BSKT har inte bara haft tur…………

Många är förvånade över att Umeå BSKT har presterat så bra under första halvan av säsongen.

Träningsmatcherna innan säsongsstarten gav indikationer på att flera års hårt arbete och kontinuitet med truppen har börjat att ge resultat. Balibrea har valt spelare som passar in i hans spelstil, som har nötts in i laget sedan hösten 2020.

Jag tror att Umeå BSKT var redo för tävlingssäsongen tidigt till skillnad från flera andra lag. Hela laget har varit tillsammans och har tränat stenhårt från mitten av augusti.

Nu efter 3 månaders samträning börjar de övriga olika främlingslegionerna hitta varandra, de börjar komma i form och fler lag kan vara med och tävla om att vinna även mot de bättre lagen.

Jag tror att det blir ett tufft race fram till den 17 mars då grundserien är färdigspelad om vilka lag som skall placera sig efter Borås, Jämtland och Norrköping.

Många verkar mena att dessa tre lag är givna topp tre i tabellen. Jag börjar mer och mer tro på att både BSKT och BC Luleå är med i racet om topp 3.

Det snackas en del om att Umeås unga spelare under 20 år inte får en chans i BSKT. En del av de unga spelarna har i år nobbat ligalaget och i stället helhjärtat satsat på basketettan laget och U21 helt enkelt för att få rejält med spelminuter.

BSKT har valt att värva unga talangerna Anton Lindqvist, Jacob Jangered och så har man fyllt på med Alexander Yemane och Calvin Jägare i stället för full satsning på egna produkter.

Jag förstår hur coacherna i elitlaget tänker. Det är elitverksamhet man jobbar med.

Jag hoppas att Umeå basketen inte tappar den bas som finns i div 1 och U21 laget. Det är de spelarna som är framtidens Umeå BSKT. Klubben kommer knappast att ha resurser för att värva de största svenska talangerna.

I Jämtland har man en annan linje där man ofta tar in unga spelare för att komplettera truppen och man ger dem dessutom speltid väldigt ofta. För närvarande är alla fyra under 18 år. Nathan Amoran, Gustav Vågström, Moltas Gyllebring och Charlie Viklund (16 år från KFUM Sundsvall).

Lyssnade på 3NOLL5 podden och där pratade man bara om Borås, Jämtland och Norrköping och lite Södertälje men inget om BC Luleå och Umeå BSKT. Inget om Nässjö, som länge av många har ansetts som ett givet semifinal lag. 

Umeå BSKT har verkligen rört om i basketgrytan. Det verkar som om experterna söder om Dalälven fortfarande tror att BSKT är en dagslända och att man bara har haft mycket tur.

Fjorton vinster på nitton matcher kan inte vara tur utan är ett resultat av hårt och professionellt arbete. BSKT har 11 matcher kvar i grundserien.  Minst fem vinster till blir det, kanske tom 7-8.

Solevic måste lämna. Han togs in som ersättare under Eriksson-Hanssons skadeperiod men inte får vara kvar nu när William är tillbaka.

Solevic har varit solid och han har spelat för laget och hjälpt laget till segrar.  Han är väldigt atletisk och snabb. Många duktiga guards kommer ingenstans när han markerar dem.

Solevic är en professionell spelare och jag blir inte förvånad om han nu hamnar i BC Luleå för dom skulle behöva en sådan kreatör.

Är det bara jag som regerar på att VK ger hockey en helsida med information om spelare som har spelat i B-löven och var dom spelar nu. Är inte det värdelöst vetande tom för B-löven fansen ? En typisk artikel som man kan skrapa ihop i värmen på redaktionen utan att behöva anstränga sig.

Lokalsport journalisterna fördelade utrymmet på sportsidorna mer jämlikt förr. Mycket är bättre nuförtiden mot förr men Sportsidorna var mycket bättre förr. Jag prenummererar därför inte på papperstidningarna.

Godmiddag