Några retar upp sig på

att jag ibland skriver om hur bra dom är i Finland när det gäller basket.

Det är bara att inse att dom har kört om oss i Sverige. Även Estland som har varit efter oss har passerat det senaste året pga bättre organisation och framgångar internationellt.

Litauen och Lettland har alltid varit före oss trots att även dom är pytte nationer i folkmängd och välstånd.

På det Finska Basketförbundets hemsida kan man läsa detta (google översättning)

Domaraktiviteten har varit på uppgång de senaste åren och antalet aktiva domare har vuxit till en rekordnivå. Vi tar ett nytt steg i domararbetet på väg mot vårt mål att ta det finländska domararbetet till en världsklass, bland de bästa länderna i Europa. (Även här är dom bättre än SWE)

Som ett led i detta mål söker vi nu en professionell domare.

Vi söker en professionell domare till domarverksamheten för att ansvara för domarverksamheten. Den blivande professionella domaren tar med extra händer till utvecklingsarbetet av domararbetet och arbetar i nära samarbete med huvuddomaren och toppdomartränaren.

Delmålet och uppgiften är professionaliseringen av domararbetet i våra högsta ligor, samt utveckling och samordning av utbildningar som krävs för huvudmålet för att utöka och vässa det finländska domarskapet.

Jag vet att Poria Goniband har arbetat med domarfrågor på halvtid för Svenska Basketboll förbundet under det senaste året men frågan är vad han har sysslat med. Jag har inte sett någon skillnad i domarnas sätt att döma i SBL.

Det skulle vara intressant med en rapport som man inte behöver leta efter på SBBF´s hemsida om hans arbete.

Finlands Basketbollförbunds hemsida är tydlig. Inriktningen är i första hand på landslagen, basketligorna och på utbildningen. Breddverksamheten har nödvändigt & aktuellt utrymme.

Sidan är så lätt att läsa så jag besöker den flera gånger i veckan.

Man rapporterar regelbundet om finska spelare och coachers framgångar i utlandet. Det visar att man ”bryr sig om sina spelare”. Rapporter från Korisliga på herr och damsidan samt nu under sommaren från 3X3.

Dagens nyhet är att Finland Förbundskapten Lasse Tuovi, 37 år blir ny headcoach för Yokohama B-Corsairs i den Japanska Basketligan. Uppdraget är tydligt nämligen att vinna och lyfta leget till slutspel nästa säsong.

Dom finska coacherna stormar fram i Europa och även ute i övriga världen. Våra svenska coacher står kvar på utsikts balkongen och ser planen lyfta.

Jag är sällan inne på SBBF hemsidan eftersom den är så rörig och sällan uppdateras. Skärpning.

Godmiddag