Baskethistorik

1891
Doktor James Naismith vid Springfield Collage i Massachusetts konstruerade sporten eftersom skolans elever behövde en inomhus vinteraktivitet som kunde användas under perioden mellan amerikask fotboll och basebollsäsongerna. Korgarna bestod ursprungligen av fruktkorgar uppsatta på stolpar och placerade vid planens kortsidor. Så småningom blev det ringar med nät som placerades på ca 3 meters höjd. Stoppbrädan tillkom för att hindra publiken bakom målet från att ta bollen då den var på väg ner i korgen. Från början spelade man med en rugbyboll men den ersattes sedan av en fotboll. Lagen hade 9 spelare som sedan reducerades till 7 spelare. Matcherna startade med att bollen kastades in från mitten av planen och båda lagen sprang in från var sin kortsida. Det lag som hade begått 3 fouls, som man fick vid för hårt spel misste en poäng. Vid starten då stannade bollen i korgnätet och man var tvungen att dra i ett snöre för att få ner bollen och fortsätta matchen.

Den första basketbollmatchen spelades i december samma år. Noteras bör att Mr Naismith var inte amerikan utan kanadensare.

1892
Vid Cornell University bildas det första basketlaget med 50 spelare.

1893
Basketbollen kommer till Europa för första gången och får fäste i Frankrike.

1897
I USA arrangeras den första mästerskapsturneringen.

1898
Den första NBA (National Basketball League) startar.

1908
Den svenske stavhopparen Bruno Söderman återkommer efter en friidrottsturne i USA med det nya spelet i bagaget. Spelet kallas för ”korgboll” och bedrivs i skolor runt om kring Göteborg.

1909
I S:t Petersburg spelas den första internationella matchen mellan ett ryskt lag och ett KFUM lag från USA.

1919
I Paris spelas den första internationella turneringen med deltagare från Frankrike, Italien och USA.

1927
Det legendariska showlaget Harlem Globetrotters bildas.

1932
Den 18 juni bildar åtta olika länders representanter det internationella förbundet FIBA eller Federation Internationale de Basketball Amateur.

1935
Lettland vinner det första Europa Mästerskapet som spelades i Geneve, Schweiz.

1936
I Berlin Olympiaden gör basketboll sitt första officiella deltagande, men basketboll hade varit uppvisningssport redan vid flera olympiska spel.

1938
En ny nationell proffsliga (NBA) startar i USA och det första Europa mästerskapet för damer arrangeras i Rom.

1949
En basketbollsektion bildas i Sverige men inom handbollsförbundet.

1950
I Buenos Aires, Argentina arrangeras det första världsmästerskapet för herrar.

1952
Den 25 oktober bildas det Svenska Basketbollförbundet (SBBF) av 32 föreningar.

1953
I USA spelas det första världsmästerskapet för damer.

1973
Det har gått 20 år sedan SBBF bilades och nu finns 23 specialdistriktsförbund (SDF) och över 500 lag runt om i landet. Antalet utövare beräknas till över 100.000 st. Över 9000 lag deltog i Mini Basket Cup för åk 5 och 6.

2003

Sverige får arrangera herrarnas EM slutspel. Sverige har ingen chans och det hela slutar i ekonomiskt fiasko som förbundet, distrikten och alla landets föreningar fick lida för i många år genom att alla bl a fick reducerat aktivitetsstöd.

2016
Enligt Svenska basketbollförbundets officiella statistik finns det drygt 33000 basketspelare från 12 år och uppåt i Sverige. Om det stämmer att det fanns ca 100000 spelare 1973 då anser i alla fall jag att de som sitter i toppen på förbundsnivå och styr basketsporten måste ha gjort något fel och att det är dags att börja fundera på hur basketen skall gå framåt under de närmaste 10 åren.

2023

Lars Nordmalm har skrivit följande på Svensk Baskethistoria:

För det var Tekla Swedlund som först tog basketen till Sverige 1895. Inte stavhopparen Bruno Söderström 1908, som vissa uppslagsböcker hävdar.

I tidningsartiklar från den tiden finns beskrivet hur hon tog hjälp av sin bror att anordna kurser i basketboll.

Att basketen tog sig några decennier att etableras (och kanske fortfarande gör, påpekar säkert en del), är ju en annan sak.

Tekla var först i alla fall! Det är historikerna eniga om.