Fågel eller fisk – det är frågan

När jag ser på highlight filmen verkar nya BSKT spelaren Will Butler, 24 år, 203 cm vara en ”biff”. Hoppas bara att han inte är ”för biffig”. Tyvärr fick jag inte se en hel matchfilm med honom innan BSKT bestämde sig. 

Jag har en viss erfarenhet som du vet så jag brukar få komma med en åsikt. Jag går dock inte på statistik utan på vad jag ser. Kanske var det bråttom med ett beslut den här gången.

Butler är stor och kanske den som saknades i fjol som försvarare nära korgen när BSKT mötte lag som de borde kunna slå. 

Spel i UAB på NCAA 1 nivå är bra och även Huesca i den spanska andraligan men där blev det sparsamt med minuter. Det ser bra ut men det jag saknar är ett hyfsat skott  från distans.

Kanske är det så att han passar in i Balibreas spelstil för det är väl han som har valt honom. Jag förutsätter att han har en provspels period då han får visa hur gärna han vill stanna i Umeå.

Blir Dickerson och Butler fågel eller fisk. Vi hoppas på det bästa.

Pitino och Grekland åkte på en liten kölhalning av kluriga Tjeckien vid kvalfinalen till OS som spelades i Victoria, Kanada. Jag trodde att grekerna skulle vinna men Tjeckien tog sin första OS plats någonsin så motivationen var nog starkast hos dem.

Doncic höll i taktpinnen och förde sitt Slovenien till OS för första gången. Han var makalös med en s.k triple double mot hemmalaget Litauen. Han är faktiskt ganska ”knubbig” den gode Doncic men en fantastisk spelare. Nationalsorg i Litauen som inte brukar missa OS.

Jag trodde att starka Serbien på hemmaplan skulle bli lite för svåra för Italien, men det blev tvärt om. Italien spelade snabb och teknisk basket med fantastiskt skytte och vann ganska enkelt. Katastrof i Serbien med alla legender som Danilovic , Obradovic och Sacic på läktaren.

Jag trodde inte att Tyskland skulle kunna stå emot rutinerade Brasilien men Wagner som spelar i NBA tog tag i matchen med 28 poäng och förde Tyskland till OS. Coach Henrik Rödl var tårögd efter slutsignalen. NBA spelande Schröder som inte kunde delta pga NBA slutspelet var överlycklig för nu får han vara med i OS.

Det mest anmärkningsvärda det är att ingen av arrangerande hemmanationerna (Litauen, Serbien, Kanada, Croatien) lyckade ta sig till OS.  Lagen fick aldrig den hemmafördel av domarna som den 6:e spelaren brukar innebära trots att det var publik på läktaren utom i Kanada. I Litauen i Kaunas var det 11 000 igår kväll. 

Jag tycker att det är ett bra betyg till FIBA och hur domarna dömer idag. Det är mer fair play än det någonsin har varit. Domare som favoriserar ett lag är snabbt ute i kylan. 

Det har blivit lite bättre även i Sverige men fortfarande har vissa lag för mycket favör framförallt på sin hemmaplan. FIBA har koll på sina domare och ser på dem med objektiva ögon. Det behöver vi även ha i Sverige.

Europa fick med sex lag i OS och det är suveränt. Italien, Tjeckien, Tyskland, Frankrike, Slovenien, Spanien tar upp kampen med USA, Iran, Australien, Nigeria,Argentina  och Japan.

OS basketen startar söndag den 25 juli kl 03.00 Tjeckien – Iran, 06.40 Tyskland – Italien, 10.20 Australien – Nigeria, 14.00 Frankrike – USA och 26 juli 06.40 Argentina – Slovenien, 14.00 Japan – Spanien. SVT lär knappast sända många matcher så om du vill se bra basket då blir det till att öppna plånboken.

Läser att Andrew Smith med förflutet i Jämtland och Södertälje är klar för BC Luleå. ”Vi vet vad vi får” säger Öqvist. Jag hoppas att BC Luleå inte enbart har kollat på highlight videos eller bara minns hur han spelade mot dem.

BC Luleå får en ganska vild spelare som är ojämn. Om han får flyt och klarar sig undan foul då kan det bli vad som helst. När han spelade i Sverige senast då blev det ofta flera snabba naiva fouls och följaktligen bänken tidigt i första perioden. Han visade även ”lite för kort stubin” emellanåt. En spektakulär spelare då men kanske har han mognat och spelar nu klokare. 

Jämtlands nya Felix Edwardsson 22 år, 206 cm som har spelat i 2:a ligan i Tyskland senast blir intressant att se vad han kan åstadkomma i SBL. Han kommer att få känna på det svenska postförsvaret som inte är lika rent som i Tyskland. 

Det blir också intressant att se när Östersund Dam börjar presentera startspelare till årets damliga lag. Än så länge ser det väldigt tunt ut.

Jesper Gustavsson hade ett par anbud men han tackade nej till fortsatt coachning i Ungern och kan nu vara på väg till Island. Två av elitklubbarna har visat intresse för honom.

Godmiddag.