Orättvist, osportsligt och orimligt

Vilken katastrof för A3 med covidi laget igen och wo förlust med 20 – 0 mot Visby.

Det är orättvist osportsligt och helt orimligt att man gör på det viset. Konsekvensen blir ju att Visby då har plus resultat på A3 i inbördes möten och det kostar troligtvis i slutändan i år. Tänk om på SBBF. Visby hade inte hunnit lägga in golvet innan beskedet kom. Domarna var kvar i Sthlm, annonser kunde tas tillbaka.

Tio av lagen i SBL dam har matcher 27 – 30 december. Inte Luleå och inte A3. Det blir intressant att se hur det långa uppehållet utan matcher (8 januari) påverkar lagen. Kanske inte alls vad vet jag.

I slutet på 80 talet när jag var coach för Ume Basket i dåvarande damernas Elitserie åkte vi alltid till Tammerfors  mellan jul och nyår eller direkt efter nyår för att få ett par tuffa matcher mot finska ligalag. Långledighet kom aldrig på fråga. Vi tog några överraskande vinster ofta i starten på det nya året pga det.

Läser i NSD.se om en omröstning på vad BC Luleås maskot skall heta. Med tanke på min senaste HOOPS så är namnet givet nämligen ”PG” eller Pontus Ghoast eller kanske bara Pontus.

Läser en del synpunkter på FB gällande domarskap och domarkåren.

Intressant att det bubblar lite ute i landet. Jag blir däremot förvånad över att den vanligaste frågan är ”varför svenska domare inte tillåter mer”. 

Det blåses inte för petigt utan man låter tvärt om för mycket passera framförallt på högsta nivå och det innebär att skaderisken ökar. Jag påstår att det är en del av förklaringen till att så många spelare skadar sig på match och träning. Det spelas för ”tätt och för dåligt” försvar.

Yngre domare och domare på lägre nivå härmar domarna som dömer i SBL och blåser inte i pipan trots att dom ser regelöverträdelser. ”Dom gör som dom stora grabbarna/tjejerna”.

Jag håller med om att det finns en hel del riktigt duktiga nya domare.

Eftersom vi har både herr och damlag i basketettan numera i Umeå så får vi besök av en hel del nya domare och jag är positivt överraskad. Vi har sluppit se ”poliser” som dömer aggressivt och delar ut T foul. Flera har varit riktigt bra.
Den senaste helgen hade vi två rutinerade domare Goniband och Lövgren som samspelade perfekt och skötte jobbet exemplariskt. Goniband är en av de fem bästa i landet idag och Lövgren håller än i SBL herr även om han tydligen har fallit för åldersstrecket.

Om jag gör en ranking av hur domarna dömer i olika ligor så blir min bedömning följande:

SBL herr betyg 3 pga av att man släpper för mycket som är en överträdelse. SBL dam betyg 4 lite bättre nivå men fortfarande får för mycket överträdelser passera. Basketettan herr 4 och Basketettan dam 5. Ofta nya ansikten som kommer till Umeå och vill göra en bra domarinsats. 

Det överraskar inte mig att Ioannidis fick lämnaöver taktiktavlan till McCarville för hon har varit på sidan och påverkat laget hela tiden. Det lyste missnöje över spelarna när dom var i Umeå och McCarville gjorde knappast det bästa som hon kunde. 

Laget behövde förlora några matcher för att styrelsen till sist skulle ta det beslut som krävdes. Ett klassiskt förlopp som jag har sett flera gånger under mina senaste 30 år inom basketen. 

Det blir spännande att se vad McCarville kan åstadkomma med laget på kort tid. Jag tippar att det blir en tydlig omkastning i rollfördelningen på plan. Jag tvivlar på att man fortsätter att spela på samma sätt som tidigare.

Jag har coachat i många årmen jag har aldrig behövt gå mitt under säsongen. Efter säsongens slut har det blivit några abrupta avslut. Det får man leva med i den här branschen. 

Jag har däremot lämnat ett lag mitt under pågående säsong en gång och anledningen till det var att jag blev kränkt av en förälder. Det är dagens tränares vardag. Förr i tiden var det otänkbart att föräldrar skulle lägga sig i tränarens arbete.

Missa inte damernas Euroleague i kväll kl 17.00 Fenerbache – Girona och kl 19.30 Schio – Sopron

Godmiddag