”Don´t just stand there GET OPEN”

är det lätt att säga till en spelare som deny försvaras på bra sätt. Jag såg korta reels där man visar 3 olika sätt att göra sig fri och det var utmärkt instruktion men man glömde den enklaste och mest effektiva som härskar i SBL.

Vilken variant är då den enklaste kanske du tänker om du inte är insatt ? 

Givetvis den som alla använder sig av nämligen att helt enkelt på olika sätt knuffa bort försvararen.

Faktum är att det oftast inte lönar sig att spela bra och juste försvar eftersom anfallaren helt enkelt knuffar sig fri utan åtgärd från de svenska domarna.

Jag hoppas att ni domare känner er träffade och blir förbannade på mig och börjar visa att ni har modet att blåsa foul.

Läser att SBBF har beslutat sig för att söka Eurobasket 2027 för damer.

Det låter ju spännande men Finland arrangerar 2025 så det lär knappast bli norra Europa redan 2027 men sök i alla fall.

Ansökan görs tillsammans med Stockholms Stad och tanken är att ha en av grupperna i Globen. När jag läser det säger jag stopp för eftertanke.

Senast vi arrangerade EM 2003 gällde det herrar. Slutspelet i Globen kostade svensk basket så många miljoner i förlust så att det tog 10 år att återhämta sig. Jag tror inte att vi är mogna för Globen igen mer än ngn enstaka match.

Ett dam EM vore givetvis jättebra för det ger ju automatiskt en plats i EM men man måste fundera rejält på upplägget för det måste arrangeras där det kommer hyfsat med publik.

I Stockholm finns alla EM nationaliteter i massor så det är ur den synvinkeln en given ort men…

Jag tycker att matcherna skall ut i landet. Jag skulle tänka i dessa banor.

Varje grupp innehåller 4 lag alltså 6 matcher. Tänk tanken med 2 matcher i Luleå, 2 matcher i Umeå dagen efter och  efter vilodagen 2 matcher i Östersund. Jag tippar på fullt hus med 1500-1800 på alla 3 platserna.

Samma genomförande i t ex Malmö, Lund och Visby därefter flytt till storstan men knappast till Globen(flåt Avicii).

Slantarna borde satsas på att marknadsföra sporten ute i landet där lokala föreningar kan hjälpa till med att fylla hallarna. Det finns inga krav på att man måste spela i jättearenor.

I Frankrike 2015 var det inte mer än dryga 2000 personer när Sverige hade ett lyckat EM. Mot GB senast under 2000, i Estland aldrig över 1500. Finns ingen anledning att riskera ekonomin en gång till på detta viset.

De lokala arrangörsföreningarna skulle troligtvis få bra stöd från kommun och näringsliv för att kunna arrangera en omgång för fyra lag. Logistiken är givetvis en liten utmaning men det är samma för alla 4 lagen.

Godmiddag