Flera av dem dömer än idag

En besparing på närmare 1/2 miljon blir det på årsbasis för Umeå BSKT i och med att man avslutar samarbetet med Jan Enjebo.

Troligtvis ett nödvändigt beslut med tanke på föreningens svaga ekonomi. Man måste skära ner på kostnaderna helt enkelt för att kunna fullfölja säsongen.

Det innebär troligtvis att ledare med kavaj får kliva ner på parketten och in på kontoret och göra lite mer av det jobbet. Om man inte gör det direkt är frågan vem som skall göra det för redan till helgen lär det behövas.

Jag tror att alla förstår att säsongen 2023-2024 är säsongen som avgör om Umeå BSKT kan bibehålla statusen som ett SBL lag.

Det sportsliga resultatet ser jag som helt oviktigt. Föreningen måste vända på den trista ekonomiska trenden annars är det över precis som för Umeå BBK (A3).

DISKUSSIONSFORUM för basketälskare tar ofta upp intressanta tänkvärda frågor. Den senaste är hur många domare som varje förening borde få fram per 100 aktiva spelare.

Jag kommenterar inte den frågan på FB. Jag gör det i HOOPS i stället.

Jag tycker inte att man kan kräva något alls av föreningarna. Föreningarna utbildar egna föreningsdomare vid behov men vilken väg dom sedan väljer är upp till SDF:et att stimulera.

Det borde ligga i SDF s intresse att bevaka spelarutvecklingen i distriktet och prata med spelare som har trappat ner sin egen karriär. Det är bl a sådant som SDF borde syssla med.

Ansvaret borde ligga på någon som har god koll på vad som händer i distriktet.

Under 15-20 års tid hade jag omväxlande ansvar för Västerbottens BDF admin och domar tillsättning.

Under den tiden tog jag kontakt med ett flertal unga killar och och även någon tjej som trappade ner sitt eget spelande. Jag försökte få dem att välja att satsa på domarskapet.

Ett tiotal av domarna i Västerbotten kom fram på det viset.

Jag behövde bara fråga och visa att jag trodde på dem och hjälpa dem med kostnaden för utbildningen samt ge dem positiv feedback. Då vaknade intresset. Flera av dem dömer än idag. Jag tror att några av dem direkt känner igen sig i den här texten.

Godmiddag