HOOPS

Lördag 23 mars, 2019

I morgon blir det återigen parkeringskaos utanför Gammliahallen. Klockan 16:00 spelar A3 Basket damerna kvartsfinal mot Wettarna från Huskvarna och klockan 17:00 spelar Dalens herrar kvartsfinal mot Linköping. Det kommer att vara total anarki på parkeringen från kl 15.00 – 18.00. Bilar kommer att parkeras på förhyrda platser, cykelparkeringar, trottoarer trots risken för 650 kronor i böter.

I fredags spelades semifinalerna i damernas Euro Cup. Både Girona och Schio förlorade sina hemmamatcher mot BLMA resp. N. Orenburg så det blir svårt men inte omöjligt i returerna.

På torsdag kvällen spelade även Bayern M hemma mot Barcelona i Euroleague. Finske Koponen har inte rosat marknaden de senaste veckorna men i den avgörande perioden blev det 14 poäng och det avgörande skottet med ett par sekunder kvar. Skön känsla efter att ha vunnit mot laget som han spelade med för i två år. Vinsten innebar också att Bayern M. har en liten chans att placera sig balnd de åtta bästa och ta sig till slutspel.

Jerebko gör det bra i GSW men prata lite mer om finska Lauri Markkanen som spelar i Chicago Bulls. I senaste matchen som man vann mor Washington Wizards med 120 – 126 gjorde Markkanen 32 poäng, 13 returer och 5 assist. Det kallar jag att göra bra ifrån sig.

I morgon startar slutspelet för damerna och på måndag för herrarna. Jag tror att det kommer att bli en del överraskningar. På damsidan finns det utmanare som kan skrälla och på herrsidan kan alla kvartsfinallagen vinna både hemma och borta om det blir 100% fair play. Det är min åsikt.

Idag bjuder jag på en teaser. Vad jag förstår så utspelar sig just nu bakom kulisserna en riktig basketsåpa i Umeå som kommer att få konsekvenser inför framtiden, men eftersom allting är hysch hysch och väldigt känsligt så väljer jag att inte säga ett knyst.

Har du sett i media om att finnarna lär skall vara världens lyckligaste folk. Jag vet inte riktigt vad jag skall tro om det eftersom jag känner en hel del finländare och de är för det mesta inte några muntergökar innan de har fått lite kosken innanför västen. P1 morgon intervjuade en man på stortorget i Helsinki och han svarade: – ”Nå men har man fro, baarn, baarnbaarn, hond och någonstans att bo då är man väl lycklig”.

Sveriges bästa lag möter UIK på lördag skriver lokalmedia men det stämmer inte. Det var i fjol Piteå IF blev mästare och var Sveriges bästa lag. Nu är det en ny säsong och allt annat är historia. Laget åkte ur svenska cupen förra helgen efter att ha blivit utspelade av Kristianstad. Jag kallar det för falsk marknadsföring. När skall media och vissa företag sluta leva i Champions League åldern.

Godmiddag

Torsdag 21 mars, 2019

Igår var det vårdagjämning och en bra sådan tyder på en bra sommar enligt bondepraktikan, men jag vet inte om det stämmer längre med tanke på klimatförändringarna. Förra sommaren blev superextrem som du vet och mycket bättre än vad den skulle bli enligt praktikan.

Jag börjar mer och mer bli riktigt less på att se spelare som förstärker kontakter ute på basketplan. Kommer det från fotbollen ? Är det Italien och Spanien som är bovarna ? Är det Ronaldos och Neymars överdrivan rullande på pitchen som har smittat av sig på basketspelare i Europa ?

För ett antal år sedan var det ok att foula för att stoppa ett snabbt uppspel eller vid en steal med enbart personlig foul och inkast från sidan som konsekvens. FIBA insåg till sist att det var spelförstörande och kontra produktivt för sporten och ändrade det till ett hårt straff i stället. Osportslig foul.

Det som hände då var att de som vill utnyttja reglerna maximalt började överdriva minsta lilla kontakt mer och mer och nu är det rena spektaklet. Den första klubben som systematiskt börja att utnyttja flopping var enligt mig Röda Stjärnan, Belgrad och det tog inte lång tid innan allt fler spelare började att nyttja tekniken. Idag är alla guarder mer eller mindre välutbildade i hur de skall förstärka kontakter.

För att försöka komma till rätta med det har FIBA infört flopping tecknet och teknisk foul för filmning. Tyvärr är det så att domarna inte är så bra på att recensera så att de klarar inte av regissörernas manus. Dags att återigen ändra på förutsättningarna.

Jag tittar en hel del på NCAA basket. Där förekommer ingen fasthållning och ingen flopping, de har inte ens det domartecknet. Det är samma sak i NBA. Det betraktas snarare som löjligt att förstärka kontakter i NBA. Det finns mycket att säga om vad amerikaner ställer till runt om i världen med men när det gäller fair play ute på en basketplan så är de i särklass världsbäst.

Gårdagens avslutande matcher i BLD gav inga sensationer. Eos ville inte slösa energi på A3 eftersom det var ett mission impossible. Det enda som stod ut var att Alvik utan McCarville kommer att få det svårt mot Eos. Wettarna var nära vinst men darrade på slutet och då gick det inte. Wettarna kommer inte heller att kunna stoppa A3, men deras 1 – 3 – 1 zon skapar problem. Telge spelar bättre och bättre och jag tror att de slår ut Norrköping. Om McCorkel i Norrköping hittar formen igen då blir det tvärt om. Högsbo spelar bra men det räcker inte mot ett Luleå som iofs har problem. Jag vet att det finns stort missnöje hos de amerikanske guarderna H&H om hur de matchas sedan Sandric kom in i laget. Igår fick H&H ovanligt lite speltid. Sänder Visscher signaler till dem inför slutspelet eller har han bytt strategi helt det är frågan.

Visby hade chansen till förlängning ja till och med till slutspel med 18 sekunder kvar och bollinnehav men de satte inte upp något planerat eller konstruktivt så avslutningen på anfallet blev en bortkastad boll och game over. Missat slutspel trots satsning på fem utländska spelare måste vara lite av ett rekord i sig och en tuff avslutning på säsongen för en klassisk förening. Visby behöver göra som Eos, Högsbo, Telge och Wettarna och satsa rejält på några bra svenska spelare i kombination med några bra utländska spelare. Det kommer att kosta för det är lika svårt att få spelare att flytta till ön som det är att få dem till Norrland.

Jag tror även att klubbarna mer och mer måste våga satsa på de nya unga ambitiösa svenska coacherna som det idag finns gott om. En headcoach som är en bra matchcoach i samarbete med en assistent som sköter stora delar av träningen på golvet borde allt fler satsa på. Om svensk basket skall nå nya höjder då måste man satsa på bra välutbildade coacher som förstår spelet och som kan lära ut och får med sig spelarna. Det måste få kosta.

Och Bakken Bears vann som vanligt hemma i kvartsfinalen mot Wurtzburg. Det blev bara tre poäng och blir svårt att försvara på bortaplan så jag tror att årets Europe Cup spel nästa vecka är över för deras del.

Om du har tid då tittar du på den första perioden mellan Real Madrid – AX Milano från igår kväll.

Godmiddag

Onsdag 20 mars, 2019

Det var inte Olympiakos mot Milano på viaplay utan Bayern som inte är bra just nu så jag valde hela gårdagens gratissändning från matchen mellan Norrköping – BC Luleå i stället. Experten Jonte Karlsson delade ut ett antal subjektiva plus efter grundserien. Balibrea fick årets coach men den tycker jag var helt felplacerad. Nässjös coach Juste borde vara den solklara givna både för lagets resultat och för sitt uppträdande och att han är JUSTE.

Coach Balibrea hos wettarna tycker inte jag förtjänar någon utmärkelse med tanke på hur han uppträder när laget har förlorat en match och han är besviken. I gårdagens match mot BSKT visade han det återigen. Efter slutsignalen skakade han hand respektfullt med BSKT:s coacher men gick sedan direkt och satte sig på sin coach stol utan att tacka domarna för matchen. Hans assistent fick återigen gå själv och tacka domarna.

Jag undrar hur det skulle sluta för BSKT om Gustavsson skulle sluta skaka hand med domare som BSKT är missnöjda med. Förmodligen hade det inneburit nedflyttning.

Förresten så tycker jag att alla som kan tänka sig att vika fem minuter tar sig en titt på BSKT matchens sista fem. De domslut som utdelas under den korta sekvensen tyder på att något är riktigt illa med den svenska domarkåren just nu. Är det så att en förening som BSKT inte får kritisera domarna ? Laget får flera horribla domslut emot sig. Ingen kan hindra en fri människa att ha åsikter men det är tydligen tabu att kritisera domarna i den svenska BLH. BSKT har haft mage att våga kritisera och det gillas inte. Kvartsfinalerna mot Södertälje är i princip redan spelade.

BC Luleå spelade stundtals bra mot Norrköping men som vanligt kommer Norrköping undan med så mycket konstigheter så det är svårt att vinna. Efter Kjellboms, Dubas och Saks screens i pick and roll situationer så trycker de nästan alltid bort försvararen som skall försöka hinna med. Det blir ofta foul i Euroleague.

Smith, Lindqvist, J Smith, Person, Stark och Zekovic som ständigt passerar screens från Kjellbom, Dubas och Saks håller i stort sett alltid i screenaren när de skall passera över i pick and roll situationer. Det är systematiskt och väl intränat. Det innebär att screenaren inte kan rulla direkt mot korgen. Det innebär också att de inte behöver byta i försvar. Man vinner lite tid hela tiden. När man gör så i Euroleague då får man foul.

BC Luleå har en annan justare metod som borde löna sig lite mer. De byter vid i stort sett alla screen situationer vilket innebär mycket mismatch som både Norrköping och Södertälje är bra på att utnyttja men båda dessa lag tjänar för mycket på sitt sätt att ta sig runt screenarna.

A3 har Eos borta i kväll. Jag skulle inte bli förvånad om Eos ger A3 en match ända in på målsnöret. Dessutom brukar de sydliga och västsvenska domarna alltid ha hög tolerans mot ”sina lag” – det är min åsikt efter att ha coachat massor av matcher även i Eos hallen. Men Eos är välcoachade och spelar modernt och smart.

Tyvärr så spelar mina favoriter från Åhus i Danmark nämligen Bakken Bears kl 18.30 mot tyska Wutzburg i 1/8 delsfinal i Euro Cup. Den matchen har något högre status idag. Jag får kolla på dammatchen efteråt om det blir som jag tror.

ÖFK affären får nu Sundsvall Dragons affären att framstå som en ”spott i Mississippi”. Om det som allt mer börjar uppdagas verkligen stämmer så inser nog alla att det egentligen inte finns någon gräns för vad människor kan hitta på när man väl har hamnat i ekorrhjulet. Har Kindberg verkligen riskerat allt som det verkar för att nå framgångar och personligt berömmelse eller finns det ekonomisk vinning i detta också för då är det riktigt illa.

När man har varit så pass kaxig som Kindberg har varit i media när laget gick upp i Superettan och i allt som har hänt efter det med Allsvensk framgång och Europa League framgångar då finns det nog ingen nåd.

Jo lite finns det. Jag ser att insändare i op.se tycker att man inte skall vara så hård för Kindberg har ju gjort så mycket för staden Östersund.

Vem kan inte nå framgång med högar av sedelbuntar. Man kan både köpa sig de bästa tränarna och bra spelare och då kommer framgång. Det verkar som om ÖFF har gjort den stora superblåsningen på svensk fotboll. Det kommer troligtvis att kosta en massa för Kindberg på olika sätt men han verkar ha råd. Han lånade ju 15-20 miljoner till föreningen i upptakts fasen – pengar som han fick tillbaka efter cupframgången.

Godmiddag

Tisdag 18 mars, 2019

Jag läste att Visscher sade inför matchen mot A3 för någon vecka sedan att nu så här långt in i säsongen så finns det inga hemligheter. Jag kan hålla med den goda David till en viss del men inte fullt ut. ”Alla lag känner varandra och nu är det inställning och dagsform som avgör” vem som vinner. Visscher kör med lite pokerfejs inför slutspelet och han är inte ensam. Jag har hört det snacket i många år.

I derbyt som spelades för några veckor sedan körde Visscher inte med sin naturliga första femma och heller inte med fjolårets taktik mot Brown som blev så lyckad. Jag tror att han ville invagga A3 i någon form av tro att de är bättre i år än vad de är. Han vill få dem att slappna av och tappa lite focus. Javisst min spekulation låter kanske tokig men detta är vad jag tror.

Det är nu när slutspelet startar som du som är coach skall visa upp din förmåga att motivera och överraska. Ditt lag bör ha tränat på en del saker under en längre tid som ni aldrig har visat upp i någon match tidigare.

Inte kan du fortsätta och spela samma inkast varianter från sidlinje och baslinje som du har använt i månader och självklart måste du överraska med lite annorlunda försvarsspel. Om du har försvarsregler som är ristade i sten och som absolut inte kan ändras då är ditt lag ett lätt byte för en analytisk och flexibel coach.

Om dina spelare inte kan följa coach direktiv och göra lite annorlunda nu när slutspelet startar då är ni illa ute.

Det är det som kallas att coacha. Det är inte enbart en fråga om scouting och statistik utan nu är det fråga om du kan coacha. Kan du hålla dig cool och komma med några snabba nödvändiga beslut i rätt ögonblick ? Vad har du för surprise moment att erbjuda i ett slutspel. Vågar du testa ett spel som inte är nött i timtal ? Om du bara kör på som vanligt och kräver focus och äcklig diciplin att genomföra den taktik som du har haft hela säsongen med laget då har du ingen chans om du har ett mediokert lag. Om du har ett topplag då räcker det ganska långt men inte till guldet.

Jag har själv aldrig varit i kamp om guldet på den högsta nivån med något lag däremot i en hjärtskärande förlust i damernas elitserie i en 1/8 dels final. Jag har lärt mig mycket av mina misstag och jag har lärt mig att man måste våga och överraska. Vi förlorade eftersom motståndarna överraskade mig och laget. Den gameplan man har inför en match och som man har förberett i flera dagar kan bli helt värdelös på några få minuter pga en oväntad taktik, en simpel skada eller en eller ett par avblåsningar. Du måste alltid vara redo för att själv överraska – om du vågar.

Säsongen som har passerat har varit spelarnas game det är nu som coachernas examen startar. Vilka coacher kan få sitt lag att prestera på topp och vinna. Vilka lag har så stark sammanhållning så att de spelare som sitter längst ut på bänken och troligtvis inte får spela är beredda att träna hårt dag efter dag, stötta dem som spelar och nöta bänk.

I kväll avslutar BSKT säsongen med bortamatch mot Wettarna. En seger skulle givetvis sitta bra inför slutspelet men jag tror inte att spelarna är beredda att offra något för en evakueringsmatch. Jag väljer Norrköping mot BC Luleå i stället i kväll men bara första halvlek eftersom Olympiakos – Milano startar 20.00. Jag inväntar slutspelet och jag hoppas på överraskningar och återigen fair play.

Förresten så måste jag ge Wettarna beröm för sin slutspelsplats. Jag skrev i slutet på september att jag inte trodde på dem. Köping skulle bli sist och Wettarna näst sist men då hade jag ingen aning om att Uppsala hade tappat sin IT sponsor. Jag fick rätt när det gällde Köping men även de har gjort det bra och de klarar givetvis ett kval.

Det har varit en ganska stark ligasäsong. Många jämna matcher med bättre kamp om segrarna och det skulle bli ännu bättre om det blev 100% fair play. Idag har vissa coacher och vissa lag lite väl stora fördelar mot lagen som anses skall ligga på den nedre halvan men det är som du vet en helt personlig åsikt från HOOPS.

BSKT:s slutspelsplats är klart godkänt i år igen. Säsongen har varit jobbig med några dåliga rekryteringar som man har tvingats att avbryta dessutom ingen Gilchrese förrän i mitten av januari. Två vinster mot BC Luleå smakar supersweet däremot fyra förluster mot ”surjämtarna” är supersurt.

Fick igår höra att en sammanslagning mellan herr och dambasketen i Uppsala är nära förestående. Man räknar med att vinna mycket med en gemensam organisation. Målsättningen är att båda lagen skall vara tillbaka i finrummet redan till 2020/2021.

Jag undrar om det kommer att fungera med den nödvändiga jämlikheten för det måste de ha om det skall fungera. Inte går det att betala i stort sett hela herrtruppen och bara erbjuda damerna några få avlönade spelare.

Godmiddag

Måndag 18 mars, 2019

Tittade på Nässjö mot Jämtland igår. Snacka om galet tempo från båda lagen och en run and gun basket som publiken säkert älskar. Massor av treor, många bortkastade bollar, dunkar på båda sidorna, och chansande spelare i försvar. Wild and crazy helt enkelt. Jämtland gick segrande ur the shootout men de höll på att kasta bort matchen på slutet med en hel del galna avslut och turnovers. Om Jämtland har tänkt att spela på detta viset i slutspelet då blir det inte mycket till slutresultat. De måste vårda bollen lite bättre. De måste ta smartare beslut, men utan en pointguard som kan hålla i spelet så kanske detta är det enda rätta. Jag tycker att de trots sin mörka historik mot BC Luleå borde kunna slå ut dem.

Nässjö kan komma att överraska lite i kvartsfinalspelet om rookien Terins som har gjort en bra säsong håller, Jackson, Williams, Ruffin och nya Joseph är bra liksom ett par till. Jag skrev i början på säsongen att Nässjö har bestämt sig. Inget mer bottenlag. Det är nu eller aldrig och de har lyckats. En sjätteplats och troligtvis en kvartsfinalserie mot Norrköping. Jag tror inte det blir tre raka för Norrköping eller mot någon annan heller.

BSKT kan matcha Södertälje det har man bevisat i år men om man skall kunna vinna mot dem då krävs det en del taktiska förändringar för att kunna överraska i match nummer två på hemmaplan. De förberedelserna kan börja redan nu. I match ett bör man spela ”som vanligt” och inte avslöja sin plan.

BSKT får ut mest effektivitet av Nilsson när man attackerar rakt framifrån och passar till honom anser jag. Utdelningen är bara runt 60% när man passar till honom inside och han skall avsluta med en mowe. Det går lite för mycket på chans anser jag.

Guraderna måste börja passa bollen bättre så att de som skall skjuta får bollen rakt i skottfickan. En dålig passning innebär tidsbrist och kanske en dribbling eller passning i stället.

Hur kan det komma sig att BLD lagen hade spelledigt helgen 16-17 mars och spelar den avslutande matchen mitt i veckan på onsdag ? Kan det bero på krav på gemensam matchdag och tid så kan man lösa även på en helg när man är ute i god tid. Det kan inte vara anledningen utan bara ett feltänk anpassat mot herrarnas slutspel. Det är dags för ett totalt omtag och nytänkande när det gäller upplägget av tävlingsverksamheten anser jag. A3 får smaka den beskaste av alla mediciner med en resa till Lund mitt i veckan.

TTT Riga damer vann till sist EWBL finalen mot Tsmoki-Minsk, men TTTR spelarna ser väldigt slitna ut. Slaughter var tillbaka i Riga laget med stort knäskydd och det var nog tur för hon var den avgörande länken. Båda lagen spelade smart och rolig basket som jag gärna tittar på, dessutom försöker spelarna för det mesta spela bra försvar. Det är väldigt ovanligt med fulspel, som är så vanligt förekommande i den svenska herrligan.

På tal om fulspel så bävar jag för hur domarna skall kunna hantera det kommande slutspelet med tanke på den höga nivån de har lagt ribban på när det gäller handchecking och bodychecking ute på banan redan i grundserien.

Skall domarna fortsätta med att inte blåsa foul när en eller ett par försvarare kommer flygande mot och på något sätt berör en guard/forward som flyger mot en layup. Never foul a jumpshooter heter det i USA.

Skall domarna fortsätta med att tillåta vissa coacher att konstant springa inne på plan under spelets gång. Förstår inte domarna att det är deras gimmick. Deras sätt att visa sin makt även mot domarna. Jag får göra så här.

Det som är lätt nämligen att blåsa tekniska foul för kommentarer eller filmning och osportsliga foul ute på banan verkar man gilla. En mot en situationer inside där försvararen håller eller knuffar med armarna i ryggen och anfallaren knuffar sig bakåt mot korgen kan sluta hur som helst. Jag kan inte se något konsekvent utan enbart personliga bedömningar och så kan vi inte ha det i svensk basket.

Jag tippar att det kommer att bli bråk och kalabalik i flera matcher under det kommande slutspelet.

Höllviken spelar i herrarnas högsta liga i innebandy. Vilka är de och varifrån kommer de ? Klubben ligger i Vellinge Kommun i Skåne och har bara drygt 15000 innevånare. I innebandy kan det fortfarande hända ganska ofta att små orter lyckas ta klivet upp i den högsta ligan. I andra sporter händer det inte ofta. Varför tar jag upp detta kanske du undrar. Jag gör det eftersom jag tittade en snutt på Dalens bortamatch mot dem i helgen och noterade att Höllviken har en helt nybyggd och fräsch hemmaplan byggd i limträ och med en större LED tavla på kortsidan än vad Umeå kan erbjuda i sina arenor. De bygger sin popularitet på arenor och ung publik. Basketen verkar vilja fylla sina arenor med vuxna som kan handla i restaurangerna. Innebandyn tänker rätt.

Godmiddag

Söndag 17 mars, 2019

Jag frågade coach Gustavsson i torsdags om resan till Uppsala. Det var tänkt att de skulle ta buss men det blev alldeles för dyrt. Det jag sedan fick höra är helt galet. Att åka tåg var inte ett alternativ trots Botniabanan och bara 6 timmar till Uppsala och möjlighet att ta nattåget hem igen direkt efter matchen. Anledningen till detta var att det skulle bli mycket dyrare än att flyga till Bromma tur och retur.

Det är helt absurt att tågpriserna i Sverige är så höga så att det inte lönar sig att åka med miljövänligt färdmedel med förenings rabatt. Här har våra politiker något att bita i. Det är dags att göra järnvägen till folkets färdmedel som man har gjort ute i Europa och t ex vår nära granne Finland har mycket låga priser för att man skall åka tåg så mycket som möjligt inom nationen.

Jag föreslår att ledningen för basketligan tar ett jättekliv mot miljövänligare resor och sätter sig ner i en förhandling med SJ om ett samarbetsavtal där alla lag i basketligorna herr som dam skall resa med tåg under kommande två säsongerna. ”SJ Ligan” vore ett helt ok namn. Priset per resa skall givetvis vara väldigt förmånligt och matchdagar och matchtider skall anpassas så att alla lag har möjlighet att påbörja hemresan samma dag som matchen spelas. Med ett smart upplägg kan onödiga och kostsamma hotellnätter undvikas. Det skulle givetvis knorras en hel del från spelarhåll från början men för de professionella lagen är det inget problem med upplägget.

Rent sportsligt så är det även möjligt för lagen från södra landsdelen att t ex spela i Luleå på fredag och i Umeå på söndag och på så sätt få en rejäl win win situation. Back to basics tror jag stenhårt på även här. Sverige är ett avlångt land så när man lägger spelprogram då kan kan givetvis göra ett tour upplägg som man gör i andra länder med långa avstånd. Jag skrev för en tid sedan om mer regionala serier. Det hänger givetvis ihop med detta tänkande.

Den legendariske coachen Svetislav Pesic, 70 år som coachar Barcelona i Euroleague satte nog ett närmast oslagbart rekord i fredagens match borta mot Fenerbache. Efter 55 sekunder gick säkringarna för honom. Domarna blåste inte foul när en av hans spelare attackerade korgen. Pesic protesterade kraftfullt och han fick direkt en teknisk foul. Det gjorde honom rasande. Han blockerade vägen mot sekretariatet för domaren inte en utan två gånger så till sist tog den modiga unga spanska domaren ytterligare ett teknisk foul och den erfarne farbrorn fick motvilligt lämna coachbänken för exit till omklädningsrummet. Domaren hade för övrigt rätt, vilket slowmotion bilderna visade. Det är bra domare i Euroleague och framförallt modiga.

BSKT fick 38 foul i matchen mot Uppsala. Med dagens streaming är det lätt att räkna avblåsningarna och vem som tar dem eftersom två nästan aldrig blåser samtidigt. En av domarna i matchen blåste tjugo (20) av sina foul mot BSKT och bara fyra (4) mot Uppsala. Foul fördelningen var helt jämn för de övriga två domarna mot båda lagen. Vad beror det på att det är på det viset ?

Godmiddag

Lördag 16 mars, 2019

Jag har inte sett BSKT:s match borta i Uppsala men det blev som jag befarade. Uppsala var givetvis supermotiverade och avslappnade efter en katastrofal säsong och kunde spela ut. Det som inte går att förstå det är hur det kan bli 17/38 i foul.

Är BSKT så dåliga i försvarsspel eller har man ballat ur helt i matchen eller vad har hänt. Vad jag förstår så får BSKT 25 av foulen i den andra halvleken. Har man tappat huvudet när man ser att matchen glider laget ur händerna. Jag hoppas att jag får en vettig förklaring av någon snart. I lokalmedia fanns ingen sådan. Oavsett vad så måste ledningen göra en objektiv analys av vad som hände.

Är det så att laget blir straffat pga att både coach och sportchef har uttryckt sig negativt i media angående domarna vid ett antal matcher. Jag tycker att det finns fakta för den kritik man har framfört och vi lever i ett fritt land med yttrandefrihet och så länge det inte rör sig om kränkningar kan det inte vara förbjudet att kritisera professionella basketdomare i landets basketliga.

Om ett par domare ofta är involverade då konstiga saker händer då måste givetvis en förening få framföra sina åsikter. I matchen hemma mot Nässjö gick det lite för långt vid ett antal tillfällen så bägaren rann över.

Ta en titt i kvällstidningarna under sommar och vinter. Domarna i fotbollsallsvenskan och i hockeyligan kritiseras i stort sett i varje omgång för fel de har begått och de får lov att stå för dem ofta tom i ett flertal repriser i SVT och andra kanaler.

Jag tittar väldigt mycket på internationell basket och det finns två saker som skiljer oerhört mycket mot svensk basket och det är framförallt försvarsspelet. Internationellt så försöker man spela bra försvar utan tjuvnyp och fasthållningar. Försvarsfusket är legio i svensk basket. Passningsspelet eller förflyttningen av bollen och spelarförflyttningar eller cuts som vi kallar det går så mycket snabbare internationellt. I svensk basket går allt i slow motion och då kan man hålla på med en massa fusk i försvarsspelet.

Domarna i Euroleague på herrsidan är alla toppdomare men de har ett ganska ”lätt jobb” eftersom lagen spelar juste basket. Dessutom har de ”official revue” vilket innebär möjlighet att titta på video vid ngn svårbedömd situation. Det händer 5-6 ggr varje match att de tar till visuella hjälpen.

Kanske är det så att de svenska domarna är så svaga som de framstår. ”Vågar de inte följa regelboken”? Det som är fel är fel och för det skall man blåsa av.

Om det är så att coacherna i den svenska BLH vill att domarna inte skall blåsa av för allt som är fel utan i stället låta spelet fortsätta och helt lämnar över till dem möjligheten att bedöma vad de skall blåsa på då har man hamnat på djupt vatten – anser jag. Om coacherna vill ha det så då tycker jag att alla skall knipa käft, kamma sig och göra sitt jobb.

Jag tittade på BC Luleå mot Södertälje i morse och konstaterar att domarna tillät hårt spel vilket innebar 3-4 situationer då det var nära till fight. När spelarna märker att det är tillåtet att handchecka hela tiden så länge inte bollhållaren attackerar och att spela väldigt hårt på kropp i alla situationer då blir det hårdare och hårdare ju längre matcherna lider. Massamba är extrem med kramandet och tacklandet och Bizaca är extrem med fasthållningar och stefel. Så som matchen utvecklade sig är jag inte säker på att det var rätt lag som vann och det känns helt awkward.

Cukurova som hade 4 pluspoäng inför hemmareturen kunde inte stå emot Familia Schio som visade klass och vann med 73 – 81 och gick till Final Four i Eurocup. Avenida låg under med åtta poäng inför hemmamötet med Nahdezda och hade +15 ett tag men det ryska laget visade styrka och vann även på bortaplan och tog sig till Final Four liksom Girona som vann enkelt mot Lyon.

Semifinalerna spelas mellan Schio vs Nadezhda samt mellan BLMA vs Girona. Schio vs Nadezhda är den moraliska finalen enligt mig. Svårt att säga vem som vinner den. Jag tror på Schio mot BLMA med Schio återigen som mästare.

Brno gjorde en otroligt bra match mot TTT Riga i EWBL semifinalen och föll bara med 80 – 70. Tjeckerna var i ledning i stort sett hela matchen men mot slutet orkade de inte stå emot ett toppat TTTR.

Godmiddag

Fredag 15 mars, 2019

Fick just reda på att anledningen till att McCarville inte spelade mot Högsbo är att hon har rest hem till USA pga familjeskäl och att hennes medverkan under resten av säsongen är högst osäker. Det kommer att ha en inverkan på tabellen och slutspelet den saken är klar.

I kväll har BSKT ett hungrigt Uppsala på bortaplan men den match som intresserar mig mest i kväll är BC Luleå mot Södertälje. Är det så att BCL har fått pyspunka. Just nu är det mycket snack och lite action. Det spelar ingen roll hur många hundra extra skott Massamba skjuter efter match när inte laget fungerar.

Krönikören i nsd.se menar att BSKT spelare och ledare skall ha löneavdrag om man förlorar mot Uppsala. Undrar hur han ser på nödvändigheten av löneavdrag för BC Luleås spelare för deras prestationer de senaste veckorna.

När det går lite tungt för Luleås basketlag då drömmer lokal media vecka ut och vecka in om sina forna hjältar. Man hoppas att Upshure och Rozzell skall komma tillbaka och givetvis Vanloo, Trebec och Antic m.fl

Är det någon som på allvar tror att våra seniorlandslag kommer att bli bättre av att SBBF startar B-landslag ? Jag blir bara så uppgiven på alla möjliga och omöjliga sätt som de hittar på för att göra av med svensk baskets små resurser.

Det finns bara ett sätt att förbättra svensk basket och det är med kunskap. Jag tror faktiskt att knowledge of the game fortfarande är svensk baskets akilleshäl. Hur man utbildar spelare och hur man på bästa sätt tar hand om dem när de börjar få de färdigheter som krävs det är det viktigaste.

Dessa coacher kommer in för sent. De borde jobba med spelarna redan från 16-17-18 års ålder. De borde träna och leda våra ungdoms och juniorlandslag och inte seniorlandslagen. Våra bästa utbildare borde resa land och rike runt året runt för att sprida kunskap om hur basket skall spelas. Jag vill inte på något sätt påstå att jag vet hur basket skall spelas. Jag är i stället helt öppen för nya ideer och jag skulle vilja lära mig mer.

Jag föreslår att man sätter sig ner och funderar över vilka säg 50 herr respektive damspelare som har utmärkt sig mest med fin utveckling under de senaste 2-3-4 åren. Inte de gamla etablerade som har varit med ett decennium utan alla nya som kommer. Ta reda på vilka tränare de har haft, hur de själva har tränat och hur coacherna har jobbat med att utveckla dessa spelare under en längre tid. Engagera dessa tränare i stället för dem som redan coachar på liganivå och som sällan har byggt upp något från grunden.

Det är dags att böja ifrågasätta den svenska modellen som inte ger resultat trots att vi har nästan alla förutsättningar som krävs för att kunna mäta oss med de bästa. Vad är det som saknas ? Den frågan måste börja att ställas. Jag tror att vi inte fattar vad som saknas. Någon måste upplysa oss om nyckeln till hur man skall förstå hur basket skall spelas och alla måste lyssna i stället för att som nu tro att man vet allt och kan allt och inte behöver lyssna.

Godmiddag

Torsdag 14 mars, 2019

T A3 mot Mark blev som väntat och inte mycket att orda om förutom att jag tycker att det var synd att inte Emma Häger fick åka med till Umeå och på samma gång träffa släkten.

Domarinsatsen var utmärkt men det var en ganska lätt dömd match där lagen försökte spela rent försvar och i dam basket slipper vi alla diskussioner och tjat mellan spelare och domare och vi slipper se osportsliga beteenden var och varannan minut som det är i dagens herrbasket – det är det allra bästa med dambasketen – det personliga uppträdandet och diciplinen. Matcherna går dessutom smidigare och snabbare och är inte lika hysteriskt högljudda. Herrmatcherna tar nästan 2 timmar pga allt bullshit.

Några tankar inför slutspelet:

A3 har sin startfemma signed and sealed men vilka skall bli nummer 6-7-8 som ger laget stabilitet när starterna måste vila. Brown verkar inte vara i den form som krävs för att leda laget i playoff. Hon måste ligga på 20+ i varje toppmatch om laget skall kunna vinna. Mershon är väldigt ojämn och Lawrence vet ingen vad hon kommer att erbjuda i nästa match. De enda som är någorlunda stabila är Degbeon och Asoro.

Jag vet inte vad som hände i Norrköping men det sticker verkligen ut att de förlorade hemma med 35 poäng mot Visby trots att McCorkel var tillbaka. Den matchen skall jag se när jag får lite tid över. Har Norrköping kollapsat. Jag hoppas att det blir Visby för A3 i kvarten. Wettarna är för svaga och Visby har mer att ge. De såg trötta ut när de besökte Umeå nyligen men kanske var det en tillfällighet.

Att Högsbo vinner mot Alvik utan McCarville förvånar inte mig. Högsbo är på G och kan överraska men det skrev jag ju för lääääänge sedan och de förstärkte också med Morris. Alvik får det tungt i slutspelet om McCarville inte orkar.

Telge är lite på gång igen. En ganska bra insats mot Luleå som letar efter ”the connection”, som skall bära laget i slutspelet. Igår matchade han hårt nästan den femma (felixova saknades) som jag skrev om efter derbyt förra veckan. Reed, Barthold, H&H + Sandric, som jag tycker bjuder på högt och lågt. Visscher letar. Jag tvekar om Visscher har några kort i rockärmen längre. Det skulle möjligtvis vara Allis Nyström som gör sensationell comeback.

Taylor-Lundgren imponerar återigen med att få Eos att prestera på topp trots ett ganska tunt spelarmaterial. En joker i slutspelet, var så säkra.

Carolo som i vinter har spelat i damernas Euroleague missade slutspelet som bekant. Igår blev de utslagna i Euro Cup kvartsfinalen av likaså franska BLMA med Taylor Wurts och Tina Trebec. Sverigebekantingarna spelar med Miyem, Dabovic, Ciak m.fl. I eftermiddag spelar Cukurova hemma mot Schio. Jag skulle bli förvånad om inte Cukurova (+4) tar en semifinalplats. Girona (+23) slår ut Lyon, däremot blir det tight mellan Avenida (-8) och Nadehzda.

Mina favoriter Bakken Bears från Åhus i Danmark vann även bortamatchen i Ziona, Israel med 76 – 81 och är nu klara för kvartsfinal för andra året i rad i Europe Cup. Känn på den alla svenska klubblag i BLH. Det blir tyska Wurtzburg i kvarten och det blir tufft men inte omöjligt.

Jag såg igår en snutt från Asiatiska Cupen. I det ena laget från Palestina spelade Omar Krayem. Nivån på basketen var låg och Omar Krayem är verkligen inte i den form som vi vill se honom. Lite tragiskt att se faktiskt. Han var i BSKT i höstas men även då som det verkade helt ur form. Man spekulerade om missnöje mot ledningen och även om skada – jag vet inte vad som var sant och det blev som det blev och det var nog bäst så.

Jag har en bekant som själv är aktiv domare och som hade känslan att en av domarna blåste mycket mot BSKT i matchen mot Nässjö så hen lade ner ett par timmar vid datorn och granskade matchens foul avblåsningar och det visar sig att en av domarna tog 62% av alla foul som blåstes mot BSKT men bara 50% av dem som blåstes på Nässjö. De både övriga domarna fördelade sina foul avblåsningar ganska jämnt på båda lagen. Det är fakta som du kan spekulera hur du vill med.

I morgon spelar BSKT i Uppsala mot laget som senast tog sin andra seger för säsongen genom att besegra wettarna på bortaplan. Jag antar att Dawit och Nordström är sugna på att få med sig en vinst mot BSKT innan säsongen är slut. Det är bäst att BSKT taggar till sig ordentligt för det är viktigt att göra bra matcher och förbereda sig inför slutspelet.

Förresten jag snackade med Gustavsson och han förklarade att Mathiue gjorde helt rätt senast i hjälp roteringen så ingen skugga skall falla över honom, det var några andra som missade i stället men så långt tänkte inte jag.

Godmiddag

Onsdag 13 mars, 2019

T

Jag tror att motivationen inte var den rätta igår i matchen mot Nässjö. Efter vändningen och den viktiga segern i Köping så var det svårt att tagga till även om man försökte. Nässjö hade ganska lätt att göra poäng och kunde lätt hänga på. I den andra försökte BSKT med aggressivare försvar och det fungerade periodvis men så fort som man skaffade sig en 5-6 poäng ledning så följdes det av 2-3 bortkastade anfall och Nässjö kom lätt tillbaka med en kontring.

En sak är helt klar och det är att coach Gustavsson och jag har helt olika synsätt på i vilka händer bollen skall befinna sig när anfallen skall avslutas.

Jag har en känsla av att BSKT:s akilleshäl är hur de skall klara av att försvara mot lag som har bra 3 poäng skyttar. Man vill inte byta i försvar och går alltid över vid screen situationer även om det är långt ute i banan och det fattar inte jag. Det tvingar ofta hela laget till stora rotationer och då hinner man inte riktigt med. Nässjö fick många simpla foul och poäng pga detta.

Skyttarna i Nässjö klarade jobbet, gjorde 60 av lagets poäng och det särskilt Terins som fick äran att sätta spiken i kistan med en öppen trea men det var ganska lätt med tanke på att Mathiue släppte honom helt i onödan. Gilchrese var ytterst nära att få i båda sina två sista treor men icke.

Spelar roll för BSKT. Jag tror inte att man vill möta Borås eller Norrköping i en kvartsfinal. Drömmen hade nog varit Luleå men nu blir det troligtvis Södertälje och dem har man spelat bra mot även om det har blivit fyra förluster.

Domarna hade en minst sagt varierande afton med några stora misstag. Hur Begenezic kunde få nedklubbningen av Gilchrese när han var på väg på en layup till foul på Gilchrese är bara helt galet – kolla videon snälla alla som kan ca 40-40 läge tror jag det var. Och hur samma domare kan ge Nässjö två poäng vid 55 – 50 läge när Gaidys trycker bollen i plankan och tok blockar Jackson det är otroligt. TV kommentatorn kallad det för en chese down stämpling. Kolla själva 1.24 kvar av 3:e. Klockren snygg block . Ridå.

Hoppas att kvällens match mellan A3 och mark blir lite rolig att titta på även om utgången är given.

Med tanke på kvalsnacket som nu florerar så kan jag inte låta bli att göra ett sista inlägg i ämnet.

Det är dags att lägga ner Superettan för herrar. Damernas lade man ner redan i fjol tack och lov. Det var ett galet beslut att överhuvudtaget börja med den. Det finns knappt några lag som vill upp i BLH – eller finns det ? Djurgården verkar vilja men frågan är om de klarar av att hantera det och får gå upp. Har de ekonomi och har de organisation ? I fjol blev det i alla fall stopp.

Varför spela i BLH när man kan träna ett par tre ggr i veckan och ha kul och spela i basketettan och åka tunnelbana till nästan alla matcherna – jag vet att det är många som tänker så. Det finns en drös med lag som jag är förvånad över orkar/ids hålla på år ut och år in. Det finns antagligen någon eller några eldsjälar bakom de föreningar ”som aldrig verkar ge upp”.

Är det verkligen så här man vill att det skall se ut med seriesystemet. Nio (9) lag i superettan, 9 lag i både norra & södra basketettan. Hela 27 lag i division 1 är inte vettigt med tanke på hur serieträdet ser ut i landet. Gör om och gör rätt. En basketetta under BLH med max 12 lag och höj i stället nivån på div 2 och div 3 basketen och sänk avgifterna. Problemet med svensk basket är att det är för dyrt att delta. SBBF måste börja med att stärka sina regioner och det gör man med bättre regionala serier, med lägre avgifter och högre regionala bidrag. Det var faktiskt bättre förr men det är min helt och hållet personliga åsikt.

Förr (60 till början av 80 talet) fick ett barn från Norrland träna hårt ända upp till 15-16 års ålder innan man fick göra sin första resa till Stockholm för att spela basket. Numera åker barnen i skytteltrafik till Stockholm och Göteborg och till och med utomlands för att delta i ungdomscuper. Jag tror faktiskt att det är precis tvärt om mot vad många tror. Fattar man inte att de flesta blir mätta fort och att intresset svalar fortare.

Jag läser om vissa hockeyföreningar som skickar 12-13 åringar till Kanada för att delta i internationella turneringar. Helt sinnes tycker jag.

Jag har haft stående inbjudningar att åka till USA med olika ungdomslag i stort sett varje år under senaste 20 åren men jag har avstått eftersom jag inte tror på att det innebär någon utveckling snarare en mättnad och en snabbare avveckling. En kul grej är det givetvis men man kan ha kul med basket på annat sätt.

Om jag skulle ha åkt till USA med lagen då hade vi ”bara” behövt betala flygresan till New York därefter hade allt varit gratis. Mat och logi i familjer och alla transporter ordnade genom arrangören. Du tycker att jag var galen som inte tog de erbjudandena. Jag anser att det var det enda rätta. De ungdomar det har varit fråga om har till 90% avslutat sina basketkarriärer tidigt i alla fall. Tro inte att den hade blivit längre om de hade fått åka till Blue Print Tournament i Philadelphia.

Back to basics är min tes men ingen lär bry sig så detta är sista gången som jag tar upp ämnet. Jag är ingen bakåtsträvare och ingen pessimist men jag anser att basketen måste göra ett omtag för att bli bättre och omtaget måste ske både när det gäller hur vi skall träna och hur vi skall spela basket i det här landet. Vi skall ha vår egen stil men vi måste snegla på de små länderna som är extremt framgångsrika och ställa frågan hur de kunde bli så bra.

Godmiddag

Tisdag 12 mars, 2019

Tisdag 12 mars, 2019

I kväll är det en viktig match för BSKT om man har för avsikt att avancera i tabellen. Skulle tippa att BSKT är rejält sugna på ytterligare en vinst. Nässjö vann senast hemma mot Uppsala med 25 poäng och det som stack ut mest i den matchen var Kofi Josephs med sitt extrema högprocentiga skytte och 25 poäng. Det var hans 4:e match i laget. Tidigare har det inte fungerat för honom.

Nässjö lever och dör med sitt 3 poängsskytte. Joseph, Jackson och Terins tar 75% av deras treor varje match. Av 69 skott i senaste matchen var hela 30 st treor. Om det inte fungerar då vinner BSKT eftersom man kan hantera Nässjös Ruffin och Medjedoub inside.

Det är full omgång i BLH vilket innebär att det för ovanlighetens skull spelas hela fem matcher samtidigt. Det innebär dessutom att det krävs hela 15 ligadomare i arbete samtidigt. Blir spännande att se hur man har löst detta.

Rosenqvist från Malmö som dömde i Köping i lördags vore inte så lyckat. Han verkar inte gilla Umeå för han hittar alltid en anledning att blåsa mot BSKT. Gudelj hade en del konstiga beslut när han blåser för sådant om ingen annan ser eller bryr sig om. Kalpakas såg till att rättvisa skipades. Notera att detta är mina högst personliga åsikter och har inget att göra med BSKT.

BSKT siktar givetvis på plats sex (6) i tabellen och det ligger inom räckhåll efter den strålande sista perioden i Köping. En vinst i morgon och chansen är god till högre placering än 8:a.

Läser att Morris skadade tummen mot Jämtland och blir troligtvis borta 5-6 veckor pga operation. Snacka om otur. Undrar om han fick skadan vid någon av ”flygturerna” mot Jämtland. Han spelar lite vilt och galet och sådana spelare brukar tyvärr vara skadebenägna. Tuff motgång för BC Luleå igen som i år har haft lika otur med skador som BSKT har haft.

Förresten är det inte så att fler och fler blir skadade ? Vad beror det på egentligen ? Är det så att spelarna inte är tillräckligt bra tränade eller har basketsporten i Sverige blivit för hård ? Jag anser att basketen i Sverige är alldeles för brutal och att det tillåts för dåligt/fult försvar. Ibland blir jag rent ut sagt äcklad av det jag ser eller så blir jag förbannad. Många utländska spelare som kommer till Sverige blir chockade över vad som ibland tillåts. Jag fattar.

I morgon kommer Mark till Umeå för match mot A3. De har givetvis ingen chans men det kan bli en fartfylld ganska kul match eftersom Mark spelar ”Lucky Luke” basket. ”Vad är det” kanske du undrar. I min bok är det snabbt uppspel och snabbt till skott och utan tvekan. En del kallar det för Hawaii men de som gör det vet inte att på Hawaii spelar de bra basket. Amy Sanders är en av de bästa som har spelat i Umeå och i den svenska ligan och hon kom från University of Hawaii.

Mark är duktiga på att få fart på spelet så om A3 slappar då kan Mark göra enkla poäng. De har unga duktiga spelare men ett alldeles för tunt lag. Kämpaglöden är dock på topp. De lyckades vinna stort hemma mot Norrköping nyligen. I fjol lyckades Mark vinna hemma mot både Luleå och UD. Jag har min åsikt klar om hur sådant kan hända.

Mark har en illersnabb 155 cm kort amerikansk playmaker i Paloma Anderson, som kommer att bli svårfångad även för A3. Det skulle vara roligt att få se Emma Häger 17 år spela. Hon är dotter till fd Ume Basket spelaren Eva Söderberg(Häger) från Umeå och hon har tränat med UD på sportlovet för ett år sedan.

KFUM Umeås div 2 lag har tre matcher kvar och måste vinna alla tre för att få kvala mot basketettan. De måste nå tredjeplatsen i serien för att vara berättigad en kvalplats enligt tävlingsbestämmelserna – om de gäller. Matcher som återstår är hemma mot Höken till helgen som de vinner lätt, en lite tuffare match borta mot Gammelstad som man borde vinna och så en drabbning mot Luleå Basket som man förlorade mot hemma med två poäng för några veckor sedan. Jag tror att Umeå vinner alla tre och spelar kval längre fram i vår.

Om det blir kval då blir det troligtvis mot Djurgården och Eskilstuna om en (1) plats i basketettan. Stockholmslagen brukar alltid vara tuffa att möta och Eskilstuna blir knappast en lätt uppgift för där finns fn en kändis och Umeå bekanting Christy ”Bullet” Bacon som har gjort comeback och spelar med dem. Umeå Comets var hennes första klubb overseas och det var faktiskt jag som tog henne till Sverige 2003. Så det kan bli.

Godmiddag

Söndag 10 mars, 2019

Söndag 10 mars, 2019

Den första halvleken mot Köping igår lördag var bland det värsta jag har sett i år. BSKT var i total obalans och kastade bort bollar på alla möjliga och omöjliga sätt. Att det bara blev minus 10 poäng i halvtid var bra. Tyvärr fortsatte kräftgången i den andra och med 2.40 kvar av den 3:e och underläge 58 – 42 gav troligtvis många pessimister upp och optimisterna var tveksamma.

De kämpatakter som BSKT visade upp den sista perioden är inget annat än imponerande och Gilchrese ledarskap är fenomenal. Att vända och vinna med 73 – 76 är enormt bra gjort – återigen. Gustavsson är riktigt klok och filosofisk i lokalmedia idag. Jag tror att han tror att hans lag kan vinna alla tre av de resterande matcherna (Nässjö h, Uppsala b, Wettarna b) även om han inte säger det. Om BSKT gör det då kanske de kan nå plats 6-7. Personligen tror jag att en åttondeplats och Södertälje fortfarande passar BSKT bäst i kvartsfinal och jag tror inte Södertälje vill möta BSKT. En kvartsfinal mot BC Luleå vore givetvis bäst både logistiskt och ekonomiskt och med tanke på vinster mot dem i de två senaste matcherna kanske även sportsligt.

Troligtvis blir det Södertälje och tyvärr så är Södertälje en svårare motståndare än vad de borde vara pga av att de alltid får spela så otroligt mycket med fasthållningar och hård kroppskontakt för att inte tala om Bizacas stegfel. Han fintar alltid och sedan gör han stegfel 2 av 3 gånger men domarna verkar ha bestämt att släppa det trots att det ofta är stegfel. Wettarna orkade brottas i 25 minuter sedan gick tåget.

Allting börjar i defense säger Degernäs på deras hemsida idag och det stämmer särskilt om man får brottas. Förresten hur kan han få hålla på som han håller på i match efter match. Han är ganska pinsam i sitt naiva uppträdande hoppande och viftande långt utanför coachboxen. Om Gustavsson skulle uppträda så då skulle han snabbt hamna i omklädningsrummet.

Wettarna coachens matchning av laget mot Södertälje förstår jag mig inte på. Jag tycker att han har spelare för att kunna vinna men han har ofta konstiga uppställningar på plan.

Jag trodde på seger för Jämtland borta mot BC Luleå men icke då. Jämtland försökte med galen run and gun i lejonets kula men det fungerar inte där. Det tycker jag att Gehrke borde förstå men han är lite överoptimistisk med sitt spelarmaterial. BC Luleå mot Jämtland i kvartsfinalen är ganska nära och det vore en heartbreaker för Jämtarna.

Telges damer fick revansch mot Alvik efter förnedringen på bortaplan. Det var en lite märklig match i andra halvlek. Telge stod i en old school 2 – 3 zon men Alvik satsade inte på att skjuta sönder den trots att de ha skyttar utan i stället skulle man inside med bollen hela tiden för det är så man skall attackera zonförsvar numera. Det gick inte. Otrolig scenförändring på Alvik mot matchen i Umeå förra helgen. Är de så ojämna då kan tom kvartsfinalen bli ett hinder.

14:00 i fredags spelades en träningsmatch i fotboll mellan allsvenska GIF Sundsvall och Vasa Pallo Seura på Umeå Energi Arena utan sol men i ymmigt snöfall. Hade de inte googlat väderrapporten alls ? Kommunens snöplogare jobbade för att försöka hålla planen snöfri och skattebetalarna i Umeå fick plumsa runt i 30 cm snödjup på parkeringen och hallar. Till råga på allt så körde man sönder konstgräset vid snöplogningen med traktorn så att matchen inte kunde fullföljas på fullstor plan. GIF Sundsvall vill givetvis inte betala för planhyran eftersom man inte genomförde arbetet fullt ut. Tänk så tokigt det kan bli när man inte kollar väderleksrapporten.

Fram till för en tid sedan har snöröjningen vid Gammlia Idrottscenter varit exemplarisk men nu har något hänt för det var inte plogat i torsdags trots mycket snö och ingen traktor på fredagen heller så framkomligheten var inte bra för dem som har handikapp av olika slag. En bekant med rullator kunde inte ta sig fram. Har man bytt leverantör av snöröjningen ?

Godmiddag

Fredag 8 mars, 2019

Fredag 8 mars, 2019

Krönikören Lindvall i NSD.se har semester den här veckan och han träffade rätt och slapp vara hemma och se båda sina favoriter förlora mot Umeå under en och samma vecka. Det är lite av länssorg i Norrbotten idag det kan jag garantera. Till veckan är han tillbaka och då med en skarpslipad penna som inte kommer att vara nådig i sin bedömning av lagens prestationer under den här veckan.

I Umeå borde man fira. Det som har hänt den här veckan är historiskt och har aldrig hänt tidigare åtminstone inte så vitt jag vet och jag vet en del. Svensk baskets jättar och Västerbottens # 1 antagonister under hela länsbasketens historia JÄTTEN Luleå har besegrats av både herrarna och damerna. I Luleå är man skakade inte rörda och man funderar på hur detta kunde hända.

De som funderar extra mycket är nog coacherna. Öqvist över hur det är möjligt att hans All Star lag inte klarade av att vinna trots att de i princip körde över BSKT i första halvleken. Har de fattat att det var coach och Gilchrese som språkade vid sidlinjen med ett par minuter kvar och tillsammans bestämde sig för hur man skulle avgöra på slutet. Öqvist hade nog räknat med att Collins skulle avgöra men det blev Gilchrese.

Visscher funderar nog mest på hur han matchar laget. Jag tror att han inser att han har gjort ett misstag med att satsa på Sandric. Hon är inte i form och det lär dröja minst en månad till innan hon spelar stabilt. Houser & Hall är samspelta och har startat hela säsongen och de borde få 100% förtroende. Jag trodde inte på Houser inför säsongen men hon har levererat. Jag är lite förvånad över Visschers matchning. Reed, Barthold, Nnamaka, Hall och Houser är i mina ögon givna starters oavsett position. En lite kort uppställning men svår att matcha och vass. Om ngn skall bort i den uppställningen så är det möjligtvis Felixova in i stället för Barthold som vacklar i formen.

A3 öppnade som mot Botas alltså aggressivt och med tempo. Då finns det ingen i landet som rår på laget. Lawrence är den enda i startuppställningen som inte presterar vad man kan begära och det gäller både i anfall och försvar. Hennes fysik är överlägsen de flesta i ligan men hon är tyvärr lite för lat i försvar och saknar ett hoppskott så jag tycker att A3 borde testa någon annan innan det är för sent i hennes position.

Asoro gjorde sin bästa match för säsongen och Degbeon som vanligt bra när det gäller. Mershon och Brown fick inte igång sitt 3 poängsskytte men de spelade bra och stabilt. Brown höll ordning på humöret och det var bra för laget. Konstigt att Visscher inte satte hård press på henne över hela planen under hela matchen. Det blev en enkel dag på jobbet för Brown. Hon varvade återigen bra spel med oförklarliga passningar som innebar bollförlust men det kanske är acceptabelt eftersom hon bidrar med lika många assist som turnovers.

I Ivezic har A3 fått den spelare som kan luckra upp ett zonförsvar, både med skott, passningar och penetrering. Frågan är bara hur länge det tar innan hon börjar jobba hårdare och spela aggressivare försvar mot spelare med boll. Det blir inte många minuter framåt om hon inte presterar bakåt.

Ett klassiskt talesätt är att ”man lever och dör med 3 poängarna”. Luleå hade ingen utdelning. Bara 1 av 20, men om sanningen skall fram så är det försvarsspelet och fighting spirit som man lever och dör med och det var A3 som överlevde igår. Om Luleå spelar som de gjorde igår då tar A3 guldet. Faktum är att om Luleå spelar som de gjorde igår då kanske de inte ens spelar final i år.

Om du tittar på reprisen då ser du att A3 faktiskt har 6 missade layups i första halvlek. Du fattar då hur mycket på efterkälken Luleå var igår.

De lag som inte går till slutspel i damernas Euroleague får möta de bästa lagen i Eurocup i ¼ finaler. På onsdagskvällen tittade jag på franska Carolo hemma mot franska BLMA och blev förvånad hur BLMA ganska lätt kunde vinna. Bästa poängplockare i BLMA inte helt okända Taylor Wurtz som spelade i Jämtland och sedan i Telge innan det blev fint kontrakt i Frankrike. Även Tina Trebec bekant från Luleå för två år sedan var bra i BLMA. Carolo har skador på viktiga spelare. Om inte de är tillbaka i returen då blir de utslagna.

På torsdag eftermiddag spelade Avenida ¼ final borta i Orenburg mot Nadhezda. Avenida hade det inte lätt med domarteamet, som hittade fel på dem hela tiden. Det händer för ofta i Ryssland. Avenidas storstjärna Jewel Lloyd var inte alls bra, bara 8 p och bara 2/12. Elin Eldebrink tillbaka och skötte sig bra men 58-50 blev det till ryskorna. Avenida vinner på hemmaplan i returen frågan är om det blir med tillräckligt mycket.

Efter Luleå vs A3 bjöds det på en toppthriller i kvartsfinalen i damernas Euro Cup mellan Schio och Cukurova. Schio hade 10 poängsledning med bara några minuter kvar men en suverän insats på slutet gav Cukurova segern med 75 – 79. Iagupova, Ndour, Mestdagh som besökte Umeå i höstas var lagets vinnare. Jag är rätt säker på att Cukurova spelar semifinal.

I kväll är det returmöten i damernas Euroleague kvartsfinaler. Jag tror att Fenerbache vinner hemma mot USK Prag och tvingar fram en 3.e och avgörande. TTT Riga kan knappast vinna mot UMMC så de går vidare liksom Kursk som inte tappar mot Polkovice. Den mest ovissa matchen är Bourges hemma mot Sopron. Personligen så tror jag att Bourges vinner och det tom ganska lätt och får en tredje och avgörande match.

”Två Umeå-spelare inbjudna” var rubriken i lokalmedia igår men det korrekta borde vara uttagna. Spelarna betalar själva för att delta i region sammandragningarna men till syvende och sist så blir ett antal uttagna och de övriga inte uttagna.

Region är ett av SBBF:s bästa mjölkkossor där alla aktiva spelare står för alla kostnader. Jag kan tycka att SBBF borde stå för alla kostnader när de håller sina ungdoms tryouts för det är vad det är och inget annat.

Godmiddag

Torsdag 7 mars, 2019

Torsdag 7 mars, 2019

På grund av en lite skarp penna i HOOPS de senaste dagarna så syns det direkt på besöksstatistiken. Mellan 350-390 besök per dag de senaste dagarna och det är givetvis pga mina åsikter om A3:s förlust mot Alvik, matchen mot Visby, BC Luleås för många oväntade förlust mot BSKT. Dessutom givetvis avslöjande siffror om hur få som ser de streamade BLH och BLD matcherna.

Endast i Luleå verkar allmänheten vara intresserad av att betala för att se matcher live i LEA och även betala för att se matcher på stream. Jag har ibland en känsla av att jag känner igen alla som sitter på läktarna i LEA. Kan det bero på att jag spelade i slutet på 60 och 70 talet och har coachat på 80, 90, 00 och en bit inpå 2010-talet och känner igen många ansikten. Jag tror att en väldigt hög procent av Luleåpubliken har spelat basket och är sin sport trogen.

I Umeå finns inte samma mängd fd spelare och ledare och inte heller samma lojalitet mot sporten och heller inga SM guld traditioner då man har identifierat sig med och ”varit en del av laget” när man har suttit på läktaren och hejat fram dem. Jag känner många fd elitspelare i Umeå som inte brukar dyka upp förrän när det blir finaldags. Trist tycker jag.

Jag tror att det är dags att tänka om när det gäller svensk basket. Jag tror att föreningarna i ligorna och div ett måste sätta sig ner och bestämma sig för hur man skall förändra basketen för någonting måste hända annars drunknar vi bland alla övriga sporter. Dambasketen borde snabbt kunna förändra något. Jag sitter inte med något facit men jag tror att något måste göras.

Herrbasketen är så traditionell och konservativ. De vill garanterat inte förändra något. De tycker att ”produkten är bra” och att ”bara fler kommuner bygger restauranger” så kommer folket och då blir det ännu bättre business. Det tror jag är fel.

Det är det sportsliga som är viktigast. Om du har ett vinnande lag som spelar rolig och helst bra basket då fyller du läktarna i match efter match. Tråkig basket fyller bara läktarna när det blir semifinaler och finaler. I Luleå spelar det nästan ingen roll hur lagen spelar, publiken kommer i alla fall. Se på B-löven de drar 2500-3000 även om de spelar i div 1 mot Piteå eller tom Kovland.

Jag skriver i början av denna krönika ”den för många oväntade förlusten”. Ingen verkar tro att BSKT kan besegra BC Luleå trots att matchen i tisdags var den andra vinsten i rad. Luleå har 18 raka vinster mot Jämtland och på fredag möts de igen. Ingen i Luleå tror att Jämtland kan vinna och i Jämtland är det väl bara Gehrke och spelarna som tror att de kan vinna, men just därför så är det möjligt om jämtarna bara är beredd att spela försvar. Sannolikheten är större att Jämtland skall bryta den negativa trenden än att de skall förlora igen men,det räcker knappast med den sannolikheten eller deras 100 poäng offensiv. Det krävs att man är beredd att offra lite för att vinna. Ingenting kommer gratis, det såg vi i återigen i tisdags.

Historia är historia och statistik är just statistik. Med en ny match skall ny historia skrivas frågan är bara om de som deltar är beredd att bjuda till och ge publiken som har tagit sig till hallen valuta för pengen eller resan.

Inför kvällens derby mellan Luleå och A3

Mot guarderna Hall, Houser, Sandric och Ponturo ställer A3 upp med Brown, Mershon och Elvbo

Mot forwards Reed, Barthold, Nnamaka ställer A3 upp med Lawrence, Asoro, Ivezic, Hansson och Edholm

Mot centrarna Felicowa och Aluminite ställer A3 up med Degbeon och Dedic.

I mina ögon ser Luleå lite starkare ut på varje position och borde vinna på papperet men det skall som sagt var göras också. A3 har kvalitet nog för att vinna med tvåsiffrigt om man får det att stämma men det kan lika gärna bli det motsatta.

Jag är mest spänd på att se vilken typ av försvarsspel som Visscher använder. Det blir garanterat man-man från start för det är alla coachers första ordination men vad kommer sedan om det inte fungerar tillräckligt bra. Jag tippar på press på Brown över hela banan hela matchen. De har räknat ut att om de tröttar ut henne så är mycket vunnet. Mingo tappet är förödande för A3.

Båda lagen består till största delen av invärvade spelare utan förankring till vare sig Luleå eller Umeå så det är knappast så att den ”rätta derbykänslan” finns när domarna gör uppkast. De som skall spela flest minuter är inköpta spelare som i kväll skall gå ut och göra sitt jobb. Frågan är vilka som är beredd att offra lite skavanker för att vinna.

Skall Brown dra på sig en teknisk foul i kväll igen pga sin vädjan om foul avblåsningar. Fortsätter domarna att blåsa foul på Barthold som de har gjort hittills i år.

Fråga är också hur högt lagen rankar hemmaplansfördelen. För Luleå innebär en extra hemmamatch säkert en kvarts miljon netto med utsålda läktare och full fart i restaurangen. A3 är inte ens i närheten av det beloppet. Båda lagen är tillräckligt starka för att vinna lika väl borta som hemma bara det blir fair play och det blir det inte alltid i Luleå eftersom domarna inte pallar trycket från 2000 hemmafans.

Bakken Bears vann hemma med 17 poäng mot israeliska Ziona i den första 16-delsfinalen i Europa Cup igår kväll. Ziona blev nog rejält chockade efter utspelningen i den andra halvlek. Ziona med Omar Cook är ruskigt bra och kan vinna med 18+ på hemmaplan inför sina fanatiska fans.

Har du läst artiklarna i Aftonbladet om fotbollsfabriken Brommapojkarna. Det är för mig svårt att förstå att så många föräldrar utsätter sina barn för dessa uttagningar och utslagningar och att man till råga på allt betalar galet dyra pengar för det. De borde inse att ”nålsögat” som deras barn måste passera igenom för att de skall ”bli upptäckta” och fotbollsmiljonärer är så försvinnande litet så att chansen att lyckas är nästan obefintlig. Vad jag förstår så går det även att köpa sig platser högre upp i lag hierarkin om man inte har talang tillräckligt. En äcklig och smutsig business tycker jag.

Några jag känner har förfasat sig övre det som står i reportagen i Aftonbladet men jag är inte det minsta förvånad. Jag tycker att det låter väldigt likt det sätt som man även har i t ex B-löven. Även där har vissa lag bättre förutsättningar än andra pga ekonomi. En del föräldrar har kunnat se sina söner avancera snabbare i systemet än de egentligen borde pga förälderns ekonomiska insatser. Konstigt att inte lokal media i Umeå någonsin har huggit på detta för det kan inte vara okänt för dem men det är ju klart det är heliga B-löven.

Godmiddag

Onsdag 6 mars, 2019

Onsdag 6 mars, 2019

Undrens tid är inte förbi det kan jag konstatera efter att ha sett den minst sagt makalösa comebacken och svängningen i matchen mellan BSKT och BC Luleå igår kväll. Segern med 87- 82 är i mina ögon än mer imponerande än buzzer vinsten uppe i Luleå senast.

BSKT var ”som vanligt” enligt min åsikt inte redo på hemmaplan. Uppvärmningen var slapp och när BC Luleå spelarna satta fart så hängde BSKT inte med. Gustavsson luftade bänken friskt men vad spelade det för roll. Man var inte redo och BCL framstod nästan som Harlem Globetrotters stundtals. Det fanns åskådare som gick hem i pausen med minus sjutton (17) poäng. Det var helt enkelt över.

Jag noterade dock en taskig attityd från flera BC Luleå spelare när man flinade och skrattade på spelarbänken och vi fick tom se en spelare som smådansade till musiken vid spelarbyte.

Dom trodde nog också att det var över för när BSKT helt plötsligt började spela riktigt bra man man försvar över hela banan då svängde matchen totalt. BC Luleå tappade humöret och det blev riktigt grinigt som hade kunnat urarta men som tur var så skärpte sig rättskiparna i slutet av matchen.

Terminator Gilchrese stängde ner Collins och till och med André Nilsson spelade aggressivt försvar ända ut till åtta meter då händer det grejer. BC Luleå solokörde och blev helt enkelt stoppade, skottprocenten sjönk drastiskt och humöret som sagt med den. Massamba 6, Shine 4, Hansson 3, Kerney 3, K-Berglund 3 det säger en hel del.

Jag kan inte säga annat än att Gustavssons taktik fungerade i den andra halvleken. Jag skrev i HOOPS inför matchen om BSKT:s stora övertag nära korgen och det utnyttjades maximalt men jag tycker att det var Gilchrese som avgjorde med sin defensiv mot Collins och sina beslut i slutet då han satta två treor direkt när försvaret slarvade och dessutom kvickt gjorde en layup när roteringen slappade i Luleå.

Det var inte en hårtork som Luleå spelarna åkte på efter matchen utan en stor industrifläkt. Slutsignalen ljöd vid 19.50 därefter försvann Luleålaget in i omklädningsrummet och coach Öqvist var minst sagt högljudd. Industrifläkten avlöstes av en storm som nästan nådde orkanstyrka och först efter ca 90 minuter var stormen över och spelarna kunde ställa sig i duschen. Jag misstänker att de får springa en hel del på träningarna den här veckan.

Den tekniska foulen på Mathiue för filmning är en skandal. Han blev hårt foulbumpad när han försökte ta sig fram. Det borde i stället ha varit osportslig foul på Luleå spelaren. Mathiue fick lämna planen när matchen stod och vägde. Kanske insåg domaren som tog den foulen att han hade gjort ett stort misstag för efter att det hände så var bedömningen av båda lagen rättvis och därför kunde BSKT vinna.

Inför Luleå vs A3 i morgon.

När det stod klart att kroatiskan Jelena Ivezic skulle komma till A3 basket då skrev jag ”show me your game”. Hon var mkt bra vid OS i London och spelade nästan nonstop i dessa matcher. Tyvärr så har hon ännu så länge inte visat särskilt mycket av sitt spel men det beror nog på att hon inte riktigt vet vad hon får göra. Hon får sällan bollen eftersom Brown har den för mycket, men nästan varje gång som hon har fått den har det hänt något bra. Om hon har attackerat baslinjen så har hon frispelat någon i det egna laget om de bara har rört sig mot korgen och har varit med på passningen. Hon har inte fått många skottlägen. De få öppna som hon har fått har hon förvaltat väl. Jag skulle inte bli helt förvånad om hon gör en riktigt bra match mot Luleå i morgon om hon får ta egna initiativ.

Jag tippar att Visscher sätter Camara-Ponturo på Brown med uppgift att grisa till det för henne. C-P är bra på aggressivt och tufft försvar om hon får det direktivet. När hon spelade i Visby var hon en p.i.t.a för många guards.

Blir också intressant att se om Barthold kliver upp till sin nivå eller om hon spelar vidare som hon har gjort den här säsongen – på en lägre nivå. Sandric bli intressant att se. Hon har en hög kapacitet men hon spelar lite slarvigt både i anfall och försvar. Hon kan dra på sig 2-3 snabba foul och snabbt hamna på bänken.

Luleå borde vara något vassare på sin hemmaplan men om A3 spelar bra försvar då spelar de även bra anfall och då vinner de matchen.

TTT Riga utan Slaughter blev slaktade av UMMC, det blir två raka även om amerikansken spelar på fredag. Kursk körde över Polkovice och vinner även på fredag. Sopron vann bara med 66 – 65 mot Bourges. Jag tippar att det blir en tredje och avgörande dem emellan. USK vann med 22 mot Febnerbache men även här blir det en 3:e och avgörande match eftersom jag tror att Fener tar match två.

Godmiddag

Tisdag 5 mars, 2019

Tisdag 5 mars, 2019

Mot Collins, Massamba och Hansson ställer BSKT upp med Gillchrese , Mathiue, Green och Frank.

Mot Shine, Kobuiak-B och Kerney ställer BSKT upp med Eliasson, Singhateh och Ghanem

Mot Anderson, Gilchrest och Morris ställer BSKT Nilsson, Forster och Gaydys. Varytimiadis är skadad liksom Saleman.

Jag tycker att det är helt jämnt i 1 – 2 jämförelsen. Luleå har liten övervikt i slagstyrka på positionerna 3-4 men i positionen 5 är BSKT betydligt längre och starkare men förmodligen långsammare. Blir det ett utpräglat inside spel för BSKT nu när inte Brice Massamba är tillgänglig för BC Luleå ?

Jag tror att det kommer att bli en match i ett rasande tempo åtminstone från Luleås sida och det är den basketen som är roligast att se på. Inte vilda och galna avslut men attackbasket och ingen tvekan vid öppna treor.

För BSKT gäller det att inte bara ”springa hem” efter poäng eller missat skott. Det gäller att även stoppa BC Luleås korridoruppspel. Om BCL får bestämma tempot och springa då blir det deras match. Det gäller att vara med från uppkastet så jag hoppas att de som skall starta är rejält uppvärmda. Matchen kan vara över efter 7:30 annars.

Gustavsson säger att man vill kontrollera tempot men det kan man bara göra när man har bollinnehav. Frågan är hur man får bollinnehav. Om man bara får det efter motståndarnas poäng och missade skott då blir det svårt att vinna. Man måste försöka skapa fler bollinnehav och hur gör man det. Ja du kan väl grunna på den ett tag.

Jag hoppas att BSKT inte bara spelar på säkerhet utan att man vågar pressa BC Luleå för det är de inte vana vid. Om spelet är en fråga om bollinnehav som många coacher anser då borde det vara intressant att via pressande överrasknings försvar forcera fram bortkastade bollar och på så sätt erhålla fler bollinnehav. Vi har inte sett det alls i år i BSKT och antagligen kommer vi inte att få se det i kväll heller.

I fjol spelade BSKT ett mycket snabbare spel – anser jag – och det var också anledningen till att publiksiffrorna var så mycket högre. Det var helt enkelt roligare att titta på.

BSKT hade i och för sig ett lite annorlunda lag men egentligen inte så mycket annorlunda. Den stora skillnaden är att Arik Smith var vass på 3 poäng hoppskott. I år har vi Mathiue som också är vass på det men som av någon outgrundlig anledning inte tar dessa skott när han har dem utan i stället försöker med en layup och blir i stället blockad eller skall jag skriva nedklubbad, för så är det väldigt ofta. Och han får allt som oftast inte några avblåsningar alls med sig.

Det blir spännande att se hur coacherna matchar sina lag i den här matchen. Släpper Öqvist in bänken igen om det går bra i början ? Matchar Gustavsson runt som vanligt. Jag kan nästan räkna ut vila som får byta först. Om ngn tar två snabba foul då blir det ett snabbt byte och ofta är det Eliasson. Nilsson får ofta fem minuter i starten men sen blir det vila oavsett om han är trött eller inte osv

Senast lagen möttes hade BCL tidigt en komfortabel ledning men lite naiva byten innebar att BSKT kom tillbaka i matchen och lyckades avgöra med bollen i luften på väg mot korgen när slutsignalen gick. BC Luleås Gilchrest som försvarade mot Mathiue sade efteråt att han inte trodde att han skulle sätta den. Märkligt uttalande men kanske tycker man i BC Luleå att Mathiue inte är särskilt bra.

Seger i kväll betyder mycket för båda lagen så jag räknar med att Gustavsson den här gången toppar sitt lag med runt 25-32 minuter på 6 max 7 spelare eftersom de har en vecka till nästa drabbning. Vad Öqvist gör det har jag givetvis ingen aning om.

Fick höra att BSKT har tunt ställt med funktionärer i kväll pga att det är sportlov och”alla åker till fjällen”. Det var så i fjol också och i förfjol och före det. Skall man aldrig lära sig att undvika denna situation. Samma misstag år efter år. Inga hemmamatcher vecka 10 borde vara en självklarhet.

I eftermiddag spelas de inledande kvartsfinalerna i damernas Euroleague. UMMC tar emot TTT Riga och vinner på hemmaplan. Riga kan kanske orka med en vinst och i sådana fall blir det hemma. Jag tycker att TTT Riga såg väldigt slitna ut de senaste matcherna och Slaughter var dessutom skadad. Då har de inte mycket till chans mot de bästa.

Sopron hemma mot Burges blir en tuff match. Om Sopron spelar som de gjorde senast då vinner de men Bourges är bra. USK tar emot Fenerbache på hemmaplan. Även den matchen är oförutsägbar men hemmaplan kan vara avgörande. I kvarten spelar de bäst av tre matcher.

I dag startar playoff för herrarnas Eurocup. Mina favoriter Bakken Bears från Åhus i Danmark tar emot Ziona från Israel i morgon klockan 18:30. Jag hoppas på dem men det blir väldigt tufft.

Även i herrarnas Champions League drar det igång i kväll med tre matcher. Den intressantaste går mellan de grekiska antagonisterna PAOK och AEK.

Godmiddag

Måndag 4 mars, 2019

Måndag 4 mars, 2019

Jag hade nog väntat mig att de erfarna Visby coacherna skulle försöka att utnyttja A3:s största svaghet just nu nämligen spel mot zon men de valde i stället man-man i stort sett hela matchen. A3 tackade och tog emot och hade lekstuga inside under långa stunder när både Degbeon och Lawrence var inne.

Efter matchen kom coach Möstl till mig och tyckte att man-man försvaret hade varit lyckat eftersom de vann mot A3 de tre sista perioderna. Noterade han verkligen inte att varje gång A3 hade första femman på plan då kastade Visby bollar omkring sig i panik och bjöd totalt på hela 27 turnovers – rekord för i år i hallen.

Noterade Möstl inte att A3 under stora delar av de tre sista perioderna spelade med sin bänk. Bland annat vid ett tillfälle med tre samtidigt. Bänkspelare fick som vanligt 50-60 minuter tillsammans. Det var när A3 hade tre bänkspelare inne samtidigt som Visby lyckades närma sig igen. Det var stor klasskillnad mellan lagen även om poängskillnaden bara blev 13 poäng. Med en toppning hade segern blivit avsevärt större.

Visby verkade ha dålig ork och hängde på knäna snabbt efter A3:s inledande intensiva spel vilket givetvis också innebar att antalet TO blev fler och fler ju längre matchen led. Agee har offensiv kvalitet helt klart men när Aroso steppade upp mot henne i försvar då stod hon still med bollen, tvekande eller passade ifrån sig den. När Dedic, Hansson och Edholm spelade avvaktande mot henne då satte hon skotten eller tog den till korgen. Saunders har ett hyfsat skott men för övrigt är Weatherspoon, Allen och Kelly svaga importer.

Visby har Högsbo hemma, Norrköping borta och Eos hemma och de räknar nog med att fixa slutspelsplatsen. Jag tror inte att de klarar det pga bristen på ork, som kommer att förhindra bra försvarsspel och innebära fortsatt dålig timeing i sitt anfallsspelet.

Några intressanta händelser under matchen A3 mot Alvik i lördags vill jag härmed förmedla till mina HOOPS läsare. Alvik coachen Ioannidis var väl förberedd och dessutom ganska cool under timeouterna. Jag satt så nära så att jag kunde höra allt han sade. Taktiken var väl förberedd och ändrades något inför varje period. Spelarna hade grönt ljus att bryta spelmönster vid byten i försvar och de gjorde det bra.

No fears sade Ioannidis och positivt engagemang var det som genomsyrade coachningen. I mitten av den andra perioden sade han något som många kan förvåna sig över.

När det blir lite låst och spänt brukar jag (hoops) säga till mina spelare. ”Det är kul att spela basket” så kom igen nu. Ioannidis sade ”Tjejer det här är bara en träningsmatch inför playoff” nu kör vi, då log alla som jag kunde se i ansiktet lite förvånat och de gick ut på banan och spelade bra.

Brown spelade med en svart och en vit sko i båda helgens matcher. Enligt FIBA:s bestämmelser så skall skorna liksom allt annat matcha. Ute i Europa är inte olikfärgade skor tillåtna men i NBA är det OK. Domarna och kommissarien har godkänt det men har rapporterat det till förbundet.

Jag tycker inte att det är något problem om domarna och kommissarien har godkänt det. Jag tror inte att spelarna håller koll eller bryr sig om sådant. Gör dom det ? Jag tror att det är coacherna som noterar sådant eftersom de tittar på föregående match så många ggr före under scoutingen. Kanske har jag helt fel och reglerna skall följas till punkt och pricka. Vad vet jag.

Är det Brown som kör med lite psykologisk krigföring eller är det motståndarna som försöker få henne i obalans ? Jag vet inte men, A3 står och faller inte med Brown. Det finns 5-6 spelare som kan leverera 15-20 poäng i en match så A3 besegrar man inte enbart genom att plocka bort Brown. Det krävs en total försvarsinsats av 7-8 spelare om A3 spelar på topp. Torsdagens match borta i Luleå blir intressant att se. A3 spelar under press och skall helst vinna men absolut inte förlora med mer än 9 poäng.

Luleå klarade inte upphämtningen mot Rostov trots att både Reed och Sandric var med. När A3 vann i januari då var Barthold och Houser inte med i Luleå laget. Ganska stora förändringar har skett i lagen sedan dess. Jag tycker att Luleå ser klart vassare ut än vad A3 är just nu men skenet kan bedra. Det är fråga om idrott och då kan hjärnspöket dyka upp och helt förändra spelplanen.

Tittade på Borås mot Södertälje igår kväll. Min känsla är att Södertälje tappade mycket när Valter Lindström blev skadad. Jag tycker att han har varit kanon för dem hela säsongen. Chansen till finalspel är borta. Jonathan Person kan inte fylla luckan efter Lindström.

Borås fick spela väldigt hårt och tufft igår – igen – på sin hemmaplan. De fick iofs nästan lika många foul som Södertälje men de borde ha fått många fler. Jag kan inte tycka annat än att de fick en hemmafavör av domartrion och det borde jag inte behöva tycka speciellt när jag inte har några som helst band med någon av lagen. Slutspelet blir ett lotteri om det skall vara på detta viset.

Godmiddag

Söndag 3 mars, 2019

Söndag 3 mars, 2019

Man kan tycka vad man vill om A3:s förlust mot Alvik i går. Upprörda trogna supportrar stannade upp hos mig och uttryckta sin frustration över att det upphaussade laget inte kunde vinna matchen. ”Dom kan ju inte skjuta”, ”tränar de skott överhuvud taget”. Jag kan försäkra er om att de tränar massor av skytte, men det är utan press och det är skillnad. Att bara stå och mata mängd är en sak och det är bra för att automatisera mekaniken, men om offensiva strategin inte fungerar då får man allt som oftast skjuta när man inte vill och där man inte vill.

Min åsikt är solklar och det är att A3 faktiskt ¾ delar av matchen blev utspelade av Alvik och att problemet inte sitter i försvaret utan i förmågan att handskas med varierat försvarsspel. Lokala medier vågade inte skriva total fjasko men det är vad det var och inget annat.

Trist var det att se att domarna helt plötsligt ändrade bedömningsnivå med 5 minuter kvar av matchen och Alvik i säker ledning. A3 fick helt plötsligt spela väldigt hårt utan avblåsningar och det var så när att Alvik kastade bort matchen på slutet.

Ledningen har tre veckor på sig att komma på hur de skall lösa upp denna zon – knut innan den första kvartsfinalen. På torsdag borta mot Luleå behöver de inte ha löst problemet eftersom Luleå är tillräckligt bra för att spela man man försvar hela matchen. Om Luleå spelar man-man då blir det en öppen match som kan sluta hur som helst. Kanske testar Luleå samma taktik som i fjol i SM serien mot Brown. Den var lyckosam och UD gick i fällan ett par gånger om.

Idag landar Visby i Umeå:s baskethall. De har givetvis noterat hur Alvik tog sig an uppgiften men de kommer att välja en annan strategi. Jag tippar på olika kombinationsförsvar med man-man på Mershon alternativt Brown eller box and one på dessa två. Jag skulle tro att de också spelar som Brno med en bred 3-2 revolving zon mellan varven och stänger mitten helt. Brno lät Degbeon, Lawrence, Asoro, Hansson, ta vilka skott de ville men stängde ner Brown, Mershon och Mingo.

Visbys enda chans i dagens match är att de lyckas med mycket bra spel nära korgen både defensivt och offensivt.

Högsbo klappar igenom utan Hyder. Nu är goda råd dyra. Visby borta, Alvik hemma och Mark borta blir tufft för att hålla slutspelplatsen som såg så säker ut för några veckor sedan.

BC Luleå svajar i spelet. Om Solevic hade varit pigg då kunde det mycket väl ha blivit torsk för BC Luleå mot Köping i fredags. Har BSKT möjlighet att vinna mot BC Luleå en gång till i år ? På tisdag får vi se. Litauern Gaydys landar idag och tränar i kväll med laget.

Jämtland blir farliga i slutspelet. Jag tror ingen av topp fyra lagen vill möta dem. Det blir semifinal för jämtarna i år.

Jag har tagit reda på lite fakta om hur många som tittar på stream sändningarna från BLH och BLD. Det visar sig att en genomsnittlig herrligamatch ses av runt 300 personer och en toppmatch runt 1000 personer. Eftersom herrligalagen säljer hyfsat med reklam runt sändningarna och dessutom säljer hyfsat med abbonemangskort så är sportsground nöjda och sändningarna kommer att fortsätta även kommande säsong.

För damernas del är det troligtvis slut med att sända alla matcher. Endast några tiotal ofta runt tio ser som regel matcherna i grundserien förutom Luleås bortamatcher som ibland ses av runt 300 personer. BLD föreningarna är dessutom inte tillräckligt bra på att sälja reklam runt matcherna och inte heller abonnemang. Dammatcherna går inte ihop ekonomiskt även om de sänds utan kommentator. Publiksiffrorna på damligamatcherna om vi bortser ifrån Luleå är runt 250-300 personer och stämmer helt överens med det svaga streaming intresset.

Är det så att kostnaderna för dambasketen i Sverige är för höga i förhållande till allmänintresset ? Jag tror personligen att det är dags att tänka till. Skall man bara tuffa på i samma stil. Jag tycker att det är tveksamt att ha dyra utländska spelare, dyra domare, spela i dyra arenor och ha regler med bötesbelopp och krav som inte alls överensstämmer med allmänhetens intresse för sporten. Kanske skall man lägga upp serien på ett annat sätt. Du kanske tycker att jag är överdrivet pessimistisk men jag tycker att jag har anledning att vara det med tanke på utvecklingen som inte går framåt publikt bara utgiftsmässigt. Damligan kan inte jämställas med herrligan hur jämställd man än vill vara, det är fakta.

Jag vet. Sverige skall spela EM i sommar men vem tror på att det blir någon basket boom den här gången när inget hände senast i Frankrike då Sverige hade den gyllene generationen.

Fick i fredags information om att IKSU:s herrlag till slut avstod från att anmäla sig till kval till div ett. IKSU basket tog beslutet utifrån att de helt enkelt inte har en organisation som kan klara detta utan arbetsbördan skulle bli alldeles för stor på några få personer.

Jag tycker att det var trist rent sportsligt men ett sunt beslut. De flesta som spelar i laget och håller i tåtarna runt laget har sina högre studier att tänka på i första hand och så har det alltid varit med IKSU basket på både herr och damsidan sedan 70 talet då föreningen bildades.

Man kan tycka att det är konstigt att inte IKSU Basket kan ta sig uppåt i seriesystemet när innebandy damerna kan dominera i Sverige och till och med vara bäst i hela världen men det beror på att de leds av en helt fristående bolag och inte av en ideell förening. Utåt är de en ideell förening men i själva verket så har de en professionell organisation bakom sig annars vore inte deras prestationer möjliga. Den som tror att alla deras toppspelare spelar gratis år efter år tror säkert även på tomten.

IKSU herr föll i ”seriefinalen” mot Gladan igår lördag med 75 – 82. En riktigt välspelad div 2 match som avgjordes pga att Gladan var lite coolare i slutet och IKSU kanske lite tröttare.

Godmiddag

Fredag 1 mars, 2019

Fredag 1 mars, 2019

Klockan är 17.20 på torsdag när jag skriver detta och fortfarande är det ganska ljust ute. Jag kan inte låta bli och betona för er som bor i den södra delen av landet hur mycket ljuset betyder för oss här uppe i den norra delen av landet. Det är en underbar tid och vi behöver inte oroa oss för gräsbränder än så länge.

Lindvall i NSD.se menar att Borås, Norrköping, Södertälje och BC Luleå är de som skall fightas om guldet men han nämner också att Jämtland. Jag håller med honom om det och av den anledningen satte jag en slant på dem till 30 ggr pengarna innan säsongen startade. Om bara Shonganya kommer upp i samma klass som han hade i början av säsongen så tror jag att de kan vara med i kampen. Troligtvis spelar de lite för vilt för att hålla i en finalserie om sju matcher men you never know.

Jag hade inget minne av A3:s nya Ivezic från matchen mot USA i OS i London 2012. Antagligen eftersom jag liksom de flesta stirrade oss lite blinda på alla stjärnor i USA laget, men igår tog jag mig en titt på matchen. Ivezic hade ingen bra start. Det blev fem dåliga avslut på hennes första fem bollberöringar men sedan blev det bättre. Hon var i alla fall då väldigt vass en mot en och i pick och rull spelet. Hon hade ett bra 3 poängs skott och hon spelade bra försvar.

Kommentatorernas hyllande av USA spelarna är så här i efterhand väldigt enögt och överdrivet. Till råga på allt så gynnades USA av domarna i alla matcher. De fick alltid spela hårt i defensiven men de fick i stället märkliga offensiva foul – ett annorlunda sätt att favorisera.

I kväll fredag startar BLH om igen efter landslagsuppehållet med BC Luleå mot Köping, som jagar BSKT. De lär knappast kunna vinna mot BC Luleå i kväll. Om BC Luleå släpper den matchen då blir det riktigt tufft för BSKT att ta sig till slutspelet och Öqvist lär få någon spydig kommentar från Umeå i sociala medier.

Södertälje lyckades få in Jonathan Person på guardplatsen i sista stund. Det kallar jag för ett fynd. En otroligt bra spelare både offensivt och defensivt. Pappa Ike Person har utbildat honom. Sköna Grönas aktier stiger ytterligare. Jag ångrar att jag inte satsade mer på dem i september.

Norrköping är fortfarande den givna guldfavoriten för mig. Bred spelartrupp men kanske lite sliten. En bra taktisk matchcoach och nästan alltid domarna med sig. En nästan oslagbar kombination.

Återigen kom det återbud i sista stund från några Norrbottenslag som har matcher i Umeå i helgen. I div 2 damer meddelade Höken att de inte får ihop lag och i DU19 meddelade Sunderbyn detsamma.

För två veckor sedan var det Vråkens herrar som i sista stund meddelade att de inte får ihop lag. IKSU accepterade inte det så det kostade wo och böter för Vråken. Hur det blir med den här helgens återbud vet jag inte men det borde kosta kan jag tycka.

Vad jag vet så har lagen från Västerbotten skött sig snyggt i år utan några som helst sista sekunden återbud.

Godmiddag

Torsdag 28 februari, 2019

Torsdag 28 februari, 201

Spenderade trettio minuter igår eftermiddag med att titta på A3:s nytillskott Jelena Ivezic. Bra skotteknik och bra skott. Blick för spelet och bra i beslutsfattandet i spel tre mot två. Rör sig snabbt och bra över golvet. Verkar van vid att spela snabb attack basket så det blir en omställning för A3 spelar inte så. Hon tar kvicka korrekta beslut och snabba passningar. Lagkamrater hade svårt att hänga med ibland med mottagningen. Det här är ingen dussinspelare som man hittar på nätet utan en klasspelare om……… Om Ivezic har samma spel i sig idag som 2012 vid OS i London då är hon en given starter redan på lördag mot Alvik.

BSKT överraskar även mig trots att jag dagligen umgås med sportchefen. Då fattar ni hur lite jag har att göra med BSKT. Jag hörde hans namn nämnas för en vecka sedan när det visade sig att Nordström inte var intresserad av BSKT och jag fick reda på att det var klart strax innan pressmeddelandet gick ut.

BSKT fyller på med 208 cm, Povilas Gaydys från Litauen. Det året som BSKT gick upp i ligan var han en dominant under korgarna och hans dunkar var inte att leka med. En bra spelare som definitivt blir en förstärkning bara han hinner komma in i lagets ganska avancerade strukturer som på kort tid skall nötas in.

En del förfasar sig över att Norrköping värvar en 15 åring från Täby Basket, men BG Luleå har gjort samma jobb för BC Luleå och Luleå BBK i åratal. Åtskilliga spelare har spelat i ligan parallellt med studier på BG.

Såg i tisdags en otroligt bra dammatch från slutet av januari i NCAA divison ett mellan Louisville Cardinals (17-1) hemma mot University of Conneticut (UCONN 19-2). Inför 17000 hemmafans (skolbasket) besegrade Cardinals ”de oslagbara” UCONN med 10 poäng. Titta på den på youtube om du får tid. Försvarsspelet är mycket imponerande för att inte tala om skills och skyttet.

UIK:s damfotboll har fått ordning på ekonomin till sist, men fattas bara annat med tanke på alla miljoner som kommunen har pumpat in i den föreningen.

Du som läser HOOPS vet att jag reagerar på ordmissbrukarna. Vilka är då dessa personer. Det är de som använder nutidens modeord i tid och otid kanske för att verka så moderna och duktiga och insatta i hur det ska vara.

Jag har tagit upp följande ord hittills den här säsongen: Hållbart, Över tid, Plattform, Transparent,

Dagens ord är inkludera. Här kan vi verkligen prata om ett ord som just nu är mycket populärt bland politiker och kommunala tjänstemän. Man bara måste ha en inkluderande verksamhet. Man skriver eller säger aldrig att verksamheten skall omfatta alla som inkludera betyder utan fint skall det låta. Motsatsen är utesluta eller med ett finare ord exkludera.

Godmiddag

Onsdag 27 februari, 2019

Onsdag 27 februari, 201

Exakt varför Mingo lämnade den känner jag inte till men nu är det klart att det blir Spanien och den andra divisionen så jag var nog inte helt fel ute i mina spekulationer. Det går redan ett rykte i landet om att det har att göra med att A3 inte har skött ekonomin mot henne men det tror jag inte på. A3 verkar ha cash eftersom de nyligen betalde av en ½ miljon av sina skulder till kronofogden och inte kan de värva nya spelare som de gjorde i veckan om de inte har ordning på ekonomin.

Den här veckan är en återhämtningsvecka när det gäller baskettittande kvällstid för mig. Det har blivit många matcher under de senaste månaderna men det är det värt. För bara tio år sedan var utbudet mycket magert och det som fanns kostade. Nu kan jag se högklassig basket gratis varje dag under högsäsong. NBA avstår jag från som vanligt pga av avsaknaden av samspel. Om jag vill se show då går jag på Cirkus.

Nästa vecka drar som sagt slutspelen igång på allvar i flera Europeiska ligor så då är det perfekt att jag har sportlov från jobbet och kan grotta ner mig ordentligt. Dessutom drar BLH igång slutspurten av grundserien och BSKT spelar hemma mot BC Luleå på tisdag. Frågan är om Saleman och Varytimiadis spelar eller inte. Det skulle förändra förutsättningarna dramatiskt.

*Gustavsson får akta sig. Att vända sig mot domaren och skrika foul är enligt regelboken Teknisk men att fråga domaren om inte det där var en foul – det får man göra enligt regelboken.

Bandy måste vara den överlägset sämsta TV sporten som finns. Även om de försöker med en orange boll så syns den inte vid TV sändningar mer än när de zoomar in närbilder eller när den ligger still för frislag eller straffslag. Jag har inget emot bandy. Jag har själv spelat när jag gick utbildning i Kalix. Det är en kul sport med utrymme för lirare.

Godmiddag

Måndag 25 februari, 2019

Måndag 25 februari, 201

Jag har inte koll på anledningen till varför Mingo lämnar A3 men jag kan tänka mig att hon inte längre accepterar att komma från bänken. Att fjolårets MVP i den svenska BLD inte platsar i startfemman det är bara trams det anser jag och många med mig. Mingo är en klass bättre än Brown alla dar i veckan – om hon är frisk.

Hennes agent kanske inte längre accepterar att hon skall komma från bänken i A3. För hen är detta business och inget annat. Mingo har en hög status efter spel i Euroleague med Girona och måste vara starter för att kunna bibehålla sin lönenivå.

Trist att hon lämnar A3. Jag vet att många däribland jag själv som verkligen gillar hennes smidiga kattliknande spelstil och skottet är sweet. Här tappade A3 en viktig bit i SM Guldpusslet.

Frågan är då vart Mingo tar vägen. Jag sätter en slant på Telge även om det låter långsökt för många. Hon skulle genast få tillbaka samma roll som hon hade i fjol och hon skulle direkt kunna gå in i deras spel och hjälpa Telge mycket.

A3 har nu blivit av med en amerikanska vilket bereder plats för en amerikansk power forward som kan hjälpa Degbeon med inside försvaret. Tyvärr är tiden för knapp för det med bara fyra dagar kvar till deadline för transfers så därför blev det en till kroatiska och den här gången Jelena Ivezic, 35 år, 182 cm. Oavsett vad som nu skrivs och sägs om hennes förträfflighet så är det sju (7) år sedan hon spelade i OS och då var hon 28 år. Jag säger bara ”show us the game” redan på lördag hemma mot Alvik.

”Mina öron i Luleå” berättar om inre menings skiljaktligheter i laget. Jag skriver inte stridigheter men jag vet att det är ett skarpt läge. Det syntes tydligt redan när Luleå var i Umeå för match mot A3 i januari. Jag skrev i HOOPS om det jag noterade från min nära läktarplats. Kroppsspråket och blickar säger mycket.

I gårdagens match mot Alvik gick det som vanligt lite trögt i början men när nederlaget hotade då steppade Luleå upp defensiven då gick tåget och Alvik såg ut som statister efter 6 – 30 i den fjärde perioden. Stålvant sade i intervjun efteråt att det bara var detaljer som skilde men då är hon lite väl lojal med Alvik. Luleå var långa stunder helt överlägsna. McCarville är bra men hon orkar inte spela effektivt mer än 15-20 minuter och Ljunggren sköt som i trance i 15-20 minuter men sedan orkade inte heller hon. Stålvant var bra i tio minuter men orkar inte spela försvar.

Jag skrev lite pessimistiskt om att Sverige kunde tappa den stora ledningen borta mot Belarus och det gjorde jag eftersom sådana svängningar inte är ovanliga i t ex Euroleague, Champions League och Euro Cup både på herr och damsidan. En hemmaseger med 15 p kan lätt svänga över till en 20 poängsförlust när man åker till ”andra sidan”, men Sverige behövde inte oroa sig så mycket.

Belarus coachen försökte spela lite modernt med trepoängsskytte och det klarade de inte av. De borde ha gått inside rakt framifrån för att försvåra hjälpförsvaret men icke. Underläget var nere i 15 poäng med 1½ period kvar så nerverna var nog i alla fall lite i darrning även för dem som trodde att det inte var möjligt att förlora med 28.

Jag såg fortfarande inte något strukturerat spel så Lopez satsar tydligen enbart på single attack, tvåmanna och tremanna spel med inslag av pick & rull. Defensiven skall vara nummer ett med 100% intensitet och det är utan tvekan ett korrekt beslut. Det är publikfriande basket om man vinner och helt ok om man förlorar. Blir intressant att följa fortsättningen. Spelidén kan öppna för att våra mesta proffs kan dyka upp i framtiden.

Om du inte har sett Ryssland mot Finland i VM kvalet så bör du se den. Finland nu även med Koponen körde över ryssarna i första perioden med hela 8 – 20 men därefter kom nog order från högre ort om att de ryska spelarna måste kriga och krig blev det. Domarna kunde inte stå emot. Den finske coachen tog time out och förklarade för spelarna att ”we have a battle”, men det hjälpte inte. Ryssland krigade verkligen ner Suomi och domarna silade mycket så det blev inget VM för Finland

Reflektioner:

*Det verkar numera vara tillåtet att rulla på golvet utan att domarna blåser stegfel – märkligt.

*Gör inte Reed ofta stegfel liksom Bizaca – de hoppar till innan attacken.

*Är det inte osportsligt när Alviks matchspeaker vid bortalagets straffkast säger ”hon bränner det första” ?

*Brown får akta sig. Att vända sig mot domaren och skrika foul är enligt regelboken Teknisk Foul.

*Barthold får foul lite lättare i år.

* Norrköping utan McCorkel är ett helt annat lag det såg vi när de mötte A3 och det såg vi igår när de förlorade borta mot Mark med arton poäng.

*Jag är förvånad över att många coacher fortsätter att köra med första uppställningen med några minuter kvar och underläge med 15-20 poäng. Tror de verkligen att det fortfarande finns en chans ?

*Ryska basketbollförbundets ordförande den fd NBA spelaren Kirilenko stod i stram givakt i mittcirkeln under nationalsången då man spelade och vann mot Finland. Det var bara honnören som saknades.Utmanande tycker jag.

PINSAMT

Var det någon som såg sändningen från dammatchen Högsbo – Telge ? Inte det. Det var tur eftersom det var det pinsammaste jag har varit med om när det gäller kommentator hittills. Måste ha varit en handbollskille. Det är nedvärderande av dambasketen att ta in en kommentator som pratar om tremeters kast. Då är det bättre att spela utan kommentator men med högre liveljud.

Godmiddag

Söndag 24 februari, 2019

Söndag 24 februari, 201

De fria kanalerna sänder skidsport i alla tänkbara former, Undrar hur länge det skall ta innan Svt inser att det är nya tider nu. Förmodligen har min aska spridits för vinden innan det händer.

Jag har i alla fall lyckats att få se Sveriges match mot Danmark och enligt mig så var vinsten inget annat är ren flax beroende på otroligt korkad coachning av den danske coachen de sista minuterna eller var det kanske spelarna som tog egna beslut. Antalet felbeslut som de tog då är ganska så oslagbart.

Sverige saknade helt organiserat strukturerat spel. Hela matchen dominerades av individuella prestationer i en mot en spel. Kanske rätt taktik att helt spola Bosic taktiken och bara köra eftersom tiden är för knapp. De svenska spelarna kanske inte klarar att coachas av en timeout coach som ritar upp spel som man aldrig har hunnit träna in desto mer men ändå klarar av att utföra .

Wettarnas 1 – 3 – 1 zon mot Visby gav utdelning igen. Jag har svårt att se varför alla lag väljer att attackera den på baslinjen. ”En taktisk triumf” står det på basket.se hemsidan men då har givetvis wettarna själva författat texten. Inte är det väl någon taktisk triumf att spela 1-3-1 och en stund box and one, men det är strategier som ibland går hem och ibland blir det katastrof. När det inte fungerar då kallas det kanske för fjasko. Visby var inte ens nära att vinna mot wettarna, så svagt spelade de.

Högsbo utan Hyder är inte samma lag och Morris var inte det lyft som de hade trott. Södertälje vann pga att de är ett bredare och bättre lag trots att de plockade bort Lundqvist ganska bra. Jag tycker att hon inte verkar vara i balans. Kanske beror det på en för tung ansvarsbörda i laget. De har fler spelare som kan bära laget men allt verkar hänga på att Lundqvist skall prestera.

Ser att Fagervall menade efter förlusten mot Pantern att de hade ”torrt krut i bössan” men han måste väl ha menat ”blött krut i bössan” för det är då det inte fungerar med skyttet.

Godmiddag

Fredag 22 februari, 2019

Fredag 22 februari, 201

Jag såg inte matchen eftersom den inte fanns på ”de fria kanalerna” men 3452 åskådare i Baltiska Hallen är ok men det hade varit 6500 i Coop Arena om matchen hade spelats i Luleå speciellt om Rönnqvist också hade varit med i laget. Jag kan inte fatta att en sådan vessla och sniper har en plats i landslaget. Han behöver inte spela 25 minuter men ge honom 10 så får Sverige 10 poäng det törs jag lova. Matchen var tydligen kaotisk och verkligen inte bra och danskarna var vänliga nog att ge bort matchen genom att bränna 2 straffar i slutsekunderna och Sverige har en jättechans att klara kvalet till kvalet.

På söndag spelar man borta mot Belarus och har råd att förlora med 29 poäng. Sådana förutsättningar brukar ofta sätta sina spår mentalt. Jag skulle inte bli förvånad om det blir en thriller. Belarus har flera jättestora frysboxar inside. De kunde inte utnyttja dem senast eftersom matchen blev så tempostark men de kommer att dra ner tempot. De kommer att utnyttja inside tyngden nu och det finns risk för att foulen kommer att hagla över ”sparrisarna” i det svenska laget.

Jag skall se Dansk matchen i efterskott om det går utan att behöva betala för det och kanske kommenterar jag den igen efter det.

Finland blev krossade i Frankrike i höstas men på hemmaplan blev det annan tojsta i VK kvalet och hoppet lever. Vinst borta i Pernu mot Ryssland på söndag med 3 poäng skulle innebära att Finland spelar VM i Kina. Det vore fantastiskt. Jag hade på känn att det skulle bli en lysande match mot Frankrike och att Suomi kunde vinna så därför valde jag den här matchen och det blev en fullträff.

Med ett imponerande försvarsspel och en suverän Jamal Wilson 29 p samt Sasu Salin 14 p så verkar ingenting vara omöjligt. Fransoserna saknar många bra spelare men det gjorde även Finland (Markkanen, Koponen, Murphy & Murphy). Det måste ha varit en svidande förlust för coach Collet och en påminnelse om att utan tillräckligt bra spelare så vinner man inte oavsett vem som coachar.

Den 6:e spelaren nämligen 7900 åskådare på Esboo Arena vrålade hela matchen troligtvis merparten med viss promille i kroppen. Domarna hade en del minst sagt märkliga foul avblåsningar men professionella som de är så kompenserade direkt sina misstag så att det blev fair play.

Jag trodde verkligen inte att Rostov skulle kunna stå emot Luleå i Luleå men de unga ryskorna spelade en klass bättre i Luleå än vad de gjorde på hemmaplan. 92- 95 är suveräna siffror av dem och de avslöjade definitivt en del svagheter hos Luleå.

Luleå hade enorma problem med en rörlig zon med konstant press på bollen och stängning av mitten. Rostov hade alltid minst fyra spelare på returerna och med väldig hunger. Inget dribblande utan kvicka passningar mellan varandra och framförallt högt tempo framåt alltid med kontroll på bollen. De hade väldigt få bortkastade bollar. Rostov hade väldigt lite pick & rull spel och i stället massor av långa cuts och snabba förflyttningar och sedan slutligen ingen tvekan att skjuta treor för dem som kan det. Luleås 1-2-2 zonpress överspelade de enkelt och avslutade med en layup. Den var alldeles för statisk.

Rostov hade inget problem med att få spela med tröjorna hängande över byxorna och vad gör väl det. Var det pga att det är EWBL och inte en FIBA tävling ? Varje lag borde själva få avgöra om de vill spela i sådana dräkter och inte FIBA.

Kan inte låta bli att kommentera kommentatorerna lite grand som iofs är väldigt basketkunniga men de hade svårt att förstå och erkänna hur Luleå kunde bli så utspelade som de faktiskt blev i den här matchen. Det var stundtals lite repris på hur det såg ut när Brno körde över A3 på sin hemmaplan.

Skräll # 1 igår var Estland – Serbien i VM kvalet som slutade 71 – 70. Serbien kan faktiskt missa VM i Kina och det skulle vara en katastrof i det baskettokiga landet.

Rumänien – Polen i kväll ser jag normalt inte men om Mikke Lampe spelar med Polen i kväll då kollar jag för han är grym. Har du koll på vem han är ?

Visby mot Wettarna klockan 19.00 i kväll kanske får en efterhandstitt, däremot kommer höjdpunkten Real Madrid – Bayern Munchen kl 21.00. Real bör vinna men Munchen kan skrälla.

Godmiddag

Torsdag 21 februari, 2019

Torsdag 21 februari, 201

Jag hade egentligen inte tänkt skriva något förrän på fredag men några snabba rader får det bli idag i alla fall.

Ramstedt kallades in som ersättare för Czerapowicz fick jag läsa på onsdagen. För det första så borde landslagsledningen veta om att han har varit skadad hela säsongen. Jag har följt hans lag och han har inte spelat på mycket länge. För det andra så är inte Ramstedt någon 3 poängsskytt så Ramstedt ersätter inte honom.

Sista omgången i damerna Euroleague spelades på onsdagskvällen och från grupp A gick UMMC Ekaterinburg , USK Prag , Bourges och CCC Polkowice vidare. Från grupp B Dynamo Kursk, Sopron, Fenerbache och TTT Riga.

Riga föll hemma med 71 – 79 mot Sopron i den sista gruppmatchen vilket innebar att de möter UMMC i kvartsfinal. Min bortförklaring till att det blev så det heter Slaughter. Rigas duktiga amerikanska allroundspelare kunde inte delta pga sjukdom/skada och det kostade för mycket. Tilläggas bör att Sopron gjorde en nästena perfekt första halvlek – inte Zahui. Bourges och Polkowiche är liksom Riga stora överraskningar för mig som kan fortsätta att överraska i kommande kvartsfinaler. Knappast Polkowice som får möta Kursk.

Avenida misslyckades trots att de värvade Jewel Lloyd efter nyår då förstår du kanske nivån på ligorna. Avenida, Nadezdha, Carolo och Schio går nu vidare till kvartsfinal i Eurocup. Någon av dem kommer att stöta på starka Cukurova som besökte Umeå i höstas. De slår ut Wisla i eftermiddag.

I kväll finns det sex (6) direktsända basketmatcher av intresse för mig. Den två första missar jag pga jobb, därefter följer tre matcher som kolliderar. Jag väljer mellan Finland – Frankrike och Sverige – Danmark. Jag får se om det blir sappande. Som avslutning kan jag i alla fall lugnt slå mig ner och se Barcelona – Baskonia i Euroleague kl 21.00.

Jr NBA Sweden är en ny företeelse i Sverige som i år vänder sig till dem som är födda 2004-2005. Initiativet som sådant är berömvärt av NBA organisationen men normalt eftersom det är business i allt de gör och att de vill erövra världen. Det som förvånar mig det är de personer som kommer till Sverige som deras representanter. Ingen av deltagarna har någon aning om vem WNBA dam spelaren Tischa Penicheiro är mer än om de har googlat henne eller tittat på någon gammal film på youtube. Jag tror dessutom att hon är ganska obekant för de flesta basketmänniskorna i Sverige. Penicheiro var en bra spelare men inte på den nivån så att hon är känd i basket u-länder som Sverige. Personligen tycker jag att det hade varit bättre med några svenska förebilder som har spelat i WNBA.

Godmiddag

Onsdag 20 februari, 2019

Onsdag 20 februari, 201

Det är underbart när ljuset kommer tillbaka till oss i den norra landsändan. Redan före kl 08.00 ljusnar det och först framåt 17.30 sänker sig mörkret över oss och för varje vecka som går får vi ytterligare 30 minuter ljus. I Skåne varnar man för risk för gräsbränder och pratar om att sommaren är här. Tranorna har kommit till Hornborgarsjön. Vi har fortfarande massor av snö men ingen förstår vad ljuset uppe i norr betyder för oss.

Jag skulle bli förvånad om inte Nilsson blir uttagen i landslaget mot Danmark. Om han har kunnat delta i träningen fullt ut då borde hans spelstil passa den spanska coachen. Om man går på gamla meriter då är han chanslös.

Lite lustigt att läsa skriverierna om Nordström i nsd.se och op.se. Trots att han vid 27 års ålder ännu inte har nått a-landslaget höjs han till skyarna och jämställs lönemässigt med de bästa amerikanerna i Jämtland.

Jag tror mig kunna en hel del om basket men jag har inte sett den storheten hos Nordström, som beskrivs i olika medier. I ett bra lag är en han en bra rollspelare. I ett dåligt lag är han en dominerande spelare det är min analys. Ute i Europa finns det hundratals sådana spelare som sitter på bänken. Nordström är en ok spelare man inte sååå bra.

Luleås damer spelar i morgon mot Rostov om en plats i final four i EWBL. Jag skulle bli väldigt förvånad om de inte lyckas vinna med tvåsiffrigt som räcker. Luleå skulle vinna utan Reed och Sandric, men nu är de med så vinsten blir 20+. Om final four hamnar i Luleå då åker jag upp.

Luleå Energi Arena blir något helt annat för Rostov än en sunkig gammal rysk flyghangar med några hundra personer i publiken.

Idag finns det några intressanta dam matcher i Euroleagues sista omgång i grundserien att titta på om du är sugen. 18.00 möter TTT Riga ett pressat Sopron som troligtvis måste vinna för att ta sig till slutspel. Avenida hotar från den femteplatsen och de vinner hemma mot Olympiakos, matchstart 20.30. Den andra gruppen är inte lika intressant men kampen om den fjärde platsen är stenhård mellan Polkowice och Nadezhda. CCC Polko spelar hemma och kan klara det med en vinst men USK Prag är svåra. Nade kan definitivt vinna borta mot Schio.

I morgon startar VM kvalet igen. Tyvärr spelar Finland hemma mot Frankrike samtidigt som Sverige spelar hemma mot Danmark. Jag får väl lov att välja Sveriges match live men tyvärr måste jag säga att Finland är klart bättre än Sverige utan sina bästa och Frankrike är ruggigt bra även om de bästa inte är med.

KFUM Umeå har anmält damlaget till kvalspel mot basketettan och det är positivt men frågan är hur SBBF ser på det. Laget ligger just nu fyra och kanske kan ta sig upp på den tredje platsen som berättigar till kvalspel men då måste de besegra både Luleå hemma till helgen och och IKSU borta den 27:e. Åtminstone har det varit så tidigare att ett lag får vara sämst trea i en serie för att få kvala. Kanske har SBBF ändrat på det.

It takes two to tango. Jag slutade titta på tisdagens Champions League match mellan Liverpool och Bayern Munchen efter en kvart. Jag tycker synd om alla tusentals tillresta fans som satsar massor av pengar på att åka till Liverpool för att se matchen och så blir det ingen match eftersom det ena laget bara stänger ner. Här har fotbollen något att fundera på. Kanske dags att införa bakåtspel……………

Godmiddag

Måndag 18 februari, 2019

Måndag 18 februari, 201

Jag hade en känsla av att A3 skulle få det svårt men det var under förutsättning att Norrköpings bästa spelare var med. Nu var hon inte det och det kostade. Det som förvånar mig det är att varken Enjebo eller lokalmedia uppmärksammar detta och ger henne den respekten. McCorkel är en av ligans bästa spelare och med henne i laget hade det varit en helt annan match.

McCorkel har i de fyra senaste matcherna gjort, mot Alvik 26p, Luleå 20p, Uppsala 21p, Eos 19p vilket ger ett snitt på 21.5 p. Tro inte att hennes poänggörande hade varit så mycket lägre om hon hade deltagit.

A3 vann med 20 poäng utan att prestera offensivt som de bör göra mot ett försvagat Norrköping, men de har stora problem mot zonförsvar och box and one på Brown. Vinsten kom pga defensiven som var aggressiv men de blev förvånansvärt lätt överspelade ibland med en layup pga aggressiviteten.

Att Burnett får spela så ojuste som hon gjorde i matchen är bara så skrämmande. Hon delade ut knuffar och slag till höger och vänster så fort hon var inne på plan. Hur kan domarna tillåta detta ? Vad tittar de på om de inte ser det ? Kausaite insåg det och plockade ut henne ganska mycket innan hon skulle ställa till med för mycket skada.

A3:s powerhouse skall vinna den här matchen ganska lätt om bara alla presterar men tyvärr så är flera spelare inte i form eller vad det nu är. Brown visar ständigt dåligt humör. 0 poäng i första halvlek för andra gången i år. Bra att Enjebo bänkade henne i första halvlek.

Mershon började bra för första gången på länge men åkte på en kapning och det blev ispåse och bänken resten av matchen. Lawrence gillar inte när motståndarna spelar fysiskt och grisigt vilket är märkligt med hennes fysik. Asoro har problem med att få spelet att lossna och borde nog inte skjuta treor. Degbeons prestation är ok men inte ens nära Brno matchen. Dedic ryckte upp sig och visade lite av det vi såg när hon landade i Umeå.

När Mingo kom in i stället för Brown då tog A3 över. Det blev balans i laget i anfallet och direkt 3-4 assist av Mingo, mindre chanstagning i försvar och bättre press på bollen av Mingo. Hon är min givna starter.

Visby tog en viktig vinst borta mot Telge. De startade katastrofalt med 12 – 0 till Telge men det kanske vara bra eftersom Telge verkade slappna av lite. De tog bort den surprise press på helplan som de startade med och släppte in Visby i matchen. Visbys andra halvlek var säsongens klar bästa och särskilt kul vara att se Mirkovics spel nära korgen. Telge tar sig till slutspel men där blir det stopp direkt. Om Visby skall till slutspel då måste de vinna hemma mot Wettarna på fredag.

Flåt att jag gnäller lite men varför skaffar damlag år efter år dräkter som är så stora att axelbanden hela tiden åker ner så att spelarna måste vika in dem och varför så stora byxor så att spelarna måste rulla upp dem i midjan. För tio år sedan fanns nästan bara herrdräkter på marknaden. Nu när det finns riktiga damdräkter då borde damlagen spela i sådana som är anpassade för dem. Herrlinnen är alltid anpassade för breda axlar och byxorna för långa ben. Om lagen har damdräkter då köper de alldeles för stora storlekar. Kanske tror de att de är större än vad de är.

Efter några hektiska veckor med många bra matcher blir det ett uppehåll på hela två veckor innan Alviks damer kommer på besök lördag den 2 mars och dagen efter Visby. Två dagar senare BSKT hemma mot BC Luleå tisdag den 5 mars.

Eftersom det är landslagsuppehåll för herrarna och lite lugnare för damerna så drar jag ner något på skrivandet och inväntar VM kvalmatcherna i slutet på veckan och givetvis Sveriges herrar mot Danmark på torsdag. Senast lagen möttes var Danmarks bästa skytt Lucic inte med men de vann i alla fall. Sverige verkar tro på en komfortabel seger. Självförtroendet är på topp efter krossen av Belarus.

Godmiddag

Söndag 17 februari, 2019

Söndag 17 februari, 201

Jag såg Kalpakas döma en Champions League match mellan Fuenlabrada och Lietkabelis i onsdags. Jag är 100% säker på att han tycker att det är lätt att döma dessa matcher om man jämför med t ex BSKT – Norrköping som han dömde i fredags. Jag hävdar att lagen i Euroleague, Champions league och Europe Cup försöker spela bra försvar och ingen sysslar med tjuvknep som taktik som många lag gör i BLH därför är det så mycket enklare och givetvis mycket roligare att döma internationella matcher.

I internationella matcher finns den lätta hand checkingen hela tiden. Man känner av var motståndaren är, men stötar och knuffar tillåts inte för då åker man dit. Fasthållningar i P&R spel blir allt som oftast foul och hårda knuffande screens i samma situationer blir foul. Däremot kommer man undan med en hel del kontakter i slipscreen situationer. Påhopp i ryggen eller på springning av spelare som går på layup blir 9 ggr av 10 foul.

De lag som fulspelar mest i BLH de tjänar mycket på det. I fredags mot Norrköping såg jag återigen det upprepas. Jag har nu studerat fenomenet tillräckligt. Domarna vågar inte blåsa på allt tokigt som händer i matcherna mer än på lagen på den nedre halvan av serien. De lagen har ingen makt och ingen möjlighet att få någon respekt alls. De stora och starka föreningarnas åsikter styr svensk basket det är min bestämda uppfattning och det är inte OK.

Ett litet lätt påpekande från Gustavsson i fredags kostade direkt en teknisk av Begenesic och det var inte förvånande för det är han som tar de flesta på Gustavsson. Frågan är bara varför Chuck kan få uppträda som han gör. Hans besvikna visuella tecken och uttryck mot domarna borde rendera i någon åtgärd då och då men icke.

Jag noterade under matchen mot Norrköping att bossarna i BSKT och A3 satt tillsammans hela första halvlek och samtalade ganska aktivt. Jag skulle inte bli särskilt förvånad om någon form av samarbete är på gång. Undrar om det finns någon win win i ett sådant samarbete.

Nässjö ledde som mest med 16 poäng igår borta mot Köping men utan Ruffin kunde de inte stå emot. Köping har 6 matcher kvar, BSKT fem bl a ett möte nere i Köping. Båda lagen har ungefär samma svårighetsgrad på matcherna. Jag tror att BSKT måste vinna borta mot Köping den 9 mars om det skall bli slutspel men det brukar alltid komma någon oväntad vinst i slutet av grundserien om man bara är focuserad, lite smart och fightas till sista sekunden.

Wettarna hade chansen igår borta mot Borås men avslutade lika märkligt som BSKT gjorde mot Norrköping, men här var det lagets drakar Rowley och Niang som inte är några skyttar de som tog 4 av de fem sista avsluten och 4 av dem är från 3 poängs avstånd. Märkligt. Hur tänkte DOM där. Trots att coachen tog två timeouter i slutskedet så hände det.

Sex timmar kvar till Norrköping mot A3. Jag har en känsla av att Norrköping vinner den matchen och det grundar jag på hemmaplan, alltid flyt med domarna, McCorkel i toppform, Pelander bättre än någonsin förmodligen pga väldigt bra förmiddagsträning med Kausaite, tuffa kaxiga unga spelare som tar för sig.

A3:s Degbeon borde kunna kontrollera Pelander om hon jobbar rätt och hårt. Asoro kommer att få svårt med Burnett liksom Lawrence med McCorkel här har Norrköping fördel i matchupen men på guardsidan är A3 överlägsna om de bara får ut det av spelarna.

Godmiddag

Lördag 16 februari, 2019

Lördag 16 februari, 201

Säga vad man vill om domarinsatsen igår mellan BSKT och Norrköping men inte var det den som avgjorde vem som vann. Det var BSKT:s otroligt naiva spel de sista fem minuterna med bollen i fel händer och katastrofbeslut av Green som kostade 5-6 poäng i baken. BSKT hade chansen men med uppträdandet i slutet vinner man inte mot någon i serien.

Jag tycker att det är trist att Kjellbom beter sig så som han gör. Igår kom han undan med bara en tilldelad foul trots att han borde ha varit diskvalificerad. I Euroleague eller Champions League hade han blivit knockad men BSKT har bara snälla killar.

Jag skall ärligt säga att jag ser fram emot den dagen han lägger sina dojor på hyllan så att jag slipper se alla hans efterslängar och dumheter. Det är trist att behöva säga så för han är en ganska hyfsad basketspelare. Jag slipper i alla fall se honom mer i Umeå den här säsongen.

Jag tycker att Kjellbom är favoriserad av domarna. Ingen annan i BLH får spela som han. De förmåner han får är bara så trist.

Till råga på allt så var det någon okunnig person i fair play som utsåg Kjellbom till matchens lirare i Norrköping. Den borde ha gått till eleganten Andreas Person. Ridå.

I morgon kl 19.00 spelar A3 borta mot Norrköping. Om A3 startar med ”Botas försvar” då tar de omedelbart greppet om matchen och vinner till sist med 15+ poäng. Om de ställer in skorna för att ”kolla hur bra Norrköping är” då blir söndag kvällen en trist afton.

Jag är spänd på att få se om Enjebo fortsätter med att envist starta med fjolårets MVP spelare Mingo på bänken. Jag tror att Brown skulle må bra av att få börja på bänken. Hon behöver utmanas och dessutom vet alla lag idag hur Brown spelar och ett lag som Norrköping kan neutralisera henne. Mingo kan ingen neutralisera om hon får lite frihet att släppa loss sina skills.

Mingo lekte med UD i fjol när hon var här med Telge. Hittills i år har vi bara sett 50% av hennes kapacitet men nu till avslutningen av serien måste hon släppas fram och få stort förtroende.

Svenska Cupen återuppstår till hösten och här kommer lite mer kött på benen om genomförandet.

Spelform beslutas av förbundsstyrelsen. (Jag hoppas att man lyssnar på lagen om hur och när genomförande bör ske) De 25 bästa lagen från förgående säsong spelar i Svenska Cupen (Varför inte alla som vill delta. Regionala kvalborde genomföras under september)

Distriktsserie Spelform beslutas av administrerande organ.(Vad betyder det ? Regionala kval ? Men det behövs inte när bara de 25 bästa får delta)

Ett rankingsystem reglerar grupplacering, hemmamatchfavör i slutspel samt berättigande till deltagande i internationellt spel där ranking utgör ett urvalskriterium.

Segrare i SM-finalen rankas 1:a för BCL respektive Eurocup Women och förloraren rankas som nummer tre.

Vinnaren av Sv Cupen rankas som 1:a i FIBA Eurocup, respektive 2:a I Eurocup Women. Därefter rankas lagen efter placering från grundserien (Hur tänker de här ? Är det inte sent att kvala in till Champions league och Europe Cup i september och oktober ?)

Enligt en vanligtvis välunderrättad källa finns det ett missnöje inom damlandslaget mot hur saker och ting sköts. Missnöjet kan innebära att ett antal aktuella spelare tackar nej till landslagssamlingen.

Godmiddag

Fredag 15 februari, 2019

Fredag 15 februari, 2019

Det är idag sista dagen att anmäla sig till nästa års basketliga och andra förbundsserier.

Vad jag har hört så anmäler sig både A3 och Umeå BSKT. I samband med anmälan skall BLH lagen betala in 29000 kr till SBBF. Jag tycker att avgiften borde vara max 5000 kr. Resterande belopp borde man kunna betala in när liganämnden godkänner föreningens deltagande.

Om man inte betalar 29000 kr då utesluts man omedelbart. Det inträffade 1999 när Umeå Nordics inte betalade 25000 kr i tid. Man ville delta men man hade inte kapital och uteslöts.

Det finns fler påtryckningsmetoder mot elitföreningarna. Så här står det i bestämmelserna.

Förening som har oreglerade förfallna skulder till SBBF och/eller BDF riskerar att uteslutas från fortsatt seriespel. Beslutet kan även bli att berört lag flyttas ned till närmast underliggande serie.

Förening som inte betalar sina avgifter, inkommer med begärda uppgifter eller följer gällande Tävlingsbestämmelser och övriga tävlingsregler kan dömas att betala en straffavgift på högst 25 000 kronor.

Vid obetalda fakturor, 14 dagar efter förfallodatum, återkallas lagets samtliga FIBA licenser fram tills betalning registrerats, dock minst en Förbundsseriematch. För lag som inte har FIBA-licenser utgår böter om 20% av skuldsumman. Efter 30 dagar riskerar laget uteslutning ur aktuell serie.

Samtliga inbetalningar till SBBF och/eller BDF ska ske från föreningens registrerade BG -/PG -konto.

Det som är glädjande det är att IKSU herrbasket har för avsikt att anmäla sig till Basketettan.

Umeå behöver ett lag i div ett och det blir dessutom en viss konkurrenssituation mot BSKT eftersom det knappast kommer att förekomma något större samarbete mellan föreningarna. De spelare som inte platsar i ligatruppen eller räknar med att bara få träna med BSKT utan minuter de får nu ett roligt alternativ och jag tror att flera kommer att överväga det alternativet.

På Umeå Universitet finns det många duktiga basketspelare som inte spelar aktiv basket. Steget till ligan är för stort och division två ointressant.

IKSU har dessutom steg 3 utbildade Johan Pierre som spelande headcoach och hans erfarenheter och spelarmeriter väger ganska tungt. Jag tror att IKSU redan i höst kommer att tillhöra mitten av tabellen om de får behålla dagens spelartrupp plus ytterligare någon av de som redan finns i stan.

Hur det blir med KFUM Umeås div 2 damer vet jag inte men spel i basketettan skulle vara en rejäl kick för dambasketen.

Jag har hört från Norrbotten att coach Selberg har sagt att han skulle vilja gå upp med laget, men jag har inte fått några svar på mina frågor om vad som händer då jag har frågat runt.

Med fyra Norrlandslag och åtta Mälardalslag blir det bara fyra resor söderut och en resa norrut plus logikostnaden vilket är mycket rimligt däremot är avgifterna till SBBF och domarkostnaderna väldigt höga och de kostnaderna får många att tveka. För lagen från Mälardalen är Basketettan inte särskilt mycket dyrare än för Umeå i div 2 Norra Norrland.

Utan Dumas, Schüberg och Flack tycker många att BSKT borde kunna vinna mot Norrköping i kväll, men Norrköping har spelat utan dem i flera matcher och de har inte förlorat. Det vill till att Gustavsson toppar med sina bästa om de skall kunna vinna i kväll. Det går knappast att utmana de bästa om han inte får ut topprestationer av sina bästa spelare enligt mig, Gilchrese, Mathiue, Nilsson, Forster och Eliasson

Godmiddag

Torsdag 14 februari, 2019

Torsdag 14 februari, 2019

Man måste våga för att vinna är en känd klyscha inom idrottsvärlden och det var troligtvis det som inte hände från start igår kväll i Gammliahallen när A3 mötte Brno.

A3 startade matchen precis som vilken damligamatch som helst och det går ju inte när man behöver jaga livet ur motståndarna och ta igen minus 34 poäng.

Jag spekulerade dagen innan om att A3 säkert kan vinna med 15 – 20 poäng och som det utvecklade sig i den andra halvleken då laget äntligen började jaga villebrådet att de helt klart hade kunnat fixa alla 34 poängen om de bara hade pressat och jagat från start.

Alla utom Zohnova (26p) spårade ur i Brno. Zaplatova som dödade A3 i Tjeckien såg ut som en genomsnittligt damligaspelare. Om bara Asoro och Lawrence hade kunnat få lite grepp på Zohnova då hade det vara klart.

Jag vet inte vad som har hänt med Mershon men hennes spel var om möjligt lika svagt i returen som nere i Brno men även Mingo och Brown hade svaga matcher. Var det så att chocken efter utspelningen i Brno fortfarande fanns kvar i skallen ?

Domarna hade det lugnt i första halvlek då lagen bara bytte poäng och spelade ganska snällt försvar, men i den andra fick de göra skäl för arvodet. A3 spelade riktigt fysiskt och det gav resultat direkt. Det är bara att hoppas att de inte glömmer den känslan inför kommande viktiga matcher.

Redan till helgen får de lov att steppa upp ordentligt borta mot Norrköping som inte tar några fångar och det särskilt på hemmaplan. Dessutom måste de vara förberedda på den partiska speakern som vrålar tuuuuurrrrnnooooover när A3 gör en.

Rönnqvist regerar idag i Östersund efter gamewinner och 24 poäng igår mot Borås. Snacka om run and gun basket och jag älskar det. Hade jag varit 40 då hade jag flyttat till Östersund. Det är galen basket men kul basket och jag är inte det minsta förvånad att de fyller hallen i match efter match. Det beror inte på restaurangen som många i Umeå verkar tro utan det beror på kul basket.

Förresten om Rönnqvist orkar spela 39 minuter i en overtime match i galet tempo då orkar även BSKT:s guards spela 35 minuter i viktiga matcher eller är de sämre tränade.

Det kanske stämmer att Nordström är på väg till BSKT. Han skulle i alla fall passa in i BSKT:s spel. Egentligen så tror jag inte att BSKT kan ta fram de resurser som säkert krävs för att plocka in Nordström men tiden får utvisa det. Deadline går den 28 februari kl 24.00.

Mina favoriter TTT Riga vann igen och nu borta mot Fenerbache med 61 – 62. En strålande prestation mot Feners powerhouse. TTTR är nu 2:a och klara för slutspel i Euroleague. Starkt.

Jag tror att Luleå utan problem slår ut Rostov och om de då får arrangera final four då måste jag till Luleå över dagen för jag vill se TTT Riga spela live i år.

Godmiddag

Onsdag 13 februari, 2019

Onsdag 13 februari, 2019

Vad skall jag säga efter att ha sett Södertälje vinna mot BSKT på tisdagskvällen. ”Säg så här”

I fjol var det roligt att se BSKT spela i basketligan. De spelade med fart och fläkt och aggressivitet. Snabbt upp med bollen och gärna med snabba attacker från Smith, Gilchrese och Schlitzer.

I år går allting så förtvivlat långsamt och allt är så extremt taktiskt. Jag tycker inte att det är roligt att se på längre. Jag tittar varje vecka på den spanska ACB ligan och det gör jag eftersom att alla lag spelar en snabb attackerande basket. Publiken kommer och jublar trots en missad dunk eller ett missat skott. Domarna är rättvisa och suveräna och även topplagen Real, Barca och Baskonia förlorar då och då.

Jag tycker att BSKT har en trupp som borde passa för att spela en aggressiv och snabb basket.

Gårdagens match gick ett så lusigt tempo så alla startspelare utan problem hade orkat att spela 35 minuter om de bara kan hålla sig ifrån naiva foul som de får när de spelar lika slarvigt försvar som de gör på träningarna.

Jag säger inte att BSKT enbart skall spela startspelarna, jag vill bara betona att det var en trist match i lusigt tempo. Det spelar ingen roll att BSKT var i ledningen i 15 minuter.

Att Bizaca gör 39 poäng och får hålla hov i BSKT:s hemmahall är bara för svagt. Hade man räknat bort honom som ett hot och satsat allt på att få stopp på Lindqvist, Palmblad och Barnes ? Vad vet jag. Jag frågade före matchen om gameplanen men jag fick ingen info. Kanske tror man att jag skulle skriva om det i HOOPS………………Ju mindre jag får reda på desto mer spekulerar jag.

Publiken sviker bara mer och mer för varje match som går. Media uppger att siffran var 436 men sanningen är den att det bara var hälften, och det är givetvis en total katastrof. Om man inte lyckas att vända detta snarast då är det tyvärr bara att lägga ner. Man kan spela i ettan med ett par hundra på läktaren men inte i BLH.

Mathiue har slutat att spela den basket han gjorde under hösten och de inledande matcherna efter årsskiftet. Motståndarna backar av honom och det gör honom konfunderad. Mathiue anser sig vara en attackerande pointguard och vill vara det men han är inte bekväm med att skjuta utifrån och särskilt inte när de ger honom skotten.

Gilchrese har tagit över taktpinnen som pointguard och Mathiue verkar att vägra rollen som 2:a trots att hans skott är suveränt. Notera att jag spekulerar vilt just nu. Mathiues insats igår var riktigt svag nästan demonstrativt passiv.

Holmström-Fortser är en startspelare i fortsättningen. Nilsson får börja spela mycket aggressivare och tuffare nu när han har Varytimiadis som back up. Singathes felprocent och vilda spel fortsätter så nu är det dags att satsa mer på Eliasson, Frank och Leth.

Resultatet mot Södertälje var givetvis anständigt och domarna hade inget med utgången av matchen att göra, men jag skulle hellre förlora med lite fart och fläkt och med pukor och trumpeter än med trist gåbasket.

Jag måste givetvis även få bjuda på dagens om domarna. De erfarna rävarna Nasrollah och Begenisic verkar ha en egen regelbok för de blåser bara på det som de har lust att blåsa på. De bestämmer vad som är foul osv. Det skapar oerhört mycket snack och förvåning hos spelarna som sällan vet vad som egentligen gäller. Goniband är fortfarande oförstörd och håller sig till regelboken vilket gör honom till en av mina favoriter. Få se hur länge han får fortsätta att döma på det sättet innan man har rättat in även honom i ledet.

Tittade en stund på Brno:s förmiddagsträning och noterade att de sprang igenom A3:s olika spel mot man.man försvar. Det såg nästan ut som om de kunde spelen bättre än A3 så jag skulle nog överraska med något helt annat om det var möjligt.

Jag skulle isolera Mingo en mot en rakt framifrån och sätta Brown och Mershon som skyttar i hörnen eller så skulle jag spela pic & rull på sidan med Mingo och Brown och flytta övriga långt ifrån dem. Det skulle bli roligt att beskåda, men det är väl för mycket old school för att någon skall göra det idag.

Om Brno går till zon då skulle jag låta samma tre spelare bolla gris utanför 3 poängslinjen och be dem skjuta Brno sönder och samman. Jag skulle inte satsa på att gå inside med bollen.

Jag ser fram emot kvällens match och jag hoppas att Mershon har enorm revanschlust för bortamatchen mot Brno som måste ha varit hennes sämsta i hela karriären. Jag har sett henne ensam nöta extra i hallen den senaste tiden vid flera tillfällen.

Godmiddag

Tisdag 12 februari, 2019

Tisdag 12 februari, 2019

För en månad skrev jag i HOOPS att jag inte blir förvånad om Högsbo förstärker laget inför kommande slutspel och det är exakt vad de har gjort. Redan för en vecka sedan var det klart att Cayla McMorris , 23 år, 180 cm som gick ut University of Wisconsin våren 2018 och senast varit i Turkiet ansluter till Högsbo inom kort. En riktigt bra lång attackspelande guard med ett snabbt och bra hoppskott. Kanske kan Högsbo utmana om en semifinalplats.

Jag skulle inte bli helförvånad om även Norrköping spetsar till laget innan den sista februari.

Läser att Uppsala har tagit in Isaac Person (uttal: PÖRSON) som ny head coach för damerna. Kul att ”min spelare” som jag värvade till Sverige 1986 är tillbaka som boss. Hoppas att det blir i många år för Ike har mycket att erbjuda.

Ledningen i Uppsala skriver att man egentligen har ”ett lag som är bättre än vad vi har presterat”.

Jag håller inte alls med om det. Den finske coachen har under hösten inte haft ett konkurrenskraftigt lag att jobba med – det är fakta. Ike får börja med ett bättre material och jag tror att han även kommer att förenkla spelet för att kunna få ut max av de bästa spelarna.

I kväll spelar BSKT mot Södertälje för sista gången i år. Frågan är om BSKT skall kunna undvika de mismatch situationer som Södertälje är bäst i ligan på att utnyttja. Jag hoppas på massor av pressande försvar och en hel del olika zonförsvar för då får inte Södertälje utnyttja MM alls men det är nog tveksamt att det blir den typen av försvar. Det har inte varit Gustavssons medicin i vinter och lär väl knappast bli det nu heller.

Mathiue hivar i massor av poäng i många matcher på layups men det spelet kan alla lag i ligan idag och stoppar det ganska bra så den gode Drey måste nog börja lämna över bollen till de öppna skyttarna i stället när alla i motståndarlagen kollapsar mot honom när han driver mot korgen.

Tyvärr så är inte Mathiue någon riktig pointguard. En sådan slår nästan alltid passningarna så att mottagaren kan göra poäng direkt. Passningarna från honom kommer ”inte direkt på läppen”.

Jag förvånas förresten över att domarna inte blåser mer foul på försvarare som kolliderar med spelare som går på layup. Det verkar som att domarna har bestämt att om spelaren har släppt bollen mot korgen då släpper man det mesta i kontaktväg. Det är otroligt att se vad som passerar i match efter match.

Om domarna inte blåser foul för liknande påhopp i de högre ligorna i Europa då blir det fight direkt mellan inblandade spelare. Domarna i Sverige tar en stor risk när man släpper detta. Risken för allvarliga skador är uppenbar för den som blir påhoppad. Om man blir påsprungen när man befinner sig på golvet då uppstår sällan svåra skador men om man är ”airborne” då kan allt hända.

I morgon onsdag är det dags för revanschmöte för A3 mot Brno. Det blir intressant att se om A3 har tänkt ta upp kampen med dem på allvar eller om man anser att minus trettiofyra är för mycket och bara spelar av matchen. Jag har beskrivit i tidigare HOOPS vad jag tyckte om borta matchen. Jag tycker att A3 borde kunna vinna med minst 15-20 poäng på hemmaplan med lite jävlar anamma. Om Brno ställer sig i en zon då är minus 33 för mycket.

Jag tycker att……osv brukar jag säga när någon frågar om min åsikt. Liberalernas Jan Björklund har myntat ett nytt uttryck som används allt oftare och som inte är lika personligt och bestämt utan i stället ganska luddigt. Man säger helt enkelt…..SÅ HÄR…..och sedan kommer ett lite luddigt uttalande om det man frågade om.

Godmiddag

Måndag 11 februari. 2019

Måndag 11 februari, 2019

BC Luleå lyckas vända ett hotande nederlag till 65 – 68 de sista halvminuten. Tack vare Collins och nya Smith och lite tur med ett darrigt Nässjö. Ingen länssorg i Norrbotten trots Luleå BBK:s tapp på slutet.

Luleå hade matchen mot Rostov ”som i en liten ask” men blir lite passiva när de blir pressade.

71 – 71 med drygt 3 minuter kvar. Lite kollaps på slutet med naiva turnovers mot aggressivt försvar 11 – 3 till Rostov under sista 3 minuterna, men 82 – 74 är ok för på hemmaplan med Reed och Sandric så blir det en seger med tillräckligt mycket och en plats i semifinalen tror i alla fall jag.

Undrar hur domarna kommer att reagera på att ryskorna spelar med tröjorna hängande på byxorna – de har en sådan dräktmodell. I Rostov gick det alldeles utmärkt. Det är ju inte tillåtet enligt FIBA regler men, EWBL råder ju inte FIBA över så det är väl kanske ok.

På FIBA:s hemsida, skriver deras dambasket expert, Paul Nielsen, om de intressantaste ”ickeamerikanska” kandidaterna inför WNBA-draften i april i år.

Ett av namnen på Nielsens lista är Klara Lundquist. Problemet är att Klara är född -99, d v s fyller 20 i år. Enligt WNBA:s regler får man inte delta i draften förrän det år man fyller 22.

Inte nog med det. Hälften av de tio på Nielsens lista är under 22 och kan alltså inte komma ifråga på draften i år.

Lite pinsamt faktiskt tycker både Joulamo som tipsade mig om detta och jag.

Kan stoppas från hallarna” var den feta söndagsrubriken på vk.se men Innebandy klubbarna kommer givetvis att få hyra halltider för sina elitlag precis som vanligt däremot till högre taxa eftersom det gäller lag som inte ingår i Innebandyförbundet och RF.

Jag har en känsla av att elitinnebandyklubbarna har fått en rejäl släng av hybris. Man verkar tro att sportens utvecklingspotential är obegränsad och att de svenska elilagen vill spela ”en fristående Stanley Cup” flåt ”Privatägd serie”.

Jag tror att IKSU har tagit det rätta beslutet nämligen att inte haka på visionärerna eller skall vi säga fanatikernas ide om en ”egen liga” oberoende av RF och SIBF.

Troligtvis får vi väldigt snart höra vem som är den stora sponsorn om det finns en sådan som går in och köper ligan för de måste ha en sådan bakom sig som har gått in med säg 100 miljoner för fem år. Jag tippar ett det är ett spelbolag. Om de inte har en storsponsor bakom sig redan nu då faller hela iden.

Har du glömt att för precis 10 år sedan gick Umeå Kommun in och räddade UIK:s damfotboll när de hade massor av skulder och konkursen var nära. Umeå Kommun köpte helt enkelt klubbhuset som står på kommunal mark för 2.5 miljoner. Egentligen hade man kunnat få det gratis pga av de stora skulderna till kommunen men då hade ju stackars UIK damfotboll fått gå i putten. Det är skillnad på sport och sport. Jag har inte glömt och gör det aldrig.

Godmiddag

Söndag 10 februari, 2019

Söndag 10 februari, 2019

Köping hade chansen men Norrköping gav inte bort matchen som slutade 71 – 79 . Både Borås och BC Luleå flåsar dem i nacken och vill ta den andra platsen i grundserien och få en direktplats i semifinalen. BSKT vet redan nu att det krävs en perfekt match om man skall kunna rå på Norrköping hemma kommande fredag. Köping hade faktiskt en bra chans till vinst men en del vilda passningar från Solevic gick fel och det kostade. Köping spelar lite väl mycket på chans.

Wettarna lyckades slå Högsbo med 66 – 61 efter att ha lyckats med 1 – 3 – 1 försvar i stort sett i hela matchen. Det är väldigt ovanligt att möta det försvaret i damligan. Högsbo försökte konsekvent attackera baslinjen och det gick hyfsat till en början men blev för ensidigt. Man borde nog ha utnyttjat ett övertag utifrån i fronten i stället. Skyttar har man ju.

Om ett par timmar är det dags för Nässjö – BC Luleå. Om BCL tappar den matchen då blir det nog länssorg i Norrbotten.

Du kanske kommer ihåg att BSKT tvingades till att senarelägga matchen mot Köping efter påtryckningar men så här står det i tävlingsbestämmelserna.

Gästande förening har en skyldighet att vara ute i god tid till match.

Köping ville skjuta på matchen pga kommunikationsproblem men de var i hallen 1 ½ timme före uppkast. De som beslutade om senareläggning gjorde fel. Köping var på plats i god tid före uppkast.

BSKT förlorade intäkter pga publik som vände vid entrén eftersom matchen var senarelagd. En viss kompensation borde vara berättigad.

Jag läser även följande klartext i tävlingsbestämmelserna.

Förbundsserieföreningar är skyldiga att:

Tillse att matchspeakern är neutral.

Tillse att ingen publik varken före, i pauser, eller efter match befinner sig på basketplanen.

Tillse att funktionärer och i möjligaste mån publiken respekterar motståndarna.

Jag har skrivit om Norrköpings speaker som var likadan när jag var där senast och coachade 2008.

Han är enligt mig direkt osportslig.

Jag är förvånad över att BSKT tillåter massorna välla ner från läktaren på parketten direkt efter slutsignalen. De har ytterskor på sig. Små barn kan råka illa ut av studsande stora tunga bollar. Nedplockning tar längre tid.

De dyra ordningsvakterna skall väl göra mer än bara skydda domarna. De borde avvisa folket som stormar ner på spelplanen efter slutsignalen.

Klubbarna borde tillse att gaphalsarna på vissa arenor som i princip förföljer domarna avvisas eller stängs av oavsett om man anser att de har dömt illa. Jag väljer att inte peka ut någon arena men alla vet vilka som är värst. Jag törs påstå att i Umeå är det lätt att döma för ingen gapar eller jagar domarna under eller efter match.

Godmiddag

9 februari, 2019

Lördag 9 februari, 2019

I går noterade en person som var i hallen under matchen något som inte borde få hända i en tävlingsmatch oavsett nivå. Sekretariatet hos wettarna startade klockan för tidigt i slutet av matchen mot BC Luleå alltså när W ledde och Luleå jagade för att komma ikapp. Varje gång W skulle spela in bollen så startades klockan långt innan första spelaren på planen fick bollen. Det var rentav häpnadsväckande enligt ögonvittnet. Personen säger sig aldrig ha sett ett så flagrant fusk någonsin.

Jag noterad även att coach Balibrea inte gick fram och tackade domarna för matchen. Han skakade hand med Ögvist och Larsson men sedan gick han och satte sig på sin stol. Det såg ut som att ast. coachen försökte få med honom för att tacka domarna för matchen men han satt kvar och ast. coach gjorde det själv. Ett synnerligen märkligt beteende med tanke på att de inte direkt hade domarna emot sig igår kväll. 2 tredjedelar var samma domare som dömde BSKT i Borås i måndags.

BC Luleå kapas vid fotknölarna i NSD.se men de måste väl ha sett att wettarna spelade med adrenalinet droppande ur öronen. Till råga på allt fick de flyt eftersom nästan allt de slängde upp mot korgen gick i. När dessutom domsluten inte direkt gick emot dem så är det inte alls förvånande att wettarna vinner. Jag tycker att Öqvist tog förlusten på ett bra sätt. Inte ens BC Luleå är några maskiner. En normal reaktion bör vara att BC Luleå steppar upp mot Nässjö i morgon och vinner med tvåsiffrigt.

Det blir intressant att se om Norrköping kan stå emot Köping borta i eftermiddag med tanke på alla skador som laget har drabbats av. Köping får en jättechans att knappa in på BSKT om de kan vinna. Solevic och Hubert var borta förra veckan mot Norrköping, frågan är om de spelar idag.

Jag såg CSKA Moskva vinna hemma igår kväll mot Real Madrid i Euroleague. En otroligt bra match med högklassigt spel, suveräna spelare och domare och en laserljusshow vid presentationen som bara den måste ha kostat åtskilliga miljoner att installera. Sök matchen på youtube och kolla in ljusshowen om inte annat.

Kul att Nathan Dawit som spelade i BSKT för två år sedan är på G igen. Jag gillar killen som alltid var trevlig och gärna ställde upp och hjälpte till med ungdomsbasketen när jag frågade. Han är en otroligt duktig teknisk offensiv spelare med ett suveränt skott. Defensiven anses inte var hans starka sida men en lite svag defensiv hos en spelare kan man dölja med rätt taktik. Dawit trivdes i Umeå så varför inte låna honom redan nu till avslutningen av årets basketliga. Uppsala har ju inget att spela för längre så han borde kunna få gå.

Det blev inget fotbollstält i vinter heller. Tänks så otroligt många spaltmeter som fotbollen får på alla sina misslyckade planer och värvningar för att inte tala om hockeyn.

Godmiddag

Fredag 8 februari, 2019

Fredag 8 februari, 2019

Läser om coach Gustavssons dröm om en restaurang i Gammliahallen och om vilket lyft han tror att det skulle innebära för basketen.

För det första så tror jag inte att det någonsin kommer att byggas en restaurang på samma sätt som i Luleå med utsikt över basketplanen i Umeås basketarena. Om det blir en restaurang så blir det säkert i anslutning till innebandyhallen i stället ute på den stora outnyttjade parkeringsytan.

Elit innebandylagen gillar inte att spela matcher i sin egen hall pga att ”det inte blir samma publiktryck och publikkontakt som i Gammliahallen” men om kommunen serverar dem även en restaurang då kan de nog inte gnälla längre på att hallen inte är ”tillräckligt intim”.

Om det någonsin blir av med en restaurang då måste den skötas av ett arenabolag och vad jag förstår så har föreningarna med verksamhet på området redan bildat ett sådant, men vad det kan ge och hur långt man har kommit med det känner jag inte till.

I Luleå delar de två elitbasket klubbarna på vinsten från arenabolaget 50/50. Om det blir ett bolag i Umeå då blir det många föreningar som skall dela på kalaset och den ekonomiska vinsten blir nog liten men servicegraden ökar och det är bra.

Kanske blir nästa steg för elitbasketen att flytta sina matcher till VIND ARENA i stället när restaurangen står klar.

Läser i NSD.se att Luleå får klara sig utan både Reed och nya Sandric i EWBL matchen i Rostov. Anledningen är det minst sagt hopplösa visum kravet när man skall in i Ryssland. Rostov var risiga i början av säsongen men har spelat upp sig rejält så det vill till att Luleå får med Houser och Barthold om de inte skall åka på en omgång som A3 fick nere i Brno.

Jag ser redan nu fram emot A3:s returmöte med Brno nästa onsdag den 13 februari. Jag skulle bli något förvånad om inte A3 ser den matchen som en viktig match för att upprätta en del heder och att få en rejäl revansch på de kaxiga Brno. Jag minns särskilt deras playmaker som till och med ibland härmade Mershon och Brown när de kallade ut olika spel. Ganska osportsligt kan jag tycka.

Vi får hoppas att det är några mentalt starka domare som dyker upp som vågar blåsa på alla tjuvnyp som Brno bjöd på, men Brno kanske kommer hit och nöjer sig med 33 poäng plus och ställer sig i en zon. Oavsett vad så blir det svårt att hämta in 33 pinnar men det kan gå om A3 kommer in i flow.

Nästa vecka innehåller även hemmamatch för BSKT och det redan på tisdag mot Södertälje och till råga på allt Norrköping på fredag. Om man spelar lika illa som mot Jämtland igår då blir det inte roligt.

Det blev en svag hemmamatch mot Jämtland och lovar inte gott inför de tre kommande matcherna mot toppmotstånd. Gehrkes taktik att dubbla Nilsson gick hem och BSKT:s option # 1 försvann och gameplanen var i gungning. BSKT kommer att få möta det försvaret mer i fortsättningen.

24 – 15 i foul på BSKT trots att laget inte spelade aggressivt försvar mer än i andra halvlek måste betyda att domarna anser att BSKT inte spelar tillräckligt bra försvar. Det var samma foul fördelning som borta mot Borås i måndags.

Har du lagt märke till att i den svenska basketligan så går inte domarna och hämtar bollar som flyger iväg bakom reklamskyltar eller liknande. Det är spelarna som skall hämta bollen. Så är det inte ute i Europa. Där går domarna och hämtar förlupna bollar för det mesta. Det kan knappast vara ett FIBA krav att spelarna skall hämta bollen.

Godmiddag

Torsdag 7 februari, 2019

Torsdag 7 februari, 2019

Den femte februari, 2019 hade HOOPS hela 841 besök och det är nytt rekord. Många var nyfikna på vad HOOPS hade att säga om BSKT:s insats och givetvis domarnas insats i Borås matchen.

Jag har ventilerat min åsikt om domarna redan i två dagar men här kommer lite mer.

I oktober när serien startade då dömde domarna väldigt bra och väldigt strikt efter regelboken. Jag uttryckte då att jag verkligen gillade vad jag såg. Under säsongen har domarna återigen börjat att bedöma i stället för döma. Vad beror det på ? Är det de stora och starka klubbarna som har klagat till domarbasen och har fått sin vilja igenom ? Ett argument jag ständigt får höra av vissa förståsigpåare är att vi måste tillåta fysiskt spel för att kunna hävda oss ute i Europa och det håller jag med om men det är fysiskt spel med torso och fötterna och inte fuskande med händer och armar. Ute i Europa beivrar domarna allt fulspel som de hinner se det kan jag garantera.

Hur skall man då få domarna att inse att de dömer för ensidigt ? Kanske en tuff teknisk foul från coach kan räcka. Ett sådant T har ofta vänt matcher.

Att ta en time out och gå ut på planen och tala om för ”de tre gråa” vad man tycker kanske kan vara på sin plats ibland även om det kostar. Det finns ett par coacher i ligan som har gjort det och de har inte straffats för det. Det kanske är dags att börja ta lite risker för att få större rättvisa i bedömningarna.

För en tid sedan pratade jag med en elitdomare och berömde några domare för deras goda arbete. Kommentaren jag fick var att ”De är bra på att följa regelboken men sämre med bedömningen”.

Jag håller inte alls med honom om det. Det är INTE DOMARNA som avgör hur basket skall spelas , det är reglerna och lagen.

Gehrke tror att rivaliteten mellan Umeå och Östersund har att göra med Gustavsson och Saleman som har varit i Jämtland men där tror han fel. Rivaliteten grundlades redan på 70 och 80-talet när KFUM Umeå och KFUM Skellefteå fightades mot KFUM Östersund varje säsong. Problemet var detsamma då som nu. Östersund hade mer pengar så de köpte in fler amerikaner och värvade t ex landslagsspelarna Jonte Karlsson, Janne Enjebo, och tom Umeås Jerry Selberg. Vi vann ibland i alla fall med de kunde enligt mig därför vinna mot oss lite för ofta så rivaliteten har funnits länge.

I damernas Euroleague blev det en superskräll igår kväll. Sopron vann på bortaplan efter förlängning med 83 – 93 mot obesegrade Kursk. En strålande match av Sopron mot det omöjliga Kursk. Nyckeln till segern var att lyckas hålla Stewart på låga 18 poäng. Notera att Soprons coach blev tillsagd två ggr när han var inne på plan med skorna, den tredje gången blev det ett T. Domarna var suveräna under hela matchen. De stod emot publiktrycket. Det enda som förstörde matchen var utnyttjandet av för lättklädda småflickor dansande vid timeouterna. Snacka om kulturkrock mot Sverige.

TTT Riga vann lätt hemma mot Olympiakos. Avenida lyckades vinna med 78 – 75 efter förlängning mot Carolo. Jewell Lloyd var inte särskilt bra men avgörande när hemmalaget lyckades få förlängning. USK Prag körde över Castors Braine på bortaplan med 66 – 81 och ser allt starkare ut.

Bakken Bears förlorade hemma med 124 – 125 mot storlaget Saratov efter förlängning. Det stod 81 – 81 efter tre perioder. Snacka om run and gun. Bears går i alla fall vidare och det blir intressant att följa. Finska Kataja avslutade med en meriterande seger mot Leiden på hemmaplan med 92 – 80.

BSKT mot Jämtland i kväll. Skulle inte bli helt förvånad om man skickar upp samma domare som dömde i Borås i måndags bara för att statuera exempel.

Godmiddag

Onsdag 6 februari, 2019

Onsdag 6 februari, 2019

Hade inte tänkt kommentera matchen i Borås mer men när jag tittar på dessa fakta då går det inte att släppa matchen. Jag vet inte om domarbasen tar till sig de fakta som finns från matchen men detta är fakta.

33 – 4 i straffkast till hemmalaget

Borås skjuter 17st straffar i 4Q.

25 – 2 i straffkast i andra halvlek.

Umeås enda 2 straffkast i andra halvlek kommer i minut 39:27 

18 – 8 i fouls i andra halvlek.

Om domarbasen tittar på matchen då ser han att BSKT konsekvent attackerar korgen från minut ett men får ingenting med sig under hela matchen.

Om du tittar på tabellen så förstår du hur viktig matchen var för Borås. Om de hade förlorat då hade det troligtvis påverkat deras slutspels position negativt.

Tittade igår kväll på herrmatcher i både Champions League och Europe Cup. Domarna dömer helt annorlunda än i Sverige. De blåser direkt för fasthållningar, för rörliga screens, blind bumpning av springande spelare, påhopp i ryggen och handchecking när spelare attackerar. Allt detta släpper eller bedömer domarna i den svenska basketligan ”på sitt sätt” och det påverka spelet och vem som vinner matcherna. De som är fräckast och fuskar mest vinner mest på det.

Köping hade givetvis inget att hämta i Luleå utan Solevic och Hubert och det var synd att de inte var med för annars hade Luleå fått händerna fulla. Köping spelar lite old school basketball och är svåra att tas med. Jag gillar deras sätt att spela.

BC Luleå verkar inte stabila i sitt spel. Det går upp och ner hela tiden. Tycker att de verkar uppträda lite nonchalant utan focus särskilt när de ställer upp mot lag som är på den nedre halvan. Det lär knappast hända när de kommer till Umeå tisdag den 5 mars.

Nye Morris är lite vild i sin spelstil men då har han hamnat ganska så rätt eftersom BCL spelar ”ganska fritt”. Han var lite eggad igår och visade upp en del spektakulära mowes. Om laget vinner då blir han en crowdpleaser.

”Sluta blås” skrev någon men jag säger sluta foula och börja spela försvar med fötterna och torso.

NSD.se redovisar basketfolkets löner uppe i Luleå och jag noterar att de två klubbdirektörerna och head coacherna tillsammans tjänar nästan lika mycket som BSKT omsätter. Snacka om skilda världar.

700.000 kr i bidrag till Svenska Hockeyförbundets J18 Turneringen i hockey i april från Umeå Kommun. Jag tycker att det är mycket tveksamt att göra så med mina pengar. Arrangemanget ”brukar ha stort publikt intresse” – det synar jag. För B-Löven finns det stort intresse men inte för det här.

Godmiddag

Tisdag 5 februari, 2019

Tisdag 5 februari, 2019

Jag tyckte synd om Köping i söndags och idag tycker jag verkligen synd om BSKT idag. De fick verkligen inget med sig igår i Borås trots att de långa stunder lirade ut Borås.

Hemmalaget fick parkera på straffkastlinjen hela matchen och skjuta ofattbara 33 – 4. Och foul fördelningen 15 – 26 är närmast löjlig. BSKT fick dessutom de flesta i andra halvlek.

Kanske hade man kunnat få stopp på Borås med en tidig time out och lite bra zonförsvar och tvingat dem att skjuta från 7 meter. Borås hade ingen bra skottdag igår.

Hur kunde domarna missa att More trampade i golvet när han räddade en boll och sedan fick den tillbaka för en trea och hur kunde de tilldela Nilsson en teknisk foul när han blev knuffad i golvet under korgen.

Jag hade gärna varit en fluga på väggen och lyssnat på vad kommissarien och domarna pratade om i pausen för helt plötsligt så släppte de allt till hemmalagets fördel. Jag såg samma sak i Norrköping i söndags och det drabbade Köping. Jag tycker inte att det är OK. Vad är det fråga om.

BSKT gjorde en toppmatch i 25-30 minuter men sedan var det inte kul att uppleva det som utspelade sig i Boråshallen. En riktig heartbreaker.

”Tyvärr räcker det inte med att spela bra för att vinna i basketligan” sade Gustavsson och där fick han in en femetta. Det har vi sett alltför många gånger.

I helgen såg jag Barcelona förlora i den spanska ligan med stora siffror och den matchen följdes upp av en superskräll då Real Madrid förlorade borta mot Malaga efter förlängning med 103 – 102. Kan du fatta hur bra den spanska ligan är.

Godmiddag

Måndag 4 februari, 2019

Måndag 4 februari, 2019

EWBL matchen mot Brno blev en mardröm för A3 och 97 – 63 är givetvis alldeles för stor marginal för att de skall kunna hämta in det men…….

Jag skulle inte bli det minsta förvånad om A3 vinner med minst 15 – 20 poäng när de får spela hemma i sin miljö och med någorlunda rättvisa rättskipare. Brno hade flyt i stort sett hela matchen med skyttet, med ringrullarna och definitivt med domarna.

Enjebo är en sportslig herre som inte säger något efter matchen om domarna och han är även en coach som inte lägger skulden på sina spelare. Han väljer att säga att laget inte var mentalt förberedda på matchen och det är enligt mig en fin omskrivning av att laget ”fick brunt i brallan” som en viss Plannja spelare brukade uttrycka sig ner det gick dåligt för laget.

I svensk basket pratar man inte ofta om intimidation men det var exakt vad laget råkade ut för. Det började med att tjeckerna inte spelade den svenska nationalsången. Det finns två sätt att reagera på när man blir retad eller skrämd. Man tar upp kampen eller så tar man till flykten.

När matchen drog igång så möttes A3 av ett ständigt hackande, knuffande och fasthållande lag och till råga på allt ngt småflinande domare som zoomades in hela tiden. De var verkligen i focus även av producenten. A3 gjorde 0 – 5 och kanske trodde de då att det skulle bli en vanlig match. Det blev en kaos match utan dess like. Ingen kom ens nära godkänt och för Mershon måste matchen ha varit en mardröm.

A3 ledningen måste tidigt ha insett att matchen var förlorad och jag tycker att man borde ha gått in för att vakta korgen och tvinga Brno att förtjäna poäng från 7 meter men i stället jagade man ända fram till slutsignalen och blottade sig bakåt gång på gång och blev ganska enkelt överspelade.

Matchen måste vara en väckarklocka inför kommande SM finaler då Luleås defensiv kommer att vara hårt och tufft och det går knappast att lita sig på en ev. hemmaplansfördel. För att vinna SM Guld måste A3 troligtvis även vinna på bortaplan och man måste definitivt inte tillåta sig att bli intimidated.

Det finns gott om fighting spirit i Högsbos och Marks damlag. Högsbo gjorde en heroisk insats och var faktiskt nära att lägga Luleå på rygg igår. Mark kämpar som tokar och när man dessutom tyvärr lite för ofta får spela lite väl tufft försvar då skräller man ibland även mot topplag. Visby är inget topplag utan snarare ganska svagt för att innehålla fyra eller är det fem importspelare. De har ingen chans alls mot A3 i ett slutspel.

Norrköpings damer käkade upp Uppsala redan den första perioden med samma koncentrerade spel som då de vann i Luleå. Norrköpings herrar käkade upp Köping i den andra halvleken. Jag tycker lite synd om Köping. De gjorde en strålande första halvlek men när hemmalaget fick sätta kropp på Köping i alla tänkbara och otänkbara situationer då orkade Köping inte stå emot. Jag har skrivit det förr och jag gör det igen. Norrköping är bra så de behöver ingen hjälp för att vinna.

Norrköping har förresten den mest osportsliga speakern i basketligan. Föreningarna skall ha sportsliga presentationer och sportsliga arrangemang men när en speaker vrålar fooooouuuulllllll, turnoooooooveeeeeer eller bakåtspeeeeeeell varje gång det gästande laget drabbas men aldrig när det egna laget råkar ut för samma sak då är det inte OK. Märkligt att inte kommissarien eller domarna säger till speakern eller rapporterar beteendet till SBBF.

Få se hur länge vi behöver vänta innan A3 meddelar att man bryter med Dedic och att man söker en lång dam som kan matcha Luleå inside. Dedic måste känna att hon är ”helt vilse”. Jag skulle välja en amerikansk powerforward på 190 cm och välja att vila en amerikansk guard i varje seriematch. Lite konkurrens mellan guarderna tror inte jag skulle inte skada som det ser ut nu.

I kväll spelar BSKT borta mot Borås och det kan väl knappast sluta på annat sätt än med en ganska enkel vinst för Borås tänker du då, men har du glömt att BSKT överraskade med vinst i Borås den 6 mars 2018 med 91 – 97.

Godmiddag

Lördag 2 februari, 2019

Lördag 2 februari, 2019

Jag satt direkt bakom Luleås bänk under torsdagens match och studerade coach Visscher. Lyssnade på hans coaching så gott det gick och studerade spelarnas kroppsspråk. Reed verkar ha ett hetsigt humör. Hon var rasande över sin andra foul som tvingade Visscher att vila henne länge. Alminaite verkar vara en kul profil med ett härligt temperament dessutom överraskade hon med stundtals bättre spel än vad jag trodde att hon hade i sig. Att titta på videos på spelare är ganska lömska.

Det var inte samma laddning i Luleå, som med Barthold och Nyström i laget. Barthold verkar förresten ha tagit en betydligt mer tillbakadragen roll i år. Hon kunde ha agerat betydligt starkare för laget även om hon inte spelade men hon var passiv. Det har varit en viss turbulens i laget och i media har en del signaler sänts som kanske har samband med det nya kroppsspråket.

Kroatiskan Sandric som Luleå BBK kontrakterade igår är en riktigt bra spelare som definitivt gör Luleå Basket bättre. Helt klart är att A3 måste agera för att hjälpa Degbeon att klara av sin uppgift i defensiven nära korgen.

Fem timmar kvar till Brno mot A3. Brno har längd, snabbhet och några vassa skyttar. Amerikanskan spelade sporadiskt mot Luleå men var svårstoppad med sin stora kroppshydda. Varför hon spelade så lite mot Luleå vet jag inte. Jag tippar att Brno blir svårt för A3 eftersom man är ovan att spela snabb basket som var Brno`s medicin i Luleå. Brno´s längd blir svårhanterlig för A3 om de väljer att konsekvent gå inside, men det är inte riktigt deras spelstil. Mingo är dock tillbaka i A3 och om hon och Brown kan dra upp tempot och få igång skyttet då vinner A3.

Norrköping ”hängde på” BC Luleå trots att de saknade flera starters. Det är för mig en gåta att Stark kan få springa och hålla fast Collins hela tiden trots att matchen döms av Kalpakas. Inte släpper han det spelat när han dömer i Champions league. Jag vet för jag ser hans matcher i den ligan. Jag ställer återigen frågan vad det beror på att de svenska domarna bedömer ”så konstigt”, reglerna följer de ofta inte.

BC Luleå var ganska överlägsna igår men fattas bara annat med så många borta i Norrköping och som lök på laxen åkte Flack på en skada som innebär att säsongen är över. Om två veckor kommer Norrköping till Umeå. Kanske är det dags för seger nummer ett mot dem då.

SBBF har beslutat att det herrlag som vinner Svenska Cupen i höst får chansen till spel i Europe Cup. Kan det vara en lockande morot ? Det gäller fri regional lottning vilket innebär att IKSU:s herrar kan få möta BC Luleå på hemmaplan i september om de väljer att delta. Lägst rankade lag får alltid hemmaplan. Om anmälningsavgiften blir låg då kanske Svenska Cupen blir en succé, vi får se.

SBBF har problem med att få föreningar att arrangera RM och USM sammandragningar. Det ekonomiska bidraget är bara 800 kr/match vilket innebär att när hallhyra och domare är betalda så blir det förlust i varje match. På torsdagens möte i Stockholm föreslogs en höjning till 1600 kr/match och det vore bra för då vågar många fler ta på sig ett arrangemang om man inte har några sponsorer och bidragsgivare som går in och backar upp arrangemanget. SBBF har varit otroligt bortskämda med detta men det är nya tider och SBBF måste satsa betydligt mer på bredden om basketen inte skall tappa mot andra nya sporter.

McNeil lämnar TTG och går till Carlstad United det säger en hel del om läget i fotbolls Umeå.

Godmiddag

Fredag 1 februari, 2019

Fredag 1 februari, 2019

Mina spekulationer inför toppmatchen A3 och Luleå BBK stämde inte fullt ut men en del satt.

Eftersom Barthold inte spelade så fick Felixova och Alminaite ta hand om Degbeon och det klarade de inte av. Reed klarade av Lawrence ute på golvet men nära korgen gick det inte. Lawrence blev frustrerad av Reed:s tuffa försvar och tog kladdfoul på henne och då blev det bara 23 minuter mot normala 33. Ponturo gjorde ett bra jobb och höll Brown på låga 14. Hall fick Mershon och hon vann inbördes fighten.

Jag nämnde aldrig Asoro i gårdagens spekulationer inför matchen mot Luleå och det eftersom jag trodde att Mingo skulle få starta men coach Enjebo ville tydligen inte spräcka startfemma som han har kört med hela säsongen. Asoro fick starta och Nnamaka fick ta hand om henne och det gjorde hon rejält men Asoro hade en stark defensiv och hela 6 returer.

Luleå gav Degbeon, Lawrence, Dedic öppna skottlägen men de tog dem inte utan passade vidare. Det tycker jag är A3:s akilleshäl. Flytta pjäserna närmare korgen och börja attackera mera så måste motståndarna försvara.

Jag vet inte om Dedic är här på provspel eller om hon har kontrakt säsongen ut. Om det är provspel då är det nu läge att finna en kompis till Degbeon så att hon får den hjälp hon behöver för att klara av jobbet nära korgen i det stundande slutspelet. Dedic var bra när hon landade i Umeå men efter det har hon stadigt blivit sämre. Jag misstänker att det är lite för stor skillnad mot det Balkan spel som hon är van vid och att omställningen blir för svår.

Det som avgjorde matchen var Mingo och Degbeons starka spel nära korgen och givetvis att Barthold inte var med. Mingo har samma kvalitet som fjolårets Kiesel. Hon är inte lika snabb men enormt smidig och smart med ett skott som en smekning.

Det som förvånar mig var att A3 inte satsade på en maximal vinst. Man åkte hem med två timeouter i fickan. Man rullade bara på och till och med luftade bänken. + 17 eller mer hade varit bättre att ha i bagaget än +10. Det finns inga garantier att A3 vinner borta mot Norrköping, eller hemma mot Alvik och vid en förlust blir garanterat matchen i Luleå den 7 mars en nagelbitare. Kom ihåg var du läste detta först.

Hur som helst var det trevligt att det kom lite folk till hallen men inte var det den siffra som uppgavs i högtalarna. Antagligen har både BSKT och A3 börjat att rapportera närvarande plus säsongskort som ej är på plats. Stämningen var i alla fall god särskilt i början av matchen då A3 bjöd på tempofylld och rolig basket att se på. Matchen i övrigt var inte av särskilt hög kvalitet.

Det som definitivt inte var bra var att domarna. Gudelj och Nasrollah släppte alldeles för mycket handchecking och basline tacklingar. Det är tydligen tillåtet att med kroppen trycka ut en spelare över baslinjen så länge som man inte använder händerna och det är tydligen återigen tillåtet att störa bollföraren med kladdande händer så länge som anfallaren inte attackerar. Jag anser att Luleå gynnades av detta eftersom de konsekvent spelar på det viset och har gjort det i många år och de får dessutom tillåtelse av domarna att göra det. De petiga tekniska foulen börjar bli parodi. Nog måste en domare tåla att en spelare spontant tycker att hon borde ha fått en foul med sig i en attack situation. Jag såg Bayern Munchen mot Fenerbache senare på kvällen. Om domarna hade blåst T varje gång de spelarna ropade foul då hade det blivit minst 20 tekniska i den matchen. De blåste aldrig.

Sopron Basket åkte på en heartbreaking förlust på hemmaplan mot Avenida och det berodde på en viss Jewell Lloyd som var i Umeå med Botas i oktober. Hon lämnade Botas nyligen och i gårdagens debut tog hon över matchen och förde Avenida till en meriterande seger borta med 66 – 68. Avenida sparkade den unga coachen nyligen och ersatte honom med en herre i min ålder. Spelarna såg inte ut att lyssna på honom särskilt mycket men vad gjorde det när man har fått en JUVEL i laget. När Lloyd kom in på plan sköt hon 60% och satta 18 poäng på 32 minuter och var the decider..

IKSU:s damlag har ställt upp med bara fem spelare i två matcher i rad i division 2. Borta mot Vråken blev det storstryk men hemma mot Gammelstad förra helgen blev det vinst i alla fall. Det verkar inte finnas något större intresse för att skapa ett division ett lag. Verkar nästan som om det enda målet man har det är att vinna mot KFUM Umeå i lokalderbyn. Den 16 februari är det dags för årets sista seriederby. Jag misstänker att IKSU samlar alla tillgängliga krafter och ställer upp med fullt lag för att besegra det unga KFUM. Det vore kanske på sin plats med lite samarbete med IKSU både på herr och damsidan inför framtiden.

Jag funderar lite över varför inte KFUM Umeå lånar Kjellberg och kanske även Elvbo under 16-23 februari och ser till att vinna serien så att man får kvala till division ett. Övergångar kostar 1000 kr pp och kan göras fram till den 28 februari.

61 – 0 till Sverige i VM kval i innebandy mot Frankrike. Att de bara ids hålla på med sånt tjafs.

Godmiddag

Torsdag 31 januari, 2019

Torsdag 31 januari, 2019

Åtta timmar kvar till uppkast mellan A3 och Luleå BBK när jag skriver dessa rader. Jag tittade in en kort stund på Luleås morgon skottpass och noterade att endast åtta spela deltog. Barthold var med så hon lär spela och ge järnet som vanligt.

Tänk vad åren går. Jag minns henne som ung 16 årig talangfull spelare i Sundsvalls damlag, som fick det otacksamma uppdraget att spela försvar mot den eleganta amerikanskan Sharon Mitchell som då spelade i Umeå Comets. Barthold gjorde det bra men Mitchell var för bra.

I kväll får troligtvis Barthold spela mot Degbeon. Båda är väldigt fysiska men Degbeon mer atletisk. Barthold får det tufft med returerna. Jag gillar verkligen Barthold som spelare det enda jag inte gillar med henne är tjuvknepen och att hon ligger på golvet för mycket i onödan.

Reid får ta hand om Lawrence och tvärt om och det kan bli tufft för Lawrence är en atlet och om inte Reid spelar med smart fysisk kontakt då får hon det svårt. Konstigt nog tycker jag att Lawrence inte gillar att möta fysiska spelare och foular då ofta ut sig. Lawrence chansar även för mycket och det kostar mot en spelare som Reid.

Ponturo som kan vara riktigt elak och bra i försvar får uppdraget att ta hand om Brown, Houser får Mingo men Mingo är lite för snabb för henne om hon spelar attackspel så det kan bli problem. Nnamaka får Mershon eftersom hennes snabbhet inte är vad den har varit efter skadorna. Nnamaka kanske kan kontrollera henne utan att spela för nära. Felixova kan klara av Dedic och kanske får hon testa mot Degbeon men det blir svårt för henne. Aliminaite spelar bara om det blir zonförsvar från Luleås sida.

Eftersom Luleå har åkt ner dagen före och har inte med sig några bänkspelare så satsar de allt på att vinna idag. Visscher kommer att toppa hårt med 6-7 spelare. Jag hoppas att båda lagen spelar tuff man-man försvar för då blir det en sevärd fight och det bästa laget vinner.

Det finns stor risk att det blir en långsam taktisk match som definitivt inte blir i publikens smak men vi hoppas på det motsatta. Inget lag har vågat spela helplanspress i Umeå i år. Varken hemmalaget eller gäster. Det är för mig svårt att förstå varför man inte gör det ofta med så breda och starka trupper. Senast i tisdags såg vi wettarna choka när BSKT satta in helplanspressen.

A3 ser sin chans till hemmaplansfördel i slutspelet och måste därför också satsa allt på kort rotering och vinst. Det bör bli en rejäl drabbning som egentligen kan sluta hur som helst. Därmed är det slut på filosoferandet i HOOPS inför matchen. Må laget med den bästa inställningen vinna.

Förresten jag känner flera som bor i Umeå som väljer att se matchen på vk.se i stället för att betala mer för att se den live. Jag hoppas att både BSKT och A3 gnuggar sina geniknölar och tillsammans försöker lösa publikproblemet.

Varför kommer så få till hallen ? Det kan inte bero på avsaknaden av restaurang eftersom herrlaget har dragit publik tidigare. Damerna har aldrig haft snitt över 350. Det måste bero på något annat. Kan det vara så att inte ens basketungdomar och basketföräldrar känner samhörighet med elitlagen ? Om det är så då gäller det att fundera på hur man kan göra något åt det.

När TTT Riga spelade hemma mot Carolo Basket i Euroleague i höst då vann de med 31 poäng och fransyskorna såg ut som rundningsmärken. Den lilla rultiga Bouderra hade ingen chans men igår kväll fick jag se en makalös match där Carolo hade 55 – 30 ledning redan i paus och vann med hela 100 – 75. Bouderra var lika rultig men kvick som ett kvicksilver, skicklig och gav inte TTT Rigas Peddy någon möjlighet att dominera.

USK Prag skrällde genom att tillfoga stjärnlaget UMMC deras första förlust och anledningen till det heter tempo furioso som inte UMMC gillar och Alyssa Thomas som var otroligt bra liksom Elhotova. En riktigt bra dammatch som du kan hitta på youtube om du vill. Kursk vann borta mot Fenerbache men de fick ge allt för att vinna med 71 – 75. Stewart gjorde 33p/9r. Många lag är vässade nu.

Bakken Bears körde över finska Kataja med otroliga 102 – 58. Kataja slog gruppledaren Saratov i den senaste matchen hemma med 88 – 80 så du fattar hur det kan svänga även på elitnivå. En väl genomförd taktik är ofta avgörande. I den sista matchen nästa onsdag kl 18:30 har Bakken Bears hemma match mot Saratov. Den missar jag inte även om båda lagen redan öär klara för slutspel.

Godmiddag

Onsdag 30 januari, 2019

Onsdag 30 januari, 2019

Basket är en härlig sport där man kan få se de osannolika vändningarna ganska ofta. Fotbollsledare och hockeyledare försöker alltid prata upp sina sporter med att säga att ”allt kan hända i fotboll” osv men de sporterna är så lite nervpirrande så att min puls aldrig passerar 100. Innebandyn är faktiskt betydligt mer oförutsägbar där bollen ofta far omkring som en flipperkula och man vet aldrig var den skall hamna.

BSKT har bjudit fansen på några otroliga vändningar under åren. Jag minns särskilt en match mot Solna Vikings som var otrolig med bl a ett avgörande halvplan skott av Krayem och 31 – 0 och totalvändningen mot Jämtland för några år sedan för att inte tala om vändningen och vinsten borta mot BC Luleå för en månad sedan.

Jag skall ärligt erkänna att jag var på väg hem i den tredje perioden. BSKT spelade utan hjärta och hjärna. De spelade ”som på träning”. För mig innebär som på träning att BSKT spelar med dåligt fotarbete, kladdar och foular hela tiden, tar tokiga avslut, springer för långsamt och slarvar med screen sättningen. Listan kunde vara längre. ”Som man tränar så spelar man” är en tes som brukar stämma. Nu har BSKT vunnit fyra av fem matcher så tesen kanske inte stämmer, men jag hävdar att laget skulle vara bättre om de skulle skärpa till en del detaljer.

I den fjärde perioden började BSKT spela aggressivt försvar över hela banan och det var rätt medicin mot ett lag som redan hade räknat hem vinsten. Jag tror dessutom att det skulle vara rätt medicin mot fler lag i ligan.

BSKT gick ganska snabbt ifatt, spelade bra och hade dessutom flyt, men Wettarna svarade med några fina attacker. När de efter en time out lyckades posta upp Mathieu och lura honom att ta sin femte foul då jublade wettarna och trodde att det var över eftersom de lyckades få bort BSKT:s iller som de inte kunde få grepp på.

Wettarna ”firade” faktiskt efter varje poäng i det läget men BSKT gav sig inte utan kvitterade och hade chans att gå ifrån men missade både lay up lägen och straffkast.

Med 98 – 98 på tavlan och ett par sekunder kvar fick Dunston ett hjärnsläpp och foulade Gilchrese när han tog sista skottet. Det blev givetvis straffkast och den gode Eric bränner inte ett sådant läge.

På wettarnas hemsida tycker man att Gilchrese fiskade till sig en foul men i ärlighetens namn så var det Dunston som tog ett felbeslut som blev kostsamt. Coach Balibreas gest säger allt om vad han tyckte om Dunstons agerande.

Wettarna gjorde en nästan perfekt match med sex spelare på tvåsiffrigt, hög skottprocent, bra returtagning och få turnovers. De var lite lite lite bättre än BSKT i nästan alla kolumner utom den sista sekunden då Gilchrese avgjorde.

Det som var tragiskt det var att publiken inte var större än den var och den var inte ens nära den siffra som uppgavs i samband med matchen. Man hade väl räknat in alla säsongskort som inte var på plats. Jag är i alla fall ganska säker på att de som var på plats kommer igen torsdag den 7 februari då BSKT skall ta sig an Gehrkes lag igen. BSKT är rejält sugna på att få vinna mot Jämtland minst en gång även i år.

I morgon är det dags för årets första möte mellan A3 och Luleå BBK. Jag skrev redan i början av säsongen att Luleås amerikanska guardpar Houser & Hall inte alls håller samma klass som fjolårets. De har iofs spelat ganska bra i vissa matcher men motståndet har inte varit särskilt bra. Unga svenska guards kan inte sätta press på dessa damer mer än med fulspel och det håller inte länge.

A3 är klart starkare på guardsidan med Mershon, Brown och nu även Mingo, Luleå är starkare på forwardsidan med Reed och Nnamaka frågan är vad A3.s Degbeon och Dedic kan göra mot Luleås ”drakar” inside. Om Luleå satsar på man – man försvar då är A3 definitivt med i matchen. Om Luleå spelar smart matchup zonförsvar då blir det trögare för A3. Om Luleå kan få ut max av Aliminaite då är det helt jämnt. Matchen har stor betydelse för båda lagen så det är bara att hoppas att inte VK läsarna väljer livesändningen på nätet utan plockar fram lädret och ser matchen live i gamla slitna Gammliahallen. Det kan bli en av årets bästa matcher.

Noterar i dagens NSD.se att Luleå damerna har börjat scanna marknaden efter en ny guard. Jag förstår deras oro. Jag tippar att de pratar med guards som har spelat med dem tidigare och som de känner till.

I kväll är det skandinaviskt derby i Euro Cup mellan Bakken Bears från Åhus i Danmark mot Kataja Basket från Joensuu i Finland. Gå in på FIBA Youtube och kolla på matchen du också kl 18.00. Om du föredrar bra dambasket då tittar du på Carolo Basket mot TTT Riga i Euroleague kl 19.00. TTT Riga spelar en härlig smart basket som alla lag har svårt att få grepp på.

Godmiddag

Tisdag 29 januari, 2019

Tisdag 29 januari, 2019

I söndags när A3 gjorde rycket upp till 17 poängs ledning med ett par minuter kvar då pekade plötsligt coach Enjebo på Dellbro och Kjellberg att det var dags för att få känna på hetluften. De hoppade givetvis upp och gick in på plan direkt utan att tveka det var bara det att de har suttit på bänken 90 minuter och har kallnat så jag tycker att det är direkt olämpligt och direkt orättvist att be dem gå in och leverera. Skaderisken är överhängande. Spelarna borde får reda på i god tid att de skall värma upp på sidan och göra sig redo för ett inhopp.

”Det är för mycket focus på domarna den saken är klar” sade Dusan Umicevic i Morgonstudions sändning och då pratade han givetvis inte om basket utan hockey. Jag håller med honom till 100% men tyvärr så är det så att domarna i dag i alla toppligor är näst intill professionella och då duger det inte att de har olika bedömningsnormer då hamnar de i focus. Alla borde döma/bedöma någorlunda lika och att följa regelboken är simpelt.

Jag har sett Mingo i fullkontakt träning i nästan två veckor så hon kommer att spela på torsdag i toppderbyt. Jag lovade A3 att inte skriva att hon är redo för spel men härom dagen så avslöjade ju Enjebo det i lokal media så nu är det ute i alla fall. Mingo lyfter A3 några procent extra.

Det blir definitivt dagsformen som avgör vem som vinner. Båda lagen verkar vara i minst sagt svajig form. Det blir intressant att se om Visscher spelar man-man försvar mot A3 eller om han väljer zon och kombinationsförsvar. Om man spelar man-man då gillar A3 läget. Eftersom Luleå förlorade mot Norrköping så är matchen mer betydelsefull än vanligt. Förlorar Luleå då är hemmaplan fördelen med stor sannolikhet borta.

I kväll håller vi tummarna för BSKT och hoppas att Wettarna inte har samma flyt som när de var här senast. Jag anser att BSKT underskattade dem då. Ett tydligt bevis för det är att deras då nästan okända svenska spelare levererade massor av poäng. Jag tror dessutom att många trodde att Krayem som då hade anslutit till BSKT skulle bära laget på sina axlar. Den tiden är förbi.

Noterade att derbyt mellan A3 och Luleå sänds live till alla VK kunder. Det är för mig helt omöjligt att förstå hur man kan gå med på att Sportsground får sälja rättigheterna vidare och tjäna pengar på klubbarnas bekostnad och dessutom låta VK sälja matchen för 89 kr vilket är lägre pris än för att gå och se matchen live. Derbyt borde dra minst 600 personer men jag misstänker att det blir öde precis som vanligt. Det är ok om Norrbottens media får köpa matchen men inte lokal media. Jag kan förstå varför innebandyn funderar på att dra sig ur och bilda eget. De förlorar pengar på sådana deals.

Jag tittar regelbundet på ACB Liga alltså den spanska högstaligan. Den håller extremt hög klass och det är ovanligt att ett lag vinner med 10+. Det är väldigt ofta jämna matcher som avgörs de sista minuterna. Taylor, Eriksson, Håkansson och Löfberg har mycket speltid i sina lag och det visar på att det finns bra basketspelare i Sverige.

Godmiddag

Måndag 28 januari, 2019

Måndag 28 januari, 2019

Idag är en viktig dag för A3 eftersom de idag måste betala in en stor summa till Skatteverket och Kronofogden. Jag tror att ledningsgruppen i A3 kan klämma fram den summa som krävs om de vill fortsätta att driva damelit basket i ytterligare några år.

Högsbos coach Sandberg hade inte lyssnat på mig eftersom både Brown och Mershon fick det utrymme (9 av 17 treor) som de behövde för att avgöra gårdagens match eller så försökte de stänga ner dem men klarade inte av det. Helt klart var i alla fall att man lät Degbeon, Lawrence och även Asoro skjuta hur mycket de ville utanför 3 sekunder området och sköt de gjorde de. Svaga 11 av 26 på ganska öppna tvåor är ett underbetyg.

Det var nästan komiskt att se Lawrence och Degbeon stå fria med bollen på trepoängslinjen med försvararen 3-4 meter ifrån mitt inne i det färgade området och i stället för att attackera och ta ett hoppskott så tvekade de och swingade bollen vidare. Zonförsvar och kombinationsförsvar ställer verkligen till det för A3.

Vad har hänt med Dedic kan jag fråga mig. Hon var strålande när hon landade och gick in och spelade lite improviserat i den första matchen. Hon var även helt ok i de efterföljande EWBL matcherna men efter det har det gå sämre och sämre. Hon verkar inte passa in i strukturerat anfall mot zonförsvar.

Högsbo var laget att se igår. Trots A3:s enorma överlägsenhet i fysik, kunskap och erfarenhet så lyckades Sandberg att taktiskt manövrera ut A3 så länge som de spelade man-man försvar med okonventionella lösningar som knappast var scoutade. Samspelet mellan Grey, Hyder och Johansson är bra och några av de svenska spelarna gör det bra men truppen behöver förstärkning. Jag tippar att Högsbo har någon förstärkning på gång inom kort nu när de ser att det blir slutspel och kanske en chans till semifinal om de kan vässa truppen.

Sandberg gör ett strålande jobb med Högsbo men jag tycker inte om när han klappar i händerna när motståndarna gör poäng. Det var Bosnic som började med det i Sverige och han har fått alltför många efterföljare som härmar honom. Det tycker jag är lite hånfullt. ”En applåd för att ni lyckades överlista oss”. Det var även Bosnic som började med att sitta på en stol i timeouterna. Allt för många härmar honom även med det. Unga coacher kan stå på hukade eller på knä. Gamla coacher i 60 års åldern kan få sitta på en stol.

Södertälje mot BC Luleå på söndagskvällen var en holmgång som Luleå klarade av bäst men det kunde lika väl ha slutat med Södertälje seger.

Det som förvånar mig mest det är att trots att matchen dömdes av de domare som anses skall vara våra bästa nämligen Kalpakas, Racys och Eriksson så hade de enorma problem och jag anser att de har sig själva att skylla eftersom de släpper igenom så mycket felaktiga kontakter.

De hamnar i stället i en bedömnings dömning som resulterar i massor av onödigt snack från spelare och coacher. Det var parodi på snack från alla parter igår, även från domarna. De dömde oerhört stressat och kroppsspråket var inte bra. När Racys och Kalpakas dömer i Euroleague och Euro Cup då ser de avslappnade och säkra ut men i denna match verkade det som om det var mycket som stod på spel även för dem.

Jag var mest nyfiken på vad Earvin Morris hade att erbjuda och inte var det mycket, men det var som sagt hans första match med laget. Han såg väldigt förvirrad ut i anfall däremot var försvarsspelet av en annan klass än hans föregångare Spurloc. Killen har dessutom utan tvekan leap i benen.

Slutligen lite positivt om domare. Goniband och Bardaqju som dömde A3 mot Högsbo gjorde en alldeles utmärkt domarinsats. Jag gillar domare som följer regelboken. Det som är fel är fel och det skall man blåsa på.

Godmiddag

Söndag 27 januari, 2019

Söndag 27 januari, 2019

Samma dag som Köpings anmälan mot Kjellbom kom till SBBF, kom även en anmälan mot Kjellbom från kommisarien i matchen Borås – Norrköping. Jag antar att BSKT inte har skickat in videon från matchen mot Norrköping när Kjellbom lägger krokben för en BSKT spelare och hamnar i gruff med Green som går emellan. Tre (3 ) matchers avstängning var ett milt straff men man verkar ha lagt in en bedömning om att han skulle ha varit provocerad men det anser inte jag är någon som helst ursäkt. Man får inte slå tillbaka.

”Domarnas olika bedömningar väcker reaktioner” ”Det måste bli klarare direktiv” kräver Luleå Hockeys tränare.

Jag håller med honom och detta gäller även i basketligorna. Det är som natt och dag mellan domarnas olika bedömningar i vissa matcher. Jag häpnar ibland av vad jag ser framför mina ögon. Bort med fulspelet omgående. Ta in alla ligadomare till en kurs i mental träning och beslutsfattande.

BSKT tog den nödvändiga segern mot Uppsala om man har tänkt att ta sig till slutspel. Det ar ingen säker seger även om det blev 17 poäng. Uppsala har kvalitativa spelare men de spelar kaosbasket som jag har skrivit tidigare och till det räcker inte ens kvalitet. Dawit kan inte vara coachens favorit. Han fick 19 futtiga minuter och producerade 15 poäng på den korta tiden. Killen kan lira. Han gjorde bort halva BSKT försvaret vid ett par tillfällen. Om han bara skulle börja spela lite bättre försvar då skulle jag återigen signa honom till BSKT för han trivs i Umeå och kommer gärna tillbaka.

Kanske börjar Gilchrese hitta formen för igår var han magnifik med suveränt försvar och 20 p/4 r. Nilsson och Varitimiadis 31 p och 15 r tillsammans är riktigt bra och när Eliasson och Singhateh kan levererar 20 p/4r tillsammans då är BSKT med i alla matcher. Att sedan Mathieu och Green adderar 30 p/6r i stort sett varje match gör inte saken sämre. AHF gjorde en helt ok debut i BSKT.

Det som oroar är att laget återigen drar på sig 25 foul och som jag ser det så är minst tio (10) helt onödiga slarvfoul bara beroende av att ”man spelar försvar som på träningarna”.

Jag stod förresten i spelaringången inför presentationen och noterade att bara någon enstaka spelare hade svettdroppar i ansiktet. Jag hävdar med en galens envishet att laget måste införa en bättre uppvärmning som startar kanske 30 minuter före uppkast. Assisterande coachen kan leda den nu när man saknar en fyscoach som normalt brukar leda uppvärmningen i många lag. En dålig uppvärmning som till 90% bygger på individuell uppvärmning innebär ofta en dålig start på matchen.

Jag hoppade över Jämtland mot Nässjö igår eftersom jag var säker på att det skulle bli en enkel seger för jämtarna och så blev det. 17 pinnar av den nya Smith visar på att han kommer mer och mer. En intressant spelare tycker jag.

Du som läser HOOPS regelbundet vet att jag har varnat för Norrköpings damer. Jag har tippat dem till semifinal och det pga att de spelar smart och får ut massor av de unga svenska spelarna. Coach Kausaite må ha blivit hårt kritiserad i samband med att hon fick lämna landslaget men hon har i år bevisat att hon kan bygga lag och kanske är mest lämpad för att vara klubblagscoach där hon kan verka dagligen och mer långsiktigt och då framförallt med unga spelare som utan ifrågasättande köper och genomför hennes spelide. Segern mot Luleå BBK var oväntad. Jag trodde dock på en jämn match trots att Norrköping hade förlorat hemma på hösten med 25p, men då var inte Pelander med och den finska landslagsspelaren är avig och bra.

Drygt tre timmar till A3 mot Högsbo. Jag skrev härom dagen att Högsbo i bästa fall orkar hänga med till paus men sedan är det kört. Sandberg som coachar Högsbo kommer med stor sannolikhet att använda sig av en hel del zonförsvar med speciell bavakning av Brown och Mershon så att de inte får utrymme för skyttet.

Godmiddag

Fredag 25 januari, 2019

Fredag 25 januari, 2019

Sopron förlorade igen på hemmaplan i damerna Euroleague och den här gången mot Fenerbache med 80 – 84. Det var starkt av Fenerbache att vinna med tanke på det enorma oväsen av nästan hatisk karaktär som den ungerska publiken bjöd på. Domarna måste ha varit under starkt tryck men de skötte sig utmärkt i alla fall. Det var helt klart det bästa laget som vann matchen. Zandalasini gjorde en stor match och var den som avgjorde till Feners fördel. Zahui gjorde 17p/7r men som vanligt en del hårresande missar och ganska svagt straffkast skytte. Jag tycker fortfarande att hon är för lite focuserad på basket och för känslomässig under matcherna och att hon tappar en del kvalitet där.

Hatay lyckades vinna mot Carolo med 74 – 66 men det var inte så konstigt för Carolo verkar vara i fritt fall. Måste ha varit skönt för Hatay som föll med 51 borta mot TTT Riga i förra veckan. Nu hade man gjort sig av med den överviktiga och långsamma Courtney Paris och laget spelade bättre och snabbare.

Schio föll hemma igen och den här gången mot Villeneuve, som spelade snabb och fin basket med suveränt skytte. I det franska laget finns en dam som heter Angela Björklund med prickar på o:et. Hon är amerikan men det kanske kan vara värt att kolla om hon har dubbelt medborgarskap. Hon spelade bara 12 minuter man var riktigt bra.

Att spela borta mot Galatasarays damer måste vara tufft. Deras ägare betalar 250 galna manliga supporters för att heja och vråla på kommando. Det finns en dirigent som dirigerar tifo gänget när de skall vara tysta och när de skall störa motståndarna. Inte särskilt sportsligt och absolut inte svenskt. I vårt land skulle ett sådant agerande på en basketläktare betraktas som rent sabotage och en anmälan liksom spalt kilometer i media skulle skrivas.

Tittade på A3:s träning en stund igår torsdag och noterade att Mingo verkar vara på G. Jag misstänker att comebacken inte är så långt borta. Noterade även att laget jobbade på helplanspress och det gillar jag.

Jag pratade med Alexander Holmström Forster i går kväll före träningen. Han menar att han är i bra form och helt redo för spel. Skottet såg helt ok ut på fredagens förmiddagsträning. Det blir intressant att se honom spela i morgon för spela det tror jag att han får. Jag är lite mer orolig för Gilchrese. Premiärmatchen var bra men inte Nässjö borta. Han har inte samma speed i år som i fjol. Kanske är det avsaknaden av tävlingsmatcher som visar sig.

När Umeå Tidning lade ner skrev jag här på HOOPS att det nu bara var en tidsfråga innan även Totalt Umeå skulle lägga ner. Gratistidningen Totalt Umeå startades av VK enbart för att konkurrera med gratistidningen Umeå Tidning (OBS ! Min personliga åsikt). Du har säkert märkt att efter årsskiftet upphörde Total Umeå att komma varje vecka. Tidningen har nu blivit en månadstidning och det är antagligen bara en tidsfråga innan den försvinner helt.

I brist på fantasi eller kanske intresse då skriver man om att B-lövens vd står och säljer korv i IBK Dalen tröja under Dalen match.

Godmiddag

Torsdag 24 januari, 2019

Torsdag 24 januari, 2019

Jag har försökt att luska lite vad man tycker om den nya Morrisen i BC Luleå. Han Earvin Morris har redan tränat med laget en hel vecka men man har lagt locket på i Luleå och ger inga omdömen. Inte en rad på BC Luleås hemsida. Enda jag hittade var Wiiks Podcast och där är man extremt förväntansfull och tror att han håller högsta klass men då utgår man från highlight filmer. Det återstå att se om killen håller. Han har i alla fall inte fått kontrakt med någon av de 75 – 80 klubbarna i de olika topplagen ute i Europa så frågan är. Hur bra är han ? Den 5 mars kommer BC Luleå hit till Umeå nästa gång. Jag får vänta på NSD bloggens första besök på en träning eller invänta BC Luleås match den 27 januari efter hela tio (10) dagars obegripligt speluppehåll med tanke på att det snart blir ett längre speluppehåll pga landslagets matcher mot Danmark och Belarus.

Av podden att döma så svider förlusten mot BSKT otroligt mycket fortfarande bland lagets hangarounds. Med tanke på att BC Luleå gav både Köping och Wetterbygden segrar så var det bara en rimlig payback att BSKT fick vinna.

Jag har känt till att Alexander Holmström Forster har varit på G till BSKT ett tag. BSKT och AHF har varit överens ett tag men det tog ett tag innan han fick klartecken från både coach och klubb i Portugal. Jag skall försöka hinna få en titt på honom under kvällens träningspass.

Finska Kataja Basket från Joensuu gjorde det oväntade och vann hemma igår mot obesegrade Saratov från Ryssland med 88 – 80. Finnarnas sista period var grym då de vände ett stort underläge till seger. Eftersom Leiden vann mot Bakken Bears från Danmark så finns det fortfarande en chans för Kataja att ta sig vidare i Euro Cup.

Jag såg en riktig höjdare mellan Brose Bamberg och Telenet Antverpen 82 – 78. Den Champions League matchen dömdes bl a av Kalpakas. Jag tror att han tycker att det är ”ganska lätt” att döma matcher på den nivån eftersom spelarna inte håller på med en massa dumheter som man gör i den svenska BLH.

Kvällens höjdare startade 20.30 i Spanien då Avenida mötte TTT Riga i damernas Euroleague och det blev precis som jag misstänkte. TTTR spelade ut hela sitt minst sagt spelintelligenta register och krossade Eldebrinks Avenida med hela 61 – 82. Spelarna har hög spelförståelse och coach Zibarts måste vara en magiker. Amerikanskan Peddy håller på att spela till sig de stora slantarna. Hon blir aldrig kvar i TTTR nästa säsong. TTT Riga är nu tvåa i gruppen efter tio spelade av fjorton. En stor sensation för alla av en nykomling med två amerikanskor och i övrigt enbart inhemska spelare. Det visar vilken standard basket håller i Lettland. Det återstår iofs några matcher idag så TTTR kan åka ner ett pinnhål i kväll.

Eldebrink fanns inte med i laget inte ens på bänken. Undrar om de har avslutat med henne nu när Jewell Loyd ansluter från Botas. Jag har inte hört något om att Eldebrink är skadad. Hon hade behövts igår när de föll hemma mot TTT Riga.

Förresten om något lag i Sverige behöver en ung bra spelare och skytt då ringer man TTTR:s Kate Kreslina, 22 år, 184 cm. Igår gjorde hon inga poäng, spelade bara ca 7 min. Hon har tappat formen lite eftersom hon har varit skadad ett tag men hon kan skjuta bollen i korgen.

Det går inte att förstå hur Umeå Kommun kan pumpa in 4.5 miljoner per år i fyra år till ett privat Gitarr Museum som t ex jag aldrig har besökt trots att jag är fd popbandskille på 60-70 talet, samtidigt som man snålar med arbetskläder till personal inom hemtjänsten.

Godmiddag