OQT Spain 2 – 7 Juli

Det är Sju dagar till starten på OS kvalet för Finland, men innan dess skall man hinna med två mycket tuffa träningsmatcher.

Match ett mot Nya Zeeland spelades på tisdagskvällen i Helsingfors och slutade med vinst med 73 – 70. Sasu Salin avgjorde med en akrobatisk 3 poängare på buzzern. Han hade missat det mesta innan det avgörande skottet. Typiskt skyttar att lyckas när det gäller.

Lauri Markkanen satt på sidan och var nöjd över sina lagkamraters prestation. Jantunen, Valtonen, Madsen, Maxhuni och Little liksom 17 åringen Muurinen, 211 cm imponerade.

På fredagskvällen blir det match mot Lettland i Nokia Arena, som ligger ”ett par stenkast” ifrån Umeå. Jag tippar att det blir lite för tufft om man spelar utan Markkanen även denna match.

Om jag hade varit lite yngre och sluppit båten som tar 3.5 timmar då hade jag åkt till Nokia. Bilresan på 2 .5 timmar är ingenting. På 70 och 80 talet åkte vi över ”pölen” vid varje längre lov för att få tuffa matcher i Tampere & Nokia.

Finlands första match i OS kvalet är mot Bahamas den 2 juli kl 17:30. Den matchen missar jag inte. Det kanske låter som ”en lätt resa” men så blir det inte.

Bahamas har 5 spelare som är i NBA, Eric Gordon i Suns är mest känd, men där finns också Ayton i TrailBlazers, Hield i 76ers, Mobley i Cavaliers, Jones i Clippers och så en viss Smith som spelade med BC Luleå i fjol plus många fler spelare. Bahamas kan skrälla rejält.

Finlands andra gruppmotståndare är Polen, som har presterat bra på de senaste mästerskapen. Laget är laddat med klasspelare såsom Jeremy Sochan i San Antonio Spurs, Balcerovsky i Panathinaikos, Ponitka i Partizan, Slaughters i Gran Canaria, Sokolovski i Sassari m fl

OQT Spain spelas i Valencia 2 – 7 juli där Spanien, Finland, Bahamas, Polen, Angola och Libanon gör upp om en (1) plats i OS. 3 lag i gruppspel därefter semifinaler och en final. Du fattar hur tufft det blir.

Godmiddag