HOOPS

Skippa showen – spela bra

I kväll är det matchdags igen för Umeå BSKT efter nästan tre veckors match & landslagsuppehåll. Laget fick 4-5 dagar ledigt men sedan har man kört hårt och dessutom tillfört Jordan & Krayem.

Det är omöjligt att veta vilken effekt dom kan tillföra laget i den första matchen. Jag vill inte se show utan hårt arbete och helst en vinst.

BSKT resultaten har varit svaga efter den överraskande vinsten mot Norrköping hemma. Vi får hoppas på en stor förbättring i kväll annars blir det jobbigt för laget.

Det känns riktigt märkligt det här med tomma läktare. Jag tror att många spelare har svårt för att komma upp till max prestation när det inte finns fans på plats som vill se vad en spelare kan göra på planen. Adrenalinet strömmar inte till på samma sätt utan publiken jubel.

Södertäljes form har varit väldigt varierande. Storsegern borta mot Norrköping följdes upp med jätte torsk mot Jämtland borta. Jag har en känsla av att dom har tränat stenhårt under uppehållet och eftersom varken Palmblad eller bröderna Gaddefors var med landslaget så lär dom vara sam trimmade.

Förresten varför var dom inte med i landslaget ? Alla tre borde vara ganska givna. Jag anar ”ugglor i mossen” när ingen av dem är med.

Tittade på Eos mot Helsingborg i BLD igår kväll på SVT. Det var inte en match som speglade hur dam elit basketen ser ut i Sverige utan liknade mer en juniormatch med två på helplan vilt pressande lag. De s.k tekniska felen var ”oräkneliga” både för spelare och domare. Ingen bra PR för basketen. Jag tror att någon sakkunnig borde delta när man bestämmer vilka matcher som skall visas på SVT. 

Jag tror dessutom att Eos har överraskat klart för i år och är på väg kanske något snäpp neråt i tabellen. Helsingborg blir bra om några år.

Under EM kvalmatcherna som spelades senaste helgen så noterade jag att Sverige är sämst av alla på screensättning och utnyttjande. Dom är ofta rörliga och lätta att försvara emot. 

Passningsförmågan är svag. Få klarar av att passa rätt och hårt med en hand. Många stannar upp dribblingen och tar bollen med båda händerna innan man kan passa.

Returtagningen måste börja värderas högre då kommer även spelarnas inställning till returtagning att förändras.

Förmågan att spela snabbt när det går och utnyttja övertag saknas nästan helt. I svensk basket skall det dribblas och dribblas till det att man nästan nöter ut bollen.

Godmiddag 

En munsbit för A3

Mark blev en munsbit för A3 när man väl började ta i. Att starta halvslappt och ”kolla läget hur motståndarna är” det går inte på högsta nivå, inte ens på hemmaplan. Då hamnar man i underläge trots att man har bättre spelare.

Det var precis vad som hände. Mark höll emot ända till halvtid 45 – 40, men sedan började alla i A3 att ta i och då gick tåget snabbt till en storseger.

Thompson visade återigen sin klass både defensivt och offensivt. Nästan prickfritt framåt men någon petfoul defensivt. En domare blåste en defensiv foul på Thompson som var korrekt men exakt i samma ögonblick som han blåste gav Mark spelaren tillbaka med en armbåge i huvudet. Domaren stod nära spelarna och måste ha sett vad som hände. Det borde givetvis också ha varit en foul kanske tom en osportslig men nada hände. I en herrmatch hade det blivit kalabalik.

De lokala spelarna fick även chansen och gjorde det riktigt bra med extra plus för Dellbro som visade upp riktigt bra guardspel. Däremot är det svårare för andra att komma igång efter 30 minuter på bänken och utan att vara uppvärmd. Det är lätt hänt att det blir en skada.

Någon frågar sig kanske varför Mark hade åkt buss de 100 milen till Umeå. En sådan resa kräver under normala förhållanden två chaufförer och kostar runt 40.000 kr. Jag tippar att Mark valde en anti Corona anpassad resa i stället för att riskera något på flyg. Vettigt tycker jag. Ganska bekvämt dessutom och ungefär lika dyrt.

Emma Häger dotter till fd Umeå spelaren Eva Söderberg var riktigt bra den lilla tid hon fick vara på plan. Klart vassare än amerikanskan Basset som inte gjorde någon glad. 

Bubblorna i herrarnas EM kval matcher levererar den ena skrällen efter den andra eller vad säger du om Israel – Spanien. 95 – 87 och Schweiz – Serbien 92 – 90. Det konstiga är att de lag som har ”hemmabubbla” verkar spela sämst. 

Finland föll i hemma bubblan mot Georgien trots heroiskt spel men Georgien hade med sig både Shengelia och Shermandini och det blev för mycket.

Fyra timmar till Sverige mot Kroatien. Förlust med 16 poäng borta i Drazan Petrovic stadion var i underkant. Sverige blev helt utspelat stundtals så det krävs ett mindre under om det skall bli vinst. Kroaterna körde över Turkiet i hemmabubblans i förrgår.

Godmiddag 

Gul:NCS 0580-Y10R. Blå: NCS 4055-R95B är rätt färg på den svenska flaggan

Det blev alldeles för mycket dribblande och alldeles för lågt tempo i matchen mot Nederländerna. 

Jag är dessutom ganska less på att se detta Side to Side spel som inte skapar den attack lucka som man letar efter. Då har man fel spelare till det spelsystemet eller fel system till de spelarna.

Saknaden av Håkansson och Magarity var stor och avgörande men Sverige gjorde det trots allt ganska bra. Minus två pinnar kan man ta igen på hemmaplan om det blir hemmaplan.

Löfbom, Czerapowicz och Borg var bra men även Pantzar visade bättre klass och kommer undan med godkänt. Sverige klarar av Nederländerna om det blir på hemmaplan och även med tomma läktare.

Kroatien på söndag blir för svåra igen. Turkiet blev utspelat på hemmaplan och Kroatien vann ganska enkelt. Sverige har trots förlusterna en hyfsat bra chans att gå vidare.

Är det bara jag som regerar över att Sverige spelar i dräkter som inte är klar gul och klar blå för det är flaggans och landets färger. Här har man gjort en jättemiss.

Normalt är färgsättningen av största vikt i alla sammanhang men av någon anledning har man inte brytt sig om det trots att detta gäller Sveriges landslag i basket. Vi spelade i mörkblåa dräkter med gult och liknade något annat land i öst.

Det är för övrigt inte den första gången. Jag minns när Sveriges damlandslag senast hade stora framgångar i Frankrike då spelade man också med en dräkt i liknande färger. Är det sponsorn som får bestämma hur dräkten skall se ut ?

Det här är lite typiskt Sverige idag. Vi har förlorat lite av vår identitet både här och där. Vi vänder kappan efter vinden allt mer utom Tegnell.

Detta skulle aldrig kunna inträffa i våra skandinaviska grannländer och aldrig internationellt. Titta på Finlands senaste speldräkter där hela dräkten är utformad som den finska flaggan. Ursnyggt tycker jag.

Danmark stod för en supersensation igår genom att vinna i Vilnius i Litauen mot Litauen med 76 – 80. Danmark spelade inspirerat och uppoffrande med en iller till Guard som heter Nielsen och en poänggörare av rang vid namn Gabriel Lundberg 28 poäng, 7 returer, 4 assist. Den 25 årige forwarden spelar i Zielona Gora i Polen i år. I fjol spelade han i den spanska högsta ligan.

Tre timmar till uppkast mellan A3 och Mark. Enjebo säger i dagens media att det gäller att inte underskatta för då kan man förlora mot alla lag i ligan och det är sant men inte om han spelar med de bästa spelarna i A3.

Jag hoppas att Emma Häger är med i Mark. Jag är nyfiken på hennes utveckling eftersom jag har tränat hennes mamma Eva Söderberg i fyra säsonger i elitserien mellan 1988 – 1992.

Blir det livebasket bakom en glasruta eller…………..

Godmiddag 

Sanning eller konsekvens

”Konspirationsteori eller sanning” var nsd.se bloggarens rubrik på gårdagens alster. Han funderade om det verkligen stämmer att alla ogillar Luleå runt om i basketsverige.

Jag kan intyga att det är en ganska vanlig åsikt åtminstone söder om Daläven. 

Föreningarna i Umeå gillar Luleå och alla bra matcher vi brukar få däruppe.

I år blev vi tyvärr utestängda från alla ungdomsserier men vi håller tummarna och hoppas att suget efter matcher även mot Umeålagen vaknar igen efter pandemin.

Jävla Luleå. Jag har hört det måååånga gånger söderifrån sedan jag började skriva HOOPS bloggen 2014. Många hör av sig och har åsikter om Luleå. De hör av sig om min blogg men även om alla mina kollegors alster och deras åsikter om dom vågar ha någon.

Det finns flera anledningar till denna avundsjuka eller säg hat. Givetvis att spelarna i Luleå har det bättre förspänt än nästan alla andra både lönemässigt och faciliteterna men det är inte bara det.

Det som är värst det är att nästan alla vet att dom alltid åker på en förlust uppe i Luleå. Luleålagen BCL och LBBK spelar alltid som bäst på hemmaplan och då särskilt när dom har sina 1500+ på läktarna och apbergen på plats som kan sätta press på domarna.

Jag vet att det finns spelare som hellre klämmer fram en ljumskskada eller en maginfluensa för att få stanna hemma och slippa ta flyget upp till Luleå.

Jag vet också att det finns en liknande inställning mot A3. Namnet Udominate (you dominate)störde många söder om Dalälven och när det visade sig att man hade ekonomiska muskler att köpa ihop ett nästan helt professionellt lag då blev avundsjukan och hatet bara större. Guldet som A3 vann år 2019 var inte välkommet runt om i Sverige. Nästan alla ”utom de närmast sörjande” höll på Högsbo. Nog om detta.

Omar Krayem tillbaka i BSKT. Krayem är en Guard som kan skapa sitt eget skott och bryta ner försvarsspelet vid P&R spel. 

Balibreas spanska Side to Side anfall får helt plötsligt en annan dimension som kommer att skapa nya problem att ta hänsyn till för alla lag. 

Om vi dessutom adderar Germain Jordans specielle connection med Krayem så kommer BSKT bli ett betydligt mer svårförsvarat lag snart. Jag går redan så lång så att jag tippar att Krayem blir kvar resten av säsongen.

Det enda som oroar det är att både Jordan och Krayem är ärrade basketproffs som har spelat på hög nivå under de senaste 7-8 åren med minst 60-70 matcher per säsong i kroppen eftersom dom har spelat vidare när ordinarie säsong har tagit slut i det land dom har spelat. 

Tiden för rehab har ofta varit kort, men pandemin har inneburit en ovanligt lång tid för rehab och uppbyggnad. Det är bara att hålla tummarna och hoppas på att dom håller ihop. Basket kan dom båda spela.  

När jag skriver detta är det 4 timmar kvar till matchen Sverige vs Nederländerna. Matchen är en 50/50 match. Nederländerna omöjliga att bedöma mer än att dom liksom Sverige har slagit Turkiet i kvalggruppen och det är starkt. Basketen har utvecklats oerhört i Nederländerna liksom i Belgien under de senaste 10 åren. Sverige får vara riktigt bra om de skall kunna vinna mot de orange.

Godmiddag 

Vad har hänt med Luleå BBK ?

Igår tog jag upp i HOOPS saknaden av glädjeyttring i A3 när slutsignalen gick och segern var bärgad mot Norrköping. 

Är det så att pressen är så stor att vinna matcher så att man helt enkelt har svårt att visa glädje när man vinner. 

Är det så att det förväntas att A3 med det lag man har skall vinna varje match ? Om det är så då är det ett feltänk. Det laget kommer knappast att lyckas.

Jag hoppas verkligen att laget fick cred i omklädningsrummet efter matchen för att de lyckades kämpa hem segern för det är de värda och Thompson borde ha fått en liten bonus för att hon räddade laget från torsk.

Jag kan förstå om man har förväntningar på Luleå BBK som har tagit hem SM guldet sex av de senaste sju åren att de skall vinna varje match men inte på A3. Guld skapar ofta hybris det är ett faktum.

Ärligt talat blev jag förvånad över att se Luleå igår mot Alvik. Jag trodde absolut på vinst för Luleå men dom verkade otränade, tröga, tunga i steget och det var bara Nnamaka som hade skott i tankarna. 

Westerberg, A Nyström och Ahlin helt virriga i spelet. Det såg i alla fall i mina ögon ut som att laget är ur form. Det var så virrigt så att det gjorde ont att se för en Norrbottning som jag. 

Luleå startade med hög fart och hade möjlighet att gå ifrån ordentligt. Sandberg ville köra slut på McCarville och det var rätt taktik men då började han rotera in spelare och med det massor av avbrott för vila. Både McCarville och James återhämtade sig och flytet var borta. Jag tror att han spelade hela bänken redan i första perioden nästan för att visa att ”han har vassare bänk än Alvik”. Det var ett misstag anser jag.

Alvik var helt klart bättre. Bättre mer varierat anfallsspel. Varierat försvarsspel och tom bättre skytte från 3 poäng linjen. Luleå som har haft skytte som adelsmärke har inte det längre. Det är attackspel som gäller numera och tyvärr inte alls bra.

Man brukar säga ”den enes död den andres bröd” och det gäller Ellen Åström som efter Sterns naiva fouls fick en rejäl chans och tog den med besked. Hon är en av deras 6-7 bra spelare och förtjänar mycket mer tid i matcherna. 

Det som också skilde det var domarnas bedömning. I första halvlek såg det ut som att man letade fel på Luleå samtidigt som Alvik kom undan utan avblåsningar vid liknande situationer. I andra halvlek blev det lite mer rättvist. Jag hoppas att en övervakare fanns på plats som vågar kritisera de två rutinerade herrliga domarna för det var en svag domarinsats.

Det brukar iofs se likadant ut i Luleå. Luleå får spela ganska hårt men det är gästerna som får foul. Jag efterlyser återigen rättvisa domare som följer boken och inte sysslar med personliga bedömningar och bestämmer hur man får spela. 

Det var mycket bättre förr när det gäller domarna. Kunniga, mentalt starka, rättvisare och de flesta med glimten i ögat och inte rädd för att prata och skämta lite grand. 

En som också svarade för en lite jobbig insats var TV kommentatorn Becksmo. Berömmet om Alvik och Lundqvist och deras fantastiska passningar och hur starka dom var m.m blev som ungdomen numera säger awkward.

Jag är ganska säker på att basketfolket i Luleå nu inser att om dom skall ta sig till final till våren då måste dom agera snart.

Godmiddag

Trots seger inget större jubel efter slutsignalen

En vänlig man i ledarstaben släppte in mig på läktaren i alla fall så jag fick se matchen A3 mot Norrköping live. Jag antar att mitt budskap i HOOPS härom dagen hade gått fram. 

Ärligt talat så känns det lite konstigt när det inte finns någon publik alls utan bara hemmalagets funktionärer och styrelsen några sponsorer plus media. Det känns nästan som en träningsmatch. Det blir inge riktig nerv i matchen trots att det blev förlängning. 

Inte ens A3 spelarna verkade tycka att det var särskilt kul för dom visade ingen större segerglädje. Jag är 100 på att Norrköping hade jublat i högan sky om de hade vunnit.

Det var ingen bra basketmatch men det behöver inte vara vackert bara man vinner och A3 får skatta sig lyckliga att de har en så skicklig spelare som Thompson. Hon gjorde egentligen poäng lite som hon ville och hade lätt kunnat göra betydligt fler med lite mer clear out anfall för henne.

Norrköping spelade taktiskt hela tiden och lyckades med det mesta men på slutet A3 hade matchen i sina händer när Hjern var utfoulad. Norrköping blev lite virriga.

Norrköping hade spelat smart och utnyttjade A3´s lagfoul belastning i slutet och tog in poäng efter poäng och tog med 20 sekunder kvar ledningen. En lyckad inkast kombination efter timeout gav A3 poäng genom Degbeon och det blev förlängning och precis som vanligt var det laget som lyckades komma tillbaka och få förlängning som även vann matchen. 

En viktig avgörande faktor var när Hjern i slutet på 4:e fick sin femte foul då tappade Norrköping initiativet. Jag kan förstå att det är svårt att spela försvar mot henne när hon hela tiden får knuffa bort den som spelar bra försvar mot henne. Hon skapar utrymme för egna attacker, passningar och spelvändningar pga det. Hjern borde ha varit utfoulad tidigare.

Ingen kan säga att det var en rättvis seger för A3. Det var en helt jämn match som kunde ha slutat hur som helst. Det som var kul var att se de två kvinnliga domarna Luna Gogolin & Murad i arbete. Dom dömde väldigt rättvist och det hedrar dem.

I kväll är det dags för Alvik mot Luleå. Läser i NSD.se att coach Sandberg tycker att Alviks bänk inte är speciellt vass och jag håller med honom. Dom har 5 – 6 vassa spelare men sedan är det stopp. Spelarna på Alviks bänk blir säkert bra så småningom men då måste dom nog byta lag ganska snart för att få den speltid dom behöver.

Det blir en jämn match som vem som helst kan vinna och jag tror som ofta på Luleå.

 En bekant som regelbundet läser HOOPS hörde av sig till mig igår och meddelade att Campazzo har skrivit 2 års kontrakt med Denver Nuggets. Det gillar jag. Jag brukar inte kolla särskilt många timmar per månad på NBA men från och med idag blir Nuggets mitt nya favoritlag. 

Godmiddag

Surt & Sött

BSKT har rehabiliterat kropparna och i princip vilat i fyra dygn efter stortorskarna i Borås och Köping. 

Jag hoppas att man har utvärderat och fått fram en förklaring till det minst sagt slätstrukna agerandet framförallt i Köping. Det finns knappast något att skylla på. Inget resande utan tre dygns återhämtning, boende på hotell och mycket vila. Då borde man ha kunnat begära bra mycket mer i inställning.

Förr i tiden hade en sådan svag prestation i två matcher i rad inneburit hårdträning och näst intill straffarbete. Det är nya tider numera. Nu fick man ledigt fyra dagar i stället. Förr i tiden kunde man få lite ledigt efter ett väl utfört arbete och seger.

BSKT har hela åtta dagar till nästa match och det är mot Södertälje som av någon underlig anledning förlorade med 41 poäng borta mot Jämtland. Det är egentligen en omöjlig förlust men det finns säkert en förklaring men tyvärr känner jag inte till den. 

Södertälje har ju flaggat för ebb i kassan och risk för konkurs så kanske har man börjat att förhandla med spelarna om lönesänkningar. Vad vet jag.

Till råga på allt så fick BSKT troligtvis Exposito långtidsskadad mot Köping så nu måste man agera på något sätt för att fylla luckan snabbt. Peleg är fortfarande borta från spel. Att lägga Guard ansvaret på unga Czerapowicz håller inte. 

Dawit såg trött och sliten ut i de sista matcherna. Kanske kan han få nödvändig ”vila med landslaget” så att han kan prestera som mot Norrköping i nästa match mot Södertälje.

Jag tittade på både Norrköping mot Köping och Borås mot Nässjö och det är bara att inse att domarna tillåter väldigt hårt spel. Det är inte internationellt spel utan riktigt dåligt individuellt försvar som man släpper igenom. 

Hur Schüberg kunde klara sig kvar på plan utan att bli utfoulad i matchen mot Köping är en gåta. Hade de gråa kommit överens om ”att låta lagen fightas om det”, som man brukar säga i domarkretsar. 

Eftersom kontakterna blir hårda och inga avblåsningar kommer så blir reaktionerna vid nästan varje avblåsning starka.

Varför foul nu ? Kolla på vad som hände på den andra sidan och där blåste ni ju inte. Detta händer i varje match flera gånger. 

Konsekvensen har blivit att det delas ut onödiga tekniska foul till höger och vänster liksom de osportsliga foulen för vanliga efterslängar som alltid har varit en vanlig personlig foul. Domarn har släppt kontrollen över matcherna. Frågan är om dom gör det medvetet eller om dom helt enkelt är för svaga för att leda matcherna.

Tack och lov att Euroleague finns så att jag får njuta av riktigt bra herr basket. 

Fredagens match mellan Real Madrid och Fenerbache var en grandios uppvisning av Real med guarden Campazzo som # 1. Vilken lirare. Tyvärr verkar han vara för liten för att platsa i NBA men han får väl visa vad han går för i OS om det blir ngt i sommar. Han dominerade första perioden utan att göra poäng men genom att leverera 8 magiska assist. När matchen var över så hade han 13 assist och 7p och laget hade vunnit med 20 poäng.

Real startade med flera raka förluster men nu har man fått ordning på skutan med fyra raka segrar och ligger på femte plats efter tio omgångar. Det ordnar sig nog med 24 omgångar kvar av grundserien.

Laget som har överraskat stort är Bayern München. I fjol slutade de på 17:e plats av 18 lag och det var nära att man hoppade av Euroleague. I stället valde man att satsa på nya coachen Trincieri och bytte ut halva laget med succé som följd. Efter 10 omgångar ligger man 2:a med 7 vinster och 3 förluster. Barcelona ligger som vanligt i topp och även dom med ny coach i litauern Jaskevicius. 

Salius Racys som normalt dömer mycket i SBL satsar på Euroleague. Det har han klarat utmärkt men, där dömer han annorlunda än i Sverige – anser jag. 

Den australiensiska damligan WNBL är i full gång och tack vara youtube så kan jag följa en del av deras matcher som nästan alltid är av god klass. Det som verkligen är av god klass det är domarna som inte tillåter några som helst regel överttramp.

Godmiddag

Konstiga beslut

Tänk så fel rubriker kan bli i både lokal & riks media. Härom dagen kunde vi läsa och höra ”BC Luleå lämnar wo” lite överallt men det var inte korrekt. BC Luleå dömdes till wo pga att de inte kom in till SBBF med ärendet minst 48 timmar före match.

A3 hade heller inte behövt stänga helt för publik eftersom laget ofta inte har mer än ca 50 åskådare på sina matcher. Trots att begränsningen 50 personer har funnits på de två hittills spelade matcherna så har man inte kommit upp i femtio personer i publiken.

Det som är viktigt i sammanhanget det är att Umeå Energi Arena är en stor evenemangsarena som tar nästan 1200 sittande åskådare så de femtio som man hade kunnat släppa in skulle kunna sitta med tio meters absolut smittfri lucka inne i hallen om man bara anstränger sig lite. 

Man motiverar beslutet med att att man vill ta ansvar och medverka i att inte sprida smittan och det är ju bra men ingen smitta sprids i den arenan med de avstånd som går att hålla. 

Jag kan förstå beslutet bättre om man hade motiverat det med att alla föreningens funktionärer vägrar att ställa upp i entré och kiosk och att man helt saknar personal för att sköta kontrollen att genomförande görs på rätt sätt. Det är ju lite besvärligare att arrangera nu när ett fast protokoll måste följas.

Jag förutsätter att man nu återbetalar för säsongskort som har sålts till dem som vill ha återbetalning. Brännbollsyran var tvungen att återbetala köpta entrépass när BBY blev inställd och detta är exakt samma sak.  

Jag läser i AB att Fryshusets spelare Desport tycker att BLH skall pausas omedelbart. Han anser att spelarna används ”som labbråttor” i och med det fortsatta spelet. 

Palmblad i Södertälje kontrar i AB på torsdagen med att det bara är att avstå spel om man inte vill. För honom är det inte aktuellt eftersom det är hans levebröd. Han konstaterar också att det är de anställda spelarna som är dom stora förlorarna om ligan stängs ner och det har han ju rätt i. De spelare som har en bra lön från sin förening drabbas hårdast. De spelare som har korttidskontrakt kanske inte kan permitteras eller erhålla A kassa.

Du vet vad jag tycker i frågan. Ligorna borde ha pausats redan för flera veckor sedan när covid slog till mot Nässjö och BSKT. Man borde redan då ha insett vad som komma skall. Det lär bli fler inställda och flyttade matcher men knappast något fler wo nu när alla har lärt sig hur de skall agera vid konstaterad smitta.

Min åsikt är klar. BLH borde skära ner antalet omgångar till max 3 mot varje lag – till att börja med. Kanske till och med till en vanlig dubbelserie om inte pandemin snart avtar.

Det kommer inte att gå att trycka in alla matcher och slutspelet som det är bestämt att det skall spelas under VT 21. BLH kan knappast fortsätta spela in i juni månad.

Godmiddag

Mellanmjölk i benen

Vad ska man säga efter att ha sett BSKT ”ställa ut skorna” mot Köping precis som Södertälje gjorde i Östersund. 

Snacka om konstiga resultat och konstiga matcher. Minus 27 var ju inte särskilt märkvärdigt om jag jämför med Södertäljes minus 41 i måndags. 

BSKT såg ut som ett slutkört lag med mellanmjölk i benen eller att alla hade skadekänningar. Jag har sällan sett en så slätstruken insats och jag tycker inte att man kan lägga den matchen bakom sig utan en ordentlig analys och eftertanke. Vad gjorde man fel för att inte komma redo till match ?

Det torde också vara helt klart att Okonkwo skickas hem inom en mycket snar framtid. Han kommer inte att bli en faktor i BLH hur mycket han än tränar i höst. 

Tyvärr så måste jag säga att Esteban nu har fått provspela tillräckligt länge. Någon förlängning av provspel perioden kommer det knappast att bli. Det vore ett misstag att inte byta ut honom mot en poänggörande Guard.

Jag hoppas att Cole Welle får fortsatt förtroende. Han är inte en ”tillräckligt bra amerikan” för BLH men han gör ett tillräckligt bra jobb för laget för att få vara kvar i lågbudget BSKT.

Germain Jordan visade sig vara helt otränad. Han glimtade till då och då i matchen och det räckte för att bli bästa poängplockare trots att han spelade ynka 14 minuter alltså näst minst i laget det säger en hel del om den mannen. Jordan behöver minst en månad hårdträning för att kunna komma i någorlunda form. Han har 12 dagar till nästa match hemma mot Södertälje den 1 december.

Jag hoppas att Balibrea nu klurar ut tillsammans med Jordan om hur han skall kunna få ut max av honom. Balibrea kommer inte att få det om han använder honom på det viset som de spelar idag.

Fryshuset kommer närmare och närmare den första vinsten. Norrköping var tvungen att ställa upp en zon för att få stopp på de irrationella och vilt attackerande Frysen.

Khimki utan Jerebko lyckades ta sin andra seger igår kväll och det borta mot Zenit. Matchvinnare som så många gånger förr den skarpt skjutande guarden Alexander Szveg.

Godmiddag

8 eller 50 det är frågan

I dag spelar BSKT borta mot Köping en match som återigen kallas för nyckelmatch i lokal media. Jag förstår inte ordvalet. Det verkar som att alla Umeå BSKT´s matcher är nyckelmatcher i år men så är det ju inte på långa vägar. Ligan är ju stängd i år och ingen kan åka ur serien.  

BSKT spelar i kväll i en hall där de aldrig har lyckats vinna tidigare. Karlberghallen är en bra hemmaplan för Köping där de sällan förlorar. En av de stora nycklarna till seger mot dem måste vara att kontrollera Larsson och Hansson som är lagets bästa skyttar. 

Jag tror att BSKT har en bra chans att vinna i Köping utan Peleg och Welle om man får till försvarspelet lite bättre än mot Borås. Germain Jordan som är spelklar kommer säkert att få komma in och känna på lädret men lagets defensiv och offensiv är inte lätt att studera in på 24 timmar så det är svårt att veta vilken inverkan han kan få på laget så snabbt.

Om han håller liknande klass som han hade då han spelade i Umeå för sex år sedan då kommer han att bidra direkt.

Läser i NSD att BC Luleå har hamnat i covid problem. Dom borde ha isolerat sig direkt när Öqvist konstaterades med covid precis som BSKT gjorde när det första fallet stod klart. Då skulle de ha kunnat flytta Nässjö matchen direkt. Ingen katastrof i BC Luleå som har råd med en wo men hur blir det med fredagens match.

Endast åtta personer i publiken från den 24 november kunde lika väl ha varit noll personer. Eller vad är det egentligen som gäller. Jag läser nu att minister Damberg säger att 50 personer fortfarande gäller på idrottstävlingar om inte regionen har sagt något annat. Snacka om att dom kan strula till begreppen.

Femtio personer eller åtta pers gör varken från eller till och nu börjar jag luta mot att det är dags att pausa ligorna åtminstone 6-8 veckor redan nu och studera vad som händer med smittan. Om det blir så då är det enkelt att skära ner antalet omgångar i hockey, basket m.m som ändå spelar för många matcher mot varann. Det är enbart business.

Det senaste beslutet innebär för flera elitföreningar nådastöten-tror jag. Man har in i det sista hoppats på publik & restaurang intäkter men nu är det kört och nu vill man snart stoppa blödningen för att undvika för stort bakslag. Påtryckningarna mot förbunden lär öka från klubbhåll om totalt pausande. Uppsägningar & permitteringar startar nu i många föreningar, var så säker. 

Det är minst sagt turbulent i BLH inte bara med covid utan även med lagens prestationer. Jämtland förlorar i Nässjö men vinner hemma med 41 mot Södertälje. Södertälje har – 22 mot Borås hemma, + 18 mot Norrköping borta och så igår – 41 mot Jämtland borta. Ur led är tiden.

Dagens och gårdagens ”Basketfeber” blogg i op.se var riktigt underhållande. Snacka om att haussa upp laget efter storsegern mot Södertälje.

Det är tur att Viaplay Sport finns så att jag kan få lite go basket. I kväll Zenit – Khimki, i morgon Barcelona mot Olympiakos, torsdag Khimki mot Efes och fredag Real mot Fenerbache. 

Godmiddag

En fjäder i hatten för Crespi men…………

Crespi hade rätt taktik mot Israel. Attack en mot en när Israel bytte i försvar och det blev mismatch vid pick and roll. Eldebrinkarna visade sin kvalitet och hade tidig julafton i den första perioden. Dessutom blev dubblingen inside på Cohen mycket lyckad. 

Sverige drog upp tempot så mycket man kunde genom att driva hårt direkt efter defensiv retur. Israel hade inget att sätta emot ett riktigt bra spelande Sverige men fattas bara annat mot ett så svagt motstånd. Jag är övertygad om att även Alvik hade vunnit mot Israel. 

Ännu en merit i Crespis CV men………nog hade han väl kunnat bjuda bänken på lite fler minuter. Ledningen var 25+ efter halva matchen. Fontaine ”gick på knäna” och vädjade om att få byta.

Sverige spelade snabbare och bättre än när man har med ”de stora drakarna” och det tror jag är något som man måste kunna utnyttja även i fortsättningen. 

Jag har studerat många EM kvalmatcher sedan i torsdags då det hela startade och de lag som spelar passivt försvar och långsam transport av bollen upp i anfall vinner inga matcher. 

Danmark har imponerat mycket på mig trots förluster. De gav Italien en rejäl match och föll med bara 71-81 och mot Tjeckien bara minus 20. De spelade en snabb och bra basket med bra rörlighet och bra skytte & teknik. Faktiskt minst lika bra som Sverige.

Finland började bra men föll ihop i avsaknaden av några av sina bästa guards och 194 cm långa Avak Kuier. 

Det som förvånar mig mest är att domarna har tillåtit väldigt fysiskt spel. Man blåser ganska lätt på osportslig foul som har blivit domarnas populära avblåsning men ganska hårda kroppskontakt (torso) när en spelare dribblar får passera bara man inte använder händerna. Många gånger är det rena tacklingar som får passera konstigt nog. Ett krafsande och ”känna på” en dribblande motståndare får gå men inte att hålla emot när spelare attackerar. I de svenska ligorna blåser domarna sällan foul när t ex en Guard attackerar en mot en och går för layup. I damernas EM blev det foul nästan varje gång i de flesta matcherna som jag såg. En klar bedömningsskillnad. 

Balibreas manskap hade som väntat inget att sätta emot Borås som spelar ett väldigt utspritt anfall och därför blir väldigt svårförsvarat med dra distansskytte. Balibrea kommer inte med några bortförklaringar så då gör jag det i stället. Peleg saknas fortfarande och med Well borta efter dryga tre minuter så saknas nästan 20 stabila poäng och viktiga hot. 

Svenssons taktik var klar nämligen att dubbla och ta bort Dawit och Exposito från poäng görandet och det lyckades och då spelar det ingen roll om några andra stiger fram och gör bra prestationer.

Kul att se att Andreas Person är på väg mot toppformen. Jag har ju ett stort hjärta för familjen eftersom jag tog Ike Person till KFUM Skellefteå BBK och Sverige 1986.

TT skrev igår kväll att ”bottenlaget Umeå krossades av Borås” men när BC Luleå fick pisk med lika mycket för en vecka sedan då syntes inga sådana rubriker. Är det fair play ?

I Jämtland efterlyser man en pointguard med ljus och lykta men man har ju Lewis och Johansson så dom klarar sig och även äldre Johansson kan axla den rollen.

Jag har hört ett rykte om att Solevic är på väg till Jämtland och att Krayem skall ersätta honom i Fryshuset men det tror jag inte mycket på. Jag åt lunch med Krayem här i Umeå i måndags och då fanns inga sådana signaler men you never know.

Godmiddag

Breddidrotten måste få ett rejält stöd efter pandemin

En timme till svenska damlagets match mot Israel. Med tanke på de spelare som saknas så blir det väldigt svårt för Sverige. Vi hoppas på det bästa.

Sju timmar till uppkast mellan Borås och BSKT. Om det går att spela på den matchen så måsta det gå att tjäna en hyfsad slant på en BSKT vinst om du vågar satsa.

BSKT´s sätt att spela försvar är annorlunda än det som Borås har mött tidigare i år så det kanske kan hjälpa något, men allt annat än en hedersam förlust är bra.

Inför hemmamatchen mot då obesegrade Norrköping skrev jag att många tror att BSKT inte har en större chans än en istapp i Sahara. Jag var också en av tvivlarna. Istappen överlevde och bevisade att ingenting är omöjligt.

Igår läste jag några kloka rader skrivna av Fritz Sprung som är ordförande i Tegs SK.

Han menar att det är dags för t ex Umeå Kommun att vakna upp och inse att breddidrotten lider stor skada under pandemin och då framför allt ungdomarna som inte kan fortsätta att träna, spela matcher och ha roligt tillsammans.

Slopandet av matcher och matchliknande spel på träningar för de som är 2005 och yngre är förödande. Ungdomarna tappar snabbt intresset.
Sprung menar att det krävs kraftfulla åtgärder från Umeå Kommun när pandemin är över och då t ex:

•Ökat ekonomiskt stöd för att upprätthålla och utveckla de ideella organisationerna

•Minskade kostnader för hyra av lokaler som redan ägs av den gemensamma sektorn

•Ökat fokus på sponsring av breddidrott från kommuner och kommunala bolag

•Synliggörande av sambandet mellan breddidrott och effekter på samhälls- och individnivå.

Jag håller med Sprung till 100% och jag hoppas att Umeå´s föreningsliv går samman och får fart på Umeå Kommun, Umeå Fritid, Föreningsrådet m. fl Alla föreningar borde tilldelas en generös stödpeng i förhållande till det redovisade aktivitetsstödet samt ovanstående förslag från Sprung.

Godmiddag

Blir det nya tider med ny GS ?

Idag blev det officiellt att Fredrik Joulamo som har varit landslagschef blir ny s.k Generalsekreterare (GS) på SBBF. Förresten är det inte en militär titel som borde ha försvunnit nu i samband med ”regimskiftet”. VD hade varit utmärkt men det är ju inget företag så det kanske är bäst som det är.

Du som läser HOOPS kanske minns att då det informerades om att Lena Wallin Kantzy skulle sluta som GS skrev jag att Joulamo skulle bli en bra ny GS.

Anledningen till att jag tror på honom är att han med sina 46 år har varit med om basket boomen på 80 och 90 talet och borde längta tillbaka till den tiden då det var ”drag under galoscherna” som några galna politiker brukade säga på den tiden. 

Jag hoppas att Svenska Basketbollförbundet återigen börjar att satsa på skolans värld för där finns resurser och där finns lokaler.

Basketsäsongen bedrivs under den tid på året då det är ganska kallt och kyligt på svenska breddgrader. Alla förutsättningar finns för att få basketsporten att växa i varma och fina lokaler om SBBF vill – på allvar. Inte bara i ett snyggt dokument.

Stora delar av fotbollen har uppehåll från november till april så under den tiden borde basketsporten kunna erbjuda icke fotbollsspelande barn och ungdomar bra träning i sin naturliga hem & skolmiljö. Basketsporten skulle snabbt kunna växa. 

Jag kan inte förstå att man har demonterat den så väl fungerande utbildnings upplägget från förr. Digitaliseringen tar ibland vägar som i alla fall jag inte tycker är särskilt smarta. Det börjar närma sig tre år sedan s.k Steg 3 tränare senast utexaminerades och även domarutbildningen har halkat efter. Här har Joulamo något att ta i.

Tittade på en hel del dam EM kvalmatcher igår närmare bestämt fyra hela matcher.

Lettland mot Tyskland var en tempostark och riktig grismatch defensivt i den första halvleken. Domarna lät hemmalaget Lettland spela alldeles för hårt men det blev ändring till andra halvlek och då tog Tyskarna tillbaka initiativet och vann. Defensiven på utespelarna var så hård så att Stach fick inte ett enda läge förrän Lettland började spela zonpress. Då kom några riktiga frilägen som hon konstigt nog missade. Degbeon fick inte heller många minuter men sköt bra och tog många returer när hon var inne och var stabil som vanligt.

Finland gjorde en riktigt bra match när dom föll mot Ukraina med 14p. Den bästa matchen igår var Litauen – Serbien som slutade 71 – 82. Montenegro vann som väntat mot Israel men inte utan problem med bara 7 poäng så Sverige lär få jobba för en vinst mor Israel i morgon. Cohen fick dominera inside även mot stora Montenegro damer.

BSKT´s uppskjutna matcher mot Södertälje kommer att spelas tisdag 1 december och matchen mot Jämtland tisdag den 22 december alltså fyra hemmamatcher kvar för BSKT före årsskiftet.

Godmiddag

Vilka konsekvenser får beslutet att stänga ner serierna ?

Tisdagens nedstängning av träning för dem över 15 år och allt regionalt seriespel kan bli förödande för basketen och annan sport. Matcherna är sportens krydda och om barnen inte får spela matcher då är det bevisligen så att många tappar intresset. 

Det är svårt att överblicka om de beslut som tas är 100% rätt men det är bara att acceptera och knäppa händerna och hoppas på att pandemin går över inom en snar framtid.

Jag tycker riktigt synd om dom som är över 15 år som inte ens får fortsätta att träna tillsammans, ja inte ens träna inomhus tillsammans. Att hänvisa basketspelar till individuell utomhusträning när snön snart faller är inte lätt.

Trevligare var det att igår äntligen läsa i media att Germain Jordan kommer tillbaka. Som du kanske förstår så har jag känt till det i drygt en vecka att han har skrivit på. Det var faktiskt så att han var på väg till BSKT redan i fjol inför slutspelet men ni vet hur det gick med det.

Det är sex år sedan han spelade med BSKT i BLH. Den hösten dominerade han i ligan med Krayem och var i det närmaste ostoppbar. Efter jul lämnade han.

Trots att det inte var den högsta ligan i Israel som hörde av sig så var lönen 5 – 6 gången bättre än i BSKT. GJ hade ett öppet kontrakt så han släpptes utan knot.

Kanske är det lite det som han har i baktanken när han kommer tillbaka. Det var faktiskt i Umeå BSKT som hans internationella karriär startade.

Det har gått sex år och GJ har inte blivit yngre. Kroppen har tagit mycket stryk under alla proffsår. Det är bara att hoppas att han är någorlunda hel så att han kan spela matcher i närheten av det han presterade när han var här senast då blir det bra. Om han kommer hit och är trasig och inte kan spela fullt ut och måste avstå matcher då och då. Det skulle vara en besvikelse.

Jag hoppas nu att Cole Welle får fortsatt förtroende och att man väljer att skicka hem nigerianen Okonkwo som inte har kunnat tillföra någonting alls.

Kanske kan jag även fortsätta att drömma om en amerikansk Guard till årsskiftet för att spetsa till truppen inför det slutspel som man hoppas klara av att platsa i. 

Jag efterlyste ett telefonsamtal till Dawit från landslagsledningen och det kom. Jag vet att landslags chefen Joulamo läser HOOPS men det var knappast pga min krönika som triggade fram samtalet.

Godmiddag

Kraften åter i BSKT efter covid19 karantänen

Jag skrev härom dagen om att Borås fick till ”the perfect game” mot Södertälje men vad skall man då säga om BSKT´s prestation mot Norrköping.

Jag skrev också inför matchen att många säkert inte trodde att BSKT skulle ha en större chans än en istapp i Sahara öknen. De som förstår sig någorlunda på basket drog den slutsatsen utifrån vad man hade sett i de inledande matcherna.

Vi har i de inledande matcherna sett ett segt och energilöst BSKT med ett långsamt och trögt spel nästan helt utan returtagning och med för många bortkastade bollar. Covid19 hade tagit musten ur hela laget men igår verkade krafterna ha kommit tillbaka.

Norrköping sköt bättre både på 1, 2 och 3 poängare men BSKT tog 19 offensiva returer och hade 10 stulna bollar mot gästernas 7/7 det blev avgörande. Energi och kämpatag räcker ofta långt men då givetvis i kombination med bra taktik och några individuella prestationer.

Exposito blev Mister Explosito och levererade äntligen det som han visade för 2 år sedan då han spelade för Wettarna. 5 bortkastade bollar glömmer  vi pga hans 4 stulna bollar som gav 8 poäng av totalt 31.

Estebans 17 poäng och 3 returer gav honom en frist under provspelsperioden. Han har inte rosat marknaden men nu levererade han det som Balibra förväntar sig av honom.

Welles 9 poäng och 10 returer och 30 suveräna minuter ger honom en i mina ögon given plats i truppen tills vidare men han måste slipa på straffkastprocenten för han får gå till linjen ofta och missar för mycket. 

Häglund fick äntligen sitt att stämma med 10 poäng och 7 returer på 35 minuter. 

Czerapowicz startade svagt men klev senare fram med 7 poäng och 4 offensiva returer.

Sist men inte minst Dawit. Vilken strålande match han gör trots en lite trög start med några ”enkla missar”.

Om du har tid då tittar du på matchen igen och studera då hur hårt tagen Dawit är speciellt i slutet av matchen. Jolinder men framförallt Schüberg håller i och om honom när han försöker springa sig fri utan åtgärd från domarna ett flertal tillfällen. 

Dawit´s avslutning men de långa avgörande treorna visar på skicklighet men framförallt stort mod att våga ta det ansvaret och dessutom lyckas med det. Undrar om förbundskaptenen Lopez vet vem han är ? Balibrea borde slå honom en signal.

Domarna dömde bra och ganska rättvist men om du tittar på film från andra halvlek så kan du tydligt se hur Norrköping spelare vid nästan varje attack mot korgen knuffar BSKT spelare i ryggen. Tyvärr blåses det inte foul särskilt ofta och då undrar i alla fall jag varför. Ser dom inte det i stridens hetta trots att dom är tre (3) domare. Vad tittar dom på i så fall för det är ju sådant dom borde titta på.

Jag hoppas att domarna vet att det är just i sådana situationer som de flesta korsbandsskadorna uppstår när spelare tappar balansen och en rotation uppstår.

Det bästa till sist.

Till råga på allt så var det en riktigt bra basketmatch med bra försvar, bra anfallsspel men vem tror på det när det slutade 108 – 107.​

Godmiddag

”En näst intill perfekt match”

Jag vet inte om du såg Södertälje mot Borås igår. Om du inte gjorde det då kan du gå in på svtplay och scrolla fram matchen och slå dig ner och njuta av en nästan perfekt match av Borås när dom under 3/4 delar av matchen klädde av Södertälje. 

Efter den lite tveksamma starten på säsongen så dissade jag dem och skrev att dom inte är lika bra i år som dom var i fjol. Jag tar nu på mig skäms mössan och bugar mig mot ledningen i Borås för dom har sytt ihop ett bättre lag än i fjol. Klassen fick han inte samma roll i det lag han spelade i fjol i Euro Cup och fick aldrig visa sin Klass-en. Nu blommar han ut till en gigant.

Matchen mot Södertälje var så nära en perfekt match som Borås kan komma. Försvaret fungerade bra, returtagningen var bra, tre poäng skyttet var grymt 41% satta trots 44 försök och Gutenius i landslagsklass.

Om Borås spelar så här då kan inget stoppa dem eller kanske. Motståndarna måste helt enkelt spela på ett sätt så att Borås måste göra poäng på tvåor och inte skjuta treor hela tiden. Om dom får det då vinner dom.

Timmar till uppkast mellan BSKT och Norrköping när jag skriver det här. Med tanke på förutsättningarna med Norrköpings fina start och BSKT´s covidproblem under 14 dagar och nu med Peleg skadad och borta från spel så lär väl BSKT inte ha större chans till seger än vad en istapp har i Saharaöknen. 

Damlandslaget har tappat åtskilliga procent av sin slagkraft inför matchen mot Israel pga pandemi återbud. Det känns inte särskilt rättvist att tvingas spela en EM kvalmatch under dessa förhållanden. Storsegern borta mot Israel kan i värsta fall bli en förlust i ”Kreta bubblan”. Israels första femma håller ok klass.

Förresten jag såg Oscar Lefwerth sitta som kommissarie under Södertälje mot Borås. Varför det ? Kommissarierna är ju inte kvar i år.

Godmiddag​

En legend på besök

Idag fick jag besök av en legend. En av Sveriges absolut bästa svenska basketspelare alla tider Rudy Mbemba knackade på dörren och hälsade på.

Det har sagts och skrivits mycket om den killen förutom hans glänsande basketspel men bara att han knackade på och ville säga hej visar på goda sidor som många nog inte känner till.

Rudy och jag har pratat basket ett par gånger och vi har väldigt lika åsikt om hur basket skall spelas. Du får själv räkna ut hur vi vill att det skall se ut.

I Umeå gjorde han några grymma matcher som fick folk att tappa hakan. När han var i Plannja då såg jag honom göra några riktigt extrema matcher där han var ostoppbar.

Mbemba som bara är 33 år kunde ha flera år kvar i BLH men en ligament skada satte stopp på hans karriär – tillfälligt.

Han är nu helt frisk och i bra fysiskt trim men det finns knappast någon som är beredd att betala det som det kostar att signa honom.

Varje gång jag ser Jerebko spela match i Khimki då tänker jag att jämnårige Mbemba borde platsa i det laget. Jag tror att jag mejlar coach Kurtinaitis och tipsar honom.

Fryshuset vs Umeå BSKT blev precis som jag anande. En dålig basketmatch som efter Pelegs skada kunde ha slutat hur som helst men BSKT hade lite mer tur och vann. En riktigt långsam grismatch med dumheter i foul och uppträdande av båda parter.

BSKT har tappat otroligt mycket i fysik och tempo under covid19 perioden med så många sjuka. Det ser ut som att laget trampar vatten när dom springer. Allt som borde utföras snabbt går långsamt. Fötterna är tunga och krutet är dessutom fuktigt vilket innebär massor av missar.

På tisdag kommer Norrköping på besök till Umeå. Frågan är om BSKT får fart på fötterna. Returtagningen som har varit svag var i alla fall acceptabel i gårdagens match. Det blir tungt mot laget som krossade Nässjö igår. Jag trodde att Nässjö hemma skulle ha en bra chans till vinst men icke.

Fick höra att Enjebo beviljade A3 proffsen ledigt till idag efter vinsten mot Helsingborg. Det var säkert populärt. En som tog chansen till extra träning var Thompson som har jobbat med teknik och skott varje dag i hallen. 

Nästa match för A3 är Norrköping hemma den 22 november. Det är en nyckelmatch i kampen om bra tabell position.

Godmiddag

”Låt lagen spela om det”

Bo…..rås måste ha fått till en av de svettigaste offensiva halvlekarna som någonsin har skådats i BLH. Skyttet var ”out of sight” och defensivt var det extremt fysiskt för att inte säga ruffigt. 

Det brukar vara BC Luleå som får spela ruffigt under korgarna på sin hemmaplan men nu var det fritt fram även för gästerna och det klarade inte Luleå av. Domarna hade helt klart bestämt sig för att ”låta lagen spela om det”. 

En del som gillar brottning borde nöja sig med den sporten men att glädja sig över att basketspelare brottas är riktigt löjligt.

Det är ingen njutning att se alla knuffar och efterslängar som får passera och jag är 100% säker på att svensk basket inte blir bättre av att lagen får spela ruffigt försvar på det sättet. 

Jag vet inte vad som hände med BC Luleå. Dom såg bra ut i början men det eviga roterande av spelare gjorde att dom tappade rytmen. Den demokratiska fördelningen av spelminuter måste skava i en del ögon. 

Vad jag kunde se så satt t ex Murry på bänken när Borås gjorde det avgörande rycket och han kom inte in förrän det var tre minuter kvar och matchen i princip var körd. Han hade bara två foul och hade bara 25 minuter i kroppen då……..

Det är inte tillåtet för coacherna att gå utanför coach boxen och absolut inte ut på spelplanen. Vad jag kan se hittills så är det nu endast coach Svensson i Borås som fortfarande bryter mot regeln och han kommer undan med det.

Södertälje lyckades vända ett hotande nederlag mot Köping genom bröderna Gaddefors storspel och genom att ta bort Köpings Niklas Larsson. Kul att se en kvinnlig domare i BLH igen. Den utmärkta Åsa Jernmo slutade för några år sedan. 

Två & en halv timmar kvar till match mellan Fryshuset och BSKT. Tyvärr kommer BSKT till match utan en av sina bästa spelare som skadade sig på torsdagens träning. Det finns risk för att han missar ett antal veckor. Det är då läge för övriga att prestera på topp och försöka fylla luckan efter honom.
Jag skrev igår om att matchen blir svår. Frysen spelar irrationellt och sådana lag är alltid svåra att försvara om man inte skruvar till det med lite specialförsvar. 

 Godmiddag

Pandemi konsekvenser

Pandemin hade inget med detta att göra men det var rätt av Jämtland avsluta med Harris för han var helt enkelt inte ens i närheten av den form som krävs på BLH nivå. Jag såg hans status redan då Jämtland spelade mot BSKT här i Umeå för lääänge sedan och jag skrev om det redan då.

Harris var suverän när han spelade för Chuck i Norrköping men inte nu. Jag förstår att Chuck inte gärna ville säga tack och hej till honom eftersom Chuck troligtvis hade handplockat honom men till slut blev det nödvändigt. 

Det skulle förresten förvåna mig om Jämtland skriver fast Barton för resten av säsongen. Han är knappast den konstruktiva guardtyp som laget behöver i nuvarande spelstil och spelstilen lär inte förändras även om ”Basketfeber bloggaren kräver det”.

Vi har faktiskt exakt samma situation i BSKT. Balibrea har handplockat hit Esteban från Spanien eftersom han räknade med honom som en stabil skytt men han har inte alls motsvarat förväntningarna från klubbledningen – tror jag. Det blir svårt för Balibrea att göra ett avslut med sin landsman men ett måste anser jag.

Personligen tycker jag att även Exposito sitter löst. Han har inte kommit upp till den nivå han visade när han var i Sverige för två år sedan. Jag tror att det är lite som med Harris i Jämtland. Det har blivit för mycket sommarlov med god mat och vila i skuggan av covid19. Det tar tid att komma upp i prestationsnivå igen om man klarar sig undan slitage skador.

I morgon är det dags för Fryshuset mot BSKT. I lokalmedia står det idag att det är en nyckelmatch men det är det ju inte utan bara en träningsmatch på väg mot den form som laget hade efter åtta veckors stenhård träning innan pandemin slog till.

Det blir en riktigt svår match för BSKT som inte är helt kurrant. Pandemin har satt sina tydliga spår på BSKT laget. Tempot och försvarsspelet har inte varit bra under de inledande matcherna.

Fryshuset spelar annorlunda än de flesta lagen. De spelar rakare och aggressivare mot korgen med lite ”vilda attacker” och skott i oväntade lägen.

BSKT har tränat hur de skall spela försvar mot organiserade lag och det kommer att skapa vissa problem när de möter Frysen. 

Jag skulle bli förvånad om inte BC Luleå vinner hemma mot Borås i kväll och jag skulle även bli förvånad om inte Södertälje knäpper Köping. Nässjö imponerade på mig så mycket så jag tror att dom tar Norrköping.

På tal om Södertälje så läser jag i LT.se att föreningen riskerar att gå i konkurs inom kort och med det en urdragning ur ligorna med både herr och damlaget. 

Vad jag har hört så är det fler föreningar som är nära urdragning med sina ekonomiska svårigheter och alla skyller givetvis på pandemin.

Jag har skrivit det förr och jag gör det igen. Jag tror inte att staten kommer att rädda elitidrotten med alla de pengar som behövs för att driva allt vidare som man vill så vi får räkna med att några får packa ihop snart om inte……………………

………………SBBF snabbt gör ett omtag och pausar allt liga spel och gör om herrligan till en vanlig dubbelserie som man kan klara av under våren. En logisk utveckling som kan rädda föreningarnas ekonomi också med vissa personaljusteringar.

I veckan läste jag att Umeå Kommun funderar på om de skall hjälpa elitidrotten i staden. Det vore inte mer än rätt när U.K varje år får slå sig för bröstet som en av toppstäderna i landet gällande elitidrott.

Troligtvis blir stödet återigen i fria lokaler. Knappast i ekonomiskt stöd eftersom det lätt kan väcka ont blod när det gäller jämlikheten i fördelningen.

En stödfördelning till elit föreningarna borde baseras på serietillhörighet och inte på medialt eller publikt intresse.

Det skulle innebära att Björklöven och Umeå FC kommer ganska långt ner på listan och det lär ju inte hända i ett hockey och fotboll tokigt Umeå.

Godmiddag

Plastgolv i Köping !!!!!

Kl 19:00 söndagen den 1 november noterade jag två 12 åriga killar som spelar en mot en basket på ute planen utanför Gammliahallen. Det var nästan så att jag fick tårar i ögonen. Tänk att få uppleva att basket börjar få ett sådant intresse hos en del barn och ungdomar att dom till och med spelar ute en kylig och mörk november kväll. 

Jag trodde aldrig att den felkonstruerade och märkliga basketplanen utanför Gammlia skulle bli särskilt använd men, det har visat sig att dom som spelar basket inte är där särskilt ofta däremot de som inte gör det och det kanske var det som var meningen så planen fyller en bra funktion trots allt.

På ta om felkonstruerad så kan jag inte låta bli att reagera över att Köping fick spela sin premiärmatch i den nya hallen med plastgolv. Det trodde jag var en svunnen tid när det gäller elitbasket i Sverige. Dom har tydligen fått dispens men jag hoppas verkligen att det bara är under en kort tid till dess att det mobila trägolvet levereras.

Om det är så att Köping får tillstånd att spela permanent med plastgolv då lär det inte dröja länge innan kommunerna runt om i landet lägger plastmatta på varenda nuvarande parkettgolv. Man påstår att plastgolvet är så mycket lättare att hålla rent och så mycket billigare. Jag tycker att det borde vara tvärt om. Lättare att hålla rent än plastgolvet. Däremot är parketten lite ömtåligare för skador.

Före matchen Köping vs BC Luleå hade jag kontakt med några personer boende i Luleå. Dom trodde att Luleå skulle förlora. Jag svarade ALDRIG till båda.

BC Luleå kommer att bli en mean machine som jag skrev tidigare i HOOPS. Murry är en topp spelare som ingen kan försvara emot en mot en. Rönnkvist är landets bästa skytt om han kommer i fart, får bollen på rätt sätt eller om en försvarar backar ifrån lite för långt. Han måste vara given i landslagstruppen idag eller är han för kort för Lopez ?

Domarna hade återigen en tuff afton. Spelare flög till höger och vänster pga galna kollisioner och påspringningar utan några avblåsningar. ”No harm no call” var det antagligen………….I Norrköping var det en strålande domarinsats i stället men det är klart att Kalpakas var ju där. 

Jämtland lyckades kämpa sig ifatt Norrköping till 73 – 72 och hade möjlighet att vinna matchen men tre helt oförklarliga djungelspel avgjorde till Norrköpings fördel. Chuck som vill ha kontrollerad basket måste ha fått tre gråa hår.

Godmiddag

BSKT inte redo ännu

Nässjö klädde av BSKT ordentligt och vann ganska ohotat. Några utländska spelare i BSKT håller inte i årets BLH. Om det inte blir en förändring då blir det en tung vinter för BSKT

Nässjö har fått ihop en solid trupp i år med bra balans. Jag blir inte förvånad om Nässjö i år blir ”Årets Köping”. Deras attackbasket med sina guards och deras tunga returtagning var kul att se på. 

Nässjö spelade pressande försvar över hela banan. BSKT fick inte tid att spela ”sitt anfall” och det innebar många oplanerade och konstiga avslut som i sin tur ledde till många missar och defensiva returer för Nässjö som de förvaltade på ett effektivt sätt. 

BSKT försökte svara med med pressande försvar men Nässjö var lite för rutinerade och gjorde få misstag.

Det var två unga coacher som möttes och Källman vann coach matchen med bred marginal.

Årets BSKT väger för lätt och avsaknaden av vassa guards och defensiv kraft inside gör stor skillnad.

Foulen haglade över BSKT i matchinledningen men det var inget fel i det. BSKT spelade naivt aggressivt och domarna var pigga och vakna och tutade i pipan. Redan efter tre minuter var det dags för lagfoul och straffkast. 

Det fortsatte på samma sätt med många foul på BSKT. Det var ej obefogat. BSKT spelade onödigt aggressivt. Man blev dessutom överspelade många ggr pga aggressiviteten.

Zonförsvar och ganska länge hade basket doktorn ordinerat ganska tidigt om någon hade frågat.

I andra halvlek valde domarna ”att låta lagen spela om det” som dom brukar säga.

Det utspelade sig kollisioner och kontakter av sällan skådat slag som fick passera och det är ett under att ingen blev allvarligt skadad.

Det verkar som att domarna i år har beslutat sig för att tillåta väldigt mycket kroppskontakt när spelare attackerar mot korgen. 

När jag tittar på nuvarande BSKT och  spelartrupp blir jag lite nostalgisk och saknar vissa spelare som har spelat i Umeå BSKT sedan laget gick upp i BLH för sju år sedan.

Germain Jordan och Omar Krayem är dom som först dyker upp i minnet. Ett radarpar och artister som hittade varandra. Två spelare som coach Gustavsson utnyttjade maximalt – tror jag. Jordan har spelat mycket framgångsrikt i Mexico fram till pandemin och Krayem spelar nu i Trellborg som svensk medborgare. Jag vet att dom båda håller ännu idag.

Därefter dyker Arik Smith, Eric Gilchrese, Yannik Anzuluni och faktisk Nick Schlitzer upp. Alla riktigt bra och mycket prisvärda spelare under tiden i Umeå. Alla de spelare som jag har omnämnt ovan eller spelare med samma kapacitet skulle betyda mycket i dagens Umeå BSKT.

Fjolårets Odomes höll hyfsad klass liksom Milligan men var alldeles för skade benägna. Williams var för otränad när han kom och kom aldrig upp i en jämn standard. Lawson kunde skjuta treor om han fick stå fri i hörnen men kunde inte spel försvar.

Riktigt pinsamt för Umeå Fritid blev det i slutet då direktsändningen på SVT24 bröts pga en automatisk timer som stänger av elströmmen på den östra läktaren. Det blev ett avbrott på åtta minuter precis när den sista perioden startade och när sändningen kunde återupptas var matchen i princip över. Tänk om det hade hänt under TV Pucken sändningarna i Ishallen i söndags…………………..

Godmiddag

”Varför knäskydd om man inte kastar sig på golvet”

Har du hört talas om podden BÄNKNÖTARNA ? Om inte då googlar du fram den och lyssnar på avsnittet med Viasat kommentatorn Magnus Dahlborn. Det är en upplyftande historielektion för alla i framförallt XYZ generationen.

Av bara farten kan du även ta avsnittet med Jonas Jerebko för även den är mycket bra. Den är både informativ och rolig att lyssna på.

Jag klagade lite senast på att domarna tillät så hårt spel i matchen mellan A3 och Alvik men jag hoppas att ni förstod att jag ändå tyckte att det var en bra match.

Jag tycker inte att domarna gav Alvik fördel utan det var rättvist men fegdömt. Domarna vågar inte blåsa på alla fel. Jag utmanar dem genom att skriva om det. Dom lär inte anta utmaningen.

Matchen var jämn hela vägen. Den spelades i ganska bra tempo och vi fick se några riktigt fina individuella prestationer.

Det är ofta små detaljer som avgör en så jämn basketmatch. Den här gången kanske det var Sterns 3:a vid ställningen 68 – 70, som var hennes första av sex skott som satt i den matchen.

Strax innan det skottet attackerade Thompson korgen. Jag anser att hon blev klart tacklad och foulad och borde ha fått två kast men ingen signal. Du kan själv räkna ut fortsättningen. Det är dom små detaljerna som gör det.

Har lite svårt att förstå hur Visby kunde göra 105 poäng och vinna borta mot det minst sagt svårslagna Mark på sin hemmaplan. Visby måste ha fått dunder flyt och då kan sådant hända det vet du väl.

Ikväll är det hemmapremiär för BSKT och det mot Nässjö som besegrade Köping i lördags och det utan att Ruffin producerade poäng. De flesta tror nog att Nässjö vinner men dom brukar sällan spela särskilt bra i Umeå så vi får se.

Exposito var inte med mot BCL och hans medverkan är nog tveksam även idag. Jag vet heller inte hur det blir med 300 åskådare. Polisen har inte meddelat om man får ta in mer än 50 personer ännu idag måndag på morgonen.

Jag hörde en flicka fälla följande kommentar: ”Mamma varför har A3 basket tjejerna knäskydd på sig, dom kastar sig ju inte på golvet”……det är tänkvärt.

Godmiddag

Rumble in the North

BSKT blev som väntat en munsbit för BC Luleå. Med tio av spelarna sjuka i nästan två veckor då räcker det inte med en veckas träning för att komma upp i den nivå som man hade nått efter 8 veckors tuff träning.

Även om BSKT hade varit i toppform så hade det inte räckt. BC Luleå är i en annan klass. 

Balibrea var positiv och hade hade många förklaringar till varför det gick som det gick och verkade i media trots allt nöjd med prestationen så varför skall då jag gnälla.

Kanske kan BSKT i alla fall vinna en av de fyra matcherna i år när laget har blivit samspelt och när man har gjort det som jag med en dåres envishet efterlyser nämligen skaffat sig en bra amerikansk Guard och en bra amerikansk power forward. 

BSKT har begränsade resurser men det finns bra billiga spelare på marknaden bara man inte är för kräsen. Klubbarna vill numera nästan alltid kontraktera spelare som redan har spelat overseas i minst ett år ”så att man vet hur den personen fungerar socialt”. Jag anser att det är en överdriven oro. Spelarna blir i stället onödigt dyra.

Guard bristen lyste igenom väldigt tydligt när Exposito inte kunde spela. Guardsidan är för tunn. Det går inte att lita till att Dawit, Peleg, Esteban och Czerapowicz skall vara gards och bära lagets skytte. Det måste in lite ny kvalitet.

Jag tippade rätt när jag tippade Nässjö vinst mot Köping. Det var en ganska stabil vinst även om Köping kom nära på slutet och jag tippade även rätt med Jämtland vinst mot Borås eftersom Borås är långt från fjolårets balans i spelartruppen.

Det som jag reagerar på är hur domarna i match efter match avstår från att blåsa på det fula och FÖR fysiska spelet som utspelar sig i matcherna. Jag såg det delvis i matchen BCL vs BSKT, jag såg det i matchen A3 vs Alvik live där för mycket fick passera och jag såg det så tydligt i matchen mellan Jämtland vs Borås. Är det avsaknaden av kritisk publik som gör att domarna släpper matcherna ?

Är det så här coacherna vill att basket i Sverige skall spelas eller är det domarna som får bestämma hur matcher skall dömas. det är inte kul att titta på anser i alla fall jag.

Det är omöjligt att domarna inte ser det jag och många med mig ser och det särskilt i BLH där dom har lyxen att ha TRE (3) domare.

KFUM Umeås match mot Luleå Stars I BED var en sorgsen historia. Tredje hemmamatchen med samma trista engagemang, konstiga spelarbyten inga timeout och inga förändringar. Jag är ledsen men jag måste säga att det ser ut som verksamhet där alla skall ha roligt och alla skall få spela. 

Jag frågade folk i klubbledningen om det är det som är meningen med årets spel i BED. Svaret var ett klart nej. Målsättningen är att vinna och göra sitt bästa i varje match.

Jag har tippat Luleå BBK som vinnare av grundserien och dom visade igår att trots svårt underläge och utan amerikaner och utan sin partiska hemmapublik så kan dom komma tillbaka och vinna så jag ligger rätt där men när det gäller Eos så var jag kanske helt ute och cyklade.

Vinsten mot Norrköping hemma var iofs inte helt överraskande. Eos föll med bara 96-93 i Umeå. Eos spelade riktigt bra basket i Umeå och var nära att knipa den matchen. 

Inte trodde jag att dom skulle kunna stå emot Davenport, Zimmerman och Molina i Norrköping som alla tre är av god klass men Eos höll alla tre på 12-14 poäng och Middelton öste in 27 för Eos. Jag måste nog köpa matchen i efterhand och titta på hur det gick till när Taylor-Lundgrens taktik överlistades.

A3 mot Alvik var en slugger tillställning där domarna tillät det mesta i tacklingar och fysisk kontakt. Alvik tacklade bäst i slutet och avgick med segern. Matchen var helt jämn.

Alvik var framgångsrik med dubbling av Thomas och Stach vid varje screensituation. A3 hade inget motdrag till det så både Thomas och Stach försvann ur matchen emellanåt och skotten fick tas av andra spelare. Alvik lät inte Mazionyte komma till skottlägen alls och hon attackerade inte heller utan blev stillastående och tidspress hela tiden. Alviks taktik fungerade.

Forasté och Degbeon spelade endast 23 resp 34 minuter och lämnade arenan med bara 2 foul vardera. Det är ibland svårt att förstå hur coacher matchar sitt lag. Båda tillhör lagets bästa försvarsspelare och jag är säker på att Alvik var glada över att dom inte fick fler minuter.

Godmiddag

Utvisad efter 3 1/2 minut

I gårdagens HOOPS var jag inte beredd att satsa en slant på BSKT inför kvällens bortmatch i Luleå. Det är jag inte idag heller.  

Det finns inget som talar för laget idag men om pandemin inte sätter stopp för spel så tror jag på laget i längden. 

Jag tror däremot att Nässjö mycket väl kan vinna mot Köping. I den lilla hemmahallen har man vunnit många oväntade segrar.

Jämtland plockar troligtvis hem sin första vinst på lördagen mot Borås som ser mer vilsna och tröga ut än Jämtland.

I morgon är det dags för A3 mot Alvik. Jag tror att de flesta tror på Alvik.

Mycket hänger på om Degbeon kan dominera under den egna korgen. Klarar Stach av att dämpa Klara Lundqvist ? Kan A3 störa McCarvilles dirigerande.

Det handlar i morgon mycket om fighter inställning och kämpatag än smart lagförsvar.

KFUM Umeå möter Luleå Stars kl 13:00 före A3 vs Alvik matchen. Det borde kunna bli en ganska jämn och spännande match om KFUM kan börja spela ut lite grand.

Det pratas en hel del om domarbristen i Norrland men inte vad det beror på att det finns en brist. Jag har min egen teori. 

I Västerbotten har vi faktiskt ganska gott om domare idag och ett par nya förbundsdomare på väg och det tror jag beror på att många unga domare får döma intressanta och spännande matcher och inte bara matcher i sin egen förening. 

Alla matcher i distriktet tillsätts av VBDF och det innebär att klubbledare och spelare som kan döma basket slipper döma sin egen förening med allt vad det innebär. I stället får man uppdrag hos andra föreningar. Det stimulerar.

I distrikt där föreningarna själva får tillsätta domare blir det svårt att blåsa foul på ”dom egna spelarna eller ibland kompisarna” och det skapar mycket missnöje från gästande lag när avblåsningarna blir ensidiga. Det stimulerar inte till satsning på domarskapet. 

Räck upp en hand om du håller med………………ingen räckte upp handen.

Igår fick jag se ett snabbt och resolut agerande av domarna i Euroleague matchen mellan Real Madrid och Bayern Munchen. Bayern coachas av den välkända italienska coachen Trinchieri men det hjälpte inte när han gick bananans mot domarna efter 3 1/2 minuts spel. Legendar domaren Luigi Lamonica skickade Trinchieri direkt till omklädningsrummet.

Godmiddag

Tuff premiär för BSKT

I morgon blir det till slut premiär för BSKT i årets BLH efter Corona avbrottet och det blir mot tuffast tänkbara motstånd BC Luleå borta. 

BSKT mötte BC Luleå i en träningsmatch för en månad sedan och hade då ingen chans framförallt att stoppa Murry. Han gjorde i princip som han ville och bröt ensam ner BSKT´s lagförsvar. Till råga på allt så lekte Rönnqvist i matchinledningen och sänkte allt och hade 15 poäng redan efter dryga första perioden.

BSKT har en lite chans att vinna och det är en smart defensiv taktik, mycket tålamod och en dålig dag för BCL. Dessutom måste BSKT får rejält med flyt. Bollen är rund och allt kan hända säger optimisten men nej säger realisten.

Jag tror ärligt att BSKT kommer att bli riktigt bra så småningom. Laget var på väg mot bra form när covid19 satte stopp och det blev fjorton (14) dagar tvärstopp. Det kommer att ta tid att komma tillbaka i god form. 

Spanjoren Esteban och nigerianen ”MO” har mycket att bevisa om de skall få vara kvar i BSKT. Esteban har inte övertygat vid lagets tre tränings matcher och store ”MO” gör nu sin första match.

Om jag vore bossen då skulle dessa provspelande herrar få gå och jag skulle ta in en ny snabb amerikansk Guard och en amerikansk power forward som kan spela starkt nära korgen.

Miskolc förlorade mot turkiska Izmit i kvalet till damernas Euroleague vilket innebär att Miskolc hamnade i samma grupp i Euro Cup som A3. Ett ganska lämpligt motstånd för Umeå laget om än svårt. Lettiska landslags centern Vitola är svår att tas med.

Jovanovic som spelade med Luleå BBK 19/20 är nu starter i Izmith och hade gjort 18 poäng med 6 minuter kvar av matchen som Izmit vann med 20+. 

Hur är det möjligt att man får genomföra TV Pucken i Umeå med 10 deltagande lag och ca 40 personer i varje grupp. Snacka om en koncentrerad smittspridare. Javisst ja det är ju hockey.

Godmiddag

A3 lirade bort Visby

I Tapio Joulamos tippning inför säsongsstarten trodde jag att Visby skulle kunna prestera bättre i år men jag hade fel. A3 klädde av Visby ganska lätt på måndagen och som det ser ut nu så får Pinto rätt som tippade dem näst sist.

Jag väntade mig aggressivt pressande försvar över hela banan från Visby för att trötta ut ett ganska tunt A3 men i stället var Visbys försvar passivt och svagt fram till starten av den tredje perioden då man gjorde ett försök, men A3 svarade och körde i stället över Visby.

Visbys utländska spelare visade sig vara klasser sämre än A3´s och när dessutom både Uhrström och Rosendahl spelade på topp då hade Visby ingen chans.

A3 åkte ner med en erfaren femma och det räckte långt. Alla fem spelade riktigt bra. Thompson stabil hela matchen men suverän i andra halvlek, Degbeon suverän hela matchen och likaså Mazionyte. 

Tänk på att Mazionyte inte ens fick starta senast mot Eos. Nu fick hon visa vad hon går för. Jag skrev för en tid sedan att hon är god för 15 poäng och 10 returer i varje match bara hon får spela mycket. Igår blev det 19 poäng, 15 returer och 5 stulna.

Även dubbellicens spelarna gjorde bra inhopp och då särskilt Ida Lundgren med fighter inställning i försvar och på returerna.

Jag anser att anlednings till att A3 spelade så bra var att det inte fanns utrymme till mycket byten. Spelarna var inställda på att få spela mycket och det gällde att spela smart.

Spelarna kunde spela ut och tvekade inte att ta de skottlägen som man fick och då fick man även flyt i spelet. När man fick flyt i spelet då försvann även en del av tröttheten och man orkade kämpa – ett känt symptom.

Jag tycker att det var en av de bättre matcher jag har sett A3 göra på länge och det behövs med tanke på att det är Alvik hemma som gäller på lördag. Med den här inställningen kan man vinna mot Alvik.

Även coach Enjebo skall ha beröm för variation i försvarsspelet i rätt ögonblick och flera time out vid rätt tillfälle.

Som du vet har jag alltid ett ord över för domarna och det eftersom de har en så viktig roll i en basketmatch. Några få petiga foul på spelare skulle ha kunna vända den här matchen till något helt annat. Nu visade det sig att domarna hade en riktigt bra dag med rättvisan i förarsätet och det gynnade det lag som spelade bäst försvar och det rörligare och bättre anfallsspelet.

Fantastiskt med basket på Svt för tredje dagen i rad men går det inte att få fram någon som kan kommentera matcherna på ett mer professionellt sätt ?

Jag vill inte vara negativ men med någon lite mer kunnig och insatt person skulle det betyda en hel del. Jag föreslår att landslagschefen Fredrik Joulamo lägger in måndagsmatcherna i sin agenda. 

Godmiddag

Hatten av för Ike P 60 år !

Idag fyller Isaac ”Ike” Person 60 år. Det är nästan lite svårt att ta till sig att det är 37 år sedan jag tog honom till KFUM Skellefteå BBK för att hjälpa laget att nå div 1. Han tog oss direkt upp i elitserien.  

I och med Ike´s ankomst startade en otrolig resa som är den roligaste jag har varit med om i hela mitt basketliv även om jag inte fick vara kvar som coach när laget efter 2 1/2 år tog steget upp i elitserien. Jag lade i alla fall grunden för den resan.

Skellefteås väg upp i elitserien platsar i ”lilla rekordmagasinet”. Ike Person snittade 34.3 poäng/match och vann skytteligan under första året i elitserien men han var ingen egoist som skulle avsluta varje anfall. Han delade bollen bara det fanns spelare runt honom som kunde lägga den i korgen. 

Jag har sett många bra spelare genom åren men inte många som kan mäta sig med Ike Person. Joel Copeland och Ken Simpson var på samma nivå.

A3 spelar i kväll borta mot Visby och det utan några starters. Visby får aldrig en bättre chans att vinna mot A3. 

Jämtland, Borås och Köping där har du tre lag som hittills i år har visat upp långsam ganska trist basket, men det är kanske så som basket numera skall spelas om man har ambition att vinna guldet. BC Luleå och Norrköping som försöker driva upp tempot kanske är fel ute. Vad Södertälje vill det har jag inte hunnit se ännu pga pandemin och några uppskjutna matcher men jag tror att dom vill spela snabbt med det spelarmaterialet.

Personligen tror jag att dom som försöker spela en snabbare och mer teknisk basket är dom som är på rätt spår. Det kommer att betala sig men det kanske tar lite tid och det krävs en viss kontinuitet med laget. BC Luleå, Norrköping och Södertälje är de lag som har haft mest kontinuitet med stommen inför den här säsongen. Jag tror att det är dom tre som är de största utmanarna till guldet i år även om experterna säger Borås.

Uppsala hade inga problem att vinna mot KFUM Umeå i BED på söndagen. KFUM skulle kunna vara med i matchen om man skulle spela mer en mot en eller ta de öppna skott som man får, men tyvärr så litar man sig helt till ett strukturerat spelsystem som i den här matchen inte gav en enda poäng.

Uppsala spelade rörligt och attackerande en mot en basket vilket hela tiden gav layups eller tvingade KFUM till hjälprotation eller foul. Uppsala spelade aggressivt försvar plus 2-2-1 på främre planhalvan och det innebar bl a 38 bortkastade bollar för KFUM och då är det svårt att vinna. 

I KFUM var Ida Lundgren klart bäst.  Självförtroende och egna initiativ saknas hos KFUM men vi får hoppas att man kan släppa lös kunskapen och kreativiteten till nästa lördag.

Godmiddag

Är BLH lagen dåligt tränade ?

Jämtland – BC Luleå var en riktigt dålig basketmatch. Är lagen dåligt tränade ? Är det avsaknaden av publik som gör att man presterar så illa ?

Igår var faktiskt domarna dom enda som var godkända även om dom tillät Chuck ”att hålla på” i stort sett vid varje avblåsning som gick laget emot. Det ser verkligen inte bra ut. Är det ingen som vågar säga till honom eller är det bara ”karismatiskt” och publikfriande.

Fattar inte spelarna att dom spelar för en större publik än någonsin nu när matcherna sänds i SVT. Det är faktiskt otroligt. SVT 1 på en lördag eftermiddag mitt under s.k Tipsextra tid.

Jag börjar mer och mer tro att många har skött försäsong träningen sämre än vanligt pga pandemin och att det avspeglar sig i det dåliga försvarsspelet och det dåliga skyttet.

Chuck har en viss spelstil som han alltid har haft. Han vill få in bollen nära korgen men utespelare tittar efter skott eller attack först – det är ju den svenska modellen som de flesta har uppfostrats i.

När spelarna väl börjar leta efter passningen inside så är allt som oftast chansen borta. I svensk basket har det inte funnits insidespel sedan Hedenhös dagar.

Det kommer att ta rejält med tid innan Jämtland och BC Luleå börjar fungera på bästa sätt, men både lagen har spelare så det räcker och blir över för att vinna mot alla lag.

Dagens match mellan Borås och Norrköping sänds inte på SVT1/2 så den får mycket mindre tittarsiffror och det kanske är bra. Om båda dessa lag spelar på samma sätt som i premiärmatcherna då blir även detta en riktigt dålig basketmatch. Jag hoppar över den live och väljer BED mellan KFUM Umeå och Uppsala i stället och tittar på den i efterhand – en stund i alla fall.

Mitt negativa omdöme om lagen ovan beror på att kraven är höga med sådana spelartrupper. De 3-4 lagen på den nedre halvan har egentligen ingenting att sätta emot dessa stjärnlag.

Höga digniteter  inom idrotten, kulturen och nöjesindustrin klagar dagligen i medier och tycker att det är orättvist att dom får stå tillbaka för gallerior, köpcentra, stormarknader och liknande men då har dom inte fattat någonting tycker jag.

Det är en tydlig signal att idrott, kultur och nöjesbranschen helt enkelt inte är så viktiga i sammanhanget. Vi inom idrotten får lov att vänta och hoppas att suget eller intresset för idrott finns kvar efter att pandemin har gett med sig och man vågar släppa på spärrarna.

Elitidrotten är inte samhällsviktig i regeringens ögon. Kulturen är i stort finansierad av stat och kommun och klarar sig. Nöjesbranschen/artisterna har pengar på kontot och klarar sig säkert några år utan feta inkomster.

Jag tror dessutom att det kommer att ta tid innan publiken kommer tillbaka i samma utsträckning som tidigare. I den högsta finska hockeyligan fyller dom inte arenorna med det nu tillåtna antalet åskådare. Smittorisken kommer att hänga över världen i flera år det säger de riktig experterna.

Godmiddag

Betydelsen av hemmaplan

Det är tur att det inte är HOOPS som tar ut damernas landslag. Du som läser HOOPS vet att det lag jag skulle ha tagit ut skulle ha sett en hel del annorlunda ut. 

Efter att ha vunnit borta mot Israel med 37 poäng så underskattar man tydligen dem ordentligt och låter flera Rookies få erfarenhet. Jag förstår tanken. Den är typisk svensk. 

I Luleå hoppas man på att Denzel Anderson har fått nog av bänknötningen i Varese och att han vill ”komma hem igen”. Med tanke på att hans mor gick ut i sociala medier och kritiserade den nya coachen för hans matchning av laget och lagets förluster så lär han knappast bli kvar i Varese. 

Det är inte lätt att hitta en ny klubb som passar bra och där lönen är den rätta så här pass långt in på säsongen så BC Luleå ligger nog bra till.

Noterade att Sportbladet för en tid sedan skrev ”de regerande mästarna” om Luleå BBK, men det stämmer ju inte. A3 är dom regerande mästarna. Luleå fick titeln gratis i fjol utan att ha spelat om det. Glöm inte asterisken. 

Fem av nio s.k ”experter” tippade Alvik som segrare i grundserien. Inte jag. Jag tippade Luleå men det baserade jag på fulltalig hemmapublik, som är 25% av deras framgångsfaktor.

Av dessa nio ”experter” hade många Högsbo på plats 3-4. Idag möts lagen. Jag tippar att Alvik vinner framförallt pga att de har mycket mer rutin/erfarenhet och mycket bredare lag.

Men Fredriksson är en erfaren spelare och coach och han kan säkert rubba Alvik om laget kan klara av att genomföra taktiken och få lite flyt på hemmaplan. Hemmaplan betyder mer i BLD än den gör det BLH.

Det var en gång en klok gammal man som sade till mig att ”erfarenhet är bara en belastning”. Han sade även till mig att man inte har rutin/erfarenhet innan man har fått sparken minst en gång. Jag jobbade med basket i Västerbotten 32 år innan jag fick sparken av KFUM Umeå när dom lade ner damelitlaget 2012.

Godmiddag

Inte logiskt att höja taket

Jag tycker att det var helt ologiskt att helt plötsligt höja publiktaket till 300 personer nu när pandemin ökar i hela Europa. Tror man verkligan att vi kommer att klara oss helt utan mer smitta ? 

Är det så att Tegnell och Carlsson m fl på Folkhälsomyndigheten är smartast i hela Europa eller tom i hela världen ? Om det är så då borde dom få ett Nobelpris.

Jag har flera bekanta som förkastade Tegnell och FHM i mars månad men idag hyllar dom dem. Jag vet faktiskt inte var jag står. Var det så att jag satt i nästan 100% ig karantän mellan 11 mars och 31 maj helt i onödan eller var det värt det ?

Det vore vettigt att även skjuta på BC Luleå – BSKT nästa fredag den 30 oktober så att BSKT får en ordentlig chans att komma igång igen efter nästan två (2) veckor utan träning.

Jag har kontakt med Jesper Gustavsson i Ungern. Där har man hittills skjutit upp 22 matcher i den högsta herrligan så några uppskjutna matcher i Sverige är ingen katastrof. De flesta spelarna i BLH är ju proffs så de kan spela vilken veckodag som helst.

Jämtland mot BC Luleå i morgon blir intressant. Om Chuck får laget att spela som de gjorde i andra halvlek när de var i Umeå för träningsmatch för en tid sedan då vinner dom mot vem som helst. 

Den stora frågan är om det är Davis x 2 & Murry som är ”dom tre musketörerna” eller om det är Rönnqvist, Hansson och Arvidsson som är det.

Godmiddag

Borås måste vaska om

Köping vann ganska lätt mot Borås som inte alls är samma lag som i fjol. Köping däremot har nästan samma balans i laget igen och spelar samma långsamma men effektiva basket igen. Inte särskilt kul att se på men effektivt.

Jag tror att Borås blir tvungna att vaska om lite i laget om dom skall vara med i guldracet i år.

Köping däremot är redan med i matchen bara Kalve och Larsson slutar göra stegfel så ofta. Snart måste väl domarna börja blåsa på dem. Jackson kompletterar nu laget tillsammans med Hansson, skyttar finns däremot saknas Combs och jag ser ingen ersättare därute så frågan är håller Köping samma klass i år. Inte riktigt men nästan.

Domarna har fått en tuff start på årets BLH. Missade domslut och konstiga domslut var vanliga i både Norrköping – BC Luleå och i går kväll. Jag tycker inte att man kan skylla på brist på träningsmatcher. Hoppas verkligen att det blir en rejäl skärpning mycket snabbt.

 Idag noterade jag fem A3 spelare på förmiddagsträningen tillsammans med ast coachen. Det var det första trevande passet på över en vecka. Med tanke på att det är match på måndag i Visby så ser det verkligen inte optimalt ut. Visby får här en jättechans att ta en seger mot A3 om matchen kommer att spelas. Normalt vinner A3 alla dagar i veckan.

Frågan är om A3 kan få igång Mazionyte som borde vara god för 15 poäng och 10 returer. Senast mot Eos fick hon inte ens starta. Heltidsproffsen bör få spela och visa vad dom går för. Om dom inte presterar då kan dom få sitta med coachen på bänken.

Breaking News !  ”VK.se direktsänder kvaldramat mellan Sandvik och Storfors i fotbollens lingonserie”. Herregud !!!!!!

Det finns ingen gräns för fotboll. Idag sänder man finalen i Cup Kommunal………………​

Hur skall dom överleva om både UFC och UIK åker ur ?

Godmiddag

Steget är stort till BLD

Jag läser att krönikören i op.se höjer Östersund damerna i BED till skyarna efter att ha vunnit mot Blackeberg med 50 poäng. Av texten att döma så är det bara en formalitet innan laget är i BLD. Segern över A3 för en dryg månad sedan innebar mycket hybris i Östersund. 

Att återigen ta steget upp lär väl inte bli något större problem nu när man slipper kvala mot något ligalag utan gratisplats delas ut till våren.

Fryshuset som spelade i Umeå i söndags var inte särskilt bra och där lär knappast Östersund möta något hinder att vinna serien.

Jag trodde att dom hade koll men jag tror inte att man inom dambasketen i Östersund riktigt har koll på vilket oerhört stort steg det är att ta för att bli konkurrenskraftig i BLD eller är det bara den gode op.se krönikören som inte är med på banan. 

Jag kanske har fel men jag har en känsla att det finns för lite tålamod och för kortsiktigt tänkande i Östersund när det gäller dambasketen. För ett antal år sedan då de var uppe i damligan hade de en spansk coach som gjorde ett suveränt jobb med laget. Östersund var väldigt bra coachade och spelade bra basket. 

Jag såg Udominate (A3) mot Östersund i Vindeln och det var en välspelad ligamatch men av någon anledning fick Östersund coachen sparken och efter det har man inte kommit upp på banan igen. Ryktet säger att det var ett politiskt spel som fällde coachen – vad vet jag.

På söndag spelar A3 borta mot Visby enligt spelschemat men ingen har varit och tränat i baskethallen på en vecka pga karantän. Det verkar osannolikt att det blir någon match. Nu står det att matchen spelas på måndag.

Kan det verkligen vara möjligt att man måste spela trots att man inte har tränat på en vecka ?

I Umeå Kommuns bokningsschema ligger fortfarande Umeå BSKT mot Södertälje kvar på fredag kväll men det lär knappast heller bli match med tanke på att ingen har varit i hallen och tränat sedan den nionde (9) oktober. Spelarna har varit i karantän.

Det skulle vara oerhört osportsligt om lag tvingas spela efter så långt uppehåll från träning. Jag hoppas att det finns dom som tänker på den stora skaderisken.

Godmiddag

Umeås lag i karantän

De tre USA musketörerna i BC Luleå levererade nada i SVT. Det blev faktiskt lite pinsamt. Om någon i Luleås ledning säger att dom inte blev oroliga då ljuger dom. Spelarna såg helt malplacerade ut i Öqvists spelsystem.

Jag tror att spelare som BSKT´s Esteban skulle passa mycket bättre in i spelet än DavisX2 & Murry. Det kommer att bli problem om inte Öqvist och Larsson tänker om och börjar använda sina spelare på det som dom kan bäst.

Jag kallade BC Luleå för Mean Machine för en vecka sedan men då utgick jag från spelarmaterialet. Det enda som saknas är en Rozzel typ. Det som jag känner är att spelares kvalitet försvinner i lagets offensiva spelsätt. 

För BSKT blir det inget spel alls i veckan och jag vet inte när de ens kan börja träna igen. Laget är inne på den andra karensveckan. Vilken trist utveckling på säsongen.

A3 ställde in mot Högsbo och alla i truppen är tydligen i karantän till på torsdag. 

Matcherna i damligan gav inga överraskningar. Jag var nästan hundra på att Norrköping skulle vinna mot Uppsala, så bra är Norrköping. Dom var på väg mot 30 poängsseger när Taylor-Lundgren valde att matcha de unga gardet mer. 

Jag trodde att Södertälje skulle kunna matcha Luleås damer ganska bra men när Kantzy blev långtidsskadad tappade man en hel del och Luleå vann ganska lätt. Jag tror att Södertälje tar en en till amerikanska snabbt.

Helsingborg gör bra ifrån sig men det blir svårt att vinna hur mycket kämpatag dom än visar. 

Eos vann prestigematchen mot Mark och Julia Nyström var bra igen. Här i Umeå spelade hon strålande försvar mot Stach och Thompson. 

Jag tippade Visby nia men det lutar mot ett sämre resultat om inte något radikalt inträffar. Eivind Möstel fick inte fortsatt förtroende men trots förändringen blev det inte bättre snarare sämre.

På söndag spelar Visby hemma mot A3 som inte är i form. Svagt spel i premiären och nu karens vecka på det för A3 innebär att det nog krävs skärpning om de vill vinna i Visby.

KFUM Umeås flickor hade hemmapremiär igår i BED och det mot Fryshuset som har ligaambitioner.

Inte blev det lättare när laget inte kunde använda sin fyra dubbel licensierade spelare som sitter i karantän. Utgången i matchen var ganska given redan före uppkast.

Det som förvånar mig det är att KFUM gav bort matchen. 

Inga time outer togs ut av KFUM för att lugna ner,  ge taktiska råd eller för att vila. Spelarna gick på knäna.

Inte ens när Fryshuset gjorde sitt första ryck som gav 0 – 20 tog man timeout. Jag vet inte hur man tänkte där men så var det. 

Tilda Lundgren kämpade hårdast av alla och verkar ha bra kondition. Unga Nora Strömsten fick några korta inhopp och visade på bra moget guard spel trots sina blott 15 år. Bra teknik, bra fart och bra beslut. Tankarna går tillbaka till 80 talet och en viss Anna Oscarsson. 

Med fullt lag hade KFUM kanske kunnat hålla siffrorna runt minus 25. Jag hoppas nu att dambasket ledare i Umeå inser vikten av att laget kan hålla sig kvar i BED.

Det är av yttersta vikt att coach Selberg får spela matcherna med fullt lag. Till helgen kommer Uppsala på besök i BED samtidigt som A3 spelar i Visby. Då borde KFUM ställa upp fulltaliga eftersom A3 kan åka med 8 spelare med de nya gällande reglerna.

Godmiddag

HOOPS truppen

SBBF presenterade i fredags den s.k bruttotruppen inför det fortsatta EM kvalet.

Jag tycker att 12 spelare och 2 reserver hade varit seriöst.

Att nominera 23 st är lite av en uppmuntran så att många spelare skall vara nöjda och glada att dom är aktuella för landslaget.

Min trupp skulle innehålla endast 10 som finns med i bruttotruppen:  

Kalis Loyd, Elin Eldebrink, Frida Eldebrink, Regan Magarity, Louise Halvarsson, Binta Drammeh, Natalie Fontaine, Amanda Zahui, Paulina Hersler, Chioma Nnamaka, Elin Ljungren, Paula Juhlin

Reserver: Matilda Claesson, Tova Sabel.     

Jag har dessa kriterier: Erfarenhet, hårdhet, inställning, teknik och atletism.

Jag tycker att ovanstående tolva plus reserver fyller de kriterierna ganska bra. 

BED matchen mellan KFUM Umeå och Fryshuset på söndagen skall tydligen spelas trots att KFUM Umeå inte kan använda sin fyra vassaste kort. Dom är satta i karantän. Jag personligen tycker inte att det känns särskilt sportsligt att Fryshuset kan åka upp till Umeå och vinna ohotat för så lär det bli.

SBBF behöver nog snarast tänka till vilka regler som skall gälla om coronan fortsätter att sprida sig till fler lag. I min värld så är det det sportsliga som räknas i alla sammanhang men kanske är det viktigare att tävlingsbestämmelser och paragrafer följs än det sunda förnuftet.

Godmiddag

Tvärnit för BSKT efter åtta veckors stenhårt jobb

Covid smittan hos många spelare i Umeå BSKT torde innebära att de tre första omgångarna i BLH för dem blir framflyttade eftersom alla spelare som har testats positivt normalt tvingas till 8 till 14 dags karantän. Jag hoppas att BSKT inte tvingas till spel med de friska spelarna i alla fall för det vore direkt osportsligt om man måste spela med halva truppen i karantän. 

När det väl blir grönt ljus till spel igen då borde laget få en träningsvecka på sig att få igång kropparna igen. Att tvingas till spel direkt efter 10+ dagars total vila vore också osportsligt.

BSKT har tränat stenhårt i åtta (8) veckor med 2 ibland 3 pass per dag och att plötsligt tvingas till ett totalt stopp en dryg vecka före serie starten är givetvis ingenting annat än en katastrof.

Zenit St Petersburg skulle ha spelat två Euroleague matcher den här veckan men man kunde inte få ihop åtta (8) spelare pga flera covid fall i laget. Laget dömdes omedelbart till wo förlust i båda matcherna. Det är bara att hoppas att SBBF låter nåd gå före dumhet. 

Jag ser nu att man på SBBF´s hemsida flaggar för att ansöka till NIU basketen.

Jag vet inte om de som jobbar med NIU basketen i Umeå och Luleå har insett att verksamheten om 3 år är ett minne blott. Det står utom all tvivel att NIU kommer att upphöra. Det finns idag runt 10000 olika idrottare i NIU verksamheten och det anses kosta alldeles för mycket skattemedel för att det skall vara försvarbart. 

RF´s tjänstemän har lagt fram ett förslag till politiken om en nedläggning av all NIU och en viss utökning av RIG verksamheten och det kommer med stor sannolikhet att fastställas snart. 

Det är dags att börja planera redan nu för tiden efter NIU. Har kan basketen i Umeå samverka med skola, elitföreningar och Umeå Universitet för att säkerställa en fortsatt kvalitativ verksamhet ?

Snacka om ensidiga och partiska domare i fotboll. Domarna i den internationella fotbollen behöver en ny ledning som ser till att de s.k rättskiparna börjar uppträda rättvist.

Jag kan förstå Janne Anderssons missnöje efter de senaste matcherna. Han säger utåt att ”det är låg nivå” på domsluten men det han egentligen säger är att domarna inte var rättvisa och det är därför han straffas med avstängning. 

Fotbollen internationellt är lite som brottningen var förr med oerhört mycket korruption och politik. Något måste hända.

Jag läste bloggaren Petterssons hyllning av årets B-löven. Det blir spännande att se om laget kan leva upp till det. Det lär knappast gå att åka omkring på en skridsko och tro att vinsterna kommer av bara farten inte ens med en vass laguppställning. Det har många fått erfara under åren.

Godmiddag​

”Get the job done”

I samband med den digitala presskonferensen inför starten av BLH så fick alla samma fråga. Hur skall svensk basket få mer publik och mer media utrymme. 

Alla pratade om samma sak nämligen större framgångar för landslagen och bättre satsning på marknadsföring i sociala medier samt att vi skall prata positivt om basket till alla i alla sammanhang.

Jag anser att alla missar det viktigaste av allt nämligen en gigantisk satsning på basket i skolorna från årskurs ett till nio.

Det är redan bevisat under 70 och 80 talet att skolsatsningen var framgångsrik på alla plan från ökning av antal utövare till naturlig publiktillströmning och mer media.

Alla skolsatsningar var grogrunden till 80 och 90 talets duktiga spelare och den stora bredden.

De som var ledare eller med på den tiden är 65-70 år och de flesta är inte längre med i organisationerna eller på förbundet. Ingen frågar dem om vad man skall göra. Jag tror att många av dem skulle hålla med mig.

De som var aktiva under ”storhetstiden” är 50-60 år och upptagna med krävande jobb och har inte mycket tid över för basket.

Vem är det då som skall göra jobbet ?

Givetvis SBBF och de unga ledarna som måste stimulera till stora skolsatsningar och få föreningarna att göra jobbet.

Alla som jobbar på SBBF och i föreningarna är unga och har liten eller ingen kunskap om hur det var förr och ärligt talat så skiter man i hur det var förr om dom inte måste. Det är nu som gäller och allt annat är ointressant.

Det sitter fast i att klubbarna inte är beredda att göra jobbet som krävs nämligen ute på golvet i gympasalarna. Det måste fram ett ”påbud” som när Jesus var på väg till världen om att ALLA skall jobba mot just det målet. Det räcker inte med att säga att vi skall öka med 3% eller var det 5%.

Idag satsar man framförallt på kvalitet och inte på kvantitet. Kvalitetskravet innebär även att många kräver ersättning. Det är ett stort misstag att inte satsa på kvantitet. Jag minns i början på 70-talet när vi hade 250 klasslag som deltog i ”Bästa 6:an” i Umeå. Fattar du ? 250 lag.

Man inbillar sig att hemsidor, streaming och övriga sociala medier skall göra jobbet men jag säger glöm det. Det går inte att sitta på klubbkanslierna och tro att något kommer att hända. Man måste se till att det händer. 

Det är dags för alla föreningar att ta på sig sina arbetskläder nämligen träningsoverallen och kepsen och ta med sig bollar och bege sig ut till skolor på alla nivåer. Jag garanterar er alla att basketen i Sverige skulle kunna fördubblas på fem år om jobbet blev gjort.

Konkurrensen har ökat framförallt från innebandyn men det skulle lyckas igen att få till en basket boom om SBBF tillsammans med föreningarna bara tar tag i det och satsar mycket på skolvärlden.

Godmiddag​

”Hold your horses”

Jag läser igen i op.se bloggen att krönikören ondgör sig över Jämtlands spelstil och menar att Chuck måste ändra om man skall kunna locka publiken tillbaka till hallen. 

Jag tror att den gode Andersson måste hålla igen nu och i stället inse att det är ledningen i Jämtland som har valt en annan väg än den man hade med Gehrke vid rodret och dom kommer inte att ändra sig. 

Med Gehrke spelade man publikfriande run and Gun basket men ledningen vet att med den basketen vinner man inget SM guld om man inte är helt överlägsen i serien och det är inte Jämtland. 

Det krävs så mycket mer i form av ett balanserat mer strukturerat anfallsspel och dessutom en betydligt vassare och aggressivare defensiv än vad Jämtland hade under Gehrke.

Dessutom kommer publiken tillbaka om Jämtland börjar vinna hur illa det än ser ut i början och även om laget inte spelar vild Lucky Luke basket. De som sitter i ledningen i Jämtlands basket vet hur slipstenen skall dras.  

Jonte Karlsson tippar BSKT på plats åtta (8) och det kan jag förstå. Jag har skrivit tidigare om att det är omöjligt att veta var Balibreas skapelse kommer att landa men om jag tittar på Wettarna så tog det ett par år innan resultaten kom och då med mycket större budget än vad han har i Umeå BSKT.

Troligtvis kommer BSKT att vinna kanske 7 – 8 matcher varav de flesta på hemmaplan om man kommer att genomföra säsongen med nuvarande lag men som du vet så kan mycket hända under en säsong.

Säsongen 2020-2021 är som jag ser det ett ”learning by doing” år med mycket träning för att bygga upp lagets spelstil och utveckla de unga spelarna. Jag blir inte förvånad om Umeå BSKT redan nästa år kan börja överraska och vinna betydligt fler matcher men då under förutsättning att man kan behålla de flesta spelarna och hitta några fler med rätt spets kompetens. 

Du som läste HOOPS igår såg att jag efterlyste en ny Arik Smith till laget men du fattar säkert att det inte är aktuellt eftersom även Umeå BSKT har en ny coach som har ett annat tänk och en annan spelstil än vad coach Gustavsson hade. 

Balibrea vill troligtvis inte ha en attackerande och penetrerande guard som ”kör så det ryker”utan i stället en spelande Guard som gör coachens jobb ute på spelpanen. En annan Eric nämligen Gilchrese skulle vara en idealisk spelare i det nya systemet men det är knappast aktuellt längre. Gilchrese har familjen och jobb i Norge.

Tittade på Valencia mot Barcelona i Euroleague igår kväll. Det är riktig basket även om lagen fortfarande är lite osynkade. I kväll blir det Real Madrid vs Khimki. Båda lagen står överraskande på 0 – 2 alltså två inledande förluster så matchen har stor betydelse.

Jag betalar 150 kr i månaden och får 2-4 Euroleague matcher varje vecka under säsongen som varar från oktober till maj. Dessutom får jag prem League i fotboll i lite annat smått och gott. Det är värt pengarna

Godmiddag

Flyttas premiären ?

I söndags såg jag den nya BSKT spelaren Munachiso Okonkwo i baskethallen. På avstånd såg han ut att vara den jätte som han skall vara enligt ”varudeklarationen”. Det är annars inte ovanligt att spelare är minst en tum kortare än vad som är sagt när dom landar i Umeå.

Jag har kollat på en del highlight filmer om Okonkwo men dom säger som vanligt ingenting om vad BSKT kan få av honom. På min tid som sportchef brukade jag aldrig värva en spelare som hade en bit under 70% på straffkasten. Ett simpelt kriterium som räcker långt. Kan man inte sätta ”frikasten” då är det illa – enligt mig. Okonkwo ligger på ca 60% så han hade inte varit aktuell. Jag hoppas som vanligt att jag har helt fel.

Nu väntar jag bara på att BSKT skall inse att dom behöver en ny Arik Smith till det här laget. Det borde finnas åtskilliga hundra spelare med samma talang som man kan få för ”kaffepengar”. Att få tag i en sådan spelare som har varit ute i Europa i några år för BSKT pengar kan man glömma. Man måste chansa och ta en nyutexaminerad kille med Leap i benen.

Enligt spelordningen skall BSKT starta hemma på tisdag mot Jämtland. Med tanke på symptom läget och covid problemen som har dykt upp så tippar jag att den matchen flyttas framåt. Det är tisdag eftermiddag när jag skriver detta och sedan i lördags har ingen lagträning inom BSKT bedrivits knappt individuell träning. Det är inte optimalt med ett break på kanske en hel vecka innan seriestarten. En framflyttning av match ett borde vara given.

Alla hyllar LBJ och Lakers men inte jag för jag tittar ju inte på NBA längre. Tycker helt enkelt att det är ganska enformigt. Ungdomsbasket är mycket roligare att se. 

Till helgen spelas en U15 RM grupp i Umeå. Jag hoppas att jag kan komma in i hallen och se några matcher. Det är aviserat att matcherna spelas utan publik.

Jag är riktigt nyfiken på att se nivån på Höken, Östersund och Spånga. KFUM Umeå och Sundsvall känner jag till eftersom mitt lag har spelat mot dem nyligen. 

Godmiddag

”Ha gärna en åsikt men håll den för dig själv” det är PK

Trist att matchen mot BC Luleå blev inställd. Jag såg fram emot att få se laget som jag i förra veckan kallade för ”The mean machine” och jag tror dock inte att laget är färdigbyggt ännu. En blixtsnabb Guard saknas för att guldet skall hamna i Luleå igen.

Det var helt rätt att ställa in med tanke på covid i Nässjö som man mötte i onsdags och symptom i BSKT men, en ev. covid smitta behöver inte härstamma från Nässjö. Om BSKT har smittan kan man lika väl ha dragit på sig den under flygturerna eller på flygplatsen. 

Läste i morse op.se bloggarens senaste alster efter helgens förluster mot Köping och Andersson håller inte igen. Kapningen av spelstil, spelare och coachen i Jämtland är inte nådig. 

Om jag skulle känna detsamma för någon av Umeå coacherna och spelet då skulle jag inte publicera det på samma sätt i min blogg för då skulle jag vara persona non grata i hallen i fortsättningen.

I Östersund kanske man har högre till tak än i Umeå och bloggare Andersson kanske är en så respekterad expert så att hans åsikt väger tungt. Vad vet jag.

I det ”fria student Umeå ” får man gärna ha åsikter och tycka vad man vill om politik och klimat men när det gäller idrott då skall man helst hålla käft.

Min åsikt är att de flesta av staden journalister inte vågar skriva kritiska artiklar om ”local Hero lagen” i Umeå. Om jag har lite analytiska och kritiska åsikter då är jag negativ och bakåtsträvare. Allt skall bara vara positivt och PK inom basketen. Det är ett mantra som man från toppen till botten försöker att tvinga in alla i.

Frilansarna i Umeå har de skarpaste tangenterna men ibland händer det att någon etablerad journalist skriver en kritisk artikel och då ”rasar den berörda klubben”. Att t ex kritisera B-löven är som att ”pissa och skita i kyrkan”.

Köpings två vinster i Östersund visar på att de är att räkna med i toppen även i år. Det tror jag inte att expertisen har räknat med. Borås, Södertälje, BC Luleå, Jämtland och Norrköping är lagen som alla har pratat om. Jag har inte skrivit något om placeringar. Jag har bara skrivit om ”restaurangligan”.

Det som hände i fjol med Köping betraktas som lite av tur av många eller ”Combe effekten”. Jag kallar det för ”Jotti effekten” och den fortsätter i år igen. Jag skrev om ”jottieffekten” i HOOPS redan för 2 år sedan.

Trodde förresten att Köping skulle få spela i ny hall i år men det blir Karlberghallen igen i premiären och då vinner dom mot Borås. Jag säger bara heja Tjööööping. 

Om man vinner med åtta (8) bollar i basket då vinner man med minst runt 16 poäng, men en del skriver att man vann med 8 bollar när man vann med 8 poäng.

Godmiddag

Norrköping imponerar, både Luleå och A3 svårbedömda

Jag blev som du förstår inte det minsta förvånad över att Norrköping besegrade Luleå. Norrköping imponerade på mig trots att dom förlorade mot Högsbo.

Det blev en typisk hemmamatch för Norrköping. Taktiskt försvar, skotten sitter och flytet finns där och domsluten lite med dem som vanligt. Då är dom svåra att besegra.

Luleå såg stabbigt och sega ut och hängde inte alls med i starten. 19 – 2 efter fem minuter var utspelning. Luleå åkte ner på fredag och var nog redo för match det var bara det att Norrköping var så mycket bättre igår.

Molina (28p) i Norrköping visade att hon håller den klass som jag skrev om för länge sedan och efter förra matchen. Davenport stark defensivt liksom senast och när dessutom Hjern gör en sådan match (30 p) då blir det svårt. Zimmerman fick ihop 12 poäng den här gången och spelade bättre men inte bra.

Om Norrköping får spela sitt spel då kommer de att vinna många matcher och placera sig mycket högt i tabellen. Idag hade dom bättre procent på alla typer av skott och tog fler returer då vinner man. 

Davenport lämnade A Nyström helt fri ute i banan och taktiken gick hem. En förvirrad Nyström tog inga skott utan passade bollen vidare. Det var faktiskt fem hemmaförsvarare mot fyra Luleå anfallare när hon var inne. Såg ganska komiskt ut faktiskt. A Nyström gjorde ingen nytta framåt därute. Hon borde ha spelat nära korgen eller suttit på bänken mer i stället.

Om Luleå inte skaffar en offensivt farlig Guard som kan göra poäng (Costa håller inte måttet) och minst en till amerikanska som kan spela lite insidespel och ta många returer då räcker det inte till den av mig tippade seriesegern. Westerberg och A Nyström verkade långsamma och ur form. 

När hemmapubliken saknas bakom Luleå då är dom för det mesta ett helt annat lag och om bara det lag som är hemmalag kan spela bra försvar och med tålamod i anfall som Norrköping då kan man besegra det nuvarande Luleå.

Matchen dömdes av två herrliga domare som gjorde precis som vanligt och blåste på det som passade dem. Som tur är så hade domarinsatsen inget med slutresultatet att göra men alla borde kräva mer av dem. Många tydliga stegfel, tacklingar, påhopp i ryggen och förningar passerade utan åtgärd. Hjern gjorde en toppmatch men visst vilar bollen i hennes hand mellan varven och då kan man lura vem som helst med en kvick riktining förändring.

A3 mot Eos blev som av mig väntat. När Eos drog upp tempot och satte skotten hade A3 problem. Om man inte är van vid matchtempo då kommer det som en överraskning och man hänger inte med men A3 anpassade sig så småningom. 

I andra halvlek spelade A3 (Stach,Degbeon,Thompson) stundtals riktigt bra framåt men när det gäller defensiven finns det mycket att säga om. Det går inte bara att jobba hårt och kämpa ner en motståndare. Lagförsvaret måste fungera mot tekniskt skickliga spelare annars blir man straffad och straffad blev A3 gång på gång.

Kanske vann A3 pga att Eos vilade sina bästa samtidigt som A3 gjorde det så jämn var matchen.

Middletons nivå är mycket högre i år än den hon hade i Visby i fjol. Hon ser mycket bättre tränad ut. Stack klarade av att spela bra försvar mot henne men när hon behövde hjälp kom den för sent. Eos spelade klokt och coachades väl. Laget kommer att vinna hyfsat många matcher i år men frågan är om det räcker till slutspel. 

Uppsalas uppvaknande innebär troligtvis att den nedre delan av grundserien blir lite annorlunda än vad jag tippade. Helsingborg kommer att hamna där men hur blir det med Visby ?

KFUM Umeå förlorade med  12 poäng mot Lidingö i BED efter en jämn match men hade kanske vunnit om de som fick nöta bänk eller spela lite i A3 matchen hade varit med. Jag hoppas verkligen att man agerar på något sätt så att coach Selberg får åka med fullt lag på bortamatcherna. Det är av stor vikt för basketen i Umeå att laget håller sig kvar i BED.

”Slagsmål det här bådar gott” var en rubrik i NSD efter förra helgens träningsmatch mellan BC Luleå och Umeå BSKT. Hur tänkte man där egentligen. 

Godmiddag

Klargörande om föreningarna i Umeå

Det har gått en vecka sedan matchen mot Jämtland. Jag kanske hade fel när jag siade om att Jämtland nog skickar hem både Langevine och Harris. Jag tycker att Langevine verkade helt vilsen och inte redo för det snabba aggressiva spelet och Harris såg överviktig ut och helt ur form om jag jämför honom med hans tid i Norrköping. Kanske anser Jämtland att dom har råd att vänta två månader till det att båda kommer i form.

På söndag kommer The mean machine” på besök för träningsmatch mot BSKT. Jag kallar dem så eftersom BC Luleå idag har ett spelarmaterial som inte många kan matcha. BCL startade utan sina utländska spelare i lördags och tog ändå ganska lätt initiativet i matchen. BSKT har knappast något att sätta emot efter att dessutom ha tömt på krafterna under 48 timmar resan till Nässjö. Öqvist kan sitta lugnt på bänken och släppa tömmarna.

Det råder en viss förvirring runt om i landet när det gäller klubbnamnen och basket föreningarna i Umeå. Jag skall belysa ärendet så att alla är med.

Antalet aktiva basketspelare i Umeå med omnejd är ca 700 st.

Umeå Basketbollklubb (A3) är en elitförening utan ungdomsverksamhet

KFUM Umeå BSKT (BSKT) är en förening med elitlag och div 2 och U 19 lag

Båda elitföreningarna har samarbete med KFUM Umeå Basket som är en förening med div 2 och U 19 lag samt ungdomsverksamhet för pojkar och flickor (ca 300 aktiva) 

IKSU Basket är en studentförening med herrlag i div 2. I fjol även damlag i div 2. Minerva IF Basket är en förening med (ca 200 aktiva) enbart ungdomsbasket. KFUM Coasters finns i Holmsund/Obbola med enbart ungdomsverksamhet (ca 100 aktiva).

Basket är som du förstår en ganska liten sport i Umeå särskilt om man jämför med fotboll och innebandy som har ca 5000 aktiva vardera men……………allt går i cykler. 

För 35 år sedan fanns inte innebandyn mer än inom korpen. Damfotbollen levde en undanskymd tillvaro men fotbollen var mycket större än idag. Både handbollen och volleybollen hade lag i landets högsta serier och breddverksamhet.

Basketen var betydligt större och hade mellan 1500-2000 aktiva. Västerbotten hade utvecklat seriesystem i basket på alla åldersnivåer. Basketen har nästan dött ut, men som tur var så har sporten haft några eldsjälar i Cometerna, KFUM Umeå, KFUM Skellefteå som har hållit fanan högt och kämpat vidare. Annars hade basketen varit död.

B-lövens boss gick igår ut med information att dom klarar hela säsongen utan publik på läktaren. Inget fel med det bara dom inte klagar om dom blir utan pandemi bidrag från RF. Det säger hur det ser ut på bankkontot.

Vad jag förstår har man fortfarande del permitterade spelare som är del finansierade med skattemedel. Det tycker jag är helt felaktigt.
Jag tycker att det borde vara självklart att alla elitklubbar får anpassa utgifterna efter tillgångarna, Har man inte cash då får man lov att skära ner på allt och alla.

Regeringens beslut om att stå fast vid max 50 personer och fortsatta restriktioner är helt rätt. Smittan ökar kraftigt i en del länder och även något i Sverige. Fortsätter utvecklingen så får jag snart gå i vinteride.

Godmiddag

Skitsnack utan åtgärd

En klassisk kvittning och inget straff för de ” skitsnackande spelarna” blev resultatet helt i linje med vad jag förutspådde redan direkt efter incidenten. Frågan är vad det sänder för signaler till andra spelare på både elit och ungdomsnivå. En match avstängning vardera i säsongsupptakten hade varit ”skadeförebyggande”.

Vad jag förstår ”så hade domarna inte hört något” men det håller ju inte. Domarna är alltid bara några meter från stridens hetta så det är självklart att dom hör trash talk när det förekommer, men domarna är konflikträdda och ser mellan fingrarna.

Jag har hört trash snack många gånger här i Umeå trots att jag sitter uppe på läktaren. Det är på domarnas ansvar att beivra det som händer på plan.

Till helgen gör KFUM Umeås flicklag comeback i damernas div 1. Senast det begav sig var i början på 90-talet och då var snittåldern betydligt högre och laget ett topplag. Jag skriver flicklag för det är numera inte damer som spelar basket i div 1 utan väldigt unga flickor. 

Öppningsmatcherna blir Lidingö och Norrort borta. Lidingö förlorade stort borta mot BG Luleå men vann med några poäng mot Luleå Stars. Lagets vassaste är veteranan Line Göransson, 25 år, en 188 cm stark insidespelare som alltid levererar med stor energi. I Norrort som förlorade premiären är Rebeca Ekström en vass Guard.

Om KFUM Umeå kan åka hem med en vinst då är det riktigt bra gjort. 

Jag tittade inte på träningsmatchen mellan Nässjö vs BSKT men resultatet var ganska logiskt. Båda lagen spelade utan viktiga spelare. Nässjö använda sig av längdövertaget att döma av poängplockarna och BSKT fick problem precis som mot Jämtland.

Jag vet inte vad BSKT har satt upp för målsättning inför den här säsongen. Slutspelsplatsen kanske ses som klar redan nu eftersom endast nio lag är med och ALLA räknar med att Fryshuset blir sist. Om man har ambition att vinna fler matcher än i fjol då anser i alla fall jag att en snabb defensivt stark amerikansk Guard måste in i laget och givetvis ett defensivt stark stor kille. BSKT´s svenska material är helt ok. Just nu väger laget för lätt.

Den trupp som BSKT har idag får svårt att leverera 90+ poäng som behövs i varje match om laget skall kunna vinna i BLH. Jag är ganska säker på att nya coachen Balibrea försöker bygga en defensiv som skall kunna hålla ner motståndarnas poänggörande men historiskt är det svårt att förändra den statistiken.

Godmiddag

Driv & energi

Det skall bli riktigt intressant att få se Eos mot A3 här i Umeå på lördag. Med tanke på lagens seriestart så bör det kunna bli en ganska jämn tillställning. Eos spelar snabb pressande och aggressiv basket och det tror jag passar A3 väldigt illa. 

TV matchen Norrköping mot Luleå som spelas redan 13.00 blir också mycket intressant. Om Norrköping hinner få igång Zimmerman då kan dom absolut vinna mot Luleå. Laget imponerade på mig i lördags trots att dom förlorade mot Högsbo. 

53 returer av Wettarna var extremt bra och det grundlade segern mot Mark. Om dom kan ta returer på det sättet i fortsättningen då blir det många vinster i år.

Tittade återigen på en Umeå BSKT träning i sin helhet och konstaterar att träningen är oerhört effektiv, välplanerad och intensiv. Fysions uppvärmningar är varierande och effektiva och roliga. Balibrea är minst sagt verbal och tydlig och det gäller att vara fokuserad hela träningen.

Snacka om coacher med kunskap, driv och energi i massor. Det är exakt vad ett ungt BSKT behövde just nu.

Jag har ingen aning om vad laget kan uppnå för resultat under säsongen men jag är säker på att spelarna utvecklas och hela tiden blir bättre och det är enligt mig coachens viktigaste uppgift. Att utbilda spelarna så att de blir bättre oavsett om man är ett ärrat proffs eller en rookie junior. Om du som coach har tappat det drivet då bör du sluta.

Det förvånar mig att BSKT åker till Nässjö för träningsmatch idag onsdag med tanke på att man spelade i lördags och har träningsmatch hemma igen på söndag. Den ekonomin har man inte. Om man hade avstått den då hade BSKT inte behövt lämna hemmaplan förrän den 7 november då man spelar borta mot Fryshuset. En hel månad utan att utsätta sig för smittorisk på flyget och i kollektivtrafiken. BSKT´s program i seriestarten är Jämtland  h, Södertälje h, BC Luleå b och Nässjö hemma.

I morgon kommer beslut om det blir 500 personer i publiken eller inte. Det mesta tyder på att man vågar ta det steget. Om så blir fallet då hoppas jag verkligen att Umeå Kommun inser att dom bör vara initiativtagare till att i innebandyhallen, baskethallen och på fotbollsarenan markera platser som publiken inte får sitta på för att avstånden skall hållas. Det vore parodi om alla olika arrangörer skall behöva klistra inför varje arrangemang. Arrangörens uppgift borde vara att tillse att reglerna följs.

Jag har alltid irriterat mig över dem som säger LIKSOM hel tiden bara för att fylla ut med ord. Den senaste tiden har jag noterat att allt fler börjar säga FÖRSTÅR DU efter att dom har sagt något. Är det också för att fylla ut med ord eller är det bara oförskämt. Hur skulle det låta om en engelsktalande sade ”as well as” eller ”understand” efter varannan menig.

Godmiddag

Intressant start på BLD

BSKT såg slitna ut uppe i Luleå på lördagen. Urladdningen i matchen mot Jämtland hade satt sina tydliga spår. Försvarsspelet var inte alls lika aggressivt och effektivt och spelare hade svårt att hänga med i attackerna. Jag tror inte att Luleå spelarna är snabbare än Jämtlandsspelarna. Matchen satt fortfarande i benen.

Peleg, Dawit och Czerapovic är dom enda som får godkänt av mig och juniorerna förstås som gjorde det riktigt bra igen. 

Jag förvånas över att en rutinerad första guard som Exposito tar två snabba naiva fouls i matchinledningen och måste bytas ut. Han sätter sitt lag i en svår situation direkt. I andra halvlek visade Esposito klass men då var det för sent.

Det som oroar mig är att domarna tillåter försvarsspelare att hålla i och hänga på Dawit när han springer över screen för att komma till skott. Det skulle aldrig tolereras i länder där basketen har en hög kultur men i ett basket U-land som Sverige då slinker det igenom.

Avsaknaden av dom rehabiliterande 2 meter killarna Daniel Johansson och Anton Lindqvist är tuff. Det blir väldigt jobbigt att stå emot inside och att få ner några returer. 

BC Luleå har ett guldlag när Davis #2 landar om han håller klassen. Davis #1 och Murry är klasspelare båda två. Murry kommer att åka på många stegfel om han inte börjar med att släppa bollen före sina attacker. BC Luleå måste alltid vara ett guldlag med de resurser som de har bakom sig. Rönnqvist var riktigt bra. Det hade blivit 30+ om han hade fått spela mer. Kampsituationen om den lösa bollen mellan Kerney och Welle var helt normal men Kerney gick lite för långt och fick helt korrekt lämna arenan men vad gjorde Öqvist och Balibrea på plan.

Nära en skräll skriver media och det sade även TV experten Engnell. 

Det verkar som att Peter Jonsson, Lasse Sandström och jag är dom enda som har koll på vad Taylor -Lundgren kan åstadkomma med sina lag.

Jag känner honom inte men jag studerar och ser mycket bra saker. Ovan nämnda tre herrar var dom enda som hade Norrköping på topp fyra i Joulamos tippning av grundserien.

Jag tippade Norrköping på plats tre (3) men det var under förutsättning att Zimmerman håller samma klass som när hon spelade i Finland. Igår var hon svag och därför förlorade Norrköping borta premiären mot Högsbo. Molina och Davenport i Norrköping håller hög klass.

Om Taylor-Lundgren skulle få 5-6 bra utländska spelare då skulle han sopa rent i BLD och även kunna vinna i Euro Cup. Många ogillar Taylors sätt att scouta sönder motståndet och förstöra deras spel men DET ÄR DAGENS BASKET. Tiden är förbi då man bara går ut och lirar sitt spel och vinner.

Den Svt sända matchen var riktigt bra propaganda för dambasket. Jämt hela matchen bra individuella prestationer. Båda lagen spelar bra försvar och fyndigt anfallsspel. Dom kommer båda att tillhöra toppen även i år. 

Nya okända domare dömde matchen. Ganska darriga i början med beslutsångest men det blev bättre och dom kom undan med godkänt. 

När jag tippade Uppsala toksist då hade varken Lucacovicova eller Mellnika nämnts i sammanhanget. Att Eos skulle vinna mot Visby i premiären var ganska lätt tippat. Eos och Mark tar alltid många skalper hemma mot lag som ej ligger i topp sex. Årets BLD ser ut att kunna bli riktigt intressant.

I min senaste krönika berättade jag att jag tog Bennermans autograf när Jämtland var i Umeå i torsdags. Den är fin men mina bästa basket autografer är #1 Hubie Brown legendar och fd head coach för New York Knicks och numera TV expert 87 år gammal. #2 Bill Walthon, legendarisk center i Boston Celtics. Dom tog jag vid NBA Clinicen i Huskvarna 1995.

Godmiddag

BSKT visade framtassarna

Gårdagens match mellan Jämtland och BSKT blev nog Langevines sista match för dem. Han är inte tillräckligt bra för att platsa i ett lag med ambition att vinna guldet. 

Jämtland blev ordentligt överraskade av BSKT i matchinledningen. Kanske satt dryga 4 timmar bussresa lite i benen men det kunde dom ha sprungit av sig under uppvärmningen i hallen.

BSKT övertygade med ett 21 – 11 ryck och Chuck gick bananas på sina yrvakna spelare, men han fick igång dem och jämnade ut spelet.

Dawit, Exposito och Peleg var bra i början av matchen. Exposito fick sitta för länge på bänken när han byttes ut och kallnade och kom aldrig tillbaka till samma nivå. Peleg verkade tröttna eftersom han tog ett antal felbeslut som är ovanliga för honom. Dawit var lysande men Chuck såg till att försvaret mot honom blev hårt och ”ihållande” och även han kyldes ner.

BSKT´s svaghet syntes tydligt. Det saknas spelare som kan göra poäng. Esteban är som jag misstänkte redan innan han landade i Umeå inte tillräckligt bra för att spela som utländsk spelare i BLH. Exposito och Peleg behöver en amerikansk back up guard och laget behöver en riktigt stor spelare som klarar av att spela 1-1 försvar inside och plocka ner returer.

Frågan är vad BSKT har för mål den här säsongen. Med bara nio lag i serien och ingen risk för nedflyttning kan föreningen satsa på utbildning av sina spelare och utveckling för organisationen. Resultat kanske inte är så viktigt. Om så är fallet då kan det räcka med små förändringar.

Jämtland spelade taktiskt och spred ut anfallet i hörnen och långt ute i banan modell 2 – 1 – 2 med en stor kille inside och dödade matchen med passningar inside och med svårhjälpta 1-1 attacker. Chuck coachade hem segern. 

Dawson blir lika bra som han var när han kom till Jämtland i fjol och Hampton och D Johansson var lysande. Jag blir inte förvånad om även Harris gör Langevine sällskap och får åka hem.

En klart godkänd match av BSKT med fart och fläkt och spännande försvarsvarianter och till det stundtals väldigt rörligt och bra anfallsspel. Hoppas att publiken kommer den 20 oktober till hemmapremiären mot Jämtland även om det blir svårt att slå detta starka och väl coachade Jämtland.

De tre musketörerna som skipade rättvisan var domare som inte längre får döma BLH pga åldersstrecket nämligen David Lövgren, Jonas Berglund och Erik Brandén. I den här matchen var dom riktigt bra och visade att dom fortfarande håller ligaklass. 

Jag har haft lite legend tema de senaste dagarna och igår var en riktig basketlegend på besök. Doremus Bennerman är enligt mig en av de bästa spelare som har spelat i Sverige. Jag berättade för honom att jag jobbade för Umeå Nordics i maj 1998 när han var i Umeå på provspel. Jag tog inte hans autograf 1998 men den här gången missade jag inte chansen. Jag tar bara autograf av de bästa basketspelarna. Senast var det av Jewel Lloyd som hänger näst intill Ike Person.

Jag såg inte Luleå mot A3 men en bekant som såg matchen hade följande omdöme:

”Det var som man trodde med A3. Enjebo är i total avsaknad av djup i laget. Det fanns ingenting bakom Stach, Degbeon och Thompson. Det gör att de blir alldeles för förutsägbara. De andra i laget måste lyfta sig flera nivåer för att det skall bli något. Och det var helt tydligt att laget inte såg vältränat ut”.

Godmiddag

Legend fyller år

I morgon fredag den 2 oktober fyller en av Norrlands basketens bästa spelare och ledare Ingemar Aasa år. Det är nästan svårt att förstå att 25 åringen som jag värvade från Plannja Basket till KFUM Skellefteå 1985/1986 fyller 60 år. Ingemars fina basket karriär och cv är lång så jag avstår med att rabbla upp den. De som har varit med i basketbranschen de senaste 40 åren vet alla vem han är. Det blev inga A-landskamper men massor av matcher i Elitserien i Plannja Basket, KFUM Skellefteå och i Täby Basket. Ett stort HURRA till honom.

89 kr per match för streamade enstaka matcher I BLD är enligt mig alldeles för dyrt. 49 spänn hade varit mer inbjudande. 139 kr per månad helt ointressant. 

1250 kr för en säsongsstream av BLH är crazy. Max 900 kr hade varit vettigt. Jag nöjer mig med att ha köpt säsongskort till A3´s hemmamatcher och att jag har frikort till BSKT´s hemmamatcher. 

A3 brukar åka till Luleå dagen före match bo på hotell, träna i hallen på matchdagen. I år blev det ett trendbrott på det. A3 stannade hemma och körde lätt förmiddagsträning. Jag vet inte om det är corona relaterat men jag tror att avsaknaden av publik i Luleå och trendbrottet jämnar ut oddsen. En resa till Luleå från Umeå tar inte på basketkrafterna.

Jag har ingen koll på hur Enjebo kommer att starta eftersom jag inte har varit på deras träningar i år men av det lilla som jag har sett så skulle jag ha startat med Thompson, Stach, Mazionyte, Uhrström och Degbeon. Dom spelar bäst försvar och har bästa tekniken. Däremot är jag lite osäker på hur det är med fysiken hos några av dem. Båda lagen har likvärdiga bänkspelare så det troliga är att matchen blir jämn. Om Luleå tar fram sin SISU och orkar spela hela matchen med tempo furiozo då kan det bli + 10-12. Om A3 vinner då börjar man i Luleå direkt fundera på nyförvärv.

I kväll drabbar även Balibreas och Chucks nya skapelser samman i en träningsmatch. Jag tror knappast att det blir en vänskapsmatch utan mycket prestige och väldigt aggressivt försvar. Båda coacherna har filosofier som bygger på mycket tufft och aggressivt försvar.

När BSKT spelade i Ockelbo satt Jämtland på läktaren så de är förvarnade både när det gäller BSKT´s försvarsspel och grundspelet i anfall. Jag misstänker att Chuck testar att kolla hur BSKT reagerar när dom inte får göra det dom vill göra redan i den här matchen.

Jämtland är mycket större och tyngre än BSKT så om de får bestämma tempot i matchen då blir det svårt för BSKT.

I morgon sänder Viasat Euroleague premiären mellan Khimki – Panathinaikos. Där betalar jag 15o kr i månaden för toppidrott från hela världen. DET är värt 1800 kr/år.

Godmiddag

Inte live utan dead sport

Elitidrott live utan publik är värdelöst. Det är min absolut bestämda åsikt. Det är inte live sport utan ”dead sport”, men eftersom så många har idrotten som yrke så fortsätter verksamheten så länge som det finns pengar på banken.

Frågan är hur länge pengarna räcker utan stöd från staten och frågan är om det egentligen är rätt att stödja elitidrott med skattefinansierade medel. Jag är väldigt tveksam till det. Föreningarna borde få lov att i stället anpassa verksamheten efter bankkontot. 

I Sverige finns det ett antal varumärken som förknippas med just Sverige, såsom t ex IKEA & Volvo. På 90-talet var SAAB ett svenskt respekterat varumärke. Regeringen valde att inte stödja utan man lät biltillverkningen gå omkull. Du förstår säkert att regeringen knappast kommer att bära upp svenska elitidrottsföreningar ekonomiskt heller. Ett litet bidrag kan man säkert bidra med igen men det blir inte mer än ”en tumme”.

Den stora risken med att elitidrotten rullar på utan publik det är att publiken finner nytt sätt att underhålla sig som kanske till och med är billigare och att man helt enkelt inte kommer tillbaka. Publiken kanske nöjer sig med billig streaming hemma med familjen eller går på bio i stället.

Jag misstänker att det i Umeå bara är B-löven som sitter säkert. Horderna lär strömma till ladan så fort som den öppnar igen för alla.

Det senast är att 500 får komma in i de större arenorna från den 15 oktober men det är två veckor dit och mycket kan hända. Om det blir verklighet då sitter de flesta ganska nöjda av basketföreningarna utom ”restaurangligan”.

Till helgen skall Jämtland spela träningsmatcher mot Köping. Ingen speciellt med det mer än att matcherna kommer att dömas av Ulf Öhrman, snart 72 år. Öhrman är en riktig legend inom svensk basket. Duktig spelare, stark ledare, bra coach, internationell domare, domarbas under många år och fortfarande kommissarie. Jag hoppas att han har fått alla utmärkelser som man kan få inom svensk basket & RF för ingen är värd dem mer än han.

Det har pratats i alla år om att anledningen till varför svensk basket aldrig ”blir stor” beror på att basket inte visas i TV. Jag har aldrig trott på den förklaringen. Sändningarna i Svt och Play kommer inte att innebära någon större ökning. Det är ett steg i en bra riktning men det finns bara ett sätt och det är genom att få bredden att öka genom stora och roliga icke elit inriktade riksomfattande skolturneringar och genom att utbilda ledare i massor. Det var basketens framgångsfaktor på 70 och 80 talet och det är anser jag basketens framgångsfaktor i USA.

Godmiddag

Elitidrottens värde testas

Jag har inte sett Södertälje  – A3 matchen men ”mina ögon” på plats berättar att jag kanske inte var helt fel ute när jag tippade grundserien för någon vecka sedan. Jag hade A3 på 5:e och Södertälje på 6:e. Just nu ligger jag ganska rätt enligt min uppgiftslämnare.

Norrköping som inte har visat sina muskler alls hittills vet jag minst om.
Jag tippade Norrköping högt pga riktigt bra utländska spelare, tuffa Hjern, bra unga spelare och en duktig ung taktisk coach. Vem trodde att Norrköping skulle vinna båda grundseriematcherna mot A3 i fjol. A3 skulle ha fått möta Norrköping i en kvartsfinal. Det kunde lika väl ha blivit en tidig exit för A3 precis som för LBBK året innan mot Högsbo.

Jag tippade Visby som 9:a men jag undrar om inte dom klara slutspel trots allt pga att Wettarna inte verkar hålla måttet. 

På torsdag kommer Jämtarna på besök till Sporthallen i Umeå (Jag föredrar det gamla namnet på hallen för det är verkligen en GAMMAL Sporthall med 50-tals look) men den är ändå fin och ger energi.

Jämtarna tog en meriterande 6 poängs seger borta mot Södertälje i söndags men det säger inte så mycket. Träningsmatcher är vad det är. Jag blir inte helt förvånad om BSKT pga speed och bra försvar vinner men Jämtarna är stora och tunga så dom blir svåra att stoppa om dom får spela nära korgen.

Melnika till Uppsala var oväntat med tanke på att TTT Riga tidigare har meddelat att hon var klar för dem. Ett lyft för Uppsala om de använder henne som avslutare i transission spelet och ser till att hon får bollen nära korgen. Melnika är ingen skytt eller P&R spelare.

BLD startar snart men jag har fortfarande inte fått mitt säsongskort eller streamkod till matcherna. Det är när jag skriver detta exakt 3 dagar kvar till uppkast mellan Luleå och A3. Jag förutsätter att allt löser sig snabbt för vi som är 70+.

Läser om Norrköpings åsikter om hur de anser sig bli behandlade i fotbollsallsvenskan. Jag har sett några av deras matcher och de har det inte så lätt särskilt på bortaplan. Sirius och Varberg är hjältar som klarar sig så bra trots alla minst sagt konstiga domslut.

Jag ser dessa konstiga domslut även när både UIK och UFC som är nykomlingar spelar. Är det på samma sätt även inom handboll & innebandy. Att domarna bedömer som dom vill och lever i en ”skyddad verkstad” precis som i basketen.

Fotbollens makthavare vänder sig nu till regeringen. Deras position är hotad pga pandemin och man vädjar om den hjälp som man ”anser sig ha rätt till” i det trygga landet Sverige. 

Det är nu som idrottens värde kommer fram. Hur högt värderar man egentligen elitidrotten ? Ska den tvingas stå på egna ben oavsett katastrofer i samhället eller är den så viktig så att den behöver samhällets stöd för att överleva. 

Det är lätt att stå i frontlinjen som politiker och visa upp sig när landet har internationella framgångar med landslagen men klappar samma hjärta för elitidrottens klubbverksamhet. Knappast.

Godmiddag

Att det skall vara så svårt

Det verkar vara svårt att hitta en bra spelare till det pris man har råd med numera. Till och med storlagen har problem med sin rekrytering det bevisades i fjol med ett dussin exits. Många misstag har begåtts under de senaste åren.

Med tanke på de goda förutsättningar som numera finns borde det inte vara så himla svårt. Det finns massor av agenter, 1000-tals spelare. 

Bakers besök i Umeå var inget annat än pinsamt men han hade själv begärt att få komma till Umeå och visa upp sig för BSKT. Killen var inte ens i närheten av sin normala form och dessutom hade han okända skador som troligtvis hindrar honom från spel på elitnivå.

Jag har en känsla av att det är kravet på personlighet eller karaktär och inte statistik som sätter käppar i hjulen. Frågan är vad som skall prioriteras. Man kan sällan få allt som man begär. Jag skulle tippa att de flesta vill få en riktigt bra basketspelare men då måste man kanske ha lite överseende med om spelaren i fråga inte alltid är så social som man vill.

Om man vill ”bygga en familj” då måste man leta efter nice guys och får då knappast den mean machine som ett lag eller hemmapubliken kanske behöver.

De bästa spelarna både på herr och damsidan som vi har haft i Västerbotten under alla år har sällan varit särskilt trevliga att ha att göra med i samband med träning och match. Vinnarskallen sätter sina spår som man måste försöka att hantera. Det går inte att kontrollera. Däremot kan man hantera egoisten.

Jag hoppas att du förstår vad jag menar.

Jag skrev senast om att Cole Welle är tillbaka i träning med BSKT laget men han är ingen värvning utan han bor i Umeå hos sin flickvän. Han har börjat att träna med ligalaget och han kommer kanske att ingå i truppen så småningom men han har en lång väg att vandra innan toppformen. 

A3 möter Södertälje i morgon.Det blir något helt annat än när A3 spelade i Östersund. De nya spelarna har börjat att förstå och anpassa sig till Enjebos spelstil. Det blir nog en jämn och bra match innan seriepremiären.

BC Luleå tog emot sitt senaste nytillskott NBA proffset Murry på Kallax med matchtröja, keps och intervjumikrofon. Tänk om BSKT skulle ha råd att köpa in sådana spelare då vore jobbet betydligt lättare för Balibrea & Co.

Godmiddag

Köp streamkod och streama ligan hemma.

Stefan Lövén meddelade idag att det inte blir några lättnader vad det gäller publiktaket.

Basketentusiasterna får ringa sina klubbar och omgående boka upp en streamkod så att man inte missar matcherna.

Jag har en känsla av att det bara är en tidsfråga när ”restaurangklubbarna” BC Luleå, Jämtland, Borås, Norrköping går ut med krav på att skjuta på starten av BLH. Kanske blir det svårt att påverka nu med tanke på att många matcher har schemalagts på Svt.

Hoppas verkligen att dom inte får styra och ställa i detta. Alla lag har förberett sig under en lång tid och träningsmatcherna är snart avklarade. Coacher och spelare vill komma igång med matcherna. Det är självklart att matcherna måste komma igång om det bara är möjligt.

SBBF får i stället fundera på ytterligare lättnader så att föreningarna skall klara att genomföra verksamheten. Lägre avgifter, bara två domare borde vara självklart. Alla administrativa taxor borde halveras.

Det som föreningarna måste fundera lite extra på det är hur man skall resa till sina bortamatcher. Jag tror att buss måste vara det bästa alternativet för att inte utsätta laget för smittorisk i den folktäta kollektivtrafiken. Det är inte enbart det sportsliga som är viktigt just nu.

RIG Luleå blev överkörda med 50 poäng av Luleå BBK på tisdagskvällen. Med tanke på att RIG Luleå är överlägsna i basketettan så säger det en del om Luleå Basket just nu. Ellen Nyström vrickade foten rejält. Hinner hon bli spelklar till nästa torsdag.

Om precis en vecka spelar A3 seriepremiär borta mot Luleå men innan dess skall A3 iväg till Södertälje för träningmatch mot dem till helgen.

Idag noterade jag att fjolårets energispelare Cole Welle, 26 år, 203 cm var tillbaka i träning med BSKT. Det har gått ett drygt halvår sedan han lämnade Umeå. Som jag ser det så kommer han att passa väldigt bra in i Balibreas spelstil.

Jag skulle inte bli helt förvånad om även Rodney Williams skulle dyka upp så småningom. Han var snabb och rörlig och levererade alltid ganska höga siffror under fjolåret.

Godmiddag