Jag blir lite avundsjuk

hur man har det i Finland med uppskattningen av trotjänare inom basketen.

Många fd elitspelare ställer upp för förbundet efter den aktiva karriären. Kanske beror det på att dom i Finland blir tillfrågade.

I Sverige är det mycket ovanligt med tidigare SBL spelare i ledarpositioner. I Sverige dyker det upp nya ganska unga personer på viktiga positioner. Jag har en känsla av att en generation ”mitt emellan” inte blir tillfrågade.

I Finland delar dom dessutom ut ett stort antal förtjänsttecken i samband med en stor avslutnings ceremoni varje år. Nedan berättar jag mer om hur det fungerar där.

Jag är själv glad och stolt över att ha fått Västerbottens Idrottsförbunds guldplakett 1999 för 25 år i basketens tjänst i länet. Våren 2023 fick jag Svenska Basketbollförbundets guldnål för 25 år i basketens tjänst, som i verkligheten är 50 år. Jag startade mitt ledarskap hos KFUM Umeå 1974.

Guldnålen fick jag efter att Västerbottens Basketbollförbund hade gjort en ansökan om att jag skulle tilldelas den.

Annars hade jag troligtvis aldrig fått den. Vad jag vet har ingen annan i Västerbotten fått guldnålen. Jag tycker att det finns några till som definitivt borde få den.

Här tycker jag att SBBF har ett systemfel. Det borde vara styrelsen inom SBBF som tillsammans med de olika SDF:en håller koll på vilka eldsjälar det finns runt om i landet och som har lagt ner en ocean av tid för basketsporten.

SDF:en borde nominera till SBBF varje år om man har ngn att nominera.

Finlands Basketförbund delar ut ett stort antal uppskattningar.

I år hamnade fem nya personer i landets Hall Of Fame. Kul att få hamna där innan det blir postumt.

Man delar bl a ut pris till årets ”Volontärarbetare” och det finurliga ”Livstidsprestationspriset”. Tänk till på SBBF och börja visa uppskattning.

Härom dagens skrev jag om hur väl Finlands damlandslag förbereder sig inför kvalfönstret i november.

Herrlandslaget skall till skillnad från Sverige spela OS kval i början av juli. Inför det kvalet spelar man mot Nya Zeland och Lettland i slutet av juni. Matchen mot Lettland går ett stenkast från Umeå i Nokia på andra sidan pölen.

Borde inte även Sverige spela några värdefulla landskamper under samma period ? Vi står kvar på perrongen när tåget går.

BC Nokia blev finska mästare för herrar för första gången genom att vinna den sjunde finalen mot Helsinki Seagulls med 75 – 76.

Real Madrid spelade drömbasket i starten av Euroleague finalen igår söndag men Panathinaikos höll sig kalla och började kämpa ner Reals lite för dribblande guard relaterade anfall och lyckades faktiskt knäcka Real som helt tappade konceptet.

Real coachen gjorde som tidigare och vände sig till sina äldre spelare när det gick tungt men dom kunde inte bidra. 80 – 95 till Panathinaikos var imponerande. Real Madrid spelarna var ”blancos” efteråt.

Kostas Sloukas blev en välförtjänt MVP. Coach Ataman som är en vinnare fick höja båda nävarna.

Euroleague kommer troligtvis att förändras en del inför kommande säsong. Det blir stora förflyttningar av spelare mellan lagen och kanske kommer man även att ändra spelformen igen.

Godmiddag