Kultur eller inte. Basketen har stolta traditioner. Umeå BSKT startade inte utvecklingen.

BSKT coacherna valde att starta med Cole Welle och det tackar jag för. Welle har efter att Butler försvann återigen tagit klivet fram som den ledare och viktiga spelare han är för Umeå BSKT. De övriga spelarna i startfemman litar på honom och kan då göra SITT jobb utan att behöva städa upp efter någon annan.

Jag är förvånad över att Balibrea byter ut spelare som har flow. Alla som har spelat basket på hög nivå vet att om man har flow och lyckas med det mesta då blir man inte trött. Jefferson satte allt och gjorde 17p i första perioden. Inte var han trött. Ledningen kunde ha varit +25 i halvtid.

Welle rensade rent under korgarna men trots det så blev både han och Jefferson utbytta. Luleå tog över matchen när dom satt på bänken, BC Luleå tog de flesta returerna till och med  under BSKT korgen och var nära att komma ifatt.

BC Luleå är för mig en gåta. BSKT kunde utnyttja Luleås ”plåster försvar” på skyttarna.  Ingen tidig hjälp fanns vilket öppnade för BSKT layups. Gustav Hansson satte foulpress på Arvidsson med sina attacker. Av någon anledning så blev både Jefferson och D Hansson fri väldigt ofta. Beror det på taktiken eller dåligt genomförande – vad vet jag.

Jag gissade i HOOPS i förrgår att Öqvist skulle bjuda BSKT på olika typer av press från start men det vågade man tydligen inte. Det hade varit intressant att se vad som hade hänt. BSKT har så klart förberett sig för det men att möta olika pressande försvar över hela banan tar ofta det andra laget ur sitt eget spel.

Domar insatsen var stabil och rättvis. Det tilläts ganska fysiskt spel med torso, båda lagen skötte sig bra vad det gäller hand checkingen (höll inte emot) och även screen sättningen var riktigt bra och bara några få fouls delades ut där. Tre sekunder regeln verkar man ha glömt bort helt. Båda lagen syndade men BC Luleå ”tältade” stundtals därinne.

Det blir spännande att följa BSKT kommande vecka och se om laget kan ta steget till semifinal. Det vore givetvis stort och det största för herrbasket i Umeå någonsin.

I halvtid intervjuades Michael Jalmby som har varit i BSKTs ledningsgrupp sedan laget gick upp i SBL herr 2014. Han sade att det saknas basketkultur i Umeå/Västerbotten. Det lät tyvärr som om historiken startade när Umeå BSKT bildades och så ligger det ju inte till.

Basketen i Västerbotten har stark historik och idrottskultur. KFUM Umeå spelade i landets högsta serie Allsvenskan redan i slutet på 60 talet, hade då en landslags spelare och har haft bra lag i division ett både på 70, 80 och 90-talet, KFUM Skellefteå framgångsrika i herrarnas elitserie mellan 1984 – 1989 och i div 1 på 90-talet. Umeå Nordics var bra i basketligan 98/99,

Dambasketen i Umeå har varit basketsportens flaggskepp sedan början av 80-talet. 1981 gick laget upp i damernas elitserie för första gången och fram till våren 2022 har man tillbringat hela 30 säsonger i landets högsta serie, som kröntes med ett SM Guld 2019. Dambasketen har producerat ett tiotal landslagsspelare genom åren, herrbasketen bara 3 st. 

Om man skall bedöma kultur utifrån antalet nuvarande aktiva basketspelare i Umeå Kommun så ligger basketen självklart illa till med ca 750 spelare. Jag anser att idrottstradition är kultur och basketens tradition är något som basketen i Umeå kan vara stolt över.

Östersund besegrade Uppsala borta och tog sig till semifinal i år igen. Det var bra jobbat att vinna på bortaplan för Uppsala har allt som oftast flyt i sin egen kula. Nu blir det semifinal i bästa av fem matcher mot Luleå BBK och det kan knappast sluta på annat sätt än att LBBK går vidare. Frågan är om Östersund kan vinna en match på sin hemmaplan.

Godmiddag