Kobrat vann i Umeå 2015

På fredag är det dags för årets BSKT att visa upp sig på hemmaplan för första gången och det blir på den ovanliga matchtiden kl 15.00 på eftermiddagen. 

Av någon outgrundlig anledning spelar man en tid som de flesta fortfarande tillbringar på sitt arbete eller i skolan om man går på gymnasiet. Jag har försökt att ta reda på varför man har dessa matchtider men jag har inte fått ngt vettigt svar. 

BC Luleå och Södertälje som möts kl 18.00 är välkända lag för oss i Umeå och behöver ingen särskild presentation. Trist är det att det lär bli mer folk på den matchen än när Umeå BSKT spelar kl 15.00

Däremot är nyfikenheten ganska stor på Kobrat (Kobrorna) från den lilla orten Lapua i Finland som ligger 6 mil från Vasa rakt inåt landet. Staden är inte större än några av Umeås förorter som Sävar med 14 000 innevånare.

Hela staden ställer upp för sitt stolta basketlag och bobollag. Laget har över 200 mindre sponsorer, runt 15 mellanstora och 2 riktigt stora.

De flesta ligalagen i Finland omsätter lika mycket eller mer än de stora i SBL Sverige. Lapua är landets stora tillverkare av kvalitets ammunition till alla från försvaret till den lille jägaren.

Kobrat var senast i Umeå i september 2015 och vann då BSKT Cupen efter bl a vinst mot BSKT med Anzuluni, Pierre, Saleman, Rönnström och Dawit med 86 – 75.

Säsongen 2022/23 blev Kobrat 10:a i finska ligan med 11/11 i matcher i grundserien. I fortsättningsserien blev man 4:a av 6 lag.

Nu är det ingen Cup som spelas i Umeå utan bara några fristående träningsmatcher. Det borde egentligen heta Better You Games i stället.

BSKT möter inte BC Luleå precis som i fjol. Övriga lag möter varann.

Jag undrar ibland över hur man resonerar. Är det prestige som ligger bakom eller tycker man att spelarna riskerar skador med 3 matcher samma helg.

Är det på grund av att lagen möts i första omgången i SBL ? Vem vet hur man tänker här. I min värld borde det vara självklart med 3 matcher för alla 3 lagen.

Av tradition har Kobrat alltid många bra skyttar och man spelar en snabb basket. Det blir intressant att se om Kobrorna hugger och skjuter skarpt klockan 15.00 på fredag då de möter Umeå BSKT i baskethallen.

De utländska spelarna i Kobrat är:

Theo Akwuba

Den 23-årige centern mäter 211 centimeter och har ett vingspann på 228 centimeter. Theo kommer direkt från college, där han spelade sin sista säsong på University of Mississippi.

Anthony Roberson

kommer senast från Manchester Giants. Under säsongerna 2019–2020 och 2020–2021 spelade Anthony i G–League för Oklahoma City Blue-laget. Anthony är en 27-årig, 195 cm lång forward.

Taz Sherman
är 24-år och 193 cm lång. Taz spelade tre säsonger för West Virginia State i den tuffa Big–12 Conference. Hans professionella karriär började i Ungern med Budapest Honved. 

Kenyon (KJ) Buffen

är 23 år och 203 cm landade i Finland i tisdags. Kommer från University of Alabama i Birmingham, där han spelade sina två senaste collegeår. Under sina tre första år på college spelade KJ för University of Mississippi

Kobras övriga spelare är; de rutinerade Jussi Turja 33 år, Juho Lehtoranta 34 år, samt guarden Antto Nikkarinen 31 år, som spelade med Jämtland för ett antal år sedan. Dessutom Joona Tuomala, Lassi Kilpinen, Timi Puittinen, Juho Pihlajamäki och Eetu Hautala.  Laget tränas av Ville Turja och Nebojsa Dimic.

Jag hoppades att Bertans sista 3:a skulle sitta mot Tyskland men tyvärr icke. Nu vinner USA hela skiten, som jag skrev i HOOPS innan VM startade. Där tror jag att jag får rätt iaf.

Godmiddag​