Jag är glad över att politiken ändrade sig…..

Idag är det exakt 30 år sedan politiken i Umeå  beslutade att riva Sporthallen eller Gammliahallen eller Udominate Arena eller Umeå Energi Arena Vatten som den nu heter.

Vi satt därefter i oräkneligt antal möten där det diskuterades hit och dit om hur den nya hallen som skulle byggas skulle se ut. De dåvarande starka sporterna styrde och ställde och bestämde. 

Det skulle ha blivit en handboll och innebandyhall med plastgolv och dom fick sin vilja igenom eftersom basketen var på dekis just då. Vi inom basketen hade i princip inget att säga till om.

När beslutet revs upp hade basketen gått om övriga sporter och det blev ett Tarkettgolv i stället och mobila korgar som ngn lokal mekaniker skruvade ihop. Det blev ok och fick duga. Framgång föder framgång på alla plan.

Jag är oändligt glad över att politiken ändrade sig för idag är den gamla Sporthallen tillhåll för all elit basket som spelas i Umeå. Basket fyller hallan måndag till fredag varje förmiddag, eftermiddag och kväll.

Utsidan är sliten men insidan någorlunda hyfsad. Själva basketplanen och korgar i toppklass. Kommunen försöker få till ljudanläggningen men det verkar aldrig lyckas. Det är dags att byta ut högtalarna i taket.

Till och med de tunna skramliga basket – plankorna är borta och vi kan erbjuda samma standard till alla gästande lag som de har på sin hemmaplan.

Jag hoppas att basketlagen håller sig kvar på högsta nivå. Om inte då lägger kommunen direkt in en plastmatta på parketten i stället det är jag 100 på.

”Mina ögon” fanns på plats när KFUM spelade mot Norrort i söndags och förlorade med 66 – 65. Omdömet blir ganska bra trots förlusten. 

Avsaknaden av inside spel innebär lite för enkelt anfallsspel och när man skall försvara mot lag med lite längd då blir det problem. Att enbart lita till attacker och distansskytte blir svårt i ettan.

Lagen KFUM möter är rutinerade. De har spelat i serien i flera år. Spelet är aggressivt och snabbt och det gäller att anpassa sig snabbt börja ta för sig.

Norrort gick runt på sex spelare samtidigt som KFUM roterade alla 12. Frågan är vem som får mest utveckling av det.

Norrort vinner matchen och kanske får man fram en elitspelare av truppen så småningom.

KFUM har förmodligen en helt annan målsättning med verksamheten än Norrort.

SBBF´s veckobrev är mycket bra info till basketsverige men ibland blir det fel som inte gillas. SBBF missade att Umeå BSKT har vunnit två matcher när man presenterade tabellen. Det är betydligt känsligare än vad man tydligen förstår i Stockholm att göra en sådan miss. Det var heller  inte bara en siffra fel. Även Köpings vunna matcher var felaktigt. Det är onsdag idag och tabellen är fortfarande inte korrigerad.

I op.se kunde jag läsa att ”Östersunds damer var nära att vinna mot Luleå Basket”. Förlusten var 21 poäng så du förstår storleken på patriotismen för tidningens lokala lag.

På lördag kommer Östersund till Umeå och A3 passar på att bjuda på fri entré. Vi får se om det kommer mer publik än det 50-tal som har varit på de inledande matcherna. Utan några hundra på läktaren blir den 6:e spelaren inte en faktor. 

Tisdags kvällen var en njutning för en basketälskare. Det bjöds på ett flertal Champions League matcher live på youtube. Lietvos Rytas från Vilnius bjöd regerande mästarna San Pablo Burgos på en smällkaramell när Rytas vann med 18 poäng. I kväll blir är utbudet enormt om du gillar basket.

Jag vet inte om du som läser HOOPS minns att jag i våras skrev att Chicago Sky var mitt lag i WNBA och det pga guarderna Vanderslot och Quigley som är så jäkla bra skyttar och passare. Jag skrev att jag trodde på dem och natten mot måndag blev det BINGO trots att dom bara blev 6:a i grundserien. Historia i WNBA.

Godmiddag