HOOPS

Alvik fick flow och då går dom inte att stoppa

Det blev som väntat en run and gun match i final ett och Luleå såg ut som det vassaste laget fram till halvtid (40 – 48) men sedan hände något (61 – 40) i andra halvan.

Jag tror att Luleå slappnade av lite grand eftersom det gick ganska lätt att ta initiativet i matchen. Luleå dominerade utan att behöva spela fysiskt och trots att Ljunggren sköt bra mot zonerna så ledde man.

Nnamaka på Lundqvist var ett lyckat drag och även A Nyström hade bra koll på McCarville i första.

I halvtid så bestämde sig Alvik för att dom inte fick tappa match ett. Jag tippar att McCarville stod upp i omklädningsrummet och sa de ”Följ mig” och så blev det.

Det är dom informella ledarna i gruppen som måste ta tag i matchen och leda de som tvekar/inte vågar. McCarvilles ledarskap hade stark inverkan på Stern, Ljunggren och Lundqvist. Alla tre blev ett snäpp vassare i andra halvlek. Jag tror inte att det berodde på coachen.

Jag blir aldrig klok på Ljunggren. Varje gång hon har spelat i Umeå under de senast 3-4 åren så har hon floppat. Igår fick hon ihop en statistikrad som kanske aldrig kommer att upprepas. 8 av 11 på treorna, 10 returer, 26 poäng. Europa är öppet för henne om hon vill flytta och tjäna en slant. Hon var X faktorn och inte McCarville.

Luleå har sedan Barthold slutade tyvärr ingen karismatisk ledare i gruppen och det kan kosta dem guldet. 

Domarna hade en direkt svag första halvlek där Alvik tjänade en del. De kom undan med för mycket kroppskontakt mot framförallt Ekh´s attacker. Det borde ha varit foul 3-4 ggr. Dessutom slapp Alvik en del foul under sin egen korg på ett anmärkningsvärt sätt. 

Werths foul var absolut inte osportslig faktiskt knappast ens en foul och jag förstår Lucas reaktion, som gav henne ett T för det var en tydlig arm beröring i skottögonblicket.

Å den andra sidan så var det Luleå som hade tur med en del icke domslut i den andra halvleken så det kanske jämnade ut sig till slut. Domarna insåg nog i halvtid att dom hade gynnat Alvik ”givetvis omedvetet”.

Nasrollah 4.0, Sarjalic 3.5, Månsson 3.0

Den svaga insatsen torde innebära en annorlunda domartrio till på tisdag. Jag tippar på Luna Gogolin, Goniband och att Nasrollah får nytt förtroende.

Kul med basket I SVT men snälla går det verkligen inte att hitta mer professionella kommentatorer. Vem orkar med detta ständiga hyllande av vissa spelare och oförmåga att se vad det är som händer – som behöver kommenteras.

Jag skrev inget senast om Nathan Dawit eftersom jag ville spara det bästa till sist. 

I fredagens match var Öqvist tvungen att sätta en specialbevakning på Dawit för att få stopp på honom. Han var riktigt vass i matchen och spelade med stort självförtroende och hög effektivitet.

Det är inte vanligt med face försvar i herrligan men i fredags var det nödvändigt för att ”tysta Dawit´s bössa”. 

Balibrea borde nog ha bytt ut honom direkt när Luleå spelade face försvar på honom men icke och det kostade några missar när tidsnöd uppstod.

Dawit missade ett tiotal matcher under säsongen pga skada men i övrigt kan jag bara komma ihåg en match då han inte har varit bra och det var när BSKT föll hemma mot hans kompisar i Fryshuset.

Jag har valt att ge Nathan Dawit min röst som årets Guardi basketligan.

Årets försvarareär för mig det lättaste valet och han heter Martin Palmblad. När ”Denyblad” är frisk och kry så har han ingen överman i ligan. Dessutom har han ligans vackraste och bästa hoppskott.

Craig Victortycker jag är ett stort utropstecken i år. Förvandlingen från tiden i Djurgården till det både effektiva och spektakulära offensiva spelet i år gör honom till årets artisti mina ögon.

Årets coach kanske är Riipinen men jag väljer Boris Balibrea eftersom jag har studerat noga hur han på kort tid har lyckats att helt förändra Umeå´s sätt att spela basket och har fått en samling mycket unga spelare prestera bra basket även om antalet vinster inte har ökat. 

Jag väljer Leydy Luna Gogolin som årets domare i herrligan nu när Racys inte är valbar. För några dagar sedan skrev jag: Jag motiverar det med att jag tycker att hon är mest rättvis. Hon dömer med mod och beslutsamhet, följer reglerna och tar besluten utan att tveka.Det borde räcka som motivering.

Årets lyft är utan tvekan Nässjö Basket.

Godmiddag

Snyggt jobbat BSKT – igen

Umeå BSKT mot BC Luleå blev en riktigt trevlig match den här gången. BSKT spelade så pass bra så att det finns en liten förhoppning om att kanske kunna vinna en match mot Södertälje i kvartsfinalserien.

Balibrea hade den här gången bestämt sig för att sätta emot och Luleå blev lite överraskade över det spel som BSKT hade att erbjuda.

I dagens basket lever man och dör med 3 poäng skyttet så när det stämmer då kan BSKT hänga på Luleå och många fler av topplagen.

Häglund och Dawit sänkte den ena trean efter den andra därför var BSKT i ledning efter period ett. Luleå spelade bra så det säger en hel del om BSKT´s insats. 

När dessutom Exposito, Esteban och Welle spelar bra då är man ofta med i matcher. Jag kan inte låta bli att tänka på vad Jordan och Krayem skulle ha betytt i det här laget under våren 2021.

Kritikerna måste förstå att BSKT spelar med bara två utländska proffs (spanjorer) och en amerikansk student (Welle) som studerar vid Umeå Universitet och man gör det bra.

Luleå är ett väldigt brett lag och Öqvist kan variera spelet hela tiden beroende på vilka spelare som är på planen. Jag tycker att dom gör det väldigt bra och jag tror att BCL är för starka för Jämtland.

Jämtlands Langevine blir lite för ensam nära korgen och Luleås utspridda anfall kommer att sätta Langevine i foulproblem. Jag tycker att Jämtlands skytte och hela guardsidan är lite för svagt för att orka stå emot BCL som jag tror går till semifinal.

Jag röstade på Jonathan Arvidssonsom årets stjärnskott. Han har varit ganska stabil under hela säsongen. Igår blev det återigen 17 pinnar och strålande spel. Kul.

Domarna Luna Gogolin 5.0, Mehmedovic 4.5, Sarjalic 4.0 var riktigt bra och jag kan härmed avslöja att jag har lagt min röst på Luna Gogolinsom herrligan bästa domare i år. 

Jag motiverar det med att jag tycker att hon är mest rättvis. Hon dömer med mod och beslutsamhet, följer reglerna och tar besluten utan att tveka. Enda gången jag har sett henne tveka i år var i den fjärde damkvarten mellan A3 och Luleå då hon borde ha tagit minst ett par foul till på vardera laget under de sista minuterna.

Victor Gaddeforsär i mina ögon ganska given som MVP och han är även given i mina ögon som årets forward.

Adam Ramstedt är årets center med både Ruffin och Langevine som bubblare. 

En timme till uppkast mellan Alvik och Luleå. Jag tror att Sandbergs lag kommer att försöka springa och springa för att trötta ut Alvik till match två. Om man dessutom lyckas vinna match ett så är det bara en bonus. Jag är från Norrbotten så du vet vem jag håller på.

Godmiddag

Träningsmatch eller skarpt läge i kväll ?

Idag kommer BC Luleå till Umeå för att spela sista matchen i grundserien. 

Frågan är om det är näst sista matchen för säsongen för BSKT eller om laget kan skrälla och ta en vinst i kvartsfinalen mot Södertälje.

Jag har en känsla av att BSKT har förberett sig för mötet med Södertälje i flera veckor för det har ju varit ganska klart länge.

Det blir intressant att se om BCL spelarna lägger lika mycket tid på uppvärmningen på att skjuta projektiler mot våra dåliga sladdriga s.k ”Fyrishov plankor”. Hur kul är det egentligen.

Det är bortkastats tid eftersom 99% av alla skott som kommer att tas under matchen skjuts direkt i korgen utan att använda plankan. 

Det här är sista matchen innan slutspelet startar och det borde vara viktigt för Luleå och BSKT att få skarp träning på något som kanske skall användas mot Jämtland så småningom.

Blir det en träningsmatch eller skarpt läge det är frågan.

Dålig generalrepetition lär vara ett tecken på framgång vid premiären.

Samtidigt vill nog alla parter undvika skador så det lär bli ganska svag kroppskontakt och en lättdömd match för rättskiparna.

Senast mot BCL blev det runt 40 pinnars torsk för BSKT och det var inte roligt att titta på.

BSKT vek ner sig trots att man borde kunna spela lite grand med BC Luleå.

83 – 89 hemma mot Borås visar att BSKT kan om man vill. Borås fick gå på max till sista minuten.

Blir det samma visa i kväll då åker jag hem och tittar på Euroleague semifinalen kl 20.00 mellan Avenida och Sopron i stället.

Redan klockan 16.00 spelar UMMC mot Fenerbache i den första semifinalen. Alla verkar ta för givet att UMMC med sina WNBA spelare vinner ganska lätt. Jag tror att Fenerbache kan ge dem en match.

B-löven måste vinna ikväll. Hur reagerar dom på det ? Experten Gustav Pettersson tror att det är lite fördel Karlskoga. Resultaten hittills visar att det kan gå precis hur som helst.

Om det blir exit för B-löven då kallar jag dom för C-löven i fortsättningen.

Godmiddag

Kostnaderna ökar och risk finns att nivån på damligan blir sämre

Jag vet inte om du har hört tala om BC Nokia. Det är en förening i en mindre stad med fina baskettraditioner strax utanför Tammerfors, Finland.

Jag nämner BC Nokia därför att dom har gjort något väldigt ovanligt i år.

Laget har i den finska herrligan spelat 1 – 3 – 1 zonförsvar hela säsongen och lyckades trots det vinna 11 matcher och ta sig till kvartsfinal.

Det förvånar mig att så få lag vågar spela zon och framförallt 1-3-1.

Väl framme i kvarten skickade dom hem tre av sina amerikanska spelare och spelade med bara en utländsk spelare. 

Undrar vad det skulle blir för reaktioner i Sverige om något lag gjorde på det viset. Jag tippar på diskvalifikation och uteslutning. I Finland hände ingenting. Det ansågs som deras beslut.

Till råga på allt lyckades dom med konststycket att vinna den första kvartsfinalen mot Kauhajoki men sedan blev det fyra raka och exit.

Det som är anmärkningsvärt med basket i Finland det är att de flesta elitlagen kommer från mindre orter med ganska små folkmängder. 

Förklaringen är den att i storstäderna är det hockeyn och till viss del fotboll som dominerar och tar 90% av alla ekonomiska muskler men på mindre orter finns det muskler för ett basketlag men sällan två. Basketlaget blir inte sällan ortens lag och ALLA företag ställer upp.

I den finska herrfinalen kommer småstäderna Kauhajoki (13143 innevånare) och Salon Vilpas (53000 innevånare) mötas. Kauhajoki är i final för tredje året i rad. 

Storstadslagen med mycket större ekonomiska muskler Helsinki Seagulls och Tampereen Pyrintö slogs ut i semifinalerna.

I damfinalen är det Helsingfors lagen Peli-Karhut och Tapiolan Honka som möts. ”PeKa” som dom kallas är favoriter efter att bara ha förlorat en enda match under säsongen. ”Honka” hade fem förluster. 

Norrköping ”förlorade på ett snyggt sätt” mot Nässjö i tisdags. Det var väldigt tydligt att man gärna fick Köping som motståndare i kvartsfinalen.

1 timme och 37 minuter i buss är att föredra före flyg och övernattningar i Umeå.

Det förekom nästan ingen normal matchkontakt alls under matchen så det var ett lättdömd match för de tre domarna.

Och så är det klart med 14 lag i damernas basketliga nästa säsong.

Det är helt ok med mig om föreningarna tycker att det är bra. För Luleå och A3 innebär det en kostnadsökning runt 100-150.000 kr minst. 

Det är stor risk att det innebär en kvalitetssänkning med ytterligare 20-30 unga svenska spelare som skall platsa i ligalagen och troligtvis färre utländska spelare.

Kanske kan det innebära att de utländska spelarna kommer att hålla högre kvalitet än vad vi har sett under de senaste fem åren.

Godmiddag

”En hel del om bakfoten”

Jag lyssnade på senaste basket podden uppe i Luleå och noterade att de som deltog i sändningen har fått en del helt om bakfoten. 

I HOOPS har jag myntat uttrycket ”restaurangklubbarna” och med det menar jag 1. lagen i den svenska herrligan som har mycket större omsättning än andra och dessutom restauranger som genererar miljoner varje normal säsong – och 2. väldigt mycket att säga till om.

Jag är givetvis inte på något sätt emot dessa föreningar utan snarare avundsjuk på det dom har lyckats med och deras framgång. 

Vi har gjort ett tappert försök här i Umeå att jobba mot samma mål men Umeå Kommun har ett totalt alkoholförbud i kommunala lokaler och då är det helt enkelt stopp även om det skulle kunna gå att lösa med match & dryck på ett smidigt sätt.

”Restaurangföreningarna” är föredömen för alla övriga och borde varar modeller för hur man bör jobba. Jag har gjort studiebesök så sent som för ett år sedan och är ganska väl insatt i hur det fungerar uppe i Luleå.

Det jag regerar mot det är ”restaurangföreningarna” många gånger har för stor makt när viktiga frågor diskuteras såsom seriespelets & slutspelets uppläggning, två eller tre domarsystem, kravprofilen på arrangemangen osv. 

”100 punktsprogrammet” som var den Svenska Basketligans bibel vid starten 1992 finns inte längre men andan lever i viss mån kvar hos en del av ledarna.

Lulepodden trodde även att jag är emot 14 lag i damernas liga. Inte alls.

Jag tycker att jag var tydlig även där. Om föreningarna är överens om att acceptera 14 lag och en rak vanlig dubbelserie så fine with me även om jag tycker att det blir lite för många svaga tävlingsmatcher.

Man blir sällan bättre av att spela mot dem som är mycket bättre om man inte klarar av att tävla med dem.

Du skall veta att jag har själv varit där som headcoach i en 12 lags serie på den nedre halvan av serien med ett betydligt svagare lag än de lag som låg på plats 1 – 7. Det var många gånger inte så kul.

Det går inte att lura sina egna spelare. Dom visste redan innan vi reste till t ex Solna, Södertälje, Norrköping och Visby att det inte fanns ngn som helst chans till vinst. Det var ofta viktigast att kämpa väl och hålla humöret uppe.

Det blev många träningsmatcher mot bra motstånd på vägen mot de viktiga tävlingsmatcherna och kanske det stundande kvalet mot hungriga lag från div 1.

Tjejerna ville spela och försöka tävla på högsta möjliga nivå och vi gav dem den möjligheten även om vi inte kunde hävda oss fullt ut.

Vi visste att det var vansinne att ta med sig 10-12 spelare och 2 coacher bara för att vara bussiga mot alla som tränade när vi ändå inte hade någon chans att vinna matchen. Det var helt normalt att försöka hålla nere kostnaderna och bara resa med max 8 + coach.

Fjorton (14) lag i damligan kommande säsong låter inte sunt speciellt med tanke på hur årets serie har sett ut. Vi har haft 4 lag som har haft svårt att vinna trots ett flertal utländska spelare och svenska värvningar men låt gå om det är så man vill ha det.

Godmiddag

Konditionen är avgörande på elitnivå

Det visade sig att Luleås kondition var väldigt avgörande för semifinalserien mellan A3 och Luleå. Dom tröttade snabbt ut A3 med sin tempostarka basket från den första till den sista minuten i match fyra.

Varje gång Luleå tog en retur eller fick en stulen boll ja tom efter att A3 hade gjort poäng så svarade Luleå med lanebreak och A3 hade svårt att täcka upp och att hinna med. Luleå gjorde många poäng på det viset.

Luleås defensiv har fungerat väldigt bra mot A3 med press på bollen, styrning till sidan, bra hjälp bakom och stängt för attacker på baslinjen. Jag tycker att A3 borde ha anfallit med sina vassa guards rakt framifrån där det är svårast att försvara.

A3 har utan tvekan spelare för att kunna ta sig till final men staben har inte lyckats att få fram det som behövdes för detta. 

Stach och Thompsons skador har påverkat en hel del för att inte tala om skadan på Mazionyte, men man spelar med dom spelare man har.

Om ”bossen” fortfarande har ett finger med i spelet i A3 borde bokslutet innebära en rejäl makeover och då menar jag över hela linjen.

Domartrion gjorde ett bra jobb ända fram till slutminuterna men dom kunde utan minsta tvekan ha tagit 2 – 3 foul vardera på båda lagen de sista två men då hängde man inte med. ”Vågade man inte blåsa” det är min fråga. Betyget blir i alla fall Goniband & Lune Gogolin 4.5 och Sarajlic 4.0

Luleå är i final och det gläder mig som Norrbottning och jag har ju tippat att Luleå vinner guldet igen. Det gjorde jag redan i september som den frekventa HOOPS läsaren vet. 

Alvik spelar snabbt men jag tror att Luleås kondition väger tyngst när vi är framme vid match fyra eller fem.

Söndagens höjdpunkt blev damernas final i Euro Cup mellan Reyer Venecia och Valencia som spanjorskorna vann med 80 – 81 efter att ha avgjort med två satta straffar med en sekund kvar på klockan. 

Tempot och atletismen är det som imponerar mest på mig. Jag är övertygad om att det är en av de största skillnaderna mellan svenska spelare contra toppspelare i andra ligor ute i Europa både herrar och damer. Dom är helt enkelt mycket mer vältränade FYSIKT.

Godmiddag

Maskerar BSKT formen ?

Minus 40 pinnar i Östersund var inte oväntat. Det blir troligtvis samma siffror på fredag mot BC Luleå.

Laget förbereder sig för matcherna mot Södertälje så nu visar man inte längre något av det som ev kommer att plockas fram i kvartsfinalerna – om det finns något.

Vid ställningen 20 – 7 till hemmalaget visade BSKT att det finns något som man kan ta fram när det behövs när man gjorde 14 – 0 på Jämtland. 

Ett varierat försvar som konfunderade jämtarna och ett rörligt snabbt anfall skapade lägen och Nathan Dawit visade klass en stund och han har mer att ge när det blir skarpt läge. Cole Well återigen lagets stora utropstecken.

Chuck fick nog efter BSKT´s 14 – 0 och tog timeout och beordrade tuffare försvar. BSKT ”låstes fast och kunde inte längre spela ut” pga hemmalagets mycket aggressivare försvar.

Domarna orkade med att blåsa 17 – 15 i foul som borde ha varit minst 23 – 23 med tanke på den fysiska kontakten.

Det var lite trist att se Expositos första foul i det första Jämtland anfallet. Han lyckades undvika att foula men domaren blåste i alla fall. Detsamma med Welles första foul i nästa Jämtlands anfall. Well hade en klockren boll block men foul fick han i alla fall. Glädjande nog så delades det ut en del oväntade stegfel.

Begenicic 4.5, Eriksson 4.0, Juskevicius 3.0

Noterade att Hyder är i Umeå och hjälper Thompson med den individuella uppvärmningen inför den avgörande matchen. Undrar om det är rätt uppladdning ?  Vem vet, kanske det. Uppkast om 30 minuter men det tar vi i morgon

Godmiddag

”Kniven på strupen”

Filosofierna som HOOPS levererade före fredagsmatcherna gick inte hem igår. Sandberg matchade ungefär som vanligt och A3 vek ner sig som vanligt i Luleå.

Högsbo kunde inte vinna mot Alvik trots en heroisk avslutning av matchen. 

A3 åkte till Luleå redan på torsdag men tränade inte i hallen. Konstigt kan jag tycka med tanke på att de helt annorlunda plankorna i LEA. Skillnaden är som skillnaden mellan grusplan och gräsplan i fotboll. 

Minst 30 minuter layup träning med avslutning mot planken och 30 minuter planka i skott skulle inte skada för A3 på matchdagen.

Att vara på plats en dag före matchen och trots det inte komma redo för match är förmodligen fel strategi och bör ändras om det mot förmodan skulle bli en femte match. 

Det är lätt att be spelarna se sig i spegeln efter en så pinsam insats men jag tycker att det är en ledarfråga till syvende och sist.

Det gäller att få spelarna att vilja vinna. Att våga misslyckas. Det såg ut som om alla utom Degbeon, Edholm och ngn till i stället för kamp valde att ta till flykten.

Jag tycker inte att Luleå spelade aggressivare eller tuffare försvar igår. Det var A3 spelarna som inte vågade satsa mer offensivt. Spelarna vågade inte utmana en mot en.  Enjebo måste få fram det i skarpt läge.

Spelarna avslutade för snabbt och slarvigt i inledningen precis som i match ett och började med fyra missade layup och närskott samtidigt som Luleå satte sina chanser. Luleå fick det psykologiska övertaget direkt och sedan gick tåget snabbt. Det förvånar mig att A3 gjorde exakt samma misstag som i match ett.

Luleå spelade samma försvar som i match två. 

När bollen hamnar på en sida då styr Luleå stenhårt mot sida/baslinjen och sätter press på bollen, dom kliver upp och dom försöker hindra en vändning av spelet. 

Taktiken fungerade till nästan 100%. A3´s spel föll helt samman. Man försökte attackera när det inte gick att vända spelet och hamnade i ett kompakt hjälpförsvar som förorsakade den ena bortkastade bollen efter den andra.

Om inte Enjebo kan förändra spelet till match fyra då är det troligtvis över kl 17.00 i morgon.

Det kan givetvis fortfarande bli en helt annan matchbild nu när A3 spelar med ”kniven på strupen”.

”Alla inser att det kan vara sista matchen med gänget” och hemresa redan på måndag vid en förlust.

Om alla spelare i A3 levererar bra individuella prestationer som dom har då kan dom givetvis vända till vinst, men det finns ingenting som talar för det just nu i alla fall.

Jag tycker inte att matchen förtjänar en djupare analys. A3 var för dåliga och Luleå som vanligt på hemmaplan. 

Domarna hade en lätt afton och får 4.0 alla tre, men dom borde ha tagit fler foul och även som vanligt ett antal stegfel. Jag tycker att dom borde syna Ekh´s fotarbete när hon startar sina attacker.

Det är för övrigt väldigt ovanlig att Luleå får fler än 20 foul på sin hemmaplan (kolla stats) . Igår var det 16 – 21 och borde ha varit minst 25-25, som vid matchen i Umeå senast.

Vad händer idag lördag den 10 april kl 20.00 ? Jo BSKT spelar bortamatch mot Jämtland. 

Det blir knappast en lika härlig match som senast hemma mot Borås då BSKT var med i matchen ända in i slutminuterna.

Hur i h-te kan man lägga en match en lördag kl 20.00 ? Vill man inte ha någon tittande publik ? Matchen konkurrerar med damlandskampen i fotboll mellan Sverige mot USA och Let´s Dance så vi förlorar en stor och ung kvinnlig publik som vi borde försöka att tilltala i stället.

Jag tvivlar på att jag orkar med hela BSKT matchen.

Jag fick trots allt lite bra basket till livs igår när jag tittade på Barcelona mot Bayern Munchen med start 21.00. Ikonen Pau Gasol gjorde comeback och fick starta i Barca. Han levererade 6 poäng i matchinledningen men därefter blev det inte så mycket spel för han är nog inte redo fysiskt ännu för det höga tempot i Eurloleague.

Noterar även att domare Racys får allt större förtroende av Euroleague. Han dömde både förra och den här veckan och det ger klirr i kassan. 1500 Euro (17.000 kr) per match plus alla omkostnader är helt ok eller hur. Kul med Racys och lycka till från HOOPS.

Godmiddag

2-2-1 i kvarten för BSKT eller blir det bara 3-0

Ikväll är det tänkt att Alvik skall säkra finalplatsen genom ny vinst mot Högsbo. Jag knäpper mina händer och ber om hjälp ”från högre makt” så att Högsbo vinner. 3 – 0 i en semifinalserie är trist och ett misslyckande.

Nästan alla har sagt att det är Alviks tur att vinna guld men det anser inte jag. Dom kan behöva några fler år på tillväxt till det att det finns en vettig basketarena i storstaden. Åkeshov är en bedrövlig hemmaplan för ett av landets bästa lag. Fryshuset likaså med sin hemmagjorda korgställning.

Är det ingen som reagerar över upp haussningen av Klara Lundqvist framförallt i SVT och Solidsport sändningarna? Det finns ingen rim och reson i det hela. Jag tycker nästan synd om tjejen.

Det är hon som bär laget och inte McCarville. Om hon misslyckas i en match då förlorar troligtvis Alvik.

Hon måste känna en väldig press och kanske även prestationsångest. Lundqvist beskrivs fortfarande som en supertalang men hur länge kan man vara en supertalang ? Lundqvist är 21 år. 

En av mina kollegor har tippat 3 – 1 till A3 i semifinalserien. Om han får rätt då skall A3 vinna ikväll i Luleå och dessutom hemma på söndag.

Det är absolut inget omöjligt scenario men knappast sannolikt.

Det är Luleå som nu har pressen på sig att måsta vinna hemma ikväll och då kan de berömda nerverna börja spöka men…………….

……….Luleå har ett antal rutinerade spelare som troligtvis klarar ångesten, men det finns ingen Barthold på plan som peppar och driver på och håller samman laget. Jag kunde i alla fall inte se någon sådan spelare i onsdags vid match # 2.

Jag tippar att E Nyström är deras informella ledare som skall hålla ihop det hela.

Med henne sittande på bänken med foulbelastning då blir det svårt att leda. Kanske väljer Sandberg att inte starta henne idag för att undvika några snabba foul på henne.

Jag tippar på Ekh, Ponturo, Nnamaka, A Nyström och Westerberg som Luleås starters idag. Sandberg vill nog även sända en signal till sin Guard Lucas om att det krävs bättring och han vill givetvis störa A3´s gameplan.

Jag har tippat 3 – 2 till Luleå det vet du som läser och jag har tippat Luleå som mästare men frågan är om dom unga spelarna klarar pressen. Veteranerna gör nog det. 

SBBF har tillsammans med klubbarna kommit fram till att genomföra slutspelet för herrar med 2 – 2 – 1 upplägg. Det innebär i mötet Södertälje mot BSKT blir enligt följande:

Onsdag 21/4 20.04 Södertälje – BSKT, fredag 23/4 17.04 Södertälje – BSKT, måndag 26/4 20.04 BSKT – Södertälje, ev onsdag 28/4 20.04 BSKT – Södertälje, lördag 1/5 17.04 Södertälje – BSKT. Slutspelet kommer att pågå en bit in i juni i år. 

Domarna i damernas slutspel har hittills gjort ett bra jobb med att blåsa på det som är fel. Jag saknar dock avblåsningar på stegfel inne i färgen och dom måste blåsa fler vid en mot en attacker när anfallaren lyfter roteringsfoten.

Jag skulle kunna lista 5-6 spelare som spelar i semifinalerna just nu som gör steg ganska konsekvent men avstår och hoppas på en skärpning i stället.

Barcelona mot Bayern München på Viaplay ikväll. Gör Pau Gasol comeback i kväll efter två års uppehåll ?

Godmiddag

A3 visade kvalitet i 25 minuter och det räckte

Kul med vinst för A3 och en till en till match i Umeå på söndag, men det är bara normalt att det blev vinst för A3. 

Det finns ingen anledning till bäst av fem i en semifinal om inte lagen är så pass jämna så att det blir fler än 3 matcher.

Spelare och coacher måsta klara av att prestera när det gäller. Dessutom måste man ha lite tur i jämna matcher och det hade A3 igår. 

En semifinalserie som slutar i 3 – 0 är inte särskilt rolig för den förlorande parten. Det känns nog som ett stort misslyckande.

Det var inte ”högre makt” som låg bakom A3 segern utan lite flax på slutet och uppvaknande spelare i A3. 

Jag har skrivit ett flertal gånger under säsongen och inför slutspelet om A3 spelarnas kapacitet men det gäller att klämma fram det när det behövs och det har man inte fått fram i A3 i många matcher under säsongen men man har ändå vunnit.

Vinsten måste ses som en lagseger med tanke på att så många bidrog med tvåsiffrigt i poäng görandet. Uppe i Luleå var det tre spelare med tvåsiffrigt. Igår hela sex spelare.

Om dom tre musketörerna Thompson (21) Stach (17) och Vintsilaiou (12) kan leverera 50 poäng och Degbeon, som hittills inte har kommit in i semifinalserien kan spela på den nivån som förväntas då kan laget slå ut Luleå. 

Degbeon brukar dominera oavsett motstånd men ständiga dubblingar nära korgen stoppar hennes poängproduktion. Kanske dags för en pump fake då och då.

Forasté och Uhrströms goda skytte måste också nyttjas lite mer. Igår var deras insatser matchavgörande.

A3 visade upp en helt annan balans i försvarsspelet. Var det inställning som var bättre eller tryggheten på hemmaplan ?

Funktionärerna i oranga västar och den fåtaliga men ljudliga och verbala publiken hjälpte definitivt till ?

A3 håller samma standard som Luleå om man bara kan spela ut. Skyttet utifrån är minst lika bra som Luleås.

A3´s akilleshäl är det äckligt disciplinerade anfallsspelet. Spelarna ”bryter inte mönstret” och attackerar en mot en trots att Luleå är som ett plåster alldeles intill. Då blir det för stillastående spel och stulna bollar när de i trängt läge försöker att forcera fram en passning eller ett avslut.

Luleå spelar bra basket och man hittar varann bra men liksom alla lag i dagens topp basket så är dom beroende av att 3 poäng skotten går i korgen för att kunna vinna. Igår fungerade det inte (27%) och det avgjorde.

A Nyström och Westerberg var riktig bra (inte lika många stegfel heller). Jag röstade på E Nyström som årets forward men det kanske var fel för hon har varit riktigt svag i semifinalerna. Naivt försvarsspel har inneburit snabb foul belastning för henne i båda matcherna.

Ordentlig press på M Lucas tvingar henne att attackera och då försvinner snabbt hennes fruktade skytte.

Frågan är vem som som skall ta hand om Ekh. Hon är bra både som skytt och som attackspelare. Gårdagens taktik fungerad inte för hon öste i 28 pinnar. En dubbling av henne när hon har bollen skulle tvinga henne att passa men frågan är om A3 hinner täcka upp efter passningen.

Jag funderar på varför Enjebo tog inkast på bakre planhalvan med 3 poäng ledning och hela 5 sekunder kvar av matchen. Det hade lätt kunnat bli en stulen boll och 2+1 till Luleå. Kanske var det taktik av Enjebo för att överraska Sandberg, som garanterat räknade med inkast på den främre planhalvan – vem vet.

Jag hörde att reportern för sportradion tyckte att domarna blåste för mycket. Det visar på att han inte kan basket eller så gillar han Luleå. Domarna dömde bra men kunde ha delat ut minst fem foul till per lag under matchen.

Jag tycker att Nasrollah 4.5, Luna Gogolin 4.5 och Bardagji 4.0 hade en riktigt bra och rättvis match. A3 var det bättre laget igår och förtjänade verkligen att vinna.

Degbeon blev hopklämd ett antal gånger under Luleås korg på ett sätt som normalt ger foul men det kanske jämnade ut sig under matchens gång.

Det visar sig nu att radiosportens reporter jobbar för SR i Luleå så jag förstår hans omtanke.

Högsbo orkade inte stå emot Alvik igen. Tröttheten tar ut sin rätt pga lite för svag bänk och missarna i bra lägen blir för många. Jag har svårt att se att Högsbo skall kunna vinna i morgon borta mot Alvik men hoppas kan vi ju alltid.

Godmiddag

Cred till BSKT. Vilken match mot Borås !

Jag har skrivit om det i HOOPS då och då sedan starten 2014. 

Vi behöver Riksinstruktörer som i slutet på 60 och början på 70-talet reste runt i hela landet och utbildade ledare och spelare och som höll god kontakt med föreningarna ute i förskingringen så att man inte tappade talanger.

Jag minns så väl när Hasse Albertsson 1965 kom till Haparanda Läroverk och visade ett bra hoppskott och hur man dunkar. Albertsson var landslagsspelare och bra höjdhoppare och dessutom en riktigt trevlig kille. Vi var 15-20 killar som stod och lyssnade med stora ögon och öronen på skaft.

Halva gänget blev väldigt inspirerade och spelade basket på div ett nivå och i allsvenskan under deras tid som basketspelare. Riksinstruktörens besök hade en positiv påverkan. Mina basket gurus var ju annars bröderna Lars och K-G Aasa. Deras ledarskap fick mig att välja basket for Life.

De som jobbar på SBBF har för unga för att ha koll på hur det var då. Kanske har läst HOOPS och fått en bra idé.

Jag har för en tid sedan hört talas om att det kommer att anställas s.k basketutvecklare och nu ser jag en annons där två tjänster är utlysta. 

Ett mycket bra steg i rätt riktning men jag anser att det vore bättre om dom titulerades RIKSINSTRUKTÖR. Det ger en annan tyngd än basketutvecklare.

Jag hoppas att SBBF får tag i engagerande dedikerade personer som brinner för basket och som vet vad hen snackar om. Det bör vara en projektanställning på två år och därefter utvärdering.

Personerna måste förstå att det går inte att komma ut till föreningarna och tala om för dem att det dom gör är fel. Det krävs inte bara bra basketkunskaper utan även pedagogisk kunskap och smartnes och diplomati för att vinna föreningarnas förtroende. Jag hoppas att det blir ett lyckat drag av SBBF och inte ett par bortkastade miljoner per år.

Igår fick jag se en riktigt trevlig och bra basketmatch. BSKT´s prestation mot Borås var snygg och coach Balibrea skall ha cred för taktiken och spelarna för genomförandet.

I halvtid hade deras starka backcourt Klassen, Person och Johansson 0 poäng och Woodson bara 3 poäng. Det brukar normalt vara minst 30. En enormt stark defensiv insats av BSKT.

Respekt till Cole Welle. Studenten levererade 21 p och 10 returer.

BSKT´s första halvlek måste vara en instruktionsfilm till lag som skall möta Borås i semi och final om hur de skall neutralisera dessa skyttar – ett tag i alla fall.

Borås hade tålamod och spelade inside till Gutenius i stället som levererade 27 pinnar. BSKT började dubbla men då spelade Borås med skyttar i samspel med Gutenius och löste problemet. Dom fick till sist igång 3 poäng skyttet och lyckades vinna matchen men du skall veta att coach Svensson fick ge allt och lite till för att ta hem segern.

En stor bidragande orsak till att det blev en så bra basketmatch var domarna. Nasrollah och Luna Gogolin får starka 5.0, Bardagji får 4.0 pga lite för stora missar bl a en som innebar att Nasrollah tvingades ta ett T på BSKT bänken när alla reagerade på ett tydligt linjetramp av Gutenius.

Båda coacherna var långt utanför sina coach områden vid ett flertal tillfällen under spelets gång. Svensson uppe vid mittlinjen och över en meter in på spelplanen flera gånger. Domarna fick springa runt coacherna alltid då och då utan att det utdelades tekniska foul. 

Domarna har satt standarden i detta genom att släppa otyget så det går inte att komma med tekniska fouls nu längre.

Om inte A3 och Högsbo vinner idag då är det över på fredag. Har en känsla av att det finns ”en högre makt” som styr. Om det stämmer då vinner båda dessa lag match två. 

Godmiddag

”Inget nytt på semifinal fronten”

Efter att ha sett de första semifinalerna så får jag nog tänka om.

Det var nog lite naivt av mig att tippa fem matcher i båda, men jag har en tro på lite erfarna coacher och litar på att dom har ett och annat i sin repertoar som dom kan plocka fram när det blir allvar.

Jag trodde också att både Fredriksson och Enjebo skulle satsa allt på att sno den första matchen och jag fick se Fredriksson göra ett seriöst försök med det men inte Enjebo.

Fredriksson satsade och spelade varierande helplan press och varierande zonförsvar med lite man man för att ta bort Alviks snabba spel och det lyckades. Dessutom lyckades man med en del stulna bollar. Det höll i dryga 30 minuter men Högsbo orkade inte genomföra den taktiken fullt ut.

Tyvärr så hade två riktigt petiga skitfoul i matchinledningen på Perry en avgörande betydelse för match utvecklingen. Perry hade 3 foul efter fem minuter. Om Högsbo kan få slippa sådana foul då kan dom vinna hemma i morgon.

Jag måste säga att så vitt jag såg så spelade Enjebo som vanligt. Han litar till sitt grundspel med varianter men dom spelen kan alla lag i ligan vid det här laget och dom kan försvara mot dem och göra det svårt för A3. 

Sandberg mötte A3´s spel med samma defensiv som när dom vann senast.

Degbeon spelade på samma sätt och dom stängde in henne så hon kom helt ur spel. Enda korrigeringen var lite tätare på Degbeon när hon var ute vid tre poäng linjen.

Jag hade hoppats på 2 manna pick and roll samspel från toppen med Thompson och Degbeon och med Stach och Uhrström som öppna skyttar och Forasté i short corner men icke. 

Jag hade hoppats på att Stach skulle få komma springande runt 2-3 screenar runt för att få läge för sitt mycket fina skytte samtidigt som Thompson kunde spela en mot en mot Ponturo men icke något sådant.

A3 gjorde inget nytt utan spelar som dom har spelat hela säsongen och tyvärr så tror jag inte att det räcker särskilt långt. Man måste nog ha några jokrar att spela ut i en semifinal för att kunna vinna en jämn match.

Kanske kan det bli en seger på hemmaplan pga suveräna individuella prestationer men knappast mer. Jag hoppas att jag har fel för jag vill se bra basket.

A3 kom aldrig in i det spel som dom vill spela och det berodde på Sandbergs utmärkta taktik om hur de skulle försvara.

Luleå var det bättre laget igår men det var trots allt inte särskilt mycket som skilde lagen åt. 

Det som var riktigt illa det var det gråa laget. Dom kunde ha delat ut minst en handfull foul till på båda lagen. Betyget max en 3:a uppe i Luleå för hela gänget.

A Nyström drog handen i ansiktet på Forasté vid sin layup. Jusevicius stod 3 meter ifrån utan åtgärd. I fotboll blir det direkt gult kort. Tre domare och ändå missar dom det.

Framförallt borde domarna klara av att ta alla stegfel men det var ju SVT sändning ”så dom ville väl inte blåsa på alla fel”.

Det fanns många syndare som borde ha blivit avblåsta för stegfel. Alla vet att A Nyström och Westerberg ofta trippar med fötterna. Igår blev det minst tre gånger vardera per halvlek nära korgen och det resulterade ofta med poäng.

Det mest anmärkningsvärda med matchen var att Thompson gjorde 20 poäng i första halvlek och noll i den andra. 

Sandberg sade efter matchen att hon bara spelade vanligt försvar. Det var inget särskilt med det. Camara Ponturo spelade nära henne och Thompson kom helt av sig. Hon skulle ha behövt hjälp från medspelare och coach i det läget.

Tänk vad några bra screenar hade kunnat åstadkomma för Thompson eller bara några egna en mot en attacker mot Camara Ponturo men icke.

Stach gjorde 20 poäng men var ärligt riktigt svag. Missade det mesta i första halvlek. Trots öppna 3 p lägen dribblade hon närmare och missade. Hon uppträdde tveksamt och litade inte på sitt normalt fina skott. 

Vintsiliaiou har kapacitet men tror jag måste få starta och få grönt ljus för att driva upp tempot. Speed och en mot en samt hoppskott från 4-5 meter är hennes spel. 

Du fattar att det finns sparkapital i A3 laget om coacherna bara kan få ut lite mer av sitt material. Dags för lite kreativitet och risktagande.

I kväll en högtidsstund med landets bäst komponerade lag Borås i Umeå Sporthall. Tyvärr måste den spelas helt utan publik och det är trist för de som gillar snabb och bra basket skulle älska att se matchen live.

Jag har stuckit ut hakan och tippat att Borås i år tar hem det på riktigt och det grundar jag på Klassen, Woodson, Person och Johansson. Ingen annan har sådana suveräna skyttar som back court spelare och dessutom är dom alla riktigt vassa attackspelare och det blir avgörande.

Godmiddag

Blir det trauma och brunt i brallan som avgör semifinalerna ?

Noterar att mrbasket.se/HOOPS har haft mellan 700 och 1000 besök dagligen flera gånger den senast veckorna.

Kul även om du inte alltid håller med mig i mitt filosoferande.

Det är helt normalt med en ökning och i linje med hur det har varit de senaste åren då vi närmar oss slutspel.

Spelare och coacher pratar om att dom ser fram emot semifinalerna och finalerna och man säger tom att ”det blir trevligt” men, de som är idrottspsykologer säger ju något helt annat.

De flesta normala idrottsutövare är nervösa och oroliga att misslyckas. Inte ens i en lagsport kan man gömma sig och särskilt inte om man spelar mycket. 

De som sitter på bänken och inte får spela eller bara får några få minuter de känner sig oftast inte delaktiga och särskilt ansvariga om det går åt skogen.

Ett fåtal elitidrottare får inte dessa känslor och blir aldrig nervösa utan dom bara kör på. För dem finns inga spärrar. Ibland blir det stor succé. Misslyckande kan däremot tas väldigt hårt.

Jag menar att det till väldigt stor del är fråga om ledarnas uppträdande och relation till de informella ledarna i laget som avgör om laget kommer att lyckas vinna. 

Under min tid som coach i damligan och basketettan har mitt personliga agerande haft både positiv och negativ inverkan på resultatet. Det är inte bara spelarna som spelar och avgör matcher.

Jag tror ingen i A3 kommer att kunna säga att det var trevligt efteråt om semifinalen slutar med 3 – 0 till Luleå. 

Om A3 slår ut Luleå då sitter Sandberg löst. Duvet säkert hur mycket skit dom fick ta för två år sedan då Högsbo slog ut dem redan i kvartsfinalen. Visscher valde att sluta direkt efter säsongen.

Jag har tippat 3 – 2 till Luleå och det gör jag pga att dom har hemmaplansfördel men jag tror också att deras mer varierade spel kommer att väga tungt.

Jag tror även på 3 – 2 mellan Alvik och Högsbo. Även här väger hemmaplan fördelen över men om McCarville sviktar då väger det över för Högsbo.

I alla matcher kommer coachningen att vara viktiga faktorer. Fingertoppskänslan om vilka som skall spela tillsammans  avgör matcher. Fredrikssons coachning blir viktig igen för att nå resultat. 

Detsamma gäller Enjebo. Om han har några jokrar att spela ut såsom olika press över hela plan eller ett snabbare passing game spel då kan det avgöra.

Om en spelare får flow då skall hon spela anser jag men det gör ofta inte coacher utan byter ut dem efter kanske 3 raka treor.

Till syvende och sist så måste domarna ta sin roll på allvar och göra sitt yttersta för att inte avgöra matcher. Det gäller att vara med från första till sista sekunden och blåsa på allt som är fel enligt regelboken. 

”Att låta lagen spela om det” = kriga/fightas om det är inte aktuellt. Då är det ofta domarna som avgör matcher.

Härom dagen fick UConn damerna i NCAA slutspelet en fribiljett till semifinalen när domarna inte tog en hård foul i den sista sekunden som absolut kunde ha varit avgörande, men vem vet. Hon kanske hade missat straffkasten.

B-löven fixade inte match ett trots stort övertag på planen 3/4 delar av matchen, tio helsidor i lokaltidningen och hundratals minuter streaming bara den senaste dagarna.

Har spelarna fattat hur viktigt det är för hockeyfansen i Umeå att laget tar sig till SHL och redan börjat få brunt i brallan. 

Godmiddag

Nässjö bjöd på Påsk karamell

Igår var det en person som menade att jag borde kallas för influenser med tanke på antalet besök på HOOPS sidan. Hen menade att jag har kommit med en hel del tips och råd och bra förslag som förhoppningsvis både förbund och föreningar tar till sig.

Jag har själv svårt att tro att någon bryr sig särskilt mycket om mina inspel och jag vet att jag är lite obekväm för en del klubbledare eftersom jag får samtal då och då.

Beröm får jag sällan men det är helt normalt i Sverige där berömmande av kollegor eller idrottsledare inte tillhör vardagen.

För mig har HOOPS blivit lite av terapi där jag ”skriver av mig” eftersom det inte finns särskilt många som vill snacka basket och verksamheten ”utan skyddsnät”.

Få vill tala om vad dom verkligen tycker och tänker. Man är rädd om sin integritet.

Bänkvärmarna och 3Noll5 är bland det bästa som har hänt basketsporten de senaste åren. Leta reda på dem och lyssna. Jag njuter av allt utom NBA snacket men med det så passar poddarna de flesta basket nördarna.

Jag skrev härom dagen om att det brukar komma oväntade resultat strax före jul och i någon av de sista matcherna i grundserien.

Nässjö bjöd på påsk karamell igår när dom besegrade Södertälje med 20 poäng. Efter att ha förlorat mot dem med 43, 2 och 19 så smakade det givetvis mumma med en egen kross. 55 – 34 i andra halvlek svider för Södertälje.

Jag tycker inte att det var helt oväntat. Södertälje vann bara med två senast de var i Nässjö och Nässjö är alltid tunga att möta i sin smala ”gamla sporthall med tak hängda korgar”. Dom har två hemmamatcher kvar och kan passerar Jämtland om allt stämmer och resultaten är med dem.

Södertälje tappade koncepten när de inte fick med sig domsluten som de är van vid speciellt på hemmaplan. Deras lag med hög stjärnstatus får ofta lite extra tolerans men inte igår av den utmärkte Serhatlic 4.5, Nefatti 4.0 och Gudelj 3.5.

Min offensiva favorit Palmblad tappade humöret när Nässjö stängde ner honom, han fick en osportslig plus ett T och hamnade snabbt i duschen. 

Jag blev inte förvånad över att den hetlevrade Degernäs till sist också fick ta en tidig dusch. Han var cool i Umeå tisdags när allt fungerade och dom tog en tidig stabil ledning men säkringarna går ibland när det inte flyter.

Undrar om han får någon bestraffning för neddragningen av reklamskylten. Om det hade varit en spelare då hade det kostat. Var det inte för 2 år sedan som ngn spelare hade omkull en skylt i Borås och fick en bestraffning för det.

Södertäljes torsk kan innebära att BSKT får möta Norrköping i stället. Personligen tror jag att det laget passar BSKT bättre även om chansen till en vinst är liten.

På måndag är det dags för match ett mellan Luleå och A3. Jag har tippat Luleå som blivande mästare redan i september men det blir en tuff resa som trots Mazionytes skada innebär en tuff serie som slutar med 3 – 2.

Om A3´s spelare är friska och krya då kan dom absolut matcha Luleå.

Om det blir tempostarka matchen i hög fart då har A3 ännu större chans om konditionen räcker till.

Jag tror att orken är A3´s akilleshäl men jag hoppas att jag har fel för jag vill se så många bra matcher som helst innan guldet delas ut.

Godmiddag

Påskblandning. Kuckelikuu

Läser i op.se att Östersund Dam har granskats av SBBF och nu väntar dom på besked om dom får ta steget upp i damligan. Borås dam genomgår samma granskning.

Om det är så att serien kommer att innehålla 14 lag kommande säsong då vore det på sin plats med att göra spännande förändringar i genomförandet av serien. Kanske testa Serie A och Serie B igen men annat upplägg.

Om inte förändring i genomförandet görs då är jag tveksam till en utökning till 14 lag. Det blir lite för många matcher utan nerv i en vanlig dubbelserie för de lag som siktar på SM guldet. Det kan bli långa perioder med lite för svaga matcher. Ska man eller ska man inte ta hänsyn till det. Vad tycker du ?  

Jag efterlyser för tredje året i rad en förändring även när det gäller genomförandet av damernas slutspel. För det första givetvis bäst av fem matcher även i kvartsfinalen liksom herrarna har det och även bäst av sju i finalen om det är nödvändigt med sådant upplägg. Jag efterlyser i stället en enda final där allt står på spel.

Jag tycker även att det borda vara spännande att utse bronsmedaljören mellan förlorarna i semifinalerna genom en enda match. Tänk dig bronsmatcher för herrarna och damerna följt av två finaler i någon stor arena – kanske Johanneshov. Ca 60% av alla som spelar basket i Sverige finns ju i Mälardalen så tillsammans med övriga basketsverige borde de kunna fylla hallen och göra arrangemanget till en fest. Det skulle väl vara intressant eller……. ​

Domarna i Finland har tagit det steg som jag har efterlyst även i Sverige. Man tillåter inte överdrivet firande från lagbänksområdet. ”Det är ok att fira vid någon vacker dunk eller ett snyggt spel men man får inte ”fira” ständigt och överdrivet när motståndarna missar skott eller gör en turnover”. Det har redan delats ut tekniska fouls i det finska slutspelet. I Finland är dom återigen ett steg före oss.

Gårdagens aprilskämt på Instagram som Charlotte Kalla bjöd på var riktigt kul. ”Köp Kalla Kondomer och få bra glid oavsett klassiskt eller fristil”.

”Upp till kamp………sista striden är här………kan B-löven bli A-löven eller blir det börja om från början igen”

Godmiddag

Inte roligt att se på…

Jag blev lite förvånad över att coach Degernäs satte sin bästa defensiva spelare Palmblad på att ”döda Esteban” i en i det närmaste betydelselös match i grundserien, som dom vinner alla dagar i veckan.

Det innebar ju att Palmblads offensiv som jag vill se inte blev som den brukar vara och det var ju den även golvsoparna som är mina spelare ville se. 

Även dubblingen av Exposito och Dawit var effektiva och totalt neutraliserande och innebar att BSKT spelet blev väldigt statiskt nästan helt stillastående och inte roligt att se på. Ibland är det bra att det inte finns ngn publik

Exposito och Estaban brukar normalt göra 40 poäng tillsammans på hemmaplan nu blev det 12+0. Enkel vinnande taktik.

Frågan jag ställer det är om BSKT har något mer att komma med under de resterande matcherna i grundserien Borås h, Jämtland b, BC Luleå h eller om bensinen är slut.

Målsättningen borde vara att försöka vinna en match i alla fall men det är nog för mycket begärt. Avslutningen blir ganska säkert två förluster.

Kanske är det dags att i stället redan nu börja att tänka på nästa säsong. Att ta in ett antal killar som kan bli nyförvärv inför nästa säsong och låta dem få ett par provveckor med laget innan laget skingras.

Inför de avslutande matcherna hoppas jag i alla fall på att Balibrea försöker få upp tempot något i spelet. De långsamma bolltransporterna till främre planhalvan är sövande och lätta att försvara emot.

Jag knäpper mina händer och ber att BSKT till nästa säsong införskaffar en snabb och atletisk playmaker som kan få upp bollen kvickt i anfall så att laget kan få några enkla poäng när tillfälle ges. 

Domarna kunde ha delat ut betydligt fler foul till båda lagen men valde ofta att fria i stället för att blåsa. Kontakter som skedde när spelarna var uppe i luften och i dubblingssituationer fick ofta passera trots att det borde vara foul. De skötte trots det jobbet ganska bra och fattas bara annat med Goniband 4.5, Begenisic 4.0 och Sarajlic 3.5.

Jag tittade live på BSKT vs SBBK och i mobilen på Högsbo vs Norrköping. Inte så lätt att hänga med i två basketmatcher samtidigt därav uteblir kommentarer om lagens sätt att spela.

När jag såg att Molina inte var med den här gången heller då tänkte jag att Högsbo vinner men…..Norrköping gick upp i 11 poäng ledning i tredje när Högsbo missade och såg ut som ett vinnande lag men det varade bara ett par minuter. 

Fredriksson såg att Hyder var inne i ett flow som man bara får kanske en gång per säsong och för många spelare bara en gång under sin karriär så han gav henne GRÖNT ljus att ösa på och det gjorde hon. Alla spelare på plan har viktiga roller men Hyder bar laget till semifinal mot Alvik och jag tror att dom kan störa dem rejält. 

Godmiddag

Jämtland är på gång

Nej det blev ingen negativ upprepning av Jämtland igår kväll utan som vanligt på hemmaplan spelade man mycket tufft aggressivt försvar och kunde hänga med Norrköping som………….

…………..spelade med ett enormt flow och med högprocentigt skytte från start som borde knäcka de flesta men som sagt Jämtland hängde på och höll i och var inte under med mer än fyra poäng till pausvilan.

När jag skriver ”hängde på och höll i” då menar jag det bokstavligt för det var det man gjorde och särskilt i starten på den andra halvleken. Norrköping tröttnade direkt.

Jämtland fick flow och kunde göra poäng både inside och outside och då gled man ifrån. Norrköping orkade inte stå emot.

När Schüberg intervjuades efter matchen pratade han om de spelare som inte var med (Norrköping kom med 9 spelare) som om det hade gjort skillnad. Så som Jämtland spelade i andra halvlek då går dom inte att stoppa borde han ha sagt.

Domartrion blåste 23 – 21 i foul men det borde ha varit kanske 35 – 35 med tanke på allt knuffande och fasthållande och felaktig kontakt vid pick & rull. Alla tre får 3.5 i betyg för mer kan det inte vara värt med tanke på missade stegfel, 3 sekunder och slag på armar vid skottförsök under korgarna. Att det skall vara så svårt eller hinner dom tre (3) verkligen inte se vad som händer.

Jämtland var helt överlägsna sista perioden. Kan dom spela på det viset och dessutom få ut lite mer av Lewis då kan dom gå till final i år. Jag tror att Jämtland är på gång men fattas bara annat som sagt med det laget.

Jag blir inte förvånad över Jämtlands spel. Du som har läst HOOPS hela säsongen vet att jag har skrivit ett flertal gånger om deras vassa laguppställning. Dom spelar som bäst när Langevine är bra men han är väldigt ojämn. Alla topplag vet att om dom får honom ur matchen då är Jämtland ett helt annat lag.

BSKT hemma mot Södertälje kan väl inte sluta på annat sätt än seger för sköna gröna. Dom behöver vinna för att vinna serien så då är dom knappast intresserade av att släppa en match till BSKT men…..

BSKT kommer inte att ge sig så enkelt. Jag tippar på en en hel del aggressivt dubblings försvar för att få bort bollen från händerna på en del spelare. Dubblingarna av V Gaddefors när man spelade mot dem senast var lyckosam men det räcker inte för att vinna mot dem. 

Om SBBK har en dålig dag då kanske den vinsten kan komma i en grundseriematch strax före slutspelet. Det är ofta så att veckorna strax före jul och tiden strax före slutspel som det kommer några oväntade förluster/segrar.

Högsbo mot Norrköping i kväll kanske jag tittar på i efterhand. Tyvärr går matchen samtidigt som BSKT mot Södertälje och jag väljer alltid live basket före TV.

Fredriksson lär knappast spela samma press igen för det har Taylor-Lundgren förberett sig mot. Jag tippar på en 1-3-1 i stället och olika kombinationsförsvar.

Om Molina spelar så kan Norrköping vinna men det är tveksamt för jag tyckte att dom såg trötta och slitna ut senast.

Godmiddag

Grattis A3 !

A3 tog sig med möda och stort besvär förbi Södertälje och nu blir det bäst av fem mot Luleå och det är jag riktigt glad över. Grattis A3 !

För den normalt ganska stora publiken vid ett derby mot Luleå blir det live stats eller streaming.

Basket är som bäst live och jag hoppas att publiken inte har glömt det. 

Varken Thompson eller Stach gjorde bra matcher i Södertälje men det räckte i alla fall eftersom Degbeon var så suverän. Södertälje kunde inte kontrollera henne. Hon är atletisk och snabb. Brown i Södertälje hade ingen chans alls.

Forasté har fått sin chans nu när Mazionyte blev skadad och hon gör det väldigt bra med följsamt bra försvarsspel och bra avslut.

A3 skulle ha vunnit lättare om dom hade kunnat få upp tempot i matchen. Jag är säker på att det är nyckeln till vinst mot Luleå. Om A3 spelar gåbasket mot dem då vinner Luleå.

Det blir minst fyra kanske fem matcher innan finalisten är klar och det grundar jag på att A3 den här gången ställer upp med fullt lag och det är stor skillnad mot senast då både Thompson och Stach saknades.

Alla tror på Alvik mot Luleå i final men A3 kan slå ut dem om topp sju i A3 levererar. Thompson, Stach, Vintsilaiou, Forasté och Degbeon matcher Luleås starters. Kanske blir det övriga bänken hos A3 som avgör om dom inte kommer upp i godkänd nivå. De senaste matcherna har dom inte spelat bra.

Norrköping blev helt perplexa av att Högsbo vågade spela 2-2-1 press mot dem från start högt upp i banan. Snacka om surprise effekt för pappa Fredrikssons taktik. 

När Taylor Lundgren tog time out för att korrigera då skruvade Fredriksson bara lite i positionerna men fortsatta och återigen med framgång. 

Molina som troligtvis hade kunnat luckra upp pressen saknades den här gången mycket. 

Norrköping tappade självförtroendet ganska tidigt i matchen. Dom insåg att det skulle vara svårt att orka ta igen underläget.

Det gläder mig att se Fredriksson spela både zonpress och zonförsvar trots att det av finsmakarna inte anses som fiiiint. En bra zon har alltid varit min favorit eftersom den ofta ger mig chansen att spela kontringsspel innan motståndarna har hunnit organisera försvaret.

Jag har hört liga coacher mena att det inte går att spela zonpress i herrarnas basketliga eftersom lagen är för bra och slår den omedelbart. Det anser jag vara helt fel.

Däremot krävs det för det första spelarmaterial som klarar av jobbet och därtill kunskap och hårt jobb av en coach för att få en zonpress att fungera bra. Jag tror att många av de coacherna mellan 25 – 40 år saknar den kunskapen. Fredriksson har den.

Norrköping kanske kan vinna i Göteborg på tisdag kväll om Molina är tillbaka annars är det nog över.

Domarna gjorde bra insatser i båda kvartarna enligt mig.

Bardagij 4.5, Nefatti 4.5 och Murad 4.0 dömde stabilt i Södertälje förutom några hårda påspringningar som borde ha blivit foul. Som tur var så fördelade sig dessa jämnt mellan lagen.

I Norrköping skötte sig domarna Mehmedovic 4.5, Mandic 4.5 och Murad 3.5 också bra. Det var glädjande att se att man inte överlät det till lagen att som det heter ”spela om det” eller som det betyder -”fightas om det”. Det får inte vara den som kommer undan med fler överträdelser som vinner.

Kommentatorerna i Södertälje pratande om att ”man måste få spela fysisk basket” men frågan är vad dom menar med det. Vad är fysisk basket ?

Om dom menar tackla, knuffa, hålla i då är dom fel ute. Det är 3X3 basket.

Det är inte tillåtet att sätta en flat screen och sedan ”följa med lite” eller rotera och screena med rumpan. Det ÄR rörligt screen.

För övrigt var kommentatorerna och grafiken både i Södertälje och i Norrköping alldeles utmärkta så det blev riktigt bra produktioner av Solidsport som med råge överträffar det SVT presterat hittills.

I kväll spelar Jämtland hemma mot Norrköping. Normalt skulle jag säga att det blir en seger för Norrköping med 10-15+ men efter kollapsen i Luleå så vet jag inte var dom står längre. Har dom kommit in i en formsvacka ?

Jämtlands märkliga match i Borås gjorde mig också konfunderad.

Dom spelade så bra och så smart från start och Solevic som jag inte trodde skulle funka alls i laget var strålande men så började Chuck byta runt och laget tappade helt sitt flow och det kom aldrig tillbaka. Undrar om det upprepas i kväll igen ?

Godmiddag

Jag tippar Borås

I tisdags vann BSKT väldigt enkelt mot Fryshuset hemma i Umeå när man äntligen var fulltaliga igen men på fredagskvällen hade BC Luleå full huggning med att vinna mot Frysen. 

Jag påstår att anledningen till att Fryshuset hängde med ganska bra berodde på att domarna dömde bra och lika för båda lagen. Serhatlic 5.0, Mehmedovic 4.0, Nefatti 4.0.

Matchen Köping mot Södertälje kunde Köping ha vunnit om dom hade spelat lagbasket som dom gjorde när dom vände till seger i Umeå senast. Nu blev det alldeles för mycket solokörning av Jackson och Victor och återigen en onödig förlust. Är den solokörningen sanktionerad av staben ?

Palmblad visade gryende slutspelsform. Få se om han åker med upp till Umeå på tisdag. Han var inte med senast. Jag gillar att se honom spela. Han har det bäst hoppskottet i landet. Om publiken hade varit tillåten då hade jag bett mina 14-15 åringar som jag tränar att studera honom hela matchen.

Domarna dömde stabilt men vad annars kan man begära av Kalpakas 5.0, Eriksson 4.5 , Jucevicius 4.5. Just Do It

Borås mot Jämtland blev en lite konstig match. Jämtland började bra och det såg stabilt ut. Taktiken funkade med att försöka få foul på Klassen genom att attackera honom. Han fick utgå med 3 foul efter bara fem minuter och direkt när han kom tillbaka i andra fick han helt korrekt sin fjärde.

Solevic som jag har dissat efter flytten till Jämtland verkar fungera mycket bättre i Chucks lag och det är bara kul för honom och för Jämtland men tendensen är att det blir lite väl mycket dribblande ibland.

Jag trodde att Jämtland skulle ta greppet om matchen men i stället bänkades Solevic en längre tid och under den tiden tappade Jämtland initiativet. Jag tror att han bänkades pga att han chansar så mycket i försvar och blir pga det som det heter ”foulbenägen”.

Jämtland hade perioder med svagt spel då gick alltid Borås ifrån. Jämtland kom tillbaka men sedan konstiga beslut och avslutningar särskilt i slutet när man fortfarande hade en lite chans till seger. Märkligt.

Borås är på hemmaplan mycket svårslaget och det visade sig igen att Gutenius, Davies och Harris med bara lite hjälp av Klassen och Woodson kan skjuta sönder allt om dom får öppna skott. Med Person, Brännmark och Johansson är man ett komplett lag.

Jag tippar att Borås vinner guldet eftersom dom har ett så välbalanserat och rörligt lag offensivt med tre bra guards Klassen, Woodson och Johansson som alla själva kan skapa poäng och inte bara skjuta. 

Man brukar säga att mästerskap vinns med bra försvar. Borås kommer att vinna på sin offensiv men mitt tips gäller endast om alla håller sig friska och krya.

Varför får dom och många fler spelare så mycket öppna skott ? Jag tycker att svaret är enkelt. Rotations försvaret innebär att många fuskar lite i försvar och det blir för mycket hjälp. Borås utnyttjar det bäst i landet.

Även domarna i Borås gjorde ett bra dagsverke med 20 – 28 i foul som borde ha varit några fler på hemmalaget under deras korg men det ger i alla fall betyget Mandic 4.5, Gudelj 4.0 och Persson 4.0

Jag efterlyste kvinnliga domare även i herrslutspelet i förra veckan och fick då snabbt info från en vän och fd ligadomare att Åsa Jernmo somslutade för ett par år sedan har dömt ända upp till semifinaler i herrarnas slutspel. 

Där ser du vilket basket vakum många har levt i under massor av år när inga matcher fanns ett se framförallt inte på SVT men inte heller på stream. Utveckling är fantastiskt. Om man inte bodde i Luleå eller Mälardalen då hade man väldigt svårt att hålla bra koll.

Godmiddag

Slumpen avgjorde

Här kommer mitt sista bidrag till årets omröstning. 

Min tränar kollega och kommentator på A3´s hemmamatcher i grundserien Lucas Enqvist och jag var ganska nära när det gällde det mesta däremot inte i coachfrågan. Kevin Taylor-Lundgren är mitt val men Jonas Fredrikssonvar hans val pga hans sätt att förändra spelet under pågående match.

Jag väljer Taylor-Lundgren pga hans väl genomförda arbete trots hans ungdom. Han är dessutom cool även när det går illa för laget. Han tar timeout vid rätt tidpunkt och har förmågan att göra förändringar som direkt påverkar spelet.

Flera av de nya domarna har gjort väldigt bra ifrån sig i år men det blir en som har rutin och framförallt dömer klokt och rättvist som får min röst som årets domarenämligen Poria Goniband. Jag kunde ha lagt min röst på Leydy Luna Gogolin också men Goniband fick den i år.

Helsingborgborde vara självklara som årets lyftefter att ha tagit steget upp i hetluften och dessutom har gjort det jättebra trots bara en vinst.

Klara Lundqvist höjs till skyarna av alla. Coacher och media kan inte sluta att prata om henne. Hon är nominerad i fyra kategorier inför omröstningen som snart skall publiceras. Jag blir inte helt förvånad om hon plockar hem MVP, årets Guard och årets artist.

Jag bedömde det som att hon på ngt sätt står över den här omröstningen och valde att inte ge henne någon av de normala nomineringarna. Rätt eller fel det får någon annan ha åsikt om. 

A3 mot Södertälje blev precis som jag trodde en mycket jämn historia som avgjordes väldigt slumpmässigt.

Vanligtvis brukar A3 starta ganska svagt på hemmaplan men igår var man på tå från start och fick flera stopp och kunde ha gått ifrån rejält men man missade och missade. 

Södertälje satte sina chanser och hängde med och fick flow på sitt spel och var därefter det bättre laget och dominerade till pausen efter period tre.

A3 hade enorma problem mot Södertäljes blandade försvar. När Degbeon var nära korgen då dubblade man henne och när hon var utanför då backade man av henne och spelade fem mot fyra. Det var inget fel på Lanttos taktik. A3´s spel blev väldigt långsamt och orörligt och ”fel spelare” fick ta avsluten.

A3 spelade aggressivt i starten på fjärde och det gav resultat med några stulna bollar och snabba kontringar och det är garanterat A3´s medicin till framgång. Staben borde satsa mer på det även om det kostar en del. Laget spelar som bäst när man kommer med fart oavsett om det är 2 mot 1 eller 4 mot 3. 

Laget har en backcourt med Thompson, Stach och Vintsilaiou som kan skapa mycket i eget attackspel om dom bara släpps lösa men tyvärr har dom svårt att komma loss i lagets anfallsspel.

Även Goff, Taylor och Claesson är en backcourt som inte går av för hackor. Dom matcher A3´s guards bra men igår blev deras foulbelastning pga aggressivt spel lite för hög och ganska avgörande.

Det var en ganska bra basketmatch stundtals men det kommer aldrig upp i riktig slutspels klass utan publiken. Elitidrott är egentligen inte särskilt intressant utan publik.

Jag reagerade lite negativt över den upp poppade nationalsången. Hoppas på bättring där till nästa match.

Domarna dömde riktigt bra och rättvist under de tre inledande perioderna men i den fjärde periodens skälvande slutminuter började man släppa igenom lite för mycket och det drar ner betyget. 

Det var faktiskt ganska slumpmässigt vem som skulle komma att vinna just pga att domarinsatsen inte var konsekvent i slutet. Domarna kunde lätt ha blåst ett par foul till åt båda hållen bara under de sista 2 minuterna. Slutbetyget blir i alla fall klart godkänt med Begenecic 4.0, Persson 4.0 och Sevecic 3.5

Jag såg inte matchen mellan Högsbo och Norrköping som slutade med 1 poängs vinst för gästerna efter förlängning och det utan Molina. Om hon spelar i nästa match då har Norrköping en riktigt stor chans att direkt säkra plats i semifinalen men, pappa Fredriksson hittar säkert på något klurigt.

Godmiddag​

Mer jämlikhet TACK

HOOPS har deltagit i årets omröstning gällande spelarna i damligan och jag tog experthjälp av min tränar kollega Lucas Enqvist eftersom han är oberoende kommentator på A3´s matcher och har koll på alla spelare.

Vi var helt eniga om att Chanelle Molina är årets Guard även om Klara Lundqvist är mångas favorit.

Vi valde Vasiliki Louka som årets centerframför McCarville pga att McCarvill spelat så få matcher och pga det inte visat den jämnhet som krävs i omröstningen. 

Vi var oeniga om årets stjärnskott.Stina Almqvist eller Freja Werth. Vi enades om Stina Almqvist.

Vi var helt eniga om att rösta på Ceejay Nofuente som årets försvarare och som årets artist.

I morgon får du reda på vem som fick min röst som årets coach, domare och lyft.

De inledande kvartsfinalerna blev ganska väntade krossar så det är över på fredag kväll. Jag tittade inte på matcherna så jag avstår helt från kommentarer.

I kväll är det dags för A3 mot Södertälje och Högsbo mot Norrköping. Den första matchen har jag förmånen att få se live. Den andra matchen kanske jag betalar 89 kr för men bara kanske. Det är för dyrt.

Jag har tidigare tippat att det kanske kan bli bortavinster i båda matcherna och det grundar jag på den form som lagen har visat den senaste tiden.

Jag håller också helt med Enjebo som i dagens lokalmedia menar att det borde vara samma förutsättningar i slutspelet för damerna som för herrarna alltså bäst av fem och inte bäst av tre.

Mer jämlikhet tack. En futtig stukning kan avgöra  en kvartsfinal när matcherna spelas över bara sju dagar.

Du som läser HOOPS regerar kanske över att jag i tidigare krönika efterlyser endast EN MATCH i finalspelet som flera andra sporter har. 

Jag grundar det på att de lag som når finalen är oftast väldigt trötta och sargade efter kanske 3-4 matcher i kvarten och 4-5 i semifinal och det på kort tid.

Ett basketlag är inte ett hockey eller innebandy lag med 25 spelare. Då kan en avgörande match på neutral plan vara det mest sportsliga – tycker jag.

Vad jag kan minnas så har aldrig en kvinnlig domare fått döma viktiga matcher i herrarnas slutspel. Jag kan ha fel. Åsa Jernmo fd Johansson har varit en av landets bästa domare i många år. Kanske fick chansen och jag missade det. 

Jag hoppas att Luna Gogolin får den möjligheten i år och inte bara i en kvartsfinal utan ända upp i finalspelet. Hon har visat på karaktär och förmågan att fatta svåra beslut snabbt i riktigt tuffa matcher.

När det gäller Luna Gogolin är det inte fråga om jämlikhet utan kvalitet och prestation.

Även om jag har skrivit att jag tror att Södertälje kan skrälla i Umeå ikväll så tror och hoppas jag att A3 går vidare till semifinal mot Luleå.

A3 har på papperet ett vassare lag än Södertälje men det är träningen och förberedelserna, coachningen från bänken och spelarna som skall leverera också.

Om du har tid över och sugen på en riktig toppmatch då klickar du in dig på Viasat Sport i kväll kl 21.00 och kollar in Valencia mot Bayern Munchen i Euroleague. Valencia spelar väldigt trevlig och fyndig basket och blir nog för svåra för Bayern men bara kanske.

Endast tre omgångar återstår av grundseriens 34 matcher och endast Barcelona är redan klara för slutspel. Bayern ligger 5:a och Valencia 10:a. En vinst för Bayern då har dom ena benet i slutspel. Om Valencia vinner då har dom en bra chans till slutspel. 

Godmiddag

Ganska bra trots allt……

Det var deadline för omröstningen gällande årets damliga i måndags morse och eftersom HOOPS hade fått förtroendet att delta i år så hade jag en hel del huvudbry hur jag skulle lägga mina röster.

HOOPS är stationerad i Umeå så fick jag inte rösta på några spelare i A3 dessutom har jag inte 100 koll på alla spelare men det har min tränar kollega som sitter som kommentator på Solidsport sändningarna från Umeå så vi resonerade ihop oss.

Vi försökte verkligen ta ställning i förhållande till de av SBBF rubricerade fastställda motiveringen i stället för att gå på magkänsla eller det som av många anses som självklart och det innebar att jag valde Alexa Middleton som årets MVP

McCarville eller Lundqvist anses som de självklara men inte om jag följer motiveringen då har Middleton mer bidragit till lagets framgångar.

När det gäller årets forward var vi eniga direkt om Ellen Nyström när vi inte får rösta på Ama Degbeon som är en forward och inte en center.

Hur vi lade våra övriga röster får du läsa om de kommande dagarna. 

Igår fick jag återigen se en ganska trevlig basketmatch trots att det var mellan seriens två sämsta lag.

Det var mycket prestige på spel så att det var tur att domarna var på tå som jag efterlyste i gårdagens HOOPS.

Avsaknaden av riktigt bra försvarsspel var tydlig men båda lagen bjöd i alla fall på trevligt anfallsspel. 114 – 97 eller 61 – 49 i halvtid säger det mesta. 

Många skott sattes rakt i ansiktet på en försvarande spelare med båda armarna hängande rakt ner. Att dom aldrig lär sig eller får lära sig av sina coacher att om du spelar försvar mot en som kan skjuta snabbt då måste en hand vara uppe ständigt och störa annars hinner du inte med.

Welle var tillbaka och hans betydelse för laget kan inte underskattas. Tillsammans med Dawit och Peleg lyfter dom laget en klass så att laget kan tävla med många lag.

Domarna Luna Gogolin 5.0, Begenecic 4.5, Bardagij 4.0 dömde riktigt bra och fick lov att dela ut 27 – 25 i foul, som kunde ha fått vara lite fler för båda lagen. 

Det som inte var trevligt att se det var de båda unga coacherna som uppträdde som trotsiga skolpojkar gestikulerande och klagande i tid och otid.

Deras uppträdande signalerar att det är grönt för deras spelare att uppträda på samma sätt.

Jag förstår coacher som framför klagomål när det finns riktig anledning att göra det men att klaga och gnälla hela tiden och framföra allt vid fel tidpunkt det är bara naivt och borde bestraffas mer.

Frysen coachen borde ha fått lämna lokalen redan i första halvlek och BSKT coachen kanske detsamma i den andra halvleken.

BSKT spelar ett spännande och klurigt anfallsspel men har haft lite svårt att klara av det när man har mött lag som sätter hård press på Exposito, Peleg och Czerpowicz. 

En snabb teknisk pg skulle smaka  gott inför nästa säsong. Som det är nu så tvingas laget då och då använda t ex Welle som bolltransportör och det är knappast optimalt.

Även försvarsspelet som BSKT använder är intressant och varierat men bristen på storlek och fysik är och har varit lagets akilleshäl hela säsongen.

För att kunna tävla med övre halvan i serien måste även mer längd och rutin tillföras till nästa säsong men alla vet att centimetrar kostar.

Godmiddag​

Varför blir det på det viset ?

Jag tittade på Nässjö mot Borås igår kväll och ärligt talat blev jag återigen skakad över det spel som domarna Kalpakas, Jucevicius och Persson tillät. Varför blir det på det viset ?

Det var en riktig dogfight. Nässjö startade som vanligt på hemmaplan med väldigt hårt defensivt spel. Det är en skönskrivning för det var grisigt försvar och inget annat. Dom förtjänade verkligen varje avblåsning och många därtill.

Helt klart är att Borås var redo för det. Dom spelade på samma sätt som Nässjö alltid gör på hemmaplan vilket innebar att domarna kunde ha blåst foul minst en eller två gånger vid varje bollinnehav men det undvek man att göra. Frågan jag ställer mig är varför blåser man inte. 

När matchen var slut var det 26 – 15 i foul fördelningen men det borde ha varit minst 35 – 35.

Jag har svårt att förstå vart man vill komma med denna grisiga basketboll.

Det var gräslig basket som spelades. Beror det på domarna som dömer olika från match till match. Är det coacherna som tar chansen och kollar om dom får bryta ner motståndaren eller inte.

Jag har i några av de senaste HOOPS inläggen berömt domarna i flera matcher pga deras mer beslutsamma dömande i några av de senaste omgångarna men igår kväll spårade det ur trots att Kalpakas som anses vara bäst i landet var crew leader.

Källman säger i intervjun innan match att dom vill spela hårt fysiskt försvar. Då måste han även vara beredd på att foul kan komma att dugga tätt under matchen och inte tappa koncepten och dra på sig T.

Av någon underlig anledning fick inte Borås samma foul bedömning trots att dom spelade på exakt samma sätt. Var det därför Källman tog ett T.

Inget av lagen spelar särskilt bra försvar och då blir det ganska ofta ett hårt försvar i stället och det kommer att kosta – om bara domarna följer case booken.

Det tragiska är att matchen sändes i SVT och var ingen propaganda för SBL.

Först strulade det återigen med tekniken i sekretariatet trots att en kommisarie fanns på plats (kollar hen inte tekniken före matchstart) sedan fick TV tittarna se riktigt dåligt grisförsvar, massor av snack med domarna. Jag fattar inte att så erfarna domare faller igenom så totalt. Betyget blir 2.5 till alla tre, alltså ej godkänt Tragiskt.

Det blir spännande att se vilka rättskipare som landar i Umeå idag för att döma BSKT mot Fryshuset. Jag hoppas att dom är redo för dom borde fatta att för Frysen är det en prestige match som dom vill vinna till varje pris. 

BSKT´s skadeläge och form är oklar så det kan sluta hur som helst idag. Ser i lokalmedia att både Dawit och Well kommer att spela och det innebär en bättre chans för BSKT.

Köping tycker jag verkar vara på gång igen och jag blir inte förvånad om dom knäpper Jämtland i kväll. Däremot blir jag förvånad om BC Luleå klarar av Norrköping med tanke på hur det såg ut senast. En märklig utveckling på det spelarmaterialet. 

Toppmatch i Champions League kl 17.00 idag om du inte har ngt annat för dig.

Godmiddag 

Ovisst slutspel i damligan.

På torsdag spelar A3 mot Södertälje och Högsbo mot Norrköping. Jag har en känsla av att det kan skrälla till redan i match ett.

Jag blir inte förvånad om Södertälje vinner i Umeå eftersom dom var nära senast och nu är Mazionyte inte med. Goff spelade knappt i Umeå senast och Brown var inte i slag. Om dom presterar då blir det en annan match. Jag tippar att dom är mer laddade än A3.

Norrköping vilade Davenport och Molina i sista matchen och vann ändå. Dom är på gång och blir svåra borta mot Högsbo. Jag tippar även här på bortavinst.

Rutinerade Fredriksson är bra på att förändra matchbilden under pågående match. Kanske har Högsbo här en liten fördel mot Norrköping till slut. Matcherna går till tre matcher. 

De övriga två kvartsfinalerna är garanterat avgjorda efter två matcher. Uppsalas guards är deras akilleshäl. Om man pressar dem hårt då får dom svårt. Eos kan göra bra matcher men det räcker inte mot Luleå men, om A Nyström och Nnamaka inte spelar då kan det hända saker.

I morgon kommer Fryshuset till Umeå. När dom var här i höstas då spelade dom väldigt inspirerat och blev svårstoppade för BSKT med sina raka lite vilda attacker. Fryshuset vann ganska lätt.

Till råga på allt kom dom utan sin då bästa spelare Desport. Är han med den här gången eller inte ? 

Solevic och Halling-Ybo har lämnat laget som har fyllts på med några unga talanger men Frysen har inte spelat sämre för det snarare bättre. 

Frysen har spelat bra i vinter trots 1 ynka vinst och jag tror att dom trots allt har kul när dom lirar för dom lirar verkligen basket. Jag blir inte förvånad om dom får till det igen i Umeå mot ett sargat BSKT. Roligt att dom har anmält sig för att delta även kommande säsong.

På tal om kommande säsong så hoppas jag att det tillkommer ett lag till i SBL herr så att det blir 10 lag. 

Jag hoppas att man nöjer sig med en rak serie med två matcher mot varann (18 matcher) som spelas oktober till och med januari. Rak serie även om det bara blir nio lag men då färdigspelad till jul.

De fem bästa är klara för slutspel och fortsätter med två matcher mot varann (8 matcher) där man fastställer ordningen.

De övriga fem lagen spelar också vidare (8 matcher) där lag 1-3 går till slutspel med de första fem lagen. Resterande 2 har spelat klart om inga kvalande lag finns.

För att spetsa till spelet i pre slutspelsserierna så tar inga lag med sig poängen från grundserien utan alla startar från noll.

Är inte bäst av sju (7) matcher som vi har idag bara business ?  Kom inte och snacka om att det är nödvändigt. SM finalerna i innebandy, handboll och bandy spelas i bara en match. En match på neutral plan är lika för båda lagen. Du fattar att det är BARA business så att ”restaurangklubbarna” skall tjäna pengar.

Damligan som har tolv lag är nu inne i slutspelet men herrligan med nio lag har en månad kvar till slutspelet. Snacka om skilda världar och särbehandling.

Under rubriken ”Från Leninstadion till Kamratvallen” fick fotbollen två (2) helsidor i lördagens papperstidning med gammal skåpmat som lokaltidningarna har skrivit om tidigare vid ett flertal tillfällen. Snacka om att ”koka soppa på en spik”. Det finns INGEN gräns för det stöd som fotbollen och hockeyn får från Umeås lokaltidningar. 

B-löven inleder idag sitt kvalspel mot Hockeyligan. Jag önskar dem lycka till men jag har en känsla av att dom inte är lika hungriga som bl a Timrå.

Godmiddag

Är de vassare domarna en stabil trend eller bara tillfälligheter

I måndags uppträdde Harlem Globetriotters i Umeå – förlåt –  nej det var BC Luleå som uppträdde som dem på planen. 

Att döma av prestationen mot Köping så måste en aning hybris ha uppstått. BC Luleås spelare trodde tydligen att dom är bättre än vad dom är. Ledningen för BC Luleå måste väl ändå vara förbannade.

Undrar om dom har tänkt att uppträda på samma sätt när dom kommer hit den 16 april för att spela sin sista match innan slutspelet. 

Det är lätt att dominera mot BSKT utan Welle, Peleg och Dawit. Förhoppningsvis spelar alla tre nästa gång.

Köping vann ganska enkelt mot Luleå. Köpings amerikaner visade upp hela registret för BC Luleås ledning som säkert fick sig en funderare över varför inte dom har likadana spelare.

Murry var nästan lika dålig som han var i Umeå och Wally framstår mer och mer som en trist historia. Jag fattar inte att dessa spelare hamnar i BC Luleå som har  för vana att ha bra amerikanare.

För bara två veckor sedan var Köping i Umeå. Då lyckades man vända till vinst med 92 – 96 i slutminuterna just pga sina tre amerikanare i bra samspel med de svenska spelarna. Köping blir inte lätta att passera i en kvartsfinal för någon. 

Domarna uppe i Luleå var riktigt bra IGEN. Mitt betyg blir Saulius Racys 5.0, Blazo Begenisic 4.5, Bilal Bardaqji 4.0

Även i Borås var domarna Fedja Serhatlic 5.0, Jimmy Erström 4.5, Arek Glocko 4.5 riktigt bra. 

Serhaltic blåste bl a en förning på Klassen och det gillade inte Klassen men det tror jag att alla i Södertälje gjorde. Klassen är nästan ostoppbar när han får ”bära med sig bollen” när han springer.

I slutminuterna höll domarna i Borås på att tappa greppet.

Pita fick sin femte när Borås borde ha fått den. Klassen fick attackera och knuffa undan försvararen med foul på Södertälje som följd.

Gutenius fick en foul med sig trots att han var i ryggen på Södertäljespelaren.

Som tur var så missade både Gutenius och Klassen straffkasten.

Det hade inte känts rättvist om Borås hade vunnit matchen – tycker jag.

Under matchen tänkte jag att Parks är nog Södertäljes svagaste länk, men om han kan klara av att ta sådant ansvar som igår för att sätta den avgörande tvåan på buzzern då är det no problem.

Södertälje vann trots att man inte gjorde någon särskilt bra match. Jag gillar att se dem spela basket. Nu får jag se dem live i Umeå den 30 mars och kanske även i kvarten.

Jag har inte sett Jämtland mot Nässjö men att döma av stats och senaste matcher så verkar Nässjö vara ur form och Köping på gång.

Det är hela tre veckor kvar innan slutspelet startar så mycket kommer att hända fram till dess.

Jämtland ser inte bra ut defensivt och alldeles för mycket dribblande offensivt men som Luleå såg ut senast och igår så går Jämtland vidare om dom möts i en kvart.

I damernas Euroleague kvartar blev det lite som jag misstänkte. Lyon vände till vinst mot Sopron med 13p men det räckte inte. Även Olympiakos vände till vinst med 10 p mot Fenerbache men inte heller det räckte. UMMC krossade Kursk och Avenida kunde vinna igen mot Girona.

Godmiddag

Dags att planera in plan B redan nu.

Hörde ngt om att inga matcher i slutspelet kommer att få flyttas inte ens pga covid smitta i laget. Man måste ställa upp till spel med det man kan skrapa ihop eller förlora på wo. 

Jag vet inte om informationen stämmer och jag hoppas verkligen att ingen blir drabbad. 

Det vore tragikomiskt om t ex Norrköping som vad jag vet inte har haft ngn covid smitta i laget under säsongen skulle missa semi eller final eller tom ett guld pga en så knasig regel. Tänk om och tänk rätt.

Kan inte känna annat än att det vore tragiskt om ngt lag vinner SM guldet mot ett lag som får ställa upp utan viktiga spelare. Borde bli med covid asterisk i så fall.

Jag tycker också att det är trist att man inte har kvar regeln från den gamla BASKETLIGAN då man kunde få ersätta en skadad nyckelspelare efter stoppdatum för övergångar. Man resonerade på den tiden klokt att det var viktigt att det skulle bli sportsligt och att man skulle kunna hålla samma nivå på matcherna i ligan.

Ta en titt på A3 som har tappat Mazionyte med en svår knäskada. Det är omöjligt att ersätta henne nu. Laget har tappat en spelare som svarat för 20% av lagets poäng i grundserien. A3 borde vara ute ur bilden när det gäller snacket om guldet pga den skadan eller kan Uhrström, Forasté och Rosendahl fylla luckan?

Det förekom väldigt mycket diskussioner på 90-talet om det var rätt eller fel att ha regeln med möjlighet att ersätta skadad spelare. Man hänvisade bl a till att det kunde bluffas med att sjukskriva ngn start spelare som inte riktigt höll måttet så att man kunde byta ut honom. En horribel konspirationsteori. 

Om en läkare intygar sjukdom/skada som hindrar allt spel då måste man tro på det. Om det inte stämmer då äventyrar läkaren sin legitimation. Det var bättre förr åtminstone när det gäller detta.

Noterar att Umeå BSKT har anmält lag till Basketettan herr.

Eftersom SBBF troligtvis vill ha 12 lag i norra resp södra så blir det ett ja till BSKT. Riktigt roligt. För första gången kommer Umeå att ha herr och damlag i ligorna och dessutom herr och damlag i ettorna. Det är ett bevis på utveckling. 

Den stora frågan är snarare hur det blir med upplägget av serien. Jag tror att det är dags för en Corona anpassad serie till hösten. SBBF måste vara steget före den här gången och ha en plan B klar.

Jag har i HOOPS redan 2014 och flera ggr efter det skrivit om att det är dags att börja med regionala serier även på div 1 nivå som sedan kan avslutas med någon form av slutspel. Varför inte testa detta kommande säsong som troligtvis kommer att störas av coronan i  allafall.

Vi skulle kunna ha en Norr Etta för herrar med Luleå Steelers, RIG Luleå, Umeå BSKT, Jämtland och Sundsvall som spelar en rak dubbelserie med 8 matcher fram till jul. Därefter får segraren gå vidare till ett slutspel mot vinnarna i de övriga (5) regionerna. 

De kvarvarande fyra lagen får spela en fortsättningsserie där lagen återigen möts två ggr. Matcherna kan spelas i s.k bubblor om nödvändigt. 

Nej det blir självklart inget av det som jag filosoferade om ovan. Det skulle väcka reaktioner ute i föreningar och bland makthavare men jag skulle tycka att det var intressant att testa något nytt och det PRONTO.

VK.se skriver idag om att Umeå FC har en ny spelare och varifrån har man tagit texten jo från UFC´s hemsida. Om jag hade varit journalist då hade jag inte plankat texten utan jag hade ringt upp UFC´s sportchef för ett samtal om den nya spelaren. 

Godmiddag

Miljonbyggena dominerar i Euroleague

Idag levererar jag lite reflektioner efter de inledande kvartsfinalerna i damernas Euroleague.

Kursk gjorde en strålande match mot UMMC´s miljonlag. Jag orkar inte rabbla upp alla miljonärerna i UMMC men konstaterar att Kursk nya coach den fd skickliga ryska playmakern Vasili Karasev har på kort tid fått till ett bra spel trots bara några få men bra utländska spelare. Ingen tror väl att de skall kunna vända och gå vidare i returen men en vinst är inte omöjlig. UMMC går vidare.

Sopronvar helt överlägsen mot ett svagt spelade Lyon. Förlusten blev för stor så avancemanget till semi är borta. Jag kan ändå tro att Lyon kan vinna returen med några poäng för laget är mycket bra, dom fick bara inte till det i match ett.

Fenerbacheär också ett gigantiskt miljonbygge. Olympiakos spelade bra men minus 17 blev för mycket för att kunna vändas. Iliagupova hade flyt igår och då är Fenerbache ostoppbara.

Avenidahade i sin tur flyt med domarna  på hemmaplan inför ganska stor mycket högljudd hemmapublik trots munskydd. Det mesta i domslut gick i hemmalagets favör i första halvlek då dom även skaffade sig +18, men i andra hände ngt. Jag antar att kommissarien hade sagt till domarna att skärpa sig för helt plötsligt blev domsluten rättvisare och Girona närmade sig till minus 8 poäng. Jag tror att dom kan vända det till seger i fredagens retur. Kanske tom till avancemang. 

När jag ovan skrev om UMMS´s miljonlag då menade jag spelarnas löner. Brittany Griner tjänar 3.2 miljoner den här korta säsongen och stjärnorna Meesseman, Stewart, Quigley, Torres ligger inte långt efter. Du fattar varför dessa damer har svårt att sluta. Flera av dem börjar komma upp i ålder men om man får +”100 papp” i veckan för att lira basket då kör man vidare.

Noterade något nytt som UMMC visade upp igår under timeout. Normalt brukar avbytare ställa sig på planen med ryggarna utåt men UMMC hade ”beordrat” alla avbytare att stå uppställda bakom de sittande fem. Det såg uppstyrt och konstigt ut och det tyckte nog även spelarna som log lite blygt ut mot planen och kameran. Kan det bli en ny trend även i svensk basket ?  

Kan givetvis inte undgå att läsa alla headlines inför B-lövens kommande playoff. Textmassan hoppar jag över för det är bara för mycket för mig med bara allmänt idrottsintresse. Undrar vad som händer om B-löven misslyckas med att ta sig till SHL ? Kommer Umeå Kommun att proklamera kommunsorg ?

Godmiddag

Norrköping imponerar men räcker rutinen ?

Jag tittade på Södertälje mot Norrköping igår och kan inte låta bli att gilla det jag ser särskilt att Norrköping spelar med två svenska guards Schüberg och Terins som starters och med viktiga roller och med mycket speltid. 

Norrköping är utan tvekan ett ganska komplett lag idag men man saknar playoff rutin och det kan komma att bli deras fall. Till final skall dom ta sig om dom kan vässa defensiven något och inte bli så darriga som de blev i slutet mot Södertälje när dom spelade hårt försvar.

Södertälje ser lite tunna ut på guardsidan men om ingen blir skadad och Palmblad & Pita kommer i form och orkar spela slutspelet fullt ut då har dom det absolut mest rutinerads slutspelslaget och även kvalitet.

Borås känns lite väl ojämna och jag tycker att deras defensiv är svag. Det är inte ovanligt i ett lag som vill springa och skjuta treor hela dagen tappar defensivt. Det blir knappast ”ett riktigt guld i år”.

Jämtland har svag guarduppställning, fortfarande svag defensiv och lite tveksamt skytte men om dom kan få ut max av Dawson, Langevine och Guinn genom smart tungt inside spel då är dom med i racet.

BC Luleå är min favorit till guldet det vet du. Dom har en bra trupp idag och defensiven har blivit bättre och bättre hela tiden. De svenska guardsen plus Nordström och Kerney håller måttet och är rutinerade men få av de nya har svensk playoff rutin. Om Öqvist får ihop det så att alla drar åt samma håll och att jänkarna ger 100 för laget och inte tänker på sin personliga statistik då blir det final och kanske tom guld i år. 

Nässjö är en riktig Dark Horse i år som kan överraska men det är knappast troligt att de tar sig till en semifinal.

Domarna som dömde Södertälje mot Norrköping hade det ganska hett om öronen men klarade det bra med ett extra plus till Serhaltic 4.5, Eriksson 4.0, Persson 3.5. 

En person med god kunskap om basket och domarskap som såg Köping mot Nässjö sade att domarna i den matchen hade en mörk afton. 

Jag tittade på första halvlek mellan Fryshuset och Borås i morse och domarna i den matchen var riktigt bra.

Jag säger än en gång att tycker mig se att domarna har fått direktiv att blåsa på kladdande, knuffande och rörliga screens.

Jag har tom sett ett antal avblåsningar för dribblingsfel eller FÖRNING blåsas de senaste matcherna, men inte på den som för bollen mest av alla nämligen KLASSEN.

Igår spelade Rami Ghanem utmärkt försvar nära Klassen så att han inte kunde föra bollen och då blev han ganska mänsklig.

Du missar väl inte damernas Euroleague idag på youtube.


15.00 Kursk – UMMC, 17.00 Galatasaray – Fenerbache,

18.00 Lyon – Sopron, 20.00 Girona – Avenida

Returerna spelas på fredag

Godmiddag

Hoops erkännande som media

Igår var det Umeå BSKT som fick smaka på BC Luleås nya försvarsspel och snabbt attackspel.

Att coachstaben i BSKT inte vill ha en amerikansk pointguard som skall ha mycket boll det har vi förstått vid det här laget och vad det kan få för konsekvenser det såg vi igår. Det finns ingen sådan problemlösare i BSKT.

BC Luleå pressade hårt på helplan från start. 

BSKT hade förtvivlat svårt att få fram bollen till den främre planhalvan eftersom både Exposito och Czerapowicz är ganska långsamma och dessutom med lite väl hög dribbling.

Det innebar att när bollen väl var i läge hade ofta 10-12 sekunder redan passerat och det var svårt att komma in i det strukturerade spelet.

Det blev ofta mer dribbling och oplanerade avslut vilket innebar snabba kontringar för BC Luleå och layup efter layup. 32 av 38 på två poängarna säger det mesta.

BC Luleå satte dessutom stenhård press på övriga spelare genom tätt försvar. De som skall ta sig runt screenar hade svårt att ”slita sig loss” från sin hårda bevakning.

Domarna tillät igår kväll igen fasthållningar och tacklingar och det gynnade inte ett fysiskt mycket svagare BSKT.

Om domarna hade varit med från starten då hade kanske BSKT kunnat ge lite bättre motstånd men vinst hade det inte kunnat bli.

Domarbetygen stannar på Jusevicius 4.0, Mehmedovic 3.5 och Gudelj på 3.0. Det ser ofta ut som att domarna håller mer koll på 24 sekunder klockan än vad man gör på vad som sker i alla off ball situationer.

BC Luleå är ett väldigt brett lag med spetskompetens överallt. Jag är 100% säker att dom är med och spelar om GULD i år.

BC Luleå imponerade i defensiven igår. Man har frångått principen om ständiga byten i försvar vid screens. Nu kommunicerar man mer och helheten blir bättre.

Den som föll ur ramen lite grand var Wally som spelade lite väl egoistiskt i anfall och det måste han ändra på. Soloräder 1 mot 3 fungerar kanske mot BSKT ibland men inte mot bättre motstånd. Att Murry fick gå nästan direkt från USA flyget och ut på plan och spela är förvånande. Behövde Öqvist verkligen honom igår ?

Jag tror att BC Luleås spelare är sina värsta motståndare. Dom kanske tror att dom är lite bättre än vad dom är. Dom uppträdde ganska kaxigt inne i hallen. 

Bl a ägnade dom en hel del tid åt att skratta åt plastplankorna på hallens korgar och att skjuta projektiler mot plankan. Vi vet att inget annat lag i herrligan har sådana plastplankor men det är ingenting som Umeå BSKT rår över. Skall vi kalla det fd Fyrishovplankor (då vet många vad jag menar särskilt Axel Nordström).

Vi vill inte ha sådana plankor i Umeå baskethall men vad kan BSKT göra åt det när Umeå Fritid har valt att plocka bort original plankorna och ersätta dem med tunna light plankor. Dom skulle snabbt bli utbytta om domare eller närvarande kommissarie skulle underkänna materialet.

Det var även lite för mycket jubel åt BSKT misstag under matchen. Är det inte osportsligt att jubla när motståndaren gör en miss eller tappar bollen ?  Jag pratar inte om en snygg klockren block utan om när en motståndare ramlar eller tappar ut bollen över sidlinjen. Sådan stil gynnar inte lagets prestation. Jag tycker inte att det är OK.

Det kommer att krävas focus och diciplin om BC Luleå skall ta sig till finalen. Jag hoppas att dom gör det och att några hundra tillåts i publiken i mitten av maj för då kanske jag får chansen att se ngn match.

Jag blev både förvånad och glad över att SBBF har inbjudit HOOPS delta med sin röst i årets omröstningar både gällande dam och senare herrligan. Ett lite oväntat erkännande.

Godmiddag

Hyvää Suomi återigen

Detta kan jag läsa idag i bloggen Basketfeber i OP.se.

”Domarkritiken från Luleå-Jämtland fortsätter. Till och med från Adnan Chuk. Han pekar bland annat på den ojämna bedömningen av straffkast och skrattar nästan åt det osannolika att Luleå fick 35 chanser, Jämtland 14”.

”Det är bara att hoppas att de tre domarna i matchen vågar vara självkritiska. Vågar göra en analys. Eller ska vi våga hoppas att domarchefen och de som har makt kan ta ett snack med de berörda?”

Det blir nästan skrattretande att läsa om kritiken mot domarna Begenecic, Goniband och Luna Gogolin från matchen.

Den är så otroligt subjektiv och enögd. Jämtland fiskar efter en särbehandling inför slutspelet och det är inte bra.​

Jämtland spelar dåligt försvar det är den enkla sanningen och då kostar det mot snabba lag.

Båda lagen hade nästan lika många foul (24-27) men Luleå tog smartare foul ute på plan innan skottrörelse som inte innebar straffkast. 

Jag har svårt att se Jämtland nå längre än vanligt om dom inte får till man-man försvaret den närmaste månaden.

Jag brukar som du vet vara kritisk mot domarna när dom dömer svagt men i den matchen dömde dom bra och följde regelboken väldigt väl. 

Hörde att det även klagades på domarna i matchen mellan Norrköping och Borås. Det menades att man blåste för mycket (17-19).

Är det så att toppklubbarna vill vara de som bestämmer hur domarna skall döma då är man ute på djupt vatten.

Om det är så att Jämtland har rätt och jag har helt fel i min analys då är det snart dags för mig att dra in årorna och sluta blogga om elit basket. 

Jag tror inte att jag har fel. Jag tror att domarna har fått direktiv att börja blåsa hårdare på fuskandet och kladdandet och de erfarna domarna vågar blåsa i pipan. De som bestämmer har insett att något måste göras och det innan slutspelet.

Jag tittade på Bayern Munchen mot Panathinaikos från förra veckan. Matchen hade en svensk domare nämligen Racys och han dömde utmärkt bra liksom hans kollegor. De blåste på kladdandet och tacklandet och man gick inte i alla flopping fällor i samband med kontakt.

Jag tittade på första kvartsfinalen i Finland mellan Kauhajoki och BC Nokia. Det var en ren match med utmärkta domare som Kauhajoki vann.

Har du tänkt på att nästan alla vinteridrotter har i och med den senaste helgen spelat klart sina grundserier men i herrarnas basketliga har vi en hel månad kvar. BSKT spelar sin sista grundseriematch den 16 april. Galet.

Hur tänkte man till egentligen när man trots pandemin bestämde sig för att genomföra en ”normal säsong” med 4 matcher mot varann alltså 32 matcher.

Var det ”restaurangklubbarna” som fick bestämma ? Kan det verkligen ha varit ett gemensamt beslut ? Jag fattar inte hur man kunde ta ett sådant beslut.

Finland genomförde en vanlig dubbelserie med möjlighet att pausa ligan som man gjorde under december och i stället utökade man slutspelet så att lagen spelar bäst av sju (7) redan i kvartsfinalen. Hyvää Suomi.

Godmiddag

Sluta snacka om Jordan

Det är dags att sluta skriva om att Germain Jordan saknas i BSKT´s laguppställning. Han har varit borta sedan början av januari och han lär inte komma tillbaka.

BSKT coachen sade efter senaste matchen mot Nässjö att han inte vill ha några ”superhjältar” i sitt lag och det är väl vad en random Umeå BSKT supporter kallar spelare som Germain Jordan och Omar Krayem. Är det anledningen till att dom spelarna inte längre är kvar i laget. Dom kände sig kanske inte riktigt hemma. Vad vet jag.

I morgon är det dags för den första hemmamatchen i ligan mot BC Luleå. Fattar du så knäppt det kan bli med spelprogram. Ligan startade i oktober, alla lag skall mötas fyra (4) gånger men det tog ett halvt år innan BC Luleå spelar i Umeå.

Rent logiskt skall inte BSKT ha någon som helst chans men det trodde jag inte heller den dagen i november när BSKT hemma vann mot Norrköping som nu är serieledare. Jag trodde heller inte att det var möjligt när jag såg Nässjö värma upp i hallen senast de var här. Ingenting är tydligen omöjligt men näst intill med alla BSKT skador.

Jag hoppas att BSKT försöker få kontroll på Rönnqvist och Hansson för då finns det en liten liten chans. Jag hoppas också att domarna håller ett öga på tjuvknep och efterslängar.

Läser i op.se bloggen att Andersson tror att Solevic kommer att blomma ut snart men det tror inte jag. Jag tror inte på spelare som dribblar runt runt hela tiden. I modern basket är det spelare och bollen som skall vara i ständig rörelse.

Norrköping imponerade igår mot Borås. Vilket tempo och vilket skytte. Om inte dom spelar final då vet jag inte vad.

Hur kan Marek Klassen få springa omkring med bollen i handen. Igår attackerade han rakt framifrån en gång och tog fyra steg samtidigt som han HÖLL bollen i handen.

De tre domarna dömde riktigt bra men missade återigen att blåsa förning på Klassen trots upprepade tillfällen.

I några av de senaste matcherna har jag sett en klar skärpning från domarkåren att börja beivra kladdande, knuffar och fasthållning mer. I matchen mellan Nässjö och BSKT var det inte så.

Den grekiska guarden Vintsilaiou i A3 verkar inte heller riktigt hemma ännu även om det gick bättre mot Eos än mot Luleå BBK. När A3 mötte Helsingborg och det blev en run and gun match och hon fick springa och attackera då såg hon ut som en toppspelare och den som kommer att lyfta A3. När A3 tvingades spela långsamt som mot Luleå då syns hon inte på samma sätt. 

Vi ”förståsigpåare” såg ligans bästa backcourt med Thompson, Stach och Vintsilaiou efter Helsingborg matchen men frågan är om ”The 3 Snipers” kan spela tillsammans.

När vi fick tippa placeringarna i årets grundserie i BLDam då prickade jag in de sex första däremot inte i rätt ordning. Jag trodde att Luleå skulle vinna grundserien och jag trodde att A3 skulle gå lite sämre. 

Vi var 7 av 9 som trodde att Wettar damerna skulle ta sig till slutspel men det var tydligen falsk marknadsföring bakom laget. Dom har misslyckats. Först drog sig herrarna ur BLH och startade bara sådär i superettan nu missar damerna slutspel trots storsatsning.

Jag trodde inte på Eos men det får jag äta upp nu. Det finns stor tradition i den skånska basketmyllan som jag underskattade och upptagningsområdet är stort. 

Att Uppsala hade så starka värvningar på gång och som presenterades sent hade jag ju ingen aning om när jag placerade dem sist.

Det blir troligtvis Södertälje i kvartsfinal för A3 och det tror jag att dom gillar både vad det gäller motstånd och resa. Södertälje kanska kan vinna hemma om de får till en toppmatch men det är knappast troligt. 

Jag tror att A3 även föredrar Luleå i semifinal före ngn annan. Motståndet blir i tuffaste laget men inte omöjligt trots stora förluster i grundserien. Resorna blir billiga enkla och det väger tungt i pandemitider.

Godmiddag​

Dålig match men jämnt

Jag gjorde som jag skrev i fredags och tittade på BC Luleå mot Jämtland i stället för Nässjö mot BSKT mest för att jag ville se en jämnare match och det blev det men det var ingen bra match. 

BC Luleå spelade som – jag vet inte vad. Dom fick knappt en siffra rätt i den första perioden. Jämtland gick till 9 – 20 utan att behöva anstränga sig. 

Jag anser att Jämtland kanske kunde ha avgjort matchen i första halvlek om Chuck hade låtit dem som spelade med flyt fortsätta men han gjorde som så många gör. Bytte ut spelare med flyt och dom tappade symptomatiskt flytet.

Luleå kom tillbaka och det blev en jämn match som Luleå kunde vinna efter två förlängningar pga Hansson som hade tort krut i bössan.

Jag skriver det igen. När Rönnqvist & Hansson spelar bra då vinner Luleå. Rönnqvist kom fel in i matchen. Han tog några naiva foul som domarna inte blundade för och han tappade focus helt.

Luleå vann tack vara Hansson och slumpen. Det lär bli konstiga matcher mellan lagen om dom möts i kvartsfinalen. Jag blir inte förvånad om det kan bli svängigt och stora variationer i resultaten.

Det fanns i alla fall något som var riktigt bra i matchen och det var domarna. Nu blir du förvånad att jag som ofta dissar domarna ger beröm men notera att jag är kritisk bara när dom dömer svagt. Igår dömde dom starkt. 

Begenicic, Goniband och Luna Gogolin dömde suveränt bra. Dom var noggranna från starten och fick på så sätt kontroll på matchen direkt. Årets bästa domarinsats vad jag har sett där alla är nära en femma.

BSKT utan alla skadade spelare kan inte mäta sig med övriga lag i ligan. Trots det kunde man hänga med Nässjö till mitten av tredje perioden. Det var bra kämpat av laget. 

Jag har som sagt inte haft tid att se mer än den sista perioden av matchen så jag avstår från personliga omdömen men noterar att Esteban hade 1 av 11 och bara 4 poäng igen på bortaplan. Det duger inte för en import. 

Exposito levererade på bortaplan och det var bra och de unga fick chansen till värdefulla minuter vilket också var bra.

Jag pratade med en domare som har sett matchen och han tyckte att domarna kom undan med godkänt men inte mer.

Nässjö fick spela lite väl hårt försvar. BSKT´s unga fick knuffas undan utan åtgärd från domarna. Balibrea fick bl a ett T när han blev upprörd över att unga Lundberg knuffades undan av en Nässjö spelare. En naturlig reaktion av coachen.

I tisdags den 9 mars avslutade Finland sin Korisliga och det efter bara 22 omgångar. I Finland insåg man snabbt att det skulle vara olämpligt att pressa igenom 44 omgångar som tidigare. Man behövde marginaler för att kunna pausa ligan och det gjorde man en månad före julhelgen och för att spela matcher som blev uppskjutna.

I helgen startar slutspelet och storfavoriter är nog Helsinki Seagulls som i kvartsfinalen får möta Kobrat från Lapua en timme öster om Vasa. Lapua är en lite stad med drygt 14000 innevånare men som trots det kan delta på högsta nivå i både basket och boboll (finska varianten på baseboll och stort i Finland)

Rashad Odomes som i fjol spelade med BSKT har i år spelat med Kataja från Joensuu invid den ryska gränsen. Det blev ett lyckat val för Odomes som får spela kvartsfinal mot Tampereen Pyrintö. Odomes hamnade på 9:e plats i poänggörande i den finska ligan. 

Linn Svan berättar i media om hur jobbigt det har varit under och efter VM i Obersdorf, men ingen journalist verkar ställa frågan VARFÖR det blev så och VAD som hände strax före VM som fick henne att tappa allt.

Godmiddag 

Kan Eos vinna mot A3 ?

Är en utökning av damligan till 14 lag vägen att gå ?  En del klubbar efterlyser fler matcher. Fjorton lag innebär 26 matcher men frågan är om det är fler sådana matcher som toppklubbarna vill ha. 

Traditionen har ofta varit att de klubbar som ligger i topp vill spela s.k ”värdematcher”. Att åka långt och dyrt och vinna med stora siffror har man ingen lust till även om det innebär att man ger sina bänkspelare rejält med minuter och bidrar till basketens utveckling i landet.

Finns det verkligen utrymme för ett tredje damligalag efter Riksväg 40 ?

Högsbo, Mark och nu Borås ligger ganska nära varann. Dessutom är det inte långt till Wetterbygden. Klarar dessa föreningar verkligen av att hålla slagkraftiga lag ? Konkurrerar de inte ut varandra ? 

Har Östersund organisation och ekonomi för att hålla ett lag kvar i ligan ?

Jag säger månne det. Man har varit upp och ner och kvalat några gånger bara under de senaste tjugo åren. Senast tog man väl klivet ner helt självmant. 

Det senaste året har i alla fall varit ett billigt år för alla eftersom man inte har behövt betala för dyra bortamatcher och dyra domare. Kanske har flera lag en halv budget på banken och pga det känner de sig sugna på att ta ett steg uppåt.

Två friplatser till nästa års damliga låter i mina öron lite väl generöst men om de nuvarande lagen i BLD är överens och ger klartecken då är det väl bara att köra. Om någon säger nej då borde det inte bli ngt av det.

Jag tittade inte på Alvik – Norrköping matchen från igår och vet inte hur Alvik lyckades vända till seger i slutminuten.

Jag konstaterar att jag inte var helt fel ute när jag i september tippade Norrköping som trea (3:a) i grundserien.

Det var värvningen av Molina som fick mig att lyfta dem ett par snäpp. Igår spelade dom utan henne och var ändå nära seger. Norrköping kan vinna guld i år om dom får allt att stämma i playoff.

BSKT har inget att hämta borta mot Nässjö idag. Förhoppningsvis slipper laget fler skador.

Den intressanta matchen i kväll är BC Luleå mot Jämtland. Jag tror att jag väljer den live och tar BSKT i en senare repris. 

A3´s match borta mot Eos i morgon kommer att bli tuff. Jag är 100% säker att Eos tror på vinstchans och det särskilt nu när både Mazionyte och Stach saknas. Thompson kan troligtvis spela.

Det var mycket nära att Eos vann i Umeå i premiären i höstas. Middleton gjorde en monstermatch liksom alla i Eos.

Dom spelade med en ”nykomlings kaxighet och naivitet” även om dom inte på långa vägar är nykomlingar och dom hade flow hela tiden i en shoutout som slutade 96 – 93.

A3 avslutar hemma mot Wetterbygden nästa lördag den 20 mars och den matchen vinner A3.

Oavsett resterande resultat så blir det troligtvis A3 mot Uppsala i kvartsfinal. En motståndare som A3 inte borde ha några problem alls att besegra om alla är friska och kan spela. I semifinalen blir det tuffast möjliga motstånd nämligen Luleå.

Godmiddag 

Som natt och dag……..

BSKT på hemmaplan och BSKT på bortaplan är som natt och dag. I matchen mot Norrköping öppnade man med några airballs och bortkastad boll på inkast.

Ett klassiskt uttryck som brukar användas i basket kretsar är att man inte kunde ”träffa sjön från båten” och så såg det ut igår igen om vi bortser från Esteban som fick till en fullträff vid starten och satte tre treor på de inledande fem minuterna.

Spelarna såg ut att spela med blyskor. Allt gick så förtvivlat långsamt och då menar jag till och med dribblingarna och skotten. Är basketplanen större i Norrköping ?

Jag har inte läst om några ursäkter från coach Balibrea.

Medias ständiga uppräkning av vilka som inte är med det är i sammanhanget ointressant. 

Det som är intressant det är vilka som spelar och vad dom kan prestera när dom får chansen till mer speltid.

Vi såg återigen att spanjorerna inte kom upp till sin högsta nivå eftersom dom hade bara 22p. (10+12) tillsammans (senast 49 hemma). Borta har det blivit tillsammans 18, 18 och 12 på de senaste bortamatcherna. Snacka om skillnad på högsta och lägsta nivå.

Det var i stället de unga grabbarna som fick mycket speltid och särskilt gladde jag mig åt Lundmark och Lindblom som tog för sig.

Jag hoppas att ledningen nu satsar på att låta de som är och har varit skadade stå över de kommande matcherna och i stället spelar med de unga gardet. 

Målet borde vara att den 16 april matcha fullt lag mot BC Luleå hemma innan kvartfinal matcherna som blir nog så tuffa oavsett motstånd.

Domarna hade några märkliga missar och felbedömningar igår trots en simpel match som liknade en träningsmatch på försäsongen. Betyget blir Erström 4.5, Glocko 4.0 och Gudelj 3.5

B-löven lyckades vinna igen – hoppsan. Kan dom få igång alla stjärnvärvningar som VK hockey bloggen kallar dem eller skall det bli ett nytt hockey fiasko. Risk för att Kenttäs gloria hamnar på sniskan eller blir det coach Wallson som får ta smällen.

I lokaltidningen blir en helikopters lunch landning på älvisen bredvid en restaurang haussad till en positiv nyhet när det i själva verket borde ställas en fråga om det verkligen är lämpligt agerande.

Godmiddag 

Underdogs bäst för Sverige.

I samband med hemmamatchen mot Köping skrev jag om när Cole Welle blev kapad över armen under korgen efter att ha tagit en retur. Dom tre (3) domarna såg ingenting trots att han föll i golvet med svår smärta. 

Han kunde spela vidare efter ett tag pga adrenalinet men idag kan han inte spela borta mot Norrköping pga den kapningen. Det kan vara en fraktur. Besked från röntgen inom kort.

Så länge som sådana kapningar kan passera utan åtgärd från domare har i alla fall jag svårt att se det gråa lagets förträfflighet.

Oavsett hur optimistisk man är i BSKT så lär man knappast räcka till i någon av veckans bortamatcher, men man får se dem som bra träningsmatcher inför de slutspelsmatcher som kommer under v 16. Om det skulle bli en vinst i någon av matcherna då vore det en strålande prestation.

Jag håller med T Joulamos krönika om dam landslagets chanser i kommande EM. Det blir inte så enkelt som en del tror.

TV experten Egnell från SBBF är som sig bör positiv men SR experten Baresso ser mer realistiskt på det hela.

Jag såg alla Belrus och Slovakiens matcher i kvalet. Deras lag är minst lika bra som Sveriges. Det blir knappast rankingen som kommer att avgöra vem som vinner utan snarare hur angelägen varje spelare är att försäkra sig om ett lukrativt kontrakt efter EM.

Den lägre sociala och ekonomiska standarden i Belarus och Slovakien kommer att var super motiverande.

Hur långt räcker den blågula lagandan och hur spelar Sverige utan de blågula fansen som knappast kommer att finnas på läktaren.

Personligen tycker jag att det endast är Eldebrinkarna som håller riktigt hög Europa klass i det svenska laget. 

Zahui, Halvarsson och Magarity är på lite lägre nivå, inte lika allround som många konkurrenter i samma position och lite för orörliga. 

Lloyd och Drammeh atletiska friska fläktar som om dom är på topp håller hög nivå. 

Övriga spelare tillhör inte hög Europa nivå just nu och lär knappast nå upp till den nivån till sommaren. En kvalitativ rotation med sju spelare kommer att få svårt att räcka till en kvartsfinal men vi håller alla tummar som finns att dom lyckas.

Det är orätt att sätta press på det svenska damlandslaget. Laget är överskattat. Låt laget vara underdogs.

Godmiddag​

Jag tror fortfarande att Luleås damer vinner

Jag såg Södertälje mot Alvik på söndag och kan bara konstatera att det var lite för många avblåsningar som gick till Alviks fördel (läs: Lundqvist) i andra halvlek. 

Det framstår mer och mer som att ”det är Alviks tur att vinna i år. Dom behöver inte ens spela bra, dom vinner i alla fall under serielunken. Ett slutspel kanske är onödigt om det är ”Alviks som står på tur att få SM Guldet”. 

Skoja bara.

Det är klart att vi skall ha ett slutspel så att SBBF inte behöver utse någon med Asterix i år igen. 

I september tippade jag Luleå som vinnare av grundserien. Jag baserade det på att jag trodde att de skulle komplettera laget med ett par utländska spelare och att det troligtvis skulle tillåtas publik. 

Det blev inte fler utländska spelare utan hemvävt men bra. Costa blev en flopp. Det blev heller ingen publik och då är inte Luleå lika bra men hemma vinner dom i alla fall. 

Alla ”experterna”, ”panelen” och ”förståsigpåarna” har tippat att Alvik vinner SM Guldet. 

Jag tror att Luleå BBK vinner.Laget imponerade på mig i fredags i Umeå utan att spela särskilt bra. Luleå vann med 22 poäng utan att alls gå får fullt. Alla fick speltid och poänggörarna hittade korgen.

A Nyström är på G, E Nyström är i bra form men kan bättre, Westerberg offensiv kapacitet och har äntligen börjat använda sin längd och plocka returer. Nnamaka kunde ta det piano och spara på krafterna till de viktiga matcherna, Ponturo är solid i defensiven och juniorerna Ekh och Werth riktigt vassa. 

Om bara Sandberg slutar med minibasket bytena och i stället låter spelare med flow spela och lägger större ansvaret på ledarna då kommer det att gå bra. Kanske så bra så att han får fortsätta.

Jag håller med Sandberg. Inget annat lag har så bred trupp som Luleå men rookisarna får lov att stå på tillväxt when the going gets tuff. Det och LEA blir avgörande.

Jag tittade på Borås mot Luleå igår och kan inte låta bli att förundras över hur Luleå lyckades förlora den matchen. 

Rädslan för att få den 3:e foulen innebär ofta ett omedelbart byte vid foul nummer två men om du har smarta spelare då är det inte ett problem om inte domarna hittar på något.

Luleå hade flow men genom att byta ut spelare som hade flow så tappade man det. Efter 17 minuter var ledningen 27 – 42 och det såg stabilt ut men några dåliga byten och Borås kom snabbt till 41 – 47 i halvtid. 

Tyvärr tappade Luleå matchen pga att Nordström blev utvisad för sin andra osportsliga. Killen är en kämpe och väldigt duktig men han har en tendens att spela för yvigt och det måste kosta. Nu blev det en naiv eftersläng efter en avblåsning och domarna lät inte det passera.

Återigen visar det sig att när Luleås guards Rönnqvist och Hansson inte levererar då vinner inte Luleå. Det är samma visa med Borås. Om man kan få lite kontroll på Klassen och Woodson då vinner inte Borås.

Det var kul att se Racys döma igen. Han är som du kanske vet etablerad domare i Euroleague och dömde i torsdags i Munchen och kommande torsdag i Lyon.

Racys visade klass och tog en del avblåsningar ”framför näsan” på sina kollegor som tydligen inte såg eller tvekade. 

Det var en väl dömd match där Racys får 5.0, Begenecic 4.5 och Serhaltic 4.0. 

Det var definitivt inte en välspelad match. Första halvlek var ok men andra lite väl mycket wild thing. Bollen for stundtals som en flipperkula i slutet när det i stället borde ha varit smart och kontrollerat spel. 

Godmiddag 

BSKT presterar hemma även om man inte vinner

Jag kan inte annat än hylla BSKT för sin prestation mot Köping under gårdagen. 92 – 96 och chans till seger ända in i slutminuten var starkt gjort av det unga laget mot ett lag med fyra utländska spelare. BSKT har ju bara två. Welle är inte en proffsvärvning.

Alla tjatar om dem som är skadade eller bortresta. Jag vill i stället lyfta dem som är med och presterar.  

Laget spelar ett intensivt och spännande försvar och det i kombination med ett klurigt anfallsspel så måste alla lag som kommer till Umeå prestera på högsta nivå för att kunna vinna.

Det var bra underhållning som visades upp igår av BSKT både defensivt och offensivt.

Igår var både Exposito och Esteban bra precis som vanligt på hemmaplan och Welle en gigant under korgarna. Peleg är äntligen tillbaka i bra form som han hade innan skadan i höstas. Om bara Häglund, Johansson och Czerapowicz också skulle kunna prestera lite jämnare så skulle det snart komma fler vinster.

Tyvärr så är BSKT prestationerna på bortaplan lite för dåliga men det är normalt för ett ungt lag som dessutom består av flertalet spelare utan erfarenhet från SBL.

Tyvärr så presterar våra spanjorer lite för svagt på bortaplan. Kolla in de senaste sex matcherna.

Exposito – Esteban = 32 – 17 hemma igår, 13 – 5  borta, 8 – 10 borta,  3 – 9 borta,  18 – 15 hemma,  18 – 22 hemma

Exposito har visat gryende form och kanske kan leda sitt lag till någon fler vinst innan slutspelet. Tyvärr så är Estebans prestationer för ojämna men kanske kan han prestera bättre som avslutning på säsongen.

Domarna Kalpakas 4.0, Nasrollah 4.5, och Persson 4.0 dömde bra.

Ibland blir man skakad när en avblåsning INTE kommer. 

Welle blev kapad under korgen när han hade tagit en retur och föll till golvet med rejäla smärtor i armen. När sådant kan inträffa trots att det finns tre (3) domare och ingen ser något då behövs det inte tre domare. 

Ibland blir man skakad när en avblåsning kommer som när återigen Well tar en snygg retur i ett viktigt skede i matchen men blir avblåst för foul där domaren menar att han har armbågat sig fram.

Jag är avundsjuk på hockey, fotboll och innebandy som får videointervjuer av spelare och coacher i vk.se efter sina matcher men inte basketen. Kan det vara så svårt med lite rättvisa här också ?

Godmiddag 

Sämsta derbyt sedan……….

Jag vet inte med hur stort allvar A3 tog sig an matchen mot Luleå BBK med tanke på förutsättningarna. 

Var det publiken som saknades för att spelarna och ledarna skulle förstå matchen dignitet. Det var tur att det inte fanns betalande publik.

Det är stor chans att lagen kan mötas i en semifinal och kanske vill man dölja en del vapen. Det såg onekligen krampaktigt ut för A3 mot Sandbergs defensiva taktik.

A3 valde att spela zonförsvar stora delar av matchen och det passade Luleå perfekt som fick anfalla i lugn och ro och bolla fram sina skyttar Lucas & Ekh.

Lucas tog 30% av lagets skott (21 st) och hade hög utdelning med 27 p pga zonförsvaret. Hon var som ”fisken i vattnet” för på hemmaplan i USA spelas det mycket zonförsvar.

M/M försvar hade troligtvis gått alldeles utmärkt eller varför inte ett kombinations försvar.

A3 var få på bänken pga skador och därför valde man nog zon men eftersom det var herrliga domare som inte blåser i pipan i onödan så hade dom klarat sig utan större foulbelastning i alla fall..

A3 hade fem foul i halvtid pga en svag zon. Luleå det dubbla helt normalt med tanke på att de spelade m/m och ganska aggressivt.

Sandberg kan A3´s anfallsspel vid det här laget det syntes tydligt eftersom A3 hade stora svårigheter att göra poäng på sitt strukturerade spel. Ibland dribblade man nästan utanför plan för att komma i startläge.

A3 spelar ”äckligt disciplinerat” och då är det lätt att störa taktiken om det är det man vill ägna sig åt och det gjorde Sandberg framgångsrikt.

Thompson brukar kunna bryta mönstret men nu fanns hon inte med pga skada.

De gånger som tempot drevs upp och A3 spelade med mer tempo och attackspel i stället för uppställt anfall då spelade man bra och kom snabbt ifatt Luleå.

Jag tror att ett pressande försvar och ett enklare anfallsspel med mer attack skulle göra A3 klart bättre men det är min analys.

Det sämsta derbyt jag har sett sedan det nya damlaget Umeå BBK bildades. Kändes uppgivet av A3 och klasskillnaden var stor och det saknades helt känslor.

Domarna Nasrollah och Persson hade en enkel afton och skötte jobbet bra och båda får 4.5.

När jag läser om den stackars skidvallaren som får ta på sig ansvaret för stafettlagets miss då inser jag att jag var helt rätt ute för ett år sedan när jag skrev att alla borda ha samma valla på sina skidor.

Visst inser du att det inte är rättvist när de aktiva deltar med olika förutsättningar när det gäller materialet. 

Visst borde det vara fysiken, åktekniken och uthålligheten som skall vara avgörande och inte vem som lyckades få den bästa smörjningen.

Jag tror att de flesta som ställer upp i VM är både fysiskt och ofta tekniskt ganska nära varann men när jag ser hur en åkare kan gliiiiida förbi en annan som har sprungit ifrån glidaren i de senaste backarna då stänger jag av min TV. Därför tittar jag inte på skidsport längre. Alla tävlar inte på samma villkor längre.  

Godmiddag 

Falsk marknadsföring ?

Svensk Basket har 28 februari som sista dag för spelarövergångar. I år råkade det bli en söndag och det är alltid olyckligt när det gäller spelarövergångar eftersom kontor är stängda på helgerna.

Vad jag förstår så hade BSKT gjort allting rätt när det gäller David Czerapowicz övergång men eftersom FIBA hade stängt så kom inte godkännandet från dem i tid till SBBF – som hade helgöppet.

Trist för David som inte får chansen att spela basket under våren och få värdefull träning och matchning i en liga där inget lag flyttas ner…..i år.

Jag hoppas att stopptiden från och med nu blir flexibel. Om den 28 februari infaller på en helgdag då skall första vardag efter helgen i stället gälla som stoppdag.

Idag spelar A3 mot Luleå. Andraplatsen i ligan ligger inom räckhåll om A3 kan vinna med 15 poäng. Det låter svårt men som du vet så är ingenting omöjligt inte ens utan Thompson, Stach och Mazionyte. A3 spelade utan Thompson och Stach mot Alvik och var snubblande nära en vinst i alla fall. 

Det spelas endast två matcher i herrligan på fredag så lagen får räkna med två domare som normalt dömer herrligan. Det innebär med stor sannolikhet att dom ”stoppar visselpipan i fickan och låter lagen spela om det”. 

Det är stor risk för att det blir en grisig match där bedömningsnivån blir för hög och det lag som är bäst på att ta för sig vinner. Jag hoppas på bra och modiga domare som vågar döma på det som är emot regelboken. Då blir det en bra basketmatch och god underhållning och det bästa LAGETvinner.

Jag har i HOOPS med envishet hävdat att elitidrott inte bara är business utan att de aktiva vill uppträda och visa upp sig inför en publik.

Med tomma läktare så blir inte de aktivas prestation lika värdefull och att det är svårt för en hel del aktiva att motivera sig och ge 100%. Hur blir det ikväll i en i princip betydelselös match ?

Jag tycker att det känns fel att dela ut SM Guld till lag om de spelar bakom lyckta dörrar.

”Toppfotbollen hamnar i Focus” är rubriken på förstasidan i gårdagens lokaltidning. Man har inhandlat möjligheten till live sändning från alla UIK och UFC´s matcher både hemma och borta.

Vad jag vet så har vi ingen TOPPFOTBOLL i Umeå så det är en ren subjektiv bedömning av sportredaktionen. Jag vet inte om det är det som läsarna vill ha för de dyra slantar man får betala för ett abonnemang. 

VK Sporten gör verkligen allt och lite till för att försöka upprätthålla Umeås pinsamma fotbollstradition de senaste 7-8 åren.

Är det inte falsk marknadsföring ? Hur kan det komma sig att fotbollen får detta stöd från lokalmedia ?

Redaktionen retar sig säkert på att jag har mage att ha åsikter om deras sätt att bevaka lagidrotterna men jag har ett allmänt idrottsintresse och inte bara basketboll.

Jag upplever hur snedvriden bevakningen är. Jag läser sportsidorna i papperstidningen varje dag och jag scannar av nätet också. 

Jag matas dagligen av hockey och fotboll oavsett vilken tid på året det är trots att vi inte längre har SHL hockey eller toppfotboll i länet.

Godmiddag 

Hur blir det till hösten ?

Läser i NSD att Sandberg gärna vill stanna kvar i LBBK. Kontraktet går ut efter den här säsongen. Vem vill inte vara coach för Luleå BBK med de förutsättningar som tillhör det jobbet. 

Sandberg har gjort ett bra jobb med laget och satsningen på svenska spelare är berömvärd oavsett vem som har bestämt att gå den vägen.

Sandberg är en ung coach och enligt taxeringskalendern är han även en ganska billig heltidscoach så jag är ganska säker på att han blir kvar om bara de informella ledarna i laget vill ha honom kvar. 

Glad blir jag när jag ser vad BSKT kan prestera i BLH med det unga laget och utan dyra proffs. Jag skulle tro att Exposito, Esteban och Welle tillsammans kostar ungefär lika mycket som en av Borås amerikanare. 

Det går att spela i BLH med liten budget och ändå göra bra prestationer.

Gladare blir jag när jag ser Umeå killar som Lindblom och Lundberg på planen som i gårdagens match.

Det blev bara dryga 4 minuter men det är kvalitetsminuter som borde bli fler. Slutspelsplatsen i princip klar och knappast ngn möjlighet till att avancera till den 7:e platsen då har coachen möjlighet att matcha de unga killarna mer framförallt i de resterande matcherna i grundserien.

Domarna skötte sig riktigt bra i Borås men jag blir inte förvånad över det.

Serhatlic 4.5, Glocko 4.5 och Nefatti 4.0 tycker jag gör ett bra jobb för det mesta. Det som inte är bra det är att Klassen kommer undan med att få knuffa undan unga aggressiva duktiga försvarsspelare och fortsätta att FÖRA BOLLEN.

Om det blir en ny säsong till hösten då finns det goda förutsättningar för att Umeå skall kunna ha ett lag i Basketettan också. Laget skulle bli hyfsat slagkraftigt redan till hösten.

Blir det bara 8 lag i BLH till hösten ? Fortsätter Fryshuset ? Finns det några nya lag som vill upp ? Viktiga frågor som behöver svar.

Igår bestämdes att det här årets Basketettor avslutas. Pandemin skördar offer på alla plan. Jag är ganska säker på att det finns killar och tjejer som avslutar sin basketkarriär pga leda. Förhoppningsvis satsar de som slutar på studierna i stället. 

Det är lite konstigt att ettorna inte har fått spela eftersom dessa lag reser på samma sätt som ligalagen och i många fall tränar man också på samma sätt. Allsvenskan i hockey har kört på och även div 1 hockeyn. Särbehandling var temat på gårdagens HOOPS. Nu dök det upp igen. Här har FHM inte haft riktig koll.

Herrarnas basketliga har inte särskilt många matcher kvar att spela. Det är den 3 mars idag och märkligt nog har BSKT fortfarande inte haft ngn hemmamatch mot BC Luleå. Den första kommer den 15 mars och den andra hemmamatchen några veckor senare. Matcherna har legat så hela säsongen. Märklig planering tycker jag. Visst borde alla lag mötas hemma och borta en gång före julskinkan.

Jämtland såg riktigt tröga och svaga ut igår. Dom var faktiskt så svaga så att jag stängde av och tog Maccabi mot CSKA i stället. Det var andra bullar.

Jag fick nästan pjuk känslor när jag slog upp lokaltidningen igår där man lägger ner möda på att berätta om hur det har gått för spelare som lämnade B-löven efter förra säsongen och även en artikel om ”vad man hade på gång” i fjol. Allt kan tydligen hända när det gäller hockey och B-löven. Snacka om att ”koka soppa på en spik”. Det finns säkert hockeynördar som läser det men snälla bredda vyerna lite grand.

De sociala medierna blomstrar just pga att lokaltidningarna inte längre jobbar som man gjorde förr med hederligt redaktionellt arbete. Nu själ man i stället massor av allt som skrivs i lokaltidningarna från andra medier. 

Jag saknar Sixten Jonsson, Ulf Ågrahn, Inger Nilsson, Nils Widing, Gunnar Johnson, Gunnar ”Pud” Eriksson och övriga som jobbade på de lokala sportredaktionerna på 70, 80 och 90-talet. Dom hade känsla för nyheter och jämställdhet.

Godmiddag 

Särbehandling på olika plan

Jag noterar att man i SBBF´s i övrigt utmärkta veckobrev tipsar läsare om Joulamos och Hegethorns Basketblogg men att man inte nämner HOOPS. 

Kan det bero på att HOOPS är den enda blogg som hittills vad jag vet med jämna mellanrum har kritiska åsikter om SBBF. Och det bör jag väl få ha för SBBF är till för föreningarna och oss ledare och spelare.

Domarinsatserna i SBL är ofta inte ok i förhållande till det expertarvode som de erhåller och även det bör jag väl få ha åsikter om eftersom domarna är anställda av föreningarna och det är vi som är föreningarna.

Man tycker väl på SBBF att en gammal man som jag borde dra mig tillbaka och nöja mig med att tillhöra Campari klubben uppe på läktaren.

Nu är det så att jag fortfarande arbetar professionellt med min kära sport och åtminstone så länge som jag gör det då kommer HOOPS att ha åsikter.

Det retar även en del att jag har mage att ha åsikter om lags sätt att spela och coachernas sätt att leda laget men dom kritikerna får ställa om klockan till nutid. Vi lever i de sociala mediernas tid. Är det inte bättre att ventilera sina åsikter än som många snacka skit bakom ryggen.

När Umeå BSKT tappar en 20 poäng ledning och förlorar då kallas det för KOLLAPS i lokal media, men när A3 gör detsamma då skyller man förlusten på en skada trots att A3 borde ha kunnat vinna matchen i alla fall. A3 tog inte ens ut alla sina timeouts för att försöka få stopp på Alvik när de kom närmare och närmare.

Jag reagerar starkt på när domare dömer så svagt som de gjorde i matchen Alvik – A3. Det tilläts alldeles för hårt spel och det var ren tur att inte det blev fler skador. När domare som dömer herrligan dömer dam matcher då ökar skaderisken för då kommer man ofta undan med knuffar och fasthållningar.

Att domarna inte blåser stegfel numera när en spelare är i rörelse och tar tre steg det vet vi men visst borde dom blåsa varje gång en spelar startar en dribbling och släpper roteringsfoten innan bollen studsas. Anfallaren får stor fördel då och försvararen är oftast chanslös.

I matchen mellan Alvik och A3 fanns det några sådana avgörande stegfel som fick passera bl a ett par ggr på Asoro när hon gör poäng trots stegfel. Åström gör stegfel när A3´s nya grekiska blir utfoulad , kanske match avgörande enligt mig.

Enjebos protester vid ett tillfälle tidigare under matchen var dessutom så kraftiga så om det hade varit ”en vanlig ung” coach som hade betett sig på det viset då hade det blivit utvisning direkt. Nu blev det bara ett T.

Det skulle vara intressant att få veta vad kommissarie Oscar Lefwert hade att säga till domarna efter den matchen. Ingen av dem klarade högre betyg än 2.5 i min betygsskala (1-5).

A3 segern mot Helsingborg blev stor till sist men det satt långt inne. 51 – 52 på resultattavlan efter tre perioder såg inte bra ut.

Helsingborg spelade riktigt bra och det är bara att hoppas att dom finns kvar i SBL även nästa säsong och att dom inte blir sönder värvade.

Ser i dagens NSD att Luleå redan är ute och rycker i Ågren som var bäst i laget mot Luleå på söndag men som konstigt nog inte spelade igår mot A3.

Helt klart är i alla fall att A3 äntligen har fått en pg som är en stark ledare och som dessutom håller bra kvalitet. Med Vintsilaiou, Thompson och Stach har A3 nu landets bästa frontcourt och det kommer att väga tungt i slutändan trots den olyckliga skadan på Mazionyte.

Domarinsatsen igår var bra men….. Luna Gogolin och Murad släppte igenom mer än vad dom brukar. Jag tycker att dom brukar följa regelboken väldigt bra utan egen nivå. Det blev lite för mycket knuffar med armar och händer i sidan vid attacker mot korgen och inside utan åtgärd men ändå en klart godkänd domar insats med 4.5 till Luna Gogolin och 4.0 till Murad. 

Det är lite förvånande att spelarna ännu inte har tagit till sig att dom skall spela inside försvar med armarna uppåt sträckta och ute på banan på samma sätt. Då kommer dom undan med mycket.

Godmiddag 

Flytta ut 3 poänglinjen 25 centimeter snarast.

Läser Tapio Joulamos utmärkta redogörelse om det han har snappat upp i olika dokument om utvecklingen av 3 poäng skott och bl a insidespel.

Slutsatsen är att 3 poängskyttet ökar eftersom man får ut mer poäng av det än 2 poängskott.

Jag är kanske naiv men jag tror att det är en trend som så småningom kommer att förändras. Alla kan inte spela som i NBA. FIBA kommer att inse att publiken vill få ett mer varierat spel och inte bara se 3 poängare.

Eftersom alla skjuter 3 poängare i tid och otid då är det ingen som vill spela gammalt hederligt inside spel och följaktligen så utbildar inte heller tränarna sådana spelare om dom överhuvudtaget kan utbilda sådana.

Det är enkelt att dela ut bollarna och sätta ihop olika skottövningar för 3 poäng. Det krävs mycket mer för att lära spelare hur dom skall bete sig när dom är nära korgen oavsett om dom är lång eller kort. Det krävs envishet och övertygande arbete och givetvis kunskap.

Om det inte är en trend som förändras av sig själv så tror jag att FIBA snart kommer att förändra reglerna igen eftersom jag tror att dom inser att det inte är kul att se på basket när snart 50-60% av skotten är 3 poängare. Lite snygga inside mowes och dunkar är minst lika vackert.

Det första steget är att bredda spelplanen till NBA mått vilket är 64 cm bredare spelplan så att ytan blir större att försvara. 32 cm på varje sida låter inte mycket men blir många kvadratmeter.  Breddningen kan åtgärdas i de flesta stora hallar där ligamatcher spelas utan problem. 

Dessutom kommer 3 poänglinjen snart att flyttas ut minst 25 cm till. Inom internationell toppbasket får detta ingen större betydelse men på ungdomssidan kommer 3 poängerna att vara rena chansskott för de flesta som måste begränsas.

I podden 3NOLL5 diskuterade man floppandet av anfallande spelare när kontakt uppstår med försvararen. Det har blivit ett gissel i den svenska herrligan idag. Domarna blir lurade av allt sprattlande och blåser i pipan av bara farten 9 gånger av 10.

I podden diskuterar man vad man skall göra åt det men jag hör inget konkret förslag. Mitt konkreta förslag är att domarna INTE skall blåsa när någon anfallare med bollen sprattlar till och floppar om man inte är 100% säker på slag eller knuffar med händerna. De som krokar fast sig med armkrok för att lura domarna borde få osportslig foul. 

Jag tycker mig se tendenser redan idag i herrarnas Euroleague. En del domare är inte så lättlurade. Det måste vara armkrok eller slag för att domarna skall blåsa. Att ”sprattla till” vid kontakt ger inte så ofta utdelning längre. En domare som befinner sig i dålig vinkel blåser sällan på sprattlandet. 

Fenerbache mot Andoulo igår undantagen. I den matchen blev det så mycket sprattelfoul så att jag slutade titta eget 25 minuter. Det var patetiskt men det kanske blir så när 2 lag från samma stad Istanbul möts i ett lokalderby. Andolo vann med 30 poäng ser jag idag. Serben Micic är en av mina stora favoriter. Han gjorde 37 p igår med bl a 6 av 6 på treorna.

BC Luleå tog en skön seger igår mot Södertälje och nya amerikanen Walley fick in en fullträff. Det är bara att hoppas att det inte var en lyckträff. Vi har sett ett flertal sådana under de senaste åren i Luleå som har sprattlat till i den första matchen men sedan försvunnit.

Noterade även att BCL spelade försvar annorlunda än tidigare och det gav riktigt bra utdelning vid ett flertal tillfällen.

Domartrion hade en egen afton igen. Ska det vara så svårt att döma på samma sätt i alla matcher och vara konsekventa. Spelarna försöker med det mesta och testar eftersom ingen vet hur dagens domare kommer att döma.

Det är otroligt att bl a se vilka tacklingar som anfallande spelare med boll inside får syssla med mot försvaren och alla knuffar med armarna som spelare utan boll får hålla på med även mot spelare med boll. Det går för långt. Det blir faktiskt nästan löjligt ibland. 

Två av domarna släppte det mesta från början och Luleå hade enligt mig fördel av det. Det var ändå Södertälje som gick till en ledning efter period ett, som kunde/borde ha varit större. 

I första pausen insåg nog de två domarna som knappt hade blåst i pipan att dom hade släppt för mycket och började jobba och det drabbade Södertälje mer eftersom dom då försökte spela lika tufft som BC Luleå.

I mina ögon så är det omöjligt att vara säker på om rätt lag vann pga detta.

Godmiddag 

Sverige behöver en coach inte en tränare.

Läser i NSD.se att krönikören tycker att det är konstigt att inte Öqvist nämns när man pratar om passande namn för en ny Förbundskapten för herrlandslaget. 

Enligt NSD så går Öqvists kontrakt ut till sommaren. Jag tror att han gärna blir kvar i BC Luleå minst ett par år till för det finns knappast en mer professionell klubb att jobba för i Sverige.. 

Dessutom tror jag att Öqvist blir dyrare än vad SBBF är villiga att betala. Jag har tittat i taxeringskalendern för Luleå. Han skulle bli SBBF´s högst betalade tjänsteman i så fall.

Jag tror på en fortsatt lösning med ngn utländsk coach med god kompetens. Med tanke på utbudet av coacher på marknaden så borde det gå att även få en assisterande för samma kostnad som för t ex Öqvist. 

Det svenska landslaget behöver inte en bra tränare utan framförallt en coach som kan sätta ihop ett bra spel med de spelare han har till sitt förfogande och vara en bra matchcoach. Det är klubbarna som skall göra jobbet med spelarna i deras vardag.

Om man anställer en svensk coach på heltid då förutsätter jag att hen kommer att resa mycket i utlandet under perioden mellan landslagssamlingar och matcher för att bevaka svenska spelare men och besöka alla lag i SBL och distrikten regelbundet. 

I morgon spelar A3 borta mot Alvik. Utan Thompson och Stach som också är skadad blir det nästan mission impossible även om den nya grekiskan är spelklar. 

A3 spelar strukturerad basket med flera varianter och det är inte gjort på en kvartsrast att sätta sig in i dessa spel men om grekiskan är van vid den spelstilen då kanske det kan fungera hyfsat i alla fall. 

En sån här gång kanske Enjebos erfarenhet kan innebära att man är flexibla och försöker spela lite annorlunda så att den nya spelaren lättare kommer in i spelet.

Utan guard paret som levererar 40+ poäng varje match fattar alla att det blir svårt att vinna men jag anser att A3 har kapital i Forasté som hittills inte har fått mycket förtroende. Hon bör spela 25-30 minuter varje match till det att hon fouler ut sig. 

Även Uhrström har mer att leverera bara hon får spela. Hennes försvar är bra som och skjuta kan hon om hon bara får bollen när hon är öppen.

BC Luleå mot Södertälje kl 18.00 är intressant men Fenerbache mot Andolou Efes kl 19.00 är intressantast.

Godmiddag​

A3 värvar inför slutspelet

I morse fick jag tips om att A3 har kontrakterat grekiskan Angeliki Vintzilaiou, guard 175 cm, 22 år, från Giannena. Hon blev årets nykomling i grekiska ligan förra säsongen. 17 poäng den här säsongen i snitt i den grekiska högsta ligan och har även matcher i landslaget i bagaget. 

I podden Bänkvärmarna pratande man för en tid sedan om vad lagen i herrarnas basketliga skulle kunna heta.

De som representerar Bänkvärmarna är NBA nördar och gillar namnen på lag i USA.

Bl a tyckte man att Umeå BSKT av ngn anledning skulle heta Umeå Bucks. Här kommer jag med mitt förslag på vad lagen borde heta om man tar hänsyn till historik och tradition men dom unga grabbarna i ”Nötarna” känner inte till traditionerna.

Köping Traders  (Känt handelscentrum)
Luleå Derricks       (Lyftkranen i hamnen stadens i särklass största kännetecken)
Umeå Birchtown  (Björk alleer i massor kallad björkarnas stad i folkmun)
Östersund Big Lakers (Storsjön/odjuret är man kända för).Fanns ett lag på 80-talet som hette Big Lakers
Uppsala Hills    (Kullarna är rikskända)
Södertälje Beagels   (Stan är känd för sina kringlor)
Norrköping Strollers   (Stan är känd för sina promenader)
Nässjö Businesmen  (Känd som företagsam ort)
Borås Textiles      (Borås är mest känd för sin textilindustri tradition)

Håll med om att namnen inte är så tokiga och borde få genomslag i staden och regionen direkt.

Godmiddag

Danmark får min respekt.

Noterar att Degernäs förs fram av Andersson i op.se som ny coach för det svenska herrlandslaget. Jag har även sett och hört andra nämna hans namn i sociala medier.

Jag tycker att tanken är god men frågan är om Degernäs är beredd att släppa coachande på svensk klubbnivå för det kan den coach som blir ansvarig för det svenska landslaget inte ha som huvudsyssla anser i alla fall jag. Det var fel med Bosnic när han samtidigt var i Södertälje och får inte bli fel igen.

De utländska coacher som Sverige har haft de senaste fem åren har varit billiga lösningar eftersom man vad jag hört har betalat för arbetsdager i samband med läger och matcher och inte höga fasta månadslöner. Coacherna har haft heltidsjobb i andra länder.

Om man skall satsa på t ex Degernäs så måste det bli på heltid och med en arvoderad assisterande kommer det att kosta en miljon per år. Det skapar säkert mycket huvudbry för SBBF.

Jag tycker att Degernäs har visat att han är kompetent och han har en hel del erfarenhet efter bl a bra coachning i Champions League för 2 år sedan och med en senior adviser kan det bli riktigt bra. Kör gärna på den linjen.

Jag hade helst sett en liknande lösning även på damsidan men vi får nöja oss med Crespi i sommarens EM och hoppas på att hans assistenter kan påverka hans match coachning som absolut borde vara bättre. 

Tittade på dam matchen Södertälje mot Uppsala igår och blev förvånad. Det var som natt och dag mellan det spel som Södertälje presterade vid sitt Umeå besök och det som dom presterade på hemmaplan igår. 

TV matchen var underhållning pga att det var jämnt i stort sett hela matchen men………….

Dom tekniska felen duggade som spön i backen i form av massor av stegfel, 3 sekunder, dribblingsfel, påhopp i ryggen och slag över armar under korgarna. Jag tror att domarna tog hand om max 25% av de tekniska felen. 

Domarna valde att inte blåsa på allt för då hade det inte blivit mycket till spel-tror jag. Om domarna inte såg alla fel då vet jag inte vad jag skall säga. 

Min personliga uppfattning är att spelarna i den svenska damligan både svenskor och utländska spelare håller lägre teknisk standard för närvarande än vad det har varit för några år sedan. 

Många lag spelar snabbare än vad dom klarar av och tappar ofta kontrollen. Jag får en känsla av att man tränar 3 p skott i tid och otid och glömmer bort andra fundamentala färdigheter som att kunna lägga i en vänster layup, dribbling och variation i passningsregistret.

Matchen SBBK vs Uppsala avslutades happy go lucky. Södertälje leder med 1 p med 15 sekunder kvar. Uppsala tar timeout och coachen satsar på att passa bollen inside till Melnika för två poäng.

Södertälje coachen förstod givetvis vad som skulle hända och dubblade henne men Melnika har basket IQ så hon chansade inte på avslut utan passade till en helt fri Tivenius som kunde sänka en trea med nio sekunder kvar till 60 – 62.

Södertälje fick chansen till en trea på slutet men attackerade i stället och tappade bollen….RIDÅ.

Intervjun efter matchen avslöjade att Tivenius avslutning var en slump. Happy Go Lucky.

Gårdagens höjdare var att se Danmark mot Litauen i Litauen bubblan i Vilnius. Danmark chockade Litauen när man vann borta med fyra poäng tidigare.

Igår tvingades Danmark spela utan Shields och Lundberg som är deras i särklass bästa spelare men dom spelar i Euroleague och fick inte resa och representera sitt land.

Litauen trodde garanterat på en ganska lugn resa eftersom coachen gick bananas på sidlinjen för varje skott som Danmark satte.

Danmark spelade klokt under hela matchen. Trots att dom några gånger hamnade i underläge så kom dom tillbaka och var mycket nära att slå ut Litauen från EM. Kolla på matchen om du kan. Det är bra underhållning.

Darboes layup missades i slutsekunden och det blev förlust med 78 – 77. Nationalidolen Sabonis vid sidlinjen drog en lättnadens suck.

Den danska coachen var riktigt förbannad vid slutsignalen. Han tyckte att dom borde ha fått två kast i samband med Darboes attack. Jag kan förstå honom men domarna ”vågar sällan ta det beslutet – tyvärr”.

Till presskonferensen hade han lugnat sig och pratande i stället om vilken prestation Danmark hade gjort i detta kval och alla dom duktiga spelarna som spelar ute i Europeiska lag och han vädjade till den Danska staten och Idrottsförbundet om stöd så att de kan satsa vidare för att ta upp konkurrensen. Snygg sorti.

Det var otroligt nära att Danmark följde med Finland till EM 2022.

Godmiddag 

Satsa nu på damlandslaget som skall spela EM.

Låt oss glädjas över att DAMLANDSLAGET är klart för sommarens EM i stället för att tjata om herrlagets misslyckande. Handbollslandslaget tog silver i VM, basketlandslaget tar sig inte ens till EM. Tur att handbollen i Umeå numera för en tynande tillvaro så att jag slipper höra tjatet.

Jag hoppas att SBBF nu inser att det gäller att ge damerna de allra bästa förutsättningarna inför årets EM för det finns faktiskt en liten chans till en framskjuten placering.

Om damlandslaget lyckas bra så kan det delvis reparera vår skamfilade rykte ute i Europa.

Satsa allt på detta i stället för att bekymra er för herrlandslaget och vem som är FK. Herrlandslaget skall inte kvala igen förrän 2023 om jag förstår det rätt.

Vad jag förstår så kommer WNBA att spelas under den aktuella tiden för EM och då gäller det att redan nu försäkra sig om att Zahui kan delta eftersom ”alla” unisont anser henne som så viktig. 

Dom som inte gillade att Verdran Bosnic fick lämna det svenska landslaget är nöjda nu när Sverige är utslagna och BIH är klart för EM. 

En stor del i hans framgång med BIH är att han har sin fd guldmakare från Södertälje pointguarden amerikanen Roberson som håller i taktpinnen i Bosninen Herzegovina. Utan honom inget topp resultat enligt mig. 

Kanske måste även Sverige börja med att naturalisterna amerikanska spelare som många andra länder gör för att nå framgång. Skoja bara. Det kommer aldrig att hända. Vi har lagar som vi följer till punkt och pricka. Ingen kan bli svensk över en natt.

Allt fler ropar nu efter en ny FK och så kommer det med stor sannolikhet att bli. Den här gången föreslår jag att man annonserar ut tjänsten. Det skulle vara intressant att se vilka svenska coacher som anser sig klara jobbet och som vågar söka. Om det finns någon då kanske hen skall få chansen.

Agenterna som idag finns överallt skulle säkert se till att det kommer ett hundratal utländska ansökningar också så urvalet skulle kunna bli väldigt spännande. Det finns coacher i parti och minut ute i Europa som söker jobb. Jag slutade som sportchef för nio år sedan men får fortfarande jobbansökningar från utlandet.

Jag tycker också att våra högst rankade proffs Jerebko, Taylor, Eriksson och kanske någon till skulle få vara med i beslutsprocessen. Dom vet vad som krävs idag av en internationell coach. 

Är du spritt språngande galen HOOPS som kommer med en sådan knasig tanke tycker nog många. ”Spelarna skall inte ha med det att göra”. Jag undrar om förbundsledningen vågar ta det steget och satsa på lite medbestämmande ?

Jag läste i söndags en förklaring till varför svensk basket inte blir bättre. Man menade att spelarna på elit junior nivå (RIG) tränar två ggr /dag men att när dom kommer upp till lag i SBL då blir det mycket mindre träning. Vilka lag i SBL herr tränar bara en gång om dagen ? Knappast något lag.

Jag ser på Högsbos hemsida att dom tränar en gång om dagen och då kvällsträningar och vad jag förstår så är det lika med Alvik. Det verkar gå bra för dem i alla fall. Kanske har dom spelare som har disciplin som tränar individuellt på tidig morgon eller förmiddagarna.

Det är nog få lag inom damligan som har resurser att ha professionella lag som kan träna även på förmiddagar. Luleå, A3 Umeå och Södertälje är kanske dom enda. Träning på förmiddagarna är givetvis suveränt om det är genomförbart men då måste det vara genomtänkt effektiv träning. 

Jag läser också på sociala medier om att herrligan är ointressant och att det är mer intressant att titta på superettan och basketettan och alla lokala förmågorna.

Dom som skriver detta syns sällan på matcher i basketligan. De serier som dom pratar om har absolut inga åskådare alls och dom är 

Godmiddag

Högsbo guldkandidat ?

Frånvaron av Thompson var definitivt en viktig faktor för att det skulle väga över till Högsbos favör men inte helt och hållet.

Jag tycker att Fredriksson vann coach matchen mot Enjebo genom ett maximalt utnyttjande av sina bästa spelare och det avgjorde. Jag tror att Högsbo kan utmana om guldet om alla får vara friska och krya.

Högsbo spelade fyndigt anfall hela tiden och defensivt hade man kontroll på A3´s spel. A3 hade stora svårigheter att få ut något av sitt spel men man har skickliga spelare som med individuella prestationer kunde leverera trots allt. 

Högsbo vann välförtjänt genom mycket bra spel och eftersom dom utnyttjade domarnas höga bedömningsnivå från första till sista minuten. 

Jag förutspådde att det skulle bli domare som normalt dömer i herrligan nu när den har uppehåll och så blev det delvis. 

Goniband dömer mycket i BLH och Murat för det mesta i BLD. Jag tycker att båda normalt är bra och rättvisa domare men igår var det tydligen ”inte normalt”. ”Lagen skulle få spela om det” och det blev fel. 

Dom släppte alldeles för mycket knuffar under korgarna, armknuffar av försvarande spelare som tar sig över en screen för att kunna följa, rörliga höfter i P&R för att inte tala om påhopp på spelare på väg mot korgen på layup. A3 tappad en hel del pga av detta i första halvlek.

Jag påstår inte att domarna avgjorde matchen men det var väldigt tydligt hur tufft Högsbo kunde spela i första halvlek utan att få foul. Titta på matchen i repris och bilda en egen uppfattning. Om du tittar med objektiva ögon då bör du se skillnaden.

I andra hade A3 anpassat sig till den nya nivån och kunde fysa på samma sätt utan att få foul och då kom dom närmare och nästan till seger. 

Goniband får en svag 3.0 och Murat bara 2.5 den här gången och det beror enbart på att dom bestämde vad som var tillåtet på banan igår och inte vad regelboken säger.

Jag tippade att Luleå skulle vinna mot Alvik om McCarville inte var med och det var hon inte (konstigt att hon är borta så ofta) men jag varnade för jokern Asoro. Det blev vinst för Sandberg men Asoro höll på att knäcka dem.

Jag har inte sett matchen så jag avstår från ytterligare kommentarer mer än att det var domare som vanligtvis dömer herrligan och att väldigt få foul utdelades. ”Vem skall kunna slå oss här” lär coach Sandberg ha sagt efter matchen. Media gillar spelare och coacher som ger dem värdeord och headlines.

Det som varken media eller någon annan pratar om det är raden 0 – 8. Hade Maggie glömt maskingeväret hemma eller är det så att hon inte klarar det grisiga försvaret som tillåts ofta i hela SBL. Värvades hon inte in som en pointguard ? Nu står hon ofta overksam i ett hörn när dom andra anfaller.

Sveriges debacle i Turkiet var bara ”samma procedur som varje år”. Jerebko var ok men ingen frälsare. Coachen matchade laget ”som om han inte vet vad spelarna kan”. Finland är klara för EM och snart även Danmark. My God vad skall förbundsledningen nu hitta på ?

Jag har i förmiddags ägnat några timmar åt att läsa sociala medier om ”fiaskot i Turkiet”. Det är väldigt intressant att läsa alla olika förklaringar varför det gick som det gick och vad man borde ha gjort i stället. Jag kommer som vanligt med en egen högst personlig åsikt under de närmaste dagarna.

Godmiddag

Spännande lördag

En spännande lördag med Turkiet – Sverige, A3 – Högsbo, Luleå – Alvik.

Min kritik mot Solevic väcker faktiskt lite känslor. Tydligen har han många fans som gillar hans spelstil eftersom jag har fått lite mothugg på mina åsikter men det gör inget. Åsikter får man ha – ”så länge man håller käft”. Jag håller käft men tangenterna får föra min talan. 

Jag skrev bl a att Fryshuset blir bättre utan Solevic och det tror jag verkligen. Jag tycker att Frysen har spelat som bäst när han har suttit på bänken. Att han fick gå till Jämtland tyder på att coachen i Fryshuset kunde leva utan honom.

Jag tror dessutom att han inte är rätt spelare för Jämtland men kanske har dom tänkt på framtiden eftersom han är svensk och att det är därför dom har värvat honom. Vad vet jag. Jag kan inte se honom som starter nu i det stjärnfyllda Jämtlands laget. Jag hade hellre satsat på Adam Johansson.

Jag har förresten hört att även Ghanem kan var på väg bort från Frysen. Det skulle vara ett större tapp för deras lag. Ghanem har varit överraskande bra om än ganska ensidig i sin spelstil.

Och så var det BC Luleå som självklart flög in en ny amerikan den här gången med namnet Tristin Walley. Det är bara att hoppas för BC Luleås skull att det inte blir en ny TRIST erfarenhet. Efter att ha sett och hört intervjun med honom så undrar jag om det är en ny flopp. Han ingav inget förtroende i sitt sätt att uttrycka sig.

Tappet av Anderson var ingen chock för BC Luleå. Han var i riktigt dålig form när han kom tillbaka och hade ännu inte kommit upp på sin normala nivå. Kanske hade han varit på topp till slutspelet.

Fem timmar till uppkast mellan A3 och Högsbo som kom till Umeå igår och kände på hallen redan fredag kväll. Det är tydligt att dom ger 100% för att vinna matchen.

Thompson kan inte spela så där får dom en freebee men frågan är om det räcker för att det skall väga över.

Högsbo har tre utländska spelare, A3 har fyra även utan Thompson dessutom Edholm med stor rutin, Uhrström, Rosendahl och Dellbro med hyfsat med erfarenhet. Uhrström är underskattad av A3. Jag tycker att  både hennes defensiv och offensiv är av hög ligaklass. Styrkorna är jämna om Degbeon, Mazionyte, Forasté och Stach spelar bra.

Jag tror att det hela avgörs av coacherna den här gången även om det är spelarna på plan som spelar. Vem kan styra sitt lag bäst och förändra och skapa flow eller kaos.

Godmiddag

Fryshuset blir bättre utan Solevic

I morgon kommer Högsbo till Umeå för match mot A3. Det skall mycket till för att avancera i tabellen så jag undrar hur viktigt det är för Högsbo att vinna den matchen.

Jag bara skojade lite. Självklart kommer dom till Umeå för att vinna. Dom har tappat ett par matcher pga skador men har inbördes på Luleå och vill försöka få det även mot A3.

Thompson missade matchen mot Uppsala. Om A3´s Thompson inte kan spela mot Högsbo då kanske Högsbo kan kompensera för förlorade matcher när Hyder var borta. 

Rent teoretiskt kan ju A3 förlora både mot Högsbo h, Alvik b och Luleå h och då finns det ju en liten chans till  att kliva upp ett snäpp i tabellen men det tror jag inte kommer att hända. Placeringarna 1,2,3 är nog redan klara. A3 har spelat stabilt även utan Thompson senast.

Har det någon större betydelse på vilken plats man hamnar egentligen ? Alla pratar om hemmaplan fördelen men utan den egna partiska hemmapubliken är den fördelen borta. Jag anser att utan publiken spelar det inte lika stor roll.

Alvik åker till Luleå på lördag med +13 efter hemmavinsten. Jag har en känsla av att Luleå är sugna på en gruvlig revansch efter förra mötet. Matchen föregicks av lite pajkastning i media. McCarville tyckte att Sandberg var en clown när han tyckte att Luleås trupp var lite starkare än Alviks. 

Om det hade varit en normal match i Luleå med fullsatt på apberget då hade jag varit hundra på hemmavinst, men nu gapar läktarna öde och det är som natt och dag. Det är snarare Alvik som känner sig hemma då för dom är ju van vid tomma läktare.

Det blir spännande att se hur Sandberg har tänkt taktiskt när det gäller Lundqvist. Det går inte att låta henne få spela som vanligt. 

Kan det vara så att Luleå ligger lågt och nöjer sig med en topplats i serien och väntar med taktiken till slutspelet. Nej jag bara skoja nu också. Det är självklart att Luleå vill vinna med mer än 13 poäng i morgon.

Eftersom herrligan har landslagsuppehåll så lär båda matcherna dömas av domare som för det mesta dömer i herrligan. Det innebär att dom kommer med sin egen bedömningsnivå och den är för det mesta alldeles för hög vilket innebär att det tillåts lite av varje och väldigt ojämnt beroende på vem som dömer.

Jag gör ett försök och tippar att Högsbo vinner mot A3 om Thompson inte kan spela. Om hon kan spela fullt ut då blir det en jämn match igen och då tror jag på A3. 

Jag tror att Luleå vinner med det blir svårt att vinna med mer än 13p, kanske om dom bara får någorlunda kontroll på Lundqvist och Asoro som är Alviks joker numera. Om McCarville inte är med då vinner Luleå även med inbördes.

Solevic till Jämtland förvånar mig mycket men om det är så att dom vill ha en studsande spelare som skall ha mycket boll då har dom hittat rätt. Jag skulle aldrig ha valt honom eftersom jag tycker att han är för ojämn och alldeles för slarvig men…..om lagen spelar pressande försvar på honom då kan han rinna igenom och servera mackor den saken är klar.

Jag tror att Fryshuset blir bättre utan Solevic men det tror nog ingen annan.

Godmiddag

Vinna och försvinna

Bara något dygn kvar till Turkiet – Sverige och sedan Nederländerna – Sverige. Tänk om Sverige misslyckas att ta sig till EM slutspelet MED Jerebko i laget. Vad skall man då skylla på ? Att Eriksson och Håkansson inte var med. Jag hoppas verkligen att allt går i lås och att laget tar sig till EM men………

……..Jag bävar lite inför dessa avgörande matcher för Svensk herrbasket. Ja jag går så långt så att jag påstår att resultatet från dessa avslutande matcher kommer att sätta prägel på svensk herr basket en lång tid framöver. Ja kanske tom på ALL basketverksamhet. Pandemin har ett krampaktigt grepp om nästan all basket i landet och jag ser ingen ljusning i horisonten.

Turkiet rår man knappast på igen. Senast blev det vinst pga att Håkansson hade dyngflow och inte kunde missa sina treor. Den här gången har Turkiet Shane Larkin och han kan ensam röra om i grytan och skapa förvirring i det svenska laget. Vi har ingen sådan offensiv spelare i Sverige numera när Rudy Mbemba har slutat. 

Alla räknar med att Sverige klarar av att vinna med mer än 3 poäng mot Nederländerna men det vete tusan. Senast när Sverige skulle ta en enkel seger mot dem då blev det en dyngförlust i stället och ett missat EM om jag minns rätt.

Anderson till Polen ett hårt slag för BC Luleå men givetvis visste dom att risken fanns att han skulle försvinna. Nu kommer dom att agera snabbt och skaffa en ny spelare.

I andra numret av podcasten 3o5 intervjuas McCarville. Hon anser bl a att Alvik gör rätt som bara har två utländska spelare och i stället satsar på svenska spelare. 

Jag tror att de flesta håller med henne om det. Vem vill inte ha bara två amerikanskor och fem svenska potentiella landslagsspelare i truppen som Alvik men dom är knappast gratis. 

Det McCarville inte har koll på det är att 90% av de duktiga kvinnliga basketspelare som finns söder om Dalälven vill inte flytta till Norrland eller till ön även om dom får ett seriöst bud. Många har blivit skrämda av snacket om snö och kyla och mörker trots att det bara besvärar oss från november till januari sedan är ljuset tillbaka.

Jag har varit sportchef i många år och jag vet hur svårt det är även om de ekonomiska förutsättningarna har förändrats radikalt de senaste åren. Jag tror att både Luleå, A3, Visby och Östersund kan hålla med om detta.

Luleå har alltid haft en viss attraktionskraft även för spelare söderifrån pga stor hemmapublik, bra ersättning och pga att alla vill spela i ett vinnande lag. A3 lyckades till sist få spelare att flytta men det kostar.

Godmiddag