Min basket-CV

Bakgrund

Min basket uppfostran startade redan i årskurs 3, det var 1959. Magister Oscar Lönnqvist gillade basketboll och konsekvensen blev att vi nästan inte gjorde något annat än lirade basketboll på gympalektionerna. Killar & tjejer tillsammans vilket bl.a innebar att alla blev i stort sett lika duktiga.

Jag har varit aktiv basketspelare sedan 12 års ålder fram till 25 års ålder 1974. Redan som 12 åring blev jag handplockad av Tornedalens basketprofil nummer ett folkskolläraren Lars Aasa. Lars var en unik idrottsledare som tog hand om sina spelare på ett fantastiskt sätt, vilket innebar att basketsporten blev nummer ett för mig. Jag tränade mycket, troligtvis betydligt mer än många av mina lagkamrater eftersom jag inte var någon s.k talang. 1973 då jag var 24 år och verkligen redo för en storsatsning på basketen råkade jag ut för en skada på sommarträningen. En fraktur i mellanhanden av vänster hand innebar att jag förlorade en viss känsel i handen och detta innebar inte bara att basketen blev svårhanterlig utan även att jag inte längre kunde spela gitarr som jag gillade så mycket. Efter skadan satsade jag en del på att döma basket och fick många intressanta uppdrag bl.a Gammelstad – Solna i damallsvenskan och många herrmatcher i div 1. Jag ansågs vara en påläggskalv som elitdomare i Norrbotten. Jag passade även på att gå min första internationella coach utbildning som hölls i Solna, med amerikanska coacher. Våren 1974 gick jag ut Fritidsledarutbildningen i Kalix. Jag gjorde under fritidsledarutbildningen min praktik hos tre olika föreningar nämligen KFUM Umeå, IKSU och Sandåkerns SK. Redan 2 månader innan examen blev jag erbjuden arbete som kanslist och tränare i KFUM Umeå. Jag tackade ja och flyttlasset gick till Umeå i början av juni 1974.

Umeå var inte obekant för mig. 1971/72 läste jag pedagogik på Universitetet och sommaren 1972 och 1973 sommarjobbade jag i Umeå och jag trivdes väldigt bra på Kooperativa Förbundets Lagercentral. Jag kunde ha jobbat kvar där resten av livet. Det var bra arbetskamrater och lönen, som var ackordsbaserad, var bra eftersom jag var en flitig arbetare som jobbade så att svetten lackade.

Basket utbildning

Svenska basketbollförbundet har varit dålig på att erbjuda fortbildning till baskettränare under min tidiga aktiva tid som coach. 1985 Jag gick med i European Association of Basketball Coaches och har genom detta fått regelbundna inbjudningar till olika kvalitativa clinics & utbildningar.

Under många av mina resor till olika basketutbildningar har jag ofta träffat på en svensk coach och det är Benny Johansson från Södertälje. Jag tror att vi var pionjärer när det gällde att fortbilda oss. Jag förvånades över att så få coacher tog chansen till fortbildning. När jag var i Nice 1985 var jag den enda från Sverige men jag var registrerad som Finländare eftersom jag reste med en finsk coach. När man öppnade clinicen (ca 500 coacher) då hälsade arrangören alla välkomna och underströk att alla länder i Europa var representerade utom Sweden. Alla skrattade åt det, men det var inte läge att stå upp och säga att Sverige var representerat. Det kändes sådär……….Kanske hade Sveriges nuvarande framgångar kommit tidigare om fler hade rest ut och utbildat sig.

Mina utbildningar inom basketboll m.m

Tränar/Domarutbildning, Steg 1, Umeå, 1970 2 dgr (Föreläsare: Jan Holmin)

Tränar/Domarutbildning, Steg 2, Malmberget, 26 – 28/2 1971 2 dgr (Föreläsare:Leif Henriksson)

Fortbildning , tränare, Gammelstad, 30/9 – 1/10 1972 2 dgr (Föreläsare: Jan Anders Eriksson)

Fortbildning, tränare, Umeå, 11/8 – 12/8 1973 2 dgr (öreläsare: Ulf Classon)

Fortbildning, funktionär, Umeå, 30/10 – 31/10 1976 2 dgr

Fortbildning Clinic Stockholm, 18/9 197712 dgr Converse Clinic, Fundamentals for better basketball,

John B McLendon, The Fastbreake Game, Bob Boyd, Basketball skills

HT 1977 Idrottspedagogik, Umeå Universitet 20 p

Fortbildning, tränare, Luleå 5/1 – 7/1 1978 3 dgr (Föreläsare Kari Marklund)

Clinic Nice 29/6 – 3/7, 1981, 5 dgr

Willy Balestro, Physique des Equipes.

Terry Holland, University of Virginia, Off.Philosophy, Attacking pressure defense, Def skills

Rene Mol, Belgian National Team, Fundamentals, General Skills, Specific skills, Zone defense

Stan Morrison, U Southern California, Pressure defense, Ballhandeling

Jerry Pimm, University of Utah, Att. Zone, Motion offence,

Dan Palmer, University of Detroit, Training the big man,

Bill Sweek, Player in UCLA with Wooden, Practice planning, UCLA Fundamentals, Pivoting stops & turns

Mirko Novosel, EM, VM, OS vinnare, European basketball

Clinic Helsingfors, 1982 2 dgr

Bobby Knight, The Motion Offence

EM Fortbildning clinic, Limoges, Frankrike, 25/5 – 1/6, 1983 5 dgr

Genomfördes i samband med EM Challenge Round där Sverige deltog

Clinic Vierumäki, Helsingfors, 1986 3 dgr

Div USA Coacher, Miki Herkel

Clinic, Husqvarna, 1991 2 dgr

Blasone, Italian National Team, Fundamentals and team basketball

Ledarforum, Solna 3/1- 4/1, 1992 2 dgr

Tränar och ledarforum med inriktining på dambasket

NBA Clinic, Huskvarna 5-8 juni, 1992 3 dgr

Hubie Brown, Head Coach New York Knicks. Basic m/m defense, Team defense, Defensive traps.

Calvin Murphy, NBA playmaker Passing and ballhandling skills,Shooting drills, The guard´s role as a playmaker,

Bill Walton, player Boston Celtics. Defense for big man, Low post offense,Team responsibility for big man,

Dean Brittenham, Physio Seattle Supersonics

Speed and speedenhancement, Strength Development, Developing the powerful athlete,

Fortbildning för tränare 9 – 14 juni, 1992 dgr

15 timmar lektoner omfattande

Praktik, taktik, filosofi, att vara coach

1992 kom den första indiaktionen på att det kommer att krävas steg 3 utbildning för att coacha på

herr och damliganivå varför jag beslutade mig för att genomgå steg 3 1993.

Steg 3 del 1, Jönköping , 1 – 7 augusti, 1993 8 dgr

Göran Henriks kursledare

Waldo Teppans, ast. Kursledare

Föreläsare:

Bengt Viström, Miki Herkel, Peter Reinebo, Per Ottervik, Mats Dahl, Eivind Möstl

Steg 3 del 2, Jönköping, 20 – 21 november, 1993 2 dgr

Uppföljning och redovisning steg 3

Föreläsare:

Kicki Johansson, Jim Thuresson

NBA Clinic Malmö, 4 – 7 juli, 1996 3 dgr

Don Nelson & Donnie Nelson, NBA Basketball

Ettore Messina, Italian National Team, Drills to create team defense and offense

Efter 6 års coachning på lägre nivå har jag har fortsatt att coacha både i BEH och i Damligan.

2002/2003 gjorde jag comeback i Damligan med Umeå Comets (utslagna i 1/8 dels final)

2003/2004 coachade jag KFUM Umeå i BEH till kvartsfinal mot Srbija – 5 poäng i 2 matcher.

2004/2005 coachade jag Umeå Comets i Damligan. Vi höll oss kvar efter kval.

2007/2008 Hoppade jag in när Amy Mohr ville ha hjälp.

Det har nu blivit 13 säsonger som ungdomscoach. Jag började med ett gäng 9-10 åringar och

jag har coachat dem upp till åk 9 därefter splittrades tyvärr laget och 2018 spelar ingen av dem basket längre.

Från hösten 2012 var jag ast. coach i KFUM Umeå´s DU 14, U 15 och eftersom deville ha mig kvar så blev det till att fortsätta med dem men nu som ansvarig coach genom DU 16, U 17 och U 18. Men i februari 2017 tog det abrupt slut. Jag tackade för mig efter att ha blivit illa berörd av en förälders kränkning. Det var väldigt roligt att jobba med laget men alla har en gräns för vad man kan acceptera. Den gränsen passerades.

Det finns några framtida elitspelare i gruppen bara de är motiverade och beredda att jobba hårt. Jag tror att några av dem börjar förstå vad som krävs om de skall kunna bli riktigt bra. Jag önskar dem alla lycka till och hoppas att jag snart får se någon av dem spela på hög nivå.

Om jag bara får vara någorlunda frisk så har jag fortfarande inga planer på att sluta med ungdoms coachningen, men både min dåliga nacke och ländrygg verkar vilja sätta stopp för mig.

Sedan hösten 2013 jobbar jag i ett basketprojekt på Minervaskolan med över 140 basketungdomar från åk 1 till åk 9, som tränar 1-3 ggr/vecka i 8 olika grupper. Det har varit fantastiskt roligt att jobba med barnen på Minervaskolan och skolledningen har backat upp projektet fullt ut. Projektet fortsätter åtminstone fram till vårterminens slut 2020.

Torbjörn Björnström

NEDAN MINA TRÄNARUPPDRAG