Är Suomi lite vassare än Ruotsi ?

Odomes som spelade med BSKT i fjol hittade rätt när han flyttade till Kataja Basket i Finland vid den ryska gränsen. Han har verkligen kommit till sin rätt där och spelar 25+ minuter varje match och levererar bra med poäng senast 23. Kataja har en stark trupp med 4 amerikaner och en naturaliserad amerikan(Wilson). Jag tvivlar på att dom kan fightas om mästerskapet i år.

Alla lag i den finska ligan är bra med fyra utländska spelare ofta av god klass. Många lag i den svenska BLH skulle få det svårt.

Efter pandemin vore det på sin plats att undersöka om det inte går att ligorna möts över gränserna igen som på 90-talet. I stället för fyra omgångar mot varann i Sverige bara två och i stället 1-2 matcher mot varje finskt ligalag med 2 matcher under en helg.

Det var väldigt bra matcher för de svenska lagen. Jag har för mig att det upphörde pga att domarnivån var så varierande…..

Härom dagen spelade Kauhajoki (fn 4:a) som BSKT alltid hade utbyte med innan pandemin mot serieledarna Helsinki Seagulls (14 – 0) 

Det anmärkningsvärda var att Kauhajoki kunde bara ställa upp med sex (6) spelare pga pandemin och endast en utländsk spelare Bojan Sarasevic med bosnisk bakgrund men vad gjorde väl det.

Hemmalaget spelade med sällan skådat flyt och vann med 107 – 88. Sarasevic levererade 30 poäng men värst den ganska okända finnen Okko Järvi, som satte allt och stannade på 47 poäng.

Gulls som dom kallas hade 4 amerikaner och 3 finska landslagsspelare och full trupp men det hjälpte inte. Ingenting är omöjligt får jag säga än en gång.

I Finland har man kvar en krävande modell för att kunna få elit tränarlicens. Det som förr var steg 3  i Sverige har åtta steg i Finland som skall genomföras under ett år från maj 2021 till maj 2022. 

Utbildningen omfattar helger med åtta olika samlingar uppdelade på försäsongsträning, tävlingssäsong, fysträning , gymträning, taktik, Baltiska utbytet, Albert Schweitzer turneringen och seniorlandskamp. 

Kostnaden är hög men det är kanske för att man bara vill få med de som är seriösa. Anmälningsavgift 3000 E, boende 1500 E, resor 500-700 E Summa runt 50.000+ Sek

I kväll spelar Jämtland mot Nässjö och Södertälje mot Norrköping. Det blir två tunga fighter som kan bli sevärda om domarna är på topp och dömer tight. Om dom släpper matcherna och ”låter lagen spela om det” då vill inte jag se dem. Jag tror att jag väljer Alba Berlin mot Real Madrid i stället i kväll.

Undrar om Nässjö har hämtat sig efter torsken i Umeå. Dom har fortfarande inte nämnt resultatet på sin hemsida trots att det har gått tre dygn.

Godmiddag