Random tankar under och efter North Cup

North Cup är färdigspeladoch jag och några få till som orkade bevista alla sex matcherna pustar ut efter den öronbedövande dåliga musiken ofta med text som inte är rumsren. Jag tror att musiken och volymen är en av anledningarna varför många basketläktare gapar tomma. 

Att döma av det svaga publikintresset så är lagidrotten iskall efter pandemin. Det ser ut som att folk har hittat annat att syssla med utomhus som är gratis. Blir det en svängning när kyla och snö kommer ?

BSKT hade kunnat ta in många fler trots ett publiktak på 300.

Umeå IK och Umeå FC har samma problem. I staden där man anser att fotbollsintresset bubblar så fyller man inte ens den nuvarande låga insläpps kvoten.

De som har jobbat allra hårdast under cuphelgen det är de ideella krafterna som har varit i hallen hela tiden.

Jag menar alltså sekretariatspersonalen som skötte jobbet suveränt som vanligt under alla sex matcherna och de som hade hand om entré och kiosk. 

Hur skulle BSKT och A3 klara sig utan dessa sekretariat funktionärer ? Hur många matcher tror du att dom har i sin cv vid det här laget ?

Jag skrev redan innan North Cup att Jämtland kommer till Umeå med ett starkt lag. Under helgen visade dom dessutom upp ett ett väl strukturerat spel både offensivt och defensivt och en effektivitet i snabba uppspel som inte fanns i fjol. Laget är väl balanserat och playmakern Wilson mycket bra. 

Det står utom all tvivel att Chuck i Jämtland är en riktigt bra baskettränare men jag oroar mig lite för Chuck för han verkar lida så mycket när han coachar. 

Han är missnöjd med alla avblåsningar mot sitt lag och han är givetvis missnöjd över de som han inte får med sig. Han är missnöjd om laget tappar 4-6 poäng trots att laget leder med 20 poäng och spelar strålande. 

Armarna utåt sträck eller bedjande händer har blivit några av de svenska coachernas kännemärke under de senast fem åren givetvis direkt kopierat från vissa i den stora basketvärlden. Det blir lite patetiskt. Dom coolaste coacherna står med armarna i kors och studerar i stället.

Jag studerade Chuck lite närmare i helgen och noterade att han är så engagerad så att han formligen vibrerar. Vattenflaskan skakade när han läskade sig. Det är inte hälsosamt att vara så engagerad. Jag hoppas att han inte bränner ut sig innan han fyller 50 år.

Även Gehrke har samma tendenser men dock betydligt lugnare.  Öqvist som tidigare var en riktig gnällspik har taggat ner sig som rutinerad 45 åring och uppträder snyggt. Balibrea som är ynglingen i sammanhanget hetsar lite då och då men är mer samlad i år än i fjol. Vi får se hur det blir om tre veckor när det blir skarpt läge. Går säkringarna för alla då ?

Helgen bjöd på typiska träningsmatcher där coacherna byter runt och vaskar om på alla möjliga sätt. Det var bara i Jämtland som en tydlig förstafemma kunde skönjas med Wilson, Hardler, Harris, Hampton och Zekovic. Det var dom som avslutade matchen mot BSKT och gjorde det definitiva rycket från minus 10 till minus 25.

Nya intressanta namn som kommer att sätta spår i årets SBL är Larsson i BC Luleå, Carlstén i Köping, Edwardsson i Jämtland och Karras i BSKT.

Jag hoppas att du förstår och håller med mig om att domarna är minst lika viktiga som spelarna för att det skall bli bra basket.

Under fredagen dömde Sharro och Andersson x 2 mycket bra, nästan felfritt. Jag vet inte om trötthet eller yttre påverkan låg bakom för på lördagen så hade man helt plötsligt en betydligt högre toleransnivå. Det var god klass på domarna men varför släppte man igenom så mycket på lördag och söndag. Det blev sämre tyvärr basket.

Det började tillåtas rörliga screens, knuffar vid löpningar över screens i pick & rull, ganska hårda kroppstacklingar, tuff hand checking som inte tilläts i fjol under våren. 

Nästan ingen osportslig foul delades ut trots att det borde ha delats ut ett flertal. På söndagen blev försvarsspelet ännu hårdare och det tolererades alldeles för mycket. ”Dom vinnande coacherna håller givetvis inte med”. Domarna höll god klass men betyget gick kraftigt ner under söndagen.

Amerikanska spelare som kommer direkt från skola klarar inte av sådant försvar för de är van vid BRA försvar och alla de svenska unga spelare som vi så gärna vill skall utvecklas i den svenska ligan kommer inte att göra det eftersom dom inte klarar av att spela mot otillåtet försvar. 

Jag avslutade helgen med att titta på Costa del Sol Cup och matchen Unicaja Malaga mot Real Madrid. Det var dubbelt så bra spelare som mötte rent och bra positions försvar. Domarna hade det lätt men såg i alla fall till att beivra alla regelöverträdelser. Det var en njutning som avslutning på dagen.

Godmiddag