Sill & potatis före Silly

Umeå BSKT meddelar att Georgios Pavlogiannis är tillbaka som head coach för laget i Basketettan.

Det är bra att han är tillbaka för det innebär en professionellare miljö för Umeås 17-18-19-20 åringar det kommande året.

Fjolårets coach Daniel Diaz var inte dålig men lite för ung och oerfaren för att klara av att hålla den röda tråden. Det lär bli en rejäl fight för äldre spelare att ta en plats i laget.

Pavlogiannis uppskattar träningsflit och premierar det med minuter. Ingen får speltid i ettan pga gamla meriter kommande säsong.

Klubbledningen vill få fram egna produkter till SBL laget inom en snar framtid. Ettan skall inte vara till för äldre motionärer.

Sill & potatis före silly. Vi är framme vid 19 juni och det står i det närmaste still på spelarmarknaden. Det är helt klart att det är många SBL lag, som inför säsongen har det tufft ekonomiskt eftersom så få spelare har skrivit på.

Erbjudandena är förmodligen tunna och man väljer att avvakta så länge som möjligt. Många avtal med optionsår går snart ut. Den 30 juni är en deadline för många.

Ni som har läst hoops vet att jag har gissat att Daniel Hansson till Uppsala, Gustav Hansson till Jämtland, Gaddefors till Uppsala. Någon sade att Hampton pratar med Borås och  Luleå. Ni vet att jag spekulerar så ta det cool. Sjöberg blev förresten kvar i BC Luleå så där gissade jag fel.

Jag undrar vad de som sitter i ledningen för SBL funderar på inför framtiden. Jag skulle vilja få reda på vilken strategi man har för att få fram fyra (4) nya lag som vill ta steget upp till SBL säsongen 2025-2026. Hur skall man få med dem och hur skall man undvika att ngn från SBL hoppar av.

Finns det silly för domarna ? Varje år är det några som slutar eller petas från elitdomargruppen. Hur blir det efter det här året ? Fortsätter Kalpakas trots fyllda 50 ? Vilka nya unga domare får chansen till hösten ? Jag har sett några nya i år i SBL som har dömt riktigt bra.

Jag är tveksam till Östersunds satsning på Mahdy, som ny coach för damlaget. Jag har sett honom agera som ungdoms coach här i Umeå med lag från Stockholm och har studerat honom i SBL dam de senaste åren. Jag tycker att coachningen har varit svag och att uppträdandet har varit tveksamt.

Varför satsar inte alla svenska damlag i SBL på kvinnliga coacher ?  Det finns kvinnliga coacher men det verkar som att man inte vågar ta det steget ute i klubbarna. Eos, Uppsala, Borås och Östersund är föregångare.

Udominate satsade på Tamara Ruzic redan 2014. Hon var tuff men kunnig och bra men fick lämna efter 1 och 1/2 säsong eftersom några tidigare starters inte var nöjda med speltiden. Det kostade mer än det smakade att sparka henne.

Högsbo testade Delibasic men hade inte tålamod så hon fick gå direkt. Var hon för sträng ? I år en ny test med en amerikanska men det blev inte långvarigt. Enligt uppgift var hon för mesig.

Toppklubbarna med stor budget har manliga tränare med högre löner än de kvinnliga coacherna. Tänk om och satsa rejält på de kvinnliga coacherna även här i Sverige.

Lite löjligt är det förresten när dom kvinnliga head coacherna i Sverige har män vid sin sida med högre utbildning.

Och så kom då beskedet att Riipinen blir kvar i Norrköping. Löfte om internationellt spel skall ha avgjort saken. Min fundering är. Vågade han inte prova vingarna eller fanns det inga anbud. Var det bara normal löneförhandling bakom snacket.

Trevlig Midsommar