Basket i skolan det är vår sports framtid

Kul att läsa i NSD.se att Robin Sandberg håller med mig om att det är alldeles för många utländska spelare i svensk basket. I mina ögon gäller detta även i herrbasket.

Jag har skrivit om det i HOOPS upprepade gånger att svensk basket inte blir bättre NUMERA av alla dessa utländska spelare.

Det var absolut nödvändigt på 70 och 80 talet för att höja nivån på de svenska spelarna och lagen och för att få upp media intresset.  

Två utländska spelare borde nu vara det maximala. Fyra utländska spelare är ett sätt att försöka lura publiken att basket i Sverige är bättre än vad den är. Det hade du inte tänkt på eller hur.

Det var förresten mer publik på herrbasket i Sverige på den tiden då bara två amerikanska spelare var tillåtna. Har du tänkt på det någon gång ?

Eftersom knappt något svenskt lag spelar internationellt så borde vi egentligen kunna spela helsvenskt.

Ge mer plats för dem som vill satsa fullt ut i stället för att betala 50% av lönebudgeten på fyra (4) utländska spelare. Dags att ta nya radikala grepp.

Lönebudgeten borde för övrigt användas mer till att anställa bra tränare på heltid som kan genomsyra hela verksamheten i en förening.

På SBBF´s hemsida skriver man att ”Zahui lever sin dröm”men det måste vara en mardröm med tanke på hur illa det går för henne – åtminstone de matcher jag har tittat på på senaste tiden. Flåt men det ser helt enkelt illa ut.

SBBF´s hemsida borde satsa på att fronta de spelare som landslagen skall bygga på i framtiden.

Hemsidan måste vara aktuell annars är den ointressant. Nu är hemsidan ”för mycket” på alla plan. Jag vill bara se Tävling, landslag och utbildning. Gör om snälla.

Jag ser verkligen fram emot kommande helg då jag live får se Umeå BSKT göra säsongsdebut mot BC Luleå, Jämtland och Köping.

Träningsmatcher är ofta inga värdemätare på var lag står men det finns givetvis prestige och ingen vill förlora.

På papperet så är Jämtland utan tvekan det bästa laget med en imponerande roster.

Köpings kapacitet blir intressanta att studera på nära håll. Blir det aggressivt försvar och snabbt run and Gun med Gehrke som coach eller mer kontrollerat. Gehrke har kunskapen för att bygga båda modellerna.

Kul att se att Köping har skaffat/lånat in parkettgolv till den nya hallen men snälla ni låna även in mobila golvkorgar. Takhängda korgar är är gympasal fortfarande. 

I Karlberghallen hade Köping stor hjälp av ”den verbala och lite galna” hemmapubliken men i den nya hallen sitter dom en bra bit från spelet så det blir aldrig samma tryck som tidigare.

BC Luleå kommer knappast att ha ändrat spelstil. Det blir samma som tidigare. Fråga är om spelarmaterialet i år räcker till för att nå ett bättre resultat.  Fjolårets utländska förvärv var för mig en gåta.

Tappet av Nordström, Kerney och Hansson är tunga och svåra att ersätta.

Jag hörde att Gabriel Deck kan vara på väg från Real Madrid till Barcelona. Det vore en lite skräll om det blir av. Kanske blir det Nigel Hayes i stället för Deck.   

Kevin Pangos kanske inte hamnar i NBA trots allt.  Det senaste ryktet säger att det blir CSKA Moskva. Det vore sensationellt. 

Kommer du ihåg att jag skrev i HOOPS innan EM att Volleyboll landslaget har en bra chans att lyckas i EM som just nu pågår. 

Åtta av 12 spelare är välavlönade proffs i Europeiska klubbar och 3-4 av dem håller toppklass. 

Segern i åttondelsfinalen mot Bulgarien i Bulgarien var turneringens största överraskning hittills och innebär att laget inte behöver kvala till nästa EM. 

Det är tom ett en bättre prestation än vad det svenska damlaget i basket åstadkom i juni månad.

Sveriges italienska förbundskapten berättade hemligheten till Italiens stora framgångar i Volleyboll.

”Det beror på att 300.000 nya barn som börjar åk 1 årligen genom skolan introduceras i sporten”.

Dags att börja satsa på basket i skolan från åk 1

Godmiddag​