I hockey blir det utvisning för holding men inte i basket……….

Kul att Umeå BSKT lyckades vinna mot Södertälje med 95 – 85. En strålande start på säsongen, men det hade inte hänt om inte Gustav Hansson och brorsan hade haft flow för övriga spelade inte vasst framåt. Defensiven var aggressiv och bra men det var brödernas vinst och inget annat.

Degernäs hade nedtonat sina egna chanser i serien i media. Man har pratat om lägre budget och lägre löner till sina spelare och många yngre skall få chansen.

Till Umeå kom man med tre amerikanare och erfarna Palmblad, Gaddefors, Radosavljevic och Kermoury. Dom spelade hela tiden. Helt ok roster eller….

Det blev en väldigt hård match med grymt fysiskt spel från båda lagen. Domarna hade fullt sjå med att hålla ordning på tillställningen. Det var inte vackert. Det finns inget kvar av den basket som spelades på 90 och 00-talet. Det är nästan en helt annan sport – tyvärr. Men inte ens i hockey får man hålla fast någon för då blir det utvisning för holding.

Jag tycker att domarna gjorde ett styvt jobb. Dom delade ut 25 resp 27 st foul men dom kunde lätt ha delat ut tio till per lag. Det enda som jag vill klaga på det är Degernäs provocerande utflykter från coach boxen och det eviga gnället.

I den första halvleken stod han långa stunder framför sekretariatet och coachade laget. I den andra blev det bättre efter att Mehmedovic sade till på skarpen. Om domarna Mehmedovic, Persson och Sevesic hade beivrat det från matchstart då hade inte många i publiken behövt visa sitt missnöje verbalt.

Det finns inget annat lag där coacher och spelare gnäller och klagar så mycket på domarna. Dom skall alltid ha allting med sig och om dom inte får det då går alla säkringar. Hoppas att domarna vågar/orkar stå upp mot detta under resten av säsongen. Det är egentligen skämmigt för en klassisk förening som Södertälje med sådant uppträdande.

Öqvist gav Botold några sekunder igår. BC Luleå veteranerna som hade lagt av men rekryterades under veckan fick många minuter. Botold valde nog rätt när han föll för lockropen från BC Luleå men nu har förutsättningarna förändrats så han borde vända hemåt igen.

Umeå IK gör helt rätt med att gå ut i media och vädja om hjälp när slantarna är slut och dom ideella krafterna sinar. Om Umeå vill vara en av landets bästa idrottsstäder då är det bara att pynta. Umeå Kommun har strålande finanser så visst har man råd att hjälpa UIK igen.

Umeå Kommun och näringslivet har räddat både Björklöven, Umeå IK och Umeå FC några gånger och nu är det dags igen. Jag är övertygad om att Umeå BSKT har det lika tufft ekonomiskt som Umeå IK. Man lever ”ur handen i munnen”. Umeå Kommun borde steppa upp och hjälpa när det går tyngre för elitlagen annars har vi snart bara hockey i div 1 i Umeå.

De personer som ledde Umeå BBK/Udominate/A3 under tio (10) år borde också ha vädjat i media i stället för att bara lägga ner utan att meddela någon förrän det var för sent. Ett svek mot dambasketen i Umeå som inte glöms i första taget. Ville man inte erkänna sitt misslyckande utan bara tysta ner det ?

Jag såg Umeå IK´s presskonferens igår och hörde siffrorna. En lite för optimistisk budget slår slint och då ”sitter man på pottan”. När man driver damidrott på den här nivån eller basket i Umeå då kan man aldrig räkna med några större publikintäkter. Det har Umeå IK gjort.

Ökade resekostnader med 800 tkr sade man ? Jag trodde att alla förstod att det skulle bli dyrare att flyga efter pandemin.

Att man även har räknat med 800 tkr mer i sponsorintäkter som inte tickade in låter lite väl naivt. Det låter som att man har varit optimistiska i budgetarbetet och jag förstår dem för det vill man ju vara men det kan kosta.

Godmiddag