Eurobasket 2022 – fantastiskt bra!

Vi har nu kommit fram till semifinalerna i Eurobasket 2022. Efter fyra gruppspel i Europa har nu gräddan av alla basketmänniskor förflyttat sig till Berlin där de fyra avslutande matcherna spelas. Ganska överraskande är att de riktigt stora favoriterna har fått åka hem och det blir Tyskland, Spanien, Polen och Frankrike som gör upp om medaljerna.

När det gäller gruppspelet så konstaterades det tidigt att detta måste vara det absolut bästa EM som spelats. Det fanns innan turneringen en oro hos vissa för att standarden inte skulle komma upp i rätt nivå i och med att det är 24 lag med i turneringen. Det är något som undertecknad inte skriver under på. Undantaget tre eller fyra lag så har det visat sig att alla kan slå varandra vilket även visar att nivån och kapaciteten hos de europeiska lagen ökar för varje säsong. Det finns inte, som förr i tiden, några självklara favoriter till slutsegern utan alla som varit med kan tävla mot de bästa i varje omgång.

Att det funnits närvaro av världens bästa spelare på plats har inte heller det varit någon garanti för framgång. En stjärna klarar idag inte av att bära sitt lag hela vägen till medalj. Det är något som Jokic, Doncic samt Antetokounmpo och deras länder blivit varse. En dålig dag på jobbet och det är kört oavsett vem du är och vad du heter.
Men att europeiska spelare tillhör världseliten är numer en självklarhet. Av alla de EM som jag följt så har jag inte sett så många NBA representanter i form av GM, coacher och agenter på plats tidigare. Jag tror inte det är lika självklart för dem i framtiden att välja/drafta amerikaner i samma utsträckning som för några år sedan.

Att alla lag och spelare varit bra sen den första matchen står utom allt tvivel. Men vad skall vi säga om domarna? Personligen tycker jag, som brukar vara positiv till rättskiparna, att de inte varit bra. Anledningen beror givetvis på att de bästa domarna dömer i Euroleague och är därför inte välkomna av FIBA att döma Eurobasket. Det har varit för många dåliga och svaga beslut och tyvärr har fokus hamnat på domarna i stället för de fantastiska basketspelare som visat upp sig.
Det tillsammans med det mycket tuffa matchschemat i gruppspelet kan jag tänka mig får NBA stjärnorna att tänka till en extra gång om de skall vara med 2025. 

Där har FIBA något att fundera på. De bör även fundera på hur de och Euroleage skall hitta samarbetsformer framöver i stället för att envist ställa sig i ett hörn och hävda att allt de gör är rätt. Den här såpoperan mellan de två största makthavarna i europeisk basket skadar bara oss supportrar som vill se det bästa och ha det bästa. Ta det här med VM kvalet som snart är på tapeten igen. Någon som kommer tycka att det är exalterande efter den här turneringen, nu när vi kommer att vara utan NBA och Euroleague spelare?

Rent sportsligt och ur ett taktiskt perspektiv noterar jag att spelstilarna ändrats än mer samtidigt som de länder från Balkan som dominerat sporten är satt på undantag i den pågående turneringen. Finland, Italien, Polen (dock med kroatisk coach) Tyskland och Belgien spelar en helt ny typ av offensiv basket där det sällan postas upp lågt samtidigt som det är väldigt rörligt i anfall. Dock med givna regler samtidigt lagens coacher har en ledarstil som inte är som den gamla klassiska auktoritära skolan. Frihet samt samarbete mellan spelare och coacher noterar jag har varit väldigt framgångsrikt. 
Det kanske inte är tillfälligt att det för första gången inte är några ex jugoslaviska länder med i slutspelet, inte heller några gamla ryska enklaver. Det tillhör inte vanligheterna skall ni veta.

Nu väntar semifinalerna med några lag som oväntade deltagare. Speciellt Polen som tagit sig till spel om medaljerna för första gången sedan 1971 då de kom fyra. De möter ett Frankrike som inte spelat på topp men tagit sig vidare ändå efter tuffa förlängningsvinster mot Turkiet och Italien. 
Polen leds av naturaliserade amerikanen AJ Slaughter samt Mateusz Ponitka som haft en bländande turnering. De spelar ett frejdigt anfallsspel med mycket skytte utifrån och är ganska beroende av det. Frankrike å sin sida är mer ett lag som har stora pjäser att gå inside till såsom Gobert, Fall och Poirier. Kanske även att vi kan räkna in Yabusele i den kategorin och det bör vara till deras fördel. Jag tror att det viktigaste för Frankrike blir att hitta ett försvar som passar deras stora spelare då de inte kommer att vara bekväma att spela långt ut i banan. Och kom ihåg då att polackerna skjuter utifrån med allt och alla oavsett om bollen går i eller inte. Men Frankrike är givetvis jättefavoriter.

Den andra semifinalen mellan Tyskland och Spanien är mer öppen. Spanien har jobbat mer inside med Willy Hernangomez medan tyskarna står för lite av den där nya offensiva stilen som jag nämnde tidigare. Spanien har även i italienske coachen Scariolo som är riktigt slipad. Har visat prov på stort taktiskt kunnande genom att spela olika varianter på zon i kritiska lägen under turneringen. Det har ställt till det för många av Spaniens motståndare.

Jag tippar ändå Tyskland då motståndarna går igenom en generationsförändring samtidigt som tyskarna själva har ett riktigt bra lag ledda av Gordie Herbert. Schröder är vass och spelar på gränsen hela tiden men Wagner och Theis har genomgående varit de bästa spelarna i mina ögon. De bärs dessutom fram av entusiastisk hemmapublik.

Och till sist, med risk för att kasta sten i glashuset. SVT uppger alltid i olika pressreleaser hur de satsar på basket. För det verkar det som om vi basketentusiaster skall vara tacksamma, och det är väl kul att de visar en del basket. Men att redovisa artiklar, rörliga bilder eller resultat från ett europeiskt mästerskap i en av världens största sporter (som de säger att de satsar på!) det går inte för sig. Om det beror på att de inte har sändningsrättigheterna så köper jag inte det. Varför är det inte då lika vid mästerskapen i handboll, ishockey eller fotboll?

Jag kan även undra varför inte SBBF talar om att det går att se Eurobasket på olika kanaler eller med TV pass. Är inte det här mästerskapet något som vi vill visa upp för alla ungdomar?
Nåväl, för er som inte vet. Viaplay sänder semifinaler och final med svensk kommentering och har faktiskt även gjort det i cirka 20 tidigare matcher. Kika på det så får ni massor av info och bra kommentering av den eminente Magnus Dahlborn flankerad av Per Stümer. Och på tal om att satsa, de är även på plats!

Jonte Karlsson