Har domarna skärpt till sig ?

Jag tittade på första halvlek av Södertälje mot Norrköping och hela matchen mellan Jämtland och Nässjö på fredag kvällen och får en känsla av att domarna har bestämt sig för att börja blåsa mer noggrant. Första halvlek i Södertälje var en riktigt bra domarinsats. 

Starkt av Norrköping att vinna så stort i Täljehallen.

I Jämtland matchen dömde domarna bra i första halvlek men släppte igenom för mycket och tappade kontrollen i andra halvlek. Både stegfel, 3 sekunder, diverse påhopp i ryggen, offensiva foul och efterslängar fick passera. Då är det svårt att veta om rätt lag vann matchen.

Jämtland spelade rörigt och ofta utan spaceing men kunde i alla fall spela hem matchen eftersom de har bättre spelare än Nässjö. Det var mycket snack innan matchen om att Jämtland saknar sin nya pg men Nässjö har ju heller ingen så det jämnade ut sig.

Fryshuset mot Köping blev precis som vanligt. Frysen spelar ganska bra 25-30 minuter men spårar sedan helt ur. Laget spelade faktiskt som bäst när Solevic satt på bänken. Med lite strukturerat spel och maximalt utnyttjade av sina duktiga skyttar då skulle en sådan match ha kunnat vinnas. Dom spelar som om dom tror att dom är bättre än vad dom är.

Även i den här matchen var domarna på tårna och det i stort sett hela matchen men fattas bara annat när Kalpakas är på plan. Solevic fick bl a två offensiva foul när han gjorde som han gör för att skapa utrymme för sig själv. Ett ovanligt domslut. Tidigare har han fått hålla på.

Jag får en stark känsla av att domarna har skärpt till sig rejält under de senaste tiden. Det vore förmätet av mig att tro att mina krönikor och åsikter har haft betydelse. Det är troligtvis så att Lefwert m fl som basar över domarna har sagt till om en skärpning och en striktare bedömning.

Jag kan inte undgå att reagera på Drammeh´s uppträdande när han var i Umeå med Nässjö. Han uppträdde provocerande och i mina ögon hånande mot BSKT när Nässjö hade flyt och drog i några skott och en dunk. I Östersund såg jag samma agerande med gester mot Jämtlands bänk när han själv lyckades med några avslut. Beteendet sänder felaktiga signaler till unga spelare. Det finns dom i varje stad som direkt tar efter. Som tur är så sitter de flesta av dem inte på läktarna nu.

Vad är det som händer i Umeå FC ? Umeås FC som det står som rubrik på deras tidning håller sakta men säkert på att devalveras totalt. Nästan alla stjärnspelare har redan lämnat föreningen. Den unga kunniga och ambitiösa coachen har fått gå och i fredags meddelade man att Jens Sjöström som har motionsspelat i flera år gör comeback om ändå kanske bara tillfällig. Umeå IK blev en dagslända igen. 

Dom verkar aldrig få ordning på fotbollen igen här i Umeå och trots det så behåller fotbollen sin status på sportredaktionen i lokaltidningen. Normalt brukar idrottslag få det utrymme som man förtjänar men i Umeå är det inte så. I Umeå dominerar lag som tävlar under den absoluta eliten sportsidorna framför dem som tillhör den absoluta Sverige eliten. Typiskt.

Godmiddag​