Hur många guld utan Barthold ?

”Less på det kortsiktiga tänket inom svensk dambasket” lär Robin Sandberg ha sagt enligt NSD.

Har han verkligen har sagt det för det rimmar illa med LBBK´s eget agerande. Han borde veta att LBBK liksom Plannja i alla tider har värvat de spelare man har behövt i sin roster.

Kanske har Sandberg inte riktigt koll för han är ju fortfarande så ung.

Jag tänker inte börja rabbla upp alla svenska och suveräna utländska spelare som har värvats under de senaste 25 åren men tänk efter ni som läser detta. Hur många guld hade det blivit utan Barthold ?

Det är nog inte många i Luleå som kommer ihåg Nyree Roberts, 198 cm som man värvade från Houston Comets i WNBA 98/99 för att ta laget upp i Elitserien. Hon var i princip ostoppbar och dom gick så klart upp i elitserien med henne. Jag vet vad hon kostade. Det var mer än skjortan.

Jag har aldrig sett en bättre spelare än Nyree Roberts i SBL sedan dess.

Luleå Basketbollklubb har sedan dess köpt in de spelare man har behövt för att hävda sig i toppen av tabellen. Att påstå något annat är inte korrekt. Kanske har man en röd tråd som gäller nu, men ny är den i så fall.

Ingen klubb har haft lika mycket deg eller LBBK´s organisation fram till 2012, men då det dök upp en utmanare som kallade sig Udominate och hade resurser att signa både flera bra utländska spelare och svenska landslagsspelare.

Det blev lite panik hos de etablerade lagen som samlade på gulden.

Historien visar att många klubbar har gjort lite för optimistiska satsningar under årens lopp. Även Luleå BBK har gjort det och har dragit på sig skulder som har tagit tid att sanera.

Ibland är det styrelser som är för optimistiska och tror att man skall lyckas dra in de slantar som behövs. Ibland är det sportchef & coach som har tagit chanser som kanske inte har gått hem. Ibland har man en stor huvudsponsor som plötsligt drar sig ur då blir det konsekvenser.

Journalisten försöker locka fram kommentaren att Södertälje har varit ekonomiskt dopat. Det är tur att Sandberg vaktar sin tunga där.

Sandberg förstår inte varför klubbarna inte satsar på att utveckla svenska spelare.

Kom igen Sandberg. Klubbarna gör så gott de kan. Det är lätt att ha den åsikten när man har deg och kan värva och har RIG Luleå i stan. Vilket SBL lag skulle inte glädja sig över att till en låg kostnad kunna ”låna färdiga spelare” som har fostrats i andra föreningar.

Det verkliga problemet i svensk basket är att ”nästan alla spelare vill spela i vinnande lag”.

Jag har varit sportchef i Umeå Comets i 12 år så jag vet vad jag snackar om. Det är sällsynt få spelare som vågar ta steget till ett lag som kämpar i botten av tabellen även om man kan erbjuda ett hyfsat avtal. Om inte coachen är etablerad då blir det ännu svårare.

Eftersom det inte finns mer än 3 kanske 4 lag som kan vinna många matcher i SBL så blir omsättningen på spelare 0. ”Man flyr” till USA eller kanske till lägre divisioner någonstans ute i Europa. Det verkar inte spela någon roll om laget förlorar eller tom är ganska kasst bara solen lyser.

Jag går så långt så jag menar att många spelare är fega. Nyligen var det en spelare som sade till mig att hen ville spela i ett lag som vinner. Jag tycker det är så otroligt naivt.

Jag har träffat och skakat hand med några stora basketlegender under åren. En av de största är Bill Walton, 210 cm som bl a tog NBA titeln med Boston Celtics 1986. Han var instruktör vid NBA Clinic i Husqvarna 1992. Bill Walton gick nyligen bort i cancer 71 år gammal. R.I.P 

Godmiddag