Kritik mot uttagningen av det amerikanska OS-laget

Av Tapio Joulamo

Den olympiska turneringen i Paris börjar närma sig. Damernas OS spelas 28 juli till 9 augusti med tolv deltagande länder, bland dem fem från Europa: Belgien, Tyskland, Frankrike, Serbien och Spanien. Det var dock väldigt nära att vi hade fått se Ungern i stället för Spanien i turneringen. Det hela avgjordes i kvalets sista match, då de båda lagen möttes. Ungern ledde med 14 poäng inför sista perioden, men fick sedan stora darren och en smula orutin smög sig nog också in. Det meriterade och rutinerade spanska laget kunde därmed vända på steken och till slut vinna med 73–72.

Det europeiska utropstecknet är förstås Tyskland, vars vara eller inte vara på den här nivån hänger på två spelare, Satou Sabally och Nyara Sabally. När båda systrarna, som med framgång spelar i WNBA, bestämde sig för att efter flera års bortavaro, ställa upp för landslaget i EM, blev det en sjätteplats i mästerskapet, och en OS-kvalplats på köpet. I kvalturneringen gick det strålande. Tyskland förlorade mot Australien, men slog såväl Brasilien som Serbien.

Systrarna Saballys närvaro och betydelse på planen var helt avgörande för laget, men Tysklands topscorer i kvalturneringen blev Leonie Fiebich, som snittade 18 poäng. För det är ju så att tyskorna, vid sidan av systrarna Sabally, har flera vassa kort, som spelar i starka europeiska klubbar. Förutom Fiebich finns sådana som Marie Gülich, Luisa Geiselsoder och Svenja Brunckhorst.

Lagen i OS är indelade i tre grupper med fyra lag. Från gruppspelet går ettorna och tvåorna samt de två bästa treorna går till kvartsfinal. Det blir sedan lottning för att fastställa vem som skall möta vem i kvartarna. Utifrån resultaten i gruppspelet rankas lagen och placeras i fyra potter. Ettan och tvåan i rankingen lottas mot antingen sjuan eller åttan, trean och fyran lottas mot femman och sexan. Grupperna ser ut så här:

A: Serbien, Spanien, Kina och Puerto Rico
B: Kanada, Nigeria, Australien och Frankrike
C: Tyskland, USA, Belgien och Japan

Bara hälften av de tolv lagen har ännu offentliggjort sina bruttotrupper. För många har det allra intressantaste varit hur storfavoriten USA skulle komma att formera sitt lag. Efter en vecka av spekulationer, diskussioner och mediauppgifter om uttagningen, kom häromdagen beskedet. USA har namngett sin trupp på tolv spelare.

Den amerikanska uttagningen görs inte av coacherna, utan av en uttagningskommitté bestående av sex personer. I kommittén ingår bland annat Dawn Staley, coach i South Carolina och tidigare landslagscoach, och den förra elitspelaren Seimone Augustus. Kommittén har förklarat att deras ansvar är att ”ta ut det bästa möjliga laget, inte att försöka höja tittarsiffrorna”. Anledningen till uttalandet är att rookiestjärnen Caitlin Clark har lämnats utanför OS-laget, och den saken har fått högljudd kritik, för att kommittén fegat ur och inte ens vågat satsa på någon spelare under 26 år. Och dessutom, när man inte ger Caitlin Clark chansen missar man ett ypperligt tillfälle att ytterligare popularisera den kvinnliga basketen.

 Och visst finns det en poäng med det, för fenomenet Clark har ju blivit uppmärksammat i hela världen och hon har visat sig ha en förmåga att skapa intresse som ingen annan före henne. Hade hennes deltagande i OS-laget bara skapat halva den hausse som hennes intåg i WNBA gjort, så skulle det varit nog. Dessutom skulle Clark inte ha blivit unik genom att väljas till landslaget som WNBA-rookie, för så har skett tidigare med bland annat Candace Parker, Diana Taurasi och Breanna Stewart.

I stället för att satsa på någon ung/yngre har kommittén valt att ta ut 42-åriga Diana Taurasi, som nu kan bärga sitt sjätte raka OS-guld. Uttagna är också veteranerna Brittney Griner och Chelsea Gray. De båda senare kommer till spel i OS efter långa skadeuppehåll. Griner har t e x bara spelat ett par matcher den här WNBA-säsongen, Gray inte någon.

Den amerikanska OS-uttagningen väcker alltid känslor, vilket inte är så konstigt. Konkurrensen är ju mördande och alla som blir uttagna är ju i princip garanterade ett OS-guld. Högst troligt är det t o m så att om USA tilläts spela med två lag så skulle de mötas i finalen. Men nu är laget uttaget och många spelare av högsta världsklass helt enkelt få finna sig i att stanna hemma, inte bara Caitlin Clark utan även sådana som Arike Ogunbowale, Nneka Ogwumike, Skylar Diggins-Smith, Kelsey Mitchell, med flera. Den unga Clark tycks dock ta det hela med ro: ”Landslaget är det svåraste laget som finns att ta sig in i, och jag hoppas att min dag kommer”. Och det får man säga är en bra inställning.

Om OS-turneringen i Paris 2024 får vi anledning att återkomma till.