HOOPS

Att nå EM framstår som en avlägsen dröm

Det stora bortfallet av spelare bidrog i hög grad till att det blev svensk förlust mot Israel i EM-kvalet. Att sex av de 14 uttagna inte kunde spela, och att Binta Drammeh redan tidigare sagt nej, blev förstås förödande. Det svenska landslaget brottas också med att hitta en identitet efter att det senaste årtiondets dominanter på bakplanen: Frida Eldebrink, Elin Eldebrink och Kalis Loyd, inte längre finns i uppställningen.

Ändå får man säga att Sverige gjorde en spelmässigt godkänd insats mot Israel. De spelare som skulle leverera; Amanda Zahui, Matilda Ekh och Klara Lundquist, gjorde det också, och Sverige kom till bra lägen matchen igenom. Men skyttet utifrån, som hade fungerat klockrent under träningslägret, var den här gången som bortblåst. På treorna blev det svaga 6/27, d v s 22 %. Det var bara Ekh som höll nivån, med fyra satta av åtta. Man led också med spelare som Abigail Asoro, som fick 2×2 lägen helt rent under korgen, men kammade noll.

Det var offensivt det sprack, i synnerhet i trepoängsskyttet. Det var samma visa mot Lettland för ett år sedan, vilket inte är så märkligt. Tomrummet efter spelarna som tagit så många av de viktiga skotten under många år är svårt att fylla. Ett starkt decimerat Sverige har inte de spelare som kan kliva in och ta det ansvaret på den internationella nivån.

Samtidigt får man ge en eloge till Israel, vars spel tagit stora kliv under nye coachen, Sharon Drucker. I synnerhet andra halvlek mot Sverige var stark, och i söndags utmanade de länge Lettland på bortaplan och föll till slut bara med sex poäng. Det har inte bara med att göra att Alyssa Baron finns på planen, eller för att Drew Edelman är tillbaka i landslaget som back-up på de stora positionerna. Israel har en riktigt bra struktur. De satsar hårt inför EM och har möjligheter till många samlingar med sitt landslag. Vi skall också hålla i minnet att Israels unga stjärna, Yarden Garzon, inte var med under novemberfönstret på grund av collegespel, och som bekant inte heller naturaliserade amerikanskan Jennie Simms. Men på det hela taget utvecklas det israeliska landslaget och dess spel på ett fördelaktigt sätt, vilket även märks individuellt. Cohen var t e x klasser bättre än vad man är van vid.

Israel kan nog se fram emot EM på hemmaplan med tillförsikt. De har ju nu fått igenom att alla judiska barn, oavsett var i världen de är födda, betraktas som israeliska medborgare från födseln. Det gör att de kan plocka in flera spelare av judisk börd att representera landslaget utan att de betraktas som naturaliserade.

För Sverige gäller nu inget annat än att vinna de återstående två kvalmatcherna i februari, mot Lettland hemma och Israel borta. Annars är drömmen om EM slut. Möjligheten finns alltså, även om den är ytterst avlägsen. Fyra av åtta grupptvåor i kvalet går som bekant till slutspelet, efter att FIBA bestämt att bara ettorna i grupperna där Ryssland och Belarus skull ha varit med, går vidare. Ett snålt nålsöga att ta sig igenom m a o. Det kommer att krävas två vinster för att nå slutspelet och därtill en målskillnad runt noll bland de tre främst placerade i grupperna. För att ”jämställa” tvåorna gör ju FIBA så att det sämst placerade lagens resultat i fyralagsgrupperna plockas bort, och så gör man en tabell mellan de tre övriga lagen.

Den svenska målskillnaden är just nu -26, och det är alltså det antal poäng som matcherna mot Lettland och Israel sammanlagt bör vinnas med. I en vilseledande artikel på SvT Sport hävdas att det krävs att Sverige ”…besegrar Israel med mer än åtta poäng samt Lettland med mer än 19 poäng.” Den uppgiften stämmer alltså inte. Det handlar enbart om att förbättra målskillnaden, inte vinstmarginalerna i de enskilda matcherna. Vinner Sverige t e x med 30 mot Lettland så räcker det att vinna med en poäng mot Israel.

SvT sport säger vidare att ” Vid samma antal segrar är det målkvot och målskillnad som skiljer lagen åt”. Det är oklart om SvT menar resultaten i grupperna eller jämförelserna mellan de åtta grupptvåorna, för det är olika saker. I gruppspelen är det inbördes möten som avgör vilket lag som placeras före det andra. När FIBA däremot jämför grupptvåorna för att rangordna dem räknar man i första hand antalet vinster och i andra hand målskillnad.

I det förra EM-kvalet kom sista laget bland grupptvåorna med på två vunna matcher och -1 i målskillnad. Och det är alltså ungefär där det kommer att landa den här gången också. Sverige har som sagt en viss uppförsbacke, eftersom man har pressen att vinna de två återstående matcherna samtidigt som de flesta konkurrenterna, d v s de som ser ut att komma tvåa i sina grupper, redan står på minst en seger.

Matematiskt klara för EM, förutom arrangörsländerna Israel och Slovenien, är Lettland, Spanien och Italien. Till det skall läggas ytterligare sju gruppvinnare i kvalet. Tolv av 16 platser är därmed tagna. Så hur ser det då ute bland de troliga grupptvåorna? Ännu är det för tidigt att kunna göra exakta kalkyler, för i flera grupper är de slutliga placeringarna i grupperna inte klara. Och det måste vi ju veta, eftersom det sämsta laget i fyralagsgrupperna skall räknas bort.

Ungern kan vi dock med största säkerhet räkna som en av de klara grupptvåorna. De spelar i Spaniens grupp (C), har en vinst och en bra målskillnad. Ungern har Island och Rumänien kvar att möta, båda på hemmaplan. Oavsett vilket av Island och Rumänien som tar tredjeplatsen i gruppen, så är alla odds på Ungerns sida. Samma sak gäller Slovakien, som ”bara” behöver slå svaga Schweiz med tio poäng på hemmaplan i februari, för att komma upp på två vinster och plusmålskillnad.

Om tipset med Ungern och Slovakien går in återstår alltså två EM-platser för Sverige att kämpa om. Men det kan bli tre, och det bästa för Sverige vore faktiskt om Slovenien skulle knipa andraplatsen i grupp D och faktiskt kvalificera sig den vägen. Om de gör det som arrangörsland går ytterligare en plats till en grupptvåa. Slovenien har allt i sina egna händer. De spelar mot Polen hemma i februari. Slovenien, som har en seger, behöver vinna med 15 mot Polen för att komma på noll i målskillnad i matcherna mellan de tre bästa i gruppen.

Andra tänkbara grupptvåor med möjlighet att kvalificera sig finns i grupp A, där Belgien och Tyskland ser ut att lägga beslag på de två första platserna. Bosnien kan också lägga sig i det hela, men det beror helt och hållet på om Jonquel Jones är med eller inte. Under novemberfönstret spelade hon inte, och då är Bosnien ett ganska mediokert lag. I grupp B, som Frankrike lär vinna, står andraplatsen mellan Ukraina och Litauen. De möts i Ukraina i februari och då lär det avgöras.

Kroatien kommer att sluta som tvåa i grupp E, bakom Serbien och får sägas ha ett hyfsat läge. Kroatien har just nu två vinster i denna trelagsgrupp och +14 i målskillnad. Det är den marginalen de har att gå på när de möter Serbien i februari. Slutligen, grupp G ser ut att vinnas av Grekland, med Storbritannien och Portugal som kandidater att komma tvåa. Matchen mellan de båda senare i februari kommer att bli avgörande.

Fem eller sex grupptvåor gör alltså upp om de två eller möjligen tre sista platserna till EM-slutspelet. Att Sverige skall bli ett av de lagen framstår i dagsläget i det närmaste som en avlägsen dröm.

Tapio Joulamo

Dags att bygga en ny vinnar svit

Jämtland hade ungefär samma gameplan som BC Luleå och fler lag har testat. Skillnaden var den att Jämtland lyckades att genomföra dubblingarna av Gustav Hansson och rotering på ett bättre sätt än övriga lag har lyckats med. Jämtland är dessutom lite bredare och lite starkare.

Det som enligt mig var den STORA skillnaden mot förra matchen var att Hampton nu var frisk. Senast hade han precis kommit tillbaka efter sjukdom och fick spela sporadiskt med bara 10 poäng, igår 23. Dessutom är bröderna Johansson nu i form. Senast 4 resp 3 poäng, igår 14 och 13.

Chuck hade förberett laget väl med hur man skulle nyckla upp BSKT´s zonförsvar. Med genomspring i mitten och från svag sida hittade man fram med ganska svåra passningar som gav hög procentiga lägen. 

Jag konstaterar också att det var inte lätt att dra på sig en foul i den här matchen. Domarna hade mycket hög toleransnivå och lika bedömning men det gynnade Jämtland eftersom Umeå BSKT inte spelade lika tufft försvar. Det kan vara dags att börja offra några pjäser.

Det står nu 1 – 1 i inbördes möten. Den 13 februari har BSKT hemmaplan i den tredje och avgörande matchen.

Bördan att bära en vinnarsvit tog slut dags att börja bygga en ny.

HOOPS har åsikter om genomförandet av Svenska Cupen

I Finland gör man lite annorlunda än i Sverige när det gäller Cupen. Jag tycker att Sverige borde ta efter.

De lag som ligger på platserna 1 – 8 efter tio omgångar i basketligan får göra upp om cupen. Ganska vettigt tycker jag. Lag från lägre serier har ju ändå ingen chans alls.

Det lag som ligger etta får välja ett lag mellan 5 – 8. Det lag som ligger tvåa väljer därefter motståndare bland de övriga lagen mellan 5 – 8. Lag 3 och 4 väljer därefter. Lag 1 – 4 i rankingen har hemmaplansfördel. Kvartsfinalerna spelas 9-11 december. Final 4 den 13-15 januari. TV sänder.

I morgon en ny krönika av Tapio Jpulamo.​

Godmiddag

Media tystnad i Jämtland

Umeå BSKT borta mot Jämtland har i många år varit ett nästan mission impossible. Efter sju raka vinster och hela 9 – 2 och stabil topplats i tabellen så känns det som att ännu en vinst är möjlig om laget kan prestera en ganska jämn match.

Jämtland har alla verktyg för att kunna vinna särskilt på hemmaplan men med tanke på förväntningarna och årets prestation hittills då kanske hemmaplan och den krävande publiken blir hämmande. När man börjar bli rädd att förlora då är förlusten nära.

Det är återigen en 50/50 match som jag faktiskt tror att Umeå BSKT kan plocka hem pga lagets flow och fysiska status. Killarna är ruskigt vältränade helt enkelt. Jämtland är skakade och även deras media.

Det är media tystnad i Jämtland om basketlaget inför matchen.Inte en rad i op.se idag inför matchen. Har Ewans åkte hem ? Är Carr skadad ?

Blackeberg som coachas av SBBF´s tävlingchef Olle Lunden spelade mot BSKT i basketettan i söndags. Jag blev lite förvånad över att domarna tillät en spelare i Blackeberg att spela trots att han saknade lagets speldräkt.

Man lånade ihop något och jag antar att tävlingschefen tog ett snack med domarna eftersom det fick passera. Under mina år som coach på elit och div ett nivå har det hänt flera gånger att spelare har kommit till spel utan speldräkt.

I Södertälje fick vi inte spela med en hoplånad dräkt så jag fick ställa över en spelare. Borta mot Järfälla hände samma sak. Domarna godkände inte icke reglementsenlig dräkt. Hemma i Umeå har det varit annorlunda. Gäster har alltid tillåtits pussla ihop något. Det är skillnad på………….

BC Luleås beslut att låta Jerebko komma in med matchbollen var osmakligt. Han är inte förlåten så länge som han inte gör en rejäl och trovärdig avbön.

Han har dåligt omdöme. Vägrade intervjuas av Jonte Karlsson i stream sändningen och vägrade att prata med media i Luleå, men media vill han ha ändå genom att ställa upp och komma in med matchbollen.

Jag undrar om domarna visste om att han skulle komma in med bollen. Om dom visste då borde dom ha ringt GM på SBBF och frågat om det var ok. BC Luleå kanske har frågat och fått ok från SBBF – Vad vet jag.

Kramandet och alla leenden blev riktigt awkward. Det hade räckt med en hövlig handskakning. 

En fråga som kom upp i min skalle efter BC Luleås lite överraskande vinst mot Norrköping är om det är Umeå BSKT som är bra och dom andra lagen som är sämre i år. Endast Borås och Umeå har varit stabila, de övriga varvar högt och lågt.

Borås hade tio (10) vunna när Uppsala spräckte sviten. Umeå BSKT har sju (7) vunna i rad. Spräcker Jämtland den sviten i kväll.

Godmiddag

En annan spelare än för 2 år sedan

Inför Umeå BSKT mot BC Luleå tippade jag återigen 50/50, men det visade sig att BCL inte alls var redo för matchen. BSKT spelade inte särskilt bra men kunde ändå hålla en stadig ledning med några poäng.

Tränar man inte nog hårt i Luleå ? Laget hängde inte med defensivt.

I mitten av andra perioden spelade BSKT växlande försvar och det gav gratisbollar som laget förvaltade väl och rycket blev hela 17 poäng fram till pausvilan.

Vi som har varit med ett tag vet att det inte på något sätt är avgjort på den här nivån med 17 p ledning och mycket riktigt. Luleå kom tillbaka men bara till 7 poäng, sedan gick tåget igen.

På Facebook hyllas Gustav Hansson helt rätt.

Man pratar om att han inte släpptes fram när han var i Jämtland eller Köping.

Det låter som att han var samma spelare då. Ingen verkar se utvecklingen som spelare. Kanske vill man inte erkänna det och ge coachen cred. Typiskt svenskt i så fall. Gustav Hansson är en helt annan spelare idag än för 2 år sedan.

De kliv som Gustav Hansson har tagit de har han gjort pga en suverän tränare Boris Balibrea som trots sin unga ålder kan utveckla spelare som är villiga att lägga ner den tid som krävs. Med assistenten Gabo Loaiza har BSKT tagit ytterligare ett steg.

Det kan bli fler steg om även organisationen hänger med.

Umeå BSKT kommer att behålla en plats på den övre halvan av tabellen så länge som laget slipper skador på de bärande spelarna. Tyvärr så är det bara en tidsfråga innan olyckan är framme med tanke på det grisigt hårda försvarsspel som idag tillåts på basketplanen.  

Gårdagens match innehöll konstiga avblåsningar som borde vara no harm no call och hårda kapningar som nära 900 på läktaren såg men inte domarna. Jag påstår inte att BSKT missgynnades. Det var lika svagt åt båda hållen.

Nasrollah får en 4:a för att han höll i matchen bra, Goniband är ju bra men släpper numera sådant som han blåste på i fjol, Nur är grön och har en bra bit kvar till att hålla i SBL. 

Publiktrycket är enormt i Umeås basketarena när det kommer så pass många. När laget vinner då kommer Umeå publiken det är ett känt faktum. Publiken sitter nära. Ljudnivån från musik och speaker i kombination med trummor, tutor och trumpeter blir äkta LIVE. Det kommer mera.

Jag vet att många inte har koll på vilka sporter i världen som har flest aktiva utövare. När jag säger att basketen har fler utövare än fotboll då blir jag utskrattad.

I år 2022 har det kommit helt nya och färska siffror på hur rankingen ser ut. Googla det om du vill.

1. Volleyboll 800 miljoner utövare, 2:a Basketboll med 450 miljoner utövare, 3:a Bordtennis 300 miljoner, 4:a Fotboll 265 miljoner och 5:a Badminton 220 miljoner.

När det gäller publik då är givetvis fotbollen överlägset störst.

Godmiddag

Basketspelare borde bli försvarsadvokater

Dom ifrågasätter ju varje domslut ifrån domarna sade en live kommentator på Viaplay i onsdags. Snacka om fullträff.

Sveriges spel mot Israel var med tanke på förutsättningarna hyfsat fram till paus även om man missade treorna men in andra halvlek var det antingen fem ute, skott och ingen på retur eller Lundqvist attacker som Israel var redo för sedan förra matchen. Stereotypt och inte lagspel.

Israel spelade bra lag basket i andra halvlek. Det gjorde inte Sverige så slutresultatet var logiskt.

Jag har ofta kapat Zahui men den här gången visade hon upp koncentration, lagspel och även hyfsad precision. Det kan ha varit nyttigt att få nöta bänken i Schio och nu ta chansen till en bra prestation i landslaget. Lundqvist ok men inte så bra som kommentatorn fick det till.

Att spela mot Lettland i februari i Globen är att ta en risk. Att göra det för att sätta nytt publikrekord för dambasket i Sverige är bara en flört med FIBA och inget annat. Jag ser det i stället som ett nytt risktagande. Det kostar skjortan att boka upp Globen. Kan det verkligen bära sig ?

Hade Zahui fått tillstånd av SBBF att bära t-shirten We Are BG vid TV intervjun efter matchen ? Jag tycker inte att det är rätt att ta ställning för Brittany Griners narkotika innehav när hon representerar det svenska landslaget. Hade man inte koll på detta ? Vet man inte vad BG betyder ?

Gårdagens  häftigaste match var Frankrike mot Finland. Jag blev oerhört imponerad av Finlands spel även om dom förlorade med 103 – 77.

Väldigt bra och aggressiv man man med ständiga dubblingar på playmaker. Mycket starkt skytte när bra läge gavs och extremt bra straffkast. Finland har gått om Sverige även om Sverige har med dom bästa.

Finland är inte bara Kuhier. Holopainen imponerade men den som imponerade mest var en 17 åring nämligen guarden Arnisalo som spelade helt respektlöst och med hög effektivitet levererade hon hela 24 poäng mot ett världslag som Frankrike. Finland vs Litauen på söndag kl 14.00 ser jag.

Umeå BSKT mot BC Luleå ikväll är 50/50 precis som senast. Det som är speciellt det är att BSKT har legat på andra plats i tabellen i tre veckor. Jag hade inte trott att jag skulle få uppleva det i år och knappast under resten av mitt liv.

Om trenden fortsätter då kanske jag tom får uppleva lapp på luckan igen som det var 1998 när Umeå Nordics mötte M7 Borås i premiären i Basketligan. 

Godmiddag

Umeå BSKT skakar många inom basket Sverige med sin segerrad.

Många är förundrade över lagets stabila spel. Jag är också lite förvånad att det går så bra men inte helt för jag vet hur hårt laget har tränat sedan mitten av augusti. Finns knappast ngt lag som har tränat så mycket och hårt hela tiden.

Jag tror att trenden kan hålla i sig men med några förluster då och då om man slipper skador på förstafemman.

David Czerapowicz verkar snart kunna vara tillbaka efter upprepade strassfrakturer och det tror iaf jag blir en extra krydda för laget. Solevic har en bra bit till bra form. Hinner den infinna sig innan julskinkan ?

BSKT spelade stabilt i Köping och verkade aldrig hotade. Köping är inte alls lika bra som för 1 1/2 månad sedan. Jag undrar vad som har hänt där ? Drivet och entusiasmen verkar saknas. För höga förväntningar ?

Jag har en liten fundering igen. Noterar att man har 10 minuters paus vid Allsvenska fotbollsmatcher och nu även i VM fotbollen. Hur kommer det sig att basketen har infört 15 minuter och vid vissa lags hemmamatcher 20 minuter Är det Restaurangklubbarna som styr ?

Jag tror att SBL herr borde spela på lördag eftermiddag. Det skulle innebära mer publik på matcherna. Om inte det går då föreslår jag start 18:30 som i Finland. Med endast 10 minuters paus hinner alla medier få ihop lite mer material till sina organ innan press stop. Det skulle gynna basketen.

Det vore logiskt om fotbollsspelarna som springer långt under en match får 15 minuter paus. Basketspelarna som har kortare minuter på golvet behöver absolut inte 15-20 minuter. Det är bara business och inget annat. De många och långa pauserna är en av nackdelarna för vår sport.

En stor nackdel som vi har inom basket för att bli accepterad i Sverige är alla basketens amerikanska formuleringar och termer som ingen vanlig människa begriper. Det blir lika nördigt och ointressant som en del finkultur. 

Den tredje nackdelen har blivit domarna som dömer så olika. I vissa matcher är det så petigt så att klockorna stannar. I andra matcher väldigt rättvist och korrekt. Den tredje varianten liknar mer handboll eller hockey och den är fullständigt gräslig.

Hur skall publiken någonsin börja förstå sig på vår sport när man krånglar till så mycket.

Strasbourg har sparkat den finska coachen Lasse Tuovi. Vid gårdagens match mot Tofas var det Luca Banchi som styrde laget till en stark vinst på bortaplan. Strasbourg leder sin Champions League grupp.

Manresa åkte på en oväntad 10 poängs torsk mot Benfica på hemmaplan i Champions League. Manresa hade vunnit med 19 p på bortaplan så Benfica överraskade stort med bra spel. Manresas stora starka hemmapublik tystades.

Ikväll spelar finska Karhu Basket hemma mot Anwil i Eurocup. Försäsong matcherna i Umeå mot BSKT och Jämtland måste ha varit bra förberedelser. Karhu har 4 w och 0 f och leder gruppen och är klara för fortsatt avancemang. Jag tror att dom kommer tillbaka till Umeå nästa höst.

Lemurerna på Skansen fick chansen att välja flaggor på de deltagande lagen i VM. Dom verkar inte helt fel ute eftersom dom valde Saudiarabien som 3:a, Danmark blev vald som 2:a och Brasilien som 1:a.

Godmiddag

Det finns gott om bra osålda reklamplatser

Jag blev verkligen förvånad att BSKT tar in Alexa Solevic.

Jag trodde att BSKT hade en lite lägre profil/målsättning och att det fanns utrymme för att låta de som har fått färre minuter lira lite nu när skadorna kommer men icke. Det är tydligen bara är resultat som räknas.

Jag blir också förvånad över att det finns kulor på kontot till en satsning på Solevic med tanke på att det allt som oftast sägs att laget inte har några resurser. Solevic är långt ifrån en billig lösning. Antingen så har man deg eller så har någon privat finansiär klivit in och tagit kostnaden.

Det finns gott om bra osålda reklamplatser på Umeå BSKT´s speldräkt. Vad det beror på vet jag inte. Vill man hålla någon form av ren och miljövänlig profil eller har man sponsorer som inte vill synas ? 

Det borde inte vara ngt som helst problem att sälja in minst 3-4 bra sponsorer på de lediga platserna på speldräkten som exponeras i media. Det är när man ligger i topp som klubben måste jobba med att sälja in sig hårdare än någonsin.

Tyvärr så får Umeå BSKT så lite utrymme i papperstidningen så det kanske inte är intressant att finnas på speldräkten. Vad vet jag.

Ett tips kan jag iaf bjuda på. Använd inte vitt tryck på orange speldräkt för det syns inte alls på lite avstånd. Kolla själva.

Man måste gå nära för att kunna läsa trycket. Tryck svart och tryck stort. Är trycket anpassat enbart för närbilder i streamad TV, vad vet jag.

Läste i Skånska Dagbladet att Eldebrinkarna i samband med matchen i Lund mot Eos hade öppnat för att göra comeback i landslaget. Jag hoppas att de nya coacherna kan stå emot den frestelsen. En ny generation måste spelas ihop.

De nya förbundskaptenerna måste ha mycket att göra trots att dom är fyra (4) stycken. Jag försökte att ringa en av dem i söndags men jag fick inget svar och han har inte ringt tillbaka. Ibland går man miste om bra tips när man inte svarar.

I kväll tisdag spelar BSKT borta mot Köping igen. Lite konstigt kan jag tycka med tanke på att Köping inte har spelat i Umeå ännu.

BSKT föll snopet på ett sista sekunden skott senast. Nu behöver BSKT vinna annars får Köping direkt inbördes möte fördelen med två vinster.

Det vilar en liten förbannelse över hallar med tak hängda korgar (Nässjö, Köping). Alla lag verkar ha svårt att vinna i deras hallar och jag är 100 på att ovanan med tak hängda korgar påverkar skyttet.

Sju av elva lag i SBL har mobila korgar ev samma märke. Norrköping har Mondo korgar som är mycket styvare än övriga. OBS ! Detta är min egen helt personliga förbannelse men jag tror på den stenhårt.

Domarnas brist på avblåsningar under den första halvleken mellan BC Luleå och Jämtland är bland det värsta jag har sett på mycket länge. Det var faktiskt ren tur att det inte blev några större skador. Det var fribrottning inom 3 sek.

Alla gamla skickliga fd elitspelare som sitter på läktarna i Luleå måste vara chockade över det som då och då tillåts idag på en basketplan. Skillnaden från match till match är ofta så stor så att det nästan blir en helt annan sport.

HOOPS skrev när Gaddefors lämnade Uppsala att nu fanns det chans till lite lagspel igen. Gaddefors är bra men allt gick ju genom hans händer och det var hämmande för laget. Med den nya guarden Mathis tillsammans med Shepard blir Uppsala ett nytt lag.

FIBA kom nyligen ut med en färsk ranking och Spanien har efter sommarens EM seger tagit steget upp på första plats före USA. Finland ligger 49:a och Sverige på plats 50. Vi är fortfarande en riktig lilleputt nation i basketvärlden.

Godmiddag

Osäkert läge inför EM-kvalet mot Israel

På torsdag, 24/11, spelar Sverige sin andra match i kvalet inför EM 2023. Den spelas mot Israel i Uppsala och blir den enda under novemberfönstret. Sveriges två avslutande kvalmatcher spelas i februari: borta mot Israel och hemma mot Lettland. Läget för Sverige är att seger i de tre matcherna kommer att ge en plats i EM-slutspelet, men det kan också räcka med två.

Inför torsdagens match finns det en del frågetecken. Ett sådant är om Israel verkligen kommer att få använda sig av amerikanskorna Jennie Simms och Alyssa Baron, vid sidan av den redan naturaliserade Alexandra Cohen. Simms och Baron är i alla fall uttagna till den israeliska truppen och deras förbund hävdar att man fått tillåtelse från FIBA att spela dem som israeliska medborgare snarare än som naturaliserade. Reglerna tillåter ju egentligen bara en naturaliserad spelare per lag.

Om de israeliska uppgifterna stämmer så blir det ju en annan kaliber på deras lag, jämfört med det som föll med knappa sex poäng mot Lettland i den första kvalmatchen. Stommen med Eden Rotberg, Cohen, Daniel Raber, Yarden Garzon, Gili Eisner och Jennifer Fleisher skulle då utökas med Simms och Baron. Det ger inte Israel särskilt mycket mer storlek, däremot avsevärt mer kvalitet och produktion. I synnerhet Simms, som i somras spelade i WNBA-laget Phoenix, är en respekterad poänggörare. I de matcher jag sett henne spela med sitt klubblag, Holon, i Eurocup, har motståndarna spelat rejält fysiskt och hårt för att få henne ur balans. Och det är nog så att om man inte gör något särskilt mot Simms, så gör hon garanterat 20–30 poäng varje dag mot europeiskt motstånd.

Ett annat frågetecken är vilket lag Sverige kommer att kunna ställa på benen. Vi vet redan nu att den mest gångbara svenska internationella spelaren, Binta Drammeh, valt att tacka nej. Vidare får man anta att Luleåduon Allis Nyström och Fanny Wadling, som båda dras med skador, knappast blir tillgängliga. Paulina Hersler, som den här säsongen spelar i London Lions, kan vi också räkna bort. Hon har inte spelat på flera veckor p g a en bruten hand och lär fortfarande vara i gips. Och hur är det ställt med Regan Magarity? Den skadebenägna svenskan har ju varit strålande bra i säsongsinledningen för sin franska klubb, Landes, men i helgens ligaomgång var hon plötsligt inte med. Frågan är också om Matilda Ekh, som spelar på college i Michigan State, dyker upp på landslagssamlingen, som startar under söndagen. Det är ju ganska ovanligt att collegespelarna släpps till landskamper under säsongen, men uttagen i landslagstruppen är hon. Ekh spelade för Michigan State på lördagskvällen och skulle ju kunna vara på plats om hon får permis från sitt college en vecka.

Sverige får alltså klara sig utan tre eller fyra av de 16 uttagna spelarna. Kanske fylls truppen på med några spelare. Vi får se.

Vidare kan man fråga sig hur det är ställt med formen och med matchvanan hos våra ack så viktiga utlandsspelare. Amanda Zahui, som nu återvänder till landslaget, får inte särskilt många minuter i italienska Schio. I den senaste matchen i Euroleague blev det inte en enda. Och Farhiya Abdi har ännu inte kommit in i rotationen i sin nya klubb, Bourges i Frankrike. Abigail Asoro (Namur, Belgien) och Nathalie Fontaine (Arka Gdynia, Polen), som båda blir viktiga för det svenska landslaget, får i alla fall hyfsat med minuter i sina lag, 20–25 per match. De snittar inte mer än 6–7 poäng, men har i alla fall några internationella matcher, i Eurocup, i benen den här säsongen.

Positiva utropstecken får vi däremot sätta för Elin Gustavsson (Sassari, Italien) och Maria Gültekin, som spelar i Bursa, Turkiet. Båda gör riktigt bra ifrån sig i ligor som hör till de allra starkaste i Europa. Gustavsson gör nog sin allra bästa säsong i karriären. Hon är starter och viktig spelare för Sassari ligan och i Eurocup, där hon snittar drygt tio poäng och sju returer. Gustavsson gjorde ju en riktigt stark match i den första EM-kvalmatchen, mot Lettland på bortaplan för ett år sedan, och är nog redo att ta en nyckelroll i det svenska laget. Vad gäller Gültekin har hon den här säsongen tagit steget upp till den turkiska ligan och gjort det överraskande bra. Gültekin har rutat in platsen som startande pg i Bursa. Kanske är det dags för henne att få en rejäl chans i landslaget, där hon många gånger varit uttagen men sällan kommit i spel.

Matchen mot Lettland i november 2021, då ett kämpande svenskt lag föll med 70–89, var den första tävlingsmatcher på evigheter utan trion Elin Eldebrink, Frida Eldebrink och Kalis Loyd. Även den rutinerade Louice Halvarsson saknades. Halvarsson gjorde sin senaste match i landslaget i EM-kvalet i februari 2021. Sedan blev hon ju gravid och spelade inte förrän den här hösten i Södertälje. Vi skall nog inte räkna med henne i landslaget framöver.

Att bara Hersler och Gustavsson av utlandsspelarna var med mot Lettland gjorde inte saken bättre. Med tanke på förutsättningarna blev det en hedervärd förlust. Den kunde ha blivit betydligt större om inte laget hade gått samman och jobbat ända in i slutet. Sveriges bästa spelare den gången var Elin Gustavsson, Klara Lundquist, och Ellen Nyström. Att hemmaspelarna Lundquist och Nyström, båda med god internationell rutin, får tunga roller mot Israel står alldeles klart. Det kommer att behövas. Och formen har varit god för båda i SBL Dam.

Att Eldebrinkarna, Halvarsson och Loyd inte är med längre lämnar förstås ett stort hål i det svenska laget, i synnerhet på bakplanen. Det kommer att ta ett tag att fylla med tanke på deras dominerande roller under många år, och utgör förstås en svensk svag punkt.

Sammantaget får vi säga att situationen är en smula darrig inför matchen mot Israel. I normalfallet skulle det vara en match där Sverige är stor favorit, men med de osäkerheter som finns går inget att ta för givet. Israel kan absolut inte underskattas, oavsett vilket lag de kommer till spel med. Israel är lite på gång med sitt landslag lagom till att landet nästa år är en av EM-arrangörerna. Hur som helst är en seger mot Israel i Uppsala absolut nödvändig, med tanke på fortsättningen. Det skulle vara oerhört jobbigt att komma till det avgörande kvalfönstret i februari, med 0–2 i matcher.

Tapio Joulamo

Valuta för entrén eller fribiljetten

En liten sketen artikel på 9:e och sista sportsidan lördag den 19 november det är vad Umeå BSKT får i vår lokala papperstidning trots femte raka vinsten i  den svenske basketligan och andraplats i tabellen.

Det kan knappast bero på tidningens tidiga pressläggning utan helt enkelt på hur lite man bryr sig om stadens kämpande herrbasket lag.

Tänk tanken hur det skulle se ut om Umeå IK eller Umeå FC skulle ligga 2:a i Allsvenskan.

B-löven har mer än maximal exponering trots att dom ligger i landets näst högsta serie.  Är det så att B-löven egentligen nöjer sig med nuläget nämligen att vara topplag i allsvenskan med maximal media bevakning och fullt hus nästan varje match och sponsorerna som står i kö för att få vara med.

Dom kan inte få mer media och dom kan inte ta in mer publik även om dom går upp i SHL.

Umeå BSKT startade som vanligt ganska svagt men efter 7-8 minuter gick maskineriet igång och det var stundtals som om Harlem Globetrotters var på besök när dom i anfall efter anfall lurade bort Kalmar och i försvar efter försvar stal bollar rakt ur händerna på Kalmar spelare med ”brunt i brallan”.

De som hade betalat entré fick verkligen valuta för pengarna och de som hade en fribiljett tror jag är beredd att betala 80 spänn (bra och lämpligt pris) för att se Umeå BSKT mot BC Luleå nästa fredag kl 19.04.

Eftersom Kalmar ägnade sig åt kompakt försvar och mycket zonförsvar så producerades det mesta i poängväg från 6-8 meter. Jefferson och bröderna Hansson hade lilla julafton och slängde i nästan 80 poäng. Dunston tjusade publiken med några riktigt spektakulära flygturer.

Gehrke var väldigt kaxig i lördagens intervju före matchen mot Norrköping. Enligt honom är man så bra så att man kan vinna mot alla lag. Efter en period hade Norrköping gjort 40 p och Köping 20. Jag tror att Gehrke måste tänka om snabbt.

Tilda ”Syrran” Lundgren till Visby var en riktigt stor positiv överraskning för mig. Jag hade ingen aning att det var på G. Jag tycker att det är riktigt kul för det var jag som tog upp henne i hennes äldre syrras lag (därav namnet syrran) för sådär en sex år sedan. Jag såg tidigt hennes potential.

Godmiddag

Infantilt av Infantino

Tittade på Södertälje mot BC Luleå. Det var 90% solo körning av båda lagen. Avsaknaden av lagspel lyste med sin frånvaro men det går alltid att vinna när man har amerikanare som öser i 30 resp 35 poäng.

Coacherna har ett ganska lätt jobb när dom inte bygger lagspel i anfall utan bara i försvar. Har dom blivit bekväma eller är det en trend – igen.

Radosaljevic i SBBK brukade få foul för sin hooking. Nu hade han ändrat teknik till att med utsträckt böjd arm trycka bort försvaret. Han går in i försvararens cylinder och trycker bort. Han kom undan med det men nog är det foul.

Sharkey var snabb men väldigt kort och hade svårt att få iväg skott mot större motspelare men det blev 19 p i alla fall på layups och straffar. 

Uppsala däremot spelade lite bättre som lag nu när Gaddefors var borta. Laget är ganska tunt men det är normalt för ett nykomling – aller anfang ist schwer. Uppsala får nog nöja sig med en 9:e plats år ett.

Jämtland har fortfarande kvar både Smith och Evans så ryktet om att dom skulle få sparken verkar inte stämma.

Om dom har seriösa agenter då är det inte gjort i en handvändning att bryta ett kontrakt. Förr kunde man skicka hem en spelare ganska enkelt men nu har FIBA kontroll.

Alla lag såg sega ut. Kanske beror det på hård fysisk träning under landslags uppehållet. Domarna verkade rejält rostiga även dom. Missarna var alldeles för många för att de skulle få godkänt i Södertälje.

Jag tittade på lite statistik gällande HOOPS på min hemsida igen.

Vilken tid på dygnet läser man mrbasket/HOOPS ? Svaret är att det görs minst ett besök på mrbasket/HOOPS varje timme på dygnet. Besökarna är ofta inne max 30-60 sekunder och det är den tid det tar att läsa 1-2 krönikor. 

Det visade sig att det är i genomsnitt 76 besök varje dag under lunchtid. Topparna per dag ligger nära 1400 besök och mrbasket/HOOPS har haft 289020 besök under de senaste 365 dagarna. Inte trodde jag att det var möjligt när jag startade 2014.

Krönikorna av Jonte Karlsson och Tapio Joulamo är mycket populära och fattas bara annat med så mycket basket knowledge som dom har i bagaget. Jag hoppas att båda fortsätter med att då och då skicka sina alster till mig för publicering.

Jag hoppas liksom Tapio att några personer som har SBL damlag i sin hemort skall nappa och starta bloggar och komma med personliga analyser eller är det så att ingen vågar ha en egen uttalad åsikt. Är man så rädd för lite mothugg ?

Jag startade mrbasket/HOOPS bloggen eftersom Umeå BBK/Udominate inledde en tuff satsning för att ta upp kampen med det etablerade basket etablissemanget.

Det var oerhört inspirerande för mig att följa som har jobbat mycket med dambasket under åren. Spelet i Euro Cup blev dessutom en extra krydda. Många gillade att läsa mina ibland kryddstarka alster.

Jag tror att HOOPS även bidrog till ett visst intresse för laget och skapade en viss spänning inför en del matcher. 

I och med Umeå BBK/A3´s avhopp så tappade jag energi att följa SBL dam men jag har tittat på en del matcher och enligt min åsikt så ser alla lag utom Södertälje sämre ut.

Kvalitén har gått ner ett snäpp igen.

Jag tror att man tränar för mycket och på fel saker. Jag anser att de svenska spelarna har för dålig grund teknik och då framförallt för dåligt skott. Försvar kan alla spela med lite ork. Syna mig om du vill.

Noterade att FIFA basen Infantino gick ut och vädjade om vapenvila under fotbolls VM i Qatar. Jag häpnar över att han kan tro att fotbolls VM kan påverka Rysslands krigföring i Ukraina. Infantilt.

Godmiddag

Clarance och litteraturen

Jag tycker det är synd att det inte verkar vara någon som tar upp tråden och skriver texter om SBL Dam, för det behöver den ligan verkligen, förmodligen mer än herrarnas motsvarighet. Det är bara spridda skurar på SBL Dams och klubbarnas hemsidor och på sociala medier, samt i några lokaltidningar. För egen del fortsätter jag följa matcherna, men när omgångarna är färdigspelade blir det som ett tomrum, när det är i stort sett omöjligt att hitta några analyser av lagen, spelarna och matcherna, eller för den delen, några djupare eller spännande texter över huvud taget. Ändå finns det många saker som säkerligen skulle intressera ett flertal. Vid sidan av det sportsliga finns det t e x en berättelse om en av spelarna i ligan, som lika gärna kunde vara hämtad från en kriminalroman eller en dokumentär på Netflix. Vi får se om någon fångar upp den tråden.

Kanske beror det här ointresset på att det inte finns något större engagemang för det skrivna ordet. Korta klipp, bloggar och aktivitet i sociala medier är det som gäller. Vill ingen skriva om damligan så kanske en blogg i samma ämne skulle vara på sin plats? Jag vet att Thomas Lönnström, som startade P4B, och där vi skrev en hel del under en period, har funderat på att sätta upp en podd om enbart dambasket, i synnerhet SBL Dam. Låt oss hoppas att den blir av.

Det här med läsandet eller inte är förstås en generationsfråga. De yngre är lika ointresserade av att läsa en papperstidning som en fysisk bok. Om de läser något över huvud taget så är det på nätet. Och det är i och för sig bättre än ingenting alls. Själv skulle jag aldrig kunna skiljas från mina fysiska böcker. Ingen e-bok eller ljudbok i världen kan konkurrera med dem. Men det viktigaste är ändå att på något sätt ta del av litteratur. Det är berikande, meningsfullt och ger insikter på många plan. Men tyvärr är läsintresset utdöende och det börjar hos de yngre. En nyligen genomförd studie visade att läslusten är historiskt låg hos svenska barn och ungdomar. Två av tre pojkar läser t e x bara om de måste. Och enligt Pisaundersökningen ligger svenska skolelevers läslust i botten i OECD.

Just de här sakerna blev intressant belysta i en artikel jag läste nyligen i en tidning. Berättelsen har förekommit i några medier tidigare, men är värd att upprepas. Artikeln handlade bland annat om den svenske basketspelaren Elijah Clarance och två av hans ungdomsvänner, alla tre baskettalanger men också med väldigt stökiga liv vid sidan om. Platsen är Malmö för drygt tio år sedan. Det som händer är att de tre grabbarna träffar Nicolas Lunabba, från organisationen Helamalmö, som hjälper ungdomar som kommer från svåra förhållanden. Lunabba har också senare blivit känd som författare och sommarpratare, har fått Martin Luther King priset och är hedersdoktor vid Malmö Universitet.

Lunabba tar sig an de tre killarna, i synnerhet Clarance, som en dag ”kinesar” hemma hos Lunabba och sedan blir kvar där. De bestämmer att de skall ”klara av livet”, att ta tag i sina situationer och försöka vända dem till något bra. Det går bra med Elijah Clarance, som med inte minst basketen får ”ett lyft” från den utsatta situation han levt i. Hans framgångar inom basketen leder till college, till landslaget och en karriär som professionell spelare. För hans två kompisar blir det annorlunda. De lyckas inte ta sig vidare och skapa ett bättre liv. Den ene skadar sig senare när han försöker genomföra ett bombdåd. Den andre blir dömd efter att han skjutit ihjäl en tonårspojke.

Basketträning och intressant nog, litteratur, blir viktiga faktorer när Lunabba och Clarance bestämmer sig för att ”köra”, för att skapa en bättre tillvaro. ”Litteratur är det friaste och sannaste vi har, om vi tillåter den att vara det”, säger Lunabba. ”Sannare än den förljugna värld vi lever i”.

Att satsa på något man har talang för och upptäcka god litteratur, är det alltså ett bra sätt att ta sig ur en socialt utsatt situation? Så enkelt är det naturligtvis inte. Lunabba säger att han ryggar tillbaka när folk säger att kulturen räddar liv, att idrotten räddar liv. ”Nej, mat räddar liv. Tak över huvudet räddar liv”. Så svår är situationen på många håll, även i ett välfärdsland som Sverige. Men litteratur och idrott kan bidra, genom att man upptäcker något annat och lyckas skapa en meningsfullhet och framtidstro vid sidan av den grå och ofta eländiga vardagen. Litteratur vidgar perspektiven och är till nytta i alla sammanhang i livet, även om man är basketspelare eller coach. Det är jag helt säker på.

Jag vet inte om Elijah Clarance har fortsatt att läsa böcker. Man kan bara hoppas det, liksom att basketkarriären fortsätter och att han på det hela taget får ett fortsatt bra liv. Men var Clarance befinner sig basketmässigt verkar oklart. Förra säsongen spelade han för klubben Lovcen i Montenegro, där han vann skytteligan och blev MVP. Den här säsongen verkar han inte ha skrivit på för någon klubb ännu. En bekant sa till mig att Clarance är väldigt kräsen, spelar inte för småpengar och väntar tills han får ett bud på den nivå han anser sig vara värd. Men han kunde ju faktiskt göra som Viktor Gaddefors, som i brist på goda anbud från utlandet, spelade i SBL och Uppsala tills han fick ett bra utlandserbjudande. Möjligen hade då Elijah Clarance varit på planen i stället för att titta på landskamperna på tv, vilket jag antar att han gjort.

Tapio Joulamo

Det höll på att sluta illa

En vinst är alltid en vinst men det var inte vackert. Det enda som var vackert det var inkastet i slutet till Håkanssons avgörande layup. Coacherna ritade upp spelet och det gick hem.

Coacherna blev så till sig över att spelet funkade så att dom kastade sig i varandras armar i en stor bearhug och glömde bort att coacha till sista sekunden.

Det höll på att sluta illa. Det blev en vinst och det var tur för annars hade nog inte kritikerna varit nådiga.

Det jag är nyfiken på det är vad experterna framför TV:n och datorn har för lösning på hur man spelar mot den zon som Israel nästan vann med.

Sverige lyckades inte med något mot den. Jag tror att jag vet vad som kanske skulle ha fungerat för jag har sett det användas. Guess what ?

Experten gav arrangören Norrköping underkänt för att det inte var utsålt. Jag tycker att det var en bra publik och en helt godkänd siffra. Att Sverige sedan alltid spelar dåligt i den arenan är en annan sak.

En stad med bara 137 tusen innevånare (lite större än Umeå) kan inte leverera betalande åskådare i stil med Stockholm med 1 miljon innevånare och 60% av all Svensk basketverksamhet.

Om det förväntas storpublik på varje match då går det inte att spela på andra orter än Stockholm.

Om SBBF vill att basketen skall växa ute i landet då måste matcherna decentraliseras. En i norr en i öst en i väst och en i söder borde vara SBBF´s målsättning inför varje landskamps säsong.

Läser i Östersunds Posten att coach Stark återigen ger sina spelare skulden efter en förlust. Sitter hon verkligen så säkert så att hon kan göra det i media. En manlig tränare för ett kvinnligt lag skulle sitta väldigt löst efter två sådana kapningar.

BC Luleå är nog lyriska efter att ha fått hem Rönnqvist. Jag skulle tro att han dessutom är ganska nöjd över att slippa vara kvar i det isländska laget för dom spelade verkligen raggarbasket. Det var riktigt pinsamt att se dem i sin Eurocup kvalmatch.

BSKT får se upp redan den 25 november då BC Luleå kommer på besök till Umeå baskethall. Rönnqvist brukar trivas i våran hall. Han gav laget mardrömmar för fem år sedan då han körde slalom runt BSKT pinnarna och backade man då satta han allt.

Kan Kalmars omväxlande man/man, zon och kombinationsförsvar störa BSKT på fredag ? Flera lag har haft problem med Kalmar långt in i matcherna. Jämtland hade bara tre poängs ledning i halvtid på hemmaplan före uppehållet.

Jag läser i dagens tidning att journalisten Nils Widing har gått bort 73 år gammal. Min första kontakt med den snälle och trevliga Nisse var 1980 när han precis hade börjat som journalist. Nisse Widing tog sig alltid tid att lyssna. En förmåga som inte alla journalister har. R.I.P Nisse.

Godmiddag

Jag säger bara Wembanyama

Det blev som jag misstänkte en ganska svår match borta i Tallinn. Finland hade mycket svårt att vinna mot dem. Sverige hade tur att esterna hade fuktigt krut i första perioden. Sverige spelade med flow och var på väg att glida ifrån.

Tyvärr måste jag vara lite negativ här mot coachningen. Jag tycker att coacherna roterade in 3-4 spelare från bänken alldeles för tidigt. Laget tappade flytet och Estland kom in i matchen och utjämnade.

Håkansson hade en ganska svag match mot Estland i första halvlek men ändå totalt 24p, 6r, 6 ast när matchen var slut.

I spanska Bilbao där han spelar till vardags är han playmakern som styr laget med stor framgång. Han säger själv att han är i sitt livs form. Han får delvis tacka Balibrea som är hans PT när han är ledig.

Borg är min favorit. 20 poäng och 63% skytte. Alltid bra i landslaget. Perfekt teknik i allt och det snyggaste pull up jumpern som jag har skådat i Sverige. 

Birgander får jag återigen göra avbön till. Jag har ju skrivit att han rör sig som en finlandsfärja och att han saknar skott men killen har ju faktiskt lite touch även om han saknar leep. 17p & 11r är bra.

Czerapowicz är en lirare som saknades senast. Han levererar alltid om han får förtroende 11p.

Sverige borde vinna hemma mot Israel på måndag kväll men jag är lite orolig för jag tycker att Sverige aldrig spelar bra i den hallen.

Finland gick inte in 100% för matchen borta mot Tyskland. Dom är ju redan klara så jag förstår dem men det såg inte riktigt bra ut. Salin spelade sporadiskt, några ganska gröna spelare spelade mycket. Lassi Toivi coachade i vit Tshirt och visade inte det engagemang som han vanligtvis gör.

Lettlands dominans i sin grupp är intressant. Beror det på den italienska coachen Banchi eller på att Lettland har så bra spelare. Bortavinsten med 20 p i Grekland sticker ut. Jag skall nog titta på den matchen när jag får tid.

Jag säger bara Wembanyama. Basketens utveckling är sjuk. Den 18 åriga fransosen på ”äckliga” 219 cm gjorde debut i landslaget, startade , spelade 23 minuter och levererade 20 poäng och visade upp häpnadsväckande skills. Vad skall alla basketkillar i Sverige mellan 170-200 cm tänka ? NBA är avlägset för dem.

Godmiddag

”Kvar på perrongen”

Girona, Spa åkte på en överraskande förlust borta mot Mechelen, Hol i torsdagens Euroleague match. För två veckor sedan åkte Fenerbache på torsk borta mot Szeksered i Ungern.

Det är bara att inse att utvecklingen ute i Europa går med raketfart men i Sverige står damlagen kvar på perrongen.

Avsaknaden av ett satsande Udominate/A3 är stor. Listan på toppspelare som har besökt Umeå Sporthall och visat upp sig kan göras lång. Sverige tappar dessutom i internationell ranking när inga damlag deltar i internationellt.

Det var inte så att stjärnlaget Girona spelade dåligt utan det var Mechelen som med bara 2 amerikanskor och en väl tajmad 2 – 3 zon fick Girona i obalans. Dessutom var hemmalagets 3 poäng skytte galet bra och då särskilt av guarden Bergani. 77 – 67 till Mechelen är en skräll.

Döm om min förvåning när jag såg att en svensk SBL domare dömde i Litauen i torsdags. Rikard Eriksson dömde Euro Cup dam matchen Kibirkstis – Uni Gyor och gjorde det alldeles utmärkt.

Abigail Asoros Namur har problem i Euro Cup. Tre raka torskar efter riktigt risigt spel innebär nog att cupen är över för i år. Asoro har haft problem att få speltid men fick nu 37 minuter och levererade 10 p och 5 r mot tyska Fribourg.

Tittade på Holon, Israel eftersom Sverige snart möter dem i EM kval. I Holon spelar Simms som har blivit godkänd att spela som naturaliserad med israeliska landslaget. Hon är bra men lite divigt uppträdande kan jag tycka.

I Holon spelar även en fd Udominate spelare nämligen litauiskan Baltkojiene. Den irrationella guarden är tyngre men fortfarande snabb och lite vild i spelstilen och tydligen uppskattad eftersom hon fick 37 minuter (7 p, 7 r). När hon kom till LBBK så blev det snabbt cut.

LBBK coachen kapar rejält Visbys agerande uppe i Luleå i onsdags. Han förväntar sig tydligen att när man kommer på besök då skall man visa respekt genom att ställa upp med bästa lag, minst 10 spelare och kämpa till sista sekunden.

Sandberg borde förstå att Visby gör som dom vill med sitt lag. Dom har dessutom en spansk tränare och jag är 100% säker på att han inte tänker svenskt.

Jag antar att Visby räknade med att dom inte skulle ha ngn chans även om de hade toppat laget hela matchen. I stället gav man spelare som annars inte får spela bra erfarenhet och siktar på matcher som man kan vinna.

Jag tycker inte att det är fel. Det anser jag att Umeå BSKT borde ha gjort tidigare under coach Gustavsson och även under coach Balibrea.

Spara på starterna i matcher som ”inte kan vinnas” och ge bänken värdefull speltid. Med transparens i laget fungerar det bra.

Åke Bärlin som i fjol coachade Fryshuset vann inte en enda match. Han fick en hel del kritik över sitt coachande. Nu är han i Norge och coachar Kongsberg i den högsta ligan och har 8 – 0 och leder serien.

Kul revansch. Jag misstänker att han nu har betydligt bättre spelare i truppen.

Den nya coachen i Real Madrid har kanske kommit över krisen. Igår kväll blev det en tung hemmavinst mot Anadolu.

Godmiddag

Jag tror att han får chansen

I morgon spelar Sverige en viktig VM kvalmatch borta mot Estland och på måndag hemma mot Israel.

TV experten Rajacic säger att det är två matcher som Sverige ska vinna och då särskilt mot Estland som saknar flera av sina bästa.

Jag har följt Estländsk basket ganska mycket de senaste åren.

Klubblagen har utvecklats mycket genom internationellt spel (Cramo/Tallin) och landslaget är alltid bra på hemmaplan så jag tippar tyvärr att Sverige får det svårt att vinna på fredag kväll om man inte får flyt som borta mot Israel..

Hemma matchen mot Israel blir lite enklare men bara om Israel kommer utan sina Euroleague stjärnor. Som det ser ut så tar Euroleague en liten paus för första gången så att landslagen kan använda sina bästa spelare.

Du har väl inte glömt att Sverige hade ett extremt flyt när man vann på bortaplan mot Israel. 3poäng skyttet var 60%.

Flow är något som man inte får ofta. Den skickliga och skarp skjutande spelfördelaren Blatt som till varadags spelar i Alba Berlin blir svår att tas med.

Om du är en trogen HOOPS läsare då kommer du ihåg att jag redan tidigt i höst skrev att Gustav Hansson måste få chansen i landslaget.

Det vore galet om en spelare som dominerar så i SBL inte får den och tack och lov så fick han den.

Jag skrev samma sak om Hampton redan i fjol och till sist fick även han chansen. Jag fattar givetvis att inget beror på vad jag tycker men jag hade fingret i luften och kände av rätt iaf.

Frågan är om Gustav Hansson hade fått chansen om Balibrea inte hade varit en i coach staben. I tvivl.

Hansson sköter det offensiva jobbet suveränt i BSKT. Han får fram passningarna som skall fram. Han sätter de skott som han får läge för. Han är topptränad även fysiskt och klarar av defensiven även mot lite längre spelare. Jag tror att han får chansen att spela och att han klarar det bra.

Jag lyssnade på en podd härom dagen. I den berättade en SBL coach om sin spelfilosofi. Han sade bl a  att bumpa cuts  var en del i filosofin.

Det förvånar mig mycket att han inte känner till att det är flera år sedan som det blev ett regelbrott att bumpa cuts. Detta är bl a en av anledningarna till att hans lag i SBL får så mycket foul.

Det händer då och då i både herrarnas och damernas Euroleague att någon kliver fram/in och stänger vägen för en cuttande spelare men det blir obönhörligen foul internationellt.

Regan Magarity är i bra form. High schorer med 18p och 4 r blev det igår men tyvärr förlust. Zahui fick inte en enda minut i sitt Schio. Drammeh spelar i kväll. 

Virtus Bologna vann igår kväll borta mot Milano. Coach Messina fick se sig besegrad av Scariolo och det sved det syntes tydligt.

Messina brukar ställa upp på intervju efter matcher men inte igår. Virtus frälsare var Teodosic som sköt 5 av 6 från ca 8 meter. Otroligt. i kväll Real Madrid – Anadolu.

Godmiddag

Israels damlandslag har fått förstärkning till EM-kvalmatcherna

Av FIBA:s fem regioner i världen är konkurrensen mellan länderna särklassigt störst i Europa. Man kan säga att Europa ständigt blir underrepresenterat i de största turneringarna, de som omfattar hela världen, alltså OS och VM, eftersom FIBA reserverar platser och ser till att länder från alla världsdelar är representerade i mästerskapen. Begränsningen av platser i turneringarna gör att det alltid finns europeiska länder som kunde vara sportsligt kvalificerade, men inte får plats.

Den tuffa konkurrensen i Europa har som bekant lett till att land efter land börjat naturalisera spelare, främst amerikanska, för att förstärka sina landslag. Det sker både på dam- och herrsidan och exemplen är många. De amerikanska världsstjärnorna Courtney Vandersloot och Allie Quigley har t e x båda spelat för Ungern, Jonquel Jones (som är från Bahamas) representerar numera Bosnien och Yvonne Anderson Serbien. Såväl Ryssland som Turkiet och Frankrike, med flera, har ägnat sig åt samma sak. I herrarnas EM såg vi också att ett så starkt basketland som Spanien hade en naturaliserad amerikan i sitt lag.

FIBA-bestämmelserna om representation i landslag är snåriga, men grundprincipen är att ett land får använda sig av bara en naturaliserad spelare, d v s en som fått medborgarskap i det nya landet efter att denne fyllt 16 år och under förutsättning att spelaren inte representerat sitt ”ursprungsland” i någon FIBA-turnering på landslagsnivå, inklusive 3×3. Vad gäller spelare med dubbla medborgarskap kan de välja vilket landslag de vill representera. Och många länder har som sagt ”nosat upp” amerikanskor av hög klass, men inte så hög att de kan ta platser i amerikanska landslag, både sådana som har dubbla medborgarskap eller sådana som är villiga att låta sig naturaliseras.

Och inte sällan är stora pengar inblandade när spelarna naturaliseras. I många fall har de naturaliserade spelarna inte någon som helst koppling till det nya landet utan lockas helt enkelt skriva på för att de får ordentligt betalt. Det var därför som Vandersloot oväntat dök upp i Ungern och Jones i Bosnien.

FIBA:s regelverk kan dock beskrivas som väldigt töjbart, eftersom generalsekreteraren efter eget gottfinnande kan bevilja undantag. Och det har också gjorts, t e x att spelare som representerat USA ändå kunnat naturaliseras i ett europeiskt land, eller att ett land tillåts spela med fler än en naturaliserad spelare. Generalsekreteraren skall i dessa fall bland annat ta hänsyn till hur länge spelaren bott och spelat i det ”nya landet”. Två aktuella sådana fall har nyligen inträffat i Israel, närmare bestämt i dess landslag, ett beslut som kan få inverkan på Sveriges möjligheter att kvalificera sig till EM 2023.

Sverige skall ju möta Israel i vinterns två EM-kvalfönster: på hemmaplan nu i november och på bortaplan i februari. Inför matchen i Uppsala 24/11 har den israeliske coachen tagit ut en trupp på 14 spelare, där inte bara den tidigare naturaliserade Alexandra Cohen ingår. Där finns också amerikanskorna Jennie Simms och Alyssa Baron, som blivit israeliska medborgare. Det israeliska förbundet har meddelat att FIBA godkänt de båda amerikanskorna för spel i landslaget, vilket naturligtvis betyder att Israel blir ordentligt förstärkt. Det är ju nämligen inga ”dussinlirare” det handlar om, i synnerhet inte Simms. Naturaliseringen av de båda spelarna har antagligen beviljats med hänsyn till att de båda tillbringat många år i Israel och dess liga. Baron gör i år sin sjunde säsong i den israeliska ligan och Simms sin sjätte.

Båda spelarna är guards och strax under 30 år gamla. De är stabila poänggörare, mångsidiga och rutinerade efter många års spel i Europa och i internationellt klubblagsspel. Jennie Simms spelade på college för Old Dominion och utmärkte sig redan då för sitt poänggörande. Hon blev tvåa nationellt efter att ha snittat 26 poäng. Simms draftades till WNBA 2017. Hon valdes i andra rundan, som nr. 18 och spelade det året en del matcher för Washington och Indiana. Sedan kom hon tillbaka den här säsongen, då hon tillhörde Phoenix Mercury. Säsongen 2021–22 spelade hon för Rishon, då hon vann skytteligan med snittet 29 (och tio returer) och blev utsedd till både MVP och årets guard. Den här säsongen spelar Simms i Holon, där hon fortsätter producera.

Alyssa Baron spelade för Penn på college, den skola där Stina Almqvist går. Baron blev en legendar på sin skola. Bland annat är hon den som gjort näst mest poäng i Penns historia. Baron blev mästare i Israel förra säsongen, tillsammans med bland annat Paulina Hersler, i Ramla. Amerikanskan snittade då 13 poäng, fem returer och fyra assister. Baron spelar i år vidare i Ramla och har redan hunnit representera Israel i årets 3×3 EM.

Simms och Barons inträde kommer givetvis att göra Israels landslag starkare. Hur mycket och i vilken grad det kommer att påverka EM-kvalgruppen, där Sverige och Lettland ingår, är förstås svårt att sia om. Men att det kommer att ha betydelse står klart, och att det kommer som en mindre glad överraskning för den svenska landslagsledningen inför de avgörande EM-kvalmatcherna kan vi utgå ifrån.

Israel är en av arrangörerna av nästa års EM. Om FIBA:s beslut att godkänna de båda amerikanskornas deltagande i landslaget på något sätt har med det att göra kan man fundera på. FIBA vill ju gärna ”haussa” intresset i länderna där mästerskap spelas. Hur som helst, även om Israel genom sitt arrangörskap är direktkvalificerat för slutspelet., så deltar landet i kvalet. Skulle Israel ta en plats genom kvalspelet går den överskjutande platsen till den femte bästa tvåan i kvalet. Det vore en ödets ironi om Sverige, som råkat hamna i den israeliska kvalgruppen, skull missa slutspelet för att Israel fått den exceptionella fördelen att spelade med tre naturaliserade amerikanskor.

Men det skall spelas om det, och det man kan konstatera är att läget i Sveriges EM-kvalgrupp har spetsats till. Efter den inledande förlusten i Lettland krävs det seger i minst två av vinterns tre matcher för att ta en plats i slutspelet. I kvalet till EM 2021 tog sig fem grupptvåor (av nio) vidare. Då räckte det med två vinster. Det sista laget som klarade strecket var Storbritannien, som hade 2–2 i matcher och -1 i målskillnad. Den här gången är det knepigare, för det finns bara plats för fyra av de tio grupptvåorna.

Tapio Joulamo

Domarnas agerande allt mer ifrågasatt på alla nivåer

Bedömningsnivåer och domslut är ett nytt ämne som dök upp på FB sidan Diskussionsforum för basketälskare.

Man hade varit och spelat Södertälje Open och upptäckt att de internationella domarna tillät kroppsfys men inte svenskt kladdande.

Efter inlägget så haglar kommentarerna och det är bra.

Jag undrar hur många av dem som kommenterar som har suttit på courtside på en SBL herr match i år och sett på nära håll vad de svenska SBL domarna släpper igenom och då särskilt i matcher mellan bra lag. Det är grisigt.

Det kan inte vara så att domarna inte vet vad som gäller men det verkar finnas en ”svensk standard” som någon har satt och det är den man följer.

Jag såg en Euro Cup dammatch förra veckan som dömdes av bl a en svensk elitdomare.

När en amerikanska var på väg mot korgen i höjd med 3 poänglinjen väljer en försvarare att springa fram och slå på amerikanskan för att stoppa attacken och få domaren att blåsa foul.

Den svenska domaren som stod alldeles bredvid händelsen tyckte väl att amerikanskan var så stor och stark så han valde att inte blåsa foul utan han lät henne dribbla vidare göra layup och 2 poäng.

Spelaren som tydligt foulade var givetvis riktigt förbannad och sprang fram till domaren och frågade varför han inte blåste foul. Inkast från sidan hade varit det rätta. Domaren bara tittade på henne och sprang vidare.

Alla borde förstå att domare direkt under elitdomar gruppen och även massor av ungdomsdomare ”tar efter och avstår från att blåsa” trots att överträdelser är tydliga när inte deras kollegor blåser.

Vi har hamnat i en ond cirkel i svensk basket och det krävs krafttag för att komma ur den.

Det finns bara en väg och det är en bättre handledning, utvärdering av matcher i SBL, videostudier, mentorskap, avstängning om man gör stora misstag, ursäkt från SBBF och SDF till drabbade föreningar. Det jag beskriver finns redan ute i basket Europa.

Åsikterna som kommer fram i Diskussionsforumet är så varierande så alla borde förstå att Sverige är ute på djupt vatten.

Ingen har riktigt koll längre. Toppdomarna i SBL dömer ”som dom vill döma” och det tragiska är att KLUBBARNA i SBL tillåter dem att döma som dom vill.

Domare som sitter på läktaren eller framför datorn/TV och streamar matcherna gör sin egen subjektiva BEDÖMNING om vad hen kommer att tillåta i nästa match hen skall döma. Så borde det inte vara. Riktlinjerna borde vara tydliga.

Jag ser nära 70 internationella matcher varje månad. Jag blir förvånad när en svensk domare dyker upp på planen.

Är de svenska FIBA domarna rädda att ta internationella matcher ? Håller dom inte måttet ? Är det för dåligt betalt ?

Godmiddag

Förr kunde jag ställa krav. Idag skulle jag åka på en anmälan.

I söndags var jag och tittade på en dammatch i div 3 mellan KFUM Umeå och Höken, Luleå.

KFUM Umeå coachas av några av mina fd dam spelare. I laget spelar några av mina fd spelare som är unga juniorer och matchen dömdes av en av mina spelare från 80 talet. Kul !

Höken coachas av Mattias Kenttä som jag känner sedan många år.

Jag satt bakom Höken med en annan duktig Luleå ledare Robert Winneborn, som framgångsrikt ledde basketföreningen GameTime i Umeå under sin studietid på 90-talet.

Robban försökte få Umeå att köpa Luleå BasketCentrum iden med föreningar i ett antal stadsdelar men det gick trögt med att sälja in idén. Det var för tidigt då och kanske för tidigt än idag.

Det var jätteroligt att se Kenttäs ledarskap. Han visade upp kunskap, entusiasm och engagemang.

Inte konstigt att dom får fram massor av duktiga basketspelare i Luleå när fd elittränare tar hand om ungdomarna på det sättet.

Det är tyvärr ganska ovanligt i Umeå att man blir coach eller domare .

När man slutar sin aktiva karriär som spelare eller coach då slutat man för gott. Det är dessutom inte ovanligt att deras barn blir innebandy spelare i stället för basketspelare pga innebandyns stora influenser i Umeå. 

Det händer aldrig i Luleå eller i Östersund att basket föräldrars barn väljer innebandy eller…..händer det.

Jag blir glad när jag ser att kvinnor som jag har coachat blir tränare.

Tänk om fler skulle ta det steget då skulle basketen inom 10 år få en rejäl boom i Umeå.

Killarna är alla för lata och bortskämda. Det är ytterst få i Umeå som tar på sig ett ledarskap efter karriären.

Ofta får föreningarna skulden för att man inte rekryterar ledare och domare men det är inte föreningarnas fel.

Det individualiseringen och samhällsutvecklingen som ligger bakom allt.

När man är klar med basket då ska man förverkliga sig själv och göra något helt annat.

Förr kunde jag ställa krav, nästan tvinga folk att ställa upp. Idag skulle jag åka på en anmälan om jag ställde samma krav som jag gjorde på 80 och 90 talet när jag var kanslichef.

Om man ville vara med i verksamheten på den tiden var det bara att ställa upp. Det gick inte att köpa sig fri. Det var bara att sälja lotter, skotta skit, städa hus sälja julkärvar, you name it.

Godmiddag

Luleå fick de svar dom önskade och SBBK fick huvudbry

Jag tar av mig kepsen för Nazrollah, Bardagji och Murat för en riktigt bra domar insats i Cup matchen mellan Södertälje och Luleå. Lite missar då och då står alla ut med bara man dömer båda lagen på samma sätt då är det rättvist.

Södertälje staben tyckte tydligen annorlunda. Då kan det vara bra med några objektiva ögon 75 mil från matchen, som alltid granskar även domarna med Argus ögon .

Det är för det första inte bra med en kommentator som är så hemma favoriserande i stream sändningen. Han var uppenbarligen deppad i sista perioden när Södertälje inte hängde med.

Det uppdraget måste skötas mer professionellt även om sändningen sköts av hemmalaget- tycker i alla fall jag.

Alla som är insatta i SBL dam vet att Åström, Claesson, Stern och Lundqvist alltid spelar försvar på gränsen och att dom förtjänar foul ofta. Dom spelar helt enkelt ofta för tätt i anfallarens cylinder och använder  händerna för mycket. 

Sundberg säger i LT.se att ”ingen har kommit för att få se 60 straffkast” och det kan väl stämma men ”som man sår får man skörda” det måste coach Sundberg ha klart för sig.

Om spelarna har fått direktiv att spela så nära och med så mycket handkontakt då måste man räkna med foul.

Eldebrinkarnas kvalitet i skyttet är inget nytt så poängskörden förvånar inte.

Däremot skulle nog ett spelsystem som lyfter fram duktiga poänggörare som Claesson, Åström och Lundqvist inte skada. Nu går ju allt genom tvillingarna och Halvarsson.

Övriga spelare i laget fick knappt låna bollen. Det blir för lätt att försvara och för trist för medspelarna att spela.

”Södertälje är ett landslag som kan slå många länder i Europa” sade en basketexpert för en tid sedan. Han spådde att SBBK kommer att köra över allt. Vilket otroligt ogenomtänkt och okunnigt uttalande.

HOOPS skrev redan i våras att det inte blir ngn walk in the park för Södertälje om inte Södertälje köper in power under korgarna och inte kan man matcha några landslag ute i Europa med nuvarande besättning.

Undrar vad experten tänkte efter att Norrköpings inte alltför starka lag pressade Södertälje in i kaklet förra helgen. Efter torsdagens torsk mot Luleå har det varit tyst från experten – vad jag vet. 

Nuvarande spelstil och roster kommer inte att räcka till SM Guld. Luleå gjorde ingen toppmatch men vann. Jag tycker att Sandberg & Nilsson coachade bort Sundberg. 

Överraskningen med 1 – 3 – 1 zonen gav direkt 2 TO och skapade kaos. Bytet till 2 – 3 zon efter Sundbergs timeout likaså. Södertälje var inte redo för det. Södertälje är dessutom för små.

Luleås NVN (Nyström, Vesterberg, Nyström) har Södertälje problem med. Dom är långa dominerar nära korgarna i försvar och sätter treor i anfall.

Södertälje saknar detta helt för närvarande och det är den stora skillnaden – tycker HOOPS. Luleå fick dom svar dom önskade och gav SBBK rejält med huvudbry.

Jag tippar att SBBK innan februari tillför en kanske två amerikanska power forwards för nu har man fattat att Luleå kommer att ge dem en fight. Kanske finns det fler lag som kan straffa SBBK.

Jag är även ganska säker på att även Luleå plockar in en amerikansk 3-4:a för att vässa laget innan de avgörande matcherna  på våren. Jag skall försöka att se Luleå – Södertälje live uppe i Luleå efter årsskiftet.

Som kuriosa i sammanhanget noterar jag att både Halvarsson och Vesterberg gör samma hoppsa stegfel som tidigare ofta när dom får bollen. Dom hoppar till innan dom agerar. Det är stegfel men av någon underlig anledning så blåser inte domarna på det.

Godmiddag

Straffkast med underhandskast

Hoppas att 2:a platsen i SBL inte stiger BSKT upp i skallen. Det är lätt hänt att man blir som vi säger i Tornedalen en ”jästipää”.

Hybris har en tendens att dyka upp och att slå sig för bröstet när man äntligen får lite framgång brukar sällan vara bra.

Ludde Håkansson var inte lika vass igår med sitt Bilbao när man vann mot Igokea, Gre med 80 – 85 men ändå lagets bästa med 16p och högsta effektivitet. Denzel Andersson fick inga minuter.

Teneriffa tog gruvlig revansch på Herzliya, Isr med hela 57 – 95 efter att i förra omgången förlorat stort lite oväntat mot Peristreri, Gre coachat av en av mina tidigare favoritspelare Spanoulis.

Sasu Salin lyste som vanligt i Teneriffa och levererade 18p. Alla lag är riktigt rädd för hans fruktade 3 poäng skott och anpassar försvaret därefter. Även Shermandini bra som spelade här i Umeå 2008 med sitt Georgien. Min stora favorit Huertas kunde ta det cool igår.

Jag ser en viss likhet i spelstilen mellan Marcellino Huertas i Teneriffa och Gustav Hansson i BSKT. Kan Huertas vara Gustav Hanssons rolemodel ?

Onsdagens kioskvältare nummer ett i dambasket Europa var ungerska Szekszard som vann efter 2 OT med 103 – 102 mot stjärnlaget Fenerbache. Fen ligger nu på sista plats i 8 lags gruppen efter 2 spelade matcher. Det kan bli svårt att hämta in för att bli topp 4 även när stjärnorna som saknas ansluter.

Spanska Girona följde upp med en storseger 83 – 63 mot stjärnlaget Schio. Zahui, 16 minuter och 2 poäng är långt ifrån landslagsform tycker jag.

Magarity i Landes, och Drammeh i Girona i ganska bra form.

Jag trodde att jag aldrig skulle få se detta live igen

Jag blev ny ung coach för KFUM Umeås div 2 lag 1974. Laget hade precis trillat ur Allsvenskan som serien hette då och laget innehöll ett flertal riktigt duktiga basketspelare där flera hade meriter både i A-landslag och J-landslag.

Vi hade en lång och smal kille på 205 cm, som drog lite extra folk på matcherna. Det berodde inte på hans spel, längd, yviga hippie hår eller yviga hippie skägg utan på hans speciella straffkast teknik.

Publiken vrålade foul till domarna när någon knuffade den gode Staffan Rodhe för alla ville se honom skjuta straffkast.

Uförandet var stående bredbent hållande i bollen med båda händerna mellan knäna gungade den fram och tillbaka innan han skopade iväg bollen. Ett underhands kast kallas det väl. Träffsäkerheten var hög trots det minst sagt underliga utförandet.

Döm om min förvåning när jag i onsdags såg  en match i Champions League mellan Dijon vs Sassari. Du kan själv googla Chinanu Onuaku så får du chansen att studera hans unika straffkast stil som var mycket säker. Han var bäst i Sassari dessutom.

Jag köpte faktiskt Cupmatchen mellan Södertälje och Luleå igår och i morgon kommer HOOPS högst personliga kommentarer om den matchen.

Efter dam matchen blev det Milano mot Real Madrid i Euroleague. Hatten av för Real som släppte loss i den sista perioden och vann med 77 – 83. Nykomlingen Musa i Real var X faktorn med hela 25 poäng.

Jag pratade med Saulius Racys i onsdags när han var på väg till Aten för att döma Euroleague matchen Panathinaikos vs Partizan 89 – 91. Det lär ha varit en het match för vår meste domare. Det är verkligen synd att han inte dömer och är mentor för domarna i den svenska SBL.

Godmiddag

Collegesvenskor, och en intressant basketregel

Collegesäsongen drar i gång nästa vecka, medan själva conference spelet, d v s grundserierna, startar runt nyår. Som vanligt har vi 50–60 svenskor i collegespel, och bland dem kan vi lyfta fram de här namnen:

Matilda Ekh och Stephanie Visscher, Michigan State, som hör hemma i tuffa Big Ten Conference. Visscher bestämde sig för ett femte år på college och bytte till Michigan State efter fyra år på SF Austin. Det skall bli intressant att se de båda svenskorna i samma lag.

Emma Johansson gör sitt första collegeår på South Florida, som är tippade att vinna sin conference, AAC. Emma är en av fem internationella spelare i USF den här säsongen. I den gruppen ingår också finskan Janette Aarnio. Vi kan nog inte förvänta oss stordåd av Emma Johansson den första säsongen i USF, som har ett bra lag och kan kanske komma att rankas bland de 25 bästa skolorna i landet.

Även Tova Sabel har bytt skola, från Penn State till UC Davis, som ingår i Big West Conference, där laget är tippat att sluta femma, vilket skulle vara lika med förra säsongens resultat. Även Sabel har nordiskt sällskap i laget, av danskan Lena Svanholm. Om Sabel hade stannat i Penn State hade hon blivit involverad med ett par Sverige (Luleå) bekantingar, Natisha Hiedeman och Maggie Lucas, som båda ingår i staben. Lucas är assisterande coach och Hiedeman har utnämnts till ansvarig för spelarutveckling. Hiedeman, som spelade en säsong i Luleå, är på somrarna som bekant upptagen med spel i WNBA-laget Connecticut, medan Lucas, som förra säsongen var i iatlienska Sassari, tycks ha lagt ned spelarkarriären.

Trion Ellen Hahne, Freja Werth och Helene Haegerstrand, återsamlas för ytterligare en säsong i Albany, som är favoriter att vinna sin conference, America East. Förra året blev ju Albany trea i grundserien, men gick sedan hela vägen i slutspelet och tog en plats i NCAA-slutspelet. Mycket talar för att Albany kan upprepa det den här säsongen.

Vanessa Taylor, från Norrköping, gör sitt fjärde år på Elon, som väntas bli ett mittenlag i sin liga, CAA. Den allroundkunniga Taylor har ökat på sina minuter för varje säsong och var redan 21–22 starter i sitt lag. Så kommer det garanterat att bli i år också och sedan blir det spännande att se om hon stannar ett femte år eller fortsätter karriären på annat håll.

Stina Almqvist inleder sin andra säsong på college, i Penn, som ingår i Ivy League, den conference som omfattar de mest prestigefyllda lärosätena. Almqvist fick blygsamma tolv minuter per match det första året, men högst sannolikt kommer den siffran att öka den kommande säsongen. Penn landade i mitten av Ivy league förra året. Det finns skäl att tro att laget kommer att flytta fram positionerna.

Inget av ”svensklagen” räknas bland de stora favoriterna inom collegebasketen. Den här säsongen förväntar sig alla att det nationella mästerskapet blir en affär mellan South Carolina, Stanford, Texas och Iowa. Men ett par av de svenska lagen kommer förhoppningsvis att vinna sina conferenceslutspel och ta en plats i det stora slutspelet. Det skulle vara en bra utdelning. Och får vi in ett ”svensklag” topp 25 i den nationella rankingen skulle det vara mumma.

Här är några andra bekanta namn bland svenskor som kommer att spela på division I-nivån den här säsongen:

Karolina Andersson, New Hampshire (America East),Anna Ekerstedt, Rider (MAAC),Miranda Elebring, Farleigh Dickinson,Alma Elsnitz, California (Pac 12),Ruba Abo Hashesh, Bradley (Missouri Valley),Anna Häger, High Point (Big South),Soufia Inoussa, New Mexico State (WAC),Moulayna Johnson, Miami (ACC),Precious Johnson, Duquesne (Atlantic 10),Julia Nyström, Saint Joseph´s (Atlantic 10),Tilda Sjökvist, Presbyterian (Big South),Sanna Ström, Kansas (Big 12)

Det är nog många som inte förstår hur stor collegebasketen är i det stora landet i väst. Amerikanerna har ju ett helt annat system än övriga världen. I USA spelar man ju på high school, sedan college och därefter finns proffsligan, WNBA, för ett begränsat antal spelare. Utöver det finns bara några mindre proffsligor. Seriesystemen med ”vanliga” klubblag som finns i resten av världen existerar inte i USA.

Till och med collegetiden är ju spelarna amatörer, men omfattningen påminner till stora delar om en kommersiell idrott, där det omsätts jättelika belopp. Collegebasketen är helt enkelt en gigantisk industri. Publiktillströmningen är enorm och omsättningen jättelik. Det vill till om man skall ha råd med allt som det innebär att driva en stor idrott, med alla arenor och andra faciliteter, stipendier, resor och stora organisationer med coacher som tjänar mångmiljonbelopp årligen. Nuförtiden kan även enskilda spelare göra stora pengar på att spela collegebasket, genom det som heter NIL (name, likeness, image). NIL gör det möjligt för spelare att marknadsföra sig på sociala medier, ta in annonsintäkter och göra sponsoravtal med olika företag. De bästa kvinnliga spelarna, sådana som Paige Bueckers och Caitlin Clark, drar redan in mer NIL-pengar än de någonsin kommer att göra i WNBA.

Ett exempel som visar collegebasketens storlek är det tv-avtal som en conference, Big 12, är på väg att teckna med ESPN och Fox. Det handlar om en sexåring förlängning med start 2025, där mediabolagen kommer att betala 2,3 miljarder dollar för rätten att sända Big 12-matcherna, d v s i runda slängar 25 miljarder svenska kronor. Alltså för en conference, av totalt 32!

Det är väldigt tråkigt att Binta Drammeh, den svenska som just nu presterar bäst ute i Europa, inte kommer till landslagets EM-kvalmatch mot Israel 24/11. Efter att under flera år varit en del av landslaget, med varierande framgång får man säga, var det ju nu hon skulle kunna ta en stor roll. Men så blir det alltså inte, i alla fall inte till den här kvalmatchen. Drammeh har tackat nej och som alltid är det svårt att veta den bakomliggande orsaken. Kanske är hon ointresserad, kanske beror det på att hon behöver återhämtning. Drammeh har ju haft en skadebenägenhet under åren. Eller har det blivit grums i maskineriet efter hennes senaste landslagssejour? Det är ju känt att Drammeh och dåvarande förbundskaptenen Marco Crespi inte drog jämt.

Hur som helst tränar och spelar hon för fullt i Girona, där on tycks ha funnit sig till rätta. Och prestationerna är det inget fel på. Objektivt sett kunde hon, utan att överanstränga sig, vara med på några dagars läger och en landskamp, utan att det nödvändigtvis skulle gå ut över klubblagskarriären. Men som sagt, det är svårt att veta eftersom vi inte har facit.

Både herr- och damlandslagen har tyvärr en längre historia av att spelare avstår landslagsspel av olika orsaker, till stor förtret för alla basketentusiaster, som ser landslagen och landskamperna som det bästa av allt. Men det finns förstås spelare som delar den senare synen och som alltid ställt upp, t e x tvillingarna Eldebrink. I de allra flesta fall, när spelarna avstår landslagsspel, handlar det om att de vill prioritera sina klubblag, ibland under ”press” från sina klubbar, som ju är måna om sina investeringar. Och det får man ha viss förståelse för. Det handlar ju om spelarnas levebröd. Om spelarna är slitna eller har skadekänningar och ibland måste välja det ena eller det andra, så är det begripligt att de låter den som betalar lönen gå först, hur tråkigt vi än tycker att det är.

Nu när Drammeh avstår, så kan vi i stället glädja oss åt att spelare som saknades sist; Amanda Zahui, Nathalie Fontaine och Regan Magarity är med igen. Låt oss hoppas att även Binta Drammeh ansluter nästa gång det gäller, i februari, då allt kommer att avgöras i EM-kvalet. Sverige möter då Israel borta och Lettland hemma.

Jag brukar inte ha så mycket åsikter om domarinsatser, i alla fall inte lika mycket som den gode Mr. HOOPS. Men det finns en regelfråga som gnager lite extra i mig, den om ”cylinderprincipen”. Regeln säger att varje spelare, såväl defensivt som offensivt, har rätt att inta en position vertikalt (i en tänkt cylinder) på planen som inte redan har intagits av en annan spelare. Cylindern begränsas framåt av spelarens händer, bakåt av rumpan och på sidorna av spelarens armar och ben.

En försvarsspelare blir enligt regeln aldrig ansvarig om kontakt uppstår med en anfallsspelare, så länge spelaren håller sig inom den tänkta cylindern. Det är spelaren som ”bryter” sin cylinder och inkräktar på en annan spelares cylinder som skall ha foulen. Regeln säger också tydligt att försvarsspelaren får röra sig uppåt och nedåt i sin tänkta cylinder utan att bli ansvarig för kontakt med en anfallsspelare.

Som jag förstår den här regeln är det en missuppfattning att en försvarsspelare måste stå helt still för att det skall bli offensiv foul när kontakt uppstår anfallsspelaren. I själva verket är det så att det är anfallsspelaren som alltid skall ha foulen när denne rör sig framåt och inkräktar på försvarsspelarens cylinder. Det jag blir konfunderad över är att i matcher man ser, oavsett nivå och var de spelas, så blåser domarna nästan uteslutande foul på försvarsspelaren när kontakt uppstår, även om försvarsspelaren håller sig i sin cylinder och anfallsspelaren rör sig framåt i full fart. Jag förstår inte hur det är möjligt, även om det naturligtvis kan vara svårt för domarna att på en bråkdel av en sekund avgöra vem som inkräktade på den andres cylinder. Det är något skumt med tillämpningen av den här regeln. Men det kan också vara så att jag missförstått eller tolkat den felaktigt. Det finns säkert någon som kan förklara saken.

Till sist måste jag göra en rättelse. I min förra text på den här hemsidan påstod jag att alla klubblag som deltar i internationellt spel får ett bidrag på 100 000 från förbundet. Ett sådant system har vi haft, men det togs bort för några år sedan. Det stöd förbundet ger till elitverksamhet är att lagen som tar steget upp i SBL Dam och herr får kostnadslättnader under några år.

Tapio Joulamo

”En Big Mac för en tia”

Umeå BSKT vann mot Uppsala trots att man spelade lika risigt i första halvlek precis som man gjorde borta mot Nässjö och BC Luleå.

Det verkar inte spela ngn roll om man reser långt (Nässjö), halvlångt (Uppsala) eller kort (Luleå).

Samma sak har jag sett även hemma trots att man inte har rest. Laget är lite trög startat, men som bra är så spelar laget bättre och bättre ju längre matchen går. Snacka om att laget är inne i ett positivt flow.

Jag tror att Gustav Hansson har blivit Sveriges svar på ”Hack a Shack”. Alla lag gör allt för att hacka och knuffa honom problemet är det att Umeå BSKT´s Shack missar inga straffkast.

Det ser ut som att Butler har gått ner minst 7-8 kilo som han hade när han landade i Umeå i augusti. Nu spelar han riktigt bra igen.

Sex (6) vinster och två (2) förluster efter åtta omgångar är strålande resultat för Umeå BSKT och då har man ännu inte spelat mot lagen i botten av tabellen. 

Den 18 november är det dags igen för hemmamatch och då mot Kalmar. Från idag hela 17 dagar att jobba för att försöka få mer åskådare till hallen. Det räcker inte med sociala medier och en anonym annons i papperstidningen det behövs mer arbete.

Kanske dags att skapa förankring bland basketungdomar i stan genom att besöka träningar och ungdomarnas matcher. Man gör det inte genom att bara själva träna och spela.

BSKT inbjuder till olika basket camp där ungdomar får elitspelare som tränare och det är ju bra men det måste kidsen betala för. Det vore bättre med öppna gratis träningar då och då på helger och lov då spelarna är spellediga

Man skapar förankring bland Umeå borna genom att på olika sätt locka dem till baskethallen.

Det överlägset bästa sättet är att synas i alla media och att vinna matcher.

Med bra matcharrangemang med tävlingar och uppträdanden så sprids ryktet snabbt att det är kul att gå på basket. Om man dessutom slipper ta med sig öronproppar pga ljudvolymen så är det ännu bättre.

Att dela ut fribiljetter är ett bra sätt om man mot uppvisande av den på matchen stämplade biljetten t ex får 20% rabatt i kiosken eller får en gratis kaffe hos t ex Costas eller annan samrbetspartner.

1998 när Nordics spelade i Basketligan då fick man inom två timmar efter matchens slut en Big Mac för en tia mot uppvisande av matchbiljett. Det var populärt.

Arvidsson visade igår att han är av det rätta virket när han trots missade avgörande straffar och en trist förlust ställde upp för intervju direkt efter matchens slut.

I morgon kommer Tapio Joulamos senaste krönika. Missa inte den.

Godmiddag

Ingen förankring-ingen publik

Jag hade det på känn när jag skrev 50/50 igen. BSKT är inne i ett flow som bygger självförtroende och i kölvattnet av det så kommer mod, entusiasm och initiativförmåga.

När man vågar släppa loss och spelet flyter då blir man inte heller särskilt trött.

Jag var inte på plats för att se matchen mot Norrköping men enligt en kompis som är fd Förbundsdomare så var det en gräslig rugbymatch. Antalet icke avblåsningar är alldeles för många.

Norrköping gjorde allt för att försöka stoppa bröderna Hansson. Knuffar och kontakter i skottögonblick utan avblåsning var många.

Att se matchen streamad är inte samma sak som att sitta 10 meter från parketten.

I TV soffan ser man bara en bråkdel av alla ojustheter och tjuvknep som spelare håller på med. BSKT är självklart heller inte ofelbara. Även dom tar till samma grepp eftersom domarna tillåter det.

Det som sticker ut det är Norrköping spelarnas ständiga gnäll på alla avblåsningar mot dem och icke avblåsningar som dom vill få med sig. Jag fattar inte hur domarna står ut med tjatet. Det verkar bli värre i år när de är mästare.

Visst har en del BSKT spelare synpunkter ibland men det är mycket sällan. Man går som regel bara därifrån.

9 år i SBL har härdat föreningen. Under många år har man aldrig fått någon som helst respekt från någon men nu är det lite annorlunda.

Coacherna i båda lagen är ”lika stora kålsupare” och då särskilt i en sån här match mellan två förbundskaptener.

Lite prestige fanns det garanterat mellan dem. Nu har Balibrea slagit alla förbundskapten kollegorna Degernäs, Källman och Ripinen. Snyggt jobbat.

På SBL´s hemsida har en Norrköping skribent skrivit bl a ”domarna hittar 2 osportsliga foul på Dolphins” och senare ”en till osportslig på Dolphins och Umeå får fri lejd till seger”.

Jag skulle förstå det hemmabetonade texten om den finns på Norrköpings hemsida men inte på basketligans. Inte seriöst sv SBL att släppa in det.

Uppsala i Fyrishov är det som gäller imorgon för BSKT.

Det pratas och pratas om Victor Gaddefors av på SBL play TV, men inte vinner Uppsala om bara han presterar. Lagspelet blir lidande när nästan allt skall gå genom honom.

Uppsala har varit sämre än väntat. Dom spelar ett ganska dåligt försvar och spelarmaterialet runt Gaddefors känns ganska svagt.

En förlust mot Uppsala skulle vara en rejäl setback och smolk i glädjebägaren för BSKT inför landslagsuppehållet.

Jämtland 38 – Kalmar 34 stod det i halvtid. Det har helt klart gått grus i Jämtlands maskineri.

Ett kämpande Kalmar kunde faktiskt hänga med till halvtid men sedan var foul belastningen för hög och tufft spelande Jämtland gled ifrån.

Hampton lämnar återbud till landslaget med förklaringen att han vill rehabilitera kroppen.

Jag tro inte på det utan efter att ha satsat två veckor från familjen vid senaste landslags fönstret och fått ynka 3 minuter (4 p) så är det inte värt det.

Det finns garanterat även ett samband med det egna lagets prestationer den senaste tiden. Han känner störst ansvar för sin arbetsgivare.Man behöver helt enkelt hitta forman. Förståeligt.

Fryshuset hade riktigt bra med folk på läktaren i gårdagens match mot Uppsala. Det var mest kids som knappast har betalat entré men det är inte det viktigaste.

Föreningarna som inte har publik måste försöka anstränga sig för att få folk till matcherna.

Konstigt vore det om inte Sveriges största basket förening 08 Stockholm kan få massor av kids till deras hemmamatcher.

Ställ in eller flytta träningar och matcher så att kidsen kan gå och se sitt eget lag spela live.

De lag som inte drar publik saknar förankring inom basketen i sin stad. Hur skapar man förankring ? Det räcker inte med att vinna matcher.

Godmiddag

BSKT har flow – 50/50 igen

Gjorde en intressant iakttagelse en halv timme före matchstart. Både coach staben och de flesta spelarna i Jämtland var fram och hälsade, småpratade och klappade om domarna före matchen mot Umeå BSKT. Ingen i BSKT staben eller spelare ägnade sig åt sådan inställsamhet. 

Blir intressant att se om Norrköping kör med samma trick idag fredag när dom kommer till Umeå. Norrköping saknar Tabb och Terins det är helt klart. Tabb spelar nu i Finland för KTP och där blev det 36 poäng i senaste matchen.

Norrköping hade det tufft i Rumänien. Dom får inte spela försvar på samma sätt på guards när dom spelar internationellt och då har man svårt att få riktigt tryck i sitt försvar. Domarna blåser när man kladdar för mycket. Nära korgen är spelet fysiskt och där väger Norrköping lätt även om de har längd.

Deras fyrtorn Spires och Ramstedt är ”sparrisar” och ganska lätta att flytta på om man bara kan men om Norrköping spelar med båda tornen nära korgen i kväll då får BSKT det svårt.

Murrey – Boyles är deras klart bästa spelar just nu och kan vara den som väger över om Norrköping vinner i Umeå i kväll.

Karhu Basket som var i Umeå och deltog i BYC Cup i september i Umeå spelar Europe Cup just nu. Dom har startat med tre vinster så det är intressant med tanke på att BSKT spelade jämnt med dem i en riktig toppmatch.

Sporting Lissabon försökte med en hel del gris försvar mot Karhu i senaste matchen men Karhu stod emot. Domarna var inte lika generösa med bedömningen som i matchen BSKT vs Jämtland utan delade ut 57 foul.

Karhu ligger förresten bara femma i den finska ligan hittills med tre vunna och två förlorade. 

Zahuis Familia Schio fick vinna premiärmatchen i damernas Euroleague. DVTK från Ungern hade ledningen med 2 poäng med sekunder kvar och eget inkast på främre planhalvan men domarna lät Schio köra över mottagaren. Fick en nsteal och en layup till lika. Sedan var det ridå.

Måste kännas oerhört tufft för nykomlingen DVTK för dom gjorde en suverän match efter katastrof starten mot stjärnlaget. DVTK blev överkörda i början och låg under med nästan 20 pinnar. Zahui såg tung ut och var inte bra. I mina ögon inte landslagsmässig.

Även Magarity i Landes verkar en bra bit från formen. Däremot inte Drammeh i Girona men hon är ju inte med i truppen. Har hon tackat nej ?  Om inte så är hon given.

Asoros nya lag Namur åkte på torsk mot Liddeling på hemmaplan. Det var en kul match i rasande tempo och Liddelingen var en jättestor överraskning.

Liddelingen var tempostarkt och lite galet attack villigt vilket är helt i min smak. Asoro fick 25 minuter men bara 3 p och 3 r. Hon hade svårt med tempot – tyckte jag.

Matchen dömdes utmärkt av bl a svenska Månson.

Innan Euroleague startade spådde jag att Real Madrid i år skulle få en tung säsong.

Llull och Rodruigez är inte tillräckligt snabba längre. De har problem i match efter match. Igår åkte man dit på hemmaplan mot nykomlingen Virtus Bologna med Scariolo som coach.

Reals Madrids nya coach som tidigare var ast. coach sitter nog riktigt löst nu. Jag har aldrig förstått mig på när man avslutar med head coach och flyttar upp hens assistent. Finns det någon förening som har lyckats med det ?

BSKT är inne i ett flow för närvarande med 3 av 4 vunna matcher den senaste tiden. Norrköping kommer från en tuff förlust och jobbig resa till Rumänien. En bättre chans till seger mot fjolårets mästare får man inte. Jag tippar 50/50 igen.

Noterade att Klubbdirektörer i svart kavaj, utan slips och i blåjeans verkar vara populärt i restaurang klubbarna. Ska det vara coolt och avslappnat eller har man inte tid to dress up pga allt arbete med sina mängder av sponsorer.

Godmiddag

Dags för VAR och choaches challange

Hur många icke avblåsningar det var i matchen mellan Norrköping och BC Luleå det vet jag inte men det var många. Snacka om domare som är tagna av stundens allvar. Domarna släppte ett stort antal kontakter som borde ha renderat i avblåsningar.

Att det skall vara så svårt att följa regelboken strikt. Domarna kan den ”som rinnande vatten” men vad är det som avgör vad man blåser på ?

Är det vilka kollegor man dömer med ? Är det beroende av vilka lag som möts ? Är man bara rädd för att blåsa i pipan ?

Den värsta icke avblåsningen kom i slutsekunden. Denzel George försöker få iväg ett tre poäng skott men Schüberg stoppar honom.

Kalpakas som står  3-4 meter ifrån händelsen ”ser ingenting” och han rådfrågar inte ens sina kollegor. Game over.

Att döma av TV bilderna borde det ha blivit tre straffkast för George. Det är kanske dags att införa VAR och coaches challange även i Sverige när det inte räcker med tre (3) domare.

På en vecka har BC Luleå fått en osportslig mot sig i Östersund som inte var en sådan. De har fått en med sig hemma i Luleå som inte var en sådan och nu fick de inte med sig en foul i slutsekunden som kunde ha avgjort matchen på straffkastlinjen av George.

Det var samma visa i matchen mellan Umeå BSKT och Jämtland. Antalet icke avblåsningar var näst intill oräkneliga.

Domarna tillåter båda lagen att hela tiden gå över gränsen för det tillåtna och då blir det som det blir. Långsamt och ingen särskilt vacker basket. Spelarna får i det närmast brottas för att ta sig fram. Det var för bedrövligt att se så jag åkte hem i mitten på tredje.

Jag gläds i alla fall med dem som brottas med att får ihop arrangemanget till varje match.

De senaste två vinsterna ger ny energi och möjlighet till förbättringar. Fler kanske vill hjälpa till så att man kan bjuda på ett proffsigare arrangemang. Gårdagens match var den proffsigaste på flera år.

Det första som måste åtgärdas det är ljudnivån på musiken. Galet högt och direkt hälsovådligt. Vem är det som kräver den nivån på ljudet ? Är det någon som ”kör sitt eget race” och själv bestämmer och ingen vågar ”säga till”.

Jag vet att det finns folk som sällan går på herrmatcher bara pga av den extremt höga ljudnivån.

Flera av dem var på gårdagens match eftersom det var fri entré. Dom kom fram till mig och klagade och sade att dom inte kommer tillbaka om det skall vara som det var igår igen. Jag vet att dom absolut inte kommer att komma och betala för den ljudnivån. 

Det näst viktigaste som måste åtgärdas snarast är tempot på presentationen. Den är alldeles för lång och saknar tempo. Med bakgrundsmusik och speaker blir dessutom allt bara en gröt av ljud för dem som sitter högre upp än rad 3.

Ljudanläggningen i hallen är tyvärr inte den bästa. Jag tror att felet sitter i de föråldrade högtalarna i taket som har suttit där sedan 1995.

I kväll startar damerna Euroleague och alla matcher finns på Youtube. Jag får nöja mig med det nu när A3 till min stora sorg är nedlagt.

Jag hoppas att du har tagit chansen att sätta dig in i damernas Euroleague genom att läsa Tapio Joulamos krönika från igår.  TJ´s kunskap om lag och spelare är imponerande och mycket läsvärd. 

TJ skriver bl a att Svenska Basketbollförbundet bidrar med 100 000 kr till svenska lag som anmäler deltar.

Jag kan för dig berätta att det Ungerska Basketförbundet bidrar med 300 000 € till varje lag herrar som damer om man spelar Euroleague. Du kanske då förstår varför ett lag som Sopron kunde ”vinna hela skiten” i fjol. 

Godmiddag

Europaspelet startar, men svenska lag saknas 

Färsk KRÖNIKA signerad Tapio Joulamo.

Nu startar de båda klubblagsturneringarna på damsidan, Euroleague och Eurocup, helt utan svenskt deltagande. Och helt utan nordiskt, för övrigt. Inte något lag vare sig från Sverige, Finland, Danmark, Island eller Norge deltog ens i kvalet. Det är för bedrövligt, i synnerhet som svaga basketländer som Schweiz, Portugal och Luxemburg minsann var med. Det är illa också för att varje säsong som går utan svenskt deltagande, så tappar man i rankingen, vilket gör det svårare att ens ta sig in i huvudturneringen (i Eurocup) såvida man inte är nationsmästare.

På goda grunder får man anta att de svenska lagen drar sig för att vara med av ekonomiska skäl, trots att förbundet bidrar med 100 000 till de lag som deltar. Uppemot en miljon lär kalaset kosta, i alla fall om man överlever kvalet och får spela sex matcher i gruppspelet. Det måsta vara sällsynt dåliga förutsättningar i Sverige jämfört med de närmare 25 länder som kan ha råd att skicka lag till internationellt klubblagsspel. Totalt är 73 olika europeiska klubbar med den här säsongen, inklusive de som försökte kvala in men misslyckades. 

Måhända är det så att det är mer kostsamt att vara med om man hör hemma i de nordiska länderna, d v s att det är längre resor som är dyrare. Nere på kontinenten är det ju lite kortare resor, ibland så nära att man kan åka buss till bortamatcherna. Men det är nog bara en del av förklaringen, för alla kontinentala lag som deltar och går vidare får ju avsevärt fler resor och i många fall en mycket större kostnadsbild.

Det är ingen bra situation att svenska spelare inte kan komma ut och testa sina vingar i internationell konkurrens. Det krävs att man tävlar mot de bästa för att själv bli bättre. Nu har vi för all del spelare som är med i de här sammanhangen, d v s flera av de svenskor som spelar utomlands. Men det förtar inte vikten av att nästa nivå av spelare också för göra samma erfarenheter. För svensk basket, inte minst landslagen, skulle det vara betydelsefullt. Därför skulle det vara viktigt att just svenska spelare får göra erfarenheterna. Om lagen som ställer upp laddar på med maximalt tillåtet antal utländska spelare och låter dem få merparten av speltiden, är det ju liksom ingen vits.

Om enskilda klubbarna inte anser sig ha råd med internationellt klubblagsspel, vore en alternativ väg att många går ihop och skickar någon form av svensk utvecklingslag. FIBA har visat sig vara öppet för sådana lösningar och inte minst har Belgien visat sig vara en ”specialist” på området. Det mest bekanta exemplet är Lotto Young Cats, som var med flera år i Eurocup och innehöll ihopplockade talanger från olika klubbar. Flera av dem vi känner igen i dagens belgiska landslag, t e x Delaere, Vanloo, Meesseman. I år deltog, för andra säsongen i rad, ett annat liknande belgiskt lag, Phantoms Basket Boom, bestående av i huvudsak unga spelare från olika klubbar, förstärkta av ett par rutinerade spelare.

Ett antal svenskor får vi i alla fall se i turneringarna den här säsongen:

EUROLEAGUE
Amanda Zahui, Famila Schio, Italien
Binta Dammeh, Girona, Spanien
Regan Magarity, Landes Frankrike

EUROCUP
Paulina Hersler, London Lions, GB
Nathalie Fontaine, Arka Gdynia, Polen
Abigail Asoro, Namur, Belgien
Elin Gustavsson, Sassari, Italien
Elsa Paulsson Glantz, Lublin, Polen

Jag utgår ifrån att alla de här spelarna kommer att bli uttagna till landslagets EM-kvalmatcher i november och februari, där de naturligtvis kommer att utgöra stommen och kompletteras med några spelare från SBL Dam. Jag hoppas också att alla kommer att ställa upp mangrant, nu när den generation av spelare som burit upp landslaget under många år, har tackat för sig. 

I Euroleague har man två grupper om åtta lag i grundserien. Man spelar hemma och borta, d v s 14 matcher innan kvartsfinalerna, dit de fyra bästa i vardera gruppen kvalificerar sig. Eurocup består av tolv fyralagsgrupper, där man möts hemma och borta, alltså sex gruppspelsmatcher. Av de 48 lagen tar sig 32 vidare till sextondelsfinaler. Det blir en hel del ”svenskmöten” under säsongen. De tre svenska deltagarna i Euroleague är lottade i samma grupp i grundserien, och i Eurocup har Elin Gustavsson och Paulina Hersler hamnat i samma gruppspel med sina lag.

I våras fick vi, i Ekaterinburgs frånvaro, se ungerska Sopron vinna Euroleague. Och Eurocup, den gick till franska Bourges, där Elin Eldebrink fick avsluta utlandskarriären med en internationell titel. Den här säsongen i Euroleague är vidöppen. Att de fyra stora ligorna kommer att dominera kan vi dock utgå ifrån. Vårens finalist, Fenerbahce nämns som en favorit och det är inte så konstigt, med spelare som Kayla McBride, Natasha Howard, Alina Iagupova, Breanna Stewart och Emma Meesseman. När de båda senare ansluter är dock osäkert och det största frågetecknet är Meesseman, som skadade sig under VM. Spanska Avenida och USK Prag tippas också kunna gå långt, men frågan är om inte turkiska Mersin är andrahandsfavoriten. Mersin har laddat upp bra, med bland annat Briann January, Chelsea Gray, Jonquel Jones, Tiffany Hayes och brittiska Temi Fagbenle.

Eurocup blir ett getingbo, men skall vi drista oss att plocka ut ett par favoriter så får det bli Galatasaray från Turkiet och franska Lyon. Möjligen med ett extra plus till fransyskorna, som har ett riktigt starkt lag. Med spelare som Allemand, Ciak, Chartereau, Gruda, Johannes och amerikanskan Blake Dietrick har Lyon en stomme som inte skulle skämmas för sig i Euroleague.

I Rysslands frånvaro är Turkiet, Italien, Spanien och Frankrike de främsta europeiska ligorna. Många amerikanskor spelar i de här länderna, men långt ifrån alla de bästa. En förklaring är att de gigantiska lönerna i Ryssland har fallit bort och en annan är den nya prioriteringsregeln som införs i WNBA från och med 2023. Spelare som anländer för sent till träningslägrens inledning i april får böter, och skulle de missa den säsongsstarten blir de avstängda hela året. Några av de främsta, som Jonquel Jones, Brionna Jones, Chelsea Gray och Breanna Stewart, kommer i alla fall att spela i Europa i vinter. Det blir intressant att se hur de och deras klubbar agerar nästa vår, då starten av WNBA och de europeiska slutspelen kolliderar.

Sverige är representerat i de bästa ligorna främst genom Zahui, Magarity och Drammeh, som spelar i topplag i Italien, Frankrike och Spanien, och alla tre måste bedömas ha goda chanser att vinna titlarna i sina länder. Även Gustavsson spelar den här säsongen i Italien, i Sassari, liksom Amanda Kantzy (Broni) och i andraligan återfinns Amanda Tivenius (Ponanzo). Även Kalis Loyd spelar vidare utomlands, trots att landslagskarriären är avslutad. Hon fortsätter i Toulouse i franska andraligan. Turkiet har Maria Gültekin tagit en plats i Bursa och i andraligan spelar Günesh Karaoglan (Bogazici).

Både Fontaine och Paulsson Glantz blir också intressanta att följa i deras polska lag. Förra säsongen hamnade deras lag på silver- (Gdynia) och bronsplats (Lublin) i ligan, och båda kommer sannolikt att tillhöra toppen den här säsongen. Samma sak gäller Hersler, vars London Lions vann det brittiska mästerskapet och lär göra det även den här säsongen.

Bland övriga utlandssvenskor kan nämnas Fatou Jallow (Halle) och Emma Karamovic (Wasserburg), båda i den tyska ligan., samt Amanda Okodugha, senast i Visby, som återfinna i Grindavik på Island. Två erfarna utlandspelare är Farhiya Abdi och Danielle Hamilton Carter. Den senare heter numera Danielle Hamilton Baugh efter att ha gift sig. Det finns inga besked om ny klubbadres för någon av dem. Abdi spelade förra säsongen i Kayseri, Turkiet och Hamilton Baugh i belgiska Castors Braine. Vi får se om de båda dyker upp i något lag, någonstans. 

Säsongen är ännu så länge bara i sin linda. I Frankrike har man t e x inte ens startat ligaspelet. Men överlag kan man säga att utlandssvenskorna som är i gång gör bra ifrån sig, inte minst Drammeh, som blev lite av matchvinnare när Girona slog Villeneuve i kvalet till Euroleague. Hon svarade då för 14 poäng, mest av alla på planen. Och i helgens ligaomgång i Spanien följde Drammeh upp det genom skicka i 21 poäng mot Leganes. Drammeh är definitivt mogen att axla en större och tyngre roll i landslaget, där hennes insatser har varit minst sagt volatila. 

Och så måste vi ju nämna Elin Gustavsson, som tillbringade sommaren på Nya Zeeland, där hon blev mästare med Tokomanawa i den nystartade ligan. Den här hösten har Gustavsson startat riktigt bra i den tuffa italienska ligan. Hennes Sassari har 4–1 i matcher och Elin Gustvasson är en lagets bärande spelare. Hon är på planen drygt 30 minuter per match och snittar fina 13,4 poäng och 8,8 returer. Gustavsson går mot sin klart bästa säsong i karriären och kan bli en riktig joker, om inte rejäl injektion, för det svenska landslaget den här vintern.

Tung skalp i fredags

50/50 skrev HOOPS senast och så blev det. Det kunde lika väl ha varit BC Luleå som stått som segrare speciellt med tanke på den sista skälvande minuten. Trots klara +8 för BSKT blev det nerv.

De domsluten och icke domsluten kunde ha vänt matchen.

En osportslig foul på Gustav Hansson som i TV soffan var tveksam och dessutom en utebliven osportslig när Gustav Hansson blir omkull sprungen när han skall springa hem efter missat Umeå anfall var inte bra.

Hur kunde dom grå missa den överkörningen ? Tittade alla tre på bollen för den var långt därifrån.

Kolla på reprisen. Titta på de sista anfallen nere i vänstra bildhörnan då ser du vad som händer. DET var en osportslig foul.

Var det ngn form av kompensation för den som BC Luleå åkte på i slutminuten mot Jämtland – som absolut INTE var en osportslig foul.

Så är det väl inte men konstigt är det.

Jag tänker på alla timmar som staberna har lagt ner på kartläggning av motståndarna och på all tid man har lagt ner på strategin. Många timmar i hallen med nötning hur man skall hjälpa och dubbla m.m. När allt kommer till kritan så var det återigen 3 poängs skyttet som avgjorde.

Experten föreslår då säkert 30 – 45 minuter 3 poängs skott varje träning så ordnar det nog sig men så enkelt är det ju inte…………

En tung skalp blev det i fredags för den tunnhårige Balibrea (flåt) som på tisdag får visa om han har vapen för att även skaka Jämtland. Borås vann mot Jämtland i fredags med några poäng men Jämtland spelade utan Pierre Hampton som jag tycker är topp fem i landet.

Umeå BSKT´s stora utropstecken i fredags var Will Butler med riktigt bra spel och överraskande 20 poäng framåt – men det var 3 poäng skyttet som avgjorde.

Om Butler finner den fysiska formen då blir han till stor hjälp för Cole Welle är fortfarande långt från toppform.

Köping hade inga problem att avvisa Södertälje utan Gaddefors och med en Palmblad med fuktigt krut. Det blir en annorlunda säsong för SBBK herr i år om inte klubbdirektören bestämmer sig för att belåna huset.

Godmiddag

50/50

BSKT har inte vunnit uppe i Luleå sedan jag åkte med och Jesper Gustavsson var coach för laget. Det hände tom två (2) ggr under Jespers tid som coach att det blev vinst mot Öqvists gäng och jag var med på bänken båda gångerna.

Då var det Smith, Gilchrese, Schlitzer, Nilsson, Saleman och Frank som lirade strålande basket och drog det längsta strået. Det var ett Umeå BSKT med många egna produkter som spelade och som drog folk till matcherna på hemmaplan.

Det var två riktigt fina upplevelser för en gammal coach att vara med på vinsterna i Luleå och det måste ha varit svidande förluster för Luleå men direktör Mosesson var fram och gratulerade i alla fall direkt efter matchens slut och det var snyggt.

Jag hejar alltid på BC Luleå när dom spelar mot någon annan och jag njöt verkligen av deras snygga vinst nere i Östersund senast. När Luleå spelar mot Umeå BSKT då hoppas jag givetvis på killarna som äter lunch på samma ställe som jag gör nämligen Restaurang Droskan.

För Balibrea blir det femte seriematchen i Luleå och du kan räkna ut att han längtar efter en seger i Luleå vargens kula.

Jag är övertygad om att man har lagt ner massor av tid på att förbereda sig för den matchen och jag är lika övertygad om att Öqvist inte lämnar något åt slumpen. Om Luleå spelar som mot Jämtland då vinner dom men det här är en helt ny match. Vem lyckas bäst med taktiken och vem har spelare som bäst löser de taktiska knutarna, det är frågan.

Det är 50/50 vem som vinner i kväll.

Uppsala mot Kalmar igår var en riktigt dålig basketmatch. Det fick räcka med ett par perioder.

Bayern München mot Milano var var något helt annat

Godmiddag

Hoops jagar vidare

Tapios krönika var dyster och den påverkar även mig.

Det är verkligen synd att det är så känsligt att komma med åsikter. Inom svensk basket skall man bara vara snäll och heja på men det finns ingen garanti att det ger en positiv utveckling det fattar du väl.

Jag håller med Tapio om Ljunggren. Hon är ingen stjärna att bygga laget kring.

Under alla år som hon spelade i Umeå med Mark och sedan Alvik så gjorde hon nog aldrig en riktigt bra match. Ibland kunde hon få lite flow och sätta 2-3 raka treor men det varade inte länge.

SBL krönikorna i HOOPS har upphört och nu även åsikterna från # 1 så nu är väl alla glada inom SBL dam. Ni kan få spela vidare utan att några argus ögon har åsikt om er verksamhet. 

Jag hoppas att Tapio skickar en uppdatering av hur det går för våra svenska tjejer i USA och i Europa så lovar jag att publicera det. Alla är vi nyfikna men vi klarar inte av att följa dem som han.

HOOPS jaga vidare

Sluta skriva om domarna i SBL herr tänker kanske du, men då har du tydligen inte upptäckt att det är domarna som har huvudrollen i massor av matcher. Spelare och coacher dividerar med dem om näst intill varje domslut och domarna blir fegare och fegare.

När matcherna är slut är det INGEN som vågar ha en åsikt om hur domarna dömde mer än möjligtvis förbundskapten Degernäs.

När han förlorade uppe i Umeå i premiären kunde han inte acceptera att domarna dömde strikt efter regelboken. Han hade nog räknat med att det skulle bli ”som vanligt”.

Jag tycker att det är roligare att se både basketettan herrar och damer. Det är mer fart och fläkt över spelet och det är acceptabelt att göra lite misstag utan att coacherna går bananas.

Speakern gapar inte. Man spelar populärmusik som känns igen av många och man gungar med i musiken.

Matcherna döms dessutom av nya coming refs som anstränger sig maximalt för att göra ett bra jobb. Dom gör verkligen sitt bästa för att hålla sig till regelboken. Släpp fram nya domare som vågar blåsa i pipan.

Umeå BSKT NG (New Generation – min benämning av laget)

mot RIG Luleå i ettan var riktigt kul att se. Rig med sina unga talanger och aggressiva attackbasket mot aggressiva NG med mer strukturerat spel. Två helt olika skolor möttes och Umeå segrade.

Häglund, Jallow, Brännström och Jägare är rutinerade spelare i Umeå laget men där finns även mycket ung framtid i form av spelare födda 2001 till 2004. Jag blir inte förvånad om laget är i serietoppen när säsongan går mot sitt slut.

Såg du den svarta helsidan i lokaltidningen där Umeå IK försöker förklara sitt ekonomiska och organisatoriska misslyckande. Jag är tveksam till om dom får den hjälp som dom behöver. Jag tror att både kommunen och näringslivet inser att UIK behöver en total makeover.

Flera års misskötsel får konsekvenser. Publiken var de som insåg det först av alla. Det var/är för dyrt att gå på både damfotboll och dambasket. Inga lokala spelare som lyser.

Bara 461 på ödesmatchen i söndags säger väl allt. Inte ens Eldebrink, Lundqvist och Halvarsson lockade publik vid sin hemmapremiär i Södertälje.

Jag hade ett par fribiljetter som jag har fått till UIK´s hemmamatch men jag och en kompis valde att inte gå på matchen. Det hade inte känts bra att komma med dem när man vädjar om pengar överallt och vi hade inte lust att betala entré.

UIK har kört i diket precis som A3 gjorde och jag misstänker att både kommun & näringsliv inte vill betala skulder som UIK återigen har byggt upp. Det är heller inte första gången som dom vädjar om hjälp.

Umeå IK lyckade vinna mot Djurgården och fick en liten chans att hålla sig kvar genom kvalspel. Frågan är om dom kan hantera det. Jag tvivlar.

Godmiddag

Det är färdigtyckt för min del av Tapio Joulamo

Några betraktelser

Jag har fått kolossalt med ovett efter att jag uttryckte en åsikt om en spelare i SBL Dam på Twitter. Jag har inte orkat läsa alla invektiv som slungats i min riktning, men de har verkligen låtit som sårade oskulder och andemeningen har såvitt jag förstått varit att en ”tyckare” och ”hobbyexpert” som jag skall hålla truten och inte uttrycka någon form av kritik mot någon. Det verkar dock som de själva är i sin fulla rätt att säga precis vad de vill, med vilka ord som helst. Själv tycker jag att det är OK att de andra säger vad de tycker och att jag i gengäld också borde ha den rätten. Men i det avseendet verkar vi inte vara överens.

Många har före mig konstaterat att det lilla svenska basketsamfundet inte klarar av när det blåser upp från medierna eller andra, med åsikter och synpunkter om det de sysslar med, helt enkelt för att de inte är vana vid det. Jämfört med de stormar som kan uppstå när medier brakar loss i de stora idrotterna, som fotboll och ishockey, är de åsikter som förs fram inom basketen att betrakta som milda västanfläktar. Basketfolket har inte aning om vad det innebär att vara i stormens öga när drevet går. Och hur skall det kunna veta sådant? De lever ju i sin lilla basketbubbla där alla förväntas vara godmodiga.

Min tweet handlade om Elin Ljunggren, som spelar i Sjuhärads. Jag har absolut ingenting emot Ljunggren, som haft en bra karriär i nu tre ligaklubbar, och som är en bra ligaspelare. Det jag påstod, att Ljunggren inte är någon stjärna i ligan och att hon inte kan leda sitt lag (vilket hon skulle behöva), står jag fast vid. Det tycker jag att hon och andra i hennes krets borde kunna uthärda. Och vad Ljunggren anbelangar: om hon faktiskt skulle kliva fram som en stjärna och en ledare, och därmed överbevisa mig, skulle jag vara den förste att krypa till korset. Jag skulle dessutom göra det med glädje.

Luleåcoachen, Robin Sandberg, gjorde inför finalerna för två år sedan, ett uttalande där han tyckte att Alvik bara hade tre spelare som var att räkna med. I klartext sa han att de övriga var odugliga. Den gången var det ingen som gick bananas, utom att det blev lite mediarubriker och så Janel McCarville, som kallade honom för en clown. Efter den femte finalen, den som Luleå som bekant vann, blev det allmän förbrödring mellan Sandberg och McCarville. Om de kramades är jag lite osäker på, men ett handslag och något leende blev det definitivt. Och sedan var den saken ur världen, stridsyxorna grävdes ned och det är väl rimligt. Vad jag förstår blev inte Robin Sandberg paria efter sitt uttalande utan seglade vidare, men kanske är det skillnad eftersom han inte är en ”tyckare” utan tillhör den inre kretsen. I den är så gott som alla nästan lite överdrivet artiga vördnadsfulla, även om de i enrum kan säga att ”Den och den är en riktig sopa”:

Den goda nyheten till alla mina belackare är att det är färdigtyckt för min del, i alla fall vad gäller SBL Dam. Efter att under många år ha skrivit spaltkilometrar om framför allt damernas liga, tycker jag att jag på något sätt gjort mitt. Jag har inte heller tid att hålla koll på allt på det sätt jag vill. Och faktum är att jag under en tid trappat ned ordentligt, så det känns rimligt att det blir punkt. Jag kommer förstås att följa ligamatcherna (och kanske i synnerhet Ljunggrens fortsatta förehavanden), men koncentrera mig mer på det som händer internationellt.

Efter att Mr. Basket meddelat att han den här säsongen inte kommer att följa, eller skriva om, SBL Dam, så blir det inte så många ”tyckare” kvar. Det blir för den intresserade att hålla koll på Umeåbloggaren Hegethorn, i den mån han är en ”tyckare”. Hans skrivariver tycks inte på något sätt mattas av. Och så naturligtvis SvT, som vad jag förstår, på sitt sätt, kommer att fortsätta följa den svenska dambasketen, även om den bevakningen kanske inte alltid präglas av den rätta vederhäftigheten.

Internationellt har vi hur som helst mycket att se fram emot. WNBA startar ju inte igen förrän nästa vår, men inom kort drar collegebasketen i gång. Där vi har vi ju flera svenska namn att hålla koll på, som Matilda Ekh, Stephanie Visscher och så Emma Johansson, som gör sitt första år på University of South Florida. Sedan har vi ju en landslagssäsong, och klubblagstävlingarna Eurocup och inte minst Euroleague. I den senare kan vi få tre svenskor, om Binta Drammeh och hennes Girona lyckas kvalificera sig. Det vet vi på onsdag kväll, då Girona har returmatch mot Villeneuve. Fransyskorna vann den första matchen med tolv poäng, så minst det måste Girona fixa på hemmaplan för att ta sig in i finrummet.

Regan Magarity (Landes) och Amanda Zahui, som den här säsongen spelar i italienska Famila Schio, är direktkvalificerade till Euroleague. Vad gäller de båda mest internationellt gångbara svenskorna, Drammeh, Magarity och Zahui, får vi verkligen hoppas att de är med i kvalet till EM 2023. Sverige har ju tre viktiga kvalmatcher den här vintern, en under det första fönstret i november och sedan två i februari. Sverige möter i tur och ordning Israel (h), Israel (b) och Lettland (h). Det kan bli knepigt att vinna gruppen, eftersom det blev smisk med tolv poäng borta mot Lettland, men en andraplats borde vara inom räckhåll. Då kan man kvalificera sig som en av de fyra bästa grupptvåorna (av tio kvalgrupper).

Blir det inte en gruppseger, och därmed direktkvalificering, så gäller det att inte tappa någon av de tre avslutande kvalmatcherna. Med tre vinster är man nog på den säkra sidan, men det kan även räcka med två, förutsatt att målskillnaden är god. Varje match och varje poäng är alltså av största betydelse. Ingen av collegespelarna lär bli aktuell, så det är helt nödvändigt att utlandsproffsen ställer upp. Inte bara Zahui, Magarity och Drammeh, utan även spelare som Hersler, Gustavsson, Asoro och Fontaine. Sverige kan få ett konkurrensdugligt lag om alla kallade ställer upp, nu när vi dessutom har Klara Lundquist i ”gammal” god form.

För att avsluta internationellt, så kan vi ju inte förbise faktumet att Sverige och Luleå nyligen fick besök av den legendariske coachen Geno Auriemma och hans ”associate head coach”, Chris Dailey, på UConn. De var ju i Luleå för att scouta talangen Tilda Trygger. Det vore något, om vi fick se en svenska i anrika UConn, som på senare tid har börjat rekrytera en hel del internationella spelare. Fem av spelarna i UConn den här säsongen ”ickeamerikanskor”.

Senaste gången UConn vann det nationella collegemästerskapet var 2016, men Auriemma har nyligen sagt att hans kommer att vinna igen, om inte den här säsongen så senare. Auriemma har elva titlar som head coach för UConn, mer än vad någon annan coach inom collegebasketen mäktat med. Med UConns elva titlar stå de på samma antal som UCLA, som vunnit lika många på herrsidan. På goda grunder får man anta att Auriemma inte vill avsluta sin karriär innan UConn går upp i ensam topp i antalet vunna nationella mästerskap. Han har tre år på sig, för det är den kontraktstiden han har.

Italienättlingen Auriemma är på många sätt en intressant figur, inte bara för resultaten han åstadkommit på UConn. Han är en av de allra bäst betalda collegecoacherna på damsidan, med en grundlön på sex miljoner kronor om året. Till det kommer diverse bonusar plus alla intäkter vid sidan om, bland annat som föreläsare och som vinhandlare med eget märke. Runt 25 miljoner kronor beräknas han dra in per år.

Jag träffade Auriemma för några år sedan, då han gästade Barton Clinic. Han hade ett hektiskt schema och jag hade, till skillnad från andra, inte fått tid för en intervju trots att jag hade begärt det lång tid innan av den som organiserade hans besök. Men jag fick tag i Auriemma mellan två av hans pass på clinicen. Han tog sig tid, var tillmötesgående och bekräftade bland annat att hans första kontrakt på UConn, 1985, skrevs på en servett i en restaurang där anställningsintervjun ägde rum.

Om han fullföljer sitt nuvarande kontrakt så blir det alltså 40 raka år som head coach på UConn, en anmärkningsvärd svit. Och intressantast av allt är väl att Auriemma inte nått sina framgångar genom att var en ”demoncoach”. Han är inte direkt känd för att vara någon form av basketgeni eller taktiker. Nej, han har uppnått det han gjort genom att bygga upp en högklassig verksamhet, där smart rekryteringsarbete varit en nyckel. UConn har under Auriemmas tid lockat till sig ett stort antal av de största talangerna, av vilka många sedan gått vidare till WNBA och det amerikanska landslaget, t e x Diana Taurasi, Sue Bird och Breanna Stewart. Auriemma har många gånger haft det bästa laget till sitt förfogande och sedan vunnit med dem. Och det är ju faktiskt en konst i sig, den att kunna hantera de bästa spelarna och leda dem till titlarna. I den meningen är Geno Auriemma en toppcoach, en av de allra främsta. Men att han skulle vara ”världens bäste coach”, som det stod i en tidningsrubrik i samband med hans Sverigebesök, råder det nog delade meningar om.

”Det vackra spelet finns inte längre”

”The Perfect game” av BC Luleå blev det borta mot Jämtland. Alla i laget gjorde en näst intill perfekt insats och man dominerade faktiskt mot Jämtland.

HOOPS analys är att Jämtlands komplicerade anfallsspel fick grus i maskineriet pga BC Luleås taktik, som varierade mellan man man och zon.

Den direkta dubblingen av låg postspelare och deny till de närmaste spelarna blev mycket lyckosam. Jämtlands spel blev stillastående.

Nyckeln till seger anses alltid vara försvarsspelet men i den här matchen var det enligt mig 3 poängs skyttet som blir mer och mer viktigt för varje år som går.

Jämtland vann returtagningen men förlorade i alla fall pga BC Luleås hög procentiga (56 %) trepoäng skytte.

På fredag skall BSKT upp till Luleå.

Inför den matchen trodde jag att BSKT har en stor chans till vinst eftersom BC Luleå skickade hem guarden Evans. Efter att ha sett lördagens BC Luleå så minskade vinstchanserna kraftigt.

Jämtland försökte störa Arvidsson men då var det George eller Bailey som skötte guard spelet bra.

Jag har coachat i många år på elitnivå så är det inte så svårt att tippa att BSKT kommer att göra allt som står i deras makt att försöka pressa BC Luleås guards i speluppbyggnaden. 

Öquist & Larsson hade bra taktik i lördags och Chuck lyckades inte med något motdrag.

Jag är säker på att de rutinerade Luleå coacherna inte underskattar BSKT. Jag tippar att de bjuder de unga BSKT coacherna på en överraskning. Frågan är om BSKT har en plan B och C klar för de kommer att behövas.

Domarna såg mellan fingrarna när det gäller mycket i matchen men i slutänden så blev det rättvist trots allt och det är ju det viktigaste.

Den osportsliga foul som dom delade ut till BC Luleå spelaren i matchens slutminut, det var osportsligt AV domarna.

Det var en ganska trevlig basketmatch trots allt. Det enda som inte känns riktigt bra det är att Nils Botold, som valde att lämna BSKT sitter och nöter bänk mest hela tiden och när han får spela så är det inte i den roll som passar honom. 

Ida Myllyoja och Mika Vågström borgar för en bra säsong för KFUM Umeås damlag i basketettan. Fryshuset hade ingen chans alls när de bästa i KFUM var på banan. Coacherna i Umeå valde att ge bänken mycket speltid och därför kunde Fryshuset hänga med en bit in i tredje.

Segern mot Blackeberg var inte helt oväntad.

KFUM föll ju bara med en poäng mot dem på bortaplan nyligen. Myllyoja dominerade på banan. Tänk vad en (1) bra spelare betyder för ett basketlag.

Myllyoja hade platsat i startfemman i fjolårets A3. Hon har bra statistik från finska ligan med ToPo 20-21. Hon spelade i fjol i klubbens andra lag. Jag vet inte om det berodde på rehab eller pga satsning på studier.

Nu är den 180 cm starka och väl skolade forwarden i KFUM och tillsammans med Mika Vågström lyfter dom laget till toppen av serien.

Jag hoppas att KFUM vinner det mesta från och med nu och tar steget upp i SBL med en ny frisk balanserad satsning på alla plan med ansvarstagande ledning som ger plats för lokala förmågor på plan och inte bara i laguppställningen.

Hoops gubben är bara negativ är det en del som menar.

Hur skall jag kunna vara positiv när jag bjuds på så mycket som inte beivras ?

Min sport – det vackra spelet finns inte längre. Jag håller på att tappa sugen. Går inte längre på alla matcher. Domarna gör inte rätt för arvodet.

Att döma av de senaste matcherna som jag har sett live och streamade så har domarna ingen konsekvent linje än så länge.

För mycket hand kontakt, cylinder kontakt samt rörliga screenar och kramande fasthållningar vid pick och rull, för att inte tala om alla stegfel.

Den enda klara linje jag kan se är att man släpper igenom det mesta. Det är ingen vacker herr basket som spelas i Sverige. 

Sättet att döma i SBL herr leder till att coacherna fuskar mer och mer med försvarsspelet.

Studera själv alla knuffar från både anfallare och försvarare just i samband med pick and roll spelet. Patetiskt.

Godmiddag

Äntligen är Gustav Hansson uttagen !

BSKT´s spelprogram är en total katastrof. Hur kan staben godkänna att spela fyra (4) matcher på 10 dagar varav två (2) på bortaplan i Luleå (fr) och Uppsala (må). Matcher Fredag, tisdag, fredag, måndag innebär att chanserna till vinst minskar.

De bärande spelarna kommer knappast orka spela 30-35 minuter i alla fyra matcherna och förberedelserna inför match blir inte så bra som de skulle bli med lite space. En förkylning eller en fotstukning på torsdag på någon av staterna blir dyrbar. 

Nästa fredag borta mot BC Luleå lär vara matchen med störst vinstchans. Hemma mot Jämtland på tisdag mycket liten chans liksom hemma mot Norrköping på fredagen. Att sedan krydda det hela med viktiga matchen mot Uppsala borta på måndag är så dålig planering.

Classico slutade med Barca seger med 75 – 73. Nya Real coachen Chus Mateo lyckades tända laget när man låg under med 16. Matchen såg förlorad ut men Gabriel Deck fick flyt och svarade för otroliga 15 poäng de sista 5 minuterna.

Tyvärr så valde Mateo att låta Llull ta ett sista 3 p skott för att vinna matchen. Ett konstigt val eftersom både han och Rodrigues hade varit direkt dåliga under hela matchen. Hezonja eller Muza borde ha varit givna avslutare men dom är nya i laget så Llull fick ansvaret.

Jag tror att Real Madrid har gjort ett misstag när man har kvar Llull och Rodrigues. Dom har väldigt svårt att klara av playmaker jobbet mot duktiga snabba försvarare som rör sig snabbt i sidled. Real kan få det svårt att nå slutspel i är om dom inte agerar – tror jag.

Äntligen måste jag säga när jag på eftermiddagen får höra att Gustav Hansson har kallats till landslagets samling inför november matcherna. Du som är en trogen HOOPS läsare vet att jag vid flera tillfällen har skrivit att han borde få chansen.

Var det så att det krävdes många poäng från honom för att man skulle nominera honom. Måste en pointguard i Sverige vara scorer och snitta 25 poäng för att man skall se hans kvalitet och kapacitet ?

Gustav är en lirare och sådana finns det alltid plats för.

Om han får chansen då fixar han det men det blir tufft att få minuter som pg eftersom Ludde Håkansson är starter i Bilbao och spelar strålande och Melvin Pantzar är starter i Valladolid och även han spelar mycket bra.

Godmiddag

30 853 var prislappen

Lauri Markkanens tröja gav 30 853 svenska kronor fick jag info om igår. Tack Sebastian för det. Snittet blev då ca 8000 kr/tröja för de övriga.

Starkt jobbat av Norrköping att komma tillbaka efter 0 – 10 och 14 – 30 efter den första perioden. Hakro Merlins, Tyskland är inget skitlag.

Noterade att det är Norrköpings importer som levererar det mesta i poäng och att Schüberg inte helt oväntat blev utfoulad. Hans ”närkontakt av tredje graden” kostar mer när domarna kommer från andra länder.

De svenska spelarna har det svårt. att göra sig gällande på den här nivån och det gäller även de som har luktat på landslaget. Nästa match borta mot Voluntari, Bukarest i Rumäninen blir ännu tuffare i Europe Cup

Karhu Basket som gästade Umeå på försäsongen och då imponerade lyckades vinna hemma i premiär matchen i Europe Cup mot Körmed, Ungern med 77 – 62. I första halvlek missade Karhu allt men i andra fick dom igång både skytte och sitt kluriga försvarsspel. Plus 15 kan bli viktigt.

Basketlagen i Sverige har svårt att få stora märkes sponsorer så det svider lite att se att svenska produkter som Volvo, Älvsbyhus, Fiskars och Felix frontar många av lagen ute i Europa.

Borås mot Södertälje i kväll kl 19.00 kanske får några minuter men……..

I kväll kl 20.25 är det Barcelona mot Real Madrid i Viasat Sport som gäller. Båda lagen har gjort stora förändringar i trupperna. Rykten går om att Barcas coach sitter löst så en vinst i kväll mot Real skulle nog sitta bra. Real ser inte lika bra ut utan den förra coachen Lasu vid sidlinjen.

Jag slutar nog lyssna på Bänkvärmarna. Det är alltid kul att lyssna på deras filosoferande om SBL herr och dam men NBA är tröttande. Om jag vore bossen för BV då skulle jag köra SBL spekulerandet först så att vi som inte orkar med NBA kan stänga av.

Kalmar agerar och sparkar bröderna Kraljic och tar in nya importer. Bra jobbat. Även om man har ont om klöver så måste man agera om man vill spela i SBL. Hoppas att dom hade avtal som kunde sägas upp efter en viss tid då blir det inte ekonomiskt kännbart. 

Du som har läst HOOPS vet vad jag tycker att BSKT borde göra. Butler må vara en hur trevlig person som helst men om man kommer tillbaka till samma klubb och är överviktig och helt ur form då har man svikit förtroendet. 

Det gör ont i min dambasket själ att se A3 städa ur sina förråd i Sporthallen.

Jag noterade igår onsdag att lokaltidningen VK fortfarande lägger in den ryska KHL hockey serien under tabellerna. Har inte bojkotten av rysk idrott nått dem ?

B-löven succé i lördags mot topplaget MoDo och upphöjda till skyarna i lokal media men torsk mot bottenlaget Vita Hästen igår…….B-löven fansen nöjer sig med div ett för dom går i alla fall och betalar dyrt.

Godmiddag

Hur mycket betalade man för Markkanens tröja ?

Jag blev imponerad av Borås vid måndagens match mot BSKT. Laget spelade smart anfall när BSKT tog bort deras skytte. I stället attackerade man och då särskilt rakt framifrån som är så svårt att försvara vid aggressivt försvar ute vid perimetern. 

BSKT försökte gå inside med bollen eftersom Borås också tog bort Umeå´s skytte (G Hansson 2p i halvtid) men det klarade tyvärr inte Butler och Welle av pga det fysiska spelet.

Jag tycker att coach Svensson hade stabil kontroll på sitt lag och på matchen och faktiskt även på sig själv.

Under de senaste åren har han inte hållit sig inom coach boxen. Han har tom stått och skrikit nästan uppe vid mittlinjen ett par meter in på plan utan åtgärd från domarna.

Igår skötte han sig snyggt och balanserat. Han höll sig inne i boxen och bara det kan ha avgjort matchen.

Båda lagen spelade hårt och mycket tätt försvar.

Domarna hade tydligen bestämt sig för att den kvällen inte blåsa för kroppskontakt inom cylindern. Dom godkände mycket hand kontakt ute på planen och släppte ett flertal rörliga screens.

Det var en mycket stor skillnad i domarnas bedömning jämfört med senaste hemmamatchen mot Södertälje.

Finns det verkligen inte klara direktiv vad det är som gäller ? Den stora skillnaden i hur man dömer från match till match kan vara avgörande för vem som vinner matchen.

BSKT gjorde inte en dålig match. Borås var bara lite för starka. Domarna dömde trots min kritik någorlunda rättvist men inte bra. 

BSKT förlorade på det eftersom lagets bänk inte håller Borås bredd. Det var ingen vacker basketmatch. Det var mycket kamp och BSKT gjorde det bra. 

I lokaltidningen uppgavs 653 personer på läktaren. Jag vet inte hur man hade räknat för att få ihop det för det var max 450 personer i hallen. Jag tycker det är fel att uppge felaktiga siffror och det gäller även Umeå IK, Umeå FC, Thoren och IBK Dalen.

Även B-löven uppger fel siffror. Vid matchen i lördags mot MoDo så uppgavs 5400 alltså fullsatt men vem som helst som tittade på TV sändningen kunde ju se att det fanns väldigt många tomma stolar på långsidan och ena kortsidan. Även om dom är betalda så är det inte 5400.

BC Luleå kom undan med blotta förskräckelsen igår hemma mot Kalmar.

Helt plötsligt började Kalmar sätta osannolika flyt treor och det kan skaka vem som helst i årets ganska svaga SBL serie. Kalmar mixar man man med olika zonförsvar och kombinations försvar och det stör många lag.

Jag gillar Kalmar coachens sätt att jobba med laget. Om han skulle få lite mer kvalitet i laget då skulle dom kunna vinna 4-6 matcher.

En vinst med bara två poäng mot Kalmar anser NSD krönikören vara en skuffelse men årets BC Luleå är inte så bra – än så länge.

Guarden Evans får nu sparken och han ersätts säkert med en kvalitets pg. Det finns sådana på marknaden om man kan betala och det kan BCL.

Jag tror att även Collins i Södertälje sitter löst. Han är inte ens i närheten av det han hade när han var i Luleå. Kanske är han bara i dålig form. 35 minuter mot Uppsala men bara 6 skott och totalt 7 p. Fråga är om SBBK ids vänta på formen. Kelser är inte särskilt vass men ändå klassen bättre än Collins.

Många pratar mycket om Superettan. En del påstår att den är mer intressant än SBL. Dessa personer trodde dessutom att Uppsala som sopade rent i fjol i Superettan skulle lyckas direkt i SBL. Facit så här långt 0 – 5 trots V. Gaddefors. Välkommen till SBL.

Damernas kval till Euroleague startade igår. Förra Helsingborg coachen Niklas Thanos hade framgång med Olympiakos trots att Sepsi från Belgrad hade värvat WNBA stjärnan Megan Gustafson. Hon levererade 31 p och 13 returer men det räckte inte. 78 – 54 till Olympiakos. Jag har alltid gillat Olympiakos/Spanuolis.

Ramla från Israel hade signat WNBA stjärnskottet Shakira Austin, 19p, 19r men det räckte inte mot ett DVTK från Ungern med ”okända” engelskan Green som top scorer. 80 – 54 till Ungerskorna, som även har Jovanovic (8p) som spelade i LBBK för några år sedan.

Finska Basketförbundet auktionerade ut herrlandslagets EM speldräkter. Det gav 120 000 kr som kommer att användas för att stötta familjer med svag ekonomi som vill delta i basket. Snyggt !

Är det någon som vet hur mycket man betalade för Markkanens tröja så hör av er.

Godmiddag

Rätt eller fel med utbildningen av coacher ?

Jag hittade intressant läsning på Finska Basketförbundets hemsida om hur de har lagt upp utbildningen.

NIVÅ 1 omfattar tre helger lö+sö där man går igenom 1.1, 1.2 och 1.3 stadierna.

Mellan dessa helger har man digitala studier. Samma instruktörer håller i alla tre delarna. Det är tre obligatoriska delar och en valbar del som man måste klara av. Utbildning ordnas kostnadsfritt på sju (7) orter varje år.

Målgruppen är personer med viss tränar erfarenhet som här börjar sin instruktörsutbildning. Åldersgränsen är 17 år.

100% närvaro krävs för att bli godkänd inklusive självstudiedelen.

Minst två (2) års praktik som Nivå 1 tränare krävs för att bli antagen på Nivå 2.

NIVÅ 2 omfattar också tre helger fr – sö Kostnaden är 1450 € inklusive utbildning, material, tillgång till alla elektronik, helpension på deras motsvarighet till Bosön samt utvärdering av personlig coaching.

Det är samma instruktörer på alla delar.

Efter genomgång och godkännande erhåller man B-licens. Utbildningen kategoriseras som: Forskarutbildning för baskettränare (160h) programmet är omfattande.

Efter godkänd NIVÅ 2 får man coacha i den finask högsta ligan. För internationell coaching krävs ytterligare fortbildning.

Det som de nu har i Finland liknar den utbildningsformen som vi hade i Sverige tidigare.

En helg för Grundkurs, en för Steg 1 och en för Steg 2. Därefter 7 dagar i Jönköping vid Steg 3 plus en helg med slutseminarium.

Vi i Sverige har lagt ner det upplägget och ägnar oss numera till stor del till digitala studier. Finland har tagit upp vårt upplägg. Vem har gjort fel ? Vem har gjort rätt ?

Min åsikt om BSKT mot Borås kommer i morgon.​

Godmiddag

Säg Umeå och inte Ume gör rätt SVT

Luleå BBK förlorade igen borta mot Mark. Kolla historien. Det var inte mer än ett par år sedan det hände senast.

Även A3 åkte på öppningsförlust borta mot Mark för ngt år sedan. Det verkar som att Mark alltid är peppade när säsongen startar men att man inte har uthålligheten.

Jag blev inte särskilt förvånad. Jag skrev tidigare om deras amerikanska nyförvärv. Mark har en första femma som kan matcha de flesta i år men frågan är vad bänken kan leverera.

Jag har tippat Luleå men magin har kanske försvunnit. Förlusten i finalen i fjol mot Norrköping kan sitta kvar länge. Det kanske hade varit bättre med en makeover av laget

Noterar att SBL dam har gått tillbaka till tre (3) domare i varje match redan i grundserien dessutom ser jag återigen kommissarier.

Det verkar finnas gott om slantar i kassorna för det kalaset kostar närmare 50+ tkr extra för varje förening under innevarande säsong.

Det måste vara ett beslut helt och hållet i jämlikhetens tecken för det är absolut inte nödvändigt med tre.

Jag hävdar bestämt att det skulle räcka med två även i SBL herr. Det spelas inte snabbar basket nu mot för säg 20 år sedan däremot spelar man ojustare i SBL herr så det kanske motiverar en tredje domare – bara dom blåser i pipan.

Kommissarien är en helt onödig kostnad. Hen är bara där för att kontrollera sekretariatets arbete men sekretariaten behöver idag ingen kontrollant eftersom alla skall vara välutbildade. Hemmalaget är ansvarig för att personalen kan sitt jobb.

Klokt av Luleå BBK att välja SBBK i kvartsfinalen i Svenska Cupen. Nu får man besked om man behöver förstärka laget ytterligare innan februari fönstret stänger. Kanske måste man fylla hela kvoten.

FIBA har kommit med en bra regeljustering. En vanlig foul under de sista 2 minuterna vid inkast innan bollen har passats in betraktas som en personlig foul och bestraffas med endast ett (1) straffkast (oavsett lagfoul) och bibehållen boll.

En hård foul (spelförstörande) i samma situation bestraffas som tidigare (osportslig) med  två (2) kast och bibehållen boll.

Tittade på söndagen på en match i div 3 damer mellan KFUM Umeå och Boden Basket. Kul med vinst och extra kul att se mitt Minervas tidigare spelare göra bra ifrån sig.

Jag regerar igen över det osportsliga beteende som några pojkar ägnade sig åt uppe på läktaren. Kan verkligen inte någon anhörig ta tag i detta. Bua, vissla och trumma om ni vill men inte riktade kommentarer.

Sju timmar till uppkast mellan BSKT och Borås när jag skriver den här HOOPS krönikan. Jag tror inte att många tror att BSKT skall kunna vinna mot dem men det gör jag. Kan BSKT prestera det försvar som dom spelade när Karhu Basket var på besök då kan man vinna mot de flesta.

Blir även intressant att se om Borås coachen tillåts att stå och coacha långt utanför coach boxen även i år. I fjol lade jag ut en bild på HOOPS då han står 2 meter från mittlinjen INNE på plan utan att bli tillsagd under heala matchen. Balibrea blev däremot tillsagd och varnad ett par gånger.

Är det ok att SVT kallar Umeå för Ume i sport inslagen. Är det inte bara vi Ume bor som får kalla oss för Ume bor. SVT borde vara språkligt korrekta och kalla vår lag för lag från Umeå.

Godmiddag

Äntligen en vinst i Nässjö

BSKT ”tog en fin skalp” när man lyckades vända ett hotande nederlag till vinst efter förlängning. Under den första halvleken var det egentligen bara Jonte Karlssons utmärkta kommentators arbete som gjorde matchen intressant.

Jag har svårt att sätta fingret på vad som avgjorde till BSKT´s fördel. Nästan all statistik var jämn. Tror att det var det bättre lagspelet med 7 – 16 i assist och att domarna inte tillärt Nässjö grisa till det för mycket.

Jag får en känsla av att domarna har fått direktiv att striktare följa reglementet när det gäller rörliga screens, cylinder försvar och hand checking (om handen hålls kvar blir det foul) och det är bra. Jag ser samma skärpning även i Euroleague i år efter att ha sett två matcher.

Det som inte var bra av domarna det var att man tillät Drammeh ”hålla på” mot Gustav Hansson hela matchen. Drammeh försökte psyka honom gång på gång. Han skulle aldrig kunna agera på det viset ute i Europa. Det skulle kosta en stjärnsmäll i någon screen situation eller cut situation.

I mina ögon är ett sådant uppträdande osportsligt och det skulle förvåna mig om han får bete sig på samma sätt när han kommer till Umeå. Otroligt starkt av Gustav Hansson att hålla sig cool och dessutom levererar 30 pinnar rakt i fejset på Drammeh m. fl 

Hela laget skall ha stor eloge för sin fighting spirit. Att vända matchen till seger var stort. ”De tre Hansson musketörerna” levererade tillsammans 55 poäng och när dom får hjälp av Jefferson & Dunston med 32 poäng då kan man vinna mot flera lag. Om bara Butler skulle kunna leverera…..

På måndag är det hemmamatch mot Borås som hittills är obesegrade. Gårdagens match mot Uppsala var inte särskilt imponerande så BSKT har säkert en bra chans att ta hem en till seger. Det var ett tag sedan man vann mot Borås.

Godmiddag

Jag kan vara positiv när det finns anledning att vara det

Jag är kritisk mot FIBA för att dom inte styr upp domarna i alla länder.

Om inte reglerna börjar följas striktare då är sporten ute på djupt vatten. Det vackra spelet och lirarna försvinner. Det går inte att lira när försvararna får hålla i och knuffa bort.

Jag kan vara positiv när det finns något att vara positiv åt. FIBA´s Youtube kanal är ett ljus i höst och vintermörkret.

I måndags startade Champions League för herrar och snart även Euroleague för damer plus Eurocup för både herrar och damer. Nästan alla dessa matcher sänds GRATIS på FIBA´s egen youtube kanal. 

Det är ett sätt av FIBA att konkurrera med herrarnas Euroleague men det är även hård konkurrens mot SBL herr och dam. Jag misstänker att ganska många väljer bort att betala för streamade SBL matcher till förmån för gratis toppmatcher på youtube.

Jag trodde att grafiken vid SBL herrmatcherna skulle vara löst inför den här säsongen men nej. Även i år saknas lagfoul och 24 sekunder men en störande SBL flash har man lyckats få in iaf.

I kväll är det en högtidsstund för oss älskare av bra basket. Klockan 20.00 visar Viasat Sport öppningsmatchen i årets Euroleague mellan Panathinaikos – Real Madrid. Jag lär knappast följa Kalmar mot Köping kl 19.04.

BSKT reste mot Nässjö redan onsdag kväll och spelar först på fredag kväll. Att åka två (2) dagar före match är ovanligt men för att slippa den besvärliga resan nära inpå matchen och för att hinna träna i hallen så kan det vara nödvändigt. BSKT siktar på seger det är helt klart.

BSKT matchen kolliderar med Alba Berlin – Partizan Belgrad. Även om jag sympatiserar med BSKT så väljer jag Euroleague LIVE före SBL. SBL matchen kan jag ta i repris men bara om det blir vinst.

Tur att Champions League matchen mellan Teneriffa och Rytas gick igår. Det var en suverän match och det faktiskt av båda lagen. Sasu Salin sänkte Rytas med sina blixtrande treor. Marcelino, Fitipaldi och Fernadez var som vanligt suveräna. Teneriffa spelar kul basket. 

Rajacic rankar Uppsala på femte plats som basketstad i Sverige. Kan inte stämma för det gick inte att köpa ett par basketskor i sportaffärer i Uppsala den 1 oktober. En av mina spelare blev bestulen på sina skor i Fyrisskolans hall.  Han tvingades köpa innebandy skor (fanns det gott om).

Vilket jäkla surr om att Auriemma är på besök uppe i Luleå och vilket hyckleri om att han inte får ”prata om eller prata med” den spelare som han är ute efter.

Jag är inte särskilt imponerad av hans cv heller för han har alltid haft de bästa spelarna både i UCON och i USA´s landslag. Det hade varit mer förvånande om han inte hade vunnit allt.

284 960 det är antalet besök på HOOPS sedan den 5 oktober 2021. Det innebär 780 besök i snitt per dag. Det blir spännande att se om besöks frekvensen minskar nu när jag inte skriver om SBL dam.

Jag hoppas att Tapio Joulamo hjälper mig med den bevakningen för nästan 1200 besökte HOOPS igår och jag antar att dom läste Joulamo texten även om dom flesta som vanligt säger att dom inte har läst eller inte håller med. Hahaha……..

Citat NSD.se

Hemmalagets stjärna Viktor Gaddefors reducerade innan det var dags för Michael Gilmore klev fram. Först två straffkast fram till 66–63 och sedan en fin layup till 68–63 med 1.26 kvar – då var matchen avgjord.

Alla som kan LITE basket vet väl att med så mycket tid är matchen definitivt inte avgjord.

Godmiddag

Färsk krönika av Tapio Joulamo inför starten av SBL dam. Håll till godo.

Nu startar en återhållsam liga. Vi rankar lagen och summerar VM

I helgen startar spelet i SBL Dam, med massor av nya spelare och många helt nykomponerade lag. Runt 50 spelare är nya i ligan, d v s sådana som inte var med förra säsongen. Det gör det lite svårt att sia om hur det kommer att gå, för vi har ju inte mycket mer än resultaten från några tränings- och cupmatcher att gå på. Icke desto mindre är det dags för en ny ranking inför seriestarten.

Så vad kan vi vänta oss av den kommande säsongen? Att två lag, Helsingborg och A3, nu är borta tar bort en del av udden. Helsingborg gjorde ju en sensationellt bra säsong 21–22 och naturligtvis kommer det märkas att ett lag som A3 inte längre är med i svängen. Säga vad man vill om A3, men en krydda har laget verkligen varit i SBL Dam under en rad av år, med många högprofilerade spelare. Självklart lämnar de ett tomrum som inte fyllts. Borås drog sig som bekant också ur, men ur spillrorna har Sjuhärads Basket uppstått. Den nya klubben lär hålla en låg profil under det första året.

Kryddan den här säsongen blir förstås de tre återvändarna i Södertälje och den kamp som vi kan förvänta oss mellan dem och Luleå. Vem vinner fighten mellan de två klubbarnas egenfostrade, gyllene generationerna, 88–89 i Södertälje och 93 i Luleå? Det är själva grejen med säsongen 22–23, och ingen dum sådan heller.

Annars får man säga att vi tycks ha framför oss en annorlunda liga, som präglas av viss ekonomisk återhållsamhet. Det syns tydligt i antalet importer som lagen tagit in till säsongsstarten. Och det är faktiskt ett sundhetstecken. Förra säsongen hade lagen i snitt 3,9 utländska spelare. I år är siffran 2,7. På kort sikt innebär det förstås ett visst kvalitetstapp, med färre stjärnor eftersom många transatlantiska spelare inte längre får plats i ligan, men långsiktigt är det rätt väg att gå.  I någon klubb satsas det däremot lite extra för att flytta fram positionerna den här säsongen, och det är inget fel om man har kassa för det. Det kan var rätt sak att göra, nu när konkurrensen ser ut att lätta en smula, för importerna är som sagt färre, A3 är inte i vägen längre och vi kan också förmoda att Norrköping inte är lika starkt som senast.

Först skall vi dock glädjande nog konstatera att ligan förändrat sin prissättning för webbsändningarna. Årets pris är 690 för hela säsongen. Det är fortfarande mycket för produkten som erbjuds, men en halvering av årskostnaden är inte fy skam. Jag är helt säker på att det kommer att innebära ökade intäkter och fler tittare. Nytt för året är och också att matcherna skall sändas via samma plattform som SBL Herr, Staylive, men vad jag förstått med skillnaden att Keemotionkamerorna skall användas och att kommenteringen sker på plats genom klubbarnas försorg, d v s som tidigare. På herrsidan sitter ju teknisk personal och kommentatorer i Stockholm och med en filmare i hallen.

Om vi går till rankingen så förefaller det klart att Luleå och Södertälje har de starkaste lagen. Mycket talar för att de kommer att vara i en egen klass den här säsongen. Däremot finns ingen tydlig bottenkandidat, möjligen ser det i dagsläget ut som om det skall kunna bli Visby, för laget är höstens mysterium. När jag skriver det här och med bara dagar kvar till den första matchen har Visby inte presenterat fler än sju spelare. Det kan förstås ännu hända saker, men med den utländska kvoten fylld kan det bara bli fråga om eventuella svenska tillskott. Visby kom i alla fall med nio spelare till den cupmatch som förlorades mot Uppsala. Med det vi vet nu måste Visby Ladies placeras som jumbo i rankingen.

Det största rycket uppåt jämfört med min förra ranking gör Eos, som har vässat sin trupp ordentligt, faktiskt på ett sätt som vi inte vant oss vid från klubben i Lund. Det ser ut som om nya coachen, Irene Otamiri, har fått resurser till det spelarmaterial som krävdes för att hon skulle ta jobbet. I Eos har man aldrig tidigare startat säsongen med så många importer som man gör i år, närmare bestämt fem. Förklaringen verkar vara att guarden Julia Strachan har dubbla medborgarskap och alltså kan spela som svensk. Det ser bra ut för Eos, som kan bli årets lag i ligan. Kanske har klubben gjort ett av säsongens fynd i amerikanskan Deja Church, som för övrigt spelade collegebasket med Norrköpings nyförvärv Lexi Held i DePaul. Church satte i helgen 26 poäng och tog tio returer när Eos tvålade till Mark i Svenska Cupen.

Alvik har gjort en del goda resultat på försäsongen och slagit både Norrköping och Uppsala. Coach Mady Mahdy har också fått fylla sin importkvot och gjort några intressanta värvningar. Frågan är dock om det håller hela vägen, men slutspelsplats tror vi på. Norrköping faller dock i rankingen efter förlusten mot Alvik och samma sak med Högsbo, som visserligen höll jämna steg med Södertälje i cupen, men föll ihop i andra halvlek.

Sjuhärads föll på hemmaplan mot Östersund i helgen. Östersund ser ut att kunna hålla ställningarna även den här säsongen. Frågan är hur det blir med Sjuhärads, där man verkar hålla i slantarna. Det kan vara klokt under den första ligasäsongen. Enda import som offentliggjorts är bekantingen Brea Elmore, som vi känner igen från hennes tid i Leicester Riders då Jesper Sundberg coachade laget. Någon topplats kan dock inte Sjuhärads räkna med, varken i min ranking eller i ligatabellen.

Så här ser min ranking ut inför ligastarten:

 1. Luleå
 2. Södertälje
 3. Östersund
 4. Eos
 5. Norrköping
 6. Högsbo
 7. Alvik
 8. Mark
 9. Uppsala
 10. Sjuhärads
 11. Visby

Slutligen, var kommer säsongens utmärkelser att hamna? De här gissningarna är kanske lika goda som andra:
Till MVP utses Bria Goss (Luleå), men Frida Eldebrink (Södertälje) får priset som årets guard. Årets forward blir Aquira DeCosta (Alvik) och center Jessica Kelliher (Östersund).  Till årets försvarare utses Elin Eldebrink (Södertälje) och som stjärnskott väljs Tilda Trygger (Luleå). Deja Church (Eos) blir årets artist och till bästa domare utses Åsa Månsson. Som vanligt vinner Luleå priset som årets matcharrangör, och årets lyft, det går förstås till IK Eos.

VM är över för den här gången och publikt blev det en framgång i det sporttokiga Australien. 145 000 fanns på läktarna under turneringen. Det täta spelschemat fick dock kritik, vilket är förståeligt. Lagen som gick hela vägen spelade åtta matcher på tio dagar. Att det var trötta spelare som hasade sig runt på slutet var helt uppenbart. Även frågan om tidpunkten för mästerskapet blev föremål för diskussioner. VM spelades ju precis i skarven mellan uppstarten i Europa och avslutningen av WNBA, och dessutom i Australien, som kräver de längsta och mest tidsödande resorna för de deltagande länderna.

Frågan om när på året nästa VM skall spelas är ännu inte avgjord, och inte heller var. Däremot har FIBA dyrt och heligt lovat att det pressade matchschemat aldrig mer skall upprepas. Nästa gång skall antalet länder utökas till 16, vilket ger mer utrymme för luft i kalendern. Mycket talar för att Europa får minst två ytterligare platser till VM-kvalet. De sex bäst placerade lagen i förra årets EM fick vara med i VM-kvalet och nästa gång kan det bli minst åtta. Se där en riktig morot för det svenska landslaget inför EM 2023.

Även om flera VM-matcher var rejält spännande, så vill jag påstå att kvaliteten på matcherna i mästerskapet, med några undantag, inte var så bra som man kunde begära. Den enkla anledningen är att allt för många av de bästa spelarna, av olika skäl, inte var med. Spanien, rankat tvåa i världen, saknades t e x efter att laget gjorde ett katastrofalt EM förra året och inte lyckades kvalificera sig. Det ryska laget kvalificerade sig, men fick av kända skäl delta. Inte heller Nigeria, det bästa afrikanska laget, var med trots att de var kvalificerade. Den afrikanska platsen fick övertas av Mali, som inte gjorde någon glad i VM.

De båda EM-finalisterna, Serbien och Frankrike, fanns på plats, men var bara spillror av de lag som var så framgångsrika i EM. Med undantag för de naturaliserade amerikanskorna, Gaby Williams (Frankrike) och Yvonne Anderson (Serbien), saknades alla de bärande EM-spelarna i båda lagen. Och då går det ju inte. Mycket riktigt var det första gången på evigheter som Europa inte hade något lag i semifinalerna i VM.

VM blev inte bättre av att stjärnor som Liz Cambage (Australien) och Rui Machida, Japans bästa spelare, var frånvarande, och så givetvis ett gäng amerikanskor, som Elena Delle Donne och Skylar Diggins Smith, liksom storstjärnor som under en rad av år styrt och ställt på världsnivån, men som nu lagt ned vapnen: Sue Bird, Diana Taurasi och Sylvia Fowles.

SvT skall ha all heder av att man sände hela 16 matcher från VM. Kommentatorerna gjorde sitt bästa och hade en del fakta att redovisa, men som alla andra gånger det i olika kanaler sänts dambasketmatcher på hög nivå, så var kunskapen om lagen, spelarna och dambasket i allmänhet, svag. Det räckte nog för gemene man, men för den kräsne gav det ingenting. Det lär vara likadant inom fotbollen, d v s att de som kommenterar dammatcher inte har den koll de borde ha. I stället blir det mycket svammel. Man har helt enkelt god koll på herrspelet, men inte alls på damerna. Orsaken är förstås att kommentatorerna sett massor av herrmatcher och för få dammatcher och därmed inte fått den genuina känslan och insikten om det kvinnliga spelet.

Som väntat var USA ändå överlägset i VM. Trots att några av de bästa saknades och en ny generation tagit över, tyder inget på att gapet mellan USA och resten av världen minskar. Skall vi hitta någon långsiktig utmanare till USA får det bli silvermedaljören Kina, som har en enorm potential i sin jättelika befolkning.

Det enda sättet för europeiska och andra länder att närma sig USA är tävla mer med de bästa amerikanskorna och det finns inget annat sätt än att fler spelar i WNBA. Då kanske man kan få samma utveckling som på herrsidan, där mängder av europeiska spelare finns i NBA och bland annat lagt beslag på MVP-titeln flera år i rad. Problemet på damsidan är att det bara finns tolv lag i WNBA. Platserna är begränsade, totalt 144, så det krävs nog en rejäl utvidgning av WNBA innan de europeiska spelarna kan storma in på bred front. Vi vet också att en utvidgning är på gång, men det är ännu oklart hur stor den blir och när den kommer.

Apropå WNBA då har jag inte ännu kunnat smälta att Chicago missade titeln i år. Chicago lyckades inte ens ta en finalplats, utan blev utmanövrerade av Connecticut i sin semifinal. Vinnarreceptet för Connecticut blev det som de måste bli mot stjärntyngda Chicago: att spela oerhört fysiskt, på gränsen till brutalt. Och det gick vägen, men sedan föll ju Connecticut mot Las Vegas i finalen. Och även om Connecticut var slutkört efter manglingen i semin, så var Las Vegas finalseger en triumf för nya coachen, Becky Hammon. Hon tog över spelstaden efter många år i San Antonio Spurs organisation och blev den första WNBA coachen att tjäna mer än en miljon dollar per år.

Las Vegas hade visserligen stjärntrion A’Ja Wilson, Kelsey Plum och Chelsea Gray, men samtidigt den tunnaste bänken av alla topplagen. Med tanke på det var deras seger anmärkningsvärd. Det går inte att säga annat än att den spelstil som Hammon infört och det sätt hon hanterat laget på, gjorde all skillnad. Men ändå: hur kunde ett lag med spelare som Vandersloot, Quigley, Parker, Copper, Meesseman, Gardner och Stevens förlora?

Borås såg ut som ett nytt lag

Snart kommer Tapio Joulamo med sin krönika inför SBL dam starten. Jag har som du nog vet släppt SBL dam t v efter A3´s skamliga urdragning. Jag skäms över ledningens agerande.

Det blir ett elddop för BSKT att möta Borås på hemmaplan nästa måndag. Jag blev väldigt positivt imponerad av deras spel och uppträdande.

Borås såg ut som ett nytt lag.

Norrköping kändes aldrig riktigt nära seger. Tappet av Terins och Tubbs kostar och Spires spelar ju alldeles för långt ifrån korgen.

Jag får nog rätt som tidigt tippade Jämtland som mästare i år. Dom ser solida ut redan idag men kanske kan Borås utmana.

Att döma av matchen mot Norrköping så har Borås även träffat rätt med de amerikanska spelarna i år. McKnight är en klasspelare och övriga riktigt vassa i sina roller. Dessutom saknades Andreas Person.

Deras värsta gnällspikar har lämnat laget vilket ger bättre attityd.

Även coach Svensson uppträdde mer balanserat men det är klart att i Norrköping vågar han inte stå vid mittlinjen och coacha som han gör i Umeå. Nu finns det bara en riktigt gnällig spelare kvar i Borås. Dom är definitivt en av utmanarna om guldet.

Umeå BSKT mot Alvik i basketettan i gamla hederliga Tegshallen var en riktigt rolig basket match. Hög intensitet och nästan hela matchen ett högt tempo. Kul att se på. Minst 100 personer på läktaren fick se BSKT gå ifrån och vinna.

I Tegshallen sitter man nära lagen, man känner liniment lukten och man hör tydligt vad coacherna säger på bänken och vad spelarna säger spelarna på plan.

Ingen coach gapar och skriker eftersom de är så nära publiken på läktaren. Vi kan höra vilka direktiv som delas ut. Man kan se frustrationen i spelares ögon.

Alvik bjöd upp till kamp och spelade bra men när deras playmaker skadade sig i andra rundan då tappade man balansen och Umeå BSKT kunde ta över. 

Emil Häglund som spelade med BSKT i SBL i fjol betyder jättemycket för laget liksom rutinerade David Jallow.

Elias Andersson och nya Joel Forsmark var riktigt bra. Defensivt bäst var Emil Romano och äntligen får han mer speltid i matcherna. Bra försvarsspel måste ge minuter.

Champions League gruppspelet för herrar startade igår. Jag fastnade för Jerusalem mot Darusafaka och jag blev inte besviken. En jämn match som avgjordes i sista sekunderna till hemmalagets fördel och alla 3000 på läktarna kunde gå hem nöjda.

Domarna var lika som vanligt men det har du nu hört så många gånger så att det börjar att bli löjligt.

Dom ser men dom blåser inte. När dom inte ser då tar dom till video granskning. Det är faktiskt ganska patetiskt.

Jag hoppas verkligen att vi slipper video granskning i SBL för det är ändå 50/50 åt vilket håll domarna pekar i så många situationer. Nog om detta.

I kväll är det Uppsala mot BC Luleå och Södertälje mot Jämtland.

Jag ger dem en halvlek men inte mer för kl 20.00 spelar Bakken Bears borta mot Ludvigsburg i Champions League och det lär bli en bra och kul match. Ludvigsburg spelar mycket press på helplan och dubblingar. Bakken lirar basket.

Jag tror förresten att BC Luleå vinner i Uppsala nu ner det är allvar. Södertälje kan inte stå emot Jämtland.

Har du noterat att i vår lokala pappers tidning finns alla tabeller från fotboll, hockey och innebandy ända ner till lingonserien nästan alltid dagen efter match. När det gäller basket då får allmänheten vänta tom på Svenska Basket ligan för att inte tala om Divison 1.

Godmiddag

En tårdrypande historia om B-löven

Jag har tidigare skrivit att BSKT inte har hemmamatch förrän den 25 oktober.

Ingen har reagerat så det kanske är så att ingen i BSKT staben läser HOOPS. En kompis som läser HOOPS då och då informerade mig om att BSKT spelar hemma måndag den 10 oktober och den info tackar jag för. Det hade varit alldeles för långt uppehåll men………

…….det blir i alla fall hela två (2) veckors uppehåll innan nästa hemmamatch och det är alldeles för lång tid mellan hemmamatcher.

Tittade härom dagen på en match ifrån Copa Castillio i Spanien. I finalen möttes Valladolid och San P Burgos. Det blev en 76 – 71 seger för Valladolid och det som var så kul med matchen det var att Melvin Pantzar var starting pg i Valla och han skötte jobbet strålande. Nästan matchens lirare.

Domarinsatsen i damernas VM final var patetisk. Men det var inte mer att vänta efter att ha sett hur domarna dömde i herrarnas EM som nyligen avslutades.

Det går inte att skylla på att de bästa domarna dömer i herrarnas Euroleague. Det är FIBA´s fel som inte styr upp det hela.

Jag hoppas att FIBA snart vaknar ur sin dvala och inser att dom har släppt försvarsspelet alldeles för långt. Det är väl ingen sak att spela försvar när man får knuffa, hålla i och tom slå utan att tre (3) domare blåser på det som händer.

Jag ser gång på gång spelare som spelar perfekt deny försvar men anfallaren går bara fram till försvararen och knuffar bort hen och blir fri att lätt kunna ta emot bollen. Alla förstår väl att då är det ingen ide att ägna tid till bra deny försvar om anfallaren får knuffa bort försvararen. 

Är det dags att inför fyra (4) domarsystem i basketen så att man inte missar det som utspelar sig på planen under match efter match.

Självklart inte. Det skulle räcka med två (2) domare som förr. Inte hade Katic och Johansson några problem att klara av en SBL match när dom dömde.

Dom hade mod att blåsa i pipan på allt som var fel men framförallt så spelades det renare basket förr så jobbet var lite enklare. Fair Play existerar inte idag.

Jag tittade 20 minuter på Köping vs Fryshuset igår. Det är gräsligt att se hur ett par spelare i Köping får hålla i och veva med armbågarna. Domarna ser givetvis det men av någon anledning så blåser man inte.

Läser i lokaltidningen VK och på vk.se en tårdrypande historia om fansens kärlek till B-löven. Vad ska dom skriva om den dag som B-löven går upp i SBL igen för det kommer att hända frågan är bara när. I mina ögon är laget B-löven än så länge.

Jag tror att VK kommer att trycka tidningen in grön gult den dagen.

Godmiddag

Kul med Kina i final men dom har ingen chans mot USA

Inför damernas VM i basket skrev jag att jag trodde på en final mellan USA och hemmanationen Australien. Att USA spelar final det var självklart men när jag har sett Kina spela så har jag blivit väldigt imponerad över deras spelkvalitet och fysik.

Jag tycker att det är kul med Kina i final men dom har ingen chans att matcha USA i finalen.

Jag funderar över vad det beror på att Kanada har en spansk coach med tanke på den höga kvalitet som det är på de kanadensiska lagen på alla nivåer. Måste dom ta in Lapena ?

Tränarna anses ju vara så bra i Kanada eller är det bara på ungdoms och junior sidan som Kanada håller toppklass. Vad händer sedan ?

Jag funderar över varför Frankrike har den coach som dom har. Coachar han verkligen laget ? Spelar materialet räcker till och blir över. Jag tror att det beror på hans uppträdande som han får leda laget. Inget skrikande och gapande eller flaxande. 

Jag tror att Belgien hade kunnat besegra Australien i kvartsfinalen om Meesseman hade kunnat spela. Tyvärr skadade hon sig i matchen före och fick avstå.

Semifinalen i Superdoomen mellan USA och Kanada blev lite av ett fjasko. Kanada chokade totalt. Läktarna gapade tomma men det syns inte när man släcker ner under matcherna.

Det var givetvis knökfullt mellan Australien och Kina men dom fick gå hem besvikna.

Witcombe gjorde som hon ofta gör i WNBA. Tog en idiotfoul med 3.4 sekunder kvar och Kina avgjorde på linjen. Ridå. Allt kan hända med människor på planen.

Läser att krönikören i nsd.se tror på sitt Luleå BBK inför SBL starten. Han tror att LBBK tar hem SM guldet trots Södertäljes hårda satsning. Han tror också att han är nästan ensam att tro på det.

Jag tror garanterat att Sandberg och Nilsson tror på guldet.  

Tapio Joulamo har för en tid sedan skrivit i en krönika i HOOPS att han inte tror på en enkel resa för Södertälje. Han tror att både Luleå och Norrköping är med i fighten.

Jag tror också på Robin Sandberg men även på Kevin Taylor-Lundgren. Coacher som är duktiga på att få sina lag att prestera när det gäller är alltid med i matchen och då speciellt om man har så bra spelare som dessa herrar har.

Jag hoppas att inte de som har makten kliver in och styr utvecklingen för isf kommer Södertälje att vinna årets SBL dam. Fundera på vad jag menar med det.

För att få coacha säsongen 2023/2024 måste alla coacher ha utbildning tom på ungdoms nivå. SBBF har gått ut med vilka krav som ställs.

Jag kan direkt räkna ut att om detta skall gälla då kommer många lag i vårt avlånga land stå utan godkänd coach nästa höst.

Det är fel väg att gå att tvinga föreningarna att utbilda redan duktiga populära tränare. Det måste vara upp till var och en förening att själva avgöra vem man anlitar eller anställer. Det kan inte SBBF få lägga sig i eller…………..får dom det ?

Är det SBBF´s serier ? är det inte föreningarnas = VÅRA serier.

Tänk om klubbarna bestämmer sig för att bryta sig ut och starta ett eget förbund och egna ligor.

Man behöver ju inte spela om SM i SBBF´s och RF´s regi.

Det är när sådana här påbud kommer från dem som bestämmer som det skapar oro i leden och nya ideer växer fram om hur man skall kringå beslutet.

Google kanske dyker upp som sponsor av den svenska ligan snart. Den senaste satsningen var en av cirklarna på planen under pågående dam VM i Australien.

Godmiddag

dom borde känna ett visst ansvar

Efter A3´s skamliga uttåg från SBL har jag valt att inte kommentera SBL dam överhuvudtaget och så får det vara tills vidare eftersom jag inte längre kan följa ligan live på plats i Umeå.

Härom dagen hörde jag en person med visst inflytande i basketen säga att det finns ambition hos div ett laget att ta sig tillbaka till SBL.

Jag hoppas att det är korrekt för Umeå ”måste ha” ett damlag i den högsta ligan. Det har vi haft i 22 år i rad sedan millennium skiftet.

Troligtvis får det bli i en annan förenings regi eftersom KFUM Umeå har sagt i media att man har en uttalad filosofi att bara satsa på ungdomsverksamhet.

Det var även med den motiveringen och prat om för höga kostnader som KFUM senast lade ner damlaget Umeå Comets år 2012 och Umeå BBK (Udominate/A3) bildades.

Jag tycker att de som körde SBL laget A3 i botten borde känna ett visst ansvar för att återupprätta dam elit basketen igen och hjälpa till med rekonstruktionen.

Jag hade lite synpunkter härom dagen om innebandyn. Det retade några bekanta som jobbar på innebandy förbundet i Västerbotten.

Jag menade att det är lite av ett flipperspel och att så mycket går på chans. Dom tycker givetvis att jag inte har en susning men det har jag.

Jag tror faktiskt att det är det som är sportens stora fördel. Det är en sport som är lätt att börja med och även lätt att kunna vara med och spela. Det är många som direkt kan kliva in och spela och bara vispa runt med klubban. De som har drivet att träna eller bra bollkänsla går längst precis som i alla övriga sporter.

Alla kan ju inte spela ishockey pga få föreningar och få ishallar och kostnaden därför har innebandyn sådan framgång i länderna i den norra delen av Europa och dessutom är det varmt och skönt inomhus och man slipper ha på sig flera kilo skydd på kroppen.

Jag själv skulle troligtvis ha valt ishockey om det hade funnits en ishall på min hemort pga pappas intresse. Jag var ofta på rinken men snöskottningen var för tråkig och jobbig så jag valde basket med Lars Aasa inomhus i värmen i stället.

Innebandyn har 70% av alla tider i stora hallar (30 st) i Umeå 70% !!!!!! 

Dom har bl a tre (3 ) fullstora specialhallar enbart för dem. Det är otroligt och inte konstigt att andra sporter inte kan växa mer när det inte finns tider till förfogande.

De som ändå lyckas få fram bredd och bra elitlag är bara att bocka och buga sig för.

Att man lyckas beror ofta på att några eldsjälar ligger bakom ett enormt engagemang som smittar av sig på ett antal spelare och någon tränare och då kan man gå riktigt lång. 

Det är nyckeln till de framgångsrika år som Umeå har haft för handboll, volleyboll, basket i Umeå Kommun från 60 talet fram till 00 talet. På den tiden gick det att driva elitidrott med eldsjälar och små medel. Den tiden är nu förbi.

Man pratar ofta om att det är ledarbrist i basket, handboll och volleyboll att man inte kan ta emot fler ungdomar och det stämmer till viss del men vem vill vara ledare när man bara får halltider runt 16.00 när man har ett civilt arbete eller sent på kvällarna när familjen kräver sitt.

Det är dags för Umeå Kommun att börja frilägga ett par hallar för andra sporter än innebandy och när jag skriver frilägga då menar jag att inga andra evenemang skall bokas i dessa hallar, som tvingar ut t ex basketmatcher i en gympasal utan 100% korrekt utrustning för basketboll.

Umeå Kommun delar ut 5.5 miljoner till elitlag med behov och är ju bra men varför hjälpte man inte damlaget Umeå BBK/A3. Visste man verkligen ingenting om läget ? Var det pga skatteskulderna ? Sänkte man laget medvetet ?

1140 besök på HOOPS igår är kul. Jag har räknat med en kraftig nedgång nu när jag inte skriver om SBL dam längre men något sådant kan jag inte se än så länge. 

Godmiddag

Nära för BSKT borta mot Köping

BSKT spelade inte bra men laget var ändå snubblande nära en seger mot Köping 88 – 86.

Köping darrade rejält när BSKT forcerade och BSKT fick göra väldigt enkla poäng i slutet av matchen. Det kunde mycket väl ha blivit vinst. BSKT brände lite väl många närskott. (Var det inte foul ibland ?)

Trist att laget inte spelar hemma i Umeå förrän den 25 oktober. Nästa match är hela tio dagar bort den 7 oktober i Nässjö. BSKT får slicka såren och fundera över om Butlers form duger för att få vara kvar. 

Södertälje fick slita för att besegra Kalmar. BC Luleå behövde inte slita för att besegra Fryshuset. Norrköping fick gå för fullt för att vinna i Uppsala. Gaddefors V. betyder mycket för dem. Om han inte blir kvar då får man det tufft att nå slutspel.

Gårdagens höjdare var utan tvekan Jämtlands kvalmatch till Eurocup mot Polska Slupsk. Matchen var tuff men Jämtland stod emot bra med 39 – 40 ledning i paus och en kanonstart på tredje där man gick ifrån till 41 – 51 men sedan var det stopp.

Slupsk började spela riktigt fysiskt och då fick Jämtland oerhörda problem att få lägen men man hängde med  till lika 63 – 63 efter tre perioder.

Tyvärr hade Guinn en riktigt dålig dag på jobbet. Om han hade satt sina öppna lägen som han normalt gör och inte passat bort bollen för mycket då hade vinsten varit inom räckhåll (83 – 73). Jämtland imponerar.

Chuck som normalt kommenterar varje domslut och kräver mer domslut visste sin plats igår. Inget tjat mot domarna bara armarna utåt sträck med jämna mellanrum. Bra coaching under hela matchen tycker jag.

Hade Rajacic inte koll på Kelsey Plum i USA s VM lag ? När hon kom in från bänken och började producera så verkade han så förvånad.

Visste han inte att hon är starter i WNBA mästarna Las Vegas Aces och att hon blev 2:a i skytteligans grundserie med 21 poäng per match. Jag är förvånad över att hon inte startar i USA. Hon borde vara given.

Jag tycker att man inte skall vara expert i SVT under ett dam VM vilket som helst om man inte har bättre koll än så. Killen gör det rätt bra men ibland blir det lite grodor.

Om jag hade varit programansvarig då hade jag anlitat Tapio Joulamo till dam VM, som har koll på dambasketen i Europa och USA. Jag tror knappast att det finns ngn som kan mer om den än han.

Godmiddag

Avståndet har ökat till USA damerna

I söndags gjorde jag ett studiebesök på nybyggda Thoren Arena och såg Thoren mot Falun. Jag skulle aldrig betala för att gå på innebandy men nu råkar jag känna Thorens head coach så han gav mig två biljetter.

Det var en positiv upplevelse med arenan men tyvärr kan jag inte riktigt ta till mig innebandyn som sport även om taktiken i mångt och mycket liknar basketen.

2-1-2, 1-3-1, 1-2-2 och 2-2-1 har vi spelat inom basketen låååångt innan man kom på att tillverka plastklubbor och ihåliga plastbollar.

Det är lite för mycket flipperspel över det hela och lite för mycket som går på ren chansning. Innebandy folket håller knappast med mig om det. 

Tyvärr så får man aldrig som i basket se någon dribbla bort en eller två spelare i en snygg soloräd och avsluta med mål därför blir ett s.k zorromål så uppmärksammat. I basket är det inte tillåtet att springa och bära med sig bollen, som i ett zorromål.

Det är kul för Thoren & Innebandyn att dom har fått en sådan specialhall med spotlights och laserljus samt en jumbotron i taket och till råga på allt och en ljudanläggning med perfekt stereoljud. Det höjer eventet ett par klasser över vad man kan åstadkomma i baskethallen.

Om basketen hade samma ljud & ljus förutsättningar då skulle publiksiffrorna direkt öka med åtskilliga procent. Basketsporten med sina trepoängare och dunkar är gjord för att kunna bjuda på show.

Jag räknade publiken och det stannade runt 300. Trots att det var en toppmatch i ligan så drog den ingen större publik. Parkeringen nära och rejält tilltagen, foajen är snygg och varm, det mesta är snyggt och byggt i trä men taket är tunt och av plåtliknande typ och det kändes kallt i hallen.

I morgon är det dags igen för BSKT och då borta mot svårspelade Köping. Jag räknar med en jämn match och att BSKT staben den här gången har en taktik som kyler ner Curry. Senast lagen möttes i Cupen fick han göra 25 + poäng på layups.

BSKT spelar tre (3) bortamatcher i rad och så den 25 och 28 oktober helt plötsligt 2 hemma matcher på tre dagar. Knappast upplagt för att jaga publik och försöka ”fylla hallen”.

Det är minst lika intressant att på tisdag kväll se hur det går för Jämtland kl 20.00 i Eurocup kvalet mot Polska Slupsk.

Det behövs en vinst för att komma med i gruppspelet. Slupsk är bra så chansen är nog ganska liten liksom det var för Norrköping. 

Bakken Bears från Åhus i Danmark vann sin Champions League kval final och är nu inne i gruppspelet. Dom har lyckats behålla 3 av sina bättre utländska spelare och i år har man tagit in pg Skylar Bowlin som var i Södertälje en säsong och tog guld åt Bosnic. Imponerande av klubben att ta sig in i Champions League.

Damernas VM spelas på fel tider för att jag skall kunna följa med live. Det får bli lite repriser i stället. 

Australien lyckades vinna till sist mot Kanada och tar sig till 1/4 finalspel. Det hade varit pinsamt annars för värdnationen. Om dom slipper USA i kvarten då kan det bli final som jag tippade inför VM.

Jag tippade även att Belgien skulle överraska men tyvärr så skadade sig Messeeman i dagens match och det verkar vara slutspelat för henne. Jag tror fortfarande inte på Frankrike pga deras virriga spel. Dom har all talang som behövs men konstig strategi.

Även Kanada har talang som krävs för att ta sig till en final men spelarna spelar lite för mycket WNBA taktik eller säg för mycket själva.

Har svårt att se att Serbien kan foula sig vidare i turneringen och Kina är för svaga för semis.

Det har pratats en del om att USA kanske kan förlora VM finalen i år men nej.

Avståndet har i stället ökat. WNBA har varit mycket bättre i år än någonsin tidigare. Spelar utvecklingen i USA på damsidan går snabbare än på herrsidan och jag tror att alla stjärnornas spel ute i Europa är anledningen.

Godmiddag

Trist om BSKT straffas med böter

Läser i Länstidningen Södertälje att Degernäs erkänner att lagets försvar inte fungerar men han kan inte släppa att domarna dömde som dom dömde.

Jag repeterar. Domarna hade det inte lätt. Båda lagen spelade väldigt hårt och aggressivt. Domarna hade lätt kunnat dela ut tio (10) foul ytterligare till båda lagen.

Tolerans nivån har domarna höjt år från år. Basketen börjar mer och mer likna handbollen när det gäller den fysiska kontakten. Jag är säker på att man är på helt fel väg med sättet att döma och att man snart kommer att inse även hos FIBA att man måste göra en kursändring.

En basket supporter påpekade nere på golvet för Degernäs att han var utanför coach boxen i fredags under pågående match. Södertälje rasade och vägrade att fortsätta att spela om inte personen visades ut ur hallen.

Det visar sig nu att det inte var någon supporter till Umeå BSKT utan en Jämtland supporter som var på besök i Umeå och valde att gå och titta på matchen och ta saken i egna händer.

Jag antar att han tyckte att eftersom domarna & kommissarie inte bryr sig att Degernäs står två meter från mittlinjen och coachar sitt lag så kunde väl han säga till honom.

Det vore trist om Umeå BSKT straffas med böter för denna handling, som var omöjlig att undvika utan staket runt arenan.

Norrköpings herrar åkte ut med stora siffror i Champions League kvalet mot ett lag från Kiev. Igår slog Brose Bamberg ut dem efter OT. Det är ett gigantiskt kliv för svensk basket att komma ut i Europa. Nästa vecka skall Jämtland prova sin vingar. Jag har en känsla av att det blir samma visa.

Karhu Basket som var i Umeå och imponerade under försäsong matcherna hade heller ingen chans mot Levski, Ungern och föll med 10 poäng. 

Coach Pavlogiannis i Umeå BSKT´s basketettan lag har däremot anledning att vara optimistisk inför säsongen. Truppen ser stabil ut med spelare med ligarutin och dessutom har några intressanta nyförvärv tillkommit.  

Jag pratade med Georgios i veckan och han var ganska optimistisk. En placering topp 4 borde vara möjlig enligt honom. Fjolårets lag är i stort sett intakt. Det finns förutom truppen flera spelare som knackar på dörren till div 1 laget.

Några har tillkommit som gör skillnad enligt mig och det är Emil Häglund från ligalaget och den duktiga guarden Joel Forsmark från Råneå.

En skuffelse är det att herr ettan laget måste spela hemma premiären i gamla Tegshallen på Tegs Centralskola men vad skall man göra när Sporthallen går igenom en ny makeover mitt under brinnande säsong och andra hallen av större mått är upptagna med innebandy.

Har tappat lite av intresset för gruppspelet i damernas VM också. Matcherna spelas vid fel tidpunkt för mig och dessutom tillåts det alldeles för hårt spel även här. Ur led är basket tiden.

Godmiddag

I hockey blir det utvisning för holding men inte i basket……….

Kul att Umeå BSKT lyckades vinna mot Södertälje med 95 – 85. En strålande start på säsongen, men det hade inte hänt om inte Gustav Hansson och brorsan hade haft flow för övriga spelade inte vasst framåt. Defensiven var aggressiv och bra men det var brödernas vinst och inget annat.

Degernäs hade nedtonat sina egna chanser i serien i media. Man har pratat om lägre budget och lägre löner till sina spelare och många yngre skall få chansen.

Till Umeå kom man med tre amerikanare och erfarna Palmblad, Gaddefors, Radosavljevic och Kermoury. Dom spelade hela tiden. Helt ok roster eller….

Det blev en väldigt hård match med grymt fysiskt spel från båda lagen. Domarna hade fullt sjå med att hålla ordning på tillställningen. Det var inte vackert. Det finns inget kvar av den basket som spelades på 90 och 00-talet. Det är nästan en helt annan sport – tyvärr. Men inte ens i hockey får man hålla fast någon för då blir det utvisning för holding.

Jag tycker att domarna gjorde ett styvt jobb. Dom delade ut 25 resp 27 st foul men dom kunde lätt ha delat ut tio till per lag. Det enda som jag vill klaga på det är Degernäs provocerande utflykter från coach boxen och det eviga gnället.

I den första halvleken stod han långa stunder framför sekretariatet och coachade laget. I den andra blev det bättre efter att Mehmedovic sade till på skarpen. Om domarna Mehmedovic, Persson och Sevesic hade beivrat det från matchstart då hade inte många i publiken behövt visa sitt missnöje verbalt.

Det finns inget annat lag där coacher och spelare gnäller och klagar så mycket på domarna. Dom skall alltid ha allting med sig och om dom inte får det då går alla säkringar. Hoppas att domarna vågar/orkar stå upp mot detta under resten av säsongen. Det är egentligen skämmigt för en klassisk förening som Södertälje med sådant uppträdande.

Öqvist gav Botold några sekunder igår. BC Luleå veteranerna som hade lagt av men rekryterades under veckan fick många minuter. Botold valde nog rätt när han föll för lockropen från BC Luleå men nu har förutsättningarna förändrats så han borde vända hemåt igen.

Umeå IK gör helt rätt med att gå ut i media och vädja om hjälp när slantarna är slut och dom ideella krafterna sinar. Om Umeå vill vara en av landets bästa idrottsstäder då är det bara att pynta. Umeå Kommun har strålande finanser så visst har man råd att hjälpa UIK igen.

Umeå Kommun och näringslivet har räddat både Björklöven, Umeå IK och Umeå FC några gånger och nu är det dags igen. Jag är övertygad om att Umeå BSKT har det lika tufft ekonomiskt som Umeå IK. Man lever ”ur handen i munnen”. Umeå Kommun borde steppa upp och hjälpa när det går tyngre för elitlagen annars har vi snart bara hockey i div 1 i Umeå.

De personer som ledde Umeå BBK/Udominate/A3 under tio (10) år borde också ha vädjat i media i stället för att bara lägga ner utan att meddela någon förrän det var för sent. Ett svek mot dambasketen i Umeå som inte glöms i första taget. Ville man inte erkänna sitt misslyckande utan bara tysta ner det ?

Jag såg Umeå IK´s presskonferens igår och hörde siffrorna. En lite för optimistisk budget slår slint och då ”sitter man på pottan”. När man driver damidrott på den här nivån eller basket i Umeå då kan man aldrig räkna med några större publikintäkter. Det har Umeå IK gjort.

Ökade resekostnader med 800 tkr sade man ? Jag trodde att alla förstod att det skulle bli dyrare att flyga efter pandemin.

Att man även har räknat med 800 tkr mer i sponsorintäkter som inte tickade in låter lite väl naivt. Det låter som att man har varit optimistiska i budgetarbetet och jag förstår dem för det vill man ju vara men det kan kosta.

Godmiddag

Ta chansen och titta på Umeå BSKT idag i Sporthallen för det tar nästan tre (3) veckor innan man har hemmamatch igen.

Hur i herrans namn har man tänkt här ? Vem är ansvarig för den märkliga planeringen ?

Vem som helst borde kunna räkna ut att det borde vara hemmamatch varannan vecka och bortamatch varannan i SBL. Detta beror inte på golvproblemet. Spelprogrammet fastställdes tidigare. 

Med tre veckors uppehåll kommer många att välja att gå på annan sport och kanske blir man biten och inte kommer tillbaka. Den långa pandemin har kostat tappad publik.

När man väl får hemmamatch igen den 25 oktober då åker man på en till hemmamatch bara tre dagar senare den 28 oktober. Det är så dålig planering. Ur publiksynpunkt helt galet och utan att kolla så tvivlar jag på att någon av restaurang klubbarna har två hemmamatcher inom 3 dagar. Det är inte bra för business.

Coach Brondello i Australien måste ha fått en chock när hon insåg vilket misstag det var att ta med ”pensionären” Lauren Jackson i VM laget. Utvecklingen har gått snabbt och alla lag är så mycket bättre och snabbare än bara vid senaste VM. Kanske har hon inte insett misstaget än.

Det var egentligen bara Allen och Magbegor i Australien som kommer direkt från spel i WNBA som jag tyckte höll hög och jämn klass.

Jag är lite tveksam på Frankrikes kapacitet.  Det blev iofs vinst med 57 – 70 mot hemmanationen och det utan Marina Johannes som inte var ombytt. Hon måste vara skadad för hon borde vara given i laget efter sin succé säsong i WNBA.

Kanske passar hon inte in för hon har en ganska vild och udda spelstil. ”Sådana soldater” är inte alltid välkomna.

Williams som har varit suverän i WNBA i år fortsatte med det och gjorde 23 p mot Australien. Guarden Fauthoux 10p är lite av min favorit. Stabilt moget guardspel trots sin unga ålder och bra skytte när läget dyker upp.

Anledningen till varför jag fortfarande är lite tveksam till Frankrikes kapacitet beror på att jag tycker att Australien inte såg bra ut trots att dom har förberett sig i månader utan WNBA spelarna.

Frankrike möter idag Kanada som vann mot Serbien. Dom såg inte heller särskilt bra ut så det kan sluta hur som helst.

DIRECT KNOCKOUT blev det för Norrköping i kvalet till Champions League. Budivelnyk från Ukraina förvandlade Norrköping till ett lag som såg ut som skolpojkar. Norrköping hade svårigheter att ta sig till korgen och man sköt svagt utifrån.

Norrköping hade otur i lottningen. Jag såg minst 4-5 lag igår kväll som Norrköping kanske hade kunnat besegra. Jag tippar att Ukrainarna går ganska långt i turneringen.

Norrköping ser trots det väldigt starka ut och finalplatsen mot Jämtland är väl redan klar men där tror jag att dom förlorar. Guard sidan ser lite svag ut i Norrköping. Kanske läge att bryta med Thomas och ta in en game changer guard som kan trolla lite med bollen.

Godmiddag

Dimridå av Degernäs i LT.se

Coach Degernäs i LT.se i gårdagens tidning:

– Det kommer bli helt annorlunda på fredag. Det är nog första gången jag åker dit som underdog. De har höjt budgeten, satsar verkligen på att ta nya kliv och har ett mycket bredare lag nu. Bland annat har de fått in Daniel Hansson från Nässjö. Så det är en bra trupp som Boris (förbundscoach kollegan Balibrea) fått ihop.

Degernäs själv inser att hans lag ligger något efter jämfört med vad man borde.

– Med ett så ungt lag kan man inte gå lika fort fram. Vi står inför en stor utmaning, men en kul utmaning. Kul också på det sättet att vi coacher måste jobba hårdare för att ge de unga spelarna möjligheter att utvecklas. Vi behöver nu ha mer fokus på det taktiska och jobba speciellt med defensiven. Intensiteten har varit solid, den har vi höjt ett snäpp i år. Erfarenhet och kloka beslut får vi ha tålamod med, men intensiteten och hungern har visat sig.

Jag tolkar Degernäs uttalanden som dimridåer. Hur kan man tro att man åker till Umeå som underdog med den laguppställningen som Södertälje har. Om alla är med så är Södertälje solklara favoriter även i år när dom spelar mot BSKT.

Annons i papperstidningen dagen för BSKT´s match var en positiv överraskning. Då har random besökaren en chans att planera in ett besök till imorgon.

Att VK även skriver ett helt uppslag är bara rätt och riktigt i tidningen där där div 1 (div 3) och 2 ( div 4) i fotboll får lika mycket mediautrymme som den högsta ligan i basketboll.

BSKT erbjuder 1595 kr för årskort och streaming av av alla matcher i SBL. Det är ett bra erbjudande för dem som vill följa laget även borta och även är nyfiken på en del andra matcher.

Det hade varit bra med ett specialerbjudande även till den som är allmänt idrottsintresserad typ 150 kr för hela familjen på premiären så långt platserna räcker till.

Låt oss hoppas att det finns många nyfikna på årets lag nu när det är skarpt läge och att dom tar chansen att komma på premiären i morgon fredag kl 19.00 i Sporthallen….flåt Umeå Energi Arena.

Träningsmatcherna och cupmatcherna var inga riktiga värdemätare.

”Coachen den stora stjärnan” är rubriken i dagens lokaltidning inför premiären. Jag undrar vem som kom på det ? Snacka om att förminska spelartruppen. Kanske är det bara jag som tolkar raderna fel. Vad tycker du ?

I mina ögon så är Daniel och Gustav Hansson lagets stora stjärnor men de fick ju utrymme på annan plats i papperstidningen.

Jag hade hoppats att BSKT skulle ha haft en atlet typ Dickersson även i år som själv kan avgöra några matcher på lite individuella prestationer.

Har du glömt hur han helt på egen hand tog över matchen och besegrade Jämtland på hemmaplan i fjol. Han passade inte in och fick inte vara kvar.

Många har stora förhoppningar på årets lag och pratar om att det är klart bättre. Vi får se. Just nu saknar jag Dickerson och Oluyitan och Butler och Well är långt från toppform.

Godmiddag

Vem vågar bryta mönstret i spelet ?

När BSKT i söndags spelade mot Köping hade Curry lekstuga med BSKT´s man man försvar. Eftersom försvarsspelet var så aggressivt så hann man inte hjälpa den som spelade försvar mot Curry. Med lite styrning åt ett håll hade man kanske kunna neutralisera honom lite. Kanske försökte man utan att det syntes.

Jag som är en pensionerad coach satt och väntade på zonförsvar för att stoppa blödningen men den kom aldrig. Jag misstänker att det berodde på att BSKT helt enkelt inte hade hunnit träna på hur deras zonförsvar skall fungera. Det måste vara förklaringen.

Det är nya tider vi lever i idag på alla fronter.

De unga coacherna vågar inte slänga upp en 2 – 3 zon eller gud förbjude en 1 – 3 – 1 i några minuter bara för att bryta mönstret. Det krävs flera timmars drillning så att alla spelare är inprogrammerade hur dom skall röra sig så att dom kan göra det i sömnen innan man kanske vågar.

Jag tycker att det är en svaghet i dagens coachning men ingen lär hålla med mig.

Jag ser även att BSKT spelarna följer lagets spelsystem så slaviskt så att motståndarna på icke bollsida kan fuska i försvaret eftersom dom redan vet vad som kommer att hända härnäst.

Scoutingen av motståndares anfall är idag så sofistikerad och så exakt att man kan förstöra mycket av lagspelet om motståndarna spelar ”äckligt disiplinerat” i anfall.

Visst vore det bättre om spelarna vågade bryta mönstret när dom ser att läge finns ? Jag tror att det är de lag som har spelare som kan improvisera och coacher som tillåter det som blir mest framgångsrika i år.

Läser att de amerikanska WNBA stjärnorna har bestämt sig för att inte åka till Ryssland och spela basket förrän Griner blir frisläppt. Det låter ju bra men sanningen är den att de har redan tjänat så många miljoner dollar både i Ryssland och de senaste åren även i WNBA så de behöver inte åka.

USA Basketball tog direkt efter den sista WNBA finalen ut laget till VM. Det blev bara tre spelare från WNBA vinnarna Las Vegas nämligen Grey, Plum och Wilson. Finalmotståndarna Conneticut fick med två Jones och Thomas.

Jag hade tagit med Diggins- Smith (Phoenix M). Hon borde ha varit med men hon spelade inte de sista matcherna i grundserien pga personliga skäl så det kanske är därför hon inte togs ut. Diggins-Smith är en suverän försvarare och atletisk avslutare. 

Godmiddag