Mer än trettio (30) års SBL tradition gick i graven med A3

Det var lite trist att återigen få se hur det etablerade storlaget får ”käka upp” laget som kommer underifrån. Domarna pallade inte för trycket.

Jag pratar om hur Spanien i andra halvlek fick spela riktigt grisigt försvar för att kunna besegra Finland. Domarna blåste inte foul på Spanien mer än om den finska spelaren ramlade omkull. Eftersom de finska furorna inte lägger sig ner så lätt så blev det gräsligt att se utan avblåsningar. Det var inte basket.

Spanjoren Parra, som fick hålla i, tackla och knuffa Markkanen borde ha foulats ut snabbt. Han hade ett uppdrag efter pausen och det var att ta hand om Markkanen och han fick hållas. Det blev helt matchavgörande tillsammans med kapningen över armarna på de finska guardsen.

Finnarna sade ingenting om hur de blev behandlade på presskonferensen eller till media och det finns heller ingenting på basket.fi hemsidan om behandlingen och förklaringen är enkel. Finland är redan klart för spel i nästa VM och man tänker redan på det. Negativa vibbar mot FIBA skulle kunna kosta då.

Tysklands vinst mot Grekland var väntad – av mig. Hemmanationen ligger alltid bra till för seger och det särskilt med ett så bra lag som man har. Grekland tappade koncepten när Tyskland ryckte i början av andra halvlek. Uppförsbacken blev för lång. 

Även här tappade domarna kontrollen på matchen och i slutändan blev det grova fouls och en utvisning i båda lagen (G. Antetokounmpo resp Schroder), men då var matchen redan avgjord.

Italien hade segern men slarvade bort den på ett märkligt sätt med naiva fouls. Den italienska coachen jagade domaren som gav Melli den femte foulen efter slutsignalen ända ut i spelargången, men där blev han stoppad. Han skulle knappast tacka honom för matchen. 

Slovenien trodde nog på en enkel match mot Polen med tanke på hur dom uppträdde i matchinledningen. Försvarsspelet var obefintligt och Polen kunde göra poäng på enkla cuts och sänka trea efter trea. Frustrationen lyste igenom och Doncic började halta mer och mer. 

De lag som lutar sig mot sina NBA stjärnor har svårt att få igång något lagspel. Det är inte ovanligt att laget spelar bättre när NBA stjärnan sitter på bänken. Jag tycker att det ser ut som att det är NBA stjärnorna som inte orkar med det tuffa spelprogrammet. Dom blir sämre ju längre fram mot slutet man kommer.

Polen mot Frankrike på fredag kl 17.15 kan bli en till skräll av Polen och klockan 20.30 tror jag stenhårt på Tyskland precis som jag har gjort från början.

Jonte Karlsson kommer med en färsk krönika inför avslutningen inom kort.

BSKT ”lovar att bjuda på bra basket”i ett stort inlägg på Facebook inför Cupmatchen mot Köping som spelas på korrigerad tid 16.30 på söndag. Då gäller det också att leverera på söndag. 

Köping vann borta mot Södertälje förra helgen med 75 – 88 så en vinst skulle vara en bra signal inför seriepremiären hemma mot Södertälje den 23 september.

KFUM Umeås damer, som nu är stadens representationslag har premiär i basketettan till helgen mot Östersund och Uppsala. Det finns inga ambitioner på avancemang till SBL. Spelarutveckling är lagets mål och förhoppningsvis en bättre placering i serien än i fjol. 

Jag hoppas att någon mycket snart höjer ambitionsnivån igen. Umeå har haft damlag sammanhängande i SBL sedan år 2000 och före det mellan 1981/82 och 1985 – 1993. Umeå är en av få klubbar i landet över 30 års tradition i landets högsta serie.

Umeå dam måste inte sikta på SM guld. Det duger gott och väl med att ha ett lag i SBL så att de som vill satsa på basket har det höga målet i siktet. Att driva ett SBL damlag kostar inte mer än max ett par miljoner om man satsar på interna coach lösningar.

Godmiddag