Hyvää Suomi återigen

Detta kan jag läsa idag i bloggen Basketfeber i OP.se.

”Domarkritiken från Luleå-Jämtland fortsätter. Till och med från Adnan Chuk. Han pekar bland annat på den ojämna bedömningen av straffkast och skrattar nästan åt det osannolika att Luleå fick 35 chanser, Jämtland 14”.

”Det är bara att hoppas att de tre domarna i matchen vågar vara självkritiska. Vågar göra en analys. Eller ska vi våga hoppas att domarchefen och de som har makt kan ta ett snack med de berörda?”

Det blir nästan skrattretande att läsa om kritiken mot domarna Begenecic, Goniband och Luna Gogolin från matchen.

Den är så otroligt subjektiv och enögd. Jämtland fiskar efter en särbehandling inför slutspelet och det är inte bra.​

Jämtland spelar dåligt försvar det är den enkla sanningen och då kostar det mot snabba lag.

Båda lagen hade nästan lika många foul (24-27) men Luleå tog smartare foul ute på plan innan skottrörelse som inte innebar straffkast. 

Jag har svårt att se Jämtland nå längre än vanligt om dom inte får till man-man försvaret den närmaste månaden.

Jag brukar som du vet vara kritisk mot domarna när dom dömer svagt men i den matchen dömde dom bra och följde regelboken väldigt väl. 

Hörde att det även klagades på domarna i matchen mellan Norrköping och Borås. Det menades att man blåste för mycket (17-19).

Är det så att toppklubbarna vill vara de som bestämmer hur domarna skall döma då är man ute på djupt vatten.

Om det är så att Jämtland har rätt och jag har helt fel i min analys då är det snart dags för mig att dra in årorna och sluta blogga om elit basket. 

Jag tror inte att jag har fel. Jag tror att domarna har fått direktiv att börja blåsa hårdare på fuskandet och kladdandet och de erfarna domarna vågar blåsa i pipan. De som bestämmer har insett att något måste göras och det innan slutspelet.

Jag tittade på Bayern Munchen mot Panathinaikos från förra veckan. Matchen hade en svensk domare nämligen Racys och han dömde utmärkt bra liksom hans kollegor. De blåste på kladdandet och tacklandet och man gick inte i alla flopping fällor i samband med kontakt.

Jag tittade på första kvartsfinalen i Finland mellan Kauhajoki och BC Nokia. Det var en ren match med utmärkta domare som Kauhajoki vann.

Har du tänkt på att nästan alla vinteridrotter har i och med den senaste helgen spelat klart sina grundserier men i herrarnas basketliga har vi en hel månad kvar. BSKT spelar sin sista grundseriematch den 16 april. Galet.

Hur tänkte man till egentligen när man trots pandemin bestämde sig för att genomföra en ”normal säsong” med 4 matcher mot varann alltså 32 matcher.

Var det ”restaurangklubbarna” som fick bestämma ? Kan det verkligen ha varit ett gemensamt beslut ? Jag fattar inte hur man kunde ta ett sådant beslut.

Finland genomförde en vanlig dubbelserie med möjlighet att pausa ligan som man gjorde under december och i stället utökade man slutspelet så att lagen spelar bäst av sju (7) redan i kvartsfinalen. Hyvää Suomi.

Godmiddag