”Att blåsa eller inte blåsa det är frågan”

– ”Jag spelade förra säsongen i Polen och nu är jag tillbaka här i svenska ligan och generellt måste jag säga att domarnivån är en katastrof”, säger Tiffany Brown.

Jag är benägen att hålla med henne till viss del och jag skall försöka att förklara hur jag tänker. 

Om du ser matcher i SBL regelbundet kommer du att se att de äldre ligadomarna eller framförallt de domare som har dömt flera år i SBL släpper massor av kontakter under korgen och i 3 sekunder området. 

Brown fick troligtvis med sig avblåsningar vid sina attacker i Polen. I Sverige tror jag att toppdomarna tycker att Brown som ”ärrat proffs” skall tåla lite grand. 

Jag förstår hennes frustration till viss del för det borde egentligen vara tvärt om. Det skall givetvis inte var en nackdel att man är bra och att motståndarna inte klarar av att försvara på ett juste sätt. 

I de internationella ligorna som FIBA styr följer man regelboken till punkt och pricka och alltid med en kommissarie vakande över arbetet.

I de nationella ligorna kan variationer förekomma i form av att hemmalag tycks ha en viss fördel men ingen domare i t ex Polen släpper t. ex en hel del av de kontakter som uppstod mellan A3 och Östersund i lördags.

Jag ser matcher i den franska damligan varje helg och noggrannheten i bedömningen av kontakt är exemplarisk av domarna. Det är stor skillnad mot i Sverige.

Varför dömer domarna på det viset här i Sverige kan vän av ordning fråga sig.

Svaret är inte att domarna är dåliga utan att de av tradition dömer på detta viset sedan 1992 då den svenska Basketligan startade. 

Efter påtryckningar från de stora starka föreningarna togs ett informellt beslut om att domarna inte skulle döma petigt utan att de skulle låta lagen spela tuffare och att ”lagen skulle få spela om det”.

Det skulle helt enkelt bli en mer publikvänlig basket utan alltför många avbrott.

Vilket kvalificerat svammel säger säkert någon om detta men jag vet för jag var med på den tiden då det hela började. Direktiven var tydliga.

Den traditionen härskar fortfarande bland de som har varit med länge och och fler och fler av de nya domarna anpassar sig till detta. 

Jag har skrivit tidigare att det är domarna som styr basketens utveckling i Sverige pga sitt sätt att döma och det måste väl alla fatta att det är alldeles på tok fel.

När den här säsongen är över då är det 30 år sedan BasketLigan startade och man tog det ödesdigra beslutet, som jag anser är en bidragande orsak till att svensk basket har utvecklats så dåligt under dessa 30 år. Vi står i princip kvar och stampar på samma ställe som då.

Troligtvis är det inte någon domare som håller med mig och knappast någon annan heller eftersom ingen vågar se på detta ur den synvinkeln. 

Jag hoppas att det snart kommer direktiv från domarnas bossar att det är dags att börja följa regelboken betydligt striktare. Jag ser minst 10 internationella matcher varje vecka under oktober till maj och jag kan garantera dig att de flesta matcherna döms på ett helt annat sätt än man gör i Sverige.

Kort resumé av helgens SBL dam basket

Luleå hade det tufft mot Norrköping men det förvånar inte mig. Norrköping har fyra bra importer och några bra svenska spelare det räcker långt men inte mot Luleås amerikanska guards som håller toppklass med 45 poäng tillsammans och de tre musketörerna 22p det är Luleå idag framåt. 

När A3 började jobba i försvar och satte riktig press på Östersund då tog man över och vann dock inte särskilt övertygande. Kul med publik. 500+ i hallen. Det borde vara gratis och glass till alla oftare för det blir en helt annan känsla med lite volym i hallen. Jämtlands nya amerikanska såg bra ut på uppvärmningen men inte ens nära bra form. Verkar kunna vara en ”kompis värvning”. Domarna Eriksson och Persson dömde rättvist men släppte massor. 

Jag tittade på några fler matcher i SBL dam i helgen.

Borås kunde ha vunnit betydligt större mot Södertälje men domarna tillät hemmalaget ”sandwicha” Wade hela tiden under korgen och då missade hon och fick inte straffkast. Hon var säkert besviken efter matchen eftersom domarna vägrade att blåsa foul när Södertälje tryckte till henne och  slog henne på armarna.

Borås spelar vågat men kul. Håller det så håller det. Även Cannon och Johnson håller bra klass. Pat Ryan håller stilen som han alltid har haft som coach.

Molina är inte samma spelare som hon var i Norrköping och Monekana håller inte måttet för den svenska ligan.

Kul att se SBBK´s Åström i en mer framträdande roll. Det förtjänar hon men tyvärr tar hon för mycket naiva fouls och det har inte laget råd med . Hennes roll är så viktig i laget. Sundberg var förtegen i intervjun efter matchen. Värvad som problemlösaren och guldmakare har fått en mardrömsstart som blir svår att ta sig ur. Man måste nog värva sig ur knipan.

”Frank Alm effekten” håller i sig i Mark dessutom verkar dom ofta ha flyt med avblåsningarna på hemmaplan. Segern mot Uppsala var ändå inte orättvis. Mark har fyra ganska bra utländska spelare som samspelar bra och då vinner man matcher. Uppsala har inte det.

Eos tappade lite oväntat enligt mig hemmamatchen mot Högsbo och det berodde främst på att Högsbos Campbell spelade strålande.

Visby lyckades efter många om och men vinna borta i Helsingborgs Sporthall och har nu 4 – 1 och en kanonstart i SBL. HOOPS kände av rätt inför seriestarten. Jag skrev att den spanske coachen Hernandez har ngt på gång plus några bra värvningar. Kul eftersom Visby har haft det tufft i flera år i rad. 6 november kommer Visby till Umeå.

Alvik hade problem även mot Wettarna så nu är det ingen som räds dem längre. Dom kommer att tappa matcher då och då om inte de fd landslagsspelarna presterar på topp eller McCarville gör comeback. 

Är det inte dags att även dam matcher i SBL borde spelas i likvärdiga hallar med likvärdiga korgar som i SBL herr (mobila på golvet stående)

Takhängda korgar finns idag i Helsingborg, Wetterbygden, Mark, Uppsala, Högsbo, Eos, Alvik plus i SBL herr i Nässjö och Köping. Standardisering även här Tack.

Godmiddag