Äntligen live basket med publik igen.

Inte en rad i fredagens lokaltidning om North Basket Cup  var inte oväntat. Basketen har ingen status på VK.

Det borde arrangörerna veta vid det här laget och då borde man åtminstone kosta på sig en liten annons i fredagens tidning med matchtiderna. 

Nu kom bara drygt 200 av de ”närmast stödjande”, som håller koll på de sociala medierna men dom gör verkligen direkt skillnad.

Jag anser att det är ett misstag att bara annonsera i sociala medier. Man missar random besökare från allmänheten med allmänt idrottsintresse och man förlorar pengar.

Kan bristen på annonsering vara anledningen till att VK inte skriver i papperstidningen om laget inför en stor hemma cup ?

Är det så att basket anses som nästan helt oviktigt av styrande på sportredaktionen ? I menyn på vk´s sportsidor ”rankas” basket som 7:e sport. Bloggen är bra men sportsidorna är negativ särbehandling.

Tänk tanken om t ex tre lag i mitten av allsvenskan i fotboll hade gästat Umeå FC i en 3 dagars försäsong turnering. VK skulle ha skrivit om cupen varje dag under hela veckan.

I basketbloggen i VK stod det att spelaren Kuminga åker hem pga personliga skäl. Varför kan inte klubben vara ärlig och säga som det är . Han får inget kontrakt eftersom han inte håller måttet. Det är ett evinnerligt hymlande överallt i svensk basket idag. Många är så konflikträdda så att dom inte vågar tala sanning.

Inledningsmatchen I North Cup mellan BSKT och BC Luleå   var kul för BSKT men inte lika kul för BC Luleå. Det var nog tur att Solidsport sändningen inte fungerad för då hade några i Luleå ledningen gått bananas.

I fjol förlorade BSKT med 40 poäng resp 30 poäng i träningsmatcherna mot BC Luleå. BC Luleå blev formligen utspelade av BSKT i den första perioden och i inledningen av den andra.

Det syntes tydligt vilket lag som var vältränat och samtränat. BC Luleå hade stora problem att hinna med i defensiven trots att laget startade med fjolåringar som borde kunna de defensiva reglerna. Det stod 11 – 0 på tavlan som kunde ha varit 17 – 0 om öppna treor hade gått i korgen. 

Det spelade ingen roll att BCL vaknade och tog in de nya proffsen. BSKT gick fram till 28 – 14 efter den första perioden och matchen fortsatte i samma stil även om BCL försökte med både tuffare försvar och med 1 mot 1 attacker och 3 poäng skott från deras bästa spelare Rönnqvist. BSKT var helt enkelt klart bättre igår.

Dickerson, Welle och Hanssonmed hög kvalitet på ganska få minuter, Butler godkänd men inte mer. Om han tar fram lite mer smart aggressivitet i defensiven så kanske han gör en hel säsong i BSKT.

Jag förväntar mig betydligt mer av Häglund i år än vad han presterade igår. Övriga laget är unga killar med liten eller ingen erfarenhet från SBL så alla får godkänt för det som de presterade igår.

Om BC Luleå finns inte mycket mer att säga än att de har en lång väg att vandra för att komma i form och då pratar jag om 100% bra träning och inte träningsmatcher.

När det gäller spelarna i BCL så är det ingen tvekan om att Jenkins är en bra spelaresom kommer att leverera tvåsiffrigt i varje match bara han kan hålla sig från naiva fouls. Smith har det mesta men han använder det på ett märkligt sätt. När det går bra då är det bra. 

Den nya Larsson var vilsen i starten men spelade upp sig och var bra. Rönnqvist som vanligt i en egen klass. Om grisförsvar inte är tillåtet då lyser Rönnqvist. Shine lyste verkligen inte och de övriga behöver mycket träning innan dom kan bidra i SBL.

Jag tittade bara på första halvlek av matchen Jämtland mot Köping (100 – 68) eftersom det var Diamond League friidrott på Sportkanalen och det är min sport #2. Det stod 54 – 31 till Jämtland i pausen. 

Jämtland är riktigt vassa i årmen inget annat var att vänta.  Chuck har drillat dem väl både i defensiven och offensiven. Köping hade inget att sätta emot. Söndagsmatchen kl 14.30 mot Jämtland blir tuff för BSKT. Om BSKT kan göra match av den då sänder det tveklöst spännande signaler.

Wilson, Harler och Harris i Jämtland är kvalitets spelare allihop. Harris imponerade mest på mig med sin defensiv, snabbhet och rörlighet trots sin längd. Lägg till Hampton, Guinn, Zekovic och Johansson x 2 och dom har ett vinnande koncept.

Köping försöker spela snabb basket som Gehrke vill men bra lag tillåter inte dem att göra det och i 5 mot 5 spelet hade Köping ingen chans alls mot Jämtland. Importerna visade inte mycket men dom har kanske bara några få träningar i kroppen sedan dom landat. Om dom har tränat med laget några veckor redan då är dom inte ens nära det Köping har haft framförallt för 2 år sedan men även i fjol.

De som visade bästa takterna var en deffad och vältränad Åhlin (ny från Norrköping) och guarden Carlstedt som tillbringat de senast åren i USA. 

Matcherna dömdes av Staffan Andersson som inte längre får döma i SBL och av Lahdo Sharro som inte har dömt i SBL på 10 år. Båda visade tillsammans med Aurelia Andersson att erfarenhet är en styrka och att dom håller klass än idag. Dom hade total kontroll på matcherna med få misstag.

Solidsport visade däremot inte klassen  utan dom visade i stället att dom inte är särskilt Solida. Det tog tydligen ända till den fjärde perioden i den första matchen innan Solidsport fick ihop länkarna med dem som har installerat  den fasta kameran i hallen.

Arrangören Umeå BSKT hade inget med kamerastrulet att göra.

Godmiddag.