Låt sunt förnuft få råda

Pandemin innebär att elitidrottare måste anpassa sig till nya förutsättningar bl a i resandet. Det är dags att börja använda det sunda förnuftet.

I stället för flyg till de flesta matcherna borde alla åka med egen buss eller med tåg för att undvika kontakt med många människor. Dessutom har priset på flygbiljetter blivit avsevärt mycket dyrare pga att antalet avgångar har blivit färre.

Sponsorpengar, restaurang och publikintäkter tickar inte in på samma sätt som tidigare. En del klubbar är nära att få lägga ner men håller näsan över vattenytan pga det statliga stödet.

Jag hoppas att coacher och spelare accepterar klubbledningar tar besluten att minimera kontakt och att hålla nere kostnaderna och att lagen i stället förbereder sig inför förändringarna som med all säkerhet kommer att bestå hela säsongen. Att t ex skylla på att matcher förloras pga reseförutsättningarna är riktigt trist. 

I tisdags såg jag återigen hur viktigt det är med rättvisa domare. Jag såg matchen Dijon, Frankrike – Tofas, Turkiet i Champions League. Dijon hade vunnit i Turkiet med 7 poäng och kunde säkra avancemang till slutspelet med en hemmavinst men så blev det inte. 

Tofas behövde vinna för att inte vara utslagna så de spelade målmedvetet och fick flyt från start och tog en stor ledning. Dijon försökte med fulspel men det lyckades inte eftersom domarna stod emot. Coachen försökte men åkte på en teknisk direkt. Tofas gick ifrån och vann på ett snyggt sätt med 20p och har fortfarande chansen att ta sig vidare. 

Jag kan inte låta bli att tänka på att dessa lag kanske rankas någonstans runt 60 i Europa men är ändå så otroligt bra. De har som regel amerikaner som är 1-2 klasser bättre än de vi ser i Sverige plus någon bra EU spelare och till råga på allt kanske någon inhemsk landslagsspelare. 

Svensk klubb basket är så otroligt långt efter dem internationella men felet ligger inte hos de svenska spelarna för vi har bevisligen många bra spelare ute i bra klubbar i Europa och på skola i USA.

Problemet ligger i att de svenska föreningarna inte har resurser att köpa in de bra amerikanerna och bra EU spelare och behålla bra svenskar i landet, då finns det ingen möjlighet att kunna vinna på den nivån. Det är säkert spännande att få spela ute i Europa men spara pengarna för chanserna är minimala att gå vidare. Om ni har miljoner till över då kan det vara en intressant erfarenhet.

Jag tror att Sverige har gjort rätt genom att i år begränsa antalet utländska spelare till fyra eftersom vi ändå inte har ngn chans internationellt. Vi kanske tom borde spela ett antal år med max två utländska spelare för att fler svenskar skall få chans att växa inom svensk basket. Om de svenska spelarna får lite bättre lön och mycket mer speltid då kommer dom att utvecklas. Svenska lag borde satsa sina pengar på spelarutveckling i stället för på utländska spelare och Europaspel.

Har du noterat att Täljehallen inte längre är grön runt om och i 3 sekunder området. Sköna Gröna har blivit svart precis som i Umeås baskethall. Snyggt tycker jag. Dessutom har man sedan 1 1/2 år nya på golv stående basketkorgar. Äntligen ser hallen ut som en riktig baskethall. Noterade att man även har flyttat sekretariat och lagbänk områden till den andra sidan. Om det beror på nya kameror i hallen eller pandemin det vet jag inte. 

När jag i somras förstod att det även den här säsongen skulle bli 32 omgångar i herrligan föreslog jag att man borde satsa på dubbelomgångar, alltså spel fredag och söndag mot samma lag på bortaplan för att reducera resandet och kostnader. ”Restaurangklubbarna” protesterade och så blev det inte. Nu noterar jag att BC Luleå spelar borta fredag och söndag den här helgen.

Godmiddag