Hakka päälle suomen pojka

Det är bara att lyfta på kepsen och hylla finnarna igen. Jag trodde inte att dom skulle kunna stå emot Polen med tanke på de klasspelare som Finland saknar i OS kvalet,  men vips så dök Sasu Salin (11p) upp ombytt och med 3 st treor och 6 assist skulle det visa sig vara avgörande.

Polen matchade sina vassaste spelare hårt. Slaughter, Ponitka, Sochan och Sokolowski spelade 120 av 200 minuter och det kostade i slutet. Finland låg under med 14 poäng i slutet av tredje men då kom vändningen och man lyckades vinna med 89 – 88. 2000 finska fans i Valencia grät och jublade.

Google har lite svårt med att översätta finska till svenska. Anledningen är det mustiga språk man använder och finnarnas ofta egna termer gällande basket. Det blir ofta väldigt roliga översättningar. Här kommer några roliga exempel.

Going for a dunk blir ”Måste springa till dunken”. Kalldusch blev ”Regnar kallt vatten på Finlands nacke”. Polen var trötta blev ”Polens ben var på syra”. När Polen missade straffkast i slutet då ”Skramlade järnen” och som avslutning ”Finland har en dejt med Spanien på lördag kväll kl 20.30.

Det finns knappast någon fler än Finland och deras fans som tror på att dom skall kunna rå på Spanien.

Jag är 100% säker på att den spanska coachen Scariolo inte är lika säker på seger som spanjorerna är. Spanien har hittills inte imponerat under kvalet.

Slovenien krånglade sig vidare tack vara Luca Docics svårstoppade solospel och får nu möte Grekland.

Jag har svårt att se att Slovenien skall kunna stå emot grekerna, men basket är basket och när skickliga spelare möts då vet man aldrig vad som händer. Kolla på Philipinerna, Kamerun, Libanon och Dominikanska Republiken, som alla 4 är i semifinal.

Jag tippar Spanien vs Bahamas i söndagens final i Valencia gruppen. Grekland vs Dominikanska i Pireus, Litauen vs Puerto Rico  i San Juan och Lettland vs Brasilien i Riga. Spanien, Grekland, Litauen och Lettland borde ta sig till OS men det blir säkert ngn variant.

Jag förstår att SBBF satsar massor av miljoner på basketen i storstaden tillsammans med Stockholms Stad. Enligt den info jag har så finns 60% av alla som spelar basket i Sverige i det området. Att satsa på dem genererar kanske mer.

Personligen tycker jag att om man skall få basketen att växa i övriga landet då borde man lägga stora resurser på det också. Hur skall man då satsa för att få tillväxt ?

Om det finns ledare/eldsjälar som vill. Ge dem resurser under 3 år då händer det grejer. Satsningen skall knappast vara i Luleå där man redan har ett effektivt maskineri med 20 föreningar som har delat upp marknaden.

Zonmatcher är ett nytt ord som helt plötsligt har dykt upp.

Sådana utbytesmatcher har vi ju sysslat med uppe i Norrland sedan Hedenhös.

Zonmatcher skall gynna ”nytt utbyte” men här upp har vi ju redan etablerat utbyte men till det får inte slantarna gå till.

Föreningarna ute i landet har väldigt små resurser och man har fullt jobb med att få in de slantar som behövs för att klara sin egen verksamhet och framförallt resorna till Mälardalen där 75% av alla matcher spelas.

Jag börjar tro att man i storstan skiter i om basketen växer ute i landet för den tillväxten är iaf marginell om man jämför med storstadsbasketen.

Godmiddag