trot om dom talar sanning som man brukar säga.

Det har varit otroligt kul att följa SBL dam.Jag har bara missat några få hemmamatcher under de tio (10) år som Umeå BBK(A3) har spelat i ligan. Jag har inte missat någon Eurocup match. 

Jag har missat betydligt fler herrmatcher under Umeå BSKT´s åtta år i SBL. Om jag skall vara riktigt ärlig så har jag nästan alltid tyckt att det har varit roligare att se dambasket eftersom det för det mesta har varit justare försvarsspel och mer rättvisa domare och även ofta mer lagspel i de matcherna.

Nu blir det lite mer focus på BSKTs öden och äventyr. Jag har sett laget spela på samma sätt i två år. Det lär knappast bli någon förändring av spelstilen så den stora frågan är om de fem nya svenskarna skall kunna lämna avtryck i SBL under det första året i BSKT. Skall laget kunna ta ett kliv i tabellen under Balibreas tredje år med laget ? 

U 20 herrarna tar sig an Österrike i eftermiddag kl 17.00. Med matchning av lagets vassaste kort blir det en lätt seger. Om man väljer att matchan de som har spelat mindre då kan det bli jämnare men förlust NEJ.

Läser i Länstidningen, Södertälje att basketklubben har beslutat att göra en större satsning på damlaget än på herrlaget i år. Anledningen är framförallt de dåliga publiksiffrorna i SBL herr och även sämre sponsring. Det viktiga inför hösten blir att arbeta för att få mer publik på matcherna. En vettig satsning tycker HOOPS.

Noterar även att Södertälje har anställt en person som heter Anders Jansson som säljare på sponsorsidan. Kan det vara Jansson som var frontman i Sundsvall Dragons ?

Godmiddag

Bra coaching I HU20

Det blev vinst mot North Makedonien. 

Jag trodde på förlust och den var inte långt borta. Laget kollapsade i sista perioden och det var nära att N Makedonia hann ifatt (90-92). Klintman släppte handbromsen och tillsamas med Broström och Myrthil fixade man segern. Jättarna Mellqvist och Forsling fortfarande för svaga defensivt och för långsamma. Botold och Lindqvist ungefär som sist.

Hemmanationen Georgien trodde jag skulle bli svårare. Sverige startade verkligen platt med 0 – 10 i baken och verkade tagna av hemmapubliken.

Laget vaknade tack och lov och när man började pressa på hel och halvplan kom man tillbaka in i matchen och tog över. Jag gillar coach Panagiotis Nikolaidis sätt att coacha. Varierar defensivt, pressar försöker spela snabbt när det går. 

Jag tyckte att ”Jotti” Nikolaidis gjorde ett suveränt jobb när han var i Köping och jag förstod inte varför han inte fick vara kvar. Jag har inte sett hans träningar men match coachningen var mycket bra. Uppsala kan bli vassa nykomlingar om han bara får lite vassa spelare att jobba med.

Klintman dominerar med sin atletism och längd. Trots att Georgien försökte hålla i honom och stoppa honom på alla möjliga sätt så gick det inte.

Myrthil och Falk fortsätter att spela bra. Botold och Lindqvist har stort förtroende hos coach och den här gången gick det lite bättre. ”Drakarna” verkar ha tvål i händerna och dålig kondis. 

Serbien är bäst i B gruppen men Finland utmanade dem till slutsignalen igår så det blir inte lätt för Sverige att bli bland de tre bästa för att få avancera till A gruppen. Österrike på tisdag borde i alla fall vara en munsbit med lite koncentration. 


Det blev en vassare matchning mot Litauen för U 20 damerna och följaktligen en vinst. Jag anser att med maximal toppning av laget hade Sverige tom kunnat vinna mot Frankrike som inte hamnade på pallen. Semifinal hade inte varit omöjlig. 

En elfte plats (Finland 9:a) av sexton lag är en sämre placering än vad det borde vara. EM borde inte vara en utvecklingsturnering för spelarna. Träningsmatcherna under förberedelserna är det. Spanien vann finalen mot Tjeckien (47 – 42).

Jag har sett några svenska domare in action.

Blaso Begenicic var i Sopron och dömde damernas U20 och igår såg jag Rickard Eriksson döma herrarnas U20 Serbien mot Finland. Både gjorde ett utmärkt jobb. Rättvist och bra precis som jag vill ha det. Jag har sett rätt många riktigt svaga domare under damernas U20.

Godmiddag

18 av de bästa UD/A3 värvningarna

Umeå BBK(A3) går i graven och med det även det positiva minnet av 18 av de bästa värvningarnasom Umeå BBK gjorde från bildandet 2012 till nedläggningen 2022:


2017-18 Brianna Kiesel, 10-15 Pamela Rosanio, 19-22 Ama Degbeon, 17-20, Jeannie Saunders, 21-22  Tiffany Brown, 18-19, 21-22 Abigail Asoro, 14-15 Lina Piciute, 16-17 Martina Stålvant, 18-19 Ana-Maria Begic, 14-17 Ilaria Zanoni, 13-17 Agnes Nordström, 14-16 Frida Aili, 15-16 Krista Gross, 16-17 Santa Ockoskyte, 13-17 Klaudia Lucacovicova, 16-17 Zenta Melnika,12-15 , 10-14 Kristina Nybom, 14-19 Hollie Mershon,  

Jag har rankat dom i min favorit ordning. Kiesel var bäst, Rosanio näst bäst osv.

Det är svårt att ta in. Svårt att förstå att allt är över. Dom som ansågs ha gjort det så bra stängde bara ner efter bara 10 års verksamhet. Får vi någonsin veta varför det blev som det blev ?

HU20 laget har stor talang i Falk, Broström, Klintman och Myrthil. Umeå killarna Botold och Lindqvist hade ingen bra premiär. Spelar forfarande inte nog resolut. Dom vill bl a studsa bollen när man inte ska studsa den. Mellqvist och Forsling, 210 cm kolosser såg stabbigt och otränade ut. Klintman spelar med handbromsen på. 

Jag tror tyvärr på en förlust mot North Makedonien som imponerade mot Österrike men Österrike var inte bra. Makedonien hade ett vasst skytte och det väger alltid tungt.

U20 damerna åkte på minus 20 mot ett inte särskilt starkt Lettland. Det är normalt eftersom alla fick spela mellan 10-20 minuter. Det ser ut som att en säkrad plats i A gruppen var viktigast och inte det slutgiltiga resultatet. 

Nu blir det Litauen i nästa match och med samma matchning blir det förlust igen. Finland slog Litauen med 14 poäng och placerar sig nu före Sverige i sluttabellen.

Aktuellt läge i UMEÅ BSKT truppen

NYA SPELARE: William Eriksson-Hansson (Wetterbygden Stars), Jacob Jangered (IK Eos), Alexander Yemane (BC Luleå), David Czerapowicz (Arka Gdynia, Polen), Daniel Hansson (Nässjö Basket)

KONTRAKT: Anton Lindqvist, Gustav Hansson, Will Butler

Tippas bli kvar: Cole Welle, Elias Andersson, Emanuel Lundmark, Melker Lindblom, Nils Botold, kanske väljer någon av de unga 100% satsning på Basketettan i stället.


Tillkommer:  2 amerikanska spelare om budgeten tillåter.

Om den inte tillåter det då blir det svårt att avancera i tabellen i förhållande till de senaste två åren.

Godmiddag

Värdelöst med bara bortamatcher i EuroCup

John Dickelman till Köping är en liten bomb. Det borde innebära att laget ändrar spelstil något. Dickelman var en coach som spelade rörligt men strukturerat och balanserat när han coachade i Sverige. Köping blir säkert vassare kommande säsong. Gehrke och Dickelman blir en tung duo.

Det är en dålig satsning att delta i Euro Cup som Jämtland gör eftersom det är gruppspel med 4 lag och knappast i Östersund. Vad är det för vits med att delta om man inte skall spela på hemmaplan.

Om Jämtland får något svenskt eller internationellt företag som sponsor som kan kombinera matcher med någon form av promotion då förstår jag.

Att bara spela för att få internationella matcher blir galet dyrt. Jämtland kanske har 1/4 mille extra på banken som dom vill sätta sprätt på. En ideell förening får ju inte gå med vinst.

Sammandrag på en ort innebär att Jämtland står för sin egen resa men all mat, logi och logistik är normalt kostnadsfri. En resa till Polen lär kosta nära 100 tkr om man tar flyg. En hemmamatch skulle ha täckt den kostnaden.

Udominate/A3 spelade flera år i Eurocup. Fram till 2021 spelade laget gruppspel alltid med 3 hemmamatcher. Det var de årens höjdpunkter för basketälskare i Umeå. Tyvärr så var det alldeles för få som kom och tittade på alla WNBA spelare som uppträdda i Umeå Sporthall.

Jag har inte öppet för kommentarer på HOOPS men det är ju inget som hindrar att du som har synpunkter skickar ett mejl. Jag kommer inte att hoppa i älven om du skriver att jag borde göra det. Jag kanske svarar om det känns rätt.

En som skrev och håller med mig i min åsikt om RIG Luleå skrev:  -”Självklart ökar sannolikheten att de ska producera bra spelare när de plockar dem med bäst förutsättningar”.  Hur många är från Luleå med omnejd???

Godmiddag

Nils & Anton till Georgien med HU20 landslaget. Kul !

En toppning av DU20 laget var nödvändig för att vinna mot Bulgarien och så blev det. Det var viktigt att säkra platsen i A gruppen men, jag kan inte låta bli att påstå att en likadan toppning mot Frankrike hade kunnat innebära seger även i den matchen.

Herrarnas U20 EM grupp B startar fredag.På torsdagen kl 15.19 gick jag in på SBBF´s hemsida för att titta på den slutgiltiga truppen och fakta om laget. Resultatet blev nada. Det enda som fanns var motståndare och matchtider i de tre inledande matcherna.

Snälla SBBF det är nu dags att göra något åt hemsidan. Plagiera Finlands omedelbart och se till att det finns personal som har till uppgift att dagligen uppdatera vinter som sommar och oavsett om det är semester tider eller inte. Det är bara för dåligt som det är nu.

Jag tycker att det är fel att jag skall tvingas läsa på FIBA´s hemsida för att få lite mer fakta om matcher och statistik. Jag tycker dessutom att det inte är ok att kritisera föreningarnas hemsidor när inte ens SBBF´s är up to date.

NSD.se skrev i veckan en artikel om alla basket spelare som har fostrats i Luleå och deras framgångar och man slår sig för bröstet och pratar om miljön och att om man skall lyckas då bör man utbilda sig i Luleå.

Jag håller med dem. RIG Luleå och ligaföreningarna har fått fram många bra spelare under åren men inte så många som jag tycker att det borde vara med tanke på hur mycket dom tränar alla förutsättningar som finns och allt kvalitativt motstånd dom får matcha mot bl a i utlandet. 

Jag tycker att man de senaste åren har gått i stå. Jag har skrivit om det tidigare. Ingen håller så klart med mig men snegla i alla fall på årets U 20 herrar.

Uttagningen av herrar U 20 landslaget som jag fick nyss kl 15.51 torsdag och som startar sitt matchande i Georgien i morgon visar på att så är fallet. Bara en spelare från RIG Luleå men lillasyster i söder Umeå BSKT har med två spelare. Rig Mark har 3 spelare.

Nedan följer den aktuella truppen som jag fick direkt från Georgien av Nils Botold.

Truppen. Botold Nils Umeå BSKT, Broström Felix RIG Mark, Cupan Oliver RIG Mark, Delryd Melker RIG Mark, Falk Wilhelm UCAM Murcia, Forsling Sebastian New Mexico, Klintman Bobi Wake Forest, Lindqvist Anton Umeå BSKT, Mellquist Atle RIG Luleå, Myrthil Romeo J Dartmouth College, Månsson Jacob New Jersey, Sanne Tom Uppsala Basket. 

Fredag 17:00 Sverige – Kosovo, Lördag 14:45 Makedonien – Sverige, Söndag 17:00 Sverige – Georgien, Tisdag 19:00 Österrike – Sverige. Borde finnas en bra chans att spela sig tillbaka till A-gruppen med coach Jotti Nikolaidis. Lycka till.

Godmiddag

Tradition & kultur dör med A3

Jag skrev härom dagen att det var bra att det svenska U20 damlaget har rutinerade coacher. Igår såg jag laget förlora på ett mycket konstigt sätt. Motståndet var iofs bra men i alla fall.

Sverige spelade bra och hade 33 – 33 i halvtid mot Frankrike men när den tredje perioden drog igång gjorde  Frankrike 12 – 23 och i princip avgjorde matchen.

Jag vet inte om deltagandet i U20 EM är tänkt som en utbildning inför framtiden. 


Coacherna valde att matcha några av lagets svagare spelar i den tredje perioden och det kostade. Hevinder och Johansson som enligt mig är givna starters satt på bänken alldeles för länge när Frankrike ryckte till 12 poängs ledning.

Jag är ganska säker på att det franska coach teamet tackade och tog emot. Sverige tog inte ens ut sina timeout när matchen höll på att glida dem ur händerna. Varför spara dem till slutminuterna när det är ojämnt.

Idag kl 17:30 blir det match mot Bulgarien och det borde bli en enkel match men med tanke på matchningen mot Frankrike så vet man aldrig. Alla kanske skall ha 16-17 minuter.

Damlandslaget nominerade återigen en jätte trupp.

Om jag skulle ta ut 12 spelare idag till det svenska damlandslaget då skulle jag ta ut dessa och exakt i den ordningen som jag har listat dem nedan. De åtta första har varit bra hela våren i sina lag. Övriga fyra mer osäkra kort men värda en chans mot Israel men, Israel blir inte lika enkla som i det senaste kvalet. 

Nathalie Fontaine, Binta Drammeh, Abigail Asoro, Allis Nyström, Ellen Nyström, Ellen Åström, Matilda Ekh, Elin Ljunggren. Övriga Stephanie Visscher, Paulina Hersler, Emma Johansson, Klara Lundquist, 

För varje dag som går blir jag mer och mer nyfiken på att få reda på anledningen till att A3 helt plötsligt lade ner verksamheten. Sanningen måste fram med tanke på dambasketens historik. Umeå har haft damlag i högsta ligan i 31 år. Den senaste sejouren varade i 22 år från Millenium skiftet.

Tänk dig om IBK Dalen som spelar i herrarnas Supeliga i innebandy helt plötsligt den sista juni hade meddelat att man har bestämt sig för att lägga ner verksamheten. Jag är 100% säker på att ansvariga personer hade tvingats att träda fram och förklara och ta på sig ansvaret.

När det gäller A3 så händer inget. Det har gått två veckor och det som hände faller snabbt i glömska. Var det kall beräkning bakom meddelande om nedläggningen mitt i sommaren ?

Jag tänker på det snygga uppbyggda omklädningsrummet som finns i hallen som nu står där utan lag. Jag tänker på förråden med bollar, massor av speldräkter i 4-5 olika färger och team souvenirer m.m.

Allt åker ju nu i soporna. Tradition och kultur dör med A3. Finns det ingen som vill kliva fram och rädda dambasketen ?

Godmiddag

Nio år i SBL men fortfarande ingen respekt

Jag har tittat på U20 damerna, som fn spelar EM i Ungern. Gruppspelet har börjat bra med vinster över Belgien och Finland men mot Italien blev man ganska utspelade och det pga att Italien spelade en mer attackerande basket. Sveriges försvar hängde inte med.

Sverige hade även stora problem mot Finland i inledningen eftersom man inte spelade nog aggressivt och Finland utnyttjade det och satte skotten.

Försvaret blev bättre men framförallt var det Collins och Ekh som bar laget till seger. Förresten vem är Diana Collins ? För mig en helt okänd Guard på 177 cm och riktigt bra.

Det är intressant att se att Italien, Finland och Sverige har erfarna head coacher som jobbar på högsta liganivå i sina hemländer. Lagen har rätt olika spelstilar. Italien med backscreens och attackbasket. Finland med mycket hand off attack och 3 poängskott och Sverige med mycket Pick & rull eller pick & pop attack.

I 16 delen får Sverige möte Frankrike som spelar väldigt fysiskt och med både bredd och djup och längd. Det blir väldigt svårt men inte omöjligt. Matchen spelas tisdag kl 17.30 och kan ses på youtube.

Rönnqvist till Island blir ett tufft tapp för BC Luleå. Om dom säger ngt annat då ljuger dom. Jag tror att de flesta övriga coacher i SBL är nöjda med ”Lucky Lukes” beslut. Du fattar säkert vilka slantar som finns i Isländsk basket. BC Luleås trupp skrämmer inte än så länge.

Rönnqvist lämnar inte Luleå om han inte får minst 60 papp plus jobb till sambon och övriga förmåner. Jag skall följa laget i Euro Cup. Om det går bra så kan dom lottas mot Jämtland i den andra omgången. Jämtland spelar i grupp 5.

Jag tycker att Jämtland hade hyfsad tur med lottningen. Resor inom rimligt avstånd och helt klart möjlighet att gå vidare.

BC CBET Jonava (LTU) som i Litauen kallas för Juventus och tillhör toppen i Litauen. Ett bra lag som Jämtland får det svårt mot. Laget har 5000 + fanatiska åskådare på sina hemmamatcher.

BC Wolves (LTU) är en ny förening som bildades i fjol och gör sitt andra år i ligan. Finns i Vilnius och ägs av en mångmiljonär som har råd att köpa ihop spelare. Kanske ett nytt riskkapitalist projekt. Kanske möjligt att besegra.

BC Trepca (KOS) har jag ingen koll på men Balkan skolade spelare kryddade med 2-3 hyfsade jänkare är aldrig lätt och då särskilt på bortaplan.

Det nya Tarkett Sport Golvet ligger nu på plats i Sporthallen eller Umeå Energi Arena som den kallas. Vi läser 11 juli 2022.

Enligt den information jag har fått så ligger nu arbetet nere till v 32 alltså en hel månad innan det är dags för målning av linjer och ytor. Tror ni ishallens linjer hade fått vänta över semestern om B-löven hade velat in och träna ?

Tänk om det hade kunnat göras direkt. Då skulle hallen stå klar till v 30 och Umeå BSKT hade kunnat börja att vänja sig vid det nya golvet i några veckor. Vad jag har förstått så öppnas inte hallen förrän 22 augusti alltså en månad innan första hemmamatchen i SBL.

Innebandy cuper dominerar i Umeå Energi Arena från slutet av augusti en bit in i september.

Innebandyn får högre prioritet och får disponera baskethallen för sina cuper trots att de har en egen specialbygd innebandyhall med mobila läktare med två fullstora planer vägg i vägg. 

Umeå BSKT tar man ingen hänsyn till. BSKT hänvisas till Maja Beskowhallen som iofs har parkettgolv men är inte fullstor för elitmatcher och elitträning. Laget hinner få 2-3 veckors träning på ”det nya golvet” innan hemmapremiären den 23 september mot Södertälje.

BSKT har nu 9 år i SBL men fortfarande inte den respekt som föreningen borde få från Umeå Kommun, Näringslivet och Media. Risken är stor att respekten dessutom försämras när A3 lades ner även om Umeå BSKT inget har eller har haft att göra med A3. 

Det är vanligt att all basket i Umeå buntas ihop till ett även om det är helt fel och långt ifrån verkligheten. Det rör ihop begreppen något.

Godmiddag

Idag finns det inte längre några ”hallråttor”

Terrence Oglesby som gästade Rajacic podden i veckan sade en sak som han har helt rätt i och som jag tycker är en stor försämring i Sverige för både elit och ungdomsverksamheten i basket och andra inomhusidrotter. Alla hallar är låsta.

Det går inte att komma in i kommunala hallar i Umeå för spontanidrott längre sedan 2009. Förr på 70,80 och 90 talet var Tegshallen, Hagahallen, Bräntbergshallen och Mimerskolan aktiva Fritidsgårdar från 15.30 till 22.00 med hundratals kids som tränade/lekte basket och umgicks.

Vi kallade dem som var dagligen i hallen för ”hallråttor”. Idag finns det inte längre några hallråttor.

Även Campus Friidrottsarena i Umeå är numera stängd för spontanidrott. Höga staket och kodlås hindrar dem som vill in och löpträna på löparbanorna. Snart inhägnar man väl alla fotbollsplaner också. Det här är ett feltänk.

Fram till 2009 var det skolorna som själva var ansvariga för lokalerna och då var det öppet hus och massor av skolidrott och spontanidrott. Varje skolgympasal var en Fritidsgård fram till 22.00. Umeå Fritid tog över ansvaret för lokalerna 2009 och motiverade låsandet med att det blir för mycket skadegörelse om det är öppet för spontanidrott.

Jag förstår hur dom tänkte men jag anser att dom tänkte fel. Skadegörelsen hamnar nere på stan eller i stadsdelarna i stället och det belastar i slutänden samma kassa och skattebetalarna.

I USA finns det alltid tillgång till open gym. Om inte annat så finns KFUM. Det går när som helst mellan 07-22 att samla ihop ett gäng och gå till en hall och lira. I Sverige är nästan alla hallar låsta juni – augusti och även på helgerna under säsong. Om man inte har bokat och betalar.

Om hallarna är upptagna i USA då finns det utplaner överallt. I Umeå finns det några få hyfsade. Jag skall försöka att kartlägga dem i sommar och presentera för er Umeå kids var dom finns.

Det är ett osunt system.I stället för att satsa på ungdoman så misstror man dem. Jag tror inte tjänstemän och politiker förstår hur bra och viktigt det var med öppna hallar och arenor och tillgång till spontanidrott på andra ställen än på gatan. 

En lokal idrottsföreningkan mot en ringa ersättning övervaka den öppna anläggningen åt skolan. Så var det på 70 och 80 talet. Cometerna Basket övervakade Tegshallen. Det förekom ingen eller minimal skadegörelse.

Jag har en känsla av att XYZ generationen som så småningom tar över alla besluten ser problemet med detta och att en ändring kommer.

I och med att kommunerna tog över lokalerna från skolorna redan från klockan 16.00 så dog även skolidrotten. Har ni tänkt på det ? Bästa femman, sexan, 70iaden, Skol DM och Skol SM – allt är borta.

Godmiddag

Är miljonärerna inte tillfrågade om att hjälpa basketen i Umeå ?

1021 besök på HOOPS läste Jonte Karlssons senast alster. Det står helt klart att han drar 2 – 300 extra HOOPS läsare direkt när han är med. Kul. Tyvärr får vi nog vänta på nästa till v 34 när det dags för match mot Tyskland i det fortsatta kvalet.

Det kommer kanske att kosta för ledningen i A3 basket att lägga ner. Jag har en bekant som har jobbat inom Skatteverket till nyligen och hen menar att konkursen för A3 var mycket nära redan förra säsongen. Skatteverket kommer mest troligt att driva in hela skatteskulden enligt hen.

Hen berättade också att det kan bli hela styrelsen som måste betala eller i undantagsfall kan det bli ansvariga personer i styrelsen med kunskap om hur skattebetalningar skall skötas som får ta ansvaret och betala.

Om BC Luleå tappar Rönnqvist till Island då tappar man mycket.  Det skulle förvåna om man släpper iväg lagets vassaste kort. Alla lags scouting går ut på att kontrollera ”Lucky Luke” skytten. Om jag var sportchef med lite deg då skulle jag göra allt vad jag kunde och lite till för att värva honom.

Undrar hur många miljoner som finns i Zennström stiftelsen som betalar ut 100 tkr till spelare efter spelare som skriver på för Uppsala ? Den skattefria utbetalningen är helt ok så länge som det är en stiftelse som betalar och så länge som stipendiet går till personens utbildning.

De flesta basketspelare i Sverige skriver på för åtta (8) månader så det blir 12 500 kr netto per månad för spelarna med Zennström Stipendiet. En helt ok lön om dom dessutom kan äta och bo gratis. Skatten blir låg för alla parter. Uppsala får nog ihop hyfsade lag både på herr och damsidan.

Fatta vilken fantastisk sponsor som Uppsala Basket har i Zennström Stipendiet. Niklas Zennström spelade basket i Uppsala på 70 talet och har ett stort hjärta för sporten. Karln är en miljardär som väljer att inte satsa på hockey och fotboll. Heders. Det är bara att gratulera.

Det finns faktiskt några liknande personer i Umeå som har basketbakgrund och som numera är mycket lyckade företagare med mångmiljonvinster i sina företag varje år men än så länge har ingen av dem klivit fram för att hjälpa basketsporten. Vill dom inte ? Dom kanske inte ens är tillfrågade.

Terrence Oglesby var gäst i Rajacics podd härom dagen. Det fanns flera roliga och dråpliga episoder i podden bl a om att han blev blåst på lönen som 20 årig rookie i Italien. Han hade bra lön spelade 2 månader men fick inte en spänn från klubben. 

Han berättade om omklädningsrummet i Georgien som luktade fruktansvärt illa och att toaletten var ett hål i golvet. 

Jag gillade Oglesby. när han var i Umeå BSKT. Han var alltid öppen och trevlig. Jag kunde läsa hans missnöje med rollen i laget. Han kanske inte var i toppform när han kom hit på ett korttids ersättningskontrakt när ngn var skadad. 

Jag har lite svårt att köpa snacket om hur bra Slovenien är. Alla glömmer att när dom vann EM då var det en amerikan Randolph (som spelar i Real Madrid) som Slovenien hade köpt in och han gjorde jobbet varje kväll med 20+ kvalitetspoäng/minuter.

Senast i OS och i söndags var det återigen en ny naturaliserad amerikan Mike Tobey som jag tycker var tungan på vågen till seger genom sitt defensiva insidespel och pick &  pop spel. Tänk så olika vi ser på ett basketlag och på en basketmatch.

Fotbollen tar uppehåll från fotboll när gräset är gröntoch växer som bäst det vet vi men VK tar inte paus från fotbollen. När VK inte har matcher i lägre serier att bevaka då skriver man om talanger, jättetalanger och supertalanger inom fotbollen i Umeå. Vem vet vad det kommer att bli av dem ? 

Förmodligen blir det som vanligt. En eller max två spelare vart tionde år blir en riktigt bra fotbollsspelare i Umeå. Utbildningen i distriktet verkar svag. Tränarna kanske inte håller någon högre standard. Är det för mycket inavel i tränarkåren ? Det blir nog inget riktigt elitlag inom Umeå fotbollen i en nära framtid. 

Björk-Lif fick inget genombrott i Umeå utan först när han flyttade söderut och är nu proffs i Bröndby. Eriksson hamnade så snabbt i GIF Sundsvall så att han aldrig han hjälpa Umeå fotbollen någonstans och nu är han på väg till IFK Norrköping. Jag tror att dom killarna har lyckats pga sin egen målmedvetenhet.

Damfotbollen i Umeå är på dekis. Allsvenskan verkar vara alldeles för högt för UIK idag. Det är naivt att tro att man kan hävda sig med en så oerfaren spelartrupp. Satsningen på fem finskor är logisk med en finsk tränare men Finland är inte bra i fotboll varken på herr eller damsidan.

Godmiddag

Grävande journalistik ?

I fredags på eftermiddagen blev det officiellt i media att A3 Umeå drog sig ur SBL. På lördagen meddelades att Umeå hamnade på tredje plats i racet som Sveriges Idrottsstad. Jag är inte helt förvånad om laget tappade en plats kanske tom två pga den urdragningen.

Det svider att jag inte längre får se SBL dambasket eller fantastiska Eurocup i Umeå men det kanske är bäst som det blev i alla fall. Jag har ju själv skrivit i HOOPS att A3 sysslar med Arena Idrott och om man inte drar ngn publik då ska man kanske lägga ner. 

Högsbo lade ner herrligalaget för ca 10 år sedan när dom inte drog publik och dom anser tydligen fortfarande att intresset i Göteborg för basket är för svagt för att ta klivet upp med sitt lag.

SM Guldet som A3 tog våren 2019 borde ha inneburit ett ökat publikintresse inför hösten 2019 men man lyckades inte  locka publiken till arenan. Man trodde nog att det räckte med guldet och några spektakulära nyförvärv men det gör det aldrig. 

Man måste göra grovjobbet och ha låg prisnivå för att locka folk till matcherna. Det räcker inte med annonser och affischer och det räcker ofta inte ens med vinster numera.

Samverkan med alla föreningar i området och fri entré för aktiva barn och ungdomar borde vara en självklarhet det drar automatiskt även betalande föräldrar till hallen.

Det behöver inte bli fullsatt men med ett samordnat arbete borde det bli rätt hyfsat med publik vid varje Umeå BSKT match kommande säsong och blir det så då blir det folkligt och festligt på de tighta läktarna.

Noterar att VK försöker ta reda vad som egentligen hände med Umeå BBK (A3) men att man har lagt locket på.

VK brukar skryta med alla spadar som dom vinner för sin grävande journalistik. Det blir spännande att se vad dom kan gräva fram den här gången. Noterar också att Basketbloggen skriver dagligen men inte om A3.

Ukraina mot Spanien i VM kvalet spelas i Riga morgon torsdag kl 18.00. Trots det sanslösa kriget i hemlandet så kämpar laget förtjänstfullt på i VM kvalet.

Båda är redan klara för avancemang men titta på matchen om du kan för Ukraina spelar trevlig basket och kan vinna mot Spanien.

Georgien slog Spanien i den senaste matchen med 82 – 76. Spanien spelar i princip med B-laget i VM kvalet. 

Godmiddag

Vad var det som hände ?

Här kommer en rykande färsk kommentar från Jonte Karlsson efter helgens landslagsfönster.

Hur är det möjligt? Sitter här som så kallad ”expert” och försöker förstå hur Sverige kan spela jämnt med ett bra Slovenien med megastjärnan Doncic? Och sedan att samma kväll få vara med om att Finland, i Kroatien, besegrar ett klassiskt basketland på deras egen hemmaplan i Rijeka. Och än mer underligt i det här sammanhanget är att det beror på en spelare som gjort åtta säsonger i NBA (med en väldigt meriterad statistikrad) som i slutsekunden väljer att hjälpa defensivt på bollsidan och därmed lämna en spelare som Lauri Markkanen fri i hörnet.

Allt det här var mycket svårt att förutse (förutom för dem de som vet allt när facit finns) för någon vettig basketanalytiker. Det är väl det som gör idrotten och i mitt fall då basketen så underbar. Hade börjat på en annan krönika direkt efter matchen som jag var tvungen att skriva om på grund av det resultat som ingen trodde skulle hända. Den handlade om varför det så sällan går Sveriges väg i avgörande matcher samt att vi alltför sällan har fått resultat ”med oss” genom tiderna. Och så händer allt ovanstående på en och samma gång. Märkligt men ack så kul må jag säga.

Men låt oss börja med Sveriges insats. Som vanligt så var det många som sade att detta var Sveriges bästa landskamp någonsin. Jag vet inte hur de tänker när de säger så men någonstans i idrottens DNA finns något som heter att det är viktigt att vinna. Och speciellt då på elitnivå. I mina ögon är det då ett märkligt resonemang att prata om det bästa någonsin när vi faktiskt förlorar. Jag tycker även att det finns andra stora segrar historiskt som faktiskt var det bästa och jag hävdar alltid att det är svårt att jämföra mellan olika epoker.

Det hindrar mig inte att ge allt beröm som finns till det svenska landslaget för deras insatser i det här VM kvalet. Det innefattar alla som på något sätt varit delaktiga i det här arbetet. Jag imponerades mest av den mentala styrkan att kunna komma tillbaka efter den slätstrukna andra halvleken mot Finland och sen kunna prestera mot ett lag som är avsevärt bättre än våra grannar från öster. Ser vi totalt på det här kvalet så har Sverige gjort det riktigt bra om vi undantar nämnda halvlek i Finland samt det bedrövliga dåliga avslutet i Kroatien matchen i Norrköping.

Om vi kikar på Sveriges offensiva spel så finns det dessutom en del som kan bli bättre nu när vi gått vidare till den andra kvalrundan. Ludde Håkansson har växt till en mycket stark europeisk spelare de senaste åren och utan honom skulle vi stå oss slätt. Det blir dock lite mycket Håkansson stundtals med den höga screenen på toppen, speciellt med tanke på att han kanske är den spelare som motståndarna lagt mest fokus på i sin scouting. Vi tappar då rörligheten och kan bli väldigt stillastående och statiska uppe på toppen. När vi kan få ned bollen på djupet, till spelare som postar alternativt finns i hörnen så blir det större ytor som ger oss enklare skott.

I den förra krönikan var jag inne på att Sverige var ett ”litet” lag. Jag tycker därför även att vi kan springa lite mer upp i anfall och våga öppna upp spelet. Mot Slovenien var det bättre men i förlusten dagarna innan hade vi väldigt dålig fart upp i anfall och det gör oss ganska enkla att hantera defensivt. Vi är inte heller, som det påvisas när jag lyssnar på olika sändningar, så dåliga på defensiva returer. Vi står oss ganska väl där oavsett om vi är mindre storleksmässigt mot våra motståndare. Så vi bör kunna springa mer.

Den tredje punkten där vi kan utvecklas är den där Simon Birgander, framförallt, gör den korta rullen mot straffkastlinjen där det oftast är öppet med tanke på vad motståndarna väljer för försvar på den höga screenen. Där finns det ofta skott alternativt möjligheter att passa ned bollen till skyttar.
Och på tal om Birgander, förstår vi verkligen hur bra han har blivit? Där kan vi verkligen prata om nyckelpjäs i det svenska laget. Jag är mäkta imponerad och då framför allt av hans allsidighet. Han har ett väldigt fint skott från den positionen men söker det inte allt fullt ut alla gånger. Hans passningar inifrån boxen ut till skyttar håller även de hög klass.

Defensivt tycker jag att det varit bra prestationer som lag i hela kvalet utom i vissa svaga perioder, men vilka lag har inte det. Det är oftast väl scoutat och vi har en strategi som vi försöker hålla oss till och för detta skall våra coacher ha beröm.

Rent individuellt så har jag redan nämnt Ludde Håkansson samt Simon Birgander som är våra viktigaste pjäser. Gladde mig även väldigt mycket åt Melwin Pantzar som i mina ögon måste gjort en av sina absolut bästa landskamper mot Slovenien. Det blev en bra mix för Sverige när Pantzar skötte spelat och Håkansson fick bli mer av en skjutande guard. Melwins försvar var dessutom på en hög nivå där han gjorde ett gediget arbete med att sätta press i det svenska försvaret.

Och så har vi ju givetvis Pelle Larsson som var en frisk fläkt där han visade prov på många kvaliteter vilket fick många att återigen prata om en ny ”världstjärna”. Pelle är en av de mer intressanta spelare vi haft men för er som kan er baskethistoria så vet ni att det funnits en del bra svenska spelare på den positionen tidigare. Och just den att vara small forward kanske är den tuffaste av dem alla konkurrensmässigt så jag vet inte om vi bör ta i så vi kräks för det gynnar ingen. Felix Terins farbror Martin samt Christer Sabel från Nässjö är två andra historiska spelare på den positionen som var liknande typer. De blev duktiga internationella spelare och det räckte fint det också. Så låt oss inte sätta för mycket tryck på Pelle utan inse att han har stora möjligheter men att det fortfarande finns utrymme för många förbättringar innan han når dit. Nu gjorde han i alla fall en mycket stark insats.

Noterar att avancemanget är bra för oss på många sätt. Om vi skall prata nutid så blir grupp J som vi kommer tillhöra väldigt passande när vi tittar på kommande motstånd. Vare sig Tyskland (som kommer att bli av med den dominerande Schröder eftersom han troligen spelar i NBA) Israel och Estland imponerar inte på mig. Det finns andra grupper som hade blivit avsevärt mycket tuffare för Sveriges del. Och vi kommer ju även att ha med oss en vinst i bagaget då vi besegrade Finland i den första kvalmatchen och den kan visa sig bli viktig.

Så jag ser verkligen fram mot fortsättning för Sverige har verkligen chansen att vinna fler matcher och möjligheten att gå till ett historiskt VM (det blir svårt) finns där.

Och alla som tackar Lauri Markkanen gör det med rätta. Personligen så är Bojan Bogdanovic i Kroatien min ”hjälte”. Åtta imponerande år i NBA och han hjälper från bollsida och lämnar Markkanen, det är en tavla i beslutsfattande som sent kommer glömmas. 

Och den där krönikan som jag hade börjat på den får vi väl ta den dagen då Sverige förlorar en sådan där möjlighets match igen. Jag hoppas att det inte händer men spar krönikan ändå.
Idag lämnar vi sådant åt sidan och ser fram mot nästa VM kvalfönster med en positiv känsla.

Jonte Karlsson

Halleluja Suomi

Att den rultiga ganska långsamma Doncic kan dominera på det viset som han gör borde ge många basketspelare hopp. Det kanske finns en chans att bli bra även om man inte är ett muskulöst och fysiskt monster. Det gäller att använda huvudet och ha balans när man spelar basket . Det är nyckeln.

Sverige spelade ganska stabilt i stora delar av matchen men var alltför Guard tyngda som vanligt. Coachningen var bättre än senast även om skuttandet och flaxandet vid sidlinjen sticker ut igen. Tycker ni att det ser ok ut ? Inte ens Bosnic hoppar omkring på det viset längre. 

TV sändningen var god PR för vår sport men jag antar att tittarsiffrorna var låga som vanligt. Högsommar, värme och matchen sändes vid middagstid. Jag hoppas att många såg matchen.

Tittarsiffror presenteras ofta om populära program men jag är skeptisk. Tittandet mäts via en panel av utvalde människor. Hur mäter man tittarsiffrorna korrekt med en tittarpanel ? Sannolikheten att de som väljs ut har kontakt med basketboll är ju försvinnande liten.

Grafiken var riktigt bra men Umeås coach Boris Balibrea hade fått ett nytt efternamn nämligen Bilarea. 

Suomi hjälpte Sverige men det höll på att gå åt finnskogen. Finland fick en fin start med 2 – 15 och slappnade av lite. Luftade bänken och vips så var Kroatien tillbaka. Med några minuter kvar och 78 – 70 till hemmalaget så trodde nog alla att det var över för Sveriges räkning men……….

Lite naivt spel av Kroatien och en trea av Maxhuni och ännu en från Markkanen så var Suomi förbi till 80 – 82.Kroatien hade straffar för en OT men missade. Halleluja för Suomi. Jag håller med Håkansson. Sverige är värda att gå vidare.

Serbien torskade igen och den här gången mot Belgien. När får Pesic gå det är frågan. Kanske är han så stor så att han får vara kvar. Tyskland vann mot Polen tack vara Schröder och bra coachning.

Ikväll 17.00 Georgien – Spanien, 18.00 N. Makedonien – Ukraina, 18.30 Litauen – Tjeckien, 19.30 Nederländerna – Italien. Jag ser nog Lit – Tje och Frankrike – Ungern kl 20.30. Courtside passet kostade 119 kr för alla matcher. Det var det värt.

I senaste HOOPS uppmärksammade jag er på att 7 av 12 lag i årets WNBA är coachade av kvinnor. Det tycker jag är riktigt bra och utvecklingen verkar vara på väg åt det hållet även i Sverige. 

Vi har i många år haft en inavel på coacher i våra högsta serier. Samma personer har roterat runt i olika föreningar både på herr och damsidan. De senaste åren har det skett en förändring och det välkomnar jag. 

Godmiddag

Vart tar spelarna vägen ?

När en förening drar sig ur seriesystemet då brukar det vara ett styrelse beslut bakom och styrelsen som får stå för förklaringen. Vad jag har noterat så har ingen styrelse medlem trätt fram och tagit ansvar för beslutet.

Den person som uttalar sig i vk.se säger att han inte är styrelsemedlem.  

A3´s hemsida plockades bort direkt så jag kunde inte ens kolla vilka som satt i styrelsen.

Jag ser fram emot när ansvariga för beslutet träder fram och redovisar alla fakta i ärendet. Vi som är medlemmar i föreningen, för det är vi väl när vi har köpt års abonnemang på de streamade matcherna för dyra slantar.

Jag förutsätter att alla basketmänniskor i Umeå som sörjer urdragningen får en trovärdig förklaring till varför man tog det här beslutet. Var skuldberget för stort för att fortsätta ?

Var verkligen alla dörrar stängda när det gäller hjälp från Umeå Kommun och näringslivet ?

Försökte man få till en avbetalningsplan med Skatteverket/Kronofogden eller gav man bara upp.

Om man inte försökte med allt då svek man alla trogna i föreningen och de fans som trots allt finns.

Jag tycker inte att man skall kritisera SBBF. De har fastställda tävlingsbestämmelser som gäller och är lika för alla. Jag har svårt att se att fortsatt spel enbart hängde på en redovisning eller t ex en anmälningsavgift. 

Jag har under hela våren haft en känsla av att en epok var över eftersom inga kontrakt på gamla spelare eller nya spelare presenterades. Så har A3 har gjort de senaste 3-4 åren. Spelare som jag känner hade ingen kontakt med klubbledningen från sista match till den 15 juni.

Det är trist med 3 – 4 lag som samtidigt drar sig ur SBL dam men det är nog bara en naturlig sanering. De som förespråkade 14 lag hade fel och de som förespråkar 14 lag i SBL herr har också fel. Den bredden finns inte vad det gäller ekonomiska muskler för att hänga med på den nivån. Bromsa det medan tid finns. 

Vart tar spelarna nu vägen?  Edholm läser till läkare,  Asoro och Dellbro går idrottsprogrammet på UMU, Elias studerar också.  Har svårt att se att någon av dem nöjer sig med gratis spel i basketettan.

Om dom gör det då kan Umeå vara tillbaka i SBL redan nästa säsong. Jag hoppas att det finns dom som tänker positivt och offensivt.

Noterade att sju av tolv lag ​i årets WNBA har kvinnliga head coacher. Fyra lag har hela 3 eller 4 kvinnliga coacher. Washington Mystics är enda laget med helt manligt styre.

Godmiddag

Jag knäpper mina händer och hoppas på högre makt

Så här uttalade sig finska ast. coachen Larkas på Basket.fi inför matchen:

”Sveriges bästa kvalitet finns på bakplan. Dessutom har laget ett par bra stora. De spelar långsamt och gillar att organisera sina anfall i fred. Sverige är ett utmärkt lag om de får spela i egen takt och stil. Vårt jobb är att sätta press på bollen, spela alla situationer hårt och tvinga de svenska spelarna ur sin komfortzon. Vi har ett bredare lag än motståndarna för att klara av den uppgiften”.

Klockren taktik som fanns att läsa på det finska förbundets hemsida två dagar före matchen.

Såg inte Sverige det komma ? Finland dödade Håkansson, Borg och Gaddefors. Det var tillräckligt. Tyvärr hade svenska coach staben inget för mig synbart motdrag. Är det så nuförtiden. Man måste ha tränat på en sak en längre tid för att våga testa plan X ?  Jag tycker att det är dålig coachning.

Jag hoppades på att Markusson skulle få spela med Birgander nära korgen och att Sverige skulle gå för ett hederligt djupspel som plan B men icke. Plan B var att attackera när dom spelade aggressivt.

Degernäs är den enda”sprattel gubben” vid sidlinjen. Är det ingen som bryr sig ? är det så vi vill ha det i Sverige ? Jag har nu sett tio VM kvalmatcher på 2 dagar och ingen hoppar omkring som en hejaklack ledare som Degernäs med näven i vädret när man lyckas med en trea. Jag tycker att man borde använda Riipinen eller Källman i stället som front coacher. Spelarna behöver inte DEN energin.

På söndag är det dags för Slovenien som hade 30 – 8 eller ngt sådant mot Kroatien efter första perioden. Sverige kan inte stoppa Doncic hur dom än gör så jag skulle bjuda dem på zonförsvar och tvinga dem till så pressade anslut som möjligt. Om Sverige spelar man man då kommer dom att förnedra oss.

Med en zon och dom stora killarna inne så borde Sverige plocka ner 5-6 returer av 10 skott och det tror jag ger ett bättre resultat än om laget spelar man man. 

Lettland visade att dom är ett land på G igen. Hemmavinsten mot ett starkt Serbien var imponerande och gav dem god chans till avancemang. Den Italienska coachen Banchi är populär. 

Att döma av serbiska spelarnas miner och kroppsspråk så var dom inte lika nöjde med sin coach Svetislav Pesic 72 år. Jag tror att man skall sluta coacha på elitnivå nu för tiden när man blir gammal. Erfarenhet och respekt från spelarna räcker inte långt numera – inte ens i Serbien.

Coach Igor Milicic som coachar Polen gjorde iaf allt som stod i hans makt för att vinna mod Israel med 90 – 85 efter OT. Trots 8 poängs underläge med en dryg minut kvar lyckades han få bollen i rätta händer och kvittera på buzzern och vinna i OT. 

Den sympatiske coachen i Israel Guy Goodes var besviken när slutsignalen gick för matchen var hans men några naiva beslut från bl a storstjärnan Pniini kostade honom matchen. Jag tror att Israel definitivt hade tagit matchen om dom hade låtit guarden Blatt skjuta lite fler skott. 

Milicic coachade så intensivt så att hans vita skjorta var genomblöt, man kunde faktiskt se svettdropparna falla från skjortan under timeouten. Han hade inte bara plan B utan även C och D och han hoppade inte runt som en sprattel gubbe.

Island är klaraför den andra omgången efter en triller vinst med 67 – 66 igår natt mot Nederländerna. Matchstart 22.00. Nederländerna (är det inte Holland) såg klart starkare ut och hade +15 men Island kom tillbaka genom jätten Hlinasson och blixtsnabba guardattacker. Kul att se. 

Den grekiska coachen Thanos Niklas som gjorde ett så bra jobb i Helsingborg i fjol hörde av sig igår och meddelade att han har fått jobbet som coach för Olympiakos. Han informerade också att V Louka inte kommer att spela med dem. Olympiakos försöker att kvala in till Euroleague. De ryska lagen är borta men han inser att det blir svårt i alla fall.

3 miljoner flickor och 4 miljoner pojkar spelar High School Basket i USA. Dessa fakta presenterades i veckan i samband med en WNBA match som jag tittade på. Du fattar att det finns underlag. Du förstår hur många som står i kö för att ta en plats i varje basketlag. 

Det är nog bara äventyr som lockar de flesta från Sverige som åker över för att försöka få speltid på college.

Just nu sörjer jag inte beskedet om A3 även om det är trist och jag bryr mig inte heller om landslaget. I stället knäpper jag händerna och hoppas på att det finns högre makter som hjälper en basketvän till mig över sin svåra sjukdomskris och blir frisk igen.

Godmiddag

WNBA kommer att förändra den europeiska spelarmarknaden

I stället för att idag gnälla om Sveriges match mot Finland kan jag bjuda er på en färsk WNBA analys av Tapio Joulamo. Håll tillgodo och Trevlig Helg.

Det är två siffror som ökar på ett signifikant sätt i statistikformulären i WNBA, jämfört med tidigare säsonger. Den ena är antalet treor som skjuts, vilket knappast kommer som en överraskning. Så ser det ut i ligor i hela världen. Det går knappast att vinna matcher, än mindre mästerskapet, utan att sätta många treor. Och för att sätta dem måste de skjutas. Och det gör alla, oavsett position.

Just trepoängsskyttet är den stora förändring som Becky Hammon, ny head coach i succélaget Las Vegas, har gjort. Det är i alla fall vad hon själv säger. Laget har ökat sitt skytte utanför linjen på ett märkbart sätt. Spelare som Jackie Young och Kelsey Plum trivs som fiskar i vattnet med den nya spelstilen. De sätter 46 respektive 42 % av sina treor och laget som helhet 36,5, vilket är mest i hela ligan. T o m insidespelaren A´Ja Wilson deltar stundtals i bombardemanget och sätter 37 %. Wilson, en av de allra främsta i WNBA, kan heller inte klaga på Las Vegas stil. Hon kan profitera under korgen när golvet öppnas upp av trepoängsskyttet.

Las Vegas leder just nu serien, men frågan är om det kan hålla hela vägen. Lagets problem är det oerhörda beroendet av startspelarna. LV får väldigt lite produktion från bänken. Laget har nyligen förstärkts med fransyskan Iliana Rupert, som var lagkamrat med Elin Eldebrink i Bourges. Förhoppningsvis kan Rupert bidra till större bredd i Las Vegas. 

Årets titelfavorit i mitt tycke är mästarlaget Chicago Sky, som efter en trög start kommit i gång och skuggar LV i tabellen. Chicago har en ruskigt stark uppställning i Emma Meesseman, Allie Quigley, Courtney Vandersloot, Candace Parker, Kahlea Copper, Rebekah Gardner, Julie Allemand och Azura Stevens, spelare som alla kan producera dubbelsiffrigt i poäng vilken kväll som helst. 

Om inte Chicago vinner mästerskapet så tror jag på Seattle, i synnerhet som Tina Charles nyligen brutit upp från Phoenix och anslutit till Storms stjärntäta lag, med spelare som Jewell Loyd, Breanna Stewart, Ezi Macbegor. Gabby Williams och Sue Bird, som för övrigt gör sin sista säsong. I Chicago och Seattle finns spelarna som har slutspelsrutin och vet hur man vinner de tuffa matcherna. Det blir ingen överraskning om de båda möts i höstens final.

Den andra siffran som tydligt ökar i WNBA, och som svarar för den allra största ökningen, är antalet assister. Uppemot 70 % av alla poäng görs på assister. Det är alldeles klart att ökningen i assister hänger ihop med att det skjuts fler treor. Basketen är ju sådan nuförtiden, d v s försvaren blir allt bättre på att hålla motståndarna utanför sig. Det anfallande laget försöker därför få försvaren att kollapsa. Man tvingar försvararna att rotera, t e x genom att attackera, och försöker flytta bollen snabbare än försvararna hinner rotera, tills man hittar en spelare som är öppen för en trea.

Man kan med viss rätt tycka att spelet blivit ganska enahanda och tråkigt, när det skjuts så mycket treor i tid och otid, i synnerhet när mediokra lag i svagare ligor skjuter treor bara för att de måste. De tvingas till det därför att de inte hittar några spelmässiga lösningar utan måste avfyra en trea när 24-sekundersklockan tickat ned. Sådant kan vara outhärdligt. Men det är skillnad när lag med bra spelare ”plockar isär” försvaren och skjuter sina treor. Det kan vara riktigt njutbart när bollen effektivt och snabbt flyttas mellan spelarna och resulterar i en öppen trea.

Man kan också notera att utländska spelare,inte minst europeiska, gör avtryck i WNBA. Ligan har visserligen länge haft bra utländska spelare, allt sedan polskan Margo Dydek valdes som etta i draften 1988. Och några har nått absolut stjärnstatus, som Lauren Jackson från Australien, men amerikanerna har länge i hög grad varit lojala mot sina egna. Många, inte minst europeiska spelare, har aldrig fått chansen att spela i världens bästa liga.

Nu tycks det som om WNBA-lagen fått upp ögonen för att många från vår kontinent faktiskt kan göra skillnad. I ligor som NHL och NBA har de utländska inslagen redan länge varit stora, så det är nog på tiden för WNBA också. NBA har t e x mer än 100 internationella spelare från mer än 40 länder, och de fyra senaste säsongerna har européer utsetts till MVP.

Emma Meesseman är redan ett av de största namnen i WNBA. Hon blev utsedd till MVP i finalen 2020. Hennes landsman Julie Allemand gjorde stor succé under sitt första år i ligan och nu har de båda belgiska spelarna alla chanser i världen att ta hem WNBA-titeln med Chicago. Efter den franska ligasäsongen dök Marine Johannes upp som en virvelvind i New York Liberty och har i högsta grad bidragit till att NY ryckt upp sig i tabellen. Inte minst briljerar Johannes med sitt irrationella trepoängsskytte, där hon snittar 47, 5 %. En annan stor stjärna i ligan är tyskan Satou Sabally i Dallas Wings och nu återstår att se om Rupert kan börja göra avtryck i Las Vegas.

Intrycket av WNBA är annars att det är mycket mer jämna matcher än på länge. Oftast är det ändå lagen med de erfarna spelarna som drar det längsta strået, men nykomlingarna kämpar på och har verkligen varit färgklickar den här säsongen. Bland rookies har draftens etta och tvåa, Rhyne Howard (Atlanta) och Nalyssa Smith (Indiana), gjort riktigt bra ifrån sig. Båda spelar 30 minuter och snittar 15,6 respektive 13,3 poäng. Smith tar dessutom 8,6 returer per match.

Just Indiana, som varit ligans sorgebarn under flera år, ligger sist i år också, men har trots det gjort ett lyft. På hela förra säsongen vann laget sex matcher. Nu har Indiana redan fem, och det kan man tacka en lyckad draft för. Efter diverse turer och affärer lyckades Indiana nämligen få hela fyra val i den första draftrundan.

Apropå rookies, så är det en 31-årig sådan, Rebekah Gardner, som är säsongens stora överraskning. Gardner blev inte draftad när hon lämnade college 2012 men fortsatte karriären i Europa, där hon senaste säsongen spelade i Girona, och var lagkamrat med Binta Drammeh och Frida Eldebrink, och fångades upp av Chicago. Det har blivit en fullträff. Gardner, en riktig tvåvägsspelare, har på kort tid etablerat sig i Chicago och WNBA och hennes öde visar att man kan ta olika vägar till toppen.

WNBA ärstadd i förändring, något som kommer att påverka även den europeiska basketen. På olika sätt vidtas det åtgärder för att expandera WNBA, höja intresset och därmed intäkterna och spelarlönerna, för ingen kan i förlängningen vara nöjd med en situation, där enskilda NBA-spelare på en säsong tjänar mer än alla WNBA-spelare tillsammans. Det är ett drygt jobb att göra för WNBA-organisationen, där en viktig sak för ägarna länge varit att spelarna, främst stjärnorna, skall prioritera ligan före spel utomlands. I många år har ju många spelare dubblerat med spel i främst Europa på vinterhalvåret och WNBA på sommaren, vilket lett till olika komplikationer. Spelet året runt har slitit på spelarna, som dragits med skador och i vissa fall tvingats avstå delar av sommarsäsongen. Någon gång har det också hänt att spelare fått betalt av sina europeiska klubbar för att avstå WNBA. Och inte minst har slutspelen i de europeiska ligorna, som kan pågå ända in i juni, gjort WNBA ryckigt, eftersom många av stjärnorna anlänt hem sent. 

I det senaste kollektivavtalet, CBA, i WNBA, fick ägarna in en klausul som kräver mer lojalitet till ligan av spelarna. Det handlar om de med minst tre års erfarenhet av WNBA-spel. Med början nästa år blir därför de spelarna bötfällda om de missar starten på träningslägren i WNBA, vilket brukar vara i mitten på april. Och skulle de missa säsongsstarten blir de avstängda hela året. 2024 blir det ännu värre. Spelarna förväntas då anlända senast när träningslägren startar, annars blir det avstängning hela säsongen

Den här klausulen har inte tagits emot särskilt väl att toppspelarna, som drar in många gånger mer på att spela i Europa än i WNBA. Och frågan är förstås hur spelarna kommer att agera när de tuffa nya bestämmelserna träder i kraft. Detsamma gäller det de europeiska klubbarna och ligorna. Kommer de europeiska ligorna att förkorta sina säsonger för att kunna ha de bästa amerikanskorna i lagen under hela säsongen, tills slutspelen är avgjorda? Det är ju svårt att tänka sig att de europeiska klubbarna har lust att anställa dyra amerikanskor för bara en del av säsongen.

Antalet WNBA-spelare som berörs är uppskattningsvis 60–80, alla framstående spelare som har nyckelroller i sina europeiska lag. De är inte så många, men utgör den absoluta eliten i de europeiska ligorna. Så vad händer om de helt avstår spel utomlands? Det är oerhört svårt att sia om, annat än att många ligor och klubbar kommer att påverkas. Om de allra bästa inte är tillgängliga, kommer de europeiska klubbarna att rekrytera nästa nivå? Betyder det att de svagare ligorna, som den svenska, får nöja sig med lägre kvalitet på sina amerikanskor? Kanske kommer det här i gengäld att öppna upp för att fler amerikanskor än i dagsläget vågar sig ut på proffsäventyr i Europa?

Många frågetecken är det, och vilka effekterna blir är som sagt svårt att sia om både när det gäller möjligheterna att rekrytera dugliga amerikanskor, liksom hur prisbilden blir. Vi får inte facit förrän vi vet hur spelarna och klubbarna/ligorna i Europa kommer att reagera. Om försörjningsmöjligheternas på hemmaplan inte är tillräckligt stora kan det t o m tänkas att vissa spelare avstår spel i WNBA. Med tanke på deras lojalitet är det dock ett ganska otänkbart scenario. Men man vet aldrig.

En annansak som komplicerar situationen i Europa är att den ryska marknaden, där lönerna för amerikanskorna varit allra högst, ser ut att vara stängd för överskådlig tid. Dels p g a kriget i Ukraina, men också för det öde som drabbat Brittney Griner, som suttit i ryskt häkte sedan februari och riskerar ett tioårigt fängelsestraff. Det är svårt att tänka sig att någon amerikanska sätter sin fot i Ryssland den närmaste tiden.

Situationen i Ryssland har medfört att de starkaste ligorna i Europa; Turkiet, Spanien, Frankrike och Italien, blivit ännu starkare, eftersom de kan lägga beslag på de toppspelare som normalt hade spelat i Ryssland. Och det har redan märkts. Jonquel Jones kommer t e x att spela i turkiska Mersin till hösten, Alba Torrens återvänder till Spanien och Valencia, och Emma Meesseman uppges hamna i Fenerbahce. 

I bästa fall kommer den svenska ligan inte att påverkas särskilt mycket av de förändringar som sker i WNBA och de starkare europeiska ligorna. Merparten av de amerikanskor som spelar i Sverige kommer ofta direkt från college, spelar för låga löner, för de vill gärna uppleva ett annat land och prova sina vingar. SBL Dam är som en ”testliga”. Räcker de inte till, vilket ofta är fallet, så tar proffslivet slut. Gör de bra ifrån sig blir SBL Dam en språngbräda för bättre betalda jobb i andra länder. I några fall har amerikanskorna i den svenska ligan visat sig hålla bra på en hyfsad europeisk nivå och det är nog i de fallen som rekryteringsläget kan komma att förändras. Men riktigt hur vet vi ännu inte.

Tapio Joulamo

Den 6:e spelaren publiken är viktigast


När det är EM eller VM kval i Globen eller Hovet lägger SBBF tillsammans med Sthlm klubbarna ner månader av marknadsföring av arrangemanget och då framförallt mot alla basketföreningar i Mälardalen.

Det går att få ihop 10 tusen eftersom 60% av alla basketspelare i landet finns i det området. Bra jobbat !

Vad gör t ex Fryshuset för att få publik på sina matcher ? 

De sägs vara Sveriges största klubb med tusentals spelare i alla åldrar. Har dom verkligen tusentals spelare ? Jag har aldrig sett mer än några hundra åskådare på deras matcher. Dom borde lätt kunna fylla hallen vid en ligamatch.

Södertälje är också en av landets största klubbar

men sällan mer än femhundra åskådare vid den vanliga serielunken. Dom kanske inte heller har så många aktiva som det sägs. Dom har iaf helt klart de mest enögda och gapiga publiken. På andra plats kommer Jämtlands hojtarna.

Om jag vore aktiv spelare idag då skulle iaf jag

helst spela i en klubb där dom har hyfsat bra med publik på matcherna. Pengarna vore inte det viktigaste. Haha säger någon sportchef då. Det första som spelare frågar om det är pengarna. Mitt råd till dem är att skippa de spelarna. Naivt av mig ja men det tycker jag.

När/Om publiken kommer måste man vara redo för att bjuda på ett kul evenemang men inte med för hög ljudvolym i högtalarna. Det är en av basketens akilleshälar. 

För hög ljudvolym och spektakulära speakers som pratar samtidigt som dom spelar hög musik vilket innebär att ingen hör vad som sägs.

Om ingen hör vad som sägs då är det lika bra att inte säga något.Den sexistiska musiken är än värre. Stoppa den NU.

Hörde att Addis i Bänkvärmarna inte tror på Södertälje som vinnare med Eldebrinkarna m fl. Killen kanske har läst HOOPS för jag har ju skrivit att det inte blir ngn walk in the park för hemvändarna om dom inte får hela domarkåren med sig. 

Luleå kommer definitivt att matcha upp dem och jag tror att det blir fler lag som kommer att matcha dem. 

I veckan meddelade Luleå att det inte blir satsning på EuroCup. Det kostar 600 tkr och föreningen saknar både huvudsponsor och EuroCup sponsor. 

Luleå väljer att i stället satsa på laget för att kunna vinna mot Södertälje. Jag skrev för länge sedan att Luleå kommer att satsa på fler utländska spelare i år. Snart kommer det fler pressmeddelanden.

Luleå verkar väldigt besviken över att ingen vill ställa upp som huvudsponsor. Kanske beror det på att prislappen helt enkelt är för hög och man är inte beredd att sänka den. Övervärdering av reklamplatser och sponsoravtal är ett vanligt problem i basket 

Jag trodde att Daniel Johansson skulle söka sig vidare i år men icke. Killen har potential men jag tycker att han har stannat i utvecklingen i Jämtland. Han är en lång rörlig allroundspelare som borde spela i ett lag som vågar släppa lös honom t ex BC Luleå. 

Sex timmar till uppkast mot Finland när jag skriver detta. Jag hoppas givetvis på vinst men jag är skeptisk. Jag tror snarare att det blir en gruvlig revansch och 15+ poängs vinst. Förlusten i Globen var en stor skuffelse för Finland som visade SISU genom att vinna tre raka efter det.  Två vinster mot Slovenien är strongt.

Om Sverige bygger allt på pick & rull och kick då blir det svårt. Jag hoppas precis som Jonte Karlsson att Sverige bjuder på lite hederligt spel med djup nära korgen. Finnarna dubblar ofta nära korgen. Det måste kunna utnyttjas.

Notera att ingen i Finland spelar med nummer 6. Det numret får ingen använda eftersom det är upptaget för fansen (den 6:e spelaren om du inte förstod). Det kallar jag för respekt.

Godmiddag

1012 besök på HOOPS före midnatt igår

Det är rekord för 12 timmar efter publicering. Helt klart är att ryktet gick att HOOPS hade Jonte som gästkrönikör igår och att många var nyfikna på vad Mister hade att säga. Det känns kul att både Tapio Joulamo och Jonte Karlsson är med i HOOPS nu när dom inte har egna aktiva bloggar.

Jonte är expert på herrsidan och Tapio på damsidan. Jag är ju bara en simpel gissare som inte kan stava som krönikören i nsd.se tycker – hahaha.

Nu hoppas jag att Tapio snart kommer med en spännande analys av årets WNBA. Jag har redan hyllat spelet i den ligan flera gånger i år. Fattar du att Jewel Loyd, Kayla McBride och många fler som är toppspelare i WNBA har spelat i Umeå Sporthall mot Udominate (A3). 

Jag hoppas också att Jonte kommer med en ingående analys efter helgen av veckans viktiga kvalmatcher.

Personligen kan jag redan nu tycka att Sverige borde ha klämt in en bra träningsmatch innan det är dags för Finland. Danmark hade kunnat matcha Sverige lätt om Lundberg och Shields är med.

Funderar lite på det här med antalet utländska spelare i SBL efter Jonte Karlssons krönika igår.

De som talar för 4-5-6 utländska spelare brukar hävda att det är bra för att då kunna erbjuda publiken på högre kvalitet och show men det håller inte för det är ytterst få jänkare i dagens basket som är tillräckligt bra för att få publiken att strömma till.

De som spelade i Sverige på 80 och 90-talet var bättre. Bennerman, Mitchell, Elliot och Tarver är guards som var klart bättre än det vi ser numera.

Sanningen är den att många utländska spelare som finns tillgängliga på marknaden blir billigare för klubbarna. Det är anledningen till att klubbarna vill ha många utländska spelare.

Ett annat argument för många utländska spelare är att man då kan få fler sponsorer men framförallt mer media. Enligt mig funkar det bara på orter med få framgångsrika sporter.

Jag tror att man numera sitter för mycket på rumpan på sina kontor framför datorerna. Man tror att ett ständigt nyhetsflöde på sociala medier och hemsidor ska locka publik. Det lockar bara en viss liten publik men det vet du väl vid det här laget. 

Har du tänkt på att inte ens äldre fd basketspelare går på basket längre. Man är inte beredd att betala över 100 kr för att gå på risig sport idag. Det gäller även fotboll och innebandy.

Beviset för det är att de flesta dyker upp när det är 1 kronas eller s.k sponsormatch. Klubbarna som inte drar publik borde fundera över hur man skall locka folk till hallen.

Jag är säker på att alla måste hjälpas åt. Styrelser och personal måste ut och sälja biljetter i buntar till lågpris. Det är kanske bättre att ha en träningsfri dag för elitlaget och i stället gå ut och dra folk till hemmamatcherna. Fribiljetter som gäller kommande fredag i mån av plats är bara bra PR.

Umeå BSKT har sin första hemmamatch i SBL fredag den 23 september kl 19:04 mot Södertälje. Det är tre månader till dess. Det borde vara tillräckligt med tid för att marknadsföra den matchen på alla möjliga och omöjliga sätt för att försöka fylla hallen. 

Ett nästan ett nytt lag(50%) och ett nytt golv med nya färger och ett lågt specialpris eller paketpris för hela familjen plus uppträdanden i korta och långa pauser kanske kan stimulera besökarna att komma tillbaka till fler hemmamatcher. Det första intrycket är det viktigaste.

Det verkligen patetiskt att V Louka som i fjol var i A3 men fick kicken vid jul nu platsar i Olympiakos. 

Om hon inte hade kommit till A3 totalt otränad och med många kilo övervikt efter sommarledigheten då hade hon varit bra för laget. Ingen tappar 6-7 kg på sex (6) veckors träning i augusti och september före seriestart. Gör hon om det i Olympiakos får hon gå direkt efter den första träningsveckan. 

Alltför många svenska basketspelare tillför för många dåliga kilon under sommaren. Jag har sett spelare komma till BSKT  varje säsong i augusti med ”en falukorvring” runt midjan. Det vore så klart bättre med lite mer muskler och lite bra kondition i stället.

Träffade IBK Dalens klubbdirektör Urban Karlsson. Han berättade att IBK Dalen omsatte drygt 11 miljoner under 2021-2022 och att man stannade på 13 000 i plusresultat. Det är verkligen strålande jobbat. 

Godmiddag

En blandad sommarkompott i en viktig basketvecka……

Jonte Karlsson bjuder idag på en rykande färsk krönika inför de viktiga kvalmatcherna.

Var i dagens (måndagens) sommarhetta i Täljehallen för att kika på det svenska landslaget herrar när de förbereder sig för stundande VM kval. Sorgligt varmt i hallen men det var inte en anledning till någon iskall träning utan det kördes på med olika spelsekvenser i ett match likt tempo.

Viktor Gaddefors frågade efteråt hur jag tyckte att det såg ut. Svarade ärligt att det såg helt OK ut men att det samtidigt är väldigt svårt att bedöma standarden när bara svenskar spelar mot varandra. Dessutom är vi ju offensivt lika plågade av det moderna anfallsspelet som alla andra, vilket innebär att det sätts mycket höga screens och sen gäller det att ”driva och kicka” till de obligatoriska spelarna i hörnen.

Jag och Sveriges bästa basketkommentator Magnus Dahlborn brukar på Viaplay prata om att du dör och lever med dina treor vilket är signifikativt för de flesta lagen på hög nivå idag. Så även för Sverige som inte skiljer sig mycket från sina motståndare i spelsätt. Det innebär att om landslaget skjuter som de gjorde idag så kommer det att gå bra.

Nu har vi dock ett problem i att det inte kommer vara svenskar som försvarar i de här två VM matcherna. Den stora frågan är alltså om vi kan skjuta bra, men än viktigare kommer det att bli att vårt eget försvar kan hindra motståndarna att skjuta. Som vanligt så kommer alltså försvaret vara det viktigaste även om andra krönikörer och tyckare gärna vill tänka offensivt.

Och när det gäller försvar så tänkte jag hela tiden på att Sverige var…. små. Det kan ju te sig  märkligt i och med att vi har Mattias Markusson 221 cm, Simon Birgander 210 cm och Nick Spires 210 cm med i laget. Vi har alltså äntligen längd i vårt svenska landslag, något vi saknat ända sedan 70 talet. Men hur skall vi använda detta, om vi nu ens kommer att använda det? 

Det är uppenbart att det är ett aber att vara lång idag om du inte kan använda din längd i försvar ute på banan. När du dessutom offensivt även skall kunna skjuta treor med hög procent så blir det inte lätt. Jag hoppas verkligen att vi kan använda våra stora pjäser till att åtminstone få ett djup i vårt anfallsspel och på något sätt skörda frukterna av att vi äntligen har längd. Jag gladde mig i alla fall mycket av hur Mattias Markusson såg ut.

Konstaterar även att Sveriges landslag kan bestå av Europas trevligaste spelare. Jag känner de flesta av dem väl efter min och Per Källmans tid som landslagsansvariga i förbundet under sju år. Noterar då även vilket jobb det var att få fram de här talangerna till dugliga landslagsspelare. Och det kan vi väl konstatera att de alla har blivit även om få av dem är ”Europa stjärnor”. Annars något som många gärna vill påstå utan att ha något som helst bagage med sig i sin historiska resväska…

Undrar även hur vi skall få fram nya ”stjärnor” i svensk basket med de talangprogram vi har, men kanske än mer utifrån hur vi på klubbnivå satsar på importer. Extra problematiskt blir det med den nya generationen som inte alltid har lagkänslan i sitt DNA på samma sätt som de spelare som kom fram innan år 2010.

Idag hittar de egna lösningar med att tidigt åka till USA alternativt spela i någon europeisk basketakademi vilket fungerar för några vilket jag antar är bra. Men det är ändå viktigt att fånga upp alla de andra som inte ger sig av för att få ett större urval till våra landslag, och ligor för den delen. 

Och sen det där med att utnämna unga spelare till ”megatalanger” stör mig alldeles oerhört. Vi som är så kallade ”experter” i vårt land kan ju för fan inte ens tippa matcher. Hur kan vi då tro att vi vet vilka spelare som kommer att bli bra. Det är det ingen som gör och spelaren mår desto bättre om han i stället får höra att han kan bli bra ”om jobbet görs”. Men även då kanske det inte räcker till alla gånger.

När det gäller importsidan i Sverige så har det blivit en aning bättre när beslut tagits om att det endast får vara fyra importer som spelar i ligorna. Tidigare var det faktisk en aning värre berättade förbundets generalsekreterare Fredrik Joulamo för mig, som personligen kan tycka att begränsningen av importer skulle kunna minskas ytterligare. Jag är böjd att hålla med honom samtidigt som jag kan konstatera att årets SM vinnare gått i bräschen genom att satsa på svenska spelare. Det är de givetvis inte ensamma om men varför inte höja kraven ytterligare? För ju fler svenskar som blir bättre och får chansen desto bättre för svensk basket.

Och till sist ett ord till landets elitklubbar. Sluta och marknadsför de importer som tas hit som om de vore på gränsen till NBA. Det är ju patetiskt när vi vet att nästan 40% av importerna som kommer hit byts innan säsongen är slut. Dessutom vet de flesta av oss vad Google är, så det är ganska lätt att kolla upp era historier.

Många coacher ”skryter” om hur billiga importer de har och det må ju vara hänt. Men de kostar ändå pengar och är i allmänhet kass när det drar ihop sig. Ta de pengarna och bygg på svenskar istället. Det är lönande på sikt, både ekonomiskt och sportsligt för alla inblandade.

Och så håller vi tummarna för att Sverige, trots mina farhågor om att vara små, står upp defensivt i de två matcher som kommer. Det är där nyckeln till eventuella vinster finns.

Jonte Karlsson

Vad kan svenska vikingar göra mot finska vargar ?

Det blev nästan 1000 besökare som lästa Tapio Joulamos krönika som jag presenterade här i HOOPS förra veckan. Kul tycker jag. Han är troligtvis en av de mest kunniga i landet när det gäller dambasket spelare både i Sverige och i WNBA.

Jag tittar på 4-5 WNBA matcher varje vecka och jag menar återigen att kvalitén har höjts avsevärt de senast åren. 2022 är alla lag utom Phoenix Mercury så mycket bättre. Mercury saknar Brittany Griner oerhört. Den stora ljusglimten i det laget heter Diggins – Smith. 

New York Liberty lyfter mer och mer i tabellen. Ionescu är bra men den stora utropstecknet är Marine Johannes från Lyon som nästan fick skulden för Lyons torsk i den franska finalen. Johannes har varit sensationellt bra sedan hon anslöt till laget och har i de senaste matcherna varit starter. 

På torsdag är det dags för match mot Finland i VM kvalet. Jag har svårt att se hur Sverige skall kunna stå emot  Suomi i deras ”Varglya” med Lauri Markkanen i laguppställningen.

Noterade att Rajacic i senaste podden nämnde honom med viss fruktan i rösten trots att han tidigare har sagt att Markkanen är så dåålig. 

Jag sätter upp ett varnande finger för Oliver Nkamhoua, 200. cm, power froward som spelar i USA. Han har varit bra i år och snittat 8.6 p i en tuff liga. Valtonen och Jantunen har varit riktigt bra i Champions League för att inte tala om Sasu Salin som vann Champions League med Teneriffa.

Henrik Dettman som har varit Suomis headcoach i många år har lämnat och blivit sportchef på finska förbundet. Den nya headcoachen är Lassi Tuovi, 35 år med stora framgångar i den franska ligan i sitt SIG Strasbourg. Ast. coacherna heter numera, Möttölä, Lankar, Hirvonen och Ranniko.

Arenan i Helsingfors tar 14 000 åskådare och är helt utsåld och det finns säkert tillstånd att sälja öl i den ishallen så det lär bli liv i luckan. Finland tog förlusten mot Sverige i Globen hårt det vet jag för jag som är född vid gränsen är nästan halvfinne och jag förstår språket hyfsat.

Rajacic rankade landets sämsta baskethallar i den senaste podden. 1. Fyrishov, 2. Fryshuset, 3. Gothia Arena, 4. Idrottshuset Örebro. 

Jag håller med honom om alla som han nämnde. Dom är riktigt trista men han glömde den som är sämst i SBL nämligen Nässjö hallen. Jag har skrivit det förr och jag gör det igen. Nässjö Kommun måste göra något pronto. Hoppas att Kalmar kan erbjuda en riktig baskethall utan takhängda korgar.

Nya parketten i Umeå Sporthall (Umeå Energi Arena) börjar läggas kommande vecka. Nästan alla under reglarna är på plats. Jag har studerat Tarkett golvbrädorna och noterar att de är något tjockare än den förra modellen dessutom lägger man in 12 000 gummipackningar mellan reglarna och parketten. 

Golvet runt basketplanen och 3 sekunder områdena blir vad jag har hört marinblått och kommer att bättre matche de marinblå korgarna och draperierna. Dessutom kanske det blir avvikande färg innanför 3 poäng området. Jag tror att det kommer att bli riktigt bra.

Godmiddag​

Kartan i SBL dam kommer att ritas om, igen

Hoops kan idag erbjuda er läsare en rykande färsk krönika av Tapio Joulamo.

Den senaste säsongen i SBL Dam liknade ingenting annat. Överraskningarna, ja t o m sensationerna, duggade tätt. Etablerade topplag hamnade på skam medan lag som ingen hade väntat sig något av, gav förståsigpåarna ordentligt på pälsen. Det hela rundades av med att nykomlingen Östersund tog sig hela vägen till semifinal och var på vippen att där slå Norrköping, som i sin tur sedan chockade alla med att göra processen kort med suveräna grundserievinnaren Luleå och vinna SM-guldet.

Mycket talar faktiskt för att även nästa säsong blir något av omkastningarnas tid. Kartan SBL Dam ritades om ordentligt redan i våras, när såväl Borås, som Helsingborg och Wetterbygden drog sig ur. Till slut blev det ändå ett ”Boråslag” i ligan, när Sjuhärads Basket poppade upp och fick överta Borås Baskets plats. Men följetongen är inte över ännu.

Kartan kommer att ritas om ytterligare, av flera skäl. Ett av dem är att vi har ett nytt sorgebarn i form av Umeå, som om de lyckas hålla sig kvar i ligan inte längre kommer att heta A3. Frågan är hur det kommer att gå med Umeå, som har en jättelik skuld hos kronofogden att brottas med. En extern finansiär eller en avbetalningsplan med fogden är förmodligen de enda möjligheterna.

Oavsett vilket så väntar ett antal lågbudgetår för klubben, som efter sin ankomst till ligan varit känd för att strö pengar runtomkring sig på ett sätt som ingen annan. De stora satsningarna har ju lett till att man etablerat sig som ett topplag och en gång t o m vunnit SM. 

Men de dagarna tycks vara över. Allt fler personer som jag pratar med är pessimistiska vad gäller Umeåklubbens möjligheter att ens rida ut stormen och kunna fortsätta ligaspelet. Går det ändå vägen så lär det bli med ett lag som håller en helt annan nivå än den vi vant oss vid. Det sägs att man i så fall skall försöka bygga laget på ett par importer och lokala svenska spelare. Då lär inte ens en slutspelsplats vara inom räckhåll.

Om ett varaktigt topplag skulle falla som en sten förändrar det naturligtvis strukturen i ligan.

Umeås möjligheter att värva svenska spelare får bedömas som ytterst begränsade. Med det utflöde som svensk dambasket har, främst till college, är det nästintill omöjligt att hitta spelare på liganivå på marknaden. Enda chansen är att värva från ligakonkurrenter och i det avseendet får Umeås möjligheter anses vara minimala. De resurserna finns nog inte och dessutom skickar ju klubben knappast ut några positiva signaler om sin verksamhet, i alla fall inte sådana som skulle locka spelare. Och att behålla den svenska stommen kommer man knappast att lyckas med.

Intressantast blir förstås att se var landslagsmässiga Abigail Asoro hamnar.

Inte ens en coach har Umeå ännu, men i det avseendet är de inte helt ensamma. Uppsala har heller inte någon, efter att Mady Mahdy flyttat tillbaka till Stockholm och tagit sig an Alvik. Mahdy har som avskedspresent lovat att hjälpa Uppsala hitta en efterträdare och det blir nog inte lika svårt att lösa den saken som i Umeå. Fyra kvinnliga head coacher har vi så här långt i SBL Dam och mycket talar väl för att det blir minst ytterligare en.

Spelarpresentationerna  börjar nu dugga tätt, även om det mesta ännu återstår. Inga namn är så här långt offentliggjorda av Umeå, Alvik, Eos, Visby och Uppsala. Umeå har som sagt sina problem, medan Eos alltid är sen ur startgroparna. Vad gäller Uppsala finns nog ingen anledning till oro. Man vill förstås först gå ut med namnet på nye coachen, sedan kommer spelarnamnen. Uppsala har sin kader och lär nog få några importer från start den här säsongen, för man behandlar sina lag lika. Herrarna gick ju upp i ligan och deras trupp lär kryddas med några utlänningar, så samma sak lär hända med damerna. Uppsala ryktas dessutom få tillbaka både Tiffany Brown och Sandra Hansson, som knappast ser någon framtid i Umeå.

Visby är ett fall för sig. Klubben har klart med sin trupp, men tänker av ”strategiska skäl” inte gå ut med några namn ännu. Man vill vänta med hänsyn till att spelarna har olika åtaganden under sommaren. Vad den karusellen skall tjäna till är svårt att förstå.

Det största frågetecknet får man nog sätta för Alvik, som redan har blivit av med trotjänarna Elin Ljunggren och Paula Juhlin till Sjuhärads. Det skall bli intressant att se hur klubben lyckas fylla hålen i truppen. Det kanske lutar åt någon collegeåtervändare och några rejäla importer.

Sjuhärads, med nya coachen, Karin Inger Key, har hur som helst fått en smakstart på sitt lagbygge. Visserligen uppges både Emma Ström och Lovisa Djurström vara klara för Högsbo, men det lutar ändå åt en slagkraftig trupp hos ”nykomlingen”, som värvat svenskt på ett sätt som få andra kan ha förhoppningar om. Med några smarta utländska värvningar kan nog Sjuhärads röra om i SBL kommande säsong.

Det är bara  Södertälje som har lyckats bättre, när man lyckades med det som blivit vårens stora snackis, att kontraktera Frida Eldebrink, Elin Eldebrink och Louice Halvarsson. Och därmed bidrar man till att ordentligt förändra styrkeförhållandena i SBL Dam. SBBK har redan åtta spelare under kontrakt, vilket inkluderar Klara Lundquist och Matilda Claesson. Den fråga som ställs är om Södertälje tänker spela helsvenskt. Målet är ju att vinna SM-guld, men även om Jesper Sundberg har en riktigt vass uppställning till sitt förfogande, så är det svårt att se att det i dagens läge skulle gå vägen utan några vassa importer. Senast det hände att ett helsvenskt lag vann var 2010, men det är helt andra tider nu.Man skall dock låta det vara osagt, i synnerhet i ett så här tidigt skede.

Klart är i alla fall att Luleå inte frivilligt tänker ge upp matchen om guldet. Målet är att behålla alla spelare och dessutom krydda laget med någon ytterligare import. Och Luleå är definitivt på väg. Namn efter namn från förra året offentliggörs i norr. 

SM-vinnarna, Norrköping, uppger i alla fall att man inte deltar i den ”kapprustning” som pågår i Södertälje och Luleå. Det lutar åt två importer i Norrköping och möjligen någon svensk värvning, eftersom man tappar Anna Lundquist, som flyttar tillbaka till Stockholm för att prioritera livet vid sidan av planen. Om inte något väldigt överraskande inträffar, så får man nog säga att det blir oerhört svårt, om inte omöjligt, att vinna igen.

Hungriga efter  mer än förra säsongen är man i Högsbo och Visby. Det senare laget vet som sagt väldigt lite om i dagsläget, men tongångarna är optimistiska. Visby kommer ”inte att nöja sig med målet att hamna bland de åtta bästa”, vilket låter som att man har några starka kort under kontrakt.

I Högsbo lämnar Jonas Fredrikson över coachjobbet till Selma Delibasic och siktet är inställt på att revanschera sig efter den förra, ganska rumphuggna säsongen. Systrarna Fredrikson och amerikanskan Devon Brookshire, 190, uppges vara klara, liksom Ström och Djurström från Borås, men Louise Noaksson ryktas vara på väg att ansluta till ”kompisarna” Juhlin och Ljunggren i Sjuhärad.

Frågan är också hur Östersund skall kunna omgruppera sig efter förra säsongens succé. Elena Popkey, som var sensationellt bra under sin första och enda säsong i ligan, är redan borta och händer samma sak med Mehryn Kraker, som det ryktas att Luleå är ute efter, har man ett drygt jobb i Östersund. Att man överraskande lyckades ”återaktivera” Malin Aasa , var bra, men det är nog för mycket begärt att hon skall kunna bära laget efter sitt långa uppehåll. Vi får se vad Östersund kommer fram med. Kan de leverera i närheten av den nivå de hade förra säsongen, så får det anses vara med råge godkänt.

Mark poppade upp förra säsongen och tog med sina fyra amerikanskor skalp efter skalp innan motståndarlagen tog dem på allvar. Det landade till slut med en plats bland de åtta bästa. Skall något liknande kunna ske kommande spelår, så vill det till att man lyckas med sina importer. Mark lider, som så många andra lag, av svårigheterna att värva dugliga svenska spelare. Det finns inget annat val än att använda sig av de tillåtna fyra utländska spelarna, och det är precis vad Mark kommer att göra.Mycket oklarheter är det som sagt, och så brukar det ju vara vid den här tidpunkten. Vi vet bara en del av det som kommer att ske med lagen. Det enda som är säkert är att SBL-kartan kommer att se helt annorlunda ut än säsongen 21/22. Några försvinner, andra faller och ytterligare några flyttar fram positionerna ordentligt.

Live or let die

Jag avstår från att skriva om rockaden i Umeå basketen eftersom jag misstänker att detta bara är början. Det är fråga om överlevnad nu.

Jag knäpper mina händer och hoppas att båda föreningarna på något sätt skall överleva minst ett år till så att de som föredrar basket före fotboll och hockey kan få se bra live basket.

Senast hyllade jag BSKT för att dom inte har skulder till Skatteverket men när jag nu läser att dom har 625 tkr i skuld för hallhyror till Umeå Kommun då kan jag bara skaka på huvudet. Under det senaste åren har skulden fördubblats pga otroligt mycket träningstimmar. Baskethallen kostar 5 kr i minuten vid träning.

Träningsdosen har i princip fördubblatssedan den spanska coachen Balibrea tog över men notera att resultaten har inte blivit bättre i SBL de två åren . Till hösten 2022 har BSKT tre (3) spanska coacher så jag misstänker att den totala träningsdosen blir ännu större.

BSKT laget borde träna mer fys och stretching utomhus från maj till september i stället för inomhus. Det kostar inget och man skulle kunna avbetala mer av skulden till Umeå Fritid. Jag tror att slutresultatet då skulle bli om inte bättre men lyckligare. 

Det som har blivit bättre när det gäller herrbasketen i Umeå det är bredden, men det är inte de spanska coacherna förtjänst utan de coacher som redan fanns inom herrbasketen tidigare nämligen coacherna Lindblom, Botold, Nilsson, och Pavlogiannis. Det är dom som har lagt grunden på herrsidan.

Luleå BBK är nog glada eftersom Bria Goss blir kvar. Hon levererade på topp i match efter match i semifinalen och finalen. Vilken högsta nivå hon har. I grundserien har hon inte varit lika imponerande men det beror nog på att hon inte har behövt gå för fullt. Luleå var för överlägsna i grundserien. 

Många amerikanskor har en tendens att vara lite lata när laget  spelar bra och laget vinner. Man ser till att hålla stats snittet vilket oftast är lätt i SBL och sparar på krafterna till viktigare matcher. I mina ögon var Goss bättre än Brooke McCarty-Williams. 

Luleå blir starka som vanligt och dom kommer inte att ge guldet till Södertälje i första taget. Jag tror att Luleå har en ny strategi i år. Det blir ytterligare tre utländska spelare i form av en Guard, en forward och en längre spelare med brett register. Jag skulle ha ringt Kate Oliver. Jag skulle inte ha satsat på BMW.

Jag gillar Steve Kerr så därför gratulerar jag GSW till en ny titel.​

Godmiddag

Blir det exit efter 22 år i damernas elitserie (SBL)? Gud förbjude.

Det twittrades i förra veckan om att A3 återigen har skatteskulder. Jag tog reda på fakta. Umeå BBK (A3) har en skuld till Skatteverket på 2 539 785 kr varav 2 236 401 är hos Kronofogden. Föreningen har krånglat sig ur greppet tidigare men jag undrar om dom gör det den här gången. 

1993 drog sig Ume Basket/Comaterna ur Elitserien pga spelarbrist. Efter sju (7) års kamp i div 2 och div 1 tog Cometerna år 2000 åter steget upp i det som då kallades för Elitserien.

Varje år från 2000 fram till 2009 kämpade man med en liten budget och men höll sig kvar på högsta nivå utan att bygga upp ett skuldberg. 

2009 lades Cometerna ner/köptes upp (välj själv) och alla aktiva hamnade i KFUM Umeå. Det blev till att börja med ett litet uppsving med stabilare ekonomi men 2012 beslutade KFUM Umeås huvudstyrelse att avveckla damelitbasketen eftersom man ansåg att den kostade för mycket. 

2012 bildades Umeå BBK(A3) och med den nya bossen i spetsen drogs det upp stora planer om att ta upp kampen med toppen i serien och 2019 blev det till sist guld efter flera finalförluster och en hård satsning på bra spelare. 

Nu 10 år senare hotas lagets existens igen. Den tradition och kultur som har byggts upp på damsidan sedan 2000 verkar raseras igen efter 22 år i rad i landets högsta liga. Gud förbjude.

De minnen som SM Guldet gav falnar snabbt om Umeå BBK ger upp.

Det skulle vara en tragedi för dam basketen i Umeå om Umeå BBK (A3) lämnar SBL. Det kommer att ta tid att komma tillbaka. 

Konstigt att föreningen inte har gått ut i media och vädjat till Umeå Kommun samt näringslivet om stöd för att kunna fortsätta verksamheten. Det har Björklöven, Umeå FC och Umeå IK gjort när dom har haft ekonomiska kriser och har då blivit räddade.

Om Umeå BBK(A3) försvinner då blir inte Umeå Sveriges Idrottsstad 2023.

Norrköping dam meddelar att man inte tänker hänga på Luleå och Södertälje i deras satsning. Två amerikanskor, fem svenskor och några dubbel licensierade juniorer får räcka i år.

Vi hakar inte på i guldjakten signalerar man i Norrköping. Jag synar det snacket. Viker alla ner sig direkt ? Då är det nästan ingen idé att ens spela om det. Alla matcher blir ju ointressanta utom de mellan Södertälje och Luleå.

Frank Alm i Mark har bra fingertoppskänsla. När jag har läst igenom och tittat på det som finns om Lindsey VanAllen så känner jag att han har träffat rätt igen. En bra spelare som dessutom tål tuffa tag som amerikanskorna drabbas av när dom kommer till SBL. I USA blåser domarna för alla foul. Inte i Sverige.

Personligen tycker jag att domare ofta tillåter svenska spelare att spela för hårt mot amerikanskor och det anser jag beror på att man anser att ”dom som är proffs skall tåla lite”. Har du inte noterat att coacher sällan spelar amerikanskor mot amerikanskor. Kan det vara en tillfällighet ?

Umeå BSKT har skött sig exemplariskt och har bara normala 11 773 kr i skatteskuld som skall betalas i juli.

NSD Sport krönikören har fått ett frispel. Läs den senaste krönikan om du behöver ett smile. 

0 – 4 till Ungern mot England i England. Spelarna i England vill helt klart inte ha kvar Southgate när det blir dags för VM.

Godmiddag

Jag är tveksam till vägvalet

Hur tänker man i BSKT i år ?

BSKT har nu Hansson & Hansson plus en svensk Guard till, som snart presenteras – tror jag. Troligtvis även en bra ersättare för Dickerson troligtvis från USA. Du fattar att de egna produkterna Lindblom och Andersson hamnar långt ner på minutlistan. 

Bland forwards har vi Lindqvist, D Czerapowicz, Yemane och Jangered så hur blir det med minuterna för Botold och Lundmark.

Det blir minst lika svårt att få minuter i 2022-2023 års Umeå BSKT som det var senaste säsongen.

Jag är tveksam till den väg BSKT har valt att gå när det gäller värvningarna. Jag skulle förstå dem om de som tillkommer innebär att laget tar steget upp och konkurrerar med lagen på plats 4-6 men jag kan inte se att det blir så med dessa värvningar om inte de amerikanska spelarna som tillkommer håller hög klass.

Staben bygger återigen en bred och stor trupp för att få bra träningsmiljö. Jag personligen skulle ha startat med att bygga kvalitet för att kunna vinna fler matcher och framförallt dra mer publik.

Fyra bra amerikanare plus Hansson bröderna skulle ha kompletterats med en kvalitetsspelare till och BSKT hade varit med i racet. Nu vet jag inte vad jag skall tro. Dom Egna produkterna är också fundersamma om framtiden. Kanske nöjer sig några med att spela i basketettan.

Enligt Bänkvärmarna skall någon ha twittrat om att A3 (Umeå BBK) lär ha två miljoner i skatteskulder igen. Jag gör som vanligt och synar detta så fort jag kan. Om så är fallet då tror jag risken är stor att dom stänger butiken. Vilken nesa det skulle vara för bossen m fl.

I Diskussionsforum på FB ställer ngn frågan varför allt blir så fel med Zahui. Nästan inga kommentarer. ”Tystnaden talar” brukar man säga eller ”Ingen rök utan eld”.  

WNBA har tagit ytterligare ett steg i kvalitetshöjning den här säsongen. Spelarna är bättre men många lag börjar ”djungla på mer”. Med djungla menar jag vilda attacker och galet mycket 3 poängskytte. Om dom fortsätter på det viset då försvinner charmen med WNBA ganska fort.

Rookie spelarna är bättre och bättre. Arrangemangen är bättre och bättre ja tom domarna dömer bättre men samspelet har blivit sämre. 

Många tycker synd om Griner. Innehav av drugs ses inte som något större problem i USA, men hon borde ha tänkt på riskerna innan hon tog med sig elpipan till Ryssland. Noteras kan i alla fall att Mercury vinner även utan Griner men med BG loggan målad på golvet.

Superstjärna är ett populärt uttryck i lokaltidningen gällande kvinnliga fotbollspelare. Jag vet inte om det finns någon ”riktig superstjärna” i Umeå IK. Tabelläget tyder på att det inte är någon. Supertalang är också ett vanligt uttryck man använder om unga Umeå IK spelare.  

I helgen ägnade man två (2) helsidor till att berätta om ”spännande talanger” inom Umeås fotboll. Snacka om att koka soppa på en spik. Man gör allt som står i ens makt att försöka hålla upp skenet av att fotbollen i Umeå är något, men sanningen är den att fotbollen helt enkelt är kass i Umeå.

Jag tittade 40 minuter på div 1 (egentligen div 3) matchen mellan Thoren och Hammarby (Utv-lag). Thoren blev upprullade enligt konstens alla regler och hade tur att det inte var 0 – 5 redan i halvtid. Nu blev det bara 0 – 1 till gästerna. Om jag hade spelat i Thoren då hade jag övervägt min fortsatta fotboll satsning.

Godmiddag

Hur validerar man vem som är värd att få steg 3 eller steg 4 tränarlicens ?

BSKT bygger coach stab i år Bra eller dåligt. Vad vet jag. Men så mycket vet jag att om BSKT inte har bra spelare då blir det inga vinster oavsett vem som coachar, assisterar eller håller i fysträningen.

Förresten den grundläggande fys träningen borde väl bedrivas framförallt nu och fram till samlingen i augusti. Är det någon som tror att den bedrivs seriöst på egen hand inom basket ? Räck upp en hand.

Har du hört Greg Anthonys hyllning av Steph Curry i NBA TV ?  ”Han sätter skott som andra spelare aldrig tränar på”.  Han rankar dessutom Curry som en av de 10 bästa som någonsin har spelat spelet. Greg Anthony är numera 54 år och mycket erfaren NBA spelare bl a i Chicago Bulls så han kanske är rätt ute. Undrar vilka övriga 9 som platsar på hans lista. 

Kroatien förstärker landslaget inför slutkvalet med Bogdanovic (Utah Jazz) och Zubac (LA Clippers). 

Alla lag verkar få med sina vassaste kort till det avslutande kvalrundorna utom Sverige. 

Jerebko gjorde bort sig och valde mammon före landslaget. 

Finns det någon patriotism hos Jeff Taylor ? Han kanske är extremt långsint och tackar nej pga det. Jag har aldrig sett honom le i Real Madrid trots att jag har sett minst  15-20 av hans matcher. Han kanske bara är amerikan i själen. Ingen patriotism som på Balkan och i Finland.

Fick höra idag att en person som har bakgrund som spelare på elitnivå och både coach och assisterande coach uppdrag på elitnivå i SBL och dessutom som assisterande med damlandslaget och även med U20 landslaget inte har fått validering till steg 3 eller nuvarande beteckningen Fortsättning Utvecklingstränare.

Samtidigt finns det andra spelare/ledare som får steg fyra  kompetens utan att ha gått vare sig steg två eller steg tre. Det gäller tydligen att ha rätt namn eller komma från rätt förening då är vägen öppen för ett snabbspår. 

Det här är inte rätt. Steg 3 kompetens kan man bevilja till fd spelare och ledare med bra kompetens men inte Steg 4 licens. Har du tänkt på vilken ekonomisk förmån det dessutom är för den som får ett snabbspår. Gör om och gör rätt.

Alex Jemane till BSKT. Balibrea verkar nöjd.  Blir spännande att följa om han kan förädla honom till en etablerad ligaspelare.

Hur är det möjligt att Fryshuset får spela vidare i SBL herr trots att dom inte vann en enda match i fjol. Alla andra idrotter skrattar åt det och även jag. Det devalverar vår idrott i andras ögon.

Godmiddag

Jag vill inte vara pessimist men…..

”Vem gjorde slut” Alvik eller  McCarville ? Det verkar kosta. McCarvilles favoritspelare lämnar laget. 

Ljunggren till Borås är lite oväntat men hon har rötterna där så hon kanske rundar av en lång bra karriär med något år på hemmaplan. Juhlin flyttar också till Borås och då lär även hon hamna i samma lag. Fyll på med fyra bra jänkare och 7Härad är med i matchen.

Om någon tror att det räcker med Ljunggren, Juhlin, Golob och ett par jänkare för att tillhöra den övre halvan då tror dom fel. 

Alvik gick verkligen in 100 % för att vinns SM guldet redan i fjol men det slutade i semi mot A3 och det har fått konsekvenser.

Jag tror att man valde att trappa ner och då stannade inte McCarville och inte heller några av dom ledande spelarna. Notera att jag bara spekulerar. Om jag har fel då hör väl ngn av sig.

Såg i en annons idag att A3 skall medverka i sponsorjippo den 16 juni. Det är en lite positiv signal. A3 har inte haft någon organiserad basket träning sedan sista matchen i april mot Luleå. Det är underligt med dagens idrott hur det kan vara. Uppbrott i april, återsamling i slutet på augusti. 

Umeå BSKT´s nya spanska ast. coach Gabbo drillar dagligen dom egna produkterna plus Lindqvist som finns kvar i Umeå. Det  har varit både förmiddags och kvällspass. 

Lindqvist som var starter i många matcher i fjol lär bli kvar i BSKT, däremot tror jag inte att Eddie Czerapowics blir det med tanke på de nya påskrifterna och de som har besökt Umeå. 

Balibrea har senaste veckan åkt till Stockholm för att återigen jobba som PT för Ludde Håkansson innan landslagssamlingen. Förmodligen ganska hyfsat extraknäck under semestern.

Den franska damligan avgjordes igår kväll när Bourges vann sin tredje raka match mot Lyon.  Stjärnspelarna Allemande och Johannas levererade inte och då kunde inte Lyon stå emot.  

Båda är start spelare i Belgien resp Frankrike. Min franska är svag men så mycket förstod jag att att deras insats fick betyget katastrof.

Elin Eldebrink gjorde bara 3 poäng men hennes sju assist var snyggt och en skön säsongsavslutning för henne med Euro Cup och Liga Guld.

Det blir nu minst sagt intressant att se hur det blir med prestationen i SBL dam. Hon kommer inte att ha spelare som Kristen Mann, Yacoboo och Rupert att samspela med.

Ser att det först idag blev officiellt med att Dawit stannar i Norrköping. HOOPS skrev om det redan för en dryg vecka sedan. Om han hade chansen att spela utomlands för lika bra eller bättre deg då tycker jag att han valde fel. Han skulle klara sig bra på rätt hög nivå med sitt skott.

NBL är den Nya Zeeländska basketligan. Dom lägger upp matcher på youtube ganska ofta. Jag har studerat några av de bästa lagen och konstaterar att dom nog inte skulle vinna mot topp 4-5 i den svenska SBL.

Vår liga håller ganska hyfsad klass numera mycket tack vara att vi får ha fyra (4) importer.

En sak är i alla fall helt klart och det är att domarna i den ligan NBL dömer HELT annorlunda än man dömer i SBL. FIBA´s regler följs strikt och man tillåts inte syssla med personliga bedömningar. Den enda jämförbara som finns är att man även där tillåter handchecking, men bara lite och inte mycket som i Sverige.

Herrlandslaget inleder snart förberedelserna för kommande matcher mot Finland och Slovenien. Givna är Håkansson, Anderson, Gaddefors, Birgander från senaste starting five men tyvärr har Czerpowicz tackat nej av personliga skäl. 

Han startade senast men hamnade sedan längst ut på bänken av någon anledning. Slängdes in igen när matchen var förlorad. Jag kan förstå honom om han tog det personligt. Han har varit ett svensk ankare i många år.

Förtroendet för Borg är stort trots bänknötning i Teneriffa,  Spires och Ramstedt verkar ristade i sten, Pantzar och Clarence verkar vara favoriter så dom tar nog plats. Då har vi tre platser kvar. Pohto måste vara given efter sina prestationer det senaste året liksom Larsson. och då finns bara en plats över för Erik Rush.

Coachingen tycker i alla fall jag var tveksam när man föll på ett så pinsamt sätt hemma mot Kroatien. Man spelade förutsägbart och rakt i händerna på Kroatien. Det verkade inte finnas en plan B när det gick snett. Ingen verkar ha vågat kritisera coachingen i media i alla fall.

Jag vill inte vara pessimist men jag tror inte det laget kan vinna i Finland, däremot kanske hemma mot Slovenien om Doncic tänker solospela hela matchen. Kommer Slovenien med fullt lag och spelar som ett lag då kör dom tyvärr över Sverige i Hovet.

Godmiddag

En fantastisk skytt enligt Balibrea

Läser i media att David Czerapovicz, 195 cm Guard är klar för Umeå BSKT. Bakgrund från  Högsbo Basket, Davidson Collage och senast några matcher i Polen. ”En fantastisk skytt” enligt Balibrea i media. Jag säger bara show me the shooting under pressure. 

Bourges vann match ett och två i finalrundan mot Lyon i det franska damslutspelet, men ikväll blir det Lyon som vinner på sin hemmaplan. Bourges har spelat med bra publikstöd och dessutom fått flyt i matcherna. Lyon har sett lite tagna ut men på hemmaplan med Tony Parker på läktaren löser det sig.

Vi är tre coacher som har ansvaret för ett pojklag U17 och flickor U19. Vi har valt att samträna lagen i IKSU´s lokaler uppe på Campus fram till 1 juli. Båda hallarna Helsingfors & England är väldigt stora och slukar lätt upp till 25-30 personer.

Helsingfors hallen har ett plastgolv som är mjukt och England hallen har parkett som är sviktande och mjukt så det finns ingen risk för benhinneproblem nu när vi måste byta från Sporthallen/UEA (baskethallen) Golvet skall bytas.

Jag blev lite nostalgisk och samtidigt ledsen inne i Helsingfors hallen när jag såg alla flaggor hängande i taket som visade hur många SM Guld och EuropaCup Guld som innebandy damlaget har tagit under årens lopp. 

Jag har svårt att förstå att föreningen IKSU släppte sålde/gav bort (välj själv) deras överlägset bästa PR redskap. IKSU var ett lag som nästan alla i Sverige inom inomhusidrotten kände till fram till separationen.

Det känns också konstigt att man inte har någon flagga hägnade i taket för sitt fina volleyboll lag som den 5 april 1998 vann SM Guld för herrar. Även då lade man ner herrelit volleybollen.

Du förstår säkert varför IKSU heller aldrig har blivit en maktfaktor inom basket i Umeå. De som har styrt och ställt under alla år har inte tillåtit en utveckling mot den amerikanska stilen av Universitets idrott. Synd tycker jag.

Egentligen borde flaggorna för alla innebandy guld hänga i Thorenhallen numera för det är ju IKSU som spelar där, eller hur. 

Noterar att media i Umeå mer och mer börjar inse och haka på att fotbollen i Umeå är och har varit i fritt fall under ett flertal år. Media har ännu inte börjat att leta fel men det är nästa steg om dom skall genomföra undersökande journalistik som allmänredaktionen gör.

Jag har upplevt det som att media har försökt att stötta och skriva upp fotbollen till höjder som dom aldrig har nått sedan Umeå FC spelade i Allsvenskan och Umeå IK var ett topplag i Europa. Det går att ”koka soppa på en spik” men soppan smakar illa.

Jag tror att lokalmedia faktiskt genom sitt haussande av fotbollen bidrar till att det inte verkar bli någon utveckling. Fotbollsspelarna är local heroes trots att dom spelar i en tredje division. Kan det vara så att är det här gäller även med Björklöven ? Man lyckas inte ta det där sista steget. 

Umeå har röstats fram som Sveriges Idrottsstad # 1 de senaste två åren. I år blir det inte ens topp tre (3) tror jag.

Godmiddag

Johannes galna skott som ofta sitter

Jag läste i NSD.se att man hyllar kontinuitet och spelarutveckling. Vem gör inte det ? Jag tror inte att något annat SBL lag varken på dam eller herrsidan i Sverige säger något annat. 

Jag kan inte låta bli att ställa mig frågan om hur det står till med spelarutvecklingen på herrsidan i Luleå. Jag skriver Luleå för det kommer numera sällan bra spelare från andra orter i Norrbotten som det gjorde förr. Torne och Kalix älvdalar liksom Jokkmokk och Kiruna producerade förr i tiden många bra spelare. 

Efter U 21 SM Final Four togs det ut ett U 20 herr landslag som innehåller tre (3) spelare från Umeå plus en reserv och från RIG Mark tre (3) spelare, däremot bara en (1) från RIG Luleå. Det skulle vara intressant att veta hur man tänker uppe i Luleå efter det.

Anser man att det är fel spelare som har blivit uttagna eller är det så att RIG Luleå har tappat i kvalitet. RIG Luleå kanske inte är det givna målet längre för talanger i Norrland som går ut åk 9.

Jag träffade idag en finsk Guard som besöker Umeå eftersom hans flickvän spelar med Umeå IK. Killen spelar i de senaste årens finska mästarna Karhu Basket från Kauhajoki och han tog chansen till lite extra träning i baskethallen innan golvet rivs upp i slutet på veckan. Han såg ganska vass ut.

Han har en position som 8:e-9:e  spelare i rotationen som innehåller fem utländska spelare. Han var väldigt öppen och det visade sig att lönerna är högre i Finland än i den svenska SBL för en spelare på hans position i rotationen. Hans lag Karhu Basket skall spela Champions League. Kul.

Träffade även Team Managern för A3 basket och passade på att fråga vad som händer men han hade ingen aning. Ingen hade pratat med honom eller kontaktat honom sedan den sista semifinal matchen mot Luleå. Märkligt tycker i alla fall jag. 

Jag väljer i år liksom i fjol att inte kommentera det mesta som har att göra med spelar värvningar under den löjliga säsongen. Några små stick har jag hunnit med men det blir mindre och mindre från och med nu.

I helgen har jag sett två träningsmatcher mellan Australien och Japans damer.  De spelar en serie om tre matcher i Sydney under rubriken ”Road to World Cup”. Australien vann match ett men i match två kom Japan tillbaka och vann med en poäng.

Australien spelar gärna ganska långsamt och strukturerat och är inte särskilt underhållande – tycker jag.

Japan är helt annorlunda. Mycket snabba uppspel och till trepoängsskott utan tvekan om bra läge dyker upp. Om inte gärna en blixtsnabb 1 mot 1 attack. Defensivt spelar Japan med maximal press på bollen och med dubblingar i alla möjliga och oväntade lägen. Man vinner tillbaka bollen ofta.

Båda lagen är väl coachade. Efter varje timeout eller längre paus så kommer det någon form av förändring i spelet som ofta direkt ger utdelning. Kul att se.

Den första finalen i den franska damligan spelades igår söndag. Bourges mötte Lyon i en bra match där hemmalaget vann med 79 – 69. Jag skulle tro att Lyon vinner match nummer två på sin hemmaplan. E Eldebrink (Bourges) hade en helt ok match trots att hon brände några ganska bra lägen nära korgen.

Om du har möjlighet då letar du upp nästa match på youtube och kollar in nummer 23 i Lyon, som heter Marine Johannes. Det är en spektakulär spelare. ”Kvinnan som gör vad som faller henne in”. Hon är etablerad i det franska landslaget. Hon har fart, spänst, passningar som få men framförallt galna skott, som ofta sitter. Håll tillgodo.

Godmiddag

Kanske en resa till Östersund i höst ?

Kul att Jämtland skall spela Eurocup och att Norrköping funderar på Champions League kval. Båda kommer att få det riktigt tufft. Jämtland har en liten chans att gå vidare nu när dom slipper rysslagen, som är avstängda. Champions League kvalet är tufft. Mycket liten chans till avancemang.

Det kan bli en resa till Östersund i höst för att se Eurocup om något intressant lag hamnar i deras grupp.

Jag regerar mest över vilken stor nyhet det är helt plötsligt när herrlag skall delta. Udominate/A3 har spelat i Euro Cup varje år de senaste 7-8 åren men det har nästan inga hemsidor, sociala medier eller andra media uppmärksammat. Det är fortfarande stor skillnad på hur herr och damidrott behandlas.

Steve Kerrs statement vid presskonferensen i samband med conferens finalen var stark men det biter knappast på republikanerna som vill att lärarna på skolorna skall bära vapen. Jag brukar inte använda uttrycket sjukt men det är sjukt. 

Det är tyst på spelarfronten förutom om Eldebrinkarna men för en tid sedan snappade jag upp att Ellen Åström kanske väljer Uppsala. Inte så konstigt med tanke på tvillingarnas återkomst och Lundqvist och Claesson på kontrakt. Åström vill spela minst 25 minuter och det blir tight med minuterna i SBBK. 

Igår fick jag höra att Nathan Dawit skrivit på för ytterligare ett år i Norrköping.  Han har haft chansen att gå utomlands tidigare men tvekat. Jag trodde att han nu skulle ta chansen i år men nej. 

Ruffin är svensk och har bosatt sig i Nässjö så det var ingen överraskning att han skrev på för några år till. Jag tycker inte att han var särskilt bra i fjol. Alla lagen kan hans spelstil och kan försvara bra mot honom. Butler blev kvar i BSKT. Jag har samma åsikt om honom. Inte särskilt bra i fjol och alla kan honom redan nu. Överraska oss i höst.

BSKT har några killar på provspel i Umeå den här veckan. En forward på 204 cm och en Guard på 185 cm. Jag vet vilka dom är men avstår från att nämna namn. Båda verkar ha hyfsad framtids kapacitet men knappast spelare som gör större skillnad i SBL till hösten. 

Det går som vanligt tungt för Umeå fotbollen. Snart ligger alla lag i botten på tabellerna. Det är något som inte stämmer med fotbollen i Umeå. Det verkar aldrig bli något stabilt och rejält. Det beror inte på pengarna. Det finns deg så att det räcker.

Jag tror inte heller att den interna konkurrensen stimulerar. Det är något annat. Jag tror att det beror på för svaga coacher och ”för akademiska spelare” – tolka det som du vill.

Det är dessutom riktigt trist när man ljuger om publiksiffrorna. Jag såg Umeå FC mot Täby på plats i torsdags och jag kan garantera att hur optimistiskt jag än räknade så var det max 250 personer på läktarna. Umeå FC hade mage att uppge 536 personer till media. 

Umeå IK har sockrat sina siffror i många år men i år har man varit lite återhållsamma. Jag tror att bluffandes om publiksiffrorna slår tillbaka på föreningarna i det långa loppet. Nu skyller alla bortfallet på covid och det kanske håller även den här säsongen men inte mer om vi slipper en covid comeback. Marknadsföring i kombination med resultat ger publik oavsett sport.

Har du tänkt på att lokaltidningarna skriver lika mycket om spelarna som lämnar B-löven som om dem som tillkommer. Det är övermaga. 

Godmiddag

Ingen walk in the park…….

Helt rätt att godkänna 7Härad basket eftersom det finns prejudikat. Har ni glömt 2012 när KFUM Umeå helt plötsligt och oväntat bestämde sig för att lägga ner damelit laget KFUM Umeå Comets. Snabbt bildades en ny förening med namnet Umeå BBK eller nuvarande A3.

Allting gick väldigt smidigt trots att den nya föreningen fick ett helt nytt organisationsnummer och trots att KFUM hade sagt i media att laget hade gått back 1.7 miljoner under de senaste åren.

Sanningen är den att elit laget Comets inte hade några leverantör skulder däremot hade KFUM Basket som förening gått back några hundra tusen varje år under de senaste sju  verksamhetsåren så de ackumulerade underskotten blev 1.7 miljoner.

Föreningsdirektören och ordförande dundrade i media och kunde lätt lägga ner elitlaget utan motstånd. Ingen vågade ifrågasätta argumentationen.

Jag har för mig att även den klassiska föreningen Solna Vikings gick under på ett liknande sätt. Några dribblade till det hela så att det såg trist ut.

Det gick dåligt för Tarbes i den franska damligan. Förra coachen Gomez fick ta över efter Pinto. Enligt uppgift skall Pinto ha slutat självmant när han fick höra om lagets svaga ekonomi. Låter lite konstigt i mina öron. Som det ser ut just nu så åker Tarbes ur.

Det gick desto bättre för Bourges. E Eldebrink dominerar i laget och startade varje match i matcherna mot Landes. Magarity är viktig för Landes men Bourges var lite för starka.

Den 3:e och avgörande semifinalen vanns ganska enkelt av Bourges och dom får möta redan klara Lyon i finalen. Lyon är bra men jag tror att Bourges blir de nya franska dam mästarna.

Jag tror inte på en walk in the park för Eldebrinkarna och Halvarsson i SBL nästa säsong.  Frida & Elin har kunnat glänsa i en suverän omgivning av högkvalitativa spelare i Bourges och Girona. Halvarsson hade det tungt i Tarbes under det sista året. I den svenska basketligan blir det något helt annat med omgivningen.

Det som kommer att vara den största skillnaden är domarnas sätt att döma. I Frankrike är domarna bra och följer regelboken strikt.  Den svenska ”låt gå domar stilen” kommer att bli en obehaglig överraskning. Jag tippar att tvillingarna snabbt kommer att börja protestera över behandlingen eller blir det särbehandling. 

Godmiddag

Kontinuitet är melodin

BSKT överraskar med att signa Daniel Hansson som de senaste året (korr) spelade med Nässjö. Han är en etablerad spelare i SBL efter fyra år tidigare i BC Luleå. Bröderna Hansson kommer att bli ett fruktat radarpar i BSKT kommande säsong det är jag ganska säker på. 

Jag tror inte att han flyttar pga att brorsan spelar i Umeå utan pga att han lockas av att få träna under Balibrea. Han har sett den äldre brorsen Gustavs utveckling.

Han är nog glad att i höst dessutom få börja träna i en riktig baskethall igen efter att ha tillbringat ett par säsonger i Nässjös gräsliga hall.

Den ser faktiskt exakt likadan ut idag som den gjorde när jag coachade KFUM Umeå i det s.k ligakvalet 1995. Finns det ingen mässhall eller liknande i Nässjö dit de kan flytta matcherna ?

Umeå Energi Arena får ett helt nytt parkettgolv i sommar – igen. Golvet som lades för några år sedan blev inte bra. Jag tror att det är ett s.k reklamationsbyte som firman måste göra. Underlaget har sviktat och det har uppstått döda punkter på spelplanen. 

Det blir förhoppningsvis ny färg och högblank lackat golv den här gången. Jag har på känn att den dystra svarta färgen där skräp och golvsprickor syns försvinner till förmån för lite färggladare golv.

Min personliga favorit är utan tvekan klarröda 3 sekunder områden samt runt hela arenan och tre blåa cirklar. Snyggt skulle det bli med svarta draperier och blå korgställningar.

Kontinuitet är melodin i dagens basket och det speglas bl a av att Balibrea blev kvar och gör nu sitt tredje år i BSKT.

Det är logiskt med tre år men där går ofta gränsen tycker jag. Mycket av kunskapsförrådet bör vara uttömt vid det laget. Om laguppställningarna till stor del byts ut då kan man fortsätta i många år.

BC Luleå tänker också på kontinuitet. Jag blev inte förvånad över att Öqvist/Larsson blir kvar. Dom är två mycket rutinerade ledare och coacher med en cv som inga andra aktiva coacher i landet har.

Jag tror att dom trollar fram en förändrad spelstil till nästa säsong som faller dom största kritikerna i smaken. 

Det har i Luleå viskats om behov av förändring men jag tycker att Mosesson och klubbledningen gör rätt. Träffar dom rätt med truppen då är allt möjligt med dessa coacher. Det blir oftast rätt med coacher från Luleå i BC Luleå och LBBK.

Nästa år skall vi försvara vår position som ett av Sveriges bästa lag säger sportchefen i Östersund dam. 

Det låter bra men jag tror att ledningen vet att det blir ganska svårt. Det är ytterst sällsynt att en sådan framgångssaga som Östersund var i år fortsätter år efter år. Jag är 100 på att dom tog en del segrar på hösten och tom på våren av bara farten innan alla lag började att ta dem på allvar.

Tappen Östersund har efter den här säsongen ersätter man inte i en handvändning men jag önskar givetvis dem lycka till och hoppas att dom skall lyckas få ihop ett lika slagkraftigt lag även till 22- 23. Östersund under ledning av coach Alva Stark spelade en underhållande basket.

Jag är och har varit en stor förespråkare av kvinnliga coacher men de som är under 30 år idag har ingen koll på det. 

De som har varit med ett tag vet att Pia Edvinsson fick chansen som head coach 1993-1994 i Cometerna i div 2 och vann serien. Pia var assisterande coach redan 1997-1999 i Umeå Nordics i ettan och basketligan. Giesela Claesson var min assisterande coach i Umeå Comets i Elitserien 2002-2003. 

2007 fick jag tag på Amy Mohr i Denver, som kom till Umeå Comets som spelade coach. De senaste 10 åren har jag försökt övertala Angelica Gabrielsson att flytta hem och ta ett stort coach jobb men utan att lyckas.

Jag var i början kritisk till Tamara Rusic när hon kom till Udominate men jag insåg snart vilken kunskap hon hade och det uppvägde med råge den tuffa ledarstilen som inte passade en del primadonnor som var van att få göra lite som dom ville.

Godmiddag

Det är i princip dödstyst om A3

HOOPS gissade rätt om semifinal vinnarna i Euroleague. Det var jämna matcher som vanns av Efes och Real.  Efes var sexa i gruppspelet och Real Madrid fyra. Det är inte ens säkert att Efes hade nått slutspel om de ryska lagen hade fått fullfölja serien. Du fattar hur hög nivå det är på matcherna.

Coach Ataman och hans Efes vann för andra året i rad och det är en stor bedrift och svår att upprepa. Atamans värde som coach når nya höjder, men det var coach Bartzokas som fick utmärkelsen årets coach i Euroleague för jobbet att föra Olympiakos till plats två i grundserien.

Var på Easy Basket sammandrag i helgen och noterade 16 lag som fortfarande inte har vikt ner sig för fotbollen. Många föreningar i norr lägger ner basketträningen i slutet av april eftersom fotbollen har startat och många spelare är med där också.

Varför skall vi lägga ner maj – september till förmån för fotbollen.  Vi bör erbjuda dem som vill fortsätta att träna basket åtminstone fram till skolans slut i mitten på juni. Vi bör senast återuppta träningen från mitten av augusti då skolan startar igen om vi vill få barnen att ”tända på basket”.

Jag får då höra argumentet att ”vi ledare också behöver återhämtning” efter en lång säsong.  

Allvarligt talat. Inte är det någon belastning att träna ett åk 1-6 lag 1 till 2 ggr i veckan i en timme. De som tycker det är och blir knappast några bra ledare för då kan det knappast vara så lätt att vara så positiv och entusiastisk som man bör vara när man tränar barn.

Låt barnen spela mycket och smyg in korta teknik övningar i det dagliga programmet då kommer barnen att gilla basket. Lek inte för mycket och var vaksam på dumheter. Om du samtidigt som ni tränar på ett pedagogiskt sätt lär dem reglerna i spelet då blir allt så naturligt.

Spel på extra låga korgar för barn från Åk 0 och Åk 1 erbjöds för första gången och två lag från min förening Minerva Basket spelade mot varann. Snacka om spelglädje och jublet när någon lyckades få bollen i korgen.

Eurobasket.com gillar jag. Dom hade ”mina val” när dom nominerade bästa femman från årets SBL dam. 

Degbeon tycker jag personligen var det säkraste namnet. Ingen har varit ens nära henne. Både Kraker och Popkey har flera utmanare som är nästan lika bra men eftersom det blev semifinal så är det rätt att dom får platserna. Samma sak gäller McCarty-Williams och Murrey. 

Popkey är för mig den största överraskningen. Hon har inte dominerat särskilt mycket i basketettan men hon höjde sig en nivå SBL i alla matcher utom när hon spelade i Umeå mot A3. I den matchen var hon en doldis.

Jag vet inte om du som läser HOOPS kommer ihåg Amy Mohr som spelade i Umeå 2007-2010. Jag tycker att Kraker är en kopia av Mohr. Allround spelare som kan handskas med allt både offensivt och defensivt samt har fighting Spirit.

Norrköping hade enligt mig dom bästa utländska spelarna och det blev väldigt avgörande om var guldet hamnade. Med all respekt för Norrköpings svenska spelare som gjorde det bra.

Det är i princip dödstyst om A3. Vad betyder det ? Jag har följt laget i tio år och vid det här laget brukar 2/3 delar av truppen vara klar. Än så länge har ingenting kommunicerats ut. Blir det en total makeover som jag efterlyste innan säsongen var över ?

Godmiddag

Börja coacha och känn på ansvaret

I kväll är det dags för Final Four i Europas bästa basketliga.

I semifinal ett kl 18.00 möts Olympiakos, Aten och Efes, Istanbul och i match två kl 21.00 Barcelona och Real Madrid. Matcherna går live på Viaplay med Magnus Dahlborn och Jonte Karlsson som kommentatorer direkt från Belgrad. Missa inte det.

Jag har följt Euroleague så mycket jag har kunnat i vinter.

Det är suverän bra basket som man får se i de flesta matcherna och jag upprepar det jag har sagt flera ggr tidigare att det är som en helt annan sport särskilt när det gäller domarnas strikta sätt att döma. 

Jag tippar att Olympiakos får det svårt att besegra Efes, som har fått ordning på spelet mot slutet av säsongen. Barcelona har slagit Real Madrid fem av sex ggr i år men dom är trots det ganska ojämna och jag tippar att det blir Real som i kväll blir vinnare. 

Förresten ta en titt på Olympiakos head coach Bartzokas. Är inte Adnan Chuck ruskigt lik honom ?

I den senaste Rajacic podden så tjatar han på coacher som inte vågar släppa in bänkspelare när man leder med 20 poäng och det är fem minuter kvar. Han säger ingenting om coacher som inte låter bänkspelare komma in när man ligger under med 20 poäng och det är fem minuter kvar.

Sanningen är den att coacherna i det första fallet helt enkelt är rädd att tappa ledningen och i det andra fallet så tror samma coach fortfarande att han med en toppning fortfarande kan vinna matchen.

Jag föreslår att Rajacic går coachutbildning och börjar coacha så att han får känna på det ansvaret.

Godmiddag

Stoppa trash talk och sexistisk musik i SBL och på alla nivåer

”Konsten att pratat trash talk” en stor del av basketen skriver Rajacic på FB. Har han inte fattat att FIBA vill ha inte det på det viset. Vill verkligen SBBF tillåta det med tanke på den nya uppförandekoden..

Trash talk eller skitsnack är emot spelets idé om fair play. I basketens hemland är det något som beivras i alla matcher utom i NBA. 

I NBA är trash talk en del av showen liksom lättklädda damer som skuttar omkring i pauserna. Är det verkligen det som vi vill ha i svensk basket ?  

På 3×3 planerna på städernas bakgårdar härskar bullshit och trashtalk men men det är något helt annat än organiserad basketverksamhet i spel fem mot fem.

Det är coachernas uppgift att se till att trashtalk inte förekommer i sitt lag och det är domarnas uppgift att beivra det på planen. Uppförandekoden igen.

Jag blir bara beklämd när Rajacic stimulerar till det som vi tränare gör allt för att bli av med bland ungdomar när det förekommer. 

Jag undrar om Rajacic även hyllar all den gräsligt sexistiska rap musiken som härskar i basketkretsar på många nivåer.

Om föräldrar skulle förstå texterna som spelas upp i samband med uppvärmning vid vissa matcher i SBL herr då skulle det bli livat. Det är dags att stoppa trash talk och sexistisk musik NU.

Bänkvärmarna har förresten snott Västerbottens Basketdisttriktsförbunds pin design som är 15 år gammal. Den ser näst intill exakt likadan ut. Jag tycker att Bänkvärmarna måste tänka till lite bättre och göra om och göra rätt.

U 21 SM spelades i helgen för första gången. Glädjande nog var Umeå representerade både bland herrarna och damerna.

U 21 är en helt ny kategori och jag har fortfarande inte sett ngn vettig förklaring varför den spelas. Det borde räcka med Junior SM för dem som är max 18 år. Sedan blir man ju senior eller hur.

BSKT föll i finalen mot Fryshuset. Silverplatsen devalveras något när klassiska föreningar som Södertälje BBK, Norrköping Dolphins, Jämtland, BC Luleå m fl valde bort deltagande i U 21. Klassen blir inte långvarig – tror jag.

Umeå har två (2) ggr tidigare varit i JSM finaler och det var 1982 då Cometerna förlorade i finalen mot Södertälje BBK och 1985 då Cometerna föll i finalen mot Solna Vikings.

KFUM Umeås herrar har varit uppe i semifinal 1976 då man förlorade mot Solna IF. Även 1977 var man i semifinal men föll då mot Södertälje BBK.

Godmiddag

Årets lyft 2022-2023 blir….

Jag ser att Asoro, Elias och Vågström är i baskethallen och tränar så dom blir nog kvar i Umeå, Edholm och Dellbro har högre studier på UMU kvar så där har vi fem spelare som jag tippar spelar nästa år. Jag blir heller inte förvånad om Uhrström vill göra sin comeback i Umeå efter knäskadan. Då har vi sex (6) spelare.

Jag hoppas att det blir lika många nya namn i damlagets laguppställning till hösten. Det kanske skulle innebära ett ökat publikt intresse. De enda som jag tycker höll måttet fullt ut av de utländska spelarna i fjol var Page och Degbeon. Williams var en osedvanligt misslyckad rekrytering.

Degbeon borde kunna välja och vraka bland många klubbar.  Jag blir inte förvånad om hon får chansen i någon av toppklubbarna i Europa. Kanske hamnar hon i Luleå. Det har hänt förr att spelare från Umeå har gått till Luleå.

Jag har inte sett till coach Enjebo i hallen sedan sortin i semifinalen men jag tippar att coacherna blir samma som i fjol även om jag kan tycka att det vore kul med förnyelse efter fyra (4) år.

Luleå flaggar för en satsning på Eurocup– men då måste någon kliva fram och sponsra kalaset. Jag tror att någon kliver fram med de 250 papp som behövs. Ett kalas blir det isf.

Luleå BBK lär inte ha några som helst problem att köpa ihop det lag dom behöver för att vara topplag i den svenska ligan. I Eurocup räcker inte ett bra SBL lag.

Jag tror att dom får behålla McCarty-Williams. Hon är lite för liten för en stor roll ute i Europa. Goss har betydligt större chans till ett bra kontrakt i t ex TTT Riga. Maggie Lucas trivs knappast i Sassari så dom ringer nog henne. Luleå fyller på med mer RIG och någon hemvändare.

Sandberg skrev påett nytt 2-års avtal och det  kan jag förstå. Tränare från Luleå har alltid passat bäst i Luleå. Där har man en viss stil och ”alla apostlarna lyssnar på översteprästen”. 

Kommer BC Luleå behålla Smith ?  Jag kan inte tro det. Hans spel är alldeles för ”obalanserat spektakulärt” precis som med Dickerson i BSKT. Det går inte att ha så ojämna spelare i sitt maskineri. Douvier har varit stabil nästan hela säsongen så han passar in. 

BC Luleå har deg som få andra klubbar så dom lär baka en helt ny deg inför 22-23. Dom kommer att försöka ta upp kampen med finallagen.

Jag tror att Öqvist blir kvar.  Jag använder ovanstående citat igen. Tränare från Luleå har alltid passat bäst i Luleå. Där har man en viss stil och ”alla apostlarna lyssnar på översteprästen”. Dean, Visscher och Tillman har lyckats bra men de som ifrågasatte deras arbete var många.

Öqvist har jobbat på professionell nivå i 20 år. Han har en oerhörd erfarenhet, är bara 46 år och har många år kvar om drivet finns och det tror jag finns. Familjen är en basketfamilj och den står säkert bakom honom så han blir nog kvar om han får lite bättre förutsättningar att jobba med. Kraven är höga.

McKnight till Borås igen.Njae han har inte imponerat i Finland. Jag vet för jag har sett honom spela för Kataja. Klubben Kataja är lite på dekis för närvarande. Pengarna finns inte så han lär ha spelat billigt och blir billig i Borås.

Årets lyft säsongen 2022-2023 blir utan tvekan det faktum att det blir fem (5) kvinnliga coacher i SBL dam. Jag tror att det är signalen som får fler att våga ta klivet. Kul.

Godmiddag

Vart är vi på väg ? Kan det vara rätt ?

Norrköping hade inga problem att vinna match sex och det berodde framförallt på bredden på laget. Jämtland har förvisso fem amerikaner på plan från start men bänken höll inte måttet när det kom till kritan. Det gjorde däremot Norrköpings bänk. 

Jag gläds med Dawit. Match fyra måste ha varit jobbig för honom. Han blev i princip bänkad i den matchen av Riipinen pga några dåliga foul och för lite flyt i spelet.

Jag tycker att Jämtland publiken var bra i medgång men förvånansvärt tyst i motgång.  Chansen fanns fortfarande med några minuter kvar men man kunde höra gnisslet från parketten när Norrköping hade bollen och inte en buande, tjoande och stressande publik. Publiken gav faktiskt upp före laget.

Jag tittade som sagt på matchen och det var som vanligt. Domarna hade bestämt sig för att ”låta dom spela om det” vilket innebar att man inte blåste på allt som inte var enligt regelboken. Domarna hade inte kontroll på matchen enligt mig. Antalet kapningar och ”tak över spelare” som passerade utan avblåsning var många.

Om kommissarie Lefwert var nöjd med domarinsatsen då vet jag inte vad jag skall skriva härnäst.

Vilken ful och oren match. Ren tur att ingen blev skadad. Att det blev några tekniska foul är förståeligt. Till sist brister det när man åker på en tickytac foul trots att man har gjort samma sak tjugo ggr tidigare i matchen utan åtgärd från domarna.

Jag ger spelarna en eloge för att dom kunde hålla sig och inte tappa humöret. Det är lätt att det brister när mycket står på spel och man t ex känner att man borde få en foul med sig.

Jag kan inte vara positiv över svensk basket. Det är SBBF och domarna som styr och inte FIBA som har bestämt reglerna. Ni får tycka vad ni vill om min åsikt men jag står fast vid den. Jag tvekar över hur jag skall följa den svenska herr basketen i framtiden. Jag kanske tom byter sport.

Notera att jag tror att Norrköping hade vunnit även om rättskiparna hade följt case boken slaviskt.

Expert kommentator Rajacic höjer spelet och finalerna till skyarna men han är för ung för att ha varit med då svensk basket var så mycket bättre. Om man har suttit i Delfinen i Luleå med nära 7000 på läktaren då har man en annan åsikt.

Då var det så mycket folk på läktaren och sådan ljudkuliss så jag tror att anledningen till Alviks missade skott och straffar i slutminuterna berodde på att alla blåste mot bollen samtidigt som Alvik sköt. 

Nutidens ungdom bryr sig inte om historien. Det är NU som är viktigast och bäst. Det är synd för då lär dom aldrig förstå sig på vad som är bra i basket och tradition och kultur.

Om Rajacic hade fått se Doremus Bennerman, Andrew Mitchell eller några av Solna Vikings stjärn guards spela live då hade han inte snackat så mycket om Wilson m fl. Må så vara MVP i år.

Intervjuerna efter matchen var inte väl förberedda och blev alldeles för svamliga.

Att en spelare med svenskt medborgarskap och lagkapten inte kan intervjuas på svenska kan väl ingen tycka är kul. Guinn har fler år i Sverige än Duplantis men har inte fixat språket. På fredag kväll får vi höra Duplantis intervjuas på svenska.

På onsdag kan Kauhajoki ta hem det finska mästerskapet igen. ”Karhu” leder med 3 – 1 i matcher mot Salon Vilpas. Jag tror att Karhu Basket avgör hemma.

Biljetter till kvalmatchen mot Sverige finns att köpa. Matchen spelas i Metro Arena i Esboo strax utanför Helsingfors. Hallen tar 8500 personer på en basketmatch och det lär bli fullsatt. Den billigaste biljetten kostar 325 kr och den dyraste på långsida courtside 1650 kr.

Jag är rädd för att finnarna har planerat en ljuvlig hämd för förlusten i Globen.

Dags för timeout i svensk basket och tid för eftertanke. Vart är vi på väg. Kan det vara rätt väg ? Samma sak gäller NATO frågan. Vart är vi på väg ? Kan det vara rätt väg ?

Godmiddag

CL en annan sport än SBL

Champions League finalen på söndag kväll mellan Teneriffa och Manresa var en höjdare med strålande underhållning med mycket bra basket och suveräna domare.

Jag uppfattas som negativ när jag beskriver spelet, domarna och den stora skillnaden mot Sverige. Det är faktiskt nästan en helt annan sport än SBL.

Teneriffa ligger fn på plats fem i ACB Ligan i Spanien och Manresa på sjätte plats. Lagen möttes i ligan den 30 april och då vann Teneriffa hemma med 11 poäng. Igår var det dags igen i CL final och Teneriffa blev Champions League mästare efter en suverän andra halvlek (50-49 i halvtid). 

Teneriffa exploderade i bra försvar och väldigt stabilt skytte i den tredje perioden och gick ifrån till 18 poängs ledning vilket blev för mycket för Manresa som är nästan lika bra. Matchen finns på youtube. Missa inte den.

Playmakern Marcelinho Huertas från Brasilien blev utsedd till Final Four´s  MVP efter strålande spel med 13 p och 14 assist men finske Sasu Salin imponerade nästan lika mycket med 18 p och 2 assist. Salin satta 10 p i den första perioden.

Ludvigsburg vann bronsmatchen med 88 – 68 i bromsmatchen mot Holon.

Förlorarna såg ut som att de inte brydde sig och det var ett stort misstag. Det fanns säkert 100 agenter och klubbledare på läktaren och minst lika många framför datorn, som värderade varje spelares insats. En spelare borde alltid göra sitt bästa oavsett om man spelar final eller om 3:e plats.

Är det verkligen ingen som bryr sigom vem som blir 3:a ? Jag tycker att det vore en status höjande åtgärd i SBL. De som vinner SM Guld borde vinna minst 100 papp. De som blir 2:a borde slippa avgiften för kommande säsong och de som vinner bronsmatchen betalar halv avgift. Morötter.

Jag var på Allsvensk damfotboll i söndags och såg Umeå IK mot storlaget Rosengård. Det är min tredje match som jag har sett UIK i år och jag blev återigen imponerad över det som laget presterar. Rosengård vann med 0 – 3 men det var tre slumpmål.

UIK rullade faktiskt upp gästerna gång på gång i andra halvlek. Fyra bollar snuddade nästan gästernas stolpar så du förstår att det var inte så långt borta. Damfotbollen har gått fram jättemycket de senaste 10 åren. UIK spelar taktiskt och tekniskt riktigt bra.

Varför skriver jag om detta då ? 

Det beror på att UIK rapporterade dryga 650 åskådare och det var säkert en helt korrekt siffra.

Jag såg även Umeå FC mot Gefle för ett par veckor sedan i div 1 (3:e divisionen). 
Umeå FC rapporterade 850 åskådare men den gången var det inte en över 350.

Jag tycker att det är bedrägligt beteende att sockra siffrorna med det dubbla.

Hur vanligt är detta i SBL ? SBL play sändningarna visar på låga siffror men den redovisade statistiken något annat.

Godmiddag

Det spelas handbolls försvar i SBL

Jag såg inte match fem live utan valde Champions League i stället.

Efteråt har jag bara tittat på korta klipp från matchen och det ser ut precis som vanligt. Det verkar som att det lag som ”får flyt i början av matchen vinner”. Det är helt enkelt ganska dålig basket och märkliga beslut av domarna i match efter match. 

De galna skotten och fade away skotten ser man ytterst sällan på högre nivå. Där ser man dem bara som skott i sista sekunden och då mycket sällan. I de svenska finalerna är tyvärr nivån på allt från spelare till domare ganska låg men vi får försöka gilla läget i alla fall och glädjas åt att folk vill se matcherna.

Hur är det möjligt att Schüberg kan få spela handbollsförsvar med armarna utsträckta och fånga upp Wilson med flera. Redan som barn fick vi lära oss att man inte får hålla kvar armarna utsträckta när någon dribblar mot dem för då får man foul.

Trots flera slowmotion kan jag inte se att Harris foular när han får sin andra foul och den har ju stor betydelse eller hur. 

På måndag är det dags igen.Vi vet redan nu att det lag som får flyt i början mest troligt vinner. Som jag ser det så talar allt för att både Guinn och Wilson vaknar till liv igen och då vinner Jämtland.

Det blir en sjunde och avgörande i Norrköping och den vinner dom. Det är inte tid för Jämtland än men kanske nästa år.

Jag ser idag fram emot placeringsmatcherna i Champions League. Klockan 17.00 Holon – Ludvigsburg och klockan 20.00 Teneriffa – Manresa. Jag är tror att Holon är för starka och jag tror att Manresa tar sin första titel om man får stopp på Huertas och Salin i Teneriffa.

Godmiddag

Tradition skapar kultur. Blir det ngt Jubileum ?

Varför foulade inte Norrköping direkt den frågan har flera ställt.

Jag vet inte men jag tror att man är rädd för att åka på en osportslig som under grundserien har delats ut i parti och minut. Notera att nu helt plötsligt så delar man inte ut sådana lika enkelt. 

Domarna har som vanligt höjt toleransnivån på allt precis som i hockeyn.

Det är sanslöst enligt mig. Varför har vi regler om de inte följs och då särskilt i de viktigaste matcherna för säsongen nämligen i slutspelet då allt skall avgöras. Risken är stor att det inte är rätt lag som vinner. Jag hård drar det igen och anser att domarna styr pga det svensk baskets framtid.

Om domarna dömer riktigt vasst idag då tror jag på Jämtland även om det är i Norrköpings kula. Om Guinn spelar bra då är jag säker på vinst men Tabb kanske börjar sätta tokskott från halva plan den här gången. Vem vet.

Krönikören i NSD.se skriver att det surras i Luleå om Östersunds Kraker och A3´s Asoro. Jag kan förstå att dom kan finnas på Luleå BBK´s önskelista. Krönikören har ju nära känningar i ”baskethuset” så då stämmer det säkert.

Jag tror att båda blir kvar i sina fjolårs klubbar. Trivseln är viktig för Kraker och hon älskar Östersund och den familjära stämningen. Kanske är det viktigare än pengarna som Luleå kan erbjuda. Jag tror att även Asoro blir kvar om A3 lever vidare. Hon har starka band med Umeå idag.

Jag är nyfiken på vad A3 kommer att heta kommande säsong. Du som läser HOOPS vet att jag har spekulerat i B2 eftersom Bredband2 är det nya namnet på A3. Någonting måste i alla fall skilja Umeå BSKT och Umeå BBK åt för i text TV och i flera tidningar skriver dom Umeå om både herrarna och damerna trots att det är olika föreningar.

Jag tvivlar på att Luka Doncic kommer till Sverige inför nästa kvalmatch mot Slovenien. NBA har en regel som innebär att den NBA försäkring som spelarna har endast täcker 28 dagar med landslaget. Om Doncic deltar i det 3:e fönstrets kvalmatcher då räcker inte dagarna till för hela resterande landslagssommaren. Serbien har redan räknat bort sina NBA stjärnor.

Champions League Final Four kl 18.00 i kväll på youtube semifinal #1 Holon, Israel – Teneriffa och klockan 21.00 Ludvigsburg – Manresa. Det missar inte jag. Då får Norrköping – Jämtland bli en repris kanske i morgon.

EASY BASKET sammandrag den 24 april gav en flashback 

1982 flyttade jag till Skellefteå för att bli klubbchef och headcoach för herrlaget. Målsättningen var att föra laget till div 1 asap. Det gick bra och vi var i ettan efter två säsonger med stor hjälp av Ike Person som vi värvade till Skellefteå 1983.

KFUM BBK Skellefteå var en nybildad förening och en utbrytning från KFUM Skellefteå och saknade därför ett eget klubbmärke.

Jag skissade på en ide men fick samtidigt tips om att Sven Åke Svensson som var head coach för Clemensnäs Hockey var duktig på att göra klubbmärken. Kontakt togs och ”Svesse” kom med förslaget.

Vi tackade ja direkt eftersom det var ett så speciellt och snyggt klubbmärke och ”Svesse” bjöd på designen.

Till min stora glädje ser jag att alla lag från Skellefteå som deltog i senaste Easy Basket i Umeå hade just den loggan på sina dräkter. Det är viktigt med traditioner. Det skapar en bra kultur.

Det som är intressant det är att just i år så är det 40 år sedan föreningen bildades och klubbmärket designades av Sven Åke ”Svesse” Svensson. Han är idag 73 år och sedan 1998 aktiv som agent för NHL laget Boston Bruins. Jag hade nyligen kontakt med honom och han mår bra och hälsar till alla.

Blir det något 40 års Jubileum tro ?

Godmiddag

Varför spelar vi inte om bronsmedalj ?

Jag är ganska säker på att flera s.k basketexperter tänker. Nog borde Riipinen ha vetat att Wilson kommer att ta det sista skottet och då borde dom inte ha bytt i försvar utan dom borde ha dubblat honom men så enkelt tror inte jag att det är.

Chuck har säkert räknat ut att det är troligt att dubblingen kommer och har förberett sitt lag för vilka passnings alternativ Wilson skall leta efter om han inte kan splitta dubblingen.

Nu kom det ingen dubbling så Wilson var bekväm med att ta det sista skottet vid ställningen 89 – 89. När man inte kan förlora på det sista skottet då kan en playmaker ta det utan att tveka. Halleluja vad kul för Jämtland. 

Jag tycker att domarna dömer riktigt bra och rättvist i stort sett hela matchen men Tabb blir foulad när han sätter 89 – 89 skottet. Kalpakas är närmast. Han väljer att släppa den kontakten. Jag tycker att den borde ha gett ett bonuskast. 

Det blir lite löjligt när publiken vrålar hela tiden direkt någon petar på en Jämtland spelare. Det är samma tjat som vi får höra även i Täljehallen när någon petar på Södertälje spelare. Lite balans tycker jag att man kan begära.

Har ni inte lärt er ännu att i SBL så får man spela så. Hand checka så länge du inte håller emot (hur kan domaren bedöma det) Kroppstackla så länge som du håller uppe armarna. Kanske dags att inför fyra domar system i SBL med två på varje sida av plan – skämt åsido. 

Årets bästa försvarare Schüberg blir återigen utfoulad när han inte får spela på det sätt som han gör när han knäcker guards i grundserien. Frustrationen är så stor så att han dessutom helt tappar sitt offensiva spel.

Dawit får inget utrymme alls och tar frustrations foul. Riipinen byter och byter och byter. Laget får ingen rytm. Norrköping är skakade. Guldet som ALLA har pratat om känns helt plötsligt inte så självklart.

Barcelona besegrade Bayern München ganska lätt igår och blev klara för Final Four i Belgrad 19 – 21 maj. Guarden Laprovittula blev Barcas stora seger organisatör med 5 av 7 på treorna och season high. Det hade varit en stor skräll om BM hade vunnit. Barca möter nu Real Madrid i semifinalen.

Olympiakos spelar mot Monaco ikväll och inte igår som jag skrev tidigare. En Monaco seger skulle också vara en stor skräll eftersom Olympiakos blev tvåa i grundserien med 19 vinster. 

I Finland blev dammästarna klara härom dagen och det blev återigen Peli Karhut, Helsingfors. Blir intressant att se om någon av deras stora profiler hamnar i Sverige nästa år. Naomi Davenport har varit mycket bra liksom Zykera Rice (med det blåa håret). Luleå verkar leta i Finland ganska ofta.

Sara Toeaina som spelade med Telge för två år sedan gick tillbaka till Kuovottaret och tog sig ända till final där hon var sitt lags toppspelare.

På herrsidan spelas just nu finalerna mellan Kauhajoki och Salon Vilpas (1 – 0). Jag tippar att Kauhajokis hemmaplan och minst sagt fanatiska hemmapublik bär dom till en ny seger. 

I Finland spelar man om bronsmedalj men bara med en match på neutral plan. Det tycker jag är kul. I år möttes Helsingi Seagulls och Kataja. Kataja som har sladdat långt ner i tabellen hela säsongen tog hem medaljen. Jag tror att det var ganska stort för dem.

Torpan Pojat vann bronsmatchen på damsidan mot Helsinki Basket Academi.

Godmiddag

Blir A3 i stället B2 ?

Jag är glad över att eleganten Gustav Hansson har skrivit på och blir kvar i Umeå BSKT, men framförallt så hoppas jag att han får några riktigt bra ”lekkamrater”.

Frågan om antalet utländska spelare i den svenska basketen har återigen väckts upp. Det är diskussionsforum på FB som redovisar de svenska spelarnas ringa betydelse i SBL dam. 

Det är bra för det har gått alldeles för långt med antalet utländska spelare. För några år sedan vara det sex (6) tillåtna och nu är vi nere i fyra (4). Redan till nästa säsong förhoppningsvis nere vid max två (2).

Personligen tycker jag att vi endast borde tillåta svenska medborgare att spela om det svenska mästerskapet. I det fallet är tom det nu krigförande landet i öster före oss.  

I Eurocup för damerna är det tillåtet med två (2) amerikanskor. I herrarnas Eurocup gäller fyra icke EU/EES spelare men vad spelar det för roll när det inte finns svenska lag som deltar i dessa cuper. 

A3 har spelat i Euro Cup före pandemin. Kanske har det ”gått över” nu och man nöjer sig med några bra träningsmatcher i Finland före säsongsstart och SBL.

Förresten vad skall A3 heta till hösten ? Företagsnamnet har upphört och heter nu Bredband 2. Kanske blir lagets nya namn B2. Bredband2 står det redan i mittcirkeln i baskethallen i Umeå.

Fick igår höra att baskethallen är stängd från den sista maj och hela sommaren för att man ”kanske skall” byta golvet igen. De som vill träna basket hänvisas till Midgårdshallen på regementsområdet. Det är en hall med plastgolv, korgar som inte går att exakt ställas in på 3.05 meter och dessutom saknas tillgång till gym. 

Basket för barn & ungdom kan drivas i den hallen men inte för seniorer och juniorer. Om detta är ett faktum att UEA stängs så är det ett stort avbräck för t ex Umeå BSKT som förmodligen räknat med regelbunden träning i sin egen hemmahall under hela sommaren.

Jag har svårt att förstå att golvet måste bytas igen.  Mitt lag har tränat i hallen två ggr i veckan och vi märker inte av några problem. De döda punkterna är åtgärdade. Ingen har fått stickor i rumpan. Bättra på den svarta färgen och lacka golvet så att det blir högglans. Då är alla nöjda.

I kväll är det dags för match # 4 mellan Jämtland och Norrköping. Matchen börjar 18.30. Jag ger den en chans igen. Om det blir basket och inte ”brott mot spelets idé” då kanske jag tittar på hela matchen.

Det finns något ”Så mycket bättre” att titta på i kväll i Viaplay nämligen de femte avgörande matcherna i herrarnas Euroleague mellan Barcelona och Bayern München kl 20.00 och Olympiakos – Monaco kl 20.30.

Godmiddag

K.I.S.S

Jag vet inte om du har förstått det men jag läser inte allt som folk skriver och poddar om eller vad dom har för åsikter på sociala medier. Jag har min egen åsikt. Take it or leave it.

Det märktes tydligt att domarna kände pressen efter de två inledande matcherna mellan Norrköping och Jämtland som blev fysiska holmgångar. 

I match # 1 for spelar omkring som käglor på en bowlingbana utan avblåsningar och det var inte konstigt att Hampton åkte på en knäsmäll. Det var bara ren tur att ingen fler blev allvarligt skadad.

I match # 2 åkte Jämtland på en massa foul trots att det var hemmalaget som spelade försvar på eller över gränsen för vad som är tillåtet. Det är MIN åsikt. Norrköping fick bosätta sig vid straffkastlinjen och vann matchen där.

I match # 3 insåg båda lagen att domarna kommer att vara på tå för att undvika mer kritik i media och så blev det.

Norrköping spelade inte lika tufft och Jämtland spelade som vanligt. Då blev det en ganska jämn fördelning av foul och dessutom en ganska trevlig basketmatch.

Den här gången orkade jag titta på hela men i efterhand. De två inledande hade så värdelösa domarinsatser så att spelet blev därefter. Jag prioriterade annat när det var dags för match 3.

En kunnig kompis som var på plats i Östersund sade att många i publiken uppträdde gräsligt och att det absolut påverkade domare och Norrköping. Gästerna är ju van vid sin partiska hemmapublik och extremt partiska och osportsliga speaker. Nu var det tvärt om men notera – en juste speaker.

I Östersund sitter hela publiken mycket närmare spelplanen så publiktrycket blir hårdare.

Inför match # 4 i morgon finns det stor chans till en ny Jämtlands vinst om dom kan fortsätta att bromsa ner Norrköping. Gästerna spelar som bäst när dom får springa och ta snabba avslut. När dom måste spela fem mot fem då är Jämtland lite bättre än Norrköping – tycker jag. 

Höjdpunkten med matchen var halvtidsintervjun med 158 cm, Hasse ”Linken” Lindqvist som inte bara var populär profil i Östersund på 70-talet utan lika populär i KFUM Umeå under 80-talet. Snacka om basket lirare som kunde lira trots sin ringa längd. One of a kind.

-”Det är mycket bök & stök i herr elitbasketen. Jag tycker nästan att dambasketen är roligare att se på med mer teknik” sade Linken.

Han är en klok gubbe. Jag håller med honom men inte till 100%. Jag gillar alla basketlag som försöker att spela juste och som inte spelar för komplicerat. Jag säger bara K.I.S.S som i basketens hemland betyder ”Keep It Stupid Simple”. Jag kommer aldrig att älska den strikta strukturen.

Om du inte tittar på kvartsfinalernai Euroleague då vet du inte hur bra basket ser ut. 

Bayren München vann med 59 – 52 hemma mot Barcelona. Det var överraskande och nu står det 2-2 i matcher och i morgon avgörs den matchen när Barca spelar hemma.

Även Monaco skrällde till med en ny vinst mot Olympiakos och den här gången med 78-77. Även i den matchen står det 2-2 med avgörande i Athen i morgon. Mike James var den stora matchvinnaren inför kompisen KD som är utslagen med sitt Brooklyn.

Real Madrid gick vidare med 3 – 0 mot Maccabi och Anadolu Efes gick vidare med 3 – 1 mot Olimpia Milano.Sex matcher kvar av den här Euroleague säsongen. Fyra av dem spelas i Final Four 20-22 maj i Belgrad.

Godmiddag

Snälla förbättra seriesamarbetet i Norra Norrland

I Norrbottens BDF finns det önskemål på att skapa en div 3 serie för herrar. Om så blir fallet då offras U19 serien vilket innebär att pojkar som är 15-16 år och absolut inte klar för seniorbasket måste börja spela ”mot gubbar” för sådana basket motionärer finns det gott om i Norrbotten. 

Sådant beslut innebär att U16 och U18 lag drabbas.Jag tycker att det är helt galet att lag från Umeå samt Sundsvall, Östersund skall behöva söka sig till serier i mellen Sverige när dom kan få bra matcher i Norrland. 

SBBF borde ta tag i detta och se till att de Nordliga distrikten tvingas till aktivt samarbete.

Jag hoppas att man i Norrbotten i stället för att lägga ner U19 lägger ner kraft och ambition för ett samarbete med Västerbotten och kanske även Mellan Norrland. 

Både KFUM Skellefteå, KFUM Umeå och Minerva Umeå kan ställa upp med HU19 & DU19 lag och nog vore det märkligt om inte Luleå kan skarpa ihop minst 4 sådana lag. Mellan Norrland är redan anmälda till nästa års Stockholms Serie men till 2023 – 2024 måste det bli en förändring.

Basketen i Norrbotten kanske inte har bredden längre utan bara topp. Satsar man bara på elit lag och inte på det som är viktigast nämligen bredden ?

Nu har man 2 SBL lag och 4 div ett lag. Till hösten siktar man på att öka till kanske 6 div 1 lag. Det är knappast rätt i en stad med under 70 000 innevånare men det är klart att det blir billigt att spela mot varann. Tyvärr kanske några lag söderifrån hoppar av pga en extra resa till Luleå nästa år.

Jag hoppas att man i Norrland utökar och genomför serier snart med sammandragningar med t ex 2 i Luleå och en i Umeå resp. Skellefteå plus ett slutspel som avslutning. Det skulle även kunna överbrygga domarbristen som råder i alla distrikt.

Och så till något helt annat.
Högsbos Johansson och Karras har testat vingarna i SBL med Umeå BSKT utan att lyckas. I Superettan verkar det vara enklare. Dom gjorde 25 resp 8 poäng i den andra Superettan finalen. Johansson har öst in poäng tillsammans Vitale hela säsongen.

Coach Ivankovic i Kalmar som är nya i SBL till hösten säger att man kan konkurrera med alla lag i SBL nästa säsong om man får bra förstärkning på alla fem positioner. Notera att det gäller nog alla lag. Med 4 riktigt bra utländska spelare och en bra svensk spelare kan man matcha mot alla lag i SBL men övre halven i serien lär man inte nå ens med det.

Alvik har anställt en ny sportchef.  Det var väntat för det var lite konstigt att Lena Wallin-Kantzy kunde vara det samtidigt som hon var kontroller på SBBF.

I ärlighetens namn skall sägas att 
Jag tyckte att Norrköpings damer hade kommit i form och flaggade för skrällchans. Så skrev jag faktiskt före match ett – ”Norrköping kan vinna en kanske två men knappast tre matcher mot Luleå BBK”.

Det var ett litet Houdini trick som man lyckades i finalen men det gjorde ju Luleå också i fjol. Grattis än en gån Taylor – Lundgren.

Östersunds Hockeylag klarade kvalet och gick upp till Allsvenskan. Jag vet inte om basketen i Östersund förstår vilken elefant som har klivit in i rummet. ÖIK får väl elitbidrag från hockeyligan direkt som motsvarar hela Jämtland Baskets sponsor inkomster. Dessutom drar dom fullt hus och dom spelar ofta på fredagar.

Godmiddag

Bra att Chuck tar bladet från munnen

Jag har under flera år vid upprepade tillfällen hävdat att så länge som domarna i Sverige dömer som de gör i SBL så styr dom basketsporten och hur basket skall spelas i Sverige. Tyvärr så överensstämmer inte SBL domarnas sätt att döma med övriga FIBA länder i Europa.

Jag har även hävdat att det är därför som vi i Sverige inte utvecklas lika bra som i övriga Europa.

Det finns givetvis många som inte alls håller med mig om det men jag står fast vid min åsikt. Det är inte offensiven det är fel på. Vi kan inte spela bra försvar. Vi är mästare på att fuska i SBL med domarnas godkännande. De bästa lagen gynnas oerhört av fuskandet.

Jag har största förståelse för Adnan Chucks känslor efter match nummer 2. Det gjorde ont i min basketsjäl att se domarna behandla Jämtland så illa. Jag kopierar rakt av Chucks åsikter från OP.se och jag håller med till 100%

– Det är inte okej, det är två matcher i rad nu. Jag sa ingenting efter första matchen för jag tänkte att en match är ingen match. Men det här är något som är riktigt dåligt. 

Kan du utveckla det?

– De får inga fouls och de använder händerna hela tiden. Det är saker som vi inte kommer undan med alls. 

Du pratade med domarna efter matchen, vad sa de?

– De hade en förklaring att det var final, som att regelboken ska ändras helt plötsligt. Jag har aldrig hört den förklaringen innan, säger Chuk och fortsätter:

– Kolla bara på straffkasten. De skjuter 27 och vi skjuter fem, och då är det Steve som skjuter två stycken med tre sekunder kvar. I en så jämn match gör det en jätteskillnad. 

Jämtland hade chansen att skjuta ett sista skott i matchen, Chase Harler var den som fick möjligheten att bli matchhjälte från trepoängslinjen, men han missade. 

– Det är ett slag på armen på sista skottet. Det är foul, med de blåser inte där. 

Texten i HOOPS efter match # 1 var följande: Det såg inte ut som en slutspelsmatch ute i Europa. De matcherna är mycket renare men ändå kropps fysiska. Där flyger inte spelare omkring hur som helst och landar hur som helst som dom gjorde i den här matchen pga alla möjliga och omöjliga kontakter. Det är faktiskt ett under att inte fler blev skadade.

Det måste bli en helt annan skärpa och rättvisa i dömningen i nästa match. Om inte då har jag tittat klart på årets SBL basket.

I match ett blåstes t ex inte en enda rörlig screen trots att det fanns ett flertal. I gårdagens match blev det tre avblåsningar men borde ha varit minst det dubbla.  

Nu kommer Norrköping att hävda att Chuck försöker påverka domarna inför de kommande matcherna. Jag bryr mig inte och gör inte det du heller. Riipinen försökte påverka domarna konstant under hela matchen igår. Han tog varje tillfälle att påverka. Han följde den bakre domaren hela tiden. Jag tycker att han lyckades.

Det är bra att Chuck tar bladet från munnen. Det är bara synd att han inte gör det även under grundserien när andra lag som t ex BSKT missgynnas av domarna.

Slutligen kan jag inte låta bli att reta mig på kommentatorns konstanta hyllande av spelarna i Norrköping och förvåning när Jämtland spelare gör något bra. Så lät det i alla fall i mina öron.

Rajacics kritik mot Harler är lika illa som hans kapning av McCarty-Willimas kvällen innan. Nog borde en expert som Rajacic se att Harlers jobb de senaste matcherna har varit utpräglat defensiv och att han har lyckats utmärkt. 

Tacka vet jag Euroleague. Två nya matcher i kväll.​

Trevlig Valborg

Jag blev illa berörd av kapningen

Jag tänker inte slå mig för bröstet och säga ”Vad var det jag skrev” redan inför finalserien. Jag varnade verkligen för att Norrköping hade kommit i form. Efter torsken hemma mot A3 den 20 mars med 13 poäng hände något med laget. Norrköping började spela mycket bättre och det räckte till Guld. Kul ! 

Jag fattar att det lika väl hade kunnat bli Luleå seger men jag hade starkt på känn att hemmaplan skulle bli avgörande för Norrköpings damer. Tyvärr blev det som jag befarade (jag håller ju på Norrbotten därför tyvärr). Om inte ”de tre musketörerna” levererar då räcker det inte med två amerikanskor.

Jag blev direkt illa berörd av att höra kapningen av McCarty-Williams i direktsändning. Tjejen har fått respekt av alla och flera utmärkelser men hon är ingen maskin. I stället borde man ha ägnat sig åt att hylla Taylor-Lundgrens taktik i att styra bollen ifrån henne och tvinga andra spelare till avslut.

Det som hände i slutminuterna när matchen redan var över var ren frustration och inget som hon skall belastats för. 

Jag har nu läst ett dussin artiklar om matchen där spelare uttalar sig om ”hur sjukt”det är med segern och om sitt lag, men INGEN har hyllat och lyft fram coachen. Det är typiskt i svensk idrott. Det är dom som har spelat som får/tar all cred men den som har regisserat tillställningen och byggt laget glöms bort. 

Jag såg Taylor-Lundgren lyckas med att vända minus 19 i Umeå i första halvlek till seger med tre pga av olika taktiska dipositioner. Jag lyfter på kepsen för den unga coachen.

Jag ställer mig frågan om coach Sandberg hade kunnat göra något annat när M-W inte kom in i matchen. 

Han gjorde faktiskt något annat. Han satte henne på bänken och laget spelade bättre då och Norrköping lite sämre försvar. Kanske borde han ha hållit henne på bänken även de sista fem när matchen skulle avgöras men jag förstår varför han inte gjorde det. Hon kan i den svenska ligan när som helst explodera och leverera många poäng.

Jag ger domarna en high-five för ett väl utfört arbete.  Tycker att dom lyckades väldigt bra pga att dom inte släppte igenom massor av fysiska kontakter ”bara för att det är final”. Det kunde ha blivit skador som i första herrfinalen som var grisig.

Domarna tog det som var nödvändigt att blåsa på. Det blev en trevlig och ganska bra basketmatch just pga det. Begenicic, Mehmedovic och Månsson var riktigt bra.

Jag blir inte förvånad om Goss hamnar i A3 kommande säsong. Om inte Luleå väljer att behålla henne då kommer A3 att prata med hennes agent. Goss gjorde 31 poäng mot A3 för bara några veckor sedan. A3 behöver något nytt efter Brown. Spelare väljer lag som vinner mycket och ger bra betalt. A3 är ett sådant lag.

Jag tror inte att M-W får kontrakt i någon storklubb ute i Europa eftersom hon är lite för kort. Maggie Lucas som var så bra i fjol i SBL hamnade i Sassari och det är ingen storklubb. Goss däremot borde få en hel del erbjudanden. Kanske tom från ngn toppklubb. TTT Riga har bra koll på de som utmärker sig i Sverige. 

När jag skriver detta är det sex timmar till match nummer två mellan Norrköping och Jämtland. Det lär inte vara många som tror på en Jämtland seger efter skadan på Hampton men, Jämtland har ett brett lag. De har fortfarande fem amerikanare (Guinn är det) och flera bra svenska spelare så det blir match. 

Jag håller givetvis på Jämtland men om det inte går då tror jag stenhårt på en Jämtlandsseger i match # 3.

Har du ngn koll alls på ACB ligan i Spanien ? Fattar du hur bra den är. Teneriffa som är i Champions League Final Four har förlorat sina två senaste seriematcher i ACB mot Barca och Bilbao.

I Euroleague 1/4 finalenvann Real Madrid i tre raka matcher mot Maccabi trots att dom bara blev 4:a i grundserien. Olympiakos har nu 2-1 mot Monaco, Barcelona 2 – 1 mot Bayern München, Anadolu Efes – Milano 2-1, i kväll kan Efes säkra platsen i Final Four. Det mesta talar för Olympiakos, Barcelona och Efes.

Godmiddag

Terins räddade Norrköping

Den första finalen i SBL herr mellan Norrköping och Jämtland blev en riktigt kamp. Trots Ramstedts vrickning i inledning när han landade på en medspelare så gick Norrköping lätt ifrån till 12 – 2. Jämtland var lite darriga i början och missade bra lägen och Chuck var förtvivlad att döma av kroppsspråket men…..

…..Glädjande nog så vaknade Jämtland snabbt upp och spelade bra basket i både försvar och anfall. Norrköping blev stressade när Jämtland tog initiativet i matchen och jag tror att gästerna hade vunnit om inte Hampton hade åkt på en smäll på knäet och tvingats utgå.

Mästerskaps matcher avgörs ofta av individuella prestationer och igår var det Terins som knäckte Jämtland. Sjutton (17) poäng i den sista perioden är faktiskt otroligt imponerande och framförallt på det sätt som han gjorde dem med bra försvar mot sig.

Det såg inte ut som en slutspelsmatch ute i Europa. De matcherna är mycket renare men ändå kropps fysiska. Där flyger inte spelare omkring hur som helst och landar hur som helst som dom gjorde i den här matchen pga alla möjliga och omöjliga kontakter. Det är faktiskt ett under att inte fler blev skadade.

Chucks taktik var nära att knäcka Norrköping,som tappade sitt berömda skytte helt. Det blir svårt att upprepa  samma taktik i nästa match så vad blir nästa steg. Blir det zonförsvar eller kombinationsförsvar eller kanske bara inbjudande försvar för 1:orna i Norrköping ?

Till sist kommentatorerna. Jag försöker att vara någorlunda moderna och hänga med i tiden, men är det bara jag som drar ner ljudet eller helt stänger av.

Kommentatorns tjat om ointressant info och expertens lite adrenalinstinna haussande av en hel del som inte förtjänar det blir jobbigare och jobbigare för varje match. Lite kvalitet och balans vore bra.

Det blir spännande att se hur förbundskaptenerna tänker när dom skall ta ut laget som skall spela kval snart. Om man återigen avstår från att ge Hampton chansen och inte testar om Terins kan skjuta även i landslaget då sänder man fel signaler till framtidens spelare.

De senaste ryktet jag har snappat upp kommer från närstående i basketfamiljen i Luleå. Enligt det så finns det krafter som vill att man skall storstäda i BC Luleås organisation. Det resultat som laget har visat upp de senaste åren duger inte med tanke på lagets budget.

En storstädning berör alla i toppen. Nuvarande ledning vill ha kvar Öqvist som head coach men det finns de som vill byta ut honom mot en ny coach som återinföra spelstilen ”PlannjaBasket”.

Vad jag förstår så pågår en maktkamp som ingen just nu vet var den kommer att sluta. Notera att jag inte gissar utan detta har jag hört från en trovärdig person. Om jag har rätt då blir det ingen reaktion, om jag har helt fel då kommer det snart en kraftfull dementi från Luleå.

Noterar att Denzel Anderson återigen finns på menyn uppe i Luleå. Undrar hur länge det dröjer innan Lampe dyker upp igen på menyn eller varför inte Jerebko trots magplasket i CSKA. Jerebko bygger flott i Kalixtrakten har jag hört.

Godmiddag

”More fastbreak basketball please”

Det blev Goss och inte  de tre musketörerna som avgjorde den tredje finalen mellan Luleå och Norrköping. Det var tur för Luleå att en ny ”Machine Gun Goss” klev fram annars hade det varit över.

Ellen Nyström var i alla fall 100% redo för fight. Vesterberg & A Nyström hänger inte riktigt med i det tekniska och ganska snabba Dolphins style spelet.

Goss uppträdde på exakt samma sätt som när Luleå vann i Umeå senast. Hon tog över lagets poänggörande när det som mest behövdes och slog ut A3 i semifinalspelet.

Avsevärt intensivare försvarsarbete från Luleå betydde mycket. Det gav möjligheten till några ”lätta poäng” då och då. Luleå fick den här gången spela ett snäpp närmare i försvar och domarna hade inte bråttom att ta foul det är helt klart. Det gynnade hemmalaget igen tycker jag. 

Jag tror inte att Luleå spelare får springa och tackla hemmaspelare i nästa match. Troligtvis tvärt om och därför tror jag att Norrköping vinner guld på onsdag. Luleå har svårt med Dolphins snabba basket liksom de flesta lagen i SBL herr också har haft.

När det är slutspel ska domarna tydligen inte blåsa för hakning, crosschecking eller tripping i hockey eller för bodychecking, handchecking och bumping i basket.

Det är out of date = Gammaldags tänkande. Vi lever i skummjölkens land som alltid tvekar och aldrig kliver fram i täten utan ansluter till det nya sist av alla.

Det är helt ok om lagen spelar hårt och fysiskt. Taktiken bestämmer man själv, men det är domarna som skall följa regelboken och se till att båda lagen bedöms 100% rättvist. Det är slut på hemmadomare internationellt inom basketen.

Det som är lite konstigt det är att man blåser så få foul trots hårt spel och upprepade regelöverträdelser.

Beror det kanske på att många coacher och experter pratar om att ”det är så det skall vara i slutspel”. Vill man ha brottning och ojuste spel i stället för vacker basketboll i högt tempo. Lite märkligt och lite gammaldags som jag skrev ovan kan jag tycka trots att jag är gammal.

”Dolphins Basketball”.Vad jag förstår så kallar Norrköping sitt sätt att spela för det och jag gillar det. Det är inte på något sätt nytt eller unikt att ha en egen stil och då med snabba omställningar och skott inom 10-15 sekunder. För att kunna spela så måste man rekrytera rätt så att spelarna kan spela så.

Jag är ganska säker på att Norrköping kommer att få spela lite tuffare försvar nära korgen i nästa match vilket kommer att innebära att det blir svårare att få till poäng för Luleå. Luleå måste spela effektivare anfall när man har bollen och förvalta den med poäng eller att få gå till straffkastlinjen. 

Norrköping spelar väldigt bra och då särskilt på hemmaplan och dom skjuter dessutom bättre än Luleå på sina MONDO korgar. Luleå är van vid sina SCHELDE korgar. Kan det verkligen ha ngn betydelse säger kanske du.

Plankorna är av olika hårdhetsgrad och fjädringarna har olika hårdhetsinställning det spelar viss roll. Långa returer i Norrköping och nästan inga långa alls uppe i Luleå.

Båda lagen har riktiga ”hemmakorgar”. Däremot är diametern densamma i båda korgringarna.

Jag ser i media att BSKT har valt att ta tillbaka Will Butler till kommande säsong. Han är en tränings villig och trevlig kille som utvecklades mycket under fjolåret men i mina ögon har han inte den touch i händerna som en kille som skall spela nära korgen i SBL måste ha.

”The ball looks heavy in his hands” brukar dom säga i USA. 

Jag hoppas att han håller sig ifrån burritos i sommar och håller matchvikten och formen. Säsongen 2021-2022 kom han i form först i början av 2022 men den touch och de mowes som jag tycker att man måste ha när man spelar nära korgen den såg jag aldrig i fjol.

Jag skrev ngn gång att han borde ha fått pris som säsongens bästa center men nej. Han var det ett kort tag under våren men för kort tid.

En sak är också helt klart och det är att med Butler blir det ingen ”Dolphins Basketball” från Umeå BSKT kommande säsong utan samma ”Barcelona anfall med böljande sidleds rörelser med förflyttning av bollen”.

I mina ögon tyvärr ganska trist basketboll och inte den basket som spelas på högsta nivå i Europa. Publiken och jag skulle uppskatta lite mer fart och fläkt och offensiv aggressivitet i Umeå BSKT.

Godmiddag