Hoops erkännande som media

Igår var det Umeå BSKT som fick smaka på BC Luleås nya försvarsspel och snabbt attackspel.

Att coachstaben i BSKT inte vill ha en amerikansk pointguard som skall ha mycket boll det har vi förstått vid det här laget och vad det kan få för konsekvenser det såg vi igår. Det finns ingen sådan problemlösare i BSKT.

BC Luleå pressade hårt på helplan från start. 

BSKT hade förtvivlat svårt att få fram bollen till den främre planhalvan eftersom både Exposito och Czerapowicz är ganska långsamma och dessutom med lite väl hög dribbling.

Det innebar att när bollen väl var i läge hade ofta 10-12 sekunder redan passerat och det var svårt att komma in i det strukturerade spelet.

Det blev ofta mer dribbling och oplanerade avslut vilket innebar snabba kontringar för BC Luleå och layup efter layup. 32 av 38 på två poängarna säger det mesta.

BC Luleå satte dessutom stenhård press på övriga spelare genom tätt försvar. De som skall ta sig runt screenar hade svårt att ”slita sig loss” från sin hårda bevakning.

Domarna tillät igår kväll igen fasthållningar och tacklingar och det gynnade inte ett fysiskt mycket svagare BSKT.

Om domarna hade varit med från starten då hade kanske BSKT kunnat ge lite bättre motstånd men vinst hade det inte kunnat bli.

Domarbetygen stannar på Jusevicius 4.0, Mehmedovic 3.5 och Gudelj på 3.0. Det ser ofta ut som att domarna håller mer koll på 24 sekunder klockan än vad man gör på vad som sker i alla off ball situationer.

BC Luleå är ett väldigt brett lag med spetskompetens överallt. Jag är 100% säker att dom är med och spelar om GULD i år.

BC Luleå imponerade i defensiven igår. Man har frångått principen om ständiga byten i försvar vid screens. Nu kommunicerar man mer och helheten blir bättre.

Den som föll ur ramen lite grand var Wally som spelade lite väl egoistiskt i anfall och det måste han ändra på. Soloräder 1 mot 3 fungerar kanske mot BSKT ibland men inte mot bättre motstånd. Att Murry fick gå nästan direkt från USA flyget och ut på plan och spela är förvånande. Behövde Öqvist verkligen honom igår ?

Jag tror att BC Luleås spelare är sina värsta motståndare. Dom kanske tror att dom är lite bättre än vad dom är. Dom uppträdde ganska kaxigt inne i hallen. 

Bl a ägnade dom en hel del tid åt att skratta åt plastplankorna på hallens korgar och att skjuta projektiler mot plankan. Vi vet att inget annat lag i herrligan har sådana plastplankor men det är ingenting som Umeå BSKT rår över. Skall vi kalla det fd Fyrishovplankor (då vet många vad jag menar särskilt Axel Nordström).

Vi vill inte ha sådana plankor i Umeå baskethall men vad kan BSKT göra åt det när Umeå Fritid har valt att plocka bort original plankorna och ersätta dem med tunna light plankor. Dom skulle snabbt bli utbytta om domare eller närvarande kommissarie skulle underkänna materialet.

Det var även lite för mycket jubel åt BSKT misstag under matchen. Är det inte osportsligt att jubla när motståndaren gör en miss eller tappar bollen ?  Jag pratar inte om en snygg klockren block utan om när en motståndare ramlar eller tappar ut bollen över sidlinjen. Sådan stil gynnar inte lagets prestation. Jag tycker inte att det är OK.

Det kommer att krävas focus och diciplin om BC Luleå skall ta sig till finalen. Jag hoppas att dom gör det och att några hundra tillåts i publiken i mitten av maj för då kanske jag får chansen att se ngn match.

Jag blev både förvånad och glad över att SBBF har inbjudit HOOPS delta med sin röst i årets omröstningar både gällande dam och senare herrligan. Ett lite oväntat erkännande.

Godmiddag