Pitino min guru vann igen med Grekland

Natten mot söndag blev en prövning eftersom OS kvalet för herrar spelas på olika kontinenter. Jag ville inte missa semifinalerna mellan Kanada och Tjeckien samt Turkiet och Grekland. Vilka matcher !

Kanada misslyckades trots hemmaplan att ta sig till final efter att ha blivit taktiskt utmanövrerade av Tjeckien, som spelade ”uppfinnar Jocke” basket med en hel del klurigheter som det unga Kanadensiska laget och coach Nick Nurse inte kunde knäcka. Kanadas lag har betydligt mer talang och atletism men basket är mycket mer än så.

Det var en vibrerande match som du skall titta på om du kan. Tjeckien ledde med 10 poäng med bara några minuter kvar men Kanada lyckades snabbt komma närmare och med en buzzerbeater toktrea får till OT och 94-94. 

I förlängningen följdes lagen åt till 101 – 101. Satoranski i Tjeckien hade bollen och trots suveränt individuellt försvar mot honom sätter han en planka i 2:a med 1.4 sekunder kvar och Tjeckien till semifinal. 

Kanada har inte lyckats att ta sig till OS sedan 2000 så resultatet blev ett misslyckande speciellt med tanke på att de fick spela på hemmaplan. Kanada kommer att tappa några platser i world ranking.

Turkiet körde över Grekland i matchinledningen och var uppe i  18 poängs ledning och det såg för många ut som att det redan var över men basket är basket till skillnad från fotboll där man kan hålla undan med en ledning på 1-0.

Grekland coachas av Rick Pitino och han har redan visat att han trots hög ålder (68) fortfarande håller. I år har han vunnit grekiska mästerskapet, gått långt i Euroleague och nu i kvalfinal till OS med landslaget.

När han coachade Kentucky Wildcats mellan 1989 – 1997 då blev han en favorit.

I andra halvlek spelade grekerna ett riktigt kämpaförsvar. Dessutom fick man igång flytet eller flow som man säger och gick ifrån till en övertygande seger. Grekerna spelade med ”Greeced wheels”. Om det blir vinst i natt mot Tjeckien och en OS plats då får Pitino nycklarna till staden Athen – tippar jag.

Om du är intresserad då kan du streama matcherna på livebasketball.com .

Även söndag kväll och natt blir en prövning eftersom jag tänker hänga med i alla matcher

18.30 Litauen – Slovenien, tror jag att Doncic´s Slovenien vinner men Litauen spelar på hemmaplan inför storpublik så det är nog ganska öppet. 

19.30 är det dags för Tyskland mot Brasilien, som jag tror att Brasilien vinner även om Tyskland har ett bra lag.

20.30 Serbien mot Italien är en helt öppen historia. Jag tror att Serbien tar den pga sin stora jätte Marjanovic.

01.05 I matchen Grekland mot Tjeckien så tror jag på grekerna. Dom är lite större och spelar lite hårdare försvar men framförallt så har dom coach Pitino, som har varit lite av min guru under min aktiva coachtid.

Om du föredrar bra juniorbasket så spelas U 19 VM för herrar i Lettland samtidigt och många matcher finns på youtube.

Godmiddag.