Äntligen ! Säsongen igång

KFUM Umeås premiärhelg i ettan började i moll men slutade i dur.

Jag tycker att rätt lag vann på lördag och definitivt även på söndag. Östersund var mer säkra i sitt spel, hade kombinationer som spelarna kunde och det blev avgörande. Uppsala var lite för tunt.

Uppsalas coach Landström berättade före matchen att han saknade 5-6 av sina starkaste spelare så det var lite svårt att förstå hans stora besvikelse som gick ut över domarna. Det mest troliga är nog att båda lagen kommer att tillhöra de nedre regionerna i serien under säsongen.

Lite trist var det att höra Östersundarna på läktaren på lördags matchen. Deras ständiga gnäll under hela matchen på domarna var enligt mig onödigt.

Östersund coachen Nord kallade domarna för hemmadomare efter ett par domslut i den fjärde perioden. Ett par minuter senare hade han fått ett par domslut med sig som var riktigt tveksamma som han inte klagade på så inte var det några hemmadomare som dömde.

Osportsligt är det även av Umeå publiken att håna vid ett missat skott, psyka vid straffkast och räkna ner sekunder trots att det finns gott om tid kvar på skottklockan men……

……Det är nya tider vi lever i idag. Kanske bara att acceptera. Något sådant förekom näst intill aldrig för bara 10 år sedan men numera hör jag det i nästan varje match och dessutom även på ungdomsnivå. Ska det vara på det viset då vill inte jag vara med längre.

Någon enstaka kommentar i frustration från publiken får man lov att köpa men inte systematiskt jagande.

Gäller inte uppförande koden för medresande anhöriga och hemmaföreningarnas spelare ? Gäller den enbart för aktiva spelare på plan och för coacherna ?

Jag tycker att domarna gjorde ett utmärkt jobb på lördagen i en grötig match med massor av kollisioner. Dom kunde lätt ha delat ut ytterligare 5-7 foul på vardera lagen men i stället följde man no harm no call regeln. Söndagens match blev mer svår dömd pga massor av tekniska fel.

BSKT åkte på en svidande förlust mot Köping med 80 – 89. Curry fick operera fritt och satte 40 pinnar i BSKT´s kasse.

Jag satt och väntade på ett bra zonförsvar för att få stopp på Currys attacker men icke. Köping ser klart starkare ut i år. Bättre balans på laget. Både Curry och McConico riktigt vassa och även spelet mer balanserat. Åhlin och någon till saknades dessutom.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen. BSKT hade behövt en atletisk guard i Curry stilen och en bra femma men nu är det för sent och bara att göra det bästa av läget.

De två domarna hade ingen kontroll alls på matchen trots att dom är etablerade SBL domare.

Kanske behöver dom en kompis till för att klara jobbet. Båda lagen begick regel överträdelser på löpande band med fasthållningar, kapningar och knuffar inom 3 sekunder området men det mesta fick passera.

I EM finalen som Spanien vann var det tre domare som inte alls hade kontroll på matchen så det verkar vara svårt att fixa det jobbet.

För en tid sedan kommenterade jag att jag tyckte att man spelade mycket och alldeles för hög musik på BSKT´s träningar och att Balibrea dessutom var så oerhört högljudd så att jag fick stänga ner hörapparaterna som jag har. Jag står för vad jag tycker.

Det är tydligt att dom läser HOOPS även om dom flesta förnekar det för idag fick jag reda på att man inte gillade vad jag hade skrivit så det är tur att jag har hunnit köpa säsongskort. Annars kanske dom hade nekat mig det. Notera: 1354 besök på HOOPS bara på lördagen.

Helgens stora eloge delar jag ut till Magnus Lindblom som har skött både speakerjobb och musik på alla tre matcherna. Rätt kommentarer. Ljudnivån har varit lagom och musikvalet har tilltalat alla ålderskategorier och inte bara RAP lyssnarna.

Kommande fredag är det SBL premiär för Umeå BSKT mot Södertälje. Jag undrar vad man kommer att göra för att försöka få lite mer folk till läktarna ? Gårdagens match mot Köping hade inte många fler besökare än damernas match i ettan.

Hoppas att man även har fixat till introduktionen. Den är alldeles för seg och tempofattig och det kanske smittade på laget för man var inte med i defensiven från starten. Hemmaplan gör inte jobbet utan det gör man innanför de vita linjerna.

Godmiddag