Måste vara bekvämt att vara…..

mrbasket.se/Hoops hade under 2022 hela 290 805 besök. Det är 769 besök/dag. Topparna har varit i samband med A3´s nedläggning och när jag har haft Tapio Joulamo och Jonte Karlsson som gäst krönikörer (1100-1300 besök).

94% av besöken är under 60 sekunder vilket tyder på att det är en besökare som har hamnat fel eller snabbt skummar igenom dagens HOOPS. Några procent av besökarna ägnar ända upp till 30 minuter på sidan.

Med tanke på antalet besök så fortsätter jag att skriva åtminstone vt 2023 men jag skall tillstå att jag av olika anledningar är lite tveksam till att fortsätta. Jag har tvekat att fortsätta tidigare några gånger. Tveksamheten beror på brist på motivation och inget annat.

Jag tycker tyvärr att basket i Sverige inte utvecklas på det sätt som jag hade hoppats men det är väl bara jag som är negativ i era ögon som vanligt. Motivationen att skriva sjunker även pga det.

Ett ganska fattigt land som Ungern har tre (3) lag i damernas Euroleague (Sopron, DVTK och Szekszard) och alla gör bra ifrån sig. Det Ungerska Basketförbundet bidrar med 3 miljoner vardera till lagen och alla tre lagen har dessutom en miljonsponsor bakom sig. Förbund har olika prioriteringar och även företag.

Euroleague, Champions League och Eurocup på herrsidan är så mycket bättre så att det nästan är en annan sport än den vi håller på med i Sverige. Ärligt talat Norrköping och Jämtland hade näst intill ingen chans alls i år. Jag såg deras matcher.

Spelarna & tränare i Sverige är bättre nu mot förr. Utbildning finns på nätet så man behöver egentligen inte SBBFs utbildningar som förr men man MÅSTE gå dem om man skall få tillstånd att coacha så gå dem.

Av någon anledning ligger svensk klubbasket kvar i startblocken. A-Landslagen har gått hyfsat de senaste åren men det beror ju på många av de svenska spelarna som har utlandsjobb.

Om man inte brinner för sin sak och jobbar nog hårt med organisation och ekonomi då har man ingen chans att hänga med i racet.

Alla klubbar med ambitioner borde skaffa sig en säljare innan man skaffar sig klubbdirektörer och sportchefer som kostar pengar. Det jobb som dom gör kan skötas ideellt.

En hel del spelare har tidigt insett hur trögt utvecklingen går i Sverige och har lämnat landet för att kunna ta de steg som dom önskar. Idag har vi 60+ spelare i USA och lika många ute i Europa.

Det som är riktigt bra det är att antalet spelare verkar öka. Personligen så tror jag att 25-30000 kids som har spelat i EB miniserier runt om i landet har funnits hela tiden. Registrering har inte varit ett krav tidigare.

Registrering av hundratals EB spelare tar tid och tid det har inte folk idag. De föreningar som gör de procentuellt största ökningarna borde premieras med reducerade startavgifter i serier kommande säsong. En liten morot skadar inte.

Hörde i senaste Bänkvärmaren att Rajacic hade upptäckt orättvisorna i SBL vad det gäller fördelningen av hemmaplan fördelen i grundserien. Topplagen från i fjol behöver i flera fall bara spela borta en gång mot de lag som låg på den nedre halvan av serien.

Vore intressant att veta hur man kom fram till den tågordningen. Var alla SBL herr lagen med på det beslutet ? En lottning när alla klubbarna är närvarande av var den tredje omgången skall spelas kommer nog att gälla 23/24 om antalet lag i serien då fortfarande är udda. 

Måste vara bekvämt att vara headcoach för Norrköping när klubben har råd att hålla sig med det lag man har och nu fylla på med Marcus Tyus. Klubbledningen förväntar sig nog en upprepning och ett tredje guld.

Godmiddag