HOOPS gissar vidare och förklarar

En del av dem som tror sig kunna basket tror att Norrköping gav bort gårdagens match för att få casha in mer slantar och få avgöra på hemmaplan. Dessutom tror man att man vill undvika att få en längre vila innan det är dags för final.

Jag tror inte alls på den teorin. BC Luleå fick helt enkelt flyt och zonförsvaret blev väldigt lyckat. Dessutom skulle sargade kroppar inte må dåligt av att få vila lite extra innan finalen så nej den teorin tror inte jag på.

Norrköping gjorde en kraftansträngning att komma tillbaka men när BCL fick ett nytt ryck från 10 till 20 poäng då var det över och Schüberg, Terins och Ramstedt fick vila sina sargade kroppar till nästa match.

Jämtland får inte till sitt spel. Dom ser inte ut att kunna handskas med Borås trots att dom har en så stark laguppställning.

Jag gläds med Andreas Person som gjorde 18p och +20 på 20 minuter. En av ligans bästa men mest underskattade spelare. Vilket skott och defensiv. Pappa Ike hade varit stolt efter den här matchen. R.I.P Ike.

Du kanske minns att jag skrev för några dagar sedan att BC Luleå bara skakade hand med domarna och sedan gick raka spåret till omklädningsrummet.

Jag tyckte att det såg konstigt ut. Det var tydligt att det inte var klart hur lagen skulle göra. Norrköping såg fundersamma ut.

Jag kollade upp med en kommissarie (ej från Umeå)  och svaret jag fick är att det inte finns någon regel att man inte skall skaka hand under slutspelet. Det är valfritt. Det är en gammal sed som hänger kvar sedan 80 & 90-talet. 

I tisdagens damfinal mellan Södertälje och Luleå  ”highfivade” man med varann direkt efter slutsignalen. Snyggt . Så skall det se ut tycker jag. Det sänder vettiga signaler till dagens ungdom. 

Efter gårdagens två Euroleague kvartsfinaler både kramade man och skakad hand med varandra trots att man skall mötas i kanske 4 tuffa matcher till inom kort. Snyggt.

Det som är skillnaden mot Eurloleague det är att i SBL herr spelar man grisförsvar. I Euroleague vågar ingen göra något sådant för då blir det upplopp.

Inte så kul att kramas i SBL herr efter att ha mött grisförsvar kanske. Det är upp till de grå/gula herrarna att se till att det inte blir grisigt. Städa upp på plan.

Att inte tacka för match rimmar illa med uppförande koden och fair play regler. Sänder som sagt fel signaler.

Den stora frågan inför kvällens final # 2 är om Frida Eldebrink skall hålla samma höga klass igen. Jag tycker att hon överraskade oss alla med 20 poäng genom vasst skytte.

Nästa stora fråga det är om domarna skall våga ta stegfel och någon foul på Lollo Halvarsson och Klara Lundqvist.

I senaste Bänkvärmarna pratade man om Vesterbergs lilla skutt som hon och många fler gör ibland innan dom skjuter.

Nick Rajacic nämnde att det finns en spelare som hoppar till innan hon startar sin mowe men han vågade inte säga namnet. Jag är säker på att han tänkte på Lollo Halvarsson.

Kolla förresten in Pelanders extrasteg någon dag om du har tid över. När hon spelade i A3 då blåste domarna ofta men inte när hon spelar i Norrköping.

Det är otroligt anmärkningsvärt att så många spelare kommer undan med tydliga stegfel. Jag tror att domarna ser att det är stegfel men man vågar inte ta den blåsningen eftersom det ofta utförs i hög fart.

Kolla in Nathan Dawit, Tim Schüberg, Daniel Hansson, Gustav Hansson m.fl när dom kommer i hög fart runt en screen ute på wingen. Dom fångar bollen, tar två (2) steg plus ofta ett tredje och attackerar eller stannar och rotera utåt med ett fjärde steg. Studera detta om du ids.

Godmiddag