17:30 imorgon i Valencia

4 grupper med 6 lag. Bara de 4 finalvinnarna går vidare till OS.

Finlands herrar startar OS kvalet i morgon med match mot Bahamas kl 17:30.

Finland får man klara sig utan Markkanen eftersom han är axelskadad och inte tillbaka förrän i augusti.

Sasu Salin, 33 år är äldst Finlands ”unga landslag”.  Han får tillsammans med Jantunen, Valtonen, Madsen, Maxhuni, Nkamhoua bära laget. Finland har imponerat med vinster både mot Nya Zeeland och Lettland under förra veckan men frågan är om det inte blir för tufft utan Markkanen. Han kunde bära laget.

Matchen i morgon mellan Finland och Bahamas i Valencia blir jämn. Jag tror tyvärr att Finland inte går vidare till OS utan storstjärnan. Spanien vinner gruppen i Valencia.

Gruppen som spelas i Riga, Lettland blir tuff. Jag tror att Lettland och Brasilien möts i finalen och att Brasilien vinner gruppen och går till OD. Lettland har hemmaplan och det betyder mycket men Brasilien har i år ett bättre lag än när man missade VM spel senast.

Gruppen som spelas i Pireus, Grekland lär bli en final mellan Grekland och Slovenien. Grekland ser väldigt starka ut men Slovenien med Doncic klarar dom inte av. Han var ruggig i en träningsmatch härom kvällen trots övervikt och långsamt spel, men ingen kan stoppa honom.

Gruppen som spelas i San Juan, Puerto Rico är jag ganska säker på att Litauen och Italien möts i den avgörande finalen. Jag tycker att guard sidan är för svag i Litauen så det blir Italien i OS.

129 – 50 blev slutresultatet när Frankrikes damer mötte Finland i lördags.

Jag skrev tidigare under våren om att Finland nog hade valt lite väl starkt motstånd i sina träningsmatcher. Tjeckien var väl ok som motståndare men Frankrike.

Finland spelade utan lagets längsta och bästa spelare Awak Kuier men hennes medverkan hade knappast gjort någon större skillnad. Finland kom från två 10 p förluster mot Tjeckien. Kuier spelade i match ett.

Frankrikes spel var så imponerande så att jag börjar tro på att dom kanske kan ge USA en match i OS finalen. 19 åriga Dominique Malunga svarade för 25p/5r och var i princip ostoppbar i den här matchen.

Det som förvånade var bara 13 minuter till Marine Johannes (3p) som har en så stor stjärnstatus. Det ser ut som att coachen inte gillar hennes lite chansartade spelstil.

Frankrike spelade stentufft försvar vilket innebar att finskorna hade svårt att spela sitt spel. 

Finland spelade inte dåligt men det var bara playmakern Sara Bejedi som klarade jobbet på ett riktigt bra godkänt sätt. Där har Finland en blivande storspelare. Snabb teknisk, fysisk och bra skott.

Jag antar att Kuier lär dyka upp i kväll måndag kl 21.00 när det är dags för match nummer två. Det blir torsk i kväll igen med stora siffror men Finland kommer att ta sig till EM om inte som gruppvinnare men iaf som bra grupp 2:a.

Hur förbereder sig Sverige inför de viktiga EM kvalmatcherna i November. Jo det gör man med träningsläger hemma i Södertälje. Jag tycker att man underskattar motståndarna.

Man borde ha spelat minst ett par tuffa matcher och hållit igång de bärande spelarna vilka det nu är.

Godmiddag