Heja båda lagen !

Det var inte långt borta att Degernäs tog hem match ett. SBBK hade bollen med sekunder kvar och fick en timeout att prata igenom avslutningen, men det blev bara pannkaka av det. ”Give the ball to Palmblad” för det sista hoppskottet. Det hade varit ett mycket bättre alternativ – tycker jag.

”Om Köping kommer in i samma flow” som dom hade när dom körde över Norrköping på sin hemmaplan för ett par månader sedan då finns givetvis chansen skrev jag igår och lite så blev det.

Heja Köping. Jag gillar Köpings sätt att spela både rörligt och attack villigt samtidigt som man skapar djup när man varvar med Wilson på low blocket. Jag gillar Gehrkes spelstil. 

Har du noterat att det sitter 10-12 personer i svart vit randiga amerikanska domartröjor i mitten på långsidan när Jämtland spelar hemma ? Deras verbala kommentarer är inte att leka med.

Bara Södertälje har lika enögda supporters på läktaren.

Borås har sina värsta gaphalsar nere på golvet på kortsidan och Nässjö har sina på läktaren bakom sekretariatet.

Både BC Luleå och BSKT har bara ungdomliga gapiga trummare som bara är högljudda. Det finns även någon enstaka hetsporre som ibland höjer rösten.

Tyvärr ställer trummarna till med för mycket ljud och skrammel för att locka pensionärer till matcherna. Vill man bara locka Z generationen (1995-2010) till matcherna ? Jag tror att siktet är inställt på dem.

Basketsnack skrivaren på FB verkar vara lika enögd som ”dom randiga”.

Allt har varit frid och fröjd hela säsongen men nu när det blev torsk hemma då kapade han domarna trots att dom definitivt var 50/50 mot båda lagen under hela matchen. En icke nämnd spelare i Köping får dessutom en massa personlig kritik för sitt sätt. Det är faktiskt upp till domarna att beivra uppträdandet om det är osportsligt. Alla som har sett Köping vet givetvis vem som menas.

Domarna var definitivt inte bra varken i Borås eller i Östersund men jag tycker att Kalpakas förtjänar beröm för att han vågade blåsa foul på Guinn med sekunden kvar. Det gav Köping chansen till vinst och jag tycker att det blev rättvist. Den foul avblåsningen har jag saknat några gånger i viktiga lägen under min coach karriär. Om den hade kommit – då hade vi vunnit.

Skall vara så svårt att döma basketmatcher. Alla tre domarna borde ta varann i hand inför varje match och bestämma att nu tar vi allt vi ser utan att tveka. Sex (6) ögon borde se det mesta om inte alla tittar på samma sak. Dom borde kunna bortse från spelare, coacher gaphalsarna och klubbledarna och bara göra ett gediget arbete rakt av. K.I.S.S  ”Keep it stupid simple” gäller även här.

Om inte domarna börjar rensa upp bland alla överträdelser så tippar jag att årets slutspel på herrsidan och kanske även på damsidan kan komma att innebära några riktigt svåra skador.

Den nya dam coachen i Södertälje borde nog tänka till och inse att när man leder med stora siffror väldigt tidigt i matcherna då är det läge att låta de yngre spelarna i laget få känna på lädret.

Personligen hade jag aldrig ett så vasst lag när jag coachade i Damligan så att jag kunde bjuda bänken på minuter.

SBBK måste inte vara perfekta och vinsterna behöver inte vara 40 poäng. Det räcker med 1p i slutspelet. Om han spelar bänken då kommer man att orka utmana Luleå.  Förresten Elin Eldebrink är på gång. Det betyder mycket för Södertälje.

Norrköping tog programenligt den första matchen mot Alvik men inte helt utan besvär. Om Alvik skulle kunna skapa lite djup och utnyttja spelet nära korgen lite bättre då kan det bli vinst i nästa match.

Torsdag kvällen avslutades med Crevna Zvezda hemma mot Baskonia i Euroleague. En underbar basketmatch på en helt annan nivå och med domare som inte tvekar att blåsa i pipan när överträdelser sker. Det är nästen en helt annan sport det vi får se på Viasat med Dahlborn & Karlsson som kommentatorer och om det inte är dom så är det killar som är minst lika duktiga.

I kväll kl 20.00 spelar Partizan hemma mot Olympiakos inför 15000 fanatiska åskådare. Då kan man snacka om press på domarna.

Först imorgon hinner jag se den matchen pga av alla kollisioner idag (SBL herr x 2 och SBL dam x 2 = inte bra planering)

Herr och dam borde spela på olika dagar om vi inom basketen siktar på ökade publiksiffror. Jag hoppas att ingen avslöjar slutresultatet i Partizan vs Olympiakos innan jag ser matchen.

I kväll håller jag givetvis på Umeå BSKT men jag deppar inte om BC Luleå vinner för jag har mina rötter i Norrbotten.

Lars Aasa var och är min basketguru. ”Det var han som tände lågan”. Legendaren Jan Anders ”Jampa” Eriksson var min coach när jag spelade med PA länslaget 1964 och den trevliga och roliga Ingemar Ek var en av mina lagkamrater. Heja båda lagen.

Godmiddag