”Sätt koppel på coacherna”

Jag har inte sett SBL matchen mellan Nässjö och BSKT eftersom jag var upptagen när den gick live men jag har hört att BSKT´s guards spårade ur mot Nässjö med för mycket individuella prestationer så jag avstår helt från att slösa 1.5 timmar på en repris. Det var ju faktiskt samma visa mot Fryshuset men då var motståndet så svagt så att det gick att vinna i alla fall.

Jag misstänker att Källman med sin taktik hindrade BSKT från att komma till ”sina lägen” och att improvisationen då spårade ur. Bra taktik mot ett ungt och oerfaret lag.

Jag tittade i stället på Jämtland mot Köping eftersom den började sent och fick se en holmgång med massor av fysisk kontakt som fick passera utan åtgärd av domarna. En ganska bra basketmatch som kunde ha varit bättre.

”Domarna låter lagen spela om det helt enkelt” och det tycker jag är så fegt. Domarna har en viktig roll som skall skötas på bästa sätt. Man låter uppenbart tydliga foul passera och till råga på allt låter man Chuck komma in på plan och klaga.

Man tillåter Gehrke komma fram till sekretariatet för att klaga på att Chuck är inne på plan. Parodi. Skulle aldrig kunna hända ute i Europa numera utan åtgärd från domarna. FIBA har koll på sina domare.

Köping hade Jämtland på gaffeln men skadan på Giles blev ödesdiger och kan mycket väl ha kostat dem matchen. Nye playmakern OReilly i Köping blir nyttig för laget trots sin naiva turnover med sekunder kvar som kostade.

Uppe i Luleå hade domarna en enkel afton eftersom BC Luleå återigen föll igenom totalt och blev stundtals utspelade av Norrköping. Förra veckan skrev krönikören att man skulle ha tålamod med detta lag och låta laget utvecklas inför slutspelet. På lördagen låter krönikören i princip huvudena rulla. Snacka om att vända kappan efter vinden.

Jag hoppas att Rajacic har rätt och att Borås är ett krislag för på fredag kommer dom till Umeå för att möta BSKT. Normalt borde Borås vinna med 10+ kanske mer men inget är normalt just nu.

Coach Svensson är garanterat orolig för han vet att dom brukar ha svårt i Umeå ibland. Undrar om han kommer ihåg att Person alltid brukar spela bra i Umeå när han är ”hemma i Västerbotten” och kompisar från Skellefteå på plats i hallen. Han borde få starta men nej det blir den gamla vanliga stratfemman.

Umeå Fritid har höjt upp sekretariat podiet i höst så nu kan i alla fall inte coach Svensson skymma sikten längre när han står och coachar nästan vid mittlinjen som har hänt år ut och år in. Inte ens kommissarierna gjorde något åt regelöverträdelsen. Coachen får inte gå utanför lagbänksområdet.

Igår var Södertälje och vann i Borås med hög effektivitet och lågt tempo. Det passar inte Borås som kom helt i obalans. Jag misstänker att Balibrea kommer att använda sig av en liknande taktik på fredag. 

Coach Degernäs och Svensson var ständigt utanför lagbänksområdet och i vägen för domarna som helst skall springa utanför sidlinjen. Vid upprepade tillfällen fick domarna med armen mota bort coacherna som var i vägen. Det är pinsamt att se detta upprepas i match efter match. 

Jag har skrivit om Gutenius sätt att screena tidigare. Igår var det extremt.

Vid nästan varje screen som han satte så vrider han ut höften eller rumpan och till råga på allt knuffar han med armarna på försvarande spelare. Titta på videon från gårdagens match så får du det bekräftat. Han fick inte en enda foul på detta under hela matchen. Det måste alltså vara tillåtet eller………….

Domarna dömde i stor bra men beivra coachernas spring utanför lagbänksområdet och Gutenius screens så blir det en femma. Varför inte sätta koppel på coacherna ?

Resultaten i SBL dam blev ungefär som jag väntade mig. Jag hade faktiskt lite på känn att Visbys vinst borta mot Högsbo skulle ge utdelning även mot Alvik. Visby var det bättre laget. Det var varken tur eller flyt att det blev seger.

I fredags fick jag se Sergio Llull i Real Madrid göra ett volleyboll mål som buzzer beter. Det har jag aldrig sett tidigare. Sekunder kvar, Hanga driver från höger mot korgen slår en hookpassning tillbaka ut på plantill vänster, Llull möter utanför 3 p linjen men han ser att det inte finns tid kvar att greppa och skjuta så han använder ett volley fingerslag och bollen trillar i. ”Mr Mandarina” som han kallas har slagit till igen.

Godmiddag