Vad är det som händer i årets SBL ?

BC Luleås förlust borta mot Kalmar måste kännas tuff. Jag lider med alla inblandade parter men gratulerar samtidigt Kalmar som spelade bättre basket än BC Luleå.

BC Luleås sätt att spela tyder på en övertro på spelarna. Det är dags att börja göra jobbet och det redan på träningarna.

Jag har svårt att förstå vad det är som händer i BC Luleå i år. Den ena dagen blir man överkörda i Umeå och nästa vinner man hemma mot Norrköping och så denna under prestation.

Jag tror att man slarvar i några led men jag kan inte peka på var. Dom får lov att själva lyfta på stenarna. Kanske har man det för bra i BC Luleå.

BC Luleå lever lite farligt nu. Det är när man inte presterar som publiken börjar att svika. Det räcker knappast att vinna någon hemmamatch då och då.

Först försvinner random besökaren sedan de som gillar basket men vill se vinster. Sist packar fansen ner trumman.

Läser i LT.se att Frida Eldebrink tycker att de svenska domarna i SBL är alldeles för ojämna.

Jag håller med henne. Skillnaden från match till match kan vara så stor så att det känns som en annan sport.

Alla domare kan reglerna så det borde inte vara svårt att ha en gemensam linje.

Jag tror att problemet sitter i handledning och uppföljning. Riktlinjerna måste vara solklara. Det finns inte utrymme för egna agendor om hur matcher skall dömas. 

Här kommer ett exempel på ojämn nivå i SBL herr.

När Jämtland spelade hemma mot Umeå BSKT då var toleransnivån oerhört hög och Jämtland kom undan med det mesta i kontakt i sitt fysiska spel. Observera att jag inte tycker att domarna gynnade Jämtland. Det var BSKT som inte spelade lika fysiskt från start och då gick tåget.

När Jämtland spelade borta mot Uppsala då var nivån en helt annan. Jämtland försökte spela försvar på samma sätt som hemma mot BSKT men avblåsningarna kom tätt och dom tvingades till ett försiktigare försvarsspel som påverkade hela deras spel.

Jag är övertygad om att det var därför som Uppsala kunde spela jämnt med dem.

Eldebrink menar att man borde få spela mer fysiskt med kroppen men det är ju redan tillåtet i Sverige idag precis som ute i Europa.

Däremot är det inte tillåtet att hålla emot med händerna och Södertäljes damer gör just detta och får helt rätt foul för det.

Lite bättre rotation på domarna vore bra. Vissa dömer för mycket och vissa alldeles för ofta samma lag.

Kostnadsutjämningen jämnar nog ut resandet ganska bra och då särskilt om man plockar bort de onödiga kommissarierna. Kommissarien har ju inget att säga till om när det gäller domarnas dömande utan är bara en dyr sekretariat övervakare.

SBL matcherna i Umeå döms för det mesta av Nazrollah, Kalpakas, Bardagji, Jucevicius, Sevecic och Begenicic. Jag tror att det vore bra med fler besök av Serhaltic, Eriksson, Mehmedovic, Glocko, Persson, Nefatti och den kvinnliga domaren Månsson. Utvecklande för dem och bra för sporten.

Enligt lokaltidningen i Trelleborg så finns ekonomiska oegentligheter med i bilden och då är läget ett annat för Trelleborg Pirates.

I Sverige är ingen skyldig förrän man är dömd så vi får se vart det hela landar. SBBF har antagligen tagit rätt beslut men vem tar ansvaret för anställda spelare och tränare ? Någon måste i alla fall betala spelarna i Trelleborg Pirates deras löner och för uppsägningstid. Utan konkurs ingen lönegaranti.

När jag har läst det som skrivs i lokal media så verkar det som att det har pågått i många år och att man har haft en känsla av att allt inte stod rätt till men trots det har laget kunnat fortsätta med spel i  superettan år efter år. Har granskningen av lagen i Superettan varit undermålig.

Finns det fler lag med liknande bakgrund i Superettan ?

Det är en stor sorg för de som gillar basket när ett etablerat lag försvinner eller drar sig ur. Många spelare blir helt plötsligt ”laglösa”.

Jag tycker att spänsten i SBL dam försvann när A3 drog sig ur.

Nu har det snart gått fem månader sedan dess. Jag undrar fortfarande vad som hände med skulderna till Kronofogden på 2.5 miljoner. Är det betalt eftersom inget hörs ?

Godmiddag