Vad är det som händer ?


RIG Luleå mot Umeå BSKT i Basketettan slutade med 81 – 104 på lördagen. På söndag blev det 72 – 87 mot Luleå Steelers. Två starka bortavinster  för Umeå BSKT i Luleå.

Det är många år sedan Umeå kunde åka till Luleå och vinna i basketettan.

Många höjer på ögonbrynen och undrar vad som har hänt med Luleå lagen som sladdar i serien en bit efter BSKT trots att man har några av de största talangerna i landet i RIG gruppen.

Jag pratade på söndag i samband med damettan matchen i Umeå med Luleås ”nya gudfader” Mikke Johansson och frågade om dom har tappat i kvalitet. 

Svaret var ett bestämt nej. -”När fem spelare från RIG tränar med BC Luleå och inte med RIG då påverkar det laget” och resultaten. Tre av dem spelar med BC Luleå och inte med RIG – det kostar. 

Jag förstår honom men BSKT spelade inte heller med alla dom bästa så något har utan tvekan hänt. 

Sanningen är den att det går inte att bli bra i basket på att träna 3-4 ggr i veckan på kvällstid. Man måste träna dagligen och det är det som nu är en verklighet. Träningsdosen har successivt under några år fördubblats.

Det är absolut helt klart att herrbasketen i Umeå har närmat sig Luleå. IKSU leder dessutom Div 2 herrar överlägset även om dom gick på sin första förlust med en poäng borta i helgen.

På fredag åker BSKT upp för att möta BC Luleå. Det mesta talar för att BC Luleå vinner den matchen men årets Umeå BSKT är inte uträknade på förhand. 

Om laget kan prestera som senast hemma mot Borås (trots att det blev en förlust) då kan man definitivt vinna i Luleå. Vinsten hemma mot Jämtland var spännande men ingen av lagets bästa matcher i SBL. Det finns bra mycket mer att få ut av laget.

På damsidan ser det inte alls lika bra ut.. 

Den extrema satsningen i Udominate från 2012 och därefter A3 har inneburit att inga lokala spelare har kunnat se en chans att platsa på högsta nivå. De 3-4 talanger födda 1995-1996 som kunde ha spelat i A3 idag slutade tidigt. 

Från årskullarna 1998-2000 finns idag tack och lov möjligheten att spela i ettan men få av dem verkar intresserade av att ta steget upp i A3 för att bli bänknötare. Det räcker inte med att man får ”träna med dom bästa”. Det är spela som alla idrottare vill. 

Tjejerna är inte beredda att lägga ner den tiden som krävs för att resa land och rike runt och nöta bänk .

På damsidan är Luleå extremt dominanta inte bara i SBL utan även i damettan och div 2.

Luleå bjöd på underhållningi Åkeshov. Sandberg hade ”släppt tömmarna” och alla hästkrafter drog åt samma håll. Alla var bra men Wadling imponerade mest på mig. Luleå har dessutom hittat nycklarna till att spela mot zonförsvar

Det var en fröjd att se Luleå spela bra pressande försvar utan kladdande och fullständigt spela ut Alvik. En torsk med hela 43 pinnar suddar man inte bort i första taget.

Jag har tidigare skrivit att jag trodde att Alvik är det enda laget som kan matcha Luleå men jag hade helt fel. Alvik står stilla i utvecklingen just nu samtidigt som flera andra lag går framåt.

Guardsidan är för svag utan Klara Lundqvist. Dom får satsa på att undvika 8:e platsen så att inte dom får Luleå i en kvartsfinal.

Tisdag kväll är det dags för den uppskjutna matchen från oktober mellan A3 och Norrköping.  

Om A3 presterar försvar och skytte från starten på matchen som i lördags då blir det vinst även om Norrköping har ett bra lag. 

Norrköping har sett betydligt svagare ut på bortaplan i år jämför med de senaste åren men kapaciteten finns där om man bara får fram det. 

Båda lagen har fyra importer. Guarden Brown och centern Oliver är vassast i Norrköping. Med dom svenska spelarna Lundqvist och Gyberg är laget kanske jämnstark med A3. Inställningen till matchen blir avgörande.

Och så kom beskedet     att Jerebko är tillgänglig för landslaget i februari. Frågan är om han hinner få några tävlingsmatcher i kroppen innan dess. Idag är han utan klubb och deltagandet borde vara lite tveksamt pga detta men PR mässigt är det en fullträff på SBBF som den här gången kommer att fylla Globen om han är med.

Godmiddag