Dags för match # 3

mellan Borås – Norrköping. Jag ger den matchen några minuter från start men om Norrköping får spela samma försvar igen då får det räcka för mig med SBL för i år. Final Four i Euroleague, OS kvalmatcherna och OS får bli det jag ser resten av säsongen. Fair play är min grej.

Borås försöker spela ett juste och korrekt försvar men det går inte när motståndaren drar i en och håller i en i alla situationer tom i anfall.

Borås måste ”grisa på samma sätt” om dom skall ha en chans och det gör man inte utan träning. Dolphins har byggt upp sin grej systematiskt under hela säsongen. ”Så spelar man ute i Europa” säger man men det är bully.

Jag har sett det mesta i Euroleague och Champions League i år. Där spelar lagen försvar med fötterna och kroppen och med armarna uppe i luften.

Knuffar du med armarna på den som har bollen då blir det oftast foul. Håller du fast ngn då blir det foul och ibland osportslig foul. I Sverige spelar man försvar med armarna med domarnas goda minne. Punkt.

Borås måste göra som i schack och offra lite pjäser med ett ”hack a dolphins” försvar för att göra dem lite obekväma. 2-3 foul vardera i första halvlek från 3 – 4 av de svenska spelarna i Borås kan göra susen. Starta med en ny femma och spela gris.

Jag har sett några lag under åren som har spelat försvar på det sättet. 

Filosofin bakom det är att man foular hela tiden vilket innebär att domarna inte kan blåsa hela tiden utan bara då och då. Det lag som spelar så tjänar massor på det. Täby på 90-talet, 08 Stockholm på 00-talet, Södertälje med Bosnic på 2010-talet och nu har vi Norrköping på 2020-talet.

Jag kan förstå varför coacher och de som är kunniga inom klubbarna inte agerar och börjar ställa krav på att domarna skall döma efter regelboken. Ingen vågar ställa dessa krav eftersom man tror att man själva kommer att förlora mycket på att ta upp ämnet.

Domarna är anställda av klubbarna och inte av Basketbollförbundet. Ställ krav på era anställda.

Dolphins blir givetvis förbannade på mig när jag tar upp detta men jag är 100% säker på att dom vet vad jag skriver om. Fair play är min grej men den verkar inte vara poppis.

Godmiddag