Att vara elitdomare är ingen hobby

Det finns dom som tror att jag har något emot elitdomare eftersom jag kommenterar dem så ofta men så är ju inte fallet. Utan domarna blir det ingen basket och det vore inte så kul.

Det som många inte vet eller förstår det är att elitdomarna är avlönade experter som har en hög ersättning för att döma en match i herrligan eller i damligan. Vi som betalar deras löner måste kunna ställa krav på prestationen.

Elitdomarna dömer inte bara för att vara snälla och ställa upp för basketsporten. Dom har det som en del i sin yrkesverksamheten.

Förste domaren i herrligan får i år 2500 kr och de två assisterande 2000 kr vardera plus förlorad arbetsförtjänst, traktamente och alla resor betalda. Det är alltså fråga om riktigt bra betalt för max 2.5 timmars jobb.

I damligan är det två domare. Förste domaren har 2300 kr och assistenten 1800 kr.

Personligen tycker jag att alla borde ha samma ersättning i både herr & damligan. Max 1800 kr och och i jämlikhetens tecken även i damligan tre domare. Om det absolut måste vara tre domare i SBL.

Det är skillnad i tempo att döma herr jämfört med dambasket men inte särskilt mycket skillnad. Alla utför samma arbete och borda ha lika betalt.

Jag har några favoriter just nu i det viktiga ”grå laget”. Hur blir man då HOOPS favorit som domare ? 

Helt enkelt genom att göra sitt absolut bästa och vara rättvis och opartisk då gör det inget om man gör en fel avblåsning då och då.

Så fort jag upptäcker att domare inte blåser för händelser som dom måste ha sett eller händelser som ingen annan har sett då misstänker jag att dom är fel ute och har en egen agenda. Jag kallar det för att ”styra matcherna”.

Skillnaden i bedömning av situationer från match till match och från lag till lag är ibland så stor så att det känns awkward.

Det känns inte rätt med tanke på att skillnaden mellan spelare i olikalag i träningsmängd, kunskap individuella skills inte är särskilt stor om man bortser från några av de allra bästa svenska och utländska spelarna.

Varför vissa domare bestämmer vad som är tillåtet i en match och och inte i en annan och på så sätt styr matcherna vet jag inte men det finns olika spekulationer om detta. 

HOOPS rankar följande domare som mina favoriter utan inbördes rangordning som landets bästa ligadomare just nu:

Erström, Glocko, Goniband, Kalpakas, Luna Gogolin, Neffati, Racys, Serhatlic.

Racys dömde i fredags i Södertälje men han har knappt tilldelats några matcher hittills den här säsongen. Det påstås ha att göra med att han har valt att satsa fullt ut på Euroleague. ”Här ligger en hund begraven”.

I morgon spelar BSKT hemma mot Nässjö som går som tåget just nu.

”Nässjö verkar kunna bli årets Köping” skrev jag i HOOPS redan i början av oktober och så har det blivit. Ruffin och övriga importer är ok men det är de svenska Lecesne 11.6 ppm, 6.6 rpm och Höök 10.5 ppm, 5.5 rpm som är lagets utropstecken och nyckeln till deras framgång. Mycket är vunnet om BSKT kan ta bort dessa två svenskar ur matchen.

Godmiddag