Australiens damer spelade i ”heltäckande baddräkter”

Doncic satta 48 poäng mot Argentina. Så mycket poäng har inte någon gjort i OS sedan 1988 i Söul då brasilianaren Oscar Smith gjorde 55 poäng i en match, som jag faktiskt såg.

Jag blir inte förvånad om Doncic toppar det rekordet också i den här turneringen. Han hade förmodligen gjort det redan om han inte hade blivit utbytt med nästan fem minuter kvar av matchen.

Japan på hemmaplan stretade emot ganska bra mot Spaniens herrar. Det stod 26 – 26 en bit in i andra perioden men då gjorde Spanien 0 – 19 och gick till 28 – 48 i halvtid. Japan putsade slut siffrorna till 77 – 88 med NBA spelaren Hakimura på 20 p. Spanien såg inte särskilt vassa ut.

På onsdag möts Frankrike och Tjeckien i grupp A. ”Alla” räknar med att Frankrike vinner efter att ha slagit USA i öppningsmatchen men jag säger bara se upp med kluriga Tjeckien

I grupp B möts Tyskland och Nigeria. Nigeria har atleter och talang men spelar lite vilda västern basket. Får Nigeria flyt då vinner dom. 

Tyskland spelar som sig bör disciplinerat. Dom har både skyttar och längd men frågan är om atletismen räcker till i den här matchen.

Italien mot Australien blir intressant. Två helt olika stilar möts. Australien med erfarna ”farbröder” som har spelat tillsammans och vunnit tillsammans i OS förr. 

Italien är lite av ”the wild bunch” med unga tekniska spelare och riktigt vasst 3 poäng skytte.

Kampen mellan den erfarne guarden Mills i AUS och den blott 20 åriga guarden Manion i Italien blir intressant. Båda två mycket sevärda lagspelare och föredömen för alla unga som tittar.

På torsdag spelar Slovenien mot Japan. Om Japan skulle vinna då är det politik på hög nivå inblandad. 

Spanien mot Argentina är svårtippad. Jag tror att Argentina lyfter ett par snäpp och vinner den matchen. Om inte då blir det hemresa och det vill dom knappast.

USA´s damer inledde i morsemot Nigeria. Det blev vinst med 77 – 81 mot ett Nigeria som inte är dåliga. Däremot är USA alldeles för bra och de kommer knappast att förlora ngn match i detta OS.

Det som var mest intressant det var att se att USA gick över till en 2 – 3 zon när ledningen var 20 poäng. Det tillhör inte vanligheterna att ett USA lag spelar zonförsvar. Det gick heller inte så bra utan Nigeria närmade sig något.

Nyss såg jag Belgien vinna med 85 – 70 mot ett Australien som många tippar till minst semifinal.

Belgien imponerade med snyggt lagspel och Meesseman på 32 poäng. Jag tror på Belgien. Det är nykomlingarnas år i år. 

Kim Mestdagh i Belgien var strålande. Hennes autograf tog jag när hon spelade i Umeå mot Udominate i Euro Cup 2018. Yes jag är en gammal stöt men autografer får jag ta i allafall. Doremus Bennermans tog jag förra hösten 15 år efter avslutat karriär. Vilken spelare han var. Vi kommer nog aldrig att se ngt liknande i ett svenskt lag igen. 

Domare & regler . Väldigt bra domarinsatser i stort sett i alla matcher. Jag ser en skärpning av foul vid pick and roll igen. Hoppas att det slår igenom även i Sverige.

Jag ser även att man blåser övertramp om spelare kliver över linjen vid straffkast. Tolkningen som vi har i Sverige kommer från NBA där spelare med långa armar nästan kan kliva fram och stoppa bollen i korgen. Att kliva fram över linjen innebär ju att man kommer närmare.

FIBA har infört förbud mot snusnäsdukar och egentillverkade pannband i fjol men det verkar vara bortglömt under pandemin för hittills har jag sett ett flertal olika privata lösningar utan att domarna har åtgärdat det. Bra så.

Däremot blev jag konfunderad över de Australiensiska damernas heltäckande ”baddräkter”som dom spelade i. Kan någon förklara för mig vad syftet är med den dräkten.  

Euroleague:Noterar att klubbarna och spelarnas organisation har kommit överens om enhetliga spelarkontrakt för att trygga spelarnas jobb, arbetsförhållanden och sjukvård m.m  Dom är några ljusår före oss här i Sverige eller hur.

Barcelona verkar ha bestämt sig för att ta upp kampen med Efes Istanbul om Euroleague titeln.  Värvningen av Sanli 211 cm från just Efes och talangfulla combo guarden Jokubaitis, 193 cm från Zalgiris tyder på det. Truppen är snart komplett. Jag tippar på en Guard till och då en som är vass i defensiven.

Godmiddag