Lite svårt att välja i kväll………

Jag har ett svagt minna av ett lag

som säsongen 2006-2007 var i samma läge som Östersund. Det var Telge som spelade borta avgörande match mot Luleå BBK i semifinal.

Telge hade ett oerhört talangfullt lag och det hjälpte inte att man hade Eldebrinkarna, Halvarsson och Zahui och var ute efter guldet, det var Luleå som vann guldet på sin hemmaplan.

(OBS ! 2 Faktafel tidigare- redigerad text tisdag 12/4 kl 14.45 och 13/4 kl 10.08, minnet är inte alltid så bra nu när jag börjar bli gammal men facit T. Joulamo har hjälpt till med korrigeringen)

Jag satt bakom Telges bänk.

När det var en halv minut kvar och matchen var körd då tog dåvarande coachen Pettersson timeout, samlade laget och tröstade tjejerna med orden ”det var inte meningen att vi skulle vinna i år”. Vad han menade med det skall jag låta vara osagt men jag misstänker vad det var. Telge hade det inte lätt med domsluten.

Jag hoppas att årets Runner up

Östersund får en fullständigt lika bedömning av allt i den femte och avgörande matchen. Jag har en känsla av att det blir svårt. Tre (3) av semifinal lagen är från Norra Norrland och det svider i många basket själar söder om Dalälven. 

Basketsnack är ett nytt FB alster 

som jag då och då skummar igenom. Idag läste jag följande som utspelade sig efter den första matchen mellan Jämtland och Södertälje. 

”Inte kommer det att bli lättare att bita sig i tungan på Lördag efter det man möts av när man kliver in 23.30 på Hotell Östersund och ser domarna sitta och äta tillsammans med Södertälje för att något senare stå och ”mysprata” i foajén med stora leenden och lätta ryggdunkningar”.

Inte professionellt.

Jag har svårt att se att det kan hända någon annanstans. Det borde vara självklart för domarna att kolla innan man bokar och kolla igen och boka om så att man inte hamnar på samma hotell som bortalaget. Det finns Hotell i Östersund så att det räcker och blir över.

När jag arrangerade Sverige mot Georgien i Umeå 2008 då bodde Sverige och Georgien på olika hotell och domarna på ett tredje. Det var självklart tyckte jag.

I kväll är det lite svårt att välja

vilken match jag vill se live. 18.04 Södertälje – Jämtland eller 1/4 final i Champions League mellan Tofas – Teneriffa (garanterat bra match och bra domare) blir mitt förstaval. BC Luleå – Norrköping kl 19.34 får ursäkta men jag väljer även Champions League mellan Strasbourg – Holon kl 20.00 i stället live. Lycka till i SBL.

Över 1000 besök på HOOPS

varje dag de senaste veckorna. Det tackar jag för. Det är inspirerande att så många bryr sig om att gå in på HOOPS och läsa mina tankar och åsikter. Det skulle vara ännu bättre om antalet utländska spelare i SBL skulle minska till max två (2) och om domarna i SBL skulle börja döma striktare efter regelboken. Dessa frågor är bland de viktigaste för svensk basket just nu anser jag.

Domarna måste börja inse 

att dom är föredömen för alla domare. Yngre domare studerar er precis som unga spelare studerar de bästa spelarna och dom tar efter både ert sätt att döma och ert kroppsspråk. 

SBL domares sätt att ”släppa igenom det mesta utan avblåsning” har inneburit att även domare i ungdomsserier följer deras exempel och det har en negativ utveckling på vår fina tekniska sport. 

Jag hävdar med bestämdhet att vi i Sverige pga detta inte lär oss att spela bra individuellt försvar. Just här var det klart bättre förr.

Godmiddag