”Blir det lir eller tjuvnyp”

Det finns en mängd intervjuer på youtube med kända basket coacher. Det är intressant att lyssna på vad coacher har att säga om både det ena och det andra inom basketsporten. 

En välkänd Euroleague coach sade nyligenatt för att lyckas som basketspelare måste du vara ”atletisk med god kondition samt lyssna på din coach och göra som hen säger”. Det är dom viktigaste förutsättningarna.

Jag håller med denna legendariska coach. -”Dagens spelare är gym atletiska men det duger inte med bara det och de flesta saknar riktigt bra uthållighet”. – ”Det räcker inte med mycket skotträning och basket IQ”.
Allting är relativt men det stämmer nog ganska bra eftersom de flesta coacher menar att spelarna inte orkar spela mer än 25-30 minuter. 

Det är vanligt att en mikrofonsticks in till ett lag i samband med en timeout. Härom dagen hörde jag följande coach order till en playmaker. Attackera mot korgen men försök inte med avslut för då blir du dödad utan ”kick out the food(bollen) to the lions (3 p skyttarna)and let them ern there living”. Kul tycker jag.

Mästarna Anadolu Istanbul har börjat Euroleague med fyra förluster. Coach Attaman är en kul kille. I en intervju sade han att det var hans 11 årige son som hade gjort gameplanen till dessa matcher. 

I kväll ny omgång och då borde förta vinsten för Anadolu komma hemma mot Kazan. 

Milano imponerar liksom Barcelona men Olympiakos är det största utropstecknet hittills enligt mig tack vara guarden Sloukas toppform och jätten Fall. Olympiakos & Milano spelar bäst försvar just nu.

I morgon kommer Borås till Umeå Baskethallför match mot BSKT. Det känns trist att Cole Welle inte kan spela för han skulle betyda mycket i den matchen. 

Ingen kan kräva att BSKT skall vinna även om det är en hemmamatch. Coach Svensson jobbar med en budget som är 5 ggr större än BSKT. Han har en spelartrupp som är bred och bra och dessutom med erfarna svenska spelare. Fattar du att en spelare som Andreas Person inte ens får starta i det laget.

Det är ett under att BSKT överhuvudtaget kan hänga kvar i SBL år efter år med en så liten budget. 

Welle blir borta länge. Om ngt annat SBL lag skulle råka ut för samma långtidsskada då skulle de genast ta in en ersättare. För BSKT är det knappast möjligt rent ekonomiskt. 

Borås är i år inte ett lika vasst lag som i fjol då 3 poäng skyttet kunde få de flesta lagen att hänga läpp. Kanske kan ändå Balibrea hitta på något och sätta käppar i hjulet för Borås. 

Borås spelar väldigt fysiskt. Så här sade Södertäljes coach Degernäs efter vinsten i Borås. ​

– De spelade väldigt fysiskt mot Alex. Han borde ha fått med sig mer. De höll i honom väldigt mycket och hade tjuvnyp för sig och det avslutades med att de spräckte hans läpp. Det är jag inte alls nöjd med, det var starkt att han kunde hålla huvudet kallt trots att han fick mycket stryk.

Frågan är om det blir lir eller om det blir tjunyp i morgon i Umeå.

Godmiddag