5 av 8 lag i semi från Norrland

Precis som jag skrev igår så valde jag bort 

SBL igår till förmån för kvartsfinaler i Champions League. Tofas Bursa från Turkiet mot Teneriffa var en underbar match som avgjordes i sista sekunden av Marcelinio Huertas och Teneriffa är klara för Final Four i Bilbao. Salin levererade 4 treor. Tobias Borg på bänken men ej ombytt. Jublade inte som sina lagkamrater.

Direkt efter slutsignal fortsatte jag med Strasbourg, Fr mot Holon, Is. Strasbourg hade en ledning på 17 poäng i första halvlek men Holon kämpade fick till defensiven och McGee glänste och till slut kom man ikapp och gick förbi och lyckades vinna med 1 poäng och blev klara för Final Four. Strasbourg hade ett skott i slutsekunden som kom lite för sent.

Slutligen lyckades BAXI Manresa slå ut Unicaja Malaga och också bli klar för Final Four. Alla matcherna spelades om bäst av 3 men det blev 2 – 0 i dessa kvartar. 

I kväll 20.00 är det Ludvigsburg, Ty mot Cluj Napoca, Ru. Tyskarna har ett spännande framtidslag men Cluj har troligtvis lite för starka jänkare. Jag håller på Riessen Ludvigsburg eftersom dom har spelat så trevlig basket under säsongen med ofta pressande och dubblande försvar över hela banan.

Domarna var som vanligt mycket bra i alla tre kvartsfinalerna i CL.

 Har du tänkt på hur kul det är när domarna nästan alltid blåser av samtidigt som du ser att ett fel begås ? 

Har du tänkt på att Saulius Racys som dömer Euroleague inte rankades som FIBA domare i år av SBBF ? 

SBL borde använda Racys som mentor och handledare fullt ut inför kommande säsong. Svensk basket skulle bli bättre och vi måste bli betydligt bättre för att kunna konkurrera utan importer.

Jag gläds över BC Luleås vinst

över Norrköping för jag har rötterna i Norrbotten och jag håller tummarna för coach Öqvist. Jag har faktiskt varit coach för både honom och hans fru för dryga 20 år sedan. 

Om du har läst HOOPS ordentligt då vet du att jag skrev att det passar Luleå perfekt att få Norrköping i semifinalen. 

Det är två lag som spelar fartfylld sevärd basket

och då är det ofta det lag som för dagen får lite flyt som vinner. Norrköpings trupp är bredare men coacherna i Luleå vet att nyckeln till vinst är att försöka kontrollera Terins, Schüberg och Dawit. Dom tre gjorde bara 27 igår så det lyckades bra. Det brukar vara mellan 40-50. 

I match två spelade Shine bara försvar. Igår i match tre tog han fram sitt skytte också. Rönnqvist kommer att ha krutet torrt till nästa match. Jag tror på 2 – 2 efter fyra matcher. Norrköping har respekt för BC Luleå och Öqvist.

Två av fyra lag i herr semifinalerna

är från övre Norrland. Jag är 100 på att det stör lika mycket som att tre av fyra damlag i semi är från övre Norrland. Fem av åtta lag från Norr högst upp och Stockholm, Göteborg och Malmö helt utan lag i toppen. Det är synnerligen märkligt att regionerna som har 75% av alla aktiva basketspelare inte får fram elitlag i Sverigetoppen. ”Tar dom lokala föreningarna död på varandra eller vad är det fråga om”.

Det var inte så historiskt 

som det verkade med Bourges seger i Euro Cup. Bourges vann faktiskt även 2016 (dock utan Eldebrink). Elin har också vunnit Eurocup tidigare, med det turkiska laget Yakin Dogu, 2017. Zahui var nära Euroleague vinst men Sopron drog dem vid näsan. Källan är återigen T Joulamo.

Godmiddag