Vilken är den svenska modellen ?

Nick Rajacic rasar i den senaste hörnan över att man inte skriver och pratar om att Pelle Larsson och Bobi Klintman som ”är på väg till NBA”.

Artikeln i DN var väldigt överraskande men bra så klart.

Trots att Nick har bott i Sverige i 25 år så har han fortfarande inte helt förstått och lärt känna den svenska kulturen och arbetssättet. Man måste leverera innan det blir rubriker. Jantelagen ligger tungt över vårt avlånga land.

Jerebko & Taylor är ganska okända namn i Sverige utanför basketsfären trots det dom har åstadkommit.

Båda (Jerebko & Taylor) borde kliva in som huvudsponsorer av svensk basket med målsättning att inom tio (10) år spela om medaljer i EM. Dom borde inse att det är vägen till erkännande. Utan svensk basket hade dom inte varit mångmiljonärer.

Om Klintman & Larsson får kontrakt i NBA då kommer dom att få ett litet erkännande, men sportredaktionerna skiter fortfarande i basket och så kommer det att vara länge till.

Om landslagen lyckas ta en medalj på EM någon gång i framtiden och dessutom upprepa det då kommer kanske erkännandet men knappast.

Volleybollens sanslösa framgångar en gång i tiden glömdes bort snabbt.

Isabell Haak som är en av de fem bästa volleybollspelarna i världen är näst intill okänd i Sverige men en världsstjärna utomlands som tjänar miljoner redan nu.

SBBF & SBL & klubbarna borde sätta sig ner och tänka till vad man skall hitta på för att få basketen att bli erkänd.

Kortare, intensivare och professionellare 6 månaders säsong (nov – april) tror jag är ett steg liksom mycket seriösare träning från tidig ålder, men det strider mot den ”svenska modellen”. Vilken är den förresten.

Den upphaussade Caitlin Clark verkar hamna utanför USA´s OS trupp. I N.Y Times snappade jag upp att det mesta tyder på att nio (9) veteraner tar plats i truppen som kommer att se ut så här: 

 A’ja Wilson, Breanna Stewart, Diana Taurasi, Brittney Griner, Alyssa Thomas, Napheesa Collier, Jewell Loyd, Kelsey Plum, Jackie Young, Sabrina Ionescu, Chelsea Gray och Kahleah Copper.

Taurasi gör sitt 6:e OS som 42 åring. Brionna Jones och Caitlin Clark anses vara de första reserverna om ngn skulle få förhinder.

USA har vunnit alla OS sedan 1996 och räknar givetvis med en ny guldmedalj. Jag har svårt att se att någon skall kunna matcha dem även om Frankrike kommer att ha ett riktigt bra lag och spelar på hemmaplan.

Bologna utjämnade finalserien mot Milano i Italien till 1 – 1 efter 72 – 64 vinst i match #2. 3 vinster krävs.

Monaco vann i Frankrike med 59 – 88 mot Paris och har nu 2 – 1 i vinster. 3 vinster krävs.

Modigt av Arvidsson att testa spela i Holland/Belgien. Det är helt rätt att våga testa vingarna. Han är ganska rutinerad och inte är alltför sliten och skadebenägen. Vi får hoppas att det går bättre för honom än det gick för Terins som valde att komma hem snabbt igen.

www.basket.fi  är en hemsida som ni alla borde besöka och jämföra den med den vi har i Sverige.

Godmiddag