Vad är det fråga om ?

Michel ”Air” Jordan har alltid varit högt på min lista som den kanske bästa spelaren genom tiderna. Nästan lika högt på min lista är Erwin ”Magic” Johnson. 

Just nu har vi en 21 årig utmanare med namnet Luca ”Inc” Doncic (Inc för Incredible – mitt eget smeknamn på honom).

Jag trodde att det var mycket flyt bakom hans enorma framgångar som 17 åring i Real Madrid men efter tre år i NBA har han redan visat att han kommer att utmana de allra största spelarna och att han kommer att hamna i NBA Hall of Fame.

Doncic´s passningar är absolut i Magic klassredan nu och jag tror att Magic själv sitter och njuter av showen.

Det är fantastiskt att Dallas Mavericks har fått en uppföljare till Dirk Nowitzki som också kom som ung till Dallas och blev lagets och en av ligans superstars.

Det är nya tider när en sloven Doncic, en grek Antetokounmpo och en serb Jokic framstår som NBA´s kanske största stjärnor.

Men HOOPS ! Vad är det fråga om ? Du brukar ju inte skriva om NBA säger kanske någon nu.  

Det är sant men nu är det OS och ”INC” har lämnat avtryck i match ett. Hur blir det i morgon i match två ?  

Tänk om Doncic för Slovenien ända till GULD i årets OS. Det skulle vara lika stort som det riktiga DREAM TEAM från Barcelona 1992.

74 – 70 till Japans damer i deras premiär mot Frankrikeoch återigen ett bevis på hur basketen växer och blir bättre över hela världen men Sverige står kvar och stampar på samma ställe. Herrarna på ranking runt 50 och damerna runt 20.

Nigeria fick inget flyt mot Tyskland eftersom tyskarna bjöd på disciplinerat lagspelmed hög effektivitet mot ett en mot en spelande Nigeria. Segern med 99 – 92 var ganska stabil.

Nigeria har ett lag med otrolig talang där alla har sina rötter i USA.  Bästa poängplockaren Jordan NWORA, 22 år, 33p född i Buffalo NY och nyligen NBA mästare med Bucks. Miye ONI, 23 år, 15p född i LA spelar i NBA med Jazz. Det är många viljor som drar år olika håll i det laget det syns lång väg.

USA, som vann med 120-66 mot Iran spelar nästan lika vilt som Nigeria och jag tror inte att det duger i detta OS men coach Popovic med bakgrund som CIA agent kan kanske få till ordning i leden i USA.

De rutinerade herrarna i Australien höll huvudet kallt och vann mot det unga talangfulla Italien med 86 – 83 efter att ha kontrollerat den sista perioden. 

Det blev för mycket solonummer av guarden Mannion i Italien där han gick för avslut i stället för att passa bollen till skickliga 3 poäng skyttar. Gallinari fick oväntat lite speltid och det tror jag beror på att hans defensiv inte är så bra. Tonut, Palnonara, Melli och Fonteccio borde ha kunnat leverera mycket mer men det var ngt som inte stämde idag med coachningen.

Mills i Australien var suveränt bra idag igen tillsammans med Ingles, Baynes m fl av de rutinerade laget. Jag skulle bli förvånad om Tyskland kan vinna mot Aussis. Dom tar sig till semifinal igen.

Tjeckien mot Frankrike snart.  Jag håller på Tjeckien som spelar lurig basket men Frankrike måste vinna och då tror jag att dom gör det.

Jag gillar verkligen de tekniska nyheterna som japanerna bjuder på och då tänker jag på ganska mycket livebilder från birds wiew och frysningen samt super slow bilderna. Dessutom har man tagit fram genomskinliga 24 sekunder tavlor och genomskinliga lagfoul tavlor. Snyggt !

Victor Petrovski är en av kommentatorerna på Discovery+ sändningarna. Han är även en av männen bakom basketpodden 3NOLL5.

Jag är förvånad över att han med sin basketbakgrund inte har förklarat för sina kollegor på Dplus att basketboll är världens näst största sport och att merparten av de sporter som visas och rabblas upp i kanalen här i Sverige har färre aktiva utövare än basket i Sverige. Dplus borde visa mer basket.

Det känns lite som att ”någon inte vill” att basket skall få mediautrymme någonstans i de svenska medierna.

Godmiddag