OS kvalet är över. Dags för lite återhämtning.

Jag började dagen med att lyssna på Torbjörn Gehrke i Nicks hörna.

Förlåt att jag slår mig lite för bröstet men han framför det mantra som även jag har framfört i år efter år här i HOOPS.

-”Förbättra organisationen, skaffa fram bra ledare då får vi fram duktiga basketspelare”.

Om det inte går att förändra organisationen då måste man starta om på nytt.

Jag tror att att organisationen måste förbättras från toppen (SBBF) ända ner till botten (klubbnivå).

Ledarna behöver inte vara topptränare utan helt enkelt bara bra ledare och förebilder. Duktiga basketspelare kommer numera fram automatiskt. Youtube & Tik Tok bjuder på gratis coaching. De som är motiverade kan komma långt bara på det.

Om jag vore ordförande i SBBF eller GS då skulle jag anställa Torbjörn Gehrke som Basketboll förbundets PR man. Hans basket bakgrund är bra, men inte i Sverige för här väger inte rutin särskilt mycket. Det är nästan en belastning.

Det som väger tyngst nästan överallt numera det är förmågan att kunna snacka och det kan han och han har kunskap bakom snacket.

Jag har aldrig hört Nick Rajacic vara så tyst så länge som när Gehrke var gäst i hörnan.

Det är nog landssorg i Litauen idag. Det baskettokiga landet kunde inte rå på jämnstora landet Puerto Rico på deras hemmaplan. För andra gången i rad missade man att ta sig till OS. Litauen blev självständigt 1991 och sedan dess har man spelat OS varje gång.

Sorg är det även i Lettland efter att ha förlorat mot Brasilien, men inte lika stor sorg som i Litauen. Brasilien imponerade på letternas nationalarena i Riga.

I Spanien är det stor glädje efter att ha besegrat Bahamas och tagit en OS plats.

Man kom undan med blotta förskräckelsen mot Finland. Hade Spanien gått vidare utan Lorenzo Brown ? Jag tycker att det känns konstigt att Spanien skall behöva ta in en ”amerikan” i laget.

Greklands nya coach Spanoulis hade smarta taktiska drag för att kunna överlista Kroatiens kollapsande försvar för att försöka få stopp på Yannis A. Nu väntar jag bara på besked att något Euroleague lag har skrivit kontrakt med Spanoulis. Inte blir han kvar i Peristeri, Grekland.

Inför OS hamnade Spanien och Grekland i grupp A tillsammans med Australien och Kanada. Brasilien hamnar i grupp B där man får möte Frankrike, Tyskland och Japan. Puerto Rico hamnar i grupp C med USA, Serbien och Syd Sudan. 19 dagar till uppkast i Paris.

Finland igen. Memphis Grizzlies i NBA meddelade i natt att coach Tuomas Iisalo, 41 år blir en av deras assisterande coacher 2024 – 2025.

Iisalo förde i fjol Bonn till vinst Champions League och i år Paris till final i Franska ligan.

Petteri Koponen är i samma roll i San Antonio Spurs i NBA Summerleague.

Damernas U 20 spelas i Litauen. Vinst mot Portugal med 1 poäng var bra men inte 57 poäng förlusten mot Spanien.

Det är för svagt med tanke på de spelare som Sverige har i laget. Sverige brände båda timeouterna i första perioden inom 7 minuter. Blackout på bänken. Det hade varit bättre med många byten, kanske hela femmor. 

Spanien är bra och var i final i U 19 VM i fjol men så många bortkastade bollar och missade layups och närskott som Sverige hade borde inte hända.

Många av de svenska spelarna spelar ju på hög nivå. Morgondagens match mot Montenegro (2 förluster) måste vinnas.

Godmiddag