HOOPS

Premiär för SBL idag

I kväll drar SBL igång med Visby mot Luleå på damsidan och med BC Luleå mot BSKT, Norrköping mot Fryshuset och Jämtland mot Nässjö.

Luleå anses nog som givna favoriter men jag blir inte helförvånad om Visby skräller direkt. Hernandes har ngt på gång. 

Om inte något eller några lag kommer in i extremt flow så tar Norrköping, Jämtland och BC Luleå sina första segrar.

Det blir väldigt intressant att se vad domarna har kommit fram till på den clinic som var i Örebro den 2-4 september. Jag har inte kunnat hitta något som har kommunicerats ut om hur man kommer att bedöma individuellt försvar och försvar vid pick and roll.

Floppande vid kontakt och bedömningen av osportslig foul borde även få sig en rejäl översyn.

Jag skrev till domarbasen Lefwert och fick en pdf om diverse tolkningar men det var inte särskilt intressant mer än att om man från lagbänk området hjälper en skadad spelare så behöver inte spelaren bytas ut om assistansen har klarats av snabbt och om matchen inte anses ha fördröjts. 

Det är antagligen de mest rutinerade domarna som har fått de elva (11) första uppdragen. Begenicic dömde Euro Cup igår i Lublin i Polen så han får nog stå över men i övrigt är nog alla igång.

Det spelades massor av kvalmatcher till årets Euro Cup igår. Jag såg Abdi spela bra för turkiska Kayseri men det blev förlust. Fontaine var bra i Polska Bydgoszcz men bara 3 p, Lawrence som har spelat i A3 var riktigt bra i sitt grekiska lag med 16 p men förlust mor Fontaines lag.. 

Den överlägset största överraskningen var London Lions som körde över erkänt duktiga Gran Canaria med 76 – 46. Tveksamt om Gran Canaria kan vända på det på hemmaplan.

Om London Lions går vidare och även A3 lyckas med det då kan Lions mycket väl bli ett av lagen i samma grupp som A3.

Lokaltidningen överraskade med att skriva en helsida både igår och idag inför basketpremiären. Det tackar säkert klubbarna för men de historiska tillbaka blickandet och Focus på dålig ekonomi var onödigt negativt.

Jag tror att alla som jobbar med basketsporten är väldigt stolta över det vi har haft i Umeå under de senaste 30 åren och det vi har idag.

Vi kommer aldrig att kunna jämföra oss med basketen i Luleå som är en dynasti som lever och frodas med massor av pengar bl a pga den svaga konkurrensen från andra sporter.

Godmiddag

Lite vila och återhämtning – Tack

Kval matchen mellan Schio från Vicenza, Italien och Bourges, Frankrike blev riktigt bra.

Trots att Bourges inför matchen verkade överlägsen fysiskt och med hög kvalitet i laget så blev det förlust mot ett mycket välspelande Schio. Dom spelade på hemmaplan och även om hemmapubliken bara var ca 300 så var den en faktor.

Gruda, Sottana och Laksa levererade strålande skytte och laget spelade bra varierande försvar.

Både Schio och KSC Szekszard från Ungern tar nu plats i årets Euroleague. 

Bourges verkade vara dåligt tränade. Dom startade i hög fart som Schio inte hängde med i men helt plötsligt tog bensinen slut. Schio spelade smart och sköt sig ifatt och förbi. 

E Eldebrink fick mycket förtroende men inget fungerade. Den enda som var godkänd var guarden Douchet som i andra halvlek sänkte alla sina 15 poäng.

Coach Tom Hovasse förde Japans damer ända till final i OS mot USA. Nu har han blivit utsedd till ny coach för Japans herrlag med samma höga målsättning som damerna hade. Spännande att följa hur det går i kommande VM och OS.

Äntligenfår vi utropa för nu är dom högre tränarutbildningarna äntligen tillbaka. Min tränarkollega har väntat i tre (3) år eller var det fyra på att få anmäla sig till den högre tränarutbildningen med elit som inriktning. Äntligen får han skicka in anmälan.

Jag funderar på Svenska Cupen igen.  Vore det inte en bra idé att köra den fullt ut i september före seriestarten ? Bra träningsmatcher med värde innan SBL start. 

Funderar på om inte SBL också måste tänka om när det gäller seriespel under jul & nyårshelgen

Jag hör att ingen spelare i BSKT får ledigt ens på julhelgen. BSKT kommer att träna på julafton, juldagen och annandagen eftersom dom har hemma match den 27:e mot Köping.  

Jag förstår hur coachen tänker men jag tror inte att spelarnas anhöriga förstår honom. Särskilt inte de som kommer från södra Sverige och inte får åka hem.

Det är inte sportsligt riktigt bra att Köping skall behöva spela match i Umeå den 27 december eller att BSKT skall spela borta den 30 december.

Det är dyrast att resa under den perioden. Det mesta är fullbokat tidigt. Även basketspelare behöver lite julefrid.

En vecka ledigt från den 23 december till den 31 december borde alla kunna få i sitt avtal. Det har Euroleague spelarna förhandlat sig fram till.

Jag vet att dom som talar för matcher mellan jul och nyår tänker på större ”hemvändar intäkter” med en sold out hemmamatch. Dessutom kan inte de utländska spelarna ”åka hem och tappa forman”.

Jag tror att SBBT Tävling skulle vinna mer kvalitet på att ge spelarna lite ledigt och lite återhämtning. 

Godmiddag​

Det luktar Euroleague och pengar

Gå in på basket.se och läs Johannes Wohlerts utmärkta info om Europas bästa ligor. Mycket bra och informativ. Jag har skrivit om hur det ser ut tidigare men inte på långa vägar så här bra. 

Borde läsas av många så att alla basket intresserade förstår hur stor basketen är ute i Europa eller snarare hur liten sporten fortfarande är i Sverige. Lite ödmjukhet skadar inte.

Idag åker A3 mot Budapest för Euro Cup match. Förutsättningarna är inte dom bästa med tanke på två förluster i Östersund förra veckan och att Brown har varit ledig en dryg vecka och inte har kunnat träna med laget förrän tisdag kväll. Dessutom var Enjebo borta i början av v 37.

Det är bara att hoppas att laget kan göra ett så bra resultat borta så att man kan vinna inbördes och gå vidare till gruppspel. Jag vill se några intressanta lag i år igen i Umeå Sporthall.

Läser att Alexander Lindqvist och Klara Lundqvist får elitidrotts stipendiumpå 50.000 kr vardera. Kul för dem men jag funderar på om det verkligen är rätt att de båda som nu är välavlönade heltidsproffs i basket skall få sådana stipendier. Det finns ganska många elitsatsande fattiga studenter runt om i landet som skulle behöva pengarna mycket bättre.

Jag noterar att väl avlönade proffs även i andra sporter får stipendiet så det är inget fel i att Lindqvist & Lundqvist får dem men principen är fel – tycker jag.

Tittade på kval till damernas Euroleague  i går kväll mellan Schio och Valencia och det var basketgodis som jag bjöds på. Mycket bra basket.

Båda lagen har otroliga uppställningar eller vad säger du om Valencia med spanska landslagsstarters som Ouvina, Casas, Carrera och Gil samt Gulelich från Tysklands landslag och Raman från Belgiens.

Schio ställde upp med Sottana, Dotto, Crippa och Keys med italienska landslagsmeriter plus Gruda från Frankrikes landslag, Laksa från Lettlands dito plus K. Mestdagh från Belgiens dito som inte ens var ombytt.

19:30 i kväll på youtube kan du se Schio igen och nu mot Bourges med E. Eldebrink plus Mann, Miyem, Rupert och Yacoubou m. fl landslagsspelare. Schio är bra men Bourges tror jag är lite för stora och fysiska. Vi får se.

Har du koll på hur mycket bidrag som elitklubbarna i olika sporter fick i kompensationsersättningfrån staten under den första delen av pandemin ? 

Utbetalningen var i december 2020 och till det skall du lägga en liknande summa för våren 2021.

1. Ishockey  208 miljoner,2. Friidrott 50 miljoner, 3. Fotboll 42 miljoner, 4. Handboll 25 miljoner, 5. Skidor 15 miljoner, 6. Basketboll 13 miljoner, 7. Innebandy 11 miljoner, 8. Bandy 8 miljoner,  

Det rör sig om närmare en halv miljard till hockeynpå helårsbasis. En ofattbar summa för alla övriga och nu har dom mage att mena att de har förlorat 600 miljoner som dom gjorde härom dagen och begär mer i kompensationsstöd. 

Hockyns satsning och stora värvningar visar tydligt att de inte behöver en enda krona till i stöd och de borde visa lite större ödmjukhet men icke.

Det hade varit intressant att få veta hur det kunde komma sig att friidrotten fick 50 miljoner i december ? Hade det med OS att göra eller…………Om jag hade varit sportjournalist då hade jag tagit fram spaden.

I slutet av februari arrangeras Rally VM i Umeå. De större städerna i Norrbotten Luleå, Piteå och Boden gjorde sitt yttersta för att få arrangemanget till dem, men Umeå ”köpte arrangemanget” genom att garantera miljonerna som krävdes.

Norrbottningarna nöjde sig inte med det så den 5-6 februari genomförs Race of Champions jippot uppe i Piteå med en rallytävling på is och snö och till den rekryterar man tunga namn. Igår blev det klart att Valteri Bottas kommer. Det luktar lite att Race of Champions får mer media än Rally VK i Umeå.

Godmiddag​

HOOPS tror på Visby och Borås

Det är dags att tippa vilka lag som kommer att gå till slutspel i SBL Dam.

Mitt vågade tips är Luleå, Alvik, Högsbo, A3, Södertälje, Norrköping, Visby, Borås. Där har du mina åtta och ungefär i den ordningen.

Jag vet att du blir förvånad över mina val men jag tror att Fredriksson får ihop ett starkt Högsbo även om olyckskorparna kraxar.

Enjebo och Ioannidis får ihop sina stjärnlag och jag tror på spanjoren Hernandes i Visby. Om han jobbar på liknande sätt som Balibrea i Umeå BSKT då kommer det att hända bra saker även om det kan ta lite tid.

Jag tror på Ryan i Borås. Kunskap & Erfarenhet är ingen belastning.

De unga coacherna i Luleå och Norrköping borde med sina material och coach förmåga fixa plats ett och sex.

Södertälje och coach Sundberg har börjat att figurera i medier som guldkandidat men nej det tror inte jag på. Slutspel blir det självklart.

Jag tror i alla fall att årets SBL dam blir en av de bästa på många år. Vi har 14 lag i serien och de flesta har öppnat lädret och inhandlat importer. Det börjar närma sig 50 st.

14 lag i SBL tycker jag är lite för mycket men så länge som det är ok att köpa in fyra (4) utländska proffs så syns inte bristen på bra svenska spelare så mycket.

De lag som har lyckats med de utländska värvningarna och har ett par stabila svenska spelare kommer att spela semifinal.

Noterar i ett inlägg på twitter att Rajacic läser HOOPS eftersom han har citerat mig där utan att ange vem han har citerat.

Journalisterna med bloggar håller ihop och nämner aldrig HOOPS åsikter men dom läser vad jag skriver och det är bra för då får dom lite kött på benen. 

Det var annat med Hasse Andersson i ÖP. Han kunde ringa då och då för att bloggsnacka. R.I.P Hasse.

Tittade på några riktigt bra träningsmatcher mellan lag som spelar i Euroleague.

I Nicosia på Cypern möttes Olympiakos och Zenit St Petersburg. En bra match som dömdes av Sveriges numera enligt mig bästa domare Saulius Racys,som SBBF inte godkände som FIBA domare i år. Bra att hans karriär kan fortsätta trots det.

Jag har sett en hög kvalmatcher till Champions League men inga svenska FIBA domare (7 st fn) i action vad jag kan se.

Är dom svenska domarna inte betrodda eller tackar dom nej ?  Jag är i alla fall nyfiken. Vi kanske har det för bra här i Sverige och tackar nej till FIBA arvodet och frånvaro från hemmet i 2-3 dagar. Upplys gärna mig.

En HOOPS läsare ville att jag skulle nämna den serbiske coachen Dusan Ivkovic som nyligen gick bort 78 år gammal. Det gör jag gärna. Han har betytt oerhört mycket för Serbisk basket och hans framgångar under åren är svåra att överträffa. Sista åren som head coach för landslaget jobbade han gratis. R.I.P 

Thorengruppen Innebandymeddelar idag i lokaltidningen att det kommer att vara fri entré till alla damlagets matcher i Superligan. Man har tydligen sålt ut nästan alla matcher till medarrangörer som bjuder på entrén. Jag har svårt att förstå hur man har tänkt här. 

Thoren är Sveriges bästa lag och dom borde kunna dra 700 betalande till varje match i Superligan vilket skulle genererar mer pengar i kassan än vad dom får in nu eller………….. 

Kanske har dom kommit fram till att ”dom är för överlägsna” i serien för att det skall vara intressant att betala för att få se kross efter kross. Därför har dom valt den vägen. 

Kommer publiken att vilja betala 100 kr för vuxen för att gå och titta på IBK Dalens herrar ? Thoren försöker ta över Umeå när det gäller innebandy.

När startar dom övertagandet när det gäller fotbollen på herrsidan ?

Godmiddag

Äntligen nya plankor men när ?

Läste i T Joulamos text på basket.se att basketen i stor Stockholm har mer aktiva än vad innebandy och handboll har tillsammans. 

Kan det verkligen stämma ?  

Om det stämmer då är det än mer pinsamt att Stockholms klubbarna inte tillsammans kan gå ihop och skaffa sig ett riktigt bra lag i SBL herr som kan spela sina matcher i Hovet eller Avici inför 5000+ åskådare varje gång och skapa drag under galoscherna. Storstads media skulle rusa till arenan för show med  kaffe och mazariner.

I Umeå kommun finns det fler innebandyspelare än vad det finns basketspelare i hela Norrland. Försök att sätta det in i sammanhanget då kanske du fattar skillnaden i förutsättningar att t ex få publik på matcher. Umeå är innebandyns huvudstad även om Uppsala också är stora. 

Innebandyn i Umeå har en egen exklusiv arena som kan ta 2500 åskådare och till årsskiftet står en ny exklusiv innebandyhall klar med plats för 1600 åskådare.

I Umeå är det bara hockey som drar stor publik. Därefter kommer innebandyn med bra siffror och herrbasketen med hyfsade siffror. Fotbollsklubbarna drar ingen publik så länge som dom inte spelar i de högsta divisionerna.

Basketklubbarna i Umeå har under de senaste 10 åren gjort ett otroligt bra jobb under sina förutsättningar. Umeå har utvecklats från att bara ha lag i Damligan nu ha både herr och damlag i ligan och herr och damlag i div 1. Ungdomsverksamheten har en bra bit till 80 och 90 talets antal utövare men den är på väg åt rätt håll.

Det som är riktigt unikt i Umeå det är att Umeå Energi Arena Vatten (fd Gammliahallen) numera är en ren baskethall. Så är det inte i LEA eller Tegeltemplet. När Umeå BSKT´s coach var hos Wettarna hade han usla träningsmöjligheter jämfört med idag i Umeå.

De mobila korgarna står permanent ute på parketten och endast basketlag tränar i hallen från 08.30 på morgonen till 22.30 på kvällen. 

Förutsättningarna är som du förstår goda för elitlagen som kan träna två ggr dagligen på parketten och dessutom använda det uppfräschade och moderniserade gymmet.

Just nu renoveras sekretariatet inne i hallen. De digitala skyltarna flyttas framför sekretariatet och sekretariatet lyfts upp en halv meter till ett podium.

Vi får se om FIBA kommissarien godkänner det den 30 september när A3 spelar Euro Cup kval. Sekretariatet skall enligt FIBA Rules vara nere på golvplanet.

Äntligen ! Kan basketfolket nu skrika ut. Umeå Fritid har äntligen gått med på att byta ut de sladdriga tunna basketplankorna till samma standard som alla övriga lag i SBL har.

Umeå Energi Arena har i minst 3-4 år haft s.k tunna ”Fyrishovplankor” (bollen ”dör” när den träffar plankan) eftersom man ville minska tyngden och slitaget på parkettgolvet. Frågan är hur länge vi får vänta innan bytet är klart.

Jag tittade igår på en träningsmatch mellan Umeå BSKT och Sundsvall och konstaterar att det blir en tuff vinter för Sundsvall i Ettan om dom inte får med sig några av de äldre spelarna. Juniorlaget hade ingen chans alls mot BSKT som är ett U20 lag.

Läste i lokaltidningen att den nya fotbollshallen som står klar till jul inte är tillräckligt stor för att klara tävlingsmatcher på högre nivå. Man har snålat och gjort hallen lite för kort och lite för smal. Det finns snart inte ord för att beskriva dumheterna. Hur är det möjligt att man inte tar till ordentligt och bygger en fullstor plan och läktare när man ändå bygger.

Godmiddag​

Det luktar SBL start

Den 24 september spelar A3 Euro Cup  borta mot Csata Budapest. Jag hoppas att laget gör två bra matcher så att dom kan ta sig vidare till gruppspelet i Euro Cup så att vi som gillar bra basket återigen får se lite ädel basketadel i Umeå.

Ni som inte kom till Umeå missade Belgiens storstjärna Kim Mestdagh och NBA stjärnan Kyla McBride 2017. Under 2018 var Alina Iagupova i Umeå med Cukurova , Turkiet och NBA stjärnan Jewell Loyd med turkiska Botas.

2019 var ett otroligt år med Orman Genclik från Turkiet med Angela Robinson, Courtney Paris, Arike Ogunbowale, Johanna Leedham och Pelin Bilgic. Dessutom fick vi se CCC Polkowicw, Polen med Danielle Robinson. Maria Conde, Ana Maria Filip, Artemis Spanou m.fl

För dem som gillar bra dambasket så borde det ha varit en given 3 timmars bilresa resa ner till Umeå från Luleå eller upp till Umeå med flyget på eftermiddagen och hem med nattåget från Mälardalsfolket men icke.  

Jag såg inte ens någon från SBBF, men radiosporten sände direkt och det tackar vi Peter Sundqvist för som är intresserad av basket och gärna kör från Luleå till Umeå för att sända live.

Nästa helg startar även damernas basketligaoch många frågetecken skall rätas ut. För A3 blir det premiär först den 3 oktober borta mot Mark eftersom Norrköping matchen hemma har flyttats pga Euro Cup.

Visby möter Luleå hemma. Ryktet säger att Visby har tränat hårdare än på mycket länge och att nya coachen verkar få ihop ett klart vassare lag i år redan från start. Normalt vinner Luleå men kanske kan det bli match.

Högsbo mot Borås är ett derby med nerv. Borås har spelat inspirerat under försäsongen men när det blir skarpt läge då är det en helt annan sak. Högsbo borde ta den matchen.

IK Eos mot Södertälje lutar mot Sköna Gröna men Eos är alltid bra i början av säsongen så jag tippar på en entusiastisk och inspirerande hemmaseger trots tappet av Dagic och Lundahl.

Helsingborg hemma mot Wetterbygden lutar mot Wettarna eftersom ”alla säger” att dom går till slutspel i år men jag tvivlar. Fjolårets svajighet gör mig tveksam. Helsingborg tar hemmapremiären.

Östersund tror i alla fall jag vinner mot Uppsala. Inte för att Uppsala är sämre utan för att Östersund ”ofta har hemmaplansfördel”. Du får själv räkna ut vad jag menar med det. 

Alvik vinner givetvis hemma mot Mark i den inledande omgången. Förlusterna i Åkeshovshallen är lätträknade. 

Fjolåret präglades av lag som spelade i högre tempo än vad dom behärskade och av lag som spelade i lägre tempo än vad dom borde spela i med tanke på lagets sammansättning. Jag fundera ofta över hur coacher tänker när dom bestämmer sig för hur deras lag skall spela.

Noterade precis att fd A3 spelare Ana-Maria Begic (Cro) hamnade i samma lag som Klara Lundqvist nämligen Arka Gdynia. Det blir intressant att följa dem i årets Euroleague.​

Godmiddag

HOOPS tippar SBL herr

SBL för herrarna startar om en dryg vecka.Jag gör som en del andra och tippar hur det kommer att se ut efter grundserien. Mitt tips baserar jag på följande faktorer.

Lagets sammansättning och prestation just nu & hemmaplan fördelen (publik & domare). Min åsikt är att hemmaplan fördelen är stor faktor i den svenska basketligan. 

#1 Jämtland #2 Norrköping, #3 Södertälje, #4 BC Luleå, #5 Borås, #6 Köping, #7 Nässjö, #8 Umeå, #9 Fryshuset

Jämtland har i många år varit ett mycket sämre lag på bortaplan än på hemmaplan. I samband med North Cup såg jag ett mer fokuserat Jämtland än tidigare. Dom brukar iofs alltid se bra ut på försäsongen, men i år ser det annorlunda ut. Jämtland blir topplag i år och äckligt svåra att slå i Östersund pga den verbala och extremt enögda publiken som påverkar domarna.

BC Luleå ser ut att ha ett lag för max plats fem eller sex men där blir hemmaplan fördelen så stor så att dom placerar sig högt i grundserien som vanligt. Det finns dessutom gott om deg så det kommer att rekvireras förstärkning så småting om.

Jag tror att Gehrke behöver ett år på sig innan Köping kan mäta sig med de bästa lagen igen men de kommer att göra rätt bra ifrån sig i alla fall för Gehrke är en bra och erfaren ledare som vet vad som krävs.

Jag är ganska säker på att Balibrea behöver en till bra svensk spelare och bra importer för att börja vinna oftare. Med nuvarande budget för Umeå BSKT blir det nästan mission impossible att hitta en tillräckligt bra USA spelare. USA killarna väljer hellre att stanna hemma.

På onsdag kommunicerades det ut att guarden Patricia Elias bli ny spelare i A3. En ganska erfaren ligaspelare som spelar med aggressivitet. Dessutom har hon ett bra skott och självförtroende men blir hon den skytt som Enjebo behöver ?

Personligen kan jag tycka att A3 har tillräckligt med spelare i den positionen och att det var lite längre spelare i position 3 som saknas efter Uhrströms skada. Dellbros nödvändiga minuter riskerar att bli färre. 

A3 har svårt att få Umeå spelare runt 20 år att ta steget till SBL eftersom det blir alltför få stimulans minuter på spelplanen i skarpt läge. Att ”bara” träna med de bästa i staden räcker inte för dagens ungdom. Antingen så spelar men eller så skiter man i det och gör något annat. 

I år finns även ett damlag i ettan så de som vill har en möjlighet till bra minuter i den serien, men om de inte har tränat bra i sommar och då menar jag fysiskt och har bra kondition då blir ettan inte rolig.

Samtidigt så förstår jag hur ledningen i A3 tänker. Dom vågar inte lita på några egna produkter när målet varje år är SM final och Guld. ”Då går man över bron efter vatten”.

Avslutade onsdagen med att titta på SuperCup finalen från Spanien mellan Real Madrid och Barcelona och konstaterar att båda lagen ser bättre ut i år än i fjol. Euroleague starten är ngn vecka bort. Jag ser fram emot den.

Godmiddag

Dubbla licenser ?

Tittade på Bilbao mot Baskonia i en cupmatch i söndags. Starka Baskonia som spelar i Euroleague blev utspelat och jag fick se att Håkansson inte bara kan skjuta 3:or. Vid ett snabbt uppspel så fick han en hög passning och gjorde en spektakulär alleyhoop dunk.  Killen har leap i benen.

”Baldwin IV” som i fjol var storstjärna i Bayern Munchen men som fick lämna eftersom han drog på sig tekniska foul i varje match och var hatad av domarna har hamnat i Baskien. Nu har han Dusko Ivanovic som coach och då gäller det att spela bra och sköta sig annars blir det bänken. Baldwin hade en bedrövlig match. 

När SBL dam startar den 24 september så innebär det 5 1/2 månad seriespel i grundserien med 26 matcher som avslutas i mitten av mars. 

För de åtta (8) topplagen fortsätter spelandet någon vecka till. För de bästa en bit in i april, men för de sex (6) lagen placerade 9 – 14 så är säsongen i princip över den 16 mars.

Hela sex av 14 lag har i princip slut på säsongen. De kan inleda efter säsongsträning och ny försäsongsträning under 6 1/2 månad inför nästa säsong. Ingen flyttas ner om det inte finns lag som vill upp.

Jag tror att de flesta håller med om att det vore bra för svensk basket om man förlänger säsongen och att alla lag skulle spela matcher fram till åtminstone 1 maj.

SBL dam i nuvarande form borde dessutom inte starta förrän i slutet av oktober så att alla spelare hinner komma i bra fysisk form till uppkast. 

Om man absolut måste spela klart till i mars då är det bara att återigen införa 2 matcher per vecka då och då.

HOOPS protesterar

När ett lag anmäler sig till seriespel i Västerbotten Serien då måste föreningen betala serieavgift för administrativa kostnader och dessutom måste man lösa spelarlicenser för att bli registrerar hos SBBF. Det är självklart.

Om laget dessutom spelar i Norrbotten Serien då måste man självklart betala serieavgift för att stå för sin del av administrationen men licens har man ju redan.

Härom dagen fick jag info från SBBF att laget även måste lösa en till spelarlicens  trots att man redan är registrerad och försäkrad.  

Det låter som ren utsugning av föreningar och lag eftersom man inte får någon bättre Folksam försäkring trots att man betalar dubbel avgift och avgift för seriens administration har man redan betalat i samband med anmälan.

Extra licensen måste vara en ren extra inkomst för SBBF. Hur mycket drar man egentligen in extra på detta ? 

Jag tror att någon har tänkt fel. En spelare behöver bara en spelarlicens oavsett i vilken serie man spelar så länga man spelar för en och samma förening.

SBL för herrarna närmar sig också. Med tanke på att antalet lag bara är 9 så köper jag att man spelar 3 ggr mot varann men 4 ggr tycker i alla fall jag är onödiga kostnader för att få fram slutspelslagen.

Det är definitivt dags att snabbt pussla om i seriesystemet. En SBL med 12 eller kanske tom 14 lag som i damernas serie måste införas till nästa år. Gör vad som behövs för att få med klassiska föreningar som Alvik och Högsbo och givetvis Wettarna m.fl.  Två (2)möten mot varje lag räcker.

-”Och nu vill du vinna guld igen med laget” ………det påståendet/frågan klämde en reporter till med till en basketspelaren nyligen. Vad tror du svaret blev ? Spelaren svarade knappast. Nej det vill jag inte…………

Det har varit ”en speciell tid med covid-grejen” sade artisten Bieber härom dagen.    Covid – grejen ?????  

Godmiddag

Måndagsblandning

BSKT åkte på en ny stor förlust i fredags mot Jämtland. Kan inte ha känts bra alls med tanke på den enorma mängd träning som laget har lagt ner under sex veckor. Jag törs satsa pengar på att inget lag har tränat lika hårt och lika mycket tillsammans. Om man då inte får utdelning då blir det tufft.

Balibreas kala hjässa har fått rejält med huvudbry. Ska det bli ytterligare en säsong med bara någon enstaka vinster eller kan det bli ett trendbrott. Har han valt rätt offensiv och defensiv strategi eller inte. Jag vet inte och det ser ungefär likadant ut i år som i fjol.

Det kändes säkert bättre att åka hem med en stor vinst men Fryshuset saknade några bärande spelare och var troligtvis slitna pga kort återhämtning efter kvällsmanglingen från Jämtland.. 

Det var knäskålen som hoppade ur led när Uhrström skadade sig mot Luleå. Det bara att knäppa händerna och hoppas att resten klarade sig för då behöver rehab tiden inte bli så lång. Normalt ett par månader och sedan spel med ett bra knäskydd.

Läser att Wetterbygden skall starta rullstolsbasket. Bra och kul men jag kan inte låta bli att tänka på att Luca Romano och jag försökte starta rullstolsbasket i Umeå 2017-2018. Vi hade ordnat med bra tid i Umeå Energi Arena och vi gick ut med en inbjudan. 

Vi var två instruktörer så vi klarade av att hjälpa dem som tippade med stolen och det gör dom när det blir lite hetsigt.

Det fanns 3-4 intresserade som kom på varje träning och lika många random deltagare men det visade sig att rullstols innebandyn ansågs roligare. Även två entusiaster som Romano och jag har gränser för hur mycket tid vi kan lägga ner om intresse saknas. Det gäller även för dem som inte är rörelsehindrade.

Det var helt enkelt lättare att sitta i en stol och spela runt bollen med en klubba. Vi testade med låga korgar för att förenkla poäng görandet men det ansågs av ungdomarna och de vuxna att det var för svårt och det stämmer säkert. 

Jag tror att rullstolsbasket fungerar i storstäder där fd basketspelare som har blivit rullstolsburna kan ha glädje av sporten.

Hockeyn gick i lördags i samband med seriepremiären ut med att SHL klubbarna har förlorat 600 miljoner i intäkter under pandemin. Dom är inte blyga av sig. Dom menar att vi skall tro på att dom har förlorat 40-45 miljoner per förening trots alla jättelika miljonbidrag från staten under pandemin.

Med tanke på alla hundratals miljoner som SHL klubbarna har kompenserats med under 15 månader så tror jag inte på det snacket. Dom är bara ute efter ytterligare kompensationsbidrag.

Jag har inte glömt när B-lövens klubbdirektör i höstas inför seriestarten sade att dom klarar sig även om dom måste spela hela säsongen utan publik. Då har man sponsorer så att det räcker och blir över och man har inte planer att nagga på det befintliga kapitalet i kanten.

Godmiddag

Page blir Umeås nya favo

BSKT åker till Östersund på fredag för träningsmatcher mot Jämtland och Fryshuset. Det blir tufft mot hemmalaget igen men Fryshuset borde vara en ganska enkel match eller………..

A3 hade ingen chans borta mot Luleå i tisdags. De nya guarderna Williams och Goss är riktigt bra och ”de tre musketörerna” håller. Ponturo är stabil och Wadling mycket intressant om hon blir helt ok efter all rehab.

Luleå BBK känns vassare än i fjol trots tappen. 

Hemmaplan är alltid hemmaplan det fick vi se igår trots tomt (25 personer) på läktaren. Anfallsspelet flöt lite bättre för A3 men Louka spelade lite för mycket solo. Degbeon och Asoro kom inte in i matchen.

I försvar finns det mycket att önska. Luleå kunde spela sitt anfallsspel utan att känna sig särskilt pressade.

Luleå spelar försvar med ett helt annat tryck än A3. Dessutom har Luleå ett strukturerat snabbt uppspel som gav massor av poäng på hemmaplan men inte lika många den här gången. 

Luleå matchade ”musketörerna Vesterberg och 2 x Nyström” sparsamt och det kostade kanske matchen den här gången. 

Jag kan förstå Sandberg. Alla måste in i spelet men att byta 3-4 kanske hela fem spelare som han gjorde då tappar laget rytmen och det var vad som hände när ledning med 9 snabbt svängde till underläge med 3. Kanske lite övermod. Vad vet jag.

Brown i A3 blixtrade till lite grand men framförallt visade nya Tenyia Page sin klass och tog över och dominerade med 8 snabba poäng som avgjorde matchen.

Nyförvärvet Page är just nu lagets överlägset bästa spelare som bjuder publiken på det man vill se.  Om Brown kommer i god form då blir dom vassa att tas med.

Ponturo gjorde som vanligt det bra defensivt mot Brown men varken hon eller Williams klarade av att neutralisera Page.

Det som förvånar mig är att så många ganska väl betalda både manliga och kvinnliga spelare dyker upp till säsongsstarten utan att vara i form. Det är ofta bara 4-5 veckor till seriestart när elitlagen är fulltalig och då finns det inte tid över till att börja med att bygga upp den fysiska statusen.

Inställningen verkar hos alltför många vara att ”jag börjar inte träna förrän från den dagen jag får betalt”.

Vi som tittar på nästan alla live matcher och stream ser direkt när spelare har lagt på sig kilon och inte tränat under sommaren som man borde framförallt som avlönat proffs.

Jag tror att många klubbledare och coacher också ser det men det är tabu att kommentera viktökning så ingen vågar ta tag i problemet. 

Man har infört fystester med korta sprints men de flesta spelarna kan pressa sig till ett acceptabelt resultat om det inte är ett ordentligt uthållighetstest. Dåligt tränade stora spelare klara knappast 3 km banlöpning under 12 minuter.

Det här är ett problem i svensk basket och det är de nya unga coacherna som måste ta tag i det. Gymträning , rullband och skotträning räcker inte långt om man vill bli en bra basketspelare anser jag. Ingen håller med av dagens unga oerfarna tränare men jag vet att de äldre fd coacherna som har erfarenhet håller med.

Trist för Uhrström med en knäskada och riktigt tufft för A3 som nu måste rekrytera. Det snackas om bantad budget men jag blir inte förvånad om man satsar på två värvningar inom kort och det måste vara två bärande spelare som kan leverera.

Till Euro Cup kvalet kan man ta in ett par EU spelare direkt men det som nu är akut är att hitta ett par spelare med svenskt medborgarskap som kan spela med A3 i SBL. 

Godmiddag

Populärt med teams

SBBF´s beslut är att bilda ett team av coacher som skall leda både herrlandslaget och damlandslaget. Det är populärt med teams.

Det klingar illa i mina öron och låter som en skum mjölks lösning men är kanske värd att provas.

Om inte resultaten kommer snabbt då måste man tänka om. 

Personligen tror jag fortfarande stenhårt på ett en headcoach med det övergripande ansvaret och vara den som coachar och bestämmer riktlinjerna. Assistenterna skall göra sitt jobb och köpa idén och assistera till 100% och jobba efter det. 

Om coachen inte klarar av jobbet och måste avgå då skall även assistenterna följa med och en helt ny stab skall ta över.

Den åsikten betraktas sannolikt som old school men det kan jag leva med till jag dör.

Jag tycker också att det är trist att inte SBBF tog chansen och anställde Anna Barthold när alla aktiva på elitnivå fortfarande vet vem hon är.

Hon hade kunnat bidra som mentor till både landslagsspelare och coacher med hennes erfarenhet. Nu hamnade hon hos FIBA i stället och jag kan räkna ut vem som har slussat in henne. 

Kanske kan Barthold få ledigt från FIBA för att i samband med landslags fönstren ingå i landslags teamet i alla fall. Jag hoppas att hon vill det.

Funderar på vad som har hänt med Rajacic. Killen har varit super kritisk mot det mesta inom SBBF men under de senaste veckorna har han välkomnat allt som händer på den fronten. Något har hänt eller så är något på gång. 

Jämtland såg väldigt starka ut under North Cup i Umeå men jag är inte redo att lista dem som #1 utan där är utan tvekan Södertälje fortfarande.

Undrar om Larrier är på väg tillbaka till Norrköping. Han passade tydligen inte in i laget i Polen. Kanske är det BC Luleå som hugger först. I BSKT hade han varit välsignad men tyvärr alldeles för dyr för BSKT budgeten.

BSKT´s nya kille Cameron Oluyitan, 201 cm, amerikan med rötter i Nigeria spelade i Oviedo i Spanien i fjol i den näst högsta serien. Enligt Balibrea i vk.se så skall det vara en bra skytt. Det återstår att se om han kan leverera.

I kväll spelar A3 uppe i Luleå. Sandberg ligger lågt i förväntningarna inför den matchen och menar att torsdags matchen i Umeå blir mer intressant då man har hunnit spela ihop sig lite mer.

Enjebo kommer troligtvis att utnyttja sitt stora övertag inside maximalt med Degbeon och Louka i spel nära korgen.

Brown och Paige är riktigt bra båda två men möter likvärdiga spelare i Luleå.

Luleå bör ligga en bra bit före A3 i träningen och i tempot. Dessutom tycker jag att LBBK ser vassare ut i år trots att Nnamaka och Lucas inte är kvar.

A3 har ersatt Thompson med Paige och Forasté med Louka men man har tappat skytten Stach och det är en försvagning.

Förutsättningarna är i alla fall goda för två trevliga matcher förhoppningsvis båda öppna för publik.

Godmiddag

Random tankar under och efter North Cup

North Cup är färdigspeladoch jag och några få till som orkade bevista alla sex matcherna pustar ut efter den öronbedövande dåliga musiken ofta med text som inte är rumsren. Jag tror att musiken och volymen är en av anledningarna varför många basketläktare gapar tomma. 

Att döma av det svaga publikintresset så är lagidrotten iskall efter pandemin. Det ser ut som att folk har hittat annat att syssla med utomhus som är gratis. Blir det en svängning när kyla och snö kommer ?

BSKT hade kunnat ta in många fler trots ett publiktak på 300.

Umeå IK och Umeå FC har samma problem. I staden där man anser att fotbollsintresset bubblar så fyller man inte ens den nuvarande låga insläpps kvoten.

De som har jobbat allra hårdast under cuphelgen det är de ideella krafterna som har varit i hallen hela tiden.

Jag menar alltså sekretariatspersonalen som skötte jobbet suveränt som vanligt under alla sex matcherna och de som hade hand om entré och kiosk. 

Hur skulle BSKT och A3 klara sig utan dessa sekretariat funktionärer ? Hur många matcher tror du att dom har i sin cv vid det här laget ?

Jag skrev redan innan North Cup att Jämtland kommer till Umeå med ett starkt lag. Under helgen visade dom dessutom upp ett ett väl strukturerat spel både offensivt och defensivt och en effektivitet i snabba uppspel som inte fanns i fjol. Laget är väl balanserat och playmakern Wilson mycket bra. 

Det står utom all tvivel att Chuck i Jämtland är en riktigt bra baskettränare men jag oroar mig lite för Chuck för han verkar lida så mycket när han coachar. 

Han är missnöjd med alla avblåsningar mot sitt lag och han är givetvis missnöjd över de som han inte får med sig. Han är missnöjd om laget tappar 4-6 poäng trots att laget leder med 20 poäng och spelar strålande. 

Armarna utåt sträck eller bedjande händer har blivit några av de svenska coachernas kännemärke under de senast fem åren givetvis direkt kopierat från vissa i den stora basketvärlden. Det blir lite patetiskt. Dom coolaste coacherna står med armarna i kors och studerar i stället.

Jag studerade Chuck lite närmare i helgen och noterade att han är så engagerad så att han formligen vibrerar. Vattenflaskan skakade när han läskade sig. Det är inte hälsosamt att vara så engagerad. Jag hoppas att han inte bränner ut sig innan han fyller 50 år.

Även Gehrke har samma tendenser men dock betydligt lugnare.  Öqvist som tidigare var en riktig gnällspik har taggat ner sig som rutinerad 45 åring och uppträder snyggt. Balibrea som är ynglingen i sammanhanget hetsar lite då och då men är mer samlad i år än i fjol. Vi får se hur det blir om tre veckor när det blir skarpt läge. Går säkringarna för alla då ?

Helgen bjöd på typiska träningsmatcher där coacherna byter runt och vaskar om på alla möjliga sätt. Det var bara i Jämtland som en tydlig förstafemma kunde skönjas med Wilson, Hardler, Harris, Hampton och Zekovic. Det var dom som avslutade matchen mot BSKT och gjorde det definitiva rycket från minus 10 till minus 25.

Nya intressanta namn som kommer att sätta spår i årets SBL är Larsson i BC Luleå, Carlstén i Köping, Edwardsson i Jämtland och Karras i BSKT.

Jag hoppas att du förstår och håller med mig om att domarna är minst lika viktiga som spelarna för att det skall bli bra basket.

Under fredagen dömde Sharro och Andersson x 2 mycket bra, nästan felfritt. Jag vet inte om trötthet eller yttre påverkan låg bakom för på lördagen så hade man helt plötsligt en betydligt högre toleransnivå. Det var god klass på domarna men varför släppte man igenom så mycket på lördag och söndag. Det blev sämre tyvärr basket.

Det började tillåtas rörliga screens, knuffar vid löpningar över screens i pick & rull, ganska hårda kroppstacklingar, tuff hand checking som inte tilläts i fjol under våren. 

Nästan ingen osportslig foul delades ut trots att det borde ha delats ut ett flertal. På söndagen blev försvarsspelet ännu hårdare och det tolererades alldeles för mycket. ”Dom vinnande coacherna håller givetvis inte med”. Domarna höll god klass men betyget gick kraftigt ner under söndagen.

Amerikanska spelare som kommer direkt från skola klarar inte av sådant försvar för de är van vid BRA försvar och alla de svenska unga spelare som vi så gärna vill skall utvecklas i den svenska ligan kommer inte att göra det eftersom dom inte klarar av att spela mot otillåtet försvar. 

Jag avslutade helgen med att titta på Costa del Sol Cup och matchen Unicaja Malaga mot Real Madrid. Det var dubbelt så bra spelare som mötte rent och bra positions försvar. Domarna hade det lätt men såg i alla fall till att beivra alla regelöverträdelser. Det var en njutning som avslutning på dagen.

Godmiddag

Äntligen live basket med publik igen.

Inte en rad i fredagens lokaltidning om North Basket Cup  var inte oväntat. Basketen har ingen status på VK.

Det borde arrangörerna veta vid det här laget och då borde man åtminstone kosta på sig en liten annons i fredagens tidning med matchtiderna. 

Nu kom bara drygt 200 av de ”närmast stödjande”, som håller koll på de sociala medierna men dom gör verkligen direkt skillnad.

Jag anser att det är ett misstag att bara annonsera i sociala medier. Man missar random besökare från allmänheten med allmänt idrottsintresse och man förlorar pengar.

Kan bristen på annonsering vara anledningen till att VK inte skriver i papperstidningen om laget inför en stor hemma cup ?

Är det så att basket anses som nästan helt oviktigt av styrande på sportredaktionen ? I menyn på vk´s sportsidor ”rankas” basket som 7:e sport. Bloggen är bra men sportsidorna är negativ särbehandling.

Tänk tanken om t ex tre lag i mitten av allsvenskan i fotboll hade gästat Umeå FC i en 3 dagars försäsong turnering. VK skulle ha skrivit om cupen varje dag under hela veckan.

I basketbloggen i VK stod det att spelaren Kuminga åker hem pga personliga skäl. Varför kan inte klubben vara ärlig och säga som det är . Han får inget kontrakt eftersom han inte håller måttet. Det är ett evinnerligt hymlande överallt i svensk basket idag. Många är så konflikträdda så att dom inte vågar tala sanning.

Inledningsmatchen I North Cup mellan BSKT och BC Luleå   var kul för BSKT men inte lika kul för BC Luleå. Det var nog tur att Solidsport sändningen inte fungerad för då hade några i Luleå ledningen gått bananas.

I fjol förlorade BSKT med 40 poäng resp 30 poäng i träningsmatcherna mot BC Luleå. BC Luleå blev formligen utspelade av BSKT i den första perioden och i inledningen av den andra.

Det syntes tydligt vilket lag som var vältränat och samtränat. BC Luleå hade stora problem att hinna med i defensiven trots att laget startade med fjolåringar som borde kunna de defensiva reglerna. Det stod 11 – 0 på tavlan som kunde ha varit 17 – 0 om öppna treor hade gått i korgen. 

Det spelade ingen roll att BCL vaknade och tog in de nya proffsen. BSKT gick fram till 28 – 14 efter den första perioden och matchen fortsatte i samma stil även om BCL försökte med både tuffare försvar och med 1 mot 1 attacker och 3 poäng skott från deras bästa spelare Rönnqvist. BSKT var helt enkelt klart bättre igår.

Dickerson, Welle och Hanssonmed hög kvalitet på ganska få minuter, Butler godkänd men inte mer. Om han tar fram lite mer smart aggressivitet i defensiven så kanske han gör en hel säsong i BSKT.

Jag förväntar mig betydligt mer av Häglund i år än vad han presterade igår. Övriga laget är unga killar med liten eller ingen erfarenhet från SBL så alla får godkänt för det som de presterade igår.

Om BC Luleå finns inte mycket mer att säga än att de har en lång väg att vandra för att komma i form och då pratar jag om 100% bra träning och inte träningsmatcher.

När det gäller spelarna i BCL så är det ingen tvekan om att Jenkins är en bra spelaresom kommer att leverera tvåsiffrigt i varje match bara han kan hålla sig från naiva fouls. Smith har det mesta men han använder det på ett märkligt sätt. När det går bra då är det bra. 

Den nya Larsson var vilsen i starten men spelade upp sig och var bra. Rönnqvist som vanligt i en egen klass. Om grisförsvar inte är tillåtet då lyser Rönnqvist. Shine lyste verkligen inte och de övriga behöver mycket träning innan dom kan bidra i SBL.

Jag tittade bara på första halvlek av matchen Jämtland mot Köping (100 – 68) eftersom det var Diamond League friidrott på Sportkanalen och det är min sport #2. Det stod 54 – 31 till Jämtland i pausen. 

Jämtland är riktigt vassa i årmen inget annat var att vänta.  Chuck har drillat dem väl både i defensiven och offensiven. Köping hade inget att sätta emot. Söndagsmatchen kl 14.30 mot Jämtland blir tuff för BSKT. Om BSKT kan göra match av den då sänder det tveklöst spännande signaler.

Wilson, Harler och Harris i Jämtland är kvalitets spelare allihop. Harris imponerade mest på mig med sin defensiv, snabbhet och rörlighet trots sin längd. Lägg till Hampton, Guinn, Zekovic och Johansson x 2 och dom har ett vinnande koncept.

Köping försöker spela snabb basket som Gehrke vill men bra lag tillåter inte dem att göra det och i 5 mot 5 spelet hade Köping ingen chans alls mot Jämtland. Importerna visade inte mycket men dom har kanske bara några få träningar i kroppen sedan dom landat. Om dom har tränat med laget några veckor redan då är dom inte ens nära det Köping har haft framförallt för 2 år sedan men även i fjol.

De som visade bästa takterna var en deffad och vältränad Åhlin (ny från Norrköping) och guarden Carlstedt som tillbringat de senast åren i USA. 

Matcherna dömdes av Staffan Andersson som inte längre får döma i SBL och av Lahdo Sharro som inte har dömt i SBL på 10 år. Båda visade tillsammans med Aurelia Andersson att erfarenhet är en styrka och att dom håller klass än idag. Dom hade total kontroll på matcherna med få misstag.

Solidsport visade däremot inte klassen  utan dom visade i stället att dom inte är särskilt Solida. Det tog tydligen ända till den fjärde perioden i den första matchen innan Solidsport fick ihop länkarna med dem som har installerat  den fasta kameran i hallen.

Arrangören Umeå BSKT hade inget med kamerastrulet att göra.

Godmiddag.

Lite internationellt

Maccabi Tel Aviv har sålt 9500 säsongskort till Euroleague starten och räknar med att även sälja de 500 återstående.

Även Villeurbanne i Frankrike räknar med att sälja ut hallen inför premiären.

De flesta övriga lag i Euroleague vågar inte sälja mer än runt 2000 – 3000 säsongskort än så länge med tanke på att pandemin inte är över.

I Grekland räknar man med att kunna ta in 81% av publikkapaciteten. I Italien bara 35% och det är ointressant anser Olympia Milano för det anses som dålig business med tanke på kostnaderna och besväret.

För att komma in på basket i Euroleague så krävs det endera intyg att du är vaccinerad, intyg att man har haft covid eller nytt negativt test. Hur blir det i Sverige ?  Skall vi bli sist med det här också. Det borde vara möjligt med intyg och minst 50% kapacitet på alla inomhusarenor.

Molina som i fjol spelade med Norrköping damerna skrev på för Södertälje i stället i år. Jag undrar varför hon inte ville vara kvar i Norrköping som har bättre faciliteter och en coach som anses vara topp i landet och ett lag som alltid går till 1/4 eller 1/2 final. Är det money som talks igen.

Jag har tittat lite på A3 träningarna och det ser ut som i fjol. Samma upplägg. Fjällresan blir av kommande veckoslut som avslutas med match mot Östersund på söndag. I fjol hade A3 sex utländska spelare i truppen men förlorade i alla fall mot dåvarande div 1 laget. Nu är Östersund i SBL och har 3 amerikanskor plus några fler tillskott. Ska dom kunna straffa A3 igen ?

BSKT tar sig an BC Luleå på fredag i North Cup. Jag vet att BSKT laget har tränat bra men hur långt det räcker mot starka namn som BC Luleå, Jämtland och Köping det vet jag inte. Jag tror att BSKT kommer att prestera riktigt bra.

Sverige fick Finland, Slovenien och Kroatien i förkvalet till VM. Eftersom de inledande matcherna mot Finland och Slovenien spelas i november så kan det finnas en chans att man lyckas vinna för vi kommer ju med näst intill fullt lag.

Alla tre motståndarna har sina bästa spelare i Euroleague och ngn även i NBA så det är osäkert vilka lag dom kommer att kunna ställa upp med.

Markkanen som spelar i NBA lär knappast spela för Finland. Koponen är tillbaka i den finska ligan i Helsingi Seagulls så han är given om han fortsätter i landslaget. Jag tippar att även Salin som spelar i Teneriffa dyker upp för det brukar han alltid göra. Han är mycket patriotisk.

Många fler finska landslagsspelare är i bra Europeiska lag men dom kan säkert komma loss.

Doncic, Cancar, Toby, Prepelic som är i NBA resp Euroleague lär knappast spela med Slovenien men landet har många fler duktiga spelare så det blir den svåraste motståndaren i alla fall.

Kroatien hade inga som helst problem med att besegra Sverige senast med tillgängliga spelare. Om dom får med sig sina bästa då blir det riktigt svårt. 

Tyvärr så ser jag väldigt små chanser just nu för Sverige i den kvalgruppen men vi får knäppa händerna och hoppas.

Läser i lokaltidningen att Umeå Fritid kommer att stänga av ishallar, innebandyhall och Hippologum för takunderhåll i höst vilket kommer att drabba idrotten.

Det är tur att planering inte ingår i bedömning av idrottsstäder för då tror jag att Umeå skulle ligga risigt till.

Godmiddag

Basket i skolan det är vår sports framtid

Kul att läsa i NSD.se att Robin Sandberg håller med mig om att det är alldeles för många utländska spelare i svensk basket. I mina ögon gäller detta även i herrbasket.

Jag har skrivit om det i HOOPS upprepade gånger att svensk basket inte blir bättre NUMERA av alla dessa utländska spelare.

Det var absolut nödvändigt på 70 och 80 talet för att höja nivån på de svenska spelarna och lagen och för att få upp media intresset.  

Två utländska spelare borde nu vara det maximala. Fyra utländska spelare är ett sätt att försöka lura publiken att basket i Sverige är bättre än vad den är. Det hade du inte tänkt på eller hur.

Det var förresten mer publik på herrbasket i Sverige på den tiden då bara två amerikanska spelare var tillåtna. Har du tänkt på det någon gång ?

Eftersom knappt något svenskt lag spelar internationellt så borde vi egentligen kunna spela helsvenskt.

Ge mer plats för dem som vill satsa fullt ut i stället för att betala 50% av lönebudgeten på fyra (4) utländska spelare. Dags att ta nya radikala grepp.

Lönebudgeten borde för övrigt användas mer till att anställa bra tränare på heltid som kan genomsyra hela verksamheten i en förening.

På SBBF´s hemsida skriver man att ”Zahui lever sin dröm”men det måste vara en mardröm med tanke på hur illa det går för henne – åtminstone de matcher jag har tittat på på senaste tiden. Flåt men det ser helt enkelt illa ut.

SBBF´s hemsida borde satsa på att fronta de spelare som landslagen skall bygga på i framtiden.

Hemsidan måste vara aktuell annars är den ointressant. Nu är hemsidan ”för mycket” på alla plan. Jag vill bara se Tävling, landslag och utbildning. Gör om snälla.

Jag ser verkligen fram emot kommande helg då jag live får se Umeå BSKT göra säsongsdebut mot BC Luleå, Jämtland och Köping.

Träningsmatcher är ofta inga värdemätare på var lag står men det finns givetvis prestige och ingen vill förlora.

På papperet så är Jämtland utan tvekan det bästa laget med en imponerande roster.

Köpings kapacitet blir intressanta att studera på nära håll. Blir det aggressivt försvar och snabbt run and Gun med Gehrke som coach eller mer kontrollerat. Gehrke har kunskapen för att bygga båda modellerna.

Kul att se att Köping har skaffat/lånat in parkettgolv till den nya hallen men snälla ni låna även in mobila golvkorgar. Takhängda korgar är är gympasal fortfarande. 

I Karlberghallen hade Köping stor hjälp av ”den verbala och lite galna” hemmapubliken men i den nya hallen sitter dom en bra bit från spelet så det blir aldrig samma tryck som tidigare.

BC Luleå kommer knappast att ha ändrat spelstil. Det blir samma som tidigare. Fråga är om spelarmaterialet i år räcker till för att nå ett bättre resultat.  Fjolårets utländska förvärv var för mig en gåta.

Tappet av Nordström, Kerney och Hansson är tunga och svåra att ersätta.

Jag hörde att Gabriel Deck kan vara på väg från Real Madrid till Barcelona. Det vore en lite skräll om det blir av. Kanske blir det Nigel Hayes i stället för Deck.   

Kevin Pangos kanske inte hamnar i NBA trots allt.  Det senaste ryktet säger att det blir CSKA Moskva. Det vore sensationellt. 

Kommer du ihåg att jag skrev i HOOPS innan EM att Volleyboll landslaget har en bra chans att lyckas i EM som just nu pågår. 

Åtta av 12 spelare är välavlönade proffs i Europeiska klubbar och 3-4 av dem håller toppklass. 

Segern i åttondelsfinalen mot Bulgarien i Bulgarien var turneringens största överraskning hittills och innebär att laget inte behöver kvala till nästa EM. 

Det är tom ett en bättre prestation än vad det svenska damlaget i basket åstadkom i juni månad.

Sveriges italienska förbundskapten berättade hemligheten till Italiens stora framgångar i Volleyboll.

”Det beror på att 300.000 nya barn som börjar åk 1 årligen genom skolan introduceras i sporten”.

Dags att börja satsa på basket i skolan från åk 1

Godmiddag​

Tankar inför Tipp Off

Den 2 – 4 september genomför Svenska Basketbollförbundet återigen en så kallad TIPP OFF.

I inbjudan står det att det kommer att handla om ledarskap och ett basketsverige där ”vissa anser att förändringens vindar blåser starkt medan andra tycker att allt står still”.

Jag tycker i alla fall inte att allt står still men jag tillhör dem som tycker att det som borde vara viktigt för SBBF nämligen tävlingsverksamheten, landslagen och utbildningen står och stampar på samma ställe år ut och år in sedan milleniumskiftet.

Jag tycker att SBBF ofta prioriterar fel. Jag anser att det var bättre på 80 och 90-talet men det förstår inte dom som är födda efter 1990. Dom var inte med då och dom kan inte historien heller.

Hållbarhet och inkludering är bra men än en gång man borde prioritera tävling, landslag och utbildning och lämna den sociala verksamheten till föreningarna. 

Jag tror att det finns massor av basketledare runt om i landet som knyter näven i byxfickan i stället för att kliva fram och slå den i bordet och kräva förändring. Jag tycker att de som är aktiva ledare idag tänker på sitt och är där starka men är mesiga i övrigt.

Det är föreningarna ( inte elitföreningarna) som SBBF styrelsen borde lyssna på och det är upp till SBBF´s styrelse att återigen inse att SBBF´s huvuduppgift är landslagen, tävlings och utbildningsverksamhet. Det är dags att effektivisera arbetet för att få ut max av budgeten. 

Sverige måste börja satsa på spelare och coacher som vill satsa och kan bidra på landslagsnivå.

Det bästa sättet att få spelarna att bli sugna är att ge dem goda förutsättningar.

Det skall inte kosta att representera Sverige. Alla spelare måste får en rimlig ersättning. Coacher måste få rimlig lön för arbetad tid. 

Många bra internationella matcher är en stor stimulansfaktor som nu måste kompenseras efter pandemins härjningar. Två årgångar av ungdomslandslag har missat det internationella motståndet. Hur kompenserar man det ?  Hur många talanger tappar svensk basket pga det ?

Tar man förresten ordentligt hand om de talanger som inte vill åka utomlands direkt efter gymnasiet ? Jag tror inte det.

Sverige måste så fort som möjligt utbilda en mängd tränare på tidigare steg 3 och steg 4 nivå för att kunna fylla luckorna efter alla som har slutat och kommer att sluta under den närmaste 10 åren. Jag bryr mig inte om hur det går till bara någonting händer och det snabbt.

Det finns några huvudteman inför Tip Off.

Hur rekryterar vi fler ledare och får dem att stanna längre ?  Jag tycker att det är ganska enkelt. Genom en utbildningssatsning lokalt och genom att ge tränare förtroende och genom att låta dem själva bestämma vad dom vill göra. Det passar dem som inte kan med att dela ut manualer.
Digital utbildning för ungdomsledare och ungdomsdomare är t ex helt opersonlig och inte inkluderande – ett totalt feltänk enligt mig. Digital utbildning passar bra för vuxna tränare på elitnivå med begränsat med tid.

Hur växer vi ?Också ganska enkelt att svara på – tycker jag.  Satsning på att rekrytera tränare borde vara prio #1 genom utbildning till vettig kostnad (för dyrt idag). Om vi kan erbjuda bra engagerade tränare då kommer kidsen garanterat. Genom att ge tränare & ledare förtroende får vi dem att komma och att stanna. Vi får fler föreningar om det inte kostar för mycket och inte är för komplicerat.

Satsa på skolbasket. Försök att starta om med ”Bästa sexan och Bästa femman” och 5 mot 5 basket på stor plan. 

Hur blir vi mer inkluderande ?Det blir vi genom att informera men…..Ska alla vara med och besluta ? Måste inte någon eller några i slutändan bestämma för att få lite effektivitet ? 

Nedan ett citat från tidningen Nya Svensk Basketboll # 4. 28/12 1964, som du ser har inte mycket hänt på 57 år vi står och stampar med utbildningen.

”TK har utarbetat ett förslag till utbildningsplan för instruktörer som kommer att läggas fram för styrelsen vid nästa sammanträde. Förslaget går i stort ut på att landet indelas i sex utbildningsdistrikt. Avsikten är att få fram en enhetlig linje instruktörsutbildningen och därmed också själva spelet”.

SBBF har vad jag erfar inte utbildat någon s.k Steg 3 och 4 tränare på snart tre (3) år. Det är katastrofalt enligt mig. Övriga länder drar ifrån oss.

Godmiddag.  

HOOPS dubblerar idag

Du som läser HOOPS regelbundet har säkert noterat att jag har skrivit väldigt lite, ja nästan ingenting om både herr och damligan hittills i den här säsongen. 

Jag har helst enkelt tappat lite av motivationen. Basketsporten behandlas illa i Umeå år ut och år in och även en obotlig optimist som jag tappar till sist orken. Föreningarna får inget utrymme i annat än egna hemsidor och sociala medier.

Några korta kommentarer inför den kommande säsongen får det bli.

På damsidan är det nykomlingarna och Helsingborg som är intressantast. Alla lag fyller på med utländska spelare men det är ju- tycker jag – det svenska materialet som är avgörande i slutändan. Kommer de nya lagen att kunna vinna någon match mot topp sex Luleå, Alvik, A3, Norrköping, Högsbo och Södertälje. Knappast om det är fair play.

North Cup blir väldigt intressantatt följa. Är Jämtland så starka som dom ser ut att vara ? Är BC Luleå så svaga som dom ser ut att vara ?  Kommer Gehrke att få ihop Köping redan år ett eller tar det 2-3 år som det tog i Jämtland ? Var står det unga Umeå BSKT i år ? Det lär knappast bli fågel men kanske närmare mittemellan.

Södertäljes herrar ser ut att bli svårslagnaefter att man lyckats få hem Jonathan Person, som är en av mina favoritspelare. Han påminner mig om pappa Ike Person trots att Ike var en power forward. Snacka om eleganta skickliga basketspelare. Alexander Lindqvist blir givetvis väldigt viktig för SBBK om han kommer upp i toppform. 

Förresten så tippar jag att Boris Balibreamåste vara ett hett namn som ny förbundskapten för det svenska herrlandslaget. Han är ung men han har kunskap och erfarenhet redan nu. I damernas landslag passar han knappast.

Jag tror dessutom att Francisco Pintoär den som står närmast att ta över damlandslaget om han bara vill.

Lokaltidningen verkar ha tappat intressethelt att skriva om stadens elitlag i basket i papperstidningen men stora rubriker blir det om det blir t ex en fyllekörning.

Hegethorn är som vanligt på tårna   med basketbloggen där han inte missar att berätta om vad som händer i basketsverige vilket många gillar, men allmänheten och random idrottsintresserad läser inte bloggen så basketen syns inte ute i stugorna.

Tänk dig att bara inför en sketen fotbollsmatch i kväll mellan Umeå FC och GIF Sundsvall i Svenska Cupen så har man skrivit helsidor i papperstidningen i två dagar. Ja det stämmer INFÖR kvällens match.  

När det gäller basket får vi under serielunken nöja oss med en sketen matchguide om det inte är derby mot något av Luleå lagen.

Bara under den senaste veckan har fyra nya spelare anlänt  till basketlagen i Umeå.  De mest namnkunniga är Paige och Louka till A3 dessutom tillkommer Karsas och Andersson till BSKT. Små notiser om killarna har jag noterat men inte något om de nya utländska spelarna. Märkligt.

Jag säger bara. Jämför med om det hade varit hockeyspelare till B-löven eller fotbollsspelare till något av lagen UIK eller UFC. Facit är minst en halv sida.

Det brukar vara resultat som räknas på sportsidorna men det gäller inte när det gäller basketsporten. Umeå vinner äran som landets bästa idrottsstad pga basketlagen och inte pga fotbolls eller hockeylagen. PUNKT.

Godmiddag

Umeå är årets idrottsstad igen.

Priset delades ut i samband med Umeå IKs match mot Alingsås. 

Det togs även ett foto men det kändes lite awkvard med tanke på att t ex Umeå FC som spelar i den 3:e divisionen fanns med på bilden trots att dom inte är en faktor i omröstningen. Även Umeå IK s damer som degraderades  väger inte särskilt tungt i bedömningen. Till och med B-löven i den andra divisionen väger ganska lätt. 

Det är faktiskt bara lag i de högsta divisionerna som räknas på riktigt plus individuella topprestationer.

Det är Innebandy (3 lag) , Basket (2 lag) , Badminton (1 lag), Volleyboll (1 lag) som spelar i landets högsta ligor och många Individuella topp prestationer i olika idrotter som avgör till Umeås fördel. Ändå lyfter politikerna fram Björklöven, UIK och UFC i frontlinjen.

Idag hörde jag igen en kommun anställd som sade att framgångarna kommer pga de fina faciliteterna som Umeå Kommun erbjuder. Man blir förvånad över naiviteten.

De idrottsliga framgångarna har inte särskilt mycket ”med anläggningarna att göra”.

Politikerna hävdar genast att det är faciliteterna som gör det utan att med ett ord nämna alla duktiga tränarna och ledarna som ligger bakom framgångarna. Måste kännas trist för dem.

Umeås anläggningar är gamla och slitna. De flesta nya anläggningarna har tillkommit pga privata initiativ.

Det finns massor av städer  runt om i landet som har mycket bättre kommunala anläggningar men som trots det inte kommer i närheten av Umeås idrottsliga prestationer. 

Om det stämmer att så mycket hänger på anläggningar då borde Umeås fotbollslag UIK och UFC snart tillhöra landets högsta serie igen eftersom den nya privatbyggda fotbollshallen kommer att stå klar vid årsskiftet.

Ungefär samtidigt kommer den nya privatbyggda innebandyhallen att stå färdig. Vad kommer det att innebära för andra sporter ? Kommer innebandy trycket att lätta i övriga hallar eller kommer de att få fortsätta att breda ut sig.

Godmiddag

Money talks

Jag trodde att Lampe skulle välja Fryshusetpga sina rötter men där var jag lite för naiv. Jag tänkte att han redan har tjänat tillräckligt och att han vill avsluta med ett par säsonger i Sverige och visa hur bra han fortfarande är 

Det visade sig att pengarna fortfarande är viktigast och ingen kan klandra honom för det. När klubben från Taiwan klev in på scenen då hade ingen annan någon chans alls. Lönen i Taiwan är enligt bra källa 160.000 kr netto per månad plus bra boende, bil, mat och hemresor, alltså en deal på 2 miljoner för en säsong. Ridå för alla svenska klubbar om det är fråga om pengar. 

Oavsett vad så önskar jag Lampe lycka till. Jag har träffat honom vid två tillfällen och samtalet ganska länge med honom och han är öppen och trevlig och har en egen åsikt som han står för och när det gäller hur dagens basket skall spelas så är han givetvis expert pga att han fortfarande är aktiv på högsta nivå.

Personligen ser jag här en möjlighet för det svenska förbundet och svensk basket. Eftersom han vill bosätta sig i Sverige då borde SBBF haka på direkt och fråga honom om han kan tänka sig att hjälpa till med landslag och kanske tom spelarutbildning. 

Jerebko som har restauranger och är yrkesverksam i USA kanske inte kan hjälpa till med sådant. Taylor har sagt nej tack till landslaget och SBBF för länge sedan.

Det är ont om äldre (runt 50-60 år) fd duktiga basketspelare inom SBBF eller runt våra landslag. Jag anser att det är dags att ta nya kliv och visa respekt mot dem och åtminstone fråga dem om dom vill vara med och hjälpa till.

Är det så att dom redan är tillfrågademen har tackat nej till ideellt arbete för svensk basket då får vi respektera det. 

Jag tänker bl a på att Jonte Karlsson som var anställd som landslagschef ett tag och det framgångsrikt tycker jag men försvann för fort. Det har aldrig kommunicerats varför han inte fick vara kvar.

Henrik Gaddefors, 55 år ansvarar för basket utbildningen i Uppsala. Han liksom följande har massor av A-landskamper och medföljande erfarenhet och kunskap. Har någon frågat dem ?

Vill inte Rolle Rahm, 65 år och Olle Håkansson, 48 år  vara med och styra skutan ? Vad gör Mattias Sahlström, 53 år och Henrik Evers, 57 år? Har ni glömt eleganten från Arvika Örjan Andersson, 54 år. 

Är det inte dags att ringa Jonas Fredriksson, 47 år i Högsbo och be om råd ?  Jonas Larsson och Pekka Johansson är aktiva men då som klubbdirektörer. Pekka är ny i SBBF´s styrelse, ett klart steg i rätt riktning. 

Är det någon som vågar ringa en våra mest framgångsrika coacher Bengt Viström, 72 år och fråga om råd ? En större visionär och idéspruta är svår att hitta. 

Det finns fler namn att plocka fram som borde ha tid att hjälpa till lite grand för svensk basket som behöver hjälp, men om ingen frågar då händer ingenting.

Jag har inte nämnt duktiga damer men det finns troligtvis ett antal runt 50 år som skulle kunna bidra på många sätt för att hjälpa svensk basket. Ngn enstaka fd landslagsspelare är fortfarande aktiv ledare men har dom blivit tillfrågade nyligen. Det är nu dom kanske har tid.

Ett problem är att dagens unga spelare inte känner till historien och de äldre hjältarna. Dom kan varenda spelare i NBA men knappt våra egna landslagsspelare.

Vi har inom svensk basket ingen tradition i att hylla våra hjältar. Basketens Hall of Fame och historik borde finnas i Stockholm dit alla basketmänniskor reser titt som tätt. SBBF borde värna mer om historiken.

Vore det inte på sin plats att SBBF reste land och rike runt med det som finns bevarat och visade upp det åtminstone i landets nuvarande basketstäder. Det skulle inte bli så jobbigt och inte alltför många stopp.

Det blev en drömlottning för damlandslaget igen. Bara en trelags grupp och bara Israel och Lettland. Det kommer laget att klara av så det är bara att redan nu börja planera för en riktigt seriös satsning mot EM 2023 i Israel och Slovenien.

Noterar att SBBF har kvar inaktuell text om inställda och flyttade matcher från fjol för att inte tala om bilder på spelare som har bestämt sig för att sluta. Har SBBF haft semester hela sommaren ? Hemsidan borde vara superaktuella dagligen oavsett semester och bilderna borde vara på de spelare som fortfarande är kvar i landslaget.

Godmiddag

Vem tjänar mest på var Lampe spelar ?

Lampe är inte en stor stjärna i den stora idrottsvärlden men inom europeisk basket är han ett stort namn men det har inte synts i lokalmedia i Umeå. Jag tror faktiskt inte att man har fattat hela galoppen.

En liten artikel blev det under den gigantiska bevakningen av B-löven som vanligt men inte större än artikeln för ett helt okänt nyförvärv till A3 från Island. 

Isländskan borde förresten spela med KFUM i div ett i stället för i SBL där platserna redan är upptagna av fyra utländska spelare. 

Det blir intressant att se om hockeylaget i Umeå fortsätter att vara B-löven och stannar kvar i den andra divisionen.

Jag har svårt att se att Lampe väljer någon av klubbarna i norr oavsett vad som bjuds med tanke på att hans hemmaklubb i Stockholm har erbjudit honom ett långtidskontrakt med framtidsmöjligheter. Han har trots allt vänner och sina rötter i Stockholm.

I Fryshuset blir det inget SM guld det kommande året men jag tror inte att det kan vara hans drivkraft heller. 

Vad är ett SM Guld värt för en kille som har spelat på alla nivåer och för länge sedan tjänat det han behöver för att klara sig till pensionen.

Om han väljer Fryshuset då lyfter han direkt det laget och fyller hallen. Fryshuset är Sveriges i särklass största basketförening och bara de aktiva spelarna skulle fylla hallen direkt.

Fryshuset kommer att börja vinna matcher och basketen i Stockholm skulle få ett uppsving. Jag tror tom att basketen i Sverige skulle tjäna mest på att Lampe spelar med Frysen.

Lampe i BC Luleå skulle innebära att Luleå kanske blir lite bättre än i fjol men publik skulle det inte innebära något eftersom dom alltid har sin stadiga officiella 1600 oavsett motstånd.

Lampe i BSKT skulle innebära att laget blev mycket bättre än i fjol och med lite justeringar i truppen skulle de definitivt utmana om att kunna gå vidare i slutspelet.  

Publikt skulle namnet Lampe i Umeå till att börja med inte betyda särskilt mycket eftersom random besökare inte har en aning om vem han är men ju fler matcher som laget vinner desto mer publik skulle komma var så säker.

Jag är förresten väldigt imponerad av att BSKT kunde lägga fram ett så bra erbjudande till Lampe. Det visar att det finns möjligheter oavsett om Lampe kommer till Umeå BSKT eller inte.

Klädsamt av BC Luleå´s team manager Carrazana att ringa till BSKT´s sportchef och be om ursäkt för NSD artikeln från igår. Det hade varit ännu mer klädsamt om klubbdirektören eller tom ordföranden hade ringt BSKT´s ordförande och tagit avstånd från kränkningen.

Sverige slog Finland i den inledande matchen i Volleyboll EM med 3 – 2 efter en heroisk vändning. Finskorna ledde med 0 – 2 i set men Sverige kom tillbaka och även om finskorna hade matchbollar så vände Sverige och vann. Snyggt jobbat. Jag ser fram emot matchen mot hemmanationen Rumänien kl 19.30 i morgon.

Godmiddag

Kränkning av Umeå BSKT

Jag hade inte tänkt att skriva någon HOOPS idag men när jag läste Anton Olofssons artikelom Lampes besök hos Umeå BSKT blev jag ledsen.

Så oerhört kränkande och nedvärderande   av Umeå BSKT som förening och allt det jobb som många seriösa ideella ledare har lagt ner för att försöka erbjuda Lampe en möjlighet i Umeå. 

Det finns många ord som jag skulle kunna skriva ner om vad jag tycker men jag avstår.

Jag kommer inte att publicera texten i HOOPS   och hjälpa NSD att sprida sådan skit ut i landet och ibland är det bra att inte alla har tillgång till NSD.se

Jag skäms som Norrbottningefter att ha läst Anton Olofssons text.

Godmiddag​

BSKT snart fulltaliga

DeMarco Dickerson, Will Butler, Steve Kuminga och Cole Welle har alla anlänt till Umeå BSKT. 

Av olika anledningar så har jag inte studerat dem ordentligt i träning så jag väntar med mina subjektiva åsikter till det är dags för matcher men BSKT är i alla fall snart fulltaliga.

Maciej Lampe är het i Luleå media men inte i Umeå. 

En presskonferens är utlyst först till i morgon men det är fucking Maciej Lampe som är på besök, då borde alla medier vara på tårna redan när han landade på flygplatsen kan jag tycka.  

Jag är 100% på att det blir så i Luleå. Killens meriter kan jämföras med att t ex någon Premiere League spelare skulle ha kommit på besök till Umeå FC. Redaktionen hade ”gått bananas”.

Sövande tråkig basketbollvar det jag fick se när Sverige äntligen vann mot Portugal. Man spelar inte ens snabbt när man kan spela snabbt och då är det dålig kvalitet. 

Det var något helt annat att titta på Montenegro mot Island. Tufft försvar, snabbt och rörligt anfallsspel och blixtrande snabba uppspel så fort tillfälle gavs för att skapa 4-3, 3-2 eller 2-1.

Jag hoppas att Sverige får en ny förbundskapten som spelar snabbt vid alla tillfällen som ges. Keep it stupid simple.

Helgen 3 – 5 september kommer Umeå BSKT för första gången på flera år att arrangera en basketcup för herrar igen.  North Cupsponsras av kosttillskott företaget Better You och av Visit Umeå.

Jämtland, BC Luleå och Köping är klara så det blir kul för oss som gillar att se basket.

Nuvarande upplägg är två matcher per dag och alla möter alla en gång. I dagsläget har ingenting hänt vad det gäller hur mycket publik som får tas in så det lär bli max 300 personer. Jag tippar på 100 kr/dag för vuxna och givetvis reducerat för pensionärer och ungdom.

Kuriosa i sammanhanget är att matcherna kommer att dömas av nyligen ”pensionerade” domare alltså domare som har fallit för åldersstrecket och inte längre är välkomna i SBL. Anledningen till att det blir så är att SBBF har kallat alla 44 elitdomarna till obligatorisk samling i Örebro den helgen.

Domar kvalitén blir inte sämre för det eftersom de som dömer var aktiva ligadomare nyligen.

Kan inte låta bli att gnälla lite  på Luca Doncic efter att ha sett honom i de avslutande matcherna i OS. Han är utan tvekan en magisk spelare men magin sviktar en hel del när han uppträder så omoget på planen. Doncic visade upp ett extremt dåligt humör. Jag kallar det för ”primadonna beteende”. Det verkar som om han själv anser sig ”så stor” redan nu att ingen får röra i honom. Får han verkligen hålla på sådär i NBA ?

På torsdag spelar Sveriges volleybolldamer EMoch matchen sänds direkt i SVT kl 15.00. Det kommer inte jag att missa eftersom Sverige nu har ett hyfsat lag som har en liten chans att gå vidare till slutspel men konkurrensen är svårare än i basket.

Visste du förresten att bara fyra av Sveriges spelare spelar i den svenska ligan. Hela åtta spelare är heltidsproffs med bra löner ute i de Europeiska ligorna. ”Vi har inte bara Isabelle Haak”.

Har inte orienterarna lärt sig av historien. Det är inte så länge sedan som flera orienterare avled pga att de tränade med tvar virus i kroppen. Nyligen fick Tove Alexandersson avbryta tävlandet eftersom hon återupptog tävlandet bara en dryg vecka efter covid19 sjukdom eftersom kroppen blev helt slut efter lite ansträngning. Har dom dåliga rådgivare eller är det ren dumhet.

Godmiddag 

Dags att frigöra kapital och satsa på alla landslagen.

I fredags skrev jag i HOOPS att Lopez borde avgå och släppa fram Grant & Frivold och det var precis vad som hände.

”Av Personliga skäl så lämnar Lopez” är det officiella. Det stämmer säkert frågan är bara av vilka personliga skäl. Var det förbundsledningen som ringde i klockan ? Kände han inte förtroendet från spelarna längre eller vad var det som hände…..Det lär vi aldrig få veta.

Jakten efter en tänkbar ny förbundskapten har kanske redan pågått ett tag så det är bara att hoppas att de som är i beslutsfattande position hittar rätt den här gången.

SBBF har begränsade resurser till landslaget och därför söker men troligtvis billiga lösningar och det är ett dilemma. 

Det kan vara dags att frigöra kapital så att den satsningen kan göras.

Landslagen, tävlingsverksamheten och utbildningsverksamheten är SBBF kansliets viktigaste uppgifter.

Det går inte att med RF bidraget och höga avgifter av olika slag finansiera landslagen.

Det måste finnas sponsorer som vill satsa på landslaget men vi kanske måste börja vinna först.

Jag antar att frågan är om man skall satsa på svensk landslagsledning eller återigen på en utländsk coach. 

En vass meriterad utländsk coach kostar några miljoner per år men det är SBBF knappast beredd att satsa på en 1/1 tjänst där den anställda coachen i nuvarande form bara har skarpa arbetstimmar med laget kanske 1.5 – 2 månader under året. 

Vem som helst kan räkna ut att då blir det fråga om en svensk coach eller en i utlandet aktiv svensk coach som kommer att få erbjudandet.

Jag tänker inte komma med några namn utan jag önskar ledningen lycka till i jakten. 

Kanske skulle ledningen involvera de aktiva SBL coacherna i rekryteringen. Kanske kan man tillsammans enas om ett par lämpliga namn och en viss spelstil som alla lag som har landslagsmän jobbar med då och då för att underlätta landslagets förberedelser. 

Det finns massor av kunskap hos Sveriges coacher idag jämfört med bara för 20 år sedan. Coacherna faller inte på kunskapsbrist utan möjligtvis på brist på internationell erfarenhet men det kanske vi måste leva med ett par år till nästa viktiga kval och skaffa internationell erfarenhet på vägen.

Personligen är jag tveksam till en landslagscoach som även är aktiv i SBL men vi måste nog vara realistiska. En kombinationsanställning med aktiva klubblags coacher kanske är den bästa lösningen trots allt.

Oro finns hos fd storspelare för svensk hockey

–  Det här är inget som man kan rätta till via Tre Kronor, det måste starta betydligt tidigare. Man behöver börja i tidig ålder och rikta in fokus på att börja tävla igen. Jag tycker att den biten har försvunnit lite grann i svensk hockey, säger Kronwall.

Är det samma problem vi har inom svensk basket ? Lite för lite riktig tävling i tidig ålder och alldeles för mycket lättmjölksbasket eller säg Easy Basket. Ta dig en riktig funderare på detta. 

EB kanske inte är så tokigt. Det kanske bara reglerna som borde ändras och resultattavlan plockas fram.

Godmiddag

”Fisken börjar lukta först ifrån huvudet”

Chocken måste vara total. Inte en rad om matchen på SBBF hemsidan trots att det har gått 14 timmar sedan matchens slut när jag publicerar detta kl 11.10 på fredag

För en tid sedan skrev jag att Portugal är inte dåliga och det visade dom igår med snabbare och mer rörligt spel än vad Sverige kunde uppvisa. Dessutom spelade Portugal ganska klurigt. Det skapade kaos och den defensiva rotationen fungerade inte alls. Att dom skulle skjuta bra på hemmaplan det visste väl alla.

Flera av de svenska spelarna som kom ut på banan såg direkt otränade ut med tunga ben.

Jag var positiv när jag såg att Birgander och Markusson blev uttagna i laget men dom var en stor besvikelse. Ingen snabbhet, dåliga defensivt och inga bra offensiva skills. Vad tränar dom på egentligen ? Kan det vara på 3:or ?

Portugal spelade aggressivt försvar med hedge och dubblingar vid P&R och det skapade otroliga problem för Sverige. Dessutom jagade Portugal Eriksson, Czerapowicz och Håkansson och gjorde allt dom kunde för att hindra dom att få öppna lägen och det lyckades. Bra gameplan helt enkelt.

Czerapowicz, Eriksson och Håkansson var i bra form och det måste dom vara för nästa vecka skall dom vara i sina spanska ACB Liga klubbar och då går det inte att komma otränade. 

Vad frustrerande det måste vara för dem med en sådan otränad omgivning. Jag undrar om de svenska spelarna bara skjuter och lyfter på gymmet. Tar dom aldrig ett löpsteg i terrängen ?

Alla tappade bollar i dribbling och mottagning tyder på att flera svenska spelare inte var fysiskt redo för det tuffa försvaret eller Portugals anfallstempo. Dom blev helt enkelt trötta fort.

Sverige hade inget anfallstempo och man gjorde heller inte en enda poäng på ett vanligt snabbt uppspel däremot 6 poäng efter stulna bollar från guards. Det var otroligt långsam gåbasket som presterades.

Om du har tid då tittar du på Montenegro vs Island från igår. Där kan vi snacka om tempo och enkelt men effektivt spel av båda lagen.

Sverige visade i fjärde perioden med lite aggressivitet och kämpatag att man kan lira basket men de 3 otroliga bortkastade bollarna under matchens sista 2 minuter kan jag inte komma över.

Crespi valde att annonsera sin avgång dagen före nästa match. Det borde Lopez också göra idag och han borde lämna över till Grant och Frivold som skulle sköta jobbet bättre eftersom dom kan de svenska spelarna och förmodligen motståndarna också.

”Fisken börjar lukta först ifrån huvudet” säger man i Italien. Tolka det som du vill. 

För övrigt tror jag att Sverige nu tar 3 raka vinster och även inbördes mot Portugal och går vidare till nästa VM kval. Ett misslyckande finns bara inte med de spelare som finns till förfogande.

Godmiddag

”Det ligger en hund begraven här”

Du som läser HOOPS vet att en av mina viktigaste ämnen är domarkvalitet. Anledningen till det är att jag är säker på att svensk basket blir bättre om vi har bra domare som klarar av expert uppdraget och följer reglementet till punkt och pricka.

Om domarna gör det då är coacherna tvingade att lära ut rätt saker och tvingade att spela juste basket. 

Som det är nu så lär coacherna bl a ut hur man skall kunna kringgå reglementet när det gäller handchecking, fasthållningar, rumptacklingar och rörliga screens vid pick & roll och samt hur man skall trycka spelare när man skall passera över en screen. För att inte tala om flopping.

Om domarna saknar klara och tydliga riktlinjer hur alla situationer skall hanteras och om inte alla följer dem då finns det utrymme för egna tolkningar och maktmissbruk och kaos.

I september 2020 hade elitdomarna en fortbildning och därefter ingenting förrän i februari 2021. Inga utvärderingar och inget aktivt mentorskap från ledningen för de aktiva SBL domarna. Det borde finnas tid för att digitalt utvärdera varje aktiv domare om inte efter varje omgång men åtminstone en gång i månaden. 

SBBF måste prioritera detta högt för att förbättra basketen i landet. Ingen granskning och coachning av domare förekommer.

Några avstängningar har förekommit då och då när något särskilt har inträffat men för många grova missar har fått passera eftersom ingen har ordentlig koll. 

Domarnivån varierar oerhört från match till match och det saknas helt logik i att ha 3 domarsystem när det inte syns någon kvalitativ skillnad.

De som sitter i ledningen för domarna var alla väldigt bra domare. Jag tycker att dom borde kunna hantera den här frågan mer professionellt. Om det är så att tid saknas då bör uppdraget överlämnas till dem som vill ta på sig det.

I HOOPS ögon så är Saulius Racys landets bästa domare men tyvärr gick det inte att rösta på honom i årets nominering eftersom han bara hade dömt fem matcher i SBL. Kravet var konstigt nog minst sex matcher.

Racys har fått stort förtroende ute i Europa och dömer frekvent matcher i Euroleague. Han är aktuell att snart även bli crew chief vid matcher i Euroleague.

Jag tycker att han som bokstavligen glöder för domarnas utveckling borde vara självklar som mentor och frekvent föreläsare för alla SBL domare men av någon anledning så saknas intresset från SBBF. Vad är det fråga om ? Är det den svenska avundsjukan som sätter stopp eller är det någon personlig konflikt bakom ?

Igår fick jag reda på att SBBF inte har nominerat Saulius Racys som FIBA domare i åroch det innebär att han inte får döma VTB ligan. Vad är det fråga om ? Det är ju helt sanslöst. Nu är jag säker på att ”det ligger en hund begraven här”.

SBBF´s beslut har inneburit att Saulius Racys inte dömer i Sverige i år. Han kommer att döma Euroleague och har skrivit kontrakt för den här säsongen med den Litauiska ligan. 

Min åsikt är klar. SBBF måste ändra sig inför 2022 och börja att använda honom som domarnas utbildare i Sverige. Han om någon kan bli en stor inspiration för övriga unga domare. Det är inte bara unga basketspelare som behöver förebilder det behöver även domare. 

Inför den här säsongen har SBL av olika anledningar tappat 3 crew chief domare från i fjol nämligen Saulius Racys, Jimmy Erström och Davor Gudelj. Det är inget som man ersätter i en handvändning. I fjol försvann Staffan Andersson och Daniel Tiberg och för 2 år sedan Daniel Berler. SBL tappar sina bästa domare för tidigt.

Godmiddag

Big money I Europeisk toppbasket

Euroleague laget Barcelona som är mitt favoritlag  satsar stort inför kommande säsong.

De hade planerat att starta igår den 9 augusti men det nya kollektivavtalet för spelare i Euroleague innebär att dom få starta först den 18 augusti. Kontrakterade spelare har lagstadgad ledighet efter mästerskap numera.

Du fattar – Det är en helt annan basketvärld än det som vi sysslar med i SBL där det minst 30 av 120 spelare deltar i princip gratis.

Många lag i Euroleague har gjort stora satsningar. Barcelonas spelarbudget ligger runt 350 miljoner kronor den här säsongen.

De tunga nyförvärven i Barcelona hittills är Jokubaitis från Zalgiris Kaunas, Laprovittola från Real Madrid och Sanli från Efes Istanbul. 
Övriga i rostern är: Calathes, Bolmaro, Higgins, Kuric, Abrines, Mirotic, Smits,Martinez, Davies och Oriola. 

Jag tror inte att Barca är klara än med laget. Det räcker inte med 13 spelare för coach Sarunas Jasikeviciusnär man spelar minst 2 matcher i veckan i ACB 38 matcher + slutspel, Euroleague 34 matcher + slutspel och Copa del Rey plus alla krävande resor över hela Europa.

Ser att Doncic. får 350 miljoner kronor per år de närmaste fem åren av Dallas. Kan du ta in det. Det är lika mycket som Barcelonas hela spelarbudget i år. Jag hoppas att han slutar med sitt pinsamma gnälliga uppträdande som han visade upp under de sista matcherna i OS annars är han inte värd de slantarna.

Man kan fråga sig varför. Punter en av Euroleagues bästa spelare lämnar Milano för spel med Partizan Belgrad i Euro Cup ligan under Euroleague. Svaret är 30 miljoner kronor för ett 2 års kontrakt.

Pangos  lämnar kanske Zenit och verkar vara på väg till NBA och Memphis. Erbjudandet är 25 miljoner kronor för 2 säsonger. Han tvekar. Det är inte klart än.

Larkin  blir kvar i Efes Istanbul och det är lätt att förstå eftersom klubben betalar runt 34 miljoner kronor per säsong.

Bronsmatchen I Euroleague försvinner till våren och i stället tillkommer finalen i Euro Cup samma helg som en extra bonus. Planera in en resa till Berlin. Final Four spelas i Berlin den 27 – 29 maj.

CBA heter den kinesiska basketligan och den innehåller 20 lag varav 5 lag är de ”stora och starka”. Nyligen hade ligan ett möte där kommande säsongsupplägg diskuterades.

De starka 5 vill ha full kvot med utländska spelare medan den övriga inte vill ha några alls. Anledningen till att de inte vill ha några alls är mycket svagare ekonom bl a pga pandemin risk för nya bubblor och ingen publik. Beslutet blev inga utländska spelare åtminstone tills vidare. Klokt beslut. Vi borde fundera på det även i lilla Sweden.

Beslutet innebär bl a att en mängd med mycket bra spelare finns tillgängliga på marknaden problemet är bara det att nästan inga lag i Europa har råd att betala det spelarna kräver. Det blir spännande att se om de är beredda att gå ner i lön för att få spela i Euroleague. Lägg Darius Adams och Jay Young på minnet. Var hamnar dom ?

Landslaget åker till Portgal för att klara av förkvalet till VM kvalet. Vi får verkligen hoppas att dom fixar det. Amatörlaget från Luxemburg borde man klara av men Portugal är riktigt bra och då särskilt på hemmaplan. Jag är särskilt glad över att Terins blev med i truppen och jag hoppas verkligen att han får speltid.

Det har skrivits spaltmeter om Marcus Eriksson i alla svenska basketmedier om hans förträfflighet som 3 poäng skytt. på torsdag är det upp till bevis i den inledande matchen mot Portugal.

Varför är inte Kenny Pohto med i det svenska herrlandslaget? Killen blev MVP under U 20 NM för några veckor sedan. Han var dominerande i alla kategorier och måste ha varit en total chock för övriga lagen. Det vore smart av landslagsledningen att så fort som möjligt involvera en sådan kille i landslaget annars finns det risk för att han aldrig kommer att spela i det svenska A-landslaget.

En av mina spelare frågade mig vad dom menar med en GOAT. Jag googlade det direkt och gillade svaret. The Greatest Of All Time och en bild på Michel Jordan. Jag skulle ha blivit lika glad om Erwin Magic Johnson hade dykt upp för han var också magisk precis som Jordan.

Godmiddag

Soppatorsk även för HOOPS

OS basketen slutade som väntat med USA som guldmedaljörer men ett Frankrike som utmanade herrarna till de sista minuterna. På damsidan överraskade Japan med att ta sig till final på ett övertygande sätt men i finalen hade man inte mycket att sätta emot framförallt i spelet nära korgarna. OS basketen tillhör fortfarande USA men övriga välden närmar sig mer och mer. 

Jag kan inte låta bli att lyfta på kepsen för japans coach Tom Hovasse, som faktiskt har gjort fyra matcher i NBA med Atlanta Hawks 1994-1995. Han spelade tio år i Japan lärde sig språket flytande innan han avslutade sin spelarkarriär . När han fick chansen att ta över landslaget sade han att det var möjligt att föra laget till OS final i Tokyo och utmana USA. Han blev utskrattad. Jag tror att tvivlarna har slutat skratta.

Japan är på gång även i andra åldersklasser. Jag såg igår Japans U19 damer mot stornationen Canada i U19 VM vinna med 83-82 (spelas i Debrechen, Ungern just nu). 

Serbiens damer och Sloveniens herrar såg slitna ut i de sista matcherna.  Det blev soppatorskför dem liksom för Sveriges  handbollsdamer som kollapsade helt. 

Det blev även lite av soppatorsk för mig själv som har sett det mesta av basketen i tio dagar men att stiga upp och se basket 04.30 är inte ens min grej så det fick blir repriser av finalerna i stället. Det var ändå ganska klart vem som skulle vinna – eller hur.

Näst efter basketen så gillar jag friidrott bäst men även där blev det inte särskilt mycket tittande den här gången pga tidsskillnaden. 

Warholms och Ingebrigtsens guldlopp är lite crazy och jag undrar ”vad dom går på” när dom båda efter loppen sade ”att benen kändes lätta” på upploppet. Vad har dom kommit på om det inte är dopning ?

Sue Bird slutar för gott i landslaget men jag blir inte förvånad om Taurasi är kvar i laget när det är dags för Paris 2024. Hon vill säkert bli den mesta damolympiern inom basket genom tiderna men då måste hon platsa till Paris.

Lite patetiskt är det när kommentatorerna säger representerande ”det ryska laget” för dom representerar ju Ryssland och inte den olympiska kommittén. Ett mesigt beslut igen av IOK. Det borde vara klartecken för alla att delta eller ingen, det är min åsikt.

Läste att bossen Sebastien Coe öppnar för en klass med ”dopade/alt sex”  grupp i framtiden. Nu är han ute och cyklar helt och hållet och snart blir han ersatt med ngn mer klarsynt person.

Jag hör ofta kommentaren att ”Domarnivån var dålig” uttalas av kommentatorer, ledare, coacher och aktiva efter en match i olika sporter. När dom säger så då vågar dom inte tala rakt ut för dom menar dom något helt annat-eller hur.

Läste nyss på nätet att 32 åriga KD skriver nytt 4 årskontrakt med Brooklyn Nets och får 400 miljoner kronor per säsong. Det är lätt att förstå varför han fortsätter att lira. Han kommer att halta leende till banken även om han blir skadad.

50 dagar till uppkast i SBL herr. Jag har inte lyckats att snappa upp något om Fryshuset mer än att dom tappar spelare. Frågan är om Fryshuset har något lag alls i år. Blir det bara åtta lag i årets SBL herr ?

Godmiddag

”Honom skall vi ha”

Jag skrev igår att jag tror att det blir USA mot Slovenien i finalen men ”tro skall man göra i kyrkan”som man brukade säga förr i tiden i alla fall.

Jag borde ha skrivit att jag hoppas att Slovenien vinner men nej så lär det knappast bli.

Jag var 100% säker på att USA skulle besegra Australien, men med 16 p ledning för Australien en minut in i 3:e perioden då blev jag osäker men………..då kom vändningen. 

USA började spela det försvar som dom är bäst på av alla i världen och i kombination me den atletism som man har plus KD. Då finns ingen som kan hota dem.

Bensinen tog slut för Aussies och USA gjorde 20 – 0 eller 48 – 14 när tredje var slut.  Australiens coach hade för länge sedan insett att det blir spel om bronset igen så han tog inga time outs och han sparade sina bästa spelare.

Frankrike är för atletiska och för stora och för bra för att tappa mot ett i OS sammanhang rookielag som Slovenien. 

Jag mår lite illa av att se hur det är tillrättalagt och hur en del saker fungerar men OS basketen är alltid USA´s turnering. Finaltiderna vid de amerikanska grenarna spelas/genomförs amerikansk lunchtid. 

Det är hälsosamt att se att inte friidrotten längre enbart är USA´s tävling.

Bara ryktet om att Mike Lampe pratar med BC Luleå är en sensation.  Om han skriver på för dem då har SBL fått sin fixstjärna.

Lampe är fortfarande en mycket bra spelare trots sina 37 år. Han har tjänat tillräckligt på basket under alla år i utlandet och då framförallt i Kina så han kanske vill avrunda sin karriär med ett par år i Sverige.

BC Luleå är förmodligen det enda lag som kan betala det han kostar.

En stor positiv sak med OS basketen har varit kommentatorn Håkan Bergholtz.

Enligt mig har han överglänst alla (utom möjligtvis Jonte) som sysslar med att kommentera både vid SBL´s herr och dammatcher och framförallt SVT´s sändningar.

Killen har visat på stor bakgrundskunskap och taktiskt tunnade och ”öga som snabbt ser vad som händer”. ”Honom skall vi ha”– det skulle jag ropa om jag hade något att säga till om när det gäller kommentatorer till kommande säsong.

En bra kommentator lyfter tom en dålig basketmatch.

Godmiddag

Slutgissat…………..

Jag njuter verkligen av att se Sloveniens herrar spela. 

Jag gillar egentligen inte lag som skjuter 3 poängare i tid och otidmen det är skillnad med Slovenien. Det är inte bara Doncic utan ett väl coachat kollektiv som kanske kan skaka Frankrike.   Frankrikes atletism kommer att väga tungt men Sloveniens skytte kan bli avgörande. 

Alla jag känner tror att det blir Frankrike som möter USA i finalen. Jag tror att det blir USA mot Slovenien i en galen  final med 30-40 trepoängare från båda lagen. Det mesta talar för att USA vinner igen men jag hoppas på Sloveniens Dream Team.

Damernas kvartsfinaler blev klara på onsdag. Australien hade ingen chans mot USA. Jag har tidigare skrivit att jag tror att USA kan tappa en match i OS men jag tar tillbaka det. Det blir OS guld igen.USA vinner stort utan att spela bra. Bird 40 år och Taurasi 39 år och Fowles 35 år kunde jogga igenom matchen och lät ungdomarna göra jobbet.

Jag trodde att Kina skulle slå ut Serbien med sitt snabba spel och fina skytte men. Serbien visade rutinoch avgjorde den jämna matchen i slutminuterna.

Serbiskorna såg trötta ut hela matchen men de stora namnen Vasic 16p, Dabovic 13p och Brooks 18p klev fram när det gällde. 

Noterade att de serbiska damerna har fd storspelaren Zoran Savic med sig som ledare. Jag säger bara ”se och lär”.

Kina centern Nere Li, 200 cm, bara 22 år är stor smidig och rörlig med bra känsla för spelet nära korgen. Guarden Wang är en komplett spelare. Kina går till final i nästa OS i Paris 2024 om dom börjar spela lite mer strukturerat.

Kina spelade ungdomligt naivt hela turneringen. Lite svensk ungdomsbasket med en mot en attack för att passa ut plus en ny en mot en attack och en till passning ut för att leta treor osv.

Jag hoppas att basketfolket i Sverige ser på OS och inser att det är inte så svensk basket skall spelas. Vi har inte dom skyttarna.

Kina har ett framtidslag med kvalitet i alla positioner men jag tror att Kina har tittat för mycket påNBA.  Kina har talang för att ta sig till final men tyvärr så spelade man bort sig själva enligt mig.

Japan mötte Belgien i den tredje kvarten och vann med 86 – 85. Belgien gjorde en bra match igen och hade sista skott men japanskorna dubblade Meesseman så Kim Mestdagh fick ta det sista och missade. Det var det enda som hon missade i matchen (23p)

Tufft för Belgien men ändå kanske rättvist. Lite tveksamt att inte belgiskorna fick med sig några straffkast.

Japan har ett väl balanserat lag som har teknik, speed och skjuter bra , dessutom har man insidespel.

Belgien hade matchen men Vanloos osportsliga foul i slutminuterna innebar två satta straffar plus en satt tvåa Japan var ifatt och till sist förbi och gick till semifinal.

Det som irriterar mig det är att domarna har slutat att blåsa stegfel. USA´s herrar hade väl minst 10 i senaste matchen och USA damerna minst fem. Både Kinas damer och Japans damer gör massor av stegfel enligt FIBA´s case book men av någon anledning blåser inte domarna. De övriga lagen tar inte ”det extra steget” och förlorar på det. Kan någon förklara ?

Den sista kvarten mellan Spanien och Frankriketrodde jag att Spanien skulle vinna på sitt försvarsspel. Spanien fick tre dygn vila efter sista grupp matchen mot Frankrikes två dygn. Det trodde jag skulle bli en faktor men icke.

Frankrike vann med 67 – 64 efter några spektakulära konstskott av Johannes. När hon drar iväg sina attacker eller skott så vet man aldrig hur det kommer att sluta. Idag slutade de det med några viktiga fullträffar som tom fick coach Garnier att bli skogstokig.

USA vinner mot Serbien.Jag kan inte tänka mig att serbiskorna kan klara av detta USA, men Serbien kanske nöjer sig med att spela om bronset. Dom inser nog att USA är för starkt och mörkar inför bronsmatchen och vilar stjärnorna. Serbien tog brons i senaste OS så dom nöjer sig kanske med det.

Hemmanationen Japan i semifinal mot Frankrike är väl årets match i Japanmen utan hemmapublik blir det inte samma sak. Det skulle vara kul om Japanerna hittar 5-6000 som kan få lov att komma in. 

Frankrike har längd och atletismen men jag tror att det unga duktiga japanska laget går till final.

Nu har HOOPS kommenterat och gissat färdigt om damernas OS resten blir bara fakta.

Det har gått två dygn sedan BSKT presenterade sitt senaste nyförvärv men lokaltidningen har fortfarande inte brytt sig om att presentera spelaren med en bild……………..

Godmiddag

Bild på tränaren och inte på den nya amerikanen………….

Idag blev det officiellt Steve Kuminga, 25 år, forward på 198 cm är Umeå BSKT´s fjärde import.

Han ser som så många andra riktigt vass ut på videos som jag har sett. Jag har även sett ett par hela matcher där han hade roller och spelsystem som knappast passade för hans spelstil. Det såg inte särskilt bra ut.

Det sägs att han är en mycket bra skytt men det sades ju även om Esteban och det stämde inte så vi får se och hoppas på det bästa. Det vore på tiden att BSKT gör ett par fynd igen efter Germain Jordan och senare Arik Smith och Eric Gilchrese.

Kuminga är liksom de övriga två nästan helt oskrivna kort och det är bara att hoppas att dom passar in i Balibreas lagbygge. Jag blir inte helt förvånad om någon eller några av dem måste bytas ut under säsongen.

”Han blir Umeå BSKT´s fjärde import” skriver VK.se i rubriken men inte bemödar man sig med att ta fram en bild på den nya spelaren trots att det finns massor på nätet utan i stället en bild på tränaren.

Så oprofessionellt av VK.se Antagligen kom nyheten samtidigt som dammatchen i OS i fotboll och då satt redaktionen fastfrysta framför TV:n. Om det inte finns en bild i papperstidningen i morgon ……………

Snacka om negativ särbehandling igen. Basketklubbarna i Umeå borde reagera och protestera mot det minimala utrymmet i papperstidningen och på VK.se men det är ingen som vågar göra det. Umeås baket syns i tidningens basketblogg men den läser ju bara nördarna.

Serbiska damerna verkar inte ha kommit över stortorsken med 15 p mot Spanien. Dom hade all möda I världen att klara av Sydkorea med 4 p. Coach Maljkovic var inte nådig över hennes spelares prestation : ”Here is the place where you are supposed to die for your country – no excuses or alibis.”

Hemmalaget Japan körde över Nigeria i morse och kan komma att skrälla i slutsplet. Hemmanatione är grupp 2:a efter att ha besegrat både Frankrike och Nigeria. Mot USA blev det minus 17.

Efter att ha sett USA damerna mot Frankrike kan jag konstatera att det inte är givet att USA vinner OS. USA har nu 53 raka matcher utan förlust men #1 kan komma i år.

Frankrike gjorde ingen särskilt bra match men hade häng ända fram till slutminuterna (82 – 93). Wilson och Charles steppade upp i slutet och avgjorde. Tillsammans med Stewart så är dom USA´s starka offensiva hot.

Obesegrade Belgien och Kina möttes i sista gruppmatchen. Matchen var jämn till halvtid 37 – 38. I slutet av första halvlek gjorde en av domarna något otroligt.

Efter att 24 signalen hade gått med 38 – 35 på tavlan hittar han en osportslig foul på en kinesisk spelare. Meesseman sätter båda 2.1 sekunder kvar och fick nästan en trea på bollinnehavet.

Jag håller på Belgien men Kina är nog lite starkare och bredare lag och vann med 74 – 62. Obesegrade genom gruppen och kan gå hela vägen. Laget har det mesta men gör dom inte en massa stegfel som hittills har fått passera.

Kina är en fantastisk basketnation med 3 ggr fler basketspelare än i USA.

NBA har sponsrat med 10.000 utomhusplaner i Kina eftersom man givetvis ser business i att basketen växer där. Den fd NBA hjälten Yao Ming, 40 år och  229 cm sitter med laget på bänken under OS. Du fattar vad det är fråga om.

Australien som har hittills haft ett misslyckat OS med två förluster vann mot Puerto Rico med tillräckligt mycket för att gå till kvartsfinal. Hemresa hade varit ett stort misslyckande för coach Brondello. Canada med ranking # 4 på World Ranking fick respass trots en oerhörd satsning på OS med ett par månaders förberedelser. Ett stort misslyckande.

Fick höra härom dagen från en säker källa att det finns seniorspelare i några av landets högst rankade herrlag i SBL som tränar 2 ggr om dagen och satsar fullt ut trots att dom bara har några tusen kronor i ersättning per månad. Det torde innebära att det tom finns spelare som spelar enbart mot gratis skor och luncher.

När skall SBBF förstå detta och inse att SBL fortfarande är en liten amatörliga och att man måste göra allt man kan för att hjälpa föreningarna så att de svenska spelarna börjar få rimliga ersättningar för den tid de lägger ner. Det är helt fel metod att mjölka föreningarna på avgifter. 

Jag noterade en kul grej och det var att Puerto Ricos coach använder en magnetisk taktiktavla med rörliga pjäser. Jag brukade använde en sådan på 80 talet.

Godmiddag

Time for a change

Den 8 juniblev det klart att Cole Welle blir kvar i Umeå BSKT en säsong till. Welle gjorde en utmärkt säsong i BSKT i fjol och förtjänar verkligen möjligheten trots att kraven ofta är skyhöga på importerna. 

Den 29 juni  blev DeMarco Dickersson. klar för Umeå BSKT. Dickersson är 24 år, 196 cm combo guard. En atletsik, snabb och teknisk spelare som verkar ha ett bra skott. 

Den 6 juli  blev den utpräglade centern Will Butler. 24år, 203 cm klar för Umeå BSKT. Han är ingen distansskytt men verkarvara en stark defensiv spelare med bra skills nära korgen.

Snart är det dags att presentera import nummer fyra. Pressmeddelandet kommer inom de närmaste tiden när alla papper är klara. Det är en 25 årig forward på 198 cm som ser spännande ut.

Umeå BSKT har satsat på tre osedda kort. Det kan bli en miss men varför inte succé den här gångenefter några säsongers mediokra importer. Umeå BSKT saknar som du nog vet resurser att välja spelare bland dem som ligger på den övre fjärdedelen lönemässigt.

Sedan i fjol är bara fyra importer tillåtna så kraven på de fyra utvalde ökar egentligen för varje år som går.

Jag hoppas att vi inom max två år är tillbaka i bara två utländska spelare i SBL både på herr och damsidan och inom fyra år nere på NOLL. Det är dags att börja att satsa mer på de bästa svenska spelarna i stället för att få fram bättre landslag.

Det får vi inte genom att ha massor av utländska spelar i den svenska ligan utan genom att ge de svenska spelarna & tränarna bättre förutsättningar att satsa fullt ut.

Titta på Ståhl, Pettersson, Sjöström som nyss tog medaljer i Tokyo. Dom har tävlat i hemlandet och i utlandet på heltid för att bli bäst.

Jag tror att alla snart inser att det är på det sättet vi får fram fler bra svenska basketspelare. Time for a change.

Kommer Umeå BSKT att satsa på ytterligare en spelare i position 3-4 och helst med erfarenhet av spel i SBL. Det kommer man att behöva.

Med Gustav Hansson, Emil Häglund,  Eddie Czerapowicz, Anton Lindqvist och de egna produkterna kan man i så fall förvänta sig en något vassare säsong 21 – 22 än i fjol. 

Slovenien besegrade Spanienmed 95 – 87 i en fantastiskt trevlig basketmatch. Jag gläds med Slovenien eftersom jag anser att Spanien hade domarna med sig hela matchen. Bara Marc Gasol borde ha fått 3 foul för sina rörliga screenar i P&R situationer men icke. Det var rena tacklingar. Domarna ser tröttare ut än spelarna.

För Spanien var förlusten inte planerad. Nu får dom möte USA i kvartsfinal. Jag tror iofs att Spanien mycket väl kan skicka hem USA för dom har inte visat ngn klass alls hittills. Time for a change.

Jag har svårt att se att Slovenien förlorar mot Tyskland. Slovenerna spelar som lag bäst av alla enligt mig. Dom hittade en väg att vinna trots att Spanien gjorda allt och lite till för att stoppa Doncic. Spanien fick ner poäng produktionen från Doncic men inte framspelningarna.

Vad tycker du om att Mike Toby, som spelar i Valencia spelar med Slovenien ? Han har inga rötter i Slovenien men ändå får han representera dem.

Jag tycker att det är bara att acceptera och det gör jag eftersom jag har sett så många naturaliserade amerikanare spela med andra landslag både på herr och framförallt damsidan. Det är bara att gilla reglerna eftersom FIBA tillåter det. Det är helt enkelt business. I själva verket anser jag givetvis att det är helt fel.

Det vore ganska enkelt att stoppa men FIBA vill inte det. Dom vill att basketen skall bli mer och mer spektakulär så att det kommer in mer och mer pengar till FIBA och till den Olympiska rörelsen.

Jag är rätt säker på att Australien slår ut Argentina. Laget är mest samspelt av alla lag och även om motståndarna lyckas få ner Mills poäng produktion så kliver andra fram och levererar.

Den fjärde kvarten är den mest svårtippade tycker jag.  Jag tror att Frankrike är starkast även om dom har haft en ”enklare väg” till kvarten än Italien, men Italien har ungdomar som vågar och som orkar så – vi får se.

Vinnaren mellan Frankrike/Italien möter vinnaren mellan Slovenien/Tyskland i semifinal. Vinnaren mellan USA/Spanien möter  vinnaren mellan Australien/Argentina.

Godmiddag

Belgiens damer imponerar

Nej nej Argentina studsade inte tillbaka utan det var Spanien som steppade upp defensiven och satte stopp för Campazzos &  Laprovittolas guardspel och då klappade Argentina ihop.

Sista gruppmatchen för Argentina blir mot Japan på söndag och ärligt talat så tror jag att Japan vinner den för då har dom chansen att ta en av två platser till 1/4 final . Argentina ser trötta och slitna ut.

Söndagens intressanta match blir Slovenien mot Spanien.Båda är obesegrade och gruppsegern är givetvis viktig för att få en ”enklare” motståndare i 1/4 finalen.

Spaniens försvarsspel var suveränt mot Argentina. Om dom kan upprepa det och dessutom hitta på ngt klurigt mot INC (Incredible Doncic) då vinner dom. 

Ricky Rubio imponerade mycket.Han är nästan lika viktig för Spanien som Doncic är för Slovenien. Jag minns honom när han var en finnig junior som gjorde debut i landslaget. Då gjorde han en del naiva misstag. Nu spelar han smart och balanserat.

Det enda som jag inte gillar med dessa två lag är att dom snackar så mycket med domarna så att dom nästan får fradga i mungiporna. 

Domarna har varit bra men i matchen Spa vs Arg släppte dom för mycket och då spårade det ur med för mkt snack.

Domarna verkar ha fått direktiv om att det inte skall tittas så mkt på repriser efter domslut från och med nu. Det var inte en enda videotitt i dammatchen mellan Spa vs Ser och inte heller i herrmatchen Spa vs Arg. Stå för domsluten verkar budskapet vara.

Jag tror att domarna nu får direktiv att även få slut på snacket bland herrlagen.  Det är osportsligt och dålig TV show.

Belgiens damer imponerar. Inte segern med 35 p mot Puerto Rico utan samspelet. Dom spelar med ett otroligt självförtroende. Belgien har spelat tillsammans med samma lag i många år och det syns. Titta på Belgiens sätt att spela mot zonförsvar. Bara det är intressant utbildning.

Jag tippar dem till semifinal utan att veta vem dom möter i kvarten. Dom gör sitt första OS.

En person sade till mig att när Belgiens spelare var juniorer då förlorade dom mot Sverige.Stämmer det ? Jag har inte koll men om det stämmer då måste man utvärdera vad som gick snett i Sverige. 

Är det de svenska spelarna som inte är tillräckligt bra ? Är det de svenska coacherna som inte är tillräckligt bra ? Är det satsningen från SBBF som inte är tillräcklig ? 

Det duger inte med att säga att det är en kombination av allt. Var finns felet ? Har vi inte tillräckligt kunniga utvärderade ? Har vi rent av fel utvärderare ?

De japanska damerna visade bra nivå när dom ledde med 30 – 28 mor USA efter första perioden. + 17 blev slutresultatet för USA men inte utan besvär. Som tur är har dom Stewart som är i en klass för sig. USA tar sig givetvis till final och det mesta talar för ett nytt guld men…………det finns några utmanare.

Notera att arrangörerna har kluriga lösningar på det mesta.

OS sargerna på kortsidan är låga så att fotograferna kan sitta på parketten bakom dem och dessutom gjorda av gummi, dessutom har fotograferna fått egna låga sittstolar till sitt förfogande, som några nyttjar men inte alla.

Europa tankar  Samtidigt som OS pågår spelas Euro Challange för U 18 damer men utan Sverige.  Hela 24 lag deltar uppdelade i olika challange rounds.

Sverige valde att satsa Nordiska Mästerskap i stället men det känns fel efter ett pandemi år då så många spelare inte fick internationella matcher.

Mot våra nordiska grannar kan man spela över en långhelg och det finns många sådana helger.

Godmiddag

Mina ”käpphästar” är………

Mellan 600 och 850 läser HOOPS bloggen varje dag till och med nu i slutet på juli under semestern. I söndags var det 854 st. Så många har det inte varit vid den tidpunkten tidigare somrar. Då känns det inspirerande att fortsätta.

Jag funderar lite på vad det beror på. Håller du med om eller gillar du vad jag tycker och skriver om eller tycker att jag bara är en bitter ”Campari gubbe” som sitter hemma och gnäller ner text efter text.

Det kanske är en kombination av gillande, nyfikenhet, ogillande och nöje eller att få sig ett gott skratt, men skratta inte för mycket så att du chokar för jag har en hel del rätt och många på min sida att döma av den positiva feedback som jag får nästan dagligen.

Antagligen läser du eftersom jag kommer med min högst personliga åsikt om både det ena och det andra och det är väl inte det vanligaste att folk säger vad dom tycker så att allmänheten får veta.

Mina ”käpphästar” är att jag vill att Svenska Basketbollförbundet skall ägna det mesta av sin tid åt tävlingsverksamheten, landslagen och utbildningen.

De ena nya projektet efter det andra startas. Det senaste är 3X3 som kostar multum men inte kommer det att generera särskilt många fler nya basketspelare och definitivt inga internationella framgångar. USA´s herrar var inte ens i final i Tokyo igår men damerna tog guld i alla fall.

Jag har fört och kommer att fortsätta att föra ett korståg mot domare i SBL som inte tar sitt uppdrag på allvar och framförallt är rättvisa. Jag har absolut nolltolerans mot särbehandlingsom vissa lag och spelare får. Att följa OS och se alla rättvisa professionella domare är bland det roligaste. 

De lokala Umeå mediernas särbehandling av hockey och fotboll  trots att de lokala elitlagen inte ens spelar i landets högsta serier.

Hockeyn drar förvisso mest publik och har en fanatisk publik men jag undrar hur många abonnemang och lösnummer man säljer på det eftersom det är 25-50 åringarna som dominerar på läktaren och som är digitala.

I mina ögon är det en ren sponsring av hockeyn och fotbollen som lokalmedia sysslar med genom att bevaka allt som händer där och lite till.

Åter till reflektioner över OS

Torsdagens största nyhet är att stavhopparen Hendriks har testats positiv och inte kan delta. Jag blir mer och mer övertygad om att även OS 2021 borde ha ställts in. Ingen publik, massor av aktiva kan inte delta pga covid. Det känns ganska ointressant och lite orättvist.

Det är plågsamt att höra speakern som presenterar basketlagen. Han är säkert toppklass men han ”uppträder” som att det finns 15000 på läktaren. Spelarna ser nästen lite generade ut när de presenteras inför mörklagda heltomma läktare.

Jag trodde att Japans herrar skulle kunna skaka Slovenien som värdnation mot en nykomling. Sådana prestige matcher kan handla om politik ibland och Doncic åkte på minst 3 mycket petiga foul. Det visade sig att Slovenien är inte bara ”INC”. 116 – 81 är en liten skuffelse för värdnationen.

Spaniens damer är tillbaka och det pga att Alba Torrens är med i laget. EM i juni blev ett fiasko men det var utan Torrens som var borta pga covid.

Torsdagens match mellan Serbien och Spanien var mycket bra. En tuff kamp mellan två bra lag där Spaniens ungdomar var bra men Torrens avgörande med 25 p.  Vinst med 85 – 70 för Spanien var den boost som laget behövde och nu tar dom Canada av bara farten.

Spaniens herra mot Argentina om en timme. Jag tror att Argentina studsar tillbaka.

Godmiddag

Vad är det fråga om ?

Michel ”Air” Jordan har alltid varit högt på min lista som den kanske bästa spelaren genom tiderna. Nästan lika högt på min lista är Erwin ”Magic” Johnson. 

Just nu har vi en 21 årig utmanare med namnet Luca ”Inc” Doncic (Inc för Incredible – mitt eget smeknamn på honom).

Jag trodde att det var mycket flyt bakom hans enorma framgångar som 17 åring i Real Madrid men efter tre år i NBA har han redan visat att han kommer att utmana de allra största spelarna och att han kommer att hamna i NBA Hall of Fame.

Doncic´s passningar är absolut i Magic klassredan nu och jag tror att Magic själv sitter och njuter av showen.

Det är fantastiskt att Dallas Mavericks har fått en uppföljare till Dirk Nowitzki som också kom som ung till Dallas och blev lagets och en av ligans superstars.

Det är nya tider när en sloven Doncic, en grek Antetokounmpo och en serb Jokic framstår som NBA´s kanske största stjärnor.

Men HOOPS ! Vad är det fråga om ? Du brukar ju inte skriva om NBA säger kanske någon nu.  

Det är sant men nu är det OS och ”INC” har lämnat avtryck i match ett. Hur blir det i morgon i match två ?  

Tänk om Doncic för Slovenien ända till GULD i årets OS. Det skulle vara lika stort som det riktiga DREAM TEAM från Barcelona 1992.

74 – 70 till Japans damer i deras premiär mot Frankrikeoch återigen ett bevis på hur basketen växer och blir bättre över hela världen men Sverige står kvar och stampar på samma ställe. Herrarna på ranking runt 50 och damerna runt 20.

Nigeria fick inget flyt mot Tyskland eftersom tyskarna bjöd på disciplinerat lagspelmed hög effektivitet mot ett en mot en spelande Nigeria. Segern med 99 – 92 var ganska stabil.

Nigeria har ett lag med otrolig talang där alla har sina rötter i USA.  Bästa poängplockaren Jordan NWORA, 22 år, 33p född i Buffalo NY och nyligen NBA mästare med Bucks. Miye ONI, 23 år, 15p född i LA spelar i NBA med Jazz. Det är många viljor som drar år olika håll i det laget det syns lång väg.

USA, som vann med 120-66 mot Iran spelar nästan lika vilt som Nigeria och jag tror inte att det duger i detta OS men coach Popovic med bakgrund som CIA agent kan kanske få till ordning i leden i USA.

De rutinerade herrarna i Australien höll huvudet kallt och vann mot det unga talangfulla Italien med 86 – 83 efter att ha kontrollerat den sista perioden. 

Det blev för mycket solonummer av guarden Mannion i Italien där han gick för avslut i stället för att passa bollen till skickliga 3 poäng skyttar. Gallinari fick oväntat lite speltid och det tror jag beror på att hans defensiv inte är så bra. Tonut, Palnonara, Melli och Fonteccio borde ha kunnat leverera mycket mer men det var ngt som inte stämde idag med coachningen.

Mills i Australien var suveränt bra idag igen tillsammans med Ingles, Baynes m fl av de rutinerade laget. Jag skulle bli förvånad om Tyskland kan vinna mot Aussis. Dom tar sig till semifinal igen.

Tjeckien mot Frankrike snart.  Jag håller på Tjeckien som spelar lurig basket men Frankrike måste vinna och då tror jag att dom gör det.

Jag gillar verkligen de tekniska nyheterna som japanerna bjuder på och då tänker jag på ganska mycket livebilder från birds wiew och frysningen samt super slow bilderna. Dessutom har man tagit fram genomskinliga 24 sekunder tavlor och genomskinliga lagfoul tavlor. Snyggt !

Victor Petrovski är en av kommentatorerna på Discovery+ sändningarna. Han är även en av männen bakom basketpodden 3NOLL5.

Jag är förvånad över att han med sin basketbakgrund inte har förklarat för sina kollegor på Dplus att basketboll är världens näst största sport och att merparten av de sporter som visas och rabblas upp i kanalen här i Sverige har färre aktiva utövare än basket i Sverige. Dplus borde visa mer basket.

Det känns lite som att ”någon inte vill” att basket skall få mediautrymme någonstans i de svenska medierna.

Godmiddag

Australiens damer spelade i ”heltäckande baddräkter”

Doncic satta 48 poäng mot Argentina. Så mycket poäng har inte någon gjort i OS sedan 1988 i Söul då brasilianaren Oscar Smith gjorde 55 poäng i en match, som jag faktiskt såg.

Jag blir inte förvånad om Doncic toppar det rekordet också i den här turneringen. Han hade förmodligen gjort det redan om han inte hade blivit utbytt med nästan fem minuter kvar av matchen.

Japan på hemmaplan stretade emot ganska bra mot Spaniens herrar. Det stod 26 – 26 en bit in i andra perioden men då gjorde Spanien 0 – 19 och gick till 28 – 48 i halvtid. Japan putsade slut siffrorna till 77 – 88 med NBA spelaren Hakimura på 20 p. Spanien såg inte särskilt vassa ut.

På onsdag möts Frankrike och Tjeckien i grupp A. ”Alla” räknar med att Frankrike vinner efter att ha slagit USA i öppningsmatchen men jag säger bara se upp med kluriga Tjeckien

I grupp B möts Tyskland och Nigeria. Nigeria har atleter och talang men spelar lite vilda västern basket. Får Nigeria flyt då vinner dom. 

Tyskland spelar som sig bör disciplinerat. Dom har både skyttar och längd men frågan är om atletismen räcker till i den här matchen.

Italien mot Australien blir intressant. Två helt olika stilar möts. Australien med erfarna ”farbröder” som har spelat tillsammans och vunnit tillsammans i OS förr. 

Italien är lite av ”the wild bunch” med unga tekniska spelare och riktigt vasst 3 poäng skytte.

Kampen mellan den erfarne guarden Mills i AUS och den blott 20 åriga guarden Manion i Italien blir intressant. Båda två mycket sevärda lagspelare och föredömen för alla unga som tittar.

På torsdag spelar Slovenien mot Japan. Om Japan skulle vinna då är det politik på hög nivå inblandad. 

Spanien mot Argentina är svårtippad. Jag tror att Argentina lyfter ett par snäpp och vinner den matchen. Om inte då blir det hemresa och det vill dom knappast.

USA´s damer inledde i morsemot Nigeria. Det blev vinst med 77 – 81 mot ett Nigeria som inte är dåliga. Däremot är USA alldeles för bra och de kommer knappast att förlora ngn match i detta OS.

Det som var mest intressant det var att se att USA gick över till en 2 – 3 zon när ledningen var 20 poäng. Det tillhör inte vanligheterna att ett USA lag spelar zonförsvar. Det gick heller inte så bra utan Nigeria närmade sig något.

Nyss såg jag Belgien vinna med 85 – 70 mot ett Australien som många tippar till minst semifinal.

Belgien imponerade med snyggt lagspel och Meesseman på 32 poäng. Jag tror på Belgien. Det är nykomlingarnas år i år. 

Kim Mestdagh i Belgien var strålande. Hennes autograf tog jag när hon spelade i Umeå mot Udominate i Euro Cup 2018. Yes jag är en gammal stöt men autografer får jag ta i allafall. Doremus Bennermans tog jag förra hösten 15 år efter avslutat karriär. Vilken spelare han var. Vi kommer nog aldrig att se ngt liknande i ett svenskt lag igen. 

Domare & regler . Väldigt bra domarinsatser i stort sett i alla matcher. Jag ser en skärpning av foul vid pick and roll igen. Hoppas att det slår igenom även i Sverige.

Jag ser även att man blåser övertramp om spelare kliver över linjen vid straffkast. Tolkningen som vi har i Sverige kommer från NBA där spelare med långa armar nästan kan kliva fram och stoppa bollen i korgen. Att kliva fram över linjen innebär ju att man kommer närmare.

FIBA har infört förbud mot snusnäsdukar och egentillverkade pannband i fjol men det verkar vara bortglömt under pandemin för hittills har jag sett ett flertal olika privata lösningar utan att domarna har åtgärdat det. Bra så.

Däremot blev jag konfunderad över de Australiensiska damernas heltäckande ”baddräkter”som dom spelade i. Kan någon förklara för mig vad syftet är med den dräkten.  

Euroleague:Noterar att klubbarna och spelarnas organisation har kommit överens om enhetliga spelarkontrakt för att trygga spelarnas jobb, arbetsförhållanden och sjukvård m.m  Dom är några ljusår före oss här i Sverige eller hur.

Barcelona verkar ha bestämt sig för att ta upp kampen med Efes Istanbul om Euroleague titeln.  Värvningen av Sanli 211 cm från just Efes och talangfulla combo guarden Jokubaitis, 193 cm från Zalgiris tyder på det. Truppen är snart komplett. Jag tippar på en Guard till och då en som är vass i defensiven.

Godmiddag

Vad är en ”Skjutvakt” ?

Så har jag avverkat de första fyra herr matcherna och en dammatch i OS. 

Nummer ett blev Italien mot Tyskland som slutade med Italiensk seger efter att tyskarna helt fick slut på bensin i andra halvlek. 

Första halvlek var en shoutout där båda lagen hängde treor på löpande band.

Det spelades nästan enbart P&R basket eller en mot en rakt framifrån som avlutades med en trea om inte layup var möjlig. Ärligt talat blir det ganska enformigt och jag hoppas att det inte blir så i alla matcher.

Austrarlien mot Nigeria blev trevligare. Nigeria körde solo och kunde inte vinna mot ett LAG som Australien.

Italien och Australien går vidare för som är helt enkelt bättre än Nigeria och Tyskland.

Precis som jag misstänkte så fick USA problem med Frankrike och det blev en svidande förlust i premiärmatchen för USA.

Jag har nu hört tre svenska sportjournalister kalla USA för Dream Team och i och med det så visar dom sin inkompetens. Det finns bara ett Dream Team men det har dom inte fattat.

Förresten så tycker jag att många reportrar som jobbar för Discovery inte håller måttet.

Basketkommentatorn i matchen mellan Frankrike och USA var däremot riktigt bra och så Vacci förstås som sköter cykelsporten. Jag väntar på friidrotten med Juhlin. 

Det var nog många som trodde att Argentina med Campazzo, Scola, Deck, Lapprovittola, Garino och Vildoza skulle klara av Slovenien men så blev det inte.

Slovenien vann utan att behöva glänsa. Doncic (48p),Prepelic (22p), Crancar, Dragic och Blacic med flera sköt 45% på treorna (38 st) och lirade ut Argentina.

Det gör Slovenien med en högst medioker naturaliserad amerikan Mike Tobey (11p) som normalt spelar i Valencia och inte är en dominerande spelare som Randolph var för Slovenien sist då det begav sig för dem.

Slovenien är ett svårslaget lag så länge som Doncic får hållas och frågan är vem som skall stoppa honom. Jag tror att perfekt zonförsvar är enda chansen för att få honom lite ur matchen. Det tror nog inte du på eller hur.

Jag hann med en dammatch också innan jag knackade ner den här texten och det var Canada mot Serbien och serbiskorna motsvarade förväntningarna och vann men inte utan problem.

Det blev 72 – 68. Serbiskorna spelade som vanligt ett lurigt anfallsspel med bra skytte och i försvar med press på skyttar och i övrigt stängt mitten.

Det verkar som att Canada har satsat oerhört på OS deltagandet. Dom har ett bra lag och dom såg väldigt balanserade ut med både WNBA spelare och toppspelare från Euroleague. Dom kan gå långt trots den här förlusten.

Noterade även att Spanien hade problem i den första matchen mot Korea.  Mondeos framgångssaga tog slut i EM och lär inte fortsätta i detta OS.

Wikipedia har lustig översättning på shooting Guard = ”skjutvakt” och small forward = ”små framåtpositioner”.

Godmiddag

”Ett svenskt dream team”

Jag tittade på både herrarna och damernas U 20 matcher under den senaste veckan och noterade att vi saknar vassa guards på damsidan och att det är bättre försörjt med dem på herrsidan.

Även längd saknas bland damerna men inte bland herrarna.

Damspelarna hamnade ofta i trubbel när dom blev pressade och avslutade sina dribblingar utan att ha ngn att passa bollen till. Det blev ganska många bortkastande bollar på den första passningen när motståndarna överspelade både på kanterna och ute på banan.

Damlaget saknade en del spelare som kanske kan bidra till ett stabilare spel. 

Herrlaget som Balibrea har hand om är lite av ett ”svenskt dream team”  med tekniska atleter så att det räcker till och blir över.

Den ”helt okände Pohto på 211 cm som har spelat utomlands sedan barnsben var kul att se dessutom sytes det tydligt att pointguarden Bergström snart är redo för större uppdrag. Speed, bra teknik bra beslut och framförallt bra skott.

Herrarnas vinster mot Finland och Island i gruppspelet var starka comebacks efter 10-12 poängs underlägen med fem minuter kvar.  

Super pepparen Balibrea verkar definitivt vara rätt coach för detta lag.

Storförlusten mot hemmanationen Estland i den första matchen var historia när lagen möttes i final på fredag kväll. Esti spelade bra men Sverige spelade bättre och återigen tog man över i slutet av matchen och vann. 

Jag har lite dålig koll rent historiskt på Sveriges resultat i Nordiska Mästerskapen HU20 men jag har för mig att det inte är så ofta vi vinner så GRATTIS. Det är bara att hoppas att SBBF inser talangen i den här gruppen och bestämmer sig för en satsning på dem.

Damlaget är enligt mig långt ifrån lika bra. Dubbla förluster mot Island och en storförlust mot halv toppat Finland tycker jag visar att vi har tappat internationellt på flicksidan under de senaste åren.

Coach Sandberg sade till mig att han saknade flera av de vassaste korten bl a Ekh och Sabel men även Finland saknade vassa spelare.

Tittade på 3X3 dam match från OS mellan Frankrike och Italien. Jag var förr ganska negativ till detta med 3X3 eftersom jag trodde att det skulle bli ”Gatubasket”.

Nu tycker jag att det är helt ok att titta på eftersom samma regler gäller som i vanlig 5-5 basket. Tyvärr så har ju inte arrangörerna av 3X3 turneringar tagit till sig det än. Det skall vara utbildade aktiva domare annars spårar det ganska fort ur.

Domarna som dömde OS matchen var aktiva domare som dömer damernas Euroleague och Euro Cup och Frankrike vann pga smart spel och lite mera längd.

I morgon kl 14.00 USA mot Frankrike och då är det 5 – 5 basket och USA´s första riktiga test. Jag tror att USA får riktigt svårt att besegra Frankrike.

Godmiddag

Drömmar kan bli sanna om viljan finns till förändring

”Året är 1973 –  Det har gått 20 år sedan SBBF bildades och nu finns 23 specialdistriktsförbund (SDF) och över 500 lag runt om i landet. Antalet utövare beräknas till över 100.000 st. Över 9000 lag deltog i Mini Basket Cup för åk 5 och 6”. 

Basketens utveckling sedan dess känns overkligt idag 2021 när vi bara har en tredjedel aktiva spelare idag inom svensk basket.

Det känns som att basketen i stället har avvecklats. Vad gick snett ? Varför lade man ner alla skolturneringar och massaktiviteter som genererade så många basketungdomar in i sporten.

Var det för jobbigt för SBBF eller var det föreningarna som klagade ? Kunde basketsverige inte ta emot alla som ville spela basket ?Vad jag minns så var vi klubbledare i Norrland förvånade och besvikna över avvecklingen.

Jag drömmer om att SBBF återigen bestämmer sig för att satsa på Mini Basket Cup för klasslag i åk 5 och 6.

Jag har hört argument om att det inte går pga att skolan ser annorlunda på sådana aktiviteter idag men jag håller inte med. Allt hänger på om SBBF kan få med sig föreningarna men då måste SBBF anstränga sig och dela ut morötter som smakar gott.

Det skulle kanske fördubbla antalet registrerade basketspelare i Sverige ganska fort.

Det skulle återigen bli en kul grej som barnen skulle gilla och som garanterat skulle locka många till satsning på basketsporten som det gjorde på 70 och början av 80-talet. Det är matcher som lockar barnen inte drillandet.

Men det går ju inte så länge om vi skall ha kvar Easy Basket i nuvarande form och spel 4 – 4 på en ”tvärsöver” plan.

Det var ju fem mot fem på helplan som var den ”kuliga” grejen med Mini Basket Cup.

Jag tror inte att de som hittade på Easy Basket insåg hur barns föräldrar jämför olika sporter och när de ser hur Easy Basket påfundet fungerar då tycker väldigt många att det inte är riktigt seriöst. Barnen får ju inte röra varann och det gynnar de försiktiga men hämmar de som tar för sig.

Jag fattar att detta är kontroversiellt men jag sticker ut hakan som jag har gjort så många gånger förr. Easy Basket i åk 5 och 6 hämmar utvecklingen.

Dessutom anser jag att vi måste börja träna mer i tidig ålder så att det blir som i många andra sporter som tränar dagligen. Då blir vi mer seriösa i folks ögon. 

”Låt oss rikta oss mot dem som vill träna mycket och inte dem som vill hålla på med många sporter samtidigt”.

Dom får gärna hålla på med flera sporter bara dom inte missar basketpassen.

Jag tycker att Easy Basket är bra från åk 1-4 men därefter går utvecklingen rasande fort och då behöver man ytor för att kunna samspela.

Jag har berört bristen på högre utbildning i SBBF´s regiett flertal gånger och jag kommer att fortsätta med det till det att SBBF börjar att erbjuda vetgiriga coacher på alla nivåer bra utbildning. 

Att betala höga avgifter för utbildningar där man ägnar sig åt digitala självstudier de flesta timmarna är ett feltänk mot föreningarna. Det kunde ha fungerat om kommunerna skulle lämna bidrag till utbildning men den tiden är förbi. Mjölkkossans (Föreningarna) juvrar sinar.

Utbildning måste bli mer lättillgängligt och framförallt billigare.

SBBF arrangerade bra utbildningar på 90-talet. Blasone Clinic i Huskvarna var bra. NBA Clinic i Huskvarna och NBA Clinic i Malmö var i toppklass med än idag stora coacher som bl a Messina.

Det har givetvis genomförts ett antal fler clinics bl a Barton Clinics som var bra men ingen tung utbildning med SBBF som huvudarrangör. I vårat grannland Finland gör man det varje år. Jag har varit dit ett flertal gånger.

Ser idag på Facebooks Diskussionsforum för basket att någon söker resekompisar för att åka över till USA för att studera och få fräscha basket impulser. 

Bra initiativ men ett sådant inlägg borde väcka SBBF. SBBF måste inse att man måste ta tag i den högre utbildningen på allvar.

Om privatpersoner är beredda att satsa kanske 10-15 tusen pp på att åka över till USA och utbilda sig någon dag då lägger dom säkert femtusen på en bra utbildning i Sverige.

Aktiva coacher typ Messina, Itoudis, Kokoskov, Trincheri eller de kvinnliga toppcoacherna Mjalkovic, Garnier och kvinnliga coacher USA typ Tara Vandeveer kostar mycket men det skulle vara värt slantarna.

Om svensk basket vill spela basket på ett visst sätt då bör man engagera coacher som lär ut basket på det sättet oavsett nationalitet och det måste få kosta.

Jag är osäker på om Svensk Basket själva vet hur man egentligen borde spela.

Om vi inte har en bestämd linje hur vi vill spela basket då bör man ta hit coacher från USA, Spanien och Balkan för att få olika aspekter på hur de vill spela basket. Då får var och en välja vad man vill ha ”från smörgåsbordet” som erbjuds.

Något radikalt måste hända på utbildningsfronten på hemmaplan och Svensk Basket skall kunna närma sig de bästa inom säg tjugo år. Det kommer att ta tid.

Godmiddag

Dags för böter för T, Flopping & Disk ?

Fick höra något väldigt intressant härom dagen om en regel som gäller i den högsta Litauiska ligan för herrar.

Ett tekniskt foul innebär 30€ i böter, flopping T  100€ och en utvisning 800€. 

I den svenska högstaligan är lönerna inte på samma höga nivå som i Litauen men jag tycker att 100 kr för ett T, 300 kr för flopping T och 2500 kr för en utvisning vore värt att testa. Vi har lite för många T i Sverige som för det mesta inte får ngn betydelse alls när matchen är över.

Utvisningar är tack och lov sällan förekommande men de tekniska foulen och framförallt floppingen är alldeles för vanligt. 

Litauiska förbundet är inte något föredöme att nämna med tanke på hur dom behandlar dambasket och den högsta ligan i landet. Statusen är låg och fler och fler spelare tar chansen att lämna landet för att kunna tjäna en slant under sin karriär. Herrarna håvar in miljoner samtidigt som damerna får smulorna.

De litauiska damerna missade EM slutspelet i senaste kvalet och det är konsekvensen av förbundets uteblivna satsning på damerna. Det såg ärligt talat ut som att dom var ganska omotiverade och flera av de bättre spelarna saknades i landslaget. Landet har strålande basketspelare men dom får värdelös lön och nästan ingenting från förbundet.

Bayern München väljer att inte skriva nytt kontrakt med den amerikanska guarden Baldwin trots att han är en av lagets och Euroleagues bästa spelare. Anledningen är att domarna i Bundesliga anser att han är ett pain in the ass. Han har bl a fått 7 tekniska foul under säsongen bara i Euroleague. I den inhemska ligan många fler. En del spelare lär sig aldrig.

Det fanns i fjol några spelare som måste ha varit ett pain in the ass för de svenska domarna. Jag tänker inte nämna några namn men jag har framför allt sett sådana i Södertälje, BC Luleå och Borås och dom har fått hålla på utan åtgärd samtidigt som andra spelare med en spontan reaktion direkt har åkt på ett T. Det är särbehandling.

Det händer mycket i Euroleague.

Inte bara Alex Shved går till CSKA utan även Kevin Pangos. Dom guarderna skall nu samspela med guarderna Hackett och Lundberg. Hur skall detta sluta ? Kan coach Itoudis verkligen få ihop det ?

Real Madrid värvar guarderna Williams-Goss och Huertel och behåller Llull, Carroll och Alocen och i stort sett det övriga laget inklusive Taylor. Randolph är tillbaka i höst efter att ha rehabiliterat sin avslitna hälsena. Coach Lasu tror att laget nu kan börja spela den snabba Real Madrid basketen igen.

Fortfarande inte klart om Kokoskov lämnar Fenerbache för Dallas Maverics men det är dock helt klart att italienaren Palonara går till Fener. Om Kokoskov går till Dallas då finns inte många erfarna coacher tillgängliga mer än möjligen Pesic och Djordjevic.

Igår kväll kom det info om damernas Eurocup och det visar sig att A3 måste kvala för att komma in i cupen. 

Det var synd för det blir givetvis väldigt tufft att klara av det om det blir någon av de grekiska lagen. 

Csata Budapest blir enklast eftersom de spelar med mest inhemska spelare. Elitzur Tel Aviv är nya i högsta ligan och i fjol nöjde dom sig med en naturaliserad amerikanska Leslie 35 år och resten inhemska spelare. Även UMCS Lublin är nya i högsta inhemska ligan. Alla tre lagen är hanterbara för A3 om inte de gör spektakulära värvningar.

PAOK blev 5:a i den grekiska ligan och är en klubb med traditioner och har alltid bra lag och även Lefkadas blir tuffa med tanke på att dom ofta har tre stora amerikanskor och bra grekiska guards. Eleftheria blir ungefär som Lefkadas.

Jag hade redan sett fram emot tre hemma matcher i gruppspelet så nu är det bara att hålla tummarna att kvalet går bra då kanske vi får se ngn riktigt toppspelare i Umeå igen. Lloyd, Ndour, McBride, Vanderslot m. fl har besökt Umeå under de senaste 5 – 6 åren. 

Emma Stach har gjort det riktiga lyftet inför hösten. Från A3 till det klassiska storlaget Panathinaikos (sorry skrev Olympiakos i torsdags) är stort och hon fick dessutom en lagkompis från A3 med sig nämligen grekiskan Angiliki Vintsilaiou som anslöt till A3 i februari.

Godmiddag

Det händer grejer i Euroleague lagen

Den stora skrällen är att coach Kokoskov verkar lämna Fenerbache trots att han har byggt upp laget från grunden och landar i Dallas i NBA.

En överraskning för mig är det även att Alex Shved går tillbaka till CSKA Moskva trots att han lämnade dem för ett antal år sedan pga stort missnöje med ledningen. Ny klubbledning och ca 100 miljoner sek i lön smakar. Frågan är om lagkamraterna Hackett och Lundberg får låna bollen i höst.

Milano lyckades med att locka hem Melli från NBA och det är lite plåster på  såren för sina tunga tapp. 

Efes Istanbul lyckades behålla Micic trots att NBA lockade men det kostade 120 miljoner i 3 år med utköpsklasul att gå till NBA efter varje säsong.

Nya i 21/22 års Euroleague är AS Monaco och UNICS Kazan. Det blir spännande att se om dom lyckas få ihop slagkraftiga lag i den 18 lag starka ligan.

Ett lag som inte finns med i Euroleague är klassiska Partizan Belgrad men nu gör dom en extrem satsning för att vinna eurolegue2 och ta sig upp.

Det första man gjorde var att kontraktera den legendariska coachen Obradovic och därefter köpte man Punter och Leday från Milano som båda lär kosta ca 120 miljoner. 

De som har fingret i luften och känner av vad som händer i basket Europa menar att det är Serbisk storpolitik bakom det som händer i Partizan Belgrad. Pengarna lär komma från politiskt håll och är ett sätt att locka väljare till en viss kandidat inför nästa års val. 

Jag tittade på U20 flickornas matcher mot Finland och noterade att Finland spelade klassiskt finskt med bra skytte och snabba uppspel vid alla möjliga lägen och det gav en storseger mot Sverige i match ett. 

Match två lyckades Sverige vinna genom att verkligen fightas i försvar och framförallt få någorlunda stopp på deras snabba uppspel. Coach Sandberg var mycket nöjd över vinsten. Hevinder från RIG Luleå överraskade.

Guardsidan i Sverige ser svag ut men det beror kanske på att det saknas en del spelare pga sommarskola och skador.

Jag noterade glädjande att Finland har slopat det överdrivna high-fivandet (knappast pga smittorisken) och att man inte står upp och firar och jublar när Sverige gör misstag och förlorar bollen (jublandet är osportsligt anser jag). Finland satt kvar på bänken och applåderade när lagets spelare gjorde poäng. Snyggt och balanserat.

De svenska domarna dömde mycket bra i match ett (Gogolin, Goniband och Bardagij) men i match två (Goniband, Nefatti och Murad) blev det för många missar. Coach Salminen tog bl a ett T när domarna missade ett jättestegfel i mitten av 3 sekunder på Sverige.

Pojkarna hade ingen chans alls i Tallin mot Estland. Sverige spelade alldeles för mycket en mot en basket och jag kan tänka mig att coach Balibrea som förordar lagspel måste ha varit lite irriterad. Idag onsdag spelar man mot Finland och det blir inte lättare.

Godmiddag

Kval till kvalet i en bubbla

Sverige skall till Portugal i början av augusti för att spela både hemma och bortamatcherna i kvalet till VM kvalet. Portugal och Luxemburg låter inte direkt svårt, men jag har sett portugisiska lag i Champions League och Euro Cup och dom är inte dåliga.

Luxemburg lär ju vara ett amatörlag som Sverige borde köra över enligt många men dagens basket går snabbt framåt så även ett lag med lyckliga amatörer kan ställa till med problem om dom spelar helt utan press.

Jag skulle göra förändringar i truppen och den första som skulle få utgå är Marcus Eriksson eftersom han förmodligen måste tacka nej till november och februari matcherna och då är det bättre att skola in någon annan.

Om Eriksson kan spela i båda uppehållen för kvalet till VM då är han given.

Håkansson och Barton skulle få vila den här gången och jag skulle släppa fram nya spännande guards. Lindqvist har fått sina chanser och senast var han svag. Njie är en extrem atlet som behöver mogna i ligan ett tag innan det är dags för landslaget där man inte får köra på hur som helst.

Då skulle vi åka med följande 12 spelare till Portugal. Ett riktigt framtidslandslag.

Guards:Tobias Borg, Pelle Larsson, Felix Terins, Nathan Dawit, + Jag saknar Tim Schüberg i truppen

Centrar:Simon Birgander, Mattias Marcusson, Nicholas Spires

Forwards:Chris Czerapowics, Johan Löfberg, Denzel Anderson, David Höök 

Truppen består då av tekniska guards med bra skott. Tekniska snabba forwards med bra skott och 1-1 spel. Tyvärr så har drakarna inget 3 poäng skytte vad jag vet men det har ju inga svenska femmor.

Det är helt klart att vi kan glömma Taylor när det gäller landslaget. Jag hoppas att Jerebko är tillfrågad. Om han kan och vill så är han givetvis given.

Jag hoppas att landslagsledningen tar ett snack med alla spelare INNAN dom tas ut i landslagen i fortsättningen och försäkrar sig om deras lojalitet mot Sverige och att dom ställer upp när dom blir kallade.

Spelarna måste förstå att det är pga spel i den svenska basketligan och i landslaget som dom har nått en hög nivå och har börjat att tjäna bra slantar på sporten. Det är inte enbart dom själva som är anledningen till deras framgångar utan även dem som har gett dem möjligheten att skina.

Jag anser att förbundsledningen inte skall ta ut spelare som inte ställer upp för landslaget. Om spelare tackar nej pga skada då skall förbunds doktorn undersöka skadan innan återbudets accepteras.

Inte ens Alex Fergusson kom undan när han ville att Wayne Rooney skulle få slippa representera England. Sven-Göran Eriksson tog med sig landslagets läkare till Manchester och undersökte Rooney och fick svar. Rooney var frisk och Ferguson blev tvungen att släppa honom till landslaget.

Är det inte dags att FIBA bestämmer att de spelare som spelar Euroleague måste delta i landslag om de är friska och blir uttagna. Undantag kan finnas men skall prövas. Att avstå skall inbära avstängning från landslag i fortsättningen. 

Detta är givetvis en dröm som aldrig blir sann.

Godmiddag

En märklig rockad

Härom dagen skrev jag att jag tippade att Victor Bengtsson är aktuell som coach för damlandslaget.

Läser i LT.se på onsdagen att man har plockat bort Bengtsson som headcoach från damlaget i Södertälje och erbjuder honom att stanna kvar och bli assisterande coach.

Nu vet jag inte vad jag skall tro. Det är en märklig rockad. Är det så att inte han heller duger som coach på elitnivå ? Det luktar inte lite ruttet i svensk basket. 

Jag fattar att han tackade nej till det erbjudandet från SBBK. Så oerhört nedvärderande behandling.

Nu erbjuder man honom en vanlig tjänstemanna syssla med ansvar för ungdomsturneringar och arrangemang eftersom han har en tv anställning i föreningen.

Jag blir förvånad om han blir kvar i organisationen över huvudtaget.

Enligt klubbdirektören Strömwall söker man en mer ”utvecklingsinriktad” coach och ryktet talar om att Jesper Sundberg fd Norrköping coachen som de senaste åren har varit i Lecester Raiders är på ingång.

Mellan raderna kan jag läsa att Södertälje BBK anser att föreningen inte kan ta klivet upp för att fightas om guldet med Bengtsson som coach.

Jag anser att SBBK har fel. Jag har sett Södertälje missa avancemang i slutspelet flera ggr som inte har berott på Bengtsson utan på spelare som tar ”fel beslut” i avgörande lägen.

Med en trupp med tillräckligt bra spelare kan nog de flesta av dagens aktiva coacher och definitivt Bengtsson vara med och fightas om ett SM guld på damsidan. 

Då kan vi stryka Fontaine som aktuell för A3 eftersom hon har skrivit på för Artego Bydgoszcz i Polen. Jag filosoferade lite om att A3 nog var intresserade men det var nog för dyrt.

Lundqvist gick till Arka Gdynia i Polen. Båda lagen är på samma ganska höga nivå. Jag tippar att Fontaine genast blir starter men för Lundqvist blir det tuffare eftersom det finns så många bra inhemska guards i den Polska ligan.

TEAM USA lyckades i natt besegra Argentina med hela 108 – 80. KD 17, LaVine 15, Lilliard 13, Adebayo 12. I Argentina 41 åringen Skola 16, och dynamon och min stora favorit Campazzo 12 p.

Ingen vågar prata om det men sanningen är den att vi har dam spelare som får samtalsstöd efter EM ”äventyret” med Crespi. Jag förstår att ingen vill nämna några namn för det är ju en stor skandal att det blev som det blev med den misslyckade rekryteringen av den labila coachen.

Godmiddag

HOOPS filosoferar i skuggan

Jag har funderat en hel del på vem som kommer att bli förbundskapten för damlandslaget efter Crespis sorti. 

Jag har bollat med Enjebo, Pinto, Kausaite, Nordqvist, Taylor-Lundgren, Sandberg, Johansson, Fredriksson, Muzito-Bagenda och Levin m. fl men nu klarnar det efter att ha läst att Bengtsson inte tar Södertälje damerna trots att det var klart sedan länge.

Honom skall vi ha tror jag GM Joulamo har sagt efter det genomförda EM slutspelet och det kanske innebär att hela övriga staben blir kvar runt laget. 

Om det blir så då tycker jag att det är ett bra beslut. Bengtsson klarar jobbet och staben runt honom är redan inkörda.

Vi har tillräckligt bra coacher i Sverige idag. Problemet är att vi måste få med de bästa spelarna i landslaget. SBBF styrelsen borde fundera på hur man gör landslagsuppdragen attraktivare.

Norrköping fångade Desport, 204 cm, 26 år från Fryshuset. Det var ett bra napp. Jag hoppades att BSKT skulle  försöka få honom till Umeå. 

Desport har imponerat på mig mycket. En bra spelare/lirare som har haft otur med domsluten i år pga att han har spelat i Frysen. Nu har han kommit ut ur kylan och in i värmen och allting kommer att gå så mycket lättare nu.

Södertälje satsar på sina veteraner. Palmblad och Pita blir kvar och nu även Radosavljevic. Snart kanske även Gaddeforsarna.

Det har pratats om att de skall iväg utomlands igen men 3 poäng skyttet är för svagt för att få ett stort kontrakt  ute i Europa.

Jag skulle iofs inte bli förvånad om Gaddeforsarna hamnar i BC Luleå.

Där finns ekonomiska muskler så att det räcker och blir över och nu måste BC Luleå bygga ett helt nytt lag.

Kanske gör BC Luleå som damerna och satsar på bra svenska spelare i stället för utländska spelare. Luckan efter Nordström fyller man med en Gaddefors. 

US Olympic Team saknar fortfarande några spelare som spelar NBA final men jag tror att TEAM USA´s resultat i de två genomförda tränings matcherna sänder signaler. Det har blivit 2 raka förluster först mot Nigeria med 87-90 och senast i natt mot Australien med 83-91. Det finns inget Dream Team längre.

Fick igår höra att en av Norrbottens första riktigt bra basketspelare Krister Svensson har gått bort. Vi spelade i Norrbottens Senior länslag vid kalottmatcher i Finland. Jag tror att det var 1966 eller 1967. Han var riktigt bra som junior och en av de bästa i länslaget och han fick även åka med svenska juniorlandslaget på Tour i USA. Efter avslutad karriär som spelare blev han elitdomare och dömde många år i landets högsta serier. R.I.P. KS.

Godmiddag 

Behövs verkligen en uppförandekod inom SBL ?

Asoro blev klar för A3. Nu väntar jag bara på den 6:e spelaren för att laget skall bli komplett och få riktig guldglans. 

Jag tippar att A3 är ute efter en svensk spelare som han landslagsmeriter eller redan har spelat i laget typ Fontaine eller Vesterberg. 

Båda hoppas på spel ”ute i Europa” men Sverige är ju också Europa och spel i Eurocup lockar säkert. 

Både spelare och klubbar väntar på besked om hur det blir med pandemin – Blir det något Eurocup spel med hemma och bortamatcher.

Kolla in de utländska laguppställningarna i UD & A3 som inte har vunnit guld bara under de senaste åren. 

2017: Stålvant, Kabengano, Zanoni, Melnika, Lucacovicova, och Okockyte. 
2018: Kiesel, Brown, Kvederaviciute, Mazionyte, Begic och Koop. 
2019 gick det vägen.
2020 blev det inget spel 
2021 blev det semifinal med Thompson, Stach, Degbeon, Vintsilaiou

Tittade på Los Angeles Sparks senaste match en stund igår. Zahui får starta men hon hade återigen ingen bra match. Hennes stora problem är försvarsspelet. De spelare hon möter är för det mesta både snabbare och spänstigare.

Den  25 maj skrev SBBF på hemsidan följande: 

Under våren har ligaföreningarna inom SBL herr och SBL dam inlett ett arbete tillsammans med Svenska Basketbollförbundet för att ta fram en uppförandekod för SBL herr och SBL dam. Förhoppningen är att denna ska ge klubbar, ledare och spelare tydlighet kring vad som gäller på och utanför planen.

Jag funderar på om det verkligen är nödvändigt med en uppförandekod i SBL. Har vi problem som vi inte kan hantera ? 

Jag har följt sporten i många år och enligt min åsikt så är uppförandet under basketmatcherna bra från spelare och ledare.

Det som inte är bra det är spelare som ständigt skall snacka med domarna om deras domslut men det beror ju på att domarna tillåter det.

Det som heller inte är bra det är coacherna som är utanför coach området och coachar i tid och otid men det skulle lätt kunna åtgärdas om bara domarna inte tillät det.

Jag känner inte till om det finns föreningsrepresentanter som ringer upp förbundsfolk och domare och klagar och bråkar efter en förlorad match och jag har aldrig under de senaste tjugo åren sett eller hört talas om någon föreningsledare som har gett sig på domare.

Det kanske är dags att ”den oskrivna lagen om uppförande blir nedskriven” men i kölvattnet efter det kommer även en lista på bestraffning eller avgifter (bötesbelopp) som måste betalas när överträdelser görs.

Jag tycker inte att det är detta som SBBF och klubbarna skall lägga ner energi på utan på att få tävlingsverksamheten och utbildningsverksamheten att bli bättre.

Godmiddag

A3 satsar på guldjubel till våren.

Abigail Asoro tillbaka till A3. Det är ett starkt nyförvärv. Jag trodde att hon kunde bli den som lyfte Alvik till sitt första SM Guld men så blev det inte.

I vissa matcher med Alvik var hon ostoppbar och såg ut att göra som hon ville men när det kom till de två avgörande matcherna mot Luleå då försvann hon helt ur bilden.

Jag vet inte riktigt varför men jag tror att det var genom Lundqvist och McCarville som spelet skulle passera och då kan vem som helst tappa sugen när ens roll inte räknas särskilt mycket. Asoro fick knappt låna bollen i de två sista finalerna. Jag kan ha fel men det var i alla fall så jag upplevde det.

I A3 blir hon ett riktigt vasst hot både utifrån och nära korgen. Defensivt spelar hon aggressivt men lite slarvigt och drar ofta på sig lite för naiva fouls. 

”Tillsammans har vi nu möjligheten att spela en fartfylld och rolig basket, som vi hoppas publiken kommer att uppskatta”, säger Umeås guldcoach Janne Enjebo enligt vk.se

Jag hoppas att det blir som Enjebo lovar men han har lovat samma fartfyllda och roliga basket de senaste åren men det har i alla fall inte jag sett röken av. Rätta mig om jag har fel.

I Eurocup kan faktiskt uppställningen Brown, Page, Degbeon, Louka och Asoro väga ganska tungt men det skulle behövas ett till etablerat nyförvärv med lite internationell erfarenhet för att ha en chans att ta sig vidare i Eurocup spelet. Övriga A3 spelare är helt ok i ligan men Eurocup är något helt annat.

Kul blir det i alla fall att se hur långt Enjebo kan ta laget med sin spelstil och med dessa spelare.  Det råder ingen tvivel om att man siktar på guldjubel till våren. Med ett starkt namn till kan även gruppspelet i Eurocup klaras av.

Förra veckan kunde vi se OS kvalmatcher med ända upp till 11.000 (Kaunas) åskådare på läktaren och i Serbien dryga 5000 men i Kanada och nu i Japan är det stopp för publik.

OS utan publik blir så trist. Det kommer tyvärr att blir sämre sport än det blir med publik och det tycker jag att det senaste året har bevisat.

Jag respekterar beslutet eftersom jag har upplevt covid19 fasan i släkten.

Jag tycker att det är naivt att överhuvudtaget genomföra OS. Dom borde ha ställt in helt men då kanske den Olympiska Kommittén går under eftersom slantarna inte kommer in. Allt som har med OS att göra är business numera på hög nivå

OS skulle i alla fall inte gå under men kanske i den kostsamma och överdådliga form som OS har genomförts sedan milleniumskiftet.

Godmiddag.  

Kina slopar utländska spelare i högsta ligan

Det är trist att en feldömd straff mellan England och Danmark skall avgöra så mycket. Fotbollen har samma problem som vi har i SBL basketen. Matcher avgörs trots felaktigheter.

I höstas fick jag se Jämtland få en helt felaktig foul med sig i sista sekunden av ordinarie tid som avgjorde matchen mot BSKT. BSKT hade gjort en strålande match men blev ”blåsta på segern”. Jag har svårt att glömma det.

Jag vet att man ändrar inte ett foul domslut mer än möjligtvis att klassa upp domslutet till osportslig eller klassa ner till icke osportslig men en domare borde ha lite känsla och lite kyla särskilt om man står i ”fel vinkel”.

Domaren blåste på en ren reflex som kanske utlöstes pga att Jämtlands coach stod bredvid honom och ropade FOUL.

I går hade man tillgång till VAR och det borde ha varit självklart att det inte var straff men det VAR förmodligen politik på hög nivå inom gammaldags traditionella fotbollen som avgjorde den matchen.

Det skulle förvåna mig mycket om inte finalen går till 120 minuter och avgörs på straffar. Det är mest PK.

För några dagar sedan skrev jag att Kina har flest basketspelare av alla nämligen 300 miljoner (mkt större än pingis och många fler än i USA).

Nu går Kina före med gott exempel och sätter stopp för utländska spelare i den Kinesiska Basketligan. 

Vore inte det ett radikalt grepp även för den svenska ligan ?

En superstimulans och utmaning för alla svenska killar och tjejer.

Många fler svenska spelare skulle kunna få en vettig ersättning så att de kan satsa mer för att nå högre kvalitet. Landslaget skulle garanterat bli bättre om landslaget fick spela många träningsmatcher.

Lyssnade på 305 podden där man hedrade power forwarden Bob Osberry som gick bort nyligen. Han kom till Köping Basket i början på 80-talet.

Jag hade förmånen att se honom spela i Skellefteå när vi mötte Västerås i kvalet till Elitserien 1985. Osberry var en mycket bra spelare och tillsammans med guarden Gerald Holmes väldigt svårstoppade men vi lyckades efter vinst mot dem i Västerås och gick upp till Elitserien.

I vårt lag spelade Ike Person som då lyckades med en liknande bedrift som Osberry. På två år förde han KFUM Skellefteå från div 2 till Elitserien. Osberry hade åren innan fört Köping från div 3 till Elitserien på tre år.

Så bra basketspelare som de ovan nämnda ser vi sällan eller aldrig numera i den svenska basketligan.

Jocic meddelade innan OS kvalet att han inte skulle delta med Serbien i OS. Det skapade rubriker och ilska där hans patriotism ifrågasattes men han stod på sig och menade att hans kropp var för sliten.

Experterna ansåg i alla fall att det inte spelade någon roll. Serbien har aldrig haft ett så bra lag så det fanns inte i tankevärlden att man skulle missa OS.

I OS kvalet spelade man inte bra. En av de bästa spelarna guarderna Micic & Jovic fick nöta bänk mest hela tiden och i stället fick t ex en gammal Teodosic spela mycket.

Jag tror att det fanns inre motsättningar och att coach Kokoskov tvingade till en matchning som han inte gillade. Jag tycker att han coachade uppgivet och nästan gav bort matchen mot Italien. Italien vann ganska enkelt mot Serbien och huvud kommer troligtvis att rulla. 

Läser att Thorens Innebandy herrar har skrivit nytt kontrakt med Norrman som klev in och lyckades hålla kvar laget i elitserien. Bra så men………….när jag läser hur han klassar ner sin föregångare då reagerar jag.

Enligt honom var dom ”dåligt tränade”, dom hade ”dålig fysik” och att han tog över ”småpojkar som blev män”. Snacka om att slå sig för bröstet. 

Godmiddag.  

Fågel eller fisk – det är frågan

När jag ser på highlight filmen verkar nya BSKT spelaren Will Butler, 24 år, 203 cm vara en ”biff”. Hoppas bara att han inte är ”för biffig”. Tyvärr fick jag inte se en hel matchfilm med honom innan BSKT bestämde sig. 

Jag har en viss erfarenhet som du vet så jag brukar få komma med en åsikt. Jag går dock inte på statistik utan på vad jag ser. Kanske var det bråttom med ett beslut den här gången.

Butler är stor och kanske den som saknades i fjol som försvarare nära korgen när BSKT mötte lag som de borde kunna slå. 

Spel i UAB på NCAA 1 nivå är bra och även Huesca i den spanska andraligan men där blev det sparsamt med minuter. Det ser bra ut men det jag saknar är ett hyfsat skott  från distans.

Kanske är det så att han passar in i Balibreas spelstil för det är väl han som har valt honom. Jag förutsätter att han har en provspels period då han får visa hur gärna han vill stanna i Umeå.

Blir Dickerson och Butler fågel eller fisk. Vi hoppas på det bästa.

Pitino och Grekland åkte på en liten kölhalning av kluriga Tjeckien vid kvalfinalen till OS som spelades i Victoria, Kanada. Jag trodde att grekerna skulle vinna men Tjeckien tog sin första OS plats någonsin så motivationen var nog starkast hos dem.

Doncic höll i taktpinnen och förde sitt Slovenien till OS för första gången. Han var makalös med en s.k triple double mot hemmalaget Litauen. Han är faktiskt ganska ”knubbig” den gode Doncic men en fantastisk spelare. Nationalsorg i Litauen som inte brukar missa OS.

Jag trodde att starka Serbien på hemmaplan skulle bli lite för svåra för Italien, men det blev tvärt om. Italien spelade snabb och teknisk basket med fantastiskt skytte och vann ganska enkelt. Katastrof i Serbien med alla legender som Danilovic , Obradovic och Sacic på läktaren.

Jag trodde inte att Tyskland skulle kunna stå emot rutinerade Brasilien men Wagner som spelar i NBA tog tag i matchen med 28 poäng och förde Tyskland till OS. Coach Henrik Rödl var tårögd efter slutsignalen. NBA spelande Schröder som inte kunde delta pga NBA slutspelet var överlycklig för nu får han vara med i OS.

Det mest anmärkningsvärda det är att ingen av arrangerande hemmanationerna (Litauen, Serbien, Kanada, Croatien) lyckade ta sig till OS.  Lagen fick aldrig den hemmafördel av domarna som den 6:e spelaren brukar innebära trots att det var publik på läktaren utom i Kanada. I Litauen i Kaunas var det 11 000 igår kväll. 

Jag tycker att det är ett bra betyg till FIBA och hur domarna dömer idag. Det är mer fair play än det någonsin har varit. Domare som favoriserar ett lag är snabbt ute i kylan. 

Det har blivit lite bättre även i Sverige men fortfarande har vissa lag för mycket favör framförallt på sin hemmaplan. FIBA har koll på sina domare och ser på dem med objektiva ögon. Det behöver vi även ha i Sverige.

Europa fick med sex lag i OS och det är suveränt. Italien, Tjeckien, Tyskland, Frankrike, Slovenien, Spanien tar upp kampen med USA, Iran, Australien, Nigeria,Argentina  och Japan.

OS basketen startar söndag den 25 juli kl 03.00 Tjeckien – Iran, 06.40 Tyskland – Italien, 10.20 Australien – Nigeria, 14.00 Frankrike – USA och 26 juli 06.40 Argentina – Slovenien, 14.00 Japan – Spanien. SVT lär knappast sända många matcher så om du vill se bra basket då blir det till att öppna plånboken.

Läser att Andrew Smith med förflutet i Jämtland och Södertälje är klar för BC Luleå. ”Vi vet vad vi får” säger Öqvist. Jag hoppas att BC Luleå inte enbart har kollat på highlight videos eller bara minns hur han spelade mot dem.

BC Luleå får en ganska vild spelare som är ojämn. Om han får flyt och klarar sig undan foul då kan det bli vad som helst. När han spelade i Sverige senast då blev det ofta flera snabba naiva fouls och följaktligen bänken tidigt i första perioden. Han visade även ”lite för kort stubin” emellanåt. En spektakulär spelare då men kanske har han mognat och spelar nu klokare. 

Jämtlands nya Felix Edwardsson 22 år, 206 cm som har spelat i 2:a ligan i Tyskland senast blir intressant att se vad han kan åstadkomma i SBL. Han kommer att få känna på det svenska postförsvaret som inte är lika rent som i Tyskland. 

Det blir också intressant att se när Östersund Dam börjar presentera startspelare till årets damliga lag. Än så länge ser det väldigt tunt ut.

Jesper Gustavsson hade ett par anbud men han tackade nej till fortsatt coachning i Ungern och kan nu vara på väg till Island. Två av elitklubbarna har visat intresse för honom.

Godmiddag.  

Pitino min guru vann igen med Grekland

Natten mot söndag blev en prövning eftersom OS kvalet för herrar spelas på olika kontinenter. Jag ville inte missa semifinalerna mellan Kanada och Tjeckien samt Turkiet och Grekland. Vilka matcher !

Kanada misslyckades trots hemmaplan att ta sig till final efter att ha blivit taktiskt utmanövrerade av Tjeckien, som spelade ”uppfinnar Jocke” basket med en hel del klurigheter som det unga Kanadensiska laget och coach Nick Nurse inte kunde knäcka. Kanadas lag har betydligt mer talang och atletism men basket är mycket mer än så.

Det var en vibrerande match som du skall titta på om du kan. Tjeckien ledde med 10 poäng med bara några minuter kvar men Kanada lyckades snabbt komma närmare och med en buzzerbeater toktrea får till OT och 94-94. 

I förlängningen följdes lagen åt till 101 – 101. Satoranski i Tjeckien hade bollen och trots suveränt individuellt försvar mot honom sätter han en planka i 2:a med 1.4 sekunder kvar och Tjeckien till semifinal. 

Kanada har inte lyckats att ta sig till OS sedan 2000 så resultatet blev ett misslyckande speciellt med tanke på att de fick spela på hemmaplan. Kanada kommer att tappa några platser i world ranking.

Turkiet körde över Grekland i matchinledningen och var uppe i  18 poängs ledning och det såg för många ut som att det redan var över men basket är basket till skillnad från fotboll där man kan hålla undan med en ledning på 1-0.

Grekland coachas av Rick Pitino och han har redan visat att han trots hög ålder (68) fortfarande håller. I år har han vunnit grekiska mästerskapet, gått långt i Euroleague och nu i kvalfinal till OS med landslaget.

När han coachade Kentucky Wildcats mellan 1989 – 1997 då blev han en favorit.

I andra halvlek spelade grekerna ett riktigt kämpaförsvar. Dessutom fick man igång flytet eller flow som man säger och gick ifrån till en övertygande seger. Grekerna spelade med ”Greeced wheels”. Om det blir vinst i natt mot Tjeckien och en OS plats då får Pitino nycklarna till staden Athen – tippar jag.

Om du är intresserad då kan du streama matcherna på livebasketball.com .

Även söndag kväll och natt blir en prövning eftersom jag tänker hänga med i alla matcher

18.30 Litauen – Slovenien, tror jag att Doncic´s Slovenien vinner men Litauen spelar på hemmaplan inför storpublik så det är nog ganska öppet. 

19.30 är det dags för Tyskland mot Brasilien, som jag tror att Brasilien vinner även om Tyskland har ett bra lag.

20.30 Serbien mot Italien är en helt öppen historia. Jag tror att Serbien tar den pga sin stora jätte Marjanovic.

01.05 I matchen Grekland mot Tjeckien så tror jag på grekerna. Dom är lite större och spelar lite hårdare försvar men framförallt så har dom coach Pitino, som har varit lite av min guru under min aktiva coachtid.

Om du föredrar bra juniorbasket så spelas U 19 VM för herrar i Lettland samtidigt och många matcher finns på youtube.

Godmiddag.  

Immobile betyder orörlig

Läser i NSD.se att Luleå tappar Mathilda Åhlberg som har bestämt sig för att gå till Norrköping. Jag tror att jag förstår vad coach Taylor-Lundgren ser. Åhlberg har visat upp fysiskt spel och riktigt vasst 3 poäng skytte den här säsongen när hon har fått minuter. 

Sofia Hägg i sin tur lämnar Södertälje för Luleå. I henne får Luleå en erfaren spelare och rutin väger tungt i damligan, men hon är inte en stabil 3 poäng skytt.

Selma Delibacic blir ny assisterande coach i Högsbo men vem blir head coach ?  Jag skrev för länge sedan att jag hade hört att Lantto som var i Södertälje var aktuell men än så länge har det inte bekräftats. Att döma av Linonsbloggen så fortsätter Jonas Fredriksson och det gillar jag. En smart spelare som blev en smart coach.

Det är förresten alltid lika roligt att läsa vad klubbar skriver om sina nyförvärv. Superlativerna staplas på varandra men när det kommer till kritan så ser man ofta inte mycket av det. Det blir bl a intressant att se om Luleås nya BMW är så ”otroligt bra” som man tror.

Enligt vanligtvis välunderrättad källa så är Ellen Nyström klar för Luleå BBK men Vesterberg har ännu inte bestämt sig.

Palmblad fortsätter åtminstone ett år till i Södertälje. Det tycker jag är kul. Killarna som jag tränar kommer att få i uppgift att studera honom när han kommer på besök. Han är en role model i mina ögon när det gäller fysik och teknik samt både offensivt och defensivt. Det jag inte gillar är hans defensiva tjuvknep som han inte behöver för att hänga med i försvaret.

Läser om hur RF och Specialförbunden fördelar slantarna som staten bidrar med för att hjälpa idrotten. 

Basketen fick totalt 14.3 miljoner. Hockey får 210 miljoner och det kan jag köpa för där har spelare löner som är högre än statsministerns även om dom inte spelar särskilt mycket, att Friidrotten får 50 miljoner det finns bara inte speciellt med tanke på att fotbollen ”bara får” 52 miljoner. Snacka om särbehandling eller är det ett extra OS bidrag inför Tokyo.

Specialförbunden alltså SBBF bestämmer själva över hur man fördelar vidare ut till basketklubbarna. 

Jag har en känsla av att BSKT får en liten sudd precis som senast samtidigt som ”restaurangklubbarna” håvar in 5-6 ggr mer/förening. Dom som redan har får.

Här borde man ha tänkt tvärt om och stöttat dem som inte har. DET skulle kunna innebära att SBL blir jämnare och bättre. Som det fördelas nu blir det status quo eller kanske tom sämre.

Fördelningen baseras på publiksiffrorna och inte på t ex lags resekostnader som borde vara en rättvisare norm. 

Alla vet ju dessutom att många klubbar sockrar sina publiksiffror och särskilt dom som har ganska mycket publik för det syns ju inte då. En klubb som har liten publik kan inte bluffa för då syns det direkt.

Immobil betyder orörlig. Det är inte italienaren Immobile. Ingen kan överdriva smärta av en kontakt på fotbollsplanen som han. Inte ens Ronaldo. Sådana spelare är anledningen till att jag inte tittar så mycket på fotboll och definitivt inte på vissa lag.

Godmiddag.  

Basket är ny 2:a i antal utövare efter överlägsna Volleyboll. Fotboll bara 4:a

Jag noterar att BC Luleå liksom de flesta föreningarna tappar mer än halva laget. Fyra jänkare och Nordström, Hansson och Kerney ersätter man inte på en fikarast.

BC Luleå försökte med Dawit men han valde mästarna i stället. För bara några år sedan var det ingen som tackade nej till Luleå när dom hörde av sig men det är nya tider nu.

Väntar med viss spänning på A3´s nästa värvning.  

Utlandskvoten är redan fylld plus fyra svenska spelare så det är minst fyra svenska namn som saknas. Rosendahl har inte nämnts i media så hon fick nog inte nytt kontrakt. Övriga fjolårsspelare satsar på spel i BED.

Några av de nya borde ha spetskompetens om A3 skall behålla sin topp fyra position.

Brooke McCarty-Williams som har skrivit på för Luleå BBK är en vass värvning. När hon spelade i finska PeKa (PeliKarhut) 2018/2019 såg jag henne i 3 matcher. Då var hon väldigt vass och deras bästa poängplockare. BMW är en bra bil som du vet och även hon har hela registret i sin repertoar.

I NSD.se låter det som att Luleå har värvat klart om även E Nyström och Vesterberg skriver på men det tror inte jag på. Tappet av Nnamaka har dom inte fyllt ännu. Hennes betydelse för laget kan inte underskattas.

Nu förstår jag varför Crespi meddelade att han slutar. Det rådde stort missnöje i det svenska laget över hans coachstil. I lilla Sverige så går det inte att hemlighålla något.

Uppträdandet har varit detsamma som under hans tid som headcoach i Italien. Gapande och skrikande, för hård negativ coachning av spelare inför alla lagkamrater. 

Det kanske fungerar ute i en del klubblag i den professionella världen men inte i Sverige. Enligt välunderrättade källor uppmärksammades han på problemet redan innan EM slutspelet.

Om det är så att ett flertal av 1988-1989 gänget slutar och det är dags att bygga ett nytt lag då bör man satsa på kvinnlig coacher och ett nytt lag med mål satta ett antal år framåt i tiden så att coacherna får arbetsro. Det är dags för SBBF att tänka om och ta helt nya grepp.

Det kommer att dröja ett tag innan vi har ett landslag på topp 8 nivå i Europa igen. Förresten topp 8 är placeringen efter EM och det är det som gäller men om jag tittar på laguppställningarna så finns det rätt många lag som är bättra på platserna 9 – 16.

Det finns ett antal mycket duktiga kvinnliga coacher i Sverige med bra meriter som spelare och ledare under en lång karriär men det finns risk att svensk basket har slarvat bort dem och att dom inte vill ta på sig ett sådant uppdrag igen. Jag hoppas att dom ställer upp om dom blir tillfrågade och jag hoppas att SBBF är beredd att betala. 

På tal om landslag och kapacitet.

Visst kommer du ihåg att det svenska herrlandslaget krossades av Kroatien för ett drygt år sedan i EM kvalet. Igår spelade samma Kroatiska lag OS kval mot Brasilien och fick stortorsk med 30 pinnar.

Det blir lite annat perspektiv på prestationen då. Basket är en världssport till skillnad från vad svenskarna fattar. I Sverige tror man att Innebandy är stort eftersom man inte har koll. Innebandy finns inte på rankinglistan ännu.

Basketsporten har faktiskt gått om fotbollen vad det gäller aktiva utövare pga den explosionsartade utvecklingen i Kina. Nedan den senaste rankingen:

#1 Volleyboll 800 miljoner utövare, #2 Basket 450 miljoner, #3 Pingis 300 miljoner, #4 Fotboll 265 miljoner,

Man kan tycka att USA är stora i basket men Kina har faktiskt 10 ggr fler utövare än USA nämligen 300 milj.

Undrar om dom har en plan B klar för alla padel banor när den flugan är över. Ja jag tror verkligen inte på att det blir en varaktig sport som utvecklas till tävlingssport i Sverige. Padel planerna gör vi snabbt om till 3X3 planer eller hur………….

Varför skall journalister ständigt plåga spelare efter en förlust med frågan om hen skall fortsätta i landslaget ? Det hände i dam basket EM och det hände igen efter förlusten mot Ukraina. Har journalister en mall som de går efter ? Frågorna alltid desamma. Om Sverige hade vunnit då skulle frågan ha varit ”Hur skall ni fira det här då” ? Är man alltid ute efter katastrof rubrikerna och glömmer att tänka på människan ?

Godmiddag.