Är det verkligen tillåtet att ha………

I tisdags när BSKT spelade mot Uppsala hade vi en fd förbundskapten och basketcoach på läktaren. Han har tagit fler SM Guld än dom flesta. Han heter Kenth Lindahl har fyra guld som headcoach för Bro 1995, samt Nerike Basket 1996, 98 och 99. Han har dessutom varit förbundskapten för damlandslaget.

Han är idrottspsykolog för det svenska damlandslaget och var i Umeå för ett besök på Idrottshögskolan. Givetvis passade han och Pernilla Eriksson (UMU Idrottshögskolan) på att se matchen Umeå BSKT vs Uppsala.

Jag fick en kort pratstund med min tränar kollega från 90 talet och det mesta handlade om den enorma utveckling som har skett inom sporten den senaste 25 åren och då framförallt taktiskt och tekniskt.

SBL är verkligen spännande i år. ”Restaurangklubbarna” vacklar något. SBBK har det tufft samtidigt som Umeå är i flow. Det enda som är ungefär som förr är Frysen. Snart orkar nog även dom ta den första segern när dom har tränat sig i form. 

Borås förlust mot Uppsala var tydligen ingen tillfällighet. I onsdags kväll föll man ihop som ett korthus borta mot Nässjö under den sista perioden. Någonting hände i matchen som gjorde att det svängde. Kanske var det pga Elias Weiberts sanslösa match med 4 av 4 på tvåorna och 3 av 4 på treorna som avgjorde till Nässjös fördel.

Är det verkligen tillåtet att ha mer än en en speaker ? Nässjö hade en i sekretariatet och en hejaklacksledare med trådlös mikrofon på kortsidan bakom trumslagarpojkarna ? Han ”hetsar publiken” med tillrop och gester.

Titta på reprisen från matchen så kan du se honom stående vid dörren bakom trummorna vrålande i micken då och då. Kolla även in han som står i tunneln nära spelplanen och gapar och skriker när Borås skjuter straffar. Det är inte professionellt av Nässjö.

Borås hade i och för sig en åskådare på kortsidan som kastade en boll på Denzel George förra torsdagen. Har det blivit någon påföljd ? Har Borås fått order om att ha vakter på den kortsidan ? Kommissarien har kanske inte rapporterat det.

BC Luleå lyckades vinna mot Frysen men inte utan besvär. Skulle förvåna mig om inte Bailey snart får åka hem. Han spelar som en rookie i match efter match. Rönnqvist kommer inte till sin rätt som laget spelar idag och hela laget är i obalans. Arvidsson överlägset bäst i laget just nu och då blev han skadad.

Lokal media i Luleå kräver en kreatör frälsare pronto. Jag tror inte att det räcker. BC Luleå måste ändra spelstil och se till att de som skall göra poäng gör det i varje match och att de som skall serva dem gör sitt jobb. Idag är det en märklig blandning utan tydliga roller.

Även publiken börjar svika i Luleå. 1200 stod det i media men det var betydligt färre enligt folk som var på plats men dom kanske räknade alla säsongskorten trots att man inte är där – precis som B-löven gör.

Griner mot en vapenhandlare blev ett faktum igår. Känns bra att hon får åka hem efter ett halvår i rysk finka. Kan inte ha varit så kul. Undrar om hon har fått motionera med en basketboll ngn gång. Det blir spännande att följa fortsättningen. Kommer hon att prata ut eller inte ? Griner är känd för att ha bestämda åsikter som hon inte tvekat att framföra. 

Tittade lite på damernas Euroleague. Det är många nya lag med pga att de ryska lagen inte får delta och de nya lagen är betydligt sämre. Få av de bästa amerikanska WNBA spelarna har kommit till Europa i höst. Miljonerna i Ryssland finns inte längre.

Dom turkiska klubbarna har tagit hand om en del av de bästa. Grey, Bonner, J Jones, Hayes, January och Hollingsworth spelar nu i Mersin som var i Umeå för några år sedan. Otroligt – det måste kosta runt 8-9 miljoner dollar bara för dem.

Trots det så blev det torsk i Italien mot Schio igår med 76 – 72. Schio har många bra spelare men inte ens i närheten så bra lirare som i Mersin så den coachen får sparken i helgen.

Jag blir inte förvånad om storlagen fyller på trupperna i januari med några klasspelare när dom bara behöver betala lön för 2-3 månader.

Damernas Euro Cup ser också klart sämre ut idag än det gjorde under 2014 – 2019 då Udominate deltog. Många av de spelarna som då spelade Euro Cup är nu etablerade i Euroleague. Det finns faktiskt lag som på ungdomlig entusiasm vinner flera matcher i gruppspelet.

Om du missade Euroleague derbyt mellan Partizan och Röda Stjärnan i går kväll (to) så leta reda på den på youtube och luta dig tillbaka och njut. Det var 18000 vilda fans på läktarna och basketen var minst sagt fysik.

Godmiddag