Gurras krut torkade i halvtid

”Guldtränaren tar över Umeå IK” är den stora rubriken i lokaltidningen idag trots att Umeå BSKT återigen vann och fortfarande ligger tvåa (2:a) i SBL.

När jag såg rubriken trodde jag att Jeglertz var på väg tillbaka för det är en riktig guldtränare men det visade sig vara en rookie som bara har vunnit juniorguld. Snacka om missvisande marknadsföring och särbehandling i media.

Om det är något lag i Umeå som borde få rubrikerna så är det Umeå BSKT. Fotbollen är på dekis, hockeyn sådär liksom innebandyn. Det är bara IKSU dam innebandy flåt Thoren som håller klass.

Tänk dig själv om Björklöven skulle ligga tvåa i SHL med 11 – 3 i matcher eller säg Umeå FC i Allsvenskan.

Du fattar vilken hopplös situation basketen har i Umeå. Här är det bara hockey, fotboll, skidsport och lite innebandy som gäller. Hur skall man kunna få ett rejält sponsorstöd när det är på detta viset.

Med facit i hand så så undrar jag hur jag orkade kämpa med elitbasketen i Umeå i så många år i motvind. Kom inte och säg att jag bara gnäller. Det är fakta och historia.

Det finns absolut ingen respekt för basketsporten i Umeå. Ingen som helst jämlik behandling i media, från näringsliv eller från Umeå Kommun. Jag är rädd att även herrbasket kollapsar snart. Hur skall dom orka.

Det känns nästan som om folk nu när det går bra, bara går och väntar på att allt skall bli som vanligt igen. Att laget skall börja förlora och ligga i botten på tabellen igen.

Den mycket större universitetsstaden Uppsala slogs i alla fall återigen tillbaka.

Kvicksilvret hade sjunkit till minus 10 och det är vinterns lägsta hittills så många valde nog att stanna hemma och titta på en fotbollsturnering i ett ojämlikt land. Publiksiffran var bara 50% mot den senaste hemmamatchen.

Uppsala var väl förberedda och spelade bra både i försvar och anfall i första halvlek, men efter pausen kom BSKT starkt som vanligt. När man äntligen fick upp svettningen och började sätta press på Uppsalas spelare då sjönk deras precision. Dom såg trötta ut tidigt i tredje .

Uppsala gjorde tekniska fel och sköt dessutom bort sig mot några uppställningar med zonförsvar och föll faktiskt ihop som ett korthus. Tokiga avslut, irriterade spelare och bänkade jänkare var vad Uppsala visade upp de sista 5 minuterna.

BSKT gjorde en riktigt svag första halvlek som kunde ha varit minus 15 men som tur var så missade Uppsala nästan lika mycket som BSKT. 

Uppsala coachen valde att inte starta Mathis. Om det bara var ett taktiskt drag för att störa BSKT´s gameplan då var det uselt för han kom aldrig in i matchen efter den bänkningen. Jänkare är känsliga. Om dom inte får starta då kan dom surna till.

C J Dunston fick inte heller starta och kom aldrig in i matchen. Det var antagligen någon form av taktik även bakom det och det kan också vara förklaringen till att han inte kom in i matchen. Publiken hade nog hoppats på en spektakulär dunk även i den här matchen.

Uppsala valde en lite annorlunda taktik mot Gustav Hansson. 208 cm Jädersten blev den som ofta hamnade 1 – 1 med Gustav i slutet av anfallen och det var inte lätt att få till bra avslut över den jätten. Att attackera korgen var för svårt. Efter paus hade BSKT löst det problemet och ”Gurras krut hade torkat” och han stannade på fantastiska 35 poäng.

Shepard var nice med 25 poäng och hög effektivitet. Övriga fyra som startade fick ihop totalt 14 poäng och låg effektivitet. Uppsalas svenska spelare hade låg effektivitet och låg skottprocent. Shepherd (78,6%) och Mathis (54.5%) drog upp lagprocenten till 43.8.

Gustav Hansson var återigen grym i andra halvlek. Trots att motståndarna gjorde allt och lite till för att få stopp på honom så kom leveransen ändå i andra halvlek. Både Jefferson och Daniel Hansson hade det tufft men det berodde på att Uppsala slet hårt för att få grepp om deras skytte.

Butler kom ingenstans mot Uppsalas jätte Jädersten och han forcerade bort 4 TO och sköt några riktigt dåliga skott när han borde ha passat bollen. Solevic spelade helt ok och är på gång. Lindqvist återigen starter före Dunston. Det kallas för taktik och inte logik.

Det var som vanligt Kalpakas och Jucevicius som dömde men den här gången med Mehmedovic. Dom dömde jämnt och rättvist men med oerhört hög toleransnivå. 11 foul på BSKT och 17 på Uppsala kunde utan vidare ha varit 21 – 27. Snacka om att göra jobbet svårare än det är.

Om du är sugen på en bra basketmatch då går du in på FIBA´s youtube kanal ikväll klockan 20.00 och tittar på Strasbourg vs Murcia i Champions League. 18.00 Nässjö vs Borås hinner du också med om du har tid, men det blir inte lika bra. Det är nästan som olika sporter.

Godmiddag